Защо в САЩ няма "Шарли ебдо"

Защо в САЩ няма "Шарли ебдо"

© ReutersЖурналистите от "Шарли ебдо" са почитани като мъченици на свободата да заявяваш позицията си, но нека си го признаем - ако бяха опитали да публикуват сатиричния си вестник в който и да е американски университет пред последните две десетилетия, те нямаше да оцелеят и 30 секунди. Студентите и университетски организации незабавно щяха да ги обвинят, че използват омраза. Администрацията щеше да им спре финансирането и да ги закрие."


Това казва Дейвид Брукс от "Ню Йорк таймс" в коментар, който е един от най-споделяните в социалните медии през последните дни. Текстът "Аз не съм "Шарли ебдо" бе публикуван часове след нападението срещу редакцията на френския вестник и представлява своеобразна критика на опитите да се въвеждат кодове за поведение на медиите и да се налагат регулации за нещо, което в здравите общества е оставено на свобода, именно защото казва неудобни истини.


В коментара си Брукс допълва, че "публичната реакция е разкрила, че има мнозина, които бързат да възхваляват онези, които са нападнали възгледите на ислямските терористи във Франция, но не са особено толерантни към тези, които нападат собствените им възгледи в страната им".
Авторът припомня как в САЩ е бил уволнен преподавател от Университета на Илинойс заради това, че е разказвал на студентите за католическите възгледи за хомосексуалността. Университетът на Канзас прекрати договора с професор, който написа остър туит срещу Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия. Университетът "Вандербилт" се дистанцира от християнска организация, която настоява учебното заведение да се ръководи само от християни. "Случилото се в Париж е повод да поговорим не толкова лицемерно за собствените си провокатори, сатирици и спорни личности", призовава Брукс.


Той посочва на първо място, че макар мнозина да са поставили на страниците си във "Фейсбук" надписа Je Suis Charlie Hebdo, повечето от тях не споделят умишлено обиждащия хумор на това издание.


Когато си тийнейджър, може да си умираш да провокираш буржоазията, да бръкнеш в окото на властта и да се присмиваш на религиозните вярвания на другите. Но като пораснем, повечето от нас се придържат към по-сложни възгледи за реалността и повече толерантност към позициите на другите. Да се присмиваш вече не е толкова смешно, когато осъзнаеш, че ти често ставаш повод за осмиване. "Повечето от нас се опитваме да водим разговори, в които да изслушваме, а не да се нахвърляме."


В същото време повечето американци знаят, че провокаторите и нестандартните хора изпълняват важна обществена роля - сатириците оголват собствените ни слабости и суета, пукат балоните на гордостта ни, създават някакво равенство, като повалят могъщите. И когато са ефективни, ни помагат да се справяме с фобиите си заедно, тъй като смехът е едно от най-сплотяващите преживявания, разказва Брукс.


"Провокаторите разкриват и глупостта на фундаменталистите – хора, приемащи всичко буквално и неспособни да възприемат различни гледни точки, включително, че в повечето религии винаги има нещо странно. Сатириците ни показват хората, неспособни да се надсмеят над себе си. Те ни казват, че вероятно всички ние трябва да умеем да се смеем над себе си.


Ако се опиташ със закон, кодекси за етично говорене и списъци на забранени лектори да промениш този деликатен баланс, всичко накрая свършва с груба цензура и задушен разговор. Почти винаги това е грешка."


Брукс допълва, че за щастие повечето общества са изобретили успешни методи за поддържане на цивилизованост и уважение към другите, но без да запушват каналите за говорене и действие на онези, които са смешни, държат се нецивилизовано и обидно – шутове, придворни "глупаци" и "селски луди". Те не са уважавани така, както "важните хора", но ги изслушват, защото с поведението си на неуправляема ракета понякога те казват неща, които никой друг не смее да каже.


"Здравите общества, иначе казано, не потискат словото, а придават различни позиции за различните типове хора. Мъдреците и водещите учени са изслушвани с респект. Сатириците – със самоуважение. Расистите и антисемитите – през филтъра на неуважението и отвращението. Хората, които искат да бъдат чути, трябва да си го извоюват с поведение. Клането в "Шарли ебдо" трябва да е повод да спрем с всички тези кодекси за етично говорене и да ни напомни, че трябва законите и регулациите ни да са толерантни към обидните гласове, независимо че обществото ги дискриминира."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 638 Гневно

  Цитат "да спрем с всички тези кодекси за етинчно говорене и да ни напомни, че трябва законите и регулациите ни да са толерантни към обидните гласове"

  Какво означава това, ако някой обижда мен, член на семейството ми или това в което вярвам трябва да го толерирам, или да платя данъци за да има субсидия за него ли? Може би и колкото един човек е по-прост толкова повече е уважаван!
  Ега ти шизофренията.

 2. 2 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Смятам, че в Америка балансът е постигнат по доста добър начин, някак естествено в обществото. Примерно, оня филм за Мохамед, който разгневи доста мюсюлмани, беше правен в Щатите - на обществото му беше ясно, че някакъв глупк го е направил, но пък на глупака няма да му се случи нищо от рпавна гледна точка.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 3. 3 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ами авторът е прав напълно! Много приказки, за да каже очевидното - САЩ не са истинска демокрация през последните 15 години. Нуждаят се от пълно преосмисляне на своята политика. Все пак Обама е едно голямо изключение и наистина той е гордост за САЩ!

 4. 4 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Хубава статия, четох я в оригинал. Но, този пример, за студентският вестник, не е правилен. Не можеш да сравняваш студентски вестник, с всичките му ограничения и зависимости, с нормален вестник, функциониращ в пазарна среда. Разбира се, че ще спрат веднага такъв материал, може и целият вестник дори да закрият. Просто, правилата в САЩ са такива. Може от наша, европейска гледна точка да всичко малко оувър, обаче, за тях това си работи добре. А и да не им харесва, няма какво да правят,и се съобразяват.

 5. 5 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "nando":


  [quote#3:"nando"]Много приказки, за да каже очевидното - САЩ не са истинска демокрация през последните 15 години. [/quote]

  Чел си както дяволът чете евангелието

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 6. 6 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"Додо"]Може от наша, европейска гледна точка да всичко малко оувър, обаче, за тях това си работи добре. А и да не им харесва, няма какво да правят,и се съобразяват.[/quote]

  ема нали точно това се критикува, че САЩ поради "етичната си политика" всъщност губи ВАЖНА ГЛЕДНА ТОЧКА. С една дума убили са Придворния клоун и няма кой да каже, че Царят е гол....смеейки се!

 7. 7 Профил на Tode
  Tode
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дневник, текстът е "Аз съм Шарли", а не "Аз не съм "Шарли ебдо".

 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Лицемерието в Щатите никога не е било голямо колкото в Европа...
  Усещането за безнаказаност и че ще ти се размине, там просто отсъства.
  Изглежда държавните мъже и институциите там са доста по-отговорни. Всякакви етнически, културни, езикови и религиозни различия са важни, но по-важно за народа е добронамереността (взаимното уважение), бизнеса, печалбите и сигурността. Не е важен произходът ти, а какво знаеш, можеш и как работиш.
  "Обединена" Европа има повече от всякога нужда от .... обединение!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на Longanlon
  Longanlon
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Дневник, спомнете си тая статия следващия път, когато се препъвате от бързане хвалебствено да публикувате поредния прес-бълвоч на БХК относно "ограничаване речта на омразата", която за тях е Чочо Попйорданов, казващ че не е виждал гей ловец (заради което интервю вестник бе глобен от КЗП).

  Само предлагам, па дано се замислите.

  http://kaka-cuuka.com
 10. 10 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Колко чудесно завоалирана е цензурата в САЩ зад някакви етични кодекси и насилствена толерантност. "Свобода на словото", ама само ако може да е в тесните рамки на общоприетата и дори наложена норма. И при всяко, дори и леко излизане от позволеното, съществува реална опасност все някой да е засегнат - религиозни фанатици, гейове, латиноси, ловци, колекционери на пощенски марки...

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 11. 11 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "nando":

  Да не забравяме, че статията е препечатана. По примерите, съдя, че авторът най-вече визира университетските среди. В Америка за това дали нещо е прието са важни "стандартите на общността". Повечето университети имат собствени стандарти. Извън тази среда, примерите, които авторът дава, не са съотносими. Педофилията в католическата църква е предмет на сатира от страна на много комици. Нищо не им се случва. Така че, изводите ти за "липса на демокрация" са просто пожелателно мислене - ще ти се и виждаш това, което предварително си си наумил.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 12. 12 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 409 Весело

  Не е истина разбираш ли Този журналист дали си вярва като пише такива неща? Я тук се подвизават бивши наши съграждани, да експериментират с въпроса за Холокоста в САЩ и да ако после имат възможност да ни съобщят резултата тук. Да видим какъв е.

 13. 13 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "В обществото всички са равни. Никое общество не може да бъде изградено върху друга основа освен понятието за равенство, но в никъкъв случай върху понятието за свобода. В обществото искам да намеря равенството, свободата, именно нравствената, че мога да се подчиня, ще внеса в него със себе си."

  - Йохан Волфганг фон Гьоте

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 14. 14 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#13] от "nikivan":

  Гледай ти, ще изкараш Гьоте комунист без малко

 15. 15 Профил на bask79
  bask79
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Истината е че в ЕС и тук в БГ е пълно със деградирали и озлобени атеисти !
  То се потъпкаха какви ли не ценности.

 16. 16 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#12] от "abee":

  Отричането на Холокоста не е наказуемо в САЩ.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 17. 17 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#16] от "stupid_american":

  Тогава няма да ти е проблем, ако си там да го изразиш публично по медиите, нали? После чакам да споделиш перипетиите и преживяванията си тук, ако имаш възможност де.

 18. 18 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#15] от "bask79":

  Защо не се поинтересуваш за Франция колко рушащи се религиозни сгради има. Сигурно от голяма вяра ще да е.

 19. 19 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#6:"nando"]С една дума убили са Придворния клоун[/quote]

  Никой не го е убил, точно за това става въпрос. Винаги ще има трудности, винаги ще има протести, опити за цензура, но при достатъчно желание и решимост може да бъде казано всичко.

 20. 20 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#11:"stupid_american"]изводите ти за "липса на демокрация" са просто пожелателно мислене - ще ти се и виждаш това, което предварително си си наумил.[/quote]

  Виж, Иван Костов започна вендета срещу Слави Трифонов заради сатира. Искаш или не Слави окарикатури Костов и Надка по неотразим начин(просто казаха, че царят е гол). Така беше и с Тодор Живков, така е дори със Сталин и Райко Алексиев(четох сега Иво Инджев). Авторът на статията, без да съм запознат с Америка, правилно отбелязва, че ЕТИЧНИТЕ КОДЕКСИ са завоалирана форма на цензуриран ДЕБАТ, в който отсъства СУПЕР ВАЖЕН ЕЛЕМЕНТ като Придворния клоун(или Шарли ебдо в САЩ-вариант). Америка води ТЪПА, ТЪПА, ТЪПА външна политика от Рузвелт до Буш, включително. Единствения, който имаше смелостта да излезе от КЪРВАВАТА МАТРИЦА беше Барак Обама. Какво искаш да ти кажа повече. Да антиамерикански съм настроен, но това не ме прави НЕДЕМОКРАТ, нали! Просто за мен Франция и Европа са един ДОСТОЕН СВЕТОВЕН ЛИДЕР. Америка НЕ ТРЯБВА да предприема нищо във външната си политика без Франция и Европа! Това е!

 21. 21 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  В смисъл Рузвелт правилно води САЩ във ВСВ. Имам предвид от Труман до Буш включително!

 22. 22 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "abee":

  Явно имаш предвид, че по медиите не срещаш хора, отричащи холокоста. Уважаващите себе си медии не дават трибуна на идиоти. За сметка на това си имате интернет медии, в които можете да се развихряте колкото си искате. Грешиш, че идеите ви не се разпространяват по някои медии заради цензура. Не. Просто става дума за елементарни стандарти.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 23. 23 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  [quote#4:"Додо"]Може от наша, европейска гледна точка да всичко малко оувър, обаче, за тях това си работи добре. А и да не им харесва, няма какво да правят,и се съобразяват.[/quote]

  Трудно е да не се съгласи човек с това. И да си направи естествено един извод. Прекалена автоцензура. Добре си работи - за сега.

 24. 24 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Комунизъм по американски ! Всеки е свободен да прави каквото си поиска, докато не се срещне с чичковците в черно, с тъмни очила и кабел в ухото !

 25. 25 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "nando":


  [quote#20:"nando"]без да съм запознат с Америка[/quote]

  За човек, незапознат с Америка, имаш доста силно мнение. Може би е редно да започнеш да се произнасяш с по-голяма предпазливост по неща, които не са ти хич ясни.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 26. 26 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#22] от "stupid_american":

  Нещо май леко си се объркал Приписваш ми някакви твои мисли Мога да ти дам и друга идея да провериш, но имам едни обосновани съмнения, че за дълго време ще изчезнеш от Дневник после, ще се погрижат за теб съвсем демократично да ти съсипят живота, така както и ДС не можеше. Лустрото е много хубаво в САЩ, но да не се срещат с това, което е зад него, тогава ще разбереш що е то демокрация и как се консумира.

 27. 27 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "abee":

  Ами дай конкретни примери с нещо, което се е случило на хора, които са се срещнали с онова "отвъд лустрото". Останалото, което ми казваш, са типичните спекулации на заблудените анти-американци. Интересно е дали сам си вярваш, или просто ти се ще да вярваш. Лошото е, че много хора се вързват на празнодумци като теб.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 28. 28 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Весело

  """. .Да се присмиваш вече не е толкова смешно,
  когато осъзнаеш,
  че ти често ставаш повод за осмиване.. .""
  ===================

  +++++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++++
  +++++++++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 29. 29 Профил на SR
  SR
  Рейтинг: 425 Неутрално

  По принцип се смятам за доста свободолюбив и толерантен човек, не изпитвам омраза към цигани, турци, гейове и тн.. обаче смятам че трябва да има повече и честен контрол върху информацията достигаща до подрастващите, защото истината е че медиите възпитават следващото поколение. Ясно е с какви ценности израстват децата, като по цял ден зяпат риалити шитни, цици и екстеншъни.. Очеввидно е че 15годишно хлапе не трябва да цъка игра 8ч на ден в която да газиш пешеходци ти носи точки, или стандартна мисия е да избиеш всички в чакалнята на летището. Да забавно е, но не е редно. Също така е лицемерие алкохола и цигарите да са по всеки билборд, а за 1 цигара марихуана да те съдят..

 30. 30 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Защо в САЩ няма "Шарли ебдо"

  Защото такива глупендери като Нюланд си позволяват да подценяват Европа за сметка на ислямистите. Но работите се променят. И на тая ще и сгънат четирите краища . Помните ли защо Клинтъновица я махнаха като външен министър? Защото изрази бурно радостта си в ефир....а това беше мюсюлмански държавник и й свиха перките..
  Тъй че Нюландица да си ходи да си фъква мадъра.... германците, англичаните, французите се вдигат , и не щат да ги водят за носът!!!!  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "stupid_american":

  Друже, държава където не мога да регистрирам партия и да се ява на избори не е демокрация. Явно си фен на янките, сигурно си имаш своите доводи, но да ми твърдиш, че една държава където ти трябват между 1 и 2 МЛРД да станеш президент е демокрация си е чист абсурд.

 32. 32 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Защо в САЩ нямало.... Световния търговски център малко ли ви беше ве?

 33. 33 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  САЩ има такива, примерно шегите на Bill Maher в шоуто за HBO или
  Хауерд Стърн, Фемили Гай и те имат много по-голяма аудитория от
  "Шарли ебдо". Университетите са субект на законите за политикал, сексуална, расова и религиозна коректност те не могат да бъдат като "Шарли ебдо"

 34. 34 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#31] от "skrita_sila_m":

  Зависи от критериите за демокрация, първо. Различността на политическата система в Америка не я прави по-малко или повече демократична. Второ, в изказването ти се съдържат чисто и просто неверни твърдения.

  [quote#31:"skrita_sila_m"]държава където не мога да регистрирам партия и да се ява на избори[/quote]
  Невярно.


  [quote#31:"skrita_sila_m"]една държава където ти трябват между 1 и 2 МЛРД да станеш президент [/quote]
  Невярно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 35. 35 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Университетските среди не са САЩ. Гледайте шоуто на Бил Мар. той не цепи басма на никоя религия и ги побърква от подигравки. Единствената разлика от Шарли е че има страхотно чувство за хумор.

 36. 36 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Американците не са пример за светска демокрация , а напротив - силно фанатизирани са. 50% от тях гласуват за партии като републиканската и чаеното парти. Да признаеш ,че си атеист е равносилно да признаеш, че си педофил изнасилвач.
  Което е логично - САЩ са основани по времето на викторианската епоха и са унаследили всички викториански закостенялости и предразсъдъци. Днес Великобритания е много по-либерална от отрочето си Сащ - 70% от британците са слабо или не-религиозни.

 37. 37 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Авторът припомня как в САЩ е бил уволнен преподавател от Университета на Илинойс заради това, че е разказвал на студентите за католическите възгледи за хомосексуалността."

  Аз какво ви говоря, че хомосексуализмът се разпространява по насилствен път. Дума да каже университетски преподавател против хомосексуализма и веднага бива уволняван. Или някакво изследване да направи, чийто резултати не се харесват на гейовете, пак бива уволняван. За какви свободи говорим, след като е отнета свободата на словото на хората, които са против хомосексуализма? Свобода за гейовете и несвободи за всички останали.

 38. 38 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "stupid_american":

  Е как да не е варно като е вярно на 100%. Колко излезе кампанията на Обама последните избори?

  "­And like every American presidential election before it, it set the record for most expensive campaign in history. Political parties – mostly, but not only, the Democrats and Republicans – ended up spending $2 billion, while political committees accounted for $2.1 billion of the spending. Candidate campaigns spent about $3.2 billion."

  Относно първият ми аргумент влез и провери какво трябва да се случи, за да може една партия да участва в изборите за кногрес. Не се ли замисляш защо в америка има от край време само две партии. Като толкова харесваш тая държава вземи малко се информирай как работи политическата система там. Иначе се излагаш.

 39. 39 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 719 Весело

  ......[quote#36:"bodhidharma94"]САЩ са основани по времето на викторианската епоха[/quote].......

  Или стотина години по-рано?????

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 40. 40 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#38] от "skrita_sila_m":

  [quote#38:"skrita_sila_m"]Не се ли замисляш защо в америка има от край време само две партии. [/quote]
  В Америка има много партии, не само две.
  Не виждам цитатът за какво си го постнал - това, че дадена кампания е била толкова скъпа по никакъв начин не значи, че:
  [quote#31:"skrita_sila_m"] ти трябват между 1 и 2 МЛРД да станеш президент [/quote]
  Това, че има някакви стандарти за регистриране на партия, изобщо не значи, че:

  [quote#31:"skrita_sila_m"]не мога да регистрирам партия и да се ява на избори[/quote]

  Във всяка една страна има определени условия за регистрация на партии и предизборните кампании струват пари. Ако това за теб е липса на демокрация, по-вероятното е твоите критерии да не съвпадат с тези на болшинството хора. Лошо няма, но моля те не се дръж така, все едно ми говориш от позицията на здравия разум, а аз нищо не знам. Имаш още много да доказваш по тезите си. Давам ти и жокер:
  [quote#38:"skrita_sila_m"]Иначе се излагаш.[/quote]
  не е много силен аргумент.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 41. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#28] от "Чардо":

  И моите +++++++++++++

 42. 42 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#41] от "dedo pepo":

  Днес се бях сетил за теб да те питам за едни русенки познаваш ли ги

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 43. 43 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "...в САЩ е бил уволнен преподавател от Университета на Илинойс заради това, че е разказвал на студентите за католическите възгледи за хомосексуалността."

  Какво повече да добавим!

 44. 44 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Каква свобода на словото, при наличието на факта на залегналото в законодателството на много европейски страни, САЩ и Канада правило, че отричането на холокоста подлежи на наказателно преследване !!!
  Мисля, че дори има един британски историк, който излежава ефективно присъда в затвор в Швейцария!!!

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  [quote#15:"bask79"]Истината е че в ЕС и тук в БГ е пълно със деградирали и озлобени атеисти ! [/quote]
  Атеизмът не е зло. Атеистите най-добре разбират религията, защото са свободни да мислят. Аз например харесвам култа към слънцето, защото точно слънцето е източник на всички блага. Харесвам и преклонението на американските индианци към духовете на техните деди. Защото на кой друг би му пукало за мене, ако не на починалите роднини. Знам и това, че всяка религия зомбира, а големите най-много. Мисля, че ислямът във философско отношение превъзхожда християнството. Но е разпространен в области, където културата и интелектът са на по-ниско ниво. А зомбираното простолюдие е риск за човечеството.

 46. 46 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#44] от "bluesky1":


  [quote#44:"bluesky1"]при наличието на факта на залегналото в законодателството на много европейски страни, САЩ и Канада правило, че отричането на холокоста подлежи на наказателно преследване[/quote]

  В грешка си за САЩ.
  Иначе е много смешно, че все това отричане на Холокоста ви е мъката. Явно имате голяма нужда от него
  Но е хубаво, че днес ще научиш нещо ново и ще спреш да заблуждаваш и други хора...надявам се.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 47. 47 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Не се спряха да публикуват тъпотии в Ню Йорк Таймс. Нормално ли е някакви зомбирани вярващи да продължават да държат толкова силно на религията сякаш сме Средновековието? естествено че трябва И да им се присмиваме, току виж им блесне нещо в ограничените мозъчета.

  twitter.com/voxybg
 48. 48 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#46] от "stupid_american":

  Не ми е никаква мъка. Просто е показателно за това дали наистина има свобода на словото.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0

  Австрия и Литва е най-яко, съответно по 20 и 5 години лишаване от свобода.
  За САЩ действително не видях информация за криминализиране на това отрицание, както и за Канада, но бях останал с убеждението, че и там е така - така че за САЩ съм в грешка.
  Но какво да кажем за тринадесетте страни, в които това е така?

 49. 49 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 524 Неутрално
 50. 50 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 524 Неутрално
 51. 51 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Според мен сатирата трябва да бъде насочена към недъзите на обществото,в което живеем и към политиците,които се опитват да управляват това общество-техните,грешки,слабости и корупция,а не да усмиват една или друга религия.

 52. 52 Профил на Компютърджия
  Компютърджия
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дейвид Брукс е от така наречените "консерватори" в Щатите, и използва терористичната атака да обвинява университетите в "либерастия". В много отношения тия от "Чаената Партия" сред републиканците са подобни на членовете на Атака, и Дейвид Брукс им приглася.

  Сякаш The Onion не е създаден точно в Мадисън, Уисконсин, където е един от най-големите университети в Америка, , преди седмичникът да се премести в Ню Йорк.

  http://www.theonion.com/

 53. 53 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  " Да се присмиваш вече не е толкова смешно, когато осъзнаеш, че ти често ставаш повод за осмиване. "
  Напротив и по-смешно е.
  Ако трябва, ще перифразирам една мисъл на един китайски мъдрец.
  Който може да се смее на другите е силен, който може да се смее на себе си е велик.
  Точно в това е бедата на повечето съвременен народ - че не може да се смее на себе си.
  В момента, в който го направи и види че не боли, ще осъзнане, че смехът е най-здравата броня и най-могъщото оръжие.
  Започнеш ли да се смееш на комплексите си, значи че никой не може да ги използва, за да те управлява.
  Смехът над себе си е пътят към смирението, смирението е пътя към силата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 54. 54 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  А сега конкретно по темата - в САЩ няма Charlie, защото там няма и свобода на словото.
  След като могат да се преследват хора, зарад личното им мнение в социалните мрежи, никой да не смее да говори за такова нещо/

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Моето мнение е че, сатира която не разсмива нито крайните, нито умерените последователи на религията, която усмива е по скоро обида.
  Не искам да кажа, че такава сатира трябва да бъде забранена, но поне не трябва да бъде лансирана.

 56. 56 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 466 Весело

  Хамериканците след 1000 години може и да стигнат културата на франсетата. Всъщност, съмнявам се..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 57. 57 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Американците да не се правят на улави, и да си припомнят кой им подари независимостта! Имат си цяла статуя там в Ню Йорк, да я погледнат и да си припомнят този прост факт!

  Срам за американците!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Любопитно

  RR

  Тоталитарният антитеизъм беше и е зло.

  Тоталитарен антитеизъм на Маркс Ленин Сталин...
  на КПСС 1917-1991,
  на БКП 1944-1989.

  Осъществихте ли ЛУСТРАЦИЯ на държавното управление
  от тоталитарни кадри?

  От АМНЕЗИЯ ли боледувате?

  Щом имате за култ слънцето, със сигурност имате и други култове. Сте "слуга на много господари".

  Вижте каква екстремистка глупост сте написали с дребни букви - че слънцето е източник на всички блага.

  Слънцето е без съмнение жизнено важно, но от хиляди години е известно, че са важни и планетите, както и по-далечни звезди слънца.

  Хората са търсели физическа и морална опора във физически обекти и в множество култове божества.

  Търсели са ГЛАВЕН ОРИЕНТИР и считали за такъв някой "върховен" или "всеки" Човешкият Индивид... или Планината... или Морето... Реката...
  или Земята... или Слънцето... както и невидими божества...
  ... постепенно разбирайки,

  че общочовешки морален ориентир може да е само неведом Един Господ Бог с общоизвестни сред хората етични повели.

  Човешкото познание за Вселената е ограничено
  и само малка част от него подлежи на рационално емпирично и теоретично осмисляне.

  Колкото за Слънцето като главен или единствен култ - с тази представа Човечеството се е сбогувало преди векове.

  Не цялото човечество... очевидно.

  До коментар [#45] от "judjuk":

  Истината е че в ЕС и тук в БГ е пълно със деградирали и озлобени атеисти !
  - цитат на коментар #15 от “bask79”

  Атеизмът не е зло. Атеистите най-добре разбират религията, защото са свободни да мислят.

  Аз например харесвам култа към слънцето,
  защото точно слънцето е източник на всички блага.


 59. 59 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#53] от "rapidfire":

  Да, добра теза. И докато горещо я защитаваш, за гърба ти се промъква оня и те дупчи с калашников. Що в Америка няма? А не е ли въпросът защо във Франция има.

 60. 60 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  “Университетът “Вандербилт" се дистанцира от християнска организация, която настоява учебното заведение да се ръководи само от християни."

  Нормално, ако сред спонсорите има евреи...

  I Want To Believe
 61. 61 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  [quote#43:"ivanova_m"]"...в САЩ е бил уволнен преподавател от Университета на Илинойс заради това, че е разказвал на студентите за католическите възгледи за хомосексуалността."
  Какво повече да добавим![/quote]
  Да добавим това, че в САЩ университетите имат голяма автономия и сами определят правилата си. Има и религиозни университети, в които не се преподава геология, щото не потвърждава фундаменталистката християнска теория за млада земя (на шест хиляди години). Да добавим и това, че не знаем обстоятелствата, при които е уволнен преподавателя. Например в Нортуестърн преди години беше уволнен физик, който вместо да преподава физика в часовете си критикувал свой колега отричащ холокоста. Разликата е, че колегата му не е използвал часовете по физика, за да занимава студентите с мнението си за холокоста. Та детайлите относно случилото се в Илиной са важни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 62. 62 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#59] от "man_un":

  И какво препоръчваш да направя?
  Да не смея да се усмихна, защото мога да нараня нечии нежни чувства?
  Между другото, в Америка си имаха единадесети септември, а миналата година и Бостън.
  Както видаш, параноята и полицейщината не помагат.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Любопитно

  Срам за неграмотните мурзилки...

  Американски опълченци отхвърлили Британския колониализъм
  в Бостън през 1776 - точно 100 години преди неуспешното Българско въстание против Османското иго през 1876.

  Същата година във Вирджиния Американският конгрес на новата държава изготвил и обявил основна Харта за Човешки Права и Декларация за Независимост на САЩ.

  След няколко годишни сражения с Британски наемни и пр. военни части, през 1783 във Версай край Париж,
  Великобритания подписала споразумение с което признала
  Независимостта на САЩ.

  По-късно във Франция "се сетили" да поведат борба срещу монархистка и католическа тирания - за демократични промени... изродени в терористична "Парижка Комуна"...
  в републиканска вече Франция... която веднага се повела завоевателни войни в Европа... докато Наполеон трупа актив в Италия и прави множество републики... яхвайки Франция като републиканец... самоназначил се по някое време като Император.

  В интерес на истината, французи също участвали във освободителните войни за независимост на САЩ от Великобритания.

  Освен това САЩ пораснали териториално, в частност, купувайки Луизиана от Наполеон.

  В началните си години, идеологически, САЩ са били по-близки до републиканска Франция, отколкото до Британската империя.

  Американската Харта за Човешки Права е от 1776,
  влязла в първата Конституция за държавно устройство
  като същностна част "допълнения" (amendments).

  До коментар [#57] от "ndb":

  Американците да не се правят на улави, и да си припомнят кой им подари независимостта!

  Имат си цяла статуя там в Ню Йорк, да я погледнат и да си припомнят този прост факт!

  Срам за американците!

 64. 64 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#36] от "bodhidharma94":

  Да си Атеист е заложено като твое право в Американската Конституция, още когато в Европа за това са бесили

 65. 65 Профил на bask79
  bask79
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#45] от "judjuk":

  Напротив то се видя до какво доведе премъдрия ти атеизъм !
  Аз и за това дадох малко по точно описание озлобен и деградирал не обикновен не вярващ който не ходи да бърка в чужди рани и после ма въх ква стана тя... след дъжд качулка е малко вашата работа мхм. И сега се чудите зад какво оправдание да се криете гузни!

 66. 66 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Весело

  "Вижте каква екстремистка глупост сте написали с дребни букви - че слънцето е източник на всички блага.

  Слънцето е без съмнение жизнено важно, но от хиляди години е известно, че са важни и планетите, както и по-далечни звезди слънца. "

  Да ама тия не ни топлят в буквалният смисъл на думата. Ако слънцето угасне, ще изкараме около 24 часа.

  Животът на Земята се дължи на Слънцето, не на далечните планети.
  Колкото до етичните повели на господа ти, не ме карай сега да отварям библията за цитати.
  Насилие, измами и кръвосмешение. Трябва да я продават с червена точка на корицата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 67. 67 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "stupid_american":
  [quote#27:"stupid_american"]Ами дай конкретни примери с нещо, което се е случило на хора, които са се срещнали с онова "отвъд лустрото".[/quote]
  Ми....

  "Сега свои навални в Америка няма, и появяването им е просто невъзможно. Как ви звучи тази история? Кандидатката за президент на САЩ на изборите от 2012 год от Партията на «зелените» Джил Стайн, за разлика от Навални, не се е занимавала с дребни финансови машинации и не е получавала пари от чуждестранни организации. Тя само се бори за екология, а също критикува американската двупартийна система за недемократичност. Когато се опитва да излезе на дебат с Обама и Ромни, бива арестувана за проникване на частна собственност, няколко часа я държат завързана в някакво непонятно помещение. Разказвам просто, за да имате представа за американската политическа реалност. Ще отбележа, че арестът на Стайн практически не се обсъжда в американските СМИ, защото в САЩ пресата е повече подложена на цензура, отколкото у нас."

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 68. 68 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Защо в САЩ няма "Шарли ебдо"
  Ами навярно защото в САЩ няма тъпаци, които да влязат в клетката на лъвовете с кокал в ръка и да ограмотяват лъвовете с карикатури!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 69. 69 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#67] от "niko_tin":

  Джил Стайн съвсем целенасочено иска да бъде арестувана, за да получи популярност. И после без проблеми си се явява на президентските избори. Освен дискомфорта в ареста за вечер, които сама си е причинила, други негативни последици за нея няма. Даже напротив - така печели популярност за кампанията.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 70. 70 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#69] от "stupid_american":

  Ептен като Навални - да получи популярнос. Ма аз не съм та дърпал за езика, ти сам го рече.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 71. 71 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За мен "карикатурите" на Чарли са пълна глупост тъй като нямат никакъв смисъл. Говоря специално за тази която показва Мохамед гол в леглото.

  В САЩ свободата на словото и печата е доста по-голяма от тази в Европа. Например в много европейски страни нациската пропаганда е забранена, докато в САЩ си е напълно легална, разликата е че никой не е длъжен да слуша - тоест обществото се възпротивява, вдига се шумутевица и се оказва натиск над медиите, рекламодателите и прочее което често води до прекратяване на финансирането, а от там и до закриването на въпросната медия или публикация.

  Преди няколко години О Джей Симпсън щеше да публикува книга за убийството на жена си - за което той е обвинен и оправдан от съда. Заглавието щеше да бъде "Ако съм го направил. Признанията на убиец" и беше "хипотетична" разстановка на пристъплението (описана от главния обвиняем).
  Е вдигна се голяма патардия, и в крайна сметка издателството се отказа да я публикува.

  Просто обществото се саморегулира до някаква степен, докато във Франция съществува по-силна омраза, или да кажем дискриминация, към малцинствата която води до толерирането на подобни глупости.

 72. 72 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#70] от "niko_tin":

  Говорим за Америка в момента.
  Навални е коренно различен случай. Той не иска да го арестуват.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 73. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#57] от "ndb":

  "Американците да не се правят на улави, и да си припомнят кой им подари независимостта! Имат си цяла статуя там в Ню Йорк, да я погледнат и да си припомнят този прост факт! "

  Пич, на американците никой не им е подарявал свободата. е са си я извоювали сами, започвайки с изхвълянето на английския чай в морето.
  Статуята на Свободата напомня единствено уважението на французите към тоя факт, за което са им я подарили.
  А земи пОчети малко преди да пишеш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 74. 74 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#48] от "bluesky1":


  [quote#48:"bluesky1"]Но какво да кажем за тринадесетте страни, в които това е така?[/quote]

  Казвай си каквото искаш. Темата тук е за САЩ и ако аз не бях адресирал невежеството ти, щеше да заблудиш хората тотално, точно както ти си бил заблуден дълги години от някой друг многознайко със самочуствие. Така че, не се прави, че изказването ти не е поредното комунистическо фиаско.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 75. 75 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#73] от "rapidfire":

  Ако не беше Франция да контраатакува Англия, не знам докъде щеше да го докарат невъоръжените борци за независимост. Франция поема тежестта на битките на тази независимост, тя обявава война и води битките в Европа и в Атлантика с Англия. Ако не беше Франция, Англия щеше за 2-3 месеца да си стовари войската в Америка и да избие възстаналите с ножове и колове американски селяни. Вземи ти прочети малко..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 76. 76 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#36:"bodhidharma94"]Американците не са пример за светска демокрация , а напротив - силно фанатизирани са. 50% от тях гласуват за партии като републиканската и чаеното парти. Да признаеш ,че си атеист е равносилно да признаеш, че си педофил изнасилвач.
  [/quote]

  Това изобщо не е вярно. Голяма част от "чайниците" просто не искат да плащат данъци и искат да ограничат намесата на държавата в живота им. Е вярно е че за немалка част от тях това означава да могат да си купят танк, да бият жена си и да изгонят черните и латиносите от Америка (или поне там където те живеят), но повечето от тях не са религиозни фанатици, по-скоро са трационалисти.
  Тези които ти описваш са не-повече от 10-тина процента от населението, но те масово гласуват за републиканците (изборната активност традиционно е около 50%) и затова имат доста по-значително политическо влияние отколкото заслужават.

 77. 77 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#73] от "rapidfire":

  Франция е най-стария съюзник на САЩ. Били са повече време съюзници, отколкото изобщо САЩ имат история. Не си ли се замислял, защо само Франция може да накара САЩ да обяви война на фашистите и да направи десант в Европа?! Имат дълг към Франция който много трудно ще изплатят..

  В случая обаче американците се изложиха и не подкрепиха най-стария си съюзник!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 78. 78 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#72] от "stupid_american":

  Верно? ми оти си е срезал електронната гривна за домашния арест тогива? Язе ако не искам да ма ептен аристуват ка съм под думашен арест нема да си резна гривната. http://vdmsti.ru/img/newsline/2015/01/05/38091761_news_bigpic.jpg

  И па гуворим за америка. Начи и там така я въртат като в Русията. Ма едното - диктатура, па другуту - димукрация. Па разлика на мегдан - йок.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 79. 79 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#78] от "niko_tin":


  [quote#78:"niko_tin"]И па гуворим за америка. Начи и там така я въртат като в Русията. [/quote]

  Не е ли жалко, че цял живот не можете да посочите едно достойнство на Русия, а само можете да пледирате, че е еднакво зле, колкото Америка.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 80. 80 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#79] от "stupid_american":

  Не, не е "жалко". Достойнства с лопата да ги ринеш, само "официалната линия на партията" не ми позволява да съм неполиткоректен, че да изброявам. Щото ще разваля прекрасната картинка на неведение, незнание, мрак и мъгла...

  Чисто за куриоза, вземи потърси картинката на Москва-сити, публикувана от нашите демократични братя украинците в мечтите им по европейско бъдеще. Щото и тва го има ааааа!!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 81. 81 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "stupid_american":братле америка умишлено налага ислямизацията на европа . друго съсед на америка е християнско мексико , исляма в америка е под контрол

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 83. 83 Профил на dgidgo
  dgidgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#77] от "ndb":кои ви у4и на тази история , кви са тези ГЛУПОСТИ , франция накарала америка да прави десант . Не братле , някои здраво подхрани адолф И го изработи да нападне русия . Тогава германия остана сама срещу целия свят , америка си изигра картите перфектно и сложи ръка върху европа . Сега никои в европа не може да вземе важно решение без разрешение от америка

 84. 84 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 611 Неутрално

  [quote#81:"dgidgo"]братле америка умишлено налага ислямизацията на европа . [/quote]
  Много точно наблюдение. Това е начин по който Европа ще бъде слаба. Оказва се, че ние европейците или сме тъпи или страхливи. Или и двете...

  Stupid people make me sick
 85. 86 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  [quote#6:"nando"]ема нали точно това се критикува, че САЩ поради "етичната си политика" всъщност губи ВАЖНА ГЛЕДНА ТОЧКА. С една дума убили са Придворния клоун и няма кой да каже, че Царят е гол....смеейки се![/quote]
  На тебе трябва да ти се обяснява като на децата. Примера с университетски вестник е неправилен защото в университетите има други правила и закони. Тези неща можеш да ги публикуваш във всеки комерсиален вестник. Така че от гледна точка на САЩ не са убили клоуна. Във Франция например е забранено учениците да ходят със забрадки на училище. В САЩ не е. Някой ходят и с чалми. Повечето са сигки - най-свирепите врагове на мюсулманите но носят чалми задължително. Така че кой има повече свобода и демокрация?
  В САЩ можеш да протестираш за разлика от новия ссср лъдето е забранено със закон. Но не можеш да протестираш в някой Мол защото той е частна собственост а не обществено място както градския площад. Това също ли е липса на демокрация или демокрацията си е ОК но има и защита на частната собственост?

  California Über Alles
 86. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Наистина - защо?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 87. 88 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#83] от "dgidgo":

  Така е. Сегашната геополитическа ситуация е наистина такава. Германия много има много дълг да изкупува покрай заслугите си по сриването на Европа цели 2 пъти, и те това правят напоследък покрай поддържането на южна Европа. Ще го правят още доста време, имат много дълг да изкупуват! И също е факт, че САЩ имат много дълг да изкупуват от Франция. Някои от тези дългове са многостотин годишни. Въпрос на преговори е да ги "капитализираш", а някои това го могат. Франция може. Вика си съюзник за 2СВ, вика си съюзник и за нападение над Либия. Защото го може! Американците също са наши приятели и партньори, но за нас едва ли ше засипят Либия с ракети. Евреите също сега вече 70 години "капитализират" дълга на немците към тях, и поне още 100 години ще го "капитализират". Защото могат! Тези неща в голямата политика между великите сили са факт, стогодишни и повече "дългове" се капитализират в преговори, така се е правило преди, така се прави сега, и ще се прави и за в бъдеще. Трябва да си сляп да не знаеш как са оперирали империите, и как оперират сега големите сили.. Да не мислиш че десанта в Нормандия не е съгласуван с Франция?! Кой ще си позволи десант в държава ако няма да получи подкрепа от конкретната държава. В такъв случай биха избрали и преговаряли с друга държава, примерно Белгия, или директно в Германия, а не във Франция..

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 88. 89 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#84] от "Хакуна Матата !":


  [quote#84:"Хакуна Матата !"]Оказва се, че ние европейците или сме тъпи или страхливи. Или и двете...[/quote]

  Най ме кефи когато някой Ганю почне да маскира антиамериканизма си като някакъв признак за европейска идентичност.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 89. 90 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#80] от "niko_tin":

  Ето с какво комунистът сравнява случаят Навални:
  https://www.youtube.com/watch?v=yGc9LzOySJs

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 90. 91 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 422 Неутрално

  [quote#27:"stupid_american"]а, които са се срещнали с онова "отвъд лустрото". Останалото, което ми казваш, са типичните спекулации на заблудените анти-американци. "

  Зночи, всички които не хоресват любимата ти Хамерика са заблудени?!

  Много точно си подбрал име за ник си. Утре от възбеда че, идва един от патроните ви да не вземе да отвориш някой прозорец че, току виж стане беля.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 91. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#44] от "bluesky1":

  Поне в нета,щатите и Канада не са сред страните със закон срещу
  отрицателите на Холокоста.Такива са обаче Франция,Австрия,Германия,....Русия ( от май 2014).В Русия можело да получиш до 5 години затвор).

 92. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#71] от "ventsy":
  Ако се доверим на класацията на Репортери без граница за 2014,щатите са доста назад от повечето европейски страни по отношение на свободата на печата.
  Tе са на 46 място сред 180страни.Франция е на 39 място..Финландия е на първо място за пореден път,следвана от
  Холандия и Норвегия.

 93. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Добра идея да се публикува мнението на авторитетния публицист,журналист и автор на нашумели книги.Негово е широко разпространеното днес делене на щатите на сини и червени.Брукс минава по- скоро за умерен консерватор на фона на либералната читателска маса на NYT.Ето линк към мнението на Брукс:
  http://www.nytimes.com/2015/01/09/opinion/david-brooks-i-am-not-charlie-hebdo.html
  Там може да се запознаете с мненията на почти 1,400 човека и видите най- харесваните постинги.Повечето са критични към автора, защото не бил последователен и достатъчно смел в защита на свободно слово.Ето и откъс от най -харесваното мнение "...in a show that freely satirizes Christians, Mormons, Jews & everyone, somehow Muslims are forbidden---It's not out of delicacy or political correctness or being respectful or disrespectful. It's out of cowardice, appeasement & moral weakness...We Americans love to criticize the French for being cowards but they have shown far more courage than we have with their pens. And the pen is mightier than the sword, which is why terrorists battle the pen. (2841 Recommend )

 94. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  А ето и нещо важно от мнението на Брукс, което е изпуснато в коментара в нашата медия:In most societies, there’s the adults’ table and there’s the kids’ table. The people who read Le Monde or the establishment organs are at the adults’ table. The jesters, the holy fools and people like Ann Coulter and Bill Maher are at the kids’ table. They’re not granted complete respectability, but they are heard because in their unguided missile manner, they sometimes say necessary things that no one else is saying.Healthy societies, in other words, don’t suppress speech, but they do grant different standing to different sorts of people.

 95. 96 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  В САЩ няма "Шарли Ебдо", но пък има South Park, който изпълнява доста сходна роля!

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 96. 97 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#1] от "lachko":

  ЦЯЛАТА работа е, че всеки трябва да съзнава, какъв е, къде се намира, какво върши там и какви резултати ще има от извършваната от него дейност, в определен времеви отрязък определящ подходящото или неподходящо поведение и реакции.

  ТОВА СЕ УЧИ И ВЪЗПИТАВА, защото не е вродено във всеки поради различноста на биоконвергенцията.

 97. 98 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  ЗАТОВА "шарли ебдо" е възможен само във Франция, другаде е трудно да се възпроизведе и резултатите са Брейвик в Норвегия или 9.11. или Бостън в САЩ, което в крайна сметка е едно и също, но под друг ъгъл на изява.
  Съвремената западна цивилизация, много бързо и ефективно може да се справи с всяка войнстваща религиозност, приела терористичен образ, но кой би посмял да извърши такъв масов геноцид и с какво право би приел тази ретроградна норма.

 98. 99 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  В Канада за подобни карикатури ще бъдеш уволнен и порицан в обществото. Няма да се учудя и да бъде осъден автора. Изобщо всякакви коментари на етническа и религиозна основа са забранени. Понякога добрите намерения (за толерантност и мултикултурност) водят до крайности.

 99. 100 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Когато си тийнейджър, може да си умираш да провокираш буржоазията, да бръкнеш в окото на властта и да се присмиваш на религиозните вярвания на другите. Но като пораснем, повечето от нас се придържат към по-сложни възгледи за реалността и повече толерантност към позициите на другите. Да се присмиваш вече не е толкова смешно, когато осъзнаеш, че ти често ставаш повод за осмиване. "Повечето от нас се опитваме да водим разговори, в които да изслушваме, а не да се нахвърляме." Даже тинейджърски присмех не мога да възприема, защото по-сетнешното "улягане" не е искренно, а само куртоазия. Уважението се възпитава от детски години! Щом на едно място живеят различни хора, с различни ценностни системи, то значи, те трябва взаимно да се уважават! Виждаме, до къде води липсата на уважение! Да се присмиваш на нечии ценности не е свобода! Не е уважение! То си е простащина и провокация! Ако искат да използват присмеха, защото това не е хумор, не е сатира, а гавра, нека го правят персонално към хора с укорими от всички прояви. Не към самите ценности и техните символи!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK