Личната биография и моралът връщат значението си

Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко БорисовКакво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето"


Днес представяме мнението на Боряна Димитрова от социологическата агенция "Алфа рисърч":


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната през 2015 г.?
- Основната опасност за страната е собствената ни (лоша) подредба – неработещите институции, отсъстващото върховенство на закона, примитивното политиканство, обезсмислянето на всяко правило чрез превръщането му в "схема". От тук идва рушащото се доверие във властта и неспазването на регламентите в която и да било сфера – от плащането на здравни осигуровки, през движението по пътищата, до търговете и обществените поръчки.


Когато държавността и институциите са слаби, и малките проблеми могат да произведат огромен дестабилизиращ ефект. В тази ситуация надеждите са свързани с това, горчивият ни опит от прехода да ни е помогнал да проумеем, че благоденствието и сигурността зависят от доброто правосъдие, ефективната държава и морала, а не обратното. И да започнем да работим в тази посока.


Каква година очаквате - на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?


- От всичко по малко, но тенденцията ще е към отсяване на зърното от плявата. От една страна, случващото се в банковата сфера, здравеопазването, правосъдието започна да провокира и ще продължи да предизвиква съпротива, ответни реакции, трусове. Същевременно вече се вижда, че принципът "всички са маскари", който беше основна опорна точка на олигархията за дискредитиране и отстраняване на читавите хора от страната, започва да дава фира. Не че не се полагат усилия за омаскаряване, само и само истинските маскари да останат неразличими но хората започват да правят ясна разлика - има достатъчно публични фигури с авторитет и уважение и други, с които малцина искат да бъдат свързвани.


Личната биография и моралът връщат значението си. И през 2015 ще го виждаме все по-ясно.


Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?


- Ще остане. И не само ще остане, а ще се пренася към нови сфери и системи – съдебна, банкова, енергетика, сигурност, медии и пр. Веднъж започнало осветляването на зависимости и разкъсването на връзки, търсенето на отговори ще бъде все по-настойчиво.


Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?


- ДПС ще продължи поне още известно време да бъде партия със стабилен електорален потенциал и не толкова стабилен елит. Властта на местните барони, която се оголи публично покрай скандалите с изключването на двама депутати от парламентарната групата на Движението и с избора на някои имами, ще нагнетява нови противоречия. Силата на ДПС е в създаването и овладяването на икономически зависимости. Разрастването на тези зависимости противопоставя обаче едни кръгове на други и това неизбежно ще руши вътрешната му устойчивост.


Ако държавата поне частично се върне в ромските гета, това също ще доведе до намаляване на влиянието му. Много е вероятно в условията на изолация от централната власт, която макар и частично не може да не се случи, ДПС да потърси други източници на легитимация.


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?


- За разнородната управляваща коалицията име нямам, но опозицията много прилича на тигъра Мърдок от софийския зоопарк – дори когато зрелищно излезе на сцената и всички за нея говорят, успява да направи не повече от едно кръгче, след което поляга да си почине, а после упоена, екзактно се връща на мястото си. Това е и отговорът ми за стабилността на управлението – за момента няма по-успешна формула и няма кой да предизвика смяната му. Голяма част от стъпките, които правителството предприема, са разумни. На места професионалните гилдии и браншовите съюзи сами поемат инициативата, което също го улеснява. До натрупването на критична маса от промени всички се нуждаят от стабилност и ако по някаква причина не се саморазруши отвътре, кабинетът ще прескочи 2015г.


Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?


- Борисов е един от малкото български политици, у когото се забелязва много ясно развитие. Разбира се, това се дължи и на политическото му дълголетие, тъй като мнозина други нямат време дори да влязат в ролята си, а вече трябва да слизат от сцената. В момента той е едновременно арбитър на кастинга за разпределението на ролите в политическия спектакъл, режисьор, заставящ всички актьори да се съобразяват с него и леко отстранен критик. Ще действа така, докато не реши, или не бъде принуден да влезе отново в главната роля. Ако съдебните реформи бъдат съпроводени и с конституционни, може да наложи и нова игра.


Ще го бъде ли Реформаторският блок?


- В България има и нужда, и ниша за политическа сила с ценностите и очакванията към Реформаторския блок. Дали точно в настоящия си вид ще "пребъде", съм по-скоро скептична, но докато участва в правителството, независимо от всички вътрешни противоречия, ще запази сегашния си формат. Излизането му от властта обаче, с края на мандата на правителството, а много вероятно – още при участието му в изборите догодина – ще доведе до преструктурирането му.


Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?


- Под наименованието "националистически формации" битуват разнообразни течения, екзотични екземпляри, конюнктурни формирования и откровени защитници на велико руски интереси. Както в момента, така и в бъдеще, сред тях ще има междуособици, съперничества, скандали. Ако говорим за доминираща интрига, това ще бъде участието в местните и особено – в президентските избори, тъй като точно в тези избори ще се пробват лица и лидери, които да захранят един бъдещ политически цикъл.


Кои политици ще следите с интерес?


- Такива, които макар и по различен начин, могат да се намесят активно в политическата карта на България – Бойко Борисов, Радан Кънев, Йорданка Фандъкова, Ивайло Калфин, Валери Симеонов. Време е и ново поколение политици да излезе на сцената. Не мога още да посоча конкретно име, но смятам, че заявки ще бъдат дадени и ще ги следим с интерес.


Очаквате ли протести? Какви?


- В България, както и по света, протестите и протестните движения са вече неизменна част от политиката. Ако обаче допреди десетина години те бяха основно синдикално-отраслеви, занапред все повече ще бъдат вертикални. Ще се оформят около определени каузи и ценности и ще заставят политиците да развиват нова чувствителност към собствената си роля. Няма съмнение, например, че Слави Бинев беше оттеглен така бързо от председателското място на Комисията по култура, заради предупредителния кънтеж от ехото "Пеевски".


Общественото мнение вече не е онова, което беше. Не е възможно да бъде изманипулирано с няколко опорни точки от ерата "Орешарски", трябва добре да се следи неговата динамика. Дали да се отстъпи, да се преговаря, или да се отстоява ще е труден и всеки път различен избор, който ще очертава пътя на новото лидерство.


Какво очаквате от бъдещето?


- Оптимист съм. След като една малка компания като нашата, работеща в силно променлива и често враждебна среда, може да се развива благодарение на професионализма и самовзискателността на прекрасен екип от млади изследователи и десетки анкетьори в страната, нямам причина да мисля, че в България няма и много други подобни хора, бизнеси, начинания - от учителя по физика Теодосий Теодосиев до софтуерната компания Телерик. Всяка среда започва да отсява читавите си представители и все повече хора започват да се съобразяват с тяхното поведение, постижения и сила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Та като говорим за морал (висок), можеше Мая Манолова да е на снимката.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Толкова хубаво ми стана тази сутрин като прочетох тази статия!
  Но след известно време, дойдох на себе си...
  Реално осъществимо, но прекалено оптимистично.
  Все пак - дано да стане!

 3. 3 Профил на sss700431
  sss700431
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Дано оптимизмът на Боряна Димитрова да не остане , само такъв !

 4. 4 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Мила Боряна ,в България мъже няма, само жени и то хубави и умни!!!

 5. 5 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Авторката с едно не е наясно - Боко продължава да копае дупката все по-надълбоко. Естествено каката е много добре платена и това й замъглява анализите.

 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  "Силата на ДПС е в създаването и овладяването на икономически зависимости. Разрастването на тези зависимости противопоставя обаче едни кръгове на други и това неизбежно ще руши вътрешната му устойчивост."

  Напълно споделям тезата на г-жа Димитрова!
  Нека дабавим към това и думите на самия Доган, че той дава порциите, за да сме наясно доколко вътрешната устойчивост на ДПС е застрашена?! Ако някой иска да клати ДПС, просто трябва качествено да "реши проблема" Доган.

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2435 Любопитно

  Цитат от статията:"от учителя по физика Теодосий Теодосиев до софтуерната компания Телерик"

  Несъмнено, посочените, заслужават адмирации, за благородния си труд и ефекта от него, но защо Борянке забравяш лица като физкултурника-юрист, Вожда и плеядата техни брат'чеди-клонинги, свирепо глозгащи кокалите ни?!... Или и ти си наредена на "копанката" на каракачанките, та "благоразумно" подминаваш това с мълчание? Или и ти, като "Протестна мрежа", реши че всичко вече е о'кей и няма нужда да се критикува и протестира, а само да се пее "Осанна" на управляващите?!

 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Без оптимизъм, няма излизане от бъркотията ...
  Въпросът е, КАК ...

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#2] от "paf":

  Абсолютно! Лека полека ще наместим всичко

  п.п. Добро утро и на мурзилките, че гледам от закуска са заспамили

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 11. 11 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Разстроено

  "Личната биография и моралът връщат значението си"

  Странно, че е изведено това заглавие на статията.
  Някой да вижда морал или достойна лична биография в някой от политиците?
  Моралът е категория, изтрита от живота ни, завинаги май.

 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Ааа.., не разбрах този на снимката иска да си върне биографията ли, или само да я почисти?

 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  По стечение на обстоятелствата България не разполага с потомствена аристокрация, нито с хора, завършили Магнаурската школа, а комунизъмът след 1944 г. нанесе тежък удар върху зараждащата се у нас предприемаческа (бизнес) класа и интелигенция. Комунизъмът реши да ги замени с НОМЕНКЛАТУРА, от която не можем да се отървем и до днес. Тогава какво ни остава?????
  Имах големи очаквания от младите юпита на царя, но и те не успяха да променят ситуацията и чипа на българина. Затова днес ние се щураме между комунисти, националисти, доказани мутри, съмнителни бизнесмени и залагаме на екзотични еднодневки като Бареков и компания. До кога - и аз не знам!!!!!

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  Точно там ви е грешката, че разчитате на личности. А там където нещата стават, се разчита на ОБЩЕСТВО!

  Чакайте си спасителите... един чака бай ти Тошо да излезне от пръстта, друг царо, трети някакви хипотетични юпита, четвърти Бойко, пети Бай Иван...

  Чакай те си. Белким от чакане да проумеете, че спасителя няма да се появи. Читава държава не се прави с личности, в читавата държава личностите са просто консуматив

 15. 15 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 922 Неутрално

  тази и тя бърка желаното с реалното , но те толкова си могат герберските "социолози"

 16. 16 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1300 Гневно

  До коментар [#6] от "2.5":

  Много е удобен Доган и Дпс на политиците - идеална политическа дъвка с която да обясняват бездействията и корупцията си!

 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  niakoi_si, историята показва, че народите винаги са имали нужда от силни личности/водачи.
  Какво би бил Египет без Тутанкамон, Македония без Александър Велики, Рим без Октавиан Август, Монголия без Чингиз хан, Турция без Сюлейман Великолепния, Франция без Наполеон, Германия без Хитлер, Русия без Ленин и т.н. Тези личности не са острили моливи - те са рушели и създавали нови империи, а следователно и ОБЩЕСТВА!!!!!!

 18. 18 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 855 Любопитно

  Дали не е време "Нахранете журналистите" да замени "Съединението прави силата" ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3563 Неутрално

  Надежди много,опасности много.Сигурно за някои не можем да се сетим,че могат да ни се случат.

 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 533 Любопитно
  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Като не се прави от личности, дай рецепта как става. Читавата държава е обществена единица като читавото семейство. Твоето как е съдадено, самият ти, каква е ролята на родителите ти. Я обясни.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Боряна Димитрова е по мои впечатления много смислен човек. Съгласна съм с позицията й, дано оптимизмът (неин и мой) не се окаже неоправдан.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  То мрънкачи във форума все ще има. Това е и смисъла му.
  Боряна Димитрова е светъл пример, не единствен СБ, за положителна личност и висок професионализъм.
  Безспорно ББ2.0 е мн по-добра версия, но аз залагам на Радан Кънев.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Весело

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  ,,Та като говорим за морал (висок), можеше Мая Манолова да е на снимката. ,,

  Да бе да, или пък Радан Кънев, лидер на ДСБ, най малката дясна партия, който преди изборите, по време на изборите, че и след изборите извиваше ръце на Борисов, чупеше ръцете на Борисов, гонеше го от властта и сега вие неговите симпатизанти говорите за морал. Кой то герберите говори, Радан Кънев вън от политиката, никой, докато всички от ДСБ единогласно и плюете по ГЕРБ и Борисов и говорите, вън Борисов от политиката

 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Доста оптимистична прогноза на Боряна Димитрова.Дано да има сбъдване на поне част от нея.Важното е веднъж и завинаги да разберем,че много зависи от самите нас,а и от управляващите,защото ние сме ги избрали.

  Tony
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Същевременно вече се вижда, че принципът "всички са маскари", който беше основна опорна точка на олигархията за дискредитиране и отстраняване на читавите хора от страната, започва да дава фира.....

  Има нещо вярно. Видя се, че това са опорни точки, защото има видима разлика.

  КОЙ у нас е много свързан с проруските групировки и след издънките с Крим и Украйна е все по-трудно тези позиции да се бранят. Даже Орешарски не посмя да тръгне явно против ЕС. А и Путин се обиди на българите та няма да има такива големи комисионни както изглеждаше

  Това са все добри прогнози.

  Май и правителството ще трае, защото се крепи на взимната зависимост и дравия разум на участниците. Добре е, че ББ не се поддаде на примамките на ДПС в дните след връчване на мандата. Макар и да изглеждаше кауза пердута, намери се формула за мнозинство.

  Стискам палци.

  А сега сериозно - отивам да честитя Иванов ден

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#9] от "barcelonski":

  Защо криеш родното си място зад този ник, а не си изпишеш правилното: "Дръндарски"?

 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  "Личната биография и моралът връщат значението си"

  -Противоречие между заглавие и текст.
  Явно заплащането фризира и биографията, и морала.

 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  ,,Личната биография и моралът връщат значението си,,

  Да време е ,,личната биография и моралът,, да си върнат значението както е по целия културен свят с изключение на Русия. Защото в културният свят личната биография до някъде има влияние върху публичната личност, докато моралът който тази публична личност показва почват да влияят все по силно върху нея. Внай новата история на България за мене пет са личностите на които личните биографии са им повлияли до известна степен в една или друга посока, докато моралът който показват са повлияли и ли влияят в положителна посока. Петър Дертлиев, за когото много малко се знае, за мен си е стожер на демокрацията, затова и набързо го изхвърлиха от политиката и го замениха с удобния Желю. Фиип Димитров си остана политика с прекършените възможности. Иван Костов, политик с начална биография на неприет комунист, в политик обърнал и законтрил необратимо стрелката на развитието на България към Европа. Бойко Борисов, чиято начална втълпена биография на мутра се руши от неговия морал на политик който не плюе по опонентите си. Радан Кънев, с начална биография на ляв по убеждения и произход, с морал на извиващ ръце и чупещ кости, в политик на компромиса. Това са петте публични личности които не са използвали властта си за лично облагодетелстване и облагодетелстване на партийни олигарси и кръгове около партиите им, личности, тласнали или водещи България към Европа, личности с нов морал. . Към ттях мога да добавя и Петър Стоянов бивш пезидент на България. Докато всички останали публични личности до един са в класата на облагодетелствалите се, използали или използват партията си за омлагодетелстване на партийни олигарси и кръгове около партията им

 30. 30 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 451 Весело

  [quote#17:"Дедо Либен"]Франция без Наполеон, Германия без Хитлер, Русия без Ленин и т.н. Тези личности не са острили моливи - те са рушели и създавали нови империи, а следователно и ОБЩЕСТВА!!!!!![/quote]
  До коментар [#17] от "Дедо Либен":
  Либене бре, има и швейцарци, холадци, чехи... Обществата са маратонците. Императорите припламват и изгарят, те са продукт на обществата, не обратно. Ей на, ядоса ме и дори днес не издържах. Ако не потропаш на портата, поне налей едно за здраве.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 31. 31 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  ,,....Имах големи очаквания от младите юпита на царя,....,,

  И кои са тези юпита, не са ли синовете на бившата партийна номенклатура

 32. 32 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  +++++
  Мойсей знае колко време трябва ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 33. 33 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Морал и биография ли?
  Ето например този форум - 90% партизани...Крият се зад никове и с целият си "морал" са "голема работа"...Все живеят в чужбина, богати бизнесмени, преуспяли...Мишоци. 99% лъжат - комплексарчета. Кого лъжат - себе си...И що си криете биографиите? Не сте доволни от себе си ли? Както и да е...
  Живи и здрави!!!
  10% със собствени имена, дори със собствени снимки - това е...

 34. 34 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#30] от "Иван55":

  Иване, честит да ти е Празника, желая ти здраве и късмет и не забравяй, че един твой съименик - Иван Грозний е оставил дълбока следа в една затънала до шия в средновековната кал държава, която днес щурмува Космоса!!!! Тази държава е видяла хаир от Иван, но и от Владимир - дали е Ленин или Путин, все равно!!!!
  Наздраве, Иване!

 35. 35 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1333 Весело

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  Аз пък се надявах по бреметона строителния бум покрай другото да ни се измеша малко манталитета.Помните ли, че имаше места където имаше планове за отваряне клубове на англ джентелмен, а?, как звучи само, английски клуб нпр в Бърдаре (без да засягам хората от Бърдаре). Ма нещо и на мен ми излязоха криви сметките.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "Дедо Либен":

  Прав си. Да не забравяме, че това е умело дирижирано...

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  "Личната биография и моралът връщат значението си."
  На пръсти се броят в управлението хората с биографии и морал.Но дано пък да сме разбрали ,какво голямо значение имат.

 38. 38 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това значи ли, че някой хора трябва да си напишат истинската биография на потомствени комунисти!?

 39. 39 Профил на hh_lol
  hh_lol
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Това звучи като виц, за жалост. Не очаквайте хората да повярват на красиви думи. Този момент отмина безвъзвратно. "Дела трябват, а не думи".

 40. 40 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Освен Бойко Борисов, по когото "сини" и червени мафиоти плюят, някой друг политик може ли да покаже биография?

  http://boykoborissov.bg/bg/politicheska-kariera

  Един завършил измислен университет в Москва стана Премиер с нула години стаж зад гърба си, друг от преподавател по марксизъм-ленинизъм се писа пръв демократин и десен, трети като шеф на НСС унищожи своето и на Костов досиетата на ДС агенти, а сетне и дваицата се провъзгласиха за борци със същата ДС... Герои на нашето време - лаборант, милиционер, лаборант, зет на ДС ченге...

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 41. 41 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  Доста оптимистично звучи четейки ми се иска да се случи и то час по скоро. А да сме живи и да дочакаме.

 42. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  "Основната опасност за страната е собствената ни (лоша) подредба – неработещите институции, отсъстващото върховенство на закона, примитивното политиканство, обезсмислянето на всяко правило чрез превръщането му в "схема". "

  Според мен с тези първи думи в интервюто е казано почти всичко.
  И това предопределя и останалото, т.е. като че ли по-нататъшно отлагане е невъзможно. Ясно е, че заинтересованите от тази ситуация, уж митичния КОЙ, ще се опитват да изследват "лимеса", защото всеки ден продължение за тях означава допълнителни и големи доходи, но и аз мисля, че това време е вече изтекло и искат или не, къде насила, къде по желание, ще започне процеса на оправяне.
  Ако това съвпадне и с известно отслабване на Русия и следователно и действието на петата колона, шансовете според мен нарастват.
  Както се казва, ще видим, но да не чакаме като сеирджии отстрани, а всеки като личност или в обществото където има приложни точки, ще трябва да съдейства на процеса.

 43. 43 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  "....Личната биография и моралът връщат значението си...."

  Личната биография може. СИК, МИК и т.н.
  Ама какво беше това животно "морал"?
  Да бяха си го казали в прав текст:
  НОВ МОРАЛ, т.е. който няма нищо общо със "стария"...

 44. 44 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  >Всяка среда започва да отсява читавите си представители и все повече хора започват да се съобразяват с тяхното поведение, постижения и сила.<
  Крайно време беше. Нали КОЙ срещу това се бори, да не излезнат кадърните напред, защото тогава с него е свършено.

 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1058 Любопитно

  Имам 1 въпрос:

  Как се върна значението на 1. личната биография и 2. моралът на БОКО от Банкя??

 46. 46 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Едно интервю което ми хареса .

  Stupid people make me sick
 47. 47 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Прочетох всичко,статията и коментарите.И знаете ли какъв въпрос си зададох? За какъв дявол го четох!?Защо въобще коментирате нелепости?

 48. 48 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "dimko":

  Само със 100% мажоритарни избори за всички власти!
  Няма друг начин!

 49. 49 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#48:"dali_da"]До коментар [#8] от "dimko":

  Само със 100% мажоритарни избори за всички власти!
  Няма друг начин! [/quote]

  Но това означава промяна или смяна на конституцията и още много загубено време и възниква въпрос: какво да се прави?!
  Иначе и на мен ми харесва написаното в статията, но как и до колко е възможно да се осъществи?

 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#20] от "man_un":

  Самия факт, че си задаваш въпросите, е добър. Когато мнозинството си зададе същите въпроси, вместо да чака поредната месия и да мисли за изборите като за тотофиш (смисъл избираш докато уцелиш правилния).... отговрите сами ще се появят. Те са и елементарни, но за съжаление тия неща не стават с револции, а с еволюции... поколения трябва да отминат.

 51. 51 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#48] от "dali_da":

  Още един заблуден, който си мисли, че проблема е в инструментите... Проблема е в матриала! От пръдня, боя не става, както и да я бъркаш.

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  [quote#40:"Hash"]Освен Бойко Борисов, по когото "сини" и червени мафиоти плюят, някой друг политик може ли да покаже биография? [/quote]
  Точно такава биография никой не може да покаже. Аз, ако имах такава, щях да съм в едно оградено място.

 53. 53 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дедо Либен":

  Всичките примери които давате, са от древността (образно казано)...

  САЩ сменят ли си президентите? Съвременна Германия без Меркел пропадна ли? Великобритания затри ли се без Тачър? Някой знае ли въобще как се казва премиера на Финландия, Естония или Швеция? В тези държави има общества.

  В днешния свят държавите доминирани от личности са по-скоро отрицателен пример - С. Корея, Куба и Латинска Америка, Русия....

  Може би в развитите общества най-накрая са схванали простото природно правило, че оцеляването е най-лесно в глутница (стадо). И че това с личностите е громен риск, защото вероятността да нацелиш калпав лидер е огромна. Което се е случило и с Древния Рим и с Франция след Наполеон и в стара България включително. Разчиташ ли на личности винаги ще се движиш нагоре и надолу, няма как да имаш устойчив тренд нагоре...

  Малко философски... ама това са прости принципи от природата.

 54. 54 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#49] от "Emil Dimov":

  След 25 години въртене в кръг, полет по тангентата не ни требе - трябва да покажем че сме народ и общество със здраво чувство за демокрация и държавност ...
  Противниците на дълбока Реформа по нова Конституция,
  са до параноя настрахувани от собствените си пороци ...

 55. 55 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Придворната социоложка чертае розови картини..

 56. 56 Профил на kirman76
  kirman76
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Статията ми харесва,макар че не споделям в пълна степен оптимизма на Боряна! А коментарите са много разнопосочни,което е нормално,но този навик да си отговаряме един на друг не е ефективен,защото едва ли всеки се връща да чете какво мислят другите за мнението му. Все пак,общият знаменател е неверието и песимизма. Но какво очаквате след 70-годишно зомбиране на няколко поколения? За ролята на обществото съм съгласен.но то се състои от индивиди,всеки от които има собствени разбирания за чиста биография и морал. И едни работят много и честно,а други паразитират или слагат пръти в колелата. Значи общата ни задача е да ги откриваме и да ги елиминираме /не физически,разбира се /! От биографията си никой не може да избяга,но с делата си може да я прокеня!

 57. 57 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 549 Весело

  "Борисов е един от малкото български политици, у когото се забелязва много ясно развитие. "

  Да бе да!
  Освен да пие кафета с "екзактни личности" и да се разбира със себеподобните си (нарича ги "прости" "охранителят" не спира да се покланя и на Рассията.

  ЗабелЕзва се "огромно развитие"

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 58. 58 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Ако държавата поне частично се върне в ромските гета, това също ще доведе до намаляване на влиянието му. Много е вероятно в условията на изолация от централната власт, която макар и частично не може да не се случи, ДПС да потърси други източници на легитимация."

  Ами кажи , госпожо , кога е била в гетата , кога е избягала от там , и как ще се върне ? И като се върне , какво ще прави там? Ще провежда спартакиади по бързо прикачване в елмрежата ? Ами върни се четвърт век назад , прегледай организацията на общинските служби по работата в циганските КВАРТАЛИ , не гета , и ще стигнеш до начините за решение на проблемите . Това , върху което си морите акъла , вече е било . А относно възможностите ДПС да потърси други източници за легитимация - разбира се , че е възможно . Най-лесно външни . Което ми навява мисли за Косово .

 59. 59 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  - Борисов е един от малкото български политици, у когото се забелязва много ясно развитие. Разбира се, това се дължи и на политическото му дълголетие, "

  Борисов - политик ??? Впрочем , защо не - при липса на риба , и ракът е риба . Колкото до "политическото " му дълголетие - факт е . Както е факт и четвъртвековното изпростяване на нацията . Като е очевадна взаимовръзката между двата факта .

 60. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#56:"kirman76"] От биографията си никой не може да избяга,но с делата си може да я прокеня!
  [/quote]

  И какво от това , ако я направи като синусоида . ? Според конюктурата . И във всеки период да бъде в крак с времето .

 61. 61 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Мутрата има и двете: биография и морал.

  И се развива - разпределя милиони, рита футбол.....

 62. 62 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  [quote#13:"Дедо Либен"]Затова днес ние се щураме между комунисти, националисти, доказани мутри, съмнителни бизнесмени и залагаме на екзотични еднодневки като Бареков и компания. [/quote]
  Не е така. В България има сериозен интелектуален елит, който за жалост не осъзнава своята роля и отговорност. Отдавна чакам да се появи интелигентен лидер, за да гласувам за него.

 63. 63 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#59] от "papyre":

  Б. Димитрова и БОКО са близки. И тя го четка

 64. 64 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2124 Неутрално

  Мразя подлогите журналисти...

 65. 65 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Някъде между реалността и пожеланието.

 66. 66 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  Криминални биографии - криминален "морал" - това има значение днес на жалката българската политическа сцена.

 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  До коментар [#40] от "Hash":

  Копой от Симеоново с дисертация за развиването на пожарникарски маркучи, отказал да хвърли партийния си билет, охранител на правешкия червен диктатор, съдружник на Пашата, съжител на Цв.Бориславова - дъщеря на агент на ДС, главен секретар на МВР при който бандитите се трепеха по кръстовищата на София. За останалото може да се прочете в доклада на Дж.Пардю до Държавния департамент.

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  До коментар [#62] от "judjuk":

  Напиши моля няколко имена на хора които смяташ
  че са умни ,честни и знаят какво да направят.

  klimentm
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#67] от "antonio_vivaldi":

  http://boykoborissov.bg/bg/postizhenia-nagradi

  Потъвай.

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 71. 71 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 449 Неутрално

  [quote#69:"Schopenberg"]Нямате никакво обективно основание да определите изказванията на Радан Кънев, като "лакърдии". [/quote]

  РАДАНИЗМИ

  Като десен човек и аз се оглеждам за съюзници вдясно, затова се заслушвам в посланията, които отправя всяка дясна или обявила се за дясна партия. Естествено е да се обърна най-напред към обявилата се за най-автентична десница, “тъмносинята” ДСБ, която инициира създаването на Реформаторски блок, който си поставял за цел да реформира политиката като такава. Това ме накара най-внимателно да следя публичните изявления на г-н Кънев, новоизбрания председател на тази партия, още повече, че той беше горещо препоръчан за това място от самия Иван Костов с думите:
  "Той е политик с ясна политическа кауза и ясна визия. Категорично всички го подкрепяме. Кънев може да разчита на подкрепата на всички, включително и моята."
  И така, започвам:
  „Днес, в подлеза на метрото, срещнах един стар приятел. ... и ми каза само „Гъз, ти си наш‘то знаме".Отдавна не съм се чувствал толкова поласкан и окуражен. И го казвам напълно сериозно, както впрочем и той.“
  "Функцията на ДСБ е да бъдем кратки и да ни повтарят през годините."
  “Не са нашите качества изборите, които правим, а които показват какви сме.“
  “Интересува ме съдбата на тези хора, които са задържани и не искам моето мнение да се отразява.”
  “Всичко е станало пред очите ми, практически - пред очите на цялото общество.”
  “това е първата стъпка от шестте стъпки, които ние сега ги раздаваме”
  "Без да дадеш пример, не можеш да осъществиш промяна в комуникацията."
  “... до разговори, свързани с ГЕРБ, не сме стигали, но аз представих нашето виждане, че съвместно явяване на избори с тях и правенето на предизборни коалиции е напълно изключено.”
  “Малко хора знаят, но г-жа Меркел не е лидер на Християндемократическия съюз.”
  “Не е необходимо да има хора, които да представляват Реформаторския блок.”
  “Блокът е общо тяло със собствено ръководство, с много безпартийни хора в него."
  “Всяко нещо се приема от самия Граждански съвет и партиите са задължени това да е тяхната позиция. Затова... чрез тази стъпка партиите се отказват от власт. Те няма да формулират позиции, те ще ги получават готови от Гражданския съвет.”
  "...и аз, и Реформаторският блок като цяло с назоваването на конкретните проблеми, които стоят пред скоба и пред всички други проблеми в обществото, изпълнява функция на политическо лидерство. И посочва единствения изход - политическото лидерство, което да каже ясно къде е заровено кучето."
  “Конституционният съд е пробит по начина, по който е пробита съдебната система отдавна.”
  “Имаше данни през цялото време, че нещо подобно се случва, но аз не мога да кажа, че разполагам с такава информация.”
  “Моето мнение, което не сме обсъждали на ръководство е, че...”
  “Аз първо искам да се разгранича от нещо, което каза г-н Ципов и е вярно, но е крайно непълно.”
  “Не съм склонен да рисувам управлението на ГЕРБ в крайно черни краски, управлението на Борисов беше политически провал с отделни изолирани успехи в икономическата сфера, дължащи се на отделни хора.”
  “И така. Борисов и Орешарски в Брюксел. Пледират невменяемост, причинена от патологичното желание да си направят кал и да се харесат на общата си куртизанка.”
  “Борисов влезе в управлението с конституционно мнозинство. Това е неговата огромна отговорност пред българската общественост. През първата година на управлението си той имаше подкрепата на 160 народни представители – можеше да променя Конституцията, а не направи нищо такова. В името на самостоятелното управление той разруши конституционното мнозинство, за да стигне на финала да управлява с купени депутати – което за него, изглежда, беше много приемливо. Явно такъв му е начинът на мислене.”
  “В отношенията с Борисов се допускаха поредица от грешки. Аз също съм допускал грешки. Ние виждаме система от грешки в този контакт. Може би защото твърде дълго много хора бяха подвластни на харизмата на Борисов и постоянните му изборни успехи затвърждаваха Стокхолмски синдром в отношението към него. Всички проблеми с ГЕРБ за мен лично, като политически лидер, отпаднаха в момента, в който престанах да мисля в погрешните парадигми. Борисов не е центърът на вселената, около него нищо не се върти.”
  “Между ГЕРБ и Реформаторския блок все още има доста принципни различия. Това обаче не е достатъчно на хората. Те се дразнят от подобни действия.”
  “Реформаторският блок е третата политическа сила в България с амбиции да върви напред. Оттук нататък не е ЕНП значката, която искаме да си закачим. А ние сме значката, която те би трябвало да търсят, за да си закачат на ревера.”
  “... да се предвижда изборен резултат за избори, които ги няма, е прекалено погрешно.”
  А стига, стига... Не знам за вас, но на мен ми стига толкоз реформиране.
  P.S. С помощта на съмишленици се събраха още раданизми, с които допълвам колекцията:
  „Една от причините да съм и оставам „костовист“, е способността на този човек много ясно и навреме да казва неща, които смътно усещам“.
  Въпрос: Критично малък или критично голям е броят на разбиращите?
  Радан Кънев: Критично съществуващ, което си е голям, сравнено с преди 5-10 години.
  “... предлагам на Бойко Борисов и Герб да не се опитват да възседнат стачката в Украйна"
  “Смелост в политиката е да се противопоставиш дори на сбърканите очаквания на хората, защото част от тях очакват някой да им раздава.”
  “Този текст няма да се превърне в закон, но ако се превърне, само ще затвърди някои монополи.”
  “… промяната в манталитета помежду ни, в начина на водене на преговори и на вземане на решения е огромна. “
  “Борисов затвърди недъзите на предишните две управления, но и въведе нови лоши неща, най-вече един ужасен модел на лично развитие – от полицията в бизнеса, от бизнеса в политиката, от политиката в администрацията.”
  “Отговорни граждани и отговорни институции – това липсва на днешна Европа и обяснява донякъде кризата в еврозоната.“
  “аз съм привърженик на единна, федерализирана Европа, в която гражданите с гласа си решават какъв да е бюджетът на съюза, чрез истински Европейски парламент, а не сегашния орган с неясни функции.”

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 72. 72 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#71] от "Hash":

  Смайващо е прилепчивото ви съществуване към нас. Какво да мислим? Че сте недооценен? За умен явно няма как да обсъждаме. И какъв точно ви е проблема? Имате алтернативна и изумяващо полезна политическа позиция?
  Не, просто проявявяте болезнена, основателна недооценоност, типична за неспособни амбициозни маргинали.
  Светът, за ваше съжаление върви напред, игнорирайки ви, с лидери именно като доказалия се на избори Радан Кънев.
  За вас остават само завист и лична нищета.

  Navigare Necesse Est
 73. 73 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да е платено, да е платено........
  От Кой да е платено?

  It is the nice place.
 74. 74 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 449 Неутрално

  [quote#72:"Schopenberg"]Че сте недооценен? За умен явно няма как да обсъждаме[/quote]
  Бях останал с впечатление, че обсъждаме "мъдреца" Радан, поради което публикувах част от "мъдростите" му. Упражненията ви в празно красноречие само потвърждават перманентната ви неспособност да защитите тезите си за уникалността на вашият нов Гуру Раданчо!

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  [quote#68:"klimentm"]Напиши моля няколко имена на хора които смяташ
  че са умни ,честни и знаят какво да направят.[/quote]
  Имена има, но всеки сам избира.

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#63:"stenli1"]Б. Димитрова и БОКО са близки. И тя го четка [/quote]

  Ами мисля , че не са близки . Близки хора не се четкат , просто са неглиже един спрямо друг . Тя ИСКА да са близки . Колко близки - тя си знае .

 77. 77 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#74:"Hash"]празно красноречие само потвърждават перманентната ви неспособност да защитите тезите си за уникалността[/quote]
  Хахаха
  Безсмисленото натрупване на "умно" звучащи думи не е направило никого умен. Сега да поясня "тезата" си:
  Като отритнат от политическа кариера поради отсъствие на качества, можете да потърсите изборна изява, в която да се докажете.
  Понеже не ви стиска, а и не сте безнадеждно тъп (само завистлив) ви е останало плямпането по форуми. Не сте новост.


  Navigare Necesse Est
 78. 78 Профил на an.elica
  an.elica
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Сега сме повече Единни и Целево свързани за дипломатичност и
  стратегическа смисленост на Новото Обединено Правителство от най-добрите водачи и силни политици на страната ни.Прехода на тази европеизираност на избраните лидери е най-успешната програма за доказване на света и Европа,че България като политическа структура е променена и готова за приемственост на тези,които искат да последват примера ни за организационна стратегия на управление.
  Приеха позитивните и смислени биографично политици и аз се
  гордея с нивото им на мислене и предприети действия за отговорни и обмислени решения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK