2015 ще бъде историческа, както бяха 1990 и 1997

Лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок Бойко Борисов и Радан Кънев при подписване на коалиционното споразумение за правителство

© Юлия Лазарова

Лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок Бойко Борисов и Радан Кънев при подписване на коалиционното споразумение за правителствоКакво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето"

 Днес представяме мнението на политолога Евгений Дайнов.


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната през 2015 г.?


- Надежда: легитимната власт, с устойчива подкрепа от страна на обществото, да влезе в открита война с КОЙ и да изтръгне от неговите лапи публичните институции и публичните ресурси.
Опасност: това да не се случи и моделът КОЙ да разшири своята реална власт. Което би довело до внезапен разпад на икономиката, тъй като моделът КОЙ е силно изгладнял и има остра необходимост от присвояването на огромни нови ресурси.


Каква година очаквате – на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?


- Очаквам година на изненади, трусове и скандали, както и на признаци на възстановяващи се възможности за спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури.


Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?


- Да, докато КОЙ не бъде разгромен в открита война.


Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?


- ДПС остана, на практика, единствената парламентарна партия (донякъде заедно с ПФ) със старото поведение; нея не я споходи нито новата мода на скромност, нито – на говорене за политики и за общото благо. Ако тази нова мода се задържи и стане доминираща, ДПС ще остава все по-изолирана и слаба.


Що се отнася до присъствието на ДПС във властта из цялата страна, вкл. на централно ниво – тя трябва да бъде откачена от тази власт, тъй като в последните 7-8 години поддържа практики, облагодетелстващи модела КОЙ. Но това откачане не бива да става на принципа "да ударим ДПС" – а на принципа "да изметем от властта всички агенти, представители и съюзници на КОЙ". 


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?


- Мисля за мнозинството предимно като за "управлението на ГЕРБ и РБ".


Очакването ми, разбира се, е РБ да бъде онзи локомотив, който ще повлече след себе си и ГЕРБ в посоката на реформите – т.е. на отнемане на държавата и нейните ресурси от ръцете на КОЙ. 


Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?


- "Новият" Борисов очевидно се опитва да задава тона в новата мода на скромност, умереност и държавническа загриженост. Ако това е само актьорско майсторство, то ще трае до първата голяма криза, пред която той се изправи; защото, поставен в криза, всеки човек реагира според това, какъв е – а не, какъв играе.


Надеждата за трайност в това ново поведение би се крепила върху две допускания:


а) че в Борисов, както в повечето хора, живее повече от един индивид; и че скромният и умерен Борисов винаги си е съществувал, но е бил изтикван на заден план от агресивния и махленско-арогантен Борисов. Ако е така, то сега просто двамата ще могат да си разменят местата и скромният да контролира агресивния.


б) че Борисов е преживял катарзис по линия на "катарзиси по домовете" и е станал различен човек. Истинските катарзиси имат това свойство – да произвеждат скромни, уважителни, благодарни и умерени личности.


Каквото и да е, ще е станало ясно най-късно до Великден.


Ще го бъде ли Реформаторският блок?


- Ако неговите министри постигнат бързи и подкрепяни от обществото резултати в реформите, които обещават – ще го бъде, че и ще пребъде, дори ако бъде напуснат от баласта ДБГ-СДС. Ако не – не.


Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?


- Основната интрига е, какво ще избере Патриотичният фронт: да продължи да ходи по пътеките на "Атака" и така да се самомаргинализира – или ще избере да стъпи на пътя на по-сериозната политика, в която присъствието е по принцип по-трайно. Не-политическите буйства на Валери Симеонов, характерни по-скоро за някоя квартална кръчма, отколкото за парламент,  засега сочат първата опция като по-вероятна. 


Кои политици ще следите с интерес?


- Бойко Борисов, Румяна Бъчварова, Росен Плевнелиев, Валери Симеонов, Радан Кънев, Петър Москов, Сергей Станишев, Георги Първанов, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Сотир Цацаров, както и емблематичните групировки, набъркани в реалната власт.


Очаквате ли протести? Какви?


- Очаквам, всякакви. 


Какво очаквате от бъдещето? 


- Годината 2015 ще бъде историческа, както бяха 1990 и 1997. България отново ще избира: дали да продължи по същия начин, когато уж нищо особено не се случва, но в крайна сметка всичко се разпада в един миг; или да си причини болка и турбулентност, за да изплува към по-спокойни и чисти води.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK