Пропускаме шанса да станем европейска държава

Протест

© Анелия Николова

ПротестАнализът е от личния сайт на Николай Слатински "Стратегия Синергия Сигурност". Заглавието е на "Дневник". Оригиналното е "За конструиране на адекватен обяснителен модел". 


Все повече си давам сметка, че ние сме приели, че живеем във и при демокрация, че оценяваме процесите в страната сякаш общественото устройство в България е демокрация. И оттук следват всички наши заблуди.


Това, което в момента имаме в България, е ново, следпреходно статукво, облечено във формална и процедурна демокрация. Статуквото и силите/прослойките, които печелят от него (олигархията и гравитиращите край нея, печелещите от нея, паразитиращите върху нея – както някои птички паразитират върху крокодилите или едрите риби-хищници, като с човчици почистват зъбите и устната им кухина) взимат от демокрацията само онова, което ги устройва, всичко – именно формалните видимости и процедурните и функционалности. Останалото те или игнорират, или обезличават, или деформират, или окарикатуряват.
Всъщност,


за да функционира една пълноценна демокрация,
са необходими няколко условия:


1. това са закони.


2. това са [силови] структури, които обезпечават (като контролират и наказват) спазването на тези закони.


3. това са институции, чрез които държавата действа и осъществява своето предназначение.


4. това е определен жизнен стандарт (под който демокрацията може дори да се превърне в своето отрицание, защото хората са демотивирани да играят по демократичните правила, защото ги преценяват като пречка или като недостатъчна гаранция за нормалното си живеене и справяне с трудностите на съществуването).


5. това е определена демократична култура в обществото.


С невъоръжено, както се казва – с просто око, се вижда, че нито едно от тези условия в България не е налице не само в достатъчната, но и в необходимата степен.


В този смисъл да се оценява с критериите на пълноценната демокрация това, което се случва и протича в България води само и единствено до грешни предпоставки и изводи. Нашата оценъчна оптика е повредена. Както не може да се съди за първообраза по отражението му в кривото огледало, така не може да се съди за процесите в страната ни през призмата на нормите и стандартите на пълноценната демокрация.


В България ние трябва да си дадем сметка за следните поне 4 неща.


Първо, трябва да се отделят Процедурите (т.е. de jure), по които се правят избори и се прави избор, от Процедурите (т.е. de facto), по които се решава кой да управлява и кой какви постове да заема.


Това, че хората били избирали народните представители и съответно чрез народния вот се решавало какво ще бъде парламентарното мнозинство, изобщо не бива да ни пречи да осъзнаваме, че задкулисието и споменатите по-горе прослойки, които печелят от статуквото, определят каква политика да се води и какво да се случва в България в политически, икономически, финансов, социален и ценностен план.


Управлението на България нито се решава,
нито се определя от изборите

то се налага от една малка част от народа (даже не знам доколко тя е част от народа) – примерно 1% (а може би 0.75% и дори 0.5%) свръхбогати и 9% (а може би 8% и дори 7%) много богати, които гравитират към най-тънката висша прослойчица на свърхбогатите.


Най-горните 10% (а може би 9% и дори 8%) контролират цялата ни политика, икономика, финанси, силови структури и независимо от формалните демократични процедури, а най-често именно чрез тези процедури инсталират висшата власт в страната (изпълнителна и съдебна, доколкото законодателната е все повече безнадеждно марионетна, импотентна, продажна, манипулируема, фасадна и пародийна).


Щом се оказа, че с немощта и тоталната сивост, импотентност и безгръбначност правителството на Орешарски и подкрепящото го парламентарно мнозинство се превърна в опасност за тези най-горни 10% (а може би 9% и дори 8%) – главно чрез пълната дестабилизация на страната и непрестанните протести, които, без да имат количеството и качеството радикално да променят каквото и да било, даваха звънък сигнал навън, че България се тресе и се намира в дълга вълна на неустойчивост и нестабилност, бе в много скоростен порядък извършена – чрез инструментариума на политическото и медийното инженерство – трансплантация и на страната бе присаден (ре-присаден) ББ.


Най-горните 10% (а може би 9% и дори 8%), т.е. олигархията и край-олигархията (тези, които печелят от статуквото без да са пряка част от олигархията) осъзнават с огромна сила, че никой по-добре от ББ не служи на техните интереси. ББ умее да прави всичко, което се изисква от него, да им предоставя целия ресурс на държавата за техни цели и в същото време да хвърля пясък в очите и да баламосва европейските партньори; да държи властта формално чрез демократичните процедури, но да не се свени да прибягва и до сила, когато се налага; да демотивира (понеже ги отвращава) всички мислещи, креативни, знаещи и можещи хора, които искат лидерите на България да са много по-интелигентни, по-модерни, по-знаещи езици, по-online, по-европейци и по-демократи; да намира съчувствие у маргинализиращите се и превръщащи се в аутсайдери, да реабилитира простаците, чалгарите по манталитет (колкото и точно "манталитет" да не пасва за тях), неуките и слабообразованите, които соцът се стремеше да превъзпита и понаучи на ум и разум, а преходът ги заплаши да ги превърне във или поне да ги мисли за утайка.


Второ, трябва да се отдели Обществото от Гражданското общество.


Гражданското общество у нас не е
както навсякъде в пълноценните демокрации


- еманация, просветената част, активният връх на обществото.


У нас обществото и гражданското общество живеят в паралелни, непресичащи се реалности, те имат коренно различни цели и коренно различни ценности. Обществото не само не подкрепя гражданското общество, но и не му вярва, да не кажа, че го мрази и даже презира, постоянно търси как да му прикачи лепкави и обидни епитети и квалификации – космополити, соросоиди, самозванци, ултралиберали от жълтите павета, надмогнали на харча си софиянци и т.н.


Обществото не желае от никого да бъде представлявано, още повече пък от гражданското общество. Обществото ни не се осъзнава като субект на демокрацията, а само като обект на демокрацията. Когато ти се изживяваш като обект на демокрацията, много лесно започваш да се самовъзприемаш като нейна жертва и да виждаш в нея причината за всички свои беди. Ако гражданското ни общество се състои от граждани и се стреми да ражда граждани, то обществото ни много държи да се държи като сбор от поданици, та дори и поданическата си култура то принася в жертва на търсенето на нещо а ла патриархално – да се свлече до някаква такава сива, послушна, разделила се с отговорностите си като личности, нуждаеща се от закрила маса, която да се храни с илюзии, да се успокоява с утешения, да се възпитава с митове, да се надъхва с патриотарство, да се облекчава в търсенето на виновни за тежкото състояние – това могат да бъдат най-лесно и най-леко другите – по-рано другите бяха политическите опоненти (сини, червени), после станаха геополитическите големи братя (Русия, САЩ, съответно русо- фили или фоби, американо- фили или фоби), сега етническите нечистокръвници (циганите – казано на глас, турците – предимно в мислите).


Трето,


трябва да се отдели Сигурността от Свободата


В пълноценната демокрация Сигурността и Свободата са тясно свързани, те са като скачени съдове, разумното общество намира разумен баланс между двете, като не им позволява да се изродят в крайности – когато Свръхсигурността на желязната клетка отрича напълно Свободата или когато Свърхсвободата на джунглата отрича напълно Сигурността.


У нас Сигурността и Свободата се отричат една друга, превръщат се в самоцел и тези, които искат преди всичко и най-вече едната от двете съкровени ценности, осъждат и осмиват, отхвърлят и отричат онези, които искат преди всички и най-вече другата от двете съкровени ценности. Последователите на религията "Сигурност" гледат на опонентите си като на последователи на сектата "Свобода". Патрициите на Свободата", гледат на опонентите си като на плебеи на Сигурността. Всички, които са превърнали Сигурността като единствената, заслужаваща човек да се стреми към нея ценност, във всеки момент са готови да разменят още малко от своята Свобода срещу малко Сигурност и накрая получават нито Свобода, нито Сигурност. В същото време всички, които са превърнали Свободата като единствената, заслужаваща човек да се стреми към нея ценност, във всеки момент са готови да разменят поне малко от своята Свобода срещу малко Сигурност и накрая и те получават нито Свобода, нито Сигурност.


Така се случва неизменно и винаги, когато Сигурността и Свободата се отделят една от друга и се превърнат в две изключващи се за един народ ценности. Този народ или приключва Свободата си като попада в желязната клетка на някой тоталитарен социализъм, или приключва Сигурността си като попада в тоталната анархия на някоя съпровождана с война на всички срещу всички джунгла…


И четвърто,


трябва да се отдели България от Европа


Да поясня, за да няма недоразумение – става дума за тези четири отделяния като конструиране на действащ, адекватен и рационален обяснителен модел.


Ние допускаме една колосална заблуда. Понеже България е в Европа, то мислим за България като за европейска държава. И като мислим така, се натъкваме на крещящи противоречия в нашето схващане и в нашите оценки за действителността.


А няма нищо подобно (е, добре, приемам – няма ПОЧТИ нищо подобно!). Това, че България е в Европа си личи само по две неща – едното е, че корупционерските кръгове получават възможност да присвояват просто несметни за нашите мащаби европейски пари, като оставят трохи за някой и друг инфраструктурен проект или някоя и друга програма за имитиране на европейски практики и решения; другото е, че политиците ни черпят легитимност от европейските си партийни партньори и-или се оправдават за разни неща – че "Европа настоява", "Европа не позволява", "Европа ще наложи санкции" и т.н.
На практика обаче всичко си е по-старому.


-- Да не би европейският избор да е безспорен и безалтернативен за страната ни?
Напротив, напротив, путинизмът (маскиран като русофилство) и евразийството (маскирано като "да не предаваме нашия двоен освободител Русия") са все по-широко звучащ хит в главите на все повече българи


-- Да не би Европа да не е постоянно осмивана от стотици хиляди наши съграждани като гейска, кръвосмесителна, развратна, ултралиберална, корумпирана, разпадаща се, деспотична, слугуваща на САЩ, ислямизирана и т.н.?


-- Да не би у нас да не се ширят масово и вече да се превръщат в стандартна практика на политическото говорене ксенофобията, расизмът, етноненависта, шовинизмът или пък да сме станали по-чувствителни към слабите, бедните, маргиналите, аутсайдерите, нещастните, хората с увреждания, изобщо – към различните от нас?


-- И може би най-важното – да не би да сме осъзнали, че България трябва да стане европейска държава, което означава да бъде демократична, модерна, нормална, законова, цивилизована, възпитана, подредена, търпима, културна, но също така това означава и продължителни, настойчиви, постоянни и самокритични усилия на цялото ни общество, на целия народ и неговите елити (политически, икономически, финансов, културен), защото членството в Европа е много повече от членството в ЕС и че членството в ЕС не е еднократен акт и свършен факт, а непрекъснат и много дълъг процес.


Аз не смятам, че дори с влизането и след влизането ни в ЕС ние сме започнали да ставаме по-европейска държава и по-европейски държащ се народ.


Ние се опростачваме, чалгизираме, смразяваме се, деградираме като общество и се рушим като народ.


Така


пропускаме шанса да станем европейска държава
със запазване на нейния български характер


пропускаме шанса да се осъществим като страна, в която всички ние – българските българи, българските турци, българските роми, българските евреи и българските арменци – да живеем с чувство на споделена общност; пропускаме шанса да превърнем Родината си в уютно и обичано от всички ни материално и духовно пространство, от което нито едни млад човек няма да се спасява с бягство и обръщайки се с гняв назад.


Убеден съм, че само ако отделим, наистина и същностно, принципно, а не по принцип:


Първо, Процедурите, по които се правят избори и се прави избор, от Процедурите, по които се решава кой да управлява и кой какви постове да заема;


Второ, Обществото от Гражданското общество;


Трето, Сигурността от Свободата;


И четвърто, България от Европа;


ние ще можем да конструираме действащ, адекватен и рационален обяснителен модел за всичко, което се случва и което протича в страната ни.


В противен случай сме обречени да се лутаме, да се заблуждаваме, да се самозалъгваме и да се самоутешаваме, без да можем да разберем дълбоките причини за днешните беди в страната и обществото ни, без да можем да осъзнаем какви са болестите, които разяждат държавния и народностния ни организъм и като резултат – без да можем да намерим лечението за тях преди те да са се превърнали завинаги в нелечими, непреодолими и неизкореними.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  "Както не може да се съди за първообраза по отражението му в кривото огледало, така не може да се съди за процесите в страната ни през призмата на нормите и стандартите на пълноценната демокрация."

  С други думи, пълноценната демокрация е "кривото огледало". Аз не виждам друг подтекст в написаното. Оттук и изводът-виновно е кривото огледало,окарикатуряващо първообраза.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Голямо празнодумство, голямо нещо. На това му викам "думи на кило". Али-бали, очевидности, клишета, вайкане. Добра рецепта за "анализ" в днешно време.
  Приключвам и отивам да върша работа. Бас, че ще е по-полезна от тази статийчица.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Брехт.обективен текст от Слатински,не съм се и надявал.

 4. 4 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1704 Неутрално  Поредният буламач на другаря. Злоба на кило. И, Слатински... научи какво е демокрацията и после се вайкай, че у нас тя била "формална и процедурна". Каква да е - неформална и анархистична ли?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Интересно мнение, но не става ясно как да напълним със съдържание българската демокрация.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Според мен, за да станем европейска държава, най-напред е необходимо следното:
  1. Политиците на власт да се откажат "да усвояват едни пари" на полза роду.
  2. Полицаите да не позволяват да ги бият и да им късат пагоните и униформите разни лумпени.
  3. Полицаите да забравят израза: "Ко шъ праим ся".
  4. Гражданите да престанат да преминават на червен сфетофар и да си изхвърлят боклуците през терасата.
  Едва тогава можем да почукаме на Шенгенската, Брюкселската и Берлинската брата!!!!

 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Слатински публикувал нещо в профила си ... и какво от това ???
  Имаше опция да влияе на нещо - възползва ли се, опълчи ли се, подаде ли оставка, протестира ли, предложи ли алтернатива ?
  Но той не е виновен, пише си разни работи в профила ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много хубава статия!

  "Правителството" е точното олицетворение на недъзите, посочени в статията -

  13 една с друга несъвместими "партии" с едва 1/4 или има-няма 25% от гласовете на българските избиратели правят "правителство" под натиска на корпоративно-олигархични интереси.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 449 Весело

  Когато беше при Патриарха, Бойко Борисов заяви, че "без Началника нищо не може да стане". Да си признае кой му е Началника.

 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ние приехме същата демокрация от САЩ и Западна Европа, превърнала се там във фасадна Демокрация през последните 35 години Неолиберализъм и Либертарианство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Това, което в момента имаме в България, е ново, следпреходно статукво, облечено във формална и процедурна демокрация."

  Накратко - олигархичен посттоталитаризъм.

  "Всъщност, за да функционира една пълноценна демокрация,
  са необходими няколко условия:"

  Не Слатински, само едно - демоса да конструира пряко всяка от трите власти. Само така те ще бъдат независими, така се залага и механизма за тяхното взаимно възпиране.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 12. 12 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ние се стремим към демокрация тип ЕС и САЩ,но я правим като Алиса в огледалния свят.В това отношение Николай Слатински е прав.Хайтов го е казал простичко - едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто - да стане.Е,засега в България не става.

  Tony
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3181 Неутрално

  Господин Слатински не мислим,че живеем в демокрация,живеем си в някакъв преход и затова са нужни реформи.Лошото е,че при нас всичко става много бавно и някак си да не нараним душата на другия и не смеем да бъркаме в раната с пръст.

 14. 14 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Много от съжденията са верни, изводите куцат. Има и смешни неща като "процедурна демокрация". Демокрацията си е процедура. Когато я подмениш (липса на върховенство на закона, например), няма демокрация. Освен това в изброяването на същностните характеристики са смесени важни и по-малко важни предпоставки със следствия. И накрая, демокрацията е и процес (включващ и отстояване на вече извоюваното освен борба за подобряване на "процедурите". Затова и отчаянието и песимизмът водещ до тези не много умни (меко казано) изводи са просто не на място.

 15. 15 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Убеден съм, че само ако отделим...:
  Първо, Процедурите ... от Процедурите...;
  Второ, Обществото от Гражданското общество;
  Трето, Сигурността от Свободата;
  И четвърто, България от Европа;
  ние ще можем да конструираме действащ, адекватен и рационален обяснителен модел..."

  Не Слатински, да не казвам по-силни думи. Просветените /знаещите и можещите/ просвещават непросветените. "Гражданското общество" се вплита в обществото и го прави гражданско. Тъкмо това прави и ЕС с България. Обществото си намира правото огледало /може би мажоритарни избори и отзоваване, може би партии, но не сегашните/ и започва да си се моделира, така че да си хареса и избраните водачи /управници/, и себе си. Всъщност то и сега това прави избирайки най-малкото моментно зло /ГЕРБ, не ББ/ и давайки шанс на РБ.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  Този път ще кажа: добре!

 17. 17 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Съзнанието на хората най-трудно и бавно се променя. Някои народи по-бързо разбират грешките си, взимат си поука и дърпат напред, други по-бавно, трети го карат яваш-яваш...За съжаление, със сигурност не сме от първите. Връщам се 140г назад към някои мисли на Апостола:

  "Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия" - свършиха "месиите", дето чакаме да дойдат и да ни "оправят" , и изпаднахме в политическа криза

  "Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме." - много ми е любопитно колко време ни трябва, за да върнем БСП-ту пак на власт?

  "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи. " - какъв ли % от обществото споделят това мнение?? май не е много голям...

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 18. 18 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ние Слатински не сме като Барон Мюнхаусен и да трябв сами да се измъкнем от блатото, дърпайки се за косата. От всичките 5 точки, които сте написали, всичките са изпълнени в някаква степен. Цялата битка е да се увеличава изпълняемостта. И това се случва, въпреки залитанията назад и на страни. И западната демокрация не е изградена за 20 години, а за 200.
  Преди десетина години Умберто Еко ни беше отписал като народ, защото не се съпротивляваме на подивялата олигархия. След 2014 г. сигурно си е сменил мнението.

 19. 19 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#18:"bawarec"]Ние Слатински не сме като Барон Мюнхаусен и да трябва сами да се измъкнем от блатото, дърпайки се за косата. [/quote]
  Пропуснах да добавя, че за разлика от барона можем да се опрем и се опираме на европейските ни приятели.

 20. 20 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#10] от "socialen":

  Баси смешника си ... не ти ли омръзна ?
  Мислиш ли, че хващаш дикиш ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Песимистичен, но много точен анализ от Слатински.
  Особено ми допадна този извод, по който не се бях замисляла досега:

  "Обществото ни не се осъзнава като субект на демокрацията, а само като обект на демокрацията."

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "роджър":

  Напротив! Тази тема е по-актуална от всякога. Особено след катастрофата през последните 25 години.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Proynov
  Proynov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За разлика от хейтърите и троловете, ще се опитам да допълня тези добри разсъждения на Слатински, за да имат практическа реализация. Първо, за по-разбираемо структуриране бих обобщил и обединил част от петте необходими условия за пълноценната демокрация: условия 1-3: политически, условие 4: икономическо, условие 5: културно(културологическо).
  Очевидно и без нужда от специално доказателство е, че във времето, а също и причинно-следствено, първото необходимо условие е културното. Едва достигането на висока гражданска и демократична култура предполага верен избор (и последващ ефективен контрол) на политическа класа, адекватна на потребността от изпълнение на политическите условия, което пък е предпоставка за достигане на третото условие - икономическото. Следователно, не бива да ограничаваме ролята на гражданските протести от 2013-2014 г. до постигане или не на конкретни политически резултати. Тяхното неимоверно по-голямо значение е в изграждането на гражданско общество в България. И бавният, мъчителен, но единствено правилен път е да се започне с Просвещението - така както Френската буржоазна революция е предшествана от 60-70 години период на Просвещение, а до окончателната й победа и утвърждаване са били необходими още около 100 години (след избухването й през 1789 година). Разбира се, в днешното информационно-технологично общество мащабите на времето са много по-кратки. Само времето за смяната на поколенията си остава консервативна величина. Т.е. времето на Просвещението не може много да се съкрати - така както времето за изпълнение на останалите две условия. Емпирично бихме могли да твърдим, че то, започвайки преди около 30 години с Перестройката, ще придобие завършен вид след 10-15 години. Така, че топката е все още в ръцете на българската интелигенция. Подострете си моливите, български интелигенти, не мъзелувайте и не се отчайвайте, защото именно вие, най-вече вие пропускате шанса да станем европейска държава. Не бива само да четете и да анализирате - отделете малко от скъпоценното си време и пишете!

  EProynov
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  "...олигархията и край-олигархията (тези, които печелят от статуквото без да са пряка част от олигархията) осъзнават с огромна сила, че никой по-добре от ББ не служи на техните интереси. ББ умее да прави всичко, което се изисква от него, да им предоставя целия ресурс на държавата за техни цели и в същото време да хвърля пясък в очите и да баламосва европейските партньори; "
  Мислех същото,просто той го изрази по-добре.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не е голяма загуба.
  Както е казвал Левски, ако ще се борим за наш цар, имаме си сега султан.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2936 Весело

  До коментар [#20] от "роджър":

  "Баси смешника си ... не ти ли омръзна ?
  Мислиш ли, че хващаш дикиш ??? "

  Не се хаби, такива като него имат кожата на носорог. И мозъка също...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK