България се върти в кръговото време на полукриминализирана институционална среда

От протеста на артисти и интелектуалци срещу председателството на Слави Бинев на комисията по култура в парламента

© Надежда Чипева, Капитал

От протеста на артисти и интелектуалци срещу председателството на Слави Бинев на комисията по култура в парламентаКакво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози и социолози за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето"


Днес представяме мнението на политолога Стефан Попов, директор на "РискМонитор": 


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната през 2015 г.?
- За големи надежди с хоризонт от година не е смислено да се говори. Преди две години България навлезе в периода на протестите. Това е нов период. Протестите са срещу цялата система на представителство, искат от всеки, който е във властта по-висока почтеност и нямат за цел да инсталират конкретна партия в управлението. Това ги различава то 1990 и от 1997 година. Те не променят страната непосредствено, но са инструмент за налагане на вменяемост на властта. Надеждата е да продължат да вършат тази работа, ако може, още по-настойчиво.


Има завишени рисковете за срив на някоя основна система – голяма банка, валутен борд, здравно осигуряване. Отвъд тези конкретни рискове големият риск за страната средносрочно е срив на институционалната мрежа. Това може да стане при кръстосване и натрупване на взаимноусилващи се рискове на фона на обща криминализацията на институциите. България ще живее между тези два полюса: гражданския натиск за декриминализация на институциите и представителството, от една страна, и избягване на големи рискове, от друга. Това е междинно състояние, акуширане на някакво по-рационално бъдеще, но не е самото това бъдеще. И двата полюса са негативни, в тях още няма проект. Надеждата е да открият пространство за политически проект.


Каква година очаквате – на изненади, трусове, скандали или на спокойствие, развитие и ново поведение на публичните фигури?


- В България скандалите са всекидневие, нижат се в монотонен ритъм и не предизвикват трусове. Думата "развитие" е проблематична. За България не може да се каже в макромащаби, че се развива. Тя се върти в кръговото време на една полукриминализирана институционална среда. Трябва да се прекърши тази матрица, за да потече нормалното линейно време на развитието. Развитие ще има, когато казусът "Телерик" стане всекидневие, каквото всекидневие сега е политическата корупция.


Ще остане ли актуален въпросът КОЙ?


- KOЙ не е точно въпрос и няма фактически адресат, а символни измерения. Той е едновременно посочване, изискване, заплаха, закана, апел и пр. През 90-те имаше подобни въпроси, доста по-наивни, като "смяна на системата" на Желю Желев или "вината на партията" на Стефан Савов. КОЙ е форма на самообозначаване на протестната общност. Но в този си абстрактно-символен вид КОЙ не е политически ефективна формула.


Какво е бъдещето на ДПС? Ще бъде ли изолирана наистина партията от централната власт? Добре ли е да бъде изолирана?


- Бъдещето на ДПС е в неговото вечно настояще. Но все пак вътре в него се открояват отделни фази. Макар ДПС винаги да се е занимавало с едър бизнес (с "Мултигруп" още 1993 година), преди беше по-тясно етническа партия. В последните десет години развива по-агресивно и по-откровено профил на хибриден холдинг. Не случайно вече й излезе псевдонимът "корпорацията". Това е леко рисковано, но засега не ги отмества от "вечното настояще".


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как наричате новата коалиция?


- Засега в България "стабилно управление" означава стабилен произвол и стабилно криминализиране на институциите. Нестабилността в момента е изпитание за този модел. Сега коалициите трябва да се предоговарят непрекъснато, а това води до повече откритост и видимост. Властта е доста по-затруднена да прави тайни договаряния и да разпределя институции като дялове.


Каква роля пое Бойко Борисов и колко дълго може да я играе?


- Бойко Борисов не е поел роля, на него му се случват някакви неща. Вероятно и за негова собствена изненада. В първия си мандат той управляваше страната натурално, като чифликчия – дупки, магистрали, лентички, следобеден мач. Но бутафорията от предмети няма общо с управлението на съвременната държава. Ако инстинктът му подскаже това, ще се остави да порасне.


Но Бойко Борисов е единственият, около когото може да се формира по-приемливата коалиция сега, вероятно и следващите няколко години. Всички, които го ненавиждат, защото бил криминална мутра, трябва да си дават сметка за алтернативите.


Ще го бъде ли Реформаторския блок?


- Ще го бъде някак. Ще я кара така.


Ще има ли интрига в средите на националистическите формации?


- Не. При тях няма политическа интрига. Те имат тарикатско-комерсиална субстанция. Т. нар. национална идея, каквото и да значи това, е тяхна валута, те я продават кога добре, кога зле. "Атака" дори я изтъргува с "Газпром", което си е пробив на външните пазари. По-добре с това да се занимават. Ако станат автентични, би било по-опасно.


Кои политици ще следите с интерес?


- В България няма интересни политици. Любопитен е Путин. Първо, той е като КТБ и е интересно кога в Русия ще проумеят, че е разсипал страната им. На второ място, с него са свързани надеждите на влиятелни български кръгове, които поддържат утопичните енергийни проекти. На трето, той всява необясним страх в много политици в България.


При сериозен трус в Русия в България ще има по-силно отражение, отколкото действията на ред местни политици. /Отговорът е даден преди финансовата криза в Русия - бел.ред/


Очаквате ли протести? Какви?


- Протестът е самото битие на едно граждански активно мнозинство, което губи на изборите, защото тогава се оказва, че е малцинство. Но активната гражданска общност движи обществата, а не заспалият електорат, който ходи до урните като сомнамбул. Протести ще има и се надявам да има. Отвъд протестите идва откровената диктатура. Затова дори политиците, срещу които се протестира, трябва да са доволни, че има протести.


Какво очаквате от бъдещето (в общ план)?


- "Бъдеще" е силна дума, особено "в по-общ план". Тук хоризонтът на бъдещето е сплескан като вчерашна мекица. Ако имаше "бъдеще в общ план", то ще бъде като "Меланхолия" на Ларс фон Триер, втората част. "Общ план" тук би било нещо като "Endloesung" (финалното решение) на Хитлер, катастрофа с елементи на целесъобразност. Трябва да се решават отделни решими въпроси и да има непрекъснат общ натиск. Това е формулата на преобразяването.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 808 Неутрално

  В общи линии няма място за оптимизъм.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#1] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Има, че винаги може и да стане по-зле, казал оптимиста!!!

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да се внушава : " Българите не могат да търпят криминална държава. Те не дават подкупи, за тях държавата е свята. Да не си мислите че българите гледат на държавата като нещо което могат да съдерат от крадене - нее...те никога не посягат на общото"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всички се надпреварват да се изказват до каква катастрофа доведе Борисов страната през единоличното си "управление" в периода август 2009-март 2013 година преди да бъде изгонен от Народа като първият с Жан Виденов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 442 Любопитно

  "...полукриминализирана институционална среда..."

  ПОЛУ- ли?!!!

 6. 6 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Целесъобразна катастрофа или неконтрулируемо терминално бедствие - бъдещето ще покаже.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  БОКО откъде идва? От мафиотската групировка СИК.
  Каква друга да бъде институционалната среда??

 8. 8 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добър анализ, безпорно, но и едно съмнение:
  "Бойко Борисов ... В първия си мандат той управляваше страната натурално, като чифликчия – дупки, магистрали, лентички, следобеден мач."
  Като чифликчия, или като кмет???

  "Но бутафорията от предмети няма общо с управлението на съвременната държава."
  Провижда ли се вече в поведението на ГЕРБ проясняване на разликите между кметство и държава???

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Като изключа доста високомерния тон на интервюто, тезите ми звучат вярно и не само за момента, но и в близкия исторически период на прехода. Но както и автора ни е отбелязал нашата възможност, така и ние трябва да не я забравяме, а именно правото и дори по-скоро задължението да въздействаме на тези които са на власт, да движат нещата в желаната посока. В случая не става дума за "мнозинството" във формалния смисъл на думата, а за тази по-активна част на обществото, която и досега и за в бъдеще ще демонстрира оценките си и ще изисква корекциите в политическия дневен ред.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  Ама много песимистична статия! Всичко е вярно, всичко е точно, обаче не е рационално. На повечето от нас им си иска някак си да мърдаме напред и нагоре. Засега май няма надежда, но нека се взираме, може и да се появи нещо позитивно. Ще е жалко да не го видим и да го пропуснем.

 11. 11 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  С повечето неща съм съгласен.
  Очаквам постепенно протестите да замрат, да продължават ежедневните скандали в страната, които бавно и полека, и безсърдечно ще ни задушат, дано и ГЕРБ смогнат да се самозадушат.

 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  Елементарно интервю.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4449 Неутрално

  Тъжна картинка, докарахме я до там Борисов да изглежда приемлив вариант.

  klimentm
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5015 Неутрално

  "Бойко Борисов не е поел роля, на него му се случват някакви неща. Вероятно и за негова собствена изненада. В първия си мандат той управляваше страната натурално, като чифликчия – дупки, магистрали, лентички, следобеден мач."

  Добре казано...

 15. 15 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментари #14 и #13
  "Бойко Борисов не е поел роля, на него му се случват някакви неща. Вероятно и за негова собствена изненада. В първия си мандат той управляваше страната натурално, като чифликчия – дупки, магистрали, лентички, следобеден мач."

  "Тъжна картинка, докарахме я до там Борисов да изглежда приемлив вариант."

  Ми в това кръгово време за България всичко изглежда приемливо нали?

 16. 16 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#13:"klimentm"]Тъжна картинка, докарахме я до там Борисов да изглежда приемлив вариант. [/quote]
  В царството на слепите, едноокият е цар!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Да беше поне спирала,че да има надежда,че освен в кръг,мръдваме и малко нагоре.

 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3386 Неутрално

  "Ако инстинктът му подскаже това, ще се остави да порасне."
  След като е прехвърлил 50-те,човек няма накъде да пораства, нито пък обществото е длъжно глупашки да очаква как някой на върха на държавата ще се промени уж към добро.
  "Всички, които го ненавиждат, защото бил криминална мутра, трябва да си дават сметка за алтернативите."
  Не думай, значи една криминална мутра начело на правителството няма алтернатива и трябва да търпим безкритично този факт и дори да сме благодарни ?!
  Това ли е гражданското общество към което се стремим ???
  Догуша ми дойде да чета слугински изказвания на набедени политолози.

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ами това е капитализмът, това е държавността.
  Преди имаше държавен капитализъм, подмамихме се, че частният няма да е също толкова човекояден.
  Ами, сбъркахме. Колкото повече отлагаме радикалната поправка, толкова по-трудно ще е, толкова по-малко ще зависи от нас, живущите на тази все по-изоставяна територия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Поредно заглавие, под което думичката "Реформа" е банална проява на лош вкус и толкоз ...
  В този наш "научен" мазохизъм е най-тревожното на днешните ни опити да мислим общото си бъдеще ...

 21. 21 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Промяана, реформи, протести - все сакрални слова, от които вее нихилизъм! Кога ще се запретнат да работят за България магаретата, които водят стадото? Вероятно никога. Ето защо решението не е в сакралните думи а в решителните искания!

  effi
 22. 22 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2543 Весело

  "Бъдещето на ДПС е в неговото вечно настояще. Но все пак вътре в него се открояват отделни фази. Макар ДПС винаги да се е занимавало с едър бизнес (с “Мултигруп” още 1993 година), преди беше по-тясно етническа партия."

  Поздравление!
  Отлично определение! Също така и за цялата статия!

  I Want To Believe
 23. 23 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Кръгово време? Кръгът е геометрична фигура, на една равнина! Ние се движим по спирала и то, в посока надолу!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK