"Lе Beauf bulgare", или какво ни пречи да сме Шарли

Французи протестират след атентата в Париж с плакат, на който пише "Аз съм мюсюлманин, аз съм евреин, аз съм католик, аз съм Шарли"

© JACKY NAEGELEN

Французи протестират след атентата в Париж с плакат, на който пише "Аз съм мюсюлманин, аз съм евреин, аз съм католик, аз съм Шарли"След атентата в редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо", във Франция, но и в цяла западна Европа, разговорът за това, което се случи, има ясно послание - "Je suis Charlie" (Аз съм "Шарли"). За да го споделят, от Париж до дълбоката провинция на Бретан по улиците излязоха повече от сто хиляди французи. За тях от сряда насам "Je suis Charlie" има и друго значение - "Аз съм свободен", "Аз не признавам и няма да призная граници за свободата си".


Тук в България истинският разговор след атентата, в който не на улицата, а на работното им място, бяха застреляни журналисти, започва трудно и не завършва с удивителна. Мънкаме с многоточия, защото краят му няма да ни хареса.


Все още имаме да доизговорим трудното изречение за това, че личната свобода е ценност, но и отговорност. Че абсолютната свобода на словото не познава забранени територии, в нея няма бели петна, няма табута. Но абсолютната свобода означава и мъжество да понесеш всички последиците от собственото си поведение. Журналистите от "Шарли ебдо" стигнаха до края.
Струвало си е!


Струвало си е, защото хората, които излязоха по улиците във Франция с принтове "Je suis Charlie", от тук нататък все по-трудно ще понасят край себе си "Beauf" - персонажа, създаден от Жан Кабю - един от най-известните карикатуристи на Франция. В сряда той бе сред жертвите в редакцията на "Шарли ебдо".


Още приживе Кабю вече имаше страница в историята на френската карикатура. Той превърна просташкия жаргон "beauf" (от. фр., съкращение на beau frere - баджанак) в персонаж - "Le Beauf francais".


"Събрах в един герой всичко най-лошо от френския характер, което можем да си представим", обяснява Кабю. Всъщност става дума за т.нар. "среден французин" - тесногръд, консервативен грубиян и мачо, ксенофоб и изобщо антимодерен човек.


За 40-те години след създаването си през 1973г. в карикатурите на Кабю "Le Bеаuf francais" извървява дълъг път. От вечно мрънкащия червендалест смотаняк, той се превръща в саркастичен шарж на т.нар. "обикновен французин". Превръща се в карикатура на онзи, който се чувства все по-изгубен и озлобен в неуспешните си опити да намира лесни обяснения за сложните неща в света наоколо.


Тук, в нашата част от Европа,


"le Beauf bulgare" (българският "beаuf")


е все още свещена крава. Той е пазен като някакъв "старец" на автентичността ни. Сякаш само той ни е останал в усилието или по-скоро в нежеланието да се приспособяваме бързо към модерния свят с предизвикателствата, изпитанията и рисковете му.


Тук за разлика от Франция заклеймяването на "Beauf" става с половин уста. Даже изобщо не става. Браним го, грижим се за него и слугуваме на ниските му стандарти, защото сме приели, че е "мнозинство". Но истината е, че така по-скоро пазим сами себе си от отговорностите, които стоварва на гърба ни глобализирания и мултикултурен свят.


Тук по Йордановден газим полупияни "за здраве и берекет" в ледената река край Калофер и продължаваме да твърдим, че така пазим "традиция". А не че носим националното знаме като хоругва за страх на "злите сили", които дебнат "KLETA MAJKA BALGARIQ" колкото от запад, толкова и от изток. И дори от по-близо – откъм циганското гето.


Пазим реката за себе си и правим живи вериги (като в Дупница), за да не пуснем в нея циганите, които също искат да скочат за кръста във водата. Но не роптаем особено, когато го докопа бабаит с глава, остригана до голо, и после пръхти премръзнал, че "всъщност не вярва в Бог".


Българския "beauf" иска "европейците да си гледат работата" и да не му пречат да си изтезава кучето през февруари, вързано с въжета над ледения вир в село Бродилово. Разсейването на селската скука посред зима се казвала "тричане" и също била сред традициите ни.


"Ние ке им унищожим Европа. Не они нас! Ние ке им турим цапарагата! Не они на нас!" – нали ги помним тези проникновени думи, тази квинтесенция на размислите за евроинтеграцията? Те са на друг "Beauf" - публична личност, кмет на село Катунци. През 2011г. той не се стресна да се изкаже така дори пред националната телевизия.


Три години по-късно цяло село "Beauf"- овци изгони със заплахи от Розово 17 сирийски бежанци, включително 6 деца, от къщата, в която бяха настанени легално и при спазване на всички правила.


През есента на миналата година българският "Beauf" стигна до нов върх. С декларация от извънредна сесия, на която се събраха, общинските съветници от Ковачевци, подкрепиха селяните от Калище в "инициативата" им от местното училище да бъдат изхвърлени 12 деца на бежанци от Сомалия и Афганистан.


И понеже речникът ни се оказа беден за многоезичния свят, в който попаднахме, най-накрая избрахме термин, дълго и мъчително връзвал езиците ни, за да го оплетем с балканската си хомофобия. Така съчинихме дума - "толераст".


Ето, това е то "le Beauf bulgare"!


Също като френския си аналог той е "тесногръд, консервативен грубиян и мачо". И също като него изследва не границите на свободата си, а на агресивността, която тази свобода му позволява в отношението към другия, различния, към чужденеца. Изследва докъде може да стигне в отрицанието си към новите общности от различни хора. И също като френския си аналог не се засрами в един от най-тежките дни за Европа да й обясни, че французите са си го получили "след толкова толерастия".


Само че у нас, не си позволяваме да осмеем кой знае колко сурово "средния българин". Напротив – приспособяваме към "le Beuf bulgare" думите на медиите, угаждаме му с дела и помисли. Но така грешим, отдалечаваме се от идеала за абсолютната свобода, който сега поне за дълго ще се нарича "Шарли ебдо".


По тази причина в България журналистиката трудно върши работата си на коректив, а журналистите са необичани, по подразбиране излишни и дори малко вредни. Няма изненада! Така е заради атавистичния ни, балкански, неевропейски срам от разголване. "Beаuf" си е самодостатъчен. Той дори има медии, които също търкулнаха по няколко крокодилски сълзи след драмата в Париж.


Ето затова тук траурните банери "Je suis Charlie" изглеждат като аксесоар на протоколното приличие. А не като обещание с ръка на сърцето.


Този разговор ни предстои.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (290)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Всъщност става дума за т.нар. "среден французин" - тесногръд, консервативен грубиян и мачо, ксенофоб и изобщо антимодерен човек."

  Ти да видиш...тц, тц, тц...

  пп. Тц!

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 871 Неутрално

  "Аз съм свободен", "Аз не признавам и няма да призная граници за свободата си".

  Да рисуваш Дева Мария като проститутка и Мохамед като хомосексуалист означава нещо друго...

 3. 3 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сега е момента разни "автори" да си изпробват словоохотливостта.
  Дерзайте!

 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 886 Любопитно

  Така, много хубав коментар. Обаче не видях нищо за Карбовски и свободата на словото.
  Още ли авторът на статията е убеден, че трябва да има абсолютна свобода на словото? Или трябва да се глобява?

 5. 5 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Авторът, в желанието да се приспособява бързо към модерния свят, май изобщо е загубил ориентация.

  Попътен вятър в главите!
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  То че има и у нас "мачовци"-има! То че имаме и автентични Ганьовци-имаме! Но да се преписва на целия народ етикет на нескопостност, не бива! И толерантността има граници! Не може да си толерантен към хора, които ти ИЗЯЖДАТ хляба! Не може да си толерантен към хора, които искат да те накарат, да живееш по техните правила, а не искат да станат част от обществото! Не може европейската цивилизация да е принудена да се връща назад в развитието си, и да си траем! Нещо объркана ми се вижда идеята в статията! И само с демонстрации, работата няма да тръгне! Трябват действия! Безкомпромисни действия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Я този да ходи да живее във Франция. Не му давам да ме ругае. Като не ни харесва, да се гръмне.

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Жан Мари льо Пен па вика, че не е Шарли. Тесногърда ли е?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 225 Неутрално

  В България болшинството медии са поръчкови драскачи, откъде да дойде това самосъзнание, за да изгоним le Beauf bulgare? Нали точно медиите трябва да са двигател на свободата и коректив на властта? Не е случайно, че в България "журналист" се нарежда почти до "политик" в речника на псувните и не е само заради това, че средния българин е "тесногръд грубиян и мачо".

 11. 11 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пълното отричане на християнските ценности и корени на европейската култура е също толкова пагубно като налагането на утопичен мултикултурализъм.

  По принцип атеизъм и интернационализъм се асоциират с комунизма.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Ние си имаме бай Ганьо и той ни пасва по-точно.Убива не само инакомислещите ,а и създателя си.

 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Тука, само да накривиш такето на някой циганин, да не говорим за повече, БХК-то ти скача трупешката, а зад теб няма НИКОЙ.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 952 Весело

  Льо бьоф булгар - българският тъпанар

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Май имаше някаква чалга "Баджанак, баджанак..." (и повече не помня)

  [quote#0:"Спас Спасов"]Само че у нас, не си позволяваме да осмеем кой знае колко сурово "средния българин". Напротив – приспособяваме към "le Beuf bulgare" думите на медиите, угаждаме му с дела и помисли. [/quote]

  Статията ми хареса!

  Ние сме европейци, ама маалко по-така...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Този среден българин не е среден - той е навсякъде ... като почнеш от премиера и стигнеш до този форум.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  Не мога нищо да му възразя на Спас Спасов - диагнозата му е убийствено вярна, по реакциите на les Beufs bulgares ще стане ясно какъв оголен нерв е докоснал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  До коментар [#12] от "Аз съм Шарли":


  [quote#12:"Аз съм Шарли"]Ние си имаме бай Ганьо[/quote]

  А французите си имат Тартарен Тарасконски.

 20. 20 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Весело

  От къде тръгна, до къде стигна? Списвувателю, от терористичния акт в Париж, та до тричането и какво ли не... За малко си пропуснал Маргариа Илиева и жените в цикъл.

 21. 21 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Много точен анализ , както винаги Спас Спасов отразява цялата действителност такава каквато е ...

 22. 22 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Boeuf - говеждо месо (от едно парче месо съм го отгледал...)
  Beuf - beau frere = баджанак

  Произнасят се еднакво.

  Добро попадение, Спасе!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия — и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец

  http://postclamores.blogspot.com
 25. 25 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  [quote#8:"Добрин ВЕЛКОВ"]Тесногърда ли е? [/quote]
  Или тесногръда. Едни викат така, други онака...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 26. 26 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#11:"grod"]По принцип атеизъм и интернационализъм се асоциират с комунизма. [/quote]
  Няма нищо лошо в атеизма и интернационализма. СССР опорочи и двете. Комунистическия интернационал беше проводник на руски имперски интереси, а атеизмът стана задължителен, защото вярата в комунизма замени вярата в Бог, значи религията, която и да е тя, трябваше да бъде низвергната и охулена и наричаха това "атеизъм".

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 27. 27 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Терористичният акт порази и България. Сега всякакви хора ще се поупражнят върху гърба на бае ти Ганя ... га че той е стрелял с калашника.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  Средният българин - как да е, ще го преглътнем, още повече, че такива персонажи са присъщи не само за България, има ги по цял свят, както става дума и от статията, във Франция ги наричат le beauf francais, във САЩ - "реднек", в Испания - "катéто"...
  Проблемът на българите е, какво да правим със средните политици - "le beauf politique bulgare", дето изобилстават из българската политика? И определено вредят повече от обикновения "le beauf bulgare"?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 30. 30 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 661 Неутрално

  След като се видя колко "масово" беше последван призива на френския посланик за минута мълчание (по-добре да си беше мълчал - със сигурност повече хора щеше да дойдат) ... та въпрос на 2-3 дена беше в Дневник да се появи подобно писание. Писание, което да ни вменява вина:
  - че не приличаме на французите,
  - че не сме "попили" от френската свобода (каквото и да означава),
  - че газенето на Тунджа по Йорданов ден не е нищо повече от пиянско сборище,
  - че онези провинциалисти от Розово и Ковачевци са мнооого задръстени и нищо не отбират от глобализъм и мултикултура (нищо, че авторът даже и не помисля да живее извън София)
  - че една ... две... три дузини идиоти, които "тричат" са представителна извадка за средния българин.

  Виновни сме, че не сме като тях, европейците - и това си е !!!

 31. 31 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#11] от "grod":

  Маркиз дьо Сад, Ницше, Фройд, Хайдегер са все известни атеисти-комунисти

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 32. 32 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "В ракетното нападение на НАТО в ранните часове на 23 април срещу държавната сръбска телевизия са били убити най-малко 15 души и ранени двойно повече. Държавната телевизия в Белград, за която в НАТО твърдяха, че е нервният център на сръбската пропаганда, е напълно разрушена. В продължение на шест часа предаванията бяха прекратени, след което, малко след 8 ч. сутринта, излъчванията бяха възстановени от неизвестно местонахождение"
  1999 г.


  Нещо "Аз съм сърбин", "Аз съм само журналист", цветя, свещи не си спомням! Може пък и да съм забравил!

 33. 33 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  От Витоша по високо нема и от Искъро по длибоко нема ,е те това е!А часовника работи тик так тик так ,бензина падна под 2 лв. литъра а 4,6 % са си 4,6 % и нищо повече,ще пошумят ще пошумят и ще замине шефа им за Варадеро.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Ние в България живеем за себе си.Такова безразличие ни е обхванало за съдбата на другите около нас.А не сме били такива хора.Можели сме да съчувстваме и да се борим и за другите.Даже и когато помагаме го правим по-скоро за собствено успокоение,отколкото за другите.

 35. 35 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Гн. Спасов има отличната способност да изрича нелицеприятни истини. И естествено, вместо да се замислят върху собсвените си кусури балканските "баджанаци" ще се втърнат да отричат, оплюват и търсят грешките извън себе си и собственото си обкръжение (често приличащо на кочинка).
  Виновни винаги са другите, има заговор (масони, евреи и...), нека ни оставят на мира, само да ни дават пари, ама акъл не щем....
  Всичко което е различно е -раст (толе-, либе-, седе-) или -ид (соросо-).
  Така че има време да мине докато нивото се вдигне над нивото на пърцуца и сланина.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Напънала се планината и родила мишка. В нещастните си опити да се прави на европеец (за разлика от "средния българин" Спасов за пореден път сам си противоречи и като цяло е сътворил поредният пасквил в негов стил - "който не е съгласен с мен е обикновен бай Ганьо". Чудя се докога "Дневник" ще се правят на "десен" вестник, като авторите му с две-три изключения са такива откровени левичари, че чак стават за пресаташе на Оланд? Само с плюене по Русия и комунизма не става приятели - за да си "десен" се изискват много повече неща. Например да уважаваш правото на различна гледна точка и начин на живот. Ама не в съвременния левашки прочит, според който трябва да се разреши на мюсюлманите да ходят забулени по улиците и на циганите да женят и забременяват деца, а пък християните да нямат право да споменават Бог в собствените си държави, където все още са 90% от населението. Точно обратното - да разбираш, че хората нямат право да налагат един на друг вижданията си, включително правото на морални оценки. Всеки има право да не харесва исляма, християнството, хомосексуализма или циганите. Няма право да ги гони и бие ако спазват общите закони. Ама такива като Спасов са за това държавата да принуждава всички да следват едно общо мнение, което на тях им харесва. Че хомосексуализмът е най-нормалното нещо на света, че циганите имат право да правят каквото си искат (да бият лекари), понеже са бедни (за което по дефиниция е виновен "средният българин" естествено) и т.н. Повръща ми се.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 625 Весело

  Преди 20-ина години фармацевтична компания пуска в аптечната мрежа в арабска държава свой обезболяващ продукт. В картинки е показано как действа лекарството: боли те глава и я държиш с две ръце; изпиваш хапчето; отново си весел, щастлив и подскачаш.
  Е, да де, но арабите видели следното: както си весел и щастлив, пиеш хапче и се хващаш за главата.
  Никой не се сетил, че арабите четат от дясно на ляво и трябва да бъде сменена последователността на картинките.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  не мога да разбера автора,всички се опитват да ни обясняват(особено някакви измислени фондации) че видиш ли не сме били толерантни,мразели сме 'бежанците' ами то голяма чат от тях са си икономически имигранти а не бежанци,и нормално е да не ги искат особено в Германия и Франция...аз последно бях по немско преди 3 месеца....ами имаше моменти в Мюнхен където освен турци иракчани,румънци чат пат и някой българин, то германци нямаше..и още разни черни където не мога да определя от къде са,а ако тука стане така не знам...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 41. 41 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Доста внимание обърнахме на тия събития, по всички канали само за това. Много повече, отколкото на атентата в Пакистан наскоро, макар че бе с много повече жертви. И друг пример за двоен стандарт:"изгони със заплахи от Розово 17 сирийски бежанци, включително 6 деца"-ни го преразказаха също достатъчно пъти. А за тероризираните от "бежанци" жители на Харманли например, някоя медия освен Алфа да е загрижена? А колко цигани изгони Саркози? А хилядите бежанци, които се очертава да ни върнат други европейски страни, защото тоя фалшив статут сме им го дали само ние? Като сме най-бедни, трябва и да сме най-толерантни, нали, а може би от едната толерантност си обедняхме. Толерантност към беззаконията на разни пришълци, към погазването суверенитета на държавата. А ако някои проявят инстинкт за самосъхранение, като в Розово-псувайте ги на френски, да видят колко са прости!

 42. 42 Профил на qurt
  qurt
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дневник ограничава свободата на словото, защото не ни позволява да се псуваме, обиждаме, да не говорим и че понякога трие коментари, които не са по темата.

  Трябва да признаем, че в това си поведение Дневник е последователен, т.е. такава е прилаганата редакционна политика. Само един пример - ясна е силно негативната нагласа към Русия и Путин, но не съм видял статия с обидни думи, ни обиждащи карикатури. Не вярвам да се дължи на страх, по-скоро се дължи на добро възпитание на журналистите, редакторите и собствениците.

  И хайде да излезем от примитивното себеподценяване спрямо запада. Тричането е безспорно отвратителна жестокост, но в ЕС все още има корида.

  Трагедията е голяма, загинаха 17 души. Каквито и да са били, то вече няма как да се променят след толкова внезапна смърт. Но да се изкарват светци карикатуристите, дори и като борци за свободата на словото - това е нелепо. Това, че имаме задръжки и не се псуваме и обиждаме какво е - белег на цивилизованост или белег на варварство?

 43. 43 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Чудесна статия! Поздрави на автора!

 44. 44 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Много точно написано, бъларинът показва конформизма си. Но трябва да се обясни, че българите преди французите са били жертва на тероризма спрямо свободното слово и да припомним за Райко Алексиев само е достатъчно. Както и на кого дъщерята е къде и какъв пост заема. Пак в Париж.

 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Прави ми впечатление и нещо друго. Жални вопли какви не-европейци и селяндури са българите се чуват все от разни журналисти и псевдо-интелектуалци, които виреят само на наша почва. Интересно ми е г-н Спасов колко статии за медии ситуирани на запад от Калотина има в CV-то си? Аз лично работя на място, където са съсредоточени около десетина хиляди души, които работят за чужди компании (Бизнес парка в София). Много голяма част от тях участват в интернационални проекти, които създават стойност за фирмите като цяло, в световен мащаб, оценявани са ежедневно от шефовете им в чужбина. Що ли повечето нямат притеснения доколко българите са толерантни, нито проблеми със самочувствието си, както всички дето се изредиха да ни обясняват колко сме тъпи? Ами защото ежедневния сблъсък с живи европейци, американци, индийци, китайци и т.н. показва, че хората са еднакви навсякъде и навсякъде има добри и лоши, такива които приемат чуждата култура и такива, които не я приемат и е важно ти да си качествен като индивид, а не какъв е съседът от долния етаж, щото точен еквивалент на него има и в някой квартал на Гренобъл, колкото и да му се струва невероятно това на провинциалиста Спасов и подобните му, които се тюхкат, че заради средния българин не могат да вземат "Пулицър".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Средностатистическият българин - свещената крава на българската сатира, която изнамира симпатичност и в най-долните проявления на посредствената му душа. Иначе всички са Шарли.

 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Весело

  [quote#36:"Тюфлекчия"]Само с плюене по Русия и комунизма не става приятели - за да си "десен" се изискват много повече неща. [/quote]

  Хе, и аз много пъти съм казвала, че в България се бърка дясното с русофобията. Затова ми е смешно, когато откровени левичари се бият в гърдите, че са десни, само защото плюят руснаците, Русия и Путин.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#47:"Barcelina #Je suis Charlie"]само защото плюят руснаците, Русия и Путин. [/quote]
  Бой по Путин, докато се осъзнаят руснаците и оправят Русия. Кажи сега, че съм прост русофоб.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 49. 49 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Преосмислих някои неща за свободата, като видях карикатура на Мохамед - гол, надупен, с тестити провиснали и ...не искам да описвам всичко. То голяма свобода са изразявали...Естествено, да убиеш някого за такъв доста плосък и повърхностен журналистически избор е нелепо. Иначе за статията горе: самобичуването е останало някъде в Средновековието. Предпочитам глава, остригана почти до голо, вместо прическа тип "изпърдян петел", но не го набивам на останалите. Не ме кефят ритуалите с кучета, но не ме кефят и коридите в Испания - ама вие ги съобщавате като поучителна традиция и зрелище на успелия Запад. И нека ви кажа нещо вярно, а не прочетено в доклад на платено НПО: ние сме в пъти по-толерантни, не само сега, но и в миналото ни. Както казах на една германка, която ме укоряваше как се отнасяме към ромите: "Аааа, я виж какво пише тук в книгата - преди 70 години 6 млн убити...от немски лидер", не от Български. Имаме безброй кусури и едва ли някой не ги вижда, но все пак не обиждайте народа си прекалено, защото не сте отрасли със сребърна лъжица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Ivan Jabov
  Ivan Jabov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Браво!!! Изключителен анализ!
  Je suis Charlie

 52. 52 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Традициите са хубаво нещо, нищо лошо няма във ваденето на кръста на Йордановден, това е едно от нещата, които ни правят Българи

  Истината е висша ценност
 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Весело

  Спасе, не е нещо, ма за Йордановден поповете даваха по 200 кинта за кръста

 54. 54 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Весело

  [quote#48:"G-man"] Кажи сега, че съм прост русофоб.[/quote]

  Няма! Свободна държава сме, всеки има право да мрази когото си иска... на мен лично това не ми е проблем... проблемите започват, когато тези дето мразят, се нахвърлят върху другите, дето обичат или харесват.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  [quote#6:"lz2"] Не може европейската цивилизация да е принудена да се връща назад в развитието си, и да си траем! Нещо объркана ми се вижда идеята в статията! И само с демонстрации, работата няма да тръгне! Трябват действия! Безкомпромисни действия! [/quote]
  Абсолютно! Стига либерастия и толерастия!
  Мултикултурализма е бъдеще, но не близко,а след векове, когато ще се ирганизира по естествен път, а не силом от брюкселските бюрпкрати и разни масонски и масоноподобни организации!
  Стига Европа е толерирала някои хора да имат само права! Права срещу задължения, както каза професор Михаил Константинов пред списание Лайф!

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Има мегдан за заяждане със статията, но защо да го правя? Читавото в нея натежава.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 57. 57 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#47] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  Да, за съжаление масово е така. И тук във форума е пълно с хора, които се обясняват колко са десни и се разпенват на тема Путин и руснаците, а след това в съседна статия жалеят, че малко вдигали осигуровките, или плюят родителите на деца, решили да ги образоват сами, вместо да ги дадат в душегубките наречени "държавни и общински училища". Десни та дрънкат направо...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 58. 58 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  [quote#47:"Barcelina #Je suis Charlie"]Затова ми е смешно, когато откровени левичари се бият в гърдите, че са десни, само защото плюят руснаците, Русия и Путин. [/quote]

  на мен па ми е смешно когато трудо-леваците викат за разстреляните левичари "хак им е" само защото Масква вика същото... всъщност, май не ми е смешно

 59. 59 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  За жалните вопли си прав, но това е проевропейският журналист в Дневник. За това, че българите не бива да имат комплекси също си прав, но в случая става дума дали свободно изразяват мнението си. Да нямаш комплекси и да си със самочувствие в среда на западен бизнес е чудесно, но не е всичко - трябва да изразяваш цнностната си ориентация достатъчно категорично и открито.

 60. 60 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Авторът щеше да е по-убедителен, ако не пробутваше непрестанно чуждици за да звучи по-учено.
  БАНЕР на български е хубавата дума ЗНАМЕ или ако иска друга ПРЯПОРЕЦ или дори БАЙРАК
  АКСЕСОАР е ПРИТУРКА, ПРИДАТЪК
  ПРИНТ едно време беше ПЛАКАТ. Ако иска и НАДПИС не е зле.
  Ако нашето освобождаване трябва да е отрицание на всички традиции пък били те и смешни на автора и на езика, който явно също му е смешен, нека да дойде в Бавария и да види как баварците си ходят с народните носии и в делник и в празник и тогава да се сети за криворазбраната цивилизация.
  Иначе за свободата е прав.

 61. 61 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#10] от "gruntig":

  Абе не знам за толерастите, Шарли и други, ама Спасе, я кажи две думи срещу Прокопи, да ти видя свободата на словото, на бас, че този коментар ще изчезне бързо, а, Спасе, борецо...

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 62. 62 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Реакцията на нашенските "баджанаци" показва колко е прав автора.Манталитетът на някои наши сънародници е нещо средно между този на европейци и азиатци.Съжалявам ,че в случая правя обобщения.

 63. 63 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Любопитно

  [quote#58:"extraCACA"]само защото Масква вика същото[/quote]

  Нищо такова не "вика" Москва. Медведев заклейми атентатите, Путин лично се е обадил на Оланд, да му изкаже съболезнования, а Лавров ще присъства на митинга в Париж следващата седмица. Това, че разни идиоти, като "дисидента" Лимонов са на същия акъл, като издателя на Дума, си е просто частен случай.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 64 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  [quote#22:"Музар"]баджанак[/quote]
  Между другото, това е арабското название на печенегите... "беджнак" , "баджана"(Πατζινάκοι е на гръцки, а печенеги е на славянски).Тяхното ханство е обхващало земите на сегашна Украйна и Южна Русия и са граничили с Волжска България.1048 част от тях се заселват в Мизия.
  Убили в засада край Днепър княза Светослав..Българоубиеца и от черепа му направили чаша.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Авторът дали е бил с французи в скъп хотел на маса?! По-добре да не е бил - травмата остава за цял живот. Никоя физиологична "работа" не си спестяват

 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3387 Неутрално

  [quote#62:"the_axel"]нещо средно между този на европейци и азиатци[/quote]

  Ако на единия полюс сложиш Виена, а на другия Кабул, ние - като съвкупна народопсихология - сме на разстояние от Виена, два пъти по-голямо от това до Кабул.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  [quote#10:"gruntig"]В България болшинството медии са поръчкови драскачи[/quote]
  Доста трудно ми е да си представя, че в купените от Пеевски медии ще властва този дух за който мечтае авторът. И като се огледам, колко са медиите за които с чиста съвест ще мога да кажа че не са купени, че журналистите в тях следват собственото си виждане а не това на собственика или поне на главният редактор? Май че не са много да не кажа нещо по-лошо.

  Така че авторът ако беше реалист щеше да признае пред себе си, че просто е пуснал парата в свирката. Или по-лошо, че самовлюбено се е гледал в огледалото възхищавайки се на себе си пишейки една празна статия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  [quote#63:"Barcelina #Je suis Charlie"] Това, че разни идиоти, като "дисидента" Лимонов [/quote]..Не е толква еднозначна фигура Лимонов.За издателя на Дума никога няма да напишат книга изтъкнати френски интелектуалци:
  Limonov: The Outrageous Adventures of the Radical Soviet Poet Who Became a Bum in New York, a Sensation in France, and a Political Antihero in Russia
  Ето ревю за книгата на Емануел Каррер в NYT:
  http://www.nytimes.com/2014/10/29/books/emmanuel-carrres-new-book-profiles-edward-limonov.html

 72. 72 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тsonkooo":

  Но също така имат Гаргантюа и Пантагрюел.

  Гн. Спасов, не се ли включвате и вие в тази категория на le beauf bulgare, така, съвесем доброволно? Понеже забравяте че най основната характеристика на този типаж е черногледството. Това е причината да му липсва желание за промяна. Написал сте много черноглед анализ призоваващ да се срамуваме, а не да действаме. Или?

 73. 73 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чак сега видях думата "срам" в статията...и то от "разголване". Срамът е насаден от религията в уродливия ѝ опит да управлява всичко за сметка на усещането, че си грешник през целия си живот. Пожелавам на автора да живее свободен, границите са отворени и без заяждане - всеки може да избере къде да живее.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#71] от "тулса":

  Да де, те и Шарли Ебдо са го окарикатурили, той затова с такова задоволство заяви вчера, че са си получили заслуженото.
  Иначе, за мен си е посредствен кресльо, откъдето и да го погледна. Национал-болшевик, можеш ли да си представиш такова чудо?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 76. 76 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#17] от "id5":

  Аз не съм такъв.А съм горд форумец Виж за премиера не мога да отрека.

  The things you own end up owning you
 77. 77 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  [quote#54:"Barcelina #Je suis Charlie"]проблемите започват, когато тези дето мразят, се нахвърлят върху другите, дето обичат или харесват. [/quote]
  Тези, които обичате Росссия, мразите България. И обратното. Не виждам разлика.

 78. 78 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Продуктите на българщинката могат да се видят навън. 3 пъти валя сняг и 3 пъти се топи и заледява, без никой да хване лопатата. Докато кората лед не стана 1 педя и сега всички се оплакват, колко зле било. Най-много тези, които не са чистили нищо.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 79. 79 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#10] от "gruntig":

  Статията не е лоша, но и Вие правилно припомняте, че за жизнеността на le Beauf bulgare огромна заслуга има мнозинството от българските журналисти, които най-точно и кратко могат да се опишат с три думи: продажност, неграмотност, наглост.

 80. 80 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#29] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  добре казано.

 81. 81 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 815 Неутрално

  "По тази причина в България журналистиката трудно върши работата си на коректив, а журналистите са необичани, по подразбиране излишни и дори малко вредни. Няма изненада! Така е заради атавистичния ни, балкански, неевропейски срам от разголване."

  Автора, автораааа... Причината е друга - атавистичната, балканска, неевропейска готовност на повечето журналисти да продадат задниците си на най-щедрия спонсор. Нали?

  https://goo.gl/8NG90J
 82. 82 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не съм съгласна, че тесногръдото българско поведение не се осъжда от българи. Напротив, то е масово порицавано, но разбира се, има хора, които го подкрепят. А толерастията е обратното - напълно безкритично приемане на чуждото до заплаха за собственото. Тя е като крайна форма на гостоприемство, при което бих ти позволила да не си събуеш обувките и да пушиш в дома ми, когато аз имам други разбирания за собственото си пространство.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Хубава френска ирония bœuf значи и теле/вол-с една дума говедо!

 86. 86 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#53] от "extraCACA":

  Винаги става въпрос за пари...

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#30] от "Булаир":

  "Виновни сме, че не сме като тях, европейците - и това си е !!! "

  То според г-на Спасова, бяха виновни и децата щото се радвали на "най-безсмисления ден" - празника си първи юни. (това скоро няма да му го простя).
  Та се питам, аз дали повсеместното вменяване на вина, за това че хората са такива каквито са, не е почти равно на веррската нетолерантност на талибаните?
  Толерантността, г-н Спасов, се крепи на знака за равенство. Може да бъдем толерантни към обичаите на пришълците, само ако те са толерантни към нашите, когато посещаваме техните страни.
  Ще приема бурките, само ако нашите жени могат да ходят в арабските страни по къси панталони и потник.
  А и между другото, какво пък сега е крив Йордановден?
  На който празникът не му харесва (като на мен), да не участва в него. Както не участвам аз, но не натрапвам гледната си точка на тези, които го искат. Или изобщо не трябва да се смеем да се веселим и да празнуваме, защото на фона старданията по свет това е грях?
  Не започвате ли малко да напомняте за самите талибани, г-н Спасов?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 89. 89 Профил на pilingun
  pilingun
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Аз съм Палестина, аз съм Йемен, аз съм Сирия, аз съм Ирак. Когато чуя това аз ще съм Шарли. Дотогава си оставам тъмен балкански субект отказващ да приеме фалшивата съпричастност и солидарност.

 90. 90 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 551 Любопитно

  [quote#62:"the_axel"]Манталитетът на някои наши сънародници е нещо средно между този на европейци и азиатци.[/quote]
  Ами българи сме. Каквито сме, такива. Още по-смешни ще изглеждаме, ако се правим на французи.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 91. 91 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  До коментар [#75] от "Barcelina #Je suis Charlie":
  Има и личен момент :Публикували били:".. "Limonov : L'intellectuel arracheur de couilles" (Лимонов : Интеллектуал.- отрыватель яиц" ), с соответствующими карикатурами."
  Обаче не това е основното в неговото отношение към случая: "Убийства журналистов Charlie Hebdo сегодня в Париже конечно же экстраординарны по жестокости..."Не убий!" учит нас христианская цивилизация. Исходя из заповедей - совершено злодеяние. Я его осуждаю, злодеяние." Но и:"...я считал и сейчас того же мнения, что атаковать мировые религии и их пророков и богов не следует, что это аморальная низость. Поскольку более чем миллиард человеческих душ верует в Христа, и миллиарда полтора верует в Аллаха, следует уважать верования этих людей. И нет никакой надобности их атаковать, следует обойтись без кощунств и низости в адрес великих фигур их верований."
  http://limonov-eduard.livejournal.com/

 92. 92 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  [quote#63:"Barcelina #Je suis Charlie"]Путин лично се е обадил на Оланд[/quote]

  ах, нима, а солта_ците му на кого?
  http://lifenews.ru/news/148122

 93. 93 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За щастие авторът е описал хора, с които мен лично живота много радко ме среща.Авторът е описал човека от българското село и малкия град.Този персонаж е толкова беден и необразован, толкова лишен от нужда са усъвършенстване и знание, че си живее в света на тричането, бабаитлъка, чалгата, ракията, ксенофобията, омразата и огромния страх от различното (било то храна различна от кебабчето или опазил господ човек, който предпочита своя пол за партнор).

  За щастие обаче, този типаж изчезва.За щастие, колкото и да е модерно да се жалваме какъв прост и жалък народ сме, ТОВА НЕ Е ТАКА.Има все повече нормални хора, които се отвращават от абсурдите, които автора е описал.Всичките ми приятели, роднини и колеги са такива.Днес цял ден се разхождат по улиците на София и виждам болшинство от хора, които не могат да бъдат слагани под общия знаменател на простотията.

  Разбира се журналята рядко ни показват нормалните и достойни хора, "защото те не са интересни".

  НО МОЛЯ ВИ ЖУРНАЛЯ, НЕ ЛЕПВАЙТЕ ЕТИКЕТИ ТОЛКОВА ЛЕСНО.

  Идете в дълбокия юг на щатите.Там мултикултурализъм е непознат термин, а хомосексуалисти, евреи и чернокожи са с по-малко права от кучетата.И са по-подтиснати от българските цигани.Бил съм там, видял съм.

  Прости хора има и в най-развитите и цивилизовани общества, не сме само ние.Стига с този напън да си смачкаме самочуствието, показвайте по-често добрите примери, защото ги има много.

  The things you own end up owning you
 94. 94 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#47:"Barcelina #Je suis Charlie"]Хе, и аз много пъти съм казвала, че в България се бърка дясното с русофобията. Затова ми е смешно, когато откровени левичари се бият в гърдите, че са десни, само защото плюят руснаците, Русия и Путин.
  [/quote]

  Аз съм ляв и се гордея с това, но в Русия няма нищо ляво! Затова съм русофоб! Какво ляво има във реставрирането на религията, във обожествяването на някакъв си лидер и някаква си партия и във национализма? Аз лявото го разбирам като анархизъм и глобализъм, прогресивизъм, а рубладжиите ми говорят за някакви "ценности", "православие" "семейство от майка и баща" и прочие глупости, които са откровено крайно-десни.

 95. 95 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1604 Весело

  [quote#86:"Добрин ВЕЛКОВ"]Винаги става въпрос за пари... [/quote]

  ка'станА дума, Йордечка нещо даде ли че изтървах?

 96. 96 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мега тъпня, написана да обира негативни коментари. Разкрива автора като обладан от чуждопоклонничество и евроатлантически ценности, но скаран с литературата и фолклорните традиции на народа, от който се е пръкнал. Дразни го триченето на кучета, а удобно премълчава, че прехвалени западни нации имат далеч по-жестоки традиции като избиването на бикове и делфини. Обяснява как в Ковачевица и Калище били изгонили децата на бежанците от местното училище, но пропуска да спомене, че същите тия деца са записани без проблем в школото в съседното малко градче. Да беше си опреснил и знанията по география, щеше да се сети, че селото е Ковачевци (обл.Перник), а Ковачевица е доста известно с архитектурата си село в обл. Благоевград.
  Най ме издразни онова с абсолютната свобода. Чадо, свободата винаги е относителна и е бая тежък кръст за носене. Ако те интересуват подробности по темата, направи си справка при чичо Ерих Фром.

 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#92] от "extraCACA":

  Както писах и по-гори, личните мнения на разни откачалки са си прости частни случаи. Личните мнения са като задниците, всеки си има. А приказките на този, дето споменаваш, по нищо не се различават от дивотиите на доста форумци, че Москва била организарала клането в Париж. По време на такива трагедии наизпълзяват всякакви идиоти и конспиратори.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тюфлекчия":

  Много добре го каза.

  И аз работя там И аз съм описал тези хора в предишния си коментар.

  The things you own end up owning you
 99. 99 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  [quote#94:"bodhidharma94"]но в Русия няма нищо ляво![/quote]

  Точно това и аз разправям от месеци, че Русия е толкова лява, колкото форумните русофоби са десни, тоест - никак, ама ме посивяват от минуси. Явно истината не им отърва.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 100. 100 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 907 Неутрално

  кощунство и лош вкус ,местният медиен слугинаж окичен със "Je suis Charlie"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK