Защо Евразия, защо Швейцария

Волен Сидеров

© Анелия Николова

Волен СидеровПрез изминалата година светът стана по-нестабилен и непредсказуем. В непосредствена близост до нашата източна граница – на една държава разстояние – се разгоряха два различни военни конфликта. В Русия се завърна реториката от времето на Студената война. (За разлика от Северна Америка, където внезапно започна размразяване на отношенията между Куба и САЩ.) В допълнение на конфликта в Украйна в Сирия и Ирак се създаде "Ислямска държава" , където властта се крепи на религиозна война със Запада и публично обезглавяване на невинни хора. В новогодишно съобщение по своята партийна телевизия лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че сме били вече във война. Според него "атлантическата армия на злото воюва срещу евразийската армия на доброто". А ние, българите, сме били евразийци, не атлантици, затова трябвало да браним "евразийското пространство"...


Казват, че което (или който) не може да се купи с пари, може да се купи с много пари – не само за билбордове и партийни телевизии.


Е, у нас има политици,
които се продават лесно
Но дали някой все пак в случая не си е хвърлил парите на вятъра? Да се обявява трета световна война в новогодишно послание прилича повече на комедийно шоу, отколкото на мрачно пророчество. Въпреки военната намеса в Украйна, която в крайна сметка го доведе до международна изолация, аз се надявам, че Путин не е дотам луд да започне наистина трета световна война – война срещу Европа и Америка.


Войната (в преносен смисъл) между различни икономически интереси в света никога не е стихвала. Но Китай например "воюва" на икономическия фронт мълчаливо. И в крайна сметка доста по-ефективно от Русия на Владимир Путин. Китай стана втора икономическа сила в света, с тенденция да стане първа. А Путин прикрива икономическите и политическите си вътрешни проблеми с войнствена реторика и агресия към "непослушни" съседи. Включително България беше смъмрена и обвинена за спирането на "Южен поток" от руска страна главно по икономически причини.


Севернокорейците непрекъснато крещят срещу САЩ и западния свят, заплашват със Световна война, борят се с някаква въображаема световна конспирация срещу безумната им деспотия. Това крещене срещу САЩ и Запада най-често е комично и е признак на безсилие. Друг е въпросът, че Русия е втора атомна сила в света. Затова се надявам Путин да не е толкова луд, колкото някои негови апологети и самоназначили се бранители на "евразийското пространство".


Но така или иначе, уви, реториката от времето на Студената война се възроди. Макар и да се е изродила като че ли в пародия на себе си. Поне в някои части на Северна Евразия. Слава Богу


в София за разлика от Москва и Пхенян
тази реторика, ползвана от Сидеров, не върви


Миналогодишните избори за европейски и български парламент ясно показаха това.


Путинистите у нас наричат привържениците на европейския път на развитие на България "русофоби". Затова искам да подчертая, че когато става дума за руска литература или музика, или балет, когато става дума за Достоевски, или Чайковски, или Стравински, или Ахматова, аз не съм русофоб, а русофил. Но като българин съм дълбоко отвратен от нашите продажни путинофили. Миналата година един от тях, собственикът на в. "Дума" Николай Малинов след присъединяването на Крим към Русия честити "на всички православни славяни победата в Третата Кримска война" и заяви, че след Крим идвали Балканите по южния път. Ето този вид "русофилство" си намирисва на национално предателство. Затова, слава Богу, че България е член на НАТО и Европейския съюз. Иначе наистина щеше да ни сполети съдбата на Украйна.


В последните две години доби популярност и една друга идея, че истинска (директна) демокрация имало само в Швейцария и трябвало и ние да въведем такава. Тази идея по доста по-интелигентен и перфиден начин всъщност работи за същото: да навежда на мисълта за излизане на България от Европейския съюз и НАТО. Защо не чрез референдум за излизане от НАТО, ако не може Сидеров да вземе властта?


В "Медиапул" излезе интересен текст – подробно и задълбочено описание на швейцарската политическа система. Това описание ясно показва, че представата на някои у нас за швейцарската пряка демокрация, в която едва ли не страната се управлява от някакви събрания на площада без парламент, е далеч от истината. В Швейцария има многопартиен парламент и правителство както на ниво конфедерация, така и във всеки отделен кантон. Всъщност швейцарската система е силно усложнен вариант на представителна парламентарна демокрация със силен елемент на пряка демокрация – чрез референдуми и граждански петиции – в една силно децентрализирана конфедеративна държава с 4 национални езика.


Единственият референдум, правен у нас за 25 години, беше за гъола "Белене", в който потънаха безвъзвратно милиарди. И резултатът от този референдум беше такъв, че въпросът за "Белене" се върна за решаване от парламента... Освен това (засега поне) ние нямаме кантони, т.е. България не е конфедеративен съюз на полунезависими малки държави.


У нас актуални въпроси са дали изобщо да се дава право на глас на някои малцинства, или дали да има новини по телевизията на друг език освен български... А в случая с Швейцария говорим за държава с 4 национални езика и голяма децентрализация на властта... Кой например ще има право да реши въпроса какъв да е официалният език в дадена община у нас, ако се въведе подобна система? Или какво да изучават учениците в дадено населено място?


Мисля, че


за нас има по-добри модели
от швейцарската демокрация


създавала се и развивала се в течение на векове. Нека първо да осигурим елементарно спазването на законите! Нека да осигурим едно необходимо условие за съществуването на демокрация изобщо – разделението на властите. Особено важно е да има независимост на съдебната власт от политическата. Както и от икономическата – от властта на олигарсите. Иначе за каква демокрация изобщо можем да говорим? Нека постигнем първо основното. А после да мислим за усложняване на една истинска представителна демокрация с елементи на пряка демокрация и децентрализация на властта.


Не мисля, че стоките и институциите в България се славят с точността и съвършенството на швейцарски часовник. И не мисля, че България трябва да се кантонизира или да се децентрализира властта до такава степен. В нашия случай това би означавало само едно – пълна власт на мафията и задкулисието поради пълен хаос в политическия живот.


Не можем също така повече да отлагаме въпроса за съдебната реформа. Съдебната реформа трябва и може да се започне веднага от това правителство и този парламент. Парламентът може да прави и промени в конституцията, ако се налага. Всяко отлагане ни тласка все по-надолу.


А Европейският съюз би могъл да ни помогне и за справянето с корупцията, както за икономическото ни развитие повече от въвеждането на някаква подобна на швейцарската политическа система. Разбира се, най-вече сами трябва да си помогнем!


Струва ми се, че и идеята за въвеждане на директна демокрация у нас (дори някаква напълно безпартийна директна демокрация), както и евразийската "русофилска" идея е пусната да циркулира в обществото от тези сили, които търсят начин да ни откъснат от Европейския съюз.


Колкото до директната демокрация, всъщност не са ли социалните мрежи, където могат ефективно да се организират петиции и масови протести, една модерна форма на директна демокрация? Информационните (и комуникационни) технологии улесняват функционирането на гражданското общество, което може и трябва да контролира властта.


Разбира се, тези технологии улесняват и промиването на мозъци от страна на големи компании, политически сили и тайни служби. Но това си зависи от нас – доколко умеем да мислим самостоятелно, без да се подаваме на манипулации. В електронното пространство имаме (все още) пълна свобода на избор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 436 Гневно

  Защо не съдят Волен за всяка лъжа, клевета, обида и глупост, която изрече!?

 2. 2 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Защо Швейцария ?

  част от отговора http://legalworld.bg/41432.stranata-kydeto-prezidentyt-pytuva-s-vlak-a-grajdanite-sami-si-vdigat-danycite.html

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 3. 3 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 671 Любопитно

  Защо не съдят Москов, Танев и Симеонов всяка клевета, обида и глупост, която изрекоха!?

 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#1:"dmarev"]Защо не съдят Волен за всяка лъжа, клевета, обида и глупост, която изрече!?[/quote]
  Защото всички предатели имат друга съдба, при това скоропостижна. Не си струва да лежи на издръжката на нашите данъци в някой затвор или психиатрия и да се прави на герой или поредния "пострадал" по политически причини.
  Така е било, така е и вероятно така ще си остане, докато свят светува и докато все ще има някой да иска да заграби чуждото...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 8124 Неутрално

  [quote#1:"dmarev"]Защо не съдят Волен за всяка лъжа, клевета, обида и глупост, която изрече!?[/quote]
  Защото Цацаров е един от превратаджиите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1335 Любопитно

  Какво беше казал един цар? Винаги с Европа, никога против Русия.

  Лицемеркел акбар!
 7. 7 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 3415 Неутрално

  [quote#1:"dmarev"]Защо не съдят Волен за всяка лъжа, клевета, обида и глупост, която изрече!?[/quote]
  Май най-добре е да дойдат санитарите!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "dmarev":

  Щото през годините е изрекъл твърде много и съдът ще умре от старост...

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Този път г-н Левчев ми хареса.Що се отнася до Волен Сидеров,мога да кажа,че може да бъде учебно пособие за психоанализата на Зигмунд Фройд.Обаче тези дето гласуват за него и те са интересни.Те наистина ли очакват,че ще се случат всички тези тъпотии които ги ръси Сидеров.

 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Да се обявява трета световна война в новогодишно послание прилича повече на комедийно шоу, отколкото на мрачно пророчество."

  Според мен е чиста диагноза. За съжаление, все още неосвидетелствана.

 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Прекрасен анализ на Левчев. Сега очаквам другариата да излее контракоментари в стил "на тоя баща му беше номенклатурчик".

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4127 Любопитно

  Защо автора смята, че Русия е втора ядрена сила?
  Коректна информация ли е това?
  Господин Левчев, Знам, че четете, освен, че пишете.
  Бихте ли ми отговорили на въпроса, моля?!?!

 13. 13 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А има ли хора ,която да гледат глупостите на Болен,явно крещенето му ще става по голямо ,колкото повече му потъва корабът.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 14. 14 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Е Швейцария е в центъра на колелото - Европа - а България е в периферията където са зъбците .
  Тук е триенето между изток и запад , дори между север и юг.

 15. 15 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Разстроено

  Левчев пак е написал нещо, което едвам се чете?

  Крушата не пада по-далеч от корена, същински бащичко е! Дето славеше бае Тодора!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 16. 16 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#0:"статията"]
  "Китай стана втора икономическа сила в света, с тенденция да стане първа."
  [/quote]
  Хаха, развеселихте ме здраво днес.

  Тази гледна точка, че Путин е параноик и си измисля конспирации си е елемент от информационната война, която се води от Запада (около 1 милиард човека) срещу останалия свят (около 6 милиарда човека). Списъкът с държавите, които трябва да бъдат нападнати и разрушени от НАТО е дълъг и докато Запада не се откаже да прави това, опасността от Трета Световна Война ще е напълно реална, а приписването на вината на някой друг ще привлича само най-невежите хора за западната кауза.

  ДНЕВНИК, ЗАЩО ПРЕЦАКАХТЕ АРХИВА? СЕГА КАК ЩЕ ГЛЕДАМЕ КАКВО СЕ Е СЛУЧВАЛО И КАКВО СЕ Е КОМЕНТИРАЛО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ?
 17. 17 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Весело

  Но като българин съм дълбоко отвратен от нашите продажни путинофили.
  ----------------------------------

  А от баща си отвратен ли си, Левчев? Съветофил и тодорживковец!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 18. 18 Профил на aroved
  aroved
  Рейтинг: 400 Разстроено

  Практикуват се десетки начини на законно нарушение на закони, в които има пролуки, дупки и цели портали, позволяващи това. В тези случаи си живеем в един безкраен оксиморон. Изходът - мисля, че граждански организации трябва да имат право на директни законови инициативи (предложения за поправки в разни закони).

  den
 19. 19 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 775 Весело

  Левчев си заработи левчето.

 20. 20 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Гневно

  " Ето този вид "русофилство" си намирисва на национално предателство"
  Защо с недомлъвки? Докога ???
  Кажете си го направо - Николай Малинов е национален предател; Волен Сидеров е национален предател.

  А за такива Дякона го е казал най-добре - "Предателите трябва да се убиват."

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 21. 21 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  за нас има по-добри модели
  от швейцарската демокрация
  ********************

  Четох до тук... Изобщо, не си заслужава да си губя времето с някой, дето смята, че имало и по-добри модели от пряката демокрация. Ми не, няма. Всичко друго, което не е пряка демокрация, като в Швейцария, си е просто псевдодемокрация, за заблуда на мат'риала, че от него зависи нещо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  В България през 1989 трябваше да възстановят монархията, която да бъде гарант за политическа стабилност и справедливост. Но тогава нямаше да станем страна на мутрите и чалга културата...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#22:"angevins"]В България през 1989 трябваше да възстановят монархията[/quote]

  Кои са тези "те" ? Те, които 12 години след 1989 върнаха царя на бял кон, който пък от своя страна плю на паметта на великия си баща и изпълни предателската поръчка на убийците на баща му и чичо му ли? Не, мерси.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2216 Весело

  Цитат : "Въпреки военната намеса в Украйна, която в крайна сметка го доведе до международна изолация"
  Намесата в Украйна за сега не е военна , като изключим преврата, снайперистите на Майдана , частните военни фирми и изчезналия автобус с агенти на ЦРУ, а политическа от страна на САЩ и ЕС. Международна изолация за сега не се забелязва явно, но има явни признаци на разграничаване на позициите на много страни от тези на блока САЩ, ЕС, Австралия, Канада.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Някой има ли адекватен отговор на въпроса как така всички днешни евроатлантици и пишман демократи са или пребоядисани бивши комунисти или произлизат от комунистически фамалии ?

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 26. 26 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 340 Любопитно

  [quote#22:"angevins"]В България през 1989 трябваше да възстановят монархията ... Но тогава нямаше да станем страна на мутрите и чалга културата... [/quote]

  Това сериозно ли? Бай Симо горския да е цар, този пропаднал комарджия?

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Единственият въпрос, който стои за Болен Лидеров е колко точно да са дълги ръкавите на ризата му и как би следвало да се употребяват.

  Колкото до швейцарският модел на демокрация, аз съм му силен привърженик, но за съжаление в България за момента е трудно приложим.
  Авторът тенденциозно премълчава факта, че в Швейцария няма граждани, които да пишат "авто География" вместо автобиография, и е немислима идеята вотът им да бъде купен за две кебачетата и една бира.
  Така че ... мисля е моооого рано да сравняваме ферарито с трабанта. В България такъв вид демокрация е приложим единствено в комплект с образователен ценз или задължително гласуване.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Трета Световна Война по дефиниция няма как да има в този случай, тъй като Русия няма нито един съюзник, който да си струва да бъде споменат дори. А единственото, което Путин постигна с неговата неадекватна и смешна реторика за фашисти и зли империалисти беше просто да се издаде, че събитията го завариха абсолютно неподготвен и да разбие мита, че е малко по-умен от разни клоуни като Жириновски и Сидеров.

 29. 29 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#25] от "grod":

  Много просто. Това през 1989г бе дворцов преврат.
  През последните 25 години на власт са все хора от същото котило.

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2892 Весело

  че Русия е втора атомна сила в света. Затова се надявам Путин да не е толкова луд, колкото някои негови апологети "
  наистина много , ама страшно много мотивиран да си , за да напишеш подобно . единствено твоите сегашни кумири сащ са използвали атомни бомби . пфу

 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2216 Любопитно

  [quote#22:"angevins"]В България през 1989 трябваше да възстановят монархията[/quote]През 1989 на днешен ред беше Перестройката, възстановяването на справедливостта на социализма и спиране произвола на соц "номенклатурата" + ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ на СОЦИАЛИЗМА. Не подменяйте историята ... тогава никой не мислеше, че въобще е възможно да ни натресат примитивен капитализъм вместо да се развиваме при един по-добър социализъм с човешко лице.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#29:"dissident"]През последните 25 години на власт са все хора от същото котило.[/quote]

  Само смениха господарите, но не и слугинския манталитет.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Малки забележки към написаното за Швейцария: ако имаме пример за добре действаща демокрация, има смисъл да го изучаваме. Не може постоянно да обясняваме на хората, че не са "дорасли" до швейцарското съзнание и състояние и затова "няма да стане". Не става дума за излизане от ЕС, "защото Швейцария не е там". Въпросът е как например местната власт да бъде ефективна. Двукамерният швейцарски парламент бил много сложен, коалиционното швейцарско правителство (по така наречената "магическа формула" и то сигурно не е за нас, изобщо - няма нужда някакви тумни швейцарски субекти да ни дават акъл. Ние всичко си знаем. И понеже сме направили един референдум, дето нищо не решил, дайте повече да не опитваме. Много умно, няма що.

 34. 34 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#17:"takovanka"]А от баща си отвратен ли си, Левчев? Съветофил и тодорживковец! [/quote]

  Нещо по темата да кажете , да оборите тезите му. За всички е ясно, че Путинският модел е възможно най лошият за нас , и да се обвързваме с тази страна е меко казано глупаво. Има един вид успешни държави, където се спазват правилата на играта, формата на управление е без значение, Сингапур , Тайван и Ю. Корея са успешни държави и с добре живеещо население, но са далеч от либералната демокрация, дори по далеч от Русия. Проблема на Путинският режим е не , че авторитарен , а че е половинчат.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2216 Весело

  [quote#28:"oos19355380"]Русия няма нито един съюзник[/quote]Има много страни заплашени от САЩ и НАТО с надемократизиране ... Да не си и помисляме, че във всеки един миг проспериращия китайски капитализъм може да стане "чудовищен потиснически и недемократичен". Русия няма да започне Третата световна война ... ама е единствената страна която може да я завърши

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#23] от "Сашо":


  [quote#23:"Сашо"]Кои са тези "те" ?[/quote]

  Освен комунистите , под тези те включвам и т.нар. СДС и може би някакъв необходим международен натиск.

  [quote#26:"takovanka"]Това сериозно ли? Бай Симо горския да е цар, този пропаднал комарджия? [/quote]

  Може да бъде избран и друг за цар. Не изпускайте основното, монарха има обединяваща функция и е рекламно лице за страната пред света.

  Освен това референдума обявил България за република е незаконен !!

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 37. 37 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#35:"dark'star"]Русия няма да започне Третата световна война ... ама е единствената страна която може да я завърши[/quote]

  Както е тръгнало Русия може и да я няма когато ТСВ започне, камо ли тя да е тази, която да я завърши, така че самоотвержените ти мечти да бъдеш изпепелен от "братския" руски народ, с което малко от малко да бъде замазан факта, че отдавна никой не брои Русия за пет стотинки въпреки нелепите им имперски претенции, ще си останат само в обърканата ти главица.

 38. 38 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  [quote#22:"angevins"]В България през 1989 трябваше да възстановят монархията, която да бъде гарант за политическа стабилност и справедливост. Но тогава нямаше да станем страна на мутрите и чалга културата... [/quote]
  Абсолютно точно в средата на десятката!!!!!
  +++++++++

  Рано или късно ще я докараме до там. Трудния въпрос е защо беше нужно да пропилеем толкова време, енергия, и средства в напълно безсмислени предварително обречени псевдо републикански(по-скоро мафиотски) експерименти.
  Ако като народ ставахме за република, то още нашите предци в ВНС в Търново щяха да решат да сме република, а то още тогава е било ясно, че ако сме република "ще си изядем главите".
  Е, 70г. наблюдаваме точно това - как се ядем един друг и днес вече не можем да се понасяме и дори се ненавиждаме.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 39 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#36] от "angevins":

  Мисълта ми беше, че за положението в милата ни татковина сме виновни ние. Първо лице.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 40. 40 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#39] от "Сашо":

  Ами да, защото (ако си от по старото поколение) не изринахте цялата комунистическа аристокрация 1989-1996, и за тези 25 години продължиха да съсипват и страната и толкова човешки съдби. Но в България нищо не правим както трябва.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 41. 41 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#40] от "angevins":

  Съгласен. И не, не съм от старите. Явно на нас ни се пада да довършваме работата.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 42. 42 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 515 Любопитно

  В началото ми беше забавно, но от известно време се чудя няма ли кой да осъди и прибере Болен Сидеров на топло? Сигурен съм, че има доста варианти за това - насаждане на религиозна, расова и т.н., расизъм, държавна измяна и всякакви подобни престъпления. Същото важи и за другарят главен редактор на в. Дума.

 43. 43 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Ами господа, освен всичко друго не забравяйте че този тип демокрация струва много повече пари или джобовете вече са ви пълни като на швейцарците.Или смятате че някой друг трябва да плати като гърците.

 44. 44 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ех,Владко, упорстваш да ни докажеш доколко не си прав.

 45. 45 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  На този му казах веднъж че политическите му анализи са бездарни и миришат на корист.Той отговори че трябва да прочета стихосбирките му,освен ако не съм търсил политика във всичко,което чета.

 46. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  [quote#22:"angevins"]В България през 1989 трябваше да възстановят монархията, която да бъде гарант за политическа стабилност и справедливост.[/quote]
  На монархията гледам като на спомен че някога България е била свободна и независима държава.Републиканските режими,онзи,комунистическият,и този,посткомунистическият,са еднакво тиранични,но пък за сметка на това,временни.

 47. 47 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Ако хората които гласуват и негласуват разбираха за какво става въпрос и сега действуващата форма на демокрация щеше да дава достатъчно добри резултати доста по-евтино тъй като има едно нещо което се нарича политическа култура а тя мисля ще ни липсва и при така наречения швейцарски модел защото се изгражда бавно и трудно.

 48. 48 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1081 Весело

  [quote#47:"nikolak"]Ако хората които гласуват и негласуват разбираха за какво става въпрос[/quote]
  Ами започнаха да разбират изглежда за какво става въпрос и затова избирателната активност падна под 50%.
  Затова и усилено се заговори за задължително гласуване,тъй като политическото шарлатанство вече не може да се пласира доброволно.

 49. 49 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#48] от "vjacho":

  Тези които не гласуват несъзнателно обслужват интересите на "Кой" защото се правят на големи умници неразбирайки в дълбочина политическите процеси и в същност само забавят идването на една що годе нормалност. В крайна сметка се управлява с гласовете на гласувалите.

 50. 50 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Имаме остро противоречие между гласуващите и очакващите нормализация на страната.
  Задължителното гласуване ще е добра мярка. Задължително за всички с бг паспорт.

  Navigare Necesse Est
 51. 51 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#35:"dark'star"]Русия няма да започне Третата световна война ... ама е единствената страна която може да я завърши [/quote]
  Вчера в мрежата на Виваком се получи срив, който блокира интернета, телевизията, мобилните телефони на многобройните му клиенти и доведе до много неприятна промяна на живота им за няколко часа. Хайде представи си до къде би стигнал Путя разчитайки на залязващите си енергийни суровини без новите технологии, без модерната наука и промишленост на развития свят, и срещу финтансовата им система. Той и Русия са обречени да загубят.

 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Ето как изглеждала отстрани несподелената любов със собствения ум...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  "...Затова искам да подчертая, че когато става дума за руска литература или музика, или балет, когато става дума за Достоевски, или Чайковски, или Стравински, или Ахматова, аз не съм русофоб, а русофил..."

  И май с тези 3-4 имена приключваме с приноса на 140 млн Русия към световната култура. Една малка Австрия май има повече имена?

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Да, Заветът на Апостол Левски е Актуален.

  Но... един преоткрива велосипед,
  друг... трети хорумник риве за монархия...

  До коментар [#2] от "Идеологически диверсант":

  Защо Швейцария ?

  част от отговора http://legalworld.bg/41432.stranata-kydeto-prezidentyt-pytuva-s-vlak-a-grajdanite-sami-si-vdigat-danycite.html

 55. 55 Профил на Cassi
  Cassi
  Рейтинг: 2857 Неутрално

  За швейцарския модел на демокрация, Левчев е прав.
  При слаба държава и неработеща правна система сме много далеч от подобен начин на управление.

  Джордж Бърнард Шоу: „Свободата значи отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея”
 56. 56 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  В едно отношение Сидеров се оказа прав - че България е евроазийска, а не европейска страна.

  Щом творение като "Само кат' та гепна, дънките щ'и цепна" бе безусловен хит в продължение на няколко години, страната е евразийска и не би трябвало да има спор за това.

 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  [quote#53:"historama"]И май с тези 3-4 имена приключваме с приноса на 140 млн Русия към световната култура.[/quote]
  С тези имена приключваме твоите познания за руската култура, ако искаме да бъдем точни... Ама не се притеснявай.Ти съвсем не си изключение във форума.

 58. 58 Профил на G-man
  G-man
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#17:"takovanka"]А от баща си отвратен ли си, Левчев? Съветофил и тодорживковец!
  [/quote]
  Ами значи ваш човек, хвалете го тогава и викайте ура и да живей!

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 59. 59 Профил на G-man
  G-man
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#21:"Barcelina #подкрепям Москов"]Всичко друго, което не е пряка демокрация, като в Швейцария, си е просто псевдодемокрация, за заблуда на мат'риала, че от него зависи нещо. [/quote]
  И в любимата Русия ли? Вай-вай-вай!

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 60. 60 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  [quote#59:"G-man"]И в любимата Русия ли?[/quote]

  И в нея. И категорично не бих казала, че ми е любима, въпреки, че имам русофилски уклон.
  Всъщност, идеалът ми за държава е точно Швейцария, където хората имат право да носят оръжие и политиците редовно се допитват до тях.

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 61. 61 Профил на G-man
  G-man
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#31:"dark'star"]През 1989 на днешен ред беше Перестройката, възстановяването на справедливостта на социализма и спиране произвола на соц "номенклатурата" + ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ на СОЦИАЛИЗМА.[/quote]
  Ха-ха-ха, надмина себе си.
  Първо, перестройката е пълна заблуда, целяща да удължи животеца на умиращия цоциализъм.
  Второ, социализмът никога не е бил справедлив, че да му се възстановява справедливостта, или може ви според теб е справедливо началото му - диктатура на пролетариата и червен терор.
  Трето, каква перестройка въобще, нали именно ти тръбиш през цялото време, че соца си бил много добър, защо именно да го ЛИБЕРАЛИЗИРАМЕ, за теб либерализъм е мръсна юдео-масонска дума.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 62. 62 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  [quote#22:"angevins"]В България през 1989 трябваше да възстановят монархията, която да бъде гарант за политическа стабилност и справедливост.[/quote]

  Абсолютно! Съсипана държава, като България, само монархията може/ше да я възстанови, ала....

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 63. 63 Профил на G-man
  G-man
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#34:"Harvey Specter"]Проблема на Путинският режим е не , че авторитарен , а че е половинчат. [/quote]
  Мда, и още леко глуповат ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 64. 64 Профил на G-man
  G-man
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#60:"Veritas Odium Parit #Je suis Charlie"]И категорично не бих казала, че ми е любима, въпреки, че имам русофилски уклон. [/quote]
  Вие нямате русофилски уклон, а путинофилски. Рядко коментирахте Русия, преди Путя да реши да громи империализЪма. Това го забелязвам в още някои жени във форума, явно властните мъже ви привличат, па макар и жужета във всяко друго отношение.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 65. 65 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  "Е, у нас има политици,
  които се продават лесно"

  Повечето не са ли такива ?

 66. 66 Профил на георги янчев
  георги янчев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Пълна глупост е тая статия Путин си е напълно прав във външната си и вътрешната си политика а ние се навряхме в кирливото ЕС дето е една неравноправна организация и ни унищожава всеки ден икономиката а доколкото отношенията ни с Русия те трябва да са добри и да не се правят такива изказвания кат оня Плювню ако не излезем от ЕС в скоро време трябва коренно да си променим вътрешните закони най вече вноса на стоки от ЕС и създаване на наш си макар и малък но наш вътрешен пазар иначе тук ще останат само циганите после и те ще избягат щото няма да има от кой да крадат а кой ще дойде на място сигорно някакви европедераси затова Вън от ЕС и дето срещнете европеец бой и ебан тва е


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 67. 67 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Освен В. Сидеров полуявни евразийци са Петр Волгин, окупирал ефира, Велизар Енчев, Шаренкова, П. Блъсков, Д. Пеевски и др.

 68. 68 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  [quote#49:"nikolak"]В крайна сметка се управлява с гласовете на гласувалите.[/quote]
  Няма съмнение че е така.Аз гласувам редовно за парламент.За президент-никога.

 69. 69 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#53] от "historama":

  и толстой. наистина е ненадминат в описание на еволюцията на любовните чувства.
  и непременно рахманинов. пиано концертите му са ...нямам думи.
  а в областта на науката и техниката-абсолютно нищо.

 70. 70 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Кой е Сидеров и колко струва, според мен разсъждения на тази тема са губене на време. когато той излиза от рамките на закона, нещо, което често му се случва, трябва да си получава шамарите, пак съгласно този закон.
  По лошото е, че далеч не е единствения купен за каузата на петата колона политик - влиянието им го чувстваме и виждаме всички и това е една от основните причини да бъдем на последно място по стандарт и доходи, защото е много по-лесно да се манипулират и държат в подчинено положение бедни и неграмотни хора.

 71. 71 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2440 Неутрално

  Браво. Заработихте болшевишка валута. Евразийска.

  До коментар [#55] от "Jessika":

  За швейцарския модел на демокрация, Левчев е прав.

 72. 72 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 655 Весело

  Като чета за Сидеров в някоя медиа и винаги се сещам за историята с тенекиения орден ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 73. 73 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 482 Любопитно

  а на този "Левчев" колко му платиха за тази статия?

 74. 74 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  [quote#67:"ck"]олуявни евразийци са Петр Волгин, окупирал ефира, Велизар Енчев, Шаренкова,[/quote]
  Шаренкова? Къде ти полуявна - ВЪРЛА евразийка, за което е получила официално 1 млн рубли, в началото на 2014г., при курс 34 р = 1 долар (т.е. 29 000 долара).

 75. 75 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много добър текст! Поздравления на автора

 76. 76 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 453 Весело

  Сами си го казаха:
  "Служител в АНС: "Експертът по национална сигурност и служител в американската Агенция за национална сигурност (АНС) заяви в дискусия с немски журналисти, че Съединените щати тласкат Европа към безумна война срещу Русия заради огромните дългове, които е натрупала..." https://alterinformation.wordpress.com/2014/12/02/9023019415/

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах