Тероризъм, демокрация и религия

Тероризъм, демокрация и религия

© ReutersТероризмът разрушава демокрацията по коварен начин. Създава се страх в обществото и мнозина решават, че могат да се лишат от някои свои граждански свободи в името на сигурността си. За това се говореше и след най-голямата и кървава терористична атака на 11 септември 2001 г. в САЩ. Тогава администрацията на Джордж Буш-младши въведе Патриотичния закон (Patriot Act) за борба с тероризма, с който, според критиците му, се дава по-голяма възможност на властите да следят и контролират хората.


Малцина в днешния демократичен свят протестират срещу видеонаблюдението навсякъде в общественото пространство. Видеонаблюдението ограничава престъпността или помага тя да се разкрива. Но тези видеокамери навсякъде около нас много приличат на окото на Големия брат от "1984" на Оруел. Иронично е, че много хора мечтаят да участват в предаването Big Brother, да се изложат на "всевиждащото око", за да бъдат видени от всички, без да си дават сметка откъде идва и какво означава метафората Big Brother(Голям брат).


Не само в шоубизнеса, но и в изкуствата доминацията на пазара, подобно на тоталитарната диктатура, налага на твореца своеобразна цензура. Творецът започва да се съобразява с масовия вкус в желанието си да "произведе продаваем продукт", да стане богат или известен. Така неграмотността, вкусът на най-масовия читател, зрител и слушател на изкуствата, ограничава свободата на твореца и руши самата същност на художественото творчество. По подобен начин това прави тоталитарната диктатура, която изисква от твореца да обслужва "масите" или всъщност да бъде идеологически слуга на властта.
Парадоксално е, че "народните маси", ако не са израснали до гражданско общество от свободни индивиди, най-често не обичат демокрацията.


"Народът" не обича "властта на народа"


Колкото по-безпросветни са масите, колкото по-далеч са от състоянието на гражданско общество, съставено от свободни и активни индивиди, толкова по-популярна е диктатурата на силната личност, на "добрия цар", на "народния вожд", дучето или фюрера. Колкото по-безпросветни са масите, толкова по-презряна е от тях либералната демокрация. Симптоматични у нас са любими на троловете думи като "либерасти".


Свободата на словото и толерантността към различните са фундаментът на демокрацията. Не може да има демокрация там, където няма толерантност, където няма търпимост към мнения, с които не сме съгласни или които дори ни обиждат. Всеки се изказва и всеки има право на глас на агората в демократичния полис. Както и в социалните мрежи. И мнозинството, което управлява чрез гласуване, не наказва малцинството.


Не може да има демокрация в общество, в което например Райко Алексиев е наказан със смърт за карикатура на Сталин или карикатуристите от "Шарли ебдо" са наказани със смърт за карикатура на пророка Мохамед. Те са публикували и карикатури на Папата и на Божията Майка.


Нетърпимостта към различните – в етнически, политически, религиозен или сексуален план е


нетърпимост към демокрацията изобщо


Разбира се, демокрацията не е възможна ако няма гражданско общество и равенство пред законите на страната, които се спазват. 


Либералната демокрация в началото на 21-ви век е атакувана от много страни. От путинистите и идеолозите на войната на "евразийската армия на доброто срещу атлантическата армия на злото" (по В. Сидеров), от Ислямската държава в Ирак и Леванта, която приветства терористите и е обявила война на западната либерална демокрация, от крайнодесните и крайнолевите в самата западна либерална демокрация, които искат държавата да създава полицейски ред като дискриминира чужденците и малцинствата или пък да преразпределя благата по равно независимо от количеството и качеството на труда. И крайнолевите и крайнодесните работят против единството на Европейския съюз, заедно с другите врагове на либералната демокрация.


У нас


понятията за ляво и дясно са още по-объркани


Леви социалисти защитават крайнодесния Путин и властта на олигархията. Валентин Георгиев, автор на партийния вестник "Дума", написа във "Фейсбук", че французите си го били заслужили по повод екзекуцията на карикатуристите. Очевидно и за Георгиев либералната демокрация е големият проблем, както и за ислямските фундаменталисти. И убийството на невинни хора е заслужено.


Вероятно терористичните убийства на журналистите от "Шарли ебдо" в Париж през миналата седмица ще помогнат да ултрадесните, като Марин Льо Пен, на тези, които искат да се ограничават правата на малцинствата и чужденците, да се въвежда по-строг полицейски ред. Така тероризмът руши демокрацията отвътре.


Не трябва да се подаваме на страха и не трябва да забравяме мисълта на Волтер: "Не съм съгласен с твоето мнение, но ще защитавам до смърт правото ти да го изкажеш". В крайна сметка, вярвам че демокрацията, именно поради своята толерантност към различните, е


по-устойчива и силна от всяка диктатура


Историята на световните войни – топлите и студената – от 20-ти век доказва това.


Религията е важна за обществото, както вярата е важна за всеки отделен човек. Някакъв религиозен морал стои в основата на всяко общество. Но една морално-религиозна ценност, без която обществото е невъзможно, е именно толерантността към другите (любовта към ближния), както и грижата за бедния и страдащия. Исус призовава, според Евангелието на Лука, да обичаме враговете си. "Не убивай!" е една от десетте Божи заповеди, според моисеевите книги. А Моисеевите книги са свещени и за евреи, и за християни и за мюсюлмани. В Корана (Сура 2) се казва:"...И дадохме на Муса [Mоисей] Писанието и подир него изпратихме един след друг пратениците, и дадохме на Иса [Исус], сина на Мариам [Мария], ясни знаци, и ги подкрепихме със Светия дух..." Мирното съжителство и любовта между хората не противоречи на никоя религия. А убийството на хора, които мислят различно от нас, е варварство. Това не е религиозен морал.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Специално за БСП,тяхната мая е тероризма,героите които те честват са терористи.И Ленин и Сталин са масови убийци,това е примера на всички болшевики по света това е примера и на другаря Георгиев от в-к Дума.Религията на болшевизма и ислямизма се нарича тероризъм.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Предпочитам по-голям да е контролът, отколкото подобни терористи да вилнеят спокойно.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Мирното съжителство и любовта между хората не противоречи на никоя религия.[/quote]

  Да, стига да не са в един кюп.
  Сложи християнин, мюсюлманин, будист, хиндуист и атеист да живеят в една къща и гледай какво става. Вместо мирно съжителство ще започне борба за надмощие - всеки ще се стреми да изтласка другия морално, идеологически и дори чисто физически.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Исус призовава според Евангелието на Лука да обичаме враговете си "Не убивай", но в Корана и според Мохамед пише "Зъб за зъб, око за око". Как ще преодолеем тези различия и как ще се противопоставим на светите писания. Толерантността на едните, ще вразуми ли другите? Съвместно съжителство ще бъде ли постигнато и как?

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Всичко минава през гражданското възпитание на жителите на съответната страна.
  Представете си каква би била реакцията в Бългрия ако убийството на карикатуристите бе станало не в Париж, а (да не дава господ) в София…..
  При всички случаи тя (реакцията) едва ли би била същата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Мисля, че Франция ще реагира адекватно и ще промени законодателството си, за да не дава то прекалена свобода на радикалистите. Очакваме го.

 8. 8 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  “They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.”

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  През 70-те и 80-те съветският лагер опитваше чрез тероризъм да съсипе западната демокрация, КГБ, чешката и българската ДС обучаваха Червените бригади на градска партизанска война. (Обаче се срина комунизма, а не демокрацията.) Затова днес комунистите симпатизират на ислямските терористи, а путиновото куче Кадиров обяви Ходорковски за враг на мюсюлманите заради подкрепата си за френските карикатуристи и го заплаши, че в Швейцария ще се намери кой да му потърси сурова и болезнена сметка.

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#5] от "baxter":

  Защо тогава кръстоносците, инквизицията, калвинистите, ирландските католици и протестанти, сръбските касапи от Сребреница и руските православни фашисти от Донбас не слушат Христос?

 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  вярвам че демокрацията, именно поради своята толерантност към различните
  ==================================
  Т.е. подкрепата на конфликта в Украйна с оръжие и пари, превърнало се в основна цел на ъншната политика, обявяването за враг и очернянето в медиите на всеки който не изпълнява разпорежданията на Вашингтон ( най демократични ъф корс), приемането на ксенофобския и агресивен закон "Закон за подкрепа на свободата в Украйна", който по същество е обявяване на война, настояването пред европейските страни да бъдат лансирани в елита или американски служители ( Дейниъл Миитоу или Саймън Дянкоу) или женени за американки - Кличко, Сикорски, Саакашвили и т.н. или и двете, най високия военен бюджет изобщо в историята, разширяването на НАТО (превърнало се в откровен защитник на американски интереси), разпалването на война в Близкия изток с цел съсипване на неудобни за САЩ режими? И изобщо Левчев с неговите сказки в стил политпросвета от ЗКПЧ в соц. армията е направо.....жалък.
  ПП.Сега да видим модераторите колко са толерантни към "различното" мнение.

 12. 12 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Когато някой нарушава нормите в обществото и се държи като кръвожадно животно, то и обществото трябва да го третира като такова! Тоновете умилителни приказчици за толерантност, хуманност и милосърдие са кухи и лицемерни фрази.

 13. 13 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Тоази текст не е лош, както и много подобни с които постоянно ни заливат. Лошото е, че се преповтарят баналности, които не вършат работа. Замъглява се основният проблем. Има разбира се и неточности. В основата на всяко общество стоят духовни и морални ценности, разбира се, но те не са религиозен монопол. Нещо повече, когато това се приеме за истина, много неща зависят от специфични прочит на свещени книги, а това вече е много, ама много опасно. Винаги ще се намерят съответните текстове, които да оправдаят каквото и да е действие. Примери в историятя - с лопата да ги ринеш. Религията е това, което са изповядващите я. Християнството е изминало дълъг път, повлияно от общеното развитие в европа. С исляма нещата са просто трагични. Трябва да се казват тези неща на висок глас, а не да се бръщолевят баналности. Ислямът е горе долу на нивото, на което е било християнството във времената на инквизицията. Погледнете СА. Не се страхувайте да погледнете злото. Не помага, само вреди.

 14. 14 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#5:"baxter"]но в Корана и според Мохамед пише "Зъб за зъб, око за око".[/quote]
  Това е от Библията, Стария завет.
  „…око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, нога за нога, изгоряло за изгоряло, рана за рана, натъртено за натъртено…“

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#10:"spiegel"]Защо тогава кръстоносците, инквизицията, калвинистите, ирландските католици[/quote]
  И английските и американските протестанти си пропуснал. Едните продавали на индианците заразени с едра шарка одеяла, за да "свършат" по бързо а другите освен търговци с роби и робовладелци, започнали и война с испанците защото Великият Бял баща им казал че Тексас е техен.

 16. 16 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#12:"yorddj"]Когато някой нарушава нормите в обществото и се държи като кръвожадно животно, то и обществото трябва да го третира като такова! [/quote]
  Москов също каза нещо подобно и всички скочиха отгоре му.
  "Ако някой е избрал да живее и да се държи като скот, получава и правото да бъде третиран като такъв."

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 17. 17 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 378 Неутрално

  "Колкото по-безпросветни са масите, колкото по-далеч са от състоянието на гражданско общество, съставено от свободни и активни индивиди, толкова по-популярна е диктатурата на силната личност, на "добрия цар", на "народния Вожд", дучето или фюрер. Колкото по-безпросветни са масите, толкова по-презряна е от тях либералната демокрация."

  +++ Това май трябва да си го лепнем на хладилниците.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 18. 18 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#15:"Каишков - Гласът на Америка"]И английските и американските протестанти си пропуснал.[/quote]
  А ти пропускаш руските колонизатори. Как така Русия разшири толкова територията си, с добри дела ли?

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 19. 19 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Изпуснал си Хитлер, украинските фашисти, косовските екстремисти. Това казвам и аз. Но не разбрах въпросът ти. Или може би с това можем да оправдаем ислямския фашизъм и джихад. Или може би решението на проблемът със съвместното ни съжителство ще се решава по този начин?

 20. 20 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Владимир Левчев,нали не забравяте,че точно Вашата партия бе и навярно си остава първата в света атентаторка и убийца.Справка - атентата в храм Света Неделя,убийството на Райко Алексиев,т.н. народен съд,разстрелял без съд и присъда целият интелектуален и политически елит на България веднага след 9.9.44,който уби Сашо Сладура,уби Георги Марков,какво да изреждам още?
  И Вие говорите за толерантност?
  Да ние сме толерантни,но сме алергични към БСП-бивша?БКП.
  Ние сме Чарли,Щурец.....

  Tony
 21. 21 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  [quote#6:"Храбър"]Всичко минава през гражданското възпитание на жителите на съответната страна. [/quote]

  Разбира се. Толкова е просто, но не личи да има някакво разбиране по въпроса. Дори в този форум преобладава желанието за използване на каквото и да събитие за пропаганда на някакви идеологеми.

 22. 22 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "В крайна сметка, вярвам че демокрацията, именно поради своята толерантност към различните, е по-устойчива и силна от всяка диктатура. Историята на световните войни – топлите и студената – от 20-ти век доказва това."

  Демокрацията няма още 100 години навършени в по-голямата част от света, даже в Европа и САЩ е относително млад феномен, на фона на 3000-4000 години история на човешката цивилизация. Бих изчакал малко преди да дам такива утвърдителни заключения за това колко е устойчива.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2842 Разстроено

  [quote#0:"Владо Левчев"]Колкото по-безпросветни са масите, колкото по-далеч са от състоянието на гражданско общество от съставено от свободни и активни индивиди, толкова по-полпулярна е диктатурата на силната личност, на "добрия цар", на "народния Вожд", дучето или фюрер. Колкото по-безпросветни са масите, толкова по-презряна е от тях либералната демокрация. Симптоматични у нас са любими на троловете думи като "либерасти".
  [/quote]
  Владо пак си повтаряш изтърканите клишета на соросоидите и не предлагаш нищо рационално. Стига сте сквернили името на Райко Алексиев за евтини политически манипулации. Дори и синът му каза че е убит като интелектуалец, а не заради карикатурите на Сталин иначе би трябвало да бъдат избити всички които са рисували негови карикатури а такива е имало във всички вестници с изключение на комунистическите.
  А що се отнася до цитираният текст, ако за теб маршът на Шарлитата е алтернативата на безпросветните маси които мразят демокрацията и жадуват за силната ръка мога да ти възразя че тези които допуснаха отявлени ислямисти като Ердоган и аркадашите му от петролните шейхства, финансирали и обучавали ислямските терористи, да бъдат начело на марша им не са с нищо по-добри дори са по-опасни защото благодарение на безмозъчната им толерантност стана възможна ислямизацията на Европа.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2842 Разстроено

  А тези две забрадени гълъбчета от снимката на Ройтерс трудно могат да убедят някого освен безмозъчните ислямофили че ислямът е мир защото цялата му 14-вековна история е белязана с реки от християнска кръв.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Любопитно

  [quote#23:"Julian Mall"]Владо пак си повтаряш изтърканите клишета на соросоидите и не предлагаш нищо рационално.[/quote]
  А друга любима дума на троловете е "соросоид", наред с "либераст" и "толераст". Това е много рационално.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 27. 27 Профил на Фашингтон
  Фашингтон
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#5:"baxter"]Толерантността на едните, ще вразуми ли другите?[/quote]
  Не. Толерантността на едните се приема за слабост на другите.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Любопитно

  ДЕМОКРАЦИЯ:

  Човешко общество управлявано от
  Човешко общество.

  Управлявано Човечно тоест Хуманно тоест Справедливо.

  Категорично Няма място за Абсолютни човешки или Абсолютни на обществени права.

  Аналогично на човешка Недостъпност до Абсолютна истина,
  но по-лесно за разбиране:

  Всеки от индивидите в човешко общество има свой важен вътрешен мир свят (личен, частен private), но е и взаимно зависим
  в съществуването и поведението си с други индивиди в обществото, демос, народ или публика, с които съжителства,
  комуникира и дели физически и прочее ресурси на външния свят, вкл. едновременно (конкурентно) валидни права и свободи.

  Абсолютизирането на правата на един индивид, група или цялото "общество" представлява израждане на основната идея
  цел на демокрацията - за справедливо разпределение.

  Абсолютизиране на един вид права (напр. абсолютизиране на свобода на слово в публично пространство)
  е опасен антидемократичен екстремизъм.
  От невежество и/или политикономическа корист.

  Аман от агресивно невежество поганско, мохамеданско, коминтерновско или каквото и да е друго.

  Аман от нахални невежество и демагогия.
  Екстремистки опасни, заразителни и поразителни.

  "Перото е по-силно от меча"?

  Да, както и не.

  Да: Истина и Просветата са в сърцевината на Човешкия Индивидуален и Обществен Прогрес - щом става реч за обобщения. Истина и Просвета, в контраст с невежество, заблуди, лъжи и демагогия, натрапвани силовашки.

  Като и Не: Екстремистки злоупотреби с блудно слово за агитация е в нарушение на правата на "други".
  Безотговорност на една "партия" насърчава безотговорност от друга.
  Малоумие на една "партия" насърчава малоумие на друга. Статистически предвидимо: "оправдава" и засилва престъпен екстремизъм. Самоусилва и разгаря.

  Известни са безброй такива примери в многовековната история
  на човечеството.

  ПРОСВЕТА И ДИАЛОГ.

  Просвета от всички Учители - от хора и групи които считат, че могат да помагат в този смисъл.

  Диалог - на Равнопоставеност между Учители и Ученици.

  Другото е отказ от разум или прекалено късно поумняване.

  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска етика

  ................................


  "Не трябва да се подаваме на страха... "

  Лесно е да се каже, но каквато е човешката природа - основания за страх винаги се намират.
  В някаква степен - страхът е рационален феномен.

  "и не трябва да забравяме мисълта на Волтер:

  "Не съм съгласен с твоето мнение,
  но ще защитавам до смърт правото ти да го изкажеш"."

  Това е политическа демагогия, екстремистка,
  от тип "мъченическа". От другата страна на политическата "барикада" има не по-малко на брой "мъченици" екстремисти.

  "Не гледай какво правя, а слушай какво ти приказвам...".

  Волтер е останал известен в историята с може би всичко друго,
  но не и с това: да е защитавал с риск за живота си
  друго човешко същество, или кауза.

  "В крайна сметка, вярвам че демокрацията,
  именно поради своята толерантност към различните,
  е по-устойчива и силна от всяка диктатура".

  Нагла демагогия. Авторът й едва ли е чак толкова невеж и неграмотен.

  Названието "демокрация" Не гарантира каквото и да е
  срещу диктатура.

  Контрапримери на демагагската агитация и пропаганда:

  Десетки марксистки, компартийни и/или социалистически "народни" диктатури по света, включително "Народни републики" под Компартийни диктатури в социалистическия
  Концлагер на бившия СССР.

  Крещящо красноречиви:

  Бившата т.нар. Германска Демократическа Република на бившата КПСС, Москва

  и (още повече)

  Настоящата Народна Демократична Република Корея на потомствения диктатор Ким III.


  ЗА ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА
  ОТ НОМЕНКЛАТУРА НА ПОЛУБИВШАТА ЧУЖДА, НЕЛЕГИТИМНА И ПРЕСТЪПНА ТОТАЛИТАРНА КОМУНИСТИЧЕСКА ДИКТАТУРА.

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  "Религията е важна за обществото, както вярата е важна за всеки отделен човек. Някакъв религиозен морал стои в основата на всяко общество."

  Точно така е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Фашингтон
  Фашингтон
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#7:"theanalyser"]Мисля, че Франция ще реагира адекватно и ще промени законодателството си, за да не дава то прекалена свобода на радикалистите. [/quote]
  Просто не е нужно да дава гражданство на всеки африканец или азиатец. АКо е професор-мооже, но ако е дюнерджията Хасан? По-добре работна виза и като изтече-бай бай! Как е в Дубай? Как е в Саудитска арабия? Работят им хора от Индия, пакистан, Шри ланка и Бангладеш. За заплати около 100-150$ месечно. Контрактите им са 2 до 3 години. Длъжни са да водят живот съобразно Корана, да са праведно мюсулмани. И отделно живеят в складове, които нямат право как да е да напускат. Като им свърши договора-билета и у дома! Ако направят някакво нарушение-билета и у дома!
  Хората са го измислили, работи. Затова тяхното общество е по-здраво от нашето! Нашето ако го кара по същия начин като до сега ще бъде пометено!

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2842 Любопитно

  До коментар [#26] от "G-man":
  Вие какво рационално видяхте в писанието на господина? Все едни и същи кухи фрази които слушаме от 11 септември 2001 година.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":

  Ами покажете поне вие рационално мислене тогава. Вместо това започвате с напълно лишени от смисъл думи като цитираните в предния ми пост. Да ви нарека тогава "комуноид" и "путинист" и да приключваме.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 34. 34 Профил на Фашингтон
  Фашингтон
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#18:"G-man"]Как така Русия разшири толкова територията си, с добри дела ли? [/quote]
  Ми то има места в Сибир-в радиус двеста километра няма жив човек!

 35. 35 Профил на Фашингтон
  Фашингтон
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#22:"civis_eu_sum"]Демокрацията няма още 100 години навършени в по-голямата част от света, даже в Европа и САЩ е относително млад феномен, на фона на 3000-4000 години история на човешката цивилизация. Бих изчакал малко преди да дам такива утвърдителни заключения за това колко е устойчива. [/quote]
  Отделно модела на вселената е тотална диктатура-само волята на Господ или съответно-неумолимите физични закони.
  Няма тука демокрация! Къде е демокрацията за закона за всемирното привличане? Кой го прие и кой може да го отмени?
  Ставате смешни! Демокрацията не е естествена!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много брутална грешка е да се смесват политически и пазарни системи с религии. Статията тръгва от "тероризъм и демокрация" и стига до цитати от корана и библията. В общи линии един бълвоч от глупости и разсъждения, които нямат много общо с реалността. Единственото, което свързва понятията "демокрация" и "религия" е факта, че мюслитата НЕ рабират какво е демокрация.
  Всъщност, независимо от религиите, в момента има някакви кретени, които са решили, че ще тормозят целия свят и ще го занимават с техните проблеми - демокрацията им пречела, белите жени се разхождали по къси поли и т.н. Да ги хванат, да ги осъдят и да ги линчуват - това се иска от европейските служби. И точно това трябва да правят спрямо всички терористи, независимо от религиите. А колкото до исляма - това е инхеретно агресивна религия - докато го има ще има и разделение в света, просто защото в корана няма никаква толерантност! Но ако исляма го няма нищо не гарантира, че няма да има тероризъм! А пък демокрацията ни е толкова куха и мухлясала, че вече не знам какво толкова браним. Свободи... баси и свободата - по цял ден бачкане, плащане на данъци, такси и т.н. и всичко това, за да могат 5 човека на планетата да правят каквото си поискат. Да им пикая и на демокрацията и на измислените свободи - навсякъде сме напраскали знаци "забранено това", "забранено онова", "не пуши", "не къмпингувай"... Демокрацията е за хора, които имат нещо в главите и мислят адекватно, а не е за мърляшките, угоени европейски общества, където повечето хора си хвърлят боклуците по улиците и не им дреме дали пречат на останалите (образно казано)... та така - да се опитват (терористите) да съсипят нещо, което не съществува (демокрацията) си е кауза пердута... а бе, чугунените тикви са навсякъде.

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#33] от "G-man":
  Аз съм го казал но Вие се хващате единствено за думата соросоид която съм използвал като обобщение за проповядващите идеите финансирани от разни американски фондации за развитие на демокрацията, човешките права и т.н.
  Това го е казал и Карл Попър авторът на "Отвореното общество" чието име е присвоила едноименната фондация на дедо Шорош, че да толерираш нетолерантните е самоубийство за демокрацията.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Мирното съжителство и любовта между хората не противоречи на никоя религия..." Не- не съм съгласна! Всяка религия възниква като политическо учение и в последствие се превръща в идеология. Във всяка от писаните свещени книги има ясни думи, с които се казва, че последователите на религията воюват за нея, за това тя да има повече и повече последователи и има ясно разписани правила за отношение на религиозните към неверниците. Тези правила НЕ ВКЛЮЧВАТ мирно жителство! За това религиозните норми НЕ СА се превърнали в човешките писани закони/ обективното право/ и са заменени от него! За всеки човешки писан закон е предвиден определен законов ред за неговата промяна, отмяна и изменение , за разлика от религиозните норми. След като обществото се променя, се променят и законите му- така е при човешките писани закони, за разлика от религиозната догматика!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#39] от "logika":

  Така де, но това го има само в Корана.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#39:"logika"] мирно жителство[/quote] т.е. мирно съжителство. И всеки, който не е съгласен с това, да прочете корана, библията и старият завет, да си намери текстовете, касаещи не само друговерците с писана свещена книга, но и "неверниците"- т.е. атеистите, и ще се убеди в истинността на написаното от мен. Време е религиозните хора да разберат- има голяма част хора от съвременните ес общества, които са атеисти.Аз съм атеистка и НЕ ЖЕЛАЯ да ми се натрапват ЧУЖДИ/ религиозни/ на убежденията ми възгледи.Аз не ви натрапвам своите възгледи- не го правете и вие същото спрямо мен. Приемете, че атеистите сме част от съвременните общества, но си спомняйте това не само когато останете безработни и с "отвращение" ползвате и част от нашите данъци, във вид на обезщетение, от държавният бюджет!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#40] от "galio":
  В библията също има текстове за "неверниците"- т.е. атеистите, а не мюсюлманите или евреите...Не желая сега да ровя там, за да Ви го покажа...Може би довечера ще изровят пасажите- мисля, че са 2-3 на брой.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "logika":

  Слагаш под общ знаменател всички религии, което е тотално погрешно.

  Много текстове в Новия Завет влизат в противоречие с такива от Стария, а само една свещена книга оставя два избора - откуп или приобщаване - на иноверците. Тази книга е Корана.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 44. 44 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#42] от "logika":

  Понеже съм категорично на обратната теза, нека противопоставяме цитати.

  Ето, започвам:

  2:191 И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш.

  2:193 И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли, тогава да не се враждува, освен против угнетителите!

  4:56 Онези, които не вярват в Нашите знамения, ще ги изгаряме в Огъня. Всякога, щом кожата им се опече, я сменяваме с друга кожа, за да вкусят мъчението. Аллах е всемогъщ, всемъдър.

  Има още, но нека не прекалявам.

  Какво в този смисъл има в Новия Завет?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 45. 45 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#43:"galio"]Слагаш под общ знаменател всички религии...[/quote] Да - така е. В библиотеката си имам и библията, и корана , защото отношението ми към тях е като към обикновено литературно четиво.
  [quote#43:"galio"]което е тотално погрешно.[/quote] Зависи от гледната точка. От моя гледна точка е правилно- за това и действам в съответствие с моите убеждения.
  Трябват ми около 15тина минути, за да намеря точните цитати в библията, но сега не ми се занимава с това. Наистина довечера ще си направя труда и ще Ви ги цитирам...Самият факт че една от божиите заповеди е "аз съм бог ревнив- да нямаш друг бог освен мен.." е достатъчно показателна...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#43:"galio"]Много текстове в Новия Завет влизат в противоречие с такива от Стария[/quote] Благодаря Ви, че все пак го отчитате и го пишете....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Ислямът щеше да изглежда доста жалък, ако не му наливат доларите от петрола.
  Точно това му пречи да се реформира подобно на християнството преди векове.
  В добавка демографския бум го прави агресивен и опасен.
  На практика прогреса в Запада налива пари в тези примитивни общества.
  Нещо, като путиновата Русия , товаршчи.
  Докато има лесни пари реформи НЯМА да има!
  Преди повече от век, ислямската държава Турция стигна до ръба на оцеляването си. Все пак тръгна по светски път защото младо-турското общество осъзна тоталното си изоставане от Запада пък и дори от дребните си балканските си съседи.

 48. 48 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#14:"G-man"]Това е от Библията, Стария завет.
  „…око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, нога за нога, изгоряло за изгоряло, рана за рана, натъртено за натъртено…“

  [/quote]


  Точно така. В сравнение с Талмуда, Коранът е като писан от Джон Ленън.

  https://goo.gl/8NG90J
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#46] от "logika":

  Е, аз не съм религиозен, че да скачам с голи гърди по амбразурата

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 51. 51 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#45:"logika"]аз съм бог ревнив- да нямаш друг бог освен мен[/quote]

  Не, не е. Отделно, че това са юдеийски неща. Иисус никъде не пише да пекат хора, които не го приемат за спасител.

  Изобщо, новият завет има съвсем различно звучене.

  Старият завет на места е шизофреничен - при различните пророци различни насоки и закани ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 52. 52 Профил на stiga_be
  stiga_be
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Всъщност основния проблем на ислямските държави е че не могат да приемат спокойно един простичък факт - ЦЕЛИЯ просперитет на арабските/близкоизточните дъжави идва от така омразния за тях запад. Ако не са парите които тия получават от "неверниците" за нефта... още щяха да си живеят по землянките и да си доят камилите. Лесно получените пари от нефта ги изкараха изпод земята и сега те се чудят как да избият комплекса си за малоценност. Не случайно се избиват да си купуват какво ли не - то не са скъпи коли, футболни отбори, световни първенства, строят някакви уродливи "мегаполиси" в пустинята и т.н.
  Та и ислямския тероризъм пак от там идва...  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#51:"galio"]Старият завет на места е шизофреничен - при различните пророци различни насоки и закани [/quote]
  Да, но са обединени в един сборник/ антология и се приемат за свещена книга- извор на единствената мъдрост на християнството...Имам и "Книга на енох"- етиопската и славянската версии, преведени на български език, която не е влезнала/ незнайно защо/, в сборника, наречен библия, както и "Евангелието на юда"/ или онова, което историците приемат за евангелието на юда, както и книга за свитъците от Мъртво море .Но имам и "Книга на мъртвите" и странно защо, думата "Амин", ми напомня името на бог амон ра

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#53] от "logika":

  Знам, знам.

  Смъкнал си колкото мога и ги преглждам, пак като мога.

  Енох е разкаран, защото на всеки модерен човек ще му звучи като "Пътеводител на галактическия стопаджия" и ще започне да задава МНОГО неудобни въпроси.

  В общо линии Никейският събор налага забрани на литература - Иисус има към 70 ученика и от тях 4-ма минават цедката.

  За щастие в нета има списъци на забранените книги

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#47] от "ali_ibn_isa":

  Е и, какво да се прави оттук-натам, да не се купува петрол от араби, руснаци и прочее лоши хора ли, може би да се спретне една нова и малко по-голяма стена, а ла китайската.
  Няма как, особено при сегашните комуникации, оръжия и прочее средства, да се барикадираш, а опити и движение в тази посока всъщност е целения ефект на въпросната терористична дейност.
  Ще си става бавно и постепенно, както и до момента и нещата ще се наместват - нито е лесно, нито е приятно, но е по-добре от нищо или дори път в обратната посока.

 56. 56 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#51:"galio"]Иисус никъде не пише да пекат хора, които не го приемат за спасител.[/quote] Библията е написана от около 50 човека в различни времеви отрязъци.Реално ние НЕ ЗНАЕМ какво точно е казвал Исус, просто защото първите свидетелства за него във вид на разказ за него, датират от 70 до 100 години СЛЕД смъртта му и "възкръсването" му... Книгата на енох пък е направо потресаваща... Тя съвсем не съдържа само и единственото, описано в т.2 тук:
  http://www.pravoslavieto.com/bible/docs/bible_canon/apokrifi.htm , а и това: Преди да бъде включена в списъка на забранените книги, в ранното християнство
  Книгата на Енох се е смятала за изключително авторитетна, макар и не канонична. Тя е директно цитирана в Съборното послание на апостол Иуда, косвени намеци за нея дава апостол Петър, на нея се позовават Климент Александрийски, Ориген и авторът на неканоническото Послание на Варнава, който говори за нея като част от Писанието, а Тертулиан направо нарича я нарича Свето писание. По думите на отец Александър Мен,
  старозаветната генеалогия не дава подробности за личността на възнесения при Бога Енох, на когото се разкриват вселенските тайни, сюжет, познат от месопотамските легенди." - стр.42
  http://www.nationallibrary.bg/fce/001/0106/files/eti.pdf
  Ето и съдържанието на етиопската версия:
  http://otves.org/bg/index.php?option=com_content&task=view&id=187&Itemid=28  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  С две думи- Книгата на енод направо потвърждава теорията за слизането на извънземни астронавти на земята. Те притежавали познание и знания, недостъпни за тогавашното население на местността, където са се приземили. Имало съществена биологична разлика в анатомията на извънземните астронавти и местното човешко население и за това им е било абсолютно забранено да имат полови контакти и деца от местното население. Обаче...една група от астронавтите, решили не само да дадат на тогавашните хора "огъня"- т.е. познанията си в достъпен за тогавашните хора вид, но и да имат деца от местните жени.И тогава започнали страхотиите- децата им били гиганти на ръст спрямо местното население и изисквали все повече и повече храна, като убивали и отнемали със сила хранителните запаси на местното население ...И така нататък

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  Когато започнат да ти приказват за "тънки граници" на допустимо и недопустимо, неуловими за нормалния здрав разум, защитавайки лицемерието си с всички подръчни средства, знай, че става въпрос за дебели интереси, казано простичко за "дебели пачки".
  Другото е алабализъм.

 59. 59 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#57] от "logika":

  А като се погледнат и шумерските "митове и легенди", крадени подборно от списувателите на стария завет, картинката става по-всеобхватна

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 60. 60 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Разстроено

  Статията започна добре и вече си мислех как това ще е първия път когато ще се съглася с ВЛ. Да ама не. Той така си е възпитан милия да преповтаря мантрата на силните на деня.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 61. 61 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#55] от "tsvetko_51":

  Аз не давам съвети
  Изразявам мнение.
  По време на Студената война религиозните чувства бяха използвани от Запада в противоборството му със съветския блок. Пример за това са Афганистан, католицизма в Полша, та дори и българските турци.
  Друг е въпроса, че социализма сам по себе си беше недъгав и тираничен.
  В Иран провалът на иранския шах активно подкрепян на всяка цена от ЦРУ също е причина за радикализацията на ислямското общество.
  Изобщо, причините са много и имат корени от времената на колониалната политика, та до сегашните политически игри

 62. 62 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Весело

  [quote#37:"kki"]Статията тръгва от "тероризъм и демокрация" и стига до цитати от корана и библията. В общи линии един бълвоч от глупости и разсъждения, които нямат много общо с реалността. Единственото, което свързва понятията [/quote]
  Всъщност
  Статията тръгва със "Свобода срещу контрол", продължава с Русия е виновна и завършва с нека всички се обичаме.
  Иначе съм съгласен че е бълвоч.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#59] от "galio": За това не мога да приема библията или друга свещена за други хора книга, за пълен, всеобхватен и единствен източник на морални норми. За корана пък нещата са още по-катастрофални...Той може да се развива/ прилага спрямо общества, които населяват точно определен географски район, съдържа още по-големи идиотии, да не говорим от съвременна гледна точка....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#63] от "logika":

  Разбира се, всичко е измама.

  Тезата ми е просто, че Ислямът априори е човеконенавистна идеология.

  Факт е, че много хора приемат въпросните книги за чиста монета, та все пак има значение какво пише дословно вътре.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#64:"galio"]Факт е, че много хора приемат въпросните книги за чиста монета, та все пак има значение какво пише дословно вътре.[/quote] Е- има значение за тях! Разбира се, че един древен човек, който не познава космическите кораби, не притежава ИТ, съвременните познания в астрофизиката, ще нарече извънземните астронавти " небесни ангели" Факт е, че този апокриф не е влязъл в сборника "библия", въпреки, че ре бил много уважаван, носи много смисъл/ поука и също е източник на морал.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Аман с тези напъни да ни убедят, че ислям било равно на мир. тези манипулации не вървят. Точно коранът е пълен с насилствени текстове спрямо другите религии. това е религията им, и съответно начинът им на живот и светоразбиране- няма откъде другаде да дойде.

 68. 68 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Гневно

  На посткомунистическият изтърсак Левчев камерите на обществени места му пречат. Наглите опити за паралели с Оруел са си банална левашка манипулация с елементи на пропаганда от най-ниЗко качество. Спрях да чета полюциите на домораслия демократ.

  #killwhitey
 69. 69 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  "Мирното съжителство и любовта между хората не противоречи на никоя религия"

  В Корана пише доста неща, които не призовават към мирно съществуване. Напротив. Нали там пише, че освен християни и юдеи /хора на книгата/, другите трябва да бъдат избивани.

 70. 70 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#18:"G-man"] Как така Русия разшири толкова територията си, с добри дела ли? [/quote]
  Да бе да, ама не така! Народите в Русия са още живи и имат територии, а индианците са знаеш къде, е колкото са останали.

 71. 71 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#55:"tsvetko_51"]Е и, какво да се прави оттук-натам, да не се купува петрол от араби, руснаци и прочее лоши хора ли, може би да се спретне една нова и малко по-голяма стена, а ла китайската. [/quote]
  Че тя стената е издигната само че в медийното пространство. Някои страни са обкръжени от медиите само с лоши новини и никога нещо добро. Използват се толкова просташки и неверни твърдения , дори псуващата като хамалин Нюланд е издигната на пиедестал. Медийната стена замени берлинската.

 72. 72 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поредният, който не знае елементарни истини за исляма. Такива с лопата да ги ринеш, особено сред политици и журналисти. Този не знае, че в исляма Исус е мюсюлманин и е диаметрално противополижен на истинския Исус.

 73. 73 Профил на nuts
  nuts
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много добра статия! Но...Толерантността също има граници, както и всичко друго на този свят. Както не толерираме убийствата, нацизма, расизма, педофилията и т.н., така не би трябвало да толерираме обидите и подигравките, особено когато става дума за такива големи мащаби като една цяла религия! Френското списание ( и някои други европейски списания и вестници) както и доста европейски политици, решиха да се качат и те на гребена на вълната на анти-ислям говоренето, което е модерно днес и носи популярност. Европейските общества, въпреки че са толкова стари и развити, са пак една стъпка след Северна Америка, където за много кратко време (робството бе забранено едва преди век) се разви едно по-добро демократично общество, където респектът, толерантността, плурализмът между различните по цвят, религия, етническа принадлежност, пол и т.н. са реални и много по-уседнали! За съжаление стара и закостеняла Европа по-бавно се адаптира към новите световни реалности свързани с глобализма и често е неадекватна!

 74. 74 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Самият ислям е идеологизирана военна доктрина за завладяването на света маскирана като религия. В него си има "свят на мира" - ислямските страни и "свят на войната" - всички останали. Има "правоверни" - мюсюлманите и "неверници" - езичниците, (ама напоследък и християните и евреите ги считат за такива макар, че в корана Мохамед ги обявява за предтечи и "държащи книгата", тоест за донякъде грамотни заблудени и уж покровителствани.) И цялата идея е "светът на войната", да стане "свят на мира" чрез "джихад" - свещена война. Това се казва във втора сура от Корана: "Борете се за делото на Аллах - против всеки, който се изправя срещу вас, но и не преминавайте мярата, защото Аллах не обича безмерните. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те са ви прогонили; защото гонението е по-лошо от умъртвяването... Ако те отстъпят, Аллах ще им прости, защото е милостив." Ето и още "Воювайте, сражавайте се с тези от хората на Писанието, които не вярват нито в Аллаха, нито в Последния ден, които не смятат за забранено това, което са забранили Аллах и Неговите последователи, които не изповядват истинната религия, докато не започнат да плащат дан, оставайки ги унижени". (сура 9, аят 29). Това се отнася за евреите и християните - хората на Писанието.
  И ако някой ми спори, че исляма бил мирна религия, ще му кажа просто да прочете Корана преди да се изказва. А и историята го показа. Тази "мирна религия" доведе едни чергарски племена населяващи незначително ъгълче на саудитската пустиня до огромна световна империя простираща се от Испания до Филипините и от Казахстан до Нигерия. И то не с мирна проповед, а с непрекъснати завоевателни войни, изтребления и насилствено помюсюлманчване.
  А глупостите от рода на: "толерантност", "расизъм", "ксенофобия", "език на омразата" и други такива са любимите измишльотини на толерастите с които атакуват противниците на мултикултурастията.
  А какво ще кажат толерастите за това, че в Тората, в Петата книга на Моисей, в глава седма се казва: "Когато Господ, Бог твой, те въведе в земята, в която ти отиваш, за да я завладееш, и изгони отпреде ти многобройните народи: хетейци, гергесейци, аморейци, хананейци, ферезейци, евейци и иевусейци - седем народа, които са по-многобройни и по-силни от тебе, и ти ги предаде Господ, Бог твой, и ти ги разбиеш, тогава предай ги на заклятие, не влизай с тях в съюз и ги не щади; и се не сродявай с тях..."
  Хайде сега да видя толерастките коментари. А може да се изкажат и платените соросоиди от БХК.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Иисус не се страхува от карикатури !
  Отстъпим ли сега, после ще отстъпим и за забрадките , сетне и за всичко друго = накрая ще отстъпим и цивилизацията ... и демокрацията. Демокрацията е за демократи, а не за фанатици треперещи от страх пред молива и рисунките ... готови да трепят . Терористите не ги е страх да умрат =страх ги е от свободата и словото на свободните хора.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Уважаеми Любомире,
  От написаното от теб, разбирам че се извървял идеологическия прогрес от човек, възпитаван в комунистически идеали до европейски либерал, загрижен за свободата на словото и демокрацията в Европа . Аз ни най-малкото не се съмнявам в твоята искреност в предаността ти към либерализма и неговото проповядване. Всеки човек има право на идеологически прогрес и не трябва да бъде държан отговорен за това какви са били родителите му. Ето аз също направих своя собствен ред преживях моята идеилогическа трансформация. От син на безпсртийни родители и внук на зелен земеделец и кмет от Радикал-демократическата партия, станах задокеански консерватор. Аз намерих моите политически съмишленици в Републиканската партия в САЩ. Особено симпатизирам на крилото и водено от Ранд Пол, но се считам за консерватор.
  Ти се тревожиш за свободата на словото в Европа, а аз се тревожа за нещо по-голямо и по-ценно, от която тая свобода произлиза. Аз се тревожа за устоите на ХРИСТИЯНСКОТО право, ХРИСТИЯНСКАТА държава и ХРИСТИЯНСКАТА култура, която вие либералите, зседно със съюзниците ви- западноевропейските социалисти и комунисти, разклатихте много сериозно! Вашето развято знаме на антиамериканизъм не успя с нищо да спечели сърцата и умовете на гражданите в Европа, изповядващи Исляма. Това ясно си пролича в ставащото във Франция тези дни. Нека да ти припомня вашия принос в разграждане на християнската държава: изхвърлянето на християнските символи от съдилищата и държавните институции в Европа, насърчаване на абортите, прилагане на "политическата коректност" (какво друго е тя, ако не ЦЕНЗУРА срещу свободата на словото!), изхвърляне на християнските символи от държавните училища в Европа, промоциране на нетрадиционни ценности, противоречащи на християнския морал и в частност на който и друг да било морал! За да подкопаете историческите и културни връзки между хората от двете страни на Атлантическия океан, вие въздигнахте и представихте като алтернатива вашите идеолози. На първата в света буржоазна република, основана през 1776 г. без клане на крал !!!! и наричаща се САЩ, вие противопоставихте неуспешния опит за копиране на такава през 1789 г. във Франция. Всички знаем до какво доведе този неуспешен опит- до кланетата на Якобинската диктатура, до диктатурата на Наполеон, до Реставрация на монархията, до Парижката комуна! и даже до нацистката окупация на Франция и колаборационистите. На армериканската република всички тия крахове и бяха спестени! Само веднъж в историята на САЩ брат е клал брата си и днес по този въпрос има ясен консенсус, че основателите-бащи не са догледали и достатъчно добре обмислили тази част от Конституцията, уреждаща до къде се простират правата на отделните щати и на централната власт (федерацията).
  Аз и съмишлениците ми тук считаме, че свободата ни се дава от Бога, а не от някой си човек-философ като любимият ви Волтер, нито пък от който и да било президент, премиер, партийна централа, идеолог, писател, или журналист като тебе . И като ти кажа, че дълбоко вярвам в това е защото съм го слушал в православния храм, в който заедно с други американски енориаши участвувам в Литургия и слушам проповед от православен свещеник. Нашите журналисти в САЩ имат абсолютното право да публикуват карикатурите на вашия либерален вестник, но те доброволно отказаха да унижат тази малка част от съгражданите си, които проповядват Исляма. Ние не отнемаме правото на жените , проповядващи Ислям, да носят техните си символи в държавните ни учреждения и в частност в училищата, както вие в либерална Франция го правите. Нито златния православен кръст на гърдите ми, нито ислямската забрадка могат да бъдат повод за война между нас. Унижението на една група от друга, може да е повод за война и разклащане на религиозно -правните устои на държава, също може да е повод за война и вие либералите в Европа, заедно със съюзниците ви-социалистите и комунистите, създадохте повод. Не съм съгласен с издадената ви смъртна присъда от Исляма, защото аз съм православен християнин и служа на Христа, проповядвам и защитавам християнското законодателство и християнските устои на САЩ, Европа и България. За тях е моята загриженост. От тях произлиза свободата на словото и толерантността, Любомире!

 77. 77 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И в заключение, Любомире бих добавил, че и ти и аз вярваме в едно и също нещо-Свободата. Ти си избрал левия път до нея, аз избрах " the Right Way" или както руснаците го казват " правьi путь" , което на български може да се преведе и като правилния път. Нека да оставим на българските читатели да преценят кой е той.

 78. 78 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#66] от "Репей":

  А ти как разбираш към коя категория спадаш? И кой ти определя критериите за нормалност?

 79. 79 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#62] от "biss Mark":

  хаха, ами бълвоч си е. Иначе, заглавието беше "тероризъм и демокрация", но сега гледам, че е сменено на "тероризъм, демокрация и религия"

 80. 80 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Точно това е тънката разлика, християните може да ги обвиниш че според тяхната вяра не трябва да убиват друговерци, но мюсюлманите не можеш

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 81. 81 Профил на piterd
  piterd
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тероризма е реакция на онеправданите, от "демокрацията" която е наложена в днешния свят. И тези които трябва, а не желаят, или не могат да и предадат човеколюбив облик, насочват проблема към религията.
  Останалото е емоционално мисловна дъвка за интелектуалци.

 82. 82 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#20] от "Free person": Сложих -, заради "Вашата" партия.
  Иначе +++

 83. 83 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  до коментар 82 classmate67 - Iwinqwam se-greshkata e moq.Prosto si misleh za bashta mu!

  Tony
 84. 84 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#42] от "logika":

  не ровете за такива пасажи в християнското Писание, отсега Ви съветвам. неуспешно е. защото една свещена книга, освен всичко друго, е разбирана и в рамкита на традицията и историята, която я прилага. въобще, огромна част от проблема, особено при невярващи хора, е че те смятат всички свещени книги за еднакви и всички религии за проповядващи едно и също. то затова и аз няма да се присъединя към призива "аз съм шарли", както и да съчуствам на митингуващите два милиона оня ден. защото докато твърдят, че "ислямът е като християнството, което е като юдаизма, което е като всички останали религии", сме обречени на случилото с в редакцията на "шарли ебдо". просто защото заповедта "не убивай" не е съща като "убивайте неверниците, където ги сварите, докато не дадат налога джизя безусловно и с покорство", нали? ако беше едно и също, нямаше да имаме и закони, между другото, които да отличат между едното и другото.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 85. 85 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#37:"kki"]Много брутална грешка е да се смесват политически и пазарни системи с религии. [/quote]

  ислямът е и политическа система. неотделно от "духовността". даже напротив: "духовността" в исляма включва представите, по които се регулира ежедневен живот, отношение с неверниците, устройство на държавата, право. всичко. т.е. за нас "брутална грешка", защото днешното ни общество е продукт на пост-християнска, пост-просвещенска култура. но ислямското не е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 86. 86 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#65:"logika"]Разбира се, че един древен човек, който не познава космическите кораби, не притежава ИТ, съвременните познания в астрофизиката, ще нарече извънземните астронавти " небесни ангели"[/quote]

  с голяма развеселеност и любопитство наблюдавам как атеистите хвърлят огромни усилия да изкарат древните хора първобитни глупаци. цивилизациите, родили текстове като законите на хамураби, стария завет, книга на мъртвите, новия завет, лукиан, омир и всички други древни текстове, се приписват на полудиваци, чийто основен морален и когнитивен грях е липсата на данни за заобикалящата ги вселена. нещо подобно на твърдението, впрочем, че смартфонът в джоба ми ще ме направи "морално по-добър".

  но друго ми стана интересно. да не би да твърдите, че вярвате в извънземните? твърде интересно, но и подриващо съждение за човек, който твърди, че е атеист.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 87. 87 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  ние не знаем защо не слушат Христос, не можем да знаем мотивация. но пък може да знаем, че те не Го слушат.

  за разлика от тези в редакцията на "шарли ебдо", които слушат пророка си, нали? просто е. "не убивай" не е същото като "убивайте неверниците, причаквайте ги с всякаква засада, докато дадат данъка джизя безусловно и с покорство".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 88. 88 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#80] от "vinetu":

  ами да. много е просто, но хората, които кротко, мирно и себелюбиво изповядват мантрата "всички религии са еднакви", отказват да го разберат.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 89. 89 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#0] от "статията": Но една морално-религиозна ценност, без която обществото е невъзможно, е именно толерантността към другите (любовта към ближния), както и грижата за бедния и страдащия.

  ало. тази ценност е на юдео-християнската религиозна традиция.

  пълно непознаване на исляма. за другите не мога да кажа, но като гледам как безогледно се сравняват една с друга...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 90. 90 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  Драги Авторе,
  Очаквам с интерес, в една от следващите дописки да ни обясниш и хдиалектиката между "реалност" и "действителност" през феномена Управление, в общият живот на хората...

  До коментар [#79] от "kki":
  Менюто тук е манджа с грозде ...
  Преди 2-3 часа, под заглавие на ПетяВл на писах "формулата" на релацията "демокрация-религия"-трябва да видя "прибора"...

 91. 91 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван55":

  - - - Това май ще ни сложат на некролозите. Либералната демокрация вече се изживява като новата световна, космополитна религия.

  И не ми пука, как ще ме наречете - безпросветен или презрян!

  Либералната демокрация не е краят на Историята!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 92. 92 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#20] от "Free person":

  Извинете, Мадам, ама Автора е от наште ...

 93. 93 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#27:"Фашингтон"]Не. Толерантността на едните се приема за слабост ОТ другите.[/quote]

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 94. 94 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 411 Неутрално

  [quote#29:"Иво"]Точно така е. [/quote]
  Не е точно така!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 95. 95 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#39] от "logika":

  Да, логично е ! Но в християнските общества държавата е светска.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 96. 96 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ще се наложи да не се съглася с г-н Левчев по някои точки.
  " където няма търпимост към мнения, с които не сме съгласни или които дори ни обиждат. " - търпимост мога да имам към много неща, но смятам, че "либералните" медии прилагат двойни стандарти. Разрешено е хора да обиждат моята религия (Дневник и левичарската медия, чиито журналисти бяха избити), но когато аз обидих религията на един мюсюлманин (цитирайки мюсюлманско учение), мнението ми беше изтрито (говоря конкретно за Дневник)?!
  По същата логика смятам, че свободно можем да се псуваме на майка във всеки форум (защото карикатурите, които видях са по-гнусни от всякаква псувня). Явно Волтер си е падал простак!
  Всъщност, Дневник, защо тогава цензурирате обиди във форума? Или ще защитавате до смърт правото да казваме мнението си, или ще цензурирате простаците (каквито безспорно са Шарли Ебдо).
  "е именно толерантността към другите (любовта към ближния)" - толерантността няма нищо общо с любовта. Любовта обича правдата, а не страстите на любимите хора. Съвременният либерализъм казва - дайте на наркоманите наркотик (съответно -на гейовете мъже и трибуна за реклама, а като гледам, в Холандия скоро ще кажат да дадат деца на педофилите).
  "А Моисеевите книги са свещени и за евреи, и за християни и за мюсюлмани" - А като мюсюлманите не постъпват според Моисеевите книги, как тогава са свещени за тях (само ще цитирам вече цитираното - Не УБИВАЙ)?
  В Сура 2 се казва едно, а в друга сура (ако се наложи, ще издиря коя) се казва, че изнасилване по време на поход не е зло! Самият Мохамед изнасилва еврейка.
  "Мирното съжителство и любовта между хората не противоречи на никоя религия. " - В светлината на последното - не мисля.
  Какво да кажем за западната деноминация (римокатолици) и войните им с протестанти (които на моменти също са извършвали огромни неправди)? Какво да кажем за будисти и мюсюлмани в Индия, за разни отделни религии, изповядващи принасяне бебета на "боговете"?

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Весело

  Dumb and Dumber?

  Извинения... забравих че Фашизмът на Ленин
  мрази реалността Конкуренция. Както и аналогово скверни:
  Децентрализация, Демокрация и т.н.

  До коментар [#35] от "Фашингтон":

  Демокрацията няма още 100 години навършени в по-голямата част от света, даже в Европа и САЩ е относително млад феномен, на фона на 3000-4000 години история на човешката цивилизация.

  Бих изчакал малко преди да дам такива утвърдителни заключения за това колко е устойчива.

  - цитат на коментар #22 от “civis_eu_sum”

  Отделно модела на вселената е тотална диктатура-само волята на Господ или съответно-неумолимите физични закони.
  Няма тука демокрация! Къде е демокрацията за закона за всемирното привличане? Кой го прие и кой може да го отмени?

  Ставате смешни! Демокрацията не е естествена!

 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#95:"Консерватор"] Но в християнските общества държавата е светска.[/quote] В християнските общества държавата е СТАНАЛА/ доразвила се е в светска- т.е. не винаги и била светска

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "logika":
  [quote#42:"logika"]В библията също има текстове за "неверниците"- т.е. атеистите, а не мюсюлманите или евреите..[/quote]
  В Стария Завет има много текстове (които си имат и конкретен контекст, стига човек да се замисли), но християните се подчиняват на заповедите на Христос, които са в Новия Завет. Може ли да ми цитирате някой текст от там, който да говори подобни дивотии?

 100. 100 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#35] от "Фашингтон":

  Да, демокрацията не е естествена! Тя е човешко творение, както откриването и обосноваването на природните закони.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK