Ако ДПС изчезне

Лицата на ДПС - Лютви Местан и Делян Пеевски

© Юлия Лазарова

Лицата на ДПС - Лютви Местан и Делян ПеевскиСтранно, но – факт: двете най-стари партии в българската политика напоследък изпаднаха в криза на идентичност. БСП знае, ДПС – дори не подозира. Но съдбата и на двете зависи в еднаква степен от това кога и как ще си решат въпроса с идентичността. Случаят с ДПС е по-интересният, защото там дори не са започнали да си задават правилните въпроси.


Дълго време въпросът с идентичността не беше важен. В десетилетието преди протеста на практика всички политически партии се надпреварваха да ни убеждават колко са "прагматични" – ще рече, че не се занимават с идеология.


А трябва. Защото всяка партия е това – идеология, т.е. определена идея за света, осветляваща (от определена гледна точка) неговите дефекти и предлагаща оправяне на тези дефекти. Протестът, както и резултатите от последвалите го избори върнаха нещата там, където трябва да бъдат. Ние вече очакваме от партиите не "прагматизъм" (защото разбрахме, че в българските условия заявлението "аз съм прагматик" означава "аз ще крада"), а идеология. Да могат да ни кажат кои са, за какво се борят и защо онова, за което се борят, ни е важно.
Точно това се има предвид в класическото определение на Едмънд Бърк:


"Партията – това е група от хора, обединени за постигане, с техните общи усилия, на националния интерес; и стъпващи върху някакъв определен принцип, върху който всички са постигнали съгласие".


Ясно е например идеологическото послание на РБ: "Ние сме се изправили против мафията, завзела държавата; и се борим за това да избутаме мафията и да си върнем държавата чрез реформи, които да възстановят демокрацията и правовия ред". Посланието на ГЕРБ също е лесно за разбиране: "Ние по принцип сме за всякакви евронеща, ама ако може да ги съчетаем с едни врътки с Пеевски и с малко уклон към Русия". И при "Атака" вече няма нищо скрито: "Ние сме против еврогейската цивилизация, защото българщината е свързана с Русия и вместо да сме в ЕС, трябва да сме в Евразийския съюз заедно с другаря Путин".


Какво на този фон ни съобщава за себе си ДПС


Ако сумираме техните политически реакции и деяния от изборите насам, посланието е доста ясно: "Искаме да сме винаги във властта, поне от втория ешелон надолу, за да можем да продължим да си живеем по модела КОЙ".


Ако погледнем обаче програмните послания и документи на сайта на партията, ще разберем, че:


- ДПС е модерна либерална партия, всеотдадена на ценностите на евроатлантическия цивилизационен избор


- ДПС е най-"зелената" партия в България, инкорпорирала в своите документи основните положения на зелените движения и партии


- ДПС е светска партия, отдадена на отбраната на индивидуалните права и свободи.


Както виждаме,


онова послание, което получаваме от действията на ДПС,
няма нищо общо с посланието, съдържащо се в документите на партията


Посланието на действията вкарва ДПС твърдо в кохортата олигархично-грабителски партии, характерни за третия свят и бившия СССР. А в същото време документите на партията досущ приличат на тези на партията на английските либерали, предвождани от Ник Клег.


Такава степен на разминаване между писани думи и извършвани дела сама по себе си е тревожна, защото издава степен на шизофренност, която не може да продължава дълго, преди да доведе до някакъв екзистенциален блокаж или до радикална интровертност на духа. Положението обаче е допълнително усложнено от огромното количество по-конкретни противоречия, които на практика дезинтегрират всяка възможност за последователна идентичност:


- ДПС няма как да е либерална партия от типа на английската, защото е очевидно "секторна партия" – т.е. представлява в политиката предимно един ограничен сектор (турския) на българското общество. Нито оправдава принципа на Бърк за постигане на националния интерес чрез стъпване върху общ принцип; нито пък партия, зависеща от етнически вот, може да бъде истински либерална. Либерализмът, това е триумфът в политиката на индивида, а не на групата и още по-малко – на етническата. Оттук и съмнителната стойност на твърденията, че отстоява индивидуалните права и свободи, породени от Просвещението и от последвалия го либерален консенсус в Европа.


- Макар най-"зелена" по документи, ДПС е онази политическа сила, която основно стои зад масираното изсичане на горите в последните години – поведение, по-скоро характерно за "модела КОЙ" (т.е. за третия свят), а не за някакво модерно европейско образувание.


- С положението "светска партия" нещата стоят все пак по-добре. Но остава неясно доколко скорошният флирт с ислямисткия турски президент Ердоган не е отстъпление от този принцип.


Под тези противоречия (които на свой ред се наслагват върху изначалната политико-идеологическа шизофрения на ДПС) стои още едно доста фундаментално. Няма как да си едновременно представител на най-бедните слоеве от населението (легитимно политическо занимание) – и на кредитно-пирамидния, изедническо-олигархичен модел "Пеевски", което пък е занимание, характерно за бандитските "партии" от Сиера Леоне до Симферопол.


Преди години БСП реши да бъде едновременно представител на "червените бабички" и "червените мобифони". Видяхме докъде стигна. А по принцип БСП е много по-устойчива от ДПС, тъй като не е секторна, а национална партия.


Да се върнем на дефиницията на Бърк. Заставайки пред нас днес, ратуваща за нашето внимание, уважение или дори – подкрепа,


какво ни съобщава за себе си ДПС


Съобщава ни нещо съвършено дезинтегрирано, разпадащо се на все по-малки парчета:


- Ние сме либерали и следователно – индивидуалисти; но представляваме етническа група.


- Ние сме "зелени"; но гората схващаме единствено като дървен материал за продан, а реките – като улеи за бетониране от наши фирми.


- Ние представляваме хората, за които 4 лева са сериозна сума; но и хората, за които 4 милиарда лева са нещо съвсем ежедневно.


- Ние сме модерна европейска партия, но същевременно не искаме властта, за да приложим своите идеи за управление в интерес на всички ви, а – защото властта ни трябва на нас; и затова сме готови да получим властта от всеки, бил той ляв, десен или "прагматичен".


- Като всяка модерна партия ние се борим за развитие и заетост; но същевременно крепим точно онзи модел на олигархичен грабеж, който спира развитието и гарантира безработица.


- Ние сме нормална партия, бореща се за всеки глас; но същевременно можем да си позволим да се отнасяме към публиката по подигравателно-високомерен начин, тъй като ние гласовете си ги имаме, гарантирани по етническо-религиозна линия.


Това виждаме "отвън" ние, гласоподавателите и данъкоплатците, чиито интереси партиите са призвани да отстояват. Все едно гледаме в парчетата на счупен прозорец, пръснати навън по земята, отделни фрагменти от лицето на някой, който наднича от втория етаж на сградата.


Какво виждат "отвътре" членовете на ДПС, когато застанат пред огледалото? Виждат ли цялостна идеологическа физиономия – или и те гледат фрагменти, от които се мъчат да сглобят някаква по-обобщена физиономия?


Ако изберат по-лесното – да гледат лицето на своя председател Местан, членовете на ДПС ще видят уверената физиономия на човек, който и за секунда не допуска, че има проблем. Което само по себе си е още един грамаден проблем, който трябва да бъде подреден до всички останали проблеми на ДПС.


Ако гледаме само физиономията на Местан, никога няма да разберем, че ДПС е в криза.


А истината е, че криза има – и тя е екзистенциална


т.е. опира до възможността ДПС да престане да съществува. Отсега виждам високомерните усмивки на видните депесари, затова напомням: такива партии винаги влизат в такива кризи там, където има демокрация. А в България има демокрация, колкото и самата ДПС в момента да е изолирана от контакти с нея.


Ако ДПС изчезне – а това няма как да не се случи, защото демократическите системи изяждат партии без идентичност – това не е непременно повод за радост. Защото ако останалите партии продължат, както досега, да се гнусят от това да представляват турци, помаци и цигани – това изчезване няма да е в националния интерес. Цели групи от населението ще останат непредставени в политическия процес и ще се превърнат в политически гета, генериращи обида, гняв и екстремизъм.


Но е факт, че в този си вид ДПС не обслужва националния интерес. А той е следният: ДПС да може някой ден да ни каже, без да ни качва на черешата или продава шменти-капели, къде се разполага в определението на Едмънд Бърк за партия:


- Каква група хора са?


- Как си представят националния интерес, който искат да преследват?


- И в това си преследване върху какъв принцип са стъпили, по който са постигнали съгласие?


Дотогава единствената видима полза от ДПС би била, че поне не са радикални ислямисти (нещо като единствената видима полза от Патриотичния фронт – че поне не са агенти на Путин). Това обаче вече не ни върши никаква работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1821 Неутрално

  Мда-а, или на мен, или на автора е трудно до се събуди. Изводът е горе - долу, логиката - както вече написах.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5081 Неутрално

  Ако ДПС изчезне,значи ДС е изчезнала.
  ДПС е ТЪРГОВСКИЯТ ОТДЕЛ на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДС

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Ако ДПС изчезне ще изпаднем в ремисия.

 4. 4 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Дано, дай Боже!

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 5. 5 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А не счита ли автора, че изводите които е направил за дпс, са в сила за всички партии! Че тези които се декларират за десни, всъщност за леви, за да спасяват закъсалите техни олигарси!
  Впрочем за протестите срещу втората велика реформа на герб, след закриването на партиди, закриване на влакове, в стил сталин!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 434 Неутрално
 8. 8 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А дано, ама надали.

  zenrus.ru
 9. 9 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Весело

  "Какво виждат "отвътре" членовете на ДПС, ..."

  Виждат корпулентния гръб на едно богато момчв, и усмихната и нагла физиономия на агент Павел!

  Happy face says, adios !
 10. 10 Профил на mimdal
  mimdal
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ... ох, уж тези авторови мисли са свързани и логични, обещават много да кажат и да дадат насока какво да очакваме, но някак си накрая много издишат. Щеше ми се да има много по-друг край от мисълта ,,поне не са радикални ислямисти".
  ... но, хайде, следващия път по-хубав и обмислено заключение да има.
  Връщам статията за поправка.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3590 Любопитно

  Доган дава ли интервюта?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  ами ей го дойнов , нашето шарли .
  "изедническо-олигархичен модел "Пеевски", което пък е занимание, характерно за бандитските "партии" от Сиера Леоне до Симферопол"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на mano
  mano
  Рейтинг: 434 Неутрално

  с ГЕРБ не е ли абсолютно същото ?
  (били десни, но с лекота национализират и искат държавата да преразпределя повече. Ще реформират а замразяват всяка реформа, която е крайно наложителна)

  за съжаление огромният процент хора в тази държава изобщо не се интересуват от начина на управление и вярват на всевъзможни месии и популисти. справка : ББЦ, Атака.

  Работа трябва, работа.

 14. 14 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Дайнов, не сте прав.
  Това паразитно, злокачествено образувание, наречено дпс/ не желая да го пиша с главни букви/ няма да изчезне. Поне не и в близките 20 години, колкото и да ми се иска и на мен.
  Най-малкото защото това е най-отявлено клиентелистката партия, чиито членове, най-вече от висшият ешалон, са обединени от едно-единствено верую: да крадем от държавата и от нейните граждани. А в последните години и от тъпата Европа.
  Служейки си умело със семиотиката на западната цивилизационна политика, изговарящи правилните думи за ухото на един непредубеден радетел на истински демократично-икономически ценности, дпс най-откровенно злоупотребява и лъже. Достатъчно е да погледнем кохортата "чисти етнически българи" служещи под знамето на крадците от дпс. Никой не може да ме убеди/ а съм сигурен ,че не само мен/ в идеологическата принадлежност към "идеалите" на дпс на тези крадци с български имена.
  Тази партия няма да изчезне скоро защото единствена си постави за цел да овладее властовите лостове по места, в държавни сектори, в администрацията на средно и висше ниво, и със зъби и нокти брани тези си придобивки. От една страна- с постове възнаграждава верните си членове-крадци, от друга- със същите тези постове се брани от всякакви опити да бъде разкрита като най-големият производител на кражби, далавери, измами, дори и убийства.
  дпс са наистина проклятието на България, уродливото отроче, създадено от народомразещите генерали от дс и комунистически ръководители, загрижени за собственото си оцеляване и благоденствие.
  Тази клентелистка клика няма да изчезне, особено в светлината на последните събития по света. Напротив, още по-кряскащо и силно ще заявява, че без тях България ще се превърне в зона на етнически конфликт на така стратегически важната югоизточна граница на Европа.
  Единственият начин дпс да бъде заличена като структура, е да бъдат изваждани наяве ВСИЧКИ нейни злоупотреби, ВСЕКИ един пример за заобикаляне на законите, ВСЯКА една кражба, извършена от нейните ръководители.
  И с истинска работа всред така наречените "членове и симпатизанти на дпс", нещо, което Костов трябваше да започне още докато беше министър-председател, но той, с присъщото си високомерие и гадна самовлюбеност, не направи.
  Да не говорим, че самият той, вярно, чрез подставени лица, участваше в крупномащабни кражби, организирани от дпс. Зная за какво говоря, а и в този форум има хора, които са наясно с това, самите те са били част от "кухнята" по онези години.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 15. 15 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8866 Неутрално

  Няма ако, веднага да изчезва от хоризонта на политическата сцена в България.

 16. 16 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 426 Неутрално

  По коментарите ще ги познаете! Платените тролове де

  България, къде е нашия change we can believe in?
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Дори и Генчо Дайнов се е светнал след четвърт век що за партия е ДПС което е похвално. Все пак е пропуснал най-важната характеристика на партията, че е петата колона на Турция в България и в тази светлина светския и характер е от малка полза защото не знам досега да са обвинили Турция за отказ от светските норми. А иначе да не се кахъри от въображаемата възможност ДПС да изчезне, ако това стане партията на Корман Исмаилов или друга турска партия ще заеме мястото и докато конституционният съд продължава да толерира турските партии.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ДПС трябва да изчезне като партия, защото дезинтегрира и капсулира малцинствата в България и е превърнала гражданския мир в заложник на своите интереси. В Европа трябва да бъдат забранени всички етнически партии, каквато е ДПС.

 19. 19 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 563 Неутрално

  +++ на автора.

  "Я з москалями не балакаю!"
 20. 20 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ДПС ще ги надживее всичките.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 21. 21 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това ми прилича на : Ако Ботев беше с каска ... Само с констатации и есета не става !

 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Г"Е"РБ ще се разпадне най-бързо от всичките партии, управлявали досега. Борисов вкара с единоличното си "управление" страната в тежка икономическа и обществена криза в периода август 2009-март 2013 година преди да бъде изгонен като Жан Виденов.
  Хората не го искат. 5/6 или 85% от българските избиратели не гласуваха за Борисов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ДПС е наистина тежък тумор, с толкова много разсейки, че е трудно да се отдели от организма когото убива.

  chavo64
 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Да не сме влезли в седмицата на политическата фантастика? Иначе шаблончето на Генчо с малки вариации е приложимо към всяка политическа твар, населяваща балканската котловина.

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Много добре написано.

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2100 Любопитно

  ДПС е "партия на целия народ" /от една религия или етнос/ съвсем по живковски. По същия начин и БСП беше "партия на целия червен народ" /в ЛЯВО не се допусна друга партия/. Крайно време е тези структури от други времена да бъдат подменени от адекватни на съвремието и всеки да си ходи при своите по ИНТЕРЕСИ - левите наляво, десните - надясно. В тоя си вид са вредни дори за себе си.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Браво Професоре!!!
  ... ти винаги си бил предсказател на важни, скрити, близки събития!
  Най-малкото, което могат да направят в ДПС е ... да се поучат от анализа ти, а не .... онова “първото“ за което си мислят.

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Добре написано, както обикновено, но и с няколко груби замацвания.

  Казаното за ДПС май звучи и за ГЕРБ в по-важната си част.

  И те нямат идентичност, пък за лидера им - да не говорим.

  и техните действия се разминават с декларациите.

  И каква остава разликата? Че едните са капсулирани, а другите са по-широко представени?

  Ами че по тази логика ДПС може да има по-добър шанс да оцелее от ГЕРБ защото има да плаща доста по-малко за поддръжката си.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ДПС и БСП - идентичност в съдържанието и различия в лозунгите. Добре де, читателите и времето /таргета и тайминга/ дали са случени?
  РБ и ГЕРБ - малко шамански заклинания. Е, поне е весело.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 31. 31 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Впечатление прави Дайнов и "ключ" № 14....Верността и на двамата ще помогне ли на страната? ... При наличието на субекти като "социален" - нищо добро не чака обществото...

 32. 32 Профил на bulgarinut57
  bulgarinut57
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#2:"Hawaii"]Ако ДПС изчезне,значи ДС е изчезнала.
  ДПС е ТЪРГОВСКИЯТ ОТДЕЛ на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДС [/quote]

  Най-краткото и най-точно определение, което съм чел !
  Бих добавил само ... ДС - дъщерно дружество на КГБ !

  Най-черната дата в хилядолетната ни история е 09.09.1944 година !!!
 33. 33 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  На някои май им омръзна да са в сянка.Например на А.Доган

 34. 34 Профил на bulgarinut57
  bulgarinut57
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#14:"clutch"]Дайнов, не сте прав. [/quote]

  Поздравления за по-дълбокия коментар, който сте направили !

  Най-черната дата в хилядолетната ни история е 09.09.1944 година !!!
 35. 35 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Те тия дето гласуват за ДПС изобщо не се интересуват от идентичността на партията си... Чакаме си задължителното гласуване, това е...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 36. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Време е традиционните партии възникнали през последните 200-300 години след победата на френската буржоазна революция да изчезнат напълно, както и парламентарната демокрация да бъде заменена от нов тип авторитарно (монархическо) упраление. Очевидно религиозните партии с история от хилядолетия немогат да бъдат заменени така лесно. Ние преживяхме епохата на така наречената "диктатура на пролетариата", която само на думи беше такава, а на дело управляващият пролетариат бяха една шепа "другари"- бандити обсебили за себе си държавата и благата и. Все пак по времето на комунизма нямаше мафия. Днес мафията наистина господства в България, но никой не иска да направи и най- елементарно движение за ликвидирането и. Никой не иска да отнеме основните атрибути на МАФИЯТА: НАРКОТИЦИТЕ, ХАЗАРТА, ПРОСТИТУЦИЯТА И БАНКИТЕ ОТПУСКАЩИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ "БЪРЗИ КРЕДИТИ". Дори и на страницата на "Дневник" понякога пускат реклами на "бързите кредити". Борисов за всичко говори, всякакви намерения има, но не и за приемането дори на най- малък, елементарен закон за ограничаване господството на мафията.

 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Както каза някой по-горе, не е гот да се пише с главни букви, та ... дпс ще изчезне най-лесно, ако отидем да гласуваме !
  А постове 1 и 32 са верни, както и "Ню Йорк таймс" !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  Слуховете са преждевременни.

  Капитализмът е ок. Държи се
  (освен некоя КТБ настинка отвреме-навреме).

  Респективно - Антикапитализмът, БКП и бекапета.

 39. 39 Профил на lele266
  lele266
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ДПС е либерална партия ама управлява с Атака за които либерастията е най-лошото нещо...

 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  Авторът пак се заблуждава. Не му е за пръв път. Дали ДПС има идентичност, или няма е без значение. Такава не им и трябва. Електоратът им е толково идентичен, че не може да бъде по-идентичен. То ДПС не е точно и партия. И е без значение каква е и как се казва. Но по-добре е да я има под някаква форма на партия, отколкото да стане команден щаб. Пази боже.

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Посланието не е лошо и вероятно почти всеки от нашия форум го желае, но доказателствения материал, който го подкрепя не е много убедителен и има доста теоретичен характер.
  Но за да не си остане гола теория въпросния материал трябва и ние, но и автора, да работим в посока по-голяма изборна активност, а не в полза на процеса стартиран от хората около БСП и ДПС (или всъщност КОЙ) до пълното отвратяване на хората от политиката и вместо изчезване на ДПС, да се стига до вдигане акциите на купените, манипулираните и изнудените гласове на държаните в бедност негови електорални групи. В това отношение и самия Дайнов може да отчете някои малки, но не съвсем несъществени грешки.

 42. 42 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  ДПС скоро няма да изчезне. По-скоро трябва да се обезличи и така сама ще се затрие. Има такива индикации-на Местан му се изчерпа речника.

 43. 43 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 766 Неутрално

  ДПС е продукт произведен в червената лаборатория на КГБ/ДС. От далечната 1991 г. до днес той е на пазара, търсен и употребяван от потребители, които не могат да прочетат дори етикета. Това, разбира се не ги извинява, но прекомерното приемане на подобни медикаменти постави консуматорите в поза партер. Поза, която причинява дискомфорт в седалищната област. Въпросът, дали изтича годноста на ''продукта'' ДПС и предстои ли неговата забрана и изхвърляне в канала на историята, обаче касае всички нас, защото подобни отрови практически ни задушават и убиват.

 44. 44 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 918 Неутрално

  За съжаление смятам, че ДПС от сегашните партии е най-малко вероятно да изчезне.

 45. 45 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добър коментар за ДПС.
  Но, не всичко е точно:
  1. В България демокрацията е фасадна /фалшива/, което директно осигурява живота и кражбите на политиците, не само от ДПС.
  2. ДПС няма да си отиде лесно, прекалено дълбоко са проникнали във властта и другите партии им се слагат, ако и да не го показват!
  3. ДПС е само следствие от порочния политически модел, който се установи след Т. Живков. Именно той трябва да се разбие с мажоритарни избори! По друг начин няма да стане!

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  Относно ГЕРБ: "Ние по принцип сме за всякакви евронеща, ама ако може да ги съчетаем с едни врътки с Пеевски и с малко уклон към Русия".
  Именно това ще изиграе лоша шега на бате Бойко...! Няма как дълго време да съчетава евронещата с врътките с Пеевски! Ония от Европа на пасат трева! Предполагам, за Меркел няма да е никакъв проблем да нарита Борисов в червения задник, ако същия прекали със сарайските задявки! Нищо, че са се прегръщали по някое време!
  Засега няма как ДПС да изчезне! Няма как, Борисов да стане президент без гласовете на ДПС!

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на генка стефанова
  генка стефанова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Вече става досадно с това дпс... Пак отклоняване на вниманието.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Да изчезне не само ДПС, а и останалите комуноидни лъжепартии!

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  [quote#46:"tww09306483"]Ония от Европа на пасат трева![/quote]

  Точно така! Унищожиха всички големи проекти, защото били руски и ни зарязаха вторачени в 15-км. тунели на кресненското дефиле.

 50. 50 Профил на brusarski
  brusarski
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Ех, ще настане такъв живот,
  че само си викам "дано" !

 51. 51 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Няма да умре ДПС.
  Без Костов,всички имат нужда от нея-царо, БСП, ГЕРБ.
  Очаквам това да се случи с ненужно създадената, некадърна, грабителска и катастрофална ГЕРБ.

 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3474 Неутрално

  До коментар 49.

  Айде бе... Унищожили ги казвате...? За голямото - големи са! И добре поне, че ги спряха за сега! Че все пълним едни каци без дъно и края му се не вижда...! И какво щяхме да спечелим от тия проекти, никой не е в състояние да каже, защото не се знаело...!
  Колкото до тунелите в Кресненското дефиле! Аз съм по-скоро песимист! Това е много сериозно съоръжение и ако предположим, че някоя чужда фирма го изпълни, после няма кой да го поддържа и експлоатира! Погледнете няколко мижави тунелчета по няма и километър между Правец и София на какво приличат и това, че все са в безкрайни ремонти!

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Статията е удър право в десятката.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 54. 54 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Голяма част от коментарите , на иначе познаващи действителността коментатори, не желаят да вникнат в темата и я коментират през пръсти. Автора се е постарал доста сериозно и анализът му на теоретично ниво е много смислен. Друг е въпросът до каква степен у нас онова,което е нормални в теоретичен аспект се случва в реалностите ни. При изкривената действителност, при силно наклонената кула на демократично устройство в държавата е абсолютно нормално теорията да се разминава с живота. В този аспект всякакви прогнози за една или друга партия, особено за такива като ДПС са силно изкривени.

 55. 55 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  ДПС е финансово икономическа групировка с военна структура на управление.Изключена от далаверата,тя ще се разпадне.

 56. 56 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  "- Как си представят националния интерес, който искат да преследват?
  - И в това си преследване върху какъв принцип са стъпили, по който са постигнали съгласие?"

  Когато лидерите на ДПС отговорят искрено на тези въпроси, няма да има нужда партията да изчезне - тя ще се е превърнала в нормална такава.
  Само дето не вярвам това някога да се случи - с тези лидери и с този електорат.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 57. 57 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като им отнемат порциите и възможността да крадат ,те сами ще изгубят интерес

 58. 58 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Такава степен на разминаване между писани думи и извършвани дела от ДПС е възможна, само ако избирателите ти са етнически или просто подкупени депесета (разбирай циганета).

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3780 Любопитно

  секи 4ти км

  В началото бе слово, другарки и другари.
  Бе то Пречиста Правда развита с агитпроп.

  То - словото, е Марка (запазена другарка [TM]),
  ако овреме сетиш се да твърдо защитиш.

  Такава: БКП.
  Такава: БСП.
  Такава: ДПС.

  Такава е и ГЕРБ.

  Запазени и пълни.
  Препълнени с сюжет.

  Гъвкави за ново
  съдържание и ред.

  По-горе: достойно
  марките вредихме.

  Старшина логично.
  Хроно естетично.

  Може и така:
  Мулти да полза.

  Гъвкавата марка
  значи Най-добра.

  Бекапета Ком?

  Да, но не съвсем.
  Не съвсем на мода
  в днешния ни ден.

  Бесепета Соц?

  Същото е - тоже,
  ако и Вместимост
  по-голяма може
  марката ни Соц.

  Марката ни ГЕРБ?

  Бива. Евро там,
  Евро ориентира.

  Граждани "матрял"
  Реорганизира.

  Модна бе, но вехне
  в скепсис и умира?

  Тясна сякаш е.
  Евро провинцялна...

  Соц Ком беше е
  Трансконтинентална.
  Интер национална.

  Марка ДПС?
  Тя е по-добре.

  Гъвкава, по Движна.
  Демократ престижна.

  Правда и Права.

  Всяко съдържание.

  Всеки популизъм
  подслон би намерил...
  рушвет и кифте...
  в марка ДПС.

  Тъй че както видно
  бесспорно е стало,
  старшинство присъства
  по-модерно. Зряло.

  Най-полезна
  марка ДПС излезе.

  ГЕРБ като ли май може да залезе.

  БСП стабилно Соца утвърждава.

  БКП гръба им пази. Защитава.

  Марките пази Свети. Защитавай!

  Крал не крал: пази Партия държава.


 60. 60 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 456 Неутрално

  ДПС може да обявява каквито си иска програми и да действа в пълна противоположност с тях, защото е изградила политически монопол, който разширява. Те не се борят всеки път за гласа на избиратели – те го имат с гаранция.

  Затова могат да вкарат всякакви съмнителни лица и дори откровени разбойници в НС и когато някой постави въпроса, следва дежурният отговор: „За „депутата Х” са гласували 10 (20, 30) хиляди български избиратели. Той е напълно законно и легитимно избран народен представител, като всички останали в НС.” И разговорът е дотук.

  Ерго, „моделът ДПС” може да се реши при две предпоставки: Създаване на условия за разбиване на всякакви политически монополи в страната. И второ, създаване на механизъм, който гарантира, че веднъж избран, „политикът Х” ще продължи да бъде именно народен представител във всеки ден от своя престой в НС, а няма да е агент на интересите на чужди държави, както и представител и защитник на нелегитимни частни и престъпни мафиотски интереси.

  И понеже политиците умират да ни говорят как дават мило и драго за своя народ, как не спят, за да мислят и работят за него, как единствената цел на съзнателния им живот е да се трудят неуморно за хората, нека им дадем възможност редовно да ни го доказват. Да минават ПЕРИОДИЧНО НА ПОЛИГРАФ, за да види народът, техният суверен и работодател, господарят на страната, дали спазват клетвата си на народни представители или не.

  Полиграфът ще ги изкара на светло, ще отнеме тайната им власт, заради която се натискат да са в политиката и ще им позволи наистина да работят само и единствено за благото на своя народ, точно както непрекъснато ни убеждават, че правят и както ги задължава конституцията на РБ и клетвата им на народни представители.

 61. 61 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 663 Неутрално

  [quote#14:"clutch"]Единственият начин дпс да бъде заличена като структура, е да бъдат изваждани наяве ВСИЧКИ нейни злоупотреби, ВСЕКИ един пример за заобикаляне на законите, ВСЯКА една кражба, извършена от нейните ръководители. [/quote]

  Какво стана аджеба с Христо Бисеров?

 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  ДПС да изчезне?
  Трудна работа...хванали са ниша, която е непревземаема.

 63. 63 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Описаното от г-н Дайнов е вярно. А този тип лицемерие, меко казано, ще изчезне, с намаляването на простотията в българското общество. Което не е сигурно, предвид огромните маси неграмотни и оставени извън цивилизационния модел на Европа роми.

 64. 64 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4509 Неутрално

  Не виждам как ще изчезне, къде ще се дянат всички които гласуват за ДПС ? Изведнъж ще се събудят?

  klimentm
 65. 65 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":
  [quote#2:"Hawaii"]Ако ДПС изчезне, значи ДС е изчезнала. [/quote]
  ========
  Анджак,
  Затова с бойният чук, че възела е троен и много дебел.

  Иначе ще си продължава: "трай коньо за зелена трЯва"

 66. 66 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  ДПС е тюрлю-гювеч ама вкиснал.

  ЗАКРИВАЙ !

 67. 67 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Ако ДПС изчезне.А дано,ама надали

 68. 68 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 696 Гневно

  ДС обръчите от фирми зад ДПС се захранват от мъката и гибелта на българския народ ! Те са смъртоносен тумор в гърдите на майка България, който трябва да бъде хирургически незбавно отстранен с операция "Чисти ръце" във всички власти - съдебна, изпълнителна, централно и регионално административна !

 69. 69 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  ДПС може и трябва да бъде поставено на полагащото му се място на НПО в системата на националното ни демократично общуване, само с одобрение на амбасадата и надлежна Реформа в Модела на Политика и Управление, който практикуваме ...
  При днешния Модел /с ПП ДПС/, нашето общество функционира с отнета Способност за вътрешно интегриране и саморазвитие ...

 70. 70 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Да изчезне, де късмет де

 71. 71 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 837 Неутрално

  ... - въздухът ще стане свеж.

 72. 72 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#61] от "marker":
  че ти питаш какво стана с бисеров, е добре. Но това,че медиите целокупно мълчат по въпроса, хич не е добре.

  Назови очевидното
 73. 73 Профил на gonzalez
  *****
  Неутрално

  Брилянтна статия на Дайнов!

 74. 74 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#72] от "султана глаушева":

  А мен ме учудва, #кой на един такъв простичък въпрос слага минус?

 75. 75 Профил на Максим Александров
  Максим Александров
  Рейтинг: 661 Любопитно

  Ако ДПС изчезне, РБ дано да не се разцепи, щото рязко ще стане първа политическа сила... Mark my words!

  https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 76. 76 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 930 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Поздравления ++++++++++

  Истинският наследник на мракобесната БКП е ДПС.
  БСП е само допустимата ѝ мимикрия.

  Navigare Necesse Est
 77. 77 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 434 Весело

  Дайнов, слаба и повърхностна статия целяща да обругае националистите. Ние още през 1990 г. казахме, че ДПС е мафия в услуга на руските, турските и американските интереси на разрушаването на България - крадлива, антибългарска организация, служеща на чужди разузнавания и държаща в гето и робство българо-мохамедани и български турци. Ти се сети да кажеш, къде - къде по-меко и завоалирано нещо подобно, чак като Сорос ти спря паричките.....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 78. 78 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#18] от "baxter":

  ДПС е единствената етническа партия-фирма в Европа. Друга няма.

 79. 79 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ха дано, а ма на дали!!!!
  [quote#68:"objective"]ДС обръчите от фирми зад ДПС се захранват от мъката и гибелта на българския народ ! Те са смъртоносен тумор в гърдите на майка България, който трябва да бъде хирургически незбавно отстранен с операция "Чисти ръце" във всички власти - съдебна, изпълнителна, централно и регионално административна !
  [/quote]

  Ама #кой да го направи а?

 80. 80 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2563 Разстроено

  """ "Партията – това е група от хора, обединени за постигане, с техните общи усилия, на националния интерес; и стъпващи върху някакъв определен принцип, върху който всички са постигнали съгласие". """
  =================

  """. . .НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС . . . """

  ------------------

  И коя от нашите партии покрива това ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 81. 81 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  САМО ЗАГЛАВИЯТА СТИГАТ

  Но ще започна с два цитата:
  “Огромното напрежение, което се струпа върху МВР и Цветанов, трябва да доведе до очаквания резултат, гербаджиите да започнат да се карат помежду си, Цветанов да изчезне от политиката и ГЕРБ да стигне до погром на изборите."
  Отвратихте ли се? Авторът не може да не е обучаван специално в някоя агентурна лаборатория как се правят политически саботажи, нали?
  Прочетете сега това:
  “Подкрепата на дясната интелектуална общност за ГЕРБ не е, както видяхме, явление от рационален порядък.”
  Ех, явно си имаме работа с голям и много рационален десен ум.
  И сега си признавам: цитатите взех от долните статии, автор на които е известният политолог “проф.” Евгений Дайнов. В тях има още много подобни бисери, но ще ви спестя политическата му чалга.
  А аз, като избирател на ГЕРБ, според него “утайка и тиня на обществото”, ще посъветвам “десния“ професор, учил около 1976 г. в Оксфорд за моя сметка, да си хвърли дипломите, да напусне НБУ и да си седи на село. В копането може да има по-голям успех. Нищо от това, което е говорил и предсказвал, не се сбъдна.
  Статиите, чиито заглавия цитирам по-долу, са писани от началото на 2013 г. досега и са публикувани в един само сайт. Дори и да има другаде, още дайнови варварски мръсотии няма да търся.
  Една от тези статии е получила висока оценка от Коалиция за България - на 12 май 2013 г. е включена в "безценния" им "предВЕСТНИК НА ПРОМЯНАТА".
  Стиснете зъби и четете, само заглавията стигат, за да се отвратите от вонята на този мозък:
  .............................
  Ако пак изберем ГЕРБ, това ще са последните ни избори
  Бойко и Цецо орезилиха България, Цецо в затвора!
  Вальо, Емо, Цеко, Цецо - глутницата на Бойко
  Борисов няма да управлява повече
  Борисов няма ход - ако посегне на Цветанов, пада и той
  ГЕРБ са мъртъвци, ще мърдат още малко и ще отмрат
  ГЕРБ няма място в програмно правителство, те не са решение, те са проблемът
  Отмирането на ГЕРБ ще е бавно и мъчително
  Утайката, тинята на обществото гласува за Бойко Борисов
  Ако ГЕРБ се опита да установи двувластие в страната - значи се готви преврат
  Колкото по-дълго ГЕРБ е извън властта, толкова по-бързо отслабва
  ГЕРБ не са партия, а групировка
  ГЕРБ вече загуби от БСП
  Борисов заслужи всеобщо презрение
  Днес беше краят на ГЕРБ, да запомним 17 февруари
  Простащината на Борисов няма да му бъде простена
  ....................................
  Ще използвам едно от заглавията на задкулисните му съратници:
  По какво се познава, че някой е комунист?
  И отговарям:
  По лъжите, по тъпотията и по гнусния му език!
  Много ви здраве от ГЕРБ, които още "мърдат", и от Борисов, който според експертните ви “анализи” никога нямало да се върне на власт!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 82. 82 Профил на Тихомир Гочев
  Тихомир Гочев
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Само дето авторът ни е написал едни неща, които на читателите на тая медия са й до болка познати. На тези читатели няма нужда някой да рзкрива пороците на ДПС.
  А нека се опита да разкаже тия неща на тия, дето гласуват за тая партия... ама и да го разберат!
  Е, това е майсторлъка!
  Ама още не се е намерил майстора...

  TiGGo
 83. 83 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ако хепатитът изчезне от планетата ,какво ли би било ?

 84. 84 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 221 Неутрално

  На тази територия няма деморкрация, няма партии, няма дори и държава. Това дори не е и фасадна демокрация, а направо гротеска - т.е. гавра с деморкацията.
  *****
  ДПС няма да изчезне, защото не е в противоречие с реалностите. Мафията си има държава и отделните мафиотски фамилии си имат плитическо представителство - нещо като партии. Всички сме на ясно, че това е пунтаж, че и направо гавра с принципите на демокрацията, само Дайнов не го е разбрал.

 85. 85 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#83] от "the_axel":

  Ако нещо изчезне, то ще бъде заместено от нещо по-уродливо!
  (За съжаление!)

  Природата не търпи празно пространство!

  Да разлая троловете!!
 86. 86 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  "Ако ДПС изчезне..."

  Амин! Дай, Боже! Кога ще дойде този светъл ден?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 87. 87 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Ясно е например идеологическото послание на РБ: "Ние сме се изправили против мафията, завзела държавата; и се борим за това да избутаме мафията и да си върнем държавата чрез реформи, които да възстановят демокрацията и правовия ред". Как РБ ще избутат мафията,като са в коалиция с нея?

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  "Посланието на ГЕРБ също е лесно за разбиране: "Ние по принцип сме за всякакви евронеща, ама ако може да ги съчетаем с едни врътки с Пеевски и с малко уклон към Русия".
  Съвсем точно.Но врътките са до време.Истината винаги излиза наяве,колкото и да я крием.

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8452 Неутрално

  ДПС е създадена заради група хора.

 90. 90 Профил на bulgarinut57
  bulgarinut57
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#49:"judjuk"]... Унищожиха всички големи проекти, защото били руски ...[/quote]

  Не "големи", а ЗАГРОБВАЩИ !!!

  РОССИЯ ВИНАГИ Е БИЛА ВРАГ №1 НА БЪЛГАРИЯ !!!
  ВИНАГИ !!!

  Ако се информирате НЕПРЕДУБЕДЕНО, може и сам да видите истината.

  Колкото до ДПС, общоселска тайна е, че е проект и реализация на КГБ - ДС !

  Българските турци са много свестни хора, имам достатъчно приятели от тях, но "партията" ДПС няма почти нищо общо с тях !

  Най-черната дата в хилядолетната ни история е 09.09.1944 година !!!
 91. 91 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 754 Неутрално

  ДПС е криминален консорциум, а не партия. Започнало като клуб на ДС престъпника от турски произход, 'движението' бързо се трансформира в притегателен център за всичко най-отвратително в България.
  Идеология изобщо не им трябва, защото 95% от електората им е коефициент на интелигентност около нулата, т.е. не биха разбрали каквото и да е послание или идеология, а останалите 5% имат користен(и понякога криминален) интерес, който е по-силен от всякакви идеологии. Т.е. на ДПС идеология би им трябвала евентуално само за пред тези, които не гласуват за тях. Те обаче ще предпочетат да вярват на очите си и да определят отношението си към ДПС по делата им, а не по това какво самото ДПС говори за себе си. Т.е. и тук идеология не е нужна.
  Дайнов щеше да е прав, ако ставаше дума за нормална партия. А ДПС не е. Да разчитаме на саморазпад ей така от нищо би било наивно - тази криминална шайка ще съществува, докато може безнаказано да граби и паразитира на гърба на българите.
  И между другото това, че не са радикални ислямисти нищо не значи. Ако могат да извлекат облаги от това да работят за радикални ислямисти или да обработват скудоумния си електорат в тая посока, не биха се поколебали и за миг.

 92. 92 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  ДПС е партията, която е била във властта най-много време за последните 25 години. Ако се прибавят и управлението на ГЕРБ и сега, то излиза че е управлявала 2/3 от времето, а от 2001 на практика не е излизала от властта. На никого не му пука, никой не ги пита защо съсипват България, как ще поемат отговорността си за това икономическо разграбване и мафитиозиране на България.

 93. 93 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Идеологията на ДПС са парите и интересите на Турция.
  Лошото е че идеологията на другите партии са просто пари.
  Има ли партия, чиято идеология да е интересът на България ? НЕ.

 94. 94 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Каква партия е ДПС и какво преследва се вижда общо взето от дискусията. Последното изпълнение - фалита на КТБ, осъществен от техния финансов министър, и техния гуверньор, със съдействието на силно приближения им гл. прокурор, а и на руските "фактори", илюстрира какъв "национален" интерес преследват - фалит на държавата. Удар в слабините на Евросъюза, където точно е България и евентуалното й отписване. За да остане в сивата зона между Сибир и Анадола.

 95. 95 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#46:"tww09306483"]Засега няма как ДПС да изчезне! Няма как, Борисов да стане президент без гласовете на ДПС!
  [/quote]А значи ли това, че след като ББ стане президент, ДПС ще изчезне?

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 96. 96 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#14] от "clutch":

  Поздравления! Вашият коментар е един от най-смислените, които съм чел досега!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 97. 97 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#91] от "Ментор":

  !

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 98. 98 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#81] от "avatar":

  Поздравления от мен - още една обществена утайка!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 99. 99 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 739 Неутрално

  [quote#14:"clutch"]Да не говорим, че самият той, вярно, чрез подставени лица, участваше в крупномащабни кражби, организирани от дпс. [/quote]
  Точно! След като развалиха калимерата с Доган и Илия Павлов, те му спретнаха преврата като му домъкнаха Сакса. Започна войната "Костов-Доган", която сега се нарича евфемистично "Василев-Пеевски". Нищо че и двамата се крият по сенките и не си признават, че си дърпат куклите и парцалките под командата на всемогъщите КГБ групировки в Кремъл.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 100. 100 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ,,турци, помаци и цигани ''
  ДАЛИ НЕКОГА ЩЕ НАУЧИТЕ НЕЩО.??????
  ВЧЕРА ВИ ОБЯСНИХА ,ЧЕ УБИЙЦИТЕ СА ФРАНЦУЗИ ОТ ЕДИ КАКЪВ СИ ПРОИЗХОД.!!!!!
  В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДРУГИ ОСВЕН БЪЛГАРИ.
  ТОВА ЧЕ ТИ СЕ МИСЛИШ ЗА МАРСИАНЕЦ НЕ ТЕ ПРАВИ ТАКЪВ ,А ЛУД.!!
  АКО НЕ ЗНАЕШ , ИЗСЕЛИЛИТЕ СЕ ,,ТУРЦИ" ,ТАМ МИНАХА НАТУРАЛИЗАЦИЯ И ТОГАВА ИМ ДАДОХА ГРАЖДАНСТВО ( след 10 - 15 г.) СТАНАХА ТУРЦИ.
  ПРИ ЖЕЛАНИЕ ОТ ТВОЯ СТАНА И ТИ МОЖЕШ ДА УСПЕЕШ ПО СЪЩИЯ РЕД . КАКВО ЧАКАШ.???????????

  СВОБОДЕН
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK