Иван Кръстев на вечеря с Путин

Иван Кръстев на вечеря с Путин

© Велко АнгеловБългарският политолог Иван Кръстев бе сред гостите на състояла се неотдавна вечеря при Владимир Путин. Защо е бил поканен, какви са впечатленията му от руския президент и по кои теми са разговаряли? Иван Кръстев разказва пред "Дойче веле":

Когато Иван Кръстев разказва за вечерята при Владимир Путин, правят впечатление две неща. Първото: как Путин определено имал добро и спонтанно чувство за хумор, което обаче често граничело с вулгарност и никак не се вписвало в западната политическа коректност. И второ: че възгледите му звучат понятно, дори убедително, ако не броим почти параноичната убеденост, че САЩ нападат и обграждат Русия. В една дискусия във Виена Иван Кръстев разви тази своя мисъл с твърдението, че Русия върви не към империализъм, а към агресивен изолационизъм. Според българския политолог Владимир Путин се бои от отворените граници, защото те застрашават сплотеността на руското общество. Той вярва само във властта, но не и във възможностите на обществото да влияе върху политиката. Западните политици са се научили да живеят под обществен натиск и с демонстрации наоколо си, но Русия очевидно още не го умее, смята Кръстев. Австрийският вестник "Дер Щандарт" го цитира с едно афористично обобщение по темата, което е и препратка към популярната конспиративна теория: "Не знам кой е организирал протестите на Майдан. Сигурно е обаче, че ЦРУ не е организирало "Окупирай Уолстрийт"." Друга австрийска медия, списанието "Профил", публикува голямо интервю с Иван Кръстев, в което той подробно разказва за вечерята при руския президент. "Дневник" препечатва цитираното от "Дойче веле" с незначителни съкращения:

Иван Кръстев на вечеря с Путин

© Reuters


 Г-н Кръстев, за вас не може да се каже, че проявявате безкритичност към Путин. Въпреки това той ви е поканил. Защо?
- Не мисля, че лично Путин е казал да ме поканят. Тази идея е дошла по-скоро от неговото обкръжение, където очевидно смятат, че Путин трябва да изслушва и хора с критична нагласа.


Имаше ли много монолози на Путин или наистина се състоя размяна на мисли?
- Той че слушаше - слушаше. Но не изглеждаше като човек, който допуска някой да му казва какво да прави.


На вас лично той как ви подейства?
- Той е изключително праволинеен и очевидно не изпитва необходимост да го харесваш. А това е ясен знак, че се чувства като водач, който може да говори каквото си иска. Това е част от неговия имперски стил.
А притежава ли харизма?
- Не е човек без харизма. Не мога обаче да си го представя като пенсионер. Неговата харизма е пряко свързана с властта му.


Известно време се говореше, че е болен, че има рак на дванайсетопръстника.
- Изглеждаше съвсем здрав, пълен с енергия. Не съм лекар, но ми се струва, че твърденията за някаква болест не отговарят на действителността.


Други пък твърдят, че е луд.
- Не, Путин не е параноик в класическия смисъл. Но към Запада той изпитва недоверие и враждебност, които в момента са характерни за повечето руснаци. По време на вечерята на няколко пъти използваше думата "скроиха". Когато има протести, той пита не каква е причината, а кой стои зад това.


Кого има предвид?
- Путин очевидно е твърдо убеден, че нестабилността около Русия е организирана от американците. Парадоксално е, че в същото време той ги смята за слаби.


Той самият вярва ли си?
- Да. Той все повече вярва на собствената си пропаганда. По време на вечерята обаче каза и няколко неща, които няма как да бъдат отречени. Например: "Помолихте за разрешение да нападнете Либия, за да попречите на Кадафи да бомбардира бунтовниците. Ние се съгласихме. В крайна сметка обаче Западът използва интервенцията, за да свали Кадафи. И какво постигнахте? Нищо добро. Същото като в Ирак. Какво постигнахте с интервенцията там? Нищо добро."


Каква роля играе Европа според него?
- За него Европа не представлява някаква реална опасност. Зад всяко политическо действие на Европа той винаги привижда Америка.


Не подценява ли по този начин Европа?
- Той едновременно подценява и не разбира Европа. В ЕС вече има консенсус, че Путин е опасност. Той не постъпи особено умно, когато се сближи с крайно десните и крайно левите в Европа - с Националния фронт във Франция например и на другия полюс с "Подемос" в Испания. Той залага на това, че една или друга от тези партии един ден ще дойде на власт. По този начин обаче той предизвиква европейските елити и губи симпатиите им.


В Русия Путин флиртува с крайните националисти и с православните. Каза ли нещо по този въпрос?
- Пряко - не. Обаче преди вечерята бях на една конференция, в която участваха не само журналисти, но и млади националисти. Те задаваха въпроси, много глупави въпроси. Интересното беше, че руските официални лица се отнасяха към тях с огромен респект. Путин създаде една крайно националистическа идеология, която в момента е определяща. А нейните последователи навярно вече не се поддават на контрол.


Имаше ли въпроси, на които той не отговори?
- За него беше важно единствено да обясни защо Русия прави онова, което прави - а не какво ще прави Русия в бъдеще. Да, отчасти не иска да му гледаш в картите, отчасти обаче и той самият не знае накъде върви. И просто импровизира.


Искате да кажете, че се забърка в украинската криза по случайност?
- Действията му миналата година бяха такива поради слабост.


Той слаб?
- Завземането на Крим беше опит да потули загубата на Киев. Планове за военна ескалация в Украйна има още от 2008 година. Но политическото решение да се анексира Крим беше взето само 48 часа преди самата интервенция - и то единствено поради отчаяние. Русия изгуби Украйна в момента, в който Янукович избяга от Киев. Путин смяташе, че, анексирайки Крим, ще компенсира поражението, нанесено му от народния бунт, прогонил от Киев неговия съратник Янукович. Путин се опасяваше, че поражението на един корумпиран лидер може да се отрази и лично на него. Единственото, от което се страхува Путин, е да не изглежда слаб.


И поради това непрекъснато подчертава силата на Русия?
- По време на вечерята той каза нещо много интересно. Комунизмът се провалил като икономическа система. Но ако ръководството тогава си е било на мястото, разпадането на Съветския съюз можело да бъде предотвратено.


Тоест той наистина тъгува по Съветския съюз?
- По съветската идеология той не тъгува. Смята обаче, че живее в реалния свят: един свят, в който властта наистина е нещо много важно.


Как си представя Русия след пет години?
- Колкото и да е странно, изобщо не разбрах какво мисли по въпроса. В това отношение беше доста дефанзивен. Струва ми се, че се е насочил повече към изолация, отколкото към империализъм. На днешното руско общество Путин нахлузва един консервативен европейски модел от 19 век. Същинска историческа ирония е фактът, че тъкмо от тази гледна точка той обвинява Европа в безбожие и декадентност. Преди 100 години европейците отправяха точно същите обвинения към Руската революция.


Каква цел преследва той с този изолационизъм?
- На първо място се опитва да закриля Русия срещу останалия свят. Главната му цел не е да променя граници. Тревожи го самият характер на днешните граници. Путин е започнал да се бои от отворените граници - както в икономическо, така и в културно отношение. Според него руската цивилизация трябва да се отграничи от другите.


Стана ли дума за Германия по време на вечерята?
- Когато някой спомена за Германия, той каза: "Храната е добра, виното е добро, да говорим за нещо друго." Не може да си позволи да ядоса Германия.


Но в хода на украинската криза той излъга канцлера Меркел и външния министър Щайнмайер.
- Да, когато първо заяви, че в Крим няма руски войски. Западът също практикува дезинформация, но това го правят офицери от тайните служби. Един президент не бива открито да лъже друг държавен или правителствен ръководител. А Путин го направи с германците. Независимо от това той се възхищава на Германия.


А мислите ли, че я разбира?
- Мисля, че Путин не отчете два фактора: Германия и Украйна. От Германия той не очакваше, че икономиката ще се съгласи с твърдия курс към Русия въпреки големите загуби. Той се изненада от готовността да се прилага едно политическо решение и да се поддържат санкциите.


Но дали пък тези санкции няма да го направят още по-агресивен?
- Целта на санкциите беше да се покаже на Путин, че европейското общество е готово да изстрада мерките за запазване на международния ред. Някои твърдят, че санкциите нямали ефект. Напротив, те съсипват руската икономика. Но това не променя руската външна политика. Там е проблемът.


А каква грешка допусна Путин по отношение на Украйна?
- Той не вярваше, че населението ще се вдигне срещу президента Янукович и ще го свали от власт. Путин смята Янукович за мошеник и идиот. Той публично демонстрира презрението си към него. Много пъти го е наричал "красавчик". По това също личи, че Путин не търпи слабостта.


А какво казва за Украйна?
- Очевидно му е трудно да се справи с Украйна. Говори за нея като за изкуствена страна. Вярва, че между украинското и рускоезичното население там има пропаст. Но бърка. В последно време имах възможността да разговарям с почти цялото украинско ръководство в Киев. И установих, че някои от най-изявените противници на Русия са именно рускоезични.


Къде сбъркаха европейците в отношението си към Русия?
- Неправилно беше предположението, че Путин и неговото правителство правят всичко за пари. Човек може да е корумпиран, но в същото време да има и мисия. Ако ставаше дума само за обогатяване, Кремъл нямаше да анексира Крим. Когато си натрупал няколко милиарда, вече може да мислиш и за мястото си в учебниците по история.


А какво трябва да направи Европа сега?
- Европейците трябва да се простят с идеята, че ЕС граничи само с държави, които са бъдещи членки. Дали Русия след Путин ще се доближи до нашите ценности, или ще се отдалечи още повече - това ние не знаем и трябва да го осъзнаваме. Да вземем неговите планове за Евразийски икономически съюз. На тези планове могат да попречат Беларус или Казахстан, но не и ние. Точно тези две страни имат най-голям интерес Русия да се изтегли от Украйна, защото се опасяват, че после идва техният ред.


Мислите ли, че тази вечеря му е била приятна? Или по-скоро беше доволен, когато свърши?
- Той се държа много професионално. Мисля обаче, че си представя по друг начин едно добро прекарване.


А беше ли забавен събеседник?
- Има чувство за хумор. Личи си, че шегите му не са наизустени - идват спонтанно.


Например?
- Попитахме дали можем да разговаряме за новата ориентация на Русия - отдалечаването от Запада и сближаването с Китай. Той отговори: "Не, не, не, ние си имаме традиционна ориентация, която не променяме, за разлика от други хора-" Очевидно имаше предвид т.нар. "Гейропа". Такива неща подхвърля през цялото време. Мисля си, че западните политици, които се отнасят към хумора с много повече политическа коректност, доста ще се затруднят с неговия хумор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (211)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 233 Любопитно

  #Кой вечеря с Путин?

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 2. 2 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 684 Неутрално

  В живота си нивга не бях се надявал
  на толкова мил комплимент:
  покани ме Дявола — старият Дявол —
  дома си на чашка абсент.

  Свещта очертаваше острия профил
  със ивица златни лъчи
  и пускайки кръгчета дим, Мефистофел
  ме гледаше с влажни очи.

  В очите му есенна горест бе скрита,
  но все пак бе горд и засмен,
  и махна с ръка той "In vino veritas!"
  Ще бъда пред теб откровен!

  Омръзна ми вече все тоя ярем на
  притворство и помисъл зла —
  да пием за твойта сърдечност неземна
  и сивите земни тела!

  Преди векове аз възпрях на земята
  и тук устроих си шега:
  веичах се за земната Истина свята,
  но тя увенча ме с рога.

  Възпламнах от ревност, и в черна омраза
  за своята стъпкана чест —
  човешката чест неуморно аз газя,
  но с чест не сдобих се до днес.

  Намислих чрез подвизи чудни да блесна —
  умирах по сто пъти в бран,
  но винаги рицар на кауза честна,
  не бидох пак с чест увенчан.

  Отчаян, окаян,веднъж в булеварда
  аз тръгнах неземно злочест.
  И вдигнах над себе си ярка плакарда:
  "Човек без капчица чест!"

  Но странно: презрение няма ни капка!
  Посрещат ме вред с интерес,
  любезно отвсякъде свалят ми шапка:
  "Без чест ли си? — Прави ти чест!"

  Един господин ме целуна: "Ах, братко,
  и ти ли!... Ей, кой да те знай!"
  Две хубави дами ми казаха сладко:
  "Елате в нас утре на чай!"

  Чудесно! Невиждано! С почести редки
  изпратен бях чак до дома.
  Министри, царе и придворни кокетки
  ми писаха мили писма.

  И ето ме: важен, блестящ, елегантен,
  богат като истински Крез!
  И знам аз: крадец съм, лъжец, спекулантин,
  безчестник; но... винаги с чест!"...

  И Дявола млъкна. Наля от абсента,
  сърдечно се чукна със мен,
  и пускайки пушек на синкави ленти,
  прониза ме с поглед зелен.

  ...(продолжение следует)

 3. 3 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ако беше някой друг, до сега да е оплют с целия познат арсенал за руска подлога, рубладжия и т.н., ама Иван Кръстев е свещена крава и не се говори срещу него.

 4. 4 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 626 Неутрално

  От дописката излиза, че на тази вечеря не е имало никой друг. Само Кръстев и Путин.

  Моралът не е порок!
 5. 5 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Кръстев споделя интересни неща, а не "имаше първо, второ, даже две втори, и десерт".

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  И че Пунин едва ли не всяка нощ сънува че Америка го е блокирала и няма отърване от янките .

 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Добре де, като сте подкарали на светски новини, поне да бяхте описали менюто. Какво са хапнали господата Кръстев и Путин?
  Аперетива - водчица и хайверче са ясни

  Предполагам не са се наливали със "занаятчийски" бърбън като някакви фЕрмери си пикапи?

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Мисля че това е един много показателен и точен разговор за това какво е Путин днес.Историята на Русия се преповтаря и днес с други действащи лица,с променена идеология, но си остава в сърцивината си чисто руска.Не мисля че Русия изобщо някога ще прескочи границата към Европа ,като мислене и държавна политика.Русия просто е обречена от самата себе си да остане в Азия,загърбила общочовешките ценности.

  klimentm
 9. 9 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Кръстев е умен, но морално нечистоплътен.

 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Мдаа типичен представител на постсъветската олигархия. Параноичен страх от всичко+конспиративни теории, но не може да се отрече, че не само Запада продължава да не разбира това пространство, наречено Русия, ами и руснаците са далеч от разбирането на Запада. По скоро го възприемат безкритично чисто консуматорски.

 11. 11 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "В последно време имах възможността да разговарям с почти цялото украинско ръководство в Киев. И установих, че някои от най-изявените противници на Русия са именно рускоезични."

  Да беше се поразходил извън Киев, може би и други неща щеше да установи. Например до Одеса да беше отскочил.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1137 Любопитно

  През последните два века руснаците имаха само двама свестни държавници, които искаха да модернизират Матушката - Александър Втори и Столипин. И двамата бяха брутално убити. Ушанките има още много да патят, докато на власт са чекистите-милиардери...

 13. 13 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  .........- Путин очевидно е твърдо убеден, че нестабилността около Русия е организирана от американците..........Maй е така...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Интересно четиво, благодаря за него. Гледна точка "отблизо", особено от Кръстев, е наистина ценна.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 749 Неутрално

  От интервюто:
  "- Не, Путин не е параноик в класическия смисъл."
  Но параноично вярва, че за всичко са му виновни американците!

 16. 16 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Интересно. Съвпада с моите представи за историята и развитието на Русия и, предполагам, обърква бая български "анализатори".

 17. 17 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Е, Кръстев не може да си позволи да каже, че е вечерял с един луд.....Може аз да съм останала с такова впечатление

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Ужас! Прочетохте ли какви приказки приказва Путлер?!

  "- Попитахме дали можем да разговаряме за новата ориентация на Русия - отдалечаването от Запада и сближаването с Китай.
  - Не, не, не, ние си имаме традиционна ориентация, която не променяме, за разлика от други хора!"

  Ако сега някой ЛГБТ фундаменталист случайно го застреля като карикатурист в редакция, дали ще се организира милионен митИнг на Червеният площад?
  Все пак ЛГБТ обществото не трябва да се подценява. Сред тях има някои доста радикални елементи!

 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#17] от "Шапчица":

  Формално не е луд,но лудоста му е чисто осезаема за всички които влачи заедно със себе си в ямата на разрухата.

  klimentm
 20. 20 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 515 Весело


  Ех... Отново Кръстев. Този път в качеството си на психоаналитик.


 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#13:"sto67nes"]Путин очевидно е твърдо убеден, че нестабилността около Русия е организирана от американците..........Maй е така... [/quote]
  Нормално. Путин реши да удари САЩ в най-важното им звено - в ДОЛАРА. Без да си дава сметка, че САЩ все още са най-силни (може би още 50 години), и с много неща компромис не правят.

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  А това е ясен знак, че се чувства като водач, който може да говори каквото си иска. Това е част от неговия имперски стил.
  ----------------------------------------------------------
  Извиняйтесь,
  но това си е най-обикновената БЕЗКРИТИЧНОСТ
  НА ФЮРЕРЧЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТИП.
  Няма нищо общо с имперското поведение.
  Далеч по-скромни ФЮРЕРЧЕТА като Ким Ир ВНУК
  от СЕВЕРНА КОРЕЯ
  например демонстрират точно същата
  БЕЗКРИТИЧНОСТ

 24. 24 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 937 Весело

  [quote#21:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Чета какво е разказал Иван Къстев за Путин и ми идва една спонтанно: "Красавчик мой!" [/quote]

  Абе "красавчик". Направо си го кажи "голубой голубчик!"

 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...Човек може да е корумпиран, но в същото време да има и мисия.." Глупости! Взаимоизключващи се неща! Както и да е- не вярвам на нечия чужда преценка за путлер. За мен той е болен човек и докато сама не се убедя в противното, продължавам да поддържам това свое мнение. Дори коментарът ми да бъде изтрит, това няма да повлияе на убежденията ми...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на balrog
  balrog
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Путин е повлякъл със себе си цяла Русия към самоизолация! Русия съвсем скоро тотално ще се Севернокорозира! Това не е никак добре единственно защото имат ядрено оръжие! Без него на никой изобщо няма да му пука какво става в/с Русия!

 27. 27 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3744 Неутрално

  Путлер не бил параноик в класическия смисъл.
  Но пък в предкласическия идеално запълва тази дума. Както и в модерния...

  п.п. И мен ме преследват едни кокошки и искат да ме клъвнат, но моят психоаналитик ми е надянал един презерватив на главата. Хем да ми служи за защита от кокошките, хем да не си мисля, че съм зърно, а че съм Х...ло!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Дали Русия след Путин ще се доближи до нашите ценности или ще се отдалечи още повече - това ние не знаем и трябва да го осъзнаваме."

  От руска гледна точка е логичното е да се търси сближаване с Европа. В Русия винаги е имало интерес към европейските ценности - дори и когато този интерес на пръв поглед изглежда като реакция срещу тях.

  А и чисто политически - Европа би могла донякъде да компенсира нарастващата роля на Китай в Русия.

  Друг въпрос е, че това приближаване може би ще се проточи в продължение на десетилетия, което си е чиста загуба за всички ...

 29. 29 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3133 Весело

  "възможностите на обществото да влияе върху политиката" - на тържествените закуски сигурно изглежда по друг начин?! Вечерята, все пак, предполага ситост!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 30. 30 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  [quote#26:"balrog"]Севернокорозира! Това не е никак добре единственно защото имат ядрено оръжие! Без него на никой изобщо няма да му пука какво става в/с Русия! [/quote]
  Ядреното оръжие прави още по-отчетлива
  ПРИЛИКАТА СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ.
  Въпросното ядрено оръжие изобщо няма да попречи
  и на Русия и на Северна Корея да си вегетират
  мизерно и в самоизолация колкото си искат.

 31. 31 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не разбрах, Кръстев питал ли е Путин дали ще предизвиква кървави конфликти на Балканите или вече се е отказал от планове за военна ескалация като в Украйна, за която някои (само най-просветените) са значели че има още от 2008 година?

  #паранояметресе

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5035 Любопитно

  До коментар [#9] от "wallenstein":

  Ти от каква морална позиция съдиш другите?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 33. 33 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#25:"logika"]"...Човек може да е корумпиран, но в същото време да има и мисия.." Глупости! Взаимоизключващи се неща[/quote]

  Глупостите вие сте ги надраскали. Стамболов е бил един от най корумпираните български политици, НО е изградил и съвременна България.

 34. 34 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Путин си има западни журналисти и анализатори, които не го критикуват особено и им дава интервюта за да си прави пропагандата. Преди време гледах интервю с Путин взето от немски журналист. На въпроса защо точно на него Путин му дава интервю, той отговори, че не обичал да задава неудобни въпроси, а оставял интервюирания сам да говори. Т.е. дава му трибуна за да си направи пропагандата без проблеми. Та нещо подобно прави и Кръстев. Проявява разбиране към руската политика.

 35. 35 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 970 Любопитно

  и тоя се подлъга и продаде ...ще гледа да не е явно, но ....!!!

 36. 36 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "По време на вечерята обаче каза и няколко неща, които няма как да бъдат отречени. Например: "Помолихте за разрешение да нападнете Либия, за да попречите на Кадафи да бомбардира бунтовниците. Ние се съгласихме. В крайна сметка обаче Западът използва интервенцията, за да свали Кадафи. И какво постигнахте? Нищо добро. Същото като в Ирак. Какво постигнахте с интервенцията там? Нищо добро."

  Затова уважавам Кръстев, макар и не с всичко негово да съм съгласен. Има чувство за баланс.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 37. 37 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "- Той че слушаше - слушаше. Но не изглеждаше като човек, който допуска някой да му казва какво да прави."
  Тази характеристика на Путин не се нуждае от коментар.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 38. 38 Профил на bate_but...
  bate_but...
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Общо взето излиза че:

  1. Според цар путлер за всички беди на Русия и всички хора с различни политически виждания ... е виновна Америка и вездесъщото (според него) ЦРУ.

  2. Цар путлер слуша, но не чува. В смисъл че си знае неговото като всеки предубеден милиционер.

  3. Царя еднолично дърпа конците в Русия и по време на целия разговор дори не е станало дума за други руски политици или някаква поне вътрешно-партийна форма на политически плурализъм. Тоест в Русия се върна времето на абсолютната монархия на фона на която дори ЦК и Политбюро изглеждат като демокрация защото бяха колективни органи на партията.

  4. Путлер не гледа на Европа като ЕС. Той вижда единствено Германия като дефакто шеф на Европа и иска да прави двустранни сделки с Меркел.

  5. Руската агентура в България е на такова ниво, че следи и обработва дори измислени политолози като Иван Кръстев. А какво остава за хора с реална власт като Доган, Баце и т.н.

 39. 39 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "........Путин се бои от отворените граници, защото те застрашават сплотеността на руското общество. "

  Това за мен е най-същественото, което е в основата на всичко останало.
  Затова Путинска Русия обяснява всичко с външна заплаха, а крепостните му се връзват.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 40. 40 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 507 Весело

  Цитат от статията: “Очевидно имаше предвид т.нар. "Гейропа"... Мисля си, че западните политици, които се отнасят към хумора с много повече политическа коректност, доста ще се затруднят с неговия хумор.“

  Тука е прав Иван Кръстев като се има предвид, че голма част от тези политици са точно от тази “групичка“..! В което няма нищо лшо!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 41. 41 Профил на joro1959
  joro1959
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Очуден съм малко от някои обективни наблюдения. Очаквах само черна картина, но репортажа е почти балансиран. Но иначе относно дали Путин е параноиден: не само че не е параноиден, но дали не е твърде доверчив? Разбира се, че американците искат да го свалят и да отслабят Русия.

 42. 42 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#18:"Реформиран Соросоид"]Все пак ЛГБТ обществото не трябва да се подценява. Сред тях има някои доста радикални елементи! [/quote]

  Да, Радо Прашката е розов-талибан отвсейде.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 43. 43 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#15:"marker"]Но параноично вярва, че за всичко са му виновни американците! [/quote]

  Това че си параноик не означава, че не кроят нещо срещу теб

 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Весело

  “-Не мисля, че лично Путин е казал да ме поканят. “

  Излишна скромност!

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#33:"wallenstein"]Глупостите вие сте ги надраскали. Стамболов е бил един от най корумпираните български политици, НО е изградил и съвременна България. [/quote]

  Ако "корумпиран" означава такъв, който се е облагодетелствал от държавния си пост повечето велики хора са били корумпирани - Кардинал Ришелъо, Наполеон...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 46. 46 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#43:"Калник"]Това че си параноик не означава, че не кроят нещо срещу теб [/quote]

  Любим цитат от Джоузеф Хелър, параграф 22

  +++++++++++

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Любопитно

  До коментар [#22] от "historama":

  Странно как 30'тата по големина икономика може да "удари" първата по големина ?. Това е все едно да сложите габърче под крака на слона - ако почувства какво става само ще се подразни.

 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#28] от "ijj":

  В Русия никога не е имало интерес към европейските ценности,дори когато ги приемат те ги превръщат в догма за лично тяхна употреба(комунизма например). Европа е изконния враг през цялата руска история.Виж рейтинга на кагебиста почти 70% той просто се харесва наистина на руснаците,или на по голямата им част,тук става дума за национално самосъзнание,типично руско месианство,и много други фактори.

  klimentm
 49. 49 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  """ Това е . . . неговия имперски стил. " " "

  +++++++++++++++++
  +++++++++++++++++
  +++++++++++++++++
  ТОЧНО казано !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 50. 50 Профил на martincho5
  martincho5
  Рейтинг: 0 Неутрално

  точно , осъзнато и обективно

 51. 51 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 728 Любопитно

  И как сега да се почувстват българският политолог Татяна Буруджиева, или българският политолог Мария Пиргова!?
  Та те никога не са казали дори лоша буква за ........, а ето, Кръстев поканен на вечеря! Несправедливо, крайно несправедливо.

 52. 52 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#14:"dogwoman"]
  Интересно четиво, благодаря за него. Гледна точка "отблизо", особено от Кръстев, е наистина ценна.
  Доброто е заразно[/quote]
  И в мен предизвика интерес. Ако не познавам добре автора имам навика да потърся в Гугъл информация. Та попаднах на една статия с интервю с Кръстев, пак за Русия и света като цяло. Препоръчвам я. От Дневник е.
  http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/10/01/2390142_ivan_krustev_periodut_koito_zapochna_s_ruhvaneto_na/

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 53. 53 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 896 Весело

  До коментар [#2] от "Дебил от Льонеберя":

  +++! Добре стои... Завиждам благородно, аз не бих се сетил за поемата!

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#41] от "joro1959":

  Какво пречеше на американците да смачкат Русия през 90 те години? Защо трябваше да чакат до сега? Русия тогава беше безпомощна ,но запада им помогна да построят газопроводите си с пари и технологии,за да ни изнудват днес със всичко това.

  klimentm
 55. 55 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Путин е най-адекватният, силен, сигурен, спокоен и уверен политик на съвремието.
  Напрегнатата , агресивна обстановка има нужда точно от него, за да я балансира.

 56. 56 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  " " " Те задаваха въпроси, много глупави въпроси. Интересното беше, че руските официални лица се отнасяха към тях с огромен респект. " " "
  -- - -
  """. . . много глупави въпроси.. . . руските официални лица се отнасяха към тях с огромен респект.. . ." ""
  ========================

  Следователно и руските официални лица са глупаци !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  """ Някои твърдят, че санкциите нямали ефект. Напротив, те съсипват руската икономика. Но това не променя руската външна политика. Там е проблемът. ""

  ++++++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 59. 59 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 402 Весело

  "...Но към Запада той изпитва недоверие и враждебност, които в момента са характерни за повечето руснаци. По време на вечерята на няколко пъти използваше думата "скроиха". 
  Путин очевидно е твърдо убеден, че нестабилността около Русия е организирана от американците.
  По време на вечерята обаче каза и няколко неща, които няма как да бъдат отречени.
  Зад всяко политическо действие на Европа той винаги привижда Америка.
  По съветската идеология той не тъгува. Смята обаче, че живее в реалния свят:
  На първо място се опитва да закриля Русия срещу останалия свят. Главната му цел не е да променя граници.
  Путин смята Янукович за мошеник и идиот.
  Неправилно беше предположението, че Путин и неговото правителство правят всичко за пари.
  Европейците трябва да се простят с идеята, че ЕС граничи само с държави, които са бъдещи членки.
  Той се държа много професионално.
  Има чувство за хумор.
  "Не, не, не, ние си имаме традиционна ориентация, която не променяме, за разлика от други хора..."

  Ако някой не е съгласен с горното...
  Няма какво да се добави повече.... 

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 60. 60 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#48] от "klimentm":

  В руската история има многобройни примери за интерес към европейски ценности - например по времето на Петър Първи, или да кажем "западничеството" през 19 век и различните реакции срещу него:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE

  Разбира се, такова възприемане на елементи на западноевропейската цивилизация има навсякъде по Земята, не само в Русия. В този смисъл би могло да се каже, че днешен Китай например стои по-близо до западноевропейската, отколкото до античната китайска цивилизация. Също и днешен Египет, или днешен Иран, или днешно Мексико, Перу, или Индия. Съвременната планетарна цивилизация е повече или по-малко продължение на цивилизацията, зародила се през западноевропейското възраждане - с известни нюанси само.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#19] от "klimentm":

  Баща ми, Бог да го прости, беше широко скроен човек. С изключение на това, че беше убеден комунист (идеалист). Беше в командировка там и след като се върна, ми каза нещо което няма да забравя:
  Не разбрах руснаците вообще, надали има някой, който ги разбира!
  Сталин екзекутираше предимно интелигенцията, дали наистина там има липса на гентично интелигентни хора? Надали, но след масовата емиграция на руските евреи 89-ма и непрекъснатата такава на читавите днес, кой остава да живее там? ЕС, и в частност Германия, добре разбира това. Опита единствения разумен начин - инвестиции, икономическо и културно влияние. Уви, резултата се вижда.

 63. 63 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  DW пита Иван Кръстев защо Путин го е поканил на вечеря. Но не пита Кръстев защо е приел и кой друг е присъствал.

 64. 64 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Е, Кръстев, честито! Сега вече знаеш как изглежда силен лидер отблизо. Май всеки такъв си е малко нещо луд, обаче без това не се става лидер...

 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#47:"m17"]Странно как 30'тата по големина икономика може да "удари" първата по големина ?[/quote]
  Е, Русия не е 30-тата, а може би 9-та, но САЩ са прекалено силни, за да се оставят току-така, даже и на Русия. Не е само Русия, която се опитва да подлее вода на САЩ, в тази група са и Китай, Иран, бяха и Ирак и Либия - Ирак печатаха милиони фалшиви стотачки (садамки), но бързо му скроиха шапката, Кадафи се опитваше да прави на маймуни европейците - пратиха го и него при девиците в рая, затова и Иран малко се поукроти. И руснаците ще се успокоят.

 66. 66 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#55] от "dedo pepo":

  Абсолютно несъгласен съм с това мнение. Напротив, вместо да работи за институции, които да освободят руския народ, инвестира в зъбене, агресия и този път падането не е сигурно, ами и от много по-високо.

 67. 67 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#36:"civis_eu_sum"]
  Затова уважавам Кръстев, макар и не с всичко негово да съм съгласен. Има чувство за баланс. [/quote]
  аз пък точно това не харесвам у него, една всеядност, никога не заема ясна позиция, все е разкрачен, премерен в изказванията, мисля, че политиката принципно има нужда от повече искреност и прямота, всеки говори с недомлъвки и страх да не би някой да бъде засегнат и обиден, че следващият път може и да не го поканят на вечеря

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#20] от "kotrag":

  И приятен събеседник.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 70. 70 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Иван Кръстев - син на член а ЦК на БКП. Замесен в идеологическото оправдаване на съсипията на България. Нещо като Дарт Вейдър.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 71. 71 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Весело

  Кръстев не увъртай ами кажи направо-с какво те черпи Путин, имаше ли намигване, настъпване под масата, целуфка "тип Брежнев", тва ни интересува

 72. 72 Профил на andara
  andara
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Но, както казва Зигмунд Фройд: "Един параноик никога не е напълно погрешен!"

 73. 73 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  И защо ЕС трябва да си пасува?

  Русия винаги е била в Европа и в Азия
  и Европа не може да чака да види какво щяло да стане
  в Русия след Путин.

  Или в Украйна.

  Или в Беларус.

  Политика, култура и прочее не търпят вакуум.
  Конкуренцията е естествено нещо, ако и на разни фараончета да им се иска друго...

  ЕС е отворен за постепенна интеграция на Украйна.
  Естествено.

  Беларус също е Европейска държава със свои интереси,
  далеч от онези на Владивосток... и на съветската рубла.

  "А какво трябва да направи Европа сега?

  - Европейците трябва да се простят с идеята, че ЕС граничи само с държави, които са бъдещи членки.

  Дали Русия след Путин ще се доближи до нашите ценности, или ще се отдалечи още повече - това ние не знаем и трябва да го осъзнаваме.

  Да вземем неговите планове за Евразийски икономически съюз. На тези планове могат да попречат Беларус или Казахстан, но не и ние.

  Точно тези две страни имат най-голям интерес Русия да се изтегли от Украйна, защото се опасяват, че после идва техният ред."

 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#67] от "Stavrogin":

  Просто Кръстев е възпитан и е възприел типичната за западната интелигенция гледна точка и поведение.Той никога няма да каже в прав текст "Да Путин е луд,и то луд за връзване" ,просто отразява обективно онова което е видял и остава всеки да прави изводите си.

  klimentm
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  Не ходи! Стига ти резилът с Инджова, а?

  Свобода за Надежда Савченко!
 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  До коментар [#62] от "charlesdegaulle":

  За съжаление дори всички онези които днес са опозиция в Русия,онази малка част от интелигенцията които са против безумствата на Путин,също са настроени шовинистично,също проповядват изтърканите идеи за особенния руски път и руска душевност,за съжаление цяла Русия е заразена от тази болест.Много малко са истинските привърженици на европейските ценности и демокрация.Да погледнем само какво се случи със Солженицин,след като се завърна в Русия,борецът против комунизма и тоталитарната държава прегърна Путин и го обяви за спасител на отечеството.Ето това е истината за тяхната интелигенция.

  klimentm
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Благодаря, много добър и верен анализ!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#55:"dedo pepo"]
  Путин е най-адекватният, силен, сигурен, спокоен и уверен политик на съвремието.
  Напрегнатата , агресивна обстановка има нужда точно от него, за да я балансира.[/quote]
  Аха, тъй ще да е. Това е вторият виц, който чета днес.
  В първия, някой твой "брат по оръжие" беше писал че Орешарски е честен човек...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 81. 81 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  И второ: че възгледите му звучат понятно, дори убедително, ако не броим почти параноичната убеденост, че САЩ нападат и обграждат Русия."Това ми беше достатъчно да прочета.Болшевика Путин е опасен военен агресор който може да предизвика световна война.

 82. 82 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  [quote#2:"Дебил от Льонеберя"]В живота си нивга не бях се надявал
  на толкова мил комплимент:
  покани ме Дявола — старият Дявол —
  дома си на чашка абсент. [/quote]

  +++++++++++++++++++

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 83. 83 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#67:"Stavrogin"]мисля, че политиката принципно има нужда от повече искреност и прямота[/quote]

  Кръстев е анализатор, а не политик...Освен това не смятам, че е "неискрен", просто е по-умерен в оценките си.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 84. 84 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3319 Весело

  Замислям се на какво ми прилича Путин и веднага се сещам, на партиен секретар от средният ешелон и на среден милиционерски началник. Ами, всъщност той е бил точно това през по- голямата част от живота си преди да го назначат "президент":

  "Мисля си, че западните политици, които се отнасят към хумора с много повече политическа коректност, доста ще се затруднят с неговия хумор."

  "възгледите му звучат понятно, дори убедително, ако не броим почти параноичната убеденост, че САЩ нападат и обграждат Русия."

  "За него Европа не представлява някаква реална опасност. Зад всяко политическо действие на Европа той винаги привижда Америка."

  "Путин очевидно е твърдо убеден, че нестабилността около Русия е организирана от американците. Парадоксално е, че в същото време той ги смята за слаби."

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 85. 85 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  На какво ми прилича Путин- на апаратчик от средният ешелон по времето на комунизма!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 86. 86 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1416 Весело

  За цивилизован човек... да ядеш с Путин е все едно да се храниш с краката си...

  Свобода за Надежда Савченко!
 87. 87 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 458 Весело

  Наистина, ако не Кръстев, а примерно Бъчварова или Борисов бе поканен, какъв ли вой щеше да настане тук от войнстващите правоверните и единствените автентични, които се "обиждат" и от най-големите дреболии..

  А истината е, че светът е голям, и дори и най-големите противници се срещат и разговарят, за да се опознаят и да сближат позиции, това е политиката! Другото е вреден войнстващ радикализъм!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 88. 88 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  "- Той не вярваше, че населението ще се вдигне срещу президента Янукович и ще го свали от власт."
  А петте милиарда долара за какво бяха?
  Американците искат да владеят планетата. По понятни причини - да имат достъп и даже да притежават ресурсите и. И който им пречи е техен враг. Кампанията срещу Русия почна още преди украинската криза. Тя се прояви по време на Олимпиадата. Досега Русия само се брани. Тя взе Крим за да спаси военната база. Но Русия се готви за война. Съвсем сериозно. Китай също. Днес пуснаха три подводници с ядрени ракети стигащи територията на Америка. Всъщност стремежът на Америка е да бъде отслабена, а ако може и смачкана Русия преди Китай да стане първа военна сила. След това ще е безнадеждно късно. Баба Сребра каза, че китайците ще владеят света. Не американците. Такава е истината.

 89. 89 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Както пише един руски сатирик:

  Путин - полуцарь - полуберия,
  сделал из России снова Есесерия.

 90. 90 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Иван Кръстев много деликатно и същевременно откровено говори за поведението на Путин по време на тази среща.
  Не е спестил нищо нито на Путин,нито на младите руски националисти,както и имперското СССР-ско стремление на Путин.
  Допадна ми интервюто на Кръстев пред Дойче Велле.

  Tony
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#85] от "Realist":

  Според мен - от най-долния ешелон, от тия които само изпълняват без много да мислят и най-мръсната поръчка и умеят единствено да хитруват на дребно ден за ден, готови на всякаква мерзост и престъпление за да се издигнат в йерархията. Путин си остава комплексиран треторазряден кагебистки фатмак.

 93. 93 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#62] от "charlesdegaulle":

  Геноцидът извършен над руската нация след 1917 няма равен на себе си. Милиони са избитите дворяни, военни, духовници, търговци, селяни и интелигенция. Стигнало се е дотам към всяко селище в страната да бъде спускана квота с броя на ликвидирани "народни врагове" и който не я преизпълнявал бивал ликвидиран. Сатанинската касапница ръководена от двама полуидиоти - сифилистикът Ленин и психопатът със сакатата ръка Сталин нанася непоправими щети на Русия и отровните плодове на тяхната престъпна система са налице и днес.

 94. 94 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  "почти параноичната убеденост, че САЩ нападат и обграждат Русия"

  Или е параноична убеденост или просто информираност. А Кръстев е професионален анализатор, с това си изкарва хляба, т. е. някой му плаща за да пише анализите си - пише това за което му плащат. А на него му плащат да пише анализи, не защото някой се нуждае наистина от неговите анализи, а защото могат да бъдат използвани за пропагандни цели.

 95. 95 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Порядъчен човек, струва ми се, не би приел покана да вечеря с Путин.

 96. 96 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#77:"klimentm"]За съжаление дори всички онези които днес са опозиция в Русия,онази малка част от интелигенцията които са против безумствата на Путин,също са настроени шовинистично,също проповядват изтърканите идеи за особения руски път и руска душевност,за съжаление цяла Русия е заразена от тази болест.[/quote]

  Що е то шовинизъм?
  Когато американците поголовно, опозиционери или не, вярват в особения американски път на развитие и са нахъсани да налагат разбиранията си на всички останали - това шовинизъм ли е?
  А французите шовинисти ли са или просто патриоти от суетност?
  А турците, китайците, арабите, бразилците и пр., и пр.?

 97. 97 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#9] от "wallenstein":За това му и плащат. Гледа с очите на Сорос и Обама.

 98. 98 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Представям си как бат Бойко дава пресконференция пред различни по народност журналисти или отговаря на въпроси на гражданите на живо по телевизията като Путин.

 99. 99 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  [quote#54:"klimentm"]Русия тогава беше безпомощна ,но запада им помогна да построят газопроводите си с пари и технологии,за да ни изнудват днес със всичко това. [/quote]
  Прав си. Сещам се за приказката за скорпиона и жабчето, което го изнесло от водата на гърба си. Природата на КГБ е такава - престорени, подли и нагли комунисти - серийни убийци. Не беше ли "вчера", когато др. Путин за пари забавляваше холивудския елит, пеейки на английски?
  Що се отнася до Кръстев... Падна ми в очите. Не бих го направила за пари, слава или просто от любопитство. Ако е добър анализатор, какъвто си мислех, че е, не е имало нужда да се тъпче с хайвер, за да слуша големите лъжи от голямата уста на джуджето със студените рибешки очички.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 100. 100 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Весело

  [quote#98:"happysmile"]Представям си как бат Бойко дава пресконференция пред различни по народност журналисти или отговаря на въпроси на гражданите на живо по телевизията като Путин.[/quote]
  Поздравления, за да си представи това човек трябва да има доста въображение. Не всеки би го постигнал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK