Да устоиш е всичко

Премиерът Бойко Борисов по време на деветата среща на правителството и бизнеса, организирана от "Капитал". На заден план е Иван Кръстев (вляво) и съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Теодор Захов

© Надежда Чипева

Премиерът Бойко Борисов по време на деветата среща на правителството и бизнеса, организирана от "Капитал". На заден план е Иван Кръстев (вляво) и съиздателят на "Дневник" и "Капитал" Теодор Захов"Дневник" публикува пълния текст на изказването на политолога Иван Кръстев на деветата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". То беше посветено на най-важните тенденции в Европа през идващата година и на начина, по който те ще се отразят на България. 


Ще започна с тенденции, които са характерни за Европа като цяло и най-вероятно ще засегнат България, както и до каква степен ние сме готови да отговорим на тези предизвикателства.


Преди години на въпрос на журналист какво ще определя неговата политика бившият британски премиер Макмилън казал: "Събитията, моето момче, събитията." Проблемът е, че ние не знаем какви събития ще ни предложи 2015 г. По време на предната конференция много от нещата, които се случиха и в Украйна, и в Париж, не бяха прогнозирани. Сега ще се спра само на три тенденции, които според мен са общи за Европа като цяло и които поставят специални предизвикателства пред България.
Радикализацията на политическия живот в Европа


Едното е радикализацията на политическия живот във всички европейски страни. Ако погледнете резултатите от европейските избори, ще видите, че не е ясно дали Европа върви вляво или вдясно, а че център-ляво върти по-наляво, а център-дясно - по-надясно.


Това е свързано с факта, че финансовата криза, която започна през 2008 г., постепенно се трансформира в икономическа, след това социална, а сега до голяма степен е политическа.


Ако погледнем ситуацията в Гърция и изборите, как е възможно една голяма Европа толкова внимателно да следи изборите в една малка страна? Защото за пръв път е възможно малка радикална партия да спечели тези избори. Дали това е добра или лоша новина също е въпрос, които трябва да бъде коментиран, тъй като, ако се окаже, че СИРИЗА остава и приеме договореностите с тройката, това може да бъде най-силното доказателство, че наистина в този момент в Европа няма особена алтернатива от гледна точка на икономически политики.


Но казвам всичко това, защото за разлика от Западна Европа, където радикализацията тече главно като засилени настроения срещу емигрантите, и българските имигранти плащат част от това, в част от Източна Европа


тези настроения са свързани с отношението към чуждите инвеститори


Унгария е класически случай за това. Част от проблема е проблем и на чуждите инвеститори, тъй като в тежкия за страната кризисен момент те не успяха да убедят българското общество, че са солидарни с него, и изтеглиха пари към фирмите майки. Хората са изключително чувствителни и още повече – хората са изключително готови да повярват на всички прости обяснения за това, което става. Затова мисля, че част от проблема, пред който ще се изправят компаниите, е не как да инвестират, а как по друг начин да работят със своите потребители и гражданите като цяло.


Това обаче, което държавата дължи на тези чужди инвеститори, е, първо, да се опита да разграничава между компании. Винаги съм учуден, когато се каже примерно електроразпределителните дружества. Те са три – може би някои са по-добри от други. Идеята е, че съществуват различни компании и


не трябва да започва криминализация


на цели индустрии и сектори. Това е изключително важно, защото в противен случай ще влезем в начин на говорене, който не решава, а създава проблеми.


Второ и пряко свързано – идеята, че чрез подкрепата само на български фирми и българския бизнес ще се реши този проблем, е погрешна. Ние вече имаме пример за това. Случаят с КТБ до голяма степен е идеята за създаване на българска банка, отзивчива към различни правителства, която ще помогне и ще бъде използвана в момент на криза. Видяхме как завърши този експеримент. Превръщането на българския бизнес в единствения печеливш доведе до това, че 3 млрд. лв. биват изплащани от българските данъкоплатци. Тази част от проблема трябва да стане ясна на гражданите.


След терористичните атаки в Париж радикализацията тече и по линията на 


отношението към другия въобще


Тук мисля, че политиците дължат на обществото едно малко усещане за мяра. Когато политически лидер каже, че ДПС е "Ал Кайда", проблемът не е, че това не е вярно. Проблемът е, че ако това бъде повторено сто пъти от сто различни политици, след известно време част от привържениците на ДПС могат да потърсят в "Ал Кайда" свое представителство. И затова начинът и промяната на начина, по който се говори, ми се вижда от изключително голямо значение.


Имал съм възможност да прочета почти всички анализи от 1988/1989 г., направени относно Източна Европа от чужди анализатори.


Всички тогава твърдят, че страната с най-голям риск за етнически конфликт заради "възродителния" процес е България, а не бивша Югославия. В продължение на 25 години това не се случи. Голяма заслуга за това има и ДПС. България е и доста корумпирана държава. Голяма заслуга за това има и ДПС.


И от тази гледна точка е изключително важно да бъдат разделени тези два проблема,


да бъдат разделени политическото и бизнес крилото


И не забравяйте, че когато погледнете бизнес крилото на ДПС, ще видите повече етнически българи. Така че етнизцията на политическия проблем е въпрос, към който политическият елит трябва да се отнесе по-сериозно.


Кризата в Украйна


Вторият проблем е свързан с кризата в Украйна. Тук ще се опитам да бъда изключително кратък. За България това е изключително тежка криза, и то не само поради икономически причини – ние познаваме тези хора и ги виждаме – и едните, и другите – на българското Черноморие.


Но едно от нещата, които е възможно да станат, е, че при ситуация на нерешаване и нерегулиране на украинския въпрос е възможно да бъде търсено изостряне на конфликта и дестабилизация на други части на Европа. Не става дума за военна дестабилизация, но става дума за икономическа, политическа и социална.


От тази гледна точка, за жалост,


Балканите са слабото място на Европа


България има роля, която да играе в решаването на този проблем, тъй като една дестабилизация на региона около нас пряко се отразява на това как хората виждат България, независимо от това какви политики се правят или не се правят.


Между другото по време на кризата с Русия се чуха страшно много силни гласове, че тя може да бъде морална алтернатива на Европа. Че от едната страна стои един загниващ Запад, а от другата страна стои една силна морална алтернатива.


Едно от най-хубавите неща на ЕС е, че е критичен към себе си. Ще ви цитирам няколко факта, които ми се виждат важни. В Руската федерация на 100 хил. души има 10 умишлени убийства. Това съотношение е 4 за САЩ, 0,8 за Германия и 1,1 за Франция. Броят на абортите на всеки сто раждания в ЕС е 20, а в Русия – 73. Парите, похарчени за наркотични вещества в Руската федерация, надвишават с 1,1 пъти военния й бюджет.


Казвам това, защото е изключително важно в тази информационна среда, когато се опитваме да си представим какво България може да спечели и загуби, да вземем предвид, че има


реалности, които са различни от изказванията


на един или друг политически лидер. Между другото, когато става дума за социално неравенство, най-богатите 10% в Русия притежават повече от най-богатите 10% в Америка спрямо останалото население.


Може ли този кабинет да направи реформите?


Последният въпрос, който искам да засегна, е следният: мнозина си задават въпроса дали такъв тип сложно правителство би могло да реализира такива тежки реформи. Хората не си дават сметка, че тенденцията към все по-фрагментиран политически живот, към създаването на повече коалиционни правителства, може да бъде видяна навсякъде. Лесно е да бъдат създадени негативни коалиции, които да не допуснат нещо.


Мисля, че големият проблем на правителството е това да има приоритети, в които да постигне нещо. Тук идва

ключовият въпрос с регулациите и регулирането


Ако наистина има проблем с декапитализацията на част от пенсионните фондове, има институции, които отговарят за това. Такъв бе случаят с банковата система и един от решаващите фактори, които могат да помогнат и тук, е европейска регулация. В този смисъл европейският банков съюз е отговор на част от този въпрос.


Този път искам да завърша не с шега, а със стих. По отношение на кризите си спомням прекрасния стих на Райнер Мария Рилке:


"Кой тук говори за победа?
Да устоиш е всичко."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Избягването на провал е интересна дефиниция на победа.

 2. 2 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 842 Неутрално


  Дам.. както се казва :

  "институциите глупако!"

  the devil is in the data
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Кратко, експресивно и доста показателно за света, за Европа, за Русия и за нас.
  Който може да чете и има желание да мисли - да заповяда и да споделя, защото въпроса е колкото може повече хора у нас, да получават една по-широка и вярна картина за света - нали всички се борим за информиран избор.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  "Кой тук говори за победа? Да устоиш е всичко."

  Всъщност победа ще има, но няма да е за политиците. Пред бедните, гладните и безработните никой и нищо не може да устои...

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  " най-богатите 10% в Русия притежават повече от най-богатите 10% в Америка спрямо останалото население."
  Като се има предвид и че в Америка богатството се трупа от поколения,а руснаците за 20 години ги надминаха,чакам коментара на Сидеров.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Любопитно

  Хм ... Рилке?
  Това си е за притеснение, че Кръстев се е сетил за него и го взема толкоз присърце ...

 7. 7 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А къде са Сирия и Ирак?

 8. 8 Профил на Zed
  Zed
  Рейтинг: 206 Неутрално

  "... деветата годишна среща на бизнеса с правителството"
  Ся... Кръстев от бизнеса ли е или от правителството.
  Май е от бизнеса с правителства.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  Иска ми се да вярвам, че политиците в България ще се вслушат в думите на Иван Кръстев!

 10. 10 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Отново отлично изказване на ИК. Ако има що годе умни мурзилки, надявам се да напуснат форума. За останалите ще премълча.

  ИК казва и нещо, което аз силно ценя. Когато оценяваш успехите и неуспехите си е много важно да имаш предвид добрите неща, които са ти се случили, но и лошите, които си избегнал.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 11. 11 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Превръщането на българския бизнес в единствения печеливш доведе до това, че 3 млрд. лв. биват изплащани от българските данъкоплатци."

  На този политолог защо не се наеме някой да му обясни, че 3 млрд. лв. не се изплащат от българските данъкоплатци? Тези политици като вземат да обясняват разни неща, от които хал-хабер си нямат, винаги ше изтърсят някоя простотия.
  Това първо. И второ защо "превръщането на българския бизнес в единствения печеливш"? Небългарските Мтел, Глобул като не са български да не са по-малко печалвиши? Аман от глупости, значи... И имат претенции, че много умна неща казват

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 12. 12 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 420 Неутрално

  И какво от това? Нима политическата класа някога чува какво й се говори?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 13. 13 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ето още едно провидение:
  "проблем и на чуждите инвеститори, тъй като в тежкия за страната кризисен момент те не успяха да убедят българското общество, че са солидарни с него, и изтеглиха пари към фирмите майки."
  Кои са тези инвеститори, които изтеглиха пари към фирмите майки? Що за глупост? За информация на Кръстев, чуждите инвеститори у нас са делят на два вида - тези, които искат да печелят от българския потребител, и тези които искат да печелят от евтиния български труд и талант. Първите не са теглили пари, а направо са изнесоха от България в кризата, вторите напротив - инвестираха още повече в кризата.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 14. 14 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 699 Весело

  А, тази статистика е много поучителна.
  Айде сега всички путинофили и рубладжии да отиват в лелеяната рус.
  Ама нещо и статистиката не е угодна:

  В Руската федерация на 100 хил. души има 10 умишлени убийства. Това съотношение е 4 за САЩ, 0,8 за Германия и 1,1 за Франция.
  А сега де, САЩ където свободно се притежава оръжие е с 60 % по-малко убийства ?!

  Броят на абортите на всеки сто раждания в ЕС е 20, а в Русия – 73.
  Хахаха, нравствено западнала Еропа е по-малко к*рвенска от русия !!!

  Парите, похарчени за наркотични вещества в Руската федерация, надвишават с 1,1 пъти военния й бюджет.
  Ама как православната и нравствена рус се дрогира ?! за около 60 милиарда долара !!!

  Най-богатите 10% в Русия притежават повече от най-богатите 10% в Америка спрямо останалото население.
  А сега де, къде е дивият хищнически колониализъм ?!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Това е свързано с факта, че финансовата криза, която започна през 2008 г., постепенно се трансформира в икономическа, след това социална, а сега до голяма степен е политическа."

  Добрутро!!!
  И като се има предвид, трябва да се действа в обратен ред на горното, става мазало.
  Само си представете темповете, с които политическата криза ще се преодолее, за да се трансформира оправеното в социалната сфера, после икономическата та да стигнем до финансите...

 16. 16 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Весело


  В главата на полуграмотния средно-европейски полит-икономист думата ''реформа'' винаги върви с някакъв отрицателен знак - бедност, липса на доходи, лишения и рабира се много страдание...абе въобще както казват англо-саксонците ...hardship. Тоест, предполага се, че преди обществото да достигне състояние на масова нирвана, е задължително да премине по някакъв път на унищожение ( да се принесе жертва - колкото по-голяма е жертвата, толкова по-силна ще е нирваната в светлото бъдеще).
  Разбира се подобен тип причинно-следствена връзка обективно не съществува, а и сама по себе си е лишена от логика. Пък и кое общество ще приеме да прави такъв тип ''реформа'' при очертана переспектива за много болка с твърде неясен резултат , нефиксиран във времето и пространството. Твърде утопично. 17. 17 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Да устоиш, да устоиш...и един ден изтощен, просто да затвориш очи. Ами, то май и това е смисъла на нашето битие тук - на "горния" свят, че "долу" ще си почиваме дълго. Винаги с удоволствие чета анализите на Ив.Кръстев. Прав е за всичко, но ме впечатли прозорливостта му да не сатанизираме ДПС безгранично, защото наистина може да ги тикнем в ръцете на Дявола. А и по- "лошите" там , май, са представители на българския етнос - най- алчната и неморална част от нашия етнос е концентрирана в тази партия.

 18. 18 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "нерегулиране на украинския въпрос е възможно да бъде търсено изостряне на конфликта и дестабилизация на други части на Европа. Не става дума за военна дестабилизация, но става дума за икономическа, политическа и социална. От тази гледна точка, за жалост,

  Балканите са слабото място на Европа"

  Е, хубаво, че някой от "правилните" мислители го "провидя" този проблем и го артикулира най-накрая: Украинският конфликт е директна заплаха за икономическата стабилност на България, от там на политическата и социална. България се нуждае колкото от икономиески стабилна Европа, толкова и от икономически стабилна Русия. Сблъсък между двете сили ще ни превърне задълго в икономическо и социално блато.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 19. 19 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 873 Разстроено

  За съжаление, коментарите днес под статията са доста посредствени.
  Но пък статията си заслужаваше.Често става обратното.
  В думите на г-н Кръстев се чете доста политическа обиграност и пространственно виждане плюс това ,че обвързва икономика с политика в един възел с етнически проблеми, това вече е повече от необоходимо.За болеста на целия организъм -ЧОВЕЧЕСТВО ще е нужен наистина, цялостен преглед -не само очи/нос /гърло а дълбоко ,дълбоко защото язвите започват да кървят.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#11:"Жупел"]някой да му обясни, че 3 млрд. лв. не се изплащат от българските данъкоплатци?[/quote]
  Защото държавата взе заем за да попълни липсващите средства в размер на 3(три)млрда лева във ФГВБ.(гаранц.фонд)
  Защото с административно насочване на държавни средства към привилегирован "български бизнес" и замижаване на регулаторите към нередности сме свидетели на най-голямата кражба, а не на нови работни места и просперитет.
  Затова бъдете по-скромен в претенциите за ум и знание.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 22. 22 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  когато става дума за социално неравенство, най-богатите 10% в Русия притежават повече от най-богатите 10% в Америка спрямо останалото население.

  Какво става с "моралната" алтернатива на Европа? Май е само на думи...

 23. 23 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bulgerman":

  [quote#21:"Bulgerman"]Защото държавата взе заем за да попълни липсващите средства в размер на 3(три)млрда лева във ФГВБ.(гаранц.фонд) [/quote]

  Е, значи, не е с пари на българските данъкоплатци, а със заем се изплащат тези 3 млрд. и този заем после няма българските данъкоплатци да го връщат, а ФГВБ, сещаш ли се? Или е твърде сложно като за тебе?

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#21] от "Bulgerman":


  [quote#21:"Bulgerman"]Защото държавата взе заем за да попълни липсващите средства в размер на 3(три)млрда лева във ФГВБ.(гаранц.фонд) [/quote]
  И от своя страна предостави сумата на фонда като заем, нали? Казвайте цялата истина де, нищо няма да ви стане...

 25. 25 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#9] от "vassilun":

  Не бива да се съмняваш, Колега - статуквото е "светая светих" за родните хполитици - г-н Иван Кръстев само е щрихирал пътната ИМ карта за предстоящата НИ гАдина ...

 26. 26 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Ясно е, че пътят ни не е към Русия, а към ЕС (от който сме част), но и срещу Русия не става. Европа се радикализира, защото европейските политици не правят нищо, с което днес, на момента, тази седмица, гражданите да усетят подкрепа. И ако някой предлага нещо веднага (без оглед дали ще може да го изпълни), е нормално да стане на избирателите най-малко симпатичен.

 27. 27 Профил на toj
  toj
  Рейтинг: 470 Весело

  " Парите, похарчени за наркотични вещества в Руската федерация, надвишават с 1,1 пъти военния и бюджет."

  Да не говорим за парите похарчени за водка! Там руснаците бият всички в пъти!

 28. 28 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Доста двусмислено, но така е, когато обядваш с Путин, а вечеряш с Нюланд...

  Надценяваме г-н Кръстев, струва ми се. Не че е тъп, разбира се, но е доста ясно какво и как работи. Затова да го приема за безспорен авторитет отдавна е невъзможно.

 29. 29 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#21:"Bulgerman"]Защото държавата взе заем за да попълни липсващите средства в размер на 3(три)млрда лева във ФГВБ.(гаранц.фонд) [/quote]
  Така е, но този фонд трябва да се пълни от банките, така че те би трябвало да си върнат заема.

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Това си е едно добро правило, макар и да не си победител, все пак не си на дъното. И в България за корупцията основната вина е на ДПС.

 31. 31 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  " Да устоиш е всичко."


  Изборът на младите е да устояват в Западна Европа и в Америка.
  Нищо рационално в идеите на Кръстев. Хората искат премахване на олигархичния режим, искат премахване на корупционната зависимост от руския бизнес, искат коренна промяна в правосъдната система, този ми говори за устояване!

 32. 32 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Отново хлъзгави, левичарски, нищо неказващи,логични на пръв поглед, но противоречащи се словесни еквилибристики на Кръстев - без никаква гражданска или личностна позиция. Този път поне е махнал думичките за светлото бъдеще пред путиновия кьорфишек - т.нар."Евразия" - като едва ли не блестяща алтернатива на Европа. Кръстев упорито - уж посочващ негативите на Империята на злото, непрекъснато поддържа тезата за неефективна разпадаща се Европа и очаквано светло бъдеще за Путинистан и Петата им колона в различни държави на Европа, които смело преодоляват всички беди , изпращани от Америка, световната консипариция и лошото време. Слабо, Кръстев, но вероятно пак заработихте покана за вечеря.

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Винаги, когато чета Кръстев, ми идва на ума- каквито ни са политиците, такива ни са и политолозите! Написал някакво нищо с претенциозност за глобално значение. Нямам време да му анализирам недомислиците.

 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#4] от "palav_nik":"Кой тук говори за победа? Да устоиш е всичко."

  -И това трябва да има някакъв срок и граница на търпение.

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Впечатляващо -и за ДПС, и за Русия, и за рисковете, и цитатът на Рилке, който сякаш е писан за днешния ден. Благодаря, че транскрибирахте изцяло това изказване!

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Огромното предприятие' КОДЕЛКО,'в Чили винаги е било държавно въпреки натиска на САЩ .То изхранва горе долу половина Чили,а тука всичко харизахме и разпродадохме.Ако ще в два европейски съюза да членуваме ,всеки ден Кръстев лекций да чете няма да се оправим.Според мен изтървахме моделът на Кейнс в икономиката и сега катастрофата е пълна, защото кражбите на пари с документи са чудовищни,другото е бош лаф

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Големият социолог Кръстев има неоспоримото 'качество" на едно вярно нещо , твърдение - факт , да напише и няколко фантазии, само в неговата глава:))
  1. Гурция е изклщчение - и Сиризата и, и борчовете и, които не можа да плаща - зас ега ..От едно изключение НЕ се правят 'фиклософски" твърдения за цяла Европа :)
  2. ДПС и Ал Кайда- почти вече виждам, наши тютюнджии, нарамили по една - две бали с тютюн - да тръгват да търсят 'политически връзки и 'представителство" от Ал кайда :))
  3.Няма никакво занчение какви етнически са мафиотите в ДПС ..Важна е структурата на ВЛАСТТА в една групировка ..:) А тя има един център - тези около и доган..)
  Още по- зле , ако са "етнически' българи , но по скоро са 'етнически" - ДС- БКП ...))

  BIG AL
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Добре премерено и умно от страна на Кръстев.
  Европа е преживяла много кризи, ще приживее и тази, нито е най страшната нито най дълбоката.

  klimentm
 40. 40 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  И няма никаво значение етнизацията да се споменава - споменава се ШЕФА, ръководството- другите са изпълнители ...
  И в САЩ някога е имало и евреи в мафията , и афроамериканци , и бели , и руснаци - сега ..Важно е на КОГО се води, кой е начело на клана ...))
  Казваме клана на Ал Капоне - не на евреите , а на италианците , нищо че вътре е имало и евреи и други НЕиталианци и т.н...)..Или клана на Доган - не на тези около него, потурнаците ...)
  В този смисъл , НЕ може да се прави разделение ,между политическата и икономическата власт на клана - както и твърди Кръстев .. ..
  За другите две неща , в общи линии е прав - за инвестициите , за политическото напрежение в Европа и т.н......
  И накрая - нашите турци НЕ са радикалисти - радикален ислям ..Сега някои се опитват да вкарат тук този ислям , но затова си има органи , с не малки заплати ...
  В България , освен това - не предприеха реструкции,санкции, убийства на наши турци , за РАЗЛИКА от Милошевич, който ЗАПАЛИ Сърбия ...така че , и в това отношение, 'прогнозите" на някой социолози не излязоха верни ..
  Просто у нас имаше СДС , например, а в Сърбия - сатрапи като Милошевич..И не ДПС е запазило мира в България , а някои ПАРТИИ и правителства ..Не знам защо на Доган се приписват заслуги :))
  НАШИТЕ ТУРЦИ знаеха , КОЙ им смени имената и НЕГО вече го нямаше на власт , докато в Сърбия , милошевич започна войната - заради разпада на Югославия , естествения разпад ...
  Голяма тема ...
  Изобщо КОЙ плаща на Кръстев за фантазиите му ??? :)))
  Толкова повърхностни и 'наукообразни " ..)

  BIG AL
 41. 41 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 684 Неутрално

  ДПС има заслуга за етническия мир? По-скоро етническия мир се запази въпреки ДСП. Агите в ДПС се отнасят към собствения си електорат отвратително.

  КТБ е пример за дружно крадене, независимо от етнос и партийна принаслежност. Не е експеримент.

 42. 42 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Весело

  Баси тюрлю гювеча. Па Гърция, Па Украйна, че и Боко на края.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 43. 43 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  " Проблемът е, че ние не знаем какви събития ще ни предложи 2015 г."

  Какво значение имат събитията, които ще ни сервира 2015 г, след като с това правителство България ще продължи да бъде разпродавана и подарявана на САЩ и на други богати страни. Събитията и политиката на България ще имат значение само при друго правителство и по-точно правителство на Атака, защото всички останали правителства са като сегашното – марионетни. С марионетно правителство нв можем да очакваме нищо добро за България, каквито и да са събитията през 2015 г. Дори да настане „Златен век“ за света, ние ще си останем в същото трагично състояние с такива правителства.

  "Кой тук говори за победа?
  Да устоиш е всичко."

  Е, да, ама колко може да устои България, като ББ пращаше на оня свят по 180 000 българи годишно през първи си мандат, а сега може и повече?!

 44. 44 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#43] от "elviejo":

  На такъв като теб задавахме въпроса "да не си ял вакса?", т.е. "добре ли си, да нямаш температура?" Ква Атака ще прави правителство, като няма политически ресурс, а вожда и е...Недей писа глупости, ами кажи едно берекет версин, че влязоха в парламента.

 45. 45 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 448 Неутрално

  На ешафода немой се устоя.

 46. 46 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#38] от "BIG AL":

  Доста сложно изразявате общоизвестната истина, че ДПС е =ДС.

  Ние си го знаем. А на тях трябва да им се казва просто - Ще си платите всичките гадости.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Весело

  Ясно е защо.

  Ден след ден, агитпропът пиарства за Путин.
  Не и за Нюланд.

  Официален Обяд значи Официален Обяд.

  А понички?...

  До коментар [#28] от "polux":

  Доста двусмислено, но така е, когато обядваш с Путин, а вечеряш с Нюланд...

  Надценяваме г-н Кръстев, струва ми се.
  Не че е тъп, разбира се, но е доста ясно какво и как работи.

  Затова да го приема за безспорен авторитет отдавна е невъзможно.

 48. 48 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#43] от "elviejo":

  Очевидно ви се струва, че нещо не е наред. Важно е да осъзнаете у вас ли е проблема или у нормалния свят. Опитайте да го забележите.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 49. 49 Профил на brassway
  brassway
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#38:"BIG AL"] Гурция [/quote]
  добре звучи

 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  "Част от проблема е проблем и на чуждите инвеститори, тъй като в тежкия за страната кризисен момент те не успяха да убедят българското общество, че са солидарни с него, и изтеглиха пари към фирмите майки."

  Ще цитирам поста на един колега под друг текст, който намирам за подходящ тук: Егешмегеш@бешбегаш!
  Какъв е резултата, след мощните чужди инвестиции считано от кабинета Станишев(тогава ни приеха в ЕС) до сега?! Единствените опити за големи инфраструктурни проекти са Руски. Как стояха нещата преди 25г. - пак така. Иначе захаросани приказки да искаш, само да не е наживо, че протокола за увардване на Кери нИ дава!

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Явно този господин е някаква важна личност. Вчера четох, че вечерял с Путин, днес се публикува цялото му изявление... ужас!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#3] от "tsvetko_51":
  ++++++++++++++++++
  Да добавим,че човек колкото е по-добре и всеобхватно информиран може да стига по-лесно и бързо до правилните умозаключения!


 53. 53 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#44:"man_un"]На такъв като теб задавахме въпроса "да не си ял вакса?", т.е. "добре ли си, да нямаш температура?" Ква Атака ще прави правителство, като няма политически ресурс, а вожда и е...Недей писа глупости, ами кажи едно берекет версин, че влязоха в парламента.[/quote]А защо да казвам берекет версин, че Атака била в парламента, за Атака е най-добре ако не е в парламента, няма да има репресии, клевети и евтини постановки срещу нея. А лошото за Атака е когато е в НС, ти сам го виждаш, погроми на офиса, клевети, обиди, опити за покушение на Волен Сидеров. Така че защо аз или Атака да съжаляваме, ако не управлява Атака или има малко депутати или дори ако не влезе в НС, за това да съжалява българският народ, защото той отнася негативите от марионетните ни правителства. Ако българският народ проумее някога, че само на Атака може да разчита, ще бъде добре за него, не за Атака, за Атака ще е най зле ако управлява, сещаш се защо, защото всички тъмни сили са срещу нея вътре и вън от страната. Ако пък българите никога не проумеят, че ги лъжат по отношение на Атака и се опитват да ги правят на глупаци, толкова по зле за тях, не за Атака, както вече казах. Така че няма защо да казвам берекет версин, че е влязла, а казвам слава богу, че не управлява, защото могат и да я унищожат САЩ, тъй като най-много на тях не им изнася правителство на Атака, а те брутално се разправят с правителства, които не им играят по свирката, виждаме го всеки ден по цели свят. Българският народ трябва да е благодарен, че Атака са готови да жертват и живота си, но да измъкнат България от блатото. Като вярват на тъпите комуноидни лъжи и не избират Атака, да се сърдят на себе си, защото няма друга партия, която да спаси България, просто няма.

 54. 54 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#48:"Bulgerman"]Очевидно ви се струва, че нещо не е наред. Важно е да осъзнаете у вас ли е проблема или у нормалния свят. Опитайте да го забележите.[/quote]По-скоро ми се струва, че нищо не е наред. Причината, разбира се не е в останалия свят, а в нашите ненормални марионетни правителства, които продават и предават България. Това виждам аз, а и всички го виждат, дори слепите, защото е очевидно, да не кажа очевадно.

 55. 55 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "xm...":

  Защо?

 56. 56 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#53] от "elviejo":

  Господине, Волен Сидеров е болен човек. И много лъже. Лично го гледах как разкарваше, че от сваления над Украйна самолет падали замразени трупове в чували. Така че... стоите по-надалеч от този индивид.

 57. 57 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#51] от "marto76":


  [quote#51:"marto76"]Явно този господин е някаква важна личност.[/quote]

  От 20-тина години насам е най-умният българин. Опитай се да го запомниш господин нискочели.

 58. 58 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  Путинистка Русия дестабилизира Украйна и Европа.
  Руски конфликти - като в Грузия.
  В крайна сметка - за сметка на Русия.

  Каза ви го кой ли не - от ЕС... САЩ... България,
  вкл. президентът и бившият военен министър.

  Но вие си каканижете своето...

  До коментар [#18] от "Жупел":

  нерегулиране на украинския въпрос е възможно да бъде търсено изостряне на конфликта и дестабилизация на други части на Европа. Не става дума за военна дестабилизация, но става дума за икономическа, политическа и социална. От тази гледна точка, за жалост,

  Балканите са слабото място на Европа"

  Е, хубаво, че някой от "правилните" мислители го "провидя" този проблем и го артикулира най-накрая: Украинският конфликт е директна заплаха за икономическата стабилност на България, от там на политическата и социална. България се нуждае колкото от икономиески стабилна Европа, толкова и от икономически стабилна Русия. Сблъсък между двете сили ще ни превърне задълго в икономическо и социално блато.

 59. 59 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДПС ли е гаранция за етническия мир ? Точно ДПС е големия проблем на България ! Та те още с гордост честват "жертвите" на Възродителния процес, а мълчат за жертвите на техния тероризъм ! Ако прехода в България към демокрация и пазарна икономика се провали то главната заслуга за това е на БСП и ДПС !! Но ролята на ДПС е по-зловеща - там е тикано с агенти на ДС, вербуват еничари, купуват гласове, капсулират електората, ислямизират циганите и съсипаха българското земеделие ! Затова трябва да се направи всичко възможно да изживеят необходимия катарзис извън властта и да станат нормална партия !

 60. 60 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  Интересен анализ, но не ми се струва да е особено задълбочен и пространен. Иван Кръстев е човек със задълбочено мислене и сигурно може да каже много повече

 61. 61 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  нямам никакъв проблем със "сложният коалиционен" характер на това правителство, и не мисля, че на хората това им е проблемът. въпросът е дали имат - най-вече премиерът, желание и воля и способност за реформи.

 62. 62 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  като ще сравняваме неравенството в САЩ и Русия, нека да имаме предвид, че САЩ са модел за света по начин, по който руснаците никога няма да бъдат. затова има съществено по-голямо значение как се случват нещата в Америка и какъв път на развитие поемат, от руснаците.
  с риск от провинциализъм да попитам какво точно ни грее това, че руснаците са по-зле от американците в това отношение?

 63. 63 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  нещо повече от лингвистична забележка. икономическата криза не е отминала, че да се трансформира. всяка такава икономическа криза неизбежно има социално и политическо измерение. но за жалост, икономическите тегоби на Европа са силни и дават отражение във вота, нормално.

 64. 64 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 521 Неутрално

  и като ще говорим за българския елемент, корумпирал движението - понеже така излиза от изказването - възниква въпросът защо и как движението е прегърнало и приело тези български членове - и продължава да ги търпи, с такава - как да кажа, радост и готовност?

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2840 Весело

  До коментар [#55] от "Враждебен дух от яката вяра":
  Защото Рилке си е Рилке.
  И когато рационален анализатор по дифоут не само го цитира, а си вади от него мотото да тегли чертата и да побие репер ... аз лично си слагам едно на ум.

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  САЩ модел за подражание? Кои именно САЩ? Тези от лустрсаните (и доста нелош, признавам) филми по телевизията? Или реалните САЩ?
  И що пък именно САЩ, а не Швейцария да е пример, а?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  Корупцията е СИСТЕМНА ХАРАКТЕРИСТИКА, не злодеяние на един или друг "лош човек".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#56:"Враждебен дух от яката вяра"]Господине, Волен Сидеров е болен човек. И много лъже. Лично го гледах как разкарваше, че от сваления над Украйна самолет падали замразени трупове в чували. Така че... стоите по-надалеч от този индивид. [/quote]Господине, ако приемем, че Волен Сидеров е болен, то тогава на същото основание трябва да кажем, че останалите са на смъртен одър или по-точно , че са политически трупове и те са такива. А ако трябва да стоя по-надалеч от Волен Сидеров, то значи, че от останалите трябва да съм на светлинни години, най-малкото в друга галактика. Кое Ви кара да мислите, че трябва да стоя далеч от един истински патриот, а да съм близо до псевдопатриоти и откровени предатели на България?! Не съм чул Волен Сидеров да изрече дори най-невинната лъжа и ако е казал нещо, значи има основание да го каже. Вие пък ако мислите, че лъже, трябва да го опровергаете, всеки може да каже за всекиго че лъже.

 69. 69 Профил на elviejo
  elviejo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#9:"vassilun"]Иска ми се да вярвам, че политиците в България ще се вслушат в думите на Иван Кръстев![/quote]
  От години ми се иска да вярвам, че българският народ ще се вслуша в думите на Волен Сидеров и накрая ще изхвърли на бунището останалите „политици“, които продават и предават България.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  [quote#0:"Иван Кръстев"]Всички тогава твърдят, че страната с най-голям риск за етнически конфликт заради "възродителния" процес е България, а не бивша Югославия. В продължение на 25 години това не се случи. Голяма заслуга за това има и ДПС. България е и доста корумпирана държава. Голяма заслуга за това има и ДПС.[/quote]
  ДПС върши това което им наредят от Турция и ако Турция пожелае етнически конфликт такъв ще има. Да де ама турците си дават ясна сметка че от това няма да спечелят нищо най-много автономия на Кърджалийски окръг което не значи нищо за тях затова и действуват в посока на овладяването на българската държава отвътре чрез ДПС и корумпираните български държавни чиновници което да им осигури завладяването на цяла България по мирен път.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#5] от "rosiraycheva50._":

  Сорсоидна пропаганда, не е верно!

  Абе кой обръща внимание на този шут Сидер ага, след като подкрепи ДПС отврати малцината свестни наивници, които бе успял да излъже в началото. Сега останаха да му верват най-заблудените, при по-висока избирателна активност и в НС няма да влезе.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 72. 72 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Слаб форум/бойкотиран от едрите компании/, слаби изказвания, като това на Кръстев.
  Нито дума за Турция ,на която Русия даде своята сфера на влияние на Балканите.
  Пак предъвкваме шаблона за етническия мир за да не става дума за икононическата и демогравска катастрофа и виновните за това.

  Packo
 73. 73 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#72] от "Packo":

  +++ Освен това никога не става дума и ЗАЩО българските граждани са най - бедни не само в ЕС а и в цяла Европа.

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Весело

  "Да устоиш е всичко"

  същий Матросов...

  Да ама не.
  Приеми при Вожда съблазниха го зле.

  Не гледайте, не, какво ли аз правя.
  Слушайте... Следвайте... как се лигавя.

 75. 75 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  По-голямата част препечатана от BBC и представено като своя идея.
  Частта директно отнасяща се за България е претопляне на манджата за реформите, която я сервират на народа вече 25 години.

 76. 76 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 676 Гневно

  [quote#0:"Статията"]Това е свързано с факта, че финансовата криза, която започна през 2008 г., постепенно се трансформира в икономическа, след това социална, а сега до голяма степен е политическа.[/quote]
  Това са пораженията Господин Другарю Кръстев!
  Причините са важни за решението! Те са казани в Специалният доклад на Специалната комисия към Конгреса на САЩ 2009г. - Алчност, Некадърност и Безотговорност на Банкстерите!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 77. 77 Профил на andara
  andara
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Разочарованието ми от Иван Кръстев продължава. Много анти-руска пропаганда (вероятно писана и със сигурност заплатена от зад океана) пак се изсипва ангро - сега пред "бизнеса" и правителството. Ще ми трябва много време и място за споменаване на всички, но статистиката за абортите наистина тежи мрачно. За истината погледнете сп. Форбс - за 2012 г. цифрата е 42 аборта на 100 раждания, като тенденцияата е бързо надолу:
  http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2013/02/09/are-there-really-13-abortions-for-every-10-live-births-in-russia/

 78. 78 Профил на azo
  azo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вярно е, че има разделение в бизнеса, както пише автора, но то определено не е такова, каквото го описва той.
  Успешен бизнес (и за наши и за чужди) правят тези, които са харесвани от властта (важи за всичките и производни).
  Ако властта избира монополи и сива икономика за партньори, пазарът се свива критично и няма желаещи за производство.
  Имаме една грамадна фирма с 1-2 милиона служители (държавата), няколко подизпълнители по браншове и всичко останало трябва да ходи на село да отглежда картофи....

 79. 79 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 596 Любопитно

  Откъде се пръкна тоя, и "Икономедия" много го лансират напоследък... Защо ли?!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 80. 80 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Кръстев нагоре щяхме да вървим без Южния поток, после пак нагоре сега вървим като искаме обратно Южния поток.

  Единия поток вече ни заобиколи, сега остава да видим колко ще ни огреят с втория. Тази работа малко ми прилича да се появиш на перона след като влака е заминал.

 81. 81 Профил на dimid
  dimid
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ще ви цитирам няколко факта, които ми се виждат важни. В Руската федерация на 100 хил. души има 10 умишлени убийства. Това съотношение е 4 за САЩ, 0,8 за Германия и 1,1 за Франция. Броят на абортите на всеки сто раждания в ЕС е 20, а в Русия – 73. Парите, похарчени за наркотични вещества в Руската федерация, надвишават с 1,1 пъти военния й бюджет.

 82. 82 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Напълно съм съгласен, че проблемите като факти са такива, каквито ги изрежда авторът. Но изобщо не съм съгласен с даваните обяснения и оценки по тях.

  Вярно е, че в ЕС има процес на радикализация,и че именно социално-икономическата криза основно е тази, която радикализира политическото положение в ЕС. Но от къде и защо се появи тази криза? Нали имаме неолиберална политическа система? И нали тази система е изградена уж така, че да няма икономически кризи, предизвикани от социалноикономическите отношения между държавите в рамките на планетата (в случая – в рамките на ЕС) и между социалните групи в рамките на отделната държава?

  Защо българите като народ са против чуждите инвеститори е вярно. Както е вярно, че те, според примера на автора за трите електроразпределителни дружества, еднакво са мразени от народа. Но също така е вярно и това, че те и трите са еднакво грабителски, макар че го правят по различен начин. Защо тогава народът да прави принципна разлика между тях. Ето защо той ги мрази в еднаква степен, макар и за различни неща. А и защо ние да се радваме на техните инвеститори, когато те мразят и гонят българските граждани от своите държави, особено когато става дума за цигани? Ние даваме на чуждите инвеститори еднакви права на всички инвеститори, както на нашите, така и на чуждите. И нямаме право да ги гоним. Нито да откажем да допуснем техните стоки. Защо тогана те гонят нашите цигани, когато отиват при тях, и защо не ги изравнят по правá с правата на своите граждани?

  Има една цинична българска поговорка за хора, които търсят само аванта, която гласи: Е‗е като магаре, бяга като заек. Та същото правят и чуждите инвеститори. В добри години ни ограбват, а когато стане напечено, бягат от нас като зайци. За какво ни са тогава, щом бягат точно когато са ни най-необходими? И щом по този начин, поради страх от бъдещо влошаване, изтегляйки инвестициите си, те могат всъщност да предизвикат криза, която иначе не би се реализирала?

  И да, хората са готови да повярват на простите обяснения за подобно поведение на инвеститорите. Но това е така само защото в такива случай по правило простите обяснения са най-верни. И дори единствено верни. И не вярват, че от случая КТБ следва, че българското е по-несигурно от чуждото. Та, по дяволите, та нали ние дори не знаем, кой е собственикът на тази банка? Не знаем, дали е наша или е чужда.

  Колкото за етническата толерантност, в България тя е много по-голяма, отколкото във Франция или САЩ. Но това не значи, че трябва търпеливо да понасяме грабежите на една партия, която използва политическата власт за тотално ограбване и на народа, и на държавата. Още повече, че това е етническа партия, която е противоконституционна, но която чрез корумпирането на цялата съдебна система, в това число и на Конституционния съд, продължава да функционира и да сега. А ако не е неволна грешка, думите за това, че ДПС имало заслуга за междуетническия мир у нас, са чиста лъжа. Защото не етническия, а етнополитическия модел на Доган, който всъщност ни е наложен от Конституционния съд, пренася естествените противоречия и противоборства между политическите партии в отношенията между съответните етноси (народности). И ако у нас все още е тихо в тази област, заслугата за това не е на Доган и на неговото ДПС, а на огромната политическа толерантност не само на основната част на българите, но и на основната част от етническите турци у нас.

  И, последно, проблемите с Украйна. В които ние като държава нямаме никаква причина да се намесваме. Противоречията са не толкова между ЕС и Русия, а почти изцяло между САЩ и Русия. При това и двете страни имат вина за възникването на този конфликт, който поради исторически причини е особено взривоопасен. А когато върви противоборство между лъва и тигъра, намесата на някакво минитюрно паленце е напълно излишна. И по-опасна за паленцето, а не за лъва или за тигъра.

  Въпросите за сегашното правителство са прекалено сложни, за да се опитам да ги сведа до две-три изречения.

 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Иван Кръстев е прав, че в 1989/90г имаше доста голяма опасност от етническа криза и хоас по югославският модел. И че доста голяма заслуга това да не стане има и ДПС.

  Същевременно се разминавам с него, че причината да не стане е в разумното поведение на ДПС. Според мен ДПС беше създадено като мина заложена да избухне ако сценарият за превръщането на комунистите в капиталисти се окаже много застрашен, тогава всичко щеше да потъне в хаос и кръв. Какъвто сценарий но с други сили /миньорите/ впрочем беше приложен в Румъния.

  Поради доста овчедушният характер на нашите антикомунистически сили /също и народ/ този краен сценарий не се наложи да бъде приложен. Обаче ако сте забелязали винаги когато той бъде заплашен и на сцената се появяват националистите, мината продължава да се държи в готовност.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK