За мързеливата толерантност

За мързеливата толерантност

© Associated PressНезависимо дали харесват посланията и стила на "Шарли ебдо", или ги смятат за левичарски кич, мнозина европейци днес са на едно мнение, че станалото в редакцията на сатиричното издание е трагедия, която поставя Европа лице в лице с дълго потулвани проблеми. Другото, по което, изглежда, има съгласие, е, че тези проблеми няма да изчезнат бързо и от само себе си – поради ред фактори, между които най-вече засилващото се напрежение в отношенията с мюсюлманското малцинство, действията на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, както и новите бежански вълни към континента.


Кои са проблемите, които най-остро ни засягат и откъде дойдоха те?


Първо, Европа дълго смяташе,
че ставащото в Африка и Близкия изток пряко не я интересува
Когато в някоя африканска или близкоизточна страна възникнеше етнически или социален конфликт, европейските сили обикновено реагираха последни, и то чак когато биваха намесени техни граждани или засегнати интереси на компании с европейско участие. В резултат на тази нерешителна политика много близо до Европа трайно се установиха обширни и на практика напълно неконтролируеми зони не само на безчовечен терор върху местното население, но и на военна заплаха за страните от континента. Днес части от Алжир, Либия, Мали, Сирия и Ирак са места, на които едни хора убиват други, за да се научат да убиват трети: това са полета на тежки етнически и социални конфликти и заедно с това тренировъчни лагери за износ на тероризъм към Западния свят.


Та представете си, че имате двор, който е сравнително подреден и чист. Всеки ден градинари се занимават с това растенията в двора да бъдат поливани и да не избуяват във всички посоки. Да, обаче в съседния двор бързо зацарява запуснатост, растителността вече прилича на джунгла, джунглата задушава и убива местните питомни растения, под дивите храсти се стрелкат влечуги и всякакви гадини. За да се предпазите от подивяването, настъпило у съседите, сте издигнали по-висока ограда, но въпреки това, въпреки тази висока ограда от чуждия подивял двор, през пролуки, дупки и дупчици постоянно пропълзяват гадини и влечуги, дивите растения постоянно достигат до питомните, а натрупаната влага е подкопала основите на оградата. Е, какво следва да направите – ще издигнете още по-висока и здрава ограда или ще влезете в съседния двор и на своя отговорност ще го разчистите и поддържате чист и обитаем?


Възгледът, че подивелите от омраза или гонените от терор и мизерия хора ще стоят в собствените си страни и няма да тръгнат към по-уредените си и богати съседи е както антиприроден, така и антиисторически. Всички цивилизации в историята на Европа са приемали бежанци, гонени от бедност и война, както и всички те са имали работа с войнствени съседи варвари, от които е трябвало да се защитават и от които нерядко са търпели поражение и гибел. Та в този смисъл да се смята, че днешните терористи, намерили удобно убежище в Алжир и Йемен, или пък бойците, сражаващи се в редовете на "Ислямска държава", ще се отнасят спрямо богатите градове на Европа по-одухотворено от древните вандали и хуни, е признак както на мързелив ум, така и на опасна историческа амнезия.


Вторият сериозен проблем е, че


пасивното отношение на Европа към подивяващия двор на нейните съседи
беше възпроизведен и вътре в големите европейски градове


Потокът от бежанци след разтурването на европейските колонии не се интегрира напълно, ами голяма част от него продължи да живее като сегрегиран и на практика поробен, макар и вече на европейска земя. Емигрантите, дошли в Западна Европа от Африка и Близкия изток, а през последните двадесет години и от Източна Европа, се намериха да работят най-ниско платения и мръсен труд, което за кратко време ги превърна в новия европейски пролетариат, различаващ се от стария само по цвета на кожата, по езика, на който говори, и по религията, която изповядва.


За този нов пролетариат, шляещ се по границите на големите западни градове, религиозните фундаментализми са най-прекият път към по-богат живот и най-вече към героическо битие. Очевидно е, че за тези хора европейските ценности представляват просто ред от безсмислени и дразнещи думи на богатите, за което впрочем имат немалка вина и онези, които осъществяваха на дело уроците на европейската толерантност. Защото, ако трябва да сме честни, средният европеец продължава да разбира толерантността малко на еснафския принцип "позволявам ти да дойдеш в моята страна, стига да не ми се мяркаш пред очите и да вършиш, без много да се оплакваш, най-мръсната ми работа".


Както става ясно, това не е толерантност в онзи смисъл, в който тя се определя като ключов елемент от цивилизационния модел на Европа. Като образцова ценност на европееца толерантността е способност не само да приемеш у себе си различието на другия човек, но и способност в диалог с него да изработиш от своето и неговото общо трето, в което двамата можете да живеете по-добре и усилени един чрез друг. Ако в нещо Европа е била и е по-силна от другите, то се е дължало и се дължи на тази нейна способност да смесва своето и чуждото.


Настоящото реално състояние на европейската толерантност обаче повече прилича на историческия анекдот, който Клод Леви-Строс разказва върху страниците на малката си книга "Раса и история". Когато испанците стъпили в Южна Америка и се срещнали с първите индианци, те изпратили на папата списък на отличителните им черти. Папата начело на нарочна комисия от интелектуалци и учени трябвало да се произнесе по въпроса дали индианците са хора или животни. Обратно, за да разберат дали испанците са богове или хора, индианците ги давели в реките и наблюдавали дали труповете им ще се разложат.


Но какви са решенията, които се предлагат на горните проблеми?


И как на практика може да се излезе
от играта на испанци и индианци?


Единият набор от решения идва от крайната европейска левица. Той по същество е смес от претоплен марксизъм и носталгия по бунтовете срещу буржоазния пасторал. Да се разруши капиталистическата система, обществените дългове да бъдат платени от богатите, едрата собственост да се национализира, религиозните и етническите идеологии да бъдат развенчавани, да се разгради моделът на традиционното двуядрено семейство, да се подкопаят устоите на бюрократичния морал – това са, общо взето, лозунгите на крайните леви движения в Европа. И впрочем център на тази идеология в момента е именно Франция. Под една или друга форма тя се открива и в карикатурите на "Шарли ебдо", и върху страниците на станалата изключително популярна книга на Тома Пикети "Капиталът в XXI век".


Другият набор от решения идва от крайната десница, която набира все повече привърженици в Западна Европа, особено във Франция и Великобритания. Но за какво именно пледират нейните адепти? За ограничаване на емиграцията, за премахване на шенгенските правила за свободно придвижване, за по-строг държавен контрол върху едрия частен бизнес, за усилване на националното самосъзнание (за сметка на общоевропейското и глобалното), за подкрепа на традиционните европейски модели на семейството и собствеността.


Разделена между новия ултрамарксизъм и новия десен национализъм, Европа от 2015 година като че ли е извикала у себе си призрака на Европа от 30-те години на XX в.


Днес обаче за разлика от 30-те има и трети път
и той не е нито неизвестен, нито непроходим


Този трети път минава през: решителна намеса в тлеещите близо до Европа военни конфликти; обща, вътрешна за европейските страни, стратегия за отношението към бежанците; бърза и дълбока интеграция на дошлите отвън в реален диалог с техните различия и специфични нужди, но и недопускане на това те да стават пасивни приемници на социални помощи; максимално използване на човешкия потенциал на тези хора по достоен начин, а не изтикването им в перифериите на страните; разбиване на сегрегационния модел, установен в големите европейски градове; още по-строги мерки за превенция срещу разпространението на религиозни фундаментализми; криминализиране на участието на европейски граждани в милитаристични движения от типа на "Ислямска държава"; и най-сетне и най-вече категорично осъзнаване, че толерантността не е благовиден, политически коректен претекст за печелене на пари върху гърба на гонените от война и мизерия хора, но най-вече отговорност за това различието да се свърже със своето и да образува нещо общо.


Само в последния случай толерантността е цивилизационен двигател; във всички други тя е лениво оправдание за разпадането на едно общество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Трудна и дълга задача!

  Happy face says, adios !
 2. 2 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "...категорично осъзнаване, че толерантността не е благовиден, политически коректен претекст за печелене на пари върху гърба на гонените от война и мизерия хора, но най-вече отговорност за това различието да се свърже със своето и да образува нещо общо."
  Точно! Трудно, но точно!

 3. 3 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  "голяма част от него продължи да живее като сегрегиран и на практика поробен, макар и вече на европейска земя"
  Сегрегиран, сигурно да, но чак пък поробен... Сегрегацията в по-общ смисъл е нещо естествено. Ако Ви звънне на вратата непознат човек, ще го поканите ли вътре? Я всеки да си помисли дали може да се сближи с всеки или го прави само със себеподобни.
  А и огромното мнозинство от тези хора идват в Европа, но не приемат европейския начин на живот, а създават мини-кочина, подобна на тази, в която са живели до идването си. Има и изключения и тях никой не ги сегрегира. Един крещящ пример е кметът на Ротердам (четох го във Фактор), който е мюсюлманин, с родители мароканци. Цитат от него: "Ако не споделяте европейските ценности, опаковайте си куфарите".

 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това са резултатите от 35 години Неолиберализъм и Либертарианство! Така става, когато политиката се прави от 35 години в полза на корпоративни интереси, в полза на Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Хубава програма за действие, дано правителствата да виждат нещата по същия начин. Това изисква определена смелост, защото политиците рискуват да загубят следващите избори, ако се откажат от популизма и наблегнат върху истинските проблеми на обществото.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  Не лош анализ, посочващ ясно проблемите, но не даващ отговор на това, как те да бъдат решени. Иначе, звучи добре недопускането на емигрантите да се изолират и капсулират, и използването на потенциала им истински, а не само да се отглеждат като екзотични животинки в клетки, но... какво ще правим с тези няколко поколения, дето вече са се капсулирали и радикализирали до неспособност да приемат европейската култура, макар и родени в Европа? Какво да правим с вече образувалите се гета, в които дори и полицията не смее да влезе? Викаме армията, разчистваме тези места и разселваме живеещите там сред европейците? А дали това ще проработи? Да не стане като с циганската ингеграция в България преди години, която завърши знаем как. Ами "правозащитните" организации? Които живеят на гърба на тези хора и затова имат интерес те да си останат неитегрирани и капсулирани "пасивни приемници на социални помощи"?
  Изобщо, без сериозни сътресения, без известна жестокост, дори и с екстрадация на най-крайните елементи, нещата не могат да се оправят, но кой ще е този политически елит, дето да допусне това¿

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  [quote#3:"Мондиана"]Един крещящ пример е кметът на Ротердам (четох го във Фактор), който е мюсюлманин, с родители мароканци. Цитат от него: "Ако не споделяте европейските ценности, опаковайте си куфарите". [/quote]

  Да, и аз го четох. Да си кажа честно, бях доста скептично настроена, когато навремето го избраха за кмет, ама човека се оказа свестен.
  http://www.elperiodico.com/es/noticias/internacional/gusta-libertad-haz-maleta-vete-dice-alcalde-rotterdam-los-extremistas-3848543

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Нито ултра-марксизмът, нито "новият десен" национализъм управляваха Европа през последните десетилетия, така че да бъдат сочени с пръст, освен нелепо, е и откровено манипулативно.

  Какво ни предлага "третият път", промотиран от автора и, вероятно, либералните му сподвижници - нищо повече от нови клишета, в които покрай чудесните лозунги, видимо липсва отговорът "КАК?":
  ...решителна намеса в тлеещите близо до Европа военни конфликти... /по-конкретно?/... обща, вътрешна за европейските страни, стратегия за отношението към бежанците ... /коя да е тя, че да я приемат всички?/... бърза и дълбока интеграция на дошлите отвън в реален диалог с техните различия и специфични нужди... /КАК, бе, драги, КАК?/...максимално използване на човешкия потенциал на тези хора по достоен начин.../например?/ ... и най-сетне и най-вече, категорично осъзнаване, че толерантността не е благовиден, политически коректен претекст за печелене на пари върху гърба на гонените от война и мизерия хора, но най-вече отговорност за това различието да се свърже със своето и да образува нещо общо... /къде водят курсове по категорично осъзнаване? кой да се осъзнае?/...

 9. 9 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Истината е малко по-друга:
  Представете си, че имате двор подреден и чист. И съседа също има подобен двор. И той се труди в него, полива растенията и се грижи "през пролуки, дупки и дупчици да не пропълзяват гадини, влечуги и дивите растения"
  Ама вие обичате да си пъхате носа навсякъде и да поучавате другите как да живеят. Казвате на съседа че гадините, влечугите и дивите растения също имат право да виреят в неговия двор и той няма право да се пази от тях. Докато той е зает едновременно да се пази от тях и в същото време да се обяснява с вас че не сте прави, част от паразитите успяват да се разпространят на малка територия в неговия двор в близост до вашата ограда. А в последствие се оказва че вашата ограда е пълна с всякакви дупки и е лесно е да пропълзат там към вас. По нататък пък се оказва че за разлика от съседа, който е добил опит в борбата с вредителите, вие си нямате понятие как да се борите с тях и при вас те започват да се размножават и виреят много по-лесно. За да е пълна трагедията вие почвате да се самозалъгвате и успокоявате че плевелите също са растения и могат да се култивират, така че да се превърнат в рози.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 10. 10 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Лето господне две и петнайсто, в леберален бг вестник, чета че трябва Европа да се върне в африканските конфликти. Колониите приключиха, по един или друг начин и автора е време да разбере, че няма кой да ходи да раздава толерантност с ф16, пък и като цяло не се прави така

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Решението?
  Написал съм го няколко пиксела по-надолу.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  [quote#11:"Bulgarische Motoren Werke"]Решението? [/quote]

  Място за всеки и всеки на мястото си.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1498 Любопитно

  [quote#8:"forza"]Какво ни предлага "третият път", промотиран от автора и, вероятно, либералните му сподвижници - нищо повече от нови клишета,[/quote]
  А какво предлагате Вие? Всеки с гаубица в гаража и Узи под възглавницата? Високи огради?
  Голяма част от проблемите в които Европа бе затънала преди >200 години станаха значително по-малки и овладяни поради Просве6тението/Реформацията и т.н. Посочете друг модел, вместо да търсите кусури...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 14. 14 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#12] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  А, виж как хубаво го каза.
  Не е проблем, че има цигани и аристократи. Проблем има, когато сложиш циганина да живее в Бъкингамския дворец или британската кралицата в Столипиново.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  може би е така. но не съм съгласен, че основната вина е в Европа. на нея принадлежи да изкове бъдеща стратегия, да. но част от проблемът е и сблъсъка с нещо, което самата Европа не разбира. което си личи по изказвания като това: "За този нов пролетариат, шляещ се по границите на големите западни градове, религиозните фундаментализми са най-прекият път към по-богат живот и най-вече към героическо битие. " няма "религиозни фундаментализми". има един точно определен "религиозен фундаментализъм", т.е. връщането към основите на една точно определена религия. защото е истина, че е пълно с маргинали по света, пълно е и с бедни, но не всички взимат калашници, за да очистят имиджа на пророка си.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...Е, какво следва да направите – ще издигнете още по-висока и здрава ограда или ще влезете в съседния двор и на своя отговорност ще го разчистите и поддържате чист и обитаем?.." НЕ- НЯМА да вляза в съседният двор, защото той си има ДРУГ собственик! Но ще го издиря и ще разговарям с него за поддръжката в дворът му. И да- ще издигна по-висока стена, като близо до стената засадя такива растения, които ще спират в някаква степен и чуждите гадини, и чуждите плевели...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Обективен поглед, но може би причината е студената война. Когато на Европа трябваха хора ние бяхме заключени в границите си и за да излезеш "навънка" те проучваха и ти даваха "изходна виза". През това време европейците си набавиха работната ръка от колониите, построиха си гнилия капитализъм, а ние си седяхме в родината и се правихме че работим. През това време емигрантите се размножиха, стаха много и ето ти проблем, който може да бъде наречен с различни имена. Може да звучи цинично, но реалистично.

 18. 18 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Точно дълбокото неразбиране на исляма , води до погрешни изводи и не това е начинът по който Европа ще реши проблемите със своите мюсюлмани. Не е вярно че мюсюлманите в Европа вършат черната работа. Това въобще не вярно. Повечето европейски терористи произлизат от средната класа. Но, какво се случва с един второ или трето поколение европейски мюсюлманин. Той се възпитава от родители, които не приемат европейския начин на живот, той внушава на своите деца че те трябва да останат верни на своята същност, на исляма. От тук идва противоречието. Никоя друга общност не се капсулира по начина по който се капсулират мюсюлманите. Разбира се една малка част от тях се интегрират, но веднага се изолират от общността и се обявяват за безбожноци. Аз лично познавам такъв случай в Швеция, иракчанин женен за шведка, има деца и понеже е приел да живее по светски, той изцяло е изолиран от своите роднини и съграждани. В голямата си част тези хора не позволяват на дъщерите си да контактуват с немюсюлмани, омъжват ги в невръстна възраст задължително за мюсюлмани и така историята продължава.

 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...Потокът от бежанци след разтурването на европейските колонии не се интегрира напълно, ами голяма част от него продължи да живее като сегрегиран и на практика поробен, макар и вече на европейска земя...." Пълни ГЛУПОСТИ! Защо аз и семейството ми нямаме никакъв проблем да се интегрираме в обществото на която и да е било друга държава от ес? Много просто- защото сме граждани на държава от ес, познавам законодателството на ес; познаваме общите порядки в ес общества; обичайно спазваме законите на приемащата държава ; за нас не е чужд и необичаен цивилизационният път, изминат от тази държава- дворците, замъците, катедралите, църквите, обществените сгради, дори най- общо- моралът на обществото й като цяло.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Няма как да се интегрира човек в едно общество, ако 20 години преди това са му набивали в главата ПРАВНИ норми/ т.е. държавните законите там, където е живял/, абсолютно противоположни на европейските правни норми/ законите/. За морални- да не говорим...Истината е, че самите ес държави, които са бивши колониални империи, счетоха, че мулти-култито е най-добрият начин да запазят влиянието си над бившите си колонии, а в последствие вече стана твърде късно да го контролират по правилният начин..

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Сравнително добър и интересен анализ. Като изключим някои залитания с "поробването" и още едно-две.
  Забелязвам,че някои от форума възприемат активната намеса на ЕС в съседните региони единствено през призмата на военни интервенции и милитаризация. По-скоро това трябва да бъде изключение и само в крайни случаи,но не бива да бъде изключвано изцяло,както настояват някои изолационисти и крайни пацифисти.
  ЕС е длъжна да пази интересите си в съседните региони,като един от тях е внасяне на стабилност и просперитет там. И не винаги пътят към тези цели минава през директно налагане на обществен модел,който доказано работи в Европа,но не отчита местните специфики в Близкия изток,Северна или Африка под Сахара.....

 22. 22 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 450 Весело

  "игра на испанци и индианци" хареса ми

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "...Защото, ако трябва да сме честни, средният европеец продължава да разбира толерантността малко на еснафския принцип "позволявам ти да дойдеш в моята страна, стига да не ми се мяркаш пред очите и да вършиш, без много да се оплакваш, най-мръсната ми работа"..." Не знам за "средният европеец", но за мен толерантността е двупосочна улица. След като един човек е станал гражданин на една държава, освен правата, които тя му предоставя, има и задължения, произтичащи от гражданството му. Останалите европейци нито сме по-глупави, нито сме хора от по-ниско качество, че да изпълняваме И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ, а други, криещи се зад религията си, да ГИ ОТХВЪРЛЯТ ЯВНО И НЕНАКАЗУЕМО- това е проблемът! НЕ МОЖЕ ДА ИМА САМО ПРАВА, ЗАЩОТО В ЕВРОПА НА ВСЯКО ПРАВО СЪОТВЕТСТВА НАСРЕЩНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не е вярно и че Европа или европеецът, по някакъв начин придонася за изолирането им. Това го правят те сами. Когато се струпат повече от тази общност в един квартал, с начина си на живот принуждават европеецът да продаде жилището си и да напусне квартала. Така се оформиха десетки квартали, населявани от тази общност. Животът им започва да тече по техния си начин, без разлика от начина по който са живяли преди да напуснат държавата си. Как Европа ще се справи с това явление. Няма как, освен по диктаторски да им наложи да сменят своята същност, нещо което няма как да се случи. Освен това исляма е консервативна религия, която по никакъв начи не допуска различията, това шейховете непрекъснато го внушават на един мюсюлманин, от невръстна възраст, докато умре. Тези които не изпълняват повелите на Бога се наказват.

 25. 25 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#9] от "Magen David":

  ++++++++
  И аз ги чувствам нещата така...

 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#24] от "baxter":

  да, този филм съм го виждал на живо как се разгръща пред очите ми в малък, хем и университетски град в германия. кварталът с джамията лека-полека се напуска от немците, заема се от хора от Близкия изток, гравитиращи около джамията, католическите шествия по Великден започват да носят нюанса на операция от тайните служби заради риска за сигурността и след известно време имаме поредното гетообразно формирование, където в съм говорил повече на арабски, нежели на немски.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Като написано-добре,
  направено-нищо.

 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  Европа трябва да създаде своя армия и своя разузнавателни служби ,не може да всеки да се спасява самосиндикално.То в това е смисъла на ЕС да стане СЕЩ,иначе ще се получават пробиви в различни държави от различни политици.Много скоро трябва да се изработи общ документ за охрана и отбрана с единен център за управление с общи разузнавателни и контраразузнавателни служби иначе си губи смисъл да се нарича ЕС.

 29. 29 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Много добра статия. Финалът ми напомня за нашите цигани и домогванията на ДПС и ислямските организации за превръщането им в техен електорат.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Напълно съм съгласен, че задачата е трудна и ще се решава в дълги периоди от време.
  Но това не само не може да бъде повод за отлагане, напротив, колкото повече се отлага, тя става още по-трудна и ще изисква още повече време, а и ресурси за нейното решаване.
  Ние може да си говорим и теоретизираме, особено в левичарския или псевдо десничарския дух колкото си искаме, но живота ще наложи, неизвестна е само цената, пътя на интегриране ( и вътрешно в Европа и външно- в междуправителствените отношения особено с по-близките до Европа страни) и реално включване на хората в този процес.

 31. 31 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За задачите на европейците съм съгласен с автора. Не прочетох обаче и ред, какво се очаква от пришълците. Ако те са дошли в Европа, пренасяйки си родината със всичките и проблеми, Европа ще се окаже в положението на римската империя, която е приемала организирани групи от варвари, които не ставали римски граждани, а си живеели в техните си общности. Европа трябва да приема пришълците под условие. Ще ги интегрира ако и те полагат усилия да се интегрират. Да научат езика, да работят и да пращат децата си на училище. На Запад няма нищо на готово. Всеки трябва да се пребори за мястото си.

 32. 32 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Като образцова ценност на европееца толерантността е способност не само да приемеш у себе си различието на другия човек, но и способност в диалог с него да изработиш от своето и неговото общо трето..
  ---
  писна ми да ми припяват такива мантри. Може да има толерантност към чуждото мнение, но не и толерантност към действия, практики и обичаи несъвместими по никакъв начин с общоприетите в Европа. Ако някой иска жените да ходят увити като мумии, за прелюбодеяние и други дреболии да пребива с камъни, да си блъска главата в пода десет пъти дневно и да се опитва да ни налага какво може да се публикува в медиите и какво не - има достатъчно места, където това е на почит. Да ходи примерно в Афганистан и да живее така. Но НЕ е Европа. Нямаме никакво задължение да приютяваме изостанали с хилядолетие в развитието си примати. Европа трябва моментално да затвори границите си за всякакви мюсли, като за целта граничните държави получат пари и техника от всички. След това вече проникналите да бъдат поетапно върнати. Най разумно е да се построят бежански лагери в Африка и бл. изток, естествено с военна охрана, където да бъдат изпращани нелегалните емигранти.

 33. 33 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ясно е, че става въпрос за твърде големи ценностни и културни различия на верска и друга основа!
  Но светът не може да се справи с това! За сега ...
  Отговорността е на световните лидери, а причината е може би в механизмите, които излъчват тези лидери!?
  Властолюбието и демагогията са превзели всичко - и демокрацията, и тоталитаризма!
  Това, което се случва сега са последствия от дълго нерешавани проблеми.

 34. 34 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#7] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  Барселинке,

  понеже ти четеш много , дали си чела нещо такова в испански или други европейски източници:

  http://echo.msk.ru/blog/corruption/1473558-echo/

  Путин си е купил огромно имение в Испания...с лозе, от което правел едно от най-скъпите вина в Европа!
  Затова не го интересуват разни потоци...Ха-ха-ха! Скоро ще си викаме наздраве с виното на Путин!
  Не вярвам да си го пропуснала...такава хубава новина и във връзка с проблемите на Европа!

  The best way out is always through Robert Frost
 35. 35 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Вероятно трябва да има условия, изисквания и твърдост при интегрирането на различните общности, но с изолиране и стени няма да се постигне нищо!
  Все ще се намерят начини да построят разрушителни оръжия и земята си отива! Въпрос на време!

 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  До коментар [#34] от "Realistka":

  Мдам... а връзката на това с темата е?
  Иначе, не ми казваш нищо ново, от поне 5-6 години се говори, че Путин си е купил имение край Марбея, но досега никой не е успял да го докаже.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#9] от "Magen David":

  Особено когато тези плевели са ГМО. Тогава местните сортове рози ще бъдат окончателно загубени.

 38. 38 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#36] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  Смятам, че с купуването на имение в Испания Путин дава пример за толерантност!
  Иначе, ако смяташ, че с тази информация вредя на развитието на темата...знаеш пътя и ти многократно си използвала възможностите на този път! Аз пък съм свикнала да изпитвам резултатите от твоето старание...
  Тук не става дума за говорене, а за официален руски източник (препоръчвам линка, който съм дала) със съответни снимки от имението на Путин!

  The best way out is always through Robert Frost
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1392 Любопитно

  [quote#38:"Realistka"].знаеш пътя и ти многократно си използвала възможностите на този път! [/quote]

  Не разбирам за какво намекваш, ама карай, не ме интересува особено, нямам и намерение да оспамвам темата, затова, като по-умна, ще спра до тук.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  --------

  The best way out is always through Robert Frost
 41. 41 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 672 Неутрално

  и да вършиш, без много да се оплакваш, най-мръсната ми работа
  ----------------------
  Това не е вярно на 100%. Във Франция точно има негри, които са известни лекари, адвокати, научни работници. Щом те са успели, значи не е крив моделът, който дава на всички еднаква първоначална засилка. Това, което маргинализира тези хора, е религията им - това е дълбокото ми убеждение. Колкото по-религиозен, толкова по-непригоден в масовия случай. Може би светска Европа трябва да забрани или ограничи изповядването на чужди за нея религии, като ясно им се каже, че ако искат да се дупят по 5 пъти на ден, Европа не е тяхното място и ще трябва да я напуснат, дори и да са родени в нея. Просто трябва дасе пипнат леко няколко фундаментални закона и всичко ще си дойде на мястото.

  Ето, и един от техните им го казва, а ние си траем сакън да не ни нарочат за националисти:

  http://offnews.bg/news/%D0%90%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8_289/%D0%90%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0-%D0%90%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D0%B2%D0%B8-%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B0-Charlie-Hebdo-%D0%BC%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F_446700.html

 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  Имигрантите се заселват в обособени квартали навсякъде по света, това е инстинкта за оцеляване. Навсякъде има Малката Италия , Чайна таун, или Малката Одеса. Интеграцията според мен върви по три важни пътя, език, култура и благоденствие.
  Европа живя дълго време летаргичен и самодоволен живот като умишлено си затваряше очите за проблемите на интеграция , независимо дали те се намираха в самата нейна политика или в малцинствата. Америка се сблъсква почти със същия проблем, нежеланието на имигрантите от Латинска Америка да се интегрират напълно. Този феномен като че ли е просто присъщ на най новото време навсякъде по света.

  klimentm
 43. 43 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Да се разруши капиталистическата система... -- ... под една или друга форма това се открива... и върху страниците на станалата изключително популярна книга на Тома Пикети "Капиталът в XXI век"."

  Пикети категорично се обявява за усъвършенстване на капиталистическата система, не за разрушаването й.

 44. 44 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 717 Весело

  До коментар [#13] от "B52":

  [quote#13:"B52"]А какво предлагате Вие? ... Посочете друг модел, вместо да търсите кусури...[/quote]

  Не съм длъжен да предлагам нищо, за да мога да коментирам.
  Пиша само коментар под статия, която обаче претендира, че предлага нещо.
  Следователно, и задачата ми, и намерението, но и функцията ми като пишещ коментари под статия, е предимно да търся кусури, предложенията са бонус опция, от която в случая не съм се възползвал и предпочитам да си остана с базисната функционалност.
  Ще посоча друг модел, когато тръгна сам да пиша статия, която да публикуват и под която други хора да търсят кусурите в коментари.

 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#4] от "socialen":

  да бе, либертарианството дава социални помощи срещу 0 участие в обществото. То радикалните мюсюлмани само за либертариански партии гласуват. Извадете си главата от *чарли ебдото*, господине.

 46. 46 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#6] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  част едно: социални само срещу участие в обществения живот
  част две: спиране на социалните

  междувременно част х: спиране на социалните и за мързеливата част от "коренното" население - те пък с какво са ги заслужили.

  социални само за хора с явни недъзи, които им пречат в намирането на работа и т.н.

  как ви се струва?

 47. 47 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#46] от "ungeheuer":

  Идеално. Аз бих добавила и, ако някой емигрант е безработен повече от година, без шанс да си намери работа, да бъде екстрадиран обратно там, откъдето е дошъл. А не да влачи тук цялото си семейство, да живеят от социални помощи.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 48. 48 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Хареса ми това четиво. Най-вече с това, че не опростява нещата. Наистина е много трудна задачата. Лесните рецепти ги дават само популисти от различни разцветки, разединявайки обществото, което и без това е изправено пред огромни предизвикателства.

 49. 49 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#47] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  еми ако няма социални помощи, според мен този човек и сам ще напусне. Но много имигранти са ограничени с визи, лицензи и т.н. и по-трудно си намират работа, което също не е правилно. Например последната вълна чужденци в София, които чакат адски много време, преди да могат да почнат работа. Свестните от тях ще си намерят, а мързелите и терористите ще се разкарат от БГ, и за едните и за другите има доста по-райски места. Но от работливите защо да се лишаваме.

 50. 50 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Любопитно

  [quote#10:"lol"]няма кой да ходи да раздава толерантност с ф16[/quote]Вече е става трудно да се раздава толерантност с Ф16 поради либералния пазар на зенитни стрели с голям обсег. Напоследък се набляга на хуманизма на дроните. Вълните емигранти от дифузията на цивилизациите няма начин да еволюират от самосебе си доброволно и спонтанно за да си подобрят конкурентността - на практика еволюцията става скокообразно и принудително. Единственото което доказано дава резултат срещу ислямизма е атеизма и комунизма - зная, че това няма да ви хареса.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  [quote#49:"ungeheuer"]ко няма социални помощи, според мен този човек и сам ще напусне[/quote]... само ако има къде да отиде , тогава ще напусне сам ... иначе ще се криминализира за да оцелее. Сложните въпроси нямат бързи и прости законови или морални решения

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз първосигнално разбрах намесата на Европа в бантустаните като военна намеса /въпреки, че американците са пълен провал, дрони или не/, просто защото идеята да им се привнесе благоденствие някога чрез колониализъм /болници, пътища, мисионери/ е тържествено отхвърлена, а днешните идеи - чрез инвестиции в техните икономики или изцяло създаване на работещи икономики при тях - това няма как да стане. Защото "богатата" Европа е клише. Днес в Западна Европа живее първото поколение след Втората световна война /горе-долу 20-годишните/, което има по-нисък стандарт от стандарта на родителите си, само че не го виждаме, защото сме се втренчили, как всеки иска айфон примерно, а не виждаме, че те могат само айфон да си купят, но не адекватно здравеопазване или наем на жилище или да отглеждат деца. Европа в момента с усилие поддържа живота на питомните (или всякакви други) растения и гадинки в СОБСТВЕНИЯ си двор, така че да отглежда тези и в чуждия си е малко пресиленичко. Даже Германия миналата година имаше отрицателен прираст. И въобще за икономика може много да се говори.

 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  "Емигрантите, дошли в Западна Европа от Африка и Близкия изток, а през последните двадесет години и от Източна Европа, се намериха да работят най-ниско платения и мръсен труд, което за кратко време ги превърна в новия европейски пролетариат, различаващ се от стария само по цвета на кожата, по езика, на който говори, и по религията, която изповядва."
  Всеки, който е имал някакви бизнес-контакти със западноевропейци е съвсем наясно, че много от тях са имигранти или техни потомци, т.е. западните общества не ограничават интеграцията им и тези, които са образовани и способни заемат своето място в обществото.
  Отделен е въпросът, че огромното мнозинство имигранти от Азия и Африка или не знаят езика на държавата, в която живеят или са нискообразовани с нулеви шансове за намиране на добре платена работа. Проблемът е в това, че потомците им, вместо да се образоват и интегрират остават на същото ниво както родителите си.
  Доказателство са образованите българи, намерили достойна реализация в чужбина без никакви връзки, протекции, а само благодарение на способностите си.
  Крайно време е да се спре оправдаването на нечий мързел с дискриминация. Както е в България по отношение на циганите.

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  Подкрепям третия път,макар че е труден и дълъг.

 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  Трагедията стана дойна крава.
  За мнозина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  "Разделена между новия ултрамарксизъм и новия десен национализъм, Европа от 2015 година като че ли е извикала у себе си призрака на Европа от 30-те години на XX в."

  Това ми напомня за казаното от Силвио Гезел през 1918 година:
  "Въпреки тържествените обещания пред народите войната да изчезне завинаги, въпреки спонтанния вик на милиони: Долу войната!, в противоречие на всички предвиждания за едно светло бъдеще, аз трябва да кажа: Ако днешната парична система с лихвите си бъде запазена, то аз още днес се осмелявам да предрека, че няма да изминат и 25 години, когато светът ще застане пред нова, още по-страшна война.
  Аз виждам бъдещето развитие ясно пред мен.
  Днешното състояние на техниката позволява на стопанството бързо да достигне високи обороти. Ръста на капитала, въпреки големите загуби от войната, бързо ще тръгне нагоре и чрез свръхпредлагането ще осъществи натиск върху лихвите. Парите ще станат кът чрез спекула. Стопанството ще се свие и големи тълпи от безработни ще плъзнат по улиците. На всички гранични стълбове ще се види, забодена, една обява: За търсещите работа вход забранен. Добре дошли са тези, чиито портфел е пълен.
  Както в старите времена ще се усили стремежът към завладяване на чужди територии, като за целта се усили производството на оръжия. По този начин поне се създава работа за безработните. В недоволните тълпи ще се събудят диви, революционни течения и ще разцъфти отново отровното цвете на свръхнационализма. Държавите ще престанат да се разбират помежду си и единственото решение ще бъде: война."
  Всеки може да сметне, че преди да изминат 25 години започва Втората световна война.

 57. 57 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#54:"rosiraycheva50._"]Подкрепям третия път,макар че е труден и дълъг. [/quote]
  Кой те пита, решава ФЕД !

 58. 58 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Проблемът с "максимално използване на човешкия потенциал на тези хора по достоен начин" е, че потенциалът им не е особено голям, тъй като те не са корейци, китайци или японци. Ако го имаха този потенциал, те отдавна щяха да са го изявили, така както са направили корейците, китайците и японците. Насила хубост не става. И защо изобщо всички тези писачи са толкова повърхностни?

 59. 59 Профил на kaliroe
  kaliroe
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мързелива толерантност или работлива дискриминация, която става сутрин, пие си амфетите, спами, пише за/по/във форуми, после го играе агент под прикритие, нищо, че всички знаят за него и т.н.

 60. 60 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1798 Любопитно


  Толерантността е Варварство!
  Край!
  !

 61. 61 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Страшно тъпо е да поставяте източноевропейците на едно ниво с имигрантите от Близкия изток и Африка. Не съм чула поляк/ чех/ унгарец/ българин/ украинец/ напоследък грък да взривява метро и автобуси, да отправя заплахи в името на аллах, да заколи британски войник в Англия.... Да продължавам ли ?? Източноевропейците се адаптират още на следващия ден след пристигането си към начина на живот на западноевропейците, защото споделяме еднакви ценности. разликата е само в стандарта на живот, но не и в ценностти, морал, традиции.

 62. 62 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Хубава статия. Но има и неказани неща. Например аз не разбирам защо и днес се засипват с хули източноевропейските християни, а се допуска годишно в европейските страни да влизат около 200 000 нелегални имигранти, най-лошото от Африка, Магреба и Близкия Изток. И не е ли по-разумно това да е контролиран процес? Не е ли по-разумно вместо да говорят лошо по адрес българи, гърци, румънци, сърби, руснаци, поляци, сега и чехи и словаци, западноевропейските бих ги нарекъл безотговорни и късогледи политици да изковат единна европейска брегова охрана например. Да се приемат железни мерки за ценз на искащите да останат в Европа - вижте австралийската, новозеландската, канадската, американската точкови системи, зелени карти и пр. Да не се допуска появата на гета. Да се направи лесно и приемливо отпътуването от европейските държави - например г-н Х лежи на социални помощи в Белгия и недоволства - ами дайте еднократен кеш на глава от семейството на г-н Х, за да може да се завърне жив и ждрав откъдето е дошъл. И т.н. и т.н. Стратегически погледнато, Европа трябва да работи и за последователмост, предсказуемост на политическите и икономическите процеси в Средиземноморието. Военните акции със самолетти и спецчасти са немислими и вредни, защото водят до хаос. Хаос в Русия и хаос в Среиземноморието е кошмар за Европа, защо не го разбират това? Кажете им го, господа политици и журналисти, ние, драскащите по форуми нямаме вашата аудитория!..

 63. 63 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#8] от "forza":

  ++++++++++++++++++

 64. 64 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 576 Неутрално

  При все това дори и да започнат да работят веднага заедно, честно, добросъветсно и бързо, европейските политици вече са закъсняли. Европа вече е наводнена със случайни хора. Колкото и разузнаване и контраразузнаване да приложите, случката с Шарли Ебдо няма да е последната. Отделен е въпроса колко скъпо ще ви струва да следите всички? И това са инциденти, които имат силата да предизвикат ни повече ни по-малко от една малка гражданска война. Десни и леви се държат не като водачи, а като чиновници, пресмятащи социологическите извадки. Но се страхувам, че сега ще дойдат онези, които се обръщат към проблемите и говорят за тях.

 65. 65 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Казано накратко трагедията в Париж отбеляза края на мултикултурния модел, показа колко неадекватни са днешните европейски имиграционни политики, както и общата политика за сигурност на ЕС и постави на дневен ред оформянето на стратегия за бъдещето на Европа.

 66. 66 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нот ъфрейд, ама като дойдат младежите с калашниците май ще са доста ъфрейд.

 67. 67 Профил на rpanev
  rpanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#65] от "2384":

  Тя и меркел беше казала, че мултикулти е мъртво ама също така каза, че ислямът бил част от германия, и също така се чудят как да приемат още повече хора от средновековието.

 68. 68 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Не знаех, че испанците в Южна Америка са питали папата дали индианците са хора. Но нямам съмнения за отговора на папата. Испанците в Южна и Централна Америка не са изтребили индианците си, за разлика от Северна Америка. Затова сега имат древна история, която ги обогатява. И с презрение наричат САЩ "северно американци", които нямат история.

  vesela
 69. 69 Профил на tolbuhin
  tolbuhin
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма толерантност в Европа. Има скрита омраза, незаинтересованост, неангажираност, и съжителство по принуда. Нетолерантността води до война, хармонията основана на респект към чуждата вяра (християнска, мюсюлманска, атеистична) е единственият изход към създаването на силно общество. Хармонията обаче отдавна си е отишла от континента (ако въобще я е имало, разбира се)

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  Презрението е порок, ама карай.

  Радвай се на южноамериканската си индианска история
  и хич да не ти пука.

  Крымнаш вече е южноамерикански?

  До коментар [#68] от "vesela":

  Испанците в Южна и Централна Америка не са изтребили индианците си, за разлика от Северна Америка. Затова сега имат древна история, която ги обогатява. И с презрение наричат САЩ "северно американци", които нямат история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK