Несимволичната война

Несимволичната война

© Портал "Култура""Дневник" препечатва статията от портала "Култура"


Онова, което безспорно заслужава размисъл в най-новата ни история, е защо всяка война е сякаш нашата война, докато не всеки мир е нашият мир. Леко перифразирам едни думи на Жорж Бернанос, но ми се струва, че афоризмът досущ приляга на болките на българския ХХ в., видян в огледалото, което новото столетие вече поднася пред очите ни.


Парадоксът е очевиден. Ние наистина не обичаме войната, която и да е тя – Междусъюзническата, Първата или Втората световна – проклинаме я публично, скърбим за жертвите, ала в същото време негодуваме и срещу всеки мир, дошъл след нея. Продължаваме да мислим обаче повече за последната българска бойна победа, отколкото за последния мирен договор; да се отъждествяваме по-скоро с българските генерали, отколкото с българските дипломати. И не друга, а нашата историография роди твърдението, че сме единственият народ на света, спечелил всички битки на бойното поле, но изгубил всичко на масата за преговори. Доколко е реално това, никой не се осмелява да попита на всеослушание.
В сърцевината на този парадокс се крие


травмата на "българската загуба"


Продължаваме да сме изначално убедени, че победата винаги ни е обръщала гръб, защото светът е бил против нас. Че винаги сме се озоваваме в губещия лагер, че Великите сили (винаги с главна буква и винаги в единодушие) са ни нарочили с пръст, откъдето тръгва и нашето проклятие. Затова българският исторически разказ прелива от горчивини и несрета, макар съпоставен със сходни исторически разкази (на Унгария, Словакия, Хърватия, Румъния, балтийските държави и т.н.), той да не изглежда чак толкова по-различен.


Онова, което отчетливо не достига в нашия разказ, е преценката за българския избор. Липсва обективната преценка каква част от случилото се през 1913, 1918, 1944 г. все пак е и функция от решения, взимани от български правителства с одобрението на немалка част от българския народ.


Нито един народ не може да абдикира от тези си отговорности. Без значение дали се чувства победител или победен; истината или болката няма как да бъдат заметени под килима на колективните митове.


С което стигам до датата 10 януари. По-точно:


10 януари 1944 г.


Сещате ли се: става дума за голямата англо-американска бомбардировка над София, отнела живота на стотици хора и коренно изменила физиономията на столичния град. След нея София вече не е същата. Едно от травматичните събития на българския ХХ в.


А какво е осмислянето на тази трагедия? На всеки 10 януари атакисти в кожени облекла, предвождани от Волен Сидеров, се отправят към американското посолство, където заклеймяват Америка като агресор, защото не се е поколебала да изсипе варварски хиляди тонове бомби, да избие цивилно население и да разруши 12 000 сгради в София.


Историята не бива да е поле за политически употреби и това е ясно на всички. Ала работата е там, че това травматично събитие, което предполага сериозен размисъл, се отминава с непонятно равнодушие. Само на по-кръгли годишнини историците споменават някакви факти, а за по-младите бомбардировките на София са непонятен факт.


Спомням си как преди години репортерка на една от водещите български телевизии видя голям зор при прякото си включване да обясни какво се е случило през зимата на 1944 г. в София, когато градът е бил бомбардиран "от…от…" Репортерката дълго търсеше думата и накрая заключи: "германците" .


Незнанието е резултат и от нещо друго – от дългогодишните двусмислия в учебниците.


По времето на комунизма темата беше под особено "табу" – бомбардировката не се отричаше, но и не се изтъкваше, доколкото не се вписваше в парадигмата, че България е "антифашистка страна", временно управлявана от "монархо-фашистко правителство".


Показателно е и че двата романа за бомбардировките над София – "10 януари" на Павел Спасов и "Над страната няма противникови самолети" на Христо Миндов – са публикувани от все още съществуващи частни книгоиздатели през 1946 г. А след това – мълчание. Чак до 1985 г., когато Вера Мутафчиева успя да пробие забраната с книгата си "Бомбите", малко след това бяха публикувани и спомените на летеца Стоян Стоянов, отбранявал София.


В основата на това мълчание със сигурност играе роля и "траурът на паметта" – невъзможността да намериш думите, с които да опишеш трагедията, сполетяла твои близки. Добре помня разказа на баба ми как е бягала през димящите развалини на София, за да стигне до Централна гара и как със сетни сили е успяла да попадне в някакъв влак за Пловдив.


И все пак не е редно една от големите травми в историята на страната ни да бъде оставена като изтривалка за политическите упражнения на "Атака".


Затова нека се върнем към фактите. А те са следните.


На 1 март 1941 г. България се присъединява към Тристранния пакт. По това време Германия на Хитлер и СССР, предвождан Сталин, са съюзници (пактът Молотов-Рибентроп от 23 август 1939 г.). Факт, който често се забравя.


Така че България избира
лагера на нацисткия тоталитаризъм,
предпочитайки го пред съветския


Другата възможност е била да се приеме "Соболевата спогодба" – пакт със СССР, който да поеме контрола над пристанищата Варна и Бургас, след което (поне след 22 юни 1941 г.) страната щеше да стане театър на ожесточени бойни действия, точка на сблъсък между германските и съветските войски. Над този аспект от историята се замислят малцина. А и той е от съществено значение.


Вторият важен факт се случва обаче на 12 декември 1941 г. Тогава правителството на Царство България, оглавявано от проф. Богдан Филов, скъсва дипломатически отношения и обявява война на САЩ и Великобритания (заедно с нейните доминиони Канада, Австралия и Нова Зеландия). Интересното е, че САЩ отговарят с ответна мярка чак догодина – на 5 юни 1942 г. В същото време България не обявява никога война на СССР, дори когато на 5 септември 1944 г. Москва, на свой ред, обявява война на София. Но това е началото на друга историческа травма.


Нека обаче се замислим защо през Втората световна война България е във война с двете демокрации (Великобритания и САЩ), но е съюзник на двата тоталитарни режима – нацистки и съветски?


И второ – защо тъкмо тя е тази, която обявява война на "атлантическите съюзници", макар да не е длъжна да го стори според подписания от нея протокол към Тристранния пакт?


Тук стигаме до сърцевината на днешните националистически истерии.


Истината е, че когато на 12 декември 1941 г. правителството на Богдан Филов се решава на тази стъпка, официозните български вестници тръбят, че обявената война ще е "символична".


Съществувала ли е някога "символична война"?


Ето как едно пропагандно издание на тогавашния режим обяснява тази стъпка: 


Денят 12 декември ще остане паметен в историята на Третото българско царство. В този ден българското правителство взе едно решение, което решение е една от най-важните прояви през последното време на волята на българския народ и на българската държава да сътрудничи за изграждането на новия ред в света и да заслужи по този начин онова място под слънцето, което се пада на българите исторически и се явява политическо и стопанско повеление на Новото време. След толкова логично последователните стъпки, които България направи през 1941 г. по пътя на пълното и искрено сътрудничество със силите на Оста, напълно естествено и логично се явява решението на правителството от 12 декември да скъса дипломатическите отношения и да обяви война на Съединените Щати и тяхната съюзница Англия. 


("България 1941", съставител П. К. Чинков).


От ясно по-ясно. Икономическо и стопанско разширение с цената на "символична война" – нали САЩ и Великобритания са далеч – чрез съюз с Хитлер и неутралитет със Сталин.


Онова, което следва, обаче съвсем не е символично.


Между 19-30 октомври 1943 г. се провежда т. нар. "Московско съвещание" на външните министри на СССР, Великобритания и САЩ, на което Антъни Идън консултира със Сталин и Молотов становището да бъде бомбардирана София.


Сталин е "изключително благосклонен"
– нека София бъде здраво ударена


докато България не изтегли дивизиите си от Гърция и Югославия.


Интересно е защо "Атака" не протестира на 10 януари и пред посолството на Русия, след като решението е взето в Москва и е одобрено от Сталин, макар СССР да не е във война с България?


Ето как описва предчувствията си по задаващата се катастрофа прочутият цирков артист Лазар Добрич в мемоарите си "Бомбардирана София" (1946):


В това време Хамбург беше бомбардиран осем пъти наред в една седмица. Аз се стреснах какво би станало със София, ако я нападнеха, подобно на Хамбург – няма и да остане следа от нашата хубава София.


"Куче, което не знае да лае – докарва вълка в кошарата" – бях казал на един от говорителите по нашето радио. Нарече ме пораженец, подви глава и ме изгледа с презрение. Какъв нещастник му изглеждах, защото отправих тази забележка. Но аз имах винаги удоволствието да ме наричат "пораженец", "предател", въпреки че бях дошъл от Америка да взема участие в Балканската война…


Така идва Dies irae – 10 януари, денят на разплатата. Слънчев ден със слаба облачност. Пет вълни "летящи крепости" са над София. Противовъздушната отбрана така и не подава сигнал, през деня има повреда в електрическата инсталация, която никой не си дава труда да отстрани. Цивилното население е оставено само на себе си. В резултат на дневната и нощна бомбардировка загиват 750 души и са ранени 710. Разрушени са: 93 държавни и 2113 частни сгради. Една от бомбите пада пред Регентството (в Столичното кметство) и шрапнел пробива тапицерията на коженото кресло на Богдан Филов, което той отбелязва в дневника си. Определено "несимволично попадение".


Отново Лазар Добрич:


Двадесет минути бомбардировка и София замря. Тук стана животът невъзможен… Някъде хора викаха и ридаеха под развалините и ако не си помогнеха сами, нямаше кой да им се притече на помощ. Всичко обезумяло бягаше. На всеки половин час тръгваха влакове в различни посоки. Хората се качваха и заминаваха. Те не знаеха къде отиват и какво ще правят там. Срещам групи войници с пушки – и те бягат! Помислих си – "ако и войската по заповед бяга от разрушена София, то кой ще откопава затрупаните под развалините нещастни хора. Без организация всички са загубени". Спря всякакъв живот на администрация, на министерства, на община, на банки, на търговия… Колко в този момент отчаяно реваха под развалините, викайки за помощ! А народът, вместо дружно да се събере и да помогне за откопаването на затрупаните, беше се разбягал заедно с войската… 


Страшни дни за България. Бомбардировките заличават всички илюзии, че може да има символична война. България остава без столица, парализирана. Официално са забранени всякакви празненства. Дошло е времето на скръбта и равносметката на една държава, която се движи към пропастта, вече подготвена й на друго място – в Москва.


Тъкмо тази част от българската трагедия през 1944 г. е неосмислена.


Бомбардировките интензивно продължават през март и всяват тревога през цялото лято на 1944 г.


Жертвите са много и никак "несимволични". Над двеста англо-американски пилоти загиват над територията на България. Българските летци-жертви са 22. Броят на цивилните български жертви по официални данни (в периода 1941-1944 г.) е 1828 души, ранените са 2372. Разрушенията и щетите са огромни.


Прави впечатление и друго –


достойнството в отношението към противника


В периода на войната загиналите англо-американски летци са погребвани с военни почести – на мястото, където са открити или в най-близките селски гробища. След войната тленните им останки са пренесени на военно гробище в Слатина, а след прекъсването на дипломатическите отношения със САЩ през 1950 г. са пренесени в Италия.


Пленените летци са преведени във военнопленнически лагер край Шумен, където с тях се отнасят в съответствие с Женевските конвенции. Те са на котлова войнишка храна, на офицерите се изплаща възнаграждение, отговарящо на съответния им чин в българската армия, а подофицерите и войниците получават възнаграждение чрез швейцарската легация в София.


И накрая, какво да кажем за инициаторите на "символичната война", начело с проф. Богдан Филов, докарали на главите на своите съграждани "несимволичното бедствие"?


Ето заключението на Лазар Добрич:


Няма ги вече страшните експлозии на бомбите и зловещите пламъци над развалините, но пепелищата още стърчат, за да свидетелстват за една страшна катастрофа, предизвикана от невежеството на държавници, които не виждаха по-далеч от носа си. Всичко е преминало и ни се струва може би смешно, само горко томува, когото е засегнало това непоправимо бедствие (25 август 1944 г.).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  стига с тези войни , искаме мир

 2. 2 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Много добра статия. В тази връзка, горещо препоръчвам книгата на Георги Боздуганов "България-военният трофей на Сталин".
  Убеден, че след прочитането й дори най-тъпата мурзилка от кумова срама ще замълчи поне за час-два. Изключително фактологична, стотици сериозни източници. Не случайно архивите на царство България за бастисани от "братушките" като воененй трофей, откарани в Москва и неподлежащи на никакво връщане. Даже и не позволяват достъп на изследователите до тях. Правете му сметка кави са ги творили за да ги крият и след 70г.

 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1122 Гневно

  Нека си говорим с факти. Последният мир ни натриса комунизма за близо половин век. Кому е нужен такъв мир? Та това е доживотна присъда. Родителите ми, техните родители, че дори и аз още страдаме от този мир. Парижкия мирен договор ДГД!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на Alien.Aryan
  Alien.Aryan
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поредните аргументи за незабавното излизане от НАТО и ЕС и обявяване на ПЪЛЕН и БЕЗУСЛОВЕН неутралитет по всички външно-политически проблеми.

  Тогава ще разберем кой е агресор - НАТО или Русия (или пък някой друг)

  Ако русофилията е обикновено национално предателство, то ЕС- и американофилията са не само такова, но и симптом на тежко психическо заболяване.
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Действията и демонстрациите на Сидеров са нонсенс и само меко казано слабоумието на част от имащите право да гласуват, продължава да му дава възможност, тези действия и демонстрации да бъдат отразявани и обсъждани.
  Що се отнася до тази 'символична' война, нямам представа доколко е резултат от натиска на хитлерова Германия или какви са мотивите, ако има и наша инициатива в нейното обявяване, но се оказва, че Турция, вероятно и поради своето значение като голяма и сравнително мощна страна, а и географско разположение, успява да удържи неутралната си позция въпреки големия натиск от двете страни, а ние за втори път се обвързваме.
  Има и положителна страна - присъдиняването на отнетата Добруджа, но и ни донася лош имидж пред съседите, където сме в ролята на куче-пазач на Хитлер, а и даваме формалното основание на Сталин да ни обяви война, да плащаме несправедливо определени контрибуции и да ни направи най-верния съюзник на СССР. Не ми е ясно и няма таква игра, която да ни позволи да пресметнем, какво би било, ако ние бяхме постъпили по друг начин, но е категоричен факт, че от държава, която през 1939 е имала съвсем прилично положение в европейски мащаб ( доста по-добър спрямо част от нашите съседи), това решение и развитие на нещата много са допринесли, та да го докараме до днешния хал, не без продължаващата помощ на 'руските' братя.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 584 Разстроено

  " ..Колко в този момент отчаяно реваха под развалините, викайки за помощ! А народът, вместо дружно да се събере и да помогне за откопаването на затрупаните, беше се разбягал заедно с войската… " - много тъжно, явно не само комунизма е виновен за качеството на материала...

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 8. 8 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Между 19-30 октомври 1943 г. се провежда т. нар. "Московско съвещание" на външните министри на СССР, Великобритания и САЩ, на което Антъни Идън консултира със Сталин и Молотов становището да бъде бомбардирана София."

  Специално за Великобритания и САЩ бомбардировките над София не носят никаква военна полза, а политическият ефект тогава е по-скоро отрицателен за тях.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Sharky the Shark Dog
  Sharky the Shark Dog
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Прекрасна статия, браво!

 12. 12 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1112 Неутрално
 13. 13 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 2378 Гневно

  Да се включи в учебниците по Българска история за гимназиалните курсове веднага, при първата им възможна редакция!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Всякакви войни има...разнообразие да иска човек...

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3761 Любопитно

  ЕВРОСЪЮЗНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

  Добра публикация от Тони Николов.

  По наложената, наследена от "победителите"
  и "невинно" папагалствана "съветска" терминология:

  СССР 1922-1991 е бил от край до край Тоталитарна Марксистка
  Комунистическа Социалистическа "интер" Нацистка нация.

  Милиционерска, агресивна, милитаристична, престъпна.

  Терористична в "свой" транснационален социалистически концлагер.

  Съучастник и износител на тероризъм в Европа, Азия, Африка и Америка.

  Антикултурна култура:
  антитеистична, антимонархична, античовечна , антикапиталистическа...

  По рецепта-предписание на марксистки "Манифест на Комунистическата партия" от 1848 г.

  До края на тоталитарната марксистка диктатура на СССР Маркс е официално натрапван култ в СССР и Соцлагера на СССР в Източна Европа.
  Факт.

  Както е известен факт, че СССР е бил агресивен дестабилизатор на Европа, спонсор и агресор съюзник на нацистка Германия и фашистки режими, партии или организации в Европа (Италия, например),
  поне до юни 1941.

  Ленинисткият болшевишки Марксизъм 1917-1991... полубивш...
  отдавна е известно изследван и разпознат коректно като хамелеонстващ вид Фашизъм.

  Справка: книги от президента бивш дисидент при тоталитаризма д-р Желю Желев,
  освен много други публикации по широкия свят...
  заглушавани и премълчавани.

  Нацизмът на СССР е бил Нацизъм - освен всичко друго,
  независимо от печално-успешната си "братски"
  безродна интернационална демагогия.

  Тоталитаризмът на СССР е бил вид Марксизъм.
  Това също е факт.

  Тоталитарно офизиално и иначе натрапван
  през цялото му съществуване,
  но Факт.

  "Съветска" държава, нация, империя или диктатура на СССР е малко коректно и повече некоректно, защото "съвети" всякакви.

  Изключително малоумно и безкултурно е да се плаща данък на престъпна и отречена от историята антикултура,
  сякаш тя е имала и още има право да монополизира,
  обсеби и опорочи национално и интернационално - термини, думи, узици и писменост, човешки разумни обичаи, култури и т.н.

  По-горе са ползвани известни и верни квалификации за
  бившата интернационална нация СССР.

  Марксистка.
  Болшевишка.

  Интернационал Болшевишка.

  Национал болшевишка - "полубившата".

  Когато е нужно смислово контрастиране на СССР 1922-1991
  по отношение на нацистка Германия 1939-1945,
  терминът е:

  Марксистка (нацистка нация).

  Или: Болшевишка (нацистка нация).

  Или: Ленинистка (нацистка нация).

  Апропо, не само Маркс, но и Ленин е постоянно натрапван диктаторски култ в СССР 1922-1991 и Соцлагера на СССР (до 1989) през всичките години на тяхно съществуване.

  Още натрапван: в ссср 2.0.

  Нали сме Свободни?
  Нали сте Разумни?
  Нали сме Културни?

  Или още не...

  "На 1 март 1941 г. България се присъединява към Тристранния пакт.

  По това време Германия на Хитлер и СССР, предвождан Сталин, са съюзници (пактът Молотов-Рибентроп от 23 август 1939 г.). Факт, който често се забравя.

  Така че България избира
  лагера на нацисткия тоталитаризъм,
  предпочитайки го пред съветския

  Другата възможност е била да се приеме "Соболевата спогодба" – пакт със СССР, който да поеме контрола над пристанищата Варна и Бургас, след което (поне след 22 юни 1941 г.) страната щеше да стане театър на ожесточени бойни действия, точка на сблъсък между германските и съветските войски.

  Над този аспект от историята се замислят малцина. А и той е от съществено значение.

  Вторият важен факт се случва обаче на 12 декември 1941 г. Тогава правителството на Царство България, оглавявано от проф. Богдан Филов, скъсва дипломатически отношения и обявява война на САЩ и Великобритания (заедно с нейните доминиони Канада, Австралия и Нова Зеландия). Интересното е, че САЩ отговарят с ответна мярка чак догодина – на 5 юни 1942 г.

  В същото време България не обявява никога война на СССР, дори когато на 5 септември 1944 г. Москва, на свой ред, обявява война на София.

  Но това е началото на друга историческа травма..." 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Несериозно е да се представя официозната политическа пропаганда, четена от радиокоментатора ПеКа Чинков, като мотив на българските държавници. Единствената мисъл на българските държавници и особено на Царя е била да държат България далече от войната, нито един български войник да не бъде убит на фронта. А не разширението на страната или още по-фантастично - Новият ред. Ето защо и обявявяването на войната никога не е било официално съобщено на английските и американски представители и тя наистина е била символична. Големият въпрос е защо англичаните извършват тези ненужни, варварски и от гледна точка на тогавашния морал и днешното право престъпни бомбардировки. И все пак ако те е трябвало да бъдат цената да останем извън войната, тя е била несравнимо по-малка от цената на една евентуална нацистка окупация и от една реална съветсак окупация - избит елит, изпратени и избити на война българи, 50 години комунизъм.

 17. 17 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Лазар Добрич казва:"...невежеството на държавници, които не виждаха по-далеч от носа си..."
  Не бих казал, че е прав, освен по един пункт. Не са предвидили коварството на Сталин. Лесно е да се дават оценки когато се знаят историческите резултати, но в контекста на моментната ситуация нещата изглеждат по друг начин. На 12 декември 1941 г. германците буксуват пред Москва, но все още офанзивата е в техи ръце. На 7 декември е атакуван Пърл Харбър и САЩ влизат във войната. Оформят се основните участници във войната, като все още не е ясно накъде клонят везните. В тази ситуация решението за обявяване на война на Англия и САЩ (но не на СССР) не е толкова нелогично. Ако Германия победи, България ще е сред победителите и ще запази Македония и излаз на Бяло море. Ако Германия загуби, България ще бъде окупирана от Англия и САЩ, но няма да дойдат с подкрепа на Москва комунистите на власт. Затова се запазва неутралитета към СССР. Само където Сталин не се интересува от такива дребни подробности. Впрочем към декември 1941 няма начин българска територия да бъде бомбардирана, защото е извън обсег на съюзническата авиация. Пък и по-късно, когато съюзниците завладяват Сицилия, никой не е очаквал София да бъде подложена на бомбардировка, след като Рим - столицата на активно воюващия германски съюзник не е атакуван.

 18. 18 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#13] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  +++++++++++++++++++++++++

  Пожелавам на децата да имат добри учители по история, които няма да им говорят врели-некипели за присъствия и пр., а ще ги запалят да четат такива книги.

  Почитанията ми за автора.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 19. 19 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Статията е емоционално пресилена ... както често в България и на Балкана въобще, емоцията надделява над разума! Загиналите цивилни в София при бомбардировките са около 750; да ги сравним със загиналите минимум 3000 цивилни французи само при съюзническите бомбардировки в Северна Франция преди Ди-Дей! България е сред европейските участнички във ВСВ (и то на страната на губещите), които се отървават с най-малко загуби като човешка и икономическа сила, възвръщаме си не малка територия (Южна Добруджа), спасяваме евреите в територията на страната, а общите загуби на хора са под 10 000, което за мащабите на ВСВ си е просто подвиг и има символичен характер въпреки факта, че гибелта на всеки един човек е трагедия! Всичко това дължим на колектив от добри и много прозорливи, но разбира се не безгрешни, бълг. политици начело с д-р Богдан Филов. За това, което идва след това, явно никой не ни е виновен, защото големи въстания и недоволства с/у комунистическата власт в Б-я няма (обхавата на "въстанието" на горяните силно се пресилва) ... т.е. по-голямата част от населението приема относително радушно новата власт след 9.9.44

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 20. 20 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel":

  Ами защо са я обявили тогава, разбирам желанието за неутраллитет във войната и не съм в състояние да си представя какво би останало от България, ако беше на мястото на Полша или Беларус, но война на САЩ и Англия(?!). Може би не знам нещо, но логиката ми се губи...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 21. 21 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#16:"spiegel"]Големият въпрос е защо англичаните извършват тези ненужни, ... [/quote]
  Има нещо което винаги се премълчава за тези бомбардировки:
  Съюзниците бомбят Плоещ - основен източник на нефтени продукти за Хитлер. Самолетите излитат от Италия. На отиване и връщане имат технически проблеми и все някой пада. Но на връщане има и доста ударени от ПВО машини. Дърго време никой не е закачал самолетите.
  Но се намира една луда глава и сваля повреден бомбардировач над Врачанско. Последва предупреждение от Лондон и Вашингтон да не закачат самолетите им.
  Но не би! Всички пилоти се юрват да свалят бомбардировачи. Сигурно е имало натиск и от страна Германия. Тогава не закъснява и ответния удар по София и Враца.
  Нека не забравяме, че по това време Германия е разнищена от бомбардировки и нито Съюзниците, нито СССР, най-малко пък Хитлер (когато все още е имал бомбардировачи и Фау-та) са се интересували от съдбата на мирното население! Такива са били времената!
  Пък за Атакистите не се коментира! Защото Европа отдавна забрави тази война, но не и Русия и техните храненици от Атака!

 22. 22 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#20] от "qvb21311044":

  Били сме притиснати от Берлин! Все пак по-добре война на САЩ и Англия, отколкото бълр. войници на Източния фронт ... само загубите на Румъния на Източния фронт са над 130 000!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#20] от "qvb21311044":

  Нямало е как да сме хем съюзници на Германия, хем да сме в отлични отношения със Съюзниците. България е вървяла по ръба между двете тоталитарни сили и непрекъснато сме правили компромиси с тях - антиеврейските закони и окупацията на Беломориято и Македония з аерманците, например, съветското представителство във Варна и толерирането на съветската резидентура за руснаците. Символична война на Щатите и Англия е била за предпочитане пред скъсване с Германия и война на СССР.

 24. 24 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#21] от "qwerty":

  Тук не става въпрос защо англичаните въобще са ни бомбардирали, а защо престъпно са бомбардирали цивилно население и невоенни цели.

 25. 25 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Гневно

  Да ме извинява Тони Николов, но това изречение "България избира лагера на нацисткия тоталитаризъм, предпочитайки го пред съветския" е просто идиотско. В какво се състои нацисткият тоталитаризъм у нас. Та нашето общество успява да спаси българските евреи от сигурна смърт. В същото време в окупираните от червената армия източна Полша (1939), Литва Латвия Естония (1940) веднага се извършвашт обичайните болшевишки арести, масови разстрели, терор и изселвания- това, което стана в България след 09.09.1944

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сашо":

  Това е точно така. Никакъв тоталитаризъм не е избрала България и един пример за това са коментарите на Хана Аренд за антиеврейското законодателство у нас и коментарите на прокурорите на процеса срещу Айхман за изселването от София - и Аренд, и прокурорите казват, че това са мерки, с които режимът е маневрирал, за да избегне депортацията.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  [quote#26:"spiegel"]режимът[/quote]

  Извинявам се за този лапсус - властта.

 28. 28 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#24] от "spiegel":
  До коментар [#23] от "spiegel":

  Интересно, според докговара ( поне според статията ) не сме били длъжни, но политиката си е политика. Ще потърся и ще почета.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сашо":
  [quote#25:"Сашо"]нацисткия тоталитаризъм, предпочитайки го пред съветския" е просто идиотско. [/quote]
  Ми не е идиотско ,по-скоро показва лицето на двата лагера и до колко тоталитарна Германия дава свобода на волята ни и дали тази свобода бе достижима при последвалата зависимост от тоталитарна СССР.

 31. 31 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 434 Весело

  " ... Историята не бива да е поле за политически употреби ... "
  И това го пише точно Тони Николов!!! Ха!!!

  "... По времето на комунизма ..."
  Ама ние и през комунизма ли сме живели?
  Не знаех. Интересно кога ли е било това.

  Отново се отказах да чета по-нататък.
  Губене на време.

 32. 32 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#26:"spiegel"]Никакъв тоталитаризъм не е избрала България[/quote]
  http://people.wm.edu/~fccorn/HIST112-Map-AuthoritarianEurope.jpg

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Х 0000 2015

  Предимно "зомбирани" са били държавници и агенти...
  чужди.

  Спомнете си за Заветите на истински Български Възрожденци Християни от преди Освобождението на България.

  За Чиста и Свята Република (федеративна)
  по примера на Швейцария или САЩ.

  Но станало диаметрално - опак различно.

  Нова България била яхната от (иначе обречен) имперски руски Монархизъм. От Руски империализъм, който скоро се издънил
  сред всеобща катастрофа заедно с други.

  Българският Народ бил главен фактор в Съединението на България,
  а Руската империя действала срещу независима България и руския немски Български княз Батемберг.

  Настройвайки Сърбия срещу България.
  Но и в България имало не малко агенти "русофили".

  Едновременно с "независимост" и Конституция,
  България била "дарена" с чужд Кобурготски Монарх,
  който въвлякъл страната в катастрофални войни,
  по-специално ПСВ, в лагер противен на Великобритания, Франция и САЩ.

  В лагер на Победени Монархии:
  Австроунгарска, Пруска (и чрез германския марксистки агент Ленин) Русия.
  В странна пруска комбина с Турция - срещу която воювала Великобритания с неуспешни амбиции за Константинопол.

  Доколко Българският Народ е искал да воюва за "нови стари" територии,
  предвид и факта, че България е била предимно земеделска страна??

  Фердинанд Кобурготски абдикирал в полза на сина си Борис,
  но от там нататък царство България било още повече дезориентирано "ориентирано":

  1. от и към Кобурготщина Прусия Германия ;
  2. от и към Марксистка Бошевишка Русия... Азия ;
  3. от и към "братски" Коминтернационализъм - Балкански и световен.

  Коварството не било само на Сталин,
  а на Ленин, Маркс и "букет" от ретроградни фактори.

  Амнезия, наивност, невежество, глупост, корист, алчност...

  Такава среда предлага "комфорт" за коварство.

  пп

  Сега е разбира се повече ясно - отколкото тогава би могло,
  че сред политическата класа в България са доминирали
  заслепени и корупирани партизани,
  компрометирайки истински националните интереси тогава: доколкото било възможно - за Национален Неутралитет.

  Играли са на "комар", кой ще е краен победител - СССР или Германия - противно на многовековна култура, на известни световни тенденции и резултати от ПСВ, противно на известни факти и елементарен морал при оценка на факти.

  СССР и Германия са били Агресори в Полша и други Европейски държави, и извън Европа - в Азия и Африка.

  Още на 5 септември 1939 Великобритания влиза в ефективна война срещу нацистка Германия в защита на Полша,
  на други континентални Европейски държави и на себе си.

  На 1 септември официално започва ВСВ и след само един месец Полша е разгромена и окупирана от Германия и СССР.
  Не само Полша...

  Къде е била Човешката, Християнска, Европейска и т.н. солидарност от страна на "християнско царство" България и други държави по него време??

  През юни 1941 Германия нахлува в СССР,
  а през декември Япония атакува Пърл Харбър САЩ.

  Скоро царство България се наредило...
  срещу Великобритания и САЩ,
  воюващи срещу империалистическия нацизъм на
  Германия и Япония.

  Нередило се така ефективно.
  В такава неморална "морална" и политическа подкрепа.

  Нечистата сметка била, че Германия и СССР
  са толкова силни и "наши",
  че другите държави и народи нямат значение.

  Нечиста и катастрофално погрешна сметка - както се "оказало"
  през 1944 и впоследствие.

  45 години по-късно... болшевишкият социализъм пак се "оказал"... недоносче.

  25 години по-късно... продължава да се "оказва".

  .......................................

  пп

  Дядо ми и баба по майчина линия са били българи родени в Беломорска Тракия. Дядо ми е бил там търговец и кмет на село,
  интерниран по турско на остров Митилин, по-късно семейството поне два пъти мигрирало от беломорието на север "в стара България" и обратно.

  Не знам да се е занимавал с политика в царство България:
  черноморски Обзор... Ямбол...

  Гледал си е семейството и търговията.
  Мечтаел да почине дишайки беломорски въздух,
  както и станало. Предсказвал - така да се каже, пред близки хора, че ако СССР победи, "брат брат си ще убива".

  Починал спокойно и "навреме": август 1944.

  Другите ми дядо и баба са били българи - средни земеделски стопани в едно Подбалканско село.

  Смирено съм горд, че през ВСВ стопанството на дядо ми включвало две магарета, които наричал Хитлер и Мусолини.


  www.sluntse.com
  Вечните книги
  Християнска Етика

  До коментар [#17] от "marker":

  Лазар Добрич казва:"...невежеството на държавници, които не виждаха по-далеч от носа си..."

  Не бих казал, че е прав, освен по един пункт.

  Не са предвидили коварството на Сталин.

  Лесно е да се дават оценки когато се знаят историческите резултати, но в контекста на моментната ситуация нещата изглеждат по друг начин.

  На 12 декември 1941 г. германците буксуват пред Москва, но все още офанзивата е в техи ръце. На 7 декември е атакуван Пърл Харбър и САЩ влизат във войната.

  Оформят се основните участници във войната, като все още не е ясно накъде клонят везните.

  В тази ситуация решението за обявяване на война на Англия и САЩ (но не на СССР) не е толкова нелогично.

 34. 34 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Параграф 22: "Ферара е мирен град. Защо трябва да го бомбартираме? Точно, защото е мирен. Параграф 22". И София е бил мирен град. Точно затова са го бомбардирали. Германците не са бомбардирали нито Париж, нито Одеса. Бомбардирали са само градовете по линията на фронта.

 35. 35 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3194 Любопитно

  До коментар [#34] от "bobhunter":

  А Лондон и другите английски градове и те ли са били по линията на фронта?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  Интересна и правдива статия.

  klimentm
 37. 37 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  От една страна - много поучителна статия!

  От друга - да бяха продължили бомбардировките още някой месец, та днес нямаше да имаме проблемите с корупцията, задръстванията, пренаселването и обезкървяването на страната.

  Смесени чувства, дето се вика.
  Но София днес е проблем за България!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 38. 38 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Браво - особено за късогледите политици, които обявяват Символична война, сякаш са Алиса в страната на чудесата......

 39. 39 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1099 Весело

  Сградата с/у "ПОПА" -не е мръдналА/както се казва на застаряващи дами/.

 40. 40 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Добра статия в характерния стил за Тони Николов. За препоръчване са посочените изключително интересни спомени на Стоян Стоянов "Ние бранихме тебе, София". Опитът за просташка инструментализация на недостатъчната, неадекватна или дори отсъстваща историческа памет от страна на путинистките "националисти" от Атака изобщо не се нуждае от коментар.
  Без изобщо да се омаловажават жертвите и разрушенията в София и травмата от тях, трябва да се отбележи, че те всъщност и лесно обяснимо наистина са символични в сравнение с това, което се случва с германските градове и то дори само в определени дни на особено тежки бомбардировки.

 41. 41 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 566 Разстроено

  [quote#24:"spiegel"]До коментар [#21] от "qwerty":

  Тук не става въпрос защо англичаните въобще са ни бомбардирали, а защо престъпно са бомбардирали цивилно население и невоенни цели. [/quote]
  Написал съм го: такива са били всички във тази война!

 42. 42 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Добре е че Тони Николов ни припомня (или ни запознава с) фактите около тези бомбардировки. Наистина, с времето, нещата избледняват и се забравят.
  Не разбирам, обаче, защо е това натрапчиво подчертаване, че решението е взето в Москва. Просто там се е състояла срещата. Ако беше взето в Техеран или Лондон, например, по-различно ли щеше да бъде? Някак непочтено звучи този опит да се натовари мястото на срещата с някакво особено значение, каквото то няма.
  И още нещо. Цитирам автора:"Сталин е "изключително благосклонен" – нека София бъде здраво ударена докато България не изтегли дивизиите си от Гърция и Югославия."
  Но защо се подминава добродушно позицията на "великия хуманист и демократ" Чърчил? Ето нещо за нея:
  "По настояване на Уинстън Чърчил започват разрушителни удари по населените места и територията на Царство България която е немски съюзник. Чърчил произнася фразата: "София трябва да бъде изравнена със земята и в развалините й да се засеят картофи!"
  През февруари 1944 г., след тримесечни жестоки бомбардировки президентът Рузвелт телеграфира на Чърчил с предложение бомбардировките да спрат. Отговорът на Чърчил е повече от циничен: „След като лекарството е свършило толкова добра работа, нека да продължат да получават допълнителни дози от него.”

 43. 43 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#35] от "vesolr":
  По повод на забележката за Лондон:
  На 8 Август 1940 Луфтвафе започва въздушна офанзива срещу летищата и промишлеността на Англия. Англичаните отвръщат с нощни бомбардировки на Берлин, Дюселдорф, Есен и други големи немски градове.
  Бомбардирането на градове вбесява Хитлер и тогава той заповядва бомбардировки на Лондон.
  Впрочем, формално погледнато Германия дори не е агресор спрямо Англия, Англия обявява война на Германия. Просто фактология.

 44. 44 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#43] от "marker":

  По-горе твърдите:
  И София е бил мирен град. Точно затова са го бомбардирали. Германците не са бомбардирали нито Париж, нито Одеса. Бомбардирали са само градовете по линията на фронта.

  Ами не е така. Германците са бомбардирали и градове зад линията на фронта, останалото са някакви ваши уклончиви интерпретации кой първи бил започнал.

  Относно фактологията - на 24 август Луфтвафе бомбардира Портсмут (100ина убити) и Лондон. Ответният удар на англичаните срещу Берлин е на 25 август, така че кой кого провокирал?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 45. 45 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Било е война и България като съюзник на Хитлер е пострадала, за съжаление, да пази Господ такива работи повече да няма. А гневът, който Германия си навлича спрямо Англия заради изолацията от света, избива като отмъщение след откриване на втория фронт. Милиони тонове хранителни доставки са потопени с конвои от немски подводници в атлантика. Западна европа не знам дали е бомбандирана, освен Берлин, но "руската" част го е отнесла.

 46. 46 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#44] от "vesolr":

  Бъркате, коментар 34 не е мой и не ми го приписвайте.

  А по отношение на останалото, нека да бъдем точни:
  В Портсмут е атакувана военоморската база, а не града.
  В нощта на 25-ти август 1940 г. 10 немски самолета, отклонили се от курса поради навигационна грешка хвърлят бомбите в покрайнините на Лондон. Англичаните отговарят незабавно, в нощта срещу 26-ти август и хвърлят над Берлин 22 тона бомби. До 7 септември са проведени общо 7 нападения над германската столица. "Блицът" срещу Лондон е обявен като акт на възмездие за нападенията над Берлин и започва в нощта срещу 7 септември, тоест две седмици след хвърлянето на първите бомби срещу Берлин.
  Това е началото, ако искаме да бъдем точни.

 47. 47 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  До коментар [#21] от "qwerty":

  Хитлер също е настоявал да не позволяваме на съюзниците да прелитат необезпокоявани над България.

  Gunter glieben glauchen globen
 48. 48 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4418 Любопитно

  [quote#31:"horilka"]Отново се отказах да чета по-нататък.
  Губене на време[/quote]
  Тогава защо си губиш времето да коментираш? Или, викаш, служебни задължения...

  Gunter glieben glauchen globen
 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  [quote#42:"slaveyko"]Но защо се подминава добродушно позицията на "великия хуманист и демократ" Чърчил[/quote]
  Защото тази позиция на Чърчил е известна отдавна, а за Сталин се криеше.

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#47] от "Blood Red Skies":

  Ама и да не е настоявал, питам, коя е тази държава която ще позволи на бойни смолети на държава с която е във война, да прелитат необезпокоявани над територията й.

 51. 51 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  До коментар [#50] от "marker":

  Факт е, че за известно време сме се въздържали.

  Gunter glieben glauchen globen
 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#46] от "marker":
  Извинете, не сте вие. Но с нищо не променя фактите, че Луфтвафе са нападали и цивилни обекти.

  И понеже в Портсмут е атакувана военна база, затова има убите деца в градския театър? Ответният удар на англичаните по Берлин също има за цел промишлени обекти, но поради облаци прицелването не е точно и има пострадали сред цивилното население и сгради - т.е. също минава за "навигационна" грешка.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#32] от "horilka":

  Да не би да смяташ тази карта с детински грешки (като тази с 1938 г. за България) за някакъв аргумент?

 54. 54 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#3] от "majorman":Смятах да напиша нещо, защото статията е много добра, но вие сте написали всичко с няколко думи.
  Много тъжно но точно.
  Браво!

 55. 55 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Да, Тони, колкото и да не ти се вярва, колкото и да не се връзва със златната среда - с най-гладкия и безпроблемен мейнстрийм на тълкуванията /понеже всяка по-изявена теза трябва да се доказва, нали/ - та колкото и да не е в добрия салонен тон на днешната мода / "Колко лоша е била България и нейните правителства"/ - войната на България срещу САЩ и Англия е наистина символична! Български войник не е стъпвал в територия ненаселена с българи, нито е летял ипи пускал бомби...

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  Е браво! Решението за бомбардиране на София е взето в Москва, разбира се от Сталин. Той подшушнал на англоамериканците да хвърлят над Хамбург толкова много бомби, че и въздухът е изгорял и оцелелите от взрив са се задушили. И да се разруши историческия център на Дрезден пак е работа на Сталин. И атомните бомби над Япония пак са негова работа, че кой друг? Това се казва писане на история по Оруелски. Е, всички знаят че Чърчил е възнамерявал да разруши София напълно и там да се сеят само картофи. А някой знае ли, че точно Сталин изискал спиране на бомбардировките по настояване на Георги Димитров. Преживяхме тоталитаризма. И това ще мине.

 58. 58 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4418 Неутрално

  До коментар [#55] от "petiav":

  Петя, няма мейнстрийм в написаното от Тони, мейнстрийма е са лошите американци.

  Gunter glieben glauchen globen
 59. 59 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4418 Гневно

  До коментар [#56] от "naiden_pravdev":

  Сваленият малайзийски пътнически самолет над Украйна също не носи полза за Путин, но той не изневерява на стила си. Продължава с директен обстрел пред предварително инсталирани кремълски камери на автобуси с деца и жени в Украйна. Изравненият със земята Грозни, компенсиран сега с една от най-големите джамии в света на проспект Путина, както и невинните жертви в Норд-Ост и Беслан са в същия стил. Половин милион изнасилени германски момичета и жени през ВСВ също. Да си спомноим и 30 000 убити в България от кремълските слуги тук. Да споменем и голодомора с няколко милиона жертви. Това сте ти и господарите ти.

  Gunter glieben glauchen globen
 60. 60 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Много хубава статия, по въпрос за който почти нищо не знаех. Значи "големи" дипломати сме имали, които на САЩ и Великобритания война да обявяват. На гол тумбак, чифте пищови. То затова сме загубили територии от всички съседи.

 61. 61 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Весело

  Българската политическа история няма нищо общо с Андрешко ...
  Дано и следващото твое есе за войната бъде, драги Авторе,
  в стила на САЩ-политиката - нещо като "Хирошима, моя любов"...

 62. 62 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Точно така.

  Ще добавя само и болшевишкото "присъствие" и влияние на тоталитарния СССР в България на всички нива - дипломати,
  шпиони, "русофилски" депутати, граждани на СССР... традиционно англофобски и американофобски настроени
  в полза на близките континентални Прусия/Германия/Русия.

  Qui Bono?

  Кой е имал най-много интерес в символичната и несимволична "безопасна" война на царство България
  срещу "далечните" Англия и САЩ?

  Ясно е било и е:
  Марксисткият болшевишки СССР - с откровени амбиции да "прилапа" цяла Европа и някой "хубав ден" господства в целия свят.

  През 1944 по Радио Лондон от Британския парламент
  премиерът Чърчил отправил предупреждение към царство България, че... не й остава много време за умуване.

  Тоест, че царство България трябва ясно да се разграничи политически, морално и практически от нацистка Германия,
  да прекрати "символичната" си война срещу Англия и САЩ
  и да влезе в преговори с тях за примирие.

  Иначе бъдещето й ще е... под СССР.

  Както за съжаление станало.

  още инфо:

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от юрист Иван Лилов

  До коментар [#21] от "qwerty":
  Големият въпрос е защо англичаните извършват тези ненужни, ... - цитат на коментар #16 от “spiegel”

  Има нещо което винаги се премълчава за тези бомбардировки:
  Съюзниците бомбят Плоещ - основен източник на нефтени продукти за Хитлер. Самолетите излитат от Италия. На отиване и връщане имат технически проблеми и все някой пада. Но на връщане има и доста ударени от ПВО машини.

  Дърго време никой не е закачал самолетите.
  Но се намира една луда глава и сваля повреден бомбардировач над Врачанско.

  Последва предупреждение от Лондон и Вашингтон да не закачат самолетите им.

  Но не би! Всички пилоти се юрват да свалят бомбардировачи. Сигурно е имало натиск и от страна Германия. Тогава не закъснява и ответния удар по София и Враца.

  Нека не забравяме, че по това време Германия е разнищена от бомбардировки и нито Съюзниците, нито СССР, най-малко пък Хитлер (когато все още е имал бомбардировачи и Фау-та) са се интересували от съдбата на мирното население! Такива са били времената!

  Пък за Атакистите не се коментира! Защото Европа отдавна забрави тази война, но не и Русия и техните храненици от Атака!

 63. 63 Профил на Фронт за Национално Обединение
  Фронт за Национално Обединение
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Драги ми господине Тони Николов,фактите са си факти.Какво е щяло да се случи ако... ,е само твое тълкуване и виждане.Факт е че,САЩ са ни избивали като пилци,че са пускали играчки бомби за децата,на тази ли държава казваш ти ДЕМОКРАТИЧНА?Да не забравяме и "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ"атомни бомби над Хирошима и Нагасаки.Факт е и паметника на загиналите американски пилоти разрошили София и избили хиляди невинни цивилни,не другаде,а в самата София.А има ли паметник на Списаревски и всички знайни и незнайни български войни бранели нашето небе и земя?Предлагам срещу паметника на тези американски "герои" да бъде издигнат паметник с избитите от тях невинни българи,и една ръка да сочи към американският паметник,а под нея да пише – Те ни убиха.Каква държава,и какъв народ може да позволи издигането на подоен анти–български паметник?Представяте ли си да се издигне подобен паметник в Хирошима???А това че,само АТАКА си позволява да казва истината,толкова по зле а всички останали и за държавата и народа ни като цяло.Не АТАКА трябва да се срамува,а онези който ги плюят

  И въпреки всичко,и въпреки всички ще я има България
 64. 64 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alien.Aryan":

  " ... и обявяване на ПЪЛЕН И БЕЗУСЛОВЕН неутралитет ..."


  Каскет,не е достатъчно да обявим неутралитет ! По-важно е другите да ни зачетат като неутрални ! Към днешна дата това е невъзможно,защото има каскети като теб,не само във форума,но и по върховете !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хубаво де, ама каква беше тази изцепка за "одобрението от народа"? Кога са питали народа - и тогава, и сега?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  [quote#63:"Фронт за Национално Обединение"]Факт е и паметника на загиналите американски пилоти разрошили София и избили хиляди невинни цивилни,не другаде,а в самата София.А има ли паметник на Списаревски[/quote]

  За сведение има си паметник в центъра на Сливен в парка до колодрума. Винаги го е имало.

 67. 67 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  [quote#49:"Blood Red Skies"]Защото тази позиция на Чърчил е известна отдавна, а за Сталин се криеше.[/quote]

  Защото Тони още не беше го написал.

 68. 68 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 413 Неутрално

  [quote#19:"k_slaev"]България е сред европейските участнички във ВСВ (и то на страната на губещите), които се отървават с най-малко загуби като човешка и икономическа сила
  [/quote] .Забрави да споменеш хилядите избити в "отечествената" война, тези без съд и присъда след 9.9.44, златният резерв на България, милиардите репарации и отнемането на изконни български територии.

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 69. 69 Профил на karaikozov
  karaikozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Нека обаче се замислим защо през Втората световна война България е във война с двете демокрации (Великобритания и САЩ), но е съюзник на двата тоталитарни режима – нацистки и съветски?"
  Бива, бива, ама чак толкова!?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  [quote#55:"petiav"]"Колко лоша е била България и нейните правителства"/ - войната на България срещу САЩ и Англия е наистина символична! Български войник не е стъпвал в територия ненаселена с българи, нито е летял ипи пускал бомби... [/quote]
  Имаш право Петя, бг войник не е стъпвал в Англия и САЩ, но и техни войници не стъпиха у нас, а само съветски. Без да сме им обявили война, и избиха близо 30 000, и в знак на "благодарност" им построихме множество паметници.
  Множество паметници, не само в София.

 72. 72 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#55] от "petiav":

  Символична е била войната, драга Петя, до 1 август 1943, когато нашите "орли" се изхитряват да свалят няколко американски "въздушни крепости", завръщащи се празни от бомбардировки на петролните полета и рафинерии в Румъния. До този момент войната наистина е била символична. Ние сами влизаме в активни военни действия първи. Възмездието малко се забавя, но то е в съзвучие 1. със значимостта на страната като военен asset и 2. нисък приоритет за съюзниците. А Тони пише абсолютни глупости, че Сталин е решил за бомбардировката. Истината е, че Чърчил дълго е търсил България на картата, докато я намери. Ревът е излишен, но е хубаво да се запомни, че всеки тарикатлък се заплаща, а понякога - тъпкано.

 73. 73 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#16] от "spiegel":

  Защото българската авиация ги атакува на път към Плоещ. Това е причината, а не Сталин. А има и втора причина. Ако бъдат отблъснати все пак, то къде да разтоварят бомбите ако не над някой вражески град. Тежат и харчат гориво. На мястото на английските пилоти и аз бих действал така

 74. 74 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#34] от "bobhunter":
  И Ковънтри и Лондон?

 75. 75 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#42] от "slaveyko":

  Ти не можеш ли да различиш демокрацията,свободата и капитализма от болшевишкия тоталитаризъм? Какъв демократ си изобщо?

 76. 76 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#66] от "judjuk": В Сливен паметникът е на Продан Таракчиев, пилот от Балканската война. Но кой ли се интересува от истината в политическите спорове?

 77. 77 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  [quote#72:"Lemmy"]Истината е, че Чърчил дълго е търсил България на картата, докато я намери.[/quote]
  Не е търсил Б-я на картата. Знаел я от ПСВ, когата яде пердах на Дойран. Затова е искал да сее картофи на софийско поле.

 78. 78 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  [quote#69:"karaikozov"]"Нека обаче се замислим защо през Втората световна война България е във война с двете демокрации (Великобритания и САЩ), но е съюзник на двата тоталитарни режима – нацистки и съветски?"[/quote]
  И ПСВ и ВСВ са империалистически. За територи, за колонии, за ресурси. Не намесвай демокрацията. Тя да не е лека жена?

 79. 79 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  До коментар [#72] от "Lemmy":

  До коментар [#73] от "agl52316780":

  Защо забравяте, че югославската и английската авиация бомбардират София и други градове още през април 1941 - много преди да обявим символична война на Щатите и Англия и 2 години преди съюзниците да започнат бомбардировките на Плоещ? След тези бомбардировки как българските летци няма да свалят чужди самолети, летящи с бомби над българска територия?

 80. 80 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Любопитно

  най-накрая една смислена статия по въпроса.

 81. 81 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Бомбандирането на цивилно население е военно престъпление и никакви йезуитски трикове не могат да го оправдаят. А хвърлянето на експлодиращи играчки е престъпление срещу човечеството сравнимо само със лагерите на смъртта. На негов фон думите на Чърчил "София трябва да бъде срината със земята и на нейно място да се посадят картофи", изглеждат като приятелски поздрав.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 82. 82 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 449 Неутрално

  И ако вие сте забравили какво може българската армия, то настоящите ни "съюзници" със сигурност не са:

  Българският войник!

  Само за 22 дни след обявяването на война сме в Солун и на 50км от Истанбул. Ето как става това:

  „Българите атакуваха с невероятно презрение към смъртта. По цели полкове отведнъж се откъсваха и се хвърляха в огъня, без да мислят за прикритие и даже без да стрелят. Само на нож.
  Биеха се като вбесени и смъртта за тях е нищо. Мълчаливо, с насочени щикове се спускаха към фортовете. А дъждът вали и вали. Мини експлодирваха и разкъсваха напредващите. По цели редици падаха българите, мълчаливо, без ох. Телени мрежи се изпречваха. Напред, напред!
  Бият се човек срещу човек. Не стрелят, а се душат, прехапват си гръкляните, бият се с приклади, саби, крака и зъби и се мушкат с щиковете. Това всяваше дива уплаха у редифите - турското суеверно опълчение.
  А дъждът вали и вали. Минава се през полета, осеяни с трупове и леш, през реки, почервенели от кръв. Хиляди бяха загинали по тези хълмове. А дъждът вали и вали. От дни вече войниците нямат сух конец на гърба. А сън - кой помни какво е сън? Напред, напред!
  Сред бури и дъждове, по пътища, които вече не са пътища, а блата - мълчаливо, без звук да издаде, пехотата си пробиваше път. А дъждът вали и вали. Когато конете изнемогваха или се плашеха от трясъка, то войниците се впрягаха и теглеха оръдията.
  Турците отстъпваха, отстъпваха пред този страхотен мълчалив неприятел. Напускат позициите, без пушка да е пукнала, и бягат. Избухнала е необикновена паника, пред която офицерите са безсилни. И тази паническа уплаха се разливаше като бързо действаща отрова. И сега вече спиране няма. А дъждът вали и вали.
  Махмуд Мухтар паша на кон се отправя към бойната линия и насреща му тичат с крясъци куп редифи. Генералът вади саблята и почва да сече. Свитата му също сече, стреля, тъпче с конете и някои от бягащите се спират и почват да стрелят, ама си изпукват патроните на халос. Генералът се носи в кариер из полето, дава заповеди, тика напред...
  А войниците и офицерите, обезумели, мислят само за спасението си. Без видима причина една голяма армия внезапно се хвърля в див бяг, зарязва всичко и изхвърля от себе си всичко, което пречи на бягането. Тук има само един закон: спасявай се, ако ще и светът да загине!
  А дъждът вали и вали. Разхвърляно се търкаля цялото съоръжение, всичко е зарязано. Топовете са потънали в калта. Артилеристите са разпрегнали конете и са избягали с тях.
  С войниците бяга и селското население. В дълги редици с жени и деца, в биволски коли се нижат сред войниците и увеличават бъркотията. Полуголи разплакани деца, плачещи жени шляпат боси в калта.
  Хаос докъдето очи виждат. Влачи се на юг и завлича в широк поток отчаяни, викащи, ранени, умиращи, изгладнели, окаляни войници, селяни, жени и деца, като голяма тинеста река - влачи се безспирно по полето сред проливния дъжд.
  Наоколо горят селата. Навсякъде трещят топовете. Навсякъде мъкнат ранени, мокри и премръзнали. Няма санитарни коли; няма даже вода за измиване на раните.
  Гърмеше и се святкаше, бушуваше необичайна за сезона буря. Турците викаха: „Аллах ни наказва!"
  А смелостта и презрението към смъртта у българите растеше и след първите успехи достигна до гигантски размери. Българите не усетиха бурята. Буйстваха като поток, който всичко завлича. Спиране нямаше. Колкото и да паднеха, празнините незабавно се попълваха.
  Офицерите и генералите даваха заповеди за спиране, за връщане, за да не се дават излишни жертви - никой не ги слушаше. Този поток не можеше да бъде спрян. Нямаше земна сила, която би могла да го отклони.
  Напред през животински трупове, напред! Най-много да отстъпи една крачка встрани, за да не сгази гърчещия се още. Напред, напред!
  А дъждът вали и вали. В тези часове не остана никакво размишление, никакво себепредпазване, никакъв план. Само напред и напред!
  Който от българите остана жив, имаше само една мисъл: Цариград!“

  Безпристрастен германския военен кореспондент Курт Арам за българския войник през Балканската война.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 83. 83 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#52] от "vesolr":

  [quote#52:"vesolr"] има пострадали сред цивилното население и сгради - т.е. също минава за "навигационна" грешка. [/quote]

  Седем пъти ли?

 84. 84 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#79:"spiegel"]Защо забравяте, че югославската и английската авиация бомбардират София и други градове още през април 1941 - много преди да обявим символична война на Щатите и Англия и 2 години преди съюзниците да започнат бомбардировките на Плоещ?[/quote]

  Може да има две причини:
  1.Невежество
  2.Подкупна памет

  Изберете си.

 85. 85 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Цитат от статията:
  "Нека обаче се замислим защо през Втората световна война България е във война с двете демокрации (Великобритания и САЩ), но е съюзник на двата тоталитарни режима – нацистки и съветски?"

  Колкото повече мисля, толкова повече се замислям.
  Взема да ми се струва, че и "двете демокрации" са били съюзници на съветския режим.
  После започва да ми се струва, че по едно време България е скъсала съюзническите си отношения с нацисткия режим и заедно с "двете демокрации" и съветския режим е воювала срещу нацисткия.
  Объркана работа.

 86. 86 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 406 Неутрално

  [quote#45:"man_un"]Западна европа не знам дали е бомбандирана, освен Берлин[/quote]

  Нещо, таквозинки, Дрезден ми се върти в ума.

 87. 87 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#75] от "agl52316780":

  Драги ми agl52316780, първо не съм ви "ти". И второ, аз не съм засягал изобщо темата за капитализма и демокрацията като цяло, а само в аспекта на изявите на Чърчил. А този начин на разговор-с нападки, навежда към идеята за елементаризъм в мисленето

 88. 88 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 584 Разстроено

  До коментар [#63] от "Фронт за Национално Обединение":

  Има Паметник на българските въздушни герои - от бял врачански мрамор и много достолепен - в парка на Орландовци ...

 89. 89 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3501 Неутрално

  [quote#71:"historama"]Имаш право Петя, бг войник не е стъпвал в Англия и САЩ, но и техни войници не стъпиха у нас[/quote]

  И мене това ме впечатлява. Направиха десант в Нормандия, в южна Франция и в Сицилия, но на Бяло море не дойдоха. Защо ли?

 90. 90 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#5] от "tsvetko_51":

  Не са нонсенс, все пак Атака е проруска партия на заплата от Кремъл. Сидеров удобно мълчи за Рибентроп-Молотов по същият начин както учебниците по история преди 89. Срамно е че, все още бъгарите не искат да научат истината, защото масово ги мързи до четат.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 91. 91 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#89] от "judjuk":

  Защото Хитлер беше научил един урок от ПСВ и беше се подсигурил да не се отвори южният фронт както през есента на 1917г.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK