Капитализмът сам заложи условията за своето унищожение

Джеръми Рифкин

© wikimedia commons

Джеръми РифкинЕдна от най-обсъжданите книги на 2014г. бе The Zero Marginal Cost Society на политическия анализатор и консултант Джеръми Рифкин. Идеите на американеца, съветвал Европейската комисия, европарламента и лидери като германския канцлер Ангела Меркел, са, че предстои фундаментално разместване в начина, по който функционира икономиката, разпределя се властта и се организира обществото. Предлагаме ви част от статията му за британския вестник "Гардиън", в която той накратко излага основните точки на теорията си.


В момента на своя краен триумф капитализмът ще срещне своя край, пише Рифкин. Според него настоящата икономическа система се справя толкова добре с намаляването на производствените разходи, че сама е създала условията за своето разрушение.


"Дори и в най-смелите си мечти никой не си е представял
технологична революция толкова успешна, че е намалила производствените разходи почти до нула


което позволява продуктите да са почти безплатни, изобилни и да не се подчиняват на пазарните сили", заявява Рифкин.


Според него много производители днес оцеляват с минимални печалби, а в близко бъдеще ще колабират заради конкуренцията на производствени колективи. Анализаторът е на мнение, че от останките на настоящата икономическа система ще се роди нов икономически модел, поддържан от бързото развитие на енергетиката, комуникациите и транспорта.


Някои сектори, например музиката и киното, вече губят много от възможностите, които интернет предлага за популяризиране на съдържание с нулев бюджет. 3D принтирането и развитието и автоматизирането на логистичните връзки означава, че този феномен ще се разпространява във все повече сектори на икономиката.


Този нов модел ще позволи и решаването на проблеми от ранга на климатичните промени, ограничените ресурси и щетите, нанасяни от човечеството върху природата, тъй като


производството на бъдещето ще се нуждае от минимални количества енергия, материали, труд и капитал


Всяка икономика в историята на човечеството е основавала своя успех на комуникациите, енергетиката и транспорта, пише Рифкин, а според него трите днес се сливат в "суперинтернет". Радикалните промени, които комуникациите вече претърпяха, ще бъдат последвани от революция в транспорта. "Скоро ще имаме почти безплатно електричество и принтирани автомобили след 10-15 години", казва той. "Ако добавим GPS навигация и автомобили без шофьори към това, разходите за транспорт падат почти до нула".
 

Капитализмът сам заложи условията за своето унищожение

© Георги Кожухаров


Анализаторът посочва, че все повече малки и средни предприятия и дори жилищни квартали вече произвеждат собствена зелена енергия, което удря тежко енергийните гиганти. Той прогнозира, че цените на възобновяемите източници ще спаднат рязко в следващите години. "Можеш да създаваш собствена зелена електроенергия и след това да отиваш в енергийния интернет и да програмираш приложенията си да споделят излишното електричество с останалите. Това не е теория. Вече започва", пише Рифкин.


Той дава пример с германската енергийна корпорация E.ON, която вече е осъзнала, че традиционният модел на централизирани енергийни фирми е на път да изчезне и се преориентира към предоставяне на услуги за организирането на енергийни потоци.


Според Рифкин


ключово за тази икономическа революция е предотвратяването на опитите на някои държави и фирми да контролират интернет


"Ако успеем да запазим неутралността на мрежата, всеки потребител ще може да се превърне в производител и да захранва разширения интернет със своите творения", смята той.


След разпада на капитализма мястото на големите корпорации ще бъде заето от неправителствения сектор, посочва Рифкин, а доказателство за това са стотиците милиони хора, които и днес участват в световни доброволчески и благотворителни мрежи. Според него икономистите игнорират тези "кооперативи", тъй като те не създават пазарен капитал.


Рифкин признава, че може и да не доживее осъществяването на прогнозите си, но е убеден, че тези изменения в структурата на икономиката са единственото решение на проблемите с устойчивия растеж, пред които е изправено човечеството.


"Разполагаме с платформа, която ще ни позволи да постигнем целите си", пише той. "Не знам дали това не се случва късно, но ако има друг вариант, нямам идея какъв би могъл да бъде той. Това, което знам обаче, че ако се придържаме към големите корпорации и фосилните горива, ядрената енергетика, централизирани телекомуникация в условията на растяща безработица и свиващ се БВП, няма да постигнем нищо".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Защо не го беше казал това ПРЕДИ да избухне икономическата криза?! Преди десет години,например. Сега то губи тежест...

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Твърде малко е написано за да коментираме, но очевидно не капитализмът е подготвил условията за собственото си унищожаване, а техническият прогрес. А и от примерите, които дава авторът, става въпрос все за технически прогрес, не за капитализъм. Каква е ролята на капитализма за създаването на интернета? Никаква. Изобретен бе по държавни програми и държавна поръчка. Капиталът използва интернет да печели и капиталът е този, който се стреми да го обсеби, да сложи ръка на информационния ресурс и шепа хора да се облагодетелстват, но точно към това се стреми и масата хора, да го използват в своя полза.
  Възможността човек да сложи слънчеви панели на покрива, да се самозадоволява с енергия, да зарежда колата със слънчева енергия, това си е чисто натурално стопанство, което ликвидира капитализма. Но слънчевите панели не се изобретяват от капиталисти, нито в капиталистически предприятия, а в научни лаборатории и в университетите, повечето под контрола на държавата, работещи по държавни поръчки. Вярно, някакво капиталистическо предприятие произвежда самите панели, но това не е достатъчно да кажем, че капитализмът сам създава условия за унищожаването си.

 3. 3 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А тук, по нашите земи, винаги сме знаели, че всяко нещо има край, и че само кренвиршът има два края.

 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Загнилия капитализам пак ли ще загнива ?

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Автора явно разчита на късата памет на хората. Не беше далеч назад времето когато сменяхме капитализма с новия, по-съвършен "обществен строй"- комунизЪма! Хайде стига общи приказки, и този решил да заработи парички със писане на глупости.
  Опирайки се на сегашните обществени отношения не виждам какви нови ще ги заменят, или автора смята, че обществото ще престане да съществува, ще се пръснем на свободни електрони и ще живеем без производство, без размяна, без натрупване????? Как, на фотосинтеза или ще спим в летаргия?
  Колкото и да рекламирате книжлето на този "творец", няма да си го купя! Да не сте му издатели и да го рекламирате?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#2:"gozambo"]става въпрос все за технически прогрес, не за капитализъм[/quote]

  Напротив, точно за това става дума - без капитализъм не може да има технически прогрес.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Според него много производители днес оцеляват с минимални печалби, а в близко бъдеще ще колабират заради конкуренцията на производствени колективи[/quote]
  Производствени колективи? Ново 20... пЪрдон - АПК (аграр... пЪрдон - алтернативно-промишлени комплекси)? Хич бива ли за закуска да ни поднасяте надеждите на поредния латентен марксист, за когото капитализЪмът е междинен стадий по пътя към кАмунизъма?

  Каквото има да става, ще става, но във всеки случай не държа да станем някаква комунарска утопия...

 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 849 Весело

  Не мога да се съглася, че техническият прогрес ще е гробокопачът на капитализма.
  Все пак капитализмът е обществена система на взаимоотношения, не само за размяна на стоки, услуги и активи, а и ценностна система. А тя е че всеки индивид има възможност да реализира способностите си, спазването на определени правила от всички, конкуренцията е свещено право на потребителя, реален пазар на всичко с което иска да се раздели, измисли, създаде, произведе човек или съответно да придобие.
  Ценностната система на капитализма е създадена през ренесанса, а основната идея е че всеки индивид е ценен.

  Прогресът не само, че няма да унищожи капитализма, а ще го утвърди като обществена система поне за още две столетия.
  Идва времето, в което най-важният ресурс на човека е неговият мозък.
  В крайна сметка имаме за момента най-уникалната машина в главите си, а поне 3/4 от населението на планетата не знаят какво да правят с между ушното си пространство и стават роби и фанатизирани общества от безчовечни религии.
  Човечеството е в началото на нов етап на развитие и това ясно се вижда.
  Разликата между Запада (Европа, С Америка, Австралия) и умствено изостаналият Арабски свят, към който следва да причислим цяла Африка и Азия с изключенията Япония и Южна Корея.
  Южна Америка се лута, но осъзнава че изостава от Запада, докато Русия категорично се е запънала в 20-ти век и не ще да помръдне напред и на милиметър.
  Не знам Индия и Китай накъде ще тръгнат, но това няма кой знае колко значение предвид, че някои събития в историята могат да бъдат забавени, но не и спрени.
  Най-близкият и пример е Путин и вледеняващият го страх от цветна революция и Майдан на Червеният площад.
  Колкото и да забавя, все ще дойде.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#5:"chichka"]Опирайки се на сегашните обществени отношения не виждам какви нови ще ги заменят, или автора смята, че обществото ще престане да съществува, ще се пръснем на свободни електрони и ще живеем без производство, без размяна, без натрупване?????[/quote]

  Дадох пример със слънчеви батерии и ел.автомобил как се връщаме в натуралното стопанство. Светът е съществувал и без капитализъм, без натрупване /каквото и да означава/ доста дълго време.
  Проблемът на повечето хора, че не могат да си представят замяната на капитализма с нещо друго, ако това не стане на една дата и във всички области едновременно.

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#6:"Един препатил"]Напротив, точно за това става дума - без капитализъм не може да има технически прогрес.[/quote]

  Това не е просто неверно твърдение, това е лъжа. Технически прогрес е имало преди капитализма, ще има и след него. Дадох конкретен пример с интернет- за създаването му капитализмът няма никакъв дял. И за повечето нововъведения е така. Покрай НАСА се дава началото на безброй изобретения, които впоследствие капиталистите използват, не не те ги създават. Университети и лаборатории, какво общо имат те с капитализма? Но техническият прогрес тръгва оттам.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  е пропуснал е едни 2млрд човека , недокоснати от "технологична" революция и представите ни за общество . та преди да рушне капитализма , да намери решение за тях

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  Полезна статия но недовършена...Защо например не се споменават някои държави , Китай , Русия , Индия , Турция....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Bukalemun
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  ...тъсещи нов световен модел.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Bukalemun
 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Технологиите побеждават създателите си... До следващите, от по-ново поколение.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До кога ще продължават пагубните стремежи на западния свят (напр. кризата през 2008 г.) да превръщат тонове безценни облигации и банкноти в истински пари ? Нужен е друг начин.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Bukalemun
 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#9:"ironhorse"]Не мога да се съглася, че техническият прогрес ще е гробокопачът на капитализма. [/quote]

  Гробокопач е твърде силно като израз. Техническият прогрес не е вкарал в гроба и натуралното стопанство, но го е елиминирал като доминиращо. И когато говорим за капиталистически отношения, или за ценностна система, трябва да имаме предвид, че капитализмът е надградил над натуралното стопанство, че последното е имплантирано в него. И натуралното стопанство е дало на хората също много здрава ценностна система, която ги прави и добри работници, и добри капиталисти, дала им е много добродетели, които и през капитализма се използват и са в плюс.


  [quote#9:"ironhorse"] а и ценностна система. А тя е че всеки индивид има възможност да реализира способностите си, спазването на определени правила от всички, конкуренцията е свещено право на потребителя, реален пазар на всичко с което иска да се раздели, измисли, създаде, произведе човек или съответно да придобие. [/quote]

  Като си затворим очите за израза "конкуренцията като свещено право на потребителя", едва ли някой се кани да премахва съществуващата ценностна система. Все пак не става въпрос за премахване на капитализма по марксически път, чрез насилие. И ценното от тази ценностна система вероятно ще се запази и ще служи на хората в новите икономически условия, както се е случило с натуралното. Извинявайте, но натуралното стопанство е създало отговорни, работливи, инициативни, дисциплинирани хора, които носят сами отговорност за себе си. Каквото произведат, това ще ядат. Научило е хората да разчитат на собствения си труд. Научило ги е да си пазят собствеността. Вижте днес какво огромно отражение има натуралното стопанство в различните държави. В Русия- крепостници, разкулачване и днес негодници, които не могат да произведат за себе си. В Западна Европа хора с висока трудова етика. В единият регион капитализмът получава качествен материал / по Бойко Борисов/, в другият капитализмът трудно работи, защото матриалът негоден. Нашенските цигани, които никога не са имали земя и са пропуснали аграрния период с натуралното стопанство, днес не стават ни за работници, ни за капиталисти.
  Отново се връщам на тезата, че на форумците в главите им се върти само представата от Октомврийската и деветосептемврийсака революции и само то такъв начин си представят смяната на капитализма с нещо друго. Аз давам конкретен пример как това става- на всеки покрив слънчеви батерии, всеки се самозадоволява с ел.енергия и зарежда автомобила си с енергия. Самозадоволяване с енергия, без да се налага капиталист да ти организира производството, преноса на енергия, да ти добива петрол, преработва в бензин и продава на бензиностанции. По-малко капитализъм, повече самозадоволяване. Или чрез интернет хората да се обединяват в групи за някакви дейности- например директна доставка на стоки, при което се елиминира капиталистът търговец, посредник между купувача и фабриката. Отново имаме по-малко капитализъм и изземване на капиталистическите функции от самите потребители, при което последните не стават капиталисти, но един капиталист изчезва.

 18. 18 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Голям оптимист е Рифкин

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Ами да,света се развива въпреки отчаяната съпротива на диктатурата на пролетариата.

 20. 20 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#13:"Çetin Çalışır"]Полезна статия но недовършена...Защо например не се споменават някои държави , Китай , Русия , Индия , Турция.... [/quote]

  Как да се споменат, с добро или с лошо?
  Въпросните държави нищо не изобретяват, те само копират. И научно-техническите новости и обществените отношения, в частност икономическите, се променят, развиват в Западния свят. Какво да споменат за Русия, как Путин е измислил държава, която разчита на износа на петрол?

 21. 21 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#12:"deribeev"]е пропуснал е едни 2млрд човека , недокоснати от "технологична" революция и представите ни за общество . та преди да рушне капитализма , да намери решение за тях [/quote]

  Без да му ставам адвокат, човекът е само писател, наблюдател и анализатор, не е Бог. От него не зависи нито рухването, нито задържане на рухването, докато и изоставащите настигнат първите. И капитализмът едва ли ще рухне. Просто на първо време ще му се създаде конкуренция в лицето на други, некапиталистически форми на производство и размяна. Пътят ще е еволюционен, т.е. дълъг.

 22. 22 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Весело

  Нищо не прочетох за инфраструктурата, която ще осигурява функционирането на транспорта, комуникациите и "безплатното" производство. Кой ще я изгражда, поддържа и подменя? "Кооперативи от свободни личности", умеещи само да цъкат приложения на смартфоните си ли?

  За изненада на мнозина, инфраструктурата струва много, много пари, водата не тече от само себе си от чешмата, а токът от слънчевия панел има нужда от проводници, за да стигне до компютъра..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 23. 23 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Рифкин: http://youtu.be/l7AWnfFRc7g

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 24. 24 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#9:"ironhorse"]Ценностната система на капитализма е създадена през ренесанса, а основната идея е че всеки индивид е ценен. [/quote]

  Нещо се бъркаш. Капитализмът няма чак такива заслуги. Идеите за индивида са развити от философи, не от капиталисти. Може процесите да са съвпаднали по време, но за индивидуалните свободи са измислени от философи и гарантирани от държавата. Без гарантираните от държавата индивидуални свободи капиталистите биха превърнали работниците си в роби и капитализмът би отрязал клона на който стои. Собствено, много е важно да се разбере, че когато се каже капитализъм, това означава и силно развита държава със съответната държавна защита на населението от произвола на капиталистите. Без подобна държава капитализмът се изражда в робовладелство.

 25. 25 Профил на Реформатор Пръмов
  Реформатор Пръмов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Това е един интересен ракурс към развитието на обществото, твърде далечен от идеолиогическите догми, към които сме привикнали/както личи и от коментарите по-горе/.
  Техническият прогрес променя света и нас самите по-бързо, отколкото ние /по-зрялото поколение/ можем да възприемем и осмислим.
  Никой не може да предвиди със точност, какво ще се случи.
  Развитието на изкуствения интелект, генетиката, новите разработки в енергетиката може да преобърнат всичко.
  И никой не знае сега, дали това ще е за добро или пък за лошо.

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#9:"ironhorse"]Прогресът не само, че няма да унищожи капитализма, а ще го утвърди като обществена система поне за още две столетия.
  Идва времето, в което най-важният ресурс на човека е неговият мозък. [/quote]

  Тук си противоречиш. Мозъкът като стане най-важния ресурс за чий ни са капиталистите? Да ни цуцат? Дадох пример с търговията. Който има мозък, използва интернет и си доставя стоки, заобикаляйки голямата търговска верига. Повече хора като им заработят мозъците, един посредник-капиталист загива. На още повече хора като им заработят мозъците, загиват цели производства с дрънкулки, заради по-високия естетически вкус или заради екологични подбуди, или просто заради ново отношение спрямо потреблението. Днешното потребителство утре може да изчезне, защото хората са доста по-осъзнати личности.

 27. 27 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Теорията е интересна и намеква за нещо съществено - безработицата. Техническото и технологично развитие води до това. А това значи, че държавите ще стават все по-социални...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Има различни форми на Капитализъм. Тази, която Рифкин посочва, е на клиентелния, напазарен, дясно-либерален англосаксонски Капитализъм по американски образец, на Неолиберализма, който беше възроден през 1980 година от Рейгън и Тачър след близо 50 годишна забрава (от Великата Депресия до 1980).
  Неолиберализмът се провали само след 28 години съществуване окончателно на 15.09.2008 година. Досега той се лута като муха без глава, опитван да бъде възкресен от политици, непознаващи нищо друго и зависими от корпоративните интереси.

  Неолиберализмът и Либертанството се провалиха тотално!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#22] от "pag":


  [quote#22:"pag"]а токът от слънчевия панел има нужда от проводници, за да стигне до компютъра...[/quote]
  Скоро няма да има нужда от проводници...
  http://megavselena.com/mechta-na-nikola-tesla-stana-realnost/

 31. 31 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  На този съм му чел няколко книги през годините,и твърдо мога да кажа-като прогнозатор е кръгла нула.Например прочетете "Европейската мечта"-книгата е написана през 2004 година и представлява подобни като гореописаните размишления за бъдещето на Европа.Досега успеваемостта на прогнозите му в тази книга са АБСОЛЮТНО 0%...

 32. 32 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#14:"Çetin Çalışır"]...тъсещи нов световен модел. [/quote]

  По-скоро търсят да открият нов вид топла вода, вместо да се съсредоточат в откриването на нов (по-бърз и икономичен) начин за затопляне на водата.
  Гащи нямат на ... си - тръгнали Космоса да усвояват. И за какво им е?!
  Като ония ненормалници, които не са облагородили притежаваните територии, а тръгнали да завземат от съседите.
  Кой ще ви се върже? - Простолюдието. Но, простолюдието не произвежда висока добавена стойност. То съществува от ядене до ядене.

 33. 33 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#24] от "gozambo":

  Вярно, ама това се постига с кръв, а не е просто даденост. Заради СССР , европейците получиха малко социализъм, който в момента си заминава и оставя сума страни на ръба на оцеляването.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 34. 34 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Всичко се променя... рано или късно. Не толкова, колкото може да изглежда на пръв поглед... и със сигурност (твърде често) недостатъчно за да бъде представена промяната като сензация. Капиталистически отношения - под една или друга форма - съществуват от времената на Марк Крас насам, че и от по-преди. Прибързано е да ги отписваме струва ми се, понеже не всяка промяна означава загробване.

  Свобода за Надежда Савченко!
 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#32] от "vhv":


  [quote#32:"vhv"]Кой ще ви се върже? - Простолюдието. Но, простолюдието не произвежда висока добавена стойност. То съществува от ядене до ядене. [/quote]
  То гласува, приятел. И по този начин предопределя определени процеси. Поразсъждавай в тази плоскост...Може да стигнеш до извода, че простолюдието е двигател на прогреса.

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И нека да имаме предвид, че капиталистически хредприятия има от най-дълбока древност, но капитализмът търпеливо изчака великите открития, изчака изобретяването на парната машина, на тъкачния стана и много други, за да се утвърди капиталистическите отношения като доминиращи. Ако парната машина и тъкачният стан още не бяха изобретени, капитализмът още щеше да чака. В този смисъл капитализмът както е дошъл, така и ще си отиде. Каквото го е докарало на власт, това и ще го свали.

 37. 37 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Отново ще се повторя-не си струва да се дискутират книгите на Джеръми Рифкин.Наскоро препрочетох "Европейската мечта".Писана е през 2004 година,и докато я препрочитах,ту ми беше тъжно,ту смешно..Абсолютно нищо от това,което беше писал,не се беше сбъднало...Книгите му са нещо като упражнение по фантазия...

 38. 38 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Затова им свалям шапка на икономистите, без да ги харесвам, че могат да интерпретират дадена тема по десет различни начина. Дето казваше моя приятелка "каква литераторка съм аз, ако не мога да говоря поне час за един гвоздей." Светът така или иначе върви напред и дори капитализмът може да се промени. Но това са прогнози и не знам защо тоя господин ги прави. Вчера Рон Байрон, американски милиардер, който закупи акции на Манчестър Юнайтед заяви пред СЕП/компания за спортно партньорство/, че ще утрои парите си в тоя проект. Това звучи къде по-реално от прогнозите на м-р Рифкин.

 39. 39 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#27] от "Добрин Велков":

  Това, от няма и къде! Защото сегашните работници, могат да бъдат заменени от компютри...Проблемът е, дали сегашното статукво, ще позволи тези промени безкръвно?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 40. 40 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#32] от "vhv":


  [quote#32:"vhv"]Простолюдието. Но, простолюдието не произвежда висока добавена стойност. То съществува от ядене до ядене.[/quote]

  Ти като си от голямото добро утро, какво пишеш по разни медийни форуми? Ако не е това простолюдие да консумира и консумира няма да има корпорации и милиардери/милионери.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 41. 41 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#5:"chichka"]Колкото и да рекламирате книжлето на този "творец", няма да си го купя! [/quote]
  Е нема такова животно, казал шопа виждайки жираф за пръв път.

 42. 42 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#35:"Добрин Велков"]То гласува, приятел. И по този начин предопределя определени процеси. [/quote]
  Гласува за онзи който дава ЧебабЧетаТА. И определените процеси са предопределени още преди гласуването.

 43. 43 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#35:"Добрин Велков"]То гласува, приятел.[/quote]

  Мислех да го напиша, имайки предвид кебапчетата, които раздаваше "новия". Да, благодарение на простолюдието (и на инвестираните средства) той получи присъствие, от което по-късно не остана нищо.
  Изконсумираха 1 MW, за да произведат 10KW (асоциация с инфото за Н.Т., което ми хареса). При тези е така. Цената няма значение, защото винаги я плащат другите.

 44. 44 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#40:"angevins"] Ако не е това простолюдие да консумира [/quote]

  Не съм "голямо добро утро" (поне засега). Продуктът и услугата, които извършваме не са ориентирани към въпросната социална и интелектуална група. Просто не са типът клиенти с които работим.(За щастие, можем да си позволим да си избираме клиентите. Не търсим масовост)

 45. 45 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  интересно, че подобни аргументи изтъкват в подкрепа на Робовладелството Южните щати или пък захарните плантации в Английските колонии. Едва ли не без безплатния робски труд светът щял да загине. Както се вижда 150 години по-късно сме живи и здрави. Няма нищо ФУНДЕМНТАЛНо, което да се случва в икономическата и социална теория. Напротив, всичко се движи според икономическите и обществени закони. Само човек трябва да ги познава и да интерпретира правилно.

 46. 46 Профил на Geo
  Geo
  Рейтинг: 594 Весело

  "Дори и в най-смелите си мечти никой не си е представял технологична революция толкова успешна, че е намалила производствените разходи почти до нула, което позволява продуктите да са почти безплатни, изобилни и да не се подчиняват на пазарните сили", заявява Рифкин."

  От което изказване разбираме, че автора не си е мръднал пръста да произведе каквото и да е през живота си дотук.

  Истината ще ви освободи
 47. 47 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#13:"Çetin Çalışır"]Турция.... [/quote]

  [quote#14:"Çetin Çalışır"]...тъсещи нов световен модел. [/quote]
  Да, особено Турция търси нов световен модел - високотехнологичен шериат начело с Ердоган ефенди.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 48. 48 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А Бойко Борисов чел ли е това?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Този ми звучи като лъжец. Взема подбрана част от факти, променя ги 2-3 пъти и прави теория. Капитализма си е много добре. В момента по-силно се развива в Азия. Има уникален шанс да тръгне е в България - забелязвам напоследък, че някои хора се усетиха какво да правят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 50. 50 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 709 Весело

  [quote#1:"deaf"]Защо не го беше казал това ПРЕДИ да избухне икономическата криза?! [/quote]
  Това го е казал още Карл Маркс и много други след него до ден днешен!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 51. 51 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 480 Неутрално

  В един филм един пита каква система е капитализма като отношения. Времето беш 17 век. Отговора беше това е система при която всеки е сам за себе си...а боге против всички. Това е вярно за ранния капитализъм...но, не и днес. Конкретно в България/щото вече сме капитализъм/ нещата ще се подобрят бързо ако започнем да се интересуваме все повече за пътя на парите в държавата и във фирмите. Във фирмите ако ведомостта за заплати стане прозрачна...нямате идея какво ще стане. Дай боже това да стане по-бързо. В държавата също трябва да се проследяват подробно пътищата на парите от влизането им в бюджета, до харченето на последния лев. За мен ще бъде много интересно някоя медия да направи проучване и направи топ 100 от най-полезните за бюджета фирми. Аз бих се заел, но нямам ресурс за това, докато големите медии имат всичко за да го направят...но, дали ще им стигне волята не знам.

  сократ1
 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Любопитно

  Всяка система се изчерпва ... някоя от поредните кризи ще е фатална ... Капитализма е отживелица ! Възможна е кратка ремисия преди летален изход ... като робството в Новия свят /САЩ, Бразилия/ за късовреме след края на робовладелските империи Египет и Рим

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Весело

  Смях се много. Отдавна не бях чел такава левичарска, ретроградна глупост. Страхът от "ужасяващия" прогрес е съпътсвал човешкото откакто се помним. Още Прометей си е имал проблеми по нашето Черноморие. Подобни на Йеремия Рифкин, със старозаветен бекграунд и апокалиптични виждания са в основата на застрахователниябизнес.
  Като се замислите ще видите, че СТРАХ е в основата на всички човешки прояви. Този тарикат това продава.
  Дано и ние не изкукуригаме на неговата възраст. Като гледам Бжежински, Кисинджър, Хънтнгтън и Ванга са на неговия акъл.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 54. 54 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Нас това не ни засяга. Ние имаме още комунизъм да борим. Много сме далеч от... зелените неща...

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#49:"Технолог"]Капитализма си е много добре. В момента по-силно се развива в Азия.[/quote]СМЯХ от Ханой до Хавана ... Голям виц ! Може да изглежда като капитализъм, ама си е НЕП - публично-частно партьорство под контрола на ком. партии с преплитане на сметки и цени

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 57. 57 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Винаги съм имал високо мнение за "Гардиън". С тази статия, обаче, малко ми паднаха в очите. Написаното от Рифкин, според мен, не е достатъчно задълбочено. Подхвърлени са много и широкообхватни теми с очакването да привлекат повече публика, но качеството на публикацията не е на много високо ниво. Проблемите на технологичната безработица, например, заслужават по сериозно внимание.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 58. 58 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  [quote#26:"gozambo"]Мозъкът като стане най-важния ресурс за чий ни са капиталистите? Да ни цуцат? Дадох пример с търговията. Който има мозък, използва интернет и си доставя стоки, заобикаляйки голямата търговска верига. Повече хора като им заработят мозъците, един посредник-капиталист загива.[/quote]
  Явно според теб капиталист е същото, каквото е според марксизЪма-ленинизЪма - алчен дебел тип който 'цуца' от онеправдания пролетариат. Всъщност това е система, при която всеки е отговорен за себе си и има шанс да реализира способностите си, вкл. да стане капиталист. Който има мозък обикновено не го цуцат, и такива хора дават шанс на тия с по-малко мозък също да живеят все по-добре. Въпроса е дори тия с по-малко мозък да имат все пак достатъчно мозък за да схванат, че подобно устройство е и в техен интерес (всъщност най-вече в техен интерес) и че тия с повече мозък заслужават да имат повече. Напредналите общества са тези, при които достатъчно мозък имат достатъчно голям брой хора. За разлика от тях изостаналите общества считат, че тия с мозък и тия без трябва да са 'равни'. Естествено, няма как да издигнеш глупавите до нивото на умните, затова уравняването е възможно единствено в обратната посока, към ниското ниво. Именно това е причината всички опити за построяване на комунизъм до момента да са приключили с провал, глад и мизерия.

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Вярно е че света се променя динамично пред очите ни дори в рамките на един човешки живот който е изключително кратък от гледна точка на историята. Постигнатото в областта на благоденствието на човека е неоспорим факт. То е по голямо в страните с развита пазарна икономика и демократично устройство и много по малко в страните с отсъствие на такива.
  Научните постижения и знание направиха възможни технологичния напредък и от там произтекоха всички съвременни достижения . Да не забравяме че преди сто години Малтус предричаше края на човешкия род поради невъзможност да се изхрани човешката популация. Преди предесет години всички предричаха изчерпването на запасите от петрол към днешна дата. Всичко това не се случи защото никой не предвиди напредъка в областите на науката и технологиите . Какво ще се случи след още петдесет години е също трудно да се прогнозира , възможно е да бъдат осъществени огромни технологични пробиви в областите на енергетиката медицината или други.
  Науката има най важно и съществено значение за бъдещето ни развитие. Социалното и обществено устройство ще следва това развитие както това е било до сега.

  klimentm
 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Весело

  До коментар [#53] от "Bulgerman":

  +++++
  Навремето, в Англия, имало закон, според който пред всеки автомобил трябвало да върви човек с предупредителен флаг в ръка. Същата "прозорливост", както и на въпросния господин.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 61. 61 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "angevins":

  Интересно и любопитно ми е да разбера какво разбираш под "хора от голямото дубрутру". Би ли обяснил по-подробно и по-конкретно!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 62. 62 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Капитализмът-гробокопач!
  Допря да се погрижи и за себе си.

 63. 63 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако под "интернет", автора визира глобализацията, ДА тя ще съсипе настоящия модел, т. е. ще преяде до пръсване, хахах. Просто не е устойчиво ресурсите да се насочват към няколко големи компании и държави, а останалите да мизерстват защото нямат работа, производство, а само потребяват. Гражданите им ще вземат мерки и ще излязат от "съюза". Тази тенденция започна да се оформя през последните години в Европа, като е доста подпомогната от единната валута и невъзможността на държавите да обезценяват валутата си, както беше преди еврото. За процеса ще помогне и прословутия договор за търговия между ЕС и САщ, който никой не знае какво съдържа, защото не е обществено достъпен. Защо ли?

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Весело

  [quote#58:"Ментор"] Именно това е причината всички опити за построяване на комунизъм до момента да са приключили с провал, глад и мизерия.[/quote]Всичко се проваля - именно провала на капитализма с глада и мизерията доведе до комунизма. Следващите видове комунизъм ще са все по-съвършени и все по продължителни. То и капитализма не е успял от първия път - околните феодални империи доста пъти са го затривали и пак е покълвал и усъвършенствал

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Като теория е интересна.
  Доколко обаче е реалистична, това е друг въпрос. Единственото неоспоримо е, че новите технологии и комуникации дълбоко променят общесътвото ни, но до какво конкретно ще доведе това, е трудно да се каже още.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 66. 66 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#56] от "dark'star":

  Нищо подобно. Има милиони малки и средни фирми. Държавата само им отдава под наем земя и инфраструктура. Собствениците им са среден набор 80'те. Те решават за собствен риск какво ще правят. Движи ги алчността, а не идеите на държавата/партията. Правилата, които трябва да спазват са значително по-малко от колкото в Европа. Това си е капитализъм.

 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#47:"G-man"]Да, особено Турция търси нов световен модел - високотехнологичен шериат начело с Ердоган ефенди.[/quote]Анализ на Турция и турския модел

  http://www.youtube.com/watch?v=pB839ZdkBZU

  Добре чуйте какво казва Жириновски - това засяга и нас

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 814 Весело

  До коментар [#61] от "sce22":

  Като си направиш труда да си сложиш аватар, тогава ще ти обяснявам.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 69. 69 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Весело

  [quote#66:"Технолог"] Има милиони малки и средни фирми. Държавата само им отдава под наем земя и инфраструктура.[/quote]Това съм го виждал и в Унгария по време на соца , а другото баща ми го видя в Чун Цин и Нан-Чан .... а ти си приказвай за какъвто си искаш капитализъм и си вярвай в таласъми

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 70. 70 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#44] от "vhv":


  [quote#44:"vhv"]Не съм "голямо добро утро" (поне засега). [/quote]

  Тогава защо използваш тази дума, за да описваш масите?


  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 71. 71 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  [quote#59:"klimentm"]Науката има най важно и съществено значение за бъдещето ни развитие. Социалното и обществено устройство ще следва това развитие както това е било до сега.[/quote]

  Амин. Въпреки съпротива на места от известна инерция в мисленето (дори в развити общества).

 72. 72 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#68] от "angevins":

  Никакво изключение ли не можеш да направиш?

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 73. 73 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1880 Весело

  Няма да се чудите. Комунисти има навсякъде по света дори и в Америка. Важно е да знаете че той не е движение на "отрудените" пролетарии за преразпределяне на богатствата а идеология на елита за консолидиране и експроприация на богатството от ръцете на средната класа в ръцете на малцина. Новият световен комунистически ред е пропагандиран и финансиран от тези хора (свръхбогатите)

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 74. 74 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Ако съществува добър социалист, той рано или късно признава, че стремежът му към равенство е израз на собствената му негодност.
  Тъй като те са рядкост слушаме постоянно истории за края на света. Оня досадник - Крюгер - същата топла, изветряла бира.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 75. 75 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#52:"dark'star"]Капитализма е отживелица ![/quote]

  Думата "капитализъм" е изкуствена и или е измислена от дружеството за партийна (БКП) пропаганда "Георги Кирков" или от сродни структури в братският СССР, но основното и предназначение е да обърква хората. Преди 1989-та всички държави се деляха на социалистически и капиталистически - без значение дали в съответната страна е парламентарна република, конституционна монархия, ислямски халифат, президентска република, военна или еднолична диктатура и пр. Думата "капитализъм" означава единствено съществуването на частна собственост върху средствата за производство. И нищо друго. Тя не дефинира дали страната е демократична или диктаторска. Но за съжаление е придобила такава популярност, такава гражданственост, че бива използвана дори и от иначе компетентни и демократично настроени наши политици. В исторически аспект, във всяка една демократична "капиталистическа" страна обикновеният човек винаги е живял по-добре (много, мноооого по-добре) отколкото в която и да било социалистическа. И по-добро благосъстояние, и по-голяма социална справедливост (забележете), по-големи свободи и по-достоен живот. За това и "life" звучи много по-добре от "жизнь" и заради това комунистическите режими строяха берлински стени, а не обратно.

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Неутрално

  "Скоро ще имаме почти безплатно електричество и принтирани автомобили след 10-15 години", казва той."

  Голям оптимист е този Рифкин... безплатно електричество, безплатен транспорт... де да беше толкова лесно! :-/ Уви, действителността е съвсем различна от мечтите на този човек...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 485 Неутрално

  притеснително е състоянието на хората , а не на измислени обществени строеве , печалби , загуби , стойности ,данъци , губи смисъл при загуба на равновесието земя-човек

 78. 78 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Основният закон на капитализма е за търсенето и предлагането. Не виждам как техническото развитие ще го отмени. Още повече, че това не икономически, а биологически закон. Биологическите видове се конкурират за ограничените ресурси и когато търсенето надхвърля предлагането избухва криза. Тя може да бъде предотвратена, ако една репресивна сила насилствено планира. Това вече сме го имали и не проработи. Сигурно авторът е някой апокрифен марксист и комунист, нов гробокопач на капитализма.

 79. 79 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#2] от "gozambo":

  Изчетох този и другите Ви коментари, но мисля, че те биха били верни само ако разглеждаме капитализма в много тесен смисъл. Примерите с Интернет, а и със соларните панели са поднесени с изразено подценяване на чисто капиталистическите процеси, които стоят в основата на това, което разбираме под тези понятия днес. Вярно е, че първоначалната си версия Интернет дължи на военни и правителства, но настоящия си вид дължи на редица корпорации. Само като пример ще спомена Google. Интернет е преносна среда и съдържание. И едното и другото се създават в рамките на чисто капиталистически отношения.
  Капитализмът не е парна машина и фабрика с бълващи дим комини, а икономическа еманация на индивидуализма. Точно индивидуализмът стои в основата на техническия прогрес. Никое изобретение не е възможно без индивидът, който казва "аз мога повече от вас", "аз съм различен от вас".
  Направи ми впечатление коментарът Ви, че без държава, която да гарантира индивидуалните свободи, капитализмът би се изродил в робовладелство. Не бих се съгласил, доколкото капитализмът възпрепятства демократичните държави да се израждат в диктатури. Основният риск за индивидуалните свободи не се корени в капитализма, а в държавната власт. Капитализмът е резултат от индивидуалните свободи. Колкото повече свобода успее да си извоюва индивидът от държавата, толкова повече се развива капитализмът. Погледнато от страни, тази еволюция изглежда сякаш капитализмът се заменя с нещо друго, но това друго нещо е просто Капитализъм версия 2.0, 3.0 и т.н. Единственият процес, при който капитализмът реално може да бъде заменен от нещо различно е свързан с отнемането на индивидуални свободи и прехвърлянето им към някаква форма на колектив. Примери за това има много, а общото между тях е крайният провал, защото колективизмът, без значение дали е основан на раса, пол, произход, каста и т.н. е противоестествен.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 80. 80 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#10:"gozambo"]Дадох пример със слънчеви батерии и ел.автомобил как се връщаме в натуралното стопанство. Светът е съществувал и без капитализъм, без натрупване /каквото и да означава/ доста дълго време. [/quote]

  Винаги е имало хора, които са "натрупвали" повече от другите и винаги ще ги има. Просто защото хората не сме еднакви, едни могат, правят, работят, създават, етс повече от другите. И е съвсем справедливо да получават и потребяват повече от другите. Този стремеж на хората да се издигнат над стадото, да постигнат и имат повече, никой не може да го унищожи. Затова и идеите на анализаторът (поне това, което прочетох в статията) издишат доста. Освен, ако не промиеш мозъците на хората до степен роботизиране, разбира се, както се описва в утопичната литература (което лично на мен ми се струва абсолютно невъзможно) друг начин не виждам. Но при този случай вече навлизаме доста дълбоко във фантастиката или конспирациите, затова и не го смятам за нещо реално или осъществимо.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 81. 81 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#79] от "russian78":
  ++++++++++++++++++++++

 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Весело

  [quote#75:"petyo9"]във всяка една демократична "капиталистическа" страна обикновеният човек винаги е живял по-добре (много, мноооого по-добре) отколкото в която и да било социалистическа[/quote]И тогава защо имаше революции ... от добър живот ли? Просто ЛЪЖЕШ ! Всеки соц е 1000 пъти по-добър от всеки капитализъм дето само крадците живеят добре. Соца на СССР се изчерпи след като достигна върхове ... Чудо голямо - и капиталистиèски империи са рухвали - не е повод за генерални изводи. На всичко отгоре Първата сила в момента съвсем закономерно е комунистическа държава.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  [quote#78:"bawarec"]Основният закон на капитализма е за търсенето и предлагането.[/quote]Виждам само пъденето на работници и неплащане на заработени заплати. Друго няма.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 84. 84 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#78] от "bawarec":

  Точно така. На автора му убягват основните принципи на пазарната икономика. Ако цената на една стока пада и тя не носи печалба, производството й намалява, докато стане дефицитна и поскъпне.

 85. 85 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 544 Неутрално

  къде ги тия "почти безплатни продукти"

 86. 86 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  [quote#64:"dark'star"]Всичко се проваля - именно провала на капитализма с глада и мизерията доведе до комунизма. Следващите видове комунизъм ще са все по-съвършени и все по продължителни. [/quote]
  Комунизма в СССР е наложен с въоръжен преврат от група престъпници, които използват за целта най-глупавата и лумпенизирана прослойка на населението - т.нар. 'пролетариат' (между другото днес у нас наблюдаваме абсолютно същото - престъпници успяват да овладеят най-простите слоеве на населението, които гласуват за ДПС/БСП/Атака и така поддържат престъпниците на власт).
  Няма как да има следващи различни видове комунизъм, той е винаги еднакъв и същността му е неизменна - всички се приравняват с най-простите, после става страшно и всеки който става за нещо почва да се чуди как да избяга.

 87. 87 Профил на deepz00ne
  deepz00ne
  Рейтинг: 374 Неутрално

  може ли някоя начетена мурзилка да ме осветли какъв строй аджеба има в рашистан ?
  и да се обоснове защо и кое го прави такъв

  СЛАВА УКРАИНЕ !!!!!!!
 88. 88 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  [quote#30:"Добрин Велков"]Скоро няма да има нужда от проводници... [/quote]

  Уви, още много дълго ще има нужда от проводници.
  Пък и смисълът на забележката ми е друг - с проводници или без, някой трябва да произвежда енергията, поддържа инфраструктурата и т.н. А това са неща по силите на големи организации, не на "общности от свободни творци".........

  Знанието е сила, информацията - власт
 89. 89 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  [quote#82:"dark'star"]И тогава защо имаше революции ... от добър живот ли?[/quote]

  Винаги се намира някой, който иска да открадне баницата и да се налапа и прави революция. Например болшевиките преди време.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 90. 90 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  [quote#64:"dark'star"]Следващите видове комунизъм ще са все по-съвършени и все по продължителни. [/quote]

  Правилно. И накрая пак ще доведат до единственият логичен строй - капитализма.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  ''В момента на своя краен триумф капитализмът ще срещне своя край.''
  България е далеч от триумфа.

 92. 92 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Весело

  Дрън-дрън, ярина...

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 93. 93 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Доколкото разбирам централната идея е, че рязкото поевтиняване на множество технологии ще ни вкара в нова ера.

  Ако тази нова ера се характеризира с фалита на множество монополизиращи компании не виждам нищо лошо.

  Това дори ще повлияе позитивно върху международната политика.

 94. 94 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#27] от "Добрин Велков":
  [quote#27:"Добрин Велков"]

  Теорията е интересна и намеква за нещо съществено - безработицата[/quote]

  Това наистина е голям въпрос, който често съм си задавал. В момента, голяма част от обществените блага се разпределят през работната заплата. Как ще се разпределят благата, при положение, че работната заплата е на път да изчезне (не напълно, разбира се) като средство за преразпределяне на блага?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 95. 95 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  "След разпада на капитализма мястото на големите корпорации ще бъде заето от неправителствения сектор..."

  Колко време ще ги бъде ХК или Тома Белев, ако няма откъде да смучат?!

  I Want To Believe
 96. 96 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#94] от "clarkv622":


  [quote#94:"clarkv622"]Как ще се разпределят благата, при положение, че работната заплата е на път да изчезне (не напълно, разбира се) като средство за преразпределяне на блага?
  [/quote]
  Може би някаква ваучерна система...

 97. 97 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#96] от "Добрин Велков":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 98. 98 Профил на takaespravedlivo
  takaespravedlivo
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво по-вече от Маркс е казал? Това си се знае отколе. Само дето тоя работи на по-ниско теоретична равнище от Маркс и е по-достъпен за хората с ниско образование.

  Тоя го знам отпреди 30-тина години. Тогава беше излязъл с теорията, че не може да бъде построено второ общество като американското заради недостига на енергия. Лесно оборима хипотеза.

 99. 99 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 719 Неутрално

  [quote#82:"dark'star"]И тогава защо имаше революции ... от добър живот ли?[/quote]

  Не. Хората се борят (ако са достатъчно умни) за демокрация. Няма нито една държава с висока степен на изградена демокрация в която да е имало революция. Хората, прав си, не се вдигат на революция ако благоденстват и ако живеят свободно и щастливо. Революциите ги правят в държавите с диктаторските режими - там където (да) няма добър живот. И в социалистическите държави, бидейки диктаторски и подтисничестки, вкючително. Унгария 1956-та, Чехия 1968-ма...

 100. 100 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  [quote#25:"Реформатор Пръмов"]И никой не знае сега, дали това ще е за добро или пък за лошо.[/quote]

  За добро ще бъде, наборе, за добро!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK