Аятоласите вече са фактор във вътрешната политика на САЩ

Активисти от антивоенното американско движение <em>Code Pink</em> протестират по време на сенатските изслушвания в края на януари 2015г. за това какви са стратегическите изисквания за продължаване, съкращаване или увеличаване на санкциите срещу Иран.

© Reuters

Активисти от антивоенното американско движение Code Pink протестират по време на сенатските изслушвания в края на януари 2015г. за това какви са стратегическите изисквания за продължаване, съкращаване или увеличаване на санкциите срещу Иран.Удължаването на срока за преговорите по ядрената програма според много от западните анализатори беше нещо неизбежно с оглед на предхождащите го събития. Но това, което ще последва, е умножаване на трудностите.


Според изследователя от Washington institute Майкъл Синг "изложеното показва, че американската дипломация спрямо Иран не разполага с рецептата на успеха". "Ню Йорк Таймс" смята, че удължаването на преговорите е далеч по-добро от това да се обяви техният провал.


Русия в качеството си на основен поддръжник на Иран реагира на удължаването спокойно и с приветствие. Юрий Фьодоров, член на Руския съвет за политически изследвания, счита, че "причините за трудността на преговорите не са технически, а политически".
Детайли и прогнози


Но какво мисли Иран? В Техеран имат различно мнение по въпроса за протичането на преговорите и резултатите от тях. То се противопоставя на западната концепция, че "иранците преговарят като продавачи на килими – правят намаления в последния момент".


Външният министър Мохамед Джауад Зариф потвърждава, че "ядрената програма на Техеран ще продължи в цялата си сила, докато достигне промишления етап" и добавя, че "положението е достигнало до етап, от който няма връщане назад към това, което беше преди година и половина". Президентът Хасан Рухани от своя страна казва, че "светът ще признае Иран като ядрена държава" с оглед на това, както и да продължи работата в завода за обогатяване "Фордоу".


Иранските управници смятат, че геополитическите промени, настъпили в Близкия изток, увеличаването на дейността на сунитските въоръжени групировки, окупирането на една трета от територията на Ирак от "Ислямска държава" и отслабеното влияние на САЩ в региона довеждат до нуждата да бъде включен Иран и подписването на споразумение с него. Целта е да може да се справят с неразрешимите проблеми в региона, докакто се воюва с "Ислямска държава". Всичко това става на фона на обтегнатите отношения на САЩ с Русия заради Украйна и с Пекин по въпроса за Китайско море. Деканът на Факултета по международни изследвания на Университета в Техеран Мохамед Мардани казва: "Настъпва промяна в основите на баланса между Иран и САЩ и Иран вече няма да бъде изолирана държава."


Според мнението на анализаторите Иран е най-облагодетелстван от удължаването на срока за преговорите. Докато преговорите не довеждат до замразяване на ядрените дейности, а само намаляват темпото им, отпада и вероятността за пристъпване към военни действия, афиширани от Вашингтон и Тел Авив, за предотвратяване появата на на ирански ядрени сили. Всичко това е съпътствано и от свиването на индивидуалните и международните санкции.


Това са санкциите, които включват ембарго над финансирането на сделки с Техеран, над инвестициите в петролната промишленост, над застраховането на петролните танкери и над търговските отношения със страната в областта на благородните метали и скъпоценните камъни. От ЕС също така се съгласиха през следващите седем месеца да освобождават по 700 милиона долара на месец от замразените активи на Иран в чужбина заедно с лихвите. Това означава, че Иран ще си върне около 5 милиарда долара.


Гледищата относно причината за провала на последния кръг на преговорите във Виена варират.


От една страна, френският посланик във Вашингтон Жерар Аро в профила си в Туитър споделя, че "Твърдата линия на Иран е тази, която ги е провалила", както и че "Що се отнася до Иран, достигането до споразумение представлява загуба за идеологията на революцията и заплаха за сигурността на режима".


От друга страна, стои твърдението, че Израел с претендирането му за военна опция в нощта преди разпускането на преговорите носи отговорността за провала поради притискането на САЩ да не предоставят по-големи отстъпки. Политическият календар ограничава Белия дом и президента Барак Обама по същия начин, по който иранските радикали ограничават президента Рухани и Зариф и способността им да направят отстъпки във Виена. След загубата си в Конгреса президентът Обама ще се изправи пред съвсем различна и безпрецедентна ситуация.


Според европейски дипломатически източници четири са били основните пречки за постигането на споразумението.


Първата е, че "американците са информирали иранците, че те няма да гласуват за отменянето на решенията на Съвета за сигурност срещу Техеран, тъй като въпросните решения визират не само ядрената програма на режима. Втората пречка е, че едностранното налагане на нови санкции е решение на Конгреса във Вашингтон, а не на Белия дом; американската администрация щяла да положи усилия за тяхното отменяне след изтичането на две години от ратифицирането на договора, т.е., след като се убеди, че клаузите му се спазват. Третата е, че Европейският съюз също така е информирал иранската страна, че ще отмени санкциите едва след подписването на окончателното споразумение. Последната, четвърта пречка, е, че Вашингтон възнамерява да отмени международните санкции, но не и тези, които са насочени срещу американските фирми, търгуващи с Иран.


Дълбоки противоречия


Позициите на Запада и Иран продължават да се разминават. Техеран желае да съхрани онези технологии, които биха позволили последващо превръщане на страната в ядрена сила. Дори ако се съгласи със замразяването на броя на центрофугите за обогатяване на уран, Иран не е готов да се откаже от бъдещото им използване за изработването на материал за ядрено оръжие. Това включва и производството на ракети-носители, което Вашингтон държи да бъде забранено по силата на изготвящия се договор.


Според "Ройтерс" американски представител е заявил, че "Обама не може да направи онова, което иска Хаменеи, като подпише споразумение, оставящо вратичка за производството на иранска ядрена бомба". Това заявява и самият Обама в последното си писмо до иранския лидер, привлякло вниманието на международните медии, в което изтъква историческия шанс за постигането на споразумение с Техеран.


Вместо това обаче Иран загърби преговорите в Маскат и междувременно сключи споразумение с Русия за изграждането на нови ядрени мощности. Според някои наблюдатели постигнатото споразумение с Москва за построяване на два нови ядрени реактора нанася удар на усилията за отслабване ядрената мощ на Иран и обрича на неуспех самите преговори за мирно решаване на проблема. Както твърди Майкъл Херцог, старши анализатор в Британско-израелския център за комуникации и проучвания, "неуспехът на преговорите се дължи, на първо място, на запазващите се различия относно намаляване броя на центрофугите от 10 000 на 1500 с евентуално разрешение за използването на общо 4500 от тези машини (контрапредложението на Иран е те да се увеличат на 19 хиляди); на второ място – на разминаването в сроковете – докато Западът настоява подобно ограничение да бъде въведено за срок от 20 години, Иран настоява той да е два пъти по-малък". Според експерта Синг "иранският преговарящ оказа натиск на срещата в Маскат за по-скорошна отмяна на международните санкции като предусловие за постигането на ядрено споразумение". Според Мохамед Меранди "не става въпрос за преговорите 5 плюс един, а за тези между Техеран и Вашингтон.


Двустранен натиск


Не може да се предвиди какви са шансовете за преодоляване на различията, които се подхранват и от общия климат на липса на доверие между преговарящите страни. Както твърди американският преговарящ, най-голям напредък е постигнат по досието за обогатяването на уран, който се произвежда в атомния център за производство на тежка вода Арак. Става дума за същата технология, по която навремето САЩ са произвели своята атомна бомба. Сега стремежът на Вашингтон е продукцията на този център да се ограничи с "лека" вода, което обаче се отхвърля от Иран.


От своя страна Израел се противопоставя на всякакво споразумение с Иран, като подлага на съмнение евентуалното му спазване от страна на Ислямската република. В резюме позицията на Израел е: по-добре никакъв договор, отколкото лош договор. Каква е разликата между "добър" и "лош" договор според Тел Авив? Израелският отговор: "Добрият договор би лишил Иран от всякаква възможност за обогатяване на уран на негова територия, също би го лишил от използването на центрофуги, както и от уранови запаси, като по такъв начин ще бъде принуден да се снабдява от чужбина." Естествено това е неприемливо за Иран.


Картър и Иран


В неотдавнашно интервю бившият американски президент Джими Картър заяви: "Ако бях подходил по различен начин спрямо Иран по време на кризата с американските заложници през 1979 г., щях да бъда преизбран." Събитията от изтеклите оттогава над три десетилетия превърнаха Иран във фактор във вътрешната политика на САЩ.


Днес отново иранският фактор е решаващ за утвърждаване международния авторитет на американския президент. От това дали Вашингтон ще постигне сделка с Техеран или не зависи репутацията на Обама. В изявление пред вестника на арабски език "Ал-Хайат" американско официално лице заявява, че всичко около преговорите зависи от Хаменеи, тъй като аятолахът определя "червените линии", които не трябва да се нарушават, както по въпроса за приемливия процент на обогатения уран, така и за сроковете за отмяна на санкциите.


Тълкуванията относно причините за неуспеха на последния кръг на преговорите във Виена са най-различни. Така например френският посланик във Вашингтон Жерар Аро заявява в личния си акаунт в Туитър, че "причина за неуспеха им са твърдолинейните в Техеран" и че "...що се отнася до Иран, достигането на споразумение ще означава загуба на последното идеологическо отличие на революцията, които би подкопало сигурността на режима". Според други наблюдатели виновник за този неуспех е Израел, който е успял да наклони везните във Вашингтон в полза на военното решение на ядрения проблем. Кен Софер от Центъра за американски прогрес смята, че "този негативен резултат отразява сегашната ситуация и затруднява постигането на цялостно споразумение в бъдеще".


Според цитираното интервю във вестник "Хайат" на американски официален представител "Иран е отказал пет пъти влизането в страната на американски специалист по радиоактивни вещества, който работи като инспектор в МААЕ. Според Херцог "понастоящем дебатът е съсредоточен върху намирането на компромисно решение между лошия и добрия договор, т.е. ликвидиране на центрофугите и на ядрените запаси в Иран, което трябва да бъде постигнато в рамките на много кратък срок, преди Иран да прекрачи "ядрения праг".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"] Според изследователя от Washington institute, Майкъл Синг "изложеното показва, че

  американската дипломация спрямо Иран не разполага с рецептата на успеха". [/quote]

  нормално заключение на разумен човек

  политиката на щрауса не е донесла никому никъде успех

  щом в УСА-та проговарят Разумните...
  може да има светлина в тунела

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Четох, четох, четох ( тази боза ) и за вътрешна политика нищо не прочетох ! Само за външна и дипломация !

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 4. 4 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Ако на чело на САЩ не стоеше, може би, най-некадърния президент в цялата им история, проблема с ядреното оръжие на Иран отдавна щеше да бъде решен и вече забравен.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 5. 5 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Как да се разглежда Иран?
  Има ли право да разработва собствени атомни оръжия!!!!
  След като света не е единен!!
  И е логично да имат право да го разработят!
  Кой е против? На кой Иран ще навреди!
  На този ,който планира да им вземе природните богатства-петрола и газът.
  А ислямската карта е параванът!

 6. 6 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#1:"0.05 $ / пост"]политиката на щрауса не е донесла никому никъде успех [/quote]

  И щраус не видях в статията.
  Та кой е щрауса и защо е щраус не става ясно.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 7. 7 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#1:"0.05 $ / пост"]щом в УСА-та проговарят Разумните...
  може да има светлина в тунела [/quote]

  Всъщност в Щатите почти винаги говорят разумните. Проблемът не е в тях, а в разните откачалски режими в Техеран, Масква и т. н.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 8. 8 Профил на Ilia Iliev
  Ilia Iliev
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#4] от "Magen David":
  ПО точно казано!!
  Ако зад Иран не стояха Русия, Китай , Индия , Турция....
  И то проблема Иран нямаше да е решен.
  Защото с една нова Сирия ,се добавя още един проблем.
  Или това може би се разбира под печалба!
  Да ,наистина - от проблемите на един печели друг!
  ха ха ха

 9. 9 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#7:"Ian Smith"]Всъщност в Щатите почти винаги говорят разумните.

  Проблемът не е в тях, а в разните откачалски режими в Техеран, Масква и т. н.[/quote]

  проблемът е ,че Разумните са малцинство ,навсякъде

 10. 10 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#5:"ilia1959"]Как да се разглежда Иран? [/quote]

  Като терористична диктатура на откачени попове.

  [quote#5:"ilia1959"]Има ли право да разработва собствени атомни оръжия!!!!
  След като света не е единен!!
  И е логично да имат право да го разработят! [/quote]

  Също така Запада има право пък да е против и да им попречи да имат атомни оръжия.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 11. 11 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#2] от "venci4":
  До коментар [#4] от "Magen David":

  Не знам какво е вашето мнение, но от това което прочетох си правя извода, че момента за Рапторите и дроновете е дошъл.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 903 Весело

  До коментар [#4] от "Magen David":

  По- некадърен и от Дж.Буш младши?!?!!?

 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#5:"ilia1959"]Как да се разглежда Иран?
  Има ли право да разработва собствени атомни оръжия!!!!
  След като света не е единен!!
  И е логично да имат право да го разработят!
  Кой е против? На кой Иран ще навреди! [/quote]

  Ами на нас българите ще навреди бе ! Ти знаеш ли какво е отношението на иранските попове към нас и че ни смятат за неверници и че веднага биха те турили на дръвника, ако си им под ръка.
  България е много вероятна цел. И много близка.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Veritas Odium Parit #Je suis Москов
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  За мен най-доброто решение на проблема е, като Иран толкова се нуждае от АЕЦ, горивото да се обогатява навън, да се зареждат централите и отработените горива също да се изнасят навън, като целият процес се извършва от чужди специалисти, иранци да нямат достъп по урана.
  Всъщност, точно такава беше и руската идея преди около 6-7 години - те да поемат всичко това, обаче май нещо се закучи, ако не греша САЩ бяха против и това амбицира иранците да искат сами да си обогатяват урана и да си контролират централите...
  Както и да е, в момента не виждам никакво разумно решение на проблема, та не знам...

  Тигърът не си губи съня, заради мнението на овцете http://pbs.twimg.com/media/BPEI_XHCYAAbG3P.jpg:large
 15. 15 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Весело

  [quote#12:"SSmart"]По- некадърен и от Дж.Буш младши?!?!!?
  [/quote]

  Джордж Буш малдши си беше много печен. Още ви болят манерките от него
  Още циврьотите за Саддам

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 16. 16 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ние по-кадърните американски президенти ги видяхме в Афганистан, Ирак, Косово. Сега по-некадърните се напъват да спасят САЩ и Запада от последиците, но не могат.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 17. 17 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#8:"ilia1959"]Ако зад Иран не стояха Русия, Китай , Индия , Турция.... [/quote]
  Нито една от споменатите от вас държави не стои зад Иран. Даже и Русия, която им продава оръжие и търгува с тях се бои от фанатичните аятоласи намиращи се в близост до нея.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 18. 18 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#5] от "ilia1959":

  Винаги са ми били много интересни типове които в омразата си към Запада са готови всеки да има ядрено оръжие и въобще не се и замислят, че България ( а това значи и те самите ) е много по-уязвима и много по-лесно достижима цел за хахавелите.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 19. 19 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#8:"ilia1959"]Ако зад Иран не стояха Русия, Китай , Индия , Турция.... [/quote]

  Индия и Турция стоят зад Иран !!! По-голяма глупост не бях чувал !!!
  И Китай не е ясно как точно стои зад Иран. Какво очакваш да направи, да влезе във война със запада ли !!! Хе-хе, да бе да

  Що се отнася до Русия, историята е показала, че този зад когото тя стои после първо нея напада.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#11] от "Ian Smith":

  Не знам дали е дошъл, със сигурност обаче, заради исламиста Обама, бяха пропуснати възможности да се приключи с атомните опити на аятоласите, при много по-добри условия от сегашните.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Весело

  [quote#16:"др. Иванов"]Ние по-кадърните американски президенти ги видяхме в Афганистан, Ирак, Косово.[/quote]

  Здраво наритаха "прогресивните" сили, нали

  За дрОгарА Иванов прогерсивните сили са талибаните ( на първо място ), Саддам и Милошевич.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Весело

  [quote#16:"др. Иванов"]Ние по-кадърните американски президенти ги видяхме в Афганистан, Ирак, Косово.[/quote]

  Иванов, пусни една сълза и за Кадафи Заслужил го е човека
  За Янукович още недей - самолета му още не се е ударил в снегорин

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#21:"Magen David"]Не знам дали е дошъл, със сигурност обаче, заради исламиста Обама, бяха пропуснати възможности да се приключи с атомните опити на аятоласите, при много по-добри условия от сегашните. [/quote]

  Обама наистина е много слаб ама много ! Такова "чудо" наистина не е имало начело на САЩ.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 25. 25 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#16] от "др. Иванов":

  И най-некадърния президент на САЩ е цвете в сравнение с Хришчов, Брежнев, Черненко и другите подобни катили.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 26. 26 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Прогресивен Пакистан би шута на САЩ и се увъртя около Русия. На мястото на недемократичен Садам дойдоха ИДИЛ и Кюрдската държава, а покрай Косово се появиха Абхазия, СО, Крим и на път останалите части на Украйна. Иначе Мубарак и Кадафи са си работа на Обама, за там не се оплакваме, в Египет Путин назначи едно наше момче за президент, а в Либия се разпростира халифата, там да му бере гайлето НАТО.

  Откакто текат санкциите Иран се гушна плътно в Русия, вековният враг, който го лиши от половината територии. Преди по митингите персите викаха: "Смърт на САЩ, смърт на Русия", сега последното го забравиха.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 27. 27 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#10:"Ian Smith"]Като терористична диктатура на откачени попове. [/quote]

  А Саудитска Арабия, като либерална демокрация, предвождана от реформатори

  [quote#11:"Ian Smith"]момента за Рапторите и дроновете е дошъл. [/quote]

  Всичката Мара втасала, та сега война с Иран ще прави! Да си забелязвал какво става в БИ през последната около година.

  [quote#15:"Ian Smith"]Джордж Буш малдши си беше много печен. [/quote]

  Толкова печен, че от простотиите му САЩ загубиха 6000 войника и десетки хиляди раненени, похарчиха трилион долара и създадоха още по-гнусна версия на Ал-Кайда. Апропо, сервираха Ирак на Иран. Мноу печен беше, да.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 28. 28 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Вместо това обаче, Иран загърби преговорите в Маскат и междувременно сключи споразумение с Русия за изграждането на нови ядрени мощности. Според някои наблюдатели, постигнатото споразумение с Москва за построяване на два нови ядрени реактора нанася удар на усилията за отслабване ядрената мощ на Иран и обрича на неуспех самите преговори за мирно решеване на проблема.

  Точно тук е заровено кучето! Русия продължава политика на болшевиките да се прави "сечено" на Запада независимо от повода и абсолютно независимо от последствията!

 29. 29 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#23:"Ian Smith"]Иванов, пусни една сълза и за Кадафи Заслужил го е човека [/quote]

  Има кой да плаче за него - да речем тези които в момента се намират в разгара на либийската гражданска война. На чужд г** и сто "освобождения" са малко. Пожелавам ти да го усетиш лично.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 561 Неутрално

  При Буш нещата прости и ясни: не слушаш - Бой по манерката и глад!
  При Нобеловия лауреат обаче нещата отидоха по дяволите: всеки прави каквото си иска и както го иска! И поради това Близкия Изток се получи една касапница.
  Дори Израел вече не е смятан от администрацията на Обама за съюзник! Къде е логиката питам?

 32. 32 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Весело

  [quote#26:"др. Иванов"]Прогресивен Пакистан би шута на САЩ [/quote]
  Прогесивен Пакистан?! Точно толкова прогресивен, колкото Иран, С.Кореа, С.Арабия и т.н. все бастиони на демокрацията.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 33. 33 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]Прогресивен Пакистан[/quote]

  Да, верно е "прогресивен". Страна където бесни тълпи линчуват друговерци - сега нещата между тях и САЩ се поразвалиха, но преди няколко годинки, тука щяха да ти обясняват колко са "добри" Пакистанците, за разлика от "лошите" молли.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 34. 34 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#31:"qwerty"]При Буш нещата прости и ясни: не слушаш - Бой по манерката и глад! [/quote]
  Интересно, що Израел не го лови тоя принцип?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 35. 35 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#32:"Magen David"]С.Арабия [/quote]

  Недей така - нали сега сте приятелчета ?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 36. 36 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Щом вече и във вътрешната?!

 37. 37 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#31:"qwerty"]Дори Израел вече не е смятан от администрацията на Обама за съюзник![/quote]
  Едно е какво мисли администрацията в Белия Дом, пълна с исламисти, която обаче за щастие ще си замине, а съвършенно друго - Американския Сенат, Конгрес, Пентагона, ЦРУ и т.н.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 38. 38 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#35:"civis_eu_sum"]нали сега сте приятелчета ? [/quote]
  Я погледни по-горе пост #30. Той се отнася и за тебе.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 39. 39 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#37:"Magen David"]Едно е какво мисли администрацията в Белия Дом, пълна с исламисти[/quote]

  Я кажи един ислямист от администрацията, бе Маген? Разконспирирай гадта

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 40. 40 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Няма смисъл да се спори по очевидни неща. САЩ И НАТО оцапаха всичко до което се докоснаха. Азия, с много малко изключения, Африка и Ю.Америка ги натириха, там те вече не са фактор, няма и да бъдат. Ако САЩ, ЕО и НАТО бяха физически лица трябваше да ги съдим за измама. Нищо от това, с което ни заблуждаваха не се осъществи, а си разрушихме държавата заради тях.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 41. 41 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#38] от "Magen David":

  http://nationalinterest.org/feature/israel-saudi-arabia-changing-region-possible-partnership-10940

  http://www.huffingtonpost.com/james-dorsey/israel-and-saudi-arabia-f_b_5582049.html

  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.558512

  И това само заради Иран. Виж как неволята сближава...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 42. 42 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#39:"civis_eu_sum"]Я кажи един ислямист от администрацията, бе Маген? Разконспирирай гадта [/quote]
  http://www.dcclothesline.com/wp-content/uploads/2014/02/Politics-MuslimBrotherhoodInfiltratesObamaAdministration-824x564.gif

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 43. 43 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#41] от "civis_eu_sum":

  Съжалявам ама явно не правиш разлика между "a possible partnership" и "сега сте приятелчета ".
  На Саудитските кралчета, като гледат какво става около тях, сън не ги хваща от страх. Затова са готови даже и с Израел да взаимодействат, само и само да ги отървем от Иран.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 44. 44 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#42] от "Magen David":

  Много интересна история. Това значи според данни от египетско списнание:
  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164009#.VM84vy7m7cQ

  После новината е препечатана в световно неизвестни сайтове като:
  spectator.org
  truthorfiction.com
  и разбира се Сайтът на "Чаеното Парти" Американската версия на "Атака".

  Звучи достоверно, Маген! Почти толкова достоверно, колкото версиите, че 9/11 е бил вътрешна работа!

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 45. 45 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]Прогресивен Пакистан би шута на САЩ и се увъртя около Русия. На мястото на недемократичен Садам дойдоха ИДИЛ и Кюрдската държава, а покрай Косово се появиха Абхазия, СО, Крим и на път останалите части на Украйна. Иначе Мубарак и Кадафи са си работа на Обама, за там не се оплакваме, в Египет Путин назначи едно наше момче за президент[/quote]

  Иванов, не искам да дразня модератора оабаче приказките ти са като на яко нашмъркан със някаква много злобна субстанция

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 46. 46 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#44:"civis_eu_sum"]Звучи достоверно, Маген! Почти толкова достоверно, колкото версиите, че 9/11 е бил вътрешна работа! [/quote]
  Аз съм до тук. За да продължиш да спамиш, си намери някой друг.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 47. 47 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  да се оставят религиозни психопати да разработват ядрено оръжие би било самоубийствено безумство.
  Ислямистите не се различават един от друг. Тия дето режат глави, и иранските аятоласи са едни и същи кръвожадни безмозъчни примитиви, целта им е да унищожат всичко различно от тях. Това, че в случая враждуват по между си може да ни радва понеже се саморедуцират, но в никакъв случай не прави едните по-приемливи от другите.

 48. 48 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#43] от "Magen David":

  Аз се радвам, че си прочел първото изречение на първия линк Да те улесня:

  ""Everything is underground, nothing is public. But our security cooperation with Egypt and the Gulf states is unique. This is the best period of security and diplomatic relations with the Arab. "
  /director of the Israeli defence ministry's policy and political-military relations department. /

  "The Gulf and Jordan are happy that we belong to an unofficial alliance. The Arabs will never accept this publicly but they are clever enough to promote common ground."
  /пак същия човек/

  И още:
  "Despite repeated Saudi denials of any links to Israel and official adherence to an Arab boycott of anything Israeli, the kingdom has signaled a relationship in recent weeks with an encounter in Brussels between former intelligence chiefs of the two countries and the first time a Saudi publisher has published an Arabic translation of a book by an Israeli academic. "

  И така нататък...

  Е, всичко е на коприва разбира се. СА не трябва да показва, как се натиска с Моше, но нещата вървят...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 49. 49 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#46] от "Magen David":

  Чао Радвам се, че демонстрираш, че и сред вашите хора има тъпи парчета. Разсейва конспиративните анти-семитски теории за евреите като свръх-човеци.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 50. 50 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 903 Весело

  До коментар [#15] от "Ian Smith":

  Ки циврьотим?!?!?
  .......... а заради БУш младши ходих в Ирак и съм му благодарен!

 51. 51 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]Прогресивен Пакистан би шута на САЩ и се увъртя около Русия.[/quote]

  Такова няма, но за сметка на това Индия би шута на западащата Русия и се сдружи със САЩ. Кой е по-силен, голям и т.н., Индия или Пакистан те оставям сам да прецениш.

  [quote#26:"др. Иванов"] На мястото на недемократичен Садам дойдоха ИДИЛ и Кюрдската държава[/quote]

  На мястото на Саддам дойдоха Кюрдската автономия където името САЩ е главно божество на което се молят сутрин, обед и вечер и шиитски Ирак които гледам също се примолват на божеството чичо Сам

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 52. 52 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]На мястото на недемократичен Садам дойдоха ИДИЛ[/quote]

  За ИДИЛ какво ?! ИДИЛ е това което е благодарение на Асадчо. И ако и да е дошъл в Ирак много повече е в Сирия. Някъде около 2/3. Та протежето на Путин, Асад, благодарение на ИДИЛ вече е с единия крак в морето

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 53. 53 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#51:"Ian Smith"]шиитски Ирак които гледам също се примолват на божеството чичо Сам [/quote]

  Да, ама докато го прави се кланя към Техеран...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 54. 54 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]а покрай Косово се появиха Абхазия, СО, Крим и на път останалите части на Украйна[/quote]

  Абхазия, СО и Крим се появиха благодарение на агресията на Путини и на Русия ще и излязат през носа ... всъщност вече и излизат.
  Останалите части на Украйна ( 95 % ) са на път, да - към ЕС и НАТО

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 55. 55 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#52:"Ian Smith"]Та протежето на Путин, Асад, благодарение на ИДИЛ вече е с единия крак в морето[/quote]

  Усещам, че много те кефи идеята, че ислямисти вилнеят из Ирак и Сирия, само защото това "преебава руснаците". Убеден съм че и на хора като Збиг им е било много смешно, като Осама, приютен от Талибаните, бутна кулите близнаци.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 56. 56 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]Иначе Мубарак и Кадафи са си работа на Обама, за там не се оплакваме[/quote]

  Хайде да не скромничим - доста рев изревахте за Кадафи

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 57. 57 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 888 Любопитно

  До коментар [#40] от "др. Иванов":

  Въх! Ти си станал шаман бе! И бъдеще предричаш!


  Преди години станах неволен свидетел на политически спор!
  Единия се пенявеше:
  Yes, but my future is bright!
  (Да не си бил ти бе?)
  Опонента му го изгледа удивен!
  My present is bright!

  Да разлая троловете!!
 58. 58 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]в Египет Путин назначи едно наше момче за президент[/quote]

  Мда завършило щатски военни училища и британска генералщабна академия, финансиращо офицерите си с пари на САЩ и ЕС.

  [quote#26:"др. Иванов"]а в Либия се разпростира халифата, там да му бере гайлето НАТО. [/quote]

  Както и на петролеца и газчицата, нал тъй дрОгрЬО Иванов.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 59. 59 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#56] от "Ian Smith":

  Интересното е че бързо забравиха Янукович!

  Да разлая троловете!!
 60. 60 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#26:"др. Иванов"]Откакто текат санкциите Иран се гушна плътно в Русия,[/quote]

  Той и Адолф Хитлер се беше "гушнал" плътно в Русия. Чак до Белокаменна МАсква

  [quote#26:"др. Иванов"]Преди по митингите персите викаха: "Смърт на САЩ, смърт на Русия", сега последното го забравиха. [/quote]

  Всичко е довреме дрОгарЬО, всичко е довреме

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 61. 61 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Евреите по някой време ще ги ударят сами .Разбира се и храмовия хълм на Соломон преди това ще въздигнат .Стане ли това времето иде и жътвата ще започне ...

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#27:"civis_eu_sum"]А Саудитска Арабия, като либерална демокрация, предвождана от реформатори[/quote]

  Саудитска Арабия също е терористична диктатура, но не знам с какво това променя факта, че Иран е и с това, че Иран е ядрена заплаха не само за САЩ и Запада, но и за България.
  Все пак Саудитска Арабия не създава атомна бомба, но ако прогресивните сили много се напрегнете и прокарате това за Иран бъдете сигурни, че тя ще е следващата - поне парите ги има. И не само тя.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 64. 64 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#27:"civis_eu_sum"]Толкова печен, че от простотиите му САЩ загубиха 6000 войника и десетки хиляди раненени,[/quote]

  Ми те САЩ толкова губят месечно от катастрофи.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 65. 65 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#27:"civis_eu_sum"]Всичката Мара втасала, та сега война с Иран ще прави! Да си забелязвал какво става в БИ през последната около година. [/quote]

  Същото каквото става в последните 5000 години - войни.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 66. 66 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#27:"civis_eu_sum"] сервираха Ирак на Иран.[/quote]

  Ирак не представлява никлаква заплаха вече - дори с парцаливците от ИДИЛ не може да се справи и моли САЩ за помощ.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 67. 67 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#29:"civis_eu_sum"]Има кой да плаче за него - да речем тези които в момента се намират в разгара на либийската гражданска война. На чужд г** и сто "освобождения" са малко.[/quote]

  Ми това си го поискаха либийците.
  И скакво сегашната гражданска война е по-лоша от тази която подпали Кадафи.
  А аз мога да ти кажа, че на чужд гръб и 100 прогресивни диктатори са малко и това наистина съм го изпитал на гърба си

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 68. 68 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Весело

  [quote#34:"civis_eu_sum"]Интересно, що Израел не го лови тоя принцип? [/quote]

  Израел е просто един симпатичен палавник
  Понякога ти идва да му издърпаш ушите, но как да си строг с такова мило дете

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 69. 69 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#66:"Ian Smith"]Ирак не представлява никлаква заплаха вече - дори с парцаливците от ИДИЛ не може да се справи и моли САЩ за помощ. [/quote]

  Да, ама Иран вече има десетина милиона души васали и подопечената им територия.

  [quote#65:"Ian Smith"]Същото каквото става в последните 5000 години - войни. [/quote]

  Изключително "мъдро" ще е да се води война с Иран, докато се опитват да спрат ИДИЛ.

  [quote#64:"Ian Smith"]Ми те САЩ толкова губят месечно от катастрофи. [/quote]

  Ако не те е*е за човешкия живот - това е огромна загуба на политически и икономически капитал. Само най-големите лузъри като Дик Чейни все още твърдят, че е било правилно да се аткува Ирак. Намерил си на кого да пригласяш.

  Относно Иран - дори да приемем факта, че САЩ трябва да водят война срещу Иран за да спрат ядрената им програма, повечето експерти смятат че това ще забави програмата, но няма да я спре. Следователно, всеки няколко години САЩ трябва да води война с Иран ли?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 70. 70 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#33:"civis_eu_sum"]преди няколко годинки, тука щяха да ти обясняват колко са "добри" Пакистанците, за разлика от "лошите" молли.[/quote]

  Никой не е обяснявал колко са добри Пакистанците. Пакистан за Запада е необходимо зло.
  По отношение на бомбата той е доста по-далеч от Иран, а е в "мъртва хватка" с Индия. Освен това не е тръгнал на поход срещу Запада, а си трайка.
  Понеже нямате с кого да спорите, си измисляте някаква глупост и сами си я опровергавате.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 71. 71 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#40:"др. Иванов"]Няма смисъл да се спори по очевидни неща. САЩ И НАТО оцапаха всичко до което се докоснаха.[/quote]

  Очевидните ти съновидения няма как да са очевидни за нас.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 72. 72 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#67:"Ian Smith"]Ми това си го поискаха либийците. [/quote]

  Това са поискали някои либийци - екзит пол ли си правил, че да знаеш колко са?

  [quote#67:"Ian Smith"]И скакво сегашната гражданска война е по-лоша от тази която подпали Кадафи.[/quote]

  От това, че тази на Кадафи щеше да приключи за година две. Либия има 3-4 града на кръст, с много по-лесен терен от Сирия, не сравнявай двете. Тази война в момента няма да спре след година, две, три а ще разкъса държавата, ще избие хората и ще направи десетки хиляди бежанци. Все едно да ме питаш, какво по-лошо има в това да хванеш Спин, отколкото да си счупиш кракра.


  [quote#67:"Ian Smith"]А аз мога да ти кажа, че на чужд гръб и 100 прогресивни диктатори са малко и това наистина съм го изпитал на гърба си[/quote]

  И аз съм живял в соца, не се хвали. Предпочитам този режим пред това да съм в гражданска война.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 73. 73 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#70:"Ian Smith"]Освен това не е тръгнал на поход срещу Запада, а си трайка. [/quote]

  Така ли? Мойто дете, кой според теб даде убежище на Осама толкова години? Кой спонсорира талибаните? Ще ти подскажа - не е Иран.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 74. 74 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#68:"Ian Smith"]Израел е просто един симпатичен палавник
  Понякога ти идва да му издърпаш ушите, но как да си строг с такова мило дете [/quote]

  Който жали пръчката не жали детето.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 75. 75 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#42] от "Magen David":
  С цялото ми уважение,но това вече си е чиста израелска параноя
  Все едно да обвините в ислямизъм и един куп евреи от същата тази администрация на Обама.
  Всъщност именно подобни параноични оливания от всички страни доведоха до този хаос в Близкия изток през последните 4-5 десетилетия. Първо едни искаха да изтриват държавата Израел от лицето на Земята,други прогониха милиони от "обещаната им от Господ" земя, трети колят и взривяват наред щото имало заговор срещу тях и любимия им пророк,отделно се избиват и помежду си защото другите били "със сатаната и пионки в заговора " срещу "правоверните....Като добавим към лудостта и разни безскрупулни сметки без кръчмар и резултатът е налице.
  Администрацията на Обама не е нито най-слабата,нито най-некадърната - просто мнозина преди тях натрупаха огромен товар и различни труднорешими проблеми на главата на съвременна Америка - от космически дефицити до упадък на международната репутация и многобройни конфликти по целия свят.
  Ако не бе Буш-младши поне Афганистан,Ирак,а днес и ИДИЛ нямаше да бъдат в дневния ред на световни и американски проблеми - не е никак малко. Като добавим и, не един, а между 3 и 4 трилиона опукани в кампаниите и след това, картинката е съвсем друга.....

 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Неутрално

  В интерес и на САЩ, ЕС и на Русия и Китай, както и на Иран преговорите около ядрената програма на иранците да приключи успешно. Което означава, че иранците да продължат да си обогатяват уран до не повече от 5%, което е достатъчно за производство на ядрено гориво... и абсолютно недостатъчно за ядрена бомба. Освен това експерти от МААЕ ще продълължат да наблюдават изкъсо иранските ядрени обекти за да предотвратят всеки опит за нарушаване на подписаните споразумения и клаузи с шесторката. Така, Иран няма да има възможност да се сдобие ядрено оръжие (а и те самите твърдят, че не искат такова), а и ще се постигне нормализиране на отношенията между Запада и Иран, което ще е добре за всички.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Весело

  Готино беше при ШАХИНШАХА- една от многото американски марионетки!? Д-р Мосадък ли-преврат и рязане на глави от американски командоси. Нещо, катоБЛЕКУОТЪРИТЕ В Източна Украйна! Почти неизчерпаем петрол и то по цена, под един долар за барел, за уж законните му собственици- ИРАНСКИЯТ НАРОД! Сега пък щели да им отпускат по 700 милиона барабар с лихвите, от парите на същите тези собственици, блокирани по силата на КОЙ МЕЖДУНАРОДЕН ЗАКОН? Светът е вече нещо друго и различно от бретън-уудските "споразумения" !!!! Американските марионетки стават все по малко , но за сметка на това , все по нагли!!!

 78. 78 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#70] от "Ian Smith":
  Не знам как си пропуснал,но Пакистан има ядрено оръжие от години.....
  За хватката с Индия си прав,но това не прави света по-безопасно място...

 79. 79 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ian Smith":
  Е да, тук е заровено кучето. Ако Иран се сдобие с ядрена бомба ще започне ядрена надпревара в Залива. Саудитска Арабия и някои емирства са следващите....За начало,обаче, САЩ не биваше да допуска израелската ядрена програма. Оръжието прави някои доста арогантни...по време на преговори.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 81. 81 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#79:"thepirineagle"]За начало,обаче, САЩ не биваше да допуска израелската ядрена програма. [/quote]

  Ами те не са имали много как да я спрат. По времето когато Израел си прави бомба, неговите връзки и зависимост от САЩ не са толкова големи. Франция им помага много, нещо за което Израел би трябвало да е благодарен на дъо Гол. От гледна точка на Израел е имало много логика да направят тези оръжия. Това е малка държава - с размерите на Югозападна България, с малко население, заобиколена от милиони потенциални врагове. В този смисъл, напълно разбирам защо са си направили бомба и защо ще я задържат.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 82. 82 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#76:"Иво"]В интерес и на САЩ, ЕС и на Русия и Китай, както и на Иран преговорите около ядрената програма на иранците да приключи успешно. Което означава, че иранците да продължат да си обогатяват уран до не повече от 5%, което е достатъчно за производство на ядрено гориво... и абсолютно недостатъчно за ядрена бомба. [/quote]
  нали не си от наивните до глупост индивиди които смятат, че целта на ядрената програма е развитие на енергетиката ??
  И за най-глупавия е ясно, че целта е създаването на ядрено оръжие. А какво би направил с ядрено оръжие един истински правоверен психопат? Много ясно, би го използвал да избие неверниците, точно както повеляват миролюбивите корани, алласи и пророци. А неверници - това са всички, които не са исламистки психопати, плюс исламистките психопати с различни възгледи. Очевидно това няма как да е в интерес на никой нормален. С Иран трябва да се преговаря като с откачен идиот, който сглобява голяма бомба. Или май трябва да се направи нещо различно от преговори.

 83. 83 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 561 Любопитно

  [quote#78:"thepirineagle"]Не знам как си пропуснал,но Пакистан има ядрено оръжие от години..... [/quote]
  Не е пропуснал! Пакистан е напред с материала, за разлика от Иран.
  А кой направи ядрената бомба на Пакистан? И този кой откъде я има бомбата?
  Нещата вече не са такива каквито бяха.
  Духът на ядреното оръжие е изпуснат от бутилката. Скоро и "Боко Харам" или "Сентеро луминосо" ще поискат и ще се намери кой да им даде ядрено оръжие.
  Това как звучи за бъдещето на света?

 84. 84 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хмък. Те са фактор още от 1979-а

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 85. 85 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#79:"thepirineagle"]За начало,обаче, САЩ не биваше да допуска израелската ядрена програма. [/quote]
  Израел нито отрича, нито потвърждава, че има ядрена бомба. Но дали действително има?

 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  [quote#82:"Ментор"]нали не си от наивните до глупост индивиди които смятат, че целта на ядрената програма е развитие на енергетиката ?? [/quote]

  Ами, всъщност точно това е целта на тази ядрена програма и НЯМА нито един факт или доказателство, което да сочи обратното.

  [quote#82:"Ментор"]И за най-глупавия е ясно, че целта е създаването на ядрено оръжие. [/quote]

  Какви доказателства имаш, че това е вярно!? Какви доказателства има САЩ, че целта на иранската ядрена програма има за цел създаване на ЯО!?????

  [quote#82:"Ментор"] Много ясно, би го използвал да избие неверниците, точно както повеляват миролюбивите корани, алласи и пророци. [/quote]

  И кога иранците са заявявали, че това е тяхната цел!? И защо си мислиш, че ако някой ден Иран създаде ядрено оръжие (което според мен е почти изключено да се случи), те ще го използват срещу Европа или някой друг!? Какъв интерес има Иран да почва война със съседите си!? И нали, ако иранците използват първи ядрено оръжие (хипотетично) след това цялата им държава ще бъде изпепелена от Запада......

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#82:"Ментор"]Много ясно, би го използвал да избие неверниците, точно както повеляват миролюбивите корани, алласи и пророци. [/quote]

  Иран няма да извърши ритуално самоубийство, както си мислят много хора. Съветския съюз като е бил радикална държава да не би да го е направил? Или Китай? Или Пакистан? Или Северна Корея?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  До коментар [#87] от "civis_eu_sum":

  Абсолютно вярно. Ядреното оръжие има основно защитна и възпираща цел, а не нападателна. И добър пример затова е САЩ-СССР(Русия), Индия-Пакистан, Китай-САЩ/Индия. Тези страни имат такова оръжие, но не го ползват, защото знаят какъв ще бъде ответния удар. В случая на Иран ще бъде пълно унищожение..... защото иранците никога няма да имат ядрен арсенал колкото САЩ, Франция или Великобритания.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#85:"qwerty"]Но дали действително има?[/quote]

  Има единодушие по върпоса сред почти всички военни анализатори, както в САЩ, така и в Европа и Русия...

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 91. 91 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#89] от "Иво":

  Иран най-вероятно не търси да има готова бомба, а нещо като "готовност" - капацитет да я направи за кратко време в случай на нужда. В крайна сметка, ако проследим случилото се през последните 20 години - САЩ свалят Милошевич, САЩ свалят Саддам, САЩ свалят Кадафи...Даже ако човек види Русия в Грузия и Украйна - логиката е, че ако нямаш бомба или не си в съюз с някой който има, всеки ще може да те гаври както си иска.

  А Иранците, когато ги обявяват за параноици и ненормалници, хората бързо забравят как САЩ удари рамо на Саддам да водо война срещу Техеран, в която загинаха 150-200 хил. иранци. Това стана без Иран да е водил война със САЩ или съседните държави.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 92. 92 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#86] от "Иво":
  До коментар [#87] от "civis_eu_sum":
  Разсъжденията ви са приложими към нормални хора. Хардкор феновете на кораните, алласите и пророците които повеляват избиване на всичко различно съвсем очевидно нямат нищо общо с нормалното. Както виждаш, навсякъде феновете на исляма режат глави, правят самоубийствени атентати и избиват всеки който им попадне, ако не е психопат като тях. Ако си въобразяваш, че аятоласите в Иран по нещо се различават в целите си от ислямски държави, боко харами и ал кайди, много се заблуждаваш - те са едно и също нещо.

 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  [quote#47:"Ментор"]Тия дето режат глави, и иранските аятоласи са едни и същи кръвожадни безмозъчни примитиви, целта им е да унищожат всичко различно от тях. [/quote]

  Като ги твърдиш тези работи трябва и да ги доказваш с примери поне.... да видим няколко разлики между ИД и Иран:

  1. В Иран живеят евреи и християни, имат политически права, имат действащи храмове, имат и депутати в иранския парламент. В Иран всички малцинства имат права и равноправни граждани в страната.

  В ИД убиват и репресират християните, унищожават християнски църкви, преследват и избиват всички малцинства живеещи на тяхна територия.

  2. Иран иска да подобри и възстанови отношенията си със САЩ и ЕС. Иран поддържа мир със съседите си. ИД обяви война на САЩ и ЕС, както и на всичките си съседи.

  Иран и ИД са две коренно различни държави.... ако може да определим изобщо ИД, като държава.

  [quote#47:"Ментор"]Това, че в случая враждуват по между си може да ни радва понеже се саморедуцират, но в никакъв случай не прави едните по-приемливи от другите.[/quote]

  Същите мантри ги пишат и форумните евреи... те не искат войната в Сирия и Ирак да спре, те не искат ИД да бъде победена и смачкана. Те не искат кланетата на цивилнии (между тях и християни) в Сирия и Ирак да бъдат спрени. Те не искат бежанските вълни идващи от Сирия и Ирак към Европа да бъдат спрени..... и всичко това това е точно обратното на интересите на ЕС. Но, нашите истински интереси и това е официалната позиция на ЕС, САЩ, НАТО и ООН е час по скоро да се сложи край на тази ужасна война в Сирия и Ирак и да бъде унищожена организацията на злото ИД.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#17] от "Magen David":

  Всичко се върти около това, дали дали някой би го застрашил по някакъв начин изкуствено създадения Израел и дали ще му се дадат още 60 години живот!

  Иначе предвид международната обстановка, големината и силата на Иран, геополит. му позиция и др. фактори мисля, че е логично да иска създаването на собствено атомно оръжие!

  Смятам обаче, че разработването на технологии свързани с мирното използване на уран са много по-жизнено важен приоритет за Техеран! Все пак говорим за страна с повече от десет пъти по-голямо население и територия от тези на България, и с добре развиваща се икономика въпреки външните натиски и санкции т.е. нуждата е по-евтина и чиста електроенергия е много голяма!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 95. 95 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#92:"Ментор"]Както виждаш, навсякъде феновете на исляма режат глави, правят самоубийствени атентати и избиват всеки който им попадне, ако не е психопат като тях. [/quote]

  Това не са иранци, човече. Това са ненормални сунити: араби, пакистанци, чечени...Иранците не са ненормалници, както и да го извърта пропагандата. Във всеки случай - не са по-радикални от СССР или от Северна Корея.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 96. 96 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#93:"Иво"]Същите мантри ги пишат и форумните евреи... те не искат войната в Сирия и Ирак да спре[/quote]

  Това е новата доктрина на Биби. Нека се сомализира около тях, нека се колят, но да няма държава и тя да не е свързана с Иран. Между другото, по анти-иранска линия е новата им дружба със СА. Според мен, огромна стратегическа грешка, с тежки бъдещи последици за Израел, но когато морето ти е до колене и те пази Чичко Сам можеш да си позволиш чутовни глупости.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 97. 97 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#95] от "civis_eu_sum":

  В Иран няма светска власт, страната се ръководи от религиозен съвет, а пълното и име е "ислямска република Иран". Т.е. ръководителите на Иран имат точно същия източник на вдъхновение и мъдрост като тези, които сам наричаш "ненормални сунити: араби, пакистанци, чечени" и като ония които режат глави в Ирак, Сирия и Африка. Да, познахте, става дума за миролюбивия коран според който правилния правоверен може да направи с различните само едно - да ги убие. Сунитите ти изглеждат ненормални точно защото действат според корана, защо тогава аятоласите които правят същото ти изглеждат различни? Може би в днешните аятоласи просто ги е страх да постъпят като истински правоверни, но каква е гаранцията, че ще е така и с утрешните? А веднъж създадено, с атомното оръжие ще разполагат и страхливите, и склонните на самоубийство (естествено, гарнирано с масово убийство) в името на аллах.

 98. 98 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#95] от "civis_eu_sum":

  В Иран няма светска власт, страната се ръководи от религиозен съвет, а пълното и име е "ислямска република Иран". Т.е. ръководителите на Иран имат точно същия източник на вдъхновение и мъдрост като тези, които сам наричаш "ненормални сунити: араби, пакистанци, чечени" и като ония които режат глави в Ирак, Сирия и Африка. Да, познахте, става дума за миролюбивия коран според който правилния правоверен може да направи с различните само едно - да ги убие. Сунитите ти изглеждат ненормални точно защото действат според корана, защо тогава аятоласите които правят същото ти изглеждат различни? Може би в днешните аятоласи просто ги е страх да постъпят като истински правоверни, но каква е гаранцията, че ще е така и с утрешните? А веднъж създадено, с атомното оръжие ще разполагат и страхливите, и склонните на самоубийство (естествено, гарнирано с масово убийство) в името на аллах.

 99. 99 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#16] от "др. Иванов": Ние по-кадърните американски президенти ги видяхме ≪в Афганистан, Ирак, Косово. Сега по-некадърните се напъват да спасят САЩ и Запада от последиците, но не могат.≫

  Първото ти изречение е вярно, но второто не. Изглежда си проспал Северна Африка, Сирия и Киев. И създаването на ИТИЛ.
  á è ѝ ò „” –

 100. 100 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  Полезните идиоти на снимката горе страшно дразнят.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK