2015 - всичко е на ръба

Христо Иванов - един от министрите в система, нуждаеща се от тежки и болезнени реформи.<br />

© Надежда Чипева, Капитал

Христо Иванов - един от министрите в система, нуждаеща се от тежки и болезнени реформи.Какво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето"


Днес представяме мнението на политолога Петър Щурм Константинов


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната през 2015 г.?
- Покрай КТБ и това че предните две редовни правителства удариха реформаторския минимум, голяма част от обществените системи на страната са на ръба на колапса. Това е едновременно голямата опасност и надеждата. Ако ще има реформи, то определено трябва да са сега. Другото важно е, че международната обстановка се промени много в последната година и създава сериозни опасности за сигурността на страната и региона. 

Каква година очаквате – на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?


- Ако има една година, в която нищо не може да се прогнозира, това ще е 2015-та. Нищо не се знае и всичко е на ръба.


Вижте примерно управляващата коалиция - от една страна имаме абсолютно несъвместими коалиционни партньори - Борисов, който в предишния си кабинет уволняваше всеки, който искаше да прави реформи (Игнатов, Трайков, Дянков), и реформаторите, които се поставиха в такава ситуация, че ако не изпълнят обещанията си за реформи, на следващи избори няма да имат шанс да са в парламента.


Имаме Патриотичния фронт, който не иска да има етнически турци в Министерството на отбраната, но е готов да предложи някакъв типаж, който се снима как прави нацисткия салют в музей, по официално обяснение, защото имал неизживяно детство. Реформаторите пък получиха като допълнителен коалиционен партньор и партията на Първанов, с която със сигурност могат да се разберат за социалната политика водена от Калфин, но не е ясно какво ще стане, когато стане въпрос за отношенията с Русия.


От друга страна тази свръх странна коалиция показва едно много интересно качество - всеки път, когато някой направи някаква глупост, като примерно Слави Бинев за комисията по култура или този с хитлеристкия поздрав за заместник министър, има три други партии, които да скочат и да поддържат някакъв баланс на нормалността. Като към това прибавим и рисковете идващи отвъд границите на страната, никакви смислени прогнози не може да има.

Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?


- Въпросът КОЙ започна като "Кой назначи Пеевски", премина тихо към "Кой управлява политическия живот от сенките?" и вече по-скоро носи значението на "Кой корумпира?". Та въпросът "Кой корумпира" ще е релевантен, докато страната е на дъното на всички изследвания за корупция. Първият отговор на въпроса КОЙ, който обществото ще трябва да получи през 2015-та е, "Кой рейдърства и иска да открадне фирмите на френските инвеститори?".

Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?


- Стратегическите цели пред ДПС изобщо не са се променили. За тях най-важното е да могат винаги да са балансьор и кингмейкър. За да не бъдат в тази позиция, в момента има една абсолютно парадоксална коалиция. А ДПС не е изолирано от никоя власт, докато има медии и съд. Когато второто им бъде отнето, тогава може да се превърне в нормална центристка партия. Така че добре е да бъде изолирана, докато не бъде вкарана в рамките на нормалното политическо поведение.

Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?


- Коалицията е очевидно парадоксална, но това не значи, че със сигурност ще се провали. Първо да кажем, че който измисли как да структурира изпълнителната власт (Румяна Бъчварова, предполагам), е свършил невъзможна работа. От тук нататък коалицията може да свърши много работа или да се провали. Например ако Ивайло Калфин си гледа социалната политика, където е безспорно един от най-добрите български експерти, би могъл да бъде полезен.


Ако обаче Първанов започне да се бърка през него във външната политика на страната, вече провалът е сигурен. И това е само един пример за опасност пред коалицията. Има още безброй такива.


Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?


- Бойко Борисов е в наистина нова роля. Сега обединява, делегира, търси пресечни точки. На първо време това има положителен ефект както върху неговия имидж и партията му, така и за това да има все пак някакво управляващо мнозинство. Другото интересно е, че тази роля май отива много повече на истинския му характер, отколкото предишните му. Този мачо, дето ходи с извадения пистолет и наказва там, който трябва да бъде наказван, е било малко преувеличено. За сметка на това е искрено ядосан на ДПС за всичките игри, които му въртят и прави всичко възможно да го прикрие. Не мога да предполагам докога ще изглежда така - може след няколко месеца отново да има парламентарни избори и пак да си смени ролята, а може и дясноцентристки коалиции да управляват още няколко пълни мандата и той да си продължи така.

Ще го бъде ли Реформаторският блок?


- Това е много интересна коалиция. Докато всички бяха шамаросани и извън парламента, стискаха зъби и криво-ляво продължаваха заедно. Сега покрай депутати, министри, вицепремиер, всеки е готов да се конфронтира. По принцип обратното би имало повече логика.


Според мен бъдещето им зависи предимно от това какво ще се случи на големия политически форум, който ще организират. Ако изберат Радан Кънев за единствен председател, ще има ефект на консолидация и нормализиране. Ако се тръгне по пътя да се пишат някакви неестествени формули, примерно трима съпредседатели, ротационни принципи и други подобни, битката за власт сигурно ще бъде фатална. Ще трябва да си напишат и много ясни правила за организация. Да се създадат баланси, които да гарантират равнопоставеността на партиите. Германската CDU може да даде много примери за това как се прави структура и организация.

Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?


- Интригите около Патриотичния фронт досега не са спирали. Най-напечено ще стане в момента, в който формацията започне да губи от това, че поддържа правителството и ще трябва да се вземе много бързо и трудно решение. Там и ситуацията е по-различна отколкото с другите партии, защото има две националистически формации, които са в директна конкуренция за едни и същи гласове. В другите части на политическия спектър е малко по-малко конкуренцията.

Кои политици ще следите с интерес?


- Христо Иванов, Тодор Танев и Петър Москов. И тримата министри, и тримата са в системи, в които трябват тежки и болезнени реформи. Ако някой от тях се справи, това ще значи, че България не е нереформируема, а просто никой в последните години не е искал да го направи.

Очаквате ли протести? Какви?


- Настоящото правителство е в голяма степен представител на последния голям протест в страната, както политическата логика повелява. Това по никакъв начин не значи, че и то няма да бъде свалено по същия начин, ако повтори практиките на кабинета "Орешарски". Изобщо не е изключено при определени обстоятелства същите хора, които свалиха кабинета на БСП и ДПС да свалят и сегашния.


Още по-вероятно е социални протести като тези от зимата на 2013-та година да се повторят. Ако погледнете новинарските хроники, ще видите, че в момента те приличат на тези от преди две години - самозапалвания, отвратителни престъпления на омразата и други такива. Това показва, че обществото е също толкова изнервено, колкото беше тогава. Ако настоящата коалиция има желание да управлява поне година, трябва да има това предвид и активно да действа против възможността да се повторят събитията от 2013-та.

Какво очаквате от бъдещето?


- Мисля, че в момента съществуват всички предпоставки пред страната да има известна доза спокойствие и дългоочаквани реформи. Дали това ще се случи или не зависи преди всичко от личните качества на политиците, които се намират на невралгични позиции. Иначе само заради психологическия ефект от това, че има нещо като стабилно правителство, предполагам, че икономиката ще тръгне леко нагоре и определени социални групи ще могат да си поемат малка глътка въздух.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 409 Неутрално

  щурма много слаб в анализите, странно защо му дават такава трибуна, защото няма дуг ли?

 2. 2 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"статията"]определени социални групи ще могат да си поемат малка глътка въздух[/quote]
  А останалите ... супата.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 3. 3 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Ако настоящата коалиция има желание да управлява поне година, трябва да има това предвид и активно да действа против възможността да се повторят събитията от 2013-та.
  ===================================
  Кой ше ги трае цела година бе?! Да почват да си търсят отсега работа.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 4. 4 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Това правителство ще има сравнително дълъг живот,защото на никой не му се разправя със батака който оставиха коалиция Тройной !Ако има някаква промяна на общинските избори е възможно да има мераклии,но всеки знае ,че в криза само се губи електорат и ще изчакат това правителство да свърши мръсната работа/непопулярните решения !

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1119 Весело

  Стигнах до ".... предните две правителства.." и стига толкова!!! А това преди тях правеше реформи та се късаше!

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1119 Весело

  Уточнение:
  Не служебното имам предвид!

 7. 7 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  България няма полезен ход чрез и избор измежду т.нар. демократични средства и методи. Демокрацията е форма на управление (дори - самоуправление) на високо-организирани, социално-отговорни и взаимно-обвързани в името на положително развитие хора. Нищо от това не е характерно за българите и, ако изборът ни е "светло демократично бъдеще" (а всички без изключение твърдят, че именно това е нашата цел и бъдеще), то най-голямото национално предателство е да продължават жалките "опити" за "промяна" (която никой уважаващ себе си "политик" реално НЕ ЖЕЛАЕ). Един от най-големите провали на български държавници е този на Борис І Кръстител и неговите наследници, за това, че така и не успяват да покръстят народа. За това, разбира се, същата вина носи и самият народ. Да, Бог не е в сърцата на българите, оттам в сърцата им няма и любов, няма и страх. Не трябва да се чудим защо живеем като животни - без Бог, без любов и без страх в сърцата. Без подреждане в собствените ни души и сърца ще обитаваме още много векове периферията на цивилизованите общества. Само кръст обаче (или какъвто и да е друг символ на вярата), без меч няма да помогне.

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#2:"ПАВЛА - SorryLol"]А останалите ... супата.[/quote]

  Ееее знаеш Чичовото барем си е хем наше родно хем наше модно шопско.
  Чиивърс.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Весело

  Бойко бил искрено ядосан на ДПС - ето тука вече се търкалях от смях!
  АХХАХАХАХАХАХАХААХХХААХХАХАХААХ

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Реформаторите пък получиха като допълнителен коалиционен партньор и партията на Първанов, с която със сигурност могат да се разберат за социалната политика водена от Калфин, но не е ясно какво ще стане, когато стане въпрос за отношенията с Русия."Ама какви отношения с Русия бе,Путин сам обяви НАТО за враг,а ние сме част от НАТО.Като се разкара Путин или си промени отношението към НАТО,тогава ще си променяме отношението и ние засега сме обявени от диктатора Путин за враг.

 11. 11 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Всички ще си траят и ще слушат Бойко, защото няма да видят повече власт и парламент. И ако някакъв сценарий помогна на куцо и сакато чрез коалиции да влезе в управлението, то при следващи избори няма да стане. Не за друго, а защото не са фактори.

 12. 12 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2841 Весело

  "Ако изберат Радан Кънев за единствен председател, ще има ефект на консолидация и нормализиране."

  Немам думи...Смях-колкото искаш!

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Без да се опитвам да драматизирам, мисля, че за пореден път сме в схемата "или-или" и не само по въпроса изток-запад, предизвикан от кризата Русия-Украйна или ЮП, но и по отношение на важните и неизбежни промени в правосъдие, здравеопазване и образование, по отношение на финансовите проблеми и предизвикателства, по отношение на балканските проблеми и особено с Турция и емигрантсткия поток по отношение и на мястото ни в ЕС.
  И доколкото са много факторите които влияят - външни и вътрешни, не е сериозно да се правят категорични прогнози.

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Сравнително по-приемлив анализ от предишните.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  "Например ако Ивайло Калфин си гледа социалната политика, където е безспорно един от най-добрите български експерти, би могъл да бъде полезен."

  Ми Владко Горанов му иззе функциите. Прави пенсионна реформа Владко, нищо, че не е негова работа...

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Трябва да се вземе съда и медиите на ДПС .Надявам се реформаторите да успеят!

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  До коментар [#15] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Владко е троянския кон на КОЙ и се надявам в скоро време да му бият шута

 18. 18 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Цитат от текста:"Та въпросът "Кой корумпира" ще е релевантен, докато страната е на дъното на всички изследвания за корупция. Първият отговор на въпроса КОЙ, който обществото ще трябва да получи през 2015-та е, "Кой рейдърства и иска да открадне фирмите на френските инвеститори?".

  С нетърпение чакам отговор по втория въпрос! По първия не очаквам смислен отговор, поне в близко време.

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Весело

  [quote#2:"ПАВЛА - SorryLol"]А останалите ... супата. [/quote]

  Останалите са си свикнали, ...

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  "щурма много слаб в анализите, странно защо му дават такава трибуна, защото няма дуг ли?"

  Очевадно слаб! И не можеш да разбереш, дали толкова му е капацитетът, или има повече, но не може да го прояви,защото мисията му е да прокарва чужди идеи и мнения. Според мен е първото, тогава може би е нечие протеже и затова го търпят и му дават трибуна...

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6558 Неутрално

  Дано час по скоро да реформират прокуратурата и съдебната система, след това и другите ресори ако успеят.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  " А ДПС не е изолирано от никоя власт, докато има медии и съд. "
  Всичко друго е лъжа.Затова по-бързо реформи в съдебната система.

 23. 23 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Не само 2015 година, но изобщо светът е в перманетното състояние на ръба. Имаше един популярен филм, какво движи, каква е същността на Вселената. Днешните политици и журналисти не са изучавали диалектически материализъм, нито само материализъм, нито само идеализъм, нито диалектика.Нека проведем анкета да видим колко от така наречените интелигенти могат да изброят трите основни закона на диалектиката. Не знаят какво е схоластика и агностицизъм; затова изобщо не разбират механизмите на развитието, политиката и обществото. През 1990-1991 г. магазините бяха празни, редяхме се на големи опашки от 4 сутринта, но никой не излезе на бунт; нямаше революционна ситуация. Хората не възстанаха дори, когато освободиха цените , магазините изведнъж се напълниха (очевидно бяха спекулативно изпразнени) със стоки от 10 до 20-30 пъти по- скъпи. Най бяхме потресени от повишаването цената на рибата от 50 ст за скумрията на 5- 6 лева и наготварската сол от 12 стотинки на 1 лев. Хората за да излязат на улицата, да правят революция, да режат глави и събарят правителства, е необходимо да има съответната революционна ситуация: народът да не искат повече така, управляващите да не могат повече иначе и някой да посочи светлината в тунела! Френската буржоазна революция е избухнала не само заради безхаберието на Мария Антоанета , но и защото буржоазията НЕ Е ИСКАЛА ДА ТЪРПИ ГНЕТА, ДА ХРАНТУТИ МЪРЗЕЛИИТЕ И АЛЧНИ ФЕОДАЛИ. Днес в България имаме вече хора, които се трудят денонощно, изкарват трудно парите си и НЕ ИСКАТ ПОВЕЧЕ ДА ТЪРПЯТ ГНЕТА НА ПАРАЗИТНИТЕ - ПОСТКОМУНИСТИЧЕСКИ ФЕОДАЛИ, ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ УПРАВЛЯВАЩАТА КЛАСА ЧРЕЗ ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ. Само те са заслужили; само на тях им се полага! Заради тях се сключват огромни държавни заеми. Плащаме много на брой уж малки данъци, а НЕ ПОЛУЧАВАМЕ АБСОЛЮТНО НИЩО ОТ ДЪРЖАВАТА. Ако управляващите не променят отношението си към онези, които сами си организират живота и не престанат да им пият кръвчицата, наистина ще паднем от "ръба".

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  [quote#3:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Кой ше ги трае цела година бе?! Да почват да си търсят отсега работа.[/quote]

  Четири, четири! Че после пак четири!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#1:"bkstoja"]щурма много слаб в анализите, странно защо му дават такава трибуна, защото няма дуг ли? [/quote]
  Може ли по конкретно?
  На мен пък ми хареса писаното от Константинов.

 26. 26 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#15:"Добрин ВЕЛКОВ"]"Например ако Ивайло Калфин си гледа социалната политика...Ми Владко Горанов му иззе функциите. [/quote]
  До коментар [#15] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  "Ивайло Калфин: Пенсията от НОИ би трябвало да расте по-бързо от тази на фондовете"
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4509473

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 27. 27 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#0:"автора"] Христо Иванов - един от министрите в система, нуждаеща се от тежки и болезнени реформи. [/quote]

  Христо Иванов (на снимката) изглежда много самотен и дори неразбираем за мнозина от колегите си в парламента.
  Нашата подкрепа (на гражданското общество) ще му е изключително необходима, за да осъществи дори и малко част от належащите реформи в правосъдната система.
  А това, колко ще постигне, зависи много и от нашата подкрепа. Пожелавам му успех!
  "И най-дългият път започва с първата крачка." (Конфуций)

 28. 28 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  [quote#24:"lz2"]Четири, четири! Че после пак четири![/quote]
  ГерБ така отлагаха всичко за втория мандат 2009-13 г Сега и веднага!!!!!

 29. 29 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Ако има една година, в която нищо не може да се прогнозира, това ще е 2015-та. Нищо не се знае и всичко е на ръба.

  Започва така, а завършва както по-надолу

  - Мисля, че в момента съществуват всички предпоставки пред страната да има известна доза спокойствие и дългоочаквани реформи.

  На кое да се вярва? Доста слаб коментар.

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  Ако не започнат реални реформи в най близко време, а не само приказки , явно всичко ще свърши както преди.Равносметката до сега хич не е хубава!

  klimentm
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  До коментар [#27] от "pagan":

  За мен това е най важното което трябва да бъде направено, всичко останало е обречено на неуспех ако не бъде реформирана корумпираната съдебна система. Крайно време е да направим същото което и в Румъния , прокурор който да разследва корупцията на държавно ниво в най високите етажи на власта.
  Всичко е отишло твърде далеч вече!

  klimentm
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Добре , Щурм Петър..
  Един добър анализ, най- после ...))
  Един анализ , в който правилно си отбелязал, че НИЩО не се знае ...)
  Така е ...И така ще бъде , поне известно време ...
  С една ма..аа..алка забележка -премного отдаваш на Ентелекта и възможностите на Румето Бъчварова- че ТЯ е 'сглобила" тази коалиция :))
  Иначе Румето си я хересвам..Една жена , която изпъква между мъже- глупаци в ГЕРБ-а ....))

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#23] от "bobhunter":

  Много бързаш и много ИСКАШ от политиците ..
  Те още не са стигналидо общата култура , философията , законите за развитие и т.н...
  ТАМ са за ДРУГО ...)
  Хахахахаа..........:))))

  BIG AL
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Засега само финасовият Горанов клати лодката ...))
  Боко ,все пак го сложи отпред - да определя пътя, курса, а той явно е ..негоден ..)

  BIG AL
 35. 35 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нито дума за това, че ГЕРБ и ДПС гласуват заедно срещу всички други и че това е актът на сваляне на картите на масата.

 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Докато парите са в мафията политиката ще е театър, параван и поле за балансиране на интересите между различните клонове на мафията. На народа се гледа като стадо и материал и му е отредена робска съдба. Опитват се да промиват мозъците с идеология и "патриотизъм". Това става по медиите и дори в интернет форумите. Истинските закони в страната са корупцията и престъпността, като последната се използва като оръжие срещу неудобните и тези, които не се подчиняват.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 37. 37 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#20] от "Дон Кихот":

  Поне е забавен , за разлика от Смилов и пияндето.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 38. 38 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 409 Весело

  [quote#9:"Freedom of Speech"]вече се търкалях от смях[/quote]
  Бравос! А сега си изтупай и перушината!

 39. 39 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#27] от "pagan":

  И аз му пожелавам успех, но съм песимист. И то не, че се съмнявам в намеренията и качествата на Хр.Иванов. Просто, според мен поне, ефективна реформа в правосъдието може да се проведе само чрез промени в Конституцията.

 40. 40 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  "Реформаторите пък получиха като допъл-нителен коалиционен партньор и партията на Първанов"

  А кой ще изпее нашата мъка - гласуваш за Костов, получаваш Първанов?

 41. 41 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#35:"naiden_pravdev"]ГЕРБ и ДПС гласуват заедно[/quote]
  Не е вярно - РъБ и БСП гласуват заедно!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 42. 42 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#15:"Добрин ВЕЛКОВ"]Прави пенсионна реформа Владко, нищо, че не е негова работа[/quote]
  Ама вие сериозно ли? Над 50% от парите за пенсии се плащат от централния бюджет, но не е работа на финансовия министър да участва в реформата? Вие сте много "умен" - без съмнение сте "реформатор"!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 43. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "- Христо Иванов, Тодор Танев и Петър Москов....."

  Погледнах календара. Не е 1 ви април... И не писано от Д. Донев. И е пропуснат друг неадекватен - ментето Триколукарски

 44. 44 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Я ДА СИ ПОДРЕДИМ ПАК ПЪЗЕЛЧЕТО, ЧЕ ДА НЕ НИ КАЖАТ ПАК, ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА СИ СМЕНИМ ЧИПЧЕТО

  Като гледам празничните новогодишни програми – особено на Нова тв и бТВ, забелязвам, че старата песен за бедните, болните и нещастните, която винаги заглъхва по време на комунистическо управление, се подема отново и с нова сила. Очаквам скоро да чуем пак, че асфалтът не се яде, както и подигравки към правителството, че строи.
  Та реших да си припомним някои неща.
  Макар и да си ги знаем, да ги навържем едно след друго, за да се избистри картинката на пъзелчето, която като че ли мнозина стари са забравили, а някои млади още не са научили.
  Ще започна отдалеч.
  Когато едно племе се засели на дадена територия, започва да се окопава в нея, за да може да я заДЪРЖи, т.е. – прави си ДЪРЖава. Първата му работа е да определи границите на територията си и да ги пази от външни врагове. За целта създава армия и започва да събира от всички пари за заплати на войниците, защото те нямат време да кОпат на нивата, за да си хранят децата.
  В племето обаче се появяват едни долни типове, които започват да вършат безобразия вътре в територията. Затова племето създава полиция, която да ги преследва и събира от всички пари, за да плаща на полицаите заплати. Щото и полицаите нямат време да кОпат нивата, за да си хранят децата.
  После хората от племето решават да не газят кал и да си направят улици и мост през реката, затова събират пари от всички, защото всички ще ги ползват.
  После се сещат за осветление на улиците, па за водопровод, па за канализация, за пречистване на водата... всичко струва пари и се събират пари от всички, защото всички ги ползват тия работи, а пари трябват не само за да се изградят, но и за да се поддържат. Щом си член на една общност, трябва да внасяш своя дял за градежа и благоустрояването на територията й - данък. Ставаш гражданин и имаш съ-ГРАЖДани – хора, с които заедно си градите територията.
  Някой обаче трябва да се занимава с горните общи неща и събраните за тях пари от данъците, затова се създава държавната администрация, начело на която стои премиер. И на тях им се плащат заплати, защото не могат да ходят да кОпат на нивата, за да... За да не решават едни и същи хора как да се уПРАВляват общите пари, ги сменяме през няколко години – правим избори за ПРАВителство.
  Искам да напомня, че през всичкото това време всеки сам се грижи за прехраната си и кой колко я е закъсал не е работа на премиера и правителството. Тяхната работа е да преразпределят в различни области общите пари и да ги харчат за общи неща - които ползваме всички.
  По едно време племето решава, че никак няма да е зле да направи училище за децата, защото никой родител не знае едновременно и математика, и физика, и химия, и география... пък и от кОпане няма време да ги учи сам. Събират пари, за да построят сградата, а семействата с деца плащат на учителите. После обаче се усещат, че не е гот някои деца да не ходят на училище, защото родителите им нямали пари, и решават да плащат и заплатите на учителите от общите пари, а всички деца да ходят безплатно на училище.
  Това е първата проява на солидарност в племето, продиктувана от чувството за съхранение на идентичността му. Децата са нашето общо бъдеще и не може да не ги научим на ценностите си, нито да ги оставим неуки, нали? От някое бедно дете може да се пръкне умник, който, като порасне, да допринесе много за добруването на цялата общност.
  После се решава, че не е човешко да оставят някой от племето да умре, защото нямал пари да си плати на доктора. Това е следващата проява на солидарност в общността – решават всички да внасят редовно по някаква малка сума, а парите да ползват онези, които в момента имат нужда. Щото никой не знае кога каква болест ще го налегне и дали точно в този момент ще има пари да си плати лечението.
  Решават и че не е хуманно да гледат как мизерстват стари хора, останали без деца, които да се грижат за тях – и решават всички работещи да дават по малко всеки месец, та да се плащат пенсии на тези, които от старост вече не могат да кОпат. Пък като им дойде времето, работещите ще събират за тях.
  Има нуждаещи се семейства по различни причини – вместо да ги оставят да просят милостиня или да крадат, племето решава всички да им помагат.
  И така, вместо да събираме кампанийно пари за нуждаещите се свои съграждани, финансираме солидарно четири публични сфери, за които сме преценили, че са важни за оцеляването на племето – образование, здравеопазване, пенсии и социални нужди. За две от тях се обособяват отделни публични парични фондове, за другите две – образование и социални помощи, се плаща от бюджета. Вноските за здраве и пенсии трябва да се преизчисляват периодично, за да стигат парите, защото и броят на работещите, и броят на пенсионерите се променя.
  Излагам само общите принципи и нямам претенции хронологично и точно да разказвам създаването на тези солидарни публични системи, но - така лека полека се цивилизовахме, та стигнахме до днес.
  Основното, на което ЗАСЕГА искам да наблегна, е - всеки от нас се ражда в някаква общност и от момента на раждането си, докато не тръгне на работа и не започне да плаща данъци, е консуматор на средства не само от родителите си, но и от солидарността на сегашни и предишни поколения свои съграждани – като започнем от платеното майчинство на майка му, безплатното детско здравеопазване, детските надбавки, детските градини, училището, университета - всичко е дофинансирано с техните пари. Първото гражданство означава принадлежност към дадено племе и се дава безусловно по рождение, а за всяко друго трябва да изпълним някакви условия, за да се включим в чуждата общност. Всяко племе си решава само какви да бъдат тези условия.
  А работата на правителствата не е да ни хранят, а да разпределят общите пари към различните публични сфери.
  Най-грубо правителствата се характеризират като леви или десни според това дали дават повече пари за социалните сфери, за да подпомагат слабите, или за големите общи неща, които не се ядат, но са нужни, за да могат да работят силните и смелите и да изкарват и своята, и чуждата прехрана – като пътища например. Къде колко ще се влага – подлежи на промяна в течение на времето, пък мярката е нещо относително. И древните са казали, че мярката е най-трудното нещо.
  А стига толкова, че стана дълго. Ще продължа още, като наблегна на пенсионната система, споровете около която ще започнат отново от първия работен ден.
  На когото му се е поразместил чипът, да си го намести, че продължаваме напред.

  Прочее, Честита Новата 2015 година!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2514 Неутрално

  До коментар [#44] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Държавата-това,Държавата-онова...! Ето какво мисли за Държавата,(разбирай и България),Заратустра на Ницше:

  "Нейде си все още има народи и стада,но не по нашите места братя мой:тук има държави.
  Държава? Що е това? Е,добре! Сега разтворете добре ушите си,за да чуете речта ми за смъртта на народите.
  Държава се зове най-студеното от всички студени чудовища. А и студено лъже то. И от устата му пълзи тази лъжа:"Аз,държавата,представлявам народа."
  Лъжа е туй! Творци бяха тези,които създадоха народите и издигнаха над тях повелите на една вяра и една любов:така те служеха на живота.
  Рушители са тези,които поставят клопки за мнозина и ги зоват държава.
  Където все още съществува народ,той не разбира държавата и я мрази като зъл поглед и грях спрямо нрави и правдини.
  Държавата лъже на всички езици за добро и зло-а и каквото и да говори,лъже-и всичко,каквото има,откраднала го е тя от вас.
  Всичко е лъжа в нея:с откраднати зъби захапва тя,Хищната. Измама е дори утробата й.
  Раждат се безброй много хора:за излишните изнамериха държавата!
  Вижте само как ги примамва тя към себе си,тези безброй хора! Как само ги налапва и дъвче,и предъвква!
  Държава аз наричам това,където всички пият отрова-и добрите,и лошите:държава,където всички губят себе си-и добрите,и лошите:държава,където бавното самоубийство на всички носи името "живот".
  ...Едва там,където свършва държавата,започва човекът,който не е излишен:там едва прозвучава химнът на необходимият човек,неповторимата и незаменима песен."

  Накрая конкретно за българската държава. Тя краде по 0,40ст. от всеки изработен от българина лев!

 46. 46 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 409 Весело

  Един безкраен смях,Щурм.
  Не ставаш, но си лансиран.Отново смях.

  It is the nice place.
 47. 47 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 938 Неутрално

  първо условие за стабилизация на коалицията е да се разкара Владиславчо милионерчето от правителството - отвън, свободно и при равни условия да се състезава със своите съученици !

 48. 48 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#0:"Щурм Т@панаров"] .... уволняваше всеки, който искаше да прави реформи (Игнатов,....[/quote]
  Щурм-увай когото си искаш! Само не наричай "Реформи" безумията на Египтолога, довели до разбиване на науката ни за десетилетия и родили хиляди некадърни професори и доценти.
  За да може сам да стане професор Игнатов направи така закона, че всеки да може. Което само показва колко ниско му е било нивото!
  Игнатов доведе научната чалга!

 49. 49 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 744 Неутрално

  бях почнал да вадя спорните и слаби твърдения на статията, както тази, че РБ и Калфин имат близка социална политика! ами че на Калфин е доста лява, едва ли допада на РБ!
  ама спорните и слаби твърдения са толкова мноого!
  май ще е по лесно да отделя верните части на статията, тези с които съм съгласен!

 50. 50 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 769 Неутрално

  2915 е лесна за прогнозиране: икономиката се скапва, бюджетът няма приходи, хората обедняват. Хората сменят левовете си за валута, защото нямат доверие на правителство, парламент, съд...

  Поредната стабилизационна програма ще се приеме след предсрочните избори. Защото това правителство не може да направи нищо смислено.

 51. 51 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  Граждане за Евразийско Развитие на БГ?

  С Не деполитизиран БКП Борисов?

  С Не деполитизирани БКП Граждане?

  Ваше благародие и спасение... с чип от ссср.
  Болшое спасиба.

  Дърта е такзваз версия екстаз за НОВА година.

  До коментар [#44] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Я ДА СИ ПОДРЕДИМ ПАК ПЪЗЕЛЧЕТО, ЧЕ ДА НЕ НИ КАЖАТ ПАК, ЧЕ ТРЯБВАЛО ДА СИ СМЕНИМ ЧИПЧЕТО

  Като гледам празничните новогодишни програми – особено на Нова тв и бТВ, забелязвам, че старата песен за бедните, болните и нещастните, която винаги заглъхва по време на комунистическо управление, се подема отново и с нова сила.

 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Имам само една надежда! Да се изговорят опасностите, които са очевадни и да се направи нужното, те да не станат реалност! Ако не се направи, те ще станат реалност!

  goblenka
 53. 53 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  "Ако някой от тях се справи, това ще значи, че България не е нереформируема, а просто никой в последните години не е искал да го направи."
  Това наистина е фундаментален и екзистенциален въпрос. Все пак правосъдието е приоритет и ако то не се реформира, едва ли нещо друго може да се промени, включително здравеопазването.
  Или се слага край на грабежите (навсякъде), или постепен, но сигурен край на България.

 54. 54 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Петър Москов засега описа себе си като завършен популист, при това без да подбира средствата, включително и чрез настройване на българи и цигани. Такъв субект е на първо първо съмнителен като лекар, а след това опасен за здравеопазването, което е назначен да управлява.

 55. 55 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално
 56. 56 Профил на lmao
  lmao
  Рейтинг: 0 Неутрално
 57. 57 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Авторът е залегнал в ненадеждно защитно съоръжение ...
  Ролята на "Бягаща по вълните", не е за всеки ...

 58. 58 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#27] от "pagan":

  Лао Дзъ

 59. 59 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#15] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Какво разбира Калфин от социална политика Това е нелепо..

 60. 60 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 596 Весело

  "2015 - всичко е на ръба"

  Да, бе на РБ! Герб и ДПС къде остааха....

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Кои политици ще следите с интерес?
  - Христо Иванов, Тодор Танев и Петър Москов. И тримата министри, и тримата са в системи, в които трябват тежки и болезнени реформи. Ако някой от тях се справи, това ще значи, че България не е нереформируема, а просто никой в последните години не е искал да го направи"
  Точно тези са най-важните и според мен!
  По отношение на реформите бих цитирала омбудсмана г-н Пенчев, че ако управляващите не направят болезнено нужните реформи, ще ги направи улицата. По много по-безкомпромисен начин.

  "Winter is Coming"
 63. 63 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#54:"petiav"] съмнителен като лекар[/quote]

  Това е напълно несъстоятелно предположение, особено за уважаван професионалист като Вас.

  "Winter is Coming"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK