Европа не е на Христос. Европа е на Разума

Европа не е на Христос. Европа е на Разума

© Fabian Bimmer, ReutersДочетох автобиографията на Роналд Рейгън – удивително мъдър текст. Прочетох интелигентна и дълбока руска статия, която дава отговор на въпроса, защо руското общество реагира на убийството на френските карикатуристи така, все едно е ислямско общество?


След което прочетох текста на Теодора Димова "Свобода на автопилот" и се смаях. След поредица от чудесни статии по темата "солидарност", останах с лош вкус в устата и гняв в главата.


Бих могъл да приключа казуса с кратък коментар във форума на "Дневник", нещо като: "Класически обскурантизъм, зачеркващ основите на светската цивилизация, на която се радваме от Декарт насам. Поредната камбанка, приветстваща идването на някакво ново Средновековие".
Тъй като обаче подобни текстове – и отляво, и отдясно – наистина нанасят


всекидневни удари срещу европейската цивилизация


(затова всички подобни позиции от льо Пен до Путин и от "новите леви" до "младите консерватори" звучат толкова еднакво), те изискват по-подробни отговори.


Да направим това, следвайки диалектичния принцип на Сократ, който е подлагал всичко на съмнение; и така открехнал онази врата, през която в крайна сметка се е промъкнала, за да излезе на бял свят, съвременната цивилизация.


Димова започва с нещо неоспоримо:


Животът е върховна ценност и оттам правото на живот е върховно право. Върховно означава, че животът и правото на живот стоят най-горе, на върха на скалата на човешките ценности.


Това наистина е така; но само там, където универсалните принципи, успели да се развият в рамките на европейската цивилизация, определят начина на живот. Не е така там, където хората се идентифицират с нещо по-голямо от тях – с държава или с религия. Там животът на отделния човек е ценен, колкото – на мравка. За справка – Русия, Иран и пр.


След постановката за живота като върховна ценност, читателят очаква следващото изречение да е: "Затова Je suis Charlie – защото бяха разстреляни 12 художника, чието единствено оръжие беше моливът". Нищо подобно, обаче, не следва. Следва пледоария, според която Волински и неговите колеги са "от лошите"; и не само са от лошите, но са и виновни за всичко.


Как се стига до този неочакван извод от заявеното положение за цената на човешкия живот? Чрез поредица от "предавки", всяка от които насочва енергията на заявената в първото изречение позиция в посока, точно обратна на очакваната. Да ги огледаме.


Започва се с насочването на дебата към терена, на който Димова има неоспорими постижения – на братството, солидарността, на живеенето в общност. Тя ни напомня, че хората живеят в общности и следователно, трябва да избягват да си нанасят рани:


Принципът е толкова елементарен, че го знаят и децата – не постъпвай с другите така, както не би искал те да постъпват с теб.


Веднага след това следва саблен удар по карикатуристите:


Оказа се, че едни хора, претендиращи да са интелектуален елит, не знаят този принцип. Или го знаят, но съзнателно го пренебрегват.


Опа... От това следва, че карикатуристът Волински (все него споменавам, защото веднъж пихме заедно кафе в Париж) НЕ е имал готовността той самият да бъде окарикатурен в някое списание, издавано в Медина (заради карикатурите си по повод Мохамед) или в Севиля (заради карикатурите си по повод Христос).


Разбира се, че Волински е очаквал това, както е очаквал и непрекъснато да бъде влачен из съдилищата. Онова, което най-вероятно го е изненадало, е да получи в главата 7.62-милимитров куршум от автомат Калашников.


Разликата между това да спориш с молив
и това да спориш с Калашников е фундаментална


– това е буквално фундаментът, върху който се гради цивилизованият начин на живот. Никъде в текста си обаче Димова не се фокусира върху тази разлика. Защото, след като обвинява френските карикатуристи, че са нарушили принципа, който "знаят и децата", авторът продължава:


Те вдигнаха колосално тиража на западащото си списание, но продължават да го използват като инструмент за провокация.


Аха... Не стига, че си го получиха, но не си взеха поука...


Може ли такова нещо? Откъде в Европа може да се появи подобно съждение, сякаш нахлуло без виза от Великата азиатска степ? Та нали още Моисей се е опитал да се оправи с такива безобразия, като е въвел принципа: Ако Моше ти извади окото, не го изкормвай – имаш единствено правото и ти да му извадиш окото?


Следва директно приравняване между хумористи и убийци:


Превърнали са подигравката, провокацията и гаврата в свое оръжие. Други, още по-безконтролни от тях, им отговориха с огнестрелно оръжие.


И тук читателят очаква едно Je suis Charlie, но отново не го получава. Напротив, разликата между молива и пушката е само в някаква степен на "безконтролност". Пещо е по-безконтролен от Иванчо, защото Иванчо само псува, а Пешо си показва и задника...


Оттук нататък единствените виновници са художниците. Терористите изчезват от картинката, като някакъв колективен Отело.


В целия свят трябва да бъдат засилени мерките за сигурност, в резултат на което целият свят ще загуби свободата си, заради свободата на карикатуристите от новия световен официоз "Шарли Ебдо" да се гаврят с Мохамед, Иисус и Богородица. Свободата да обиждаш, да провокираш, да се гавриш, да унижаваш, свобода ли е всъщност? Сатира и гавра едно и също ли са?


Да започнем с последното изречение. В онази Европа, в която фундаментът е достойнството на отделния, обикновен човек, а не някаква религиозна тоталност,


сатирата Е гавра за своите адресати


Това е нейният смисъл. Сатирата винаги е била такава гавра, като се започне от Рабле, Суифт и Дефо и се стигне до Майкъл Мур, Monty Python и Spitting Image.


Продължаваме в обратен ред. Поради съображения за сигурност, според Димова, целият свят губи свободата си – и виновни са троцкистите от "Шарли". Ще рече: ако тия троцкисти ги нямаше, ако бяха рисували пейзажи, нямаше да имаме проблеми и щяхме да сме си свободни.


Наистина ли? А взривяването на Близнаците в Ню Йорк? А атентатите в Мадрид и Лондон? А ИДИЛ? Нямаше да ги има, ако Волински беше рисувал еленчета на водопой?


Оттук нататък текстът постепенно преминава в жанра "пропаганда"; и като такъв има все по-проблемен досег с реалността. Да вземем това:


Допускали ли сме че в 21 век ще се наложи да тълкуваме отново базисната ценност на съвременната цивилизация, на съвременното човечество – свободата?


По този въпрос Роналд Рейгън е доста по-напред с материала, когато пише, че всяко ново поколение трябва наново да дефинира свободата си и наново да се бори за нея. Това не е някаква катастрофа, а е факт от живота – снегът е студен, слънцето е жежко и пр.


Да видим този топовен изстрел, към края на вече развихрилата се проповед:


...милиони се солидаризираха "Аз съм Шарли". Но в тази масова истерия е скрита друга бомба със закъснител – щом си Шарли, значи си съавтор на всяка тяхна карикатура, значи заедно с тях прекрачваш границите на нормалната човечност...


Абе някой тук да е чувал за Волтер?


Това е един френски чичко, в доста сложни отношения с църквата, който веднъж казал, че не е съгласен със събеседника си, но е готов да умре за правото му да казва онова, което казва.


Елементарно е – стига, разбира се, човек да остава в светлината на европейското Просвещение (създадено от подобни на Волтер чичковци, например Декарт и някои негови приятели). Аз поддържам правото на Шарли да публикува каквито си иска гаври, без да ги намирам, самите тях, за привлекателни. Нека се гаврят със светините на всички, защото не е добре човек да е обсебен от свръхчовешки същества.


Аз, например, съм привърженик на Батман. Колкото и гаври с Батман да публикуват "шарлитата" обаче, аз няма да им отнема правото да се гаврят с мен. Имам ответното право да се гавря с тях и с онова, в което те вярват (Астерикс, например) – но толкоз. Нямам правото в пристъп на праведна ярост да защитавам честта на Батман с откоси от 7.62 микимитрови куршуми.


Да приключваме. Преди да стигнем до най-важното – що е "Европа", т.е. онова нещо, в защита на което се е изправила Димова, да видим някои по-забавни твърдения:


като не може да прави тираж с качество, "Шарли Ебдо" го прави с провокация


Ако качеството привличаше огромните тълпи, то в Арена Армеец щяха да се правят представления на втория концерт за пиано и оркестър на Рахманинов, а не – на Ивана. И оттук: малкият тираж на списанието Е един възможен признак за качество.


По-сериозно е следното твърдение:


Свободата на словото е огромно достижение на съвременното общество, но зачитането на човешкото достойнство е още по-голямо и по-важно достижение


Още от ученическата скамейка европейчетата (и американчетата) знаят, че свободата на словото е в основата на всички свободи. Защото, ако нямаш свобода на словото, няма как нито да формулираш, нито да отстояваш своето достойнство.


Представете си свят без свобода, но с декларирана привързаност към достойнството. Чука се посред нощ на вратата, влизат в дома ви униформените и ви отвеждат към конския вагон с думите: "Пазим ти достойнството, момче, от собствените ти глупости..."


Към края на текста става ясно, за какво иде реч и откъде идва този огромен гняв на писателя Димова към разстреляния художник Волински:


Европа живее на автопилот. Да, тя живее според християнските ценности, но без Христос. И тези ценности се обезкръвяват или се израждат в своята противоположност.


Аха... Да се върнем към Христос и всичко ще се оправи.


Къде, моля другарко, е разликата с основната теза на убийците на Волински – да се върнем към Мохамед и всичко ще се оправи? И не е ли близо до акъла, че ако утре Европа обяви себе си за християнска, то на секундата ще се окаже в състояние на световна война "на цивилизациите"?


От разсъждения, подобни на Димовите, извират


напъните (и отляво, и отдясно) да бъдем върнати в Средновековието


Защото: Европа НЕ е Христос. В темелите на Европа са вградени християни (Августин, Тома), езичници (Сократ, Аристотел), еретици (Галилео, Хобс), както и поне един файтон видни атеисти, постоянно гаврещи се с Христос.


Тази комбинация създава първичната супа, от която се появява днешна Европа. Но тя се появява едва в момента, в който престава да си казва: "Знам, че съществувам, защото живея през моя Пастир", а заявява:


"Знам, че съществувам, защото мисля"


Тази Европа, която е атакувана с бомби и куршуми, и която пазим, е онази, в която всичко минава през оценката на трезвия, отстранен и критичен разум на отделния, равен на останалите в своята свобода на мислене индивид – а не обскурантистката, християнска Европа, съществувала преди Декарт, в която във войната между две интерпретации на онова, какво ни е съобщил въпросният Пастир, е изтребена над една-трета от цялото население.


Европа не е на Христос. Европа е на Разума, в който участват всички човеци – като равни. А не – като някакво стадо, оргиастично отдадено на Пастир и изключило критиката си.


Аз заявявам, че се страхувам – съобщава Димова в края на текста си.


Нямате право, Димова, да се страхувате, щом пишете текстове (или рисувате картинки, или композирате музика) за пред публика. Лишили сте се от това право в момента, в който сте публикували първия си текст. Защото Европа е най-вече това – готовността на всеки свободен човек да отстоява свободата на останалите, ако трябва – и с цената на живота си.


Или, както казваше разстреляният от дълбоко религиозни убийци Стефан Шарбоние, главен редактор на "Шарли:


Предпочитам да умра прав, отколкото да живея на колене.


Той не се страхуваше.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (622)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  Дочетох автобиографията на Роналд Рейгън – удивително мъдър текст.
  ........................................

  Хахахахахахаааааахахахахаааааа!.....

 3. 3 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  О някой се страхива вече еми има може да се занимава с много други неща.За никакво преклонение не може да се говори при Свобода на словото.Ако журналистиката е стрелата то сатирата е нейното острие.Европа е на традициите не случайно се нарича Стария континент.Дайнов добре завършва анализа на статията.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Теодора не беше ли на известен наш писател дъщеря?Ако е така, жалко, че първа произннася думите "Аз се страхувам".
  Не става дума за Христос става дума да се уважават ценностите на Стария континент от настъпващите "вълни"имигранти.

 6. 6 Профил на gallno
  gallno
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Дайнов, ако четеш коментарите, вече си видял (за ен-ти път) какво национално бедствие е липсата на Просвещение по тези ширини. Не четат говедарчетата, и това си е.

  А за писаниците на Теодора Димова си прав - и аз не очаквах такъв нелеп фундаментализъм от нея. Какво като е християнски?

 7. 7 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  Откъде в Европа може да се появи подобно съждение, сякаш нахлуло без виза от Великата азиатска степ?
  ....................................

  За нашия разсмиващ с екзалтациите си батманофил е очевидно непонятно, че в Европа има / и винаги е имало!/ достатъчно религиозна консервативност, така че няма никаква нужда от степен внос...

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  След писанието по-горе отново препрочетох статията на Димова. Димова печели 100 към 1.
  Слабичко, авторе. Въпреки кафето в Париж и признанието за Батман

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Неутрално

  Нямам правото в пристъп на праведна ярост да защитавам честта на Батман с откоси от 7.62 микимитрови куршуми.
  а как автора тълкува правото да налагаш ценности , демокрация , мир .... с доста по голям калибър куршуми . примерно . или с курабии

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Весело

  Алллоу Женя , тук не сме у Миндя. Времето на разобличаването на идейните отстъпници , общественото порицание и другарския съд заради написаното от тях мина.

  Аз също не съм съгласен с мнението на Т.Димова. Но съм съгласен да умра за правото тя да го каже . И за не пиша разобличителни статии в работн........ ъъъ така де в Дневник.

  По-добре Дайнов да си пише за това как Станишев е новото , модерното , европейското , след като изгони проруската шайка на Първанов от БСП и я превърна в истинска модерна лява партия. Оният му текст по-му се получи!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 11. 11 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много добра статия, но си мисля че ако не беше Реформацията и връщането към истинското Христово учение с неговия фундаментален принцип на толерантост към другите , Просвещението и Европа на Разума никога не биха се случили.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 12. 12 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Несвързани брътвежи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 13. 13 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Любопитно

  [quote#8:"dogwoman"]Димова печели 100 към 1. [/quote]

  Т.Димова е едно от най-прекрасните и ерудити същества , които съм срещал. И никога не би паднала до там да разобличава текстове , които отстъпват от партийната линия. Тъй като тя е човек , който най-искрено и чистосърдечно не харесва комунизма, но заедно с това има невероятен дар слово и трибуна да го изявява, явно платените драскачи са тръгнали след нея ,понеже вече е опасна за Партията. Тия драскачи, които са десни , много десни , ма то така се получава ,че все БСП(к) са най-малкото зло за което трябва да се гласува според тях. Знаеш ги , пълно е с такива във форума , просто са много под нивото на Дайнов

  15.02.1989 - 07.02.2018
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#5] от "xalikarans":

  Тя все още е дъщеря и винаги ще бъде, на Димитър Димов. Не знам дали "известен български писател" го описва достатъчно, според мен той е доста повече от просто известен.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дайнов трябва да знае, че винаги има 2 гледни точки в/у нещата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Весело

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]А записки водихте ли си на полето с червен молив? Както когато четяхте биографията на др. Г. Димитров в Института по история на БКП? [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++

  15.02.1989 - 07.02.2018
 18. 18 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  Представете си свят без свобода, но с декларирана привързаност към достойнството. Чука се посред нощ на вратата, влизат в дома ви униформените и ви отвеждат към конския вагон с думите: "Пазим ти достойнството, момче, от собствените ти глупости..."
  ...............................................

  Ооооооо, драги защитнико на свободата на словото, има и друг сценарий, при това наш, европейски, а не степен - пишеш нещо за Холокоста, до седмица те викат в съда, а след месец вече си уволнен от университета в който преподаваш и после живееш известно време облечен в оранжеви дрехи!
  Що така все към степите Ви влачи, Батмане?

 19. 19 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#14:"rex"]Ей тролове червени, много рано сте станали. [/quote]
  Еми, дежурство.......... знаеш как стоят нещата, колега!

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "останах с лош вкус в устата и гняв в главата."

  И аз като прочетох писанията на Дайнов. Колко по-прекрасен би бил светът с повече хора като Димова и по-малко Дайновци.
  Да, Дайнов обича да говори и то много, както нихилистите, комунистите, безродниците. Преставам да чета писанията му. Защ7о трябва да се натоварвам от тази варващина ?

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]когато четяхте биографията на др. Г. Димитров в Института по история на БКП?[/quote]

  Петракиева действа на принципа: Когато свинята се отърка о козата.

  Самата петракиева не само е чела, оми знае наизуст биографиите на Ленин, Сталин, Димитров, Тито, Мао и Путин.

  Всеки ред от немощната й словесна секреция издава оминно този вид "познание".

  А единственото й оръжие - на др. Петракиева - срещу такива като Дайнов е да ги обвини, че И ТЕ, КАТО НЕЯ са чели същите биографии.

  Немощно, тъпо и дребнаво-злобно, но ... какво можеш да очакваш от една Петракиева...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Дайнов е станал специалист по trickle down и reagonomics след като е прочел "мъдрата" автобиография на актьора Рейгън.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#21:"Norman Granz"]оминно [/quote]

  именно

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Весело

  [quote#16:"socialen"]Дайнов трябва да знае, че винаги има 2 гледни точки в/у нещата. [/quote]

  Знае го - Партийната гледна точка и грешната гледна точка!

  15.02.1989 - 07.02.2018
 25. 25 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Наборе, добре се описа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 26. 26 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Много силен текст на Евгени Дайнов! Фундаментализмът не е запазена марка само на исляма. За съжаление Новото Средновековие по някои територии вече е факт! Стога само да се видят реакциите, които ще дадат под статията местните либерали и демократи умни и красиви фенове на Вождове, Пастири, Началници и т.н. и всичко става ясно. Модерността (ако няко изобщо е идвала) напуска източните Балкани с бързи крачки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#20:"daam"]Колко по-прекрасен би бил светът с повече хора като Димова и по-малко Дайновци. [/quote]

  Най-доброто казано до момента.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  По темата: Познавам и Теди, познавам и Дайнов. И към двамата изпитвам уважение без молекула дребнави закачки в стил Петракиева: Ама вие знаете ли кой беше бащата на Димова, ама вие знаете ли кой беше бащата на Дайнов?

  Смятам, че В СЛУЧАЯ Дайнов е ПРАВ.

  Извинявай, Теди.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Много силен текст...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#27:"rex"]Хахаха, БСП била модерна европейска партия. Начело с алкохолика Миков , свинаря Гергов и курвата от Кюстендил. Това не ще да е резултат само на мозъчна промивка, сигурно е играл и скалпела. [/quote]

  Беше точно преди избори 2013 , тук в Дневник беше публикувано. Имаше и други подобни статии в 24 часа и Труп. Замисълът беше точно като на тукашните мурзилки, простотой е много по-интелигентен - "той е много десен , бил е див неформал навремето, обаче Реаниматорския блок иска да върне злия Костов ,а ГЕРБ да установят диктатура , така че гласувайте за малки партии , които няма да влязат или за БКП!"

  15.02.1989 - 07.02.2018
 33. 33 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 648 Весело

  почти винаги съм се забавлявал с дългите лакърдии на Шамана, често съм подкрепял, но след тази - вече просто
  ще го пропускам.
  не че няма верни неща в писаните отгоре, но в събота сутрин твърде много ми идва напъна да се пише ем тезисно, ем критично, ем визионерски, ем коректно.
  май неам нерви за толкова...

 34. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1088 Весело

  "Разликата между това да спориш с молив
  и това да спориш с Калашников е фундаментална "

  Никаква фундаментална разлика няма в комуноидната глава! И няма поради една културна особеност на кликата им - безотговорност. При тях критиката или е другарска (без последици) или критикуващият е враг. Тази разрушителна култура за 45 години е пропила обществената тъкан до степен да не смеем да си кажем мнението или за да не обидим някого или за да не си създадем врагове.
  В същото време за оцеляването на общността няма по-ценно нещо от това да се чуват мненията. Съмнението ни движи напред. Няма по-сляпо за рисковете общество от онова, в което всички са съгласни. Пробутват ни норми за благоприличие и порядъчност с единствената цел да отстъпим правата си. Да, ама не сме слепи!

 35. 35 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Мнее, бъркаш са.
  Европа е на морала.
  Ако ли не, нищо добро не ни чака.
  ---
  За разлика от "разума" вярата в доброто, свободния дух и любовта се връзват перфектно в думичката морал. Виж сега, търговията с човешки трагедии като тази с "Аз съм Шарли" е напълно рационално, но не и морално. Авторът трябва да преосмисли лично за себе си кое избира, за да преоткрие истинските неща в живота.

 36. 36 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  И да нямаше и Шарли, и каквото се сетите ислямистите щяха да си водят джихада! За това не е нужен повод! Нужно е тълкование на КОрана!

 37. 37 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1191 Разстроено

  Опа... От това следва, че карикатуристът Волински НЕ е имал готовността той самият да бъде окарикатурен в някое списание, издавано в Медина..... (заради карикатурите си по повод Мохамед) или в Севиля (заради карикатурите си по повод Христос).

  1. Този Волински би ли си позволил да карикатури английскта кралица и как биха реагирали англичаните?
  2. Същият Волински може да бъде карикатурен не само в Медина, Севиля но и където и да било и няма проблеми.
  3. Знаейки че мюсюлманският свят е толкова чувствителен на темата за Аллах и неговия пророк Мохамед и че е в състояние да обави "джихад", смятам, че не е признак на добър вкус да дърпаш дявола за опашката, без да те е грижа, че ще паднат невинни жертви!
  4. Защо този Волински и другите като него считат, че СВОБОДАТА им дава правото да разклащат принципа за мирното съвместно съществуване в съвремения свят. СВОБОДАТА, например, им дава правото да се осерат и намажат от главата до петите, но не го правят! Защо???

 38. 38 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 419 Гневно

  Наистина е смайващо как може съвременен човек да не разбира, че правото на живот е насравнимо по-висока ценност от правото да се чувстваш засегнат от окарикатуряването на някакво митично същество. Димова е очевиден пример, че религиозният фундаментализъм все още не е напуснал цивилизования свят. Мнозина не са дорасли да са Шарли, това е.

 39. 39 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 632 Неутрално

  И Димова , и Дайнов, не са прави. Аплодирането на провокацията, както и отказът от провокация, са еднакво вредни. Не можем да се гаврим с всичко, нито пък да не се присмиваме на нищо. На този свят винаги ще има засегнати, а реакцията на засегнатия, винаги ще превишава агресивността на обидата, поради простия факт, че човекът е емоционално същество. И винаги гледа, да си го върне "тъпкано". Лично аз, с удоволствие бих отрязал ушите на един корумпиран български съдия, макар наказателният кодекс да предвижда за магистрата, по-мека мярка.

 40. 40 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"] Както когато четяхте биографията на др. Г. Димитров в Института по история на БКП?[/quote]

  Ако е бил привърженик и/или откърмен в комунистическа идеология/среда то е напълно обяснимо становището му. За комунистите нищо не стои по-високо от материалното. Духовните потребности на човек са напълно загърбени. Добре, че сега живеем в други времена.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#38:"persifedron1"]Мнозина не са дорасли да са Шарли, това е.[/quote]

  Факт.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на Alien.Aryan
  Alien.Aryan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Европа не е на европейците, Европа е на ционистите.

  Аз съм Морис Сине, аз съм всички граждани на Европа, които са тероризирани от най-гнусната и расистка идеология на света.

  Европа, събуди се!

  Ако русофилията е обикновено национално предателство, то ЕС- и американофилията са не само такова, но и симптом на тежко психическо заболяване.
 43. 43 Профил на epg49388290
  epg49388290
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Какъв човек (като Петракиева) трябва да си, че да паднеш толкова ниско и да обременяваш и без това задъстеното пространство от пропагандаторите на малкия червен гоблин. Незнам!? Предполагам, че са минали на трисменен режим, той и без това си е техен патент.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#1:"Каишков - Гласът на Америка"]Както когато четяхте биографията на др. Г. Димитров в Института по история на БКП?[/quote]

  Един добър полит-работник, какъвто е Генчо Дайнов, трябва да е поливалентен, тоест да може да аргументира както една теза, така и антитезата и.

  Затова Генчо Дайнов е уважаван и търсен полит-работник, работел е добре за БКП, сега работи добре за обратното.

  Аз самия го ценя, като един от нагй-добрите гранто-получатели в БГ !

 46. 46 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#37:"Дедо Либен"] Знаейки че мюсюлманският свят е толкова чувствителен на темата за Аллах и неговия пророк Мохамед и че е в състояние да обави "джихад", смятам, че не е признак на добър вкус да дърпаш дявола за опашката [/quote]

  Чуден аргумент. Хайде да не ги дразним, че може да ни избият до крак. А ако фундаменталистите решат, че жестоко ги обиждаме, ако ядем свинско, например? Или че е ужасно унижение за тях да видят незабрадено женско лице? И че се налага да ни убият по този повод? Докъде ще стигнем с компромисите, породени от страха да не ни застрелят?

 47. 47 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#38:"persifedron1"]Наистина е смайващо как може съвременен човек да не разбира, че правото на живот е насравнимо по-висока ценност от правото да се чувстваш засегнат от окарикатуряването на някакво митично същество. [/quote]
  Така и не успявате да схванете, че правото на живот не е в конфликт са правото да се чувстваш засегнат. А с отдавна отреченото в християнския свят съмнително "право" да убиваш, заради различност или "засегнатост"...

 48. 48 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 418 Весело

  РЕЛИГИЯ-средство за контрол, манипулация, използване на масите и утвърждаване властта на диктатори, нарциси и шизофреници, а през средновековието - поддържане на кастата на господарите и владетелите, чиято позиция била дадена от бога. РЕЛИГИЯТА измества от центъра на внимание ЧОВЕКА, неговите същност и значение, и го замества с абстрактно свръхсъщество. РЕЛИГИЯТА мачка свободата, разбива мечтите и превръща обсебеният вярващ в послушен, бездушен и непретенциозен обект. РЕЛИГИЯТА е паяжина, извлякла и продължаваща да черпи милярди от потенциала на една икономика. РЕЛИГИЯТА унищожава личността. В България се използва от олигархията и политическата върхушка за трайно установяване на собствената им власт.

 49. 49 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Не мога да разбера как хора, които не са се докосвали ВЪОБЩЕ с християнството да го коментират?!?
  Можеш ли да коментираш нещо с което не си запознат ? Нито с историята ? Това важи и за исляма и за хора, които дават крайни оценки и квалификации, като последна инстанция. Лепенето етикети и изграждането на стереотипи се е превърнало в някакво хоби. В тази категория попада и авторът !

 50. 50 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  За съжаление на пристрастните,Дайнов е много по-убедителен.И е прав в съжденията си тук и сега.

 51. 51 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#47:"camila"]А с отдавна отреченото в християнския свят съмнително "право" да убиваш, заради различност или "засегнатост"...
  [/quote]

  Отречено е, защото християнският свят отдавна вече не е толкова християнски, колкото светски.

 52. 52 Профил на Чат Пат
  Чат Пат
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Со разум, со благо и... со малце кютек?

  Всъщност ситуацията може да бъде обяснена и далеч по-лаконично - "война на световете"! Вярно, не точно по Х. Уелс, макар че в преносен смисъл някои от нещата там не са загубили актуалността си... И от нас зависи дали ще останем "разумни" хора "по европейски", или придатъци "по неевропейски"!

 53. 53 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#48] от "М.Георгиева":

  Интересно ми е като даваш подобни определения, касаещи огромна част от населението на планетата, религията на парите как ще я определиш Така, по-обстойно, както коментираш.
  А може да дадеш и някаква алтернатива, да кажеш какви са ти твоите ценности, в какво вярваш ?
  В Християнството се вписват всички добродетели нужни на човечеството, за да просперира. Както и в много други религии.
  Обясни твоят път какъв е, сподели опита си с другите. )

 54. 54 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Надявам се все повече нормални българи да се включват в дискусии за религиите, а не да се оставят форумните попове да вилнеят с мазната си и примитивна реторика. Европейските ценности и съвремието не предполагат догми, суеверия, ограничения в свободата на мисълта и диктат върху начина на живот.

 55. 55 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1191 Разстроено

  До коментар [#46] от "persifedron1":

  Не съм чувал мюсюлманите да са казвали, че ще ни изколят, задето ядем свинско или за това, че жените ни не носят бурки, а мъжете -чалми, например! Навремето Херострат, за да се прочуе, запалил храма на Артемида в Ефес! Защо този Волински и другите като него не се осерат и намажат от главата до петите, защо???

 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#50] от "tedif":

  Някъде можеше да вмъкнеш едно "според мен". Особено пък за правотата на Дайнов "тук и сега". Нека всеки сам отсъди.

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на name.mg.forum
  name.mg.forum
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#6:"gallno"]Дайнов, ако четеш коментарите, вече си видял (за ен-ти път) какво национално бедствие е липсата на Просвещение по тези ширини.[/quote]

  Тюууу ... , не можа да случи Дайнов на народ, и това си !

  Вместо да се роди сред джентълмени, който достойно пииват уиски и джин по клубове и пъбове, да вземе да роди на Балканите, дето се жули ракия .....

  А той така презира ракията, и консуматорите и ...., сигурно живее в БГ с отвращение !
  И с оттращение среща долни българи всеки ден ... твууу,

  Само грантите го спират да не си тръгне от този изостанала територия.

 58. 58 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#40:"terorio"]За комунистите нищо не стои по-високо от материалното. [/quote]

  Напротив, комунистите се кланят на мумии и развиват абсурдни култове към диктаторите си по същия начин, по който религиозните фанатици се прекланят пред митовете си. Комунизмът и религията имат много общо. Рационалните хора се противопоставят и на двете.

 59. 59 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 724 Любопитно

  Малко хора ще проникнат в смисъла на статията. Но мечо пух е казал: Интелектът не расте по дърветата или в руското посолство.

  Ако някой наистина вярва в нещо ( каквото и да е то), той няма право, по каквато и да е причина, да отнема живот, творение на същото това нещо в което вярва.

  Рано или късно ще излезе на яве кой стои зад убийствата в Париж. И защо позициите на кремъл и ислямистите толкова си приличат, все едно са писани от един и същ човек.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 60. 60 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#54] от "М.Георгиева":

  Предполаггат и ограничения, и догми, ако щеш. Те са отразени в законите и в правилата, които не са описани в закона, но общо наричаме "морал". Инак всеки убиец и крадец може да се оправдае с личната си свобода на избор.

  Доброто е заразно
 61. 61 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#55:"Дедо Либен"]Защо този Волински и другите като него не се осерат и намажат от главата до петите, защо???
  [/quote]

  Наистина ли питате? За вас една смешна рисунка равносилна ли е като вредно въздействие и унижение на това да "осереш и намажеш" някого от главата до петите?

 62. 62 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#40:"terorio"]Ако е бил привърженик и/или откърмен в комунистическа идеология/среда то е напълно обяснимо становището му. За комунистите нищо не стои по-високо от материалното. [/quote]
  Малък музикален поздрав за нашите пишман-антикомунисти, които незабавно се накичиха като Шарлита!

  https://www.youtube.com/watch?v=Ze5KPbNfFzk

  Приятно слушане

 63. 63 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  едни изгубени две минути за четене на дайнов на шабат. много ниска топка. сега следващата стъпка ще е да изгоним всички християни. тъй де. нали от едната страна е мракобесната "религия" (която и да е тя), а от другата страна - светлия "разум" (както и да бъде употребен).

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#59:"The sphere"]... защо позициите на кремъл и ислямистите толкова си приличат, все едно са писани от един и същ човек.[/quote]


  NB!!!!!!!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Европа е на Дайнов и останалите неолиберали, неоконсерватори и преди всичко, на стоящата зад тях, на спонсориращата ги олигархия, живееща на гърба на обществото.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 66. 66 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Единствената полза от статията на Дайнов е, че разбрах за статията на Теодора Димова, която е поне 10 нива над брътвежите по-горе.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 67. 67 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#59] от "The sphere":

  Нека да позная -

  Путин

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 68. 68 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#57] от "Евразиеца":

  Автобиографията на Рейгън носи заглавие An American Life. Мисля, че не може да се оспори верността поне на заглавието. Та се чудя дали Дайнов би могъл да озаглави своите мемоари "Един български живот". Той би могъл,естествено, но въпросът е колцина биха се идентифицирали и биха привидели себе си и своята история? Не знам дали ще са много на брой.

  Доброто е заразно
 69. 69 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Европа не е на Христос. Европа е на Разума"

  Господин Дайнов, няма такова нещо "Разум" с голямо "р". В крайна сметка и нацизма и комунизма са незаконните копелета на Просвещението и научността. Европа е била Европа на Христос повече от 1500 години. До колко и кога е била на разума е малко спорно да се говори, но самите хуманистични идеи на Просвещението са дълбоко християнски.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 70. 70 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#6] от "gallno":

  +++++

  Уви!

  "Я з москалями не балакаю!"
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#58:"persifedron1"]Напротив, комунистите се кланят на мумии и развиват абсурдни култове към диктаторите си по същия начин, по който религиозните фанатици се прекланят пред митовете си. [/quote]

  Точно това се готвех да му напиша, но си ме изпреварил.

  Комунистите бяха (и са) в състояние да висят с часове на минусови температури на красная плошат, за да се поклонят на една маринована в химически бульон мърша.

  Комунистите вяпваха в крайната, неизбежна и окончателна победа на най-справедливия строй така, както ранните християни са вярвали във второто пришествие.

  Комунистите и сега твърдят, че Русия е непобедима, просто защото ... е непобедима. Няма рационални аргументи, които да подплатят тази вяра.

  Същите комунисти също така упорито вярват, че светът се управлява от шепа илюминати, на които придават някаква митична, мистична сила. Като същевременно са убедени в неизбежната гибел на световния ционизъм в лицето на американската администрация.

  Изобщо мозъкът на комуниста е каша от мистика, фатализъм, суеверие и догма. Къде има място тук за материалното?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Г-н Дайнов е абсолютно прав. Големият въпрос е: "Кои хора в Европа са повече - тези, които имат разум в главите си или онези като теодора димова?"

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 74. 74 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#71] от "camila":

  Знаеш ли, на твое място бих помълчал. За твое добро е да замениш ръсенето на "мъдрости" с тишина.

  "Я з москалями не балакаю!"
 75. 75 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#58] от "persifedron1":

  Даже някои от тях се кланят и на живи ботоксови мумии

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 76. 76 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ако едно място не принадлежи на религията, която му е възложена, в случая това е християнство което отговаря на западния умозрителен човек, то се превръща в духовна пустош, а след това и в буквална. Така че ако Евгений тук рути християнската религия, то той рути фундаментът на нашето общество. Философите са важни мислители, но християнските светци и естествено Христос над тях, каквато е религиозбата йерархия, са се извисили с мисълта. За разлика от тях, някои като автора явно пък само затъват, надолу и надолу

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  Мдаааааа европейските скъпоценности са подложени на голямо изпитание !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Жалко, уважавах много Димова. Продължавам да я уважавам, но това което е написала, просто не е вярно. Как Дайнов го коментира, няма значение, и двамата имат право на мнение. Наскоро излезе статия на Жижек, в която се споменава точно този парадокс, колкото повече либералната западна цивилизация, се опитва да намери вината за терора в себе си, толкова повече фундаменталисти от всички страни я обвиняват в двуличие и засилват терора. И последно, да, Европа не е на Исус, а на Разума, който прави възможно да живеем заедно от различни религии. Апропо, според Новия завет, жената няма право да се показва без покрита глава. Нещо да ви напомня?

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 79. 79 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1191 Разстроено

  До коментар [#72] от "Norman Granz":

  Нормане, това, което си написал за комунистите е вярно, но защо те продължават да бъдат министри, висши чиновници, ректори, директори, крупни бизнесмени и т.н.? Нека си ги има, НО ЗАЩО ТРЯБВА ДА БЪДАТ УПРАВЛЯВАЩИ У НАС???? ДОКОГА????

 80. 80 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#71] от "camila":

  Френският език ми е малко чужд, нищо че съм го учил 2 години. Не разбирам какво се опитваш да кажеш.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 81. 81 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#74:"Инспектор Стрезов"]Знаеш ли, на твое място бих помълчал. [/quote]
  Напълно разбирам нуждата ти от благоговейно мълчание в момент, в който звучи вдъхновяващата музика на Интернационала!
  Мараба, Шарли

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3567 Неутрално

  [quote#79:"Дедо Либен"]защо те продължават да бъдат министри[/quote]

  Българският народ ги избира, защо питаш мен? Аз от 25 години гласувам за антикомунисти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 888 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Абе някой тук да е чувал за Волтер?

  Това е един френски чичко, в доста сложни отношения с църквата, който веднъж казал, че не е съгласен със събеседника си, но е готов да умре за правото му да казва онова, което казва.
  [/quote]

  Чували са го изказването, ама са си мислели че е на Слави Трифонов, когато го използва по повод на неговото окарикатуряване от А.Вулева по СКАТ!

  А иначе.............. Волтер.....
  Ама той не е ли чалга (упс... поп-фолк) изпълнител?

  Да разлая троловете!!
 84. 84 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#75:"rex"]Даже някои от тях се кланят и на живи ботоксови мумии[/quote]
  А Шарлитата слушкат Интернационала, нали са послушнички!

 85. 85 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  "Разликата между това да спориш с молив
  и това да спориш с Калашников е фундаментална "

  Въпрос на ценностна система. При едните е култивирана столетия наред, при другите просто липсва.

  А за простотиите относно тиража - просто "Без думи".
  Едва ли не са предизвикали касапницата, за да бъдат убити, по този начин се вдига тиража и останалите живи - правят пачки.
  Идиотщина!

 86. 86 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да ви припомня още, че френската революция е дело на просвещенци и фенове на хора като Волтер...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 87. 87 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Харесвам текстовете на Теодора Димова, но изобщо не съм съгласна с идеята от последната й статия.
  По никакъв начин не може да бъде оправдано използването на калашници срещу карандаш.
  Идеите и вярванията не могат по никакъв начин да бъдат оправдание за убийство.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 88. 88 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#55:"Дедо Либен"]Не съм чувал мюсюлманите да са казвали, че ще ни изколят, задето ядем свинско или за това, че жените ни не носят бурки, а мъжете -чалми, например! [/quote]

  Явно не си ходил на училище и не си чувал за насилственото налагане на исляма по нашите земи. Или си ходил, но в часовете по история си си бъркал в носа. А може би не си чувал и за идил, които и днес режат глави и слагат чалми.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 89. 89 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#76:"bette"]Философите са важни мислители, но християнските светци и естествено Христос над тях, каквато е религиозбата йерархия, са се извисили с мисълта.[/quote]

  Не е задължително едното да е отделно от другото. Редица философи и учени са били, а някои са и днес, християни.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 90. 90 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2317 Любопитно

  [quote#78:"трафоПОСТ"] Продължавам да я уважавам, но това което е написала, просто не е вярно.[/quote] Как точно едно лично мнение може да бъде "вярно" или "невярно"?

  Доброто е заразно
 91. 91 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  [quote#79:"Дедо Либен"]Нека си ги има, НО ЗАЩО ТРЯБВА ДА БЪДАТ УПРАВЛЯВАЩИ У НАС?[/quote]
  Защото поддържат колониалния неолиберален модел и работят за чуждестранните картели и монополи и се радват да им обират трохите от масата! Това е общо европейски модел не е само наш патент!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 92. 92 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#86:"civis_eu_sum"]Да ви припомня още, че френската революция е дело на просвещенци и фенове на хора като Волтер... [/quote]

  А гилотината също е дете на просвещението...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 93. 93 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#14] от "rex":

  ако не беше Реформацията и връщането към истинското Христово учение с неговия фундаментален принцип на толерантост към другите , Просвещението и Европа на Разума никога не биха се случили.

  +++++++++++++++

 94. 94 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Има нещо много сбъркано в днешния свят.
  За мен лично, случката "Шарли Ебдо" реално показва огромен проблем. Говоренето по темата на знайни и незнайни "авторитети" и противоположните становища, които заемат означава, че обществото е много объркано. Аз смятам, че заглавието на тази предопределя в голяма степен позицията на голяма част от хората, без реално да се замислят какво означава това.
  Противопоставянето на разум и религия е противопоставяне на човешката същност и съвремието. Нима човекът не се различава от животното по своята свободна воля, дух, душевност ?!? А какво е разум ? Какво е разумно ? Разумно ли е да избягаш, когато те гони глутница кучета например ? Разумно ли е да когато имаш възможност да препечелиш определена сума пари, за да платиш навреме вноската на ипотеката си, да го направиш ? Разумно ли е да го направиш дори това да е преименуване на фирмата ти на "Аз съм Шарли" ? Разумно би било ако нямаш пари и банката се готви да ти вземе къщата, нали ?
  Съвремието е такова, че в голяма степен на Запад вече са издигнали парите и материалното като култ. Търговията с човешки трагедии са разумното действие за много хора, които са превърнати в роби на тази система, защото тя генерира точно това - разумното се свързва с рационалното, а рационалното нещо, което трябва да правиш е да изкарваш пари. Един немски хуманист го е казал много добре "Да имаш или да бъдеш."
  В сегашния свят "да имаш" е по-силно от това "да бъдеш". Във времената, в които живеем се противопоставят материалното и духовното и в тази връзка е много трудно да отстояваш второто, защото когато нямаш първото (а това сполита много хора) е много трудно и да постигнеш второто.
  Това което исках да кажа е, че е морално когато видиш човек в беда, да му помогнеш. Едновременно с това може да бъде и разумно. Двете неща не трябва да се противопоставят, защото те са едно. Фалшивият "разум" който се налага не е нищо повече от това "да имаш". Ако истинското значение на думата не се припокрива с Христос, с добродетелите на християнството или която и да е друга религия, това означава че да помогнеш на човек в нужда не е разумно, ако ще закъснееш за интервюто за работата, която много си искал. Няма да имаш втори шанс.
  Ще помогнеш ли на човека или ще продължиш ? Кое е разумното, което ни различава от животното в този случай ?
  Ако хората "имаха", нямаше да търгуват с "Аз съм Шарли". Тогава обаче най-вероятно щяха "да бъдат" и нямаше да има карикатури на "Шарли Ебдо". Дано са ме разбрали правилно, тези които са прочели докрай. )

 95. 95 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#80:"The sphere"] Не разбирам какво се опитваш да кажеш.[/quote]
  Съжалявам, че имаш и проблеми със слуха - ако чуваше, шеще да разбереш, че музиката, на която погребват трагично загиналия Шарб е Интернационала, при това изпят на руски!
  Честито, Шарли - вероятно чак сега ще разбереш, че списанието е крайно ляво, толкова ляво, че си е направо болшевишко

 96. 96 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Правото на живот, разбира се, предхожда правото на свободно слово и това няма нужда от доказване. Никому неизвестният сатиричен лист стана известен, а авторите му - герои, именно чрез разстрела. След първата вълна на възмущение и гняв, хората започнаха да разглеждат тяхното "творчество" и много от тях наистина онемяха. Ако гаврите и безвкусицата можеха по някакъв начин да бъдат свързани с Рахманинов, то той трябва да е композирал чалга и да конкурира Ивана. Или, според Евгений Волтер, ако съществуваха, защото са мислили, Волинските щяха да бъдат живи и здрави. И т.н. пълно е с противоречия. Слабичка, но прекалено нахъсена молитва на рок-легендата днес.

 97. 97 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#94:"terorio"]че заглавието на тази[/quote]

  *статия

 98. 98 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#11] от "rex":


  [quote#11:"rex"]истинското Христово учение с неговия фундаментален принцип на толерантост към другите[/quote]

  Който е безгрешен, пръв да хвърли камък!

 99. 99 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#78:"трафоПОСТ"] според Новия завет, жената няма право да се показва без покрита глава.[/quote]

  Има само едно изречение по въпроса, никой не е казал "няма право" и не знам да е въвеждано извън църквата някъде в християнския свят.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 100. 100 Профил на satanizam
  satanizam
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Европа не е на Христос. Европа е на Разума

  Не сте случвали на по-откровен сатанизъм, нали? И то в посока на най-благовидния и добродетелен претекст- разума. На какво е способен разумът ви? Докъде ще ви доведе разумът ви? Та нали именно разумът ви вече ви е гмурнал в низходящата спирала на деградация и разпад на европейската цивилизация. Не бъдете като тръстики, клатени от вятъра. Четете Волтер, но дръжте словото божие. Иначе... Ама вие и без друго добре си го знаете.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK