Част от българите не очаква нищо, а друга - парче от баницата

Татяна Буруджиева

© Надежда Чипева, Капитал

Татяна БуруджиеваКакво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето"


Днес представяме мнението на социолога от БСП Татяна Буруджиева. 


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната?
- Страхувам се, че за по-голямата част от хората надеждите са загубени. И в това се крие най-голямата опасност. Надеждата означава, че знаеш какво искаш, стремиш се към него и се обединяваш с другите хора, за да го постигнеш.


Едната част от българите нищо не очаква, а друга част очаква парче от баницата. Докато живеем така – или "нищо не ме интересува, е... съм му... това не е държава", или "важното е само дали аз ще спечеля" – няма повод за надежди. Защото критично намалява разумната част от обществото, която не може да бъде манипулирана чрез хляб или зрелища.


Каква година очаквате – на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?


- При така представения бюджет няма как да си представяме година на развитие – то просто не се предвижда. Ще е добре, ако ни бъдат спестени поне част от скандалите, разправиите, недоразуменията, кадровите грешки и, както беше написал един ваш колега журналист за Комисията по култура и медии – "синджирите от калинки". 


А що се отнася до новото поведение на публичните фигури – то ще е наистина ново, ако и когато породи положителен ефект в живота на хората.


Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?


- Със сигурност. Важно е да е ясно кой стои зад политическите решения.


Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?


- Агресията и нажежаването на емоции бетонира ДПС като парламентарна партия. Що се отнася до декларациите за нейното изолиране от властта, те са породени от желанието да се постигне дистанциране от ДПС и неговата подкрепа. Нормалното положение е всички политически представители в централната власт да са от управляващата коалиция, а не от партия, която декларира, че е в опозиция. И това положение не би трябвало да се коментира като "изолиране".


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?


- Възможно най-стабилното от гледна точка на това, че всички участници имат един общ интерес – да са във властта. Друг е въпросът колко дълго ГЕРБ ще иска да управлява така – това ще зависи основно от фактора "трупане на негативи".


Вярно е, че думите назовават реалност, но с каква дума да бъде наречена тази коалиция, която представлява един политически тюрлю гювеч, подписал се под една "програма", приличаща по-скоро на пожелания в новогодишна картичка, и в която коалиция има дядо Коледа, няколко Снежанки, но твърде малко работливи джудженца.


Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?


- Ами ролята на дядо Коледа – олицетворение на добрата надежда, която се появява само за да раздаде подаръци и до когото се адресират мераците и желанията. Тази роля може да я играе по-дълго, ако не се изкуши от медийната слава. Така българите съвсем ще забравят, че имат министър-председател, който носи цялата отговорност, и ще насочат всичкия си гняв от министър на министър, от политик на политик.


Ще го бъде ли Реформаторският блок?


- Трудно ми е да си представя, че докато са на власт, при реформаторите ще настъпят сериозни трусове. По-интересното е дали очертаващата се надпревара между лидерите на партиите в блока за привличане на ресурси и влияние ще се отрази и как при предстоящите местни избори.


Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?


- Да. Там напрежението от разкраченото положение поради участието им в управляващото мнозинство ще предизвиква най-много сътресения.


Кои политици ще следите с интерес?


- Премиерът, защото чисто професионално съм любопитна колко дълго един политик може с успех да играе роля, така различна от природата му. Иван Костов, защото неговите реакции ще са показателни за стабилността на управлението. Президентът, защото искам да се убедя дали все пак законите на гравитацията ще проработят в неговия случай, или ще продължи да се рее в безвъздушното пространство, недосегаемо за фактите от действителността.


Очаквате ли протести? Какви?


- Обществото ни претръпна и поема с безмълвие всичко – от новата поредица самозапалили се до тинейджърите по "Раковски", посред бял ден скандиращи "смърт на ..." с опружени в хитлеристки поздрав ръце. Гневът и протестът в такова общество са като изригването на вулкан – всички регистрираме наличието на трусове, натрупването на напрежение, но накъде ще се насочи стихията е доста непредвидимо. Макар че да има изразен гняв е по-добре, отколкото тихото, поединично, но ежедневно изтребление, което практикуваме.


Какво очаквате от бъдещето (в по-общ план)? 


- Да успеем като страна да се спасим от предвиденото за нас – да сме буферна зона на трансфер от най-разнороден характер на границата на Европа. Да престанем да сме ничия зона на границата на демокрацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално
 2. 2 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Стига с тази другарка.Не ми се коментира точно днеска за нея,светъл християнски празник е.

 4. 4 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#0:"Баницата"]Част от българите не очаква нищо, а друга - парче от баницата [/quote]

  търсиш ли истината -
  попитай човек който Не яде Баница

  властта дава баница ,но взема истината

  отдалечи ли се човек от Баницата , тутакси го обвзема виШото прозрение на мъдреците

 5. 5 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Не ми се коментира точно днеска[/quote]

  Не ти се коментира, но се изцвъка под всички статии.

 6. 6 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Пак ни занимават с глупости. По-интелигентно щеше да е сега да публикуват прогнозите на същите хора за 2014 година, направени преди 1 година. Да видим празните им приказки.

  Иначе Буруджиева е права за много от казаното. Например за президента - "искам да се убедя дали все пак законите на гравитацията ще проработят в неговия случай, или ще продължи да се рее в безвъздушното пространство, недосегаемо за фактите от действителността."

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  глупави въпроси ,голяма част от кризата се подсилва медиино ,народ ,който пътува за всеки празник в чужбина и то по над 20% от населението не е в криза ,това са празни приказки .

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Толко омраза, злоба, дребнавост, най-черен песимизъм лъха у тези пещерни хора!!! Стига, не им давайте трибуна!

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тази е страшно нагла, което си е типично за БСП и техния редовен коалиционен партньор ДПС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 793 Неутрално

  От кои е тази? От тези ,които нищо не очакват или от тези.които очакват? Или от тези, които не очакват защото вече са яли баница?

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Да не би и собственикът на Дневник - г-н Прокопиев и половинката му Галя - са "обърнали резбата" и за пореден път в разстояние на няколко дни пускат тази другарка - дъщеря на един от убийците на Райко Алексиев и отчаяна и тъпа комунистка и в червата си ДА НИ ДАВА ТОН В ЖИВОТА!
  Очаквам/и не само аз/поне обяснение,ако не ИЗВИНЕНИЕ за този факт!
  Жалко за иначе свестния що годе сайт !!!!

 12. 12 Профил на azural
  azural
  Рейтинг: 367 Любопитно

  [quote#2:"mavricii.plovdiv"]тази...,извинете![/quote]
  Защо се извиняваш? На снимката виждам един гладко обръснат мъж с дълга права коса...

  иновативни иновации
 13. 13 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Дъщеря на пладнишки убиец!!! Тя не трябва да бъде изобщо допускана до медиите!!!

 14. 14 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Темата е хубава, но при положение, че беше поднесена от човек на Дневник. Буруджиева вече за кой ли път я консумираме в текст и образ, пък и самата рубрика се изтърка-няколко човека коментират едни и същи въпроси. Така и форума боксува на едно и също място върху една и съща алабала. Ако сега си кажа мнението, а го желая, утре какво да коментирам върху същата тема, поднесена от Дайнов или Огнян Минчев. Всъщност аз без да искам вчера отговорих на въпроса за очакването-2015 ще е като 2016, и 17-"голяма " годишнина, и т.н. Само да сме живи и здрави да ги видим. Хубав празник!

 15. 15 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 590 Неутрално

  [quote#11:"doroteus"] дъщеря на един от убийците на Райко Алексиев и отчаяна и тъпа комунистка[/quote]

  това казва всичко...
  за съжеление е доста тъжно, щом една такава ТПЗ е депутрът...

 16. 16 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  ЗАЩО ДАВАТЕ ТРИБУНА НА РУСКИ АГЕНТИ бе Дневник?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 17. 17 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  много песимистично бе скъпи (хи хии) сънародници. Що така А? А? ( А- то както го тряска любимата ми Мая) Скоро идвам с блажна пица ..хи хии горе главите, ще пада лапане а ха хаа

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 18. 18 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Част от българите не очаква нищо, а друга - парче от баницата"

  Како, ти от кои си?

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#6] от "12345":

  +++++Любопитно е какво са предвидили миналата година.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Скрий се в дупката на съсела и не се показвай навън. Мястото за "началник на дупката" е възможно най - подходящото.

 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Моля Ви,Дневник,напоследък много ни натрапвате Татяна Боруджиева.Тази персона на никого не е приятна.

  Tony
 23. 22 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 970 Любопитно

  До коментар [#7] от "tur671":

  [quote#7:"tur671"]народ ,който пътува за всеки празник в чужбина и то по над 20% от населението не е в криза ,това са празни приказки .[/quote]
  По швейцарци от швейцарците
  250 000 българи са празнували в чужбина. Това както и да го гледаш не са 20 %.
  КОгато деца умират заради липса на детски хирурзи в болница това дали не е поне проблем някакъв, ако не криза...

 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Моля Ви,Дневник,напоследък много ни натрапвате Татяна Боруджиева.Тази персона на никого не е приятна.

  Tony
 25. 25 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тази щерка на комунистически убиец, колкото е по-песимистична и отчаяна, толкова по-добре за страната ни - значи вървим по прав път.

 26. 26 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 490 Гневно

  Бе и аз се чудя, нещо взе да се дава много глас на такива като тази другарка?! Защо е нужно да ни бръщоляват празни муабети и да ни занимават с кухите си глупости? Какво хубаво да очакваме от чадата и унуките на болшевишките кръволоци, на сталиновите убийци на елита на България! Какво положително ще ни кажат те или още по-малко някой ще каже ли какво е сумарното полезно действие от дрънканиците на разни гнусни другарки и другари по побод и без повод??? Отговор - кръгла 0 !!! Такива трябва в най-добрия случай да се неглижират, трябва да се навират в миша дупка и да се докарат до просешка тояга, да изтлеят в нищета и мизерия в дълбока неизвесност в някой тавански кимизарник, на минимална социлална пенсия, нито стотинка повече - това е единственото, което са заслужили, ако иде реч за най-елементарна справедливост!!!

 27. 27 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 444 Неутрално

  а ти от коя половина си??? въпроса е риторичен....

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 28. 28 Профил на kavakis
  kavakis
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хуманист":

  Браво Хуманист! Много ми хареса твоя коментар - кратко, ясно и точно. Поздрави и всичко най-добро!

 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  пффф, една грешна дума не е казала

 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  ЩО ЗА ДЕБЕЛООЧИЕ и НАГЛОСТ, да знаеш, че татко ти е УБИЕЦ и да пледираш за морални ценности?

  Маскулизацията не е болест, но е своево рода войнствуваща наследствена черта, за да сме готови за подобни подвизи в името на пролетарския интернационализъм или поне вярата в неговото тържество.

 31. 31 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 670 Гневно

  Другарката Татяна осъзнава реално политическата реалност и в същото време подкрепя твърдо БСП - най-некомпетентата и вредна партия на българския преход. Това комунистите са оперирани от съвест. Няма такова дебелоочие!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 32. 32 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#28:"kavakis"]Браво Хуманист! Много ми хареса твоя коментар - кратко, ясно и точно. Поздрави и всичко най-добро![/quote]

  благодаря ,но няма за какво

  заслугата не е моя - проста Диалектика

  Диалектиката е Проста..но не е за прости хора..

  хората обичат да имат мнение , независимо че "топлата вода" е открита през 5000 год

  пожеланията са взаимни

 33. 33 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#15] от "rincewind":

  Райко Алексиев, не е единствената жертва на тейко и, който ликвидира впоследствие и генерал Луков.

  Тази партия на престъпници, води борба против собствения си народ, дълго, систематично и упорито, ръководена от североазиатските си ментори, насърчавана и срещу заплащане, за да дестабилизира и громи постиженията надържавноста и свободите в България, против нейния цар н.в. Борис Трети, повече от един век, та до наши дни.
  Умствените кастрати и политически девианти от съпартийното и котило и осигуриха депутатски стол, за да сипе премъдри слова от най-висока трибуна.
  Това е национален позор, незачитане памета на жертвите на комунорежима и призив към поколенческа безпаметност.

 34. 34 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 884 Неутрално

  тая другарка не е другарка.

 35. 35 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз избирам второто :

  е... съм му... това не е държава"

  и...на " Терминал 2 "

  Баницата с късметите, ще я пропусна !

  ))

 36. 36 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Защото критично намалява разумната част от обществото, която не може да бъде манипулирана чрез хляб или зрелища."

  Я, колко точно!

 37. 37 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  "програма", приличаща по-скоро на пожелания в новогодишна картичка

  Някои трябва дълго да мислят, за да измислят такава глупост, на други идва отръки. 😆От 100 км личи примитивното мислене. ..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Обзело ни е спокойствието, че се движим без лъкатушене само в една посока-лошата.

 39. 39 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  >Днес представяме мнението на социолога от БСП Татяна Буруджиева.>
  Това го бях пропуснал и се чудех тази къде живее, у нас или в Москва. Върнах се на горе и ми стана ясно, че с такива ЕКСПЕРТИ БСП дълго ще е в опозиция.

 40. 40 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Какво парче от баница бе другарко горда щерка на червен терорист, баницата я излапахте от бсп за нас оставихте да мием тавата

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  "Нормалното положение е всички политически представители в централната власт да са от управляващата коалиция, а не от партия, която декларира, че е в опозиция."
  За съжаление,ДПС присъства трайно във властта,независимо кой управлява.Но за пръв път съм съгласна с Боруджиева.

 42. 42 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1236 Любопитно

  Тази защо е показвате и цитирате?!?
  Наслушал съм се на такива червени керепендета,ял съм им от попарата - и продължавам да я ям,а като гледам положението - още дълго ще ги ядем ....... им!
  Нищо ново няма да ни кажат,нито ще измислят!
  Ако не вЕрвате - погледайте,например,*къртещия* репортаж с кмета на Поморие и посещението - благодарим ви,савецкие другари,че ни разрешихте това невиждано удоволствие,в Камчийската гора,превърната в аванпост на бъдещото нашествие на *зелените човечета*.

 43. 43 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Какво да очакваме - през 2014, Цветан Василев ни взе цялата баница с кражбата на милиарди от КТБ?!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А, какво ще получат, в действителност? Май, нищо! Така ги виждам нещата! Тази година трябва да се бори, да е поне като миналата, а не по-лоша! Може да успее по отношение на бедствия, но не и по отношение политика и бит!

  goblenka
 45. 45 Профил на imbezill
  imbezill
  Рейтинг: 213 Неутрално

  От кои ли е Иванова Бураджиева?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK