Управляващата коалиция здраво е споена от интереси и тайни договорки

Юрий Асланов

© Георги Кожухаров

Юрий АслановКакво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето"


Днес представяме мнението на Юрий Асланов като собственик на социологическата агенция "Афис". Той е и член на Националния съвет на БСП


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната?
- Надеждата е само една – опасностите да станат по-малко. Страхувам се обаче, че те ще се увеличават.


Каква година очаквате – на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?


- От всичко по малко. Да не забравяме, че в края на 2015-а ще се проведат местните избори, а те са бременни с напрежение и скандали. В края на краищата не очаквам годината да се различава съществено от предходните.


Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?


- Той се превърна във вечен въпрос. Лично мен ме е интересувал въпросът ЗАЩО, а не КОЙ, но едва ли някога ще получа отговор на него.


Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?


- Ще бъде изолирана, но това не е добре.


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?


- Може да бъде много стабилно, защото не вътрешните разногласия ще го съборят, а евентуални конфликти на интересите. Такива симптоми обаче не се наблюдават. Управляващата коалиция здраво е споена от интереси и тайни договорки.


Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?


- Ролята е ясна и не е нова. Поне за него. Докога обаче ще я играе е известно само на него. Зависи какъв е личният му план. Ако възнамерява да се кандидатира за президент през 2016-а, правителството ще увисне на тази лична амбиция. Ако и бъде избран за президент, управляващата коалиция ще се разпадне.


Ще го бъде ли Реформаторския блок?


- Не е за вярване.


Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?


- Интрига и сега има. НФСБ и "Атака" се надпреварват да доказват кой е по-националист, но мисля, че по-сериозните шансове са на страната на "Атака". Проблемът е в това, че националистическият електорат е с трайна опозиционна закваска, а НФСБ е част от управлението.


Кои политици ще следите с интерес?


- Не бих казал, че някой от сегашните ми е интересен. Ако отнякъде се появи нещо ново, това е друг въпрос.


Очаквате ли протести? Какви?


- Да, всякакви.


Какво очаквате от бъдещето (в по-общ план)? 


- Всичко и нищо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK