Светско – четвъртата дума в девиза на Френската република

Кадърт от марша в неделя в Париж

© Мина-Анхела Игнатова

Кадърт от марша в неделя в ПарижВ понеделник сутрин, след гигантските митинги в Париж и в цяла Франция в памет на жертвите на атентатите, за свобода на словото и срещу тероризма, първите мобилизирани министри бяха тези на вътрешните работи и на отбраната, както и на образованието Наджат Вало-Белкасем. Защото образованието се оказва също толкова необходимо като сигурността в тези съдбоносни времена.


Вало-Белкасем започна серия срещи с представители на цялата образователна система – от ректоратите до федерациите на родители на ученици, минавайки през синдикати и представители на академична общност. Тези консултации целят да се затвърдят стойностите на републиката в образованието.


Tрагичните събития и неизбежното им обсъждане в училище показаха, че
тези ценности не се познават от учениците, а някои от тях открито ги отхвърлят


Многобройни реакции на шокирани учители след атаката на "Шарли ебдо" свидетелствуват за ученици, които твърдят, че се чувстват обидени или засегнати от карикатурите на вестника, че пророкът Мохамед не бива да се изобразява, че журналистите са злоупотребявали със свободата на словото, че "са си го търсили".


Миналия четвъртък минутата мълчание в памет на жертвите на атентата бе нарушена в повече от 70 училища. Едно момче просто е отказало да пази мълчание за непознати. Въпреки че числото е малко на фона на 60 000 учебни заведения, инцидентите и реакциите на част от учениците шокират не само учителите, а и обществото.


Свобода, равенство и братство са трите темела на френската демокрация. Към тях спокойно можем да добавим светската й същност.


Светският характер на републиката и на образованието


си има история във Франция. Законът за образованието от 1882 година обявява принципите на републиканското училище - "безплатното, светското и задължителното" (година по-рано е гласуван и законът за свобода на пресата). Свободата на вероизповеданията е обявена още през 1789 от Декларацията за правата на човека. През 1905 година се провъзгласява принципът за разделението между светската държава и религията. Религията остава за личния живот на човека. През 1946 г. светският принцип на републиката е вписан в конституцията.

Светско – четвъртата дума в девиза на Френската република

© Мина-Анхела Игнатова


В образованието неговото прилагане поставя най-много трудности. История на религиите се учи още от четвърти клас. Как да се преподава за християнството, юдаизма и исляма и как едновременно да се обяснява на децата какво е светски принцип?


Какво всъщност е той? Този принцип не изключва религиите, напротив, уважава ги, дава и гарантира свобода на личния избор на вяра или на атеизъм в рамките на републиката. Конкретно за светската държава свободата на вероизповеданието означава например да организира охрана на синагоги, джамии или църкви, или


да осигури в училищния стол храна кашер или халал, позволените храни


Ислямът е втората религия във Франция, с повече от 4 милиона мюсюлмани, а еврейската общност наброява около 550 000 души.


През 80-те сред младите френски мюсюлмани се надига желание за утвърждаване на малцинствената им идентичност. През 1989 г., по време на историята с "ислямската забрадка" започва дебат между учителите, които са против носенето й в светското училище, и родители, които защитават децата си в името на свободата на вероизповедание, на мислене и на изразяване.


Светският принцип е разклатен. Изниква въпросът за носенето на видими атрибути и дрехи, издаващи религиозна принадлежност в училище. Те са забранени от закона през 2004 г. През 2013 г. министерството на образованието изпитва необходимостта да се снабди с Харта на светското училище, сравнително скучен документ, който спряга в 15 точки светският принцип.


Реакциите на учениците след атентатите не е изненада, но за пръв път това "слово" е изразено свободно. То свидетелства за неуспеха на образователната система в задачата да предаде републиканските ценности, сред които е и светският принцип. Задачата, с която Наджат Вало-Белкасем се нагърбва, е изключително трудна.

Светско – четвъртата дума в девиза на Френската република

© Мина-Анхела Игнатова


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK