Ще има ли още "Да, обаче..."? - редакционната позиция на "Шарли ебдо"

Ще има ли още "Да, обаче..."? - редакционната позиция на "Шарли ебдо"


Предлагаме ви редакционната статия на Жерар Биар, главният редактор на "Шарли Ебдо", публикуван на страниците на първия брой на сатиричния вестник след атентата срещу редакцията, в който миналата седмица загинаха 8 журналисти. Преводът е на "Дневник".


От седмица насам атеистичният вестник "Шарли" успя да направи повече чудеса, отколкото всички светци и пророци, взети заедно.


Това, с което се гордеем най-много, е че имате в ръцете си вестника, който винаги сме правили, в компанията на тези, които винаги са го правили. Това, на което най-много се смяхме, бяха камбаните на парижката "Нотр Дам", които биха в наша чест.
От една седмица насам "Шарли" повдига повече от планини в целия свят. От една седмица насам, "Шарли" има много нови приятели, както чудесно го изобрази Вилем (Бел.ред. - един от карикатуристите на изданието, който каза, че му се гади от това как хора, които никога не са чували за вестника, изведнъж са се обявили за негови приятели). Анонимни и световно известни, бедни и богати, атеисти и религиозни водачи, откровени и йезуити, такива, които ще запазим за цял живот, и такива, които бързо ще си заминат.


Днес приемаме всички, нямаме време и желание да ги делим. Но ние не сме наивници. Благодарим от цялото си сърце на милионите обикновени граждани и на представителите на институциите, които наистина застанаха на наша страна, които искрено и дълбоко "са Шарли" и които ще се разпознаят.


Останалите да си гледат работата – онези, на които така или иначе не им пука...


Има един въпрос, който ни тормози: Ще изчезне ли най-накрая от политическия и интелектуалния език мръсната дума: "интегрист секуларист"? Ще спрат ли най-накрая да изобретяват семантични съчетания, с които да квалифицират по един и същ начин убийците и техните жертви.


През последните години се чувствахме малко самотни, опитвайки се с моливи да отблъскваме както откровените простотии, така и псевдоинтелектуалните претенции, хвърляни в лицата ни и в лицата на приятелите ни, които ревностно защитаваха секуларизма.


Бяхме ислямофоби, християнофоби, провокатори, безотговорни, наливащи масло в огъня, расисти... "Да, ние заклеймявахме тероризма, но...". "Да, не е хубаво да заплашваш карикатуристи със смърт, обаче...".


Ние и нашите приятели чухме всичко това. Опитвахме се да им се смеем, защото това можем да правим най-добре. Но сега бихме искали да се смеем на други неща. Защото започваме отново.


Кръвта на Кабю, Шарб, Оноре, Тинюс, Волински, Елза Каят, Бернар Марис, Мустафа Урад, Мишел Рено, Франк Бринсоларо, Фредерик Боасо, Ахмед Мерабе, Клариса Жан-Филип, Филип Браам, Йохан Коен, Йоав Хатаб, Франсоа-Мишел Саада още не беше изсъхнала, когато Тиери Мейсан обясни на феновете си във Facebook, че всичко това представлява един юдейско-американско-западен заговор.


Вече се чу оттук и оттам, че многознайковците се цупят заради многолюдния марш в неделя и се канят да повтарят, открито или под сурдинка, вечните аргументи, оправдаващи тероризма и религиозния фашизъм. И между другото се възмущават как може да се отдава почит на полицията и че това е равносилно на нацисткия SS. Не, в това клане няма убийства, които са по-малко несправедливи от други.


Франк, който загина в офиса на "Шарли", както и всички негови колеги, изклани през тази варварска седмица, са мъртви, за да защитят идеи, които може би дори не са били техни.


Ние ще се опитаме да бъдем оптимисти, въпреки че сезонът не е подходящ. Ще се надяваме, че от 7 януари нататък яростната защита на светското ще бъде ръководен принцип за целия свят. Че ще престанат заради позите, сметките за печелене на избиратели или простото малодушие да легитимират и толерират комунитаризма (бел.ред. - философско течение, критикуващо либерализма) и културния релативизъм, които водят до един единствено нещо – религиозния тоталитаризъм.


Да - израелско-палестинският конфликт е реалност, да - международната геополитика е поредица от маневри и мръсни трикове, да - ситуацията, в която се намира общността на - както казват - "населението от мюсюлмански произход" във Франция, е дълбоко несправедлива, да - трябва неуморно да се борим с расизма и дискриминацията.


За щастие има много начини, чрез които да се опитаме да се справим с тези сериозни проблеми, но те няма да проработят, ако ни липсва едно нещо – секуларизмът. Не "позитивен секуларизъм", не "секуларизъм на включването" и секуларизъм-не-знам-си-какво... Просто секуларизъм – точка.


Защитавайки универсалността на правата, само секуларизмът позволява да имаме равенство, свобода, братство, сестринство... Само секуларизмът позволява пълна свобода на съзнанието, на свободата, която отричат, повече или по-малко открито, в зависимост от маркетинговото позициониране, когато всички религии напуснат територията на личното и излязат на политическата сцена. Само той позволява, по ирония на съдбата, на вярващите и на останалите да живеят мирно. Всички онези, които претендират, че защитават мюсюлманите, приемайки тоталитарната религиозна реторика, са всъщност техните палачи. Първите жертви на ислямисткия фашизъм са всъщност самите мюсюлмани.


Милионите неизвестни хора, всички институции, всички държавни глави и правителства, всички политически лидери, интелектуалци и медийни фигури, всички религиозни водачи, които тази седмица заявиха "Аз съм Шарли", трябва да знаят, че това също така означава: "Аз съм секуларист". Ние сме убедени, че за мнозинството от нашите защитници това е така.


Другите ги оставяме да вървят по дяволите.


И едно последно важно нещо: Бихме искали да изпратим съобщение на папа Франциск, който също "е Шарли" тази седмица: приемаме камбаните на "Нотр Дам" да звънят в наша чест, само ако ги бият момичетата от "Фемен".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "приемаме камбаните на "Нотр Дам" да звънят в наша чест, само ако ги бият момичетата от "Фемен"."

  А по цици ли ще желаете да ги бият или не Като изключим тази тъпня, материалът повдига добри въпроси.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  От седмица насам атеистичният вестник "Шарли" успя да направи повече чудеса, отколкото всички светци и пророци, взети заедно."
  мдаа, до тук . успех . айнщайн е пропуснал лицемерието в класацията си

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Доста умни приказки от откровено просташки вестник. Атеист съм, но бях с тях само по една причина, абсурдно е да стреляш и убиваш заради карикатура. Не случайно и папата ги подкрепи, макар и жестоко осмиван от тях. Ако не са схванали това, жалко за самите тях. Сега излизат в 5 млн. тираж и могат ако се замислят малко, доста да подобрят света в който живеем, защото символизират кауза. Ако не го схванат, ще се върнат към маргиналното си съществуване в което се бяха окопали и си мислеха, че са герои.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3572 Любопитно

  [quote#3:"stoiank"]откровено просташки вестник.[/quote]
  Не случайно преди атентата е наричан комунистически парцал...

 5. 5 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#4:"palav_nik"]Не случайно преди атентата е наричан комунистически парцал... [/quote]

  Ислямистите са много добри в това да създават мъченици. Що се отнася до ШЕ, и аз смятам че тези бяха недорасли деца на хипарската революция от 68/69 и ми бяха противни, но ми е по-противен фактът, че Мухаммад ще ми налага от гроба какво мога и не мога да чета в един вестник в западна държава.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3576 Весело

  [quote#4:"palav_nik"]Не случайно преди атентата е наричан комунистически парцал...[/quote]
  ми те комунистите винаги са удобни .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1296 Весело

  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":

  Мисля, "Фемен" станаха известни (и бяха осъдени за това) с критиката си към черквата. И това е което Шарли са искали да кажат...

 8. 8 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#7:"charlesdegaulle"]Мисля, "Фемен" станаха известни (и бяха осъдени за това) с критиката си към черквата. И това е което Шарли са искали да кажат... [/quote]

  Фемен станаха известни с това, че си показват красотите тук и там. Нямам нищо против, стига да не го правят в храмове и други подобни места, нещо което дори в САЩ е наказуемо със затвор до 2 години.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 9. 9 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Чисти комунисти, от най-противните. Няма да се изненадам, ако някои от тях се окажат и рубладжии.

 10. 10 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  До коментар [#9] от "sam_vimes":

  Мислиш, че комунизмът е измислен в Москва?

 11. 11 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Простотията, елементарните схващания, празното лозунгаджийство и надменното "кви са па тия, ве", са широко разпространени сред туземното население на територията.
  А това, което казва статията е: "Да живее светската държава! Майната им на всички, които се опитват лицемерно и нахално да налагат религиозния фундаментализъм от всякакъв вид над постигнатото с цената на милиони жертви разделение на държавата от религията!"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Тъжно е, че за да стане чудото, трябваше трима идиоти с промити мозъци да убият 17 човека.

 13. 13 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Шарли трябва да се осъзнаят малко. Милиони хора и водещи политици по света ги подкрепиха, защото така се защитава светското начало, свободата на словото и спазването на правния ред в обществото.
  Но дотук. Шарли често пресоляват манджата и се държат просташки, обиждайки много хора. Съвременните общества трябва да се ръководят от светски правила, но това не отрича възможността хората да са вярващи, религиозни, да бъдат част от общества на духовните ценности, на една църква, паство или нещо друго. Свободата на съзнанието, на това да бъдеш религиозен или атеист е не по-малко важна от свободата на словото.
  А да нападат точно този Папа ми изглежда доста нелепо. Да, Ватиканът има доста мръсни тайни и доста неща, от които трябва да се срамува и да се стреми да се очисти, но Франциск ми се струва доста почтен човек, искрено вярващ в божията доброта и промисъл, която нека за други бъде само доброта, морал, всевишен порядък или както искате го наречете.

 14. 14 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Как смеете да коментирате някой от най-известните френски журналисти-карикатуристи? Било пасквил, парцал, просташки, дрън дрън... Докато няма светско общество , all over the world , светът няма да се оправи. Хуморът на Шарли Ебдо е много фин и елегантен, а вече покойните карикатуристи бяха много интелигентни хора. А това че вестника никой не го четял - пълни глупости, пак повтарям това бяха едни от най-известните френски карикатуристи от десетилетия насам, моят любимец е Кабю, създателя на Ла Бьоф фронсе за който писа и Дневник. Те единствени дръзнаха да се опълчат срещу религията, а други поради страх не смееха да го сторят. Защото наистина - светската държава е много важна не само за Франция, но и за света - това е "свещена" кауза, ако мога така да се изразя макар че съм атеист-militant. Те са борци на свободата - нещо което вие поради вашият предвзет псевдо-морализъм не можете да осъзнаете и само знаете "просташко", "лош вкус" "неморално" и прочие. Защото карикатурите хапят, ухапаха и вас!

 15. 15 Профил на bodhidharma94
  bodhidharma94
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#13:"simo87"]водещи политици[/quote]
  Точно тези ВОДЕЩИ ПОЛИТИЦИ трябваше да са на мястото на убитите! Техните думи или подкрепа не струват пет пари - гледай откъде изгрява слънцето. Те са коренът на злото - radix mali!

 16. 16 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  [quote#11:"Pray for BG!"]А това, което казва статията е: "Да живее светската държава! Майната им на всички, които се опитват лицемерно и нахално да налагат религиозния фундаментализъм от всякакъв вид над постигнатото с цената на милиони жертви разделение на държавата от религията!" [/quote]

  Точно. Това маса глигани не го разбират. Местни глигани, не ислямисти.

 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#5] от "civis_eu_sum":

  Не мога да преценя колко точно е противно - повече или по-малко Мухаммад да налага от гроба какво могат и не могат да четат хората в един вестник в КОЯТО И ДА Е държава.

 18. 18 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "luda_krava":

  Ислямските държави да си правят каквото искат, не искам да ги "либерализирам" и "демократизирам", насила не става, но е скандално ако една чужда за Европа религия успее с насилие да наложи тон в пресата!

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 19. 19 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Светската държава се доказа и ги подкрепи. Нима те продават 60 хил. бройки, но случайно на митинга има 3 милиона. Нещо явно проблемът е при теб, защото при нужда имаш подкрепата на милиони, а през останалото време викаш "майната Ви".

 20. 20 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#5] от "civis_eu_sum":

  Имам много приятели, сред тях и мюсулмани. От там знам, че нашите са башка. Турция ги е научила на мъдрост. Точно те ми обясниха (не го знаех!), че в периода на възраждането на исляма, Мохамед е илюстриран навсякъде. И че ако срещнеш копие на Корана в което пише обратното, не е истинско. Всичко това ми напомни за Свидетелите на Йехова, иначе дори християни. Но като разбрах, че "не му вземай кръвта" (не го убивай!!!) го разбират "не се съгласявай на преливане на кръв при операция", разбрах и мюсулманите - зависи как четеш... И не мога да се съглася никога с призива на повечето имами - увеличи си вярата!!! Вярата е чувство, как да го увеличиш, без да се раикализираш? Както и да е, Шарли е вестник на атеистите, прав си, може и да са хипари. Но пък карикатуреха всеки, дори и атеисти! Прави им чест, както и това, че не ги е страх от нови атентати. Това именно е ядката на подкрепата - Не ме е страх! И евала им за това.

 21. 21 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Интегрист секуларист това звучи гордо!!!

 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#3] от "stoiank":

  Естетическите качества на карикатурите са без значение, някои ги харесват, повечето - не. Но не в това е въпросът. Не може да налагаш чрез насилие и страх вижданията си, поне не в 21 век, поне не в Европа. Не може насила да затваряш нечия уста, защото не ти харесва какво е казвала за твоята доктрина, без значение е как го казала. Както може и така както иска, го е казала. Ако карикатурите бяха по-изтънчени, това нямаше да промени гнусотията на убийството. Да не говорим, че хората, които загинаха в еврейския магазин не са проявили каквато и да било простащина.

  Иначе съм съгласна с Вас, макар и да не съм атеистка.

  А за позицията на папата - достойно поведение. В повечето случаи го удря на зверски популизъм, но от време на време, не мога не го призная, постъпва зряло и отговорно.

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4480 Неутрално

  ,,Ще има ли още "Да, обаче..."? - редакционната позиция на "Шарли ебдо" ,,

  Имам една приказка ,,един човек атеиста много пъти може да го лъже, но много хора веднаж се лъжат,,
  И сега, тези атеисти ако продължат в същия тон, да не се надяват и на стотина които ще са излъгани от тяхната слободия на карикатурите

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Направиха от смъртта на колегите си голям бизнес удар.
  Май разстрелът е бил най-доброто, което се е случило на Шарли, пожънаха реклама, значки, фланелки, картички, тиражи в милиони...
  Я колко доходоносно било да си свободен в словото и да те нападнат откачалки...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "... Просто секуларизъм – точка.Защитавайки универсалността на правата, само секуларизмът позволява да имаме равенство, свобода, братство, сестринство... Само секуларизмът позволява пълна свобода на съзнанието, на свободата, която отричат, повече или по-малко открито, в зависимост от маркетинговото позициониране, когато всички религии напуснат територията на личното и излязат на политическата сцена. Само той позволява, по ирония на съдбата, на вярващите и на останалите да живеят мирно..." Най- накрая -това е истината за секуларизма!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#3:"stoiank"]Атеист съм, но бях с тях само по една причина, абсурдно е да стреляш и убиваш заради карикатура[/quote]
  А стрелбата и убиването е следствие от една единствена причина- разклащането на секуларизма на френската държава! Когато ги няма светските закони, всяка деноминация ще се бори с всички средства да овладее държавната власт и да вплете само своята си религия в държавното управление....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 27. 27 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#7] от "charlesdegaulle":

  Добре. Но Папата никого не карал да мъсти с калашници. И Папата е застанал зад този парцал , не заради карикатурите там. а заради НЕСЪГЛАСИЕТО МУ С КЪРВАВАТА РАЗПРАВА.
  А вместо да уважат каквото е сторил, те келешки го атакуват с някакви си "Фемен" да биели камбаните.
  Гнус.
  Ама така е. И така трябва да бъде - да могат свободно да казват какво мислят. Пък хората да оценяват. И след месец пак да се върнат на тираж от 10 000 бройки и никой да не ги знае,

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#13:"simo87"]Съвременните общества трябва да се ръководят от светски правила, но това не отрича възможността хората да са вярващи, религиозни[/quote] А задавате ли си въпроса:"КОЙ / КОЕ е това нещо, което "не отрича възможността на хората да са религиозни", че и на всичко отгоре на ВСИЧКИ религиозни от ВСИЧКИ деноминации осигурява РАВНИ ПРАВА пред закона?" Това нещо са СВЕТСКИТЕ ЗАКОНИ- да - светските конституционни права, които поставят на една плоскост и мюсюлманите, и християните, и евреите, и атеистите и това е плоскостта на френското гражданство и секуларността на френската държава.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#25] от "logika":
  Цитата е блестящ и верен. Но най-добрата манипулация е когато е мръсотията е забъркана с верни неща. Няколко реда вмъкнати в истината са като малко л..о. в каца мед.
  Вече цялата каца с мед не става за консумация.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 30. 30 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#29] от "Mickey":
  А какво мислите за коментари 26 и 28? Те са си лично мои- не са цитати и изразяват моите убеждения.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 31. 31 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#26] от "logika":

  Относно 26 и 28
  ВЪВ ФРАНЦИЯ ИМА СВЕТСКИ ЗАКОНИ.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Парадокс. Историята, в която попаднаха шарлитата и която се опитват да тълкуват, определено не е лъжица за тяхната уста. От текста е видно маниакалното вторачване в безбожието като универсално лекарство. Което безбожие беше една от парадигмите на "нАучния атеизъм" при комунистическите маймуни. Връщане в джунглата не щем. Но на шарлитата - добър път.

 33. 33 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2188 Неутрално

  До коментар [#18] от "civis_eu_sum":

  ислямските държави не се занимават с френски вестници ,нито са организирали терористичния акт ,точно обратното е ,свободата на словото не може да обижда религия ,която е строго регламентирана и хората си спазват правилата ,те не пречат по никакъв начин на свободата на словото на запад ,нито се занимават с проблемите на западните религии и не ги променят ,така че проблема е ,че има фанатици ,които се смятат за засегнати ,изданието е било предупредено ,че има такива индикации за такива хора ,охранявали са се ,накрая са били нападнати точно по начина ,по който са очаквали ,така ,че те си определят отговорността ,същите нападения в миналото е имало с десетки убииства и между католици и протестанти ,просто нещата вече се преекспонират и се прави една реклама на нещо ,което няма смисъл практически ,няма как да се води война с реалностите ,нито мюсюлманите във света са виновни ,нито християните са виновни ,това не е война ,а си е чиста форма бъзик ,който бъзик доведе до 12 жертви , можеше да не е така ,сега бъзика продължава и всички се радват ,ще видим какво ще стане .

 34. 34 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Хубаво е тези образи да разберат че огромната подкрепа която получиха не е за тях лично или дори за техните виждания. Подкрепата беше за свобода на словото и медиите. Ще им послужи добре ако малко изтрезнеят от нарцисизма който ги е обхванал и разберат че същата подкрепа щеше да има и Католическо или Будистко издание. Но понякога хората не могат да разберат какво става около тях, въобразяват си че Слънцето изгрява за да им угоди и се преклони пред тях ... в последствие дори и те разбират че с надуването си са изпуснали краткия и единствен момент в живота си когато са можели да кажат нещо разумно и да бъдат изслушани.
  Казвам го това с уговорката че съм убеден Атеист и смятам всички религии включително и Комунизма и религията за Глобалното Затопляне за абсолютни лайна. Това разбира се не значи че някои хора не се опитват да направят "религия" и от Атеизма също.

  California Über Alles
 35. 35 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lemmy":
  Прав си!
  Атакувайки Папата(който застана против терора срещу словото) показва че не се борят за светска държава, колкото и да се позовават на секуларизма. А се опитват да си пробутат атеизма. Дори в такъв трагичен момент.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 36. 36 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":

  Въобще не е тъпня. Църквата да не си въобразява, че сега е моментът да спечели територии. Просто да си седи в ъгъла и да кротува.

  "Я з москалями не балакаю!"
 37. 37 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lemmy":

  Безбожие е едно, безрелигие - друго.

  "Я з москалями не балакаю!"
 38. 38 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#35] от "Mickey":

  Така ли? Ами че те и редица мюсулмански лидери се обявиха против. Значи срещу ислямистите - може да се говори, срещу християнския талибанизъм - не, той е наш и е добър. Значи който размахва пръст на папата е атеист? Не усещаш ли, че това е религиозен фанатизъм?

  "Я з москалями не балакаю!"
 39. 39 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Погледнах в речника, за да видя, какво точно означава думата "секуларист". Не видях нейното място в тази статия. Не става дума в нея за разделение между светско и религиозно! Отново, желанието за хигиена в общуването се нарича с различни думи. Нима е религиозно, или пък светско, да изискваш уважение към ценностите си? Нима е религиозно, или светско, да отричаш правото, да защитаваш тяхната святост с оръжие? Нима е светско, или религиозно, да кажеш: искам към мен да се отнасят със същата толерантност, с която аз се отнасям към останалите? Искам да мога да разчитам, че полицията и правосъдието ще защитят моята чест, моят живот, моето имущество, моят БОГ? Мога ли да имам тия обикновени неща? Обикновени ли са те? Ние нямаме у нас ШАРЛИ, но имаме Пазарджик! Имаме небивала битова престъпност, която не се преследва от правосъдието, защото била в малки размери! Нима? И, във връзка с нея, имаме етнически проблем, защото болшинството изстъпления се извършват от негови представители! Имаме показни убийства! Не ги наричаме терор, нито атентати! Били криминални прояви! Тежки, ама - криминални! А, де! А, моите желания, които са си чисто и просто човешки права? Да не говорим за по-рафинираните форми на насилие над работници и служители! Та? тия мое претенции светски ли са, или религиозни? С какво са те различни от тези на християните по света, на мюсюлмани, будисти, юдеи, или други? Не са ли хората еднакви по строеж, нужди, мечти? Това, светско ли е, или религиозно? Та, за това, не виждам мястото и смисълът да се ползва тази сложна и вероятно, за много хора непозната дума, " секуларист"!

  goblenka
 40. 40 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#38] от "Инспектор Стрезов":
  Къде съм казал че срещу Папата не може да се говори???
  Какви хора сте вие бе? С какво сте кърмени?
  Дори това издание се гаври с Папата, но застава зад него. Дори и аз.
  Ама не заради пасквилите им. Нито искам да ги забраняват.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 41. 41 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#39] от "goblenka":
  Разделение на религията от държавата. Това е .
  Ако означаваше атеизъм, нямаше да измислят тази дума.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 42. 42 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#41] от "Mickey":

  Именно! Това означава! И, къде в статията видя нещо в този смисъл?

  goblenka
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3285 Неутрално

  Мустафа Кемал Ататюрк създаде светската турска държава, но не по този начин.

 44. 44 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#40] от "Mickey":

  А аз къде съм казал, че ти си против говоренето срещу папата?

  Да те питам ли ти с какво си кърмен?

  "Атакувайки Папата(който застана против терора срещу словото) показва че не се борят за светска държава..."

  Това какво е? Ако не "щом говориш срещу папата си атеист"?

  "Я з москалями не балакаю!"
 45. 45 Профил на tsen1956
  tsen1956
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Един въпрос. Присмиването на Пророка Мохамед Евро-Атлантическа ценност ли е?

 46. 46 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Войнстващ атеизъм, който не търпи други мнения и други идеи, насаждащ омраза. Този атеизъм вече сме го карали и видяхме плодовете му.

 47. 47 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#44] от "Инспектор Стрезов":
  Не. Никога не съм си и мислил че който критикува Папата е атеист.
  Коментирал съм (29) че има верни неща в статията на изданието. Но някои изречения там показват мръсни цели.
  Ето това имам предвид и то въобще не е критика а мръснишки трик:
  " Бихме искали да изпратим съобщение на папа Франциск, който също "е Шарли" тази седмица: приемаме камбаните на "Нотр Дам" да звънят в наша чест, само ако ги бият момичетата от "Фемен"."
  И нямам нищо против да го правят щом искат.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 48. 48 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsen1956":
  Не
  Не е. Нито на Мохамед, нито на Христос, нито на Йехова, или Буда. Напротив, гнусно е.
  Свободата на словото е ЦЕННОСТ. Човешкия Живот Е Ценност.
  Други въпроси?

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 49. 49 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Мисля, че се прекалява. Христос е казал "божието Богу, Кесаревото Кесарю". Нека не бъркаме правовата светска държава с правото за изповядване на религия и обратното.

  chavo64
 50. 50 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Изказваме съболезнования на опечаленото семейство Ебдо. Но се надявам да си набият в ограничените кратуни, че ние сме Шарли, не защото сме техни съмишлници, а защото ненавиждаме терора.
  Ние сме Шарли, не Жерар Биар.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 51. 51 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#47] от "Mickey":

  Кво му е мръснишкото? Това все пак е сатиричен вестник.

  "Я з москалями не балакаю!"
 52. 52 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#48] от "Mickey":

  ++++++++

  goblenka
 53. 53 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#51] от "Инспектор Стрезов":

  Сатирата не е култ към простащината!

  goblenka
 54. 54 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 430 Весело

  [quote#8:"civis_eu_sum"]Нямам нищо против, стига да[/quote]

  Сигурно сам не усещаш колко смешно е точно това изказване точно под тази статия. Направо щеше да е сатира, ако не си го мислеше съвсем сериозно.

 55. 55 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 430 Весело

  [quote#50:"Bulgerman"]ние сме Шарли, не защото сме техни съмишлници[/quote]

  Смешник. Все едно да кажеш "Аз съм християнин, ама един е Аллах и Мохамед е негов пророк"

 56. 56 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Учудващ е политическият наивитет, разкрил се след терористичния акт в Париж.

  За да докажат, че са готови да се противопоставят на ислямския тероризъм, политиците не можаха да измислят нищо друго, освен глупостта да заяват, че те се идентифицират с вестника, срущу който е пряко насочен терористичния акт, с лъжливо-подвеждащия лозунг: АЗ СЪМ ШАРЛИ! Лъжлив и подвеждащ, защото те не са чак толкова глупави, че да одобрят цялостната политика на този вестник.

  Хората от вестника обаче, приели съвсем насериозно този лозунг, ликуват от подръжката на това, което правят, от такива широки маси от народ и от елитарни фигури, които обаче на практика демонстрират единството си срещу ислямския тероризъм, а не подкрепата си за продукцията на вестника.

  Голяма част от участниците в политическия спектакъл пък изобщо не знаят, за какво точно са демонстрирали, тъй като не познават продукцията на вестника и не знаят дали са само срещу ислямския тероризъм или са и за продукцията на вестника.

  Някои от коментиращите не могат да разберат, че нерелигиозност, атеизъм и комунизъм не са едно и също нещо. Че това са три различни по своята същност неща. Защото нерелигиозният не е религиозен, но не възразява другите да са религиозни и да практикуват своята религия, атеистът отрича всяка вяра в някакъв Бог и съществуването на каквато и да било религия, а всеки комунист е длъжен да бъде атеист, но не всички атеисти са комунисти. И лепят измислени демонизиращи етикети на всеки, който не им харесва, независимо дали залепеният етикет има нещо общо с човека, на когото са го залепили, или не.

  А повечето от коментиращите така и не могат да разберат, че абсолютната свобода на словото и на печата няма как да бъде, а и на практика не е нито абсолютна, нито неограничена. Всъщност законовата забрана да се публикуват или публично да се казват обидни за хората и за фирмите недоказани етикети и квалификации, показва, че правистите са се сетили за това и са го регламентирали (иначе, при абсолютна свобода, СЕМ нямаше да бъде създаден). Ако въпросният вестник насочваше своите нападки срещу някаква голяма фирма, до сега щеше да бъде съсипан от съдебни дела и от последвалите от тях имуществени наказания. Защо тогава приемаме, че една религия (защото те са срещу всички религии) е по-маловажна за обществото от една частна фирма?

  Впрочем, десните и така наречените либерални (неолиберални), па и социалистическите партии, управляващи в момента САЩ, Канада, Австралия и ЕС, постоянно говорят, че в основата на тяхната политика стоят европейските и християнските ценности. Отричайки всички религии, Шерли като вестник отрича заедво с тях и техните ценности, в това число и християнските. Не означава ли това, че идентифицирайки се, че те са Шарли, политическите и идеологическите лидери на ЕС и неговите държави всъщност се отричат и от своите сакрални християнски ценности? Или за тях няма значение какво казват и какво мислят, стига политическата далавера да не пострада?

 57. 57 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Слаб текст. Опитали са се да намешат няколко стила и с това е станала тотална боза. Повтарянето на думички с "-изъм" не ти вдига нивото автоматично.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 58. 58 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  До коментар [#56] от "glog":

  ++++++++++++++++++++++++++++

 59. 59 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Не съм ги купувал преди,
  а сега вече-хич.

 60. 60 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Шарли е агресия от един тип, която получава война от друг тип. Това е под чертата. Никой нормален човек няма да седне да се заяжда с въоражен и опасен индивид, независимо за какво.

  dame
 61. 61 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#54:"anona"]
  Сигурно сам не усещаш колко смешно е точно това изказване точно под тази статия. Направо щеше да е сатира, ако не си го мислеше съвсем сериозно. [/quote]

  Сигурно имаш представа какво е сатира и какво е оскверняване на храмов обект, не? Едното е абсолютно легално, другото е преследвано от закона и то с право. Следващият път някой може да поиска да се облекчи от купола на "Ал. Невски" и да го обяви за модерно изкуство по тая логика. При цялата си наглост и антиклерикалност, ШЕ никога не са правили такива неща.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 62. 62 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#36:"Инспектор Стрезов"]Въобще не е тъпня. Църквата да не си въобразява, че сега е моментът да спечели територии. Просто да си седи в ъгъла и да кротува. [/quote]

  Печели територии? Ти какво искаш, да има атентат в центъра на Европа и папата нищо да не каже ли? В крайна сметка всеки да оцени точно колко "еднакви" са религиите в реакциите си.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 63. 63 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#33:"tur671"]същите нападения в миналото е имало с десетки убииства и между католици и протестанти ,просто нещата вече се преекспонират и се прави една реклама на нещо ,което няма смисъл практически[/quote]

  При все насилието между католици и протестанти в Ирландия, това никога не е създало християнска Ал Кайда, Боко Харам или ИДИЛ, която да се бори за налагането на фундаментална християнска държава по света. Не случайно ИРА е "републиканска" т.е. националистическа, това е конфликт на два етноса, племена ако искаш.
  Какво точно значи да се "преекспонират" нещата? Има проблем с една конкретна религия и той не е само между християни и мюсюлмани, а между индуси и мюсюлмани, между китайци и мюсюлмани, между мюсюлмани и други мюсюлмани...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 64. 64 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#53] от "goblenka":

  Значи забележката към папата е култ към просташината?

  "Я з москалями не балакаю!"
 65. 65 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#14] от "bodhidharma94":Отлично казано !!! Поздравления !

 66. 66 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#18] от "civis_eu_sum":

  Не само чужда на Европа, а ВСЯКА религия не може да дава тон за това ккво може и не може да се публикува в пресата. Който иска - чете, който не - да си гледа работата и да не чете ШЕ. Въпреки карикатури като тази,

  https://pbs.twimg.com/media/A6-DGVvCEAEB-du.jpg

  Папата подкрепи свободата на словото. И мисля, че за всеки нормален свободен човек е ясно, че не може да има религиозно-ограничена свобода на словото. От каквато и да е религия. Особено пък от религии, които имат претенциите да бъдат основа за политическо управление. Това си е диктатура и фашизъм.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 67. 67 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lemmy":

  Глупости. Нищо не си разбрал нито от статичта, нито от техни други публикации, ако изобщо си чел нещо тяхно преди.

  Шарли винаги са се обявявали против смесването на религия и политика, защото това поражда невъзможността за мирно съжителстване на различни религии в едно общество, в което една или повече религии за замесени в политиката. Това, впрочем, е основен принцип във Франция и е ясно прието от повечето французи. Това изобщо не означава, че приемащите тази концепция са атеисти. Атеизъм е нещо съвсем различно от секуларизъм. И всеки религиозен водач, опитващ се да налага норми в политиката и обществото, веднага отнася "шутове" във вид на карикатури. И съвсем логично - подобни опити са просто смешни и направо нелепи в един свят, изпълнен с какви ли не религии, а най-вече такъв, в който всеки може формално да дефинира своя собствена религия. Ако трябва сега да се съобразяваме с (политическите) претенци на две-три религии, утре може да се наложи да се съобразяваме с претенциите на милион религии, а защо не и на милиард такива?!

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 68. 68 Профил на ex2_alex_ks
  ex2_alex_ks
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Егати простотията - още в самото начало:

  "От седмица насам атеистичният вестник "Шарли" успя да направи повече чудеса, отколкото всички светци и пророци, взети заедно.'

 69. 69 Профил на ex2_alex_ks
  ex2_alex_ks
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Страшни чудеса - едни организираха разни ислямистки откачалки, да избият едни измислени "карикатуристи" и спечелиха от това 10 млн. евро само от един брой на жълтия вестник, а в същото време свободата на словото във Франция се гази още по-брутално. Вече за шеги с "Шарли" направо те арестуват. Щеше да е смешно, ако не беше страшно.

 70. 70 Профил на ex2_alex_ks
  ex2_alex_ks
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Защитавайки универсалността на правата, само секуларизмът позволява да имаме равенство, свобода, братство, сестринство... Само секуларизмът позволява пълна свобода на съзнанието, на свободата"

  А защо тогава, ако някой се шегува с Шарли, незабавно го арестуват и съдят?

 71. 71 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#51] от "Инспектор Стрезов":
  Не забравяй, че това което коментираме тук е ПОСЛАНИЕТО на вестника след кървавия атентат.
  А прочети го пак. Стила (хумористичен или не) не е важен тука.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 72. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Светското на демокрацията е неотделимо от нея по дефиниция,
  Тя е Религия на цялото, която господства над вероизповеданията в неговите части, а не обратно ... " - димко, в Дневник от 13.01. ...

 73. 73 Профил на enigma_666
  enigma_666
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Доста добре написано, подкрепям го напълно. Чест им прави, че са успели да напишат такова нещо сдържано и ясно въпреки всичко което се случи!

 74. 74 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#27] от "Mickey":

  Питаш защо така и с папата?
  Как наричаш човек, който в страни с най-широко разпространение на спин казва на нискообразовани хора и то силно религиозни, че използването на презерватив е грях? За теб може да е светец, ама аз съм на друго мнение. Така, че в случая точно Фемен трябва да бият камбаните.

 75. 75 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lemmy":

  Грешно това изобщо не е комунизъм. Това е секуларизъм на когото дължиш цялата западноевропейска цивилизация и развитието на науката. На този секуларизъм дължиш, че сега имаш компютър и интернет да пишеш мнението си. Иначе още щеше да си в 16 век и да броиш колко ангели се събират на върха на една карфица.

 76. 76 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Цитат: "Защитавайки универсалността на правата, само секуларизмът позволява да имаме равенство, свобода, братство, сестринство..."

  И как се съчетава това с подигравките с чувства, вярвания на хората или с масовите демонстрации на нашите ръководители на светската ни държава?

 77. 77 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не разбирам защо трябва напълно да отречем духовността, за да постигнем светската държава. Всеки човек, когото срещнете по улицата, ще отговори положително ако го попитате дали има душа. Нито един няма да може да ви обясни какво е това душата и от къде го имаме. Ето само заради този факт дори и "съвременните" хора трябва да имат правото да бъдат модерни и духовни едновременно. Съвсем отделен въпрос е в какво са се превърнали църквата и религията в днешно време - преди всичко в средства. Но ми се струва, че въпросния вестник изведнъж получи трибуна, която не знае как точно може и трябва да използва. Никоя крайност не е добра и природата го е доказала многократно.

 78. 78 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Любопитно

  А неолибералите не обвиняваха ли комунизма в потискане на религиите и пропаганда на атеизъм?

 79. 79 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#56] от "glog":

  ++++++++++++

 80. 80 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#76] от "lachko":

  Не виждам някой да се подиграва с вярванията на хората? Това не са подигравки, а провокации с цел да те накарат да мислиш различно. Това е осмиване на религиозна догма, а не подигравка с това, че ти си вярващ

 81. 81 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#78] от "lachko":

  Ти някъде да виждаш че секуларизъм е равнозначно на атеизъм? Тук изобщо няма потискане на религиите. Просто тя е разделена от държавното управление. Така е записано в конституцията на Франция-Франция е светска държава и никоя религиозна догма не може да се намесва в нейното управление.

 82. 82 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  От седмица насам атеистичният вестник "Шарли" успя да направи повече чудеса, отколкото всички светци и пророци, взети заедно.
  ................................

  Най-веселият виц, който съм чел в това бездарно вестниче!

 83. 83 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Логиката е на ниво детската градина - "ако не си на моето мнение, значи не си ми истински приятел".

  Damnant quod non intellegunt.
 84. 84 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#80:"gargamel1"]Не виждам някой да се подиграва с вярванията на хората?[/quote]
  Не сте единственият със зрителни проблеми. Напролет ще има промоции в очните кабинети - възползвайте се!

 85. 85 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#80] от "gargamel1":

  Е, ти пък прекалено много искаш от хората, повечето не са в състояние да различат двете неща. За тях това е едно и също и затова го приемат толкова лично.

 86. 86 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#84] от "camila":

  Реалността не е длъжна се съобразява с личните ти желания и вярвания. Това че ти вярваш в нещо, а истината която ти поднасят не се съвместява с тях и те обижда се дължи само и единствено на когнитивния дисонанс. Ако смяташ, че е нормално да четеш библия в която пише че трябва да поднесеш собственото си дете като жертва за да докажеш вярата си в бог и да чакаш от мен да не ти кажа че си психопат?

 87. 87 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#80:"gargamel1"]Не виждам някой да се подиграва с вярванията на хората? Това не са подигравки, а провокации с цел да те накарат да мислиш различно.[/quote]
  Ти да не си сляп, как подигравката с божеството на вярващия ще го накара да мисли различно? Вероятно под различно смяташ само твоето.
  Добре си определил случващото се като провокация, само тя цели не промяна на мисленето а предизвикване на определена реакция.

 88. 88 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#87] от "lachko":

  прочети долния ми коментар

 89. 89 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#86:"gargamel1"] истината която ти поднасят [/quote]
  "Истината", която ми "поднасят" бездарията от издания, като коментираното, е просто една нахална, обидна, нискочела интерпретация. Разбира се, всеки на този свят има право на своя истина/интерпретация. Недопустим е единствено талибанският тон, с който интелекти, като Вас, публично си въобразяват, че тяхната интерпретация е единствено валидна и достойна за уважение!
  Толкова за "истината", която халюцинирате!

 90. 90 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#77] от "gdobranov":

  Разбира се, че не трябва да се отрича духовността, а и никой не иска такова нещо.

  Въпросът е, че отношенията между гражданите, между мен и теб, между теб и чиновничката на гишето... не бива да се "влага" душа, а да се базират на рационалното. Проблемът е, че ти разбираш душата по един начин, аз по друг, чиновничката по трети. И няма правилен или неправилен начин, и трите са правилни и значими.

  Затова духовното остава в личния живот, сред приятели, смейство, съмишленици. Никой не го отрича, никой не принизява значението му, никой не иска от теб да го пренебрегваш. Напротив за закона твоето право на духовност, и то точно така като ти я разбираш е неприкосновено. Едно от основните ти права е да можеш да изразяваш свободно своята духовност.

 91. 91 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#87] от "lachko":

  Реалността не е длъжна се съобразява с личните ти желания и вярвания. Това че ти вярваш в нещо, а истината която ти поднасят не се съвместява с тях и те обижда се дължи само и единствено на когнитивния дисонанс. Ако смяташ, че е нормално да четеш библия в която пише че трябва да поднесеш собственото си дете като жертва за да докажеш вярата си в бог и да чакаш от мен да не ти кажа че си психопат?

 92. 92 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#88] от "gargamel1":

  Съгласен съм, но действията на Шарли Ебдо не са секуларизъм а чист войнстващ атеизъм.

 93. 93 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#89] от "camila":

  Хахаха някой се обидиха. Добре значи ще следваме примера на Авраам. Ако някой мисли, че може да има въпрос на гледна точка нека мисли, но това е като да твърдиш че 2 плюс 2 е четири или 5.Кой може да има гледна точка че 2 плюс 2 е 5?

 94. 94 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#93:"gargamel1"]Хахаха някой се обидиха.[/quote]
  НякоЙ се обидиха? Сигурен ли сте, че са се обидили тези "някоЙ"? Да не би да се окаже, че се смеят ....

 95. 95 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#92] от "lachko":

  Прочети този цитат от Даниел Данет
  "Ако искате да научите децата си, че те са инструменти в ръцете на Бог, по-добре не ги учете, че те са Негови оръжия, или ние ще трябва твърдо да ви се противопоставим: вашата доктрина не притежава вътрешно великолепие, специални права, неотнимаеми и вътрешно присъщи й предимства, присъдени поради някакви особени заслуги. Ако държите да учите децата си на лъжи – например че Земята е плоска, че „Човекът“ не е продукт на еволюцията и естествения отбор, – тогава трябва най-малко да очаквате, че онези от нас, които се радват на свобода на словото, ще се чувстват свободни да описват ученията ви като разпространяване на неистини и ще се опитат да покажат това на децата ви при първа възможност. Нашето бъдещо благоденствие – благоденствието на всички нас, обитаващи тази планета – зависи от образованието на потомците ни."
  Сега виж защо има и войнстващ атеизъм. Искаш да имаш потомци чието образование ще им позволи да построят космическа совалка или такива чието образование ще им позволи да убиват жени с камъни и да смятат че презерватива е грях? Този които държи образованието държи и бъдещето

 96. 96 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#93:"gargamel1"]Ако някой мисли, че може да има въпрос на гледна точка нека мисли, но това е като да твърдиш че 2 плюс 2 е четири или 5.Кой може да има гледна точка че 2 плюс 2 е 5?[/quote]
  Поредната архинеобидна смешка, проблемът за вярата/невярата не е от типа "2+2 = колко?", маааалко по-сложничък е....

 97. 97 Профил на gargamel1
  gargamel1
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#96] от "camila":

  Да съгласен съм че е сложичък. Вярата е биологичен модел на поведение свързан с оцеляването и е много силен.Сложен е защото няма нищо общо с рационалността и логиката, както и с реалността. Но има невробиология за това! Успех в четенето-просто прекарайте вярата си през други отдели на мозъка си и може и да падне!

 98. 98 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#89] от "camila":

  Камилче, недей да се пенявиш, излишно е. Надявам се разбираш, че не е едно и също да оплювам комунизма като доктрина и да оплювам теб лично, защото си комунистка? Ти може да си прекрасна личност - умна, добра, културна, но си имаш някой странности като вярата в светлото комунистическо бъдеще, например. Мога да уважавам и ценя теб, но да презирам твоя въглед.

  Смяташ ли, че е разрешено човек да осмива, критикува, заклеймява комунизма? Ако отговорът е "да", съвсем същото е позволено за който и да е друг възглед, включително и религиозен. Предполагам си наясно колко много хора безрезервно вярват в комунизма? Повечето от тях със сигурност ще се почувстват засегнати от осмиването му, но това не е основание някой да иска от теб да спреш със сатирата си, за да не би случайно да ги обидиш.

 99. 99 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#97:"gargamel1"]Вярата е биологичен модел на поведение свързан с оцеляването и е много силен.[/quote]
  Казано от човек, който пише "някой се обидиха" звучи наистина особено комично!

 100. 100 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#98:"luda_krava"]някой странности [/quote]

  Без коментар, просто факт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK