Най-важна е реформата в съдебната система, иначе няма просперитет

Състоянието на съдебната система е сред най-големите предизвикателства пред страната, според Георги Ганев.

© Анелия Николова

Състоянието на съдебната система е сред най-големите предизвикателства пред страната, според Георги Ганев."Дневник" потърси мнението и на икономисти за очакванията и прогнозите им за 2015 г. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето"


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как това ще се отрази върху бизнеса? 


- Може да бъде много стабилно. Причината е, че за голяма част от парламентарното мнозинство присъствие в евентуален следващ парламент е много, ама много, несигурно. Но със сигурност към края на 2015 около местните избори ще има трусове, неизбежно е.
Върху бизнеса ще се отрази не толкова самото наличие на стабилно, или по-малко стабилно, управление, а политиките, които то провежда.


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната?


- Надеждите са да има реформи в ключови сфери. За мен на първо място сред тях, с обиколки по-важна от всички останали взети заедно, е реформата в цялата система на правото – от правосъздаването, до правоохраняването, до правораздаването, до правоналагането. Ако няма правова държава, няма просперитет, поне не и в тоя век.


Опасностите са реформите да не станат.


Каква година очаквате – на трусове и скандали или на увеличение на икономическия растеж и стабилност? 


- Да. (не мога да се сдържа – не виждам причини едното да изключва другото). Ще има трусове и скандали. Ще има и, много вероятно, малко по-висок растеж и по-голяма предвидимост.


Очаквате ли нови трусове в банковата система? 


- Засега не. Честно казано, след като най-после, с типичната за българите клизма, политическото решение по въпроса с КТБ се взе... (Възвратното наклонение тук е важно – не мисля, че някой го взе това решение, то се взе само, някак си се стече по релефа на наличния пейзаж, може би най-близо до истината е, че това решение го взеха авторите и гласувалите закона за банковата несъстоятелност, и момента на вземането му е преди няколко години.) След като се взе решение, чистата логистика очевидно работи по извънредно гладък начин за България.


Опасностите са до момента, в който фондът за гарантиране на влоговете започне да реализира някакви части от активите на КТБ – там ще има замесени интереси, а и финансовата страна е важна. Нови целенасочени атаки срещу другите банки с български капитал не очаквам, защото за мен тези атаки дойдоха отвън и вече подкладилите ги обстоятелства не съществуват. Но знам ли?

Георги Ганев

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги Ганев


Кои са най-спешните реформи, с които трябва да се захване правителството през 2015 г.?


- Правото. Всичко останало е гарнитура – може да е много вкусна, ароматна, артистична, важна, но е гарнитура. Върховенството на правото е предусловие за всичко останало. Нито здравето, нито образованието, нито осигуряването, нито социалната политика могат да имат желания ефект при липса на върховенство на правото.


От решаването на кои въпроси ще "бягат" управляващите?


- За съжаление, с малки изключения (пристрастен съм – виждам тези изключения предимно сред хората от РБ), по стародавен обичай управляващите ще бягат от въпроси, по които има готова на конфликт опозиция – не в парламента, а в съответните ниши, които трябва да се реформират. А истинските реформи няма как да станат без конфликти.


Кое е по-вероятно да има по-силен ефект върху България – продължаващ спад в цените на петрола или нови икономически мерки срещу Русия и контрамерки от нейна страна?


- Русия не е в състояние в момента да предприема каквито и да било контрамерки срещу когото и да било. Икономическите санкции срещу определен набор от руснаци (срещу Русия няма мерки, всичките мерки досега са персонализирани, намирам това за изключително удачна иновация) засягат България пренебрежимо слабо. Докато спадът в цените на петрола засяга България както икономически (ето един пример за желателна и полезна дефлация), така и политически – никой не може да ме убеди, че между движението на цената на петрола и отказа от "Южен поток" няма връзка.


А, поне според моето дълбоко убеждение, България печели страшно много икономически и политически от този отказ. Просто не може да става сравнение – цената на петрола е драматично по-важната новина.


Кой сектор (бизнес) ще следите с повишено внимание през 2015 ? Защо?


- Банковия, разбира се. Причините са две. Все пак от този сектор поразбирвам малко, той е в обсега на професионалната ми сфера, парична теория и парична политика и изобщо икономика на финансовата система. Второ, за съжаление взе че стана интересен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Точно така Съдебната с-ма, е най важната сфера за реформи!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално
 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не просперитет .. ами ДЪРЖАВА НЯМА иначе !!!

 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И не просто реформа ..ами ИЗБОРАЕМОСТ НА СЪДИИ и ПРОКУРОРИ от народа - пряко трябва да има.. Ако искате да има промяна. Всичко останало е бла, бла.. Ножът и кокала остават във ръцете на съдебната мафия.

 5. 5 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Правовата държава е на първо място като приоритет за БГ иначе
  ще продължаваме да буксуваме !

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1264 Весело

  " никой не може да ме убеди, че между движението на цената на петрола и отказа от "Южен поток" няма връзка."

  Русия се отказа от ЮП не толкова заради падането на цените на петрола, колкото поради невъзможността да финансира проекта. Проблемът е ценообразуването при газа, структурата на руската икономика и санкциите ограничаващи достъпа до капитал. Това, че русите са допуснали първите две да зависят толкова много от цената на петрола си е техен проблем.

 8. 8 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 642 Неутрално

  2029
  05 апр, 2011

  тъй като сами няма да можем да си оправим обора, най-добре е от ЕС да ни назначат СЪДЕБЕН БОРД. Иначе рискуваме да ни изолират съвсем. Срамота е, но тези няма сами да се реформират.

 9. 9 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вий, икономистите, оправихте ваш'та и сега се прехвърляте на правото. КТБ фалира, ама там съда още не е виновен за нищо. Н'ъл тъй.
  И от банки толкоз разбирате - пак КТБ ще ви спомена... Предпочитам метеоролозите - те поне уцелват от време на време...

 10. 10 Профил на Hash
  Hash
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Страниците на Дневник все повече започват да напомнят страниците на изданията от живково време. Помните ли гръмките лозунги - "Петилетката в съкратени срокове", "За все по-пълно задоволяване на непрестанно нарастващите нужди на населението" и всякаква подобна нищо незначеща боза. И днес, с "реформатори" от котилото на БКП и съпътстващата ги орда от набедени анализатори, социолози, журналисти, България все повече заприличва на онази празна говорилня от преди промените, която уж бяхме зачеркнали. Трагедия!

  Реформаторският блок е проект на БСП/ДС
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1264 Любопитно

  На никоя управляваща политическа сила у нас не и достига сила да реформира съдебната система, да закрие някои от висшите учебни заведения, да направи здравна и пенсионна реформа. Преди избори всички твърдят, че имат политическата воля да го направят, но когато дойдат на власт - не им стиска дупе!!!!!

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Чакаме,дано започне тази реформа ама то в парламента трябва да има нужното мнозинство за предвижданите нови закони.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Това е положението - прависти, икономисти и обикновени граждани очакват ( най-после) правната система да се размърда, промени и заработи.
  Затова и ние трябва да притискаме всеки "своите' си политици, да започват истинските промени.
  За сега като че ли има някаква реалистична възможност да се тръгне по този път, но не трябва да им даваме мира, докато процеса не започне реално да се реализира, а и докато не видим посоката и първите резултати.
  То се видя, натиск има отвън - от ЕС и от посланиците у нас, искат го и редовите магистрати, остава да принудим и политиците да започнат промените, защото да очакваме, че висшите магистрати, дето и до днес играят на старото хоро, по музиката на КОЙ сами ще се променят, не е реалистично.

 14. 14 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 442 Весело

  Чудя се наистина ли са такива идиоти РБ или мислят за идиоти електората си? Що за идиот трябва да си, за да си мислиш, че можеш да направиш реформи (не имитации или такива на думи и книга) с ГЕРБ, при тяхната пъпна свързаност с олигархията, задкулисието, ДПС и Пеевски? Ако под реформа в съдебната система РБ разбират смяна на фаянса в тоалетните на ВСС, тогава може нещо да направят Наистина ли РБ са идиоти?

 15. 15 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Ох, колко пъти ще трябва да откриваме топлата вода?
  Колко години още, колко хора е нужно да кажат, че има нужда от реформа в съдебната система?

  Ясно стана, че такава съществува само в илюзиите, но не и в плановете.

  Fail with honour then succeed by fraud
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  " Банковия, разбира се. Причините са две. Все пак от този сектор поразбирвам малко, той е в обсега на професионалната ми сфера, парична теория и парична политика и изобщо икономика на финансовата система. Второ, за съжаление взе че стана интересен."
  А защо вчера при Ризова оня червен манипулатор Таско Ерменков... като лъжеше че КТБ имала 6 млрд капитал!!!, че ЦВ си раздал 6-7 млр кредити на само на своите фирми.... не го поправи? Колко е капитала на КТБ нима не знаеш, нали си грамотен? Колко кредитния портфейл на КТБ нима не знаеш?
  Отдавна изгуби уважението ми.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Точно защото е важна, едва ли ще се случи.
  Едва ли достатъчно удовлетворително.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#10] от "Hash":
  "Напред към ускорено изграждане на материално-техническата база на развитото социалистическо общество, за все по-пълно задоволяване на непрестанно растящите потребности на трудещите се!" ех как съм го повтарял тава.....ужас!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Правото..Правосъдието ..Съдебната система ....
  За съжаление , доста съм разочарован от снощната среща на министър Христо Иванов съ студенти и други ...Нямаше го едновременшният ентусиазъм и желание за радикализъм в реформите ..
  Мазният професор - бивш служебен премиер , си проведе една среща по стар комуно обичай ..
  Навън студентите се питаха : Е, не разбрахме , ще има ли съдебна реформа !!!???
  Някои неща в реформата МОГАТ да започнат и БЕЗ никакви промени : например НАТИСК за оставки на ТОЗИ съдебен съвет ; Изборът ,сега, на новия шеф на ВКС ; Някои адм. шефове на Алпелативните съдилиша ...Изобщо, желание , но и ЗАПОЧВАНЕ на реформи - до сега НЕ виждам...
  Дано юли- август не си говорим ПАК за ..реформи в Съд, система ...

  BIG AL
 20. 20 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Акцентът преди всичко , ТРЯБВА да е в съдържанието, хората, кадрите червени , коити ни доведоха до тук ,- на първо място !!! СЛЕД това са структурните промени - ТЕ са и ПО_БАВНИ , а и няма да са основополагащи, защото трябва да се изменя и Конституцията ...
  Желанието за реформи, обаче, ВСИЧКИ могат да видят в конкретната ОТГОВОРНОСТ на отделни шефове- магистрати !!Засега , такива действия - невиждам ..Здраво са се вкопчили на клона ..Знаят как..
  И в този смисъл , МНОГО добре прави Борисов - за разлика от реформаторите, който СМЕНЯ негодни турски и червени кадри - тук и там ..
  Без това- изриване на негодници- няма да има реформи , нищо няма да има ..
  Имам добри 'познания"- за чиновничеството и шефовете им :)

  BIG AL
 21. 21 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нов съдебен инспектор - СЕГА и КОЙ да бъде ..
  Нещо , което става и без никакви нови промени в Закона !!!!

  BIG AL
 22. 22 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сега "поемаме" последствията - на "независимостта" на Съдебната ситема , на несменяемостта на ТЕХНИТЕ , червени кадри - потомствени, които комунистите ПРОБУТАХА с новата Конституция ..
  ТЕ СЕ бетонираха в системата ...ТЕ и ДЕЦАТА им !!! И както винаги - на ръководните места и ТУК - И в тази Система !!!

  BIG AL
 23. 23 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Те искат пак да са съдиии - на всичко и на всеки ...!!??
  И днес, се опитват да поставят на подсъдимата скамейка - министъра , защото бил КАЗАЛ нещо за изборите в Съд, система !!??
  Само радикално срещу тези , иначе ...няма успех ...

  BIG AL
 24. 24 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  На доста читатели заети в правната система никак не им се иска да приемат това, но е истина, че най-нереформираната сфера е правосъдната. А тя осигурява всички останали системи със сигурност. Кой е луд да инвестира пари, като не е сигурен, че няма да му откраднат бизнеса без той да може да се защити в съда. Или ако не може да осъди нередовни доставечици или длъжници, че му провалят плановите. Т.е. без правосъдие няма инвестиции, без инвестиции няма приръст, има безработица и емиграция.

 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 968 Неутрално

  ''НЕсъдебната система'', която планирано и целенасочено бе превзета от корпорация БКП/БСП/ДС/КГБ за да обслужи, обезпечи и прикрие откровенно криминалния ''преход'', изпълни достойно мисията си. В разултат идеята за справедливост, която крепи обществото е само далечен спомен. Следствие на това в главата на ошашавеният българин витаят носталгия и умиление към годините на ''развитото социалистическо общество''. Още по - лошо, ерозира представата ни за демокрация и европейски път за развитие, което е и главната цел на комуноидите и руските агенти, прикрити като политици. Ето защо реформа в ''правовата'' сфера е не само наложителна, а жизненоважна. Трябва слугите на червената зараза да бъдат уволнени, разследвани/всеки от тези ''магистрати'' има зад гърба си многобройни решения, в разрез с закона/ и съдени. Само това е пътят към нормализация!

 26. 26 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Факт: т.н. политически 'елит' у нас няма ни най-малкото желание за каквито и да било реформи, а камо ли в правораздаването. Всичко останало е бля-бля

 27. 27 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Съдебната система е имунната система на обществото.
  Когато тя не функционира нормално, тогава обществото е болно от СПИН, т.е. всяка зараза се развива безпроблемно и рано или късно организмът загива.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 28. 28 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Най-важна е реформата в обществото ,неговата тотална декомунизация на всички управленски нива и дълбока и мащабна ЛУСТРАЦИЯ на повече от 600 хил.комунистически и агентурни ДС престъпника за период мин.от 35 -40 год.и Национализация на всичко ,което са заграбили.Пъзела трябва да завърши с народен съд ,като масовите присъди трябва да бъдат ТРУД,ТРУД и САМО ТРУД по тяхното правило ТРУДА И СКРОМНОСТТА КРАСЯТ ЧОВЕКА.АЗ бих добавил ,че труда ще направи тези полухора по-добри и ще ги облагодари .Вземеш ли на комунягта парите и власта той умира.Те не са способни за нищо ,освен за далавери ,кражби и убииства.Това представлявя българския комуняга ,доносника на ДС и техните наследници и възпитаници.В края на миналата година беше почетен Деня на жертвите от комунистическия режим.Техният брой по целия свят надвишава 100 мил.жертви.Никаква давност на престъпленията на тези човешки убиици.

 29. 29 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 442 Неутрално

  То иначе държава няма....не само просперитет няма.

 30. 30 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 225 Весело

  "Нито здравето, нито образованието, нито осигуряването, нито социалната политика могат да имат желания ефект при липса на върховенство на правото" - Ми да - за здраве пари няма и все по-малко ще има при тази демографска картина, за осигуряването - изненада - и там няма и пак няма да има по същтата причина, соц. политка и каквото се сетитите - ПАРИ НЯМА ЗАЩОТО ИКОНОМИКА НЯМА!!! А Икономика няма - ЗАЩОТО ПРАВО НЯМА ! И като няма - един работи за малко, друг с един ход краде 4 млд. лв (КТБ) и познайте какво прави с тия 4 млд - чиста икономика с добавена стойност ли ? НЕЕЕЕЕЕ - там е трудно - откраднатите пари се ползват за нов кражба, а добре работещите фирми ПРЕЧАТ .. та по тоя път без спазване на законите - стигаме до дето сме - НЯМА - има само за крадците ...

 31. 31 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Цитат от статията: "Какви са надеждите и какви са опасностите за страната?

  - Надеждите са да има реформи в ключови сфери. За мен на първо място сред тях, с обиколки по-важна от всички останали взети заедно, е реформата в цялата система на правото – от правосъздаването, до правоохраняването, до правораздаването, до правоналагането. Ако няма правова държава, няма просперитет, поне не и в тоя век.
  Опасностите са реформите да не станат."
  Цитат от статията:
  "От решаването на кои въпроси ще "бягат" управляващите?

  - За съжаление, с малки изключения (пристрастен съм – виждам тези изключения предимно сред хората от РБ), по стародавен обичай управляващите ще бягат от въпроси, по които има готова на конфликт опозиция – не в парламента, а в съответните ниши, които трябва да се реформират. А истинските реформи няма как да станат без конфликти."

  Каракачанките, вие сте наред!
  ;D

 32. 32 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 447 Весело

  [quote#27:"Rhapsody of Fire"]Съдебната система е имунната система на обществото.
  Когато тя не функционира нормално, тогава обществото е болно от СПИН, т.е. всяка зараза се развива безпроблемно и рано или късно организмът загива. [/quote]
  ПРАВИЛНО!!!!
  Най първо да се реформира съдебната система за да може да се озаптят Борисов и Цветанов.... иначе преливане пусто в празно!!!

 33. 33 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#29] от "dutch":"То иначе държава няма....не само просперитет няма."

  И кой ти каза, че няма?!
  Има, Държава на Мафията!

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8719 Неутрално

  "Върховенството на правото е предусловие за всичко останало."
  Това от колко години се повтаря.Колко пъти ще получаваме
  отрицателни доклади от Европа.И сега май пак нещо се забави темпото.Пак магистралите излязаха на преден план.

 35. 35 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#33] от "batzdravo":
  В разграден двор, като нашия и мафията даже не живее добре да ти кажа... Я, колко фира даде за последните 10 години, на всеки оцелял бандит се падат по двама дали фира....

 36. 36 Профил на Dumont d'Urville
  Dumont d'Urville
  Рейтинг: 497 Весело

  "...Ако няма правова държава, няма просперитет, поне не и в тоя век..."
  В такъв случай Китай на Дън Сяопин и следващите е единица мярка за правова държава, вероятно!? За т.нар. Gulf States начело със Саудитска Арабия, пък да не говорим...

  Тъжната истина е, че не правовата държава води до забогатяване, а обратното - парите имат интерес от създаване на предвидима правова (забележете, не казвам справедлива) среда. Говорим най-вече за защита правото на собственост, авторското и сродните му права, свободно движение на капитали - ей такива едни (неолиберални) благинки. Ако мислите, обаче, че инвеститорите се вълнуват дълбоко от трудовите и социалните ви права или пък от правото да обитавате екологично чиста среда, ПОМИСЛЕТЕ ПАК!!!

  ПП: В най-проспериращата в последните 30 години страна работниците скачат от отчаяние и изтощение от покривите на фабриките - даже вече, чувам, са взели да слагат стандартно предпазни мрежи. Така че и много просперитет не е на хубаво

  If you understand, or if you don’t, If you believe, or if you doubt; There is universal justice, and the eyes of Truth are always watching you...
 37. 37 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2019 Весело

  До коментар [#14] от "royaldnk":"Наистина ли РБ са идиоти?"

  !?!
  Ако ти се отговори, ще ли ти да разбереш?!... 38. 38 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2019 Любопитно

  До коментар [#20] от "BIG AL":" в този смисъл , МНОГО добре прави Борисов - за разлика от реформаторите, който СМЕНЯ негодни турски и червени кадри - тук и там ..
  Без това- изриване на негодници- няма да има реформи , нищо няма да има ..
  Имам добри 'познания"- за чиновничеството и шефовете им "

  Интересно, как не те е забелязал, Борисов! Такъв кадър...

 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2019 Весело

  До коментар [#35] от "dutch":"В разграден двор, като нашия и мафията даже не живее добре да ти кажа... Я, колко фира даде за последните 10 години, на всеки оцелял бандит се падат по двама дали фира...."

  Да бе, мамка му, даже и ингилизкия посланик си позволява да критикува Мафията! А не виждат, колко награди е получил от тях, Банкянския предводител на..., чакай да си взема хавлията, да се забърша от каракачанските лиги!

 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3880 Любопитно

  ЕВРОСЪЮЗНА ЛУСТРАЦИЯ

  Денацификация.

  Декомунизация.

  Първи бе Берлин... Стара и Нова Загора.
  Не... беше друг случай.

  Берлинската Стена.
  Зла.

  Изпропадна тя!

  В Източна Европа
  Свобода изгря!

  Изпобегна Ленин...
  чак в Украйна спря.

  Но и там му тесно
  стана. И нелесно.

  Киев го прогони!
  Хаков - низвергна!

  Чак в Крым Пут*ин хукна
  зорко да опазва
  Ленинска злина.

  ......................................................


  Паралелен свят:

  Изпразващи реформи в и около Позитаник 20.

  Все по-малко стационарни телефони (2 или 5).
  Предстои планински пленум на БСП без Станишев.

  (по дописка на Медиапул)

  До коментар [#28] от "adenauer":

  Най-важна е реформата в обществото ,неговата тотална декомунизация на всички управленски нива и дълбока и мащабна ЛУСТРАЦИЯ на повече от 600 хил.комунистически и агентурни ДС престъпника за период мин.от 35 -40 год.и Национализация на всичко ,което са заграбили.

  Пъзела трябва да завърши с народен съд ,като масовите присъди трябва да бъдат ТРУД,ТРУД и САМО ТРУД по тяхното правило ТРУДА И СКРОМНОСТТА КРАСЯТ ЧОВЕКА.АЗ бих добавил ,че труда ще направи тези полухора по-добри и ще ги облагодари .Вземеш ли на комунягта парите и власта той умира.Те не са способни за нищо ,освен за далавери ,кражби и убииства.Това представлявя българския комуняга ,доносника на ДС и техните наследници и възпитаници.

  В края на миналата година беше почетен Деня на жертвите от комунистическия режим.Техният брой по целия свят надвишава 100 мил.жертви.Никаква давност на престъпленията на тези човешки убиици.

 41. 41 Профил на today
  today
  Рейтинг: 914 Неутрално

  "Най-важна е реформата в съдебната система, иначе няма просперитет."
  И така сме си от 25 години, реформи няма.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 42. 42 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Реформа ..."Революция "??! За Бг където за всичко дори и най елементарното се търси "наш човек ", като гаранция ....Спасението е ЕЛ. ПРАВИТЕЛСТВО като Естония...НЕЗАБАВНО....

 43. 43 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#41:"today"]И така сме си от 25 години, реформи няма. [/quote]

  Широко тиражирана лъжа. Вярното е, че през повечето от тези 25 години нямаше реформи. Но е вече клише да се включват годините между 1997-ма и 2001-ва в общият кюп. С недвусмислената идея да се омаловажи и забрави направеното от правителството на ОДС.

  П.П. Пък и е по-сложно да кажеш: "Нямаше реформи от 1989-та до 1997-ма и от 2001-ва досега."

 44. 44 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Реформа! Върховенство на закона! Чудесно!
  Ама как да стане без промяна в Конституцията?
  Някой знае ли?
  Щото, желание в управляващата коалиция има, убеден съм.
  Но, за да има промяна в Конституцията е необходимо конституционно мнозинство, т.е. 3/4 от депутатите.
  Най-радикалната реформа ще бъде изваждането на Прокуратурата и Следствието от съдебната власт, но това не може да стане без Велико народно събрание.
  Защото има едно решение на КС, според което едно такова изваждане, би означавало промяна в държавното устройство.
  А това не може да стане без Велико НС.
  Абе, параграф 22.

 45. 45 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Правото е до политиката и тъкмо тази му "близост", хвърля кърпата върху главите ни, за да не я сетим като Базова причина ...
  Ключова е единствено, реформата на политическия ни Модел на общуване в Достоверно общество ...
  Задачата е непроста и обективно, на моменти звучи зловещо ...
  Очаква ни, Изпит по строителство на модерната Държавност ...

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3880 Любопитно

  НАРОДЕН КОНТРОЛ

  Как се надзирава такава... такова... спасение?

  Как се дебъгва - ако го бъгнат?

  До коментар [#42] от "vlad76":

  Спасението е ЕЛ. ПРАВИТЕЛСТВО

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Има ли Повеля на действащия Върховен Закон
  която Ви пречи или намирате за непосилна?

  Колкото до реформа на съдебната система или друга,

  Обикновено Народно Събрание
  би могло да извърши качествени законови промени,
  в частност в Закона за съдебната власт,
  под действащия Върховен Закон.

  Без необходимост от Велико народно събрание
  за промени в Конституцията.

  коментар [#44] от "valin":

  Реформа!

  Върховенство на закона! Чудесно!

  Ама как да стане без промяна в Конституцията?

 48. 48 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#47:"dnevnikar"]Обикновено Народно Събрание
  би могло да извърши качествени законови промени,
  в частност в Закона за съдебната власт,
  под действащия Върховен Закон. [/quote]

  Къде съм казал, че не може? Може! Но само ако 3/4 от депутатите гласуват "за".
  Не може да бъде извадена Прокуратурата от Съдебната власт без ВНС. Това съм написал. Чети по-внимателно!

 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#38] от "batzdravo":

  Интересно, как не те е забелязал, Борисов! Такъв кадър..
  .............................
  Не съм гербдажия и никога няма да стана ..)
  При милиционерите ??
  Човек , все пак, трябва да има някакво СЕБЕуважение, ценностна система и т.н..:))

  BIG AL
 50. 50 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Каква е съдебната система в Китай, че имат рестеж от 10% на година?

  Подозирам, че съдебната система, стиага горе-долу да работи, ням кой знае какво значение.
  Или най-млакото далеч не е от най-важните фактори.

 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#49] от "BIG AL":"Не съм гербдажия и никога няма да стана ..)
  При милиционерите ??
  Човек , все пак, трябва да има някакво СЕБЕуважение, ценностна система и т.н..) "

  Респект!!!

 52. 52 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#50] от "forumeco": ....ха ..ха съдебната система в Китай....СМЪРТ ЗА КОРУПЦИЯ ...това не стига ли за 10 % растеж

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не реформа, а пълно рециклиране трябва

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 54. 54 Профил на Dimitar Grigorov
  Dimitar Grigorov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Сьдебната система е най прогнилата система в Бьлгария,не вярвам нещата да се оправят скоро.

 55. 55 Профил на febra
  febra
  Рейтинг: 605 Неутрално

  така е "Правото. Всичко останало е гарнитура – може да е много вкусна, ароматна, артистична, важна, но е гарнитура. "
  Ако имаше работеща система онзи строителен предприемач-крадец щеше да е жив, в затвора но жив... и жена му също щеше да е жива! а пострадалите обезщетени поне частично!
  Съда е виновен за убийството на тези двамата и че превръна жертвата на крадеца в престъпник!

  "Attitude is a little thing that makes a big difference" W. Churchill
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK