Програмата Борисов 2.0 – ще може ли правителството да я изпълни?

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се ангажира с административната реформа

© Надежда Чипева, Капитал

Вицепремиерът Румяна Бъчварова се ангажира с административната реформаРеформите са тежки и спасение дебне отвсякъде, казва Петър Щурм Константинов в третата и последна част от анализа на управленската програма. В първите две той разгледа намеренията на правителството в икономиката, правната система, образованието.  "Дневник" ще публикува и други коментари за документа


За съжаление икономиката, здравеопазването, образованието и правораздаването не са единствените сектори, в които ситуацията е критична. Те излизат пред скоба, просто защото всичко друго зависи директно или индиректно от тях.


В действителност най-големите проблеми стоящи пред обществото си нямат министерства или отговорни парламентарни комисии – няма министерство на демографската криза, парламентарна комисия по спазване на правилата или работна група по младежката безработица и бедността.
Въпреки това, ако и доколкото в правителството има искрена воля за работа по зададената вече програма, би следвало поне в известна степен да има движение в положителна насока по някои от по-комплексните проблеми. Така например евентуален икономически растеж и подобряване на бизнес средата обикновено оказват влияние върху демографската тенденция (друг е въпросът, че в последните години стана ясно, че и продължаващи дълго антиправителствени протести също имат известно положително влияние върху раждаемостта и може би правителствата трябва да са особено внимателни да не свършат "добра работа" по този неволен начин), подобряване в здравеопазването директно влияе върху продължителността на живота и по-дългата трудоспособност, модернизирането на образованието дава шанс за намаляване на младежката безработица и така нататък.


Ето някои отделни акценти от програмата на правителството в секторите, които няма да разгледаме цялостно.


Енергетика и "Южен Поток"


Малко изненадващо официалният правителствен документ отново твърди, че България продължава работа по газовата тръба. За пореден път е необходим нов анализ върху икономическата съобразност на проекта и зелена светлина от Европейската комисия. Това е неочаквано предвид че в момента никоя от заинтересованите страни няма интерес да строи. От наша гледна точка безброй пъти стана ясно, че потокът не е икономически издържан. Покрай събитията в Украйна Комисията няма политически интерес да гради мостове с Русия. Самият Путин в момента няма нито икономическата възможност, нито политическия интерес да работи за финализирането на тръбата. Единственото обяснение за това програмата да включва продължаване на анализа би могло да бъде да не се пречи на евентуален арбитраж, в който засегнатите български компании да са страна, но при това положение можеше в програмата да е пише, че правителството ще се бори за защита на интересите при такива обстоятелства.


Другите основни идеи в енергийната програма са либерализирането на пазара, включително и възможността потребителите да избират между няколко доставчици на електроенергия, подобряване на енергийната ефективност на 50% от сградите до две години (разбирам саниране на блоковете) и комплексен анализ на разходите в енергетиката. И трите теми отварят повече въпроси, отколкото отговори дават и би следвало да минат през сериозна обществена дискусия и да бъдат изпълнени по начини, които да балансират честно между различните обществени интереси. В крайна сметка работата на управляващото мнозинство в сектор "Енергетика" ще бъде оценена предимно по това как ще бъдат затворени тези основни теми.


Транспорт


Докато позицията на втория кабинет на Борисов по отношение на строежа на пътища, магистрали и софийското метро е ясна, то въпросът с реформата на Българските държавни железници не изглежда да намира отговор в правителствената програма. С изключение на няколко общи фрази за железниците, не става ясно как точно ще се направи реформата и ще има ли достатъчно воля, за да спре държавата да субсидира с парите на данъкоплатците трасета, зад които в момента не стои икономическа логика. В последните си изказвания премиерът Борисов и министър Московски все пак обещават, че в най-близко бъдеще ще има готова стратегия за реформа и явно ще трябва да изчакаме до тогава за да видим истинските намерения на правителството в сектора.


Административна реформа


Правителствената програма поставя акцент върху административна реформа, водеща до функциониращо електронно правителство. Без документът да влиза в пълна конкретика по въпроса, от отделните цели и мерки личи, че вторият кабинет на Борисов и отговорният вицепремиер Румяна Бъчварова си поставят за цел да бъде свършена сериозна работа в това направление. Невралгичните точки на реформата са предоставянето на повече електронни услуги (описани например като "петдесет референтни услуги в общинските администрации"), създаване на единни центрове за административно обслужване и създаване на инфраструктура за комуникация между отделните агенти на държавната администрация.


Доколкото реформите в различните сектори имат изявено различни характеристики (здравната е най-тежка, образователната е най-спорна, административната е най-комплексна), от общия правителствен документ не можем да сме напълно наясно колко време ще е нужно за да се свърши определено количество работа, а още по-малко колко ще струва това. Все пак основните насоки в частта с административната реформа отговарят на обществените очаквания за бърза и ефективна администрация от европейски тип и са достатъчни, за да служат за база ресорът да бъде държан под отговорност. От ресорите, които след формирането на коалиционното правителство бяха разпределени на ГЕРБ, административният изисква най-силен реформистки заряд и предстои да се види дали Румяна Бъчварова е правилният човек за работата.


Обобщение – ще изпълнява ли наистина правителството реформаторската си програма?


Както написах в първата част, почти всички правителствени програми досега бяха разумни, логични и отговарящи в една или друга степен на обществените очаквания. Проблемът винаги беше, че поради разнообразни причини никое правителство не успяваше да ги изпълни, или дори да работи в посока на изпълнението им. Къде заради коалиционни боричкания, къде заради вродена боязливост и хроничен страх от личности - реформатори, къде поради лични или системни грешки, реформите не се състояха.


Програмата на "Борисов 2.0" е малко по-добра от предишните. По-конкретна, по-изчистена и показваща по-ясно какъв е пътят към реформите. Това което никоя програма никога не казва е дали в действителност ще бъде изпълнена и ще стане част от обществения живот или ще остане само мастило върху хартия и битове в харддискове.


Това е и въпросът пред настоящия правителствен документ – налични ли са необходимите воля, умения и системни фактори, за да бъде правителството успешно поне в някои от набелязаните сектори? От правителството на Иван Костов насам, само първият кабинет на Борисов беше в по-добро положение да се превърне в успешен. Това според мен не се случи. "Борисов 2.0" е от една страна в по-тежко положение – сложна коалиционна конструкция, абсолютно критично положение в повечето сектори и нестабилна вътрешна и външна дългосрочна перспектива. В други отношения "Борисов 2.0" съществува в по-благоприятна страна – за първи път от Костов насам обществото наистина иска реформи, правителството разполага с известен ресурс на външна подкрепа и в крайна сметка дойде на власт не с обещанията за реваншизъм, а със заявката за промяна.


Реформите, обаче, са тежки и спасението дебне отвсякъде. За това и пътят към изпълнението на програмата е през силната политическа воля и умението на главните действащи лица (вицепремиери, министри, парламентаристи във важни комисии, партийни лидери) да лавират насред препятствията и подводните скали, поставени както от тези, чиито интереси биват засегнати от реформите, така и на онези, които ще им пречат, въпреки че номинално са част от същия отбор. Предният кабинет на Борисов не успя да се превърне в реформаторски заради втората група от хора. Дали този ще успее предстои да видим.


А за да изпълним нашата част от сделката, за да се държим като нормално европейско общество, след като искаме нормални европейски политици, следва да бъдем взискателни и да следим и контролираме работата на правителството. Това изисква да подкрепяме, когато се работи в правилна посока или да излезем отново на улицата, ако обявената програма не се изпълнява.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Изпълняването на чиновнически програми е оксиморон.
  Реформата трябва да дойде от долу на горе:
  1. Задават се приоритети
  2. На базата на заявените приоритети се изготвят различни програми с план как да се изпълнят
  3. На изборите се оценяват всички програми, от които най-одобряваните печелят и веднага след това започват реформите.
  В нашия случай няма нищо подобно. Има само първа точка - българите отдавна са задали приоритет, а именно - да има СПРАВЕДЛИВОСТ в това общество. При одобрение от 10 % на съдебната система, не знам колко по-ясно може да бъде изразено общественото мнение. Очевидно единствено тези които са облагодетелствани от липсата на справедливост гласуват доверие в съдебната система, за съжаление и управляват цялата държава. Поради това точка втора не може да се състои и си остава на точка едно.
  Решението е 90-те процента да се организират сами и да направят план как да стигнат до точка 3 при положение, че по пътя е заседнала престъпна организирана група, известно под кодовото име "Няма така държава".

 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Цитат от статията:"Програмата Борисов 2.0 – ще може ли правителството да я изпълни?"

  При добро желание, вероятно да!
  По-скоро въпросът е: Ще има ли желание, и ще започне ли, да я изпълнява? Или ще си останат само с добрите намерения!

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Програмата" е проформа. Колкото да има нещо написано за пред електората.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Кой нормален човек и по силата на каква логика може да очаква нещо смислено от Борисов и Цветанов. Те нямат образование.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Програмата не е толкова радикална колкото искат повечето българи, дано все пак успеят да я изпълнят. Бих смятал за успех изпълнение на да кажем 70%.

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  Проблемни са енергетиката и бюджета.Ако искат да успеят ,да замразят ЮП и да започнат либерализацията на енергийния пазар, но май не им стиска.

 7. 7 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#5:"foxa5"]
  Програмата не е толкова радикална колкото искат повечето българи, дано все пак успеят да я изпълнят. Бих смятал за успех изпълнение на да кажем 70%.[/quote]

  Празни надежди ...
  (пакетирано на: '89г.)(срок на годност: инфинити)

 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  За 3.5 години "управление" на неконтролируемия хаос в периода август 2009-март 2013 година Борисов унищожи 245.000 работни места като наду двойно безработицата от 6.8 % на катастрофалните 13.8%, докара дефлация, забатачи икономиката в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година, наду лихвен балон в КТБ Като удвои държавните пари там при нулев контрол, съсипа съдебната система, увеличи корупцията, спряха му фондовете заради катастрофалните резултати в програмния период 2010-2013 година, изяде фискалния резерв, изтърбуши резерва на Здравната Каса, уволни Дянков като доказателство за катпстрофалната си политика и беше изгонен като единственият с Жан Виденов от Народа.
  Резултатът от второто му олигархично "управление" ще е същият -

  Катастрофа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  И да не може,важното е да се тръгне във вярната посока за изпълнение и народа да не се подвежда по разни тъпи леви идеи и пак да повярва в социалната загриженост на левицата.

 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  Борисов 2.0 – ПРЕЗАРЕЖДАНЕ !!!

 11. 11 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Весело

  Всяка програма си има дамарче - Рапорт даден и пак напред ...

 12. 12 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 596 Неутрално

  За мен има няколко важни неща, които съм почти сигурен, че няма в тази програма, да не говорим че и това което има вътре не е сигурно дали ще се изпълни. Който я е чел да казва, според мен тези неща бавно, но методично унищожават българското общество:
  1. Нови наказания и контролна система върху всякакви области, свързани с ощетяване на българската природа, разследване, прекратяване и меморандум на всякаква незаконна сеч и застрояване, същите мерки важи и за иманярите.
  2. Нова програма за ИТ обучение от начална училищна възраст,
  премахване на "обикновените" гимназии и създаване на специални учебни заведения с различни насочености и приоритети за ученици с различни умения и потребности.
  3. Нова система за спешна помощ. Нови правила, изисквания, критерии, наказания, отговорности в сферата на здравеопазването. Тук трябват много големи промени. Не съм на ясно кои може бъдат конкретните стъпки, важното е генерална промяна на философията и ликвидиране на всякаква корупция и търговия със здраве.
  Защо са тези три - природата не се възстановява бързо, образованието играе огромна роля за бъдещия човешки ресурс, с който ще разполагаме (в лицето на следващото поколение), а междувременно България е шеста в света по смъртност, което значително намалява сегашния ни такъв.
  Естествено покрай тези проблеми, които касаят дългосрочното развитие и трябва да бъдат решение генерално веднага, още няколко неща могат да бъдат полезни за моментното състояние:
  1. Реформа в полицията, оптимизация (тотална чистка на тази неефективна машина, харчеща огромни ресурси)
  2. Реформа в съдебната система (изцяло нова конституция)
  3. Децентрализация на държавата, ликвидиране на тази сбирщина, в която участват най-различни индивиди от всякъде, а вземат решения за всички, комфортно прикрити в София.

 13. 13 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#15] от "Фронт за Национално Обединение":

  http://www.segabg.com/pic/11707/736813-l.jpg

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  ами то вече я изпълнява . дори голямата част е изпълнена . и къде в програмата се виждат реформи . реформа ли е да прескачаш погасителна давност при зо , или чпф преливане в нои ? други конкретни стъпки и идеи да е видял някой . поставянето на калинки - стръвници на ключови позиции не е реформа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 931 Весело

  Програмата Борисов 2.0 – ще може ли правителството да я изпълни?

  Не само ще я изпълни а ще я преизпълни! Напук на всички комунета, турци и ченгета!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Какво да се каже относно текста.
  Всеки може да предложи допълнения към програмата 2.0 и също пак всеки може да изкаже съмнения, аз лично съм и сигурен, че ще останат неизпълнени неща, дано не са много, но и това не е сигурно.
  НО това според мен не е само плод на генерираните и изказвани под път и над път подозрения, че има заговор (ГЕРБ и ДПС), че РБ е купен или служи само за прикритие на въпросния заговор, а по много по-прозаична причина, по-точно две причини.
  Едната е всеизвестна - въпросните реформи са наистина много на брой, в различни сфери и са много тежки, респетивно те срещат и ще срещат включително и нашата съпротива, когато на някой от нас лично му пречат.
  А втората е още по-простичка - елементарен страх - виждате тази година има избори, догодина също и то.. мандата мина, а с всяка стъпка по коя да е от реформите, определена група хора са настъпени и няма как да не се разсърдят, обидят и гласуват за популистите.
  Аз лично бих обърнал внимание на управляващите, че нещата са съвсем други, аз бих казал, че не извършването на реформите може да ги прецака на изборите и това се вижда и от социологическите проучвания, дано го видят и те.

 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Любопитно

  Гамлет

  Tо be Mе?
  Not to be?

  В ссср?
  Или в 2?

  Вечна дружба
  или Не?

  "Програмата Борисов 2.0 – ще може ли правителството да я изпълни?"

  още Fuss:

  "Сензация!Бомба! Нечувано и невиждано-Борисов (почти) призна за руска намеса в България"

  Рублата днес отново се обезцени спрямо еврото. Как ли ще се отрази това на рубладжийството в европейска България?

  След като многократно съм регистрирал проруските сигнали на Бойко Борисов във всичките му управленски роли, днес трябва да отбележа за протокола първият му (мъгляв) опит да каже нещо различно от клишетата за „вечната дружба” по темата, макар и отново гарнирано с приказки от името на всички българи за обичта на България към Русия.

  В реч на форум на Американската търговска камара Бойко Борисов се разсърди на Турция и Русия ( с акцент повече върху Турция).

  За южните ни съседи каза, че не постъпват честно спрямо нас, като ни изместват ( в руските намерения) чрез „Турски поток”, а към Русия отправи упрек, че би трябвало да ни (про)дават газа на по-ниски цени, като на Германия, щом толкова ни обичат.
  ...
  ...
  ...

  ivo.bg

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#1] от "terorio":

  Няма как и няма такава система в света, в която реформите да идват "отдолу".
  Отдолу има ясен натиск - чувство за несправедливост или икономически интереси на определени групи, но просто няма система, която да анализира натиска и да го преведе на езика на нещо като обществен договор или в по-простите случаи закон или правила. Това се видя много ясно и при протестите през 2013, около сметките за ток и дори и при доста по-смислените протести срещу Орешарски и коалицията Местан/Станишев.
  Поне известните ни начини за прокарване на желанията "отдолу" са два - чрез партии в парламента или чрез революции.
  Дано поне живота ни предпази от втория вариант.

 19. 19 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Благодарение на РБ, има някаква надежда.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 20. 20 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Предния път остави почти 200 хил. безработни повече. Сега колко ще са.
  бб треба да бъде съден за геноцид

 21. 21 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ще се изпълни колкото се изпълняваха програмите на ЦК на БКП от Тошовото време.
  Защото правешкият шут е ментор, патрон и кумир за Рапона.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#12] от "terorio":

  Това разсмива - "За мен има няколко важни неща, които съм почти сигурен, че няма в тази програма".
  И е искрено.
  А ако говорим сериозно, освен че не е лошо човек да прочете преди да изкаже твърдение за липси, още по-важно според мен е като предлага разни неща, да прояви малко скромност.
  Иначе ще стане като с разговорите между мъже, особено на маса - всички разбираме от футбол и жени, та покрай тях и от всичко останало, като политика, образование, здравеопазване или правосъдие.

 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  [quote#20:"calc"]Предния път остави почти 200 хил. безработни повече. [/quote]
  определено проблема не е в това . истинската реформа е да предложиш алтернатива и и възможности на тези безработни . а има много за чистене в администрациите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Любопитно

  Перде Прима

  С Куневица Пръмовица
  Тодорживковска Девица

  леводесните пространства
  да обхванем с постоянство
  неотклонно и глобално.

  Десно, Лево и Централно.

  До коментар [#9] от "chicago514":

  И да не може,важното е да се тръгне във вярната посока за изпълнение и

  народа да не се подвежда по разни

  тъпи леви идеи и пак да повярва в социалната загриженост на левицата.

 25. 25 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Весело

  Щом Янето се включи, сичко ша е наред

 26. 26 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#23] от "deribeev":

  [quote#23:"deribeev"]определено проблема не е в това[/quote]

  Огромен проблем е това, ама...
  ББ няма екип за елементарните неща. Самият той е нула.

 27. 27 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Програмата Борисов 2.0.

  Никога не са ми харесвали бета версии !

  Бъгава отвсекаде.

  Чакам да излезе следващата - Борисов 2.1

  )))

 28. 28 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Авторът е акционер (едър) в Майкрософт.Толкова е оригинален,остроумен,съдържателен и какво ли още не...Абе журналист от независима медия,това е.

 29. 29 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#26:"calc"]ББ няма екип за елементарните неща[/quote]
  ГЕРБ са единствените, които имат истински екип, способен да работи ефективно във всички сектори! "Дългите резервни скамейки" на различните крила на БКП лъсваха многократно през годините - на лявото й крило (БСП) - по време на кабинета "Орешарски", на ортодоксалните комунисти (ДСБ) - в момента. Изтърканите до втръсване мутри на прехода - Ваньо Шарков, Гроздан Караджов, Москов... - са доказали в годините, че освен да лъжат и крадат, друго не умеят. Въпрос на време е да го докажат отново.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  "Програмата Борисов 2.0 – ще може ли правителството да я изпълни?"

  Повечето нямат и намерение. Тя е направена за пред ЕС.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Състоянието на всички сфери в държавата е катастрофално.
  Ще може ли това управление да се справи?!
  НЕ!
  Тогава, защо допускаме да ни катастрофира?!

 32. 32 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#31:"dedo pepo"]Ще може ли това управление да се справи?!
  НЕ! [/quote]
  А кое ще може? Коалиция БСП+ДПС+АБВ, може би? Или пак ще ни убеждавате (за 14-та поредна година) как трябва да се състави "експегртно - пгрограмно" правителство, начело с главния акционер в КТБ - др. Костов?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 33. 33 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 401 Неутрално

  "ВОДЕЩИ ПРИНЦИПИ
  Върховенство на закона
  Демократичност
  Честност и отговорност
  към гражданите" - от програмата

  Дори само да не отстъпи от тези принципи, ще е направило много. Не е и особено трудно, щото базата за сравнение е ..., абе Орешко Пеев Сергишев.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 34. 34 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Неутрално

  никакви реформи не може да има докато милиционерите от герб са във власта .

 35. 35 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#34:"Stewie"]милиционерите от герб[/quote]
  Милиционерите са си баш в ДСБ и ДБГ - двете "десни" формации, които участваха в новото ОФ и аферата "Костинброд"!

  http://parlamentarniizbori.blogspot.com/2013/04/pregled-na-pechata-dnes.html

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#4] от "socialen":


  ,,Кой нормален човек и по силата на каква логика може да очаква нещо смислено от Борисов и Цветанов.
  .................................................................................
  ,, Те нямат образование.,,

  Е да не моят да са равняват с твоя любимец, шивача на шинелените копчета и лъскащ кокардите на шапките.
  Тва са казва више образование да моеш да определиш кое копче на кой шинел отива и как са лъскат кокардите на шапките

 37. 37 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#31] от "dedo pepo":

  ,,Тогава, защо допускаме да ни катастрофира?!,,

  Ти и без туй си един дедо пепо, беги при тойта партия столетница

 38. 38 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#31] от "dedo pepo":

  ,,Тогава, защо допускаме да ни катастрофира?!,,

  Ти и без туй си един дедо пепо, беги при тойта партия столетница
  ......................................................................
  Която за кой ли път ни катастрофира

 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "сидер":

  Един чужд език белким да бяха научили. 4-5 думи поне. Пълна неграмотност.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Ако Борисов отново се уплаши от реформи и продължи да се заиграва с ДПС,реформаторите нямат място в такова правителство.

 41. 41 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#39] от "socialen":

  ,,Един чужд език белким да бяха научили. 4-5 думи поне. Пълна неграмотност. ,,

  Ми Руският, ми шопският, ни са ли чужди езици ве

 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#41] от "сидер":

  Пълно невежество.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 401 Весело

  Програмата Борисов 2.0

  Има троянски кон и разни други гадини, каквито се сетите..
  ))

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3381 Весело

  До коментар [#42] от "socialen":

  ,,Пълно невежество. ,,

  Ей, не обиждай братята руснаци, тва да знаиш език говорен от 500млн руснаци ко знаиш ти ве

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  До коментар [#4] от "socialen":
  До коментар [#3] от "socialen":
  До коментар [#8] от "socialen":

  Като ще плюеш поне пиши нещо което има смисъл.
  Да се чуди човек кой ти плаща за тези глупави лозунги и декларации!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Програмата на "Борисов 2.0" е малко по-добра от предишните. По-конкретна, по-изчистена и показваща по-ясно какъв е пътят към реформите. [/quote]

  Добре че се включи и Реформаторския блок!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#46:"Храбър"]Добре че се включи и Реформаторския блок![/quote]
  Ха-ха-ха-ха... тежестта и приноса на радикалното крило на БКП са толкова силно осезаеми, че се налага платеният тролетариат да напомня за тях, че да ги спомене някой. Факт е, че се изпълнява програмата на ГЕРБ. Колкото и да подскачате наоколо и да викате "браво на Радан", "реформаторите бЕха" и т.н. , няма да повишите "значимостта" на десетте купени с крадени пари депутата, които вкарахте в НС.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 48. 48 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#44] от "сидер":

  При Борисов и Цветанов, и електората им цари пълно невежество. По силата на каква логика тогава нормални хора ще вярват, че тези двама неграмотници са в състояние на нещо смислено. Добре, че сте едва 1/6 или има-няма 15% от българските избиратели. Останалите 5/6 или 85% от българските избиратели имат разум.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 49. 49 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#29] от "avatar":

  кажи ми, че си платен клакьор, алтернативите са много по-зле. ти нисък ешелон номенклатура ли си? защитаваш я с такъв патос.. разбира се, има и алтернативна хипотеза - снабден си с айкю 50..

 50. 50 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо ли се сещам как завършвахме отчетните доклади в началото на 80-те години: "Независимо от някои трудности и слабости, през отчетния период работата мина общо взето добре".

 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Написаното не е програма, а партийни тезиси. Предназначено е за непретенциозен народец, който е доказано безпомощен срещу пропагандните машини и е хранен с тезиси не от вчера. Народец, който вижда, че животът му е жалък, но вярва дори на супер айдуци, стига да му обещаят светло бъдеще.

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Весело

  Не знам... Цяла количка с корупционни папки внесе в Съда.
  При предишния ГЕРБ.

  Съдът се задръсти с такова "наред".

  До коментар [#25] от "mahjongg":

  Щом Янето се включи, сичко ша е наред

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  Факт: Кунева се включи като Вицепремиер
  от Реформаторския блок.

  Изводи можете да направите самостоятелно.

  До коментар [#47] от "avatar":

  Добре че се включи и Реформаторския блок!
  - цитат на коментар #46 от “Храбър”

  Ха-ха-ха-ха... тежестта и приноса на радикалното крило на БКП са толкова силно осезаеми, че се налага платеният тролетариат да напомня за тях, че да ги спомене някой

 54. 54 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Петре, Петреее, ти си щурмувай анализите, а пък аз ще ти кажа един простичък факт: Външният ни министър Д. Митов, който сега е на работно посещение в Берлин, уверява че Германия възстановява гаранциите за инвестиции в България. Когато "Кой" с хибриден костинбродски преврат узурпира властта, БМВ, Мерцедес и Фолксваген преустановиха работа по разкриване на нови производствени филиали у нас. Защо? Защото държавата Германия разбра кой е "Кой" и спря да поема гаранции за своите инвеститори в България. А сега, при това правителство, ги възстановява.
  Петре, Петреее, ти си щурмувай анализите...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 55. 55 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  До коментар [#54] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Верно ли бе? Чакам завода на БМВ, Мерцедес и Фолксваген значи. Ако не се случи в този мандат, ще знам че виновен е поредния костинбродски преврат.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 56. 56 Профил на postmodernity
  postmodernity
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#54] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Защо пишете толкова много глупости? Кога бизнесът от Германия е мислел да налее инвестиции в България?

  "Либерализъм - тази дума бих превел като стадно оскотяване..." Фридрих Ницше
 57. 57 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#56] от "postmodernity":
  Ами то е много просто! Пишеш в Гугъл примерно "планове или проекти на Мерцедес(или БМВ) да разкрие производство в България" и то си излиза. Хайде после обвинявай и чичко Гугъл, че пишел глупости...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 58. 58 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#48] от "socialen":
  "По силата на каква логика тогава нормални хора ще вярват, че тези двама неграмотници са в състояние на нещо смислено."
  ---------------------------------
  Ако ти сам беше граматически грамотен, би поставил въпросителна в края на това свое изречение.
  А що се отнася до споменатите "неграмотници", политически личности като Обама, Камерън, Меркел, Лопез и др. избират да общуват с тях, а не с "грамотните" политици, обитаващи на Позитано 20...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 59. 59 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#48] от "socialen":
  Ето ти пресен случай: Цветанов на молитвена закуска с президента на САЩ Барак Обама
  http://www.faktor.bg/novini/balgariya/37753-tzvetanov-na-molitvena-zakuska-s-prezidenta-na-sast-barak-obama.html
  Защо не са поканили Станишев или Миков, ами Цветанов?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 60. 60 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#59] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Защото Цветанов е васал.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 61. 61 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#59] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  САЩ никога не са имали скруполи да се забъркват с криминално проявени индивиди, когато се касае за интересите им.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 62. 62 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "avatar":

  [quote#29:"avatar"]ГЕРБ са единствените, които имат истински екип, способен да работи ефективно във всички сектори![/quote]

  менда?, горанов?, лукарски /е той не е от ваш'те/, цецко??? От това ви правителство само Москов и калфин поназнайват нещо

  Ятата от калинки ги знаем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK