Защо Русия реагира на "Шарли ебдо" като мюсюлманска държава

Защо Русия реагира на "Шарли ебдо" като мюсюлманска държава

© ReutersСъбирането на стотици хиляди мюсюлмани на митинг в Грозни срещу карикатурите на Мохамед в изданието "Шарли ебдо" е показателно не само за властта в Чечения (Ако е вярно, че са се стекли близо 1 милион души, това само по себе си е феноменално, защото означава, че президентът Рамзан Кадиров е успял да изкара на улицата едва ли не всички мъже, или над 60% от цялото население на кавказката република). Но още миналата седмица реакцията на руското общество на кръвопролитието в Париж бе коментирана в "Новая газета" от Артемий Троицкий в статия, откъси от която ви предлагаме:


За изминалата година думите "Европа" и "европейски" станаха не толкова ругатни (има доста да догонват висотите на "Америка"), а отчетливо презрителни и пренебрежителни. Ако по-рано понятието "европейски" се асоциираше с комплименти от типа на "изискан", "образован", "качествен", то сега народният речник на синонимите ще ви даде по-скоро попадения като "извращеняци", "слабаци", "развратници", "деградирали".


Това казва Артемий Троицки в коментара си за "Новая газета" по повод реакцията в Русия – включително на части от културния елит - на трагедията с нападението срещу редакцията на сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж. Той посочва, че руснаците "с удоволствие се присмиват на великата европейска цивилизация с нейната култура и система от ценности", без да се свенят да ползват множество от материалните ѝ блага. Този активен антиевропеизъм дори не се нарежда "отгоре", а пълзи "отдолу", допълва авторът.
Според него тази реакция е станала "максимално нагледното потвърждение на тезата, че "Русия не е Европа".


Текстът, написан преди многохилядните протести в Южна Русия и в частност този в Грозни в понеделник, казва, че миналогодишната "укрофобия" е шокираща, но обяснима с тоталната телевизионна пропаганда и заиграването с постсъветските комплекси на руснаците.


"Но в драмата с "Шарли ебдо" не бяха засегнати никакви национални, политически, исторически или географски интереси на Русия. Освен това голямата част от населението на страната изобщо не се отличава с особени симпатии и търпение към Мохамед. И въпреки това реакциите са от типа на "Сами са си виновни либералите осквернители – за какво им беше да се подиграват със светините". В изчистен вид това е формулировката на религиозните фундаменталисти, но с козметични корекции тя бе подкрепена от политици, депутати, културни дейци и журналисти. "Свобода? Каква ти свобода!"


Троицкий обобщава, че "руското обществено мнение реагира така, сякаш сме мюсюлманска страна – при това държавата ни е светска, а населението в болшинството си е безбожно (макар че обича да се представя за православно). Удивително? И още как! Бих го формулирал още по-сгъстено: отвращението на болшинството руснаци към т.нар. европейски ценности е по-силно, отколкото неприязънта им към исляма и ненавистта към терористите. При това от последните – за разлика от френските карикатуристи – нашият народ е страдал, и то жестоко".


Защо Русия реагира на "Шарли ебдо" като мюсюлманска държава

© Reuters


Според него в светлината на случилото се през последната година днес Русия се позиционира спрямо Европа като страна от Близкия изток или Северна Африка. "С Европа имаме географска близост, тесни икономически връзки и диаспора, разположила се от Финландия до Испания. При това има пълно отчуждение в ценностните ориентири, нравствените приоритети и прочие обекти от хуманитарен характер, които, впрочем, определят европейския дух."


Това не е нещо принципно ново, допълва авторът - просто Русия се връща във времената преди Петър I, когато отношенията ѝ с Европа винаги са били войнствени, понякога прагматимни, но никога близки и роднински.


Троицкий припомня, че с отварянето на прозорец към Европа този руски владетел е реформирал Русия като европейска държава. Но реално то е засегнало много тънък пласт от населението - през  XVIII век това е била аристокрацията, а през XIX век към нея се присъединява и градското професионално съсловие и интелигенцията. И всички те - дори прочутите славянофили - са били 100-процентови европейци и "страшно отдалечени от народа".


Преброяването от 1897 г. показва, че грамотните в Русия са били 21%, в селата са живеели 87% от населението, а и в хилавото градско малцинство значителен дял да представлявали дребните търговци и предприемачи, по-близки не до Европа, а до черносотничеството (бел.ред. - събирателно название на движение на консервативните, антисемитски, монархистки и православни кръгове в Руската империя).


Казано накратко, руските "европейци" са били 10-15% - колкото са и днес, твърди авторът.


Той смята, че "колкото и да е странно, най-дълбокият и успешен опит да се европеизира Русия е на болшевиките - марксизъм-ленинизмът, за разлика от полуазиатското "православие-самодържавие", бе стопроцентова европейска идеология, основана на идеите и патоса на Просвещението".


Благодарение на нея са се появили "симпатичните страни на съветската власт" - масова грамотност, интернационализъм, напредък в науката и образованието. "Макар че, както знаем, експериментът не успя докрай: говореше се за равенство и братство, но за свободата съвсем забравиха, грамотността се обърна в доносничество, инетрационализмът - в периодично оказване на "братска помощ", комунизмът - в диктатура на номенклатурата и застой. И въпреки всичко за голяма част от Европа СССР бе противник, за по-малка (включително еврокомунистите) - съюзник, но при всички случаи бе понятен опонент/партньор в обща игра."


Превръщането на Русия в нов, макар и екзотичен, "европейски дом" стана при перестройката и с либералните и икономическите реформи от 90-те години.


"Но под лъскавата опаковка на безсмисления новоруски либерализъм и безпощаден капитализъм тежко тътнеше нещо огромно и тъмно. Мислехме си, че ще се разнесе със задълбочаването на интеграцията, ръста на благосъстоянието и прочие терапии. А стана обратното: под мъдрото ръководство и направляващо въздействие на телепропагандата до набухна, разду се и преля навън. Русия се изправи и с кеф се хвърли в своя изконен феодален домен, многократно описван от русофили и русофоби от всички времена и места.


Можем да смятаме това за триумф на "народността" - сиво-мъдрите маси отхвърлиха наложените им отвън ценности."


Защо Русия реагира на "Шарли ебдо" като мюсюлманска държава

© Reuters


Но Троицкий обръща внимание на два важни момента. Първият е, че е доста мътна идеологията на "новото средновековие", действаща по-скоро на емоционално ниво. Вторият е, че тържествуващият в Русия от ХХI век мироглед прилича на тъпа карикатура - доборжуазен и отпреди Просвещението, той може да е бил актуален през XIV век, но бързо е започнал да остарява през XVII век.


До украинско-кримските събития никой не се съмняваше в "европейскостта" на Руската федерация, казва авторът. Вярно, вместо демокрация има автокрация и проблеми с правата на човека, но в културен план, като манталитет, като обща цивилизованост, ние, руснаците, разбира се, сме "бели хора".


"Но бясната, първоначално възмутено-издевателска, а после и конкретно агресивна, реакция на руската държава и нейните граждани на стремежа на съседна Украйна да стане част от реална Европа ни накара да се усъмним в нещо, което доскоро се разбираше от само себе си.


Изглежда, че изтече срокът на годност на европейската принадлежност на Русия. Или, ако перифразираме Александър Зиновиев, то, според мен, за европейска може да бъде смятана тази страна, която искрено иска да бъде европейска."


"Днешна Русия няма нито съюзници, каквито имат страните от Европа, нито сили, както е при Китай, нито желязна религия, както е при арабите. Тя е някакъв "непознат звяр". Не особено понятна и за собствените си жители, както казва Тютчев. Бяхме отвикнали от нея за около 300 години, но ще трябва да си я припомним."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (234)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Възможни отговори на въпроса в заглавието:
  А) Русия е бетер мюсюлманска държава;
  Б) Русия е алергична към свободомисленето държава;
  В) Русия е неевроейска държава;
  Г) Русия - няма такава държава!
  Въможен е повече от един верен отговор...

 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Любопитно

  Ами в самата Русия мюсюлманите са вече над 20% и се увеличават с бързи темпове...

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  "Русия не е Европа".
  Какво още трябва да се случи,за да го разберат и европейците.

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Тоталитарната власт има нужда от промити мозъци, които да мислят (почти) еднакво. Всичко, което носи някаква следа от толерантност и плурализъм, веднага бива заклеймено като гейщина, "трети пол" и т.н.

  Айн райх, айн фолк, айн фюрер. Православно-милитаристична униформеност на патриотичния екстаз.

  Съветската пропаганда преживява фарсово-комичен ренесанс. Податливият на боканофскификация колективен мозък на руския старообреден пролетариат бива боканофскифициран със серума на Дугин.

  И подпрян с тополи, за да не се капичне, понеже е винаги под въздействието.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Защото Е мюсюлманска държава. Ако може да се нарече държава, разбира се...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Чудесен цитат, който обяснява много:
  "руските "европейци" са били 10-15% - колкото са и днес"

 7. 7 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дебил от Льонеберя":

  Д) Русия е в процес на повсемесна ислямизация
  Е) В Русия човешкия живот не е ценен
  Ж) Русия е съпричастна с останалиет страни-бензиностанции
  З) Русия си вкара автогол показвайки, че Чечения не е Москва. Или Кавказ не е православна.
  И) В Русия Исляма е новото православие.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Руснаците не твърдят че са Западна Европа... те не искат да са Западна Европа на цената, която им определят.... и какво от това ? Защо трябва да искат и какво лошо има в това, че не искат?

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 462 Весело

  Тоест защо в официална Русия мислят за атената като стотиците милиони нормални европейци, чиито мнение не се взима под внимание, тъй като противоречи на официлната версия на медиите и праителствата.

  Напомням за взвривения кораб на Грийнпийс от Митеран

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 12. 12 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 726 Весело

  "населението в болшинството си е безбожно (макар че обича да се представя за православно"
  =====================
  Ето това е отговор на руснака, написъл статията, на твърденията на форумните русофили че руския народ бил най-христянския, най-православния и още най- не знам си какъв

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 13. 13 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Страшен тюрлюгювеч, с доста спорни тези. А Дневник някак пропуска да отбележи, че всъщност авторът е музикален критик. Не че няма право на мнение, просто няма нужда да се представя като меродавно

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#10:"12345"]Никой няма право да обижда религиозните чувства на останалите - без значение дали са мюсюлмани или други.[/quote]
  Виж, в Европа не е прието (а на много места дори е забранено) ходенето с бурки. Но когато европеец отиде на гости в арабския свят не стреля с автомат калашников по всичко което прилича на пингвин, нали?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на «Eхo»
  «Eхo»
  Рейтинг: 462 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=CiBWNXEzRio
  Има хора, които ползват немски
  Даниеле Ганзер е историк, изследващ терор

  Спамаджиийки, русобоски, не ви ли е срам, че не знаете елементарни факти, а коментирате изцяло непознати за вас теми?
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#7] от "brutester":
  [quote#7:"brutester"]И) В Русия Исляма е новото православие[/quote]
  Всичко густо, само това търпи лека критика - историята учи, че когато русчуковете си избирали религия, не заложили на исляма заради табуто върху алкохола... А сега Путин им е жив бог, в авторитарните режими капо-ди-тути-капи-те може и да признават някой да е "по-високо" от тях, но само при условие, че е и "по-далеко" по важните въпроси!

 19. 19 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 983 Неутрално

  И пас във връзка с Русия се питам, защо се мълчи за касапницата в Източна Украйна? И докога ще бъде търпяно? Докъде може да стигне Москва?

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#12:"Magen David"]Ето това е отговор на руснака, написъл статията, на твърденията на форумните русофили че руския народ бил най-христянския, най-православния и още най- не знам си какъв[/quote]
  За какво християнство въобще може да става дума в Русия след като магиите, пророчествата и всякакви други форми на еретизъм са на почит при 99% от светското население и 95% от "духовното" такова

 21. 21 Профил на Yulian Evtimov
  Yulian Evtimov
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Коментарите за хора, които не са чели статията, са доста... трудносмилаеми (и разбрани от тях самите).

  The man on the Moon
 22. 22 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#10:"12345"]Европа има христиански корени, Русия също е православна. В тоя ред на мисли - Гърция и тя ли е реагирала по мюсюлмански? [/quote]
  Да, разбира се! Не помните ли 1 000 000 митинг на ислямисти, провел се в Атина...

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Широка е руската душа,важното е винаги да са контра на някого.

 24. 24 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Отговорът е ясен...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 25. 25 Профил на epg49388290
  epg49388290
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "Magen David":


  "населението в болшинството си е безбожно (макар че обича да се представя за православно"

  С малки изключения, когато преди стреля се кръсти.

 26. 26 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#7] от "brutester":

  Знам, че това е мечтата на много от либералчетата, въртящи се тук - провала на християнството и замяната му с ислям в целия цивилизован свят (Европа) под благия поглед на САЩ, но това няма да стане.
  Руснаците в голямата си част са атеисти и безкрайно далеч от религията като философия и концепция. НО има едни 40-50 милиона от населението им, които са дълбоко религиозни християни, чиято вяра е устояла на гонения по царско време, чумата на 20.век - комунизма и на Путиновите опити да "адаптира" християнството за свои цели. Те няма да изчезнат така лесно, повярвайте ми. Също както религиозните хора в Украйна, Румъния, Грузия, ГЪРЦИЯ (единствената държава, в която 90% от населението са християни), Сърбия и др. Е, в България може и да се променят нещата, но НИКОГА православното християнство няма да отмре по нашите земи. Който и както да го мачка.

 27. 27 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Много точен анализ на Русия от XXI век - "непознат звяр" от средновековието! Каквито и винаги са си били, само че имаха маски досега!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  [quote#20:"stanislavdi"]магиите, пророчествата и всякакви други форми на еретизъм са на почит при 99% от светското население и 95% от "духовното" такова[/quote]

  Онзи ден писах, че руснаците не са християни, а суеверни езичници. Едва ли от хиляда руснака един може да каже кой е Христос и че всъщност е бил еврейски проповедник.

  Никой не ми възрази по същество, но ми напляскаха десетина минуса. Което показва, че и във форума има хора, чието интелектуално развитие е на равнището на средния руснак.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Днешна Русия няма нито съюзници, каквито имат страните от Европа, нито сили, както е при Китай, нито желязна религия, както е при арабите. Тя е някакъв "непознат звяр". Не особено понятна и за собствените си жители, както казва Тютчев. Бяхме отвикнали от нея за около 300 години, но ще трябва да си я припомним."

  Тук е казано всичко! Русия е била, е и ще пребъде азиатска държава, в най-ретроградния смисъл на това понятие, защото и Япония и Китай, и Южна Корея, и Тайван са също азиатски държави, но нямат нещастието да притежават безграничната и необятна тъпота на руснака.

 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Проблемът е, че самата Европа не е онази Европа от епохата на Просвещението, която наред с негативите от колонизацията имаше и един огромен позитив - носеше култура, възпитание и цивилизация. Днешна Европа е сами едно "еврогейско" подобие на себе си. Хората от 19 век биха се ужасили, ако видят днешната "мултикултурна" Европа.
  А за Русия огромния риск идва от, (изненада!), исляма. Ако по някакъв начин мохамеданите сключат съюз с Русия, на Европа не и мърда нападението и плячкосването. Или поне опита за това.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 31. 31 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#26:"sam_vimes"]които са дълбоко религиозни християни, чиято вяра е устояла на гонения по царско време[/quote]
  Живял ли си в Русия? А добре ли познаваш религиите? Струва ми се не. Това, че някой се кръсти съвсем не означава, че познава и следва религията. Мога много примери да ти дам за еретизма на християни, мюсулмани и юдеи.

 32. 32 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Матушката не е ислямска държава, а е държава, по ислямски път на развитие. Щото нали по времето на развития соц имаше соц държави и държави по соц път на развитие, та и сега така.

 33. 33 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  "просто Русия се връща във времената преди Петър I"

  Без коментар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 34. 34 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Кадиров е пръв защитник на православието в Източна Украйна. Онзи ден неговите хора отвлекли военния командир (!) на Донбас Губарев, като обезоръжили хората му. Упражнили "сериозно насилие" върху него, след което го върнали на бойния му пост. По думите на самия Губарев, причината е, че в нета се чуло, че Губарев вини Кадиров за атентатите в Париж. А вчера били задържали в Южна Франция петима чеченци...

 35. 35 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  [quote#33:"grand funk railroad"]"просто Русия се връща във времената преди Петър I" [/quote]
  Жалко, а той се опита да ги направи европейци и почти успя.

 36. 36 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  В Русия има не малко образовани и мислещи хора, които добре разбират къде ги води Путин. Част от тях се опитват да намерят алтернатива и по българското крайбрежие. Но не може да подминем и истината, че масата /около 80%, колкото е рейтингът на вожда/ са изключително прости, безпросветни и затова лесно манипулируеми от телевизора. А пропагандата там е свирепа, такова нещо не сме виждали у нас и по татово време. Пробвайте да напишете нещо различно от путинската линия в техен форум и ще видите какво значи цензура. Така че дори много меко се е изразил авторът на статията, нещата са по-страшни.

 37. 37 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Цялата статия е вариация на думите на Ленин, че потъркаш ли руснака, отдолу ще излезе татарин.

 38. 38 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Или с една дума - и православието, и исляма за Путлер и неговата марионетка Кадиров са средсво на властта.

 39. 39 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не разбирам руснаците, как едновременно могат да уважават Петър I за силовото въвеждане на европейските ценности и отварянето към Европа и сега, в 21-ви век, да подкрепят путиновия изолационизъм и азиатска ориентация.

 40. 40 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#26] от "sam_vimes":

  Не са решили, не са го направили. Поповете като почнат да ти говорят за Мохамед и великите му дела вдъхновени от Исус ще стане Третия завет (офтопик, исляма не отхвърля Исус, Исак и т.н. като месии. Само казва, че Мохамед е последния от редица).

  Набожността понякога се сблъсква с практическия реализъм и човек започва сам да чете Библията (или друга религиозна книга) и почвам сам да тълкува текстовете в нея.

  Не знам кой каза в един сутрешен блок - "Срам ме е, че представянето на православните празници започва с - традицията повелява на масата да има ....". Та така и в много от нашите черкви и обреди.

  Аз спрях да ходя по черкви когато не успях да съвместя носенето на кръст и божиията заповед - "не си създавай идоли".

  Няма да навлизам с примери за "просвещението" от "отците" в наше време.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 41. 41 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 654 Любопитно

  До коментар [#24] от "Galata":

  [quote#24:"Galata"]Отговорът е ясен...[/quote]

  Дай по-подробни пояснения, моля, щото май е ясен само за теб.
  Сериозно питам, интересно ми е.

 42. 42 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 601 Неутрално

  [quote#19:"Шапчица"]защо се мълчи за касапницата в Източна Украйна[/quote]

  Мъгла на войната, но е сериозна война, има взривени мостове в Украйна. Иначе днес.бг изобщо спряха статиите за Матушка Россиюшка, понеже там форума е анонимен и атакистите стигат до незапомнени висини на тролщината--директно заплашват как ще се разправят и инакомислещите като дойде червената армия.

  А да коментирам по темата, изключителна статия, точно казва нещата. С всичките си кривици СССР поне имаше прогресивна идеология, макар и на повърхността. Путинландия вече не се и преструва.

 43. 43 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#7:"brutester"]В Русия Исляма е новото православие[/quote]
  Не е по темата но все пак в Русия 1917 г са се обсъждали 3 варианта: атеизъм, православие или ...ислям като официална религия. Спряли са се на първото, макар, че ...Улянови в лицето най-вече на брата на Ленин - Сергей Илич, са били за ...исляма....

 44. 44 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  Винаги е било така, преди Руско-турската война 1877-78 година група интелектуалци са се противопоставили категорично - една война с Турция щяла да засегне мюсюлманите в Русия.

 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#10] от "12345":

  точно това щях да напиша. И Папата реагира като мюсюлманин, щото не иска и него да го ебавам. Според мен свободата на словото не трябва да има граници - като не ти харесва дадена религия, защо да не можеш да я критикуваш? Откъде-накъде има неприкосновени теми?

 46. 46 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#40:"brutester"]Аз спрях да ходя по черкви когато не успях да съвместя носенето на кръст и божиията заповед - "не си създавай идоли". [/quote]
  Ето това е единствения път на трите религии. Нито една не го спазва. Нито една

 47. 47 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  До коментар [#43] от "StanDim":

  Бащата на Ленин е от Казан, възможно е да е етнически българин и мюсюлманин, а майка му Мария Улянова, по баща Бланк, е еврейка.

 48. 48 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Хм, навремето руснаците си преименуваха най-добрия ракетен крайцер от "Юрий Андропов" на "Петър Велики". Сега ще го преименуват ли пак, след като отричат европейските ценности?

 49. 49 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В Русия Православната религия е официална религия на държавата.Мюсулманите са втората по големина религиозна общност със своите права и е глупаво държавата да се връзва на провокацията наречена "шарли", а и с новия си съюзник Турция нещата са още по-ясни.
  САЩ понеже са наясно с процесите след"шарли" си заеха една също умерена позиция и Обама също не беше в Париж.
  Докато не видя карикатури на Мойсей , Давид и Соломон аз също не съм "шарли".

  Packo
 50. 50 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#31] от "stanislavdi":

  Работил съм с руснаци, и то не по съветско време (твърде млад съм за това ), а преди няколко години - 2006-2008 г. От тях научих много интересни неща за развитието на християнството във всеобщ план, както и проведох няколко интересни беседи. Това, което ме впечатли беше, че един началник-склад беше чел Василий Велики, Епифаний Кипърски, Йоан Кронщадски и познаваше различни теоретични схващания.
  Аз, разбира се, не бях чел нищо от тези теолози. Неприятно ме изненада само фактът, че човекът тълкуваше всичко съобразно тези философски виждания и смяташе протестантите за еретици, например.
  Моята вяра си е нещо безкрайно лично и не искам да я обсъждам по форуми. Да речем, че не се базира на нищо от тези трудове, а само на Книгата. И всеки, който вярва в онези простички неща, казани там, казва единствената автентична молитва, която е изричал Иисус (говоря за Отче наш) и разбира смисъла й, за мен е християнин, без значение деноминацията.
  А тъкмо това е грешката на Путин - желанието да постигне политическо единство чрез църквата, без да отчита отделните течения и групи.
  Затова и презирам Путин и недолюбвам особено висшия руски клир - кои са те, обикновени смъртни хора, да се разпореждат с нещата така лесно? Ако за Путин, виден кагебеец и комунист, има "оправдание", то за руския патриарх такова няма. Кой си ти, че да казваш кой как да почита Бог?

  Та именно това пречи на Русия да стане нормална държава. Защото различията трябва да се уважават, дами и господа. Иначе ще се избием.

 51. 51 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дебил от Льонеберя":

  За съжаление всички отговори са верни.

 52. 52 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#29:"dombi"]Япония и Китай, и Южна Корея, и Тайван са също азиатски държави, но нямат нещастието да притежават безграничната и необятна тъпота на руснака.[/quote]

  Колко вярно!

 53. 53 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5370 Неутрално

  [quote#50:"sam_vimes"]Моята вяра си е нещо безкрайно лично[/quote]
  Останалото е дело на държавата, което е прокарала чрез църквата като институция, оттам са и противоречията с Божиите заповеди и Христовите закони.

 54. 54 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 217 Весело
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Европейците били "извращеняци", "слабаци", "развратници", "деградирали".

  т.н. отклонения от нормата са навсякъде подобен % от дадена популация. Разликата е там, че в Русия всичко трябва да е еднакво, за различните не се говори, прието е да се насмиваш, да не би някой да помисли лошо за теб. Особено когато на такава основа ти прикачват етикет "Чужд".

  За да си свой трябва да пиеш до безсъзнание, да биеш жена си, да си ленив и мърляв. Като си залепиш прозорците за зимата да ги отвориш и измиеш за първи май. Да пътуваш до Мосва 300км за да си купиш яйца, въпреки, че имаш къща с двор. И въпреки това да смяташ, че си венец на творението.

  Деградацията при тях е така голяма, че не са в състояние да я осъзнаят.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 57. 57 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#41] от "forza":

  Първо Русия не може да застане на страна на държава, която е в челото на бойкотиращите я! Франция е главна причина за економическото състояние в Русия...
  Второ, по тоз начин Русия печели сърцата на един от 3-те фронта, като по този начин те стават 2 (Сирия и ЕС) А 2 е по добре от 3, нали (Чечня)

  Елементарно Уотсън!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 58. 58 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#42] от "smotlixx":

  Пак срещам думата мъгла. Та да запитам какво ТОЧНО са целели украинците с хвърлените в мъглата над Горловка 500-килограмови бомби? Как се уцелва цел от въздуха в мъгла?

 59. 59 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#58] от "opasno_lud":

  Не храня тролове, особено такива дето се изживяват като министъра на пропагандата на Путя

 60. 60 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#50:"sam_vimes"]И всеки, който вярва в онези простички неща, казани там, казва единствената автентична молитва, която е изричал Иисус (говоря за Отче наш) и разбира смисъла й, за мен е християнин, без значение деноминацията. [/quote]
  аз не разделям хората на християни, юдеи и мюсулмани. А на вярващи и невярващи. Бил мюсулманин и убивал в името на Мохамед? Пълно противоречие с Корана и с първата сура от Корана.Или пък обикаля черния камък. Бил християнин и си сложил икона и иминувал Петър като светия? Или пък вярвал, че Мария закриляла семейството? Че каква е разликата с политеизма? Там също има главен Бог и някой който да отговаря за нещо.

 61. 61 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#56:"qvb21311044"]Деградацията при тях е така голяма, че не са в състояние да я осъзнаят.[/quote]

  За какво говори липсата (невъзможността) за реална самооценка?
  За Проблем: интелектуален или медицински.

 62. 62 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#57:"Galata"]Първо Русия не може да застане на страна на държава, която е в челото на бойкотиращите я! Франция е главна причина за економическото състояние в Русия...
  Второ, по тоз начин Русия печели сърцата на един от 3-те фронта, като по този начин те стават 2 (Сирия и ЕС) А 2 е по добре от 3, нали (Чечня) [/quote]
  Гала, какво мислиш за Крим?

 63. 63 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Защо Русия реагира на "Шарли ебдо" като мюсюлманска държава

  Защото са православни-християни и славяни.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 64. 64 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#60] от "stanislavdi":

  Аз също не ги разделям Бях останал с впечатление, че говорим само за християните, затова съм се и ограничил само до тях.

 65. 65 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 953 Неутрално

  [quote#64:"sam_vimes"]Аз също не ги разделям Бях останал с впечатление, че говорим само за християните, затова съм се и ограничил само до тях.[/quote]
  Различни течения на една и съща религия. След като имат един и същи Бог значи имат една и съща вяра.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тази презрителна статия се опитва да ни представи Русия, като държава от европейски вид, но със сериозни проблеми. Това е фундаментална заблуда.

  Русия не е държава в общоприетия цивилизационен смисъл. Русия е територия с природни богатства и Господар. Господарят е въдворен във функцията си властелин от Господ. Те така разбират и православието, като догма на властта, съществуваща по чудо.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#68] от "Norman Granz":
  [quote#68:"Norman Granz"]Класова борба, кво да прайш... [/quote]
  А аз наивно си мислех, че Маркс вече не е на мода...

  The best way out is always through Robert Frost
 70. 70 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#62] от "stanislavdi":


  [quote#62:"stanislavdi"]Гала, какво мислиш за Крим?
  [/quote]

  Така е в живота - който изпревари, той го товари!
  Руснаците отдавна са си постлели там...

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 71. 71 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 866 Весело

  Еми прав е руснака да ги приказва тези неща. Докъде ги докара демокрацията руснаците. Пък после нека Асенчо Генов да приказва, че при комунизъма било зле

 72. 72 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Тук не е виновна Русия, а Европа. След като бе ясно демонстрирана горната граница на европейското културно развитие чрез карикатури като тези: http://anonhq.com/wp-content/uploads/2015/01/4.png , нормално е останалия свят да се отнася презрително към цялата западна цивилизация.

  А това, че терористи са ги нападнали не означава, че останалия свят реагира варварски спрямо това. Просто означава, че и едните и другите извратеняци (карикатуристи и терористи) имат обща цел - ескалиране на глобален междуцивилизационен конфликт.

 73. 73 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3272 Неутрално

  Росия пропада не само икономически но морално и духовно.
  Кагебиста влече страната към Ада.

  klimentm
 74. 74 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#71] от "Реформиран Соросоид":
  Би ли пояснил кога е имало демокрация в Русия?!?

 75. 75 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#67] от "Bulgerman":
  Много добре! Даваш философски синтезирана дефиниция на това, какво е Русия!!

 76. 76 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#63] от "deepblue":
  Защото всичко, което подрива капитализма на запад е добре дошло за Русия. Така е от почти 100 години.

 77. 77 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#63:"deepblue"]Защото са православни-християни и славяни.[/quote]
  Християнство се оформя в малоазийските територии на Римската империя, и става официална религия в източната й част. Всъщност това е Ориента отпреди ислямизацията, със силно влияния в църковните гръцки и български песнопения (странно, но руските са по-силно повлияни от европейските песнопения). Впоследствие До ІХ-Х в. Източната Римска империя, и повлияното от нея Българско царство са едва ли не люлката на европейската цивилизация, но малко по малко този център се премества на Запад, и се очертавата първите различия между двете големи патриаршии в Константинопол и Рим, и съответно всяка от тях поема по свой път. Поради редица причини Римската църква еволюира, даже допуща Реформация и Ренесанс, докато Източната положила повече усилия да се запази, и руската си е позволила някаква еволюция, но с повече азиатски привкус, отговарящ на вкусовете на огромните азиатски територии в Руската империя.
  Та затова си мисля, че имаш право, и което е по-интересното, но православна Русия се разбира много повече ислямските страни отколкото с католическите и протестантските, и отколкото Гърция и България, запазили някакво исторически наследено недоверие към тоя свят.
  В момента константинополския (вселенския) патриарх търси някакво сближение с Римската църква, и едва ли не е готов да приеме върховенството на Римския папа, без да се променя характера на православното вероизповедание. Нашият също споделя донякъде неговите идеи, докато Московският е бесен, и чрез приятелска Турция тормозят малко или повече Вселенската патриаршия в Истанбул. Нашият църковен клир е против, нормално, на този етап над тях е само Бог, и никой реално не ги контролира в далаверите.

 78. 78 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Хубавото нещо на рашаните е ,че пият водка в големи коЛЛичества , а най - хубавото и качественно нещо е , че е целогодишно ! ! ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 79. 79 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 866 Разстроено

  До коментар [#74] от "авторът":

  Ами има от 1991-ва година, когато започнаха реформите. Провеждат си избори хората, има парламентарна опозиция. Даже в момента управлява една истинска либерална партия. Това ако не е добре за демокрацията, здраве да е. Чак се чудя тук на хората. Какво искате сега? Изборите да ги спечели опозицията - КПРФ и президент да стане изявеният протестиращ опозиционер Генадий Зюганов?! Ми това би било ужас! Пълна реставрация на комунизма! И то комунизъм с главно "К". То поне да беше онази другата петербургска компартия, дето приеха за член котарака, който изяде калмари за 40 000 долара в безмитния магазин във Владивосток, и му връчиха членска книжка №6, но не са те, за съжаление. А са най-ретроградните сталинисти-носталгици.
  Другият изявен опозиционер, който по се изявява по площадите и телевизиите - Владимир Волфович, него неща да го коментирам....

 80. 80 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#37] от "bawarec":
  Ето кой чете и знае класиците на марсизъма и ленинизЪма. Ако потъркаш "bawarec" отдолу ще излезе болшевик!

 81. 81 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 866 Неутрално

  [quote#78:"Радко"]Хубавото нещо на рашаните е ,че пият водка в големи коЛЛичества , а най - хубавото и качественно нещо е , че е целогодишно ! ! ! .[/quote]

  Честно да ти кажа, рашъните пият, но не чак като нас ))) Тяхното изкуство е, че не месят. Просто започват с водка, дръпват 300 грама на екс с един "огурец", демек краставичка и толкова. Не го разбират пинизчийското пиене. Всъщност, то и затова средната им класа идва тук и си купува имотче, за да се отворят на класическа балканска гурме култура като да започнеш с ракийка и салата, да минеш през вино и пържоли, за десерт тортичка с бяло сладко вино, след това да излезеш и да обършеш уиски с фъстъчки или коняче с кафе, а на сутринта за лека нощ лекичко биричка и шкембе чорба при по-нормално състояние, или пък зимно време - със зелева чорба по-известна с френският термин "Бульон Трезве".
  Вервай ми, оригинални московчани са ми казвали - "Ако ние караме така ще Умрем!!!"

 82. 82 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Русия е диктатура - подобна на мюсюлманските държави, но без религиозната страна.
  А, нерелигиозните диктатури на 20-ти век - хитлеристка и комунистическа, са отговорни за смъртта на десетки милиони.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 83. 83 Профил на Атлантик
  Атлантик
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Стига с тази Русия, оставете Русия на мира! Вечното вторачване в Русия като отговор на всичките ни неудачи!
  Да, Русия е в безвремие и безметежие, Русия е едновременно силна и слаба, Русия е империя и четвърто-разрядна държава....И какво от това!? С кого я сравняваме впрочем? С "великолепна" Европа? Или с още "по-великолепната" Америка, извършила най-свински геноцид по американските (и не само) континенти в продължение на 3 века?
  Стига с това черно-бяло представяне на света! Той не е такъв, Бога ми!

  "Ако имаме милост към себе си и състрадание към другите, можем да минем и без щастие в тоя живот". /Калин Терзийски/
 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#81:"Реформиран Соросоид"]Просто започват с водка, дръпват 300 грама на екс с един "огурец", демек краставичка и толкова.[/quote]
  Мисля, че до 300г пият изисканите пиячи. Повечето пият докато има на масата, и докато паднат под нея.
  Иначе хареса ми твоя вариант на "балканска гурме вечеря" (можеше да я наречеш и средиземноморско гурме" (ракията е заместена с анасонова напитка), мачар че продълженията с бира и "бульон трезве" са малко по-специални варианти.

 85. 85 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Защото фанатиците по целия свят си приличат, затова. За немалка част от гражданите на мюсюлмански държави все още има шанс да се освестят, пък и си личи, че се полагат известни усилия в тази посока от управляващите ги режими.

  Руснаците да се освестят в масовата си съвкупност.... ТЕ ТАКОВА ЧУДО СВЕТЪТ НЕ Е ВИЖДАЛ!

  Свобода за Надежда Савченко!
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  [quote#81:"Реформиран Соросоид"]Честно да ти кажа, рашъните пият, но не чак като нас [/quote]
  Тази гнус,която може руснак да изпие,дори и най-пропадналите алкохолици в България не биха я погледнали дори.
  Не знам колко форумци имат представа,какво представлява
  самогонът и долнокачественият алкохол,който поне половината от руските алкохолици нагъват като за последно.
  В буквалния смисъл.
  Това за мезенето с краставичка си е допълнение без съществено значение.

 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Бива. Чете се.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 89. 89 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 491 Разстроено

  "Русия се връща във времената преди Петър I, когато отношенията ѝ с Европа винаги са били войнствени, "

  Мужикът днес е толкова оскотял, че е готов да затрие с лека ръка 250 г. крехък и много изстрадан цивилизационен напредък с един замах. Дори през всичките 70 години на бездуховен комунизъм, Русия се опитваше до последно да представи съветският модел, като по-добрата европейска алтернатива за обществен строй, защото все пак марксизмът бе внос от Европа, вкл. и самият Ленин (буквално). Сега цялото общество се е хлъзнало по една свободна спирала на безцелно лутане, плосък материализъм и лицемерна душевност.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Бих го формулирал още по-сгъстено: отвращението на болшинството руснаци към т.нар. европейски ценности е по-силно, отколкото неприязънта им към исляма и ненавистта към терористите..." Реципрочни мерки- 1.във Варна да се организират поне 5 щаба/ бази на НАТО с натовски контингент. 2.Силно ограничаване на издаването на визи за руски граждани от България.3. Разполагане на всякакви видове ПРО на българските морски градове- и ес, и американски, непосредствено до Варна и Бургас. Рф и да мрънка, и да не мрънка- България има СУВЕРЕНИТЕТ, и след като се преценява, че рф може да бъде най-голямата военна заплаха за България и МАСОВО руснаците са на страната на терористите, значи- тези мерки са нужни и навременни!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#79] от "Реформиран Соросоид":
  За съжаление, в Русия имаше повече свобода на словото по време на перестройката, отколкото днес. Развитието на демокрацията в Русия от 1991 г. е бавен и мъчителен процес на възстановяване на комунистическите схеми и модели. В този смисъл е оксиморон да си русофил и да обичаш Путин.

 92. 92 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#80:"rosko11"]Ето кой чете и знае класиците на марсизъма и ленинизЪма[/quote]
  За да си правиш правилните изводи трябва доста да си прочел. Явно вие сте писател, а не читател.

 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  И още нещо- бягащите от путлер руснаци изобщо да не си мислят за България като евентуална спирка/ гара/ място за живеене. Нали са гъсти с австрийците- еее- да отиват там- нали са богати, имат много пари- значи- ще имат да извадят и по едни от 5 000 до 10 000 евро за 1 кв.м. жилищна площ в централните райони на Виена. След като не ни обичат- да не идват тук, а онези, които вече са дошли, да си ходят или да отидат да живеят в Германия- там също има доста голямо руско малцинство- и то в бившата Източна Германия.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сетих се и още една реципрочна мярка- данс да провери много деликатно, но много щателно, всички организации за българо руска дружба за наличие/ липса на противоконституционна дейност и/или антидемократична пропаганда. Шаренкова- маренкова и сие, техните идеи и "защита" на творенията в прослава на една окупаторска за България армия, не трябва да бъдат какъвто и да е фактор в българското общество. Съответното министерство да направи анализ кои руски паметници в България са паметници на културата, а всички останали- да се разрушат, като на тяхнп място се издигнат поне 10 статуи или барелефа на цар Симеон Първи Велики, княз Борис- Михаил , цар Иван Асен Втори, цар Калоян.Така се пази българщината и българското самосъзнание!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 95. 95 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#94] от "logika":
  Това може да стане след изборите, в които са гласували всички българи от чужбина. Затова да действаме да се реформира избирателната система.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Е то не малко българи така реагираха.

 98. 98 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Браво.
  Отличен анализ.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 99. 99 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 822 Любопитно

  До коментар [#12] от "Magen David":

  Не само "православно", ами и "европейско"!


  [quote#0:"Статията"]Казано накратко, руските "европейци" са били 10-15% - колкото са и днес, твърди авторът.[/quote]

  Де ги Йода; Селянина и другите пишмян-европейци - рашисти?

  Да разлая троловете!!
 100. 100 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#94] от "logika":

  Това е расизъм, ксенофобия и е противоконституционно, ако ще се проверяват НПОта да се проверяват всички по азбучен ред.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK