СИРИЗА - ляв ренесанс или популизъм?

На снимката: Премиерът Алексис Ципрас протяга ръка към председателя на еврогрупата Йерун Диселблум, чиято сянка се вижда на стената.

© Pool, Reuters

На снимката: Премиерът Алексис Ципрас протяга ръка към председателя на еврогрупата Йерун Диселблум, чиято сянка се вижда на стената."Дневник" препечатва статията от портала "Култура". 


Победата на Сириза породи интересни теоретични дебати за характера й като партия. За едни тя е лява, за други е популистка, трети твърдят, че делението ляво-дясно и популизмът са загубили смисъла си като ясни понятия. Това е един от тези размити спорове, в които всички може да се окажат прави, ако няма опит за някакво дисциплиниране на употребата на думите. Този текст е такъв опит.


Сириза е объркваща партия от гледна точка на състав и идеология. Тя произлиза от амалгама на крайно леви маоисти и троцкисти, но днес зад нея стоят огромна част от средните избиратели в Гърция. В програмата й има много мерки, които могат да се разпознаят като леви: увеличаване на данъци и социални плащания, стимули за "истинската" икономика, край на "остеритета" и т.н. Но в нея има и много национал-популистки мерки и реторика, като излизане от НАТО, връщане от страна на Германия на нацисткия дълг към Гърция, национализация на банки, данък "богатство", и най-вече – безплатно здравеопазване и услуги за социално слаби, както и разширяване на "държавата на благоденствието" в условия на жестока финансова криза. И накрая, а може би и най-основното, Сириза е за оставане на Гърция в ЕС и разсрочване, намаляване на дълговото бреме на страната от Брюксел. Обективно погледнато, това е такъв fusion, че да търсим концептуална яснота в него би било безнадеждно. Но, от друга страна, липсата на понятийна яснота е сигнал, че ставащо просто е неразбрано.
Първото различие, което трябва да се прокара, е между популизъм и демагогия. Предизборното послъгване на електората – демагогията – е типично за много, да не кажем за всички съвременни партии. Популистът не се различава много от тях, макар че понякога неговите обещания наистина да звучат по-бомбастично и по-невероятно от тези на останалите. Нито пък е вярно, че популистите никога не изпълняват обещаното – сравнени с останалите партии, те едва ли съществено се отличават. Да, има разлика между това какво популистите твърдят, докато са в опозиция и когато влязат в управлението. Но нима при БСП например няма такава разлика? По същия начин и Сириза не може да бъде квалифицирана като популистка само въз основа на известна демагогия, която ясно присъства в политическите й послания.


Второ, общоприетата дефиниция в политическите науки е, че популизмът е олекотена, минималистична идеология, която противопоставя хората на елита. Хората са хомогенна национална общност, елитът е целокупно корумпиран и предателски. Популистите идват да го изметат и да възстановят суверенитета на народа, като следват неговата воля, накъдето и тя да ги отведе. Тази дефиниция е полезна, но тя рискува да обяви всяка нова, масова и силно критична към "естаблишмънта" партия за популистка. Такова объркване при нас се получи с НДСВ, което възникна като масово популистко движение около харизматичен лидер, но бързо след изборите се оказа, че харизмата е по-скоро въобразена, че партията има природата на средна или малка либерална формация, което и сравнително бързо доведе до загуба на масовия й характер. По същия начин Сириза може да се окаже преоблечен и поподстриган ПАСОК, повече или по-малко "нормална" европейска левица, която възниква на мястото на дискредитирани стари партии.


В този смисъл истинският въпрос за Сириза към момента не е дали е популистка – да, сега безспорно тя носи този силен популистки заряд, тя притегля към себе си всички, които са фрустрирани и искат да кажат едно голямо "не" на политическата класа на страната, която е "предала" народа като цяло. Въпросът е дали и доколко тя може да бъде лява? На мнозина този въпрос ще се стори странен – щом Бареков може да е ляв, защо Сириза да не може? Питането обаче е дали Сириза може да е "лява" в по-дълбок, по-определен смисъл от този, според който и Бареков е ляв (или десен).


Отговорът не е много лесен. Вярно е, че с увеличаването на данъците, вниманието си към социално слабите, готовността да се инвестира в "държавата на благоденствието", човешката политика спрямо имигрантите и други, Сириза се позиционира като "традиционна" европейска левица: дори като леко старомодна европейска левица от 70-80-те години, преди "третия път" на Клинтън и Блеър. Това, което дълбоко и съдържателно не се връзва с тази картина обаче, е, че сметката за тези социалдемократически по своя характер политики трябва да бъде платена от други, а не от "народа": богатите държави в ЕС, големите международни корпорации (банки включително), олигарсите. Те трябва да се откажат от вземанията си към Гърция или да станат субект на наказателни данъци (75%), което ще даде възможност за разгръщане – всъщност по-скоро на запазване на социалните политики в Гърция на нивата от близкото минало.


Тук, според мен, е и ключът към феномена Сириза. Става дума за консервативна, гневна реакция на застрашено мнозинство от средни избиратели, което вижда, че губи статус и привилегии, губи цял един начин на живот, който е започнало да третира като свое право. За тази загуба трябва да се намери виновник и това е политическата класа, плюс Брюксел, плюс глобалните капиталисти. Трябва да се намери и начин за запазване на начина на живот и това ще стане чрез финансиране/редукция на дълг от Брюксел, което да позволи щедри социални разходи. И обърнете внимание – Сириза иска намаляване на данъците за средната класа: увеличаването ще засегне само богатите и "едрия капитал" (местни и чужди големи корпорации). Тоест цената на социалната политика е изнесена "извън" истинската, народна Гърция.


В тази схема няма "традиционна" социалдемокрация, при която политическата общност, мнозинството – сами плащат социалните услуги, които искат да си гарантират. Сириза предлага по-скоро схема за "free riding" – гратисчийство – при която една политическа общност успява да прехвърли част от социалните си разходи върху други. Тази схема не бива да се бърка с идеята за европейска солидарност, нито с идеите за федерализация на бюджетната и фискална политика на ЕС. От моя гледна точка добрият път за ЕС е наистина федерализацията: плавно преминаване към съвместно бюджетиране със съответните регламентирани трансфери от по-богати към по-бедни региони. Но това трябва да стане след необходимите политически реформи на ЕС и най-важното – трябва да стане на базата на ясни и справедливи принципи. Тези принципи трябва да засягат: 1) определянето на това кои имат най-голяма нужда от помощ; 2) обхвата на правомощия на ЕС за намеса в националната политика; 3) разпределянето на тежестта между дадена национална общност и останалите. Такива правила засега няма и тъй като ги няма, Сириза иска първо и привилегировано отношение към гърците. А защо към тях? Те ли са най-бедният регион в ЕС?


Това е и основанието ми да считам, че близо 40%-ният вот за Сириза не е вот за паневропейска солидарност: всъщност това е призив за привилегировано, приоритетно третиране на една общност в ситуация на липса на общи правила. Поради това и не смятам, че обединяването на европейските "Сиризи" от Испания, Португалия и т.н.  би било добра новина за федерализацията на ЕС – напротив, всяка от тях ще тегли чергата първо към себе си и ще се конфронтира с левицата от много северни държави (а пък и с държавите от Източна Европа: Фицо в Словакия например многократно е заявявал, че не иска страната му да плаща за специалното отношение на ЕС към Гърция).


Тези характеристики на феномена "Сириза" доближават партията до типичните консервативни популистки движения в Европа, движения, чиято цел е да запазят стандарта на живот на мнозинството в дадена политическа общност. Фарадж във Великобритания се бори за англичаните, като ги изолира от имигранти – Льо Пен във Франция прави същото: тоест цената за запазването на стандарта трябва да се носи най-вече отдругите, чуждите, имигрантите. В южната периферия на Европа, където са се натрупали доста публични дългове към чужди фирми и правителства, точно тези, чуждите (като към тях се пришие и "безродната" класа на богатите и олигарсите), а не хората трябва да носят бремето. Чуждите трябва да платят сметката за запазването на привилегии, които се мислят като права.


В този контекст моят прочит на масовия вот за Сириза е, че това е рационален избор на най-удачния инструмент за водене на преговори и осигуряване на отстъпки от страна на ЕС за Гърция. Прогнозата ми е, че Сириза ще се държи по този начин: тя може и да втвърдява своята позиция, но само за да тества границата на възможния компромис от страна на Брюксел. Не случайно Сириза има детайлна временна програма за управление до евентуално предоговаряне на дълга (най-късно през лятото).


По отношение на превръщането на Сириза в "нормална" евролевица, нов и изчистен ПАСОК – не съм толкова убеден. Да, това може да се случи, но тези около 40%, които сега я подкрепят, няма задължително да имат интерес да продължат да го правят. Също така Сириза едва ли има потенциал да стане флагман на някаква "нова левица". Алтернативен ляв план за организацията на обществото тази партия всъщност няма: нейният план е запазването на досегашната "държава на благоденствието" чрез изнасяне цената за това навън. Както стана ясно, този тип консервативна общностна реакция продуцира по-скоро популизми от един или друг вид.


В заключение, възходът на Сириза не е трагедия, нито обаче е повод за огромен възторг в ляво. Основните нагласи, които движат този възход, са по-скоро консервативно-популистки.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Абсолютен популизъм.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално
 3. 3 Профил на capricorn2014
  capricorn2014
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#1] от "Нефертити":

  Абе нещо като герб, с две думи!

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  СИРИЗА е единственият възможен изход за Гърция на този етап.
  Утре може да се появят и по-читави, но засега друга надежда няма.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Неть такая партия!

  Или някъде има подобни прализирани и успели програми?
  Пълен популизъм!

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 7. 7 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ^^^ *ревлизирани :*

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 8. 8 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 572 Неутрално

  * реАлизирани

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 9. 9 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 971 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]СИРИЗА е единственият възможен изход за Гърция на този етап. [/quote]

  Ъхъ. То затова и толкоз кофти тоз етап...

 10. 10 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Триста осемдесет и седм милиардния дълг на Гърция не е дело на Сириза,
  а на едни други тарикати, които петдесет години разиграваха театъра "леви и десни".
  В съучастие с тези, които сега си искат парите.

 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Националкомунистически популизъм.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  СИРИЗА-новите демагози в ЕС

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Весело

  след няколко месеца ще получим същата статия за испания , после за франция , белгия . та "неговите песни " (на смилов ) все ще се четат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на epg49388290
  epg49388290
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Реалността в един момент ще се стовари с такава сила, че има вероятност да не могат да си спасят и собственните кожени палта!

 16. 16 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2026 Разстроено

  От цялата статия тъжната новина за нас е че все пак в Гърция има достойни политици, които с действията си допринасят за благото на гръцките граждани.

  КОГА И У НАС????????

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Ляв ренесанс няма. Има бесен популизъм спонсориран от Масква. Вирее в мързеливи южни народи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2456 Весело

  Лъжа и измама, висша форма на левашки популизъм.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#16:"biss Mark"] все пак в Гърция има достойни политици, които с действията си допринасят за благото на гръцките граждани. [/quote]

  На НЯКОИ граждани, например СЕБЕ СИ.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Мама Мути ще им намери шифъра!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#16:"biss Mark"]КОГА И У НАС????????[/quote]


  НИКОГА ВЕЧЕ!!!!!!
  МЛЪКНИ В ДЕНЯ НА ПОЧИТ ПРЕД ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ!!!!!

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Ооо, другарю, вие отново сте на амбразурата... Запомнете си това мнение, да си го припомните след няколко месеца, когато Ципрас с на*ран г*з ще го натирят същите тия, които в момента го издигнаха.

  До коментар [#5] от "schmekker":
  Сега ще видим дали Брюксел няма да върне десен прав за нокаут. Гърците изнагляха прекалено тоя път и кака им Меркел може да реши да ги направи за пример на останалите, които имат въжделения, че безплатен обяд има. 2010 ситуацията беше друга и не смееха да ги оставят да изпаднат. Но сега - мисля, че дори Испания ще бъде една от страните, които ще натискат да смачкат наглото гърче.
  Статията много добре казва - гърците решиха, че една привилегия им е станала право. Само, че мисля, че съвсем скоро ще им го припомнят. Точно след 1 седмица например, когато чакат поредните милиарди от ЕС, за да платят заплати и пенсии.

 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#3] от "capricorn2014":


  [quote#3:"capricorn2014"]Абе нещо като герб, с две думи! [/quote]Не може ГЕРБ хем да са популисти,хем всички комунета да плюете Дянков,например,че не давал пари насам и натам.

 24. 24 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Популистка... До няколко месеца ще се потвърди от фактите... А когато гърците осъзнаят, че няма Брюксел да им плати вчерашния обяд, то точно Сириза ще се превърне в новата "БАНДА БЕЗРОДНИЦИ", които са излъгали бедния и онеправдан гръцки народ...

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Когато взимаш и след това не искаш да връщаш – това се нарича СИРИЗА. А това, че гръцката олигархия е изяла парите , а гърците ще трябва да плащат е аналог на Цветан Василев и нашите престъпници.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Ако Сириза измъкне Гърция от кризата, вместо да я донатика в нея и да я ликвидира окончателно като държава, аз ще дам пари за мавзолей на Тодор Живков.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Начин за запазване на начина на живот" -- това не звучи никак на място във вестник на литератори.

 28. 28 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не само популизъм, но и най-долнопробен комунизъм.
  Защото комунистите знаят само да крадат и да харчат чужди пари.
  Да експроприират и да национализират.
  И да си разчистват сметките с "класовия" враг по най-елементарния начин - чрез масови екзекуции.

 29. 29 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#16] от "biss Mark":

  Кои са тия достойните, бе? Ципрас ли? И кога пък смогнаха допринесат за благото? Ще видим след два-три месеца какво и за кого ще са допринесли.

 30. 30 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 576 Весело

  [quote#23:"yanne"]Не може ГЕРБ хем да са популисти,хем всички комунета да плюете Дянков,например,че не давал пари насам и натам. [/quote]

  Ааа може може.... куче срама нема.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#10] от "schmekker":


  [quote#10:"schmekker"]Триста осемдесет и седм милиардния дълг на Гърция не е дело на Сириза,
  а на едни други тарикати, които петдесет години разиграваха театъра "леви и десни".
  В съучастие с тези, които сега си искат парите.
  [/quote]Имат вина и в Еропа,има вина и гръцкия елит.Но да твърдиш,че само те са виновни е глупаво.Всички в Гърция се възползваха от лесните пари и знаеха,че са назаем.И вина носят и "слепите" таксиметрови шофьори и роднините,които "пропускали" да обявят смъртта на родителите и взимали с години техните пенсии,и гръцките железничари,дето получаваха по 200 евро затова,че са си "миели ръцете" .Всички са крали и източвали според възможностите.И няма невинни гърци,защото всички знаеха за какво става дума.Сегашния рев на "онеправданите" е не за друго,ами затова,че свикнаха,че тази привилегия да харчат повече от колкото изработват,им е отнета.И обвиняват политиците не затова,че те са крали,а затова,че обикновените гърци вече могат по трудно да крадат.И са готови да дадат властта на всеки,който им обещае,че отново ще им позволи да крадат.

 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Статията можеше да бъде двойно по-къса: съдържа една-две идеи (с които съм съгласен) повторени по три-четири пъти.

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Весело

  До коментар [#16] от "biss Mark":


  [quote#16:"biss Mark"]От цялата статия тъжната новина за нас е че все пак в Гърция има достойни политици, които с действията си допринасят за благото на гръцките граждани. [/quote]Знам,е ти е тъжно,че Серж избяга в Брюксел,ама такава е реалността.

 34. 34 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Гърция Е във фактически фалит. На пук на Брюксел и разни форумни разбирачи и журналисти, СИРИЗА ще признае официално този фалит и ще се приключи със техните дългове. Фалити са се случвали преди, ще се случват и за в бъдеще. Фалити е имало в Испания, Франция, САЩ, Русия, Португали, Германия, Англия и мнго други, вкл. и у нас. Това е най-доброто което може да направят, останалото не е живот.

 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  До коментар [#31] от "yanne":

  ++++++
  Точно!

 36. 36 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ситуацията в Гърция е добра новина за България, логична хипотеза. ЕС ще ревизира отношението си към гърците и е логично да заложи на по-сигурните партньори в съюза, включително и нас.
  Поне така си мисля.

 37. 37 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#10] от "schmekker":

  Ако беше прочел внимателно статията, щеше да видиш, че основната характеристика на СИРИЗА и гласувалите за нея е стремежът към запазване на същия този "театър". Видно е желанието за поддържане на статуквото от тези петдесет години по отношение на привилегиите, "държавата на благоденствието". Т.е. СИРИЗА не предлага нищо ново, а иска още от причините за настоящото състояние на Гърция. Има неща в статията, с които не бих се съгласил, но в тази си част е доста прецизна и добре аргументирана.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  [quote#34:"Ivan Seliminski"]Фалити е имало в ... САЩ...[/quote]

  Имало е на кукуво лято в САЩ фалит.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 674 Неутрално

  [quote#12:"schmekker"]"Сириза" е шут в зурлата на брюкселската свиня ненаситна. [/quote]

  Гръмко. Но независимо колко и какво ще загуби Европа, проблемите в Гърция ще продължат да се задълбочават. Особено докато "Сириза" е управляваща. Не можеш да превърнеш бедните в богати със закон който превръща богатите в бедни. И не можеш да увеличиш националното богатство като го делиш.

  ПП Все пак съм оптимист. Гърция, за разлика от нас, не е живяла 45 години в лъжи и заблуди. Гръцките избиратели в много по-сгъстени срокове ще разберат това за което на нас ни бяха необходими десетина години (Симеон Сакскобургготски) и ще поправят грешката си. Няма да мине без загуби, естествено, но няма да са в такива размери като нашите.

 40. 40 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4208 Неутрално

  Във всички случаи гърците не са за завиждане в момента, а в бъдеще - още по-малко.

 41. 41 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ivan Seliminski":
  Добре,ще фалира,ами после?Мисля,че преди да фалира има други механизми,които ще я заставят да погаси поне малка част от задълженията си!Въпроса е колко време богопомазаният грък ще издържи и дали преди да обяви фалит Гърция хъшлака Ципрас няма да бъде изгонен с камъни!Лозунгите са храна за душата,но не и за стомаха!

 42. 42 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1542 Весело

  До коментар [#17] от "Европеец":

  Поздравления за този коментар!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 43. 43 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  [quote#36:"kotuo"]ЕС ще ревизира отношението си към гърците и е логично да заложи на по-сигурните партньори в съюза, включително и нас.
  Поне така си мисля.[/quote]

  В политиката е като в живота. Повече внимание се обръща на този, който повече вика. Докато нашите политици не се научат да тропат по масата, хич не се надявайте на "залагане на сигурни партньори"
  Разбира се за да тропаш по масата трябва да имаш силен гръб, а бедна България -- няма. Няма нито работеща икономика, нито силни диаспори в чужбина, нито политици, които имат желание да работят в полза на българските граждани.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 44. 44 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 470 Весело

  Новия финансов министър Янис Варуфакис има гръцко и австралийско гражданство. Ходи без вратовръзка и с шарени обувки. Но това не е най-интересното!

  Интересното е какво каза Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум на финансовия министър Янис Варуфакис? А то е... “You just killed Troika".

  http://www.zerohedge.com/news/2015-01-31/caught-tape-dijsselbloem-varoufakis-you-just-killed-troika

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ivan Seliminski":

  Да има в историята такива тарикатски държави,които са успявали къде със заплаха,къде с молби,да принудят кредиторите да им опростят дълговете,но хайде да престанем да използваме думата "фалит" за щяло и нещяло!
  Един прост пример. Ако човек работи и взима хиляда лева заплата,и е теглил пет хиляди лева заем от банката,(горе долу такова е съотношението на БВП на Гърция и дългът и),дали е фалирал?! Разбира се,че не. Възможно е да си изплати борча. Е,ще бъде трудно и продължително,но е възможно.

 46. 46 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#3] от "capricorn2014":

  Е, време е да поработиш малко, стига мързелува и чака лесни кинти наготово. КомунизЪма отиде в рЯката.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 47. 47 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Браво на гърците. В петък изгониха Тройката. Неолибералите им докараха огромни загуби.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 48. 48 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Хубав анализ, след като няколко дни четох интервюта и информация за Сириза, си мислех неща подобни на тези, които е описал г-н Смилов.

  Хубавото е, че явно в западна Европа са предвидили такъв ход от гърците, защото са се подготвили добре за евентуални заплахи за излизане на гърците от Еврозоната. Ако преди няколко години това щеше да я разклати, сега са готови да им кажат "довиждане и благодарим, че ни направихте по-силни".

  preklara rara
 49. 49 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов и останалите неолиберали като него се опитват да сугестират нещо и да отвлекат вниманието от провала на дясно-либералния англосаксонски Капитализъм по американски тип, наложен преди 30 години в Европа. Това е положението -

  Неолиберализмът се провали. Народите в Европа се събуждат като пропадат все повече в рецесия и депресия и искат отговорност от тези, които след 30 години Неолиберализъм ги докараха до това плачевно положение.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 50. 50 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "deaf":

  Оставете какво се приказва и пише. Брюксел се беше споразумял със главните виновници да се изплащат тези дългове (15-20 фамилии) а СИРИЗА са вън от този кръг на договорки. Погледнато обективно, фалитът е най-доборото решение за страната независимо дали е справедливо и т.н. Сигурен съм, че всячески ще се пречи на СИРИЗА и от вътре и от вън.

 51. 51 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#45:"deaf"]Да има в историята такива тарикатски държави...[/quote]

  Навярно и затова има и тази поговорка... “Когато грък се ражда и евреинът плаче!“

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 52. 52 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#10] от "schmekker":

  Да бе, точно политиците са виновни че през няколко дни някой затваряше магистрала, че редовно се биеха с полицията с искания за още и още и още привилегии. Политиците им са крадливи дори повече от нашите, но и обикновените гърци папаха години наред, харчеха повече от колкото произвеждаха.

  Освен това има лицензи за таксита, за камионджии, които имат право да зареждат бензиностанции, адвокатура, нотариуси и кой ли още не, за където се чака някой да пукне, за да се освободи място. Няма конкуренция и има цели професионални касти, които си живуркаха добре и когато лошия Брюксел поиска либеализация на пазара на труда ревнаха.

  Именно хрантутниците из между обикновените гърци са гласоподавателите на Сириза. И у нас има такива маймуни - гласуват за Болен, за Бардаков, за БСП и прочее шмекери.

  preklara rara
 53. 53 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Сириза няма как да е ренесанс. Напротив. Тя е ретрограден римейк на изгорялата, лицемерна стипендия, благословена от Студената война за буферни храненици. Югославия се разпадна, а Гърция потъна в дългове, плод на снизходително отношение към местната политическа корупция. Австрийците се оказаха по-гъвкави.

  Сириза е отчаян вопъл на авантаджии, скандиращи "Не ни отнемайте националната корупция!" и "Няма да платим, няма да платим". Само, че "Оскар Уайлд любовта" отмина и в ЕС сме всички сърбали цената на "гръцкото благоденствие" и казваме "Ще платите и още как!". Проблемът на гръцкото глезене не е Меркел само. Бившият соц е големият проблем на лехусите.

  Пък и Путин фалира Кремъл и моделът "Сиртаки с рубли" и той умря.

  Navigare Necesse Est
 54. 54 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#4:"др. Иванов"]СИРИЗА е единственият възможен изход за Гърция на този етап.
  Утре може да се появят и по-читави, но засега друга надежда няма.[/quote]

  Доста по читави ще са военните, които ще направят поредния преврат. До една година това ще бъде факт.

  The best way to predict the future is to invent it.
 55. 55 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Не разбирам по какви причини автора разсъждава надълго в увода , дали СИРИЗА е лява и/или популистка ( според мен и двете в някаква пропорция).
  Че Ципрас е събрал наивните надежди, на вероятно не най-интелигентната част от гръцкото общество, че е възможно цяла държава да се направи на Андрешко (не че Андрешко е успял в крайна сметка - разказа е с отворен край ) и да излъжат някого и да минат метър.
  В този смисъл, основното което ЕС и ЕК трябва да направят бързи и точни действия и мерки, за да не се дават излишни надежди на други подобни групи хора в цяла Европа, а такива за съжаление има.
  Иначе крайния резултат е предизвестен, но е времевия хоризонт е също важен.

 56. 56 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#16:"biss Mark"]КОГА И У НАС????????[/quote]
  Не си го и помисляй! Не искам политици като гръцките, даже и на снимка! След 3 месеца ще видиш защо!

  Нито искам "гордост" като гръцката! Гордостта на циганите ни стига!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 57. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ivan Seliminski":

  Меркел предложи на гръцкият президент Самарас май беше,да събере данъците от богатите гърци,които не са ги плащали десетки години. Но той и отвърна,че ако го направи,ще го убият. Буквално.
  Гръцките богаташи имат над €300млрд. в банките на Швейцария и други страни. В Гърция има най-много милионери в Европа на глава от населението. Меркел каза и друго,че тя като германка не може да разбере,защо богатите гърци не изпитват съчувствие към родината си и не искат да и помогнат!

 58. 58 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 418 Неутрално

  СИРИЗА - ляв ренесанс или популизъм?
  Нито едно нито другото
  А надежда на клетниците на 21век

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#59:"bee"]Завиждаме на гърците и ги плюеме (е, не аз, аз им се възхищавам на единството и патриотизма)[/quote]

  Нека позная. Възхищаваш се и на единството и патриотизма и на Расия

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От три години Гърция слуша тройката, с колко намаля дългът й?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Нямам нищо против да изритат Гърция и от ЕС. Голяма част от бизнеса им ще се изнесе тук.

  The best way to predict the future is to invent it.
 64. 64 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Каквото и да е "Сириза", то тя е следствие. Не се катерете с анализи по следствията, а изследвайте причините. Е-е-е, сега вече идват важните въпроси, но никой не ги задава. Трудно е, защото трябва да обясняваш фундаменталната мръсотия, която залива света.

 65. 65 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#61:"др. Иванов"]От три години Гърция слуша тройката, с колко намаля дългът й?[/quote]

  А бачка ли?

  The best way to predict the future is to invent it.
 66. 66 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#20] от "Galata":

  О, те, немците, са царете на разгадаване на шифри- както намериха шифъра за евреите преди 80г...

 67. 67 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 637 Весело

  Комунистите имат някой добри идеи, но винаги не им достигат пари и тоалетна хартия...

 68. 68 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ivan Seliminski":

  "Гърция Е във фактически фалит. На пук на Брюксел и разни форумни разбирачи и журналисти."

  Значи, за да направи напук на Брюксел, Гърция ще вземе да фалира. Това ми прилича на онази поговорка: ще взема да си извадя едното око, за да има тъща ми кьорав зет.
  И като фалира какво - ще я кара по старому: няма да плащат данъци, щедри бонуси за каквото се сети човек. А пари откъде - кой ще даде пари на хора, доказали, че не връщат заеми. Най-скорошния фалит, за когото се сещам е този на Аржентина. Е, вижте как стоят нещата в Аржентина близо 15 години след техния фалит. Щом сте фен на фалитите може и да ви хареса, ама надали.

 69. 69 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#16:"biss Mark"]КОГА И У НАС????????[/quote]
  Не си го и помисляй! Не искам политици като гръцките, даже и на снимка! След 3 месеца ще видиш защо!

  Нито искам "гордост" като гръцката! Гордостта на циганите ни стига!
  [quote#59:"bee"]Това са гърци, които могат да се пазарят и да въртят византийски номера. Не са балкански байганьовци, които продават страната си за жълти стотинки от алчност и некадърност. [/quote]
  Те гърците не могат да се пазарят! Имал съм преговори с гърци и те винаги гледат да те прецакат! Но това толкова много си личи, че до договори не съм стигал! После вече въобще не приемам гърци! Ако на това му викаш "можене", иди в някоя махала, там са същите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 70. 70 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#63] от "Европеец":

  Няма как да ги изритат- това са илюзии. Най-малкото САЩ няма да позволи- има много силно гръцко лоби в Конгреса. Надали читава европейска фирма ще дойде тук с тази корупция и рекет. От години немска фирма не е стъпвала тук и си има причини. Отдавна гръцките фирми се насочват към Румъния и Сърбия. А богатите гръцки фирми са си в Лондон. Не забравяйте, че има стотици хиляди българи, които работят там, пращат пари тук, помагат на "икономиката" и изхранват семейства в България. Да не се радваме, защото ако се влоши ситуацията там, тези българи остават без работа и се връщат тук- в мизерията, без работа, без доходи.

 71. 71 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "...щом Бареков може да е ляв, защо Сириза да не може? Питането обаче е дали Сириза може да е "лява" в по-дълбок, по-определен смисъл от този, според който и Бареков е ляв (или десен)."

  барекофф е "би". Едеинствените две неща, които го интересуват са: да е под прожекторите (като всеки цървул) и да му плащат.
  Два са и проблемите му: его - по-голямо от възможностите му и невъзможност да оценява реалността.
  Съвкупността от всичко това го прави да е толкова смешен.

 72. 72 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Чиста проба популизъм!
  СИРИЗА,срам за Гърция!

  Tony
 73. 73 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#49] от "socialen":

  И на гърците ли "неолиберолизмът" им е виновен? Това е смехотворно. Гърците се радваха на "държавата на благоденствието" през всичките тези години и дори не са помирисвали "неолиберализъм". Построиха своята социална държава и сега достигнаха до естествения завършек на този налудничав експеримент. Гърция е доказателство за несъстоятелността на социализма без значение дали е прилаган от социалистите от ПАСОК или псевдо-десните от Нова демокрация.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 74. 74 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#49:"socialen"]Неолиберализмът се провали. Народите в Европа се събуждат като пропадат все повече в рецесия и депресия и искат отговорност от тези, които след 30 години Неолиберализъм ги докараха до това плачевно положение.[/quote]
  Ти какво предлагаш за изход умнико?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2026 Разстроено

  [quote#70:"bee"]Не забравяйте, че има стотици хиляди българи, които работят там, пращат пари тук, помагат на "икономиката" и изхранват семейства в България. Да не се радваме, защото ако се влоши ситуацията там, тези българи остават без работа и се връщат тук- в мизерията, без работа, без доходи.[/quote]

  Хем съм съгласен хем не съм. Съгласен съм че е глупаво да се радваш на проблемите на съседа, без дори да забелязваш голия си тумбак. Но нещо ме гложди, че намираме за изход от нашата мизерия чрез бране на портокали в Гърция. Бих се радвал повече тези хора да си работят нашата земя.
  А овчите надежди, че бизнеса като се изнесе от Гърция, ще дойде в България не мога да коментирам. Е затова казах в пост #16: Кога и у нас ще се появи политик, който да мисли за гражданите. Поне да мисли.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 77. 77 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 367 Неутрално

  В Скопие му намериха македонски корени!

 78. 78 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Сириза предлага по-скоро схема за "free riding" – гратисчийство...
  ---------
  просто чудесно, кратко и точно описание. След като това е казано не мисля, че има нужда от повече разсъждения относно същността на Сириза.
  А Европа трябва да си отговори допустимо ли е гратисчийството и трябва ли да се поощрява. И какви ще са последиците, ако продължава да го поощрява. Защото както вече виждаме, идеята, че може да се живее на чужд гръб бързо набира последователи. Не е само Гърция, фенове на тая идея има вече и в Испания, Италия, и по-малко видими, но все повече - в почти всички останали европейски страни.

 79. 79 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#72:"Free person"]СИРИЗА,срам за Гърция![/quote]

  Не съм чувал гърци да ги е срам!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 80. 80 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#62] от "bee":

  Горд народ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 81. 81 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#74] от "Храбър":

  Това, което искат гърците. Опростяване на Дълга. 175% дългове от БВП е безумие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#73] от "russian78":

  Разбира се. Не само на тях - на цяла Европа.
  Неолиберализмът срина нас веднага, защото го приехме 1:1 веднага след 1989 година.
  Останалите, старите демокрации, се сринаха на 15.09.2008 година.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Гърците са заложници на западните политици. Ако им опростят Дълга западните политици губят милиардите, дадени на гърците, и ще трябва да се обясняват пред техните данъкоплатци в Германия, Франция, Великобритания и прочие, защо рисковият им мениджмънт е катастрофален, защо не са застраховали милиардите против банкрот на капиталовия пазар и защо не са спазвали принципите на пазарната икономика, която им проповядват от сутрин до вечер?
  Т.е. те се страхуват от това да обясняват на собствените си народи двойния си морал, с който вкараха Европа преди 8 години във финансовата криза в полза на финансовия сектор и сляпата вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна самолековита сила.
  Цинично е от страна на Западните кредитори да правят гърците виновни и жертви на собствения си провал.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на feldmarschall
  feldmarschall
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз мисля че е редно ако комунизмът завладее Гърция и бъде изключена от ЕС и НАТО в скоро време, ние да си поискаме Западна Тракия! Това разбира се когато бъде изключена от пакта.
  Глупакът Костов трябваше да направи същото спрямо Сърбия 1999г., когато дадохме коридор на НАТО, да поиска връщане на Западните покрайнини дадени на една вече несъществуваща държава! Сърбия беше притисната до стената и беше готова на всякакви отстъпки, а тогава и Русия беше слаба и гледаше безучастно как ги разпердушинват нейната малка курва на Балканите. Тогава обаче отново показахме, че нямаме истински държавници! Ето и днес Гърция иска да връща комунизма, да се сближава с Русия на макс и да не връща дълговете, но ние както винаги няма да се възползваме от тая ситуация, макар да сме най-лоялния съюзник в НАТО и ЕС...

 86. 86 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Смилов по-скоро симпатизира с двете корумпирани, етаблирани партии в Гърция, вкарали с финансовите жьонгльори Гърция в катастрофа, отколкото с една нова, неомърсена от властта партия, опитваща се за шанс и ново начало за гръцкия народ, искаща да се върнат принципите на пазарната икономика.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 87. 87 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Чиста проба популизъм, който бързо ще бъде охладен от действителността.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 88. 88 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  [quote#64:"Мърмор"]Каквото и да е "Сириза", то тя е следствие. Не се катерете с анализи по следствията, а изследвайте причините. [/quote]
  Причината би трябвало да е ясна за всеки, който може да събере две и две.
  Десетилетията социализъм и живот на гърба на другите в Гърция и всичките абсурдни "социални" политики и придобивки създадоха една огромна маса от мързеливи, инертни, все по-оглупяващи, негодни за нищо лумпени. Които освен това са абсолютно убедени, че да живеят на гърба на другите е тяхно фундаментално право по рождение - затова априори изключват всякакви възможни разрешения на проблемите си, които изискват от тях да работят. Само че като гледам, толерантността към паразитизма е Европа се изпари. Сигурно е много трудно да работиш по 2-3 часа на ден, да получаваш бонуси, че отиваш на работа навреме и можеш да работиш с компютър, да взимаш 14-15 заплати и пр., и изведнъж да те приравнят към другите европейци, които работят по 8 часа на ден че и повече, и не считат отиването на работа навреме за чутовен героизъм.

 89. 89 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  [quote#83:"voltaire"]Алексис Ципрас - ромейският Батис Бойкос.[/quote]
  Нямат абсолютно нищо общо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 90. 90 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  [quote#86:"socialen"]една нова, неомърсена от властта партия, опитваща се за шанс и ново начало за гръцкия народ, искаща да се върнат принципите на пазарната икономика. [/quote]
  баси, щях да се задавя от смях. Бъди по-внимателен какво пишеш.
  Кой точно от принципите на пазарната икономика гласи, че може десетилетия наред да харчиш чужди пари, а после не трябва да ги връщаш?

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 92. 92 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Съжалявам, но СИРИЗА е най-долна проба популизъм.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 93. 93 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Това е един от тези размити спорове, в които всички може да се окажат прави, ако няма опит за някакво дисциплиниране на употребата на думите. Този текст е такъв опит.

  Сириза е объркваща партия от гледна точка на състав и идеология.
  ------------------------
  Така започва Смилов.
  Адмирирам и съм бил винаги затова да се "дисциплинира употребата на думите".
  СИРИЗА е абревиатура, а не "Сириза" и не е партия, а коалиция.
  По-нататък не четох и няма да коментирам, защото "анализ" от човек, който няма "дисциплината" да си уясни за какво ще цръцне фермана, с който си вади хляба, е чисто губене на време.

 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#81:"socialen"]Това, което искат гърците. Опростяване на Дълга. 175% дългове от БВП е безумие.[/quote]
  А от къде е дълга? Защо гърците ореваха ортлъка за пари, а сега правят визнтийски номера? Защо гърците на си изкарат парите?
  Всичките комунета сте такива популисти. Големи уста сте отворили. Взехте парите от работещите, а сега плещите за неправди и други подобни ала-баланици.
  Ще ги видим Сириза какви ще ги приказват след месец-два, когато от Гермния и Франция напълно справедливо ги отрежат, а те ще трябва да изпълняват популистките си обещания.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  [quote#94:"Храбър"]Всичките комунета сте такива популисти. [/quote]
  Големи уста, големи обещания и никакви идеи за изход със собствени сили!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Гневно

  [quote#91:"voltaire"]Значи: "А" иска пари от "Бе", с уговорката, че ще плаща "Це". При което и на сляпия и ясно, за огромните комисионни на "А" и "Бе".[/quote]
  Абе може ли да сте такива наглеци!? Когато взимахте парите мислехте ли или още тогава сте си правели сметката да изиграете византийския номер на Сириза?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на plamen_hristov
  plamen_hristov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Българският народ и държава трябва да съчувстват на гръцкия народ и тяхната държава. Ние сме съседи и в миналото много дълги времена сме били в лоши чувства и война - гореща и студена. Силният прощава...
  Сега и двете страни сме част от Европейския съюз и заедно можем да постигнем много. Гърция е член на този съюз от почти 35 години, но изпадна в необикновено всеобхватна криза. До приемането на нашата страна и Румъния в съюза, нейната територия беше фактически отделена от него - освен по море и по закон. Виждаме, че това не й помогна. Гръцките правителства и народа до известна степен злоупотребиха с голямото доверие и историческите си приятелства. Резултата го виждаме днес...
  След журналистите Иван Гарелов е добър познавач на Гърция. Наскоро той е казал:
  "За да спечелиш изборите в Гърция трябва да си по-ляв отколкото са всичките ти намерения."
  "На новият премиер Ципрас ще му е много трудно да преговаря с партньорите от ЕС...
  СИРИЗА всъщност не е крайна, а една много умерена лява партия. Предполагам, че ще се постигне някакъв общ език с ЕС."
  Остава да стискаме палци за съседите и да се надяваме те да почнат да гледат на нашата страна със симпатия и разбиране.
  Както във Франция ходят на море всички нации, стоящи на север от тях, така в Гърция може да ходят на море всички нации от Централна и Югоизточна Европа.
  Колкото до нашата страна, бих искал не газово-разпределителен или енергиен, а регионален център за "създаване на принадена стойност" - ако израза е коректен

 98. 98 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#61] от "др. Иванов":

  Намалиха им дълга, на два пъти, общо с около 250 млрд.€. На гърците им хареса и сега искат да им опростят всичко, а и да им дават още пари. И понеже тройката отказва те се репчат. Не знам дали си заслужава въобще да се преговаря с тях.

 99. 99 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#91] от "voltaire":

  това с А, Бе и Це вероятно и ти самия не можеш да го разбереш, но си прав, че раздалите несъбираеми кредити също са отговорни. Само че, те са отговорни единствено пред собствениците на парите, а не пред паразитите, които ги харчат и не смятат да ги връщат. А Сириза, за която става дума тук, е политически представител на паразитите.

 100. 100 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  [quote#98:"aralambi"]Намалиха им дълга, на два пъти, общо с около 250 млрд.€[/quote]

  Всъщност спасителните планове са даване на нови заеми и разсрочване на старите. Единственото намаление е поисканото намаление на лихвата с 53% и то само от частните кредитори. Или поне така разбрах от тази статия.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_government-debt_crisis

  Так и намерих обаче колко точно от сегашния дълг е главница и колко е лихва, и каква всъщност взетата сума и колко от нея е платена.

  СИРИЗА все пак освен предоговаряне вместо нови заеми, ще трябва да се погрижи и за събираемостта заедно с повишаване на данъците.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK