Независимост на съдебната власт в България: Една история за блясък и нищета

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Независима по закон, и зависима от онези, които държат досиета и информация за разни съдийски далавери. Извън контрола на обществото и под контрола на мафията.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Нашата съдебна власт работи на принципа-Кой има най-много сухо, он че е прав.

 3. 3 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Най-пагубното решение на Конституционният съд е признаването на регистрацията на ДПС.
  Със гласове 3(за)-2(против) КС решава, че "ДПС не е етническа партия"
  Въпреки това, ВСЕКИ западен вестник или западен политик, вече 25 години оттогава насам описва ДПС като "партията на етническите турци".
  Един наш политик я нарече "проклятието на България".
  Толкова за "независимият ДС съд", независещ от никой......

 4. 4 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-сигурният начин да не ти прочетат статията - наречи българската съдебна система "независима" още в началото.
  Смешник!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 5. 5 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  "....Тези слабости ( на Конституцията) са забелязани от политиците още през 1995 г., когато правителството на социалистите на Виденов предлага изменение на Kонституцията – инициатива, която СДС блокира.

  През 1997 г. правителството на СДС подема подобна инициатива, която на свой ред социалистите блокират.

  През 2002 г. правителството на Симеон Сакскобургготски прави пореден опит да реформира съдебната система чрез изменение на съответните конституционни разпоредби. При този опит съпротивата идва от страна както на социалистите, така и на СДС.

  Очевидно надделяват тактически съображения, което предполага, че голяма част от политиците не разбират важността на тези проблеми. В противен случай те биха си дали сметка, че реформата на съдебната система не е поредната възможност за тактическо маневриране......."


  Напротив, политиците от всички цветове много добре разбираха и разбират важността на тези проблеми, но не искат никаква промяна, защото по-силна и по-независима съдебна власт означва и по-голяма опасност за тях самите да попаднат под ударите и.

  Между другото, какво стана с промяната на конституцията във връзка със съдебната реформа? Така е поне записано в програмата на правителството, приета при сформирането му през октомври. Вече минаха почти 3 месеца, но даже не се и чуват вече гласове за промяна на конституцията. А Радан искаше даже Велико народно събрание, ама сега и той нещо се е умълчал. Търси ли се консенсус от 160 депутата, за да се направят конституционни поправки? Предполагам в парламентарните групи на ДПС и "Атака" управляващите не биха намерили никаква подкрепа за конституциони промени, но около Кадиев и някои други в БСП може да се намерят допълнително десетина гласа.

  Радане, ДЕЙСТВАЙ за промяна на конституцията!

 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 3150 Неутрално

  Миличкият, това е до 2005 г! Ако сега прогледне какво става в съдебната система, какво прави Главатаря на прокурорите ... сигурно ще избяга на Марс.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 7. 7 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако съдебната система преди 89-та е била от най-зависимите системи на комунистическата власт, то най- сигурния начин да я запазиш е да я направиш абсолютно независима. Запазване на комунистическото статукво - това се крие в ранната независимост на съдебната ни система, гарнирана с тоталитарната власт на главпрока. И "случайните" пропуски по отношение на властта му съвсем не са случайни. За другите успехи на номенклатурата по време на режисирания преход може да прегледате "Валентин Вацев: Малко хищно племе българяни завладя държавата като агресор" във faktor.bg.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 8. 8 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Новата конституция е дело на екип, в който СОЦИАЛИСТИТЕ имат СОЛИДНО МНОЗИНСТВО. В съответствие със СТРАТЕГИЯТА си на ОКОПАВАНЕ, те правят необходимото за УТЕЖНЯВАНЕ на процедурата за ИЗМЕНЕНИЕ. Изменението на значителна част от конституционните разпоредби не е в правомощията на обикновените народни събрания и изисква свикване на Велико народно събрание и одобрение с квалифицирано мнозинство11.Изпълнението на ТОВА изискване отнема ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО време, а процедурата е ТРОМАВА до степен, която предопределя ОТКАЗ от ползването й и до момента."

  С тази Конституция все ще сме в режима на Параграф22. ББ има на бюрото си проект за нова конституция, ама по темата мълчи като риба...Радан и той вдигаше джабала по въпроса, ама се задаволи само с това...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 9. 9 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  В свой труд от 1998 г. (с. 222) Албърт П. Мелоун цитира адвокат, според който "За обществото съдиите са част от стария режим"
  Най-същественото изречение,май!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  Бедата е в „циментирането“ на комунистическите и ДС кадри и безконтролен гл. прокурор.

 11. 11 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Напълно точен,добросъвестен и компетентен анализ.Много полезен в частта за прокуратурата и администрашията

 12. 12 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#8] от "Не губя надежда за СВЯСТНО ДЯСНО!":

  Няма проблем в съдебната власт,който не мойе да се реши и при сега действащата Конституция,както и перфектна теоретично Конституция не би решила нито един проблем.
  Как при липса на таков задължение преди повчè от 1о г Върховния административен съд имаше система,при която до съда се ходи само за открито заседание,а други съдилища при изрично законово задължение не публикуват решенията си

 13. 13 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 889 Неутрално

  "Тези слабости са забелязани от политиците още през 1995 г., когато правителството на социалистите на Виденов предлага изменение на Kонституцията – инициатива, която СДС блокира.
  През 1997 г. правителството на СДС подема подобна инициатива, която на свой ред социалистите блокират.
  През 2002 г. правителството на Симеон Сакскобургготски прави пореден опит да реформира съдебната система чрез изменение на съответните конституционни разпоредби. При този опит съпротивата идва от страна както на социалистите, така и на СДС."

  Цитата от статията по горе описва прекрасно ситуацията в българската политика. Там на власт са не аргументите и логиката, а противопоставянето. Достатъчно е една партия да предложи нещо и нейният опонент веднага ще се противопостави, без дори да се интересува от съдържанието на предложеното. Този антагонизъм не позволява на държавата да върви напред.

 14. 14 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  За какви блясъци и нищета става дума? Нямаме и не сме имали независима правосъдна система! Не се очертава и да имаме!

  goblenka
 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Цитат от статията:"Законодателният процес се е изродил от отчайващо ниската дисциплина сред народните представители и нежеланието им да търсят експертен съвет. Парламентарните заседания често се провалят поради липса на кворум и не успяват да заинтересуват и малкото присъстващи в пленарната зала депутати, които вместо това предпочитат да се концентрират върху мобилните си телефони33. При тези обстоятелства не е учудващо, че резултатите от работата на законодателната власт са чиста случайност."

  Изключително точно описание на състоянието на законодателна, съдебна и административна власт!
  Оценка: Държава на Мафията!

 16. 16 Профил на scm50370697
  scm50370697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това го знаеме.
  Въпроса е дали и кога ще се промени на добро?
  Кога ще се превърнем в истинска правова държава???

 17. 17 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 233 Весело

  С тия заключения от 2005 год. - сега е поне 2 пъти по-зле ...

 18. 18 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "...Само двама от назначените по това време конституционни съдии са имали възможност да наблюдават работата на западни институции за ограничен период от време. Повечето, ако не всички, са бивши комунисти…"

  Този пасаж изчерпва всичко. Докато тъпи и алчни комуноиди правораздават, НЯМА да има "българска съдебна система". Те такова животно нема!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 19. 19 Профил на КъщИчка за птици
  КъщИчка за птици
  Рейтинг: 1875 Любопитно

  Много добра статия. Интересна гледна точка. Още едно доказателство, че анализите "отвън" са най-точни и най-обективни. Как ли би се развила тезата на автора, ако се добавят фактите от последните години? Какво ли би написал за решението на КС, отменящо изменението на КРБ в частта й за искане оставката на главния прокурор и предсрочно прекратяване на правомощията му от президента? Дали нямаше да остане без думи, ако беше се запознал с решенията на същия съд за др. Пеевски?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 20. 20 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#19] от "Black Ice":

  Авторът следеше отблизо съдебната мафия в България и след случаите "Борилски", Красьо Черния, Цацаров… беше изпаднал в депресия. Но когато Пеевски биде ръкоположен за башДАНС-ер, авторът се обеси.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 21. 21 Профил на КъщИчка за птици
  КъщИчка за птици
  Рейтинг: 1875 Весело

  До коментар [#20] от "moriarti":

  Значи край с обективността?! Край на смелостта някой да каже къде са болките на бременната с кагебизъм (депесизъм) съдебна система?!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 22. 22 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#21] от "Black Ice":

  О, не! Откъм Русия ще се появи богатира Курин, който ще "оправи" съдебната ни система така, че свят да ни се завие. Той ще каже честно всичко, ще въведе "малката правда" навсякъде, ще съди трезво (и трезвено), ще донесе морал, етика и т.н. алкохол.

  Позачекайте малко.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 23. 23 Профил на КъщИчка за птици
  КъщИчка за птици
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#22] от "moriarti":

  "Ако не можете да приемете нещо на доверие, ще се обречете на живот, в който властва съмнението"...
  Значи... съмнението ни е овладяло, а съдебната система се тресе от него ... отвътре и отвън. Чудя се как ли се преодолява това чудовище, загнездило се в пазвите на магистратурата. Кой може да накара Цацаров не само да дава "идеи", но и да се отстрани заради хилядите си гафове през последната година от цацаруването му?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 24. 24 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  До коментар [#23] от "Black Ice":

  Цацата ще си тръгне тогава и само тогава, когато Москва му изпрати шифрограма със следния текст "Щирлиц, сдавай пост. Иди в Сибире. Возми Волен. Немедлено. П.". Ако ли не… ще си кюта в Прокуратурата вовеки.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 25. 25 Профил на КъщИчка за птици
  КъщИчка за птици
  Рейтинг: 1875 Любопитно

  До коментар [#24] от "moriarti":

  Сигурно чака някое добро посланическо място... Дали си имаме посланик в Швейцария?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK