Ще има ли предсрочни избори през 2015 година?

Ще има ли предсрочни избори през 2015 година?

© Юлия Лазарова"Дневник" препечатва текста от портала "Култура". 


Колко вероятно е едно политическо събитие? Ако шансът да се хвърли шестица със зар е 1/6, какъв е шансът ГЕРБ да спечели предсрочни парламентари избори с мнозинство? Дали е 1/8 (тъй като има 8 партии в парламента), или пък е 1/3 (тъй като ГЕРБ има около 1/3 от местата в НС)? Стратегиите на рационалните играчи понякога водят до тежки политически парадокси. Антъни Даунс – американски политически теоретик – е известен с т.нар. "парадокс на избирателя".


Според него, в една многомилионна демокрация е ирационално за нормалния избирател да отиде да гласува, тъй като индивидуалната полза, която ще извлече, е минимална и пренебрежима. Представете си, че ако вашата партия спечели изборите, заплатата ви ще се вдигне с 10000 лева годишно.
Новогодишни празници са, може да си позволите такъв полет на фантазията. Вероятността точно вашият глас да реши изборите у нас е 1/4000000 (колкото са приблизително хората, които гласуват). Рационалната ви изгода от отиваването до избирателната секция в такъв случай е 10000 X 1/4000000 т.е. 1/400 лева. Това не е много. Всъщност е четвърт стотинка. Защо да ходите, тогава, особено ако смятате, че времето ви струва нещо? Хората, обаче, все пак отиват да гласуват.


Какво следва от този пaрадокс и дали той е действителен, ще обсъдим в друг текст – сега е по-спешно да се върнем към вероятностите за предсрочни избори през 2015 г. Те, изглежда, са единственият политически въпрос, който не можа да бъде изцяло поставен във фризера на общественото внимание от проточилите се замръзнали празници.


Предсрочни избори през 2015 г. могат да се случат по две причини:


1)      Първо, това може да стане инцидентно, поради а) сериозен провал на управлението или б) тежка вътрешно-коалиционна криза. И двата подсценария не могат да бъдат изключени, но те не са много вероятни. Макар сложно и тромаво, управленското мнозинство има потенциал да взема като цяло точни решения или поне такива, които да не доведат до остра криза.


Справянето със ситуацията около КТБ, позицията за "Южен поток" са индикации, че може да се очаква позитивен резултат от кабинета "Борисов 2". През 2015 г. от ключово значение ще бъдат стъпките в областта на съдебната система, енергетиката, здравната реформа, продължаването на финансовата стабилизация. Ако коалиционните партньори добросъвестно подходят към тези проблеми, няма причина да се предвижда драматичен провал.


Коалицията ще може да разчита и на сериозна подкрепа от страна на ЕС и евроатлантическите партньори. По отношение на съдебната система ще има и значителна обществена подкрепа. Да, трудни решения ще трябва да се вземат в енергетиката и здравеопазването, но държавата има достатъчно ресурс да направи така, че цената от реформите да не се стовари върху социално слабите групи.


Ако вземем пък вътрешно-коалиционните напрежения, вярно е, че те съществуват и не могат да бъдат игнорирани. Но поне засега са се намирали решения – макар и в последния момент, а и след него – на кризисни ситуации. Пенсионното осигуряване ще е тест казус. Вярно е, че при него ГЕРБ произведе изстрел, с който се самонарани, но не фатално и ако престане вбъдеще с подобни експерименти, шансът да се самоосакати би бил минимален.


В този смисъл, вероятността от инцидентно падане на правителство при добросъвестно участие на коалиционните партньори в управлението не би трябвало да е по-голям от 35%: не е пренебрежим, но все пак далеч по-вероятно е предсрочни парламентарни избори да няма.


2)      Така че, истинският въпрос е дали някой от партньорите няма интерес сам да предизвика извънредни избори, за да спечели самостоятелно мнозинство в НС. Едва ли РБ, ПФ и АБВ биха имали такава рискова стратегия – за тях е важно да докажат политическата си ефективност, да демострират, че са субект, на който дългосрочно може да се разчита. Така че, основният заподозрян тук е ГЕРБ и хипотетичните подсценарии са два.


Първо, избори две-в-едно заедно с местните на есен. За целта до юни месец вече ще трябва да е ясно, че коалицията "не работи" и че затова са "виновни" РБ и ПФ. Ако ГЕРБ възприеме тази стратегия, той ще може да разчита на сериозна подкрепа от ДПС и свързаната с него пропагандна машина, както и меката й периферия от преса, електронни сайтове и милиционеро-магистратски антураж. Тази пропагандна машина всъщност не е спирала да работи за подобен вариант, което показва, че той се подгрява и далеч не е изключен.


ГЕРБ сигурно знаят, обаче, че подобен вариант, свързан с провал на управлението, за който те уж "не са виновни", е свръхрисков, до степен на илюзорност. Хората не са толкова наивни, че загубата на още една година с възможно утежнение на ситуацията в ключови сектори да може да им бъде "пакетирана" като успех на ГЕРБ и провал само за Реформаторите (да речем). Управлението е колективна отговорност и един драматичен неуспех неминуемо ще доведе и до сериозен срив на подкрепата за ГЕРБ на едни предсрочни избори.


Най-малкото, в една такава ситуация ГЕРБ едва ли ще могат да разчитат на мнозинство в парламента. В този смисъл, този вариант де факто води или до възможност БСП и ДПС отново да управляват, или до смяна на управленския парньор за ГЕРБ с ДПС. И двете хипотези едва ли са приемливи дори от гледна точка на тяснопартийните интереси на Борисовата партия, ако тя се държи като рационалиен политически играч. Цената на загуба на доверие би била много сериозна, което прави този вариант като цяло малко вероятен – не повече от 30-35% шанс.


Другата опция е след успешно управление до есента ГЕРБ да разчита на много добър резултат на местните избори, след които да предизвика нови парламентарни избори, за да спечели самостоятелно мнозинство в НС. Сложен вариант, както и да го гледаме. За да проработи, трябва и коалицията с РБ да проработи, да започне да дава позитивни резултати.


Да, в такъв случай би било много вероятно през есента ГЕРБ да спечели със сериозна преднина местните избори. Но ако коалицията дотогава се е доказала, РБ също ще могат да се надяват на един доста добър резултат на парламентарни избори. През октомври 2014 г. мнозина не гласуваха за реформаторите от страх, че това е нова формация, която може и да не влезе в парламента. Ако този страх е елиминиран, конкуренцията за десния вот може да стане доста по-интензивна.


В този смисъл, отново гаранции за самостоятелно управление на Борисов няма и шансовете за такова не биха били големи. Самият той най-вероятно разбира, че неговият втори мандат е доста по-различен от първия: масовото одобрение и дори възхищение от неговата персона не са феномен, който може инженерно да се възпроизведе, каквато и пропагандна машина да се използва за целта. Два пъти в една река не се влиза.


Така че, едва ли някой би дал повече от 40% шанс за мнозинство на ГЕРБ на евентуални предсрочни парламентарни избори след местните. Партньори отново ще са необходими и изборът отново ще е между РБ и ДПС. Ако тръгне на този рисков вариант, ГЕРБ де факто ще направи опит да прелегитимира ДПС като свой партньор. Въпросът, който всички си задават, е защо и на кого е необходимо това? Тъй като ДПС не е положило някакви усилия да се справи с наследството си от аферата КТБ-Пеевски, предколисни причини за подобни маневри на Борисов не могат да бъдат открити.


Анализът дотук показва, че при оценка на вероятностите предсрочни избори през 2015 г. са по-малко вероятни. Този анализ, обаче, е валиден при едно допускане: че става дума за сравнително стандартна политическа система, в която политиците максимизират участието си в управлението (да са преизбрани, да имат мнозинство и т.н.). Проблемът с нашата система е, че не е ясно доколко това допускане е валидно.


Става ли дума за самостоятелни играчи или за зависими кукли на конци? Обществена подкрепа ли се максимизира или пък краткосрочни, но значителни рушвети и комисионни? Ако стане така, че 2015 г. протече не според рационалните очаквания за разпределение на вероятностите, ще имаме още един аргумент да се съмняваме, че имаме сравнително нормална политическа система. В този случай, може да се обърнете към многобройните астролози, душеведи, теоретици на конспирацията и професори под прикритие. В крайна сметка, това, че някой е параноик, не означава, че никой не го преследва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Ако РБ се разпадне, накъдето е тръгнала работата: ДА.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Не.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. ''В този случай, може да се обърнете към многобройните астролози, душеведи, теоретици на конспирацията и професори под прикритие''...

  Аре бе, лафкаджийте, Бостана, къде сте? Чекам да ми пеете...

 4. 4 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  С две думи...избори няма да има...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 5. 5 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Избори по-скоро след година две,но не и тази година!!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Към момента, преди провеждането на кметските избори, никой няма интерес да се провеждат нови, затова и няма да има. От резултатът от тях ще зависи дали ще има и нови предсрочни избори - ако Герб окончателно се вземат с ДПС, ще загубят гласове, това ще стане видно на кметските избори и РБ ще бутне правителството. Но това ще стане най-рано в края на 2015г, или по-скоро 2016. На Герб и ДПС ще им е лесно да удържат мнозинството поне година.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  РБ да се взима в ръце и да подготвя структури, кадри, програми, политика и т.н. защото, както е тръгнало, вторият отбор на комунистите /ГЕРБ/ ще досъсипе страната ни, която е вече достатъчно опустошена от първият отбор на комунягите /БСП+ДПС/!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":

  Взело се е. На последните избори резултатът в София беше чудесен, на кметските това ще стане доста по-ясно. Работата трябва да се насочи силно и в малките градове.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на peron
  peron
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#7] от "Георги":

  Защо РБ? Дайте ние да се вземем в ръце, да помогнем с каквото можем на партиите, които отхвърлят статуквото било то организационно, финансово, доброволчески или най-малко със своя глас. Ако ГЕРБ се вземе с БСП или ДПС, аз виждам в РБ потенциал да им вземат много гласове, а пък АБВ и партията на Дончева са ми големите енигми - подушвам, че скоро ще изместят БСП и най-накрая ще я пратят в гроба.

 11. 11 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Според мен анализът трябваше да се концентрира именно в тази му част:
  "Предсрочни избори през 2015 г. могат да се случат по две причини: 1) Първо, това може да стане инцидентно, поради а) сериозен провал на управлението"
  Текстът след него като контрааргумент е гола фразеология - добросъвестно управление, европодкрепа и т.н. дежурни лафове.
  Но първо, без реформи, а обща политическа воля за тях няма, този кабинет продължава линията на кабинета Орешарски и
  на правителствата преди него. Опитът показа, че това води до политически кризи, както се случи с предишните
  правителства.
  Второ - финансовото състояние на държавата е отчайващо. Маса системи са изгърмели или гърмят и всяка от тях може да повлече и държавата, и властта.
  Трето - стабилизацията само със заеми не става - те кърпят ситуацията, обаче не я решават. И ситуацията все повече заприличва с тях на черния лебед.
  Четвърто - идва времето за геополитически избор в условията на нова студена война. Разчекнатото състояние на държавата между Москва и Запада повече е невъзможно - налага се траен избор без компромиси. А всяка от тези геополитически сили, която загуби битката, незабавно ще дестабилизира страната в ущърб на противника си, за което има всички възможности. Ако победи Запада, той никога няма трайно да заложи на досегашните играчи във властта. Ако победи Изтока, той ще заложи, но доколко ще отдели ресурси да ги подкрепи?!
  Така че със сигурност ни чакат финансово-икономически катаклизми и политически бури.

 12. 12 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Не ни трябват избори а нова конституция. Народното събрание трябва да се намали на 28 депутати колкото са областите. Президентската институция трябва да се премахне като излишен разход и предвид какви палячовци я заемат. Държавният административен апарат трябва да бъде драстично съкратен. Полицията също трябва да бъде намалена на половина. Да се забрани на бивши номенклатурни кадри и преките им родственици да заемат държавни длъжности... Тогава можем да говорим за промени и реформи.

  Too much цензура Баце.
 13. 13 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Никой не иска избори...чакаме реформи...

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  В България не може да се дават прогнози дори за една година. В началото на 2013 някой предполагаше ли, че ще има така добре организирани бунтове, които свалиха първото правителство на борисов ? Всъщност основното е ДПС да са извън властта

 15. 15 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Не.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Има и още един вариант - герБ и лично бат Бойко съботират реформите и коалицията се разваля?

 17. 17 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Весело

  Алена каза, че ще си изкарат мандата. Кво повече да се гадае?

 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Най-изненадващото за мен е че към момента най-голямата издънка са министрите на "Реформаторския" блок. Очаквах отново ГЕРБ да ни разсмиват ежедневно, но тази роля самоотвержено бе поета от министрите на "младите, красивите, умните" - владеещият трикове Лукарски, "хуманнният" Москов и оня на образованието (дето не мога да му запомня името), за когото носителят на Нобелова награда Фредерик Жолио-Кюри не е никакъв учен.
  Не мога да не отбележа че явно опасявайки се да не станат поредният обект на посмешище, колегите им - министърът на външните работи и министърът на отбраната са избрали тактиката да не се появяват в светлината на прожекторите. Похвално!!!

 19. 19 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#11:"Григор Лилов"]Разчекнатото състояние на държавата между Москва и Запада повече е невъзможно[/quote]
  Мислех да ти пиша плюс на анализа но това твое изречение ме разочарова! Никакво разчекнато състояние няма!!!!!

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Любопитно

  До коментар [#16] от "dobrich":


  [quote#16:"dobrich"]Има и още един вариант - герБ и лично бат Бойко съботират реформите и коалицията се разваля? [/quote]
  Това е най лесното...може да го направят по всяко време...НО ЗАЩО...ако беше прочел статията нямаше да пишеш глупости...

 21. 21 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#18:"virgin"]министрите на "младите, красивите, умните" - владеещият трикове Лукарски[/quote]
  Що ся са подигравати? Човекът не е спал вече три месеца да чете записките на Каролев. Вече е готов икономист? Кат за ГЕРБ става. И без това Баце е свикнал да намира калинки по кръстовищата. Щото е талант. Непогрешим

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#16] от "dobrich":

  ++++Ще има избори тази година ,ако се провали съд. реформа или се опитат да правят палиативни „реформи“ за пред ЕС.

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#18:"virgin"]оня на образованието[/quote]
  Много бързо ги оцени!? За мене само образователния министър е разочарование и не защото е казал нещо си ами защото няма никаква идея какви реформи да прави в ресора си през тази година!

 24. 24 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#20:"BGman1"]..НО ЗАЩО.[/quote]
  Ами защото бат Бойко може да реши да се къпе в народната лИбоФ! Примерно някой министър на РБ реши да реже на голо както се казва и хоооп явява се Бойчето като защитник на онеправданите хорица от последователите на злия Костов?

 25. 25 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1209 Неутрално
 26. 26 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Ако продължават реформаторските трикове ще има избори

 27. 27 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#21:"Сиянието на Мрака"]калинки по кръстовищата[/quote]
  Какво да кажем за криминалинките на БСП и ДПС? Не искам да си спомням, защото веднага изпадам в "интровертност на духа"!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#26] от "shileto":

  Не, докато шилета като Влатко Гораноф продължават с неадекватните си действия, мир няма да има. Странен тип - хем не знае, хем и не пита. Нарцис

 29. 29 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#27] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Да ди дам съвет - щом искаш да изглеждаш интелигентна, не казай, че си гербер. Защото Баце каза ясно кои са неговите хора - простите, с които самият той поради тази причина се "разбирал".

 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#26:"shileto"] реформаторските трикове[/quote]
  Споко - такива трикове владеят само вашите! Боко и Дянката всяка година почваха рИформата на есен на пролет

 31. 31 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Трябва да има!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 32. 32 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 446 Неутрално

  А да прогледнем, а. Децата на ЕНП ще бъдат обгрижени. При нужда от допълнителна подкрепа ще се търси широка коалиция с европейски социалисти /къде ги?/. Събитията, както обикновено ще минават покрай либералите. Другото са конспиративни теории от типа "всички са путинки".

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  И какво стана с идеята за къс управленски мандат 1-1.5г и избори веднага? И то за ВНС! С това "анализаторско" безумие костовистите ставаха и лягаха пък като влязоха във властта веднага забравиха за него и нито дума вече. Та и г-н Смилов също вече не се сеща за него.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  >Ако коалиционните партньори добросъвестно подходят към тези проблеми, няма причина да се предвижда драматичен провал.<
  Еди великолепен пример на добросъвестен подход беше уебулешкото приемане с гласовете на ГЕРБ и ДПС на драматични промени в пенсионната реформа. Именно това поведение на Борисов ще доведе до нови избори през 2015.

 35. 35 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#29:"Сиянието на Мрака"]да изглеждаш интелигентна[/quote]
  Там ви е проблемът на вас - червените и сините комунета - че само изглеждате. И то единствено в собствените си очи.

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 36. 36 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Любопитно. Единствено "кулисите" са с "у"

 37. 37 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  >Става ли дума за самостоятелни играчи или за зависими кукли на конци? Обществена подкрепа ли се максимизира или пък краткосрочни, но значителни рушвети и комисионни? >
  Че кога у нас политическата логика е действала? Само като проследи човек обогатяването на участниците в управлението трябва да даде предимство на този вариант и да очаква или коалиция ГЕРБ-ДПС или нови избори за които разбира се РБ са ВИНОВНИ. Гласуването на ГЕРБ с ДПС и против РБ ни поздравява!

 38. 38 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#33:"Fred"]костовистите ставаха и лягаха пък като влязоха във властта [/quote]
  ... минаха на "7-8 години са необходими за съдебната реформа". Некадърността не прощава! Да вършиш реална работа не е като да нахъсваш грънчарчето Асенчо Генов и да лъжеш "интелигентния" си електорат с приказки от Толкин и кубченца "Лего".

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 39. 39 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#28] от "Сиянието на Мрака":
  Стига бе, кой да пита някоя лаборатория чиито ръководител не знае в коя банка да си натъпче милионите

 40. 40 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 574 Неутрално

  За съжаление до сега РБ го играе параван на БОСТАН! Или поне така изглежда...Много скоро ще разберем, след внесените поправки от РБ за пенс.осигуряване, а също така и закона за съдебната реформа...
  Не съм оптимист, като знам КОИ са в РБ, визирайки Боковия Трикаджия и Кукувицата!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 41. 41 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#39] от "shileto":

  Там бехме изненадани от Баце в засада! Нарочно не ни предупреди

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Има губещ от цялата завера. Скоро ще разберете кой. Сам си е виновен...

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Вече не знам.
  Почвам да се присъединявам към тези, които си мислят, че е само харчене на пари!
  Дълго в България нищо няма да се промени, защото такива като Москов, са малко!

 45. 45 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Любопитно

  До коментар [#24] от "dobrich":


  [quote#24:"dobrich"]Ами защото бат Бойко може да реши да се къпе в народната лИбоФ![/quote]
  На пръв поглед създаваш впечатление за интелигентен човек...
  Бат ти Бойко и сега се къпе в народната любов...иначе нямаше да е за втори път премиер...

 46. 46
  Stewie
  Рейтинг: 959 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 47. 47 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#42:"Добрин ВЕЛКОВ"]Има губещ от цялата завера. Скоро ще разберете кой. Сам си е виновен... [/quote]

  Радан ли?!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 48. 48 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 448 Неутрално

  ".. Макар сложно и тромаво, има потенциал да взема като цяло точни решения управленското мнозинство или поне такива, които да не доведат до остра криза.."

  Управленското мнозинство имало потенциала да взема като цяло точни решения

  " Като цяло " ???

  Абе не мога да разбера, какви са тия обобщаващи понятия "като цяло " ?

  Или твърдо взимаш някакво решение на проблема , или не !

  Независимо дали е било правилно или не .

  Ако сгрешиш, си носиш последствията .

  Но, ние нямаме такива политици с държавническо мислене.

  При това готови да жертват, ако трябва и собственото си благополучие, което да е най- малкото, щом ще е за доброто на нацията .

  Още на са се родили такива.
  А си трябва и здраво дупе за това !

  Което си е МНОГО ВАЖНО !!!

  Колкото до сегашното управленско мнозинство :

  Сбирщина някаква от политикани при това не само тромави и неадекватни в решениятаси, ами на всичкото отгоре и страхливи !

  Пак Ви казвам :

  ЩЕ БЕРЕМЕ ЯДОВЕ С ТИЯ БОКЛУЦИ, ДА ЗНАЕТЕ !

 49. 49 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#45:"BGman1"]На пръв поглед създаваш впечатление за интелигентен човек...[/quote]
  Моля ви, не се шегувайте така жестоко с човека!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Избори ще има. Редовни - когато му дойде времето.
  А г-н Смилов да вземе да се определи, да не тъче на два и повече стана, че е срамота, коскоджамити политолог...

  'Let light surround you' Dream Theater
 52. 52 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Предсрочни избори! Дори и да има такива нищо няма да се промени! Защо! Реформи! Това означава още по малко пари! Пример армията досега с 2 самолета, скоро с 0! Пенсии, работа до 70 и напускащи млади безработни! Помощи, мизерия и озверяване до конфликти на маргиналните групи! Европари лепене на немски стиропор, т.е. с едната ръка ни ги дават с другата гивземат! Има ли изход, да, стимулиране на производството, иначе заеми докато ни дават, след това фалит!

 53. 53 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Друг въпрос е, какво ново може да се случи при предсрочни избори? Какво ще се промени? Няма нови възможности на хоризонта, няма нови "спасители". Има три основни партии, които пак ще съставляват 70-80% от Парламента. От никъде не идва и малка надежда за промяна на статуквото. Изглежда политическото бъдеще на страната е обречено.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#51] от "ariel28":

  Не като му дойде времето, а като дойдат декемврийските сметки за ток!

 56. 56 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#53:"achkoal"]Няма нови възможности на хоризонта[/quote]
  Ама моля ви се, как... Да не си мислите, че др. Костов е спал цяла година? Та той е същинският дядо Коледа на българското "дясно"! След спасителите от ОДС, Синята коалиция и РъБ, зад ъгъла несъмнено дебнат следващите - някой "аналитичен десен протекторат" или още по-авангардното - "драгалевски автентици за виолетово бъдеще на България", с нарочна фондация към него!

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 57. 57 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#55:"capricorn2014"]Не като му дойде времето, а като дойдат декемврийските сметки за ток![/quote]

  Всеки ден не е Великден, а и евразийските пари свършиха! Четете "Ню Йорк Таймс"

  'Let light surround you' Dream Theater
 58. 58 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#54:"Ерих Хартман"]Избори ще има , когато народа на улицата ги поиска !

  А не, когато ония боклуци горе решат ! [/quote]

  Настроение: още по-гневно

  'Let light surround you' Dream Theater
 59. 59 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 766 Весело

  [quote#14:"daam"]В началото на 2013 някой предполагаше ли, че ще има така добре организирани бунтове, които свалиха първото правителство на борисов ? [/quote]
  Не бунтовете свалиха ББ. Той си направи(или му я направи КОЙ) сметката, че така му е по изгодно!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#45:"BGman1"]Бат ти Бойко и сега се къпе в народната любов...[/quote]
  Искаш да кажеш на тези които гласуват? Но още може - нали бат Бойко най обичал да бъде обичан!!!! Кво ше му е да спретне един номер на РБ? Да каже примерно - няма да им отнемате заплатите на любимия ми народ?

 61. 61 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#54:"Ерих Хартман"]народа на улицата[/quote]
  На улицата живеят уличниците. Нормалните граждани си имат домове. И ходят да гласуват. Когато уличниците свалят властта, нормалните граждани отиват да гласуват и налагат своята воля над уличниците. Колко пъти трябва да повтаряме упражнението, за да го разберете?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 62. 62 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Ще има ли предсрочни избори през 2015 година ?

  Напълно излишен въпрос.

  Направо, бих казал - тъп .

  Ще има и още как !

  )

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#56] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Явно Костов образува страшно много нерви и комплекси на герберите ,защо ли е това ? Виж кафето им с местан е блага работа

 65. 65 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#64:"Stewie"]Явно Костов образува страшно много нерви и комплекси на герберите ,защо ли е това ? [/quote]

  Само Костов след толкова години в парламента може да загуби така изборите, че да го изритат от него. Дори Пеевски е вътре. И това е постижение, нищо, че е анти. Аз за друго не се сещам

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#57] от "ariel28":

  Четете сметките за ток, съставят се от престижни западни фирми, които продават тока на зелени западни централи, нерде путин, нерде евразия!

 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#59:"Geoimg*"]Не бунтовете свалиха ББ. Той си направи(или му я направи КОЙ) сметката, че така му е по изгодно![/quote]
  Точно така! Това и герберти го признават - та значи бат Бойко бил гоУем артиС - каза че вдигна кръвното тръшна се в болницата и обяви драматично че Сопола ще го убива!!! И ги изработил сИчките!!!! Пък най недоволен от предсрочните избори бил злия Костов - самия преЦедател на герБ го каза тогава!!!! Ако с бунтове се сваляше правителство - в Гърция трябваше всяка седмица да има избори!!!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 448 Весело

  "..Когато уличниците свалят властта, нормалните граждани отиват да гласуват .. и бла...бла "

  Аха !

  Разбрахме .

  Значи ние "уличниците " , ако се наложи да вземем "Калашников " и сваляме правителства !

  Вие " нормалните ", през това време се криете, като мишки в къщи и чакате наготово..

  Като отмине бурята плъзвате, като хлебарки и се изкарвате най - големите патриоти .

  Само дето не е весело, обаче !
  ))

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#70:"Ерих Хартман"]ако се наложи да вземем "Калашников "[/quote]
  И какво ще правите? Пак ли ВОСР?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 850 Неутрално

  [quote#51:"ariel28"]
  Избори ще има. Редовни - когато му дойде времето. [/quote]
  Избори ще има. Предсрочни - времето им идва.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 75. 75 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Въпросът за предсрочни избори не стои въобще,стига сте връзвали на приказките на БКП!Имаме чудесен микс от партии в коалиционно споразумение за дългосрочно управление на страната.

 76. 76 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#74:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Избори ще има[/quote]
  И кой ще ги предизвика? Др. Миков с Нинчето Гергова? Или др. Местан ще докара автобусите с ханъми от Родопите? Мечти...

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 77. 77 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#70:"Ерих Хартман"]Значи ние "уличниците " , ако се наложи да вземем "Калашников " и сваляме правителства !

  Вие " нормалните ", през това време се криете, като мишки в къщи и чакате наготово.. [/quote]

  Като гледам Орешарски как го свалихте, да благодарите на ГЕРБ, че така размазаха БСП на изборите, та чак изкараха акъла на ДПС

  ДПС разбра, че БСП си отива и ако иска власт някога за в бъдеще, трябва категорично да се дистанцира от нея още сега и го направи. Борисов ги предупреди дори, че това е рефлекс за оцеляване на ДПС.

  Това свали Орешарски, а не пръдльовците с дървени калашници.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 78. 78 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#76:"Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!"]

  Избори ще има- цитат на коментар #74 от “КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ”

  И кой ще ги предизвика?[/quote]

  Баце ще ги предизвика. Не виждаш ли как се държи? ГЕРБ ще си качат процентите още, стига РБ да продължат с цирковете. Засега от РБ само кукувицата се справя, но тя спокойно може да участва и сама на изборите.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 79. 79 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 959 Весело

  [quote#77:"bibian"]Това свали Орешарски, а не пръдльовците с дървени калашници. [/quote]

  е няма начин острият ум и твърдият характер на ваш боцко да не са свалили правителството на орешарски

 80. 80 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 556 Любопитно

  ЖЪЛТ КОД ЗА ОПАСНОСТ ОТ РАЗПАЛВАНЕ НА ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТИ

  До няколко седмици партията ГЕРБ, която всъщност се управлява, насочва и върти от ДПС ще поиска да се влее в РефБлока. Целта е ДПС и БСП да вземат повече гласове на евентуални избори.

  Паралелно с това "държавата-мафия" няма да може да издържи на налягането от всички страни за провеждането на реформи. Единствения начин да се защити е да върне страната в зоната на геополитическата нестабилност и да промени точка първа от реформи на съхранение на етнически мир. А това става както с създаването на нацистки партии, които вече са не малко и дори в управлението и парламента които да разпалват етнически конфликти. Дори и имат план условно наречен "Blackspring" (Черна пролет), който включва потока бежанци като ключов елемент.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 81. 81 Профил на Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#79:"Stewie"]е няма начин[/quote]
  Сериозно? Искате да ни убедите, че Орешарски още е на власт ли?

  Има две политики. Едната е дясна, а другата - грешна. Маргарет Тачър
 82. 82 Профил на Swan_
  Swan_
  Рейтинг: 815 Любопитно

  Изпуснато е най-важното в сценариите. При едни предсрочни избори след 1 година прилично управление ситуацията би била много по-различна. В парламента няма да влезе ББЦ. Под съмнение би била Атака. Ако хипотетично РБ вземат още някой процент отгоре, това би означавало достатъчно депутати за мнозинство на ГЕРБ и РБ и по този начин се елиминират несигурните ПФ и АБВ. ДОбре е да се помисли!

  https://swansphotography.com/
 83. 83 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Никой няма сметка от избори - значи няма да има.
  У нас всичко е според сметката, а не според здравия разум така или иначе

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1973 Любопитно

  До коментар [#80] от "tripleaaa":


  [quote#80:"tripleaaa"]ЖЪЛТ КОД ЗА ОПАСНОСТ ОТ РАЗПАЛВАНЕ НА ЕТНИЧЕСКИ КОНФЛИКТИ [/quote]
  Това от къде го преписа...щото не вярвам празниците да ти се отразяват толкова зле...

 86. 86 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#75] от "mavricii.plovdiv":

  " Имаме чудесен микс от партии в коалиционно споразумение за дългосрочно управление на страната. "

  Ама, какво говориш ?

  Направо са върха на сладоледа...))

 87. 87 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  - Дани,

  1. Костоваците искат "кратък мандат" (или вече НЕ искат??)

  2. Костоваците в Кабинета Борисов 2 са без опит в реалното управление и залитат към постоянно Лакардичене.

  3. Костоваците в Кабинета Борисов 2 имат склонност към м'орална излагация.

  4. Костоваците в Кабинета Борисов 2 затрудняват реформите като ги подменят с д'ебати и каламбури.

  КОСТОВАЦИТЕ ще предизвикат избори заради безумната си Лакардийна "политика" и не-Умишлена неопитност.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 88. 88 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  В този случай, може да се обърнете към многобройните астролози, душеведи :)))
  .............
  А защо Смилов да се обръщаме към тях , след като си имаме и политолози и социолози ...)
  Каква е разликата ??? :))
  И аз давам по 35 % - за всяка от твоите версиии..>))

  BIG AL
 89. 89 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#81] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  все е тая дали е орешарски или борисов ,но това един гербер няма как да го проумее ...а иначе избори ще има когато на реформаторите им писне да управляват заедно с милиционери

 90. 90 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  Каквото и да си говорим, всчики, включително и американските посланици, че нашият премиер е човек с тъмно минало. Ние го приемаме като мутра, дошла от силовите групировки и така ще бъде винаги. Колкото и трудно да го преглъщат този факт верните му робини и раби гербави. Затова и Радан Кънев не искаше ББ да става наново премиер, за да не излага истинските демократични сили. Няма как, ще го търпим и ще му се смеем. Поне е забавно.

 91. 91 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Тази коалиция , е благодатна почва за писане от всички политолози, социолози и сие коментатори ...)
  Не изпускайте мангизите , бе , СЕГА е вашето време ...:)))))
  а5 прогнози и все ЕДНА ще се сбъдне и тогава можете да кажете , КОЛКО сте предвидливи :)))

  BIG AL
 92. 92 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#91:"BIG AL"]Не изпускайте мангизите , бе , СЕГА е вашето време ...[/quote]
  Обзалагам се, че тези 8 милиарда до месеци ще ги грабнат. Ще намерят форма и начин да ги откраднат, защото мафията е велика сила, а има и толчаф талантлив "капо ди тути калпаци."

 93. 93 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  Rазбира се, че Борисов предпочита друго разположение на силите - в което само ТОЙ да се чува ...С всеки е така...
  Само че, го е страх от обществения натиск и мнение , ако направи коалиция с ДПС - затова , засега ще си трае ...
  Но като дойдат президентските избори - КОЙ знае ...))
  Може да прецени, че стадото на Доган му е нужно , естествено за благото на ВСИЧКИ граждани .!!???.)
  хахахахааа......

  BIG AL
 94. 94 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 556 Весело

  До коментар [#84] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Абсолютно неразбираемо за 98% от хората защо ГЕРБ не е част от РефБлока. Но това бе преди...

  ГЕРБ и ДПС гласуваха нещо заедно за пенсионните вноски и на хората им стана ясно.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 95. 95 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 646 Неутрално
 96. 96 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 448 Любопитно

  До коментар [#72] от "Кокетна - Спасението на България е ПП ГЕРБ!":

  Ако се наложи - защо не ?

  Интересно ми е обаче, ако ( недай, боже ! ) стане нещо такова,
  " Вие,нормалните " тогава, от коя чужда държава ще лаете и леете крокодилски сълзи за " потъпканите човешки права " в България ?

 97. 97 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#87] от "barcelonski":

  При костоваците и другите в Реф.блок има УМ, акъл, нещо , което е дефицитно при ..цецка, Цв., горанов или Боко ...
  Още ли не си го разбрал ??
  Крайно време е ...)))

  BIG AL
 98. 98 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 556 Весело

  До коментар [#85] от "BGman1":

  По някоя от телевизиите даваха за времето,

  но точно тогава съм сменил канала без да искам и се получи това.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 99. 99 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  през 2015 категорично не . ще има връщане на доверието , вековни приятели , ясни знаци , хъбчета , повишаване на безработицата .... но избори не . санирането си е голяма хапка .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 100. 100 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#82:"Swan_"]Изпуснато е най-важното в сценариите. При едни предсрочни избори след 1 година прилично управление ситуацията би била много по-различна.[/quote]

  Много правилно колега, отлично, затова казвам, че Баце мисли по въпроса. ГЕРБ спокойно могат да предизвикат избори, при това в подходящ момент, например с мотива за конкретна конституционална реформа свързана с правосъдието дори.

  Самата възможност да го направят вече им отваря значителни възможности.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK