Най-опасна би била глупостта на управляващите

Най-опасна би била глупостта на управляващите

© Юлия ЛазароваКакво ни очаква в най-близкото бъдеще - 2015. "Дневник" отново се обърна към политолози, социолози, икономисти за прогнозите и очакванията им за новата година. Четете всички прогнози в специалната тема "Бъдещето".


Серията прогнози завършва с мнението на икономиста Красен Станчев.


Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как това ще се отрази върху бизнеса?
- Поначало е възможно стабилно мнозинство от различни по нагласа политически партии само ако общият знаменател на действията им е добре формулиран. Така беше и при тройната коалиция, така е и сега. Но тогава имаше обща национална задача, пред която всичко останало беше дреболия.


Сега задачата, общият знаменател би могъл да изглежда така: стабилизиране на фиска, на енергетиката и възстановяване на управлението на закона и държавната машина. Дори само последното е достатъчно, защото е най-важно, защото избирателите биха били доволни и защото управлението на закона ще реши проблемите и в енергетиката, и във фиска, и в условията на правене на бизнес.


Но тази задача би изисквала отказ от специална стопанска политика, от вяра в чудеса и завой обратно към традициите на периода 1997 - 2007 г.


Всичко свършено до момента показва, че членовете на управляващата коалиция правят точно обратното.


Какви са надеждите и какви са опасностите за страната?


- Най-опасното за страната е глупостта на управляващите. Навсякъде по света самодейните глупаци вредят на себе си и могат да бъдат изолирани, но глупаците на власт са вредни за всички.


Този феномен не е нов: той съпътства България през 1995-1997 г., след това изчезна, за да се появи преди година-две. Преди изборите от 2013 г. той вече господстваше в българския политически живот във вид на фолклорна икономика - наивен възглед за стопанството, осъществяващ го с преразпределението и неразбиращ мотивите на човешкото поведение.


Следствие на управлението на глупостта например е опитът за национализация на частните пенсионни фондове чрез заблудата, че те са неефективни и че пенсиите в държавното осигуряване са гарантирани.  Замисълът е глупав поради няколко обстоятелства:


- удря основни инвеститори в ДЦК и създава потенциален (и почти сигурен) проблем с финансирането на правителствения дълг, а това противоречи и на замисъла, и на длъжностната на хората, които го предлагат


- лишава със сигурност новопостъпилите (но възможно и други) на трудовия пазар 65-70 000 младежи от доход върху техните спестявания за пенсия от 6% на година: такава е историческата доходност на фондовете, през т.г. тя е над три пъти по-висока от ръста на икономиката


- не решава проблемите с дефицита на НОИ, защото сигурните новопостъпили вноски първата година ще са 7,5-8 милиона лева, а дефицитът е почти 5 милиарда на година; ако всичките 8 милиарда лева на частните фондове бъдат секвестирани, дефицитът ще бъде покрит за по-малко от две години


- ако замисълът е половината от младежите (сега това е техният дял) поради невежество да оставят процентите за универсалния пенсионен фонд в НОИ, то сумата е още по-малка, а идеята -- още по-глупава


- създава проблем на банките, които обслужват фондовете; ограничава участието на фондове в пазара на недвижимост и на капиталовите пазари


- тези лесно предвидими обстоятелства не са пресметнати предварително, както впрочем изисква законът за нормативните актове, въпреки че отчетите на НОИ и частните фондове дават достатъчно леснодостъпна информация за достоверни предвиждания


- основната пропаганда представя замисъла като "свобода на избора", а той всъщност води до закрепостяване на хората, които инстинктивно или по невнимание са взели неправилно решение, и истинската свобода би означавала, че недоволните от НОИ имат право да си прехвърлят спестяванията (които обаче там не са по тяхна партида) към друг фонд или изобщо да не се осигуряват.


Всъщност онова, което може да се направи, е да се увеличи възрастта за пенсиониране, да се "оплоскостят" вноските в НОИ, като се премахнат праговете и уж швейцарското правило, да се засили конкуренцията между фондовете, първоначално да се прехвърлят част от сметките в НОИ към частните фондове, а след това всички да имат свобода на избора.


Каква година очаквате – на трусове и скандали или на увеличение на икономическия растеж и стабилност?


- Стопански растеж ще има, той вероятно ще е на нивото на 2014 г. Трусове извън бюджетната сфера не очаквам.


Политическите скандали са неизбежни и са нещо нормално.


Очаквате ли нови трусове в банковата система?


- Не, очевидно е, че КТБ е изолиран случай.


Но това не означава, че няма системни опити за разклащане на банковата система. Най-опасни са следните, в момента леко заглъхнали начинания: идеята за въвеждане на фалит на физическите лица, опити за засилване на правата на длъжниците чрез промени в ГПК, създаване на пречки пред изпълнението на договорите (миналата година един такъв опит - чрез изменение в подзаконови актове - се провали), общото равнище на управлението на закона и повтарящите се нелогични решения на съда и прокуратурата по няколкото проблемни казуса от миналата година и не на последно място популистките идеи за промени в закона за БНБ, които биха отменили личната отговорност на подуправителите и гуверньора.


Изобщо реториката по повод БНБ принизява авторите на институцията, независимо че от 1997 г. има само един случай - този с КТБ, в който БНБ не бе съвсем на висота. И то е ясно кой е отговорен...


Много трябва да се внимава с прилагането на Foreign Account Tax Compliance Act (на САЩ) и на европейската ревизирана Administrative Cooperation Directive, както и с транспонирането на директивите, засягащи банковия сектор.


Този парламент може да направи много поразии.


Кои са най-спешните реформи, с които трябва да се захване правителството през 2015 г.?


- Вече отговорих: държавната машина и управлението на закона, енергетиката и балансирането на фиска - вече от следващата година.


От решаването на кои въпроси ще бягат управляващите?


- По повод промените в пенсионното дело вече се видя, че правителството се опитва да прави всичко против нормалната икономическа логика.


Кое е по-вероятно да има по-силен ефект върху България – продължаващ спад в цените на петрола или нови икономически мерки срещу Русия и контрамерки от нейна страна?


- Действията на правителството на Руската федерация могат да станат опасни за сигурността на континента. Мерките и контрамерките имат незначителни негативни ефекти и конкурентните фирми засега се справят с предизвикателствата.


Не виждам негативни ефекти от спада на цените на горивата, макар за фиска да има известен риск за по-малко приходи от ДДС и акцизи...


Кой сектор (бизнес) ще следите с повишено внимание през 2015? Защо?


- Банките - казах защо.


И енергетиката. Защото самият акт на създаването на т.нар. Енергиен борд даде кураж за смяна на ръководството на ДКВЕР (мярка, предложена от Европейската комисия поради конфликти на интереси и некомпетентност) и за вдигане на цените на електроенергията с 10%.


Тук обаче всичко спря. Новото правителство май се лишава от важен буфер в обосноваването и прокарването на реформи в този отрасъл.


А бордът трябваше и трябва да продължи работата си в две направления: обосноваване на отказа от несъответстващи на закона политики на ДКЕВР - като тези за лицензите и договорите, и ново увеличаване на цените на електроенергията.


Аргументът, че това щяло да натовари домакинските бюджети, е просто невалиден. При два пъти по-бедно население през периода 2003-2005 г. бе следната политика, която повиши цените на електроенергията с 45%. Да не говорим, че ниските цени субсидират 20% от домакинствата, тези, които са по-богати.


Зад страха от вдигане на цените преди либерализацията се крие и чиста макроикономическа необразованост: за последните 10 години инвестициите в енергетиката са 17 млрд. лева (част от тях безсмислени, но вече са направени), повишаването на цените на електроенергията е 30 процента, а инфлацията - над 42%.  При това положение никоя инвестиция не може да се изплати, но политиката е била да се насърчават нови инвестиции.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 521 Весело

  и защо заглавието в Условно наклонение ??

  подвежда !

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Как въобще може да се правят някакви прогнози за нещо си в този динамичен свят.Ако някой прави прогноза то тя е на база на днешния ден и не може да бъде меродавна и една седмица,да не говорим една година.

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Важното е да се спазват законите и всеки да е равен пред закона!

  Tony
 4. 4 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  има една опасност.
  ГЕРБ да се лашка между зависимостите и популизма и да НЕ направи необходимите реформи.

  Дано идеята за пенсионните фондове да се дължи на липсата на опит на министъра, той доколкото знам освен държавна службица друго не е работило момчето, а не е доказателство в посока на горното.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3531 Неутрално

  Всеизвестно е кой твори законите докато перманетно беше във властта тези години на ужпреход….
  Така че идеята само да се спазва този закон хич не ми харесва. Спазването законите на БСП/ДПС няма да доведе до тъй необнодимото качествено реформиране.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Фин. министър е или глупав или злонамерен.Икономическата политика трябва да стимулира растежа ,а не „усвояването“.Съд реформа е много важна за икономическия растеж.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Тука, докопалите се до властта, използват следната тактика - ритат силно кошера, ако пчелите излязат и ги нахапят, почват да търсят мехлем. От началото на мандата ритнаха силно два кошера, единия е пенсионните фондове, другия е ЖП-то. Сега и за двата търсят мехлеми.

 8. 8 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Мисля, че Менда бе удачния избор за министър.
  Този имам чуството, че дори и не знаеше, че в една икономика като нашата именно ПЕНСИОННИТЕ ФОНДОВЕ (заради регулациите върху тех) са основните купувачи на корпоративни облигации. т.е. източник за финансиране на бизнеса и едновременно с товеа доходност за вложителите.

  абе смешна история.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  Наистина най-опасна Е глупостта на управляващите!

  След подписването на унизителния за България Ньойски договор през 1919 г., стотици разочаровани и сломени софиянци спонтанно се събират под балкона на къщата на Иван Вазов и го питат: "Бай Вазов какво да правим?"
  Той излиза на балкона и им казва: "Скъпи сънародници, колелото на историята се върти, сега е долу и ни е притиснало, но то ще се завърти и ние ще почнем да се въздигаме!"
  Имаме ли днес братя българи човек, под чийто прозорец да застанем и да поискаме неговата утеха и вяра?????

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Най-опасното за страната е глупостта на управляващите.

  Забравил е да добави и безкрайната алчност.

 11. 11 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Всички прогнози, които четохме, са на принципа на екстраполация на днешното към бъдеще време, и то линейна екстраполация. А какви изменения ще стават в света никой не знае, толкова динамично се развиват събитията.
  Чудя се икономистът Станчев как може да казва, че намалението на цената на нефта щяла да намали приходите от акцизи - те са на количество горива, не на цените им. При по- ниски цени е логично да се увеличи консумацията и прихода от акциз да расте.

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дедо Либен":


  [quote#9:"Дедо Либен"]Имаме ли днес братя българи човек, под чийто прозорец да застанем и да поискаме неговата утеха и вяра????? [/quote]

  Имаме - Бареков. Нали реве всеки път като си помисли за бедните българи.

  Надявам се разбирате, че това е написано саркастично. За съжаление нямаме в днешно време хора които биха били морални ориентири и духовни водачи на нацията ни.

 13. 13 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#7:"442"] От началото на мандата ритнаха силно два кошера[/quote]
  Тук е мястото да запитаме вечно цвилещите за реформи многознайковци, като как точно си ги представят, ако не точно като "ритане на кошера"?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 14. 14 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#9:"Дедо Либен"]под чийто прозорец да застанем и да поискаме неговата утеха и вяра[/quote]
  Ти да не живееш в средновековието бе, утеха и вяра щял да търси, имбецил! Като ти трябва утеха и вяра, ходи на църква. Ама не ви е до утехата и вярата, ами тенджури с кебапчета и бурета с вино искате вие, гиди мискини с мискини оскотели! Ама без да се цапате в кочината и да копате на лозето, ами някой на готово да ви ги дава, а вие само да плющите и да се оплаквате. Утеха и вяра искал... Гьостерица за такива като тебе!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Дълбокомислено заглавие в стил дървен философ!
  Не, най-опасна е глупостта на тези, които избират управляващите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  в този случай прогнозата се прави доста по-лесно, понеже глупостта е до гроб.

 17. 17 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#6] от "hodounski":

  Едното не изключва другото, за жалост.
  Глупостта е константа, по-сериозно е упорството в глупавите решения.

  "Winter is Coming"
 18. 18 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#6:"hodounski"]Съд реформа е много важна за икономическия растеж[/quote]
  Трябвало е да добавиш само "както слънцето и въздуха за всяко живо същество", за да отговориш на критериите за класически комунистически лозунгаджия, по-известен в наши дни като "реформатор".

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  глупаците на власт са вредни за всички."

  -Да де, ама нали за себе си са полезни...
  Глупаците да не са ги овластявали.

 20. 20 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#14] от "avatar":

  Аватаре, онемях пред твоята красноречива, правдива и високо интелигентна риторика! Но най ме респектира: "гиди мискини с мискини оскотели"!

 21. 21 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#14:"avatar"] не ви е до утехата и вярата, ами тенджури с кебапчета и бурета с вино искате вие, гиди мискини с мискини оскотели! Ама без да се цапате в кочината и да копате на лозето, ами някой на готово да ви ги дава, а вие само да плющите и да се оплаквате. [/quote]

  ++++++++++Много точно! Браво!

 22. 22 Профил на ПерсоналиСка
  ПерсоналиСка
  Рейтинг: 3044 Весело

  До коментар [#18] от "avatar":
  [quote#18:"avatar"]Съд реформа е много важна за икономическия растеж- цитат на коментар #6 от “hodounski”

  Трябвало е да добавиш само "както слънцето и въздуха за всяко живо същество"[/quote]

  Произволните съкращения също са запазена "ком." марка )))

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 23. 23 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#20:"Дедо Либен"]най ме респектира: "гиди мискини с мискини оскотели"[/quote]
  Нали? Трябва от време на време да ви се напомня, че четящите не са дебили, да се хващат на сърцераздирателните ви вопли.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 24. 24 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Глупостта на управляващите се осигурява от тъпотията на управляваните!
  Също и тяхната неизменна крадливост!

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3487 Неутрално

  Глупостта на управляващите е гарантирана като закон на термодинамиката. Тя е единственото сигурно нещо.

  klimentm
 26. 26 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Т.е. пак допряхме до реформа на съдебната система, защото тогава доста безумия на управляващите могат да бъдат спряни, а и предотвратени. Това влключва и КС, защото той може да спира и калпави закони.

 27. 27 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Весело

  "....и ново увеличаване на цените на електроенергията. Аргументът, че това щяло да натовари домакинските бюджети, е просто невалиден...."
  Къде му била болката на бившия комсомолски активист и партиен номенклатурчик от ВИИ "Карл Маркс" Красен Станчев. Впрочем сега пръв антикомунист, либераст и "пазарник".

  Абе, "експерт" такъв, що не кажеш да разтрогнем неизгодните заробващи договори за ТЕЦ-овете в "Марица-изток"? Ама там има хамерикански интереси, а те ти дават и субсидийките на измислената ти соросоидна "изследователска" структура.
  Що не поискаш да намалят цените на фотоволтаичната и ветровата енергия? Ама и там имаш приятели с интереси, нали?

  Що не изгоним излишните паразитни грабителски звена -"ЧЕЗ", "ЕнергоПро" и "ЕВН"? Ама и там имаш интереси нали?
  Що не предложиш да се ликвидира гигантската корупция в енергетиката - завишени цени на доставки, нагласени търгове, безумни консултантски договори и други?
  Що не кажеш да забранят евтиният ток от АЕЦ да го изнасят частните фирми на "нашите хора", а да отива само при битовите потребители? Ама и там ще развалиш бизнеса на твоите приятели.
  И затова дай да дялкаме потребителите и да увеличаваме цените. Тоест защитаваме корупцията, монополите и чуждите интереси, за сметка на потребителите.
  Аман от такива смешници "либерални икономически експерти".
  Либерасти ниедни...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 28. 28 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 463 Неутрално

  "основната пропаганда представя замисъла като "свобода на избора", а той всъщност води до закрепостяване на хората" - ето това е истината за пенсионната "реформа" на управляващите.

  Великият Борис Пастернак веднъж казва следното: "За да може да се самосъхрани, злото трябва да се маскира като добро. Може да се каже, че злото винаги е имало комплекс за малоценност и затова то никога не е откровено."

  Няма какво повече да се каже!

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  От решаването на кои въпроси ще бягат управляващите?

  - По повод промените в пенсионното дело вече се видя, че правителството се опитва да прави всичко против нормалната икономическа логика.

  Мдаа, едни милиони дето текат в ЧПФ ..... лесно намират защитници на статуквото! Този се е продал бетер Нешка!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#27] от "Sars Saraktos":
  ++++ Ама и ти си му набрал на този манипулатор!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  [quote#11:"aralambi"]Чудя се икономистът Станчев как може да казва, че намалението на цената на нефта щяла да намали приходите от акцизи - те са на количество горива, не на цените им. При по- ниски цени е логично да се увеличи консумацията и прихода от акциз да расте.[/quote]
  +++++ Е ти сега защо се заяждаш! /шегувам се/ Човека си заработва халтурата през Икономедия...пък ние тук разсъждаваме!!! няма нужда.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 32. 32 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#30] от "chichka":

  Ооо, колега радвам се да те видя. След като с теб спечелихме битката на пенсионния фронт във форумите, да отворим нов за енергетиката ))

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#32] от "Sars Saraktos":
  Аз битки не водя вече, уморен съм. Искам да съм Шарли, да споделя своето искрено мнение, но дневникарите нещо не са "шарлита" трият ме, банват ме.....Чудя се ако Прокопиев беше собственик на Шарли, дали щеше да има публикувани карикатури?
  Лека.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дедо Либен":


  [quote#20:"Дедо Либен"]Аватаре, онемях пред твоята красноречива, правдива и високо интелигентна риторика! Но най ме респектира: "гиди мискини с мискини оскотели"! [/quote]

  Е, не само това. Като цяло начинът на изразяване, дълбочината на ,,мисълта" и стилистиката показват доста прекарани години в АОНСУ. Надявам се, че знаете какво означава това съкращение. А има и още доста като него.

 35. 35 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Любопитно

  До коментар [#14] от "Аvatar":
  До коментар [#34] от "koko65bg":

  Дедо Либен си е много прав. И Lи пише възпитано и културно, по теми които и двамата не разбирате, защото сте бягали от часовете по литература и история. Даже не знаете кой е Иван Вазов, камо ли какво е това Ньойски договор....
  Еми, това са новите чалгаджийски поколения....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  "...самодейните глупаци вредят на себе си и могат да бъдат изолирани, но глупаците на власт са вредни за всички."
  А защо,когато са в опозиция ни изглеждат умни и пак ги избираме.И какво после ги кара да оглупяват.

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3984 Любопитно

  ВИИ "Карл Маркс" имени Ленина

  Де била е БКП сто лета? Целото това съвремие?

  След преврата эпохален - управлява болшевизмът
  из подполие.

  1944-1989: Главна Сила под закрила СССР.

  Майка - с дъщерите свои,
  Демокраця усвои.

  Консумира и раздава
  порции "за черни дни".

  Нема глупост "самодейна".
  Директивите идейни
  творчески се выпълняват
  пунктуално.

  Сохранихме БКП.
  Нароихме Бекапета.

  Заскулисие и фронт
  са стабилни (общо взето).

  "Какви са надеждите и какви са опасностите за страната?

  - Най-опасното за страната е глупостта на управляващите.

  Навсякъде по света самодейните глупаци вредят на себе си и могат да бъдат изолирани, но глупаците на власт са вредни за всички.

  Този феномен не е нов:
  той съпътства България през 1995-1997 г.,
  след това изчезна,
  за да се появи преди година-две.

  Преди изборите от 2013 г. той вече господстваше в българския политически живот във вид на фолклорна икономика - наивен възглед за стопанството, осъществяващ го с преразпределението и неразбиращ мотивите на човешкото поведение."

 38. 38 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#35:"Sars Saraktos"]Даже не знаете кой е Иван Вазов[/quote]
  Проблемът не е в това, че ние не знаем кой е Вазов - знаем и още как. Проблемът е, че такива като теб и дъртия не знаете никой друг, освен Вазов. И мирогледът ви е формиран на толкова примитивно ниво, че не видите по-далеко от селската воденица, където ходите да си вземате трици за свинете. Мдам.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 39. 39 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#36:"rosiraycheva50._"]А защо,когато са в опозиция ни изглеждат умни [/quote]
  Щото самите вие сте толкова "умни", че лесно приемате желаното за действителност.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 40. 40 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#39] от "avatar":

  И защо мислиш, че освен Вазов не сме чели Алвин Тофлър, Ноам Чомски, Карл Попър, Пол Джонсън, Бил Гейтс, Хенри Кисинджър,
  Херберт Маркузе, Франсис Фукуяма, Умберто Еко, Патрик Кенън и още много такива. Даже не говорим за художествена литература, а за модерни мислители, каквото и да значи това.
  Интересно дали ти си ги чел.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3984 Разстроено

  Лъжа...

  Вече писаха:
  Алчността е еднакво опасна, че и повече.

  Лъжите - също.
  И за това писаха.
  Като кандидати на избори са "приемливи",
  а като се докопат до власт стават други.

  Простотии след простотии, шумотевици и губи време... и пари.

  Постоянно саботирана съдебна реформа,
  корупционна "пенсионна реформа",
  номеклатурски "Лувър",
  не могат да се разберат за охрана на държавна граница,
  активни корупционни димки и мероприятия...

  МОЧАви. Коминтерновски. Погански. Азийски.

  Глупави тоже... но пазят малкото си акъл за специални случаи
  (по Антон Дончев, "Фантастичен хумор".

  В служба на государь... Грешен.

  До коментар [#9] от "Дедо Либен":

  Наистина най-опасна Е глупостта на управляващите!

 42. 42 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Това което предупреждава авторът не е проява на песимизъм, а реална обосновка на днешната ситуация. В ГЕРБ, колкото и да ми се иска не съзирам наченки/освен празни думи/ на чаканите от всички дела за разграждане на комуноидния модел, наказване на стролите го и начало на нещо ново. Опита да се заграбят няколко милиарда чрез НОИ е силен индикатор за истинските планове на гербъвите.

 43. 43 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#40:"Sars Saraktos"]И защо мислиш, че освен Вазов не сме чели [/quote]
  То въпросът не е какво си чел, а какво си разбрал от прочетеното. Щом подкрепяш виждането, че ни трябвал
  [quote#9:"Дедо Либен"]човек, под чийто прозорец да застанем и да поискаме неговата утеха и вяра[/quote]

  значи напразно си губил времето си и си похабявал книгите.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 44. 44 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#42:"yorddj"]В ГЕРБ, колкото и да ми се иска не съзирам наченки/освен празни думи/[/quote]
  А с колко по-пълни са думите в новия проект на БСП-ДПС-Костов -т. нар. РъБъ?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3984 Любопитно

  Не Алчността.
  Ни Измамите.
  Не Безотговорността.

  Най-опасна - глупостта.

  Би била.

  Нищо де, има и хепи енд.

  След ваканцуване с мащаб Компетентно Интернационално Безпокойство - бивш ДАНСаджия се завърна неувреден
  в семейното си гнездо.

  "Най-опасна би била глупостта на управляващите"

 46. 46 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#43] от "avatar":

  Ами, да, повтарям, че дедо Либен е прав. Къде са сега народните водачи - духовни и интелектуални? Не защото са били на власт или богати, а защото народът ги е обичал и им е вярвал. Както е казвал "народен поет" на Вазова.
  И второ, тъй като съм православен християнин и на църква ходя и Библията чета и надежда и упование в Христос имам.
  А ти нещо против ли имаш? Всеки може да си е атеист, ако иска то си е негов проблем, ама не ми се подигравай на вярата. не, че ще взема калашника като ислямските изроди, но като умреш ще разбереш за какво ти говоря. Ама ще е късничко.
  А какво съм разбрал от тези книги, а това е смешно малка част от книгите, които съм прочел си знам аз....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  Този път, г-н Автора е доста ядосан и не хдоразбирам, като защо тъй и по каква причина ...
  Може би, че формулата на това Управление е писана на коляно ?...
  Ще требе по-смело да четем следващите му дописки ...

 48. 48 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#46:"Sars Saraktos"]народът ги е обичал и им е вярвал[/quote]
  Ами първо трябва да разбереш, че "народът", в оня смисъл, който видимо влагаш в понятието, е бил рая. И вече не съществува в този си вид - от около няколко века по света и от около 25 години в България. По темата съм писал - чети, вместо да ми дрънкаш простотии:

  http://kerkenez.blog.bg/politika/2013/08/22/narodyt.1141815

  Само че ти и като четеш, нищо не разбираш, опасявам се - щом успя да разчетеш
  [quote#14:"avatar"]Като ти трябва утеха и вяра, ходи на църква[/quote]
  точно обратното на написаното и изпляска това:
  [quote#46:"Sars Saraktos"] не ми се подигравай на вярата[/quote]

  Абе трагедия е твоята работа, без докачение...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 49. 49 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Весело

  ""народът", в оня смисъл, който видимо влагаш в понятието, е бил рая."
  Познах, че си бягал от часовете по история. Много имаш да четеш още, а статията дето ми я препоръча ще ти я прочета в блога.
  И утре ще ти отговоря.
  Дано чукча е и читател, а не само писател....

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 50. 50 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#4] от "lonely_ninja":

  е няма как това да е случайно,в България няма случайни щена особено на такова високо ниво а и снимката с #10 едва ли е случайна

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 51. 51 Профил на nxo44693674
  nxo44693674
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Този е очевиден агент на шистов газ. Преди имаше смислени включвания, напоследък е много безсмислен, личи, че защитава американски енергийни интереси. И говори врели-некипели, колкото да му даде вашата медия дежурното думата.

 52. 52 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Най-ужасяващото е. че управляващите нямат представа какво да правят. Досега трябваше да са готови със стратегия и да я обявят на обществото за да изграждат подкрепа, да намират съюзници за реформите. Показателен пример за безхаберието е спирането на влакове и последващото пускане в резултат на натиск. Нищо добро на хоризонта...

 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Колко стабилно може да бъде управление, крепящо се на толкова разнородни политически сили? Как това ще се отрази върху бизнеса? " И преди съм писала! Това е нож с две остриета! От една страна, това е възможност за широка представителности за постигане на максимално покритие на проблеми и интереси! От друга, това е възможност за съглашателство на партийни, бизнес и "интелектуални" елити, в желанието си за лично, партийно и друго облагодетелстване, за сметка на публичните портфейли и интереси. Както гледам, тръгнали са да осъществят втората възможност, използвайки риторика, която е подходяща за първата. Това си е популизъм!

  goblenka
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  И умността им не е безопасна

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2574 Неутрално

  [#3] законите, приети от тъпаци и мерзавци?
  Четете го тоя Ботев бе, четете!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на hasvalt
  hasvalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  мисля, че най-големият недостатък не е глупостта, а страхът -"Майсторът и Маргарита" Михаил Булгаков
  и второ щом фирмите са с ограничена отговорност защо хората да са с неограничена и да няма закон за фалит на физическите лица или трябват крепостни цял живот да работят за банките и те, и децата им , и децата на децата им......

 57. 57 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  Първо казвач е КТБ е изолиран случай, после че ще следи с най-голямо внимание банките????

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK