Колко дявола върху молива на "Шарли ебдо"

Колко дявола върху молива на "Шарли ебдо"

© Надежда Чипева, КапиталАнализът на Даниел Смилов препечатваме от портал "Култура".


Зловещите убийства в Париж дадоха възможност в публичната сфера да се чуят твърдения, които само обладани от бесове хора могат да изрекат. Онтологически доказателства за съществуването на разбеснели се демони започнаха да се трупат едно върху друго и в този текст аз ще се опитам да ги инвентаризирам и систематизирам. Отначалото трябва да кажа обаче, че не вярвам в ползата от екзорцизъм – нито във филмовата, нито в църковната му версия. Лечението, доколкото е възможно, трябва да следва принципите на Просвещението и да се опита да спаси обсебените с комбинация от разумни аргументи и ирония. Така че, ако те се почувстват частично окарикатурени, нека не се сърдят – това е за тяхно добро.


1.  "Западът (Франция, журналистите) са си го заслужили." – Обладаните от този демон се характеризират с размътен поглед, завистлива пяна по устата, комплекс за малоценност и (у нас) влечение към рублата, дори когато тя е в низходящ тренд. Според тях Западът е самодоволен и арогантен, и е време някой да му натрие носа, пък било то убивайки безразборно невинни хора. Такива невинни няма, защото всички на Запад носят колективна отговорност за привилегированото си положение. "Логиката" на подобни "аргументи" е племенно-средновековна – тя цели да разпали низкото удоволствие от страданието на някой, комуто завиждаш. Случаят е много тежък и лекуването му изисква много чист въздух, смяна на работната среда и рублева диета.
2. "Неолиберализмът и икономическото неравенство са виновни." – Това е широко разпространен бяс, който придава на обсебените вид на полупрофесионални социолози. Изричайки фразата, те добиват усещането, че влизат в непознати дълбочини на проблематиката, главозамайват се и започва да им се струва, че убийствата на невинни хора са оправдани като средство за борба със световното неравенство. Тъй като Западът е измислил неолиберализма и тъй като неолиберализмът, според тях, е причина за неравенството, убийствата на западни карикатуристи са социологически разбираеми, ако не направо оправдани. Това е също доста тежка форма на бесовщина, която не може да бъде излекувана само с посочването на факта, че през последните десетилетия неравенството в световен мащаб безпрецедентно намалява. (Вътре в определени държави може да нараства, но между първия и третия свят – глобално – намалява). Едно дълготрайно лечение би изисквало пълен опреснителен курс по обществени науки в нормален университет, би било доста скъпо и не е с гарантиран успех.


3. "Мултикултурализмът и либералната толерантност на Запада са виновни." – Обсебените от този демон ги влече към старомоден национал-шовинизъм, хомофобия и провинциализъм. По-лошото е, обаче, че погледът им блясва при думата "война" и непрекъснато обвиняват Запада в "разнеженост" и неспособност да се справи с екзистенциални заплахи. Допускането на други етноси, малцинства и странни индивиди да си "разпашат пояса", нарушава нужната за защитата на Запада дисциплина и боеготовност. Нещо повече, тя кара малцинствата да "стават арогантни", непрекъснато да искат "права" и "привилегии", а ако не ги получат – те почват да убиват безразборно хора. Видно е, че този демон причинява тежки логически отклонения и неспособност да се оценяват фактите. Като начало на едно освестяване е необходимо да се посочи, че толерантният и либерален Запад все пак е излязъл победител в две световни горещи войни (и в една студена), и то без да се отказва от основополагащите си принципи. Либералната толерантност не е финтифлюшка на западния свят, а е негова същностна характеристика – без нея той би бил талибанство без брада. Меко аргументативно лечение най-вероятно няма да помогне – пълният курс на изгонване на този демон изисква записване на обсебените като доброволци в армията или поне в гражданската отбрана.


4. "Ние сме във война!" – Това е много опасен бяс, който причини много щети и в световната политика след 2001 г. Той кара управниците да се подведат от една метафора и да почнат да я възприемат буквално. "Войната" като метафора може да доведе обсебените до: неаргументирана инвазия в трети страни; използването на огромен военен ресурс за безцелни и контрапродуктивни действия; отварянето на екстратериториални концентрационни лагери; използването на практики, които не могат да бъдат характеризирани по друг начин, освен като изтезание; масово подслушване на населението и т.н. С други думи, малко по малко обсебените вкарват държавите си наистина във война, но тъй като врагът първоначално е невидим, те изпитват остра нужда да го локализират някъде по картата. За да се прогони този вид демон, е необходимо да се изучава систематично опитът на САЩ във "войната с тероризма" след 11. 9. Ако това е недостатъчно, може да се опита участие като доброволец в мироопазваща мисия в Ирак и Афганистан.


5. "Ние сме във война на цивилизациите." – Това е подвариант на гореописания демон, при който обладаните започват да си представят света като компютърна игра. Те си избират своя "цивилизация" и започват да строят градове, трупат ресурси и да се готвят за война с "останалите". Те изчисляват населения, ядрени глави, бойци и пр. – животът за тях задължително води към военен сблъсък с глобални пропорции и те чакат първата пушка да пукне. Във френските събития мнозина привидяха точно тази "първа пушка" – атака в сърцето на Запада. Лечението на този бяс преминава през забрана на компютърните игри, тригодишна забрана за гледане на "Властелина на пръстените" и строга диета само на филми на Уди Алън и Бергман. Ако това не помага, може да се опита лечение с дисертация върху пернишката цивилизация от Кракра до наши дни.


6. "Ислямът е виновен." – Това е прикрит, подмолен и неизлечим бяс, който единствено може временно да бъде потиснат и приглушен. Става дума за хроничен проблем и всички решения са палеативни, което означава, обаче, че при правилното им редуване, ситуацията може да бъде овладяна. Симптомите на беса се изразяват в натрапчивото усещане, че хора, които имат дълги бради или ходят целите загърнати във воали и плащове, не могат да бъдат членове на нормално демократично общество. Всеки се е стряскал поне веднъж, когато срещу него внезапно се появи човешко същество, загърнато цялото в черно. И да не става дума за нинджа, пак има някаква неприятна изненада. (Хора, незапознати с източното православие, са ми споделяли, че се чувстват така и при внезапна среща с наши свещеници и монаси, което говори за известна универсалност на проблема.) Как могат да бъдат преодоляни тези дълбинни нагласи, така че те да не доминират политическия живот? Единствената рецепта е общуването. Това, което трябва да се избягва на всяка цена, е гетоизирането, създаването на анклави, където всеки говори и среща само себеподобни. Общата публична сфера, дебатите, всекдневната комуникация с другия изгонват беса на страха от различието. С времето хората разбират, че са хора, било то в бурка или по прашки.


7. "Коранът е виновен – трябва да се пренапише." – Този бяс се лекува със зелева или шкембе чорба.


Ситуацията във Франция е наистина тревожна. Проблем има и той касае както сигурността на гражданите, така и дългосрочните перспективи на политическия процес в страната и Европа. Очевидно е, че властите трябва да вземат мерки, които да успокоят европейците. Тези мерки сигурно ще дадат правомощия на органите за повече проверки, ще направят пътуванията малко по-трудни, ще пренасочат повече ресурс към силите за сигурност и т.н. и т.н. Но от ключова важност е зад тези мерки да има рационални основания, а не бесовщина и паранои. "Защитата на Запада" е точно в това разумно, премерено, рационално и просвещенско отношение. А това отношение би направило пределно ясно, че не става дума за защита на някаква география, етнос, религия или "цивилизация", а за отстояване на универсалните човешки ценности, на които стъпва съвременният свят.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (177)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Наистина този случая е преброяване на нормалните хора в нашето публично пространство.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Весело

  Д-р Смилов сега ще бъде наскачан от тукфорумните си пациенти, а аз отивам да си сипя една зелева чорба, въпреки че нямам забележки към Корана.

 3. 3 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Ако във Франция режимът на притежаване и носене на оръжие беше по-либерален, до трагедия от такъв мащаб просто нямаше как да се стигне. Друго си е, когато бандитите знаят, че срещу себе си имат хора, въоръжени само с моливи и телефонни видеокамери. Така те притежават всичкото време и свобода да вършат пъклените си дела.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  Наистина сме във война, Война за отстояване на ценности.Няма място за отстъпление!

 5. 5 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На Европа и предстои борба за съществуване !

  Само родените роби чакат....Освободител !
 6. 6 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Изключително плосък текст с претенция за сериозен анализ. Не се вниква в дълбочина, а се говори повърхностно, все едно сме се събрали в кварталната кръчма и говори кварталния "мозък".

 7. 7 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм Шарли":


  [quote#4:"Аз съм Шарли"]Наистина сме във война, Война за отстояване на ценности.[/quote]
  Да.
  И първата ценност е свободата на словото.

  Но ТИ не защити тази ценност, когато бяха убити СРЪБСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИОННИ журналисти.

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Д-р Смилов е типичен български "европеец" с потури и цървули. Имам няколко такива във ФБ - оня ден излезли от с. Виноград, минали две специализацийки в някой западен университет, поживяли малко на стипендийка на Запад и вече са най-големите космополити в ЕС. Целият му проблем е, че понеже е дълбоко комплексирана ричност, която ясно съзнава, че нищо европейско няма в него, (и това се дължи не на това че е тъп, а на това, че баща му още вари ракия без да плаща акциз, а дядо му е построил две къщи на село, крадейки строителни материали от ТКЗС-то, докато бащата но французинът срещу него е преподавал в Сорбоната), се опитва да си докаже сам на себе си нещо, като атакува безпощадно всяко мнение, което му се струва "не-западно". Например това, че "ислямът е виновен" или че Коранът е безумие. За него това е недопустимо, понеже на някоя от специализацийките някой войнстващ левичар-професор имащ личен проблем с Израел и САЩ му е казал, че мюсюлманите са много готини щото лошите ги трепят. А също и понеже дюнерджията в квартала му се усмихва като му подава фалафела. То и Кнут Хамсун е бил добър човек и е защитавал хора от нацистите, ама "либерална" Норвегия го вкара в затвора на 80-годишна възраст. Ама че ислямът е също толкова човеконенавистна идеология като национал-социализма и марксизма - няма значение. На доктора са му казали, че ислям може, нацизъм - не. Че и двете убиват невинни хора - на кой му пука?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не ми хареса, съжалявам. Г-н Смилов просто е обобщил писаното по форумите през последните три дни, без да се постарае да вложи мисъл и да се опита да направи задълбочен анализ защо възникват тези мнения, нито да даде отговор на въпроси от рода на: "А сега на къде?" и "Как да не допуснем това да се повтори?".
  Със заклинания и заклеймяване страховете на хората не се постига много.

  Иначе, аз пак ще предложа част от един анализ на Иво Беров (целият е много дълъг, може да се прочете на линка по-долу) писан преди години, но страшно актуален и днес. Мисля си, че друго, по-добро, досега не е написано по темата:

  ...
  Ама много, много бъркат тия, дето си мислят, че търпимостта, разбирането, отстъпките и въображаемата гузност на ония които са богати защото работят, трябва по някакъв начин да овъзмездят въображаемите добродетели на ония, които предпочитат да съзерцават корана около петролните си извори, защото така е по-гот.
  Още повече бъркат онези, които си въобразяват, че търпимостта, благородството и отстъпките на развития свят ще тласнат другия – варварския и първичния към развитие /ау, какъв ужас, ние, развитите не бива да говорим така, не бива да назоваваме нещата с истинските им имена/.
  ….
  Тъкмо обратното. Отстъпките на развития свят ще бъдат изтълкувани като слабост. Като доказателство, че развитият свят въобще не е развит, а слабее и се разлага, защото е порочен, докато първичният побеждава, защото е нравствен и защото вярва.
  Какво ще направят мюсюлманите когато им бъде позволено /ако им бъде позволено/ да си имат особени помещение за молитви в училищата, университетите и на работните си места. Или пък ако им бъде позволено да изпращат жените и девойките си в светските училище покрити с чаршафи.
  Дали ще си рекат „ Брей в каква демократична държава сме попаднали, колко са благородни гражданите й, какво търпимост проявяват, добре е да бъдем като тях”
  Не, разбира се. Друго ще си рекат : „ Аллах акбар – ето какво ще си рекат – пак надвихме гяурите „ И ще започнат да се готвят за нови победи над неверниците.
  Отстъпките няма да спрат терористичните атентати, тъкмо обратното.
  Защото причината за тези атентати не е верската нетърпимост на развития демократичен свят. Нито пък агресивната политика на САЩ, Израел, световното еврейство и световния капитализъм.


  http://ivoberov.blog.bg/politika/2012/10/15/nabezite-na-verskoto-mrakobesie.1009953

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  Страхотно казано +++++++++++++++

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#9] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  ++++++

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3601 Неутрално

  Този бяс се лекува със зелева или шкембе чорба.
  –––––––––––––––––––––
  И сто тояги на голо.
  Докато диагностицираните напишат жалбите си, аз отивам да си налея една ичкия, че стана икиндия...
  После ще се забавлявам с епикризите!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  - Дани, умишлено ли си пропуснал агресивната атеистична Карикатурастия ??!!

  ДА си направим изводите ! Може и чрез символиката ...... >

  ТЕРОРЪТ в ПАРИЖ

  Започна от РЕДАКЦИЯ
  и завърши в ПЕЧАТНИЦА

  Машината работи безотказно и се завъртяха първите обороти >

  М‘Орален Терор на Редакция > Мулти-тираж в Печатница
  Физически Терор в Редакция > Разтрел в Печатница

  Фактите:
  1. Ултра-левичарски журнал, близък до Френската Комунистическа Партия,
  с редакционна колегия от отявлени атеисти ...... агресивно практикува
  “свободно слово” с “карикатури” и текстове, които накърняват
  Религиозните чувства на всички НЕ-атеисти и на Всички Религии !
  Няма физически жертви затова го наричам “КАРИКАТУРАстия”, а не точно тероризъм.

  2. Подла и ужасна терористична екзекуция !
  3. Омразна логорея срещу религията и етническата принадлежност на терористите.
  4. Лепене на етикети “всички са такива”.
  5. Натрапвана от медиите теза, че журнала е практикувал “сатира-забава” чрез “карикатури”, което е ”свободно слово”

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 14. 14 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Това, което трябва да се избягва на всяка цена, е гетоизирането, създаването на анклави, където всеки говори и среща само себеподобни."

  Ами това е факт бе, Смилов, гетата като място за живеене на себеподобни съществуват на Запад от няколко десетки години насам. Справка: Швеция, Франция, Германия, Австрия, Белгия...
  А кажи сега как "да се избегне на всяка цена" нещо, което вече е пуснало яки корени?

 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Статията е вярна.
  Не бива да искаме една статия да бъде изчерпателна. Аз съм от хората, които искат да се разширят пълномощията за проследяване на терористите, защото технологиите са постижение на западната цивилизация и тя трябва да се възползва от собствените си постижения. Трябва да превъзмогнем вредата нанесена от Едуард Сноудън. Спокойно мога да нарека сегашната вълна от терористи нещо като "войнишки набор на Снойудън"

  подпис
 16. 16 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Изобщо цялата лежерна и високомерна ирония на този "анализ" е направо нелепа. Не знам къде му е камбанарията на Смилов, та вижда чак толкова изкривена перспектива.

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Анализ по много сериозни въпроси, поднесен с ирония.
  Хареса ми.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  Доста сте пресолили манджата. Прекалено лично го приемате и това навява на ваши комплекси повече от Смилови.

  "Ама че ислямът е също толкова човеконенавистна идеология като национал-социализма и марксизма - няма значение."
  Единствено това щеше да има смисъл, ако не бъркахте исляма с ислямизма. Нали не бъркате религия с идеология?!?...

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Любопитно

  [quote#5:"E_E_U_"]На Европа и предстои борба за съществуване ![/quote]Живеем в свят на безмилостни титани.
  /политически, икономически , религиозни/
  ЕС има враг пред портите /и враг вътре в ЕС/
  Без много маршировка и "много работа за малко пари" /Вайцзекер/ ЕС няма да мине.
  Става дума за оцеляване на цивилизацията и на всеки от нас - "от ислямисти милост не чакай"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на atanasdlagnekov
  atanasdlagnekov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Празнословие, а не анализ.

 22. 22 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#14] от "gallno":

  Вреке е да свикнете, че и вие сте Запад. Всички НИЕ сме Запад. Скоро и Украйна.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Смилов от известно време се опитва да избута дайнов от престола на повърхностния анализ и като гледам има сериозни изгледи да успее... иначе добре му копира стила, намира си произволна тема и почва да громи хората които не харесва. Естествено темата не е от значение, като е добре да нещо актуално за да събере прочитания. Забравил е само за "битовите фашисти"...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#3] от "Митев":
  Ако на входа на Париж имаше такава табела:

  http://wafflesatnoon.com/wp-content/uploads/2013/03/Wisconsin1.jpg

  щеше ли да помогне?

 26. 26 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Има ли в корана текстове за насилие и дискриминация над иноверци?
  Има.
  Има ли в корана текстове за неравенството на половете и за насилие над жени?
  Има.
  Е ли коранът вдъхновение за радикализъм и терор?
  Е!
  Противоречи ли коранът в този си вид на европейските ценности за равенство пред законите и липса на всякаква дискриминация?
  Противоречи.
  Какво правим, г-н Смилов при това положение?
  Фашизмът е забранен заради същите постулати, но виж с корана и последователите му няма проблем...това ли ти е логиката, авторе?

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Защо никой не казва, че ислямът е по-млад от християнството с около 600 години. Те просто са в тяхното средновековие...ще го преживеят. Дано и ние го преживеем!

 28. 28 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Отстояване на универсални човешки ценности, на които стъпва съвременния свят. Много добре, няма как да не се съгласи човек. Но как ще се постигне това? До сега измислените формули не работят. Това, което се случва, се случва. Радикалния ислям е на лице, ислямска държава е факт.
  Къде и как ще се търси изход. Има тероризъм' има потърпевши. Налаганите правила със сила вече противоречат на демократичните правила, само с толерантност няма как да се превъзпитат нетолерантните. Назряват въпроси, които чакат бързи отговори. В противен случай хората имат право да тълкуват събитията както намерят за добре. А и гражданския мир е на ръба.

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#4:"Аз съм Шарли"]Наистина сме във война, Война за отстояване на ценности.Няма място за отстъпление![/quote]За да се спечели тази война трябва да се правят бебета и да се възпитават християнчета ... иначе не може да бъде спечелена точно тази война.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#8] от "Тюфлекчия":

  Като признак, че сте прекалил е и подкрепата на Ваrcelina, която е откровен червен фашизоид, и която е Charlie доколкото се надява да хвърчат глави на омразните й всички. Натурален ксенофоб, работещ като санитар в старчески приют за афробежанци с деменция. Забавен абсурд.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 31. 31 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Даниел Смилов усилено се опитва да неглижира факта, че банкстерите от Федералния резерв чрез последователите на ИДИЛ в Европа умишлено силно влошават кризата в Стария континент до степен единственото решение на емиграционно-религиозния проблем във Франция да бъде чрез нова Вартоломеева нощ, а в Германия с нова 30 г. религиозна война. Всъщност това е третият елемент от стратегията им, с която се цели ЕС да бъде превърнат в послушен протекторат и ако евентуално прояви собствено мислене и воля - тогава веднага да последват размирици на етно -религиозна основа. Другите два репресиращо-дисциплиниращи елеманта са НАТО и TAFTA-Transatlantic Free Trade Area. Планът е почти изпълнен - милионите мюсюлмани и НАТО са вече факт в Европа, остава само сключването на ТАФТА. Подчинените Европа и Русия (чрез войната в Украйна и Майдан на Червения площад) са онези бази, от които банкстерите в САЩ се нуждаят за войната си срещу истинския си враг - КИТАЙ

 32. 32 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bulgerman":

  Ами аз за разлика от повечето изказващи се по темата съм изучавал исляма и съм се явявал на изпити по него (и други религии). Ислямът не е религия - това е идеология, и това нещо упорито се премълчава в повечето левичарски медии, просто защото всички нео-марксисти виждат в него съюзник срещу западните ценности и се опитват да го изкарат нещо, което не е. Ислямът е продукт на някакво безразборно смесване на каквото Мохамед е чул от евреите и арабите с които е живял с някои арабски пред-ислямски традиции, и в резултат е абсолютен бъркоч и е абсолютно несъстоятелен от теологична гледна точка. В него дори няма ясно определение какво е Бог (Аллах) - той е описан едновременно като абсолютно непознаваемо трансцедентално същество и като наличен във всичко наоколо (хора, животни, камъни, тревички и т.н.). Показателно е, че основното деление в исляма не е на база теологичен спор (както в Християнството и други религии), а на база политически такъв - кой е трябвало да наследи Мохамед начело на Халифата. Виж политическите послания на исляма са ясни и непротиворечиви - световно господство. Също както на болшевизма и на национал-социализма. Темата е огромна и няма как да се изчерпи тук, но има доста литература по въпроса.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 33. 33 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#29] от "dark'star":
  трябва да се правят бебета и да се възпитават християнчета ...
  Хахахаха!!!
  Готово, бе Бате. Бебетата от нас, от теб възпитанието. Ама да ни напрайш комунишчита.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Любопитно

  До коментар [#30] от "Bulgerman":

  Интересно - ако Барселина каже, че Земята се върти около оста си и поради това се сменят денят и нощта, вие ще поставите ли този факт под съмнение? Личните впечатления за някой който подкрепя или отхвърля дадена теза не ангажират тезата по никакъв начин. Това се учи в първи курс дори в българските университети.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  По-горе имах предвид каквото Мохамед е чул от евреите и християните (не арабите).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#20:"dark'star"]ЕС има враг пред портите /и враг вътре в ЕС/ [/quote]

  Това аз го писах няколко дена преди събитията, малко на латински беше, ама хайде ... Убо, че споделяте моята мисъл, но много моля да си служите със собствени метафори.

 37. 37 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 503 Неутрално

  За пръв път това го чух като студент, и то лекторът го вметна между другото, защото в научния комунизъм такива филми няма, но: дилемата на старите философи е била и тая " колко дяволи се събират на върха на една игла." В горния материал не го разбрах, поднесен е сложно и многословно, макар че идеята му да е близка с моите разбирания.

 38. 38 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  До коментар [#31] от "rosko11":
  Не си купувай самогон с тия рубли. Виж какви ги пишеш.

 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  По т.6- "... Всеки се е стряскал поне веднъж, когато срещу него внезапно се появи човешко същество, загърнато цялото в черно..." Е- лично аз се стреснах и се скрих зад майка ми и баща ми,когато на екскурзия в Карлови вари по една от алеите, към 10:00ч. сутринта към мен се зададе забулена изцяло в черно фигура, на която не се виждаха краката, а само й проблясваха очите през златно домино и аз- около 10 годишно дете, не разбирах как точно скъсява разстоянието между себе си и мен. Останах с впечатление, че фигурата се носи плавно над земята, много ниско над нея...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#38] от "mrx10354190":
  Аз сомогона си го правя, не си го купувам... Наздраве

 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#30:"Bulgerman"]работещ като санитар в старчески приют за афробежанци с деменция.[/quote]

  Упс, не позна. Давам ти шанс за втори опит, пробвай...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#29:"dark'star"]За да се спечели тази война трябва да се правят бебета и да се възпитават християнчета [/quote]
  Как да се възпитават християнчета, твоята любима Партия правеше от храмовете складове за картофи.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 44. 44 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#30:"Bulgerman"]Като признак, че сте прекалил е и подкрепата на Ваrcelina, която е откровен червен фашизоид[/quote]
  Глупости, Ваrcelina е готина, но се поддава на чара на властния Путин. Дано се осъзнае.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "...Симптомите на беса се изразяват в натрапчивото усещане, че хора, които имат дълги бради или ходят целите загърнати във воали и плащове, не могат да бъдат членове на нормално демократично общество..."Да- тези хора не могат да бъдат членове на нормално европейско общество, защото ислямът като религия обхваща ВСИЧКИ сфери на човешкото общество; при него политика + право са се сраснали с религия; религията предписва морални норми за поведение , които са и ПРАВНИ норми за поведение- напр. полигамията и педофилията. Европейските общества имаме ДРУГ, неислямски правов ред, според който полигамията, педофилията, нарушаване на правата на жените и на детето са престъпления. Няма как човек, възпитаван от дете в ислямските правни норми, изведнъж да ги загърби и да се интегрира без проблем в европейските общества. Обратното също е вярно- напр. лично аз, в никакъв случай не мога да се интегрирам в изцяло мюсюлманско общество.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#36:"gogaroga"] да си служите със собствени метафори. [/quote]+++ Великите умове мислят еднакво ... аз това го пиша от години ... и редовно ме трият за призиви към насилие, щом дам рецепта за лечение на мулти-култи с маршировка .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#30] от "Bulgerman":
  А- не мисля, че сте прав/а. Ник "Барселинка" може да симпатизира на путлер, но си беше/ а предполагам, че още е/ много приятна дама. И аз се учудвам на заеманата от нея позиция, но хората са такива, каквито са.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#32] от "Тюфлекчия":
  Оценявам ерудицията ви и чета ваши коментари с удоволствие. Казвам само, че ислям е прекалено общо. Докато войнстващият ислямизъм е цел, която трябва да унищожим.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 49. 49 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  А ето как ни е нарязал един французин.
  http://www.webcafe.bg/id_360368362_Zatvorete_si_ustata

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 50. 50 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#44:"G-man"]Ваrcelina е готина[/quote]

  [quote#47:"logika"]Ник "Барселинка" може да симпатизира на путлер, но си беше/ а предполагам, че още е/ много приятна дама.[/quote]


  Благодаря.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 51. 51 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Браво Смилов! Един от най-добре написаните и аргументирани материали,които съм чела напоследък в Дневник...
  ++++++++++++++

  ThePirinEagle
 52. 52 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#34] от "Тюфлекчия":

  Това вече е демагогия и добре го знаете. Да сравнявате безспорни природни явления, със съмнителни политически тези е склонност към измама.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 53. 53 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това не е анализ, а безуспешен напън за такъв, без никаква, ама никаква интелектуална стойност. Изводите са плитки и нищо не казват.

  И как да няма война между цивилизациите, като колосалният сблъсък на ценности все повече и повече се проявава чрез влошено качество на живот в ежедневието?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 54. 54 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#48:"Bulgerman"]Казвам само, че ислям е прекалено общо. Докато войнстващият ислямизъм е цел, която трябва да унищожим. [/quote]
  Според мен това "ислямизъм" е изкуствено въведен термин, да не обидим "добрите" мюсюлмани. Един вид, вие сте истинските последователи на исляма, а ония там не са като вас, те са ислямисти. В такъв случай трябва да обявим някои не баш изрядни християни за "християнисти".

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 55. 55 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Дяволите са точно толкова, колкото са клишетата в главите на всевъзможни драскачи.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 56. 56 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kарус":

  Омръзна ми да дъвчем едно и също! Разликата е, че НАТО предупреди сръбските власти ,а те не предупредиха журналистите.Дадоха ги курбан ,за да могат да обвиняват.

 57. 57 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#54] от "G-man":

  Абсолютно точно! Само че левичарите по световните медии правят точно обратното когато става дума за християни и християнство. В САЩ например има тук там по някой пълен идиот, който си изповядва някаква негова си трактовка на християнството и като гръмне бомба (което се случва веднъж на десет години) всичкото левак (там ги наричат либерали и прогресивни) ревва срещу всички християни вкупом, нищо че масата са заклеймили ненормалника. Но когато е дело на мюсюлмани, същите тези прогресивни елементи се надпреварват да обясняват, че това били "единици", че ислямът е мирна религия (което просто не е вярно - 86% от египтяните смятат, че трябва да има смъртна присъда за смяна на религията), че пак християните са виновни и т.н.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 58. 58 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#51:"thepirineagle"]Браво Смилов! Един от най-добре написаните и аргументирани материали,които съм чела напоследък в Дневник... [/quote]
  Аз обаче не разбрах какво е искал да каже авторът, освен - вижте ме, колко съм умен и благороден и колко много, нещастници, стоя над вас.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 59. 59 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#56:"Аз съм Шарли"]Разликата е, че НАТО предупреди сръбските власти [/quote]
  Свидетелствам от първа ръка, че това е вярно. Бях в Белград по време на бомбардировките.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 60. 60 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bulgerman":

  Разликата между ислям и ислямизъм е само в умствения багаж на четящия корана. Ако примат чете библията и той ще хване калашника.

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Весело

  [quote#43:"G-man"] твоята любима Партия правеше от храмовете складове за картофи.[/quote]Лъжеш - БКП може да не толерираше религията , но складове за картофи в храмовете нямаше = венчан съм в църква през соца . Моята любима партия управлява 9 месеца заедно с Филип Димитров и имам магистър богослов в семейството. Не прекалявайте с лъжи и обиди.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Между другото аналогията с известния средновековен теологичен спор в християнството "Колко дявола могат да се съберат на върха на една карфица" отново показва тежките анти-християнски наслагвания, на които се е нагледал Смилов по време на специализацийката си в Berkeley. Защо е нужно да се вкарва и християнството тука? От списанието са леви атеисти подигравали се с всички религии, убити са не от християни или евреи, а от мюсюлмани - точка Смилов. Говори за исляма, не за християнството, защото просто показваш определен стремеж да оневиниш една идеология, да вмениш вина на друга и да проповядваш още по-мощно навлизане на държавата в личния живот на хората (края на статията).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "... Единствената рецепта е общуването. Това, което трябва да се избягва на всяка цена, е гетоизирането, създаването на анклави, където всеки говори и среща само себеподобни. .." А не- мерси!Общуването за мен е много ценно нещо, но след определена възраст предполага сходен и за двете страни светоглед. След като един човек е приел гражданството на една държава, той автоматично поема задълженията, вменени му като гражданин на тази държава- да си плаща данъците към нея, да спазва законите й, да спазва елементарните общоприети стандарти на обществото й. Който е несъгласен с това и счита за прекалено голяма тежест пренастройката си по тази точка, просто емигрира в Саудитска Арабия и най- важният му проблем се решава на 100%.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  ""Мултикултурализмът и либералната толерантност на Запада са виновни." – Обсебените от този демон ги влече към старомоден национал-шовинизъм, хомофобия и провинциализъм."

  Авторът се е изказал прекалето скромно. И противоречиво. Хубаво е да се редят думички, но те трябва и да се разбират. "Хомофобите" не са в една група с мултикултурализмът. Напротив, те не приемат западната гей-култура и в това отношение намират сходство между християнството и исляма. И ако бъдат заставени да избират между гей-общество или ислям, ще изберат исляма. Така, че "хомофобите" в никакъв случай не могат да бъдат поставени в една група с противниците на мултикултурализма. Противниците на мултикултурализма са просто хора, които не са се замислили достатъчно. В голямата си част те са хора, които мразят исляма, ислямската култура и традиция и защитават своята, не под своята те разбират старата християнска култура и традиция, а не налаганата днешна гей-култура. Виж, т.нар. "хомофоби" са осъзната част от населението. Слагам ги в кавички, защото авторът им е лепнал етикета без да се замисли. Те просто били противници на либералната толерантност! Значи, те са против свободите на хората, старомодни, закостенели, не в духа с новото и прочие. Просто фоби. Гей-традиция е да не се дискутира какво тези хора говорят и да им се лепи етикет на фоби и толкова. А хората просто са за християнската култура и традиция, за морал, за семейни ценности, за раждане и възпитание на деца и подобни. Те са против неимоверното разпространение на перверзиите, против разврата, против пропагандата на хомосексуализъм и останалите разновидности на нетрадиционни сексуални ориентации, те са против ежегодното изобретяване на никога несъществуваща форма на сексуална изява. Ударението в това изречение поставям върху неимоверното разпространение. Защото тези хора не са против нестандартните сексуални ориентации, те са за защита правата на сексуалните малцинства, което по стара гей-традиция им се отказва да им се признае и се набеждават постоянно, че те са против всякакви гейове. Тези хора приемат, че е нормално да има такива хора и техните права трябва да бъдат защитени. Те са само против пропагандата и промотването на нестандартните сексуални ориентации, против разпространението им сред децата, против изпедерастяването на цялото общество. И техните аргументи са железни за вредата от разпространението на тези ориентации по пътя на разпространението на всяка друга мода. Факт е, че по стара гей-традиция заетите с пропагандата на хомосексуализма и прочие отказват да дискутират изобщо въпроса- какво се случва с общество, където повечето от хората са с нестандартна сексуална ориентация? И където отговорът е очевиден- смърт по демографски причини. И историята на обществата го е доказала. Имало е такива гей-общества и всяко от тях е загинало. Та така, тези хора не са хомофоби, защото за да бъдат хомофоби, те трябва да мразят всички хомосексуалисти и пр. Те са само против разпространението, против пропагандата, против превръщането на това в мода. И те не са толкова против нещо си, колкото са за морал, традиционни ценности, за здрави семейства между мъж и жена, които позволяват и огисуряват най-добрата атмосфера за създаване, отглеждане и възпитаване на младото поколение и осигуряват по най-добър начин възпроизводството на населението. Те не са против само гейовете, те са против цялостния разврат, в който са се потопили западните общества. Те са и против масовата проституция, те са против порнографията, против голотиите и против превръщането на мъжкия полов член в главен обект на изкуството. В Америка накъдето вървиш навсякъде гледаш паметници и скулптури, които приличан на мъжки полов член. Та така, тези хора просто се придържат към християнската традиция, където въздържанието се противопоставя на разюздаността и низките страсти. Общество с минимален процент гейове е абсолютно здраво общество, с най-добро възпроизводство, общество, където повечето от членовете му га гейове, е мъртво общество. Ние не можем да се съгласим, че да си гей е нормално, следователно и ако всички са гейове също е нормално. Тази нормалност е като всяка друга болест. Нормално е да я има, но когато стане епидемия, обществото загива. И за съжаление, с пропагандата и разпространението на хомосексуализма и останалите днес се заели либералната медия и държавата. Държавите институционализират гейовизацията, имплантират е и във вътрешната си и външната си политика. Това нова културна гей-традиция, която се подхлъзва под масата и когато заблудените противници на мултикултурализма решат да се борят срещу ислямската култура, че да си останела само нашата, изведнъж осъзнават, че нашана вече не е точно нашата си, а нещо ново, което ние никога не сме искали. И когато осъзнаят какво представлява вече нашата, тогава ще има бягство обратно към ислямската. Както казах, по-добре ислям за себе си, за деца, внуци и правнуци, отколкото гей-общество. Разбира се, да се надяваме, че нашите, християнските църкви независимо какво правят монасите по манастирите, ще се заемат с основната си функция, да опазят морала, който е на път да бъде унищожен напълно от т.нар. либерали, работещи за налагане на гей-обществото.
  И тук си заслужава да се кажат две думи за заблудите на хората по отношение на свободата. Философски, свободата на един индивид се сблъсква със свободите на останалите хора. Това налага винаги, във всички случаи, свободата на индивида да бъде или самоограничавана, или ограничавана от останалите, за да може да има съвместно съществуване. Защото когато ховек се разгайди и започне да си дава прекалено големи свободи, той започва да обижда останалите, да засяга чувствата им, да ги използва, да ги малтретира, да ги заробва, да ги убива. Правя така една градация, която следва разширяване на свободите. Затова останалите в даден момент, често пъти още във фаза, още преди да си позволил големи прекалено големи свободи, се заемат да му ограничат свободите, за да запазят собствените си свободи. Затова няма пълна свобода и никой не може да я иска. Затова за да запазим за нашите деца и внуци възможността да живеят в нормално, а не в гей-общество и общество на перверзиите и разврата, ние днес трябва да ограничим някои свободи на онези, които днес ни налагат тази мода. Като например пропагандата и промотването на хомосексуализма сред подрастващите. Те могат да си бъдат гейове и без да работят организирано за разпространението на хомосексуализма. И ние не искаме да ги ограничим да бъдат гейове, ние искаме да ги ограничим да не работят за разпространяването на хомосексуализма.

 65. 65 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  Църковните сгради и имоти са постоянен обект на посегателство от страна на комунистическата власт, защото на тях се гледа като на средство, използвано от деноминациите за осигуряване на нови последователи и за борба срещу анти-религиозните усилия.
  Църковните сгради биват отчуждавани и давани под наем от местните власти като най-подходящи за определени цели „в полза на обществото”. Вярващите получават срок от 24 часа, да се изнесат, което не им дава никакво време за обжалване. Тъй като църквите не са законно признати, те не могат да се защитават в съда. Почти е невъзможно да бъдат възвърнати иззетите имоти, а в случаите, когато това е възможно, процесът трае с години. Засегнати са всички деноминации. Сградата на Методистката църква в Ловеч е превърната в склад, севлиевската – в рехабилитационен център, плевенската и варненската – в куклен театър. Правени са няколко опити методистката църква и пастирското жилище в Русе да бъдат иззети за картинни галерии. Русенската баптистка църква е превърната първоначално в склад, а после и в Дом на атеиста.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 66. 66 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#61] от "dark'star":

  Не лъже. Ти лъжеш. Комунистите са фанатизирани престъпници, целящи унищожаването на християнския морал. Копие са им ислямистите.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 67. 67 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 656 Неутрално

  И аз мога така романтично да критикарствам от уюта на собствения си дом. Но г-н Смилов като политолог, тръгнал да съди от страниците на вестниците, дали има акъл и смелост, за да заеме реална позиция по въпроса защо в Европа се създават терористи?

 68. 68 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Много точен и верен анализ! Той съвпада с цивилизационното ниво на мислене на Западна Европа ,която е преживяла много сблъсъци ,докато се издигне на това ниво на мъдрост,което ще и позволи да се справи и с този проблем.Не смятам, че не са допускани слабости и грешки ,но съм убеден ,че постиженията на свободното слово са изстрадани от западноевропейците и Цивилизацията няма да бъде срината нито от фанатизирани азиатци ,нито от любители на религиозни войни.

 69. 69 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#61:"dark'star"]имам магистър богослов в семейството. [/quote]
  Ммм, Волен Сидеров и Йордан Цонев също са богослови. Големи християни, няма що. Данчо Ментата беше написал, че основният принцип на християнството бил "прави на другите това, което искаш да правят на теб" и оттогава се боя да не би хомосексуалистите да го послушат.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 70. 70 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  текста е така изпъстрен с глупости, че просто не знам от къде да започна. Може би от там, че запада бил спечелил две световни горещи войни. Автора е редно да си припомни, че запада не е участвал в тях като едно цяло. Западни страни са участвали както на страната на победителите, така и на загубилите. И без всякакво съмнение, победителите не са победили поради либералната си толерантност.
  Наистина сме във война на цивилизациите, която не сме започнали. Европа днес е коренно различна от Европа преди 20 години. Напълни се с джамии от които без притеснения се разнася вой във всички часове на денонощието, големите градове се напълниха с всякаква безделничеща измет чиито единствени занимания са да прави деца и да получава помощи, и която вече счита, че тези върху които паразитира са и длъжни. Малко по малко, този тумор се разраства и набъбва. А ние си седим толерантно отстрани, гледаме го, храним го, и внимаваме правата му да паразитира върху нас да не бъдат случайно накърнени, или да не би неволно да го обидим докато работим, за да го изхранваме.

 71. 71 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 72. 72 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  По статията:
  Т.1 - Съгласен +++
  Т.2 - Съгласен ++
  Т.3 - Съгласен +
  Т.4 - Частично съгласен
  Т.5 - Несъгласен -
  Т.6 - Несъгласен --
  Т.7 - Несъгласен --- Изсмукана от пръстите
  Г-н Смилов, според мен манипулирате.....

  настроение - разочаровано....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 73. 73 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 578 Любопитно

  И това минава за анализ в днешно време?

 74. 74 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#49:"G-man"]А ето как ни е нарязал един французин.
  http://www.webcafe.bg/id_360368362_Zatvorete_si_ustata[/quote]

  Благодаря, че го представихте като гледна точка.
  Признавам си, не го допрочетох.

  Виж му заглавието и му крой гащите. Възможно ли е с призива "Затворете се устата!" да защитаваш свободата на словото. Да, колкото и да не е за вярване, основната теза на автора е, че понеже всеки е в правото си се изказва и изразява за каквото и както си иска, то ние трябва да СИ ЗАТВОРИМ УСТАТА!

 75. 75 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#61:"dark'star"]Лъжеш - БКП може да не толерираше религията , но складове за картофи в храмовете нямаше = венчан съм в църква през соца [/quote]

  За картофи не знам. За сено свидетелствам лично, знам църква, която беше обърната на плевня.

 76. 76 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много ми е интересно как авторът на статията вижда това "общуване" между напр. мюсюлмани/ мюсюлманки и атеисти. Прост пример- каня една мюсюлманка у дома на гости. Значи- аз трябва да се съобразявам с милион неща, с които не се съобразявам, ако напр. поканя ник" Барселинка" на гости. Т.е.- създавам си сама милион проблеми...Да вземе общуването на най- елементарно ниво- съпругът ми харесва свинско със зеле. С ник "Барселинка" винаги може да намерим общ език на тази тема- разменяме готварски рецепти и контактът, дори на елементарно ниво, е реализиран. С мюсюлманката нещата стоят другояче. Има табута за водене на разговори върху почти всички елементарни теми- обмяна на рецепти, разговори за изкуство, музика, облекло, мода и т.н. Е- и защо ми е да се натоварвам психологически с такива проблеми? Каква радост и удоволствие ще изпитам от общуване, което на всяка крачка се сблъсква с мюсюлманските табута и общуването е не просто непълноценно, а затормозяващо и изнервящо; съпроводено с абсолютно внимание за всяка изречена от мен дума?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 77. 77 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#56:"Аз съм Шарли"]Омръзна ми да дъвчем едно и също! Разликата е, че НАТО предупреди сръбските власти ,а те не предупредиха журналистите.Дадоха ги курбан ,за да могат да обвиняват.[/quote]

  Опа-а! НАТО предупреждава и журналистите млъкват. Иначе им затапят устите с няколко умни миротворчески бомби.

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  Та остана ли според автора нещо невинно и необладано от бяс?
  Пък и доста е неубедителен даже в читавите си изобличения, но с втора точка яко се изложи. Неравенството нима не е фактор? Беднотията не е ли повод за отчаяние? И също както работодателите използват затрудненията на хората да ги наемат за мизерно заплащане, така и идеолозите на ислямистите ловят отчаяни, стресирани от живота хора, за да ги направят убийци. Няма сиромашия - не би имало и "екстремизъм", и то всякакъв, включително и държавния ЛЕГИТИМЕН И НЕСПИРЕН терор срещу гражданите.

  Впрочем, твърде много искам от персонажа Смилов... Той просто толкоз може.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#22] от "Bulgerman":

  Е, драги, не знам ти от коя географска посока пишеш, за да се обръщаш към "нас", но аз съм Запад от 25+ години, и не приемам много добре политически правилни уроци. Замитането на проблем няма нищо общо с решаването му.

 80. 80 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Г-н Смилов, благодаря за статията!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 81. 81 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#30] от "Bulgerman":

  +++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 82. 82 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#76] от "logika":


  [quote#76:"logika"]пример- каня една мюсюлманка у дома[/quote]

  Християнка кани мюсюлманка е по приемливо като пример от

  Християнин кани мюсюлманка....
  ...и тук вече здраво настъпваме мотиката...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 83. 83 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#59:"G-man"]Свидетелствам от първа ръка, че това е вярно. Бях в Белград по време на бомбардировките.[/quote]

  Бях в Лондон година по-късно и свидетелствам от втора ръка, че белградската телевизия е могла да бъде гледана в Британия и напълно истинните документални кадри от натовските бомбардировки са възмущавали общественото мнение. Тогава Тони Блеър много се пенеше и Великобритания дейно участваше във въздушните удари. Откъде накъде ще показват тези лоши сръбски журналисти разрушения и убити? Да злепоставят те миротворството на НАТО! Бам няколко бомби по дебелите балкански глави, сградата на телевизията е разрушена, журналистите ги изнасят на носилки с покрити глави и предаванията от Белград замлъкват. Удобно.

 84. 84 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Малко съм потресена от, това което виждам. Всички дружно избягват от основния проблем довел до този зверски акт и са си забили главите в пясъка като щрауси. Проблемът тук не е фанатизмът на едни и противопоставянето на хората едни срещи други, нито погазването на свободата на словото.
  Проблемът е, че словото има нужда от регулации, защото днес свободата му се е изродила в свободия. В основните права, които получават и сегарантират в ЕС е толерантността и уважението между различните религии и етноси. В конкретния случай френският вестник не я еспазил като се скрива зад паравана (изпразнен вече от съдържание) свобода на словото. Много от хората, които днес подкрепят тази свобода на словото и на изразяването, онзи ден осъдиха младия ром развял си мъжкото достойнство по време на християнския празник Богоявление. Та нали има свобода на словото? Защо му се сърдят?
  Истината е, че трябва да има правни наказания и ргулации при словото, за да не се превръща свободата в свободия. В България това се вижда прекалено ясно. Словото лесно може да се купува и да звучи това, за което си платил. Наказания за това няма. Ако тръгнеш да си търсиш правата веднага скачат журналистите и започват да злоупотребяват със служебното си положение, като използват медийната си трибуна, за да се жалват пред народа, че има посегателство над тях и свободата на словото. Други медии публикуват непрестанно лъжи за фирми, с които целят просто да ги изнудят - Ако искате да спрем да ви плюем трябва да платите едни парички за реклама при нас.
  Така че ако не си извадят някои хора главите от седалищните части и не се приемат санкции срещу свободията, подобни зверски актове ще продължат да се случват.

  www.economistbg.com/
 85. 85 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#77:"gogaroga"]НАТО предупреждава и журналистите млъкват. [/quote]
  НАТО предупреди сръбските власти, че ще бомбардира сградата. Сръбските власти си затраяха и не казаха това на журналистите.
  Тълкувайте го както искате.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#82:"the_flea"]Християнка кани мюсюлманка е по приемливо като пример от [/quote] Ама аз съм атеистка Както и да е - давам съвсем реален пример от живота и представям трудностите при реализиране на едно общуване с мюсюлманки...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#74:"gogaroga"]Виж му заглавието и му крой гащите. Възможно ли е с призива "Затворете се устата!" да защитаваш свободата на словото.[/quote]
  Да, в името на толерантността ни е нашибал с камшика.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#84:"Hristo Hristov"]Много от хората, които днес подкрепят тази свобода на словото и на изразяването, онзи ден осъдиха младия ром развял си мъжкото достойнство по време на християнския празник Богоявление. [/quote] Това е хулиганство, а не свобода на словото.
  [quote#84:"Hristo Hristov"]Истината е, че трябва да има правни наказания и ргулации при словото, за да не се превръща свободата в свободия.[/quote]То си има. Но една религия е преди всичко политическо учение, и може да бъде критикувана, подлагана на сатира и отричана.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  [quote#86:"logika"]Ама аз съм атеистка[/quote]

  Т.Е. безбожница.....
  Е, едва ли сте изхвърлили от себе си християнските ценности наслагвани през поколенията и предадени ви от вашите родители....? ....И не празнувате Великден.... и Коледа..... и нямате имен ден..?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#89:"the_flea"]Т.Е. безбожница..... [/quote]
  Квалификацията е Ваша, но ако сте български гражданин, се съобразявате и с това:
  Конституция на Р. България
  Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#84:"Hristo Hristov"]Много от хората, които днес подкрепят тази свобода на словото и на изразяването, онзи ден осъдиха младия ром развял си мъжкото достойнство по време на християнския празник Богоявление. [/quote]
  Наказателен кодекс на Р. България Чл. 325. (1) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#89:"the_flea"]Е, едва ли сте изхвърлили от себе си християнските ценности наслагвани през поколенията и предадени ви от вашите родители....? ....И не празнувате Великден.... и Коледа..... и нямате имен ден..? [/quote]
  Повечето, които се бият показно в гърдите, че са християни, всъщност не са вярващи. В това да си атеист няма нищо лошо, а дали е лошо да си фалшив християнин, сам кажете. Освен това атеистът може да спазва основни християнски ценности и без да вярва, че Исус Христос е син Божи и сам Бог.
  Да не се обидите, нямам вас предвид.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 93. 93 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#84] от "Hristo Hristov":

  Напълно съм съгласен с вас, но мисля, че основната причина за атентата са войните срещу Ирак и Афганистан и тероризиращата намеса в Сирия и Северна Африка. Журналистите просто обраха парсата, поради изброеното от вас.

 94. 94 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#90] от "logika":

  Ако съм Ви обидил, не е нарочно... но се учудвам на твърдението Ви. Човек винаги вярва в нещо - Бог, Съдба, Карма.... себе си...., но винаги вярва... и издига това нещо на пиедестал, прекланя се пред Нещото... А, атеист е равно на безбожник, буквален превод....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 95. 95 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#92:"G-man"]Освен това атеистът може да спазва основни християнски ценности и без да вярва, че Исус Христос е син Божи и сам Бог. [/quote] Да- това е така. Атеист/ка не е еднакво с престъпник, тъй като кражбата и убийството са престъпления съгласно секуларните правни норми/ закони/ на Р. България.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 96. 96 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Благодаря на G-man 59 за линка. ДНЕВНИК не пречи да публикува и от други освен Култура и ФБ.
  "Затворете си устата" от Стефан Моасе, бивш журналист, който от няколко години живее в България
  .........
  Ще кажа само едно нещо на тези хора, които се отъркват във всяка идея и я принизяват до собственото си ниво, хората, които знаят цената на всичко, но не познават нито една ценност - по-добре си подредете собствената къща, преди да коментирате теми, които не разбирате....
  .......
  И не си губете времето да ми пишете „Като не ти харесва, махай се оттук".

  Първо - няма да ги прочета, и второ - точно това смятам да направя. Напускам вашата посредственост (за да не кажа по-тежка дума) без никакви угризения.

  Текстът е писан специално за Webcafe.bg

  http://www.webcafe.bg/id_360368362_Zatvorete_si_ustata

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 97. 97 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  [quote#85:"G-man"]НАТО предупреди сръбските власти, че ще бомбардира сградата[/quote]

  Любопитно, защо НАТО е решило да удари сградата на телевизията? Навярно от любов към свободата на словото.

 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#94:"the_flea"]Човек винаги вярва в нещо - Бог, Съдба, Карма.... себе си....[/quote] Да не започваме теологичен спор- едно е да вярваш в себе си, въпреки,че съзнаваш несъвършенството си като индивид, съвсем друго е да вярваш в трансцедентално същество, което някъде там- отгоре- ръководи и контролира животът, моралът, поведението и мисленето ни. Всеки има право на свой възглед за тези неща.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Весело

  До коментар [#98] от "logika":

  Спорът не е теологичен, а фразеологичен.... и аз твърдя, че атеист=безбожник... в буквален превод ....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 100. 100 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#85] от "G-man":

  Трябва да ви кажа, че разбирам изнесеното от вас. Тълкувам го като посочване на възможност да се унищожи сградата и да замлъкне противоречащата на НАТО телевизия, но поне да не се убият хора.
  Но първо всеки в Белград си знаеше, че животът му е в опасност.
  Второ, журналистите още повече. Това им е работата.
  Трето, не мога да кажа, че сърбите се уплашиха и си налегнаха парцалите. Напротив, при бомбардировки те заставаха на най-опасните места - мостовете, защото искаха да ги запазят. Никакви власти не ги караха да го вършат. Хората си обичаха града и родината. И рискуваха.
  Не мога да знам какво биха направили журналистите, ако властите бяха взели да ги кандърдисват да напуснат телевизията, защото е опасно място. Просто не знам. Едва ли настроенията им са били много по-различни от тези на хората по мостовете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK