Капитализмът сам заложи условията за своето унищожение

Джеръми Рифкин

© wikimedia commons

Джеръми РифкинЕдна от най-обсъжданите книги на 2014г. бе The Zero Marginal Cost Society на политическия анализатор и консултант Джеръми Рифкин. Идеите на американеца, съветвал Европейската комисия, европарламента и лидери като германския канцлер Ангела Меркел, са, че предстои фундаментално разместване в начина, по който функционира икономиката, разпределя се властта и се организира обществото. Предлагаме ви част от статията му за британския вестник "Гардиън", в която той накратко излага основните точки на теорията си.


В момента на своя краен триумф капитализмът ще срещне своя край, пише Рифкин. Според него настоящата икономическа система се справя толкова добре с намаляването на производствените разходи, че сама е създала условията за своето разрушение.


"Дори и в най-смелите си мечти никой не си е представял
технологична революция толкова успешна, че е намалила производствените разходи почти до нула


което позволява продуктите да са почти безплатни, изобилни и да не се подчиняват на пазарните сили", заявява Рифкин.


Според него много производители днес оцеляват с минимални печалби, а в близко бъдеще ще колабират заради конкуренцията на производствени колективи. Анализаторът е на мнение, че от останките на настоящата икономическа система ще се роди нов икономически модел, поддържан от бързото развитие на енергетиката, комуникациите и транспорта.


Някои сектори, например музиката и киното, вече губят много от възможностите, които интернет предлага за популяризиране на съдържание с нулев бюджет. 3D принтирането и развитието и автоматизирането на логистичните връзки означава, че този феномен ще се разпространява във все повече сектори на икономиката.


Този нов модел ще позволи и решаването на проблеми от ранга на климатичните промени, ограничените ресурси и щетите, нанасяни от човечеството върху природата, тъй като


производството на бъдещето ще се нуждае от минимални количества енергия, материали, труд и капитал


Всяка икономика в историята на човечеството е основавала своя успех на комуникациите, енергетиката и транспорта, пише Рифкин, а според него трите днес се сливат в "суперинтернет". Радикалните промени, които комуникациите вече претърпяха, ще бъдат последвани от революция в транспорта. "Скоро ще имаме почти безплатно електричество и принтирани автомобили след 10-15 години", казва той. "Ако добавим GPS навигация и автомобили без шофьори към това, разходите за транспорт падат почти до нула".
 

Капитализмът сам заложи условията за своето унищожение

© Георги Кожухаров


Анализаторът посочва, че все повече малки и средни предприятия и дори жилищни квартали вече произвеждат собствена зелена енергия, което удря тежко енергийните гиганти. Той прогнозира, че цените на възобновяемите източници ще спаднат рязко в следващите години. "Можеш да създаваш собствена зелена електроенергия и след това да отиваш в енергийния интернет и да програмираш приложенията си да споделят излишното електричество с останалите. Това не е теория. Вече започва", пише Рифкин.


Той дава пример с германската енергийна корпорация E.ON, която вече е осъзнала, че традиционният модел на централизирани енергийни фирми е на път да изчезне и се преориентира към предоставяне на услуги за организирането на енергийни потоци.


Според Рифкин


ключово за тази икономическа революция е предотвратяването на опитите на някои държави и фирми да контролират интернет


"Ако успеем да запазим неутралността на мрежата, всеки потребител ще може да се превърне в производител и да захранва разширения интернет със своите творения", смята той.


След разпада на капитализма мястото на големите корпорации ще бъде заето от неправителствения сектор, посочва Рифкин, а доказателство за това са стотиците милиони хора, които и днес участват в световни доброволчески и благотворителни мрежи. Според него икономистите игнорират тези "кооперативи", тъй като те не създават пазарен капитал.


Рифкин признава, че може и да не доживее осъществяването на прогнозите си, но е убеден, че тези изменения в структурата на икономиката са единственото решение на проблемите с устойчивия растеж, пред които е изправено човечеството.


"Разполагаме с платформа, която ще ни позволи да постигнем целите си", пише той. "Не знам дали това не се случва късно, но ако има друг вариант, нямам идея какъв би могъл да бъде той. Това, което знам обаче, че ако се придържаме към големите корпорации и фосилните горива, ядрената енергетика, централизирани телекомуникация в условията на растяща безработица и свиващ се БВП, няма да постигнем нищо".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK