Ислямът: приятел или враг?

Джамията в Кордоба. Наети от Византия майстори са започнали строежа в края на 8 век

© Дневник

Джамията в Кордоба. Наети от Византия майстори са започнали строежа в края на 8 векАндрей Романов е доктор по философия и редактор в Православие.БГ. Текстът е специално за "Дневник".


Трагедията в Париж ни сблъска отново с проблема за радикалния ислям – проблем, който е част от взаимоотношенията ни с ислямския свят изобщо. Лесно е да се каже, че терористите, разстреляли редакцията на "Шарли Ебдо" нямат нищо общо с исляма, че това са маргинали, някакви самотни стрелци, обладани от собствените си бесове, действащи от свое име и за собствена сметка.


Но нали виждаме, че тези хора са действали в името на една определена религиозна кауза, че постъпката им е продиктувана съвсем ясно от религиозни ценности и цели. Те са искали да "защитят правата на Бога", да отмъстят за поруганието на Аллах и Неговия пророк Мохамед. Никой не иска да обвинява исляма като цяло, но и въпросът за отговорността също не може да се пренебрегне. Доколко посланието на исляма е отговорно за действията на тези и други терористи? Възможно ли е мирно и спокойно съжителство с ислямската цивилизация? Какво е за нас ислямът: приятел или враг?


Ислямът: приятел или враг?
Ислямът е двойно предизвикателство за нас като европейци и християни


Първо, той е до известна степен предизвикателство за самото съществуване на европейската култура – ако мюсюлманите станат някой ден мнозинство в уморената, повехнала Европа, какво ще остане тогава от нея? Второ, той е предизвикателство и за християнството като религия. Ислямът претендира, че е последното, върховно Откровение, че е финал на религиозната история на човечеството и поради това отменя всички предходни религии, като ги синтезира и включва в себе си.


Сърцевината на исляма е вярата в безкрайната пропаст между Създателя и създанието. Всичко човешко, всичко земно е нищо. Както има едно слънце над пустинята, така и само един Аллах над света – и в Неговата ръка е животът и смъртта.


Посланието на тази религия може да бъде изразена буквално с три думи: Бог е сам. Той е единствен по рода си, защото нищо друго не прилича на Него и Той не прилича на нищо. Той е отвъд всяка представа и образ. Той е самотен, защото няма "другари" – един от най-важните акценти на исляма: всичко е създадено от Бога, но никое същество не може да сподели живота на самия Бог, да застане редом до Него в абсолютната Му самота. Между Бога и създанията Му има непреодолима пропаст. Той е Господарят, владетелят на живота и смъртта, те – покорни служители, роби, зависещи във всеки един миг на живота си от Неговия гняв или благоволение. Защото Бог твори и управлява света във всеки един момент и нищо около нас не става според някакви природни "закони" – а само по пряка и непосредствена заповед Божия. Светът е чудо във всеки свой миг. Цялото това послание се нарича таухид и то е сърцето на исляма.


Синята джамия в Истанбул

© kuku032

Синята джамия в Истанбул


Да, познаваме този Бог – това е страховитият Бог на Стария Завет.


Ислямът налага единобожието със старозаветна суровост


той не признава никакви смекчавания, обходни пътища, сантименталност. Никакви посредници между Бога и човека, никакви олекотявания на страшния дълг и отговорността. Само "да" или "не", живот или смърт. Нещата са разграничени рязко като светлината и сянката в пустинята. И както над пустинята грее само едно палещо слънце, така и в старозаветния свят действа и желае само една Личност. Пред абсолютния лик на Създателя лицата на всички неща се топят, чезнат. Това отеква в думите на Корана: "Всичко, що е на земята, ще изчезне, само Божият лик ще остане" (Коран 55: 26-27). Но Божият лик е невидим или по-скоро забранен за гледане: "Който види лицето Ми, ще умре". И не защото Бог е ревнив, а защото тленният човек, "плътта", ще се стопи, ще изгори, ако Го види.


В този старозаветен свят няма място за човека. Чисто човешките ценности и нужди са отместени на заден план. Ислямът е теоцентрична религия, докато християнството е антропоцентрично. В центъра на християнството е Богът с човешко лице – Исус. В лицето на Исус човекът е издигнат до божествено достойнство. Ролята на човека, драмата на човека са в основата на християнското учение. Нищо подобно не откриваме в исляма. Самата дума "ислям" означава "покорност". Това е, което той изисква от човека – да бъде безпределно покорен на върховната воля на Всевишния. Много хора, дори в наше време, са запленени от тази страховита мощ на религията на пророка, от нейната строгост и непреклонност.


Християнството обещава на човека свобода, ислямът изисква от него да спазва заповедите на един неумолимо строг закон. С това той печели милиони привърженици и ще спечели навярно още повече в бъдеще. Простотата на исляма, радикалната опростеност на неговия култ и обредност също привличат хората към него. В тази религия няма свещеници, жреци, храмове, богослужения, жертви, всеки е свещеник сам на себе си. Джамията не е храм, тя е само място за молитва. В това отношение ислямът се различава коренно от сложния и претрупан култ на християнството, от сложността и нееднозначността на неговото учение. Човешкото същество е склонно да търси простота и яснота. Ислямът му предлага и двете. Той не прави разлика между религия и живот, религия и политика, религия и култура.


Всичко е споено в едно неразривно цяло. Вярата пронизва целия живот на човека, диктува изцяло поведението му, дава му сигурност и яснота в един несигурен и опасен свят. Тук няма място за съмнения и проблематизиране. Християнството и европейската цивилизация, основана върху него, са прекалено сложни, кризисни, проблематични. Те са превърнали в съмнение и проблем почти всичко в човешкия живот. Това е непоносим товар за много хора – и за тях ислямът е една реална алтернатива. Да се учудваме ли тогава на това, че хиляди коренни европейци приемат всяка година исляма? Че сред бойците на Ислямската държава се бият американци, германци, англичани, французи?


Моралът на исляма е също толкова прост, директен и старозаветен


Той реже ръцете на крадците и грабителите, пребива с камъни прелюбодейците. "Който от вас е без грях, нека хвърли камък върху нея", предупреждава Исус, но ислямският свят и до днес убива с камъни жените, хванати в съпружеска измяна. Ислямът не прави разлика между морал, религиозно задължение и закон, той отъждествява държавата, нацията и религиозната община. Ислямската умма – общността на вярващите – е едновременно с това и единна държава на вярващите в Аллах. С това спекулират привържениците на радикалния ислям, например тези от Ислямска държава. И наистина, ако няма разлика между морал, религия и политика, то как тогава да устоим на изкушението да превърнем религията в политика? Още повече, че ислямският свят живее днес в своя XV век – толкова са изминали от началото на неговото летоброене – и очевидно не е изживял епохата на своите кръстоносни походи и религиозни войни.


Различни са и топосите, географските визии на християнството и исляма, както и начините им на разпространение. Ако ислямът е монолит (90 % от мюсюлманите са сунити), то християнството е плуралистично. Християните по света не са обединени нито от една теология, нито от единен култ. Срещу масивната еднородност на исляма християнството предлага своята пъстра, разнородна мозайка от твърде разнообразни общества и култури, чието мислене и начин на живот може да бъде съвсем противоположен.


Ако в първия случай имаме ядро от големи континентални, сухопътни пространства, можещи да бъдат – поне теоретично – прекосени от човешки крак, осел или камила, то във втория безпределната разхвърляност на крайбрежията, островите и континентите допуска само орлов прелет по въздуха или околосветска морска обиколка. Ислямският човек е стъпил здраво на земята, на сушата. Може да се каже, че ислямът е континентална, а християнството – океанична религия; това съответства и на разликата в духовните им субстанции – твърдата земна религия на Закона срещу тази на волната и неограничена стихия на Духа. Християнството се разпространява чрез мисионерство, ислямът – по търговските пътища, керваните и пазарищата, той по-скоро се разтича и просмуква, отколкото проповядва. Ислямът набъбва бавно, но неотклонно около своето ядро, докато християнството е наметнало своята пъстра, разпокъсана дреха върху цялата планета.

Ислямът: приятел или враг?

Приятел или враг е ислямът?


Ислямският свят не трябва да се демонизира


Не можем да смятаме милиард и половина човешки същества за врагове и носители на злото. Ние нямаме възможност да избегнем съжителството с ислямския свят и затова трябва да търсим пътища за разбирателство между него и нас. Огромното мнозинство от мюсюлманите по света са нормални, почтени и мирни хора, кресливите глашатаи на радикалния ислям са едно нищожно малцинство. От този основен постулат трябва да се ръководим преди всичко. Има на какво да се научим от ислямската цивилизация, която през Средновековието е дала своя немалък принос за развоя на науката и изкуствата.


Особено ние тук на Балканите сме призвани да бъдем мост между цивилизациите. Та нали срещата на православието и исляма не е среща на Запада и Изтока, а по-скоро на Изтока и Изтока – на две форми на източното самосъзнание, две прояви на източния човек. В това е нашата междуцивилизационна уникалност, и нашата мисия – да търсим мостове и пътища там, където изглежда, че всяко разбирателство е безнадеждно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (207)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Каквото и да е било щом за някого е идол или светиня, едва ли си струва да се унижава себеподобния индививид. То и животното, не търпи винаги насилие и унижаване.

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 735 Неутрално

  След прочитането на статията, разбрах, че съм в голяма грешка. Ще махна иконата на Божията майка и ще си купя коран и килимче. А, и още нещо - някой знае ли къде се продават калашници и динамит?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ето нов повод да се даде работа на политолози, социолози, историци, идеилози! След това ще се чудим що децата не щат да учат физика и химия! А аз бих попитал, бедния, богатия, клошара, мутрата, безработния, рентиера, приятел или враг, и какво прави държавата за да направи всички равноправни граждани!

 4. 4 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  А сакън, сега ще те намерят и хванат данс, и ще отчетат голям успех в борбата с тероризма!

 5. 5 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "В това е нашата междуцивилизационна уникалност, и нашата мисия – да търсим мостове и пътища там, където изглежда, че всяко разбирателство е безнадеждно."

  Това е!

  Happy face says, adios !
 6. 6 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Каквото и да е ислямът ще трябва да намерим начин да не се връщаме към старите времена на кръстоносните походи !Взаимното уважение и туширането на някои негови агресивни представители ще ни дадат възможност да живеем нормално на този Свят !

 7. 7 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ИСЛЯМЪТ СЕ ЕНАЛОЖИЛ КАТО РЕЛИГИЯ ОТ МОХАМЕД С КРЪВ КЪМ ЕЗИЧНИЦИТЕ ЗАМДА ГИМАСИМИЛИРА.ВЪВ ВСЯКА РЕЛИГИЯ ИМА ПОЛОЖИТЕЛНИ НЕЩА,НО ВЪВ ВСЯКА ИМА КРАЙНИ КОИТО ПРИЛАГАТ ДЕСТОКОСТ КЪМ ДРУГОВЕРЦИТЕ.ТАКИВАИМА И В ЮДЕМЗМА/ЦИОНИСТИТЕ/,В ХРИСТИЯНСТВОТО /ИНКВИЗИЦИЯТА/,В БУДИЗМА ПО МАЛКО,ОМРАЗАТА М/У ШИИТИ И СУНИТИ НЕ Е ПО МАОКАМКЪМ ДРУГОВЕРЦИТЕ.В ХРИСТИЯНСИВОТО Е ПО СЛАБА-КАТОЛИЦИ,ПРОТЕСТААНТИ И ОРТОДОКСИ.

 8. 8 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#3] от "capricorn2014":

  Тя, държавата се прави. За съжаление ние все още си я тъсим и питаме къде е.

 9. 9 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#2] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Много добре си схванал същността на проблема.

 10. 10 Профил на Европеец
  Европеец
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "А ако ти, царю, наистина искаш да узнаеш кой е измамник и предтеча на антихриста, този измамник е Мохамед, който е въвел в заблуждение цялото сарацинско племе и е излял отровата на своето нечестие даже и върху Персия."

  Думи на Св. Теодор, епископ Едески.

  Ако приемем Мохамед за последен пророк, както твърдят мюсюлманите, то какво ново и различно той донесе и възвести на света - това което не е било казано от предишни пророци или пратеници на Бог ...

  "Освен това мисля, че Картаген(Русия) трябва да се разруши." Marcus Porcius Cato Censorius
 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ако има сблъсък с исляма, то този сблъсък няМа да бъде религиозен. Този сблъсък няма да направи християните по религиозни. Причината за това е че отдавана християните са отхвърлили религиозните догми и са превърнали своята вяра в ценностна система. В основата на всички стълбове на които е изграден ЕС са стоят християндемократични ценности, на тази основа е изградена и западната демокрация и цивилизация. Това е прогрес, който няма как да бъде спрян. Няма как да бъде убеден европеецът да бъде толерантен към нетолератния, особено когато той иска да посегне към неговия свят. Исляма бил мирна религия, твърдятнякои. Да, мирна след като вече се е наложил, след като вече е подчинил. До тогава той винаги ще воюва. Ислям означава подчинявам. Европейската демокрация, плурализма улеснява тяхната задача. Те няма нужда дори да водят война в истинския й смисъл. Ако по времето на Мохамед те са правили с меч своето преселение, то сега сама Европа ги допусна при себе си. Те изпълняват повелите на своя пророк - вървете по света, размножавайте се и го завладявайте. Ако проследим днешното преселение, ще видим че то е контролирано, спонсорирано, подпомагано. За да стигне един преселник до Европа струва много пари. Пари, коитона 90% от преселниците никога не са виждали. От къде те намират тези средства, кой спонсорира това преселение.

 12. 12 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  "Ислямът: приятел или враг?" (заглавие на статията)

  Да беше авторът исландец или новозеландец - не би ме изненадало горното заглавие...
  Но поставено от някого, дето дедите му са ''добрували'' къмто пет века ''в сянката на падишаха''...

 13. 13 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Е, и...? каква е ползата от това говорене - ние си лаем по форумите, анализаторите си анализират, а кервана на исляма си върви право към домовете ни и няма кой да го спре.

 14. 14 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Съвсем схематично ислямът ми наподобява марксизма,който беше тръгнал да завладява цешия свят, умерениният ислям ми наподобява социалдемокрацията, а джихадистите - комунистите/болшевики,които са готови,както да загинат за определена идея,така и да избият невинни хора или да вздривяват църкви


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на novalis
  novalis
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не случайно казват че исляма е най-войнствената религия.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Всяка религия е добра и проповядва обич към ближния,толерантност !Само крайните войнстващи фракции насаждат определено омраза и крайни догми и това се прави от отделни лица,които нямат нищо общо с религията.Те я използват като оръжие и манипулират наивни и беззащитни хора в името на Аллах,на Мохамед....

  Tony
 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  "Чисто човешките ценности и нужди са отместени на заден план. "

  "Ислямът не прави разлика между морал, религиозно задължение и закон, той отъждествява държавата, нацията и религиозната община. Ислямската умма – общността на вярващите – е едновременно с това и единна държава на вярващите в Аллах."

  Това са цитати от статията. Всеки да си прави изводите. Според мен, възможността за безконфликтно съвместно съществуване на КОЙ ДА Е мироглед с исляма са логически абсурд. Освен, ако останалите не приемат исляма. Наистина има нормални мюсулмани. Не мога да го отрека. Само дето са нормални, защото не се изцяло отдадени на исляма, а за тях е нещо като наследство и традиция на предците им. Нека си го кажем направо. Отместването на проблема и проектиране на собствените ни разбирания за морал върху същества прктикуващи безкомпромисно исляма е глупост. Ислямът е рилигия н злото и не ме е страх да го кажа. Това, че ще ме изтрият, няма да го направи по-малко вярно.

 19. 19 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#5] от "Р. Дражев":

  Вярно, но за тангото трябват двама. Те дали изпитват нужда от мостове, посредници и преводачи.

  Иначе, рядко смислен текст. Очаквах, обаче, по-друг край. Като че ли липсва втората част. ..

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 20. 20 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#18:"zg"]Ислямът е религия на злото и не ме е страх да го кажа. Това, че ще ме изтрият, няма да го направи по-малко вярно. [/quote]
  Защо да те трият? Това е твоето виждане и ти го споделяш. То се споделя също така и от милиони Християни по света. Тях кой ще изтрие?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 21. 21 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  Саурон акбар!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Колкото и да ми го обяснявате, няма да го разбера и приема.

 24. 24 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  [quote#20:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Защо да те трият? Това е твоето виждане и ти го споделяш. То се споделя също така и от милиони Християни по света. Тях кой ще изтрие?[/quote]

  Не само от християни. Да не опростяваме. Аз самият съм вярващ, но не искам да ми бъде лепен етикет. Вярващ и принадлежащ на дадено вероизповедание са различни неща. Писах и преди, че не си падам по религиите. Писал съм също, че религиите не са еднакви. С християни, хиндуисти, шинтоисти и пр. обаче можеш да живееш безконфликтно в едно и също общество. Не включвам будизма (изключително толератен), защото той даже е трудно да се наре религия. В него съществуването на бог не се отрича, но просто не е съществена част от този мироглед. Ислямът навсякъде по света е в конфликт. С тези, които не го изповядват. На места проблеми няма или почти няма - там където няма мюсулмани (или са нещъествено малцинство). Това е.

 25. 25 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Лицемерието е всеобщо и тотално. Европейците, попаднали в ислямска държава, спазват правилата, наложени от исляма. Кой от уважение, кой - за да си нямат неприятности. Мнозина мюсюлмани, попаднали в Европа, отхвърлят правилата на държавата гостоприемник, твърдят, че тези правила нарушават техните права, накърняват техните религиозни чувства и започват да воюват срещу тези правила и да налагат своите. По всякакъв начин.
  Една италианска гражданка заведе дело в Страсбург срещу Италия, понеже разпятията в класните стаи накърнявали религиозните чувства на нейните деца. Миналата година един бежанец беше безкрайно възмутен, когато българските власти отказаха да впишат в неговите документи трите му жени.
  "Мюсюлманският парламент" във Великобритания (това е НПО) напомня на "своите" имигранти, че не са длъжни да спазват британските закони. "За мюсюлманите спазването на законите на страната-домакин е въпрос на избор. Мюсюлманите трябва да се подчиняват на шериата и само на шериата". Възможно ли е в една държава да има два парламента? Не. Абсурд. Но е факт.

 26. 26 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Европа е дехристиянизирана, Европа еразевропеизирана, Европа е деморализирана, Европа, която не просто се отрече от християнските ценности, които са общочовешки, но ги подмени - с фалшива политкоректност, брюкселска бюрокрация, бездуховност и поквара. И това няма нищо общо с принципите на светската държава и светското общество. Защото светска държава не означава бездуховна държава. Светското общество не е някаква сган бездуховна.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Изходът е само един. Прекратяване на конфронтацията, спиране на въоръжаването и събиране пари за наука. Особено за фундаментални изследвания. Иначе простотията ще ни погуби.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  За мен в статията има интересни моменти, но като цяло ми се вижда повърхностна.
  Не мисля, че може да се сравни 15 век от началото на християнството с 15 век на мюсюлманите. Никъде в Свещеното писание на Новия завет не се казва да се убиват неверници и друговерци. Напротив /както е и споменато/ се говори за свобода на избора, което е основен постулат на християнството. А, когато е имало насилие, то се е основавало пак на свободата на избора, а не на догмат.
  А, на първата снимка е изобразена бивша джамия в Кордоба /преди това е била църква/ и понастоящем в тази прекрасна сграда има и църква

 29. 29 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  [quote#25:"johnyossarian"]Европейците, попаднали в ислямска държава, спазват правилата, наложени от исляма.[/quote]

  Само европейците ли? Аз пък мисля, че всички цивилизовани хора (примерно японци), спазват законите на държавата, в която се намират. Ислямистите не го правят. Те просто са извън цивилизацията. Това не означава, че не съществува реална възможност да побеждават (цивилизацията) на много места. Ако си забелязал, там където станат мнозинство, останалите изчезват (доста бързо). Изключение не прави дори светска (по принцип) Турция, където друговерците са около 1%. Вярно е, че там случаят е малко по-сложен. Процедурата за преброяване включва в бройката на мюсулманите и светски настроени хора, които са мюсулмани единствено по традиционни съображения. Впрочем и при тукашните анкети има подобно нещо.

 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  [quote#28:"daam"]Никъде в Свещеното писание на Новия завет не се казва да се убиват неверници и друговерци.[/quote]

  Даже нещо повече - Новия завет ни учи да обичаме враговете си (Матей 5:44) и да не отвръщаме в стил "око за око, зъб за зъб".

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 31. 31 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Ислямът приятел или враг?:
  Ислямът е изначален враг всичко различно от него и е приятел само на себе си , защото неговата доктрина - Коранът , повелява това . Доказателства:
  - Сура/глава/ 8 , аят/строфа/ 9
  - Сура 8 аят 39
  - Сура 9 аят 5
  - Сура 9 аят 29
  - Сура 47 аят 4
  Тези текстове обясняват лекотата , с която преди векове мюсюлманите са отчупили носа на Сфинкса в Гиза , стремейки се да го разрушат целия , лекотата с която в наши дни талибаните с оръдейни изстрели разрушиха 2 хилядолетна статуя на Буда в Бамиан - Афганистан или лекотата , с която се режат пред ТВ камерата човешки глави.
  Мирен диалог с другите религии Ислямът не може да има , защото при диалог веднага става ясно , че той всъщност е само един несръчен препис и смесица от Стария и Новия завети.
  Ето защо единствения начин да се наложи Ислямът , е първо да мине ятагана и след това да мине......Коранът.
  От нас зависи да ли ще допуснем , да се случи това.
  За тази цел Левичарството преди това обаче , трябва да заличено от лицето на света.

 32. 32 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 800 Неутрално

  "Огромното мнозинство от мюсюлманите по света са нормални, почтени и мирни хора, кресливите глашатаи на радикалния ислям са едно нищожно малцинство." Само че това твърдение изобщо не е вярно. Който е живял в ислямска държава знае за какво става дума: от 5 сутринта до вечерта молитви, по пет пъти на ден; в петък проповеди (понякога и от време на време супер истерични) пред многилядна публика: прей, прей , прей....

 33. 33 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#28] от "daam":

  "...А, на първата снимка е изобразена бивша джамия в Кордоба /преди това е била църква/ и понастоящем в тази прекрасна сграда има и църква."

  Горния абзац го разбирам така: сградата е била след построяването и' църква (''преди това е била църква'') - може би по вестготско време, после маврите я правят джамия, после пак е църква...донякъде, щото ''...има и църква.''. А освен църква какво още има? Хотел, музей, гара?

 34. 34 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  [quote#32:"bobhunter"]Само че това твърдение изобщо не е вярно. Който е живял в ислямска държава знае за какво става дума: от 5 сутринта до вечерта молитви, по пет пъти на ден; в петък проповеди (понякога и от време на време супер истерични) пред многилядна публика[/quote]

  Не е толкова просто. Живял съм в Алжир 3 години (доста отдавна). Та там има доста хора, които са светски настроени. Не само има. Те не си дават властта Трагедията е, че в такива условия за никакакъ в хуманизъм не може да става дума. Превръщат се в огледален образ на противника си. Властта се пази със силови методи и, да, със жестокост. Ислямът е държавна религия с една съществена тънкост. Не се дава думата на разни психясали "духовни водачи" да правят тълкувания. Затварят им се устите. Ако трябва с убийство. Не ми се ще и в общества, в които ислямът не е традиционен да стигат до такава необходимост. Ужасявам се от мисълта, че това е съвсем възможно да се случи. Натам вървят нещата. Защото европейските политици продължават да ни убеждават, че ислямът е просто една от религиите. Не е. Това е религия на злото.

 35. 35 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#26] от "johnyossarian":

  Европа е дехритиянизирана, Европа е деморализирана......


  Да си атеист не означава деморализиран. Атеистът отхвърля догмата. Какво се случва при мюсюлманите. При тях процентът отхвълили догмата е почти сведен до нулата. Защо? Понеже не съм съгласна с дъмата дехристиянизирана ще си позволя да я заменя с дедогматизирана. Но както виждаш тази Европа не отнема правото, като оставя това като личен избор. Колко християни в същата тази Европа принуждават децата си да постят, да ходят на църква. Такива почти няма. Но, при мюсюлманите семейството налага задължително да се пости, бащата води синът си от шест годишен в джамията и му внушава че това е задължително, майката учи дъщеря си че забулването е задължително и не оставят никакъв избор на своите деца. Петъчните училища в джамиите се посещават пак задължително, където шейхът отново внушава че това е задължителния начин да живееш и всичко останало е грях. И не само така, грях е дъщерята да контактува с неверник, гях е да приемеш че начинът на живот на другия е нормално явление. Така се образуват общества, отхвърлящи каквото и да било интегриране и приемане на другото, различното. И това не са радикалните мюсюлмани, това са почти всички мюсюлмани.

 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  "Не можем да смятаме милиард и половина човешки същества за врагове и носители на злото. Ние нямаме възможност да избегнем съжителството с ислямския свят и затова трябва да търсим пътища за разбирателство между него и нас. Огромното мнозинство от мюсюлманите по света са нормални, почтени и мирни хора, кресливите глашатаи на радикалния ислям са едно нищожно малцинство. От този основен постулат трябва да се ръководим преди всичко."

  Добре казано/написано.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  интересна православна есеистика, с доста своеволия, обобщения и откровени измислици спрямо исляма. но пък авторът явно е мотивиран ценностно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Просто засъснял, нищо повече.

  Свобода за Надежда Савченко!
 40. 40 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#36] от "Иво":

  Иво, един въпрос:
  Преди време в едно предградие на Копенхаген населено преимущественно с мохамедани, общината - пак от мохамедани доминирана - решава по Коледа на площада да не слага елха, щото обиждала с присъствието си ''правоверните''.
  Та тези ''правоверни'' според тебе от ''огромното мнозинство нормални, мирни и почтени хора'' ли са били или от другите - ''нищожното малцинство кресливи и т. н.''?

 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#32:"bobhunter"]Който е живял в ислямска държава знае за какво става дума: от 5 сутринта до вечерта молитви, по пет пъти на ден; в петък проповеди[/quote]

  само че това не е "радикално" за мюсюлманите. това е нормата. всеки, живял в арабския свят, го е изпитал. това, което за нас е "радикално", за повечето мюсюлмани е напълно приемливо, дори задължително гарантиращо опазването на границите на исляма. затова и термини като "радикален" и "умерен" са нерелевантни. "радикален" за нас, за тях - не.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#40] от "marrad":

  За мен са от групата на кресливите и нахалните... и невежите, защото би трябвало да знаят, че Дания е демократична държава в която всеки гражданин има право свободно да си изповядва религията и да си празнува религиозните празници.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#36:"Иво"]Не можем да смятаме милиард и половина човешки същества за врагове и носители на злото. Ние нямаме възможност да избегнем съжителството с ислямския свят и затова трябва да търсим пътища за разбирателство между него и нас. Огромното мнозинство от мюсюлманите по света са нормални, почтени и мирни хора, кресливите глашатаи на радикалния ислям са едно нищожно малцинство. От този основен постулат трябва да се ръководим преди всичко."

  Добре казано/написано.[/quote]
  ++++++++++++++++++++++
  Жалко за тези, които са сложили минус на този текст!
  Явно на някои им харесва нещата да се случват непрменно по сложния начин.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#33] от "marrad":

  В сградата има църква, т.е. не е заета цялата сграда от църквата. Останалото - част,от което се вижда на снимката е музей, с прекрасни колони.

 45. 45 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Любопитно

  От тази статия излиза че исляма е по-близо до юдеизма от колкото до християнството.

  Аз разбирам новия завет като : "Бог е в нас и ние сме част от Него".
  Нашите мисли и действия ни доближават или до ангелите или до демоните. Любовта и състраданието правят нас от там и Бог по-силни.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 46. 46 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#42] от "Иво":

  ''...Дания е демократична държава в която всеки гражданин има право свободно да си изповядва религията и да си празнува религиозните празници. ...''

  Чудесно...Но не забравяй, че въпросните ''правоверни'' по АБСОЛЮТНО демократичен път са взели споменатото решение - чрез гласуване на общинските съветници!!! БЕЗ крясъци, БЕЗ нахалство...и автохтонните датчани най- демократично са си подвили куйрука...
  Е, тогава какво правим?!?

 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#35:"baxter"] Така се образуват общества, отхвърлящи каквото и да било интегриране и приемане на другото, различното. И това не са радикалните мюсюлмани, това са почти всички мюсюлмани.[/quote]
  Интегрирането с което толкова се спекулира е двустранен процес. Или трябва да се приеме според вас, че в Южна България, където са концентрирани най-много мюсюлмани би следвало българското християнско население да се интегрира сред тях. За мен интеграцията е способността на всички граждани на една държава(независимо от религия и етнос) да живее в съгласие и да се уважават взаимно културните и верски различия. Кой колко пъти ще се моли, си е негово право. А за бурките грешите, защото никоя майка в 21 век(освен в арабските страни) не задължава децата си да носят такива. Лични впечатления имам предостатъчно. И от България, и от Австрия и Германия. Изключения винаги има, но те са твърде малко, за да поставяте всички под един знаменател.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Въобще като се замисля статията е пълна с неточности. Съжалявам да го кажа, но доктора по Православие май не познава и географията. Ислямът се разпространява и по вода иначе как щеше да стигне до Индонезия и Малайзия. И арабите са били добри мореплаватели и търговци.

  Освен това в Исляма също има разнообразие.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 49. 49 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Не разберем ли войната на цивилизациите, сме загубени

  Ислямът е политическа религия и е крайно време това да се разбере!

  Христо Марков

  Двама маскирани французи, носещи автомати „Калашников” и гранатомет влизат в редакцията на хумористичния "Шарли ебдо", която е почти в центъра на Париж/люлка на европейската цивилизация”/ и избиват цялата редакция, включително и двама полицаи. Разстрелват журналистите като пушечно месо – спокойно и методично. После изчезват и потапят Франция в траур. Важната подробност е, че са мюсюлмани, инкорпорирани, така да се каже, във френското общество, но виковете им „Аллах акбар” и „Аллах е отмъстен” говорят достатъчно всъщност в кое общество и в кой свят живеят.

  И отново реакцията на стара, „цивилизационна” и либерална Европа е неадекватна: мирни протести, плачове за бедните мюсюлмани, които не са достатъчно социално задоволени, не са приобщени напълно в обществото, в крайна сметка отново – „Интеграцията трябва да се засили”. На българска почва Мира Радева изплака: „Отношението на французите към арабите е като нашето към циганите.”

  А след касапницата в Париж ми се струва, че християнският свят най-сетне трябва да промени отношението си към ислямистите, към техните ценности и религиозен свят, защото те не искат да се интегрират в никакво друго общество, те могат да живеят нормално само в своето общество и няма земна сила, която да ги накара да се интегрират в каквото и общество да е. След 2001 г. и атентатите върху Световния търговски център Буш обяви „Кръстоносен поход срещу тероризма”, но дойде на власт левичаря Обама и се забрави призива, тръгна се към

  политика на „постепенна интеграция”, но тя катастрофира трагично

  Нито в Афганистан, нито в Ирак, нито в Сирия, нито Йордания или Либия стана това мирно „съвместно съществуване чрез интеграция” за което бленуват световните либерали и левичари.

  Западният свят и ние, българите трябва най-сетне да разберем, че това е война на цивилизации, на култури на религиозни светове, да прочетем отново Хънтингтън и неговата книга, да я прочетем внимателно, ама много внимателно!

  Религиозната война, която водят ислямистите само от свян е наречена терористична и всички опити да бъде спряна с верска толерантност, с „интеграция”, „приобщаване”, „инкорпориране” са обречени на крах, защото западният свят гледа на нея от своята гледна точка, докато насреща няма и няма да има никога равностоен диалог. В ценностната система на ислямистите всички християни са „неверници”, „свинеядци” и отнемането на живота им е висше религиозно благоволение от Аллах. Всички други религии са се зародили на базата на морал и закони, утвърждаващи човеколюбие, състрадание, милосърдие и съхраняване на висшата ценност – живота, докато ислямът се е зародил на базата на омразата, агресията и войната от странстващите бедуински племена. Само и единствено в мюсюлманството отнемането на живота на неверник е висша ценност. Ислямът се фундаментализира всеки божи ден и се е превърнал в Джихад/Свещенна война с друговерците/ в своя нравствена конституция, обещаваща на своите воини достъп до рая, пълен със жени и злато срещу главата на всеки християнин, наречена

  „курбан”

  Всяка религия е минала през фанатизма и войнстващата религиозна доктрина. Християнството по време на Инквизицията и Кръстоносните походи с огън и меч налагаше своята правда на иноверците, но това беше в средните векове. Този период отдавна е минал, останал далеч назад във времето. И днес основната добродетел, призната и от католици, и от протестанти, и от православни християни, е толерантност към дисидентстващите и мирно съществуване с всички религии по света. По същия път минаха и будистите в Средновековието си. Сега, в 21 век светът живее и се развива по други правила, докато ислямът или т. нар. трети свят си е в своето Средновековие, независимо, че се ползва от достиженията на християнството – интернет, петрола, комуникации, транспорт, оръжие. Религиозната им доктрина е средновековна, ретроградна и елементарна – точно за това привлича толкова последователи. В огромни мюсюлмански общества човешкият живот се цени по-малко от този на добитъка. Човекът е бреме, докато добитъкът – средство за препитание. И това е нравствената логика и житейска практика. В ислямския свят не съществува нито една правозащитна организация, жената е приравнена към животното, средство за размножаване без никакви права. Докато в християнския свят само животните нямат право на мнение и избор било политически, било религиозен.

  Съвсем не е случайно, че касапницата в Париж бе извършена в офиса на хумористично издание, което гледа на света със средствата на смеха, на пародията и карикатурата. Тези средства за мюсюлманина са непознати. В исляма липсва смехът и иронията, те не са познати на бойците от ИДИЛ. Хуморът е забранен в религиозната доктрина на джихадистите. Нещо да ви напомня това? Я си спомнете за нашето Средновековие и инквизицията, гдето също не е имало хумористичен поглед върху света. И най-добрата илюстрация е романът на Умберто Еко „Името на розата” – най-страшната тайна, най-критата книга е случайно останалия том от „Смешното”, докато религиозния фанатик потапя всичко в огън и пепел. Съзнанието на средновековния човек не е устроено да възприема хумористичния поглед върху света, по същия начин възприемат света и бойците на Ислямска държава, за тях има само „Аллах акбар” и няма никакви нюанси в света.

  Още едно сходство се набива в очи и това е сравнението на

  диктатурата на пролетариата и войнстващия ислямизъм.

  Абу Бакр ал Багдади обяви ислямски халифат, който по форма и съдържание копира едно към едно диктатурата на пролетариата в Русия. Сталин с насилие и създаване на хаос в страната/Троцки го е нарекъл „ударът по средата”/ налага диктатурата си, а Багдади със своите бойци създава предпоставки за бунт на масата срещу съвременната държава, хаос и зверства, които могат да бъдат овладяни единствено чрез тоталното господство на халифата. Класата бе заменена от вярата. Също като Сталин Багдади на 29 юни 2014 г. обяви създаването на Ислямска държава, провъзгласи се за неин халиф/Коминтерна и ръководната роля на Вожда/ и призова всички джихадистки организации да му се закълнат във вярност и да бъдат негови последователи, за да ги изведе до сияйните върхове на разкоша, жените и мюсюлманския рай /комунизма/. Ислямът е политическа религия и е крайно време това да се разбере! Освен всичко друго нормата на гражданските права за тях не съществува, защото крайната цел на имамите е налагането на замяната на светското законодателство с нормите на шериата – религиозната ислямска кодификация на всичко около нас.

  Ислямът иска налагане на религията си с огън и меч, със зверства и на второ място налагане и овладяване на цялата политическа власт в света чрез световния халифат – световната държава на мюсюлманите./Пълната победа на комунизма над цялото човечество!/ Както западният свят не разбра докрай комунистите и техния терор, така и сега същия този свят не разбира ислямистите и религиозната им война, а непрекъснато тръбят за „интеграция”, „човешките им права”, „религиозна търпимост”!

  Ние, българите, сме преживели комунизма и знаем какво е повсеместен терор и насилие, на руснаците им го създадоха и живяха дори повече и не е случайно, че при тяхната антитерористична доктрина липсва опция за преговори с терористите-ислямисти, колкото и да е жестоко, но имаш такъв враг насреща. И не е случайно, че в Русия бойците на унищожените Шамил Басаев и Джохар Дудаев вече ги няма, а са сред активистите на Ислямска държава. И нека си спомним, че и Дудаев , и Басаев са бивши офицери от армията на СССР. Западът не е лошо да се поучи от дълголетната битка на руснаците с тероризма.

  Варварството в редакцията на „Шарли Ебдо” идва и да ни напомни, че

  нашият свят е назащитен от касапите на пророка,

  защото християнския толеранс към тях е пропуснал нещо много важно – светът на мюсюлманите е свят на крайно първичната религиозна догма, тъмното Средновековие, а Коранът е единственият източник на вяра и морал. Те използват богатството си от петрола, разработен и технологично обезпечен пак от християни, за да унищожат другия свят, защото не могат да живеят с него, защото ценностната им система не го позволява. Ислямът е религия на комплексите и за това се разбива мита за бедните и онеправдани мюсюлмани – просто религията ги кара да живеят непоносимо с комплексите си от християните. Защото светът на исляма не е направил нищо за цивилизацията – живеят от петрол, но той е открит, обработен и филтриран от християни, оръжията, с които воюват са направени от християни, ползват интернет, но той също е достижение на християнската цивилизация, дори хашиша и хероина, с които търгуват и печелят са открити и обработени от християни. Арабският свят не е създал нищо, освен бомби и насилие. И това е така от пантивека. Още от 717 год., когато българският кан Тервел начело на 80 000 тежко въоръжени конници прогонва и унищожава за векове напред нахлулите ислямски орди в Европа. Тогава е произведен от византийския кесар в „спасителят на Европа”, защото по това време маврите вече са били превзели Иберийския полуостров, но тук ордите са възпряни от войската на кан Тервел.. След още седем века ислямските орди ще закрият държавата ни за пет века, за да стигнем до днешните призиви за толерантност и социални загрижености за друговерците. Но те са се развили от онези векове само към агресия, към желание за мъст и унищожение на друговерците, дори към своите отклонения от правата вяра – т. е. към уахабизъм.

  Става ми толкова гнусно, когато чуя, че ислямът в България бил толерантен, кротък и мирен, че ми идва да побеснея, защото вече преживяхме един терористичен акт и ни се показа, че съвсем не сме защитени. Никой не се замисли и не обърна внимание, че през тези 25 год. знаците, белезите на исляма се увеличиха в геометрична прогресия. През 1989 г. джамиите в България бяха не повече от 200, а през 2014 г. бяха преброени 3 214, а из страната вече има училища за имами и войнстващи формирования на Ал Кайда, Хамас, Хизбула, Ислямско братство, Джамаа ислямия, дори религиозната фондация „Таухид” е официално регистрирана от българския съд. Нима пазарджишките цигани миналата година не развяваха знамето на Ислямска държава и не призоваваха на война с неверниците?! Всичко това отминава тихо и кротко в заспалото и апатично българско общество. Никаква реакция нямаше и в западните общества срещу зачестилите обезглавявания на мирни граждани, попаднали в ръцете на ИДИЛ. Обезглавявания по телевизията, ритуално заколване на човешки същества в името на вярата е стряскащо зверство, но всичко се размина само с възмущение и осъждане вербално на зверовете, но те не разбират и никога няма да се стреснат от възмущение и обида. Че преди няколко години не бяха ли обезглавени и двама български шофьори, но ние продължихме да сме толерантни. В България никой не чу многократните предупреждения на експерт като Алекс Алексиев, че радикалният ислям е в България и трябва час по скоро да се вземат адекватни мерки. Париж и София са в една европейска държава все пак.

  Много изчетох тези дни за ислямизма и тероризма и съм повече от убеден, че това няма да спре и никакви призиви за толерантност и интеграция няма да свършат работа, ама никаква работа. Имаме работа с религия, която се основава само на силата и ножа и е обусловена вече и теоретично, идеологически. Основоположници са двама ислямски теоретици – пакистанецът Абул ала Маудуди и идеологът на Мюсюлманско братство в Египет Саид Кутуб. Те обосновават насилствената идеология на религията, което частично преди тях са направили бащата на уахабизма Абд ал Уахаб и Ибн Таймийа в далечния 13 век. Те формулират основните три постулата в религиозната доктрина на настоящите радикални ислямисти, а те са: Западният, християнският свят е непримирим враг на исляма и трябва да бъде унищожен с джихад и насилие; мюсюлманите, които не вярват в терора са апостати/изменници/ и трябва също да бъдат унищожени, същото важи и за тези ръководители, които не налагат шериата за основен закон и на трето място: ислямизмът ще победи чрез добре обучени професионални джихадисти. Това е теоретичния модел на ислямизма, само това, ако християнския свят има Хегел, Достоевски и Ницше, то философията на мюсюлманите са брътвежите на Абул ала Маудуди. Но този философски модел остава теоретичен до момента, в който Саудитска Арабия не решава да даде могъщ финансов гръб на радикалите и само за по-малко от 30 години хвърля колосалната сума над 100 милиарда долара в подкрепа на „ислямските институции”, за да се стигне до днешния ден, когато няма град в християнска Европа без джамия, контролирана от уахабити,

  проповядващи насилие над неверниците

  и свинеядците. Убиването на напълно невинни хора за тях става всекидневие.

  И сега внимание, защото ще стане дума за наш съсед, който е вторият могъщ финансов център на джихадистите. През 2011 г., когато започна въстанието срещу Башар Ассад в Сирия нямаше никакви ислямисти, мирно живееха мюсюлмани и християни, но през 2012 г. се появи терористичната организация „Ал Нусра”, поделение на „Ал Кайда”. Веднага след появата и бе поета под крилото на Турция и Ердоган под претекст, че е ефективна военна сила срещу Ассад и кюрдите. Появи се втора организация в Сирия, Ирак и Леванта и правителството в Турция веднага пое покровителството и върху нея – Ислямска държава. Отново претекста е войната с кюрдите. На всичко отгоре и петролните кладенци в Сирия в провинция Хасака са на територия, където живеят предимно кюрди. Техният лидер Салих Муслим многократно обвини Анкара в тясно сътрудничество с терористите, но Европа и САЩ предпочетоха да мълчат. В момента джихадисти от Ислямска държава се обучават в Турция, минават свободно границите и техни бойци се лекуват в турски болници. Над 3 000 граждани на Турция са в армиите на ИДИЛ и това скоро бе видяно от във видеото на американския експерт Уолит Шубат.

  След като бе избран за президент Ердоган открито заяви, че е „слуга на шериата” и обяви, че Делиормана е част от „Турска Тракия”, а министрите му Ахмет Давутоглу и Хакан Фидан заявиха в един глас, че 16 век е златния век на Балканите и османската история трябва да бъде възстановена. Това са все знаци към България, към Балканите, на които никой не иска или не му се позволява да отговори като се вади единствения аргумент за членството в НАТО, но вече имаме на Балканите прецедентите на Босна и Косово, където джихадистите получиха свобода за проповядване на радикалните си идеи. Като прибавим Албания и нещата стават опасни, наистина крайно опасни, но сякаш нашата цивилизация се разглези и потъна в либералстващите призиви за толерантност и интеграция докато затрещят Калашниците нейде из някоя редакция. Ден преди атентата в Париж френския писател Мишел Уелбек публикува свое интервю в списание L'Obs , в което заяви:

  „Атеизмът вече е мъртъв! Секуларизмът е мъртъв! Френската република е мъртва!”

  и прогнозира, че скоро мюсюлманите във Франция ще основат собствено политическо движение/ние си го имаме от 25 години!/ и след 2020 год. нищо чудно президентът на Франция да се окаже мюсюлманин. Веднага след интервюто го оплюха, а след атентата-касапница всички го възхвалиха и препечатиха интервюто му.

  Ще е огромна грешка и пропуск на специалните служби в България, ако не се вземат адекватни решения след зверството в Париж, защото ние отдавна сме в едно семейство – на християнска Европа. Днес е в Париж, утре може да е София. Ислямизмът не признава граници на терора и не се влияе, а ползва европейските ценности на интеграция и толерантност. Трябва най–сетне да разберем, че мюсюлманин от толерантност не разбира, защото така му проповядват Корана, Багдади, Ал Зауахири, хилядите проповедници от джамии и медресета и единственото му отношение към християнина е: „Унищожи неверника!” А с бежанците към България настъпват и хиляди джихадисти. Турция им е отворила широко вратите към страната на свинеядците. Светът е вече друг и ние няма да останем незасегнати. Просто четете Хънтингтън и мислете…

  http://chitanka.info/text/8364/0

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 50. 50 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#44] от "daam":

  Благодаря за уточнението. Но към предишния коментар по същия повод [# 28] имам лека забележка: джамията ''преди'' НЕ ''е била църква''. Строежът бил започнал около 780 година, а маврите по него време са владеели почти целия полуостров, включая и Córdoba.

 51. 51 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#40:"marrad"]с мохамедани, общината - пак от мохамедани доминирана - решава по Коледа на площада да не слага елха, щото обиждала с присъствието си ''правоверните''.
  [/quote]
  Пропуснали сте да кажете, че преди това християните в това предградие, са дали пари за честване на ислямски празник. След което се е случил...отговора на правоверните с елхата.
  Тотално гнусно.

 52. 52 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#36] от "Иво":

  Нали знаеш пословицата "една лъжица катран разваля цяла каца с мед"?
  Е, кой ако не самите мюсюлмани, има задължението да изчисти кацата с мед от катрана?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 53. 53 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#25] от "johnyossarian":
  Твоят справедлив гняв към кого точно трябва да бъде насочен ??
  Към мюсюлманите в Обединеното Кракство?? Не , разбира се.
  Трябва да бъде насочен към вечно алчните за власт левичарчета , които отчаяно се нуждаят от гласоподаватели и ги намират единствено в лицето на английските мюсюлмани. Левичарите са били винаги основната пречка да бъдат гласувани свестни закони утвърждаващи върховенството на християнството в държавата.
  Мултикултурализмът , политическата коректност и позитивната дискриминация са левичарски празнословия , въведени с единствената цел да привличат глсоподаватели от страна на имигрантите.

 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Весело

  [quote#31:"Николай_1"]За тази цел Левичарството преди това обаче , трябва да заличено от лицето на света[/quote]....
  ...и всички ислямокомунета да минат под ятагана на носителите на най-хуманнната религия.

 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  [quote#53:"Николай_1"]Левичарите са били винаги основната пречка да бъдат гласувани свестни закони утвърждаващи върховенството на християнството в държавата. [/quote]
  ..А отците основатели на Америка, въвели секуляризма конституционно са бащите на световното левичарство.

 56. 56 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  исляма е не проста, а изключително примитивна и кръвожадна система от суеверия, която привлича примитивни създания. Докато в много далечното минало е имало велики арабски учени, след като тези земи са били поразени от исляма, през последните десетина века няма нищо съществено създадено от мюсла.
  Очевидната липса на напредък на преобладаващо ислямските общества, упадъка и регреса, които настъпват след ислямизация, нетърпимостта към различното и кръвожадния примитивизъм характерни за исляма ясно отговарят на въпроса "приятел или враг".
  С ислямската "цивилизация" не е възможно мирно съвместно съществуване, защото ценностите които са в основата на нашата цивилизация са напълно неразбираеми за кръвожадните "правоверни". Възможно е единствено мирно разделно съществуване, което значи да ги държим колкото се може по-далеч от себе си. Всичко друго е наивност.

 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  България е в конфликт с исляма от времето на хан Телериг - над 1000 години. Пред нас не стои въпросът дали исляма е приятел или враг.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#48] от "biss Mark":

  Добре отбелязано. Да добавя, че дори през 7 век в най-големия китайски крайбрежен град по това време - Кантон (днешен Гуанджоу) е имало значително присъствие на араби и перси мюлсюлмани (и персийски жени!). Дори е имало джамия. Обаче отоншенията са били крайно обтегнати, точно като днес. Всичко свършва около 850 година, няма да навлизам в подробности. Интересното е, че Китайската империя по времето на династията Тан и Арабската империя (двете най-мощни държави около 670 година) слабо са се познавали.

 59. 59 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#57] от "dark'star":

  Ощи от времето но хан Тервел, вторият владетел на Дунавска България.

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  "Огромното мнозинство от мюсюлманите по света са нормални, почтени и мирни хора, кресливите глашатаи на радикалния ислям са едно нищожно малцинство."
  Защо тогава мнозинството не може да се справи с малцинството,което направо подлуди света.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  До коментар [#52] от "BMW":

  Съгласен съм с теб, мюсюлманите сами трябва да изчистят радикалните и престъпни елементи появили се сред тях. Появата на ИД трябва да бъде катарзис за мюсюлманския свят... и сега нормалните мюсюлмани трябва да изчистят и унищожат това зло намиращо се в Сирия и Ирак. И, вече има стъпки в тази насока... защото нормалните мюсюлмани в Ирак, Сирия и Ливан водят война срещу изродите главорези от ИД. А, ние от Запада трябва да им помагаме в тяхната борба срещу злото... и точно това прави ЕС и САЩ в момента помагат на иракското правителство, на местните милиции за самозащита, на ливанското правителство и армия и т.н.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на evmit
  evmit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ключът към всичко е смъртта! Всеки човек тайничко се надява или никога да не умре, или ако умре да има задгробен живот. И точно тук се намесва религията - тя гарантира задгробния живот и както много добре е описано в статията изглежда, че ислямът се явява с по-ясни послания към отвъдното. Затова единствения ни шанс да се преборим срещу пълзящия ислямизъм е да погледнем първата опция - да направим така, че хората да повярват в науката, която един ден ще ги направи технически безмъртни тук на земята от плът и кръв. Трябва да се съдаде движение, което да мобилизира всички светски хора около нещо като религия с център науката и по специално тая част от науката свързана с медицината - нанотехнологии, генетика. Да повярваме в силите си, че за 20-тина години може да лекуваме всичко и на първо време да си удлжим живота с 200-300 години докато открият как да ни записват съзнанието на външен носител. Само така можем да се мобилизираме и да вдъхнем алтернативна религия с център науката в отчаяните хора!

 63. 63 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#49] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  http://www.snews.bg/bg/statiya/hristo-markov-obarna-politicheskite-shatri-na-bashtiniya:54166
  Един път вече ви попитах, дали това лице е автор на текста, който перманентно предлагате на аудиторията. Толкова ли е трудно да кажете "да" или "не"?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 64. 64 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "Има на какво да се научим от ислямската цивилизация, която през Средновековието е дала своя немалък принос за развоя на науката и изкуствата."

  Проблемът е, че тази цивилизация си е останала в Средновековието.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 65. 65 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#12] от "marrad":

  Не се учудвайте - авторът е с две руски имена и дедите му не са били 5 века в контакт от вида на този, който са понасяли нашите деди!
  А и заглавието на статията му е явно инспирирано от чисто политически цели.
  И това писание е напълно ненужно и вредно, по няколко причини.
  1. Ние като народ сме свикнали да живеем редом и заедно с турците, както през споменатите 5 века, така и след това. Без вражди и масови стълкновения, подобни на тези, имали място в Индия, например. Мероприятието на Живков и партията му си беше тяхна работа, неподкрепена от българското население. Причината за това е уникалната търпимост на българите, която се е проявявала и към други народности като евреи и арменци.
  2. Тонът на статията може да предизвика съмнения именно в толерантността ни към представителите на ислама!
  3. Авторът не е добре запознат, меко казано, нито с ислама, нито с християнството! И много от внушенията, които прави, могат да заблудят читателите. И да навредят на страната и "населението" й, както безродните политици предпочитат да казват.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 66. 66 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 819 Разстроено

  До коментар [#5] от "Р. Дражев":

  Не че вярвам в статистиката по бай тошово време, но помня че навремето пишеше "2.8% мохамедани у нас". Точно тогава (според маститото ДС) имамите казвали в джамията на правоверните това: Каквото ви карат да правите, правете го, от вас искам само едно - деца!!! Според днешната статистика са около 10%... Според както казват учените, ако започнем веднага това, едно християнско семейство да има средно 4 деца, може в бъдеще ЕС да ограничи правоверните в някакви си 40-46%!! При средно 6 деца - 38-40%. Като как го виждате това да стане? Може и ще стане в Нигерия, но в ЕС? Остава алтернативата на масова имиграция от Индия и Китай на будисти и хиндуисти... Или с други думи казано ЕС като християнска общност е обречена. Католиците имат някакво предимство, все пак са 1.2 милиарда. И имат нетърпимост към абортите (0%) и противозачатъчните. Православните сме просто загубени. Точно ние, които успяхме да повлияем на исляма и да направим от Турция светска държава. Ирония на съдбата.

 67. 67 Профил на takaespravedlivo
  takaespravedlivo
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Знаете ли кое се смята за най-голям грях в исляма? Зная, че не знаете. И затуй ще ви открехна. Най-големият грях в исляма е влизането в съдружество с господа. Та тъй, без сами да подозират всичките тия джихадисти-терористи всъщност извършват този най-тежък грях. Тяхната цел е да защитят правата на своя бог или да отмъстят за тяхното поругаване, приемайки това за свое лично дело или личен дълг. По този начин приравняват своето лично битие до правата и властта на своя бог, които би трябвало да са идентични с него. По този начин тия джихадисти извършват дейност в интерес на божеството си без тя да им е поискана конкретно от него по някакъв формален начин. Проявяват самостоятелна инициатива, така да се каже, което е нормално за равнопоставени съдружници, но не и за една строго йерархична структура, каквато е бог - творение. Ама иди им го обяснявай това на джихадистите. Макар ет самите да трябва да бъдат унищожавани за този техен смъртен грях.

 68. 68 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#47] от "Кремена":

  Радвам се на възможността да срещна едно смислено и информационно стойностно изложение! Както и да приветствам идеята за споделяне на източник като посочения в линк. Благодаря!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на evmit
  evmit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както казах вече не е проблемът исляма, а това, че хората искат да вярват в задгробен живот. Ако утре пуснем атомни бомби и изпарим всички мюсюлмани, ще се появи после някоя секта, която ще ни показва пътя към стоте девици. Истината е, че трябва да погледнем към науката и да почнем да мислим за медицината и борбата с рака, вирусите, стреенето като към култ сравним с религиите!

 71. 71 Профил на evmit
  evmit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не съм мюсюлманин, ако затова ми слагате минуси! Аз съм светски тип искащ хората да се кланят на науката и всичките шибани трилиони долари да не се дават за оръжия, а за проучвания със стволови клетки, нанотехнологии, трансплантации, превенция на рака и така нататък. Прочетете малко да видите как едно решение на Буш спира проучванията със стволовите клетки за десетелития напред! Затова хората се връзват на глупостите с девиците - защото виждат, че така или инъче ще умрат!

 72. 72 Профил на takaespravedlivo
  takaespravedlivo
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#70:"evmit"]Както казах вече не е проблемът исляма, а това, че хората искат да вярват в задгробен живот.[/quote]

  Та задгробният живот наистина го има. Само безумец би отхвърлял съществуването му. Всички беди идват оттам, че хората или дефинират прекалено конкретно неговата реалност или пък изобщо я отхвърлят.

 73. 73 Профил на takaespravedlivo
  takaespravedlivo
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#71:"evmit"]Аз съм светски тип искащ хората да се кланят на науката[/quote]

  Т.е. ти си поредният езичник, който иска да се кланяме на един от идолите.

 74. 74 Профил на evmit
  evmit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ти наистина ли тайничко се надяваш да не умреш? Джамията издаде ли ти гаранционна карта за задгробния живот?"

  Не, тайничко се надявам НАИСТИНА да не умра без да чакам гаранционна карта от джамииите

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на evmit
  evmit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Т.е. ти си поредният езичник, който иска да се кланяме на един от идолите. "

  Ти науката ли наричаш идол? Като ходиш на лекар и той като те прати на рентген или кръвна картина - това да не го имаш за някаква магия или ритуал?

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на evmit
  evmit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "А стволовите клетки ще ни направят безсмъртни, нали??? Виждаш ли какъв езичник си! "

  Това със стволовите клетки беше само пример, говоря за инвестициите в наука свързана с медицината. Защото всички ние сме пътници, ако не е тя!

 79. 79 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#51:"StanDim"]и за честване на ислямски празник. След което се е случил...отговора на правоверните с елхата.
  Тотално гнусно. [/quote]
  Подобни неща се доказват с линк, ако искате някой да ви вземе насериозно. Иначе си е поредното една жена казала..Не подценявайте така хората.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 80. 80 Профил на takaespravedlivo
  takaespravedlivo
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#76:"evmit"]Ти науката ли наричаш идол? Като ходиш на лекар и той като те прати на рентген или кръвна картина - това да не го имаш за някаква магия или ритуал? [/quote]

  Както си се запътил към рентгена, една тухла може да ти падне върху главата, към която твоят лекар няма никакво отношение. Хората го наричаме случайност. А иначе си е край на дните ти, защото всичките са пребоени.

 81. 81 Профил на evmit
  evmit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Нека те успокоя. Ти ще умреш като му дойде времето. Гаранция 100%. Няма да е по-късно от стотина години. И да знаеш, че в това е щастието ти. "

  Ето ти си потенциален ислямист, който ще бъде щастлив да умре в рамките на по-малко от 100 години. Стигнахме до сърцето на проблема май?

 82. 82 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  До коментар [#50] от "marrad":

  "имам лека забележка: джамията ''преди'' НЕ ''е била църква''. Строежът бил започнал около 780 година, а маврите по него време са владеели почти целия полуостров, включая и Córdoba"

  Явно, ползваме различни източници -джамията е построена на мястото на по-стара църква /според моите/, а и според екскурзовода ми в Кордоба.

 83. 83 Профил на takaespravedlivo
  takaespravedlivo
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#78:"evmit"]Защото всички ние сме пътници, ако не е тя! [/quote]

  И с нея, и без нея сме пътници. Толкова си наивен, че дяволът лесно би купил душата ти. Бъди много внимателен, ако някой ти я поиска!

 84. 84 Профил на evmit
  evmit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако някой ден видя ангел, дявол, призрак, дух или каквото и да е от отвъдното ще направя щур купон, защото ще съм най-спокойния човек на света, че има нещо там след смъртта. Уви, досега не съм видял нищо паранормално да не е създадено от човек.

 85. 85 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#79:"Кремена"]Подобни неща се доказват с линк,[/quote]

  Ето - http://www.segabg.com/article.php?id=631992

  Как датчани станаха религиозно малцинство в родния си град
  Проблемът за адаптацията става все по-остър в толерантна Европа
  Сергей Джанян, "Огоньок"
  Кокедал е провинциален град в Северна Зеландия. От тук до Копенхаген е една ръка разстояние - 20 км, което на практика го превръща в предградие на датската столица. Тук няма особени забележителности, ако не се брои белоснежният замък на кралица София-Магдалена, строен през XVIII век. Извън това Кокедал е обикновено датско градче с население 9500 души - има и работнически квартал, има и такъв със скъпи вили, макар че на пръв поглед човек не ги различава - в Дания не е прието да се парадира с богатство. По-особено в града стои жилищният комплекс "Егедалсвенге", построен като комплекс със социални жилища в периода 1971-1973 г. Архитектурният му стил е типичен за Скандинавия през 70-те г. - бели панелни 4-етажни блокчета с плоски покриви и бетонни балкони, но всичко е чисто и спретнато, потънало в зеленина.  "Социално жилище" е евфемизъм за понятието "къща за бедните"  В Кокедал тази социална категория е заета от имигрантите, а такъв тук е всеки четвърти жител. Първите преселници се появяват в Кокедал в края на 60-те години, когато в страната започва да навлиза евтина работна ръка от Турция, Пакистан и Северна Африка. Вторият значителен поток от чужденци е през 80-те и 90-те г. - в малкото датско градче тогава намират подслон бежанци от Сомалия, палестинските територии, Афганистан, Иран, Косово.

  През изминалите години "Егедалсвенге" изминава пътя до типичното гето - днес комплексът от 668 жилища се отличава с най-висока населеност при минимална квадратура жилищна площ на човек.

  Когато чуе думата "гето", читателят сигурно си представя Харлем или предградията на Багдад, но го очаква изненада - средногодишният доход на семейство в "Егедалсвенге" е 320 536 датски крони (около 55 хиляди долара). Което принципно съвсем не е зле за квартал, в който 62% от жителите не са заети на трудовия пазар. Тук трябва да добивам и това, че пренаселеността също е по датски стандарти - средната площ на жилищата в "Егедалсвенге" е 86 кв. м.

  Историята на заселването на Кокедал е типична за Дания като цяло - през последните десетилетия в страната, чийто флаг е украсен с християнски символ, убежище все по-често намират носители на друга култура - исляма. С всички произтичащи от това последствия - градът започва редовно да фигурира в полицейските сводки във връзка с улични безредици, предизвиквани от имигрантската младеж. А в документален филм, показан от тв Канал 5, датски полицаи разясняват правилата за поведение в "Егедалсвенге", където обикновено пазителите на закона са посрещани от град от камъни. "Безусловно осъзнавам, че не трябва да излизам от колата и не бива да преследвам престъпници в такива райони. Вкъщи ме чака семейство и искам след работа да се прибера при близките си", споделя един от членовете на полицейски патрул.

  Демографското изкривяване в съчетание с чуждата културна среда води до това, че кореняците датчани тихомълком започнаха да напускат "Егедалсвенге", освобождавайки място за нови обитатели с недатски имена. Днес в комплекса, в който живеят 1377 души, само 522-ма са етнически датчани. Останалите 855 души, или  63%, са имигранти мюсюлмани и потомците им,  вече четвърто поколение.

  На оръжието, което виси на стената в първо действие и задължително трябва да гръмне до края на пиесата, в "Егедалсвенге" му дойде времето. Ролята на оръжието обаче изигра един съвършено мирен предмет - коледната елха, която в комплекса, както и в цяла Дания, по традиция се украсява през декември. И тази година на събрание обитателите на комплекса обсъждаха въпроса да се отделят 5000 датски крони (около 850 долара) за купуване на празничното дърво, играчки и електрически гирлянди за елхата. Когато се стигна до гласуването, стана ясно, че 5-има членове на управителния съвет, които представляват мюсюлманското мнозинство, гласуват "против". И шокираната председателка на управителното тяло на комплекса Карин Лигорд Хансен е принудена да констатира, че жителите на "Егедалсвенге" ще празнуват Рождество без елха.

  Иронията е в това, че решението за отказа е прието три дни след като в същия този "Егедалсвенге" приключват празнуването на мюсюлманския празник Ураз байрям, ознаменуващ края на Рамадана. За организирането на празненствата управителният съвет гласува единодушно да се отделят 60 000 датски крони, с които се вземат под наем атракциони и детски забавления. В празника се включили и араби, и сомалийци, и турци, и датските съседи от квартала.

  Отказът от празнуването на християнското Рождество, меко казано, разочарова немюсюлманските жители на района, които обясняват това решение с липсата на толерантност и откритост от страна на мюсюлманската общност.  "Не е правилно, но какво да се прави - това е демокрацията.  Трябва да се подчиним", въздишат датски пенсионери.

  Историята с отменянето на Рождество намери отклик в цялата страна, предизвика бурна обществена дискусия за датските културни ценности и заплахата от ислямизация на Дания. Но датчаните не биха били датчани, ако не разрешат проблема по демократичен начин и най-вече като не оставят "Егедалсвенге" без елха. Във "Фейсбук" бе организирана всенародна кампания за набиране на средства за купуване на коледно дърво, а пари за провеждане на тържествата обещаха и датски предложил да плати с лични средства организацията на тържествата за Коледа и за Ураз байрям.

  И точно тогава се случи онова, което шокира дори най-жилавите привърженици на демократичните принципи - мюсюлманското мнозинство в съвета на комплекса отказа да приеме дара и безплатната елха. "Преди всичко смятам, че сме длъжни да отстояваме своето решение, доколкото не става дума за пари, а за принципи. Струва ми се смешно, че като мюсюлманин съм длъжен да организирам провеждането на християнски празник. Никога не съм празнувал Рождество и не искам да го отбелязвам и сега", заяви пред журналисти един от петимата мюсюлмани в управителния орган Исмаил Местази.

  Това изявление имаше ефекта на бомба, то не остави равнодушен никого в Дания, да не говорим за десните партии. Включилите се в дебата защитници на датските традиции от националистическата Датска народна партия заявиха, че в исканията си мюсюлманите са отишли твърде далеч. Представителят на датските консерватори Том Бенке бе категоричен: "Хората трябва да имат право да отбелязват своите празници, но и вие сте длъжни да уважавате тържествата на страната, в която сте дошли. Не бива да се опитвате да превърнете Дания в мюсюлманска страна единствено защото вие изповядвате тази религия. Това никога няма да се случи. Напротив, нужно ни е взаимно уважение. А това е пример на отсъствие на уважение към датските традиции и култура".

  В същото време ситуацията в "Егедалсвенге" прие драматичен обрат - група обитатели започнаха подписка за гласуване на вот на недоверие на управителния орган. Когато екип на тв канал TV2 се опита да заснеме репортаж по темата, банда млади имигранти разби стъклата на микробуса на телевизията и журналистите бяха принудени да си тръгнат. Скоро обект на нападение стана и председателката Карин Лигорд Хансен - неизвестни изпочупиха всички прозорци в жилището й. Полицията се зае с разследването, избягвайки всякакви коментари.

  Ситуацията в малкото градче е далеч от разрешение и това няма нищо общо с факта дали има и ще има занапред елха в квартала или не.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 86. 86 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 668 Неутрално

  [quote#11:"baxter"]Ислям означава подчинявам. [/quote]

  ..."Думата „ислям“ е арабско отглаголно съществително име със семитския трибуквен корен „с-л-м“ и базирано на глагола „аслама“ („приемам“, „подчинявам се“). Така „ислям“ означава приемане и подчинение на Бога, а вярващите трябва да демонстрират това, като му се покланят.."
  Защо тълкувате нещата както ви хрумне?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 87. 87 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#63] от "Кремена":

  А това каква връзка има с казаното от него? Или, като не можеш да опровергаеш тезата, искаш да компрометираш източника?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 88. 88 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#82] от "daam":

  ''...Явно, ползваме различни източници -джамията е построена на мястото на по-стара църква /според моите/, а и според екскурзовода ми в Кордоба.''

  Напълно възможно. Не се изживявам като последна инстанция, та може и да греша. Във всеки случай в това, което бях чел до сега за въпросния ''обект'' - включая и википедийната статия на испански - за такъв ''предшественик'' не се е споменавало.

 89. 89 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Мисля че вече е твърде късно за диалози. Преккрачиха всички възможни граници на търпимост като докато отново се лигавим как да ги наричаме - радикални или умерени, ислямистите които убиха вече 17 души в Европа и хиляди в средния изток организират траурен поход с лика на Осама в Истанбул пред джамията Фатих!!!, горят църкви в Нигерия и заплашват различни медии в Германия, Франция и Белгия.

 90. 90 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  До коментар [#79] от "Кремена":

  ''Подобни неща се доказват с линк, ако искате някой да ви вземе насериозно. Иначе си е поредното една жена казала..Не подценявайте така хората. ''

  ''Поканата'' не беше пряко към мен, но тъй като аз започнах с темата ''Кокедал'' ( това е въпросното предградие), ето линкове на три езика:

  http://www.segabg.com/article.php?id=631992
  http://t.libertaddigital.com/internacional/europa/2012-11-15/ciudades-europeas-retiran-el-arbol-de-navidad-por-temor-a-los-musulmanes-1276474367/?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.bg%2F
  https://www.opendemocracy.net/susi-meret/christmas-trees-islam-and-right-wing-populism-danish-christmas-story

  Още трябват ли?

 91. 91 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#85] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  Благодаря за изпреварващия ход!

 92. 92 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#48:"biss Mark"]статията е пълна с неточности.[/quote]

  така е. това пък за "океаничността" и "сухоземността" е пълна фантазия. за монолитността на исляма - също. за "човешките ценности" - също. за "страховития Бог на Стария завет" - също. за "склонноста на човешката същност" към простота - също. за "ислямския 15ти век" - също. за това, че ислямът не е изживял "своите кръстоносни походи и религиозни войни" - също.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 93. 93 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ислямът без всякакво съмнение ни е абсолютен и безусловен враг, което не означава че всички мюсюлмани са ни врагове нито че всички ислямски секти са еднакво опасни. Но абсолютно и безусловно решаването на проблема на цивилизацията с исляма минава през публично казване на цялата истина за него.

 94. 94 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ислямистите ако искат да се откажат от дяволския порочен запад и неговите ценности нека да бъдат така добри да се откажат от електриечеството, телекомуникациите, автомобилите от медицината и т.н. Нека се откажат последните модели телефони - мечтата на всеки главорез в Рака. Нека се откажат от всички тези дяволски западни изчадия. Ще станат един прекрасен халифат тогава.

 95. 95 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#90] от "marrad":

  не е само този случай. това е само един от много. между другото, от вчера е едно от последните попълнения в дългия списък на Европа, която доброволно жертва правата си в името на "опазването на правата на вероизповедание". забраната от Оксфорд юнивърсити прес за споменаване на свинско в техни книги. je_suis_slanina.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 96. 96 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#94:"selinda"]откажат от електриечеството, телекомуникациите, автомобилите от медицината и т.н. Нека се откажат последните модели телефони [/quote]

  те няма да се откажат, защото те нямат проблем с употребата на тези неща за праведни шариатски цели. дилема няма. няма "мека срещу механизация", както някои социолози от 20ти век наивно си въобразяваха.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 97. 97 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 422 Неутрално
 98. 98 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#95] от "abdelhaqq":

  ''забраната от Оксфорд юнивърсити прес за споменаване на свинско в техни книги. je_suis_slanina.''

  От статията в ''Д.'' останах с впечатление, че ''табу''то засяга и живите прасета. Принципна разлика няма.

 99. 99 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#49] от "Barcelina #Je suis Charlie":

  Империализма няма никакъв интерес от "Европа под Кръста" ...
  По своя Проект, Острова и САЩ "само" сменят нейния антипод в основното противоречие на 21-я век - политическия Ислям, с Русия и толкоз ...
  Охранителните им фирми вече "планират" петролни полета на черна Африка, където им предстои да стъпят и върху китайска "мотика" ... 100. 100 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#79:"Кремена"]Подобни неща се доказват с линк[/quote]
  В нета има много за този случай:
  "...мюсюлманското мнозинство в борда на директорите отказа да разреши разходи от 7000 датски крони ($ 1200) за ежегодните коледни празненства на общността.

  Гласуването дойде малко, след като за същия съвет на директорите даде разрешение да се изхарчат 60 хиляди крони ($ 10,000) по случай честването на мюсюлманския празник Курбан. Пет от девет от членовете на борда са мюсюлмани...."
  http://watchtowerman.blog.bg/politika/2012/11/26/daniia-se-prevryshta-v-isliamska-dyrjava.1024699

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK