За честта на ВКС и за страха на ВСС

Павлина Панова и Лозан Панов - кандидатите за председател на ВКС

© Дневник

Павлина Панова и Лозан Панов - кандидатите за председател на ВКСНа 29.01.2015 г. предстои да се извърши може би най-важният избор в съдебната власт, този за председател на Върховния касационен съд.


Защо това е ключов избор и защо е толкова важно да се говори и пише за него?


На първо място, председателят на ВКС е една от трите фигури в съдебната власт, която има най-дългият мандат – 7 години (другите двама са председателят на Върховния административен съд и главният прокурор). Това е мандат, който надхвърля този на един парламент и едно правителство.
- За 7 години управление могат да бъдат променени и осъществени много неща, могат да бъдат прокарани политики и стандарти, които да станат устойчиви;


- за 7 години с поведението и примера си председателят на ВКС може да наложи модел, който да започне изчистването отвътре на системата, връщането на самочувствието на съдиите и престижа на професията. Всичко зависи от това как ще гласуват членовете на ВСС и дали ще могат да надскочат тесногръдието си и тясн -персоналните си зависимости.


На второ място, лицето, което ще бъде избрано, става един от т.нар. трима големи в съдебната власт и член по право на Висшия съдебен съвет. Тук професионалният жаргон обаче малко изкривява.


Председателят на ВКС е всъщност "най-големият" в съдебната власт


защото той ръководи най-висшата и последна инстанция, чиито решения са окончателни, а тълкувателните ѝ решения налагат стандартите в правораздаването и могат да определят политиката на съдилищата по един или друг тип дела. Политика, разбира се, в смисъла на определяне на правила и процедури, а не в тясното разбиране на понятието.


Затова не е без значение кой ще бъде избран и е изключително важно личността да е безспорен професионалист; лице, което познава отвътре и в детайли работата на съда; лице, което обединява гилдията; лице, което респектира със знания, идеи и почтеност.


На трето място,


ВКС е една от институциите, които могат да сезират Конституционния съд.


Това е изключително сериозно правомощие, предоставено още само на Министерския съвет, президента, 1/5 от народните представители, Върховния административен съд и главния прокурор. Това правомощие означава, че съдиите от ВКС могат да поискат от Конституционния съд да даде задължително тълкуване на текстове от конституцията или да се произнесе за установяване на противоконституционност по определен закон или други актове на Народното събрание.


Всичко това ни показва, че ВКС стои на върха на съдебната власт и неговият председател може съвсем реално да влияе върху обществените отношения в страната.  Ефективното демократично управление предполага наличието на коригиращи механизми вътре в самите власти и между властите. Съдебната власт е именно този коригиращ механизъм, който може да предотврати злоупотребата с власт и да възстанови справедливостта. Затова залогът е толкова висок – или ще се направи решителна крачка към промяна,


или и върховната инстанция ще "падне" в битката за окончателното овладяване на системата


Изборът за председател на ВКС се провежда за втори път. Първият опит, през септември 2014 г., не доведе до резултат, защото се блъсна в стената от страх, зависимости и обвързаности сред членовете на ВСС и това им попречи да съберат нужните 17 гласа, за да излъчат председател на ВКС.


Настоящият състав на ВСС е вторият поред, който работи като колективен постоянно действащ орган след приетите през 2007 г. промени в ЗСВ. За съжаление, и този състав на ВСС се превърна в еманация на всичко, което държи страната ни на последно място в ЕС във всякакви класации.


Непотизъм, конфликт на интереси, безпардонно заобикаляне на правила и промяна на процедури


изключително плоски обяснения за негласуване или прегласуване на кандидати. Това са само някои от белезите на този ВСС, които силно напомнят за годините на социалистическата шуробаджанащина, от която 25 години все правим опити да се откъснем.


Като резултат вместо да осигурява независимостта на съдебната власт, Висшият съдебен съвет усърдно работи за персоналното попълване на лидерските позиции в съдебната власт със зависими магистрати. И за съжаление, това се отразява негативно на болшинството съдии и прокурори, които в повечето случаи работят при висока натовареност, недобри условия и сред презрително обществено отношение.


В дъното на всичко това  стои страхът да се изправиш и да гласуваш обективно, а не както ти е спуснато от някоя партийна централа или от друго място, за да се изпълни със съдържание словосъчетанието "независима съдебна власт"; страхът да се надскочи елементарният частен интерес и да се мисли в перспектива и с убеденост, че действията сега са инвестиция в бъдещото отношение към съдебната власт.


Най-притеснително обаче е откровеното нежелание за еманципация от модела "Кой" и неистово желание за крепене на статукво, което работи в защита на интересите на едно организирано малцинство за сметка на мнозинството. И всичко това облечено в полираните фрази на нищоговоренето: политически нападки, натиск, "укрепване на държавността".


А нещата могат да бъдат съвсем прости. Необходимо е единствено да се спазват конституцията и законите на страната.


На 29 януари ВСС има редкия шанс да го направи


Не симулативно, а реално! И по този начин да се превърне от лош модел в пример.


Биляна Гяурова

© Личен архив

Биляна Гяурова


*Авторът е директор на Български институт за правни инициативи /БИПИ/, който наблюдава съдебната власт


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 978 Неутрално

  " За съжаление, и този състав на ВСС се превърна в еманация на всичко, което държи страната ни на последно място в ЕС във всякакви класации."
  АБСУРДНА ситуация за членовете на ВСС!
  Понеже всички ги гледат под лупа, трябва да постъпят честно и достойно / което принципно за тях е нещо непознато/ и да изберат ръководител на орган, които като нищо може да им отреже клона на които си кютат удобно и печелившо толкоз години!

 2. 2 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Да видим, какво ще надробят!

  Happy face says, adios !
 3. 3 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От това, което се изписа по въпроса, не виждам по - добра кандидатура от Павлина Панова!
  Но не вярвам на ВСС!

 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ние си го казваме в прав текст,цяла Европа ни го казва,Щатите и НАТО ни го казват.Ами то и от Гуугл си личи колко гнили са "гнилите ябълки"".Докога ще умуваме?

  Tony
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Панов е предложен от Колев ,който е ярък представител на статуквото и Магнаурската школа, а Панова е кандидат на съдиите.Стискам палци на Панова.

 6. 6 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  На 29.01.2015 ВСС най-вероятно ще има рядкото щастие да услужи раболепно на КОЙ.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 7. 7 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#5:"hodounski"]Стискам палци на Панова. [/quote]
  ============
  Да, но онзи ден не беше много убедителна на въпросите на Сашо Диков от къде и са спестяванията(забележете, декларираните, което 99% не е вярно), нейните и на майка и.
  Оговорът ние сме скромни хора и така живеем, някак си звучи много неубедително, сравнено с визията и!

 8. 8 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 665 Любопитно

  За Л.Панов досега лошо май не се е чуло... - освен абсурдния начин, по който бе издигната кандидатурата му!

  Симеоновският масоно-милиционер, сам също парашутиран по неведом начин за шеф на ВАС, предлага свой подчинен да застане начело на ВКС.

  Да очакваме за следващ шеф на ВАС, новият шеф на ВКС да предложи някой достоен съдия от брачното отделение на СГС.

 9. 9 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#7:"péro"]сравнено с визията и! [/quote]

  Звучи неубедително единствено за озлобените хора, които не могат да приемат, че има и такива, които живеят скромно и трупането на пари не е приоритет в живота. От коментара ви става ясно колко се е разболял народа, че да си прави изводи за честността на хората по визията.

  Не познавам жената лично, но познавам работата й, тя е с отлична репутация на честен човек и добър професионалист.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 10. 10 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  >ВКС е една от институциите, които могат да сезират Конституционния съд.
  Това е изключително сериозно правомощие предоставено още само на Министерския съвет, президента, 1/5 от народните представители, Върховния административен съд и главния прокурор.>

  Ами това е също нещо, което пречи да имаме свястно правосъдие. В Германия всеки може да се обърне към КС. И КС прирешаването на делата дава нареждания на изпълнителната власт и парламента как и в какъв срок да променят даден закон.

 11. 11 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "omega":
  [quote#9:"omega"]Звучи неубедително единствено за озлобените хора, които не могат да приемат, че има и такива, които живеят скромно и трупането на пари не е приоритет в живота. [/quote]
  =====
  Да, не крия, че съм озлобен!
  Озлобен съм от това, което виждам по улицата, хората в аптеките търсещи по 1, 2 стотинки не стигащи им за лекарства, случаите на ощетени хора от съдилищата и...още много подобни!
  Тук няма "приоритет трупане на пари", а геноцид, осъществяван и с тайното(и откровено явно) съгласие на съдебнатата власт!

 12. 12 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Тези дни , като наблюдавам ВСС и изборите в Гърция , и гласувалите за Сиризата , намирам доста общи неща ..и не звучи абсурдно:))
  И най- простият грък , ще ви обясни , наследник на какъв велик и неповторим народ е , ще ви покажа грандоманията си ,ще се оприличи на древните гърци, ще разкаже колко е по- умен от ЕС и Меркел , и как ВСИЧКИ трябва да сме им задължени и благодарни - че ТЕ изобщо съществуват:)
  Тази селска грандомания е налице и при нашия ВСС..>) Убеждават ни в тяхната свръхестественост, непорочност, неповторимост и величие ..
  Те, селските съдийки и прокурори- доста от тях следвали и без изпити , докопали се до постове с помощта красьовци -черни, висши потомствени или симеоновски връзки, партийни протежета - и т.н.., нещо СТАРО - добре усъвършенствано и преди 1989 година ..))
  Остава ни само да се прекланяме и пред едните , и пред другите ..:))
  Някакви самоизживявши се за апологети следователчета и прокурори,провинциални - по манталитет съдийки , искат да зачитаме величието им :)
  ФАКТИТЕ , ЕК, посланици, гражданско неодобрение, резултати - за ТЯХ нямат значение ...Те са или се пробутват за еманация на генерални секретари на БКП ..))
  ТЕ са безгрешни, морални, собственици на хотели или къщи в Испания- от заплати , , несменяем 'елит" български ..
  Никаква ДЕМОКРАЦИЯ не може да ги засегне - тях - 'боговете "на правото ...))
  Няма оставки или признаване на ВИНА , няма достойнство и чест , няма самокритика , ..нямат връзка с РЕАЛНОСТТА
  Нищо няма - освен ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ни - да им се ..възхищаваме :)
  И на "Сириза" и гърците , като цяло , и на тези - нашите ...)))
  П.С ..А статията е добра , информативна и ясна ...)

  BIG AL
 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Аз залагам на лелката с очилата...! Тиха и кротка на вид женица, с лицемерна и фалшива усмивка, говори тихичко и възпитано...! Слушал съм я няколко пъти и много ясно се усеща, че бяга от всякаква конкретност, а отговорите и на всякакви въпроси, са толкова сладникаво неангажиращи и обтекаеми, че да се чудиш как такива хора могат да решат нещо и да напишат решение, което да не поражда съмнения и други въпроси!
  Освен това, както някой по-горе писа, май същата тая женица и тя е оплетена в едни "строго личностни" финансови отношения, та чак не може да каже смислено, откъде са и спестяванията...!

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  "За съжаление, и този състав на ВСС се превърна в еманация на всичко, което държи страната ни на последно място в ЕС във всякакви класации"

  Един от проблемите в страната е установен, ама трябва и да се направи нещо това да се промени. Като смяна на състава на ВСС. Ама, надали ще се случи

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  ВСС е това, което познаваме или считаме че познаваме и поне за повечето пишещи тук не може да се каже че го познаваме с добрите му дела.
  От друга страна, след всичките предшестващи събития и почти известен доклад, в светлината на приетата макар и с половин уста стратегия, този ВСС няма начин да не се чувства той самия като на изпит.
  И остава въпроса, дали влиянието на КОЙ ще надделее и ВСС за пореден път ще предпочете тепегьозлъка, пред едно макар и под натиск и измъчено решение.
  Така че този избор, освен че е много важен по причините описани в текста, е и своебразен тест, дали все пак железната система на влияния и съобразявания ще издържи за пореден път или все пак започва пропукването.
  Дано, защото почне ли веднъж, спиране няма да има.

 16. 16 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  На много малка част от съдиите.
  Нито един от двамата не е приет безрезервно, за съжаление. Защото и двамата са част от сценария. Постановчиците никога няма да го сменят. Затова, при тази процедура няма шанс да се появи нормален и свестен кандидат. Необвързан от приятелски кръгове, както тези двамата са се оплели в такива, от политически интереси и т.н.. Това е реалността. Дори не е въпрос за по-малкото зло.

 17. 17 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не светва, КОЙ - кого избира ...
  В тази "законосъобразЕна" процедура ясно личи ,че суверена е елиминиран от демократичния процес ...
  С Петя и Росен си говорим за налагаща се съдебна Реформа ?
  Остава няКОЙ да окне, че всичко е по конституция, а по-добра от действащата ни няма и толкоз ??? ...
  Граждани, Времето не ни събира в Общество ...
  Тази дописка притворно избутва съществения проблем, който ни предстои да разрешаваме - дълбоката Реформа на модела, по който "общуваме"...


 18. 18 Профил на someone
  someone
  Рейтинг: 379 Весело

  Битката "Панови"!

  Всичко може, стига да може...ако не може, трябва да може :)
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Ма нали точно щото ВКС стои толкова високо,ВСС не иска да избере Павлина Панова.Прекалено самостоятелна е.

 20. 20 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#7] от "péro":

  Знаеш ли колко получава съдия във ВКС?
  И откъде реши че 99% не е вярно че са декларирани?
  Сигурно съдиш по себе си.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 21. 21 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Гневно

  ''...Непотизъм, конфликт на интереси, безпардонно заобикаляне на правила и промяна на процедури...''

  В коя европейска държава изброените от автора действия на съдебна институция би била във възможност? Коя нация би търпяла подобно поведение на магистратите си? Още по - лошо, би пазила грижливо тази обществена тайна. Или, не би принудила избраната от народа власт да прекрати и накаже индивидите, чийто действия или бездействия докараха нещата до този цивилизационен абсурд - в 21 век един народ да не може да получи справедливост. Отговорът е ясен!

 22. 22 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Лозан Панов е издигнат и поддържан от най-мрачната и ретроградна част (която е мнозинство) на ВСС.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 23. 23 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Онзи ден двамата кандидати участваха в ТВ дискусия. Панова ръсеше порой думи, от които не се разбра почти нищо. Накрая самите водещи бяха изнервени и я попитаха тя отрича ли съдебната реформа. Не я отричала, обаче... и т.н. Според нея съдебната система си е наред, с една дума.

 24. 24 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#23] от "nik_177.":

  Аз останах със същото впечатление. Даже при въпроса на изумения водещ, дали приема, че реформите са нещо излишно и ненужно, тя заяви, че реформите не трябвало да се извършват с оглед на конкретни резултати, които обществото очаквало. Бил осъден цифром и словом - един (!) "бивш депутат" и 10 магистрати, вярно с условни присъди (което не било от значение), делата приключвали "рано или късно", упреците били към прокуратурата, а не към ВКС...
  Не е случайно, че я поддържа Съюзът на съдиите, ръководен от клонящата към червеното статукво другарка - Н. Куцкова (не отиде ли същата с предложенията за главен съдебен инспектор при БСП и ДПС, въпреки изявлението на Борисов, че ще ги подкрепят?). Апропо, последната с години където седне и където падне заявява, че в съда няма корупция, а жалбите се подавали само от неудовлетворени от решенията страни.
  http://bnt.bg/part-of-show/kandidatite-za-shef-na-vks-edin-sreshtu-drug-v-televizionen-efir

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 25. 25 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Извинявайте, ама единствения негатив на Лозан Панов да е, че бил предложен от Г. Колев е несериозно и показва, че срещу него се води негативна кампания, която няма за какво да се хване. Тогава пък на Павлина Панова, единсвения позитив й е, че е подкрепена от ССБ, БИПИ и кръга около тях.

 26. 26 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#19] от "rosiraycheva50._":

  Щото, тъй му отърва на виШия ни криминален съвет, Колега !...

 27. 27 Профил на глупав българин
  глупав българин
  Рейтинг: 217 Неутрално

  за честта на мафията и страха на народа, бих озаглавил материала...Цаца, КОЙ е шефът?

 28. 28 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#25] от "red.mary":

  Колеги, спрете обсъждането на "мача" - включен е в "оня" тираж...

 29. 29 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Много добре направи № 24, че пусна ТВ диспута. Панова смътно напомняше някой, сега стана ясно - напомня дърдоренето на вицепрезидентката Маргарита Попова. И особено когато я питаха в битността й на правосъден министър за съдебната реформа. Водопад от думи, за да ни стане ясно, че съдебната власт е в отлична кондиция.

 30. 30 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Общо взето коментиращите са прави: Вероятността ВСС да извърши чудо, като избере на високото място подходящ за държавата и за народа човек, са долу-горе нулеви. Защото това би било истинско чудо, а чудо става само тогава, когато има кой да го направи. А един така потънал в корупция и в политически машинации орган, като ВСС, може да сътвори подобно чудо само ако случайно сбърка. Което не е особено за вярване.

  Защото един субект, па бил той и колективен, какъвто е ВСС, не може, подобно на барон Мюнхаузен, не само да се извади сам от блатото, в което е затънал, но да измъкне заедно със себе си и своя кон (тоест, цялата съдебна система). Не може, особено когато този субект е колективен управленчески орган. Така че ако искаме наистина да имаме реална реформа, нещата трябва да се решат в парламента. Което не е много окуражаващо, защото и самият парламент не е особено наред.

 31. 31 Профил на Kalin Dimitrov
  Kalin Dimitrov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Лозан Панов е един от най-почтените и ерудирани хора, които познавам. Честен, интелигентен с невероятно чувство за хумор! Присъствието му като кандидат за този пост ме кара да мисля, че все още има надежда. Познавам го от 24 години, бяхме и съученици. Не мога да кажа нищо за Г-жа Панова, но за Лозан мога да говоря само хубави неща.

 32. 32 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 676 Неутрално

  ако трябва да перефразирам м-р Москов от онзи ден за диагнозата на заболяването на съдебната система - тумор с множество метастази, което прави оперативното лечение невъзможно

  за разлика от човешко тяло обаче, тум имаме редкия шанс с достатъчно воля да подменим цялото тяло и то орган по орган!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK