Русия и блокадата

Русия и блокадата

© Ria Novosti, Reuters"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"
 

В режим на санкции днешна Русия показно втвърдява курса на политиката си, сякаш непрекъснато мечтае как да върне лентата на историята назад, в символните времена на най-героичната матрица – Великата Отечествена война. С всички произтичащи от това мъки и жертви за обикновените хора, стига на хоризонта да се мержелее бленуваният "Ден на Победата". Показателно е, че днес центърът на Москва е направо блокиран от елитни войскови части, и то за цели 8 дни, докато траят репетициите на Червения площад за грандиозния парад на 9 май, когато ще се отбележи 70-ата годишнина от победата във Втората световна война. А дотогава има доста време.


На целия путински елит няма как да не е "безпощадно ясно", че всичко това е безнадежден опит за


"обръщане на времето в мнимата величина на миналото"
както пише Владимир Набоков. Времена с времена не се повтарят, колкото и в представите на руските политици историята да е конче-вихрогонче, което всеки самодържец може да яхне и клати по свое усмотрение над бездната.


Извън тази оптика изглежда съвсем непонятна "сдържаната гордост", с която руските медии оповестиха на 6 януари новината, че министър-председателят Дмитрий Медведев издал заповед да се създаде тримесечен неприкосновен запас от лекарства.


Подходът, пак в стилистиката на Великата Отечествена, е очевиден.


Само че, както писа в блога си известният руски опозиционен журналист Николай Сванидзе, това решение поставя поне два основни въпроса:


Първият – а какво ще стане с всички стоки от първа необходимост, с детските храни и т.н. (на 22 декември Русия въведе и ограничения за износа на зърнени култури, което предполага опасения за глад). И там ли ще въведат стратегически резерви?


И вторият, не по-малко съществен въпрос е: кой е нападнал Русия?


Защото Путинова Русия възприе на международната сцена не толкова поведението на "жертва", колкото на "enfant terrible", на


злостно хлапе, размахало пред лицето на света ядрената си прашка:


– "Те" ни налагат санкции, но "ние" имаме много ядрени ракети и ще им покажем…


– "Те" си мислят, че могат да ни налагат разни "правила" и да съсипват рублата, ама "ние" имаме нова антинатовска доктрина и я да ги видим какво ще направят, щом танковете ни влязат в Киев, а после…


И т.н. и т.н.


Ето я демонстрацията на онзи "постмодерен тоталитаризъм", в който според руския политолог Глеб Павловски трайно заживя Русия на Путин. Режим на несвободата, който не си служи толкова със сталинистките репресивни инструменти, за да пороби гражданите – те все още могат да пътуват и обменят мислите си по интернет – а въвежда нови медийни инструменти, с които успешно промива мозъците на населението, че дори постига и по-бърза деградация на хората, отколкото във времената на Съветския съюз. Съветската "идеокрация" все пак се базираше на някакви (макар и налудничави) марксистко-ленински ценности, докато путинската "идеокрация" е чисто нихилистична – в името на краткосрочното си оцеляване тя корозира способността на гражданите да осмислят света, в който живеят.


В резултат на което, вместо да търси решение на икономическите си проблеми,


Русия заживя не само символно, но и ефективно в режим на война


Драстичният спад на рублата и колапсът на Русия се обясняват от путинската пропаганда единствено със санкциите и козните на "декадентския Запад", който искрено ненавижда и иска да унищожи Русия – последната опора на човечеството.


Нито дума за това как се стигна дотук (Крим, разбира се, е руски, както руска е и Украйна, още от времената на Киевска Рус).


Нито дума, че Русия беше и си остана "ресурсна икономика", подобно на страни като Венецуела, с единствената разлика, че притежава ядрен потенциал, което не я превръща задължително в икономическа велика сила.


Русия заживя под блокадата на собственото си величие. И от нямане какво да прави, започна самовлюбено да се съзерцава в огледалото на славното си историческо минало.


Мегаломанската символика се превърна в концентриран израз на руската политика.


Депутатът Михаил Дегтярьов (от фракцията на Жириновски в руската Дума) дори предложи Русия паралелно да чества като национален празник превземането на Париж през 1815 г. и препоръча Франция на свой ред да стори същото. Тъй де, нали, ако трябва, Русия пак ще "освободи" Париж и Варшава, Будапеща и Талин, защо не София или Букурещ…Типичен пример как хора, живеещи в културна изолация от съвременния свят, на всяка цена държат да го "освободят". Как да не се сетим за прочутата дефиниция на Николай Бердяев за появата на болшевизма – руският човек, бидейки най-нещастен в света, решил да ощастливи целия свят.


Интересно обаче защо


политическата символология, която ще достигне апотеоза си на 9 май


т.г., тихомълком в края на изминалата година прескочи 70-ата годишнина от края на блокадата на Ленинград (1942-1944 г.)? Дали не заради някои неблагоприятни сравнения?


Припомням, че става дума за ужасяващата агония на града на Нева, продължила 872 дни (1941-1944). Евакуацията е била възможна само по въздуха (за избраници на режима) или по леда на Ладожкото езеро. Академик Дмитрий Лихачов пише след години, че наричали този път "пътят на смъртта". Камионите масово пропадали. В някои от тях имало жени, в други – деца. Случвало се камион, пълен с деца, да пропадне под леда, без колите, натоварени с жени, да спрат, те продължавали нататък.


Огромен брой хора загиват в опит да се измъкнат от блокадата. Хиляди от тях губят разсъдъка си.


Блокадата започва през септември 1941 г. Тогава германските ескадрили на "Луфтвафе" бомбардират главните продоволствени складове и сянката на глада надвисва над обсадения град. Историческата истина обаче изисква внасянето на някои уточнения.


Още в първите месеци на войната е имало реална възможност да се попълнят запасите на големия град. Анастас Микоян, който отговаря за снабдяването на армията с продоволствие, пише: "Множество ешелони не можаха да стигнат до местоназначението си, защото пунктовете, до които трябваше да достигнат, се оказаха на завзета от врага територия. Дадох разпореждане тези запаси да бъдат прехвърлени в Ленинград. По това време Сталин разговаря със секретаря на Ленинградския комитет на партията Жданов. А Жданов заяви, че всички складове на града са претъпкани. Сталин тутакси се съгласи". Публично известна е неприязънта на вожда към петербуржци, това "гнездо на реакцията". Днес руските историци, които се опитват да напишат по-обективна история на блокадата, са принудени да признаят, че в дъното на целия този блокаден кошмар лежи и ненавистта на Сталин към "града на Петър", че всичко не може да се стовари само върху гърба на Хитлер. Все пак е необяснимо защо немската блокада над града оцелява чак до 1944 г.


Ето хронологията на блокадните дажби. 2 септември 1941 г. Работническата норма е 660 грама хляб. Детската – 300. 11 септември: работническата норма е 500 грама, детската: 200. 1 октомври: работническата норма е 400, всички останали получават 200. 20 ноември: работническата норма е 250 грама, детската – 125. И тази норма се запазва, дори се снижава през трудните и свръхстудени месеци на януари-февруари 1942 г. Температурите стигат до минус 35 градуса, снежната покривка е почти метър. Небивали студове, каквито Русия не познава в историята си от 140 години. Друга храна почти не се раздава. Жителите под блокада са принудени да ядат всякакви обелки, остатъци от кожа, сапун, свещи. Дори да намерят с какво да напалят печките си, не винаги има кибрит. Да не говорим за запалки. Няма отопление и осветление.


Навсякъде цари страх


Пишат се и разцъфтяват до небивали размери доносите. Разпалва се антисемитизмът. Общото озлобление през блокадата е толкова силно, че властите се опасяват от саморазправи. Милицията гледа да не се намесва.


В блокадната зима хората в града на Нева остават насаме със себе си – между живота и смъртта. Когато получат дажбата си, искат да е от едно парче и тутакси го изяждат. Развива се особена блокадна кражба. Най-силно страдат от глада децата. Хлапета изтръгват дажбата от ръцете на възрастните и даже не се опитват да избягат с нея – падат с хляба на земята, затулват го с тялото си и ядат, ядат, докато нищо не остане.


Грабители причакват хората пред домовете им – взимат им дажбите, купоните и документите, обричайки ги по този начин на гладна смърт.


В същото време елитът на управляващата комунистическа партия и обслужващите я органи живеят повече от добре. Ето фрагмент от писмо на ленинградчанин от времето на блокадата: "Има хора, които не изпитват глад. И сега се тъпчат до насита. Всяка готвачка, работеща в стол, днес е пълна със злато. А военните, които работят в щабовете, мъкнат в къщи продукти и пиянстват…". Цитираното писмо е иззето от НКВД, а в оперативната сводка се казва, че за последните дни всекидневно са залавяни около 10 000 подобни "пораженски писма", което прави едно писмо на 70 жители на града под блокада.


В същото време колони от камиони превозват всекидневно към Ленинград хляб, месо, масло, булгур, захар и всякакви продукти. Къде отиват те и защо не стигат до хората, измиращи от гладна смърт? Кой разпределя хилядите тонове продукти?


Писателят Юз Алешковски свидетелства, че в тези времена за килограм малотраен колбас е могло да се придобие картина на Левитан или Кандински, а за килограм сух шпек – икона на преподобния Андрей Рубльов. Така възникват невероятни колекции.


А как в това време живее управляващата каста?


В Смолни има няколко стола. Има правителствена столова, както и отделни столови за сътрудници на градския комитет на партията и за административния персонал. Всеки стол се обслужва от специален персонал. В столовата "втори клас" (тази за апарата) хлябът е без ограничение. Имало е купони за закуска, обед и вечеря – с първо, второ и трето (десертът е със захар, има и пирожки). А в правителствената столова в северното крило на Смолни може да се намери от пиле мляко – плодове, зеленчуци, хайвер, сладкиши. Пекат се торти. Андрей Жданов, местното партийно величие (имаше улица на негово име в София, днес тя отново е "Пиротска"), независимо от блокадата си има майстор-готвач. Продуктите на неговата трапеза, заедно с месото, сметаната и т.н. се доставят от специални стопанства. Има си специална маникюристка, явно особено е държал на ноктопластиката.


В двореца в Смолни, люлката на болшевишката революция, през цялото време на обсадата има вода, ток и отопление, канализацията работи. На обикновените хора това не се полага. Дъщерята на жена, преживяла блокадата, споделя: "Майка ми разказваше, че по време на блокадата край Смолни било възможно винаги да размениш сред "партийците" златен пръстен или обици за парче хляб или консерва. Години по-късно запитах един приятел, прекарал детството си в блокадата, за глада. "Глад ли?" – удиви се той. "Хранехме се нормално…От глад никой не е умирал…". Оказва се, че майката на това момче работила в Смолни. Той е живеел в дом под охрана. По време на блокадата не е напускал двора на този дом. В града не са го пускали, той нищо не е видял и не знае. Имало е защо. В града започва канибализъм.


Как да не се сетим тук за съдбата на семейството на Владимир Путин? Нали дядо му е бил готвач на Сталин, вероятно семейството благополучно е изкарало дните на небивали страдания и лишения.


Затова в съзнанието на Путин войната е само "триумф"


а страданията липсват или се размиват, те винаги са за сметка на "другите". Затова Русия, тъкмо в режим на санкции, не отбеляза годишнината от Блокадата. Тя мащабно се подготвя за "Деня на Победата".


Животът обаче никога не се връща обратно, той е като "разлята на земята вода, която не може да се събере" (2 Царств.14:14).


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (202)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  Победни танкови вериги заглушават къркоренето на червата...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 1489 Весело

  До коментар [#2] от "lz3bupetar":

  Вие винаги сте си били бедни, като се почне от мисленето...

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Показателно е, че днес центърът на Москва е направо блокиран от елитни войскови части, и то за цели 8 дни, докато траят репетициите на Червения площад за грандиозния парад на 9 май

  Егати и тренировките !
  Е няма да се изложат пред единсвения гост Ким Че Ун.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Достоевски много добре е поставил диагнозата на днешното руско “управление“ в книгата си „Бесове“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Сещам се за две обсади с българско участие. На Плевен (пет месеца) и Одрин (шест месеца). И не сме чували за подобни ужасии. Война, да, но организацията има значение. А в Ленинград гладът избухва още първата зима. Нещо повече, защитава се от самите руснаци.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 434 Весело

  "...злостно хлапе, размахало пред лицето на света ядрената си прашка..."
  Много точно, само вместо прашка : пРишка !

  Happy face says, adios !
 9. 9 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Единственото , което Русия може да повтори е края на студената война. Но и той няма да е същия. След последния цитат - жалко ,че Русия не разбира ,че нещата никога не се случват 2 пъти. Няма да се повтори ВСВ. Няма да се върне СССР. А ако се опитват и само повтарят грешките от миналото само ще си докарат нови катастрофи

  15.02.1989 - 07.02.2018
 10. 10 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Весело

  Днес е петък.
  Деня ще бъде интересен.

 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Русия продължава да е в 20-ти век, явно наистина там и е мястото, и това трябва да се има предвид от нормалните държави. Винаги!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#5:"deepblue"]
  Показателно е, че днес центърът на Москва е направо блокиран от елитни войскови части, и то за цели 8 дни, докато траят репетициите на Червения площад за грандиозния парад на 9 май

  Егати и тренировките !
  Е няма да се изложат пред единсвения гост Ким Че Ун.[/quote]


  по скоро ги е страх от протести, иначе когато бях дете и ние репетирахме разни масовки по два месеца, но се започваше от учлищния двор , после с другите на местния стадион и след това една репетиция на площада или нещо такова беше, че не ги помня тези глупости в детайли

  Cogito ergo sum :)
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 553 Неутрално

  70 - годишнината от ВСВ не е причина за блокирането на Русия ...
  Светът ни, вече и изцяло влиза в "пролетния" процес - Ревизия на договореностите от времето на Великата тройка и кооперативен /с нови "съюзници"/, ханглосаксонски Хегемон ...
  Парада на империализма никога не е спирал, Авторе ...


 15. 15 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  Интересна статия. Общо взето познати неща. И като цяло - Болшевиките погубиха Русия...!!!
  ....Както и нашите "КАСКЕТИ" направиха същото с България...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 16. 16 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  До коментар [#13] от "andru":

  Русия не е друга бира. И те дишат въздух , и тя ядат храна. ЕС също има ядрени ракети , САЩ също. Така че ядрения шантаж не минава пред САЩ и ЕС. Разберете го. За това ще продължим да налагаме санкции на Русия и нищо няма да ни се случи.

  Освен това ние не се гордеем с убийството на деца. Били те и убийци

  15.02.1989 - 07.02.2018
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Всъщност, всичко това е много, много тъжно ... но щом и северна корея е тръгнала по пътечката ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ".... Днес руските историци, които се опитват да напишат по-обективна история на блокадата, са принудени да признаят, че в дъното на целия този блокаден кошмар лежи и ненавистта на Сталин към "града на Петър", че всичко не може да се стовари само върху гърба на Хитлер..." Това казва изключително много... Статията много ми хареса и според мен, трябваше да се появи още април 2014г., когато рф започна масирана информационна война в българските форуми, тъй като сме държава- член на ес. За мен тази статия съдържа 99% истина.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Точно! Снощи случайно, превъртайки тв каналите видях по Шансон ТВ (иначе приятна, музикална телевизия с по европейско
  звучене от нашите чалга канали), се беше разпяло дъртото джудже с бритончето на Сидеров аверчето, пак за "дньом победи", на фона на танцуващи девочки с униформи от войната.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 20. 20 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#14:"dimko"]Светът ни, вече[/quote]

  Какво "вече" бе другарю музилка. Русия загуб студената война преди 1/4 век , а вие ОЩЕ живеете в нея. Договореностите между СССР и Запада приключиха в мига , в който приключи СССР. Загубиха войната , това е. Приемете го най-накрая.
  Путин иска да унищожи Запада както пише , но не може , така че спокойно. Руснаци на Дунава няма да видиш през живота си

  15.02.1989 - 07.02.2018
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#16:"Враг номер едно на тутраканската селищна система"]Русия не е друга бира. И те дишат въздух , и тя ядат храна. ЕС също има ядрени ракети , САЩ също. Така че ядрения шантаж не минава пред САЩ и ЕС. Разберете го. За това ще продължим да налагаме санкции на Русия и нищо няма да ни се случи.
  [/quote]

  Ти в какво си качество налагаш санкции на Русия ? А че е друга бира не е ясно само да демократ-талибаните. Защо САЩ не бомбардираха Русия заради Крим ? Защо навремето бомбардираха Сърбия, а сега не смеят ? Сега като руснаците прехвърлят и газа и оставят Сомалия, пардон Украйна без този източник на пари и шантаж, да видим кой ще храни украинчетата. Защото нищо си нямат. Синчето на Байдън сега си хапе вратовръзката от яд). Нали таткото го уреди на блага работа покрай украинската тръба, ама скоро по нея няма нищо да минава. Сега нека американците да приватизират тръбата. Дори и като подарък може да я получат. В нея след време ще си играят на жмичка.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на snowball
  snowball
  Рейтинг: 449 Неутрално

  И новият Хитлер ще свърши като стария.

 25. 25 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Военните части в центъра на Москва пазят Путин от московски майдан, под претекст, че репетират за 9 май. Раничко ми се види.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 26. 26 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Едва ли има човек, който не е убеден в правотата на написаното по горе. Това е така. Но кризата която се заражда е освен от действията на един луд, но и от неадекватната общоевропейска политика. Европа е тясно свързана геополитически с Русия и проблемът който възникна между Украйна и Русия беше привнесен и задълбочен. Започна една игра на надцакване, в която в края на краищата се оказа че има само губещи, е не съвсем. Путин играе своята игра, която лично бих оприличила на Руска рулетка. В момента удари печеливш ход чрез Ердоган. И подигравателно се усмихва като печеливш. След като изолира Украйна от своя газ, ще каже на Европа, вземете си Украйна, тя вече не ми върши работа... И с какво ще св сдобие Европа, с една прояждана от корупция страна, изградена по путинов модел, в коятосе разпореждат разюздени олигарарси и няколко десетки милиони гладни украинци, отправили поглед към социалните системи на ЕС.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1056 Весело

  Вай-вай, посегнаха на най-милото:

  "Правительство России готовится отменить повышение денежного довольствия военных, на которое рассчитывает Минобороны. Эксперты полагают, что на настроениях в офицерской среде это решение не скажется."

  Мда, "никак не скажется", сигурен съм.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#26:"baxter"]В момента удари печеливш ход чрез Ердоган. И подигравателно се усмихва като печеливш. След като изолира Украйна от своя газ, ще каже на Европа, вземете си Украйна, тя вече не ми върши работа... И с какво ще св сдобие Европа, с една прояждана от корупция страна, изградена по путинов модел, в коятосе разпореждат разюздени олигарарси и няколко десетки милиони гладни украинци, отправили поглед към социалните системи на ЕС. [/quote]

  Каквото повикало, такова се обадило. ЕС тръгнаха да се правят на велики пред Русия. И сега ще сърбат таратора.

 30. 30 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#22:"andru"] Защо САЩ не бомбардираха Русия заради Крим ? [/quote]

  Защото Русия не бомбандира ЕС заради Сърбия на която и беше обещала военна помощ или Либия ( с която имаха договор) или САЩ заради безбройните им войни - от Панама до Ирак.

  И тия глупости ,че Син поток ще бъде заобиколен през Турция , най-добронамерено те съветвам да не им вярваш Русия няма пари да загърби инфраструктура за 20 милиарда , да направи нова за 30 милиарда и да търпи загуби за 40-50 милиарда. Понеже на немеца не можеш да му кажеш - ми от днес ще ти продавам газ по-скъпо , понеже ми кефна да прекарва газа през заобиколен маршрут , с 2000 километра по-дълъг.
  Тоест не че не можеш да му кажеш това , но направиш ли го , на секундата 20-тината процента руски газ за Германия ще бъдат заменени от арабски

  15.02.1989 - 07.02.2018
 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#15] от "yu22":


  [quote#15:"yu22"]И като цяло - Болшевиките погубиха Русия...!!! [/quote]

  Да, за болшевиките спор няма, но последните събития и начинът, по който не малка част от руснаците се държат говори недвусмислено, че не само болшевиките са били проблемът.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1056 Весело

  А инфлЯцията за 2015 се очаква към 20%.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  хаха
  тия руснаци само са гледали филми за войната. много филми са гледали...

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#31] от "simval":

  те са си същите само са сменили комуизма с православие

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1524 Весело

  [quote#26:"baxter"] В момента удари печеливш ход чрез Ердоган.[/quote]

  Ама вие наистина живеете в някаква паралелна реалност ? Русия обеднява с всеки ден. Безработицата скача с процент на месец , рублата девалвира , няма никакво кредитиране и на фона на това , Русия ще загърби 20 милиарда вложени за Син поток , ще блъсне нови 30 милиарда за турския поток и ще търпи огромни загуби от това ,че ще прекарва газс 2000 километра повече за да стигне до Германия само и само за да лиши Украйна от 5% от бюджетните им приходи...........
  Ти......... сериозно ли ?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 36. 36 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 754 Весело

  "Те" ни налагат санкции, но "ние" имаме много ядрени ракети и ще им покажем…"
  =========================
  Мдаа, тази теза може да се проследи и в изказванията на русофилите в този форум, под статиите за краха на рублата и руската икономика.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 37. 37 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4126 Весело

  БЕЗПЕРСПЕКТИВНЯК

  Това е ОВПУТЕНА РУСИЯ

 38. 38 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  [quote#2:"lz3bupetar"] Заради европа ние ставаме още по бедни.[/quote]

  До коментар [#2] от "lz3bupetar":

  Кои сте вие? Руснаците?
  Лошо няма и както се казва: "Който каквото си надроби това ще си сърба".

  Отнася се и за на с българите.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Междувременно в Армения, най-новият член на таможенния съюз:

  "В городе Гюмри произошли столкновения между полицией и протестующими, которые требуют выдать властям Армении российского солдата, расстрелявшего армянскую семью. Жестокое убийство шести человек российским военнослужащим может осложнить отношения между двумя странами."

  А ето и линк към статията, там има и снимка на доблестния росийски солдат: http://www.gazeta.ru/politics/2015/01/15_a_6376653.shtml

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  Има една стара тъжа песен
  "ЗАБРАВИЛ ШУТА РАНГА СВОЙ"
  Така и с ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКИТЕ такива
  ВЕЛИЧИЕТО на една държава се определя
  НЕ ОТ РАКЕТИТЕ Й
  НИТО ОТ ИЗКОПАНОТО ДЖИЛЯЗУ......
  А от РЕАЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО С ГОЛЯМА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ
  Това последното ГО НЯМА ОВПУТЕНА РУСИЯ

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#27] от "andru":

  Питам се, защо не се включиш във форума на Дума (всъщност там има ли форум?) и си громи капитализма и империализма до насита? За мен би било истински мазохизъм да отида там, както би трябвало да е за теб да се завираш във форума на свободомислещите хора.

 44. 44 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#43] от "авторът":

  това му е работата на човека

  Birds of a feather flock together.
 45. 45 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Русия никога не е напускала средновековието! И сега си е там!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 46. 46 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Глупости.
  Стигнах до:
  "Интересно обаче защо
  политическата символология, която ще достигне апотеоза си на 9 май
  т.г., тихомълком в края на изминалата година прескочи 70-ата годишнина от края на блокадата на Ленинград (1942-1944 г.)? Дали не заради някои неблагоприятни сравнения?"
  Авторът дори не знае кога е освободен Ленинград. Чакал края на 2014 г. за да види дали ще се отбележи 70 годишнината. Ами пропуснал е края на януари 2104 г., когато няколко седмици цяла Русия отбелязваше това толкова значимо за страната събитие.
  Все пак блокадата е окончателно пробита на 27 януари 1944 г. а не през декември 1944 както твърди тони Николов.
  Моля всеки който ми постави минус да ми докаже че авторът не лъже!!!

 47. 47 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#42] от "Евразиеца":
  Типичен евразиец си: работиш само за пари и не можеш да допуснеш, че може да се работи и за защита на свободата.А някога комунистите твърдяха, че се ръководят само от идейни подбуди. Диалектика.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#48] от "G-man":
  Забележително е, че Дневник постоянно ни занимава с Русия. Например, в съседна статия - къде карали ски руснаците. Или: какво да направим, да си върнем руснаците по нашето черноморие. Ама колко губел бизнеса ни. Постоянно ни набиват колко е важна за икономиката ни Русия. Да си видял да пишат колко са важни еврофондовете за България?

 50. 50 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSmart":

  Не, просто "толерастите" решиха, че няма смисъл да толерират някой индивиди, ами направо да им кажат какво мислят за тях.

 51. 51 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Весело

  [quote#46:"horilka"]Ами пропуснал е края на януари 2104 г., когато няколко седмици цяла Русия отбелязваше това толкова значимо за страната събитие. [/quote]
  Много е вероятно през тази така далечна година,Расссия да няма какво да обелязва,защото няма да съществува в сегашния си вид.
  Поздрави.

 52. 52 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 549 Неутрално

  "с които успешно промива мозъците на населението, че дори постига и по-бърза деградация на хората, отколкото във времената на Съветския съюз."

  Това може да го каже само идиот, извинявам се. Да сравняваш, примитивния руски национализъм днес, който го има от столетия, с тоталитарна, революционна и модернистична идеология каквато е била комунизма.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 53. 53 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#46:"horilka"]Ами пропуснал е края на януари 2104 г., когато няколко седмици цяла Русия отбелязваше това толкова значимо за страната събитие. [/quote]

  Бек ту дъ фючър или за такива като тебе, гостенка от бъдещето?

 54. 54 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 454 Любопитно

  Невероятно. Никога не съм знаел тези подробности за обсадата. Някой ще заяви ли, че са пълна лъжа? Дотук нито един апологет на СССР в темата не ги е оспорил, като гледам.

 55. 55 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "хора, живеещи в културна изолация от съвременния свят, на всяка цена държат да го "освободят".

  Много точно казано!
  Това е един от големите, да не кажа основен проблем и на руснаците, и на "освободените " от тях хора. Това си е проблем за психологията или психиатрията- как на изостанал във всяко отношение маргинал му идва мисълта да "освобождава" и носи прогрес на много по-напреднали и развити общества.

 56. 56 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  "...путинската "идеокрация" е чисто нихилистична – в името на краткосрочното си оцеляване тя корозира способността на гражданите да осмислят света, в който живеят..."

  Бих употребил "ИДИОТОкрация". Най малко поради следната причина:

  http://nr2.com.ua/News/world_and_russia/V-Rossii-cluchilas-epidemiya-idiotizma-87487.html

 57. 57 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  [quote#51:"europa_bg"]Много е вероятно през тази така далечна година[/quote]
  [quote#53:"sasvirco"]Бек ту дъ фючър или за такива като тебе, гостенка от бъдещето? [/quote]
  Бързата ми работа по клавиатурата ли ви е доводът за неправотата ми?
  Пак моля, оборете ме с факти, че авторът е прав да чака отбелязването на годишнината в края на 2014!!!
  Хайде, докажете че не е писал глупости!

 58. 58 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#57] от "horilka":

  Нямам намерение да те оборвам.Камо ли да ти доказвам или не нещо.
  Отбелязвам че през 2104г.Расссия няма да съществува в сегашния си вид.

 59. 59 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Блокадата в Русия върви с пълна сила, особено в Кремъл и засягаща главно мозъчната дейност.

 60. 60 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  До коментар [#58] от "europa_bg":
  Може да я няма, може да я има.
  Нито аз, нито ти ще доживеем да разберем.
  За да ти напомня че не си бил прав
  А сега моля, излез в защита на Тони Николов и докажи че не е писал глупости!!!
  Чакам!!!

 61. 61 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#60] от "horilka":
  [quote#60:"horilka"]Може да я няма, може да я има.
  Нито аз, нито ти ще доживеем да разберем.
  За да ти напомня че не си бил прав [/quote]
  Аз съм на 20,още 90 може и да изкарам,кво ще кажеш?

 62. 62 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Съветската "идеокрация" все пак се базираше на някакви (макар и налудничави) марксистко-ленински ценности, докато путинската "идеокрация" е чисто нихилистична – в името на краткосрочното си оцеляване тя корозира способността на гражданите да осмислят света, в който живеят.....

  Ами нали от това Путин се страхува най-много. Като всеки диктатор, знае, че без пропаганда няма да се удържи на власт, особено, когато е принуден да взема, а не да дава на народа си..в най-прекия материален смисъл.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 63 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Руснаците си остават... руснаци. Жал ми е за малцинството там, което предпочита да мисли, вместо... обилно да чувства.

  Свобода за Надежда Савченко!
 64. 64 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 446 Неутрално

  [quote#48:"G-man"]Мурзилки съществуват. Познавам ЛИЧНО човек, който пише във форума за пари. Има цяла организация, плащали 3 стотинки на изречение. [/quote]
  Ако е вярно,трябва да са много изпаднали хора да работят за тия пари.

 65. 65 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#43:"авторът"]Питам се, защо не се включиш във форума на Дума (всъщност там има ли форум?) и си громи капитализма и империализма до насита? За мен би било истински мазохизъм да отида там, както би трябвало да е за теб да се завираш във форума на свободомислещите хора. [/quote]

  Точно, че съм свободомислещ участвам там, където поискам. И пиша това, което искам. Не съм в демократичните рамки, написани от някои. Като правило от бивши комунисти или техни деца.
  А за теб кое мазохизъм е твой проблем.

 66. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Това, че дядо му на Путин е бил готвач на Сталин не знаех. Изключително важно ми е каква е била баба му. Все пак бабите дават по-голямо отражение на възпитанието на децата...

 67. 67 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#65] от "andru":
  Разбирам те, Андрюша - партийно поръчение!

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#45] от "Миро":

  Русия никога не е напускала средновековието!
  И сега си е там!

  В кой свят сте ???

  "Сумма контракта - около $1 млрд.
  Всего Россия поставит в США 60
  двигателей РД-181 - первые два
  двигателя заказчик получит уже
  в июне 2015 г."
  Не са банани !

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 70. 70 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  До коментар [#61] от "europa_bg":
  Да ти напомня:
  "Излез в защита на Тони Николов и докажи че не е писал глупости!!!
  Чакам!!!"

 71. 71 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#70] от "horilka":
  От бързина явно пропускаш:
  [quote#58:"europa_bg"]Нямам намерение да те оборвам.Камо ли да ти доказвам или не нещо. [/quote]
  Споко ве.Расссия още не е обсадена от НАТО.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Втвърдяването започнаха и наложиха САЩ, ангажираха ЕС и НАТО, погубиха Украйна, създадоха военна обсада и икономически санкции и най-вече- манипулират мнението ни.
  Русия е принудена инстинктивно да реагира за оцеляване.
  Крим е руски, заселен с руснаци и приютил руския черноморски флот.
  Кой би си отстъпил имота?!?!?!

 75. 75 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#64] от "nabradpitbratmu":

  Тяхното мислене е нещо от рода: така или иначе кисна по цял ден пред монитора, защо да не захлебя. Колкото толкова - все е кяр.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 76. 76 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  “Никой като мен не ненавижда болшевизма и революционното насилие, което го предхожда … Но омразата ми към болшевизма и болшевиките не се дължи на глупавата им икономическа система или нелепата им доктрина за невъзможно равенство. Тя идва от кървавия и опустошителен тероризъм, който практикуват във всяка страна, която са опустошили, и единствено чрез който тяхното престъпно управление може да бъде поддържано … Режимите, които са взели властта с насилие и узурпация, често прибягват до тероризъм в отчаяните си усилия да задържат онова, което са откраднали.” /Реч в Камарата на общините, 08.07.1920 г./Колко отдавна е било и колко вярно е сега.

 77. 77 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#74] от "dedo pepo":

  Пак се е оказала много дълга тая статия, бе! Как да я чете човек?
  Докато стигнеш до средата, и си забравил какво пише в началото!

  Дядо Перо! Аз също винаги съм писал, че Крим не е украински, (не пиша и че е руски), НО РУСИЯ ГАРАНТИРА ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА УКРАЙНА ВЪВ ВИДА ОТ 1991-ВА!
  Това е цената на ядреното разоръжаване на Украйна; но се оказва че и това е причината Русия да се държи като ядрен бабаит!
  ...............
  Пак не си прочел статията!

  Да разлая троловете!!
 78. 78 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Весело

  Хахахаа....хахахах..хахахха.....
  Ей неколко страници безмислици, за да напишеш накрая на-важното - дедото на Путин е бил готвач на Сталин.... целата култура се върти около...ухото
  Ей мааа му стара една поръчка като хората не могат да изпълнят некои...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 79. 79 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Нигерия с ракети!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 80. 80 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добре казано,г-н Николов , Тони ......:)
  А и около наш Тошо, винаги имаше усмихнати девойки и другари ...на снимките ...))
  Демек, ""строехме нещо"" и всички бяха доволни :)))

  BIG AL
 81. 81 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  ........това решение поставя поне два основни въпроса:
  Първият – а какво ще стане с всички стоки от първа необходимост, с детските храни и т.н. ?
  Ми нищо ако нямат собствено производство в някаква област ще внесат. Вноса от Индия, Турция, Китай не е забранен и то точно да детски храни.
  Що се отнася до зърнените храни, руснаците изнасят храни на стойност около 17 милиарда долара, на годишна база. Решили са да ограничат част от този износ поради опасността от война.

  И вторият, не по-малко съществен въпрос е: кой е нападнал Русия?

  Ако имате предвид военно, все още никой - икономически - САЩ. А ако на автора не е станало ясно как и защо започна това с преврат в Украйна ще ни трябва повечко време за обяснение на "геополитическите реалности".

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 82. 82 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Гневно

  Престъпната глупост на Путин за съжаление рефлектира върху жизнения стандарт на обикновения руснак! Агонията ще продължи ако на власт остане още този некадърен и престъпен режим в Москва!Хубавото е,че като пясъчен часовник макар, и бавно изтича времето на този режим!

 83. 83 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#70] от "horilka":
  "Излез в защита на Тони Николов и докажи че не е писал глупости!! :))
  .............
  Защо да е писал глупости ???
  Защо трябва , другарко или другарю да ви напомняме за баналностите - за властта на комунистите ???
  Не бяхме въ война през 60-те- 80 - те , но си ИМАХМЕ , тук , у нас- спец снабдяване -от Рила хотела , Корекоми
  или спец ХРАНИ за някои другари- след Чернобил, апартаменти и леки коли - БЕЗ ред за другарите ..
  Тошо се возеше в спец Мерцедеси, някои САМО учеха на запад , банани- само на Нова година , дипломати навън - само за другари , ИЗХОДНИ визи и т.н..
  ЗАЩО ТРЯБВА пак да напомняме психиката , философията, мерзостта на комунистите - съветски агенти- и У НАС ??
  Навиците им , животът им - ТЕХНИЯ - не на нормалните граждани на България ??
  На крепостните в България ???
  КАКВО точно е излъгал Тони ???
  Че имаше УБО - за другарите - без да сме във война ???
  Дали склерозата вече ви пречи ???
  Хахахаа......

  BIG AL
 84. 84 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Гневно

  До коментар [#81] от "graoveca":

  И ма една поговорка-"Ако бе мирно седяло не би чудо видяло".Ако Русия не нападна суверенна Украйна и не окупира територии от Украйна(Крим) и не продължава да подпомага проруски терористи окупирали територии от източната част на Украйна и не се меси във вътрешните работи на Украйна,сега нямаше да има санкции от страна на запада!Самата Русия е подписала споразумение със запада и Украйна за териториалната цялост на Украйна,а сега джуджето в кремъл го погази най брутално!Така,че санкции до дупка докато престъпния и бандитски режим в Москва не си отиде!

 85. 85 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Norman Granz":

  Твоите ли черва къркорят, Грънч? Вероятно, чувам ги ясно. Но защо не млъкнеш и не се заслушаш - като лебедова песен е. Поразходи се из Русия (кишка тонка!) и ще добиеш друга представа, колкото и да си предубеден. А това че Тони къркори от кеф, описвайки блокадата на Ленинград, е съвсем естествено, такъв си е. Само оставаше да проплаче "Ама как така немците не поБедиха?"!

  effi
 86. 86 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#74] от "dedo pepo":

  Втвърдяването започнаха и наложиха САЩ, ангажираха ЕС и НАТО, ПОГУБИХА !!?? Украйна, ...
  ...........
  Значи и България е ПОГУБЕНА !!!???..Хахахааа...
  ЗАЩОТО ИСКА да е в ЕС и не КРЕПОСТНА държава на джуджето в кремъл ???
  Значи не е важно какво искат УКРАИНЦИТЕ , българите , черногорците и всички ДРУГИ _ искащи членство в ЕС -
  а е важно какво иска джуждето в Кремъл !!???
  Ами всичко започна с ОТЛАГАНЕТО на преговорите с ЕС - за членство от техния руски агент - начело ....
  И това ли не помните !!???

  BIG AL
 87. 87 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Любопитно

  [quote#84:"protivbspdpsatak"]И ма една поговорка-"Ако бе мирно седяло не би чудо видяло".Ако Русия не нападна суверенна Украйна и не окупира територии от Украйна(Крим) и не продължава да подпомага проруски терористи окупирали територии от източната част на Украйна и не се меси във вътрешните работи на Украйна,сега нямаше да има санкции от страна на запада![/quote]

  Тук с Вас се разминаваме в оценката си за събитията. САЩ щяха да използват нещо друго, за да въвлекат руснаците в конфликт. Щяха например да се опитат да изгонят руснаците от базата им в Крим или някаква друга още по-тежка провокация.
  Не пиша това от някаква любов към Путин, просто оценката ми на събитията е такава. На САЩ им трябваше такъв повод или някакъв конфликт, за да се нахвърлят върху путинова Русия. Ако трябва да обясня защо това е така, ще се получи много дълго и не му е тук мястото на такъв геополитически анализ.
  Не казвам кое е добро и кое зло, това са глупости. Просто нещата не са черно-бели и не са на емоционална основа. Всеки си гони интереса.

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#82] от "protivbspdpsatak":

  Противсатак, как разбра какъв е жизнения стандарт на руснаците? Да не би да си им ходил на гости? Тук един реве за това, че Русия спряла да продава зърно - вах, предстои и глад. Преди да спре износа, руските зърнопроизводители все още имаха квота от 28 милиона тона за износ. Руснаците са принудени да оставят голям държавен резерв заради щуротиите на укропите и заради ниските цени на зърното на международните тържища. Като видят перспективите - ще ги изнесат, няма да останеш гладен. А такива писания, като това на Тони, не правят чест на Дневник. Разбира се, свобода на словото, "Аз съм Шарли!", аз пиша - в Белгия стрелят, Меркел говори за антисемитизма като държавна политика на Германия и т.н. веселби. Писаното от Тони е като в Ботевото "Пием, пеем буйни песни и зъбим се на тирана! Механите са нам тесни, крещим - хайде на Балкана"! Хайде, хайде, ама духа суров североизточен вятър...

  effi
 90. 90 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 429 Весело

  [quote#83:"BIG AL"]Защо да е писал глупости ??? [/quote]
  Интересно обаче защо политическата символология, която ще достигне апотеоза си на 9 май т.г., тихомълком в края на изминалата година прескочи 70-ата годишнина от края на блокадата на Ленинград (1942-1944 г.)?
  Ето, това е глупост.
  Не разбра ли защо???

 91. 91 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  До коментар [#89] от "иван":

  Този вятър духа в главата ти. Западът не се страхува от Русия от от миризмата, която трупът й може да пръсне наоколо.

 92. 92 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#89] от "иван":

  Такама ми е работа,че ходя в много страни включително и в Русия! И за твое сведение инфлацията т.е поскъпването на много стоки от първа необходимост а и не само от първа необходимост поскъпнаха неимоверно много.Това се отразява на джоба на обикновения руснак.Така,че аз говоря от първо лице така да се каже,а ти друг път не пиши неподготвен!

 93. 93 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#92] от "protivbspdpsatak":

  Вярно е, че цените на стоките в Русия скочиха, Колега -
  един нашенец "обяснил" на руснаците и едва не се подмокрил ...
  Отвърнали му с "да ви се връща" ...

 94. 94 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1062 Весело

  Както пише един коментатор, в момента се опитват да пробутат нова религия на руснаците: ВОВ (от Велика Отечествена Война). Съответно, привържениците на новата религия са ВОВисти или ВОВани.

  http://www.kasparov.ru/material.php?id=54B2956C6D71E

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 95. 95 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#91] от "авторът":

  Тебе не съм те калесвал, но щом си рекъл...Все пак става дума за едно есе на Тони, което, смятам, е поръчково и фантазийно. Но миризмата, за която говориш, не иде откъм Русия. Спомни си приказката за папуняка - все си сменял гнездото, а се оказало, че му смърди...! Къш, къш, аман от папуняци! Но истината е, че всеки демократичен демократ е свободен -един (като автора тук) да пише, друг, като автора-тебе да намирисва.

  effi
 96. 96 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#92] от "protivbspdpsatak":"Такама ми е работа,че ходя в много страни включително и в Русия! И за твое сведение инфлацията т.е поскъпването на много стоки от първа необходимост а и не само от първа необходимост поскъпнаха неимоверно много.Това се отразява на джоба на обикновения руснак.Така,че аз говоря от първо лице така да се каже,а ти друг път не пиши неподготвен!". Което е вярно е вярно! Инфлацията е нещо естетсвено дори при тези само два фактора - рестрикции и санкции и ниски цени на нефта. Но писанията, че се задава глад в Русия, предполагам, можеш да опровергаеш, щом ходиш там. Но се опитай да . В контекста на разискваната статия и аз ти говоря от първо лице, защото и аз често ходя там и често ми гостуват от там. Дето се вика - бывай!го направиш с ясна мисъл и без правописни грешки

  effi
 97. 97 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  До коментар [#88] от "иван":

  "Кихано, ти какво очакваш от украинец?"

  Националността няма значение, същото може да го напише и беларус, и казах, и арменец.и дори руснак или чеченец. достатъчно е човек да има очи,мозък и доблест. Всъщност, още през 2012 г., когато от настоящия взрив на идиотизъм нямаше и помен, но Путин се върна на президентския пост, много руснаци предвидяха, че настъпват смутни времена на нови изпитания за Русия. Забележи- това бяха хора, достатъчно информирани, които можеха да видят развитието една-две идеи напред. Но дори те не можаха да предвидят тези унищожителни за Русия идиотски превъплащения, да не говорим за това, че за тях ще се плаща с кръвта на невинни хора.
  А ето ти и нещо,което други информирани и незомбирани хора прогнозираха при завръщането на Путин през 2012 г. Предупреждавам: няма да ти хареса, затова може и да не го четеш, по-добре си гледай опорните точки.

  http://www.inopressa.ru/article/26Sep2011/guardian/russia2.html

 98. 98 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 761 Неутрално

  смехотворно е да се говори за победа на СССР във ВСВ. Дори самите воювали не са се считали за победители, а будещият недоумение така наречен "Ден на Победата" е съчинен от комунистическата пропагандна машина чак десетина години след края на войната.
  И за каква победа изобщо става дума? СССР дава много повече жертви от всички останали участници, взети заедно. Десет години след войната победената Германия е отново индустриален и технологичен лидер в Европа, а СССР се е оградил с бодлива тел и минни полета за да не могат гражданите му да избягат при победените. Победа ??????

 99. 99 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Просто ВА Путлер му се иска да е Сталин, да го помнят хората, та дори и с лошо. ОБАЧЕ нито са тия времена, ни то е на това ниво. Превръща се във все по смешна креатура.

  chavo64
 100. 100 Профил на vlakexpres
  vlakexpres
  Рейтинг: 488 Гневно

  На 08.09.1944 г. в България влизат пияни москали от т. н. 3. украински фронт, облечени с австралийски овчи шуби, с хамерикански камиони марка "Стюдъбекйър" и хамерикански джипове "Джип"! А нашите са си зараявли зърното и ракията, за да не ги прибарат т. н. "освободители"! Това са ми го разказвали баща ми (р. 1939 г.) и дядо ми (р. 1912 г. - бог да го прости!).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK