Тестът - обществото и коалицията да не допуснат връщането на ДПС във властта

Делян Пеевски ходи редовно на работа в новия парламент. На снимката в пленарна зала - заедно с лидера на ДПС - Лютви Местан

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски ходи редовно на работа в новия парламент. На снимката в пленарна зала - заедно с лидера на ДПС - Лютви МестанКакво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето"


Днес представяме мнението на политолога Даниел Смилов. 


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната?
- Надеждата е за нормализация след близо две години турбулентност в политиката. Опасността е обаче тази нормализация да е на цената на примирението, че нищо полезно и смислено не може да бъде проведено от политическата власт на страната.


Управлението "Орешарски" страдаше от два основни дефекта: корпоративни зависимости и много ниска ефективност, като общественото внимание се фокусира основно върху първия. Форматът "Борисов 2" – поне засега – е по-заплашен от втория дефект, т.е. да се окаже и той нискоефективен. А следващата година едва ли ще е година на политическата рутина и инерцията, време за спокойно развитие. И във вътрешен, и във външен план може да се очакват трудни, да не кажа кризисни моменти.


Слава богу, нещата в банковия сектор засега са спокойни, но са натрупани сериозни дисбаланси в енергетиката, социалното осигуряване, има напрежение в здравеопазването и в съдебната власт. Това са сфери, които изискват решителни и компетентни действия. Кризата в Украйна, събитията в Русия, миграционният натиск на южната ни граница пък са външни фактори, които също могат да доведат до дестабилизация при липсата на ефективно управление.


Каква година очаквате – на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?


- Очаквам една изнервена и неспокойна година, но се надявам въпреки това важните неща за страната да бъдат свършени, да бъдат предприети позитивни стъпки, да се отворят нови хоризонти. Предпоставки за особено спокойствие няма – имаме сложна коалиция, пъстра и гласовита опозиция, токсична медийна среда, недоотстранени латентни и активни корпоративни зависимости. Всичко това ще произвежда мини и по-големи скандали, ще разбива публичната сфера, ще саботира всеки полезен за страната ход.


Ситуацията е особена и с това, че водещи политици – като започнем от премиера – трябва да доказват, че са преживели собствените си катарзиси, че са си взели поука от грешките в миналото. Като имаме предвид всички тези трудности, задачата за догодина започва да изглежда като тази на Барон фон Мюнхаузен, който извадил себе си и коня си от блатото, като се дърпал за косата. Само със здрава ръка и развят перчем чудото едва ли ще се случи обаче.


Ще са необходими и сериозно количество обществена енергия, вяра в собствените сили и управленско умение.


Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?


- Този въпрос е актуален във всяка съвременна демокрация, доколкото тя по принцип страда от олигархични тенденции: елитите се самоизолират, стават егоистични и нечувствителни. При нас тези проблеми добиха патологична форма с опита на една групировка да завладее напълно държавната машина. Части от тази групировка – КТБ и г-н Василев, станаха жертва на междуособици, както и на нищетата на собствените си бизнес модели.


Другата част от тази групировка, обаче, изглежда, е в добро здраве: тя контролира огромно количество медии в страната, както и ключови фирми. Съдейки по политиката на медиите й, целта на тази група е да се разчлени настоящата коалиция, да се неутрализира и изолира Реформаторският блок, като по-този начин ДПС – нейният политически патрон, се върне във властта. Това е борбата, която тече в момента, и аз лично не съм напълно спокоен за нейния изход. В този смисъл конкретният въпрос КОЙ продължава да е актуален.


В по-общ план успехът на съвременните демокрации зависи и от техните граждани, от културата на резистентност към олигархични тенденции, които те имат. През 2013 г. в България се случиха събития, които дават надежда, че гражданите разбират тежестта, която пада върху тях, че те разбират и собствената си отговорност за доброто управление на страната. Тези нагласи трябва да се развиват и окуражават.


Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?


- ДПС е и партия, и проводник на корпоративните интереси на определена мрежа. Доколкото това все още е така, ДПС е добре да бъде изолирана от управлението на страната. Проблемът с тази партия е, че тя единствена отказа да види проблемите си, да вземе някакви мерки по отношение на тях.


БСП – успешно или не – смени ръководството си, дистанцира се от корпоративните зависимости на управлението "Орешарски". ДПС, разчитайки на дисциплиниран електорат, отказа да се съобрази с настроенията на останалите хора в страната и така сама се изолира. Дали ще успее да се върне във властта през задната врата на вълната на медийни кампании и интриги, остава открит въпрос. Надявам се, че и обществото, и настоящата коалиция няма да допуснат това.


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?


- Управление на ръба на възможния баланс. Очевидно е, че става дума за джазов фюжън на различни стилове: от класическата музика, през блуса, естрадата до юнашката чалга. Засега на моменти се чува "Одата на радостта", след това я заглушава Веско Маринов, а пък покрай линейките и ромите в ушите ни загърмя и доста долна кръчмарска класика.


Въпросът е дали ще се избегне какофонията, дали ще бъдат успешно орязани и потиснати най-ниските жанрове. А в крайна сметка, като оставим естетиката настрана, трябва да ги съдим по делата им.


Позитивите към момента са в потвърждаването на проевропейската ориентация на страната, сравнително гладкото справяне с напрежението при банките. Основните задачи тепърва ще се решават обаче и дано резултатът не е просто повече шум.


Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?


- Той си избра ролята на арбитър и това е правилното решение в ситуацията. Когато има разнопосочни интереси в една коалиция, необходим е краен арбитър, последна дума по въпроса. Но този арбитър трябва добре да знае кога да се намеси, да знае също така по кои въпроси компромис не може да има. За мен е особено притеснително, че някои особено проблематични политики на т.нар. Патриоти също се обсъждат като възможни и допустими компромиси: свалянето на новините на турски, назначенията на хора от други етноси и пр. Това не бива да се толерира, защото – най-малкото – публичната среда се влошава драматично и започнахме да ставаме свидетели даже на расистко говорене от най-висока обществена позиция.


Ако това продължава да се случва, то ще е сигнал за провал и на арбитъра, и на коалицията. Подобни притеснения повдигна и казуса с пенсионното осигуряване, който е в развитие и показва напрежение в управляващото мнозинство. Така че притеснения по отношение на арбитражната роля на Борисов има: нещата биха стояли много по-добре, ако в скоро време се изработи конкретна управленска програма. Тогава координацията между партньорите би била много по-лесна.


Ще го бъде ли Реформаторският блок?


- За да го бъде, той трябва да убеди хората, че има смисъл да го бъде. Идеята за влизането на РБ в коалицията беше да се упражни натиск за определени политики – в съдебната система, а и не само – както и да се ограничи влиянието на корпоративните свързаности и националистическите формации. Ако РБ изпълнява тези функции, ако полага сериозни усилия в тези посоки, смисъл от присъствието му на политическата сцена има. Поддръжниците му добре разбират това, те знаят, че в настоящия момент друга формация трудно би се наела с подобни задачи. Така че въпреки противоречията си, тези поддръжници ще запазят подкрепата си за РБ, ако видят както усилия, така и конкретни резултати.


Позицията срещу спорните предложения в пенсионната сфера е един позитивен пример, активността на министър Христо Иванов по отношение на ВСС е друг такъв пример. РБ ще имат доста ясна обществена подкрепа за такова поведение. Ако се изгубят в сложността на коалиционната политика обаче, ако станат безцелно капризни или пък беззъбо сервилни, най-вероятно ще се стопят и изчезнат. На базата на опита досега аз съм умерен оптимист за блока.


Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?


- Въпросът е дали ще има нещо друго освен интриги и шумотевица.


Кои политици ще следите с интерес?


- Радан Кънев – като индикатор за процесите в РБ, както и като индикатор за потенциала на това управление да промени статуквото. Става дума за млад политик, който трупа опит, а сигурно и тъга. Натискът и очакванията върху него са големи, но в крайна сметка в такива ситуации си проличават политическите лидери.


Бойко Борисов – като ключ за разбирането на настоящото управление. От поведението на Борисов зависи генералната посока на правителството. Дали метаморфозата на Борисов е истинска, или става дума за мимикрия е въпрос, който ще вълнува всички през 2015 г. Отчасти това е безсмислен въпрос обаче, защото става дума за политик, който винаги действа ситуационно – и то често доста грамотно и рационално в конкретни ситуации. За мен е по-важно дали към тази ситуационна грамотност ще се добави и стратегическо целеполагане в обществен интерес.


Като цяло, отношенията между ГЕРБ и РБ са от ключово значение за успеха на настоящия управленски формат.


Очаквате ли протести? Какви?


- Протести ще има – вече ги има. Засега не се вижда причина за масови протести, като тези, през които страната мина през 2013 г. Важно е обаче гражданската чувствителност към олигархични тенденции да не се притъпява, а да се окуражава и развива.


Какво очаквате от бъдещето (в по-общ план)?


- Аз съм оптимист, но това все повече изглежда като някакво персонално увреждане.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "... опита на една групировка да завладее напълно държавната машина. Части от тази групировка – КТБ и г-н Василев, станаха жертва на междуособици, както и на нищетата на собствените си бизнес модели.

  Другата част от тази групировка, обаче, изглежда, е в добро здраве: тя контролира огромно количество медии в страната, както и ключови фирми. Съдейки по политиката на медиите й, целта на тази група е да се разчлени настоящата коалиция, да се неутрализира и изолира Реформаторският блок, като по-този начин ДПС – нейният политически патрон, се върне във властта. Това е борбата, която тече в момента, и аз лично не съм напълно спокоен за нейния изход."

  Туморът трябва да бъде : 1. много внимателно отстранен; 2. проведено правилно следоперативно лечение.
  В противен случай, държавата загива.

  Оптимист съм.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  [quote#1:"vhv"]Туморът трябва да бъде : 1. много внимателно отстранен; [/quote]
  напротив . трябва да бъде брутално отстранен . с рязане и на тъкани били в допир (по кафенета , министерства ..) с тумора . това е единствения тест за Борисов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Годината няма да е трудна ако не се намесят корпоративни интереси в управлението.Това ще доведе до стопирането на всякакви реформи(които очакваме) и естественно още по голямо обедняване и нови избори.Изборите не са вариант за промяна обаче,най много да влязат още 1-2 национал популистки партии в парламента.Варианта за промяна е един единствен,болезнени реформи,шикалкавенето,отлагането,приемането на закони от типа на( да не разсърдим някои) ще доведат до нови избори,до още по голямо обедняване и до още повече заеми,което при едва дишаща икономика ще означава едно единствено нещо-край на мечтите ни за просперитет на България.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Народа постави Борисов в зависимост от ДПС. Просто изборите това показаха - или е зависим от ДПС или от БСП или от ПФ или от ББЦ.... което са все едно и също нещо. Факт - ГЕРБ + РБ нямат достатъчно депутати за да управляват стабилно и независимо.

  Така, че всякакви подобни бози като тази статия са безмислени, българския избирател си пожела, точно това, което се случва!

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3346 Неутрално

  ДПС си е във властта и сега.
  Театърът на ББ за "разграничаване" от ДПС вече не е в състояние да подведе и излъже никого.
  ГЕРББ и ДПС управляват и гласуват заедно.
  Лошото е,че останалите от "коалицията" легитимират този фарс с цената на място около копанята.

 7. 7 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Дали метаморфозата на Борисов е истинска, или става дума за мимикрия е въпрос, който ще вълнува всички през 2015 г."
  - Не се хабете - ББ в момента "работи под прикритие", щото иначе, както той си знае - не става.

 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 858 Любопитно

  [quote#5:"niakoi_si"]Факт - ГЕРБ + РБ нямат достатъчно депутати за да управляват стабилно и независимо. [/quote]
  А защо?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#2:"deribeev"] това е единствения тест за Борисов[/quote]


  Не е толкова важно какво ще се случи с Борисов. Важно е да се направи първата крачка към промяна на статуквото. (Оттам ще дойдат и позитивите не само за Борисов, но и за всички.)

  Излекувахме се от "спина бсп", уверен съм, че ще се излекуваме и от "тумора дпс".

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  - КАКЪВ "ТЕСТ" ... ??!

  Всичко е предопределено:

  - "Кратък мандат на Правителството"
  (по романа Драгалевци)
  ... освен ако вече не са за цял мандат ..?

  - протяжно говорене под формата на д'ебат
  (по романа Радан Кунев)
  .... вече се говори, че ще се говори за Пенс-Реформата докъм ... май 2015

  - расистко бръщолевене на министър Петър-Кой
  (по романа РБ-ВМРО-НФСП)
  ...... Теорията за Скотовете в Гетата, които са си избрали да са Скотове (надявах се да е казал СКАТове ... ама не ..)

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1028 Весело

  Хаха - коалиция БОСТАН срещу ДПС. На опашката чака коалиция МИСТАН (Миков - Местан) също да "бори" ДПС, а защо не и Прасчо мамин.

  Карай да върви - важното е цирк да става

  "Да, България"
 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  ЕДИНСТВЕН МИНИСТЪР ПРОФЕСОР

  Работи за цял мандат на това Правителство, като взе разумното решение да внесе и работи по програмата на ГЕРБ в образованието.

  МИНИСТРИТЕ РАБОТЕЩИ ЗА КРАТЪК МАНДАТ
  (по романа Лаборанти)

  1. ПЕТЪР-Кой >
  PR-Ebola, PR-Facebook, PR-СКОТ, PR-Лакардия
  2. ВСС-Кой >
  Нискоефективнио и ниско-честотно мрънкане за оставки.
  3. БОЖО-Кой >
  Нищо, че по-лесно и няма критики.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  С "голи ръце" хирургия не би се случила, само ще "палпираме"...
  Ситуацията в общият ни живот изисква скалпел и той се нарича Реформа на политическия модел - от сега трябва да я заговорим ...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  "Като цяло, отношенията между ГЕРБ и РБ са от ключово значение за успеха на настоящия управленски формат."

  Съгласен. И ДПС - извън властта

 17. 17 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 703 Неутрално

  За съжаление Баце се е сдушил с ДПС и държи РБ и ПФ само за легитимност....
  Надявам се това да е част от някаква стратегия за набиране на ресурс преди да им дръпне столчето на ДПС, но това си е плаха надежда.

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Първото и основно, което не особено ясно заявява автора е, че ДПС първо трябва да бъде изкарано от властта...! ДПС не е излизало от властта, може би с един кратък интервал от 1997-ма до 2001-ва година...!
  Кадрите му са окопани навсякъде и по всички етажи, на всички власти! Бойко Борисов баламоса избирателите през първия си мандат, че ще се бори с ДПС, но единственото нещо, което се опита да стори (и то неуспешно) е да събори барбекюто на Доган!
  Сега, пак се пее същата песен, но нищо реално не се прави по въпроса! Всички видяха, че ДПС си имат и финансов министър в момента...! Въпроса е, до кога РБ ще тупат топката!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":

  следвай парите...да видим кой ще прилапа Виваком, кой ще купи Доверие, колко пенсионни фонда ще бъдат фалирани, кой ще плати за фалита, дали ще има нов управител на БНБ и на какви цени активите на КТБ ще бъдат разпродадени....това са все "опорни точки" по които ГЕРБ и ДПС намират консенсус.
  По добре да се говори и пише за това и така евентуално ГЕРБ да не посмее да скочи с двата крака иначе няма какво да ни спаси..

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  РБ трябва да НЕ се отцепват и да продължат да работят с ГЕРБ, и никога повече ДПС във властта, нямат моралното право да управляват с когото и да е.

 21. 21 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 811 Весело

  Наивно е да се надяваме че вълкът щом не си е сменил козината си,ще промени нрава си.

 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  ДПС влиза във властта с мандатите на БСП. Винаги!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на Paribas
  Paribas
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Олигархични те зависимости държат всички правителства досега, включително сегашното. Но винаги е удобно да се сочи само предишното, а Дневник винаги си е бил тенденциозен. И стига с това КОЙ. Не ми пука, важното е КАКВО. Това никой не пита, и никой нищо не върши, това вече е опасно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Гневно

  В момента ГЕРБ работи с кадри на етническата партия ! Огледайте се ! Обслужващата клика на мафията си има цвят и номер само по време на избори !

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Когато се говори за ДПС, няма нужда да се говори директно, достатъчно е да се извършат, дори и кадрови промени в правосъдната система и по този начин Доган и Ко да останат без прислугата в тази област. Виждате как се мотае делото за Бисеров, как се мълчи около КТБ, където гъмжи от хора и фирми свързани с ДПС, което също е показателно. Така че дори и със обходни, а не директни действия, ДПС може сравнително бързо да бъде извадено от оперативното управление.
  Така че ние, РБ ( чрез вътрешен натиск), трябва да проверим готовността на ГЕРБ и Борисов, да движат нещата в тази посока.

 27. 27 Профил на pornpig
  pornpig
  Рейтинг: 237 Неутрално

  дпс никога не са излизали от властта, и никога няма шанс да излезат. обръчите от фирми, фигури за влияние, чиновници на всички нива - знайни и незнайни... те са толкова дълбоко проникнали, че ако убиеш паразита ще умре и приемника

 28. 28 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  ДПС и БСП/БКП/ трябва да са вън от властта поне 2-3 мандата.

  Tony
 29. 29 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Кои политици ще следите с интерес?

  -" Радан Кънев – като индикатор за процесите в РБ, както и като индикатор за потенциала на това управление да промени статуквото. Става дума за млад политик, който трупа опит, а сигурно и тъга. Натискът и очакванията върху него са големи, но в крайна сметка в такива ситуации си проличават политическите лидери".
  Точно така, съгласен съм!

  Happy face says, adios !
 30. 30 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#25] от "raylight":

  По Барселонски най-ясно си личи как на гербавите най-големият им трън в очите е не БСП или ДПС, ами точно РБ. Да се чудиш защо ли...

 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#10] от "oporna_to4ka":
  Начина ви на изказване е балсам за изтерзаната ми душа.
  Сарказъм в доста добра духовита форма! Чуудесно! Все така и занапред, защото светът е оцелял защото се е смял.
  А за кабинетът, ако не намери по дипломатичен начин цаката на ДПС-са аут! Не сатанизирам последната. Те сами се погрижиха за това и то успешно.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Тестът - обществото и коалицията да не допуснат връщането на ДПС във властта.

  Дано устискат!!!!
  Зависи от това, дали властта им се услажда, яденето също, столът им е мек и сънят им е спокоен!!!!

 33. 33 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 459 Гневно

  Ако зависеше от обществото, ДПС отдавна да ги няма като партия а Доган ,Местан, Бисеров и подобни да са по затвори и гробища.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 34. 34 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#30:"Handy"]
  най-големият им трън в очите е не БСП или ДПС, ами точно РБ[/quote]VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  ЗАБРАВЯШ КАК

  в 41-вото Народно Събрания >

  Синята Коалиция (СДС и ДСБ)

  => гласуваха цял мандат
  в комплект с БСП - ДПС - АТАКА

  => но винаги срещу ГЕРБ.

  СЕГА > набутахте и
  ченгетата и доносниците от ДС
  (Каракачанките и Патриотите) във властта .... .......тааа така !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 35. 35 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "...обществото и коалицията да не допуснат връщането на ДПС във властта."
  Как може да се върне нещо, което не си е отивало? Освен да дойде още от същото.
  Според мен тестът е общество и коалиция ДА ЗАПОЧНАТ да изолират ДПС от властта...
  ... и съпротивата ще бъде жестока!

  TiGGo
 36. 36 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Да не се допуска ДПС във властта е добре, но това ще си остане само едно пожелание на честните хора. Ако това е цел и на политиците, ако са искрени, а не лицемерни и задкулисни играчи, то ТЕ трябва първо реално да ги извадят от властта. Цялата държавна машина е натоварена от кадри на корпорацията имащи само една цел, да служат и пазят господарите си. От там трябва да започне разграждането на системата, добутала България в пропаста. Всеки един от бонзите ръководещи ''партията'' е извършил многобройни престъпления. Влизал е в разрез със закона при обичайните и неприкрити далавери, което автоматически го прави уязвим. За всеки в службите се знае всичко и ще се намери нещо, което по някоя алинея да е подсъдно. И тогава по най - законовия начин в панделата. Нека не забравяме, че Лъки Лучано бе осъден за мижава сума от неплатени данъци, не за убийства или рекет.

 37. 37 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  не знам защо, но много хора правят грешката да разглеждат като еманация на злото единствено ДПС. Между ДПС, БСП, Атака, цензурата, Лидер и пр. образувания няма абсолютно никаква разлика по същество - всичките са антибългарски престъпни организации реално ръководени от едни и същи престъпници, макар номиналните им 'ръководства' от време на време да демонстрират различия. Толкова много са просто защото имат за цел да привлекат различни категории умствено ощетени субекти.

 38. 38 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  [quote#36:"yorddj"] Нека не забравяме, че Лъки Лучано бе осъден за мижава сума от неплатени данъци, не за убийства или рекет.[/quote]
  Мечтииии!!!
  Лъки Лучано беше осъден от Държавата и тикнат в панделата. Къде е тук държавата, когато главатаря на прокурорите днес изпразва от картините една частна банка и ги национализира без съд и присъда? Там Лъки Лучано бе осъден в Съда, а тук кой съдия ще съди? Оня с бедната щерка с хотела в Приморско, другия с приходи 5 млн от акции и игра на БФБ? Или онази съдийка с 350 000 € ипотечен кредит от КТБ с 5 г гратисен период?
  Мечтиии!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 39. 39 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментари [#18]
  "Сега, пак се пее същата песен, но нищо реално не се прави по въпроса! Всички видяха, че ДПС си имат и финансов министър в момента...! Въпроса е, до кога РБ ще тупат топката!"

  Ми до като се решат да правят "реформи" или до като им позволят да я тупат!

  и до [#19]:"Big_Villager"
  "следвай парите...да видим кой ще прилапа Виваком, кой ще купи Доверие, колко пенсионни фонда ще бъдат фалирани, кой ще плати за фалита, дали ще има нов управител на БНБ и на какви цени активите на КТБ ще бъдат разпродадени....това са все "опорни точки" по които ГЕРБ и ДПС намират консенсус".

  От начина по който ГЕРБ и ДПС ще търсят решения за тези казуси ще зависи и бъдещето на това правителство!

 40. 40 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Гневно

  [quote#34:"barcelonski"]41-вото Народно Събрания >
  Синята Коалиция (СДС и ДСБ)[/quote]
  Аз не знам не се ли срамуваш от от първия Боков мандат че сега се правиш на три и половина? През цялото време пазехте статуквото а Боко се държеше повече като плейбой не като премиер!? За пръв път Синята коалиция гласува против Герб на вот на доверие през юни 2011 г когато стана ясно че Боко няма никакво намерение да прави реформите които беше обещал предизборно и обещавал не един път следизборно!?

 41. 41 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#34] от "barcelonski":

  Не е вярно, че са гласували в пакет, може да си извадиш справките. На свой ред питам, кой поддържаше банката на Василев и вестниците на Пеевски, да го захаросват и да си правят каквото си поискат 4 години? Да не е Радан Кънев?!

 42. 42 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Това - да не се допусне завръщането на ДПС във властта - много трудно ще стане. Просто защото Мутрата задкулисно се е спазарил с тях още през пролетта, когато пи кафето с Местан в Кърджали. А пък късопаметният български гласоподавател го върна начело на държавата, след като преди година и половина го беше изритал оттам. В цялата история на човечеството сигурно няма друг такъв случай. Представете си как след Великата френска революция французите възстановяват пак на власт кралската династия. Единственият изход за България са нови избори - възможно най-скоро.

 43. 43 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Тоя Смилов нещо го смятат тук за гуру на демокрацията.
  И тоя гуру въобще не го интересуват Конституцията и законите на стратата,както и предпочитанията на една част от обществото,а заявява че "Тестът - обществото и коалицията да не допуснат връщането на ДПС във властта". За коалицията е ясно. Какво може обществото като цяло,ако част от това общество съвсем демократично прати това ДПС в парламента и то в такъв обем,че да е незаобиколим фактор?
  Ей тъй на,под "демократични" виждания ни поднасят фашизоидни идеи, без даже да се свенят да ги "демократизират".

 44. 44 Профил на stefandk63
  stefandk63
  Рейтинг: 237 Неутрално


  Ако ББ не иска да прави реформи - той е удобен за / купен от статуквото.

  Ако ББ иска да прави реформи - трябва да се конфронтира с криминал-политиците. Това не се случва втори мандат - очевидната причина може да е собствено неудобно минало.

  И в двата случая това е загубено време за България. Впрочем - има още малко време по джентълменските правила.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  "...да не допуснат връщането на ДПС във властта".
  Че те от ДПС въобще не са излизали,както и комунистите.

 46. 46 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Аз уважавам мнението и анализа на автора, но имам някои сериозни забележки, различия и въпроси.
  Най-напред на мен поне не ми става ясно от целия текст каква точно държава според автора е България, с каква РЕАЛНА форма на управление.
  Ако в този пасаж:

  "Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?

  - Този въпрос е актуален във всяка съвременна демокрация, доколкото тя по принцип страда от олигархични тенденции: елитите се самоизолират, стават егоистични и нечувствителни..."

  авторът с отговорът си се стреми да внуши или наистина вярва, че "България е съвременна демокрация като всяка друга"..., то аз, (А И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА ГО ОПРОВЕРГАВА) съм категорично несъгласен.
  И от тук нататък не виждам как точно може да се направят сериозни адекватни и обективни коментари, анализи и прогнози.
  И съм напълно съгласен с възраженията на редица колеги тук в това отношение, като на Цветко, горните няколко и др.
  Изобщо двете и половина десетилетия на т.н. преход в България се характеризират с постоянните преднамерени или не упорити усилия тотално да се объркат ценностните представи и възприятията за нормалност и ненормалност в българина.
  БСП и ДПС например, както и редица други - като ББЦ, Атака и др. упорито и последователно, ВЪПРЕКИ ПЛАНИНАТА ОТ ФАКТИ И СЪБИТИЯ, ОТ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ОБРАТНОТО, се представят за "нормални" партиии за партии, а не като паразитни и вредни генно-политически образования и тумори, измислени и отгледани в червени ДС-КГБ лаборатории и дори откровени ОПГ.
  Единствената истинска причина за да съществуват при които е, че БЪЛГАРИЯ НЕ Е ЗАКОНОВА И ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА, А ОЛИГАРХО-МОНОПОЛИСТИЧНА ДИКТАТУРА!
  ДПС е незаконно регистрирана като партия, например, в очевадно и ясно нарушение на основния закон на Република България, защото е етническа ДС-КГБ формация за създаване, провокиране и поддържане на етническо напрежение и конфронтация И ТЯ - РЪКОВОДСТВОТО Й С ДРУГО ДЕ ФАКТО НЕ СЕ Е ЗАНИМАВАЛА, ако нямаме предвид насилието, рекета, подкупите и нарушенията при избори и - разбира се - огромните кражби, измами, престъпления, които те иззеха като запазена марка от по-голямата си посестрима - БСП!

 47. 47 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Знаете ли приказката за животните, които паднали в една яма и не можели да излязат от нея? Как изгладнели и започнали да се изяждат. Как? Играели на " ... име именище, лошо именище, дайте да го изядем!" Примерно, заек, зайчище, лошо именище..." И така, до като в ямата останало само едно животно и то нямало вече кого да изяде, а все така не можело да излезе! Това е нашата приказка! Не мислите ли?

  goblenka
 48. 48 Профил на бай кольо
  бай кольо
  Рейтинг: 237 Гневно

  Докато не стане ясно КОЙ взе парите, КАК ги взе и КОГА ще ги върне, всичко е ала-бала!

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1323 Гневно

  [quote#48:"бай кольо"] КОЙ взе парите, КАК ги взе и КОГА ще ги върне, всичко е ала-бала![/quote]
  И кои органи проспаха това вземане

 50. 50 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":
  българския избирател си пожела, точно това, което се случва!
  Избирателите опитаха да развалят седянката на българския политически боклук. При твърдите електорати на БСП и ДПС - толкова. С реформатори като Кунева и Лукарски аз съм доста скептичен за устремеността на РБ към реформи. А за някаква, поне базова, социална справедливост - може би някъде към средата на 21 век; когато сегашните младоци, които сега масово се изнасят на Запад, станат мнозинство и натрупат образование, капитал, връзки. Добре че Путин игра ва банк срещу българите и се прецака, че с колосалния опит на империята в износа на революция нямахме никакъв шанс. Сега имаме шанс, но сегашния политически боклук трябва да слезе от сцената и само тогава.

 51. 51 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Реформи, какви реформи? Всички много приказват, палят се бързо, но и бързо угасват. Много думи ала действия малко (да не кажа, че дори действия няма).

 52. 52 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не съм очаквал, но макар да си остава не ччсто българин, а еврофил, сащоман и русофаг, Смилов дава почти съвсем точните отговори по текущата политика. Де и политиците да я разбираха така!

 53. 53 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Ако това е било основната цел на цялата медийна тупурдия и политическата комедия в миналото НС , с главни действащи ранобудници, БР и ГЕРБ, то и летвата пред елита сега е поставена до едно голямо торище. Очаквам да бъде прескочена.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK