Паметникът на съветската армия като геополитически инструмент на Кремъл

Паметникът на съветската армия при акцията за Украйна

© Юлия Лазарова

Паметникът на съветската армия при акцията за УкрайнаПрез последните години един от основните комунистически тотеми в София, т. нар. Паметник на съветската армия, бе чест обект на протести срещу "доминиращата нагласа" и "политическите и културните интерпретации на събития от средата на миналия век" *.


Използвани бяха нетипични средства, които обаче не са в противоречие на Закона, както стана ясно от решението на съдия М. Тодорова (на първа инстанция) по делото срещу двамата обвинени при акцията с декоративния елемент на ул. "Позитано" №20 и надписът "БКП ПОЗОР", пред централата на БСП и постановлението на прокурор В. Няголова по обвиненията срещу тримата, изписали ОКУПАТОРИ на т.нар. паметник, които бяха обвинени в хулиганство.


"Паметникът" на съветската армия се превърна в "общодостъпна социална медия"
чрез която протестиращи и несъгласни с "доминиращата нагласа и политически интерпретации" отправят своите послания към обществото.


В резултат на смелите политически послания — "В крак с времето", "България се извинява на Чехия" и "Слава на Украйна — КАПУТИН", руският посланик Юрий Исаков описа действията като на "крайно десни радикали" и нееднократно се намесваше в суверенните дела на България, пишейки изискващи писма до институциите.


Интересно е съдържанието на тази дипломатическа кореспонденция между посланика на Руската федерация и българските институции **.


Един от първите опити за намеса е през 2010г, когато посланик Исаков живо се интересува от това, под чия юрисдикция е Паметникът на ъветската армия в София. Той пише до кмета на София:


"Във връзка с появилите се напоследък в някои български медии противоречиви съобщения по въпроса за юрисдикцията по отношение на паметника на Съветската армия в Борисовата градина, моля Посолството на Русия да бъде уведомено дали монументът е в ресора на Столична община. В случай, че паметникът има друга юрисдикция, бих бил много признателен за информацията кога и по какви причини той е бил преведен на друго подчинение."


Писмо изх. №83 на Посолството на РФ, заведено под №54-00-8/01.02.2011

Писмо от министерство на културата относно статута на паметника

Писмо от министерство на културата относно статута на паметника


След това, през годините 2010-2014, "паметникът" на съветската армия е бил нееднократно "трансформиран" чрез арт провокации, отправящи недвусмислени политически послания. Сред най-ярките са следните акции:


- "В крак с времето" през юни 2011 г.


- в подкрепа на Pussy Riot на 17 август 2012;


- в памет на жертвите на комунизма, при която три от лицата от релефа на "паметника" бяха оцветени в цветовете на българското знаме - 2 февруари 2013;


- през февруари 2014, когато една от фигурите от релефите на "паметника" бе оцветена в цветовете на украинското знаме и бе изписано "Слава на Украйна" и "КАПУТИН";


- 21 август 2013, когато единият от релефите бе оцветен в розово, а в основата му бе изписано "България се извинява" на български и чешки език, в знак на солидарност с народите на Чехия и Словакия за инвазията на Съветската армия през 1968...
 

 Отказът на МВР за предоставяне на информация<br />

Отказът на МВР за предоставяне на информация


Интересна е реакцията на руската страна, изразена в официални ноти на посолството до външното министерство, президента и кмета на София, които са с почти идентично съдържание. При акцията в защита на Pussy Riot, посланикът на Русия пише**:


"Посолството изразява протест във връзка със станалото, настоятелно моли да се проведе най-щателно разследване на инцидента и виновните в противозаконните действия да бъдат подведени под отговорност.


Руската страна разчита, че с цел пресичане на подобни прояви в бъдещето български компетентни органи ще засилят редовно патрулиране на територията до паметника на Съветската армия и ефективно ще използват установените на нея средства за видеонаблюдение…"


Писмо вх. №54-64-149 от 21.08.2012, ВМнР. Писмото е с №65/4 на Посолството на РФ


При втората акция — тази, в памет на жертвите на комунизма, при която три от лицата от релефа на "паметника" бяха оцветени в цветовете на българското знаме, състояла се на 2 февруари 2013, руското посолство отново пише протестна нота, съдържаща следното изявление:


"Посолството моли да бъдат предприети надлежащи мерки за установяване и подвеждане под отговорност на виновните за посочените противозаконни действия, а също така за привеждането на паметника в съответния вид…"


Писмо изх. № 54-64-28 от МВнР и е заведено под вх. № СО-04020-11 от 15.02.2013г.


На 26 февруари 2014, в дните, след като една от фигурите от релефа на "паметника" бе оцветена в цветовете на украинското знаме и бе изписано "Слава на Украйна" и "КАПУТИН", посолството на Руската федерация пише до външното министерство, изх. № 54-64-42, следното:


"Посолството изразява своя протест във връзка със станалото, настоятелно моли да се проведе най-щателно разследване на инцидента, виновните в противозаконните действия да бъдат подведени под отговорност и да бъдат предприети надлежащи мерки за привеждане на паметника в съответния вид.


Посолството отново ходатайства пред българските компетентни органи да се засили патрулирането на територията до паметника на Съветската армия, с цел да бъдат пресечени подобни прояви в бъдеще…"


Писмо изх. №420 на посолството на РФ, от 27.02.2014


Интересното в тези случаи е, че руското посолство директно вменява за вина и обявява извършителите за виновници, които следва да бъдат подведени под отговорност — теза, която прокуратурата и съдът опровергават.


Друг интересен факт е, че външното министерство, тогава оглавявано от Кристиян Вигенин от БСП, ползва сходни изразни средства в писмото си до кмета Фандъкова по същия случай:


"Приложено Ви изпращам копие на нота №41/Н от 23 февруари 2014 на посолството на Руската федерация в София по повод вандалската акция над паметника на Съветската армия в София."


Писмо на МВнР до кмета на София, изх. №54-64-42 от 24.02.2014


По повод готвени протести и акции, в подкрепа на инициативата за демонтаж на "паметника", в свое писмо от 27 февруари 2014г. посланик Исаков пише:


"Според информация, с която разполагаме, във вторник, на 4-ти март, в 18:00 пред Паметника на съветската армия в центъра на София за пореден път планират да се съберат лица, които искат той да бъде демонтиран.


Изразяваме загриженост по повод тази акция, която… може да предизвика акт на оскверняване на монумента…


Посолството моли българските компетентни органи да вземат адекватни мерки за засилване на патрулирането на територията, около паметника…"


Писмото е изпратено до МВнР и СО и е заведено в кметството с вх. № СО-5400-28 от 27 февруари 2014.

 Писмо от посланика - февруари 2013<br />

Писмо от посланика - февруари 2013


Интересна и показателна е и реакцията на руското посолство по отношение на публичността на тези свои условно казано дипломатически "совалки". В свое писмо изх.№15ПР-22, от 2 февруари 2015г, до Асен Генов и Цветелина Сърбинска, МВнР пояснява, че след отправено запитване до руското посолство дали да предостави информацията, искана от двамата, пише следното:


"Във връзка с подадено заявление за достъп до обществена информация, относно наличната в Министерство на външните работи информация за кореспонденция с посолството на Руската федерация Ви информирам, че е отказан достъп до обществена информация съгласно чл. 37, ал. 1 т. 2 от Закона за достъп до обществена информация, поради изразено изрично писмено несъгласие за предоставяне на исканата обществена информация от страна на посолството на Руската федерация в гр. София."


Очевидно е желанието на Руската страна подобен натиск да остане скрит от българското общество.


В повечето от цитираните писма на посолството се прави препратка към Спогодбата между правителствата на България и Руската федерация за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката, подписана на 19 април 1993 в Москва. Цитира се, също така, и договорът за приятелски отношения и сътрудничество между Русия и България, подписан на 4 август 1992.


Посланикът обаче услужливо премълчава факта, че приложимите разпоредби на тези документи засягат паметници, които са военни гробища, костници и културно-исторически ценности. В този смисъл, "паметникът" на съветската армия не попада под "юрисдикцията" на двата документа, както може да бъде видяно и от писмо № 05-00-0028 на МК от 15.12.2010, до Валентина Маринова, посочващо, че той не представлява културна ценност.


Логични са заключенията, че Руската федерация, видимо от официалните ноти до МВнР и Президента, гледа на "паметника" на съветската армия като на инструмент, който легитимира нейното присъствие и опитите за недопустимо вмешателство в политическия и обществен живот на България. Тези действия на посланика напомнят за усилията


България да бъде държана в орбитата на геополитическите интереси на Русия


в постсъветското пространство.


Дори повече, Руската федерация си позволява да прави квалификации и обвинения по определени политически действия и изявления, които биха могли да бъдат предмет само на вътрешноправни интерпретации. Посланикът прави това по отношение на политически тези, които оспорват и изобличават руското геополитическо влияние и интереси.


И по недопустим за суверенна България начин и следва да бъде зададен въпросът дали посланик Исаков не нарушава дипломатическите стандарти и дали присъствието му и действията му са приемливи за страна-член на НАТО и ЕС.


* Из постановление № на прокурор Няголова, с което се оневиняват написалите Окупатори на "Паметника" на Съветската армия.
** Бел. ред. - Достъпът до писмата е бил отказан от МВР по Закона за достъп до обществена информация, те са предоставени от Столича община и Президентството. Авторът и Цветелина Сърбинска ги събират като част от дейността си, насочена да възстанови и покаже фактическата истина за комунистическите символи и за защитата по делото срещу тях.
Правописът на неофициалните преводи на руските писма е запазен.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (343)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ами да си го вземе руският посланик
  и да го монтира в двора на посолството.
  Там има доста място

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Асен Генов като геополитически инструмент на атлантизма.

 3. 3
  Горбачов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 4. 4 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "biba_jaba":

  същото бих предложил и за паметника на американските летци

  Горбачов
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 581 Весело

  Да се демонтира и изпрати като подарък на зелените джуджета в Донецк

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Капутин...

  А иначе за паметника - чак пък културна ценност...
  Направо си е за музея в Дървеница, при Ленин.
  Все ще го сместят някъде.
  България е засвидетелствала благодарност към Русия за освобождението от Турция по много начини и с предостатъчен брой паметници и имена на улици.
  Това си е едно грозилище, което се е настанило на пъпа на София, както и онова другото пред НДК.
  Едва ли много хора ще съжаляват, ако ги няма и двете.

 9. 9 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 6029 Неутрално

  Долу МОЧА!
  Русия доказва всеки ден, че е нелоялен партньор, агресор и окупатор.
  Кога имперска Русия или съветската ѝ форма са мислили доброто на някоя държава? Никога!!!
  Жалко за Пушкин и Лермонтов, но ще мина и без тях, ако от това зависи разрушаването на Империята на злото!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#4] от "Горбачов":
  същото бих предложил и за паметника на американските летци
  -------------------
  Ами готово колега, бутаме и двата.
  Съгласен?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Това не е паметник , като паметник , а цяла Източна Пирамида !Извисява се на центъра на София и доминира всички БГ паметници!Уважаваме източните войници загинали през ВСВ,но доколкото е известно у нас няма нито един загинал от Червената Армия във военни действия !

 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  Този паметник е преди всичко ОСКЪРБЛЕНИЕ за столицата на една суверенна държава, поела по европейски път на развитие.

  Освен чисто по коменистически ГРОЗЕН, той се извисява над околните достолепни сгради и ДОМИНИРА градския пейзаж.

  Връхната му точка е размахан АВТОМАТ ШПАГИН, който внушава заплаха към поробения народ, намиращ се някъде там долу, в подстъпите, и смирено поднасящ китки на признателност.

  Цялата композиция е една ГАВРА.

  Паметникът трябва да се махне, в противен случай призовавам софиянци да го третират като боклук и да го превърнат в бунище.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 753 Гневно

  До кога ще търпим това нещо в центъра на столицата ни ????

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  БРАВО ! НЕ СЕ ОТКАЗВАЙТЕ !

  ПОДКРЕПЯМ ВИ !( макар и от далеч.)

 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#11] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Слава на антифашистката коалиция от войната срещу нацизма
  ---------------------------
  Мдам. Аз ще пратя още по-смело политическо послание - Слава на Нелсън Мандела и борбата му срещу апартейда.

  И нацизма, и апартейда имат еднакво касателство към България.
  Опааа, па сбърках, при борбата срещу апартейда никой не ни окупира........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Паметникът на съветската армия, както и Възродителния процес се сатанизираха и превърнаха в политбизнес от някои хора!

  В Рим, над река Тибър, има мост, на който на мраморна плоча е написано, че е построен от Мусолини през 1943 г. На нашия въпрос към екскурзоводката "Защо не са го съборили, както и остонките от времето на Калигула, Нерон и другите тирани?" тя ни отговори: "Ако ги бяхме съборили, вие нямаше какво да гледате и нямаше да дойдете в Рим на екскурзия!"

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Не живея в София и съответно не смятам, че имам право да се изказвам, но защо не се организира преместване или демонтиране на паметника след местен референдум? Не смятам, че мнозина биха се възпротивили. А и условията за провеждане на референдум са съвсем изпълними, според мен. Чл. 27. и следващите в "Закона за пряко участие....". Предстоят местни избори. Какво лошо да има и местен референдум заедно с тях, тъкмо представителността ще е достатъчно голяма?

  Доброто е заразно
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дедо Либен":

  В Рим, над река Тибър, има мост, на който на мраморна плоча е написано, че е построен от Мусолини през 1943 г
  --------------
  Ауууу, каква изненада.
  Още по-изнендващото е , че Борисовата градина не е наречена на Бойко Борисов, ами на Цар Борис.
  А сега питай в Етиопия колко паметника има на италианската армия, дето макароните 3 години ядоха бой , докато не плениха краля.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 22. 22 Профил на ekween
  ekween
  Рейтинг: 237 Гневно
 23. 23 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 6029 Неутрално

  [quote#17:"Дедо Либен"]В Рим, над река Тибър, има мост[/quote]
  Любчо, Мусолини е построил мост!
  А пияните съветски войници, разквартирувани на село през септември 1944-та, изядоха на баба ми и дядо ми кокошките и им откраднаха Богородичката със сребърния обков.
  А после дойде Сталин и построи лагерите в Белене, Скравена и т.н.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Паметникът е символ на окупационната "червена" армия и опозоряването и подчиняването на България от Москва!
  Мястото на такъв "символ" е само в музей - като щрих от трагичното разграждане на държавата България и подчиняването й на Русия.

 25. 25 Профил на sandr0
  sandr0
  Рейтинг: 473 Неутрално

  [quote#2:"Каишков - Гласът на Америка"]Асен Генов като геополитически инструмент на атлантизма.[/quote]

  куфар,влак,Масква....

  "Съветската империя на злото ,трябва да бъде окончателно ликвидирана"
 26. 26 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#12] от "adam1966":
  А,има,има...От алкохолно натравяне....

 27. 27 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#18] от "dogwoman":
  след местен референдум?
  ---------------------------------
  Е те за осмоъгълния не смеят, че една смотана занаятчийска гилдия дигнамалко шум , ти очакваш за това да организират референдум ....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 28. 28 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Аз не искам нито един паметник да ми напомня за руските окупатори на България.Искам т.н. Паметник на Съветската Армия,Альошата ,дори паметника срещу НС да бъдат демонтирани и пратени в музей или продадени на някой,който има интерес да ги купи,изнесе,където си иска,само и само да не са на наша територия!

  Tony
 29. 29 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 644 Неутрално

  [quote#11:"Каишков - Гласът на Америка"] Слава на антифашистката коалиция от войната срещу нацизма[/quote]

  Паметникът е на съветската армия, не на цялата коалиция. За да бъде в слава на "антифашистката коалиция от войната срещу нацизма" трябва да се добавят американски и британски войници. Ако сте съгласни, да се пусне конкурс за нов паметник.

 30. 30 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 6029 Неутрално

  [quote#13:"Norman Granz"]Връхната му точка е размахан АВТОМАТ ШПАГИН[/quote]
  Да, това действа негативно върху възпитанието на подрастващите, учи ги на агресивност и съветска арогантност, съдържа сцени на насилие и трябва да бъде незабавно премахнат по реда на Закона за закрила на детето!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  За такива червени капища има място само в резервата на социалистическото изкуство.Да ходят там да му се радват болшевиките.

 32. 32 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  До коментар [#23] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Бой, историята не я пишем ние с теб, ние можем само да я съхраним такава, каквато е!!!!

 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Има 2 варианта за действие:
  1. Демонстративното му разрушаване, демонстративното почистване на останките от него и демонстративното поставяне на това място на скулптурна група на бележити български владетели от Първата и Втората българска държава- хан Аспарух, хан Тервел- задължително- 1вият външнотърговски договор на българската държава е подписан от него-; хан Крум; княз Борис 1ви; цар Симеон Велики; цар Самуил и т.н.
  2. Паметникът се демонтира и се премества на територията на руското посолство- имам предвид НЕ ПРЕД, А В територията на посолството.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на block
  block
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#5] от "Каишков - Гласът на Америка":

  каишка, какво общо има броя на изтребителите със статута на ушанковия паметник?

 35. 35 Профил на varna_11
  varna_11
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Паметника не трябва да се разрушава. Но трябва да бъде преместен в музей - там му е мястото... За да могат идните поколения да си правят изводи кой е прав и кой-крив...
  Не можеш да изтриеш от историята 50 години.. А ако се опиташ да ги изтриеш - можеш да повториш същите грешки...

 36. 36 Профил на Кирил Маликов
  Кирил Маликов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най-ценното на МОЧА-та е, че е като трибуна, като лакмус за зрелостта и моралното израстване на българите. И същевременно, колкото и да е налудничаво, като символ на свободата. Тази свобода, от която се страхуват най-много рашисти и ссср-исти, Каишкови, путини, лаврови и вся остальная сволочь. Свободата, да бъде възприеман като символ на робството и едновременно да бъде променян, изрисуван, преправян. Мисля, че най-доброто решение е да бъде оставен на хората - да виждат робството си и да могат да го счупят, нарисуват, преправят, разкъсат. Да стане още една спирка по пътя на израстването.

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#27] от "qwertqwert":

  Не знам защо казваш "те". Ако една... двадесета, ако не се лъжа, от имащите право на глас в дадена община поискат с подписка референдум, той се провежда задължително, а ако се проведе с местните избори, участието ще е толкова високо, че резултатът става задължителен и после никой нищо не решава, а просто изпълнява решеното.

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#23:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Любчо, Мусолини е построил мост! [/quote]
  Да добавя нещо. В Рим не знам да има паметник на Атила или на смелата австро-унгарска армия в Северна Италия.
  Нямам против в България да има паметници построени от спорни българи, но имам против паметници построени в прослава на чужда страна агресор.

 39. 39 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#36:"Кирил Маликов"]Мисля, че най-доброто решение е да бъде оставен на хората - да виждат робството си и да могат да го счупят, нарисуват, преправят, разкъсат. Да стане още една спирка по пътя на израстването.[/quote]
  Това е най-най-най-доброто. Който иска да го драска, който иска да си го чисти.

 40. 40 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "нееднократно се намесваше в суверенните дела на България, пишейки изискващи писма до институциите." - нормална реакция, на посланик, защитаващ интересите на държавата си.
  Дневник, хайде сега си вижте писанията за френския посланик, който защитаваше една частна фирма.
  Иначе на това нещо, наречено паметник, не му е там мястото и трябва да се демонтира.

 41. 41 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#19] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Еее, чакай малко ... сравнението е нелепо! Св. св. Кирил и Методий не са български първоучители! Една от политико-религиозните им мисии е във Великоморавия, а едва една част от техните ученици идва/бяга в Бълграия и оттам се започва с разпространението на Глаголицата по тогавашните наши земи т.е. могат да се нарекат славянски учители и първоапостоли, но не и български такива, ако искаме да следваме историческата коректност, разбира се!

  По-добър пример би било: Ще направи ли нещо адекватно българският посланик в Скопие, ако някой български паметник или военно гробище на български военни бъде поругано от местни хулиганчета? А това се случва много често в последните 70 години!

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 42. 42 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#3] от "Горбачов":

  Старческа деменция ли Ви е обхванала, г-н Президент?

  Happy face says, adios !
 43. 43 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Демонтирайте я тая грозотия от центъра на София, Кремъл нека си реве. На кой ли му пука вече.

  Every cradle is a grave.
 44. 44 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Искам от сега да предупредя червените байрячета, зелените чорапки и руските песнопойки да се снабдят с успокоителни, после да не реват.

  ВСИЧКИ паметници на съветската окупация ще бъдат премахнати до края на 2016-та. Ще останат само паметниците-костници.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 45. 45 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  До коментар [#38] от "hunt":

  "...имам против паметници, построени в прослава на чужда страна агресор" - като например англо-американскте пилоти, бомбили София!!!

 46. 46 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  МОЧА у двора на раззийското пасалство.
  Сега и веднага!

 47. 47 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#41] от "k_slaev":

  С разликата, че това са комунистически атрибути, сравнението Ви е неуместно!

  Happy face says, adios !
 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дедо Либен":

  Прави ли ти впечатление, че на тази плоча не пише "слава на Мусолини", а се уведомяват преминаващите, че Мусолини Е ПОСТРОИЛ МОСТ ?!
  Ние какво славим - че са ни окупирали, избили чрез слугите си комунисти /но по тяхна заповед/ десетки хиляди българи, и че ни крадат вече 70 години ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 49. 49 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Чувал съм и съм чел, че НЯКЪДЕ в централен Берлин или там до бранденбургската врата някъде (Не ми се проверява къде е) имало руски танк. Танкът е толкова добре скрит, че за седмица там дори не го видях!!! А обикалях много... Та могат и с този паметник да го шитнат някъде - да си го припикават любителите на Руския ботуш и толкоз...

  www.soundcloud.com/x2805
 50. 50 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В сложното международно положение, при наличието на огромен брой класово неосъзнати наши граждани и предстоящата война със силите на мрака и злото е крайно наложително здравите национални сили, окрилени от идеите на вождовете на прогресивния свят и капиталистическата революция, да премахнат немедлено паметника-провокатор, за да не четем във военните сводки:

  "Паметник нападна в гръб и разгроми Първа натовска армия. Унищожени са самолетът, хеликоптерът и двата танка". В боят с особена жестокост се отличиха статуите с позивни "Макдоналдса" и "Супермена" !

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 51. 51 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Хммм, защо ли такива демократи и либерали като австрийците не са премахнали мемориалния паметник на съветската армия във Виена? Какво ли ще случи, ако някой отиде и го надраска или се опита да го повреди?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_War_Memorial_(Vienna)

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 52. 52 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма ли една подписка за референдум в Столицата (заедно с местни избори, например) относно този тип комунистически и съветски монументи?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Допълнение към коментар № 33- Към т.1 на посочената скулптурна група от български владетели да има ясен и еднозначен огромен надпис- " Те създадоха България"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#11] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Каишкова, нервни тикове ли получаваш от подобни теми или само киселини?

  "Я з москалями не балакаю!"
 56. 56 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#49] от "x2805":

  Не знам за танк, но на точно 450 м западно от Бранденбургската порта има огромен, все още стоящ и добре подържан паметник на съветската армия! Що не са го махнали още? Да не би на немците да им пука за миналото на страната им?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_War_Memorial_(Tiergarten)

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 57. 57 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  ..........и виновните в противозаконните действия да бъдат подведени под отговорност................

  Империята на злото и от гроба се опитва да вандалства над Бъгария.

  При следващо искане от руския посланик да му бъде обяснено, че ако повдига и се меси във вътрешно български въпрос ще бъде екстрадиран от България.
  Тия от друго не разбират.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#51:"k_slaev"]Хммм, защо ли такива демократи и либерали като австрийците не са премахнали мемориалния паметник на съветската армия във Виена? [/quote]
  Това не ме засяга! Щом нещото е инструмент за геополитическо влияние- да се маха! В София няма паметник на онези, които са създали България и българската държава! Трябва да имаме поне един паметник, посветен на българските владетели в столицата на България. Писна ми да чета коментари на мурзита, че през 1878г. руснаците СА СЪЗДАЛИ българската държавност и държава, а не че са ВЪЗСТАНОВИЛИ българската държавност и държава...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 59. 59 Профил на qwerty
  qwerty
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Ееех, няма ли да се намери един държавник като Костов и един куражлия като Евгени и да се приключва с това недоразумение!
  Какво толкова неприятно се получи като думнаха мавзолея? Я какъв хубав площад се получи!
  Багерите и напред - няма кой да си го прибира, защото е ничия собственост!

 60. 60 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 574 Весело

  До коментар [#50] от "др. Иванов":

  Ооо другарю Иванов, как дела в Мариупуле? Завърнахте ли се читав или пишете от окопа?

  "Я з москалями не балакаю!"
 61. 61 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#56] от "k_slaev":

  Немците имат исторически комплекс и там трябва..ше да постои още такъв паметник, но предвид последните събития/действия на агресия от страна на Русия ще излети и тоя паметник вероятно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#2:"Каишков - Гласът на Америка"]Асен Генов като геополитически инструмент на атлантизма.[/quote]
  На БЪЛГАРИЗМА, каишков!!!
  И против русизма!!!

 63. 63 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#3:"Горбачов"]айде да се прави един референдум за този паметник и за другите такива и съдбата им да се решава.[/quote]

  Една шепа мурзилки сте! Какво си ревнал за референдум?! Ако има референдум, ще ви отнесе заедно с паметниците ви!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 64. 64 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 6029 Неутрално

  [quote#41:"k_slaev"] Св. св. Кирил и Методий не са български първоучители![/quote]
  Като ми покажеш, че Кирил и Методий са съставили глаголицата и като ми покажеш къде и кога за първи път се споменават "славяните" - може и да ти обърна внимание. Но дотогава можеш да пишеш или в руските форуми или в пеевските вестници.
  Тук не ти е мястото...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 65. 65 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Не че съм фен, но паметника на американските летци е на загинали войници, докато МОЧА е паметник на съветската окупация на България, довела комунистите на власт и дала в ръцете им Народният съд. Преклонението пред МОЧА е преклонение към руско-историческите ни екскременти!

 66. 66 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Любопитно

  До коментар [#56] от "k_slaev":

  В Западна Германия няма ни един. Това нещо да ти подсказва?

 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#54] от "deribeev":
  [quote#54:"deribeev"]я най после го дефинирай този суверенитет . [/quote]
  При вас трябва да се работи с картинки, защото.............само така разбирате.
  Ще се опитам днес да пусна галерия, която се надявам да излезе утре или вдругиден, в която в картинки (снимки) да ти обясня какво е това България и има ли почва паметник на руски агресор в нея.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#14:"Сашо"]До кога ще търпим това нещо в центъра на столицата ни ????[/quote]

  Ами действайте! С чудене няма да се махне! От провинцията ли да дойдем да ви го махнем?!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 69. 69 Профил на Durruti
  Durruti
  Рейтинг: 581 Неутрално

  На френския и германския посланик им даваха отличия за доста по-явна и активна намеса във вътрешните работи. Щатските посланици явно лобират за шистов добив, включително със статии в медиите. Освен "в крак с времето", което беше наистина сполучливо изпълнение, всички останали мацания на паметници са си чиста вандалщина, при това бездарна. Наскоро някой намаца мемориала пред НДК и всички, които приветстват такива изцепки, изведнъж се оказаха обидени. На фона на тези факти хленченето на Генов и фенклуба му изглежда най-малкото като шизофрения. А когато почнат за пореден път да се занимават с паметниците е ясно, че са изхабили своята полезност по текущи въпроси и отчаяно търсят начин да се докажат пред бенефициентите. Пък и общественото внимание трябва да се разсейва от глупостите, котио върши коалиционното управление.

 70. 70 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#59] от "qwerty":

  Само да ги беше видял в НСБОП как се усукваха и двамата и се чудеха на кой да хвърлят вината, особено Бакърджиев! Спаси ги царят.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 71. 71 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#66] от "aleko":

  От 25 години няма вече ГДР, защото тя беше погълната от ФРГ! Защо тогава след Обединението на Германия паметниците на съветската армия в бившата ГДР не бяха демонтирани?

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 72. 72 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#17:"Дедо Либен"]В Рим, над река Тибър, има мост, на който на мраморна плоча е написано, че е построен от Мусолини през 1943 г. [/quote]

  Мостът, за разлика от паметник, не е символ на нещо. Символ е само паметната плоча!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 73. 73 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 6029 Неутрално

  [quote#56:"k_slaev"]на точно 450 м западно от Бранденбургската порта има огромен, все още стоящ и добре подържан паметник на съветската армия![/quote]
  Правиш ли разлика между паметник за назидание (като МОЧА) и мемориал за 80 000 загинали?
  Колко съветски войници (освен трима в Сливенско, застреляни от своите заради изнасилване и още 15 за мародерство) са загинали в България?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 74. 74 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#56] от "k_slaev":

  Едно е тяхния едно е нашия... В единия случай са победили нацистите в другия случай са поробили дръжава която макар и съюзник се включва по късно и т.н. И заради което поробване още не може да се оправим... Не че не може да остане, но при положения че няма обективна оценка на режима до 89 г. Този грозилник действа подтискащо на мислещие хора в България... Като ви харесва сложете си го в двора...

  www.soundcloud.com/x2805
 75. 75 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Нека стои за графити и упражнения на ученици от художествени школи. За катерачна стена. Изобщо, да стои с променена функция. Така след 20г. почти никой няма да го познава като моча. Скъпо е демонтирането. Така и мавзолеят можеше да стане тоалетна на три нива. Пак е атракция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  ДИВОТО винаги се възприема по-бързо и естествено от питомното и облагороденото, защото се изискват много по-малко умствени усилия за да бъде разбрано.
  Така и с насилието, завоеванието, чрез сила, налагането на мерки чрез сила за установяване на порядки използващи бруталност, изземване, криминализиране и войнстващи норми и идеи подтискащи права.
  Паметник олицетворяващ това не е паметник, а символ на действия втъкани в неговата изобразителност.

  Това е един разказ за брутално отношение към България, която никога с нищо не го е заслужила.

  Затова тази изобразителна лъжа трябва да бъде премахната от София, защото е вредна за възпитанието на грядущите поколения низходящи българи в бъдеще.
  КОЛКОТО ПО-СКОРО, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!

 77. 77 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3349 Весело

  [quote#58:"logika"]Щом нещото е инструмент за геополитическо влияние- да се маха![/quote]
  не просто и само инструмент . паметника е част от хибридната война която русия води със света . построен и чакащ понятието да бъде измислено и наложено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 78. 78 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#65] от "m_style":

  Ами да. Тук съветски войнии не са загинали.
  Паметника за какво е тогава?
  Паметник на армия донесла на България само и единствено нещастия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 79. 79 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#17:"Дедо Либен"]В Рим, над река Тибър, има мост, на който на мраморна плоча е написано, че е построен от Мусолини през 1943 г.[/quote]
  Лош пример си избрал. Ако италианците действаха както комунистите в България след 9-ти септември, всичко, свързано с Мусолини трябваше да се затрие, а на негово място да се издигнат огромни паметници на братята американци освободители на Италия от фашизма. Италианският Г. Димитров щеше да се провикне: "За Италия дружбата със САЩ е като слънцето и въздуха за всяко живо същество!" и после да предложи Италия да стане щат на САЩ.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 80. 80 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3127 Весело

  大字報 - Предлагам този паметник да се превърне в дадзибао.
  МОЧА!

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 81. 81 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Да се събори немедлено!
  И нека да е от някой професионалист все пак, само не и Бакърджиев, че.....!

 82. 82 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#71] от "k_slaev":

  Паметникът в Тиергартен е издигнат по комунистическо време по политически причини. Не е разрушен вероятно за да не скандализира старото поколение на ГДР, възпитано в любов и преклонение пред СССР. На немците им се вменява страшна историческа вина за ВСВ и там положението е съвсем друго. Сигурно ще му дойде времето или ще му се придаде друг смисъл.
  Паметникът във Виена стои, защото Австрия действително е била освободена от съветската армия. Което не може да се каже за България.

 83. 83 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#67] от "Росен (путлер капут)":

  Имам НЕМСКИ картинен речник ама не знам каква е картинката под думата.

  www.soundcloud.com/x2805
 84. 84 Профил на Коце Слаев
  Коце Слаев
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До коментар [#61] от "Росен (путлер капут)":

  Както немците, така и ние имаме множество исторически комплекси! Точно заради един такъв комплекс се води тази изкуствено поведана дискусия за ПСА в София! Историческите комплекси не се лекуват с подменяне на историческата действителност, разрушаването на паметници и подклаждането на безпричинна ксенофобия в медийното пространство (в случая русофобия)! Не е това начинът ...

  "Миналото е понятно за нас само в светлината на настоящето и можем напълно да разберем настоящето само в светлината на миналото." - E. H. Carr
 85. 85 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#17:"Дедо Либен"]В Рим, над река Тибър, има мост, на който на мраморна плоча е написано, че е построен от Мусолини през 1943 г.[/quote]
  А-а, мост.
  А "паметник" на Мусолини или грандиозен монумент на италиански или немски фашисти с шмайзер в ръка има ли?
  Дяд Либене, я се опитай да приведеш пример Краснаята армия нещо да е съградила в България - аре да не е мост, а някое школо примерно или православен храм /нали тогава по заръка на товарищ Сталин бяха много православни/ - лично аз ще отида да им туря една паметна плоча за благодарност.

 86. 86 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#73:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Колко съветски войници (освен трима в Сливенско, застреляни от своите заради изнасилване и още 15 за мародерство) са загинали в България?[/quote]

  И двама в Созопол. Доскоро имаше паметна плоча на пристанището. Пияни като талпи, искали да хванат риба с бомба, ама тя избухнала в ръцете им. И така сума ти години бяха герои...

 87. 87 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Изкривяването на историческите събития, заличаването им и цензурата са признаци за наставащия нов тоталитаризъм.

 88. 88 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Паметника си е български, наша собственост! Откъде накъде ще се дава на русняци или т.н.
  Да си го демонтираме, ще го стопим и от метала да се изработи голям паметник на щертвите от тоталитаризма.

 89. 89 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Г-н ,Исаков вие като какви сте били в нашата страна по време на войната.Историята красноречиво говори че сте окупатори и затова на влсат сигурно слагате атентатори.Как да ви уважаваме след като ограбвате страната и я въвличате във войната където даваме не една и две жертви а след края забранявате на нашата делегация да говори че е взела участие във войната на ваша страна за което и са отнети територии и подарени на Югославия и тя е длъжна да ни ги върне защото в момента такава държава няма.Разбирам но защо не попиташ народа защо не предявява нищо за Руско-Османската война и тачи подвига както на своето опълчение така и подвига на руските,румънските и финландските войски.Отговори си сам коя страна уважава агресора и трябва ли да го величае след като го съсипва за десетилетия като заповядва да се прочисти народа от хора не уважаващи комунизма .Ако за вас това е геройство то за мен е геноцит спрямо моя народ и в моите очи носите на света само презрение и омраза заради политиката която водите от ранното средновековие но то свърши преди векове за Европа и това го е разбрал Петър първи който искаше да ви направи цивилизовани ное сбъркал с мечтите си.

 90. 90 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Любопитно

  [quote#84:"k_slaev"] Не е това начинът ...[/quote]

  И какъв е?

 91. 91 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Паметникът е символ ..В случая - символ на Империята на ЗЛОТО ..И с тях империята е маркирала териториите си -подвластните или робството на българите , на България ...!!Заедно със стотиците други- на съветските агенти , на служилите на чужда държава и ПОСТАВИЛИ я- под крепотничеството на тази чужда държава !!
  Те трябва да бъдат взривени , защото са символ на робство !!
  Не искайте от учителка по рускии ,член на русофилска организация - фандъкова , да направи нещо ..Не и е разрешено а и сърце не и дава ..Тя , все пак е от Самоков -а той е център на просветата :)

  BIG AL
 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#56] от "k_slaev":

  СЛАЕВ, паметника в Германия, както и на други места в Европа по случай, края на ВСВ са издигнати ор СССР и са негова собственост преминала в собственост на РОССИЯ, те не са германски или австрийска собственост, а руска, защото Червената Армия побеждава тези държави и налага своето присъствие там за половин век.

  НАШИЯТпаметник е издигнат от българските скодоумци и най-вече блюдолизци на съветските другари за благодарност при поставянето им на властови петоколони позиции чак през 1956 година и няма нищо общо с някакво освобождение, а с ОКУПАЦИЯТА на България и приобщаването и към една североазиатска безпросветна диктатура по подобие на създадената от един грузински обущар, унищожил предходния патологичен лидер. Който все още лежи балсамиран на техния площад олицетворяващ една политико-икономическа ретроградност парализирала потенциалите на половин Европа след налагането насилствено "диктатурата на пролетарията" като нов обществен морал на еднаумствена болестност и физическа груба насилническа неадекватност.

 93. 93 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#71:"k_slaev"]От 25 години няма вече ГДР, защото тя беше погълната от ФРГ![/quote]
  Така през 1885 година Княжество България абсолютно незаконно погълна Източна Румелия. Това също ли да отменим?

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 94. 94 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#84] от "k_slaev":

  Не е русофобия да владееш руски, да четеш руска литература и да не харесваш руската политика през последните 100 години . Какви исторически комплекси освен че няма реална оценка на събитията довели до положението ни днес...

  www.soundcloud.com/x2805
 95. 95 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 409 Неутрално

  А на негово място един паметник на Аспарух????? Защо в столицата има всевъзможни паметници на руснаци, а няма нито един на основателите на Дунавска България???????

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Нямаме паметници на велики български царе - в София , но символ на робството си имаме !! Посеяни са даже из цяла България !!??
  Искаме референдум и премахването му !!
  Чу ли, фандъкова ???
  Това, че още не си озъзнала това, е твой проблем ...
  Не ни интересува и мнението на организацията , в която членуваш - руската ...
  Съветофилите - вън от управлението на София и държавата !!!
  И на паметника на руския цар - СРЕЩУ Народното събрание на СВОБОДНА България - не му е ТАМ мястото !!!

  BIG AL
 98. 98 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 847 Весело

  [quote#13:"Norman Granz"]Освен чисто по коменистически ГРОЗЕН, той се извисява над околните достолепни сгради и ДОМИНИРА градския пейзаж.
  [/quote]
  В Китай близо до град Лешан, се намира най-голямата в света статуя на Буда. Обясниха ми че никоя сграда в града не може да бъде по-висока от Буда. Та може би и в София по този принцип, "паметника" трябва да се извисява над околните сгради.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#45:"Дедо Либен"]например англо-американскте пилоти, бомбили София!!![/quote]
  Да, да махнат и двете - и на пилотите и всички съветски. Съгласен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK