Чия е Европа?

Маршът в Париж след нападението на "Шарли ебдо"

© Reuters

Маршът в Париж след нападението на "Шарли ебдо"Статията е препечатана от портала "Култура". Тя е в отговор на коментара на Евгений Дайнов в "Дневник", който според Тони Николов "реши веднъж завинаги да дефинира Европа – "Европа не е на Христос. Европа е на Разума" /заглавието на статията на Дайнов всъщност е на "Дневник"/. Политологът пък беше предизвикан от есето на Теодора Димова в портала "Култура", публикувано и от "Дневник". Междувременно по темата взе думата и Николай Слатински - вижте статите по темата. 


Лесният отговор на така поставения въпрос би трябвало да е този: Европа е на гражданите си, каквито и да са те, независимо от техните убеждения. Мъчнотиите идват по-сетне, щом констатираме колко сериозни могат да са различията и що за ценностна пропаст зейва понякога между хората.


В такива случаи в Европа се заговаря за консенсус. В сферата на политическата прагматика това може да доведе до най-неочаквани комбинации – като тази в Гърция между радикално-лявата СИРИЗА и национално-популистката партия "Независими гърци", която тепърва ще осмисляме. Обърнем ли поглед към собствения си двор, би трябвало да признаем, че и при нас нещата не са безпроблемни.
Ала не към анализа на тези времеви компромиси искам да насоча вниманието ви, макар сами по себе си те да са доста важни.


Изведох в заглавието си питането "чия е Европа?" заради един "ценностен дебат", който се разгоря в родното ни публично пространство, след като Евгений Дайнов реши веднъж завинаги да дефинира Европа – "Европа не е на Христос. Европа е на Разума" в отговор на есето на Теодора Димова "Свобода на автопилот".


Струва си да се върнем към този сблъсък на гледни точки, породен от атаката срещу "Шарли ебдо", която разтърси Европа. Защото зад него се открояват поне два съществени проблема: единият – за свободата като свобода на словото, а другият – за историческите корени на Европа и техния християнски фундамент, за всичко онова, превърнало обединена Европа в "Европа на помирението", тоест в нещо повече от икономически и политически съюз.


1. Обскурантизъм ли е правото на мнение?


Нека започнем със свободата на словото, тоест с онова в статията на Теодора Димова, което така възпламени Евгений Дайнов, оставяйки по неговите думи "лош вкус в устата и гняв в главата". Гневът обаче е лош съветник, той е антипод на разума и щом Дайнов толкова цени Декарт, би следвало да потиска "страстите на душата", за да има "ясна и отчетлива представа" за идеите на опонента си.


И тъй, вярно ли е, че с есето "Свобода на автопилот" Теодора Димова е създала един от онези текстове, които "нанасят всекидневен удар върху европейската цивилизация"?


Наистина ли е така и в каква посока?


Още в самото начало Теодора Димова заявява, че животът е върховна ценност и право на съвременната цивилизация. Дотук всичко е ясно и няма спор.


Конфликтът се разразява, когато тя стига до "свободата за изразяване на мнение", защото нейната позиция накратко е следната: да, тя скърби за жертвите на терористичния акт в Париж, съпричастна е с близките им и иска да защитава свободата на словото, без обаче да е "Шарли", доколкото не би се подписала под текстовете на изданието и не иска да е съавтор на всяка тяхна карикатура.


Тук обаче Дайнов не издържа и направо се взривява, защото, както пише той, читателят очаквал едно "Je suis Charlie", ама не го получил. Ето защо той започва да настоява, че това е  "обскурантизъм" (мракобесничество!), като в спешен порядък вика на помощ сенките на Волтер, че и на цялото френско Просвещение, та да заклейми религиите (този "опиум за народите"), според които "животът на отделния човек е ценен, колкото на мравка".


След цялата тази пушилка от метафори, известни ни от курсовете по научен атеизъм, няма как да не се поставят някои въпроси.


Първо, "обскурантизъм" ли е принципът, че може да си съпричастен с жертвите, без да се солидаризираш с всяко тяхно деяние?


Нима този принцип не е основополагащ за свободата на съвестта като базисна ценност на съвременното общество?


Потънал в прочита на автобиографията на Рейгън, за което научаваме още в самото начало на статията му, Дайнов може би не е забелязал, че американските медии вкупом не препубликуваха карикатурите на "Шарли ебдо". И то не от страх, както често се твърди, а най-вече от морални съображения – да не обидят милионите мюсюлмани по света.


Какво следва от това? Че цяла Америка е "обскурантистка" и е враг на свободата?


Множество големи европейски издания също не препечатаха карикатурите, други ги публикуваха – въпрос на журналистическа деонтология, не на мракобесие.


"Асошиейтед прес" в специално съобщение поясни защо отряза карикатурата на Мохамед от фотографията на Стефан Шарбоние-Шарб. Въпрос на етичен стандарт.


И второ, "обскуранти" ли са десетките хиляди християни (католици, протестанти, православни), както и хилядите мюсюлмани, излезли на 11 януари на Марша на Републиката по улиците на цяла Франция, без да носят лозунга "Je suis Charlie"?


Не е ли този техен акт позиция на висше достойнство – да бъдеш съпричастен с хора, чиито възгледи не споделяш?


Християните излязоха на този марш, заедно със своите йерарси, за да дадат пример на мюсюлманите, че човешкият живот е ценност, несъпоставима с каквито и да е оскърбления.


Ето в тази връзка цитат от писмото на кардинал Анри Вентроа, архиепископът на Париж, разпространено до френските католици, които никога не са приемали гаврите на "Шарли ебдо" срещу символите на своята, а вероятно и на чуждата вяра:


Една карикатура, дори и проява на лош вкус, една критика, била тя и напълно несправедлива, не могат да водят до убийство. Свободата на пресата, каквато и да е нейната цена, е знак за съществуването на едно зряло общество.


Не се ли крепи демокрацията върху това разномислие? Не е ли тя тъкмо "и-и", вместо "или-или"? И отричането на този принцип не е ли равносилно на нов (стар) тоталитаризъм?


И не на последно място: от каква позиция, дори и някой да е привърженик на Батман, тоест да си въобразява, че се рее нависоко (заимствам образа от Дайнов), той решава, че може да раздава квалификации – да определя кой е "обскурант" и кой не е, кой какво да мисли или какво да не мисли?


За мен този въпрос е съществен и си остава открит.


2. Чия е Европа?


Моля да бъда разбран правилно: от все сърце защитавам правото на всяка личност да черпи своя светоглед, откъдето пожелае – от Батман и Спайдърмен, от Винету и Оцеола, от овчарчето Калитко и Митко Палаузов.


Това си е право на личността, а резултатите с днешна дата показват, че даже с такъв интелектуален капацитет могат да се направят нелоши политически и академични кариери – и в България, и другаде.


И все пак Европа, от която сме част, предполага сериозен културно-исторически опит, за да не затъваме в галиматии като тази, сякаш извадена от съчиненията на Тодор Павлов:


Тази Европа, която е атакувана с бомби и куршуми, и която пазим, е онази, в която всичко минава през оценката на трезвия, отстранен и критичен разум на отделния, равен на останалите в своята свобода на мислене индивид – а не обскурантистката, християнска Европа, съществувала преди Декарт, в която във войната между две интерпретации на онова, какво ни е съобщил въпросният Пастир, е изтребена над една-трета от цялото население.


С други думи, живеем в "сложна международна обстановка", в която не стига, че ни грози външен враг, ами и отвътре исторически сме обременени от онзи "обскурантизъм, който В.И.Ленин пределно ясно бе заклеймил като "попщина".


Излиза, че тружениците на нивата на марксизма-ленинизма – в източен, че и в западен вариант – изобщо не са си свършили работата. След векове на секуларизация, след толкова щудиране на трудовете на материалистите от Просвещението в светлината на "Материализъм и емпириокритицизъм" на Ленин или на "Анти Дюринг" на Енгелс, пак се връщаме в изходна позиция да се питаме "чия е Европа?" И, което е още по-лошо, към въпроса за нейните християнски корени, които би трябвало да са отсечени веднъж завинаги.


Ами Инквизицията, ами Джордано Бруно, който е бил изгорен на кладата, ами Галилей заставен да се отрече от възгледите си, ами религиозните войни заради Реформацията и Контрареформацията?


Да, това е част от историята на Европа, както част от историята на Европа са и рецидивите на Просвещението. Кои от тях ли?


Ами езическият тоталитаризъм на Хитлер, който люто е ненавиждал християнството като "еврейска вяра", водеща до израждането на германската раса? Ами Аушвиц? Ами Холокостът с пределната рационализация на изтреблението – това що за проект е?


Ами болшевизмът, провъзгласил се пряк наследник на якобинците, нима той не е материализиран проект на европейското Просвещение? Ами ГУЛАГ и изтреблението да десетки милиони души в името на някакво налудничаво социално равенство, по точно в името на "новия човек" и "безкласовото общество"?


Въпросите са много, наистина много и просто няма как всички те да бъдат зададени. А са важни.


Както е важно да се отбележи, че цитираният по-горе Декарт, чиято поява някак "разполовява Европа", дори и в "най-критичния си сън", не е и помислял, че е "атеист", иначе нямаше в третото и петото си "Разсъждние за метода" да тръгне да обосновава съществуването на Бога.


Какво да кажем тогава за неговите следовници и християнски мислители като Паскал и Лайбниц (те в коя философия на Разума се вместват?) или пък за протестантски пиетист като Кант, дал своя отговор на въпроса що е Просвещение.


Бащите на европейската сатира и на освобождаващия смях Рабле и Суифт също са били християни (Суифт е даже свещеник, настоятел на катедралата "Св.Патрик" ).


Спирам дотук, защото рискуваме да задълбаем на дълбоко, далеч надхвърляйки основополагащи културни модели като Батман и Винету.


И все пак, човек не може да не се запита: а откъде се е взела тази "Европа, която браним"?


Нима е паднала от небето?


Нали си има своите бащи-основатели и принципи, вградени във фундамента й.


Как е станало това? Изведнъж, постъпателно или случайно, щом отнякъде са нахлули "един файтон атеисти".


Тук Евгений Дайнов е малко по-щедър към "обскурантите":


В темелите на "обскурантистка, христитянска Европа" са вградени християни ( Августин, Тома), езичници (Сократ, Аристотел), еретици (Галилео, Хобс), освен файтона видни атеисти, постоянно гаврещи се с Христос.


Питането обаче е: кой е съградил основите на Европа? И кой през ХХ в. е създал проекта на "обединена Европа"?


Тези въпросите са съвсем конкретни и би трябвало да имат конкретен отговор.


Задачката е като тест за гимназиалния курс.


Кой е налял основите на Европа:


а) Сократ и Аристотел


б) св. Августин и св. Тома от Аквино


в) файтон видни атеисти (?)


Да започнем с отговор а). Сократ не е писал нищо, тъй че би трябвало да се обърнем към Платон, у когото, уви, понятието Европа липсва.


Но пък имаме резервен вариант с Аристотел. Търсим и ето какво намираме:


Европа, иначе доста хладна, създава разпалени, но неуправляеми народи, докато Азия, която е доста знойна – мързеливци, готови да се подчинят на първия деспот; за сметка на това Гърция, умерена по климат, е страната на свободата (Политика VII, 7, 1327 b).


Което иде да покаже, че Гърция (дори и като страна на свободата), не е била Европа. Тя е опонент на Европа и някой друг е вместил демокрацията на гръцките полиси в общоевропейското семейство. Този "някой друг" няма как да не е дошъл с християнството. Даже Пол Валери, "внук на френското Просвещение", е категоричен, че християнската духовност, задавайки спойката между гръцката мисъл и римския ред, е положила основите на Европа. От две хиляди години християнството се е въплъщавало в различни цивилизации: на римската империя, на византийската империя, в световете на варварите, в средновековното християнство, в Просвещенската епоха (Волтер изобщо не е атеист, той е деист – има речници, където пише що е това, не смятам да го обяснявам).


Много е писано какво Европа дължи на християнството: защо във варварски времена манастирите са били "крепостите на висшия интелект", защо дължим на монасите-преписвачи всички класически текстове на античността, защо европейското училище е възникнало тъкмо в манастира, а университетът – в сянката на катедралата.


Замислете се и над българската история. Бихме ли имали българско Възраждане и как би била възможна появата на Г. С. Раковски, П. Р. Славейков или Любен Каравелов, без преподобните Паисий Хилендарски и Софроний Врачански, без йеромонах Неофит Рилски, създател на модерната учебната методика в Априловската гимназия?


И накрая, няколко думи за създаването на обединена Европа, "днес атакувана с бомби и куршуми".


Щеше ли да възникне тя, изпод развалините след Втората световна война, ако не бяха нейните бащи-основатели – Робер Шуман, Жан Моне и Конрад Аденауер – и тримата ревностни християни? Нещо повече, първият от тях – Робер Шуман, който с декларацията си от 9 май 1950 г. обявява "Европейската общност за въглища и стомана", сиреч темелите на днешния ЕС, е в процес на канонизация от страна на Католическата църква, като мнозина, не на шега, смятат помирението на Европа за най-голямото му чудо.


Който не приема, че тези трима християни са бащите на Обединена Европа, е в пълното си право да се отрече от тях още преди три пъти да пропее петелът. И да ги замести в съзнанието си със свои бащи-основатели: Лев Троцки, Андрей Вишински, Георги Димитров или Морис Торез. Право на останалите европейци е да се съгласят или да не се съгласят с вижданията му.


И второ: обединена Европа има своя флаг – дванадесет златни звезди на син фон. Негов баща е Пол Леви, също християнин, който за да избегне конфронтацията с Турция в рамките на Съвета на Европа, настояваща да няма кръст на флага, спонтанно предложил известната ни днес формула, пряко заимствана впрочем от изображенията на Дева Мария (8 май – денят на Европа – е и празник на Непорочното зачатие на св. Богородица). С риск съвсем да накърня европейските чувства на атеистите, трябва да допълня, че тази религиозна символика пряко произтича от Апокалипсиса на св. Йоан Богослов: "И яви се на небето голяма поличба – жена, облечена в слънце; под нозете й – месечината, а на главата й – венец от дванайсет звезди" (Откр.21:1).


Комуто не се нрави знамето на обединена Европа – да се отрече от него, подобно на Волен Сидеров и на други европейски националисти, които бясно му обръщат гръб (и други части на тялото си).


Накратко: да се разделя Европа по толкова елементарен начин на светска и обскурантистка (християнска) ми се струва повече от глупаво (най-мекото определение, за което се сещам).


А да се отрича основополагащата роля на християнската цивилизация при изграждането на Европа е, меко казано, исторически безумно.


Не твърдя, че днешна Европа е само християнска – това би било не по-малко невярно – къде тогава да сложим мюсюлманите, другите изповедания, че и атеистите като Евгений Дайнов, които по удачната формула на Г. К. Честъртън, твърдейки, че не вярват в нищо, всъщност вярват във всичко – даже в Батман.


Не, тях ги има, всички те са граждани на обединена Европа и тя е тяхна.


Но никой не бива да забравя каква е била цената на "историческото помирение", в което след векове на войни – не само религиозни, но и атеистични – се е вградило базисното европейско разбиране за свобода.


А то наистина предполага един много важен урок – да живеем, както повелява съвестта ни, тоест да отстояваме свободата си, но и да зачитаме другия.


Демокрацията не е нито радикален, нито атеистичен джихад, тя е пространство за диалог.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Никога не съм харесвал Философията,макар,че я признавам за наука.На на пръв поглед елементарния въпрос-Чия е Европа?-има сигурно 500 милиона отговора и на нито един от тях няма да можеш да му кажеш,че е напълно грешен.

 2. 2 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Ами езическият тоталитаризъм на Хитлер, който люто е ненавиждал християнството като "еврейска вяра", водеща до израждането на германската раса? Ами Аушвиц? Ами Холокостът с пределната рационализация на изтреблението – това що за проект е?"

  Най-накрая някой да го каже стегнато и сбито. Легендата за "християнския" Хитлер е любима дъвка на всякакви илитерати.

  Ще дам моите "пет цента", не че ми ги иска някой:

  Европа и западната цивилизация се градят на три фундамента: Атина, Рим и Йерусалим. Първият е дал философията и идеята за демокрация, вторият е дал идеята за законите, държавността, универсалният гражданин, а третият значителна част от етиката и разбирането за добро и зло.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 3. 3 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Горната статия е излишна. Тя е излишна, не защото не е истинна, а защото глупостите на Дайнов следва да се отминават с мълчание, най много със снизходителна усмивка.

 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Толерантността дали можеш да я обясниш някъде в Рияд например. Или добре - в Техеран. Мисля, че и в Истанбул ще е трудно...
  Защото ислямът не е чак толкова дружелюбен към останалите религии, не забравяйте. Същото важи и за юдаизма, макар и в по-малка степен.
  Не можеш просто така да не отчиташ това, че християните имат най-голяма търпимост към останалите вярващи. Напоследък, а може и би и в бъдеще това все по-често ще се превръща в проблем.
  Затова трябва да има ясни граници докъде може да отстъпва християнството. И това да не е за сметка за навлизане на останалите религии на тази територия. Европа е християнска - погледнете историята и ще се убедите. Затова и войните тук са най-малко. Така и трябва да остане!

 5. 5 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бащите на ЕС Са искали това да бъде съюз, изграден на базата на християнската вяра и ценности... но в крайна сметка няма такова нещо като "Европа", има десетки държави в Европа и всяка от тях сама ще определя съдбата си. А някои държави упорито са тръгнали по пътя на ислямизацията - следствие от изоставянето на християнските ценности.

 6. 6 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 681 Весело

  отново почти идва края на работната седмица.
  отново домакините от Дневник ни предлагат предълга гледна точка по теоретичен въпрос от перестроечните учебници по "морал и право".
  отново се насилвам да чета до 4-ти абзац.
  отново утре е петък.
  отново ще бъде заприходено кой какво е казал по този въпрос.
  та накрая питам - не е ли преразход на интелектуална енергия цялото упражнение?

 7. 7 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#4] от "theanalyser":

  Християните днес са толерантни, не че няма екстремисти и сред тях. Но това далеч не е било така само до преди век, христянството се е разпространявало с "огън и меч". Много покръствания са били жестоки, като днешните помюсюлмачвания на ИД.

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Климент Горанов":
  Ако не беше така сега щяхме да сме с чалми. Колкото до времето - доста по-отдавна е било е било, но не е това най-важното.
  Важното е, че ако отстъпваш - ислямът ще заеме тази ниша.
  И после ще иска още и още и още.
  Така е устроен...

 9. 9 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  В този спор категорично и без всякакво съмнение съм на страната на Дайнов. Опонентите му или се правят, че не разбират за какво става дума, или просто разтягат локуми, за да запълнят някакъв брой редове. Тероризмът няма оправдание, няма разбиране. Всичко друго те прави негов застъпник.

 10. 10 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Климент Горанов":
  Ако не беше така сега щяхме да сме с чалми. Колкото до времето - доста по-отдавна е било е било, но не е това най-важното.
  Важното е, че ако отстъпваш - ислямът ще заеме тази ниша.
  И после ще иска още и още и още.
  Така е устроен...

 11. 11 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Любопитно

  [quote#7:"Климент Горанов"]Но това далеч не е било така само до преди век[/quote]

  Моля? Къде преди век се е разпространявало християнството така? Християнски религиозни войни няма близо 400 години!

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Страхувам се от момента, когато в Европа вместо Хелоуин ще се празнува Рамазан байряМ!!!!

 13. 13 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Тази статитя е твърде много труд, който Дайнов определено не заслужава. Изобщо да му се обръща внимание е твърде много, камоли да се оборва. Да перефразираме братята Коен мисля е напълно достатъчно за в бъдеще: Shut the fuck up Dainov!

 14. 14 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Европа е била християнска, вече не е, защото християните почват да приемат ислямски ценности, а след време ще са малцинство и ще загубят много от свободите си - в смисъл, че ще трябва да се лишат от свои неща, които мюсюлманите мразят, като например приказката за вълка и прасенцата. Това все пак си съвсем логично. Не е луд, който яде зелника, а който му го дава.

 15. 15 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#0:"статията"]защо дължим на монасите-преписвачи всички класически текстове на античността [/quote]
  Глупав довод и въпрос. А защо огромната част от класическите текстове на античността са били унищожени от същите тези монаси-християни?
  Християните са направили крачка назад в развитието на науката и изкуството в сравнение с античността. Това че от Ренесанса насам нещата постепенно са се променили не отменя диващините, които са извършени в името на Христа преди това (а и след това - индианците най-добре знаят).
  Мюсюлманите тепърва трябва да опитомяват религиозните си страсти.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Оставете ни намира атеистите бе, да видим какво ще правим с новто световно противопоставяне:
  Изгнилата западна католическа/протестанстка цивилизация срещу свежата алтернативна източно-православна евразийска цивилизация, избуяла току що от разлагащият се труп на комунизма
  Че и правоверните напинят из отодоле

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Много добра статия на Тони Николов. По толкова важен въпрос може да има най-малкото две позиции. Това би било очевидно за всеки, който споделя класически либерални ценности. Вместо това професор Дайнов отново и отново се опитва да разгромява вразите на единствено правилната линия чрез политическа коректност, което е типично за левичарско-ултралибералните изстъпления на поборниците на българското шизофренно "дясно".
  По-рано Дайнов се опитваше откровено да се заяжда с консервативните гледища по темата, на което му беше отвърнато подобаващо в OFFNews от Любомир Талев. Професорът обаче явно не търси открит и сериозен диалог.

 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  В западния свят, за щастие, религията е замираща. Била е определяща през Средновековието, най мрачната европейска епоха.
  Днес християнството не е актуално.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 19. 19 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#15:"mitkaloto_"]А защо огромната част от класическите текстове на античността са били унищожени от същите тези монаси-християни? [/quote]

  Кои текстове конкретно са били унищожени от църквата, я дай инфо?

  [quote#15:"mitkaloto_"]Християните са направили крачка назад в развитието на науката и изкуството в сравнение с античността.[/quote]

  Затова християнска Византия е била най-цивилизованото място в Европа поне 1000 години след краха на Западната римска империя?

  [quote#15:"mitkaloto_"]Това че от Ренесанса насам нещата постепенно са се променили не отменя диващините, които са извършени в името на Христа[/quote]

  В името на Просвещението и национализма са извършени много повече "диващини" и въпреки това хора не се скъсват да ги плюят 24/7 както го правят неуки атеисти, нали?

  [quote#15:"mitkaloto_"] (а и след това - индианците най-добре знаят)[/quote]

  Какво знаят индианците? Че са спрели жертвоприношенията и канибализма ли? Мислиш ли, че ако беше не-християнска армия тази, която е стъпила в Новия свят щяха да поминуват по-добре?

  [quote#15:"mitkaloto_"]Мюсюлманите тепърва трябва да опитомяват религиозните си страсти. [/quote]

  Нека да позная - те още са в средновековието си и тепърва ще дойде ренесанс, реформация и просвещение, нали?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 20. 20 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Любопитно

  [quote#18:"Boyant"]Средновековието, най мрачната европейска епоха. [/quote]

  Кое точно е било мрачното във Византия, където империята успява да се запази? Вие бъркате последиците от разпада на римската империя и властовия хаос, с някакви имагинерни "вредни последици" от християнството.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 21. 21 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Чия е Европа?

  Европа е на ВСИЧКИ европейски "граждани".

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Както сам автора казва - голема галимация...

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#21] от "ytrewq":

  най-вече на днешните и бъдещите европейски граждани

  Birds of a feather flock together.
 24. 24 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Европа е на настъпващия ислямизъм.Европейците погубиха Европа - собственият си дом

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#24:"гинка христова"]Европа е на настъпващия ислямизъм.Европейците погубиха Европа - собственият си дом [/quote]

  Не още и с Божията помощ никога.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 27. 27 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 436 Весело

  Не мога да разбера, авторът на статията защо изобщо се занимава с Дайнов постоянните логически недоразумения в писанията му, незнайно защо наречени „статии". Та това е типичното либерастко мислене. Все едно да доказваш, че слънцето утре ще изгрее от изток.
  „Тук обаче Дайнов не издържа и направо се взривява...“
  Първо го прочетох и разбрах буквално и така се зарадвах...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#20] от "civis_eu_sum":

  Имах предвид предимно Западна Европа, но не мисля, че налагането на Християнството е стъпка на прогрес в европейската цивилизация. А по горе е споменато за християнския терор при налагането на тази религия. Потърсете за Хипатия в Гугъл. Същото отношение, каквото днес наблюдаваме в най радикалния мюсюлмански свят. Така е налагано християнството.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2117 Любопитно

  [quote#7:"Климент Горанов"] Много покръствания са били жестоки, като днешните помюсюлмачвания на ИД.[/quote]
  Само дето тогава не е имало работещи примери за друг вид междурелигиозни отношения... за разлика от днес, когато има примери от цял свят, но онези в ИД си карат по стария начин.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Авторът е приложил всичките си умения, за да опонира по форма, а не по същество. Изкривява написаното от Дайнов и успешно се бори с резултата на своето въображение. А работата е проста: обскурантизъм е да твърдиш, че съчувстваш на жертвите, но че са си заслужили участта. Обскурантизъм е да впрягаш държавата в защита на нечии религиозни чувства. Обскурантизъм е да бъркаш религия и морал. Изобщо, обскурантизмът има много прояви, част от тях се срещат в писанията на Димова и са отбелязани от Дайнов.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 33. 33 Профил на Живко Лобутов
  Живко Лобутов
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Едва ли "уважаващите" религиозните чувства на мюсулманите биха били толкова уважителни, ако познаваха исляма! Ако бяха наясно с чувствата на мюсулманите към християните, включително и към тези "уважаващите". Изобщо и двете статии са с второстепенно значение. Не това е въпроса по същество.
  Основния въпрос е: ще се остави ли Християнска Европа да бъде превърната в провинция на Халифата със всички произтичащи от това "цивилизационни придобивки"? Ако не харесвате тази перспектива за себе си и за своите деца не се подвеждайте по всякакви кухоглави политкоректковци. Исляма е войнстваща доктрина, използвана за създаване на тоталитарен проект.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#30:"Boyant"]но не мисля, че налагането на Християнството е стъпка на прогрес в европейската цивилизация.[/quote]

  Напротив. Християнството премахва едни от най-гадните практики в античния свят, или поне ги прави незаконни, ограничавайки злините от тях. Говоря за неща като инфантицида, педофилията, постепенното премахване на робството на континента...

  [quote#30:"Boyant"]А по горе е споменато за християнския терор при налагането на тази религия.[/quote]

  Държавата винаги е употребявала насилие за да наложи волята си. Твърдя, с голяма доза основание, че християнството като цяло ОГРАНИЧАВА насилието, което управниците са можели да упражнят над обикновените хора.

  [quote#30:"Boyant"]Потърсете за Хипатия в Гугъл.[/quote]

  Запознат съм. Не мога да разбера обаче, осъзнавате ли колко много насилие и то най-брутално и отвратително е имало в древния предхристиянски свят, та ми давате този пример като нещо нечувано фрапантно?

  А както вече казах, в името на просвещението и национализма са извършвани чутовни извращения, което няма да ме накара нито да отрека националната държава, нито постиженията на просвещението.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 36. 36 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#35] от "civis_eu_sum":

  обаче робството на други континетни си е ОК щото черните не са истински хора

  Birds of a feather flock together.
 37. 37 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#30:"Boyant"]Имах предвид предимно Западна Европа[/quote]

  Западна Европа години наред се раздира от нестабилност и изостаналост, не защото има християнство, а защото има дребни варварски владетлчета, на мястото на една голяма обединена империя. Разберете, че няма, НЯМА, връзка упадъка на з. Европа и християнството. По точно има връзка, че християнството очовечва варварите и за няколкостотин години успява да направи цивилизовани хора от тях.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 38. 38 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#36:"rldkfl"]обаче робството на други континетни си е ОК[/quote]

  Има възстановяване на тази практика, уви, в Новия свят. Апропо, това става въпреки, че католическата църква неколкократно осъжда практиката. Пак за робството, първите аболюционисти се опълчват срещу него пак от религиозна гледна точка.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 39. 39 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#37] от "civis_eu_sum":

  Съгласен съм, християнството не предизвиква упадък, само спира прогреса за няколко века
  Фундаменталисткия ислям определено не просто спира прогреса а дава на задна...

  Birds of a feather flock together.
 40. 40 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#39:"rldkfl"]само спира прогреса за няколко века[/quote]

  Разпадането на централизираната държава спира прогреса, не християнството. Първите университети и "наука" в Европа тръгват именно от църквата. Самата идея, че има "прогрес" - тоест времето върви линеарно към някаква цел е дълбоко християнска. А що се отнася до "спрелия" прогрес, вече казах че там където държавата се е запазила - Византия, няма такова нещо като "спиране". Византия има редица технологични въведения, в медицината, във военното дело и архитектурата, векове след разпада на западната империя.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#40] от "civis_eu_sum":
  Хубаво е, че сложихте наука в кавичики

  Birds of a feather flock together.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  [quote#14:"lalleen"]Европа е била християнска, вече не е, защото християните почват да приемат ислямски ценности[/quote]

  Какви ислямски ценности са почнали да приемат християните в Европа!????

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  [quote#18:"Boyant"]Днес християнството не е актуално.[/quote]

  Религията и християнството в частност винаги ще бъде актуално....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  На християните никога не им е било лесно. И ще става все по-трудно. Содом и Гомор се възраждат.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#3] от "wallenstein":
  Вие на кой свят живеете. Явно не на този. Струва ми се,че сте в клинично противоречие със себе си. Твърдите в коментар, че не трябва да се коментира, че както винаги всичко са Глупости, Глупости, Глупости, статията е излишна и пак пишете опечалени коментари.

  Много сте забавен.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 48. 48 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ето това имах предвид ,когато написа ,че европейци предадоха Европа
  До 1975 г. Ливан бе символ на просперираща страна, туристически бисер, магнит за петродоларите, оазис на спокойствието и витрина на лукса. Ливан бе център на златото, на шпионажа, на финансовите и петролните сделки. В Бейрут се
  разхождаха най-хубавите жени и най-богатите мъже от цял свят. Това се промени завинаги. На 13 април 1975 г. едно убийство подпали гражданската война.

  Цветущата държава се превърна в бойно поле и в синоним на разрухата. Причината бяха бежанците. След войната от 1967 г. Израел принуди палестинците от окупираните територии да емигрират, за да заграби земите им. Насочваха ги към Ливан, защото местните полицаи бяха пословично корумпирани и си затваряха очите по границите. Говореше се, че вземали по 500 долара на приет бежанец.

  За няколко години страната, перлата на Близкия изток, бе напълнена с неколкостотин хиляди гладни, озлобени палестинци, които гледаха как да оцелеят и да се преместят от дрипавите си палатки в опустелите поради миризмата на войната села, къщи и апартаменти. Повечето бяха получили вече бойно кръщение и познаваха калашника, докато Ливан имаше немотивирана и разкъсана армия.

  Можете ли вече да направите аналогията? Аз - да, защото дълго живях в Бейрут и наблюдавах разпадането на държавата. Виждал съм как едни хора убиват други само защото са чуждоземци. Познавам зверската омраза на религиозна основа. Знам, че нищо не може да спре човек да отмъсти, ако жена му и децата му са избити.

  Смятам, че между нашествието на бежанците в Ливан тогава и нахлуването на бежанците в България сега има твърде много общи неща, което предполага и аналогична развръзка в един момент. Този момент ще настъпи, когато бежанците се почувствуват достатъчно многобройни и недосегаеми, за да предявят искания, за които им се внушава, че имат право.

  Утешават ни, че целта на бежанците била Западна Европа. Глупости. Първо, оттам ги връщат, щом ги заловят, т.е. те са вечно наши. Второ, защо да ходят там, където държавата е силна и трябва да се съобразяват с нея, а не останат тук, където тя не е и могат да я накарат да се съобразява с тях. А и тук имат права, които и българите нямат - безплатни медицински грижи, намиране на работа, безплатно жилище и отопление... Та коя друга държава предоставя месечно на един бежанец ПЕТ ПЪТИ повече от пенсията на един свой лекар с 40-годишен стаж.

  Сетих се още нещо - когато натрупването на бежанците в Ливан доведе до изменения, изразени в гражданска война, подкупните ливански политици се преселиха в по-блажени кътчета на света, където няма бежанци и човек може спокойно да харчи спестеното. Ние трябва да спрем да приемаме бежанци, г-жо Кунева!

 49. 49 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  копирах статията, забрави да напиша и съм съгласна с това,така виждам нещата

 50. 50 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Бог да пази Европа ... от Аллах.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 51. 51 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Гневно

  "И второ, "обскуранти" ли са десетките хиляди християни (католици, протестанти, православни), както и хилядите мюсюлмани, излезли на 11 януари на Марша на Републиката по улиците на цяла Франция, без да носят лозунга "Je suis Charlie"?"

  Г-н Николов, това е ЛЪЖА! Бях на този марш и такива нямаше.
  Малко уважение, към читателите на "Дневник", не е излишно!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 52. 52 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Слабо, много слабо.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 53. 53 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Що за въпрос?
  Европа е на користните!
  Както и целия останалия свят!
  Те се разпореждат, а на част от останалите е дадено правото да коментират!

 54. 54 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#49] от "гинка христова":
  Бихте ли посочила автора или поне линк.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 55. 55 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 415 Весело

  Колко интересно. Как различихте в множеството кой е католик, протестант, православен и кой не е? На лицето ли им беше изписано? Да не би случайно на Марша да са били допускани само лица, подписали декларация, че са прогресивни атеисти? На другите, които са християни или мюсюлмани, не трябва да им се позволява да изразяват съпричастност и солидарност, защото са лоши обскуранти, или?

 56. 56 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 415 Весело

  До коментар [#51] от "grand funk railroad":

  Колко интересно. Как различихте в множеството кой е католик, протестант, православен и кой не е? На лицето ли им беше изписано? Да не би случайно на Марша да са били допускани само лица, подписали декларация, че са прогресивни атеисти? На другите, които са християни или мюсюлмани, не трябва да им се позволява да изразяват съпричастност и солидарност, защото са лоши обскуранти, или?

 57. 57 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#56] от "kiril_chukanov":

  Кирчо, можеш да ми го напишеш още един път, но пак ще си остане безмислено. Просто нямаше човек без надпис "Je suis Charlie", под каквато и да е форма.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 58. 58 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#40] от "civis_eu_sum":

  Съгласен съм с коментариите ти.
  Трябва да осъзнаем, че Географията е "по-силната наука" на мнозинството за сметка на Историята. Поради това Европа се възприема първо като Географско понятие и чак след това като Исторически и Цивилизационен субект. Приема се за даденост моментното състояние, най-много с поглед през рамото 100 г. назад и толкоз. Това, според мен, е и една от причините мнозина да не искат да признаят факта, че земите в Мала Азия и Близикия Изток, владени от Изт. Римска Империя, са "по-европейски" от Западно-Европейските държави в същия период. Подобна заблуда има и по отношение на генофонда на народите, населяващи степната зона на Евразия, и особено земите северно и източно от Ч. Море преди реалната поява на монголоидните номади по тези места.
  За по-задълбочени познания по отношение Християнството и неговата история да не говорим.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Разстроено

  До коментар [#45] от "Тsonkooo":

  Особено в първите столетия на нашата християнска религия.... всеки знае за гоненията, убийствата, репресиите на които са подложени християните през първите 3-4 века в Римската империя. Имало е християни и в Персийската империя, които, често са били подлагани на гонения. Така, че да прав си. Но, в Европа мисля, че днес не е проблем да си християнин и спокойно да изповядваш вярата си. Проблемът е там, където християните са малцинства... в държави, като Пакистан, Египет, Сирия в последно време.....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Разстроено

  До коментар [#45] от "Тsonkooo":

  Особено в първите столетия на нашата християнска религия.... всеки знае за гоненията, убийствата, репресиите на които са подложени християните през първите 3-4 века в Римската империя. Имало е християни и в Персийската империя, които, често са били подлагани на гонения. Така, че да прав си. Но, в Европа мисля, че днес не е проблем да си християнин и спокойно да изповядваш вярата си. Проблемът е там, където християните са малцинства... в държави, като Пакистан, Египет, Сирия в последно време.....

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#54] от "Bulgerman":

  съжалявам,не мога да намеря материала,ако - ще го пусна

 62. 62 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 415 Весело

  До коментар [#57] от "grand funk railroad":

  В такъв случай си спестете фамилиярността (най-малкото за разлика от мен използвате ник) и се изразявайте по-ясно, защото от цитираното ви мнение излиза, че на Марша не е имало християни и мюсюлмани, което лично сте установили.

  А дали абсолютно всеки на събитието е носил надпис, след като със самото си присъствие категорично е показал съпричастност, няма особено значение. Иначе стигаме до мислене, типично за манифестации от близкото минало, което по отношение на стремежа към унитарност се родее тъкмо с криворазбрания либерализъм на Дайнов.

 63. 63 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#62] от "kiril_chukanov":
  [quote#62:"kiril_chukanov"]Иначе стигаме до мислене, типично за манифестации от близкото минало, което по отношение на стремежа към унитарност се родее тъкмо с криворазбрания либерализъм на Дайнов.[/quote]

  С малката разлика, че тази беше спонтанна и не виждам нищо "весело" в това.
  Явно ценностите ни се разминават. Сбогом.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 64. 64 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#61] от "гинка христова":
  Аз да ви помогна. От Пресса, от днес. Ма нещо бързо забравяте. Автор е "Братя Василеви", журналист от ДС, кореспондент в Ливан и после за награда и в Париж. Напоследък се е чалдисал на националистически теми. Но пък изкупи и плати реставрацията на откраднатите грифони от паметника на Левски в София.

  Основно лъже и манипулира. В Ливан се започна с избиването на християните. У нас проблемът няма общо с Близкия изток. Макар, че по-правилния израз е Среден изток. Близък е за руснаците, а пък те са за нас Близък изток.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 65. 65 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#11] от "civis_eu_sum":

  Виж какво се е случвало на минаретата по времето на Стамболов. Нещата не са били като в средновековието разбира се, но но борба на държавата срещу исляма в случая е имало. Преследване на верска основа и покръствания дори в България са се случвали не много лицепряатно след освобождението от турски робство. Религията влияе много силно и войните в Европа, къдено протестанти, католици и православни също доста често се избиват. Исляма може да се разглежда като секта на християнството, която се е отделила доста отдавна.

 66. 66 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Спорът за ролята на христянството по отношение на прогреса ми прилича на дилемата дали светлината има вълнов или квантов характер.Християнството е дало мощен тласък към очовечаване на народите (и не само в Европа).На известен етап от историята религиозните догми ,създадени за удобство на църковния клир (и нямащи общи точки с учението на Христос) започват да спъват рационалната мисъл и по-нататъшния прогрес.Без християнството нямаше да сме това което сме.Но без Ренесанса и Реформацията щяхме да сме религиозни фанатици и нямаше да има научен ,материален и духовен прогрес ! И нека хора ,които ходят на църква само на Великден не ми говорят за атеизъм !

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  [quote#64:"Bulgerman"]. В Ливан се започна с избиването на християните. [/quote]

  Това е много опростенческо обяснение за гражданската война в Ливан. Там напрежението и омразата между различните етнически и религиозни групи избуява през 70-те години на миналия век, което води до крайна сметка до войната.... кланета и избивания са вършени от всички замесени страни в конфликта. А, самия конфликт преминава през много обрати.... често различните страни са сменяли противниковия лагер.

  [quote#64:"Bulgerman"]У нас проблемът няма общо с Близкия изток. Макар, че по-правилния израз е Среден изток. [/quote]

  На Запад е прието Среден изток, а в България се е наложило Близък изток... както и да е, това не е важно. Но истината е, че войната в Сирия и Ирак засяга не само съседните държави, но също така и Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на kiril_chukanov
  kiril_chukanov
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#63] от "grand funk railroad":

  Спонтанният израз на съпричастност и солидарност е вън от съмнение и наистина поводът съвсем не беше весел.
  Весело става само, когато искаме да монополизираме правото на този израз за една позиция и то с претенцията за либерална такава, като изключваме инакомислещите по толкова важния въпрос за характера на европейската цивилизация и нейното бъдеще. Тъкмо подобни теми се нуждаят от диалог, вероятно и в този форум, доколкото в него има сериозни мнения, а не единствено тролски опорни точки и неграмотно-нецензурни излияния, толкова типични за други места.
  Съжалявам, ако съм ви засегнал. Всичко добро.

 69. 69 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#64] от "Bulgerman":

  не е така както изглежда, не, не забравям, не ме интересува дали е от ДС или от не знам си къде,не ме интересува какъв е,ще го намеря във профила си във фейсбук ,може да има още публикации от него и ще ги прочета с интерес

 70. 70 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#8] от "theanalyser":

  Дали сега ще сме с чалми или тюбитейки ако христянството не е налагано със сила е доста просторна тема.
  Никой не твърди че трябва да допускаме ислям да се налага по същия начин, но това няма да стане като твърдим че християните са толерантно защото са христяни. Толерантни са защото са цивилизивани и живеят достатъчно добре за да ценят своя и чуждия живот.

 71. 71 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  А защо изобщо се отделя внимание на виртуоза по научен комунизъм дрОгаря Е.Дайнов?
  Впрочем, на всики, които им се привижда смъртта на християнството, ще ги посъветвам да пообиколят из България и да видят колко много нови църкви са построени, особено през последните няколко години. Вярно, пълнят се през уикенда и по празници, но посещението веднъж седмично на църквата не те прави "по-добър" християнин. А живота, който живееш.
  За съседните Румъния, Гърция, Сърбия и Македония не искам да отварям дума. Християнството, в частност източното православие, е меко казано във възхода си.
  Но така е навсякъде, където хората не са се радвали, че са под мазния и миризлив съветски ботуш, а просто са го търпели.

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дрънкане на глупости.
  Европа принадлежи на банкери, политици и бюрократи. Всичко друго е следствие от този факт.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 73. 73 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#41] от "rldkfl":

  Защото идеята за съвременния тип технологична наука е доста нова. Бих казал, на около 200-250 години.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 74. 74 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#65:"Климент Горанов"]Виж какво се е случвало на минаретата по времето на Стамболов.[/quote]

  Нормално, българският национализъм се ражда в контрапункт на исляма. Не защото българите са големи фанатици, а защото да си българин е значело/значи а) че говориш български б) че си християнин /или поне не си мюсюлманин/. Можете да видите такива националистически тенденции в борбите на Ирландия за независимост /католици-протестанти/, в руския национализъм /православие срещу западните църкви/ и т.н.

  Мисълта ми е, това е етнически - не толкова религиозен конфликт. Религиозни войни, като 30-годишната не са водени от Европейска сила поне 400 години вече.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 75. 75 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#65:"Климент Горанов"]Религията влияе много силно и войните в Европа, къдено протестанти, католици и православни също доста често се избиват. [/quote]

  След 1648 г. в Европа практически отсъстват такива "избивания". Ако говорите за конфликта католици-протестанти в Ирландия, той е по-скоро етнически, не религиозен - католиците са ирландци, които искат независимост, протестантите са по-скоро британски лоялисти. Отново, това не е религиозен конфликт, а националистически, където религията просто е маркер за национална идентичност, както езика.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 76. 76 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Леле, каква попщина православническа се е развихрила тук! Май много хора все още не са наясно, че сме в 21 век.

 77. 77 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Европа е на тези, които, стъпили върху солидарността, съпричастността, взаимното уважение и признаване правото на другите за стойностен живот, генерират ползи за общността и за себе си и това им дава основанието и самочувствието да се радват на принадлежността си към съюза. Проектът ЕС, имайки предвид многообразието на етноси, религиозни нагласи, социални категории и професионални гилдии, е възможен единствено ако всички приемат и спазват законите, поставят човек в центъра на внимание и зачитат неговите права. Издигането на една религиозна група над друга и поставянето на едни културни и верски ценности над други, неминуемо води до конфликт. Европа, независимо от историческите си особености и традиции, не е и не може да са охарактеризира като "християнска", "мюсюлманска" и пр. Тя е место, където свободата на мисълта и правото на избор, в рамките на Европейското законодателство, стоят над всичко. За мен статията е двусмислена и като цяло - посредствена.

 78. 78 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 605 Неутрално


  [quote#71:"sam_vimes"]За съседните Румъния, Гърция, Сърбия и Македония не искам да отварям дума. Християнството, в частност източното православие, е меко казано във възхода си.
  Но така е навсякъде, където хората не са се радвали, че са под мазния и миризлив съветски ботуш, а просто са го търпели. [/quote]

  Ето пример за краен примитивизъм, насаждане на нетърпимост, посочване, отрицание и заклеймяване на различния.
  Господина Попа с истинското си лице!

 79. 79 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако ислямистите станат не мнозинство, а 30-40% в Европа бъдете сигурни, че няма да питат кой е илюминат, кой е атеист, кой е комунист, кой либерал, кой демократ.Ще ви нахлупят чалмите, бурките и ще ви обрежат на стари години без да ви питат. Ако не - сатър.
  Тия преливания от пусто в празно ще са до време. Питайте сърбите в Косово, или християните, кюрдите, шиитите и азидите под управлението на ИДИЛ. Много смешни хора сте, мислите, че някой изобщо ще ви даде думата да обсъждате аспектите на Исляма и дали е традиционен или радикален. Исляма е един - традиционно радикален.И ако ония чичиковци и лелки в Брюксел продължават да замитата всичко под килима нищо добро не ни чака.

  ZeroOne
 80. 80 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#79] от "ZeroOne":

  Ти какво точно предлагаш. Нов кръстоносен поход! Да вземем меч в ръка и да поддържаме баланса чрез физическо изтребление на нарастващия брой друговерци! Да подложим на гонене и тормоз всеки, който не иска да приеме християнството! Да ги покръстваме при влизане в европейския съюз.
  Не мога да повярвам, че Държавата, медиите и обществото си затварят очите пред нарастващия брой опасни психопати, които елиминират всяка възможност за нормално съжителство между лица с различни възгледи.
  Все пак, да ти кажа нещо успокоително. Вече и в България се говори за мащабни образователни програми, финансирани от ЕС, които ще дадат възможност на рисковите за религиозно радикализиране групи да осъзнаят, че модерните общества, свободата и европейските ценности предполагат модел на поведение, различен от внушавания било то от ислямисти, било то от други фанатизирани общности.
  Специално у нас битката за териториално налагане на едно или друго вероизповедание не преследва фундаментални резултати. Тя има съвсем тривиална цел - финансово облагодетелстване - чрез директни приходи или косвено, чрез обсебване гласа на контролираните територии.
  Според мен тези, които опитват да изградят стена между християни и мюсюлмани в България нанасят най-големи вреди на обществото. От една страна се забавя адаптирането към европейските ценности и от друга-подкопават се устоите на равнопоставеността и мирното съжителстване, като се прокарва опит за религиозен диктат. Именно последното разруши добруването между сърби и косовари.

 81. 81 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#80] от "ivanso":

  Човек, който да говори с толкова много клишета и в крайна сметка да не казва нищо, от дълго време не бях виждал. Това се отнася и за предишните ти постове тук. Браво!

 82. 82 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Монументална ,но изключително неясна статия.Много парадокси има в нея. '' Просто сме натъпкани всички в един прогизнал от времето корабен трюм,човек до човека,нелепост до нелепост,нежност до нежност,глупост до глупост,части от нещо си....Няма накъде!'' Йордан Радичков. Мисля че той е казал всичко с едно изречение,дано авторът на статията го разбере!

 83. 83 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 538 Неутрално

  [quote#80:"ivanso"]Да подложим на гонене и тормоз всеки, който не иска да приеме християнството![/quote]

  Само мюсюлманите, че са бая и имат вредни идеи.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 84. 84 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#81] от "sam_vimes":

  Винаги ме е удивлявало самочувствието на лица, чийто реален принос към развитието и благосъстоянието на едно общество граничи с абсолютната нула и същевременно с това са ограничили културните си познания и разбирането за света до лицемерното усвояване на една единствена книга. Както се казва, никой не може да излезе извън очертанията на собствения си кръгозор. Въпреки това, ако не беше измамник, нямаше да бъдеш токова жалък. Поговорихме си! В реалния живот, повярвай ми, това никога няма да се случи.

 85. 85 Профил на enero
  enero
  Рейтинг: 374 Неутрално

  много слаба аргументация. Автора вади буквално отделни думи от текста на Дайнов и поставени извън контекста ги "осмива". По-скоро подиграва. Без връзка с потока на аргументи.
  Лъха на бездушие, нафукана многознайковщина и... слаба ракия. Така не се води спор.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  .
 86. 86 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Чия е Европа? На този тъй лапидарен въпрос най-верният лапидарен отговор би бил: На САЩ. Но както въпросът, така и отговорът, са далеч от същността на спора, свързан с терористичния акт в Париж и начина, по който му беше отговорено. Така че същинският въпрос всъщност е: Какви трябва да са основите и същността на съвременната политика?

  На този незададен въпрос спорещите съвсем консенсусно отговарят: Трябва да се защитават ценностите! Само че макар да са единни в мненията си за това, че се защитават християнските или европейските ценности, по някакъв странен начин тримата ценители на едни и същи ценности спорят, кой от тях защитава най-истинските ценности. Защо, по дяволите?

  Ако обаче направим крачка встрани и си зададем въпроса, християнски ли са християнските ценности на християнска съвременна Европа, ще трябва да признаем, че комай не са. Защото всички са съгласни, че квинтесенцията на Библията, където са дадени християнските ценности, са десетте божии заповеди, написани в раздел „Изход”, глава 20 от Стария завет. Но ако си ги прочетем и се замислим, ще видим, че това не е вярно.

  Защото според втората божия заповед, хората, които признават този Бог, който е издал тези заповеди, не трябва да имат кумири и не трябва да изобразяват нищо, което е на небето, на земята, под земята и под водата. А нима християните, вярващи в този Бог, нямат икони с изображения и на Бога, и на ангелите?

  Една от най-защитаваните е шестата божия заповед, която гласи: Не убивай! И макар съвременните неолиберални идеолози да са за пълно разделяне между държава и религия и за ненамеса на религията в политиката, те налагат тази религиозна заповед на християнството като член в своите конституции и законови системи. Пък и щом политиката трябва е напълно отделена от религията, защо тогава съвременният неолиберализъм приема като свои политически ценности християнските ценности? И ако е така, не означава ли това, че борейки се срещу ислямския фундаментализъм, неолиберални държави като САЩ и държавите от ЕС на практика искат да наложат на света своя християнски фундаментализъм?

  От друга страна до шестата божия заповед, която забранява убийството и е въздигната в ранг на недосегаема християнска ценност, е седмата божия заповед, която гласи „Не прелюбодействай!” и която е точно толкова категорична, колкото и шестата. Но като се вземе предвид, че за Библията хомосексуализмът, предбрачният секс, брачната изневяра и содомията са прелюбодействие, същите тези фактори, които налагат със закон шестата заповед, по същия начин със закон забраняват изпълнението на седмата. Защо, господа патриоти на християнските ценности?

  И изобщо какво означава политическият (и нравственият) термин ЦЕННОСТИ? Що е ценност и с какъв аперитив се консумира тя? Защото по някакви неказани причини въвеждайки важния за техните теории термин ЦЕННОСТИ, неолибералните политолози и идеолози са забравили да ни кажат какво е неговото същностно съдържание. Кога едно нещо е ценност и кога не е.

  Но терминът ЦЕННОСТ е производен на понятието ЦЕННО. От което следва, че за да бъде нещо въздигнато в ранг на ценност, това нещо трябва да е ценно винаги, навсякъде и за всички. А ако се поогледаме, ще установим, че около нас такива неща няма.

  И наистина, нека вземем живота на човека, който от всички се признава за висша ценност. И наистина, за самия мене моят собствен живот е над всичко, защото губейки живота си, аз губя абсолютно всички, дори и самия себе си. Не чак толкова, но много ценен е за мен животът на моите близки и приятели. Не особено много, но за мен е ценен и животът на моите познати. Докато за всеки останал човек на планетата неговият живот за мен е нещо, което ценя, но повече платонически, отколкото реално. А когато става дума за живота на моя най-голям враг, за него не само че не бих дал дори и пукнат грош, но и бих се радвал, ако го загуби по някакъв начин, в това число ако бъде осъден на смърт и екзекутиран.

  Следователно, можем да направим извода, че да, животът като обобщено абстрактно понятие или като термин е наистина висша ценност, но конкретният живот на конкретната личност е висша ценност само за тази личност и евентуално за няколко най-близки на нея хора, като майка, баща, брат, сестра, съпруга (съпруг), собствени деца или внуци и други подобни. За другите хора нейният живот е не много висока ценност, а за враговете това е не ценност, а нещо като антиценност. А нали при наказателните дела в съда става дума не за живота изобщо, а за живота на престъпника и на неговите жертви?

  И така, тъй като нямаме много място, накратко: В политиката за ценности са обявени интересите. Но не всички интереси, а само интересите на притежаващата най-голяма власт и най-много богатства прослойка на елита. На високо ниво противоречията между интересите на хората не се различават особено, поради което на това ниво противоречията са почти незабележими. Но колкото по-надолу слизаме по социалната стълбица на обществото, толкова разликата между интересите на социалните групи стават по-различни и на различните хора стават по-различно, поради което се променят и техните ценности. Само че докато си служат със сакрализираната терминология на неолиберализма, предметът на техните спорове изглежда нелогичен, защото и едните, и другите, са приели един вид ценности. Макар за някои от спорещите между официално приети ценности и реални интереси може да има огромна разлика.

  Спорният въпрос в медиите, в който сме замесени, на теория е за това, коя ценност каква е и колко е голяма. Спор за ценности. Затова в него се намесват хора и събития, които нямат нищо общо с възникналия реален проблем. Но на разумните хора им е ясно, че теорията за ценностите е чиста измислица, която не трябва да се взема предвид при решаването на особено важни външнополитически проблеми. Затова на практика проблемът в спора е каква политика трябва да се води. Дали трябва да тръгнем ва банк, като демонстрираме пълното одобрение на направеното в Париж от политическия елит на Европа и на света, като по този начин помогнем на ислямските фундаменталисти да привлекат широки маси от още не чак толкова рационалния ислям, или трябва да се поограничим в глупостите, които пишем, казваме или показваме ( във вид на рисунки), като по този начин стесним човешката база на фундаменталисткия ислямски тероризъм.

  В този спор съм на страната на Дайнов, макар че иначе изобщо съм против него.


 87. 87 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#77] от "ivanso": ≪Европа е на тези, които, стъпили върху солидарността, съпричастността, взаимното уважение и признаване правото на другите за стойностен живот, генерират ползи за общността и за себе си и това им дава основанието и самочувствието да се радват на принадлежността си към съюза. ....≫

  Блажени са верующите! Така поне е писано в Библията. За съжаление, нещата на практика са драстично по-различни.
  á è ѝ ò „” –

 88. 88 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 605 Весело


  До коментар [#87] от "glog":

  Единствените действащи заповеди за записани в Конституцията, НПК, ГПК и пр., където са регламентирани рамките, според които функционира Държавата. От там на сетне всеки е свободен да избира нагласите си, поведението, бизнеса, професията. Успява според способностите. След като цитираните от теб "заповеди" не са вписани в законодателството, те нямат абсолютно никакво значение. Всъщност, въпросът е съвсем ясен: "Чия е Европа". Отговорът също: на тези, които създават блага и спазват Европейските правила. Всичко извън това е престъпност, тероризъм, фанатизъм, фундаментализъм, паразитизъм, манипулация, примитивизъм и тарикатлък. Ще ти дам и определение за последното: тарикат е лице, което опитва да придобие блага, несъответстващи на неговите принос и заслуги. Съжалявам ако това ви засяга, но според мен религиозните общности за крещящ пример за това. Единствено -консуматорство, стъпило върху страха, отчаянието, болката и надеждите на хората. Опровергай ме. Освен илюзии, какво друго са получили вярващите. Дали са по-умни, дали са по-успели, дали са по-здрави. Пълен провал по отношение на всички обещания. Най-добре организирани и с най-висок стандарт на живот са скандинавските държави, където религиозност почни липсва.

 89. 89 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Задълбочен анализ на автора с разумни аргументи, които е трудно да се оспорват. Пълен противовес на т.нар. анализ на Евгени Дайнов. Дайнов беше освен плъзгане по повърхността беше използвал всеки един прийом за изкривяване на фактите и за превратно тълкуване на казаното, същевременно демонстрирайки нулево интелектуално ниво. Разбирам, че трябва да се усвоят едни пари, но не и с цената да се превръщаш в маскара.

 90. 90 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#88] от "ivanso": ≪Единствените действащи заповеди за записани в Конституцията, НПК, ГПК и пр., където са регламентирани рамките, според които функционира Държавата.≫

  Спориш за неща, ок които, очевидно, не разбираш. На мен няма да повярваш, просто защото не съм съгласен с теб, а и не ме познаваш. Ако имаш познат, който познава на каква база сме станали член на ЕС, попитай го, има ли право нашият парламент да създаде закон, който противоречи на някоя директива на парламента на ЕС, макар това да не е забранено или да не е регламентирано от конституцията. Тогава можем да продължим спора.
  á è ѝ ò „” –

 91. 91 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  [quote#49:"гинка христова"]копирах статията,[/quote]

  Виждаш ли, че граматическите правила са важни? Така и не се разбира (от коментар 48) откъде си копирала статията; кой е авторът. Както си го написала, излиза, че ти си живяла в Бейрут и си била свидетел на всички тези неща.

 92. 92 Профил на cardozo.e.sa
  cardozo.e.sa
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Преди свободата на словото е свободата на мисълта. "Християнският фундамент" всъщност е съвкупност от догми. Християнското начало у Волтер е еволюционно. Колкото и авангарден да е един философ, той не може да прескочи няколко века. За 18-ти век - толкоз. 240 год. по-късно може и да си се развил малко повече, напр. като Евгений Дайнов, докато Димова-Николов кротко живуркат някъде около Просвещението.

 93. 93 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#6:"zidane"] не е ли преразход на интелектуална енергия цялото упражнение? [/quote]
  По нищо не ти личи, даже напротив

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 94. 94 Профил на yourstruly
  yourstruly
  Рейтинг: 379 Неутрално

  [quote#12:"Дедо Либен"]

  Страхувам се от момента, когато в Европа вместо Хелоуин ще се празнува[/quote]

  Да ти пикам на Хелоуина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK