Агеластите, "Шарли Ебдо" и свободата

Карикатура, разпространявана от профила Unofficial: Banksy във "Фейсбук"

© Unofficial:Banksy във "Фейсбук"

Карикатура, разпространявана от профила Unofficial: Banksy във "Фейсбук"



Анализът е публикуван в портала "Култура"


На Франсоа Рабле, безсмъртния автор на "Гаргантюа и Пантагрюел" и баща на модерния европейски роман, се приписва изковаването на една необичайна, но важна за европейската култура дума – агеласти, с чиято помощ се проясняват много неща.


Агеластът (от гр. ἀγέλαστος) е "този, който никога не се смее, лишеният от чувство за хумор". На свой гръб Рабле е понесъл немалко удари от съвременници фанатици, лишени от каквото и да било чувство за хумор, вечно търсещи да наложат възмездие и наказание с убедеността, че всички са длъжни да мислят еднакво. А и епохата (XVI век) е била такава – на конфесионални кръвопролития, на които той, мъдрият хуманист Рабле, кротко отговарял с "истината на смеха"; тогава се появяват безбройните протестантски карикатури срещу папата и не по-малко злостните католически карикатури срещу Лутер и дейците на Реформацията, фарсови находки от едната и от другата страна, често намиращи продължение в глумене по площадите.




С други думи, Европа, макар и трудно, стига до толерантността и конфесионалното помирение, откривайки в "културата на смеха" противоотрова срещу "агеластите". Защото на думите се отговаря с думи, не с насилие.


И това е големият урок от миналото, който не трябва да забравяме никога, особено след тази сряда, 7 януари, в Париж, когато двама маскирани безумци (братята Саид и Шериф Куаши и който и да е зад тях), без да им мигне окото, отнеха живота на 10 души в редакцията на "Шарли Ебдо", сред тях и петима от най-известните пера на френската политическа карикатура – Кабю, Волински, Шарб, Тинус и Оноре.


Създаден през 1970 г., френският седмичник "Шарли Ебдо" е типичното "трънче в петата", което гарантира свободата на словото. Той възниква като продължение на левия сатиричен седмичник "Хара-кири", спрян заради каламбур със смъртта на Шарл дьо Гол и трагедия в нощно заведение. След което, в памет на този посмъртен сблъсък с Шарл дьо Гол,  изданието продължава съществуването си под името "Шарли Ебдо". За да отдадем дължимото на Дьо Гол, все пак е редно да отбележим, че генералът е притежавал огромна колекция от хапливи карикатури, посветени на неговата личност, като с удоволствие е слушал и събирал вицове за себе си.


Така или иначе за половинвековното си съществуване "Шарли Ебдо", подобно на "Канар Аншене" и други сатирични издания, има отчетливо разпознаваема физиономия.


Изданието е жлъчно и доста ляво, с пиперлив, при това солен хумор.


Да, то би могло да бъде определено като "сатиричен таблоид" и повечето от остротите му са в плоскостта на "телесната долница". Ала такъв е вкусът на верните му читатели (около 24 000 в днешната криза), които всяка седмица гласуват за него със своите 3 евро.


Несъгласните с "Шарли Ебдо" са в пълното си право да не го четат или забелязват, а засегнатите от него могат да отговорят на думите или образите по неговите страници с други думи или образи, или пък да се обърнат към съда. Такива са правилата на демокрацията.


Над "Шарли Ебо" винаги е витаела вълна от съдебни процеси. Така например през 2006 г., когато изданието препечата серията карикатури за пророка Мохамед от датското издание "Юланд постен", Френският съвет на мюсюлманите поиска изземането на номера, а през следващата година джамията в Париж и Световната ислямска лига заведоха поредица от съдебни искове срещу редакцията. Делото разпали истинска полемика във Франция за това докъде всъщност се простира свободата на пресата. В крайна сметка на 22 март 2007 г. редакцията на "Шарли Ебдо" бе оправдана тъкмо заради свободата на словото. Междувременно срещу изданието са завеждани и искове за антисемитизъм, единият от които от президента Никола Саркози, който смята, че е бил атакуван в публикации заради еврейските си корени. Папата нерядко е обект на карикатури в изданието, а кардиналът на Париж монсеньор Вентроа изрази остро несъгласие с поредица антирелигиозни карикатури по време на дебата във Франция за браковете между хомосексуалисти. През януари 2012 г. "Шарли Ебдо" публикува и изфабрикуван изборен афиш на Марин льо Пен, която също заведе дело. През септември същата година изданието излезе с нови карикатури на пророка Мохамед и полемиката се възобнови. Интересното е, че този път действията на "Шарли Ебдо" бяха атакувани както от Съвета на френските мюсюлмани, така и от Съвета на еврейските организации във Франция с оглед на религиозната толерантност. Впоследствие сайтът на изданието бе ударен от хакери, имаше няколко последователни опита да бъде заличен целия му онлайн архив, включително и от страна на турска хакерска организация. Тогава дойдоха и първите директни заплахи за физическа разправа с редакцията на "Шарли Ебдо". Млад мюсюлманин от Тулуза им писа, че си е купил специални ножове за карикатуристите, а негов съмишленик от Ла Рошел заплаши редакцията, че "ще отреже главите на кучетата" (в момента той излежава присъдата си).


И така до 7 януари 2015 г. Ето как се разиграва трагедията през погледа на карикатуристката Коко (Корин Рей): "Пред сградата, където се помещава редакцията, видях двама мъже с качулки, въоръжени, които брутално ме сплашиха. Искаха да влязат, да се качат горе. Набрах кода. Те стреляха по Волински и Кабю…всичко продължи около пет минути. Бях се скрила под едно бюро. Говореха прекрасен френски…споменаваха "Ал Кайда"…"


Останалото е известно. Десет души загинаха в редакцията на "Шарли Ебдо", където двама фанатици с черни качулки посяха смърт с автомати "Калашников".


По някаква ирония на съдбата "Шарли Ебдо" се възражда през 1992 г. с усилията на изброените карикатуристи, обединени в акционерно дружество "Издателство Калашников".


На 7 януари 2015 г. куршумите от истински "Калашников" надделяха над моливите, четките и думите на карикатуристите от "издателство "Калашников".


Двама патрулни полицаи също намериха смъртта си пред входа на редакцията. Единият от тях е отговарял за сигурността на карикатуриста Шарб, директор на изданието, след отправените срещу него заплахи през 2012 г.


Имамът на Дранси Хасен Шалгуми, озовал се на мястото на трагедията час по-късно, със смайване установява, че вторият загинал полицай е всъщност човекът, отговарял за сигурността му преди година. Имамът Шалгуми, дошъл да изрази съпричастността си с журналистите на "Шарли Ебдо", с които толкова пъти разпалено е спорил за свободата на словото, с мъка сдържа емоциите си: "Засегната е свободата, защото, когато си несъгласен, отговаряш на изкуството с изкуство и на остроумието – с остроумие. Тези жертви са мъченици и ще се моля за тях този петък."


Истината е, че ателастите ненавиждат смеха, защото той е преход от несвобода към свобода. Смехът не е самата свобода, ала той носи освобождение, доколкото изважда човек от вцепенението му, възпира го от насилие и зло. Едва когато свикнем да реагираме с усмивка на себе си и другите, ние ставаме себе си, тоест малко по-добри.


Затова много хора по цял свят, които в други случаи и при други обстоятелства нито биха разгърнали "Шарли Ебдо", нито са съгласни със съдържанието на една или друга статия в списанието, днес носят плакати с надписа: "Аз съм Шарли Ебдо".


8 януари е ден на национален траур във Франция, в който управляващите социалисти заедно с представителите на всички изповедания и цялото френско общество ще изразят съпричастността си към жертвите и свободата на словото. А камбаните на "Нотр Дам дьо Пари" ще бият траурно след заупокойната меса, отслужена от кардинал Вентроа.


Свободата се базира върху правото на хората да посмеят да кажат онова, което мислят, в това число и да посмеят да се засмеят.


И ако някой фанатизиран агеласт си мисли, че е успял с куршуми да простреля сатирата или свободата на словото в Европа, той жестоко се лъже.


Никой не е успял да изкорени смеха, онзи смях, който изначално напира в човека и по думите на Рабле е най-добрата противоотрова срещу насилието.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  "Затова много хора по цял свят, които в други случаи и при други обстоятелства нито биха разгърнали "Шарли Ебдо", нито са съгласни със съдържанието на една или друга статия в списанието, днес носят плакати с надписа: "Аз съм Шарли"."
  Аз съм един от тези хора.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  "Защото на думите се отговаря с думи, не с насилие."
  "Засегната е свободата, защото, когато си несъгласен, отговаряш на изкуството с изкуство и на остроумието– с остроумие. Тези жертви са мъченици и ще се моля за тях този петък".-имамът Шалгуми
  "Свободата се базира върху правото на хората да посмеят да кажат онова, което мислят, в това число и да посмеят да се засмеят."
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това е.

 3. 3 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Карикатурите да бъдат събрани в сборник и издадени в цял свят, за да се покаже, че колкото и да стреляш по свободата, единственото, което може да постигнеш е тя да стане по-силна ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 4. 4 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  moi aussi

 5. 5 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Браво! Много добър текст!

  Get Carter (Mike Hodges)
 6. 6 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Объркали сте се. Изданието "Шарли Ебдо" разпространява черен хумор. От най-гадния.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  [quote#3:"pedro"]Карикатурите да бъдат събрани в сборник и издадени в цял свят,[/quote] Изобщо не е нужно! Тук става дума за свободата, а не за одобрение на идеите и карикатурите (или пък превръщането им в комерсиален хит). Имам се за човек с прилично развито чувство за хумор, обаче някои от тези карикатури намирам грозни, просташки и в тях не виждам нищо смешно. Според мен въпросът е да бъде защитена свободата на мнение, а не самото мнение.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Подкрепям напълно мнението на Тони Николов. Много добра статия!

 9. 9 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#7:"dogwoman"]Според мен въпросът е да бъде защитена свободата на мнение, а не самото мнение.[/quote]
  Нещата са неразделими. Защитавайки правото на мнение в този случай, защитаваш правото на точно такова мнение. В противен случай изпадаме в положение, все едно да разглеждаме случилото се като обикновено криминално деяние, нямащо нищо общо със свободата на словото.

 10. 10 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  Съгласен съм, че са брутални, но също толкова брутални са и видеата на ИДИЛ с обезглавяванията на заложници. На такава бруталност би трябвало да се отговори с брутален хумор, иначе всяко свеждане на глава работи в полза на фанатизираните диваци.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 11. 11 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Изключително важно е как светът ще реагира на този гнусен акт породен от първосигнално неразбиране на правото на мнение.

  Да, на думи се отговаря с думи, а не с куршуми!
  Но каква е другата цел на извършителите ? Да се заявят, да позиционират Джихада, насилието и омразата и да го направят част от дневния редна Старата госпожа Европа. Акта е извършен , но реакцията е тест за съвременната цивилизация и нивото на което е достигнала тя.



  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#9] от "Отнесен":

  Защитавам правото на всяко мнение. Ако имам аргумент срещу него, казвам го. Ако много хора не са съгласни, то мнението нищо не значи. Ако пък "мнението" е лъжа или клевета - има си съд.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Черен или бял, това е хумор за бога!
  Аз съм " Шрли ", също!

  Happy face says, adios !
 14. 14 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Кой беше казал : " Мнението ти може да не ми харесва, но ще умра за това, да можеш да го изразяваш свободно "!

  Това е !

  Happy face says, adios !
 15. 15 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  Сългасен съм със статията. Хуморът и сатирата са част от нашата европейска модерна цивилизация. Je suis Charlie!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 16. 16 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#14] от "Р. Дражев":
  Волтер

 17. 17 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "objektivist96":

  Благодаря за подсказката!😀

  Happy face says, adios !
 18. 18 Профил на Отнесен
  Отнесен
  Рейтинг: 849 Неутрално

  [quote#12:"dogwoman"]Ако пък "мнението" е лъжа или клевета - има си съд.[/quote]
  А въпросните карикатури не представляват ли обиди, които са подсъдни? В САЩ не беше ли това причината да ги спрат от публикуване - че ще ги разорят от съдебни дела?

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2951 Весело

  До коментар [#16] от "objektivist96": Не искам да внасям сексистка нотка, но всъщност фразата погрешно се приписва на самия Волтер. В действителност е дело на Евелин Беатрис Хол, авторката на най-известната биография на Волтер.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  [quote#18:"Отнесен"]А въпросните карикатури не представляват ли обиди, които са подсъдни? [/quote] А, не зная това. Питай френските съдии.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#18] от "Отнесен":


  [quote#18:"Отнесен"]А въпросните карикатури не представляват ли обиди, които са подсъдни?[/quote]
  Много интересен въпрос...Мохамед има право да се защити в съда.

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#9:"Отнесен"]Защитавайки правото на мнение в този случай, защитаваш правото на точно такова мнение. [/quote]
  Не- бъркате много! Коментар №7 и № 12 от "dogwoman" са много верни в посоченото в тях разграничение.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#21:"Добрин ВЕЛКОВ"].Мохамед има право да се защити в съда.[/quote] Аз няма как стана негов защитник поради простата причина, че не съществува физическо лице с характеристиките на мохамед, което е живо и което да ми подпише адвокатското пълномощно с личният си подпис, с личните си данни като 3 имена, ЕГН и точен адрес.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  Съгласен.Благодаря за тази информация.Знанието ми за тази фраза е от книги,аналогови,така да се каже и така е останало запаметено.Което не е оправдание.Дигиталният свят и Интернет си имат преимуществата.Стига да има кой да си сверява информацията.А не да пише неверности,като моя милост.Това е.Благодаря,Ви,още веднъж.
  Всичко добро.
  п.п."In her biography on Voltaire, Hall wrote the phrase: "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it" (which is often misattributed to Voltaire himself) as an illustration of Voltaire's beliefs.[2] Hall's quotation is often cited to describe the principle of freedom of speech."

 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  А аз смятам, че с такъв акт се защитава свободата да изказваш мнение, а не самото мнение.

 26. 26 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#19] от "dogwoman":
  №24 е за Вас,но някой трябва да натисне "отговор".

 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2951 Весело

  До коментар [#26] от "objektivist96":

  Аз съвсем скоро научих, също като теб смятах, че е на Волтер (между другото може и в някой учебник така да е дадено). В една дискусия в Интернет стана дума, и го запомних.

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#25] от "luda_krava":

  Ами ето, аз пък не съм съгласна. Предлагам да се съгласим да не се съгласяваме и всеки да си остане със собственото мнение.

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#17] от "Р. Дражев":
  Съжалявам,но подсказката ми е невярна.За което се извинявам.
  Всичко добро.

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Разстроено

  До коментар [#23] от "logika":


  [quote#23:"logika"]Аз няма как стана негов защитник[/quote]
  Знам, пошегувах се.
  Лошото е, че когато адвокати като Вас не могат, се появяват други, с автомати.

 31. 31 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#28] от "dogwoman":

  Именно. Нито аз смятам за редно да те възпрепятствам да си изказваш несъгласието, нито ти ще тръгнеш да ме биеш за моето несъгласие.

 32. 32 Профил на Roumen Tomanov
  Roumen Tomanov
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До #18. В САЩ свободата на словото и публикацията е в конституцията никой не може да те съди за никои от тези действия. Затова местните нацистки и расистки издатели ги арестуват и осъждат в страни като Германия и Канада. Тук старомодните медии не публикуваха ксрикатурите. Новите, дигитални ги публикуваха без да им мигне окото. Допълнителен проблем е че NYT, WSJ, AP и другите "традиционни" медии имат бюра и кореспонденти в мюсулманските страни които биха били лесна мишена. Новите, като The Daily Beast, Huffington Post, BuzzFeed, и т.н. Са стриктно дигитални и нямат подобни опасения.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#30:"Добрин ВЕЛКОВ"]когато адвокати като Вас не могат, [/quote] Никой адвокат в ЕС не може да стане процесуален представител / защитник на мохамед поради посочените от мен причини. В европейските общества има всеобщо правни принципи, които изключват подобна квазизащита. Ако за един човек най- важното нещо в живота е предоставяне на законна възможност за реализиране на съдебната защита на мохамед,то тогава този човек априори няма как да се интегрира в ес.Защо тогава изобщо идва в ес и желае да живее на територията му?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#33] от "logika":

  Някои анализатори смятат, че ролята на кърлежа за богатият север и бедният юг се е сменила. Северът започва да плаща за дългогодишната експлоатация на юга, довела същият до бедност, духовна нищета и безпътица...Глобализацията и либерализмът също са създали предпоставки. Една от свободите е свободата на придвижване. Миграцията вече е безконтролна...Абе, дълга тема...

 35. 35 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#18:"Отнесен"]А въпросните карикатури не представляват ли обиди, които са подсъдни?[/quote]

  Ами, тогава муслимите защо не са завели дело срещу списанието? Така, както цивилизовано са направили Марин ле Пен, Саркози и още други, засегнати от карикатурите му?

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 36. 36 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Това за пореден пъто доказва че религията е едно зловредно явление, което трябва да бъде изкоренено от нашият свят. Няма да изброявам до болка познатите мантри ,че религията е спънка пред прогреса , които всички знаете и са повече от истина. Човечеството плавно и категорично трябва да бъде насочено към атеизма - в училищата да се дава предимство на атеистичния мироглед.

 37. 37 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "И ако някой фанатизиран агеласт си мисли, че е успял с куршуми да простреля сатирата или свободата на словото в Европа, той жестоко се лъже."

  Комай излъганите сме ние - злото настъпва, докато продължаваме да си приказваме за толерантност. И тъй ще е, като сме решили да го толерираме.

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3720 Любопитно

  Не, Тони.

  Посланието ти е най-вече Никакво.

  Фронталното слово на твоето заглавие е слово Непопулярно,
  Неизвестно.

  Можеше да е твоя новоизмислица, или друга - все едно.

  Заради важността на цялата темата
  (сигнализирана с означена с други думи в заглавието)
  погледнах бегло и вътре в текста - след заглавието.

  Разбрах, че много си чел и много знаеш,
  вкл. древна дефиниция за "Агеласт".
  Така или иначе непопулярна, неизвестна, освен за специалисти.

  За что за особено тясна аудитория е предназначено Посланието ти?

  Каква е главната цел на Посланието - че Тони Николов е знаяч ерудит?

  Да обслужи някаква трудно за разбиране/дефиниране "политическа коректност"?

  Чрез сухарска историография - доказателства,
  че по принцип смехът е полезен?

  Ами то е известно:
  "Светът е оцелял, защото се е смял".

  Да, ама не съвсем.

  Едно е ти да се смееш за нещо.
  Диаметрално (и вертикално) друго е
  Светът да се смее "на твой гръб".

  Впрочем, конкретната публикация не е добър адвокат за смеха,
  понеже е не повече от исторически аналитична.

  Да се приближим до същността на проблема...

  Някаква степен на контрол или самоконтрол за умереност
  е нужна и за медиите.

  Както съществуват в някои страни, например,
  законови ограничения против стресови или пошли картини
  по ТV - за защита на деца и традиционни нравствени ценности.

  Ограничения не - за "истината" - обяснена с текст или свободно достъпнапо алтернативни "частни" канали, информиращи в частно пространствно.

  Въпросът е да се защити публиката, на публични места, от масова и агресивна агитация и пропаганда... от едва ли не самоцелна агитация - като в случая на карикатурите.

  Не случайно големи медии в САЩ отказват да публикуват карикатурите - които изглежда са продължение на хронична специализация в такава публична агитация (дразнене),
  расистко арабофобско и "анти" религиозно.

  Една екстремистка агитация (карикатуристка) срещу друга
  екстремистка агитация (на арабистки мохамедански екстремизъм).

  Екстремизмът винаги е и Малоумие.

  В сбучая на системно агитиращи карикатури:
  Едно Малоумие срещу друго Малоумие.

  На някои може да е било смешно да наблюдават и дори участват,
  но "статистически" предвидимо, отново се видя - трагичен резултат.

  Има сентенции отчитащи ползата от смеха,
  но има и такава: "Играчка - плачка".

  Малоумието при Разумни човеци или групи
  е степен на Стесняване на ума, повишена степен на Незнание,
  на Неинтелигентност.

  Други са Начините.

  Други са Пътищата.

  Ако е "враг" невеж и "див" - а ти не си,
  не ще го спреш с теории за смях...

  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска етика


  "Агеластите, "Шарли Ебдо" и свободата,

  от Тони Николов"

  ...
  ...
  Агеластът (от гр. ἀγέλαστος) е "този, който никога не се смее, лишеният от чувство за хумор".
  ...
  ...

 39. 39 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  аз няма да си сложа надписа, при който да се идентифицирам с "шарли ебдо". лека им пръст на жертвите, но смятам карикатурите им за пошли и безвкусни продължители на традициите от просвещението. смятам ги и за обидни за вярващите, без значение от религията им.

  но това не ми пречи да мразя исляма и в червата. защото разбирам откъде и защо идват калашниците. на фона на това безвкусиците в карикатурите са детска песничка.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 40. 40 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  "Карикатура, разпространявана от профила Unofficial: Banksy във "Фейсбук"

  Доказателство, че една рисунка би могла да бъде много по-силна от хиляди думи.
  В този смисъл ми звучат нелепо обясненията на американските издания, че щели да преразкажат с думи карикатурите, вместо да ги публикуват.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#35] от "Veritas Odium Parit #Je suis Charlie":

  защото за муслимите институциите на светската държава не са фактор. шариатът гледа на тях като на гуярски конструкти от "дома на войната". и защото на муслимите, които искат налагането на шариата според фикха, градящ се на корана и сунната, им е през "корана" за "свободата на словото" и "демокрацията", съжалявам за езика. те и затова нямат проблем със свободата на словото. когато се употребява за подиграване на други религии. имат проблем с подиграването на меканския пророк. тогава се стига до пресичането на прага на толерантност и влизат калашниците. ама пропонентите на блудкавата всичкология това не го разбират.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "но това не ми пречи да мразя исляма и в червата. защото разбирам откъде и защо идват калашниците. на фона на това безвкусиците в карикатурите са детска песничка."
  ????
  Хубаво е да се знае че историята на исляма е много дълга,а ислямският джихад в сегашния си вид е на няколко десетилетия и си има политически баща,нямащ нищо общо с исляма. Просто бизнес. Или по-просто - политика. Което не означава че не е бизнес.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK