"Народът" на фашизоидите и "народът" на левите

Сливен репортаж за трафик на хора

© Георги Кожухаров

Сливен репортаж за трафик на хора "Дневник" препечатва текста от  портала "Култура"
 

И друг път съм писал, че понятието "народ", макар да е общо взето синоним на понятията "етнос" или "нация", функционира в политическата реч с много по-силна, патетическа натовареност в сравнение с тези свои синоними. Писал съм също, че с "народ" в политическата реч не тъкмо се обозначава определена реалност, ами определена реалност (собствено "народът") се противопоставя на други (на враждебните "чужденци", на користните "политици", на "безродните елити"). Поради това "народът" е типичен конструкт на две крайни (полярни) политически менталности: на лявата (или крайно-лявата) и на почвеническо-фашизоидната (крайно-дясната), които и двете са по природата си "противо-поставящи се", хранещи се от противопоставянето.


Между тях обаче има и характеристични различия.


В крайнодясното, фашизоидното мислене и говорене "народът" най-често се представя с политико-мистически черти и в този смисъл фашизоидното народопоклонство е вид идоло-поклонство – политическо езичество, доколкото в него "народът" е превърнат в мистическа личност с [квази]Божествени атрибути – в субститут на Бога. В него се съзира своеобразен genius, своеобразно Бого-въплъщение. В крайно дясното народопоклонство се осъществява, значи, една хоризонтализация на трансценденцията. Последната е разположена не вече по вертикала (и в този смисъл сакралният топос е не отвъд пространството на този свят – "горе"), ами по хоризонтала – било в определено географско място, било всред определен етнически "субстрат". В действителност тук определеното географско място, в което живее въпросният "народ", става тъждествено на "отвъдното", защото е "отвъд" profanum-а на останалия свят. Религиозната топология: горе (сакрално) – долу (профанно) се транспонира (например) в "Изток" – равно на религиозния, на сакралния топос, топоса на "Божия народ" ("Святая Русь"), и "Запад" – равно на "този свят" и на профанността, на "либералността", на противо-Божеските народи.
"Народът" като крайнодесен конструкт е именно хоризонтализирана трансценденция, придаване на сакрален статут на иманентното.


Типичен пример в това отношение наистина е "Святая Русь". Православието (а в днешно време и в писанията на Путиновите идеолози – въобще "духовноста") се привиждат тук като "рускост", защото "рускостта" преди това е отъждествена с право-славието (и "духовността"). Руският народ-"Богоносец" бива противопоставен на всички други народи и с това, об-единен отвъд емпиричното си историческо битие като "съсъд на Бога", с който каквото и да става, все ще има всемирно-промислително значение за разлика от случващото се с "безбожните" ("секуларни по природа") западни европейци и американци.


Разбира се, че подобно крайно дясно народопоклонство не е и никога не е било патент само на източните. Нацистки конципираният "германски фолк" не случайно е "нордически": той е "висша северна раса", противопоставена по един мистифициран хоризонтал на "профанния", без-редния, заплашително тъмен, но и "робски" юг и изток. Своеобразен вариант на хоризонтализирането на трансценденцията демонстрира също и нововремевият краен ционизъм, в който Израил – "народът на Бога", буквално е иззел Бога на този народ и сам се е превърнал в Негов субститут по земята, противопоставяйки се на "народите" ("гоùм").


Интересно е да се отбележи също, че крайнодясно произведеният "народ" почти винаги е и антимодерен (вж. в днешно време конципиранията на руския народ в писанията на "неоевразиеца" Александър Дугин). Той е "изначалност", която "днешното" (и изобщо историческото) руши. Крайнодесният "народ" винаги е или "изконност", или "есхатологичност", но никога не "историчност". Историята всякога е по отношение на него било опит за "размиването" му сред другите, било напън за осуетяване на конечната му мисия. Историята е "секуларизацията" на genius-а му.


Оттук крайнодесният "народ" е също тъй и парадоксално (но различно от левия) анти-елитарен. При крайнодясната народопоклонска мистика "народът" носи именно "органична", "изконна", но и ирационална  мъдрост – някаква мистериозна, предавана буквално с кръвта "мъдрост на колектива", която елитът му – т.е. образованите индивидуалисти, егоцентрираните и "космополитни" люде – "либералите" – (които затова и са се отделили в "елит"), предават. Поради това пък друг, същински "народен" (не рационален, а харизматичен) елит, който е "еманация" на "душата на народа", е призван да я възкреси.


При лявото народопоклонство "народът" не е надарен с мистически дух, най-често дори не е "мъдър" (и затова се нуждае от "партия-авангард"), не притежава сили от какъвто и да било квалитативен характер. Той обаче има едно несъмнено мистическо качество: той е "мъченик". При лявото народопоклонство се срещаме с едно пароксично превръщане на необразоваността, низовостта и грубостта в ценности. (вж. типичен израз на това народопоклонство в критикуваната от мен през 2013 г. статия на Любослава Русева "Хюснието, или какво е да си количество"). "Народът" тук е надарен с ореола на "жертвата". Цялата негова "тъмнота" иде от това, че е принесен (и дори в най-екстремните му идеологически конципирания – сам се е принесъл) в жертва. Ето защо той е първо и преди всичко онази реалност, на която трябва да се състрадава. Най-голямата политическа добродетел въобще е тъкмо в това "състрадаване". Левите народопоклонници буквално ненавиждат усилията "народът" да бъде обогатяван, да бъде образован, да бъде култивиран, да бъде довеждан до състояние на доволство. Всичко това е според левите народопоклонници лицемерието на онези, които не искат да "страдат" за народа, които цинично го "залъгват" в страданието му, пречат му да го чувства.


Според чистата лява идеология към "народа" можеш да изпитваш единствено неизкупима вина (ако не принадлежиш към него) и да желаеш неговото отмъщение. Парадоксалното и ирационалното у левите народопоклонници е, пак казвам това, че те, макар на думи горещо да състрадават на бедността, на мизерността на "народа", не желаят истински да спасяват, да избавят този народ. Поради това е справедливо, изглежда, да се заяви, че сантиментът на левите към народа всъщност представлява ре-сантимент към елитите. Това, че е "мъченик", е основният "капитал" на "народа" в политическия сантиментализъм на левите. Ето защо той буквално престава да им е интересен, престава да е ценен за тях, престава въобще да е "народ", ако престане да "пъшка". Те имат идеологически сантимент само към неговите мъки. Те изпитват единствено "затрогнатост" към него, тласкаща ги към "пожертване" за него, или към възторг от бунта му.


Най-фрустриращото обаче – както за крайно десните, така и за левите народопоклонници – е това постоянно и мъчително необяснимо за тях обстоятелство, че въпросният "народ" в съвременната пост-модерна епоха всъщност непрекъснато им се изплъзва, непрестанно не е в наличност. Той, и това те не могат да скрият от себе си, е твърде безгрижен към кръвно-родствената си "чистота", към "априорната" тяга на околните към "асимилирането" му. Той е твърде (ентусиазирано) разделен на партии, твърде политически острастен и не-единодушен е, или, накрай – особено травматично за левите – той не желае да страда, не желае да се бунтува, а да се образова, да се развива, да се реализира, да гони "елитни мечти" – грубо казано, "да се оправя в живота".


Всъщност вместо "народ" – единодушни, страдащи, солидарни и малки хора – изглежда, в този наш съвременен свят е налице едно всеразпростряно "гражданство", което вместо от мистично единодушие в нормални и мирни условия се движи от частен или групов интерес; вместо да страда и да се бунтува, се опитва да се справя и да се издига. Бюргерството, гражданството (но следователно и "буржоазията") всъщност съществуват, всъщност са налице в съвременния свят, а "народът" е мечтателен образ на определени крайнодесни или леви политически проекти.


"Народът" постоянно бива призоваван от авторите на тези проекти да възникне като общност – като общност анти-чужденците (с които обаче наличното "гражданство" желае да контактува), като единство анти-партиите (чрез които обаче наличното "гражданство" желае да спори помежду си), като общност на мъченичество и бунт анти-елита (вместо които обаче наличното "гражданство" желае "да се справя" и да израства).


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  поредното упражнение да ни покаже колко сме виновни за срлучилото се във Франция
  и ако автора беше погледнал в гуглето щеше да знае че народ и нация са различни неща

 2. 2 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 955 Разстроено
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 955 Неутрално

  [quote#1:"1001"] щеше да знае че народ и нация са различни неща[/quote]
  +++Разбира се.Нацията се състои от всички етноси,населяващи дадена територия,с общи граници.Народът мощже да бъде разпръснат и интегриран в различни нации.

 4. 4 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Калине, слез от барикадата, разходи се сред хората и се успокой.

  Попътен вятър в главите!
 5. 5 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Бррр! С тоз дискурс, Янакиев, губиш публиката и превръщаш "истините" си е елитарно звучащи глупости. Защо някои хора държат да се идтанцират от публиката? Специални ли са, що ли? Или публиката не ги заслужава?! Лесно е - в гората, при мама.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Неутрално

  дистанцират...

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#1:"1001"]поредното упражнение да ни покаже колко сме виновни за срлучилото се във Франция
  и ако автора беше погледнал в гуглето щеше да знае че народ и нация са различни неща


  Калин е пресолил манджата с термини и не си го разбрал. Просто обяснява, че крайно левите и десните са една и съща страна на монетата, единствената разлика е в отношението им към малцинствата и имигрантите, другото са просто нюанси.

  -
  +

  !

  [/quote]

 8. 8 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#2:"vjacho"]Ега ти глупостите![/quote]

  но вече е произведен за "пророк" , дава му се трибуна редовно

  и трябва да сме съгласни с него !!
  който не го одобрява - не разбира

  какво да се прави...отпреди Христа религията е "пътеводна светлина" за слепите

  а Великата стигма от 1054 е още идно доказателство за
  порочността на пророците

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Най-фрустриращото обаче – както за крайно десните, така и за левите народопоклонници – е това постоянно и мъчително необяснимо за тях обстоятелство, че въпросният "народ" в съвременната пост-модерна епоха всъщност непрекъснато им се изплъзва, непрестанно не е в наличност"
  ехааа, на янакиев виртуалната каляска бързо се превърна в тиква

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Г-н Янакиев как да определим тогава най-голямата партия в Европейският парламент-Европейската НАРОДНА партия? Към кои спада тя?
  Значи ли това,че и Бойко Борисов,(като член на тази партия),е крайно десен или крайно ляв? Съответно-фашизоид или "народняк",така да се каже?

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#3] от "vjacho":

  Нещо си се объркал! Нацията се състои от един етнос,(или поне всички членове доброволно признават,че са от един етнос). Докато народът може да бъде съставен и от много етноси.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  [quote#8:"Лакърдийски"] Великата стигма от 1054[/quote]

  Сигурен ли си, че знаеш какво искаш да кажеш?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Бабини деветини.
  Фашизъм и социализъм са едно и също.
  Определянето на фашизма и национал-социализма като крайно десни е евтин трик на комунетата.
  Трик който проработи за промитите мозъци на повечето западни интелектуалци.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  [quote#13:"lordcris"]Фашизъм и социализъм са едно и също. [/quote]

  ++++

  Партията на Мусолини се е зовяла "социалистическа", а на Хитлер - "национал-социалистическа". Те са толкова десни, колкото лявата сапога на др. Сталин.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  На който му е сложно да разбере текста, ще резюмирам главното: за левите партии народът е ценен със страданията и безизходицата си. Този народ е необходим на левите партии със своята бедност и липса на перспектива и те работят находчиво и последователно за поддържането на това състояние. Затова най-голямо кощунство за левите партии са опитите този народ да се превърне в средна класа.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  В текста няма нищо странно, просто най големите престъпления в човешката история са извършени от народа в името на този народ и с оправданието че политиката следва настроенията у народа.
  Превръщането на този същия в идеологическо оправдание е опасно .Няма значение дали говорим за Царството небесно,Царството на пролетариата или Царството на суперчовека.Резултата е плачевен.

  klimentm
 17. 17 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Калин Янакиев:
  "Народът" като крайнодесен конструкт е именно хоризонтализирана трансценденция, придаване на сакрален статут на иманентното."
  ---
  Бря, каква иманентна сакралност струи на трансцедентни талази от тоя екстремално хоризонтализиран конструкт Калин Янакиев.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  В случая изобщо НЕ съм съгласен с теб! Изглежда не разбираш,че помагаш на комунистите,когато ги слагаш в един кюп с национал-социалистите,(фашистите)!!! Както сбърка Жельо Желев навремето!
  Разликата между двете идеологии е голяма,дори огромна. Сега не ми се обяснява,но просто сравни в каквото искаш двете единствени фашистки държави след ВСВ-Испания на Франко и Чили на Пиночет,с която искаш комунистическа държава!

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Калин е преподавател, но аз не съм студент...

 20. 20 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Искал е да каже схизма, но така става, когато наблягаш на телевизора за сметка на книгите.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 21. 21 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  Браво на Професора,
  описал е София Лорен, без дори да помръдне с ръце...
  Творци на Историческа практика могат да бъдат само "масите", сиреч, вече "вертикализирани народи"...
  Иначе и като "рацио", самата история става НЕвъзможна ...

 22. 22 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "Народът" като крайнодесен конструкт е именно хоризонтализирана трансценденция, придаване на сакрален статут на иманентното.
  ----------------------
  Янакиев,баба Гица от Трънско кво ли шъ каже по въпроса?...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 23. 23 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Любопитно

  [quote#19:"Добрин ВЕЛКОВ"]Калин е преподавател, но аз не съм студент... [/quote]
  Гордееш ли се?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Весело

  Ле-ле, ле-ле, ле-леееей...

 25. 25 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Съвети на Оруел за писането:
  1. Никога не използвайте метафора, сравнение или друга езикова фигура, която сте виждали публикувана!
  2. Никога не използвайте дълга дума, когато има по-кратка.
  3. Ако е възможно да махнете някоя дума, не се колебайте!
  4. Никога не прибягвайте до пасивен залог, когато можете да ползвате активен.
  5. Никога не използвайте чуждестранни фрази, научни или жаргонни думи, ако смятате, че те имат еквивалент във всекидневния английски.
  6. По-скоро не спазвайте тези правила, отколкото да пишете като абсолютен дивак!

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#23] от "Blood Red Skies":

  Нещо по темата, или ти е сложно?

  И понеже виждам, че ти е сложно, да ти обясня...Тази лекция е за студентите на Янакиев. Повечето съфорумци са информирани.
  Ти студентче ли си?

 27. 27 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 735 Любопитно

  [quote#4:"Читателят"]Калине, слез от барикадата, разходи се сред хората и се успокой. [/quote]
  Дали е на барикада или на нещо друго?

 28. 28 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "vjacho":

  +

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedo pepo":

  +

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#24] от "dedo pepo":

  +

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 31. 31 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Весело

  ХА - ха
  Апологета на готините и умните се е загубил в абдакадабрата, казвайки нищо

 32. 32 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Препоръчвам на всеки книгата на Пол Джонсън "Интелектуалците". Общият извод и внушение от нея е, че голяма част от интелектуалците-хуманитаристи (и на Изток, и на Запад) живеят със самочувствието, че могат да пишат по куп теми, но обикновено бълват глупости с тонове, защото самите те не са особено умни, а и са тотално откъснати от реалния живот на обикновения човек. Типични примери от книгата на Джонсън са Жан-Пол Сатр, Бертранд Ръсел, Русо.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Весело

  До коментар [#17] от "PlamenVarna":"Религиозната топология...се транспонира на сакралния топос, топоса на "Божия народ" ...

  .....Много е вещ в топологията на сакралните топоси

 34. 34 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#14:"Norman Granz"]Партията на Мусолини се е зовяла "социалистическа", а на Хитлер - "национал-социалистическа".[/quote]
  И във Франция президента е от Социалистическата партия. Значи според теб е сталинист?

 35. 35 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":
  Това е интересно.
  Комуноидите се идентифицирате с фашистите.
  И действително е така

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Майко мила, какви глупости! Загубих си времето. Много е модерно напоследъ да се прави паралел, с цел уеднаквяване на крайната левица с крайната десница. Глупаците може и да вярват в това, но разлики има и те са съществени. Пример: Путин е фашист! Е не, не е фашист, не е и нацист, той е болшевик, нищо общо няма със свтите идеи на Фюрера този московски алкохолик.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Рудолф Сикорски - JeSuisAhmed - Аз Съм Ахмед
  *****
  Весело

  [quote#17:"PlamenVarna"]Бря, каква иманентна сакралност струи на трансцедентни талази от тоя екстремално хоризонтализиран конструкт Калин Янакиев. [/quote]
  А?!?
  Квуо?!?

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  [quote#32:"Репей"]Бертранд Ръсел[/quote]Бертранд Ръсел
  .....
  Ръсел точно не е пример за автор на многозначителни безсмислици.Дори и да се абстрахираме от приносът му към философията и нобела му за литература,той е автор на прочутия труд "Принципите на математиката",излязла 1903..Последното и издание е 2009.The Modern Library я класира на 23 място сред 100 те най- знаменити книги(nonfiction books) на английски език за 20 век..

 41. 41 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#36] от "Рудолф Сикорски - JeSuisAhmed - Аз Съм Ахмед":

  Разбрах статията без да ползвам речника на чуждите думи.
  И въпреки това нямам против да съм "ПЛЕБЕЙ" - според Вашите разбирания -, защото не одобрявам съзнателно надутия, псевдо-елитарен стил на автора!
  Щом написаното е било предназначено за студенти, защо го е публикувал в "Култура". (Защо?)
  Простотата (а не простотията <= забележката ми е към Ваше-подобните (!!!), за да не се хващате за думата; от уважение към подобните на Вас измислих тази нова дума ) е смисълът на истинското Изкуство.
  "В храма на Излуството може да се влезе и бос." - Ш. Петьофи

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 42. 42 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Весело

  НАРОДЕН КОНТРОЛ

  Затънаха ни с метамистический анализ.

  ПОМОГИТЕ!

 43. 43 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#40] от "тулса":

  Е, Джонсън няма предвид математическите му работи, а обществено-политическата дейност на Ръсел и свързаните с нея негови писания и поведение.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 44. 44 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Тази статия е като написана от Гьобелс или Хитлер!
  Подобни теории за неравенството на народите се срещат в "Моята борба" и другата нацистка литература.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Рудолф Сикорски - JeSuisAhmed - Аз Съм Ахмед
  *****
  Любопитно

  [quote#41:"Консерватор"]Щом написаното е било предназначено за студенти, защо го е публикувал в "Култура". (Защо?) [/quote]
  Защо ли?

  Ами ЗА ПАРИ!(IMHO)

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  [quote#43:"Репей"]Е, Джонсън няма предвид [/quote]
  Този Джонсън да е същия, от когото имам две дебели книги: "История на евреите" и "История на американския народ"? Пък и какво му е на поведението на Ръсел?Той е последователен пацифист и влиза даже в затвора през Първата световна, понеже не одобрява престъпната касапница.Осъжда на само Хитлер, а и Сталин и то тогава, когато леви интелектуалци на Запад възхваляват диктатора..Заедно с Айнщайн, Макс Борн , Жолио Кюри, Полинг , е сред основателите на Пъгоушкото движение Pugwash Conferences on Science and World Affairs (1955)

 49. 49 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 667 Неутрално

  калине, интелигентен човек си, спри с тази наложена от левичари терминология - "крайна десница" за националистки и ксенофобските партии - Повечето са ляво-популистки! "Фашиз-мът" (мусолини) е народняшка и популистка идеология, с немалко левичарски моменти. "нацизъм" е от "националсоциализъм" (конта червения "Интернационал-социализъм) . Ко-минтерна, с пропагандни цели налага за Хит-леровия режим термините "нацизъм" и "фа-шизъм". за да се прикрие думата "социализъм"
  И това да не се смесва с отношението леви-десни диктатури - десните поне вдигат икономиката и решават някои трудно решими с демократични методи проблеми!!

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  още инфо + коментар

  Интересен, но не много известен исторически факт:
  Преди ВСВ е имало Антикоминтерновски пакт сключен между Германия и Япония.

  Явно, Кремълският пакт "Молотов Рибентроп" между СССР и Германия от август 1939 за старт на Войната
  обезсмислил Антикоминтерновския пакт,
  а Германската атака срещу СССР през юни 1941
  обезсмислила съместния "интер" нацистки пакт подписан в Кремъл през 1939.

  Излиза, че не само договори подписани от Русия не стрували колкото хартията върху която били написани
  (според пруския/немски дипломат Ото фон Бисмарк),
  но и "германският" от 1939...

  коментар [#49] от "bgpatriot":

  калине, интелигентен човек си, спри с тази наложена от левичари терминология - "крайна десница" за националистки и ксенофобските партии - Повечето са ляво-популистки! "Фашиз-мът" (мусолини) е народняшка и популистка идеология, с немалко левичарски моменти.

  "нацизъм" е от "националсоциализъм" (конта червения "Интернационал-социализъм) .

  Ко-минтерна, с пропагандни цели налага за Хит-леровия режим термините "нацизъм" и "фа-шизъм". за да се прикрие думата "социализъм"

  И това да не се смесва с отношението леви-десни диктатури - десните поне вдигат икономиката и решават някои трудно решими с демократични методи проблеми!!

 51. 51 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Ръсел (както и жолио) е доста надута от леви-чарската пропаганда фигура! Цермело е забе-лязал един парадокс, хитреца Ръсел го е попу-ляризирал и си го е присвоил! Ръсел използва големия учен Уайтхед и заедно пишат "принци-пия математика"- труд, изиграл роля навремето, но бързо е остарял и отдавна не е интересен! Паразитира и върху идеите на Витгенщайн, с който работят известно време заедно! После става популяризатор на наука! С усилията на Ръсел т.н. "Пъгоушко движение" бързо става проводник на политиката на СССР - критикува САЩ за Виетнам но мълчи за агресиите на СССР в Унгария, Чехия, Полша, Афганистан. С рухването за СССР "Пъгоушко движение" умира

 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Някой нещо разбра ли? Освен очевидното, че авторът е искал да се ИЗВИСИ над реални и въображаеми фашисти и комунисти, да облее читателя с мъдростта си и да го поведе... Ето тук не разбрах накъде би искал господин Янакиев да води НАРОДА. Идеи, предположения, хипотези?
  (ама на български, моля, не на превзетско-интелектуалски)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  [quote#22:"Tod"] "Народът" като крайнодесен конструкт е именно хоризонтализирана трансценденция, придаване на сакрален статут на иманентното.
  ---------------------- Янакиев,баба Гица от Трънско кво ли шъ каже по въпроса?... [/quote]

  Че Янакиев не владее добре български. Или пък си мисли, че българският е недостатъчно богат, за да може да изрази 'дискурса' му.

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#51] от "bgpatriot":

  За социалните идеи на Ръсел си много прав там търпи пълен провал и показва неразбиране на най обикновенни истини.
  Не си прав за Витгенщайн обаче защото точно Ръсел му помага да стане популярен и го въвежда в Кеймбридж а после му помага и да имигрира от Германия .Витгенщайн е последният човек който ще се остави някой да използва идеите му .Той защитава дисертацията си пред Ръсел и Мур и получава място на преподавател само с ходатайството на Ръсел който го е ценял много.
  Уайтхед също е учен от световна величина и е считал за чест че Ръсел го е поканил заедно да напишат Основи на математиката.
  В тази сфера просто няма и не може да има успешна книга поради самото същество на математиката,теоремата на Гьодел за непълнотата го доказа.
  Приноса на Ръсел като философ,математик,учен е много голям.

  klimentm
 55. 55 Профил на iliyan iliev
  iliyan iliev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Страшни времена настанаха – всеки пише, никой не чете“!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK