Защо не можем да решим проблема с Банско

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на veso
  veso
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Най-накрая имаме доброжелателен наблюдател сред журналистите. ;-)
  Планината и морето са на всички и чрез туризма хранят всеки в тази държава, колкото и да не им е ясно на някои хора.
  Проблемът ни както винаги е в политиците.
  Делим се на скиори и природозащитници, а те ни побутват накъдето им е удобно, и им се получава. Или ние сме глупави или те безкрайно умни? Май е първото, а?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хи хии...ще го решите на кукуво лято! Нали съскам балъците че Борисов иска да краде от концесията. Аз не разрешавам неща от които няма да спечеля- Банско и държавата не ме интересуват!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 418 Гневно

  "в България няма обществено съгласие за това как да се използват планините

  (А също и черноморското крайбрежие.)"

  Черноморското крайбрежие е осрано тотално!Сякаш 3 годишно дете е играло на СИМСИТИ!

 4. 4 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Аз съм и скиор и природолюбител ... Не искам да плюя никой, но не ми се вижда редно проблем да се решава от тези, които са го създали - Юлен и общината. Очевидно е, че в Банско има проблем и тези хора могат да създадат само още по голяма кочина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1411 Весело

  До коментар [#2] от "oporna_to4ka":

  И като натрупа милиард в дребни банкноти ще ги товари на правителствения самолет и ще си ги кара на дъщерята в Щатите ?!?

 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  По принцип обяснявам че товари камиони с двойни дъна ( имал няколко подготвени по повод на "фалшивите" бюлетини в Костинброд) хи хии

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Че ние кои проблеми сме решили.

 8. 8 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Дали ще има втори лифт или няма да има е все тая в момента.

  Проблемът е, че "в България няма обществено съгласие за това как да се използват планините

  (А също и черноморското крайбрежие.)"

 9. 9 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#1] от "veso101":

  за съжаление не е журналист, а бивш министър на околната среда и водите, който беше длъжен да санкционира нарушенията на ОВОС на ТУП реализирани от община Банско, и на планът за управление на парка от ЮЛЕН и не го направи.

 10. 10 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  България не може да предложи безгранични условия за развитие за какъвто и да е туризъм. За елементарен капацитет става въпрос. В Банско презастрояването е факт и изграждането на втори лифт ще реши донякъде този проблем, но типично по български ще доведе до ... още строежи. Въпрос на време ще е поставянето на въпроса за изграждането на трети, четвърти ... може и около Банско На морето осирането е тотално, затова вече никой не говори за морски туризъм ... а за алкохолен такъв. Това очаква и Банско.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Никой не може да оправи кочината в Банско, сътворена от стария кмет Краваров и покупната местна администрация. БанскаЛуии, сами паднаха в капана на собствената си дребна алчност и безхаберие за бъдещето на града и Пирин.
  На времето се поздравяваха с лафа - айде снежинка - стотинка.
  Сега малко снежинки и без стотинки.
  Проблемите на всички курорти , без изключение, са нискочелите подкупни кметове, мафиоти дето искат да строят, и бедна, но за сметка на това подкупна администрация.
  Не може на Пирин хем да се строи курорт, хем да се опзи природата.
  Не може и душата в рая.

 12. 12 Профил на lekapoleka
  lekapoleka
  Рейтинг: 213 Гневно

  Нерде ловът на лисици, нерде лифта в Банско...
  Аргументът, че някой си бил построил хотел, а гостите му изведнъж открили, че курортът не чини и сега, видиш ли, не трябвало да му стоят блокирани активите... Това е позиция "кой ми с*а в гащите". Хайде държавата да спасява нас*аните като им позволи да се*ат още повече.
  На лифта щели да се зарадват повече хора, отколкото ще са категорично против? Хммм... да видим.
  В статията се пуска една муха, че скиорите еднозначно били заели една от двете позиции. Очевидно не е така. Голяма част от природозащитниците са също така и скиори. А още по-голяма част от скиорите доста ясно виждат каква е причината за влошената услуга - презастрояването и лошото управление.
  Разбира се, че има нужда от дебат за устойчивия туризъм. Но ако някой си въобразява, че на цекоминевци ще им влезе нещо в главата от подобен дебат, това или е безкрайно наивно или пък е просто поплак за усвояване на средства чрез консултантски услуги. Онези са по начало оперирани от възможността да схванат за какво става въпрос.

 13. 13 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1640 Неутрално

  Много добра интелектуализация на факта, че на г-н Попов не му стигнаха уменията (или нещо друго) да направи нещо по въпроса като министър. Но и едно високомерно презрение към четящите и помнещите. Нищо, че съм бил министър и са очаквали от мен решение точно по този казус. Сега ще се направя на интелектуалец и ще ви обясни как почти всички не сте на висотата на моите прозрения за света.

  Никола Йорданов
 14. 14 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Построяването на втори лифт трябва да се обвърже със забрана на строегжа на нови хотели. Поне докато наличните не докажат добра използваемост и доходност към хазната.

 15. 15 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Решаването на проблема трябва да започне с отнемане концесията на Юлен, за което има достатъчно законови основания. Международен търг за нова концесия и създаване на план за Пирин, в който да има ясно изследване колко хора може да има в планината без да се нарушава баланса. Най-важното все пак е опазването на планината, а не пълненето на джобове.

 16. 16 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 596 Неутрално

  тезата е подвеждаща защото представя нещата като един принципен спор, а в случая става дума просто за нарушение на няколко закона и злоупотреба с държавна собственост....

  преди обществото да дискутира принципните неща държавните институции трябва да направят следното:

  1. санкциониране на концесионера за направените нарушения в Национален парк Пирин - строежи без ОВОС, неспазване на условията по издадените екологични разрешителни, за почти двойното надхвърляне на територията на концесията

  2. да се приеме план за управление на парка не според желанията на една офшорка или няколко собственици на кебапчийници, а въз основа на законите

  3. да се предоговори концесията на основата на новия план за парка вкл. като се отхвърли монополното положение на юлен което е доказало че не е добре нито за природата, нито за скиорите, нито за местния бизнес

  ....и чак тогава ще лъсне измамата и обществото ще може да вземе адекватно решение за държавната собственост там

 17. 17 Профил на achkoal
  achkoal
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чудно ми е, маститите бизнесмени притежаващи курорта, за какво ни презират. За това, че не сме тарикати, като тях ли? Ние имаме хиляди причини, да ги презираме, заради начина по които ограбват нас, природата ни и т.н. Много по-малко щяха да са хората против, ако нещата в Банско или които и да е друг курорт, ставаха по нормален начин. Но всички знаем, какво се случва в действителност. Брутална експлоатация на природни и човешки ресурси по олигархичен (т.е. напълно безпринципен) метод.

 18. 18 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Всъщност проблемът на Банско е долу в града. Презастрояването е там. Горе има само лифтове. Не са и толкова много. Пистите са затревени и в крайна сметка не изглежда зле. виж долу в града е някакъв ужас от полуготови сгради и изоставени бетонни скелети. Това е комбинация от огромен инвеститорски натиск на който местаната администрация не е устояла, но и чисто човешката алчност на местните. Хубавото е, че в близко бъдеще няма как да се строят повече хотели. Но е необходима и цялостна визия за развитие на планинския туризъм - това включва и ски и пешеходен туризъм и велосипеден и спа. Планините са целогодишна дестинация и трябва да използваме този потенциал.

 19. 19 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#4:"id5"]Аз съм и скиор и природолюбител ... Не искам да плюя никой, но не ми се вижда редно проблем да се решава от тези, които са го създали - Юлен и общината. Очевидно е, че в Банско има проблем и тези хора могат да създадат само още по голяма кочина. [/quote]

  Според теб пистите и лифтовете са кочина, според световната федерация по ски са едни от най-добрите в света и се дават за пример на държави като Япония? Аха, добре. Стихчето на Радой Ралин за прабългарката и славянката го знаеш, предполагам? И онова за казана.

  Governments never learn. Only people learn.
 20. 20 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 343 Неутрално

  [quote#11:"SSS"]Не може на Пирин хем да се строи курорт, хем да се опзи природата.
  Не може и душата в рая.[/quote]

  Може и това трябва да се случи.

 21. 21 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Доколкото си спомням Рила и Пирин са в зоната на Натура 2000.
  Така че първо нарушихте построяването на всичко това в Банско,второ изсякохте с поголовна сеч терени които от векове не са голи баири.Наистина на запад има много ски писти но никъде няма изсичане на гори защото са на голи баири и не пречат на горите.Трето кои ще дойде в България за да кара ски -това ще са посредствени и бедни туристи защото богатите ще изберат близка и утвърдила се ски зона защото там е сигурно че през зимния период има сняг минимум четири месеца а не да пита постоянно има ли сняг на пистата за да дойдем.Другото е че там пистите са минимум 100 километра.Ти къде ще предпочетеш ако имаш пари да отидеш за две седмици на зимна почивка.А както е тръгнало не се знае дали в бъдеще ще имаме сняг и за две седмици.Такива проекти не са еднодневки а инвестиция за десетки години напред.Другото което е някой попитал ли е коя е тази фирма Юлен и на кой е собственик и с какъв капитал е започнало строителството на унищожението на планината.Защото тази фирма е ошфорка със собственик българин и навремето никой не се интересуваше откъде идват парите.Лобито на собственика на Юлен е много приближено на правителството също както КОЙ и те трябва по някакъв начин да му угодят.Това е цялата история на Банско което бе приватизирано от хората на Луканов с куфарчетата раздадени след свалянето на Живков и които щяха да се осветлят но човека заплати с живота си а тетрадката изчезна и никой не проговори повече къде е а защо се получи така сами си отговорете и така ще разберете защо никога не се разследват големите далавери както последната с КТБ.

 22. 22 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 367 Неутрално

  г-н Каролев, много сте свалили нивото

 23. 23 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1661 Весело

  ахаха... проблема не бил в наглите и безхаберни чиновници като г-н екс министъра а в класовото разделение... е нЕма такъв тепегьозлък

 24. 24 Профил на Федор Езерский
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Прочетох статията и коментариите и разбрах,че:
  "България има нужда от широк дебат и ясно обществено съгласие за принципите на устойчивия туризъм." и още,че лифта ще бъде построен на всяка цена,независимо от протестите.
  Всичко е толкова просто и ясно...
  На които не им толкова ясно,нека да отидат в Банско през лятото. Да се разходят извън старата част на града и извън териториите на лъскавите хотели,да видят незавършеното или завършено,но необитаемо строителство,да се разходят нагоре по планината,да видят огромните просеки в гората, да усетят липсата на многобройните потоци вода и да коментират тогава дали това е представа за модерния туризъм.Иначе следва поредицата,няколко нови хотела,нов лифт,пак хотели и отново нов лифт,някакъв кръговрат от ,който няма илизане....

 26. 26 Профил на Heavy Horses Ltd.
  Heavy Horses Ltd.
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Проблемът е в това, че никой министър няма нужните топки да прилага законите безпристрастно, няма съд, който да ги защитава. В такава ситуация как се защитава обществения интерес? Излизането на улицата не е решение.

 27. 27 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#19] от "vladimirkarolev":

  Сетих се да попитам нещо. Лукарски работи ли по бизнес средата в България?

  Сега гледах пак класацията ДоингБизнес и по показателят издаване на разрешително за строеж сме на 101 място в света Сега гледам че по този показател от ЕС най добре се представя Дания (5та) и Германия (8ма). Не може ли направо да си унифицираме процедурите с тях или не е толкова просто

 28. 28 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "dun":

  Много правилно пожелания, но пожелания. В страна където нарушенията са повсеместни. От най-малкото до най-голямото да имаш такива претенции ДНЕС е равносилно да блокираш всяка възможност нещо някога изобщо да стане.

  Или - не можеш да претендираш душата ти да иде в рая, когато онази ти работа е....

 29. 29 Профил на room101
  room101
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Замаскирана като уж "неутрална, балансирана, добронамерена" тази позиция всъщност легитимира тоталната нелигитимност, мутро-строителство, лобизъм и мачкане на законността като слага съшития с бели конци, офшорен олигархлък на равна нога с искрената загриженост за общия ни природен ресурс в спора за Пирин. Безумно просто. Цеко е боклук и трябва да бъде изметен от планината ни, която трябва да се стопанисва по честен начин от хора, които нямат минало на крадци и разрушители на природа. Точка. Всеки разумен спор може да започне едва след това. Втора кабина няма да има. Ако бъде направена, няма да бъде забравена след 6 месеца. То бива внушения, бива...

 30. 30 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Никой не оспорва факта, че планината не е на един човек, една фирма и т.н. Да, тя е на всички ни и затова е нужно всички да направят компромис. Да се позволи създаване на ски зона беше компрмис с природата. Компромис, който прекрачи границите, много хора си затвориха очите, после от няма как обявиха, че компромисът е в нарушение, но санкции няма как да бъдат наложени. Сега на целия абсурд се готви нов такъв, нова сеч и ново орезиляване. Всичко това след меко казано абсурдните (особено за министър) думи, че нямало друг случай цяла планина да е защитена територия и решението за това било грешно...
  Със сигурност никой няма против в Банско да има ски зона, но защо (или по-скоро кога) никой не признае грешния за пореден път подход в туризма - не се строи леглова база спрямо природните дадености, а се пре-презастроява и след това почва буквално да се "реве" как "даваме милиони, а държавата нищо не прави да ни осигури писти, плажове, пътища". Щом ги имат да ги дават тези милиони, трябва да имат и мозък. Само с алчност не става...

 31. 31 Профил на rattrack
  rattrack
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Странно твърдение от екс-министъра "Много хора са се подмамили и никой няма решаваща вина за това"
  Т.е. община Банско няма никаква вина за безбройните строителни разрешения.
  Някои пита ли ги тези инвеститори, ако знаеха тогава, че Банско с прилежащите райони ще има леглова база над 50 хил. дали щяха да инвестират? И че в 2105 г още не се знае колко лифта ще има.

 32. 32 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Леле колко думи за нещо съвсем елементарно ,искаме ли да се спазват законите в тази страна или законите ще важат само за обикновените хора а тарикатите облечени във власт ще си правят каквото искат.

 33. 33 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Много точно психологически Попов показва ситуацията, но според мен, тя е подсилена и от нещо друго.
  Самия Попов споменава, че няма обществено съгласие по това как да си стопанисваме и управляме всички курорти, не само Банско и Витоша.
  По някакви, поевече или по-малко обясними и видими причини ( нали всички сме за прозрачност о откритост), една група хора с екологични интереси или поне етикети и някои медийни групи, включително Икономедия, са много чувствителни по темата Банско/Витоша и с малки изключения (месността около Карадере), не се и споменават другите курорти.
  остава да се съгласим, че в Пампорово, Чепеларе, въобще Родопите или Боровец, всичко е съгласно екологичните норми.
  И тук влиза в действия този "допулнителен и неясен " мотив, който не дава и дума да се изрече за тези две места, Банско и Витоша и дори открито, от "екологична" страна се правят изказвания, защо ако нещо предстои да се прави, оператора да е друг. Както се казва, чисто екологични съображения.

 34. 34 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  )срахме черноморието сега да осерем и планината.Трябва да оставим и малко природа.С палми и декоративни храсти туризъм не се прави.Няма да заприличаме на Бахамите.

 35. 35 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#3:"blaserr93lrs2"] [/quote]

  В последно време ми се налага да ходя често около Шабла, Езерец и Дуранкулак. Последната голяма сграда построена там е читалището през 1982, обаче не виждам липсата на застрояване да води до увеличаване на туристи. Безработицата е над 60 процента и повечето местни са на гурбет. Има 12 км пуста плажна ивица и вече десета година никой не иска да вземе плажа на коцесия щото никой не ходи там с изкл'чение на 5-6 каравани годишно.

 36. 36 Профил на Виктор Флоров
  Виктор Флоров
  Рейтинг: 938 Любопитно

  Доста руска и доста мафиотска пара се вложи в Банско.Няма какво да се крие и тази истина Мръсните пари водят след себе си мръсни желания и като последствие мръсен живот.
  Аз лично знам за два хотела-"руски" заради които са нарушавани законот и е правено градостройствен план/за улиците около тях/ точно какото ги устройва.И съвсем не си мисля ,че тези хора ще станат благородни и ще уважават природата ,за хората е ясно ,на тях гледат или с презрение или с нисхождение.
  А глупостта да се плаща концесия за ползаване на ОБЩИЯТ ни РЕСУРС ,на база приходи и да се крие истинския брой посетители ,няма да коментирам.

 37. 37 Профил на room101
  room101
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Друго грозно внушение в текста, че нямало обществен консенус как да се развива природата. Напротив, има смазващо съгласие сред обществото, че трябва да се спре веднъж завинаги със изсичането на гори, това веднъж, и че черноморието ни е развито като грозно, жалко, безаконно и миризливо ла..о и с това трябва да се спре и по никакъв начин не трябва да продължава и в планините. Какви нови строителства, какви пет лева.

 38. 38 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Много добър анализ на Юлиан Попов.
  Единствено не съм напълно съгласен с това:
  "в България няма обществено съгласие за това как да се използват планините.."
  В смисъл - това е вероятно верно, но по-големият въпрос е, че в България някак си НАПЪЛНО ИЗЧЕЗНА ОБЩЕСТВЕНОТО СЪГЛАСИЕ (и разбиране) КАК СЕ ПРАВИ БИЗНЕС!
  Няма да се впускам в анализ на приатизация, заменки, ниски заплати и никаква сигурност!
  Голяма част от истината е, че народа е озверял срещу всеки, който "има пари"! Или който има къща на морето!
  Или в Банско... Или който "има"...
  И това гърне клокочи, ежедневно "подгрявано" от разни като Сидеров, Ченалова или дори СИРИЗА ако щете.


  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 39. 39 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е, да де, "проблемът в Банско" е както всички проблеми у нас, които се побутват - не се решават, защото няма политическата воля да се спази законът, за да не се нарушат разни интереси (на икономически лобита, на избиратели, на малцинства и т.н., и т.н.).

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 40. 40 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#27] от "Finland":

  Как ще се краде после? ))

  Governments never learn. Only people learn.
 41. 41 Профил на K.
  K.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не, не трябва да позволяваме на държавата да даде на мутрите да построят втора кабинка. КОЙ трябва да си отиде веднъж завинаги. Кога, ако не сега

  K.
 42. 42 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Г-н Попов, тази статия е доста повърхностна. Проблемът не е в самия лифт, а във факта, че това няма да реши недомислието - Банско, с липсата на инфраструктура, безразборно строителство и ново такова, което ще последва построяването на лифта.
  Пише ви скиор, чийто крак няма да стъпи там.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 43. 43 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Проблемът е сериозен и спешен, но разделеното ни по всички въпроси общество, няма да го реши.
  Трябва някой да наложи решението.
  Няма никога да се възползвам, но мисля, че е много необходим втори лифт, а бъдещо строителство да се ограничи и контролира.

 44. 44 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#19:"vladimirkarolev"] Стихчето на Радой Ралин за прабългарката и славянката го знаеш, предполагам?[/quote]

  Хахааха - някаква разложка хазяйка тръгнала да обижда българите и??!? Как е бизнеса хазяйке каролева - има ли далавера???

  dnevnik са част от статуквото!
 45. 45 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#42:"grand funk railroad"]което ще последва построяването на лифта. [/quote]

  Защо да го последва? В Банско има огромен незает капацитет в имотите, туристопотокът трябва да се скочи двойно или тройно, за да има някой желание за ново строителство. А ако скочи толкова, Банско вече ще е значим международен туристически център от световно ниво (което надали ще стане).

  Governments never learn. Only people learn.
 46. 46 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 775 Неутрално

  и какъв беше смисъла от тази статия? общи празни приказки и как не са точно две страни ми по-сложно било щото има повече интереси какво прозрение само

  twitter.com/voxybg
 47. 47 Профил на holemden
  holemden
  Рейтинг: 213 Неутрално

  хайде стига с тези ревове за презастрояване по морето и на Банско. Всички туристи идват заради хотелите, а не заради голи пущинаци. Има достатъчно баири, дивотии и липса на хотели по селата, но никой не ходи там, вкл мойто село в Стара Планина, нали искате дива природа, що не ви виждам да ходите по Драгоица, а се бутате на Банско?!

 48. 48 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Наистина проблемът не е в конкретния втори лифт, който се оказва наложителен, освен ако не се вземе драстично решение за рушене на хотели.
  Проблемът е, че се бетонира прецедентът да се строят безразборно и нелогично сгради, а после инфраструктурата да ги догонва по принуда. С това трябва да се спре незабавно.

  "Winter is Coming"
 49. 49 Профил на Мърмор
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Като от "Юлен" са толкова загрижени за планината и туризма, защо нито един от лифтовете им не работи през лятото? Нито един!

  Тогава наистина би имало полза за цялото общество от тяхната дейност.

  Така че не хората са виновни за това разделение. Самият концесионер дели хората!

 51. 51 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#19] от "vladimirkarolev":

  Владо, Владо... И ти ли се продаде? Не устоя на Цеко...

 52. 52 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Елементарната пазарна логика дава рано или късно отговор на всички въпроси. Факт - в момента можете да си купите апартамент в Банско под себестойност. Можете, но не искате, нали?

  Същото ще стане и с пистите: ако ще и 10 лифта да се построят, когато няма долри писти, ще намалеят и туристите. Ще дойдат времена, когато българинът ще поумнее и ще разбере, че е по-добре да вземе отпуск и да покара 10 дни нормално из Алпите, отколкото да се качва десет поредни уикенда на джипа и да му мръзне първенюшкия задник по опашките на измислените ни ски курорти.

  Те, курортите без клиенти няма да останат - ще си бъдат едни малки курорти, с малко посетители - така, както трябва да бъде. Е, ще си имат интересни декори - бетонови паметници на глупостта.

 53. 53 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "България има нужда от широк дебат и ясно обществено съгласие за принципите на устойчивия туризъм."

  Така е - туризмът като всяка стопанска дейност може освен положителни ефекти да носи и отрицателни въздействия. При това вредите върху природата и урбанистичната среда съвсем не са единствените отрицателни въздействия. Има въздействия и върху хората, обслужващи туристите, а дори и върху самите туристи. В това отношение устойчивото развитие (т.е. развитие, което запазва ценните неща от миналото и не изтощава ресурсите) изглежда като трудно постижим идеал, кпйто в същото време е много ценен.

 54. 54 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Банско е пример за огромна алчност и недалновидност!
  На това разчитат: ще строим хотели, пък после ще натискаме и ще ни построят лифтове!
  Както върви, сега сигурно ще успеят, но Банско си отива!
  Защото следват още хотели, и още лифтове до като хората спрат да ходят там!
  Има намерения по аналогичен начин да се "развива" и Добринище, както и да се свържат в планината с лифтове двете селища!

 55. 55 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Весело

  Назначените бизнесмени от ДС и номенклатурата - каква класа са ?
  Авторът е или другар или си пада по "другарите" .
  Определянето на назначените от ДС и номеклатурата "бизнесмените" за "класа" е подмяна на историята.
  Това са удобни пешки и др. фигури от шахматната дъска на комунизма.
  Тези хора нищо не са създали, само са ползвали и ползват обществен ресурс чрез "кражби".А после, чрез платените си глашатаи ни обясняват какви "инвеститори и дарители" са .
  Борбата е срещу крадците !

 56. 56 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1661 Весело

  [quote#45:"vladimirkarolev"]Банско вече ще е значим международен туристически център от световно ниво (което надали ще стане). [/quote]

  с 65 км. писти?

 57. 57 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Весело

  Умният крадец открадва 100 и нанася щети за 100 единици .
  Глупавият и алчен крадец открадва 100, а нанася щети за 1000 единици .

 58. 58 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#20] от "patrokalche":

  Аха ... и сега го повярвах, че ще стане. Баш с тия управници и баш с тоя концесионер. Иначе да, на теория може. То на теория може и да не си осираш плажовете и да ги превръщаш в дупки. Ама на практика акъла на тия с парите у нас стига до там ...
  Кой ски курорт у нас прилича дори на среден клас такъв в Алпите? Точно както и с морето, ако имаш време и средства не почиваш у нас и не караш ски у нас.

 59. 59 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Истината е, че българите не разбират нито от предлагане на туристическа услуга , нито от ползването и. Учим се, ама бавно.
  Прости са не само банскалии,/ а те са едни от най- простите хора- бил съм войник в Елешница/.Прости са и инвеститорите ни и архитектите ни. Хората по планината и морето на са свързани с туризма по никакъв начин- те са били пастири. Това не ти са Алпите. Те ски не карат, на плаж не ходят. За тях тия, които идват са луди хора- горят си кожата и студуват. Местите са алчни, дотолкова че се състезават да вдигат етажи и да крият данъци. Те са били бедни хора и от красота не разбират- За тях дограмата е лукс.Сезона и три месеца, а после местните си купуват най- евтината водка или ракия от супера. Просто общество- но проста интелигенция. Познавам доста "зелени" . Свестни хора са, но първото нещо, което правят сред природата е да запалят цигара и да отворят кутийка бира. Реално морето е пропаднало , но може да се пооправи. Инфраструктурата вътре в курортите е трагедия и трябват нови алеи, пътища и махане на сергиите. Местите общински съвети са много долни също. Те от сергиите се хранят. Така или иначе местните ще разберат само когато спрем да ходиме и останат празни, защото дошлите ще предпочетат услугата на хотел, а не техните къщи- уж хотели. Тогава ще разберат- като спре парата. Те не могат да предвидят два хода напред.От друга страна видях как в Австрия правят писта. Нема екология. Булдозерите ровят и бутат по трасето и около него. Нема милост към дървета и горен слой. Скалата се пробива и бетонира отвътре- ето ти паркинг.

 60. 60 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#40:"vladimirkarolev"] Как ще се краде после? ) [/quote]

  Вие в министерството само за това ли си говорите?

  Значи да разбирам, че без външна намеса нищо няма да стане?

 61. 61 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#30:"Стефан"]Всичко това след меко казано абсурдните (особено за министър) думи, че нямало друг случай цяла планина да е защитена територия и решението за това било грешно... [/quote]

  Този министър най-вероятно не е чувал за държавата Коста Рика.
  Българското крайбрежие е превърнато в "Коста Повера".

 62. 62 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Това с общественото съгласие са някакви утопии и изобщо няма нужда от тях. Все едно да се иска обществено съгласие за това кой да има генерално предимство на пътя - колите или пешеходците. Не бива да се поставят такива въпроси въобще. Има си избрано народно представителство и по някои въпроси то трябва да решава отговорно без да се кахъри за пристрастията на отделните индивиди.

 63. 63 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Моля, спрете с този лифт. Целта на кампанията на Цеко е падане на забраните за строеж. Такова искане е внесла община Банско в МОСВ: http://www3.moew.government.bg/files/file/Nature/Protected_areas/Bansko.pdf В него се иска промяна в режима на 3 от зоните за управление на парка. Няма и дума за втора кабинка. хайде да гледаме докементите и стига да дрънкаме общи приказки.

 64. 64 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#42] от "grand funk railroad":

  "Г-н Попов, тази статия е доста повърхностна."

  Абсолютно съм съгласен. Изключително повърхностни и едностранчиви са и примерите и сравненията с Великобритания. Откъде я изрови тази класова омраза в България, свързана с лифта и Банско главата ми не го побира. Аз например съм против каквото и да е разширяване преди Юлен да си понесе наказанията за неразрешено ползване на терени. Кого да мразя - банскалии или мутрите, построили хотели? Те от една класа ли са? А пък примера с лисиците е просто уникален. Срещу тези 400 000 души (ако са били толкова) се изправи почти цялото общество. Става въпрос за наистина варварска традиция, която аристокрацията иска да запази - лов на лисици с коне и кучета. С километри глутница от 20-30 кучета и още 20-30 конници преследват една лисица, докато накрая кучетата я удушат. По това време бях наколко години в Англия - около мен всички англичани подкрепяха забраната. Та искам да кажа - тезата на автора е толкова читава, колкото са и примерите.

 65. 65 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#29] от "room101":

  Да кажем си на правилна позиция, но ако не се съобразяваш с мнението на болшинството, и още повече "скачаш" арогантно, не можеш да постигнеш нищо друго освен ескалация на напрежение. А и подозрението, че това е целта.

 66. 66 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Всъщност масовите протести против забраната на лова на лисици е бил всичко друго, но не и класов. Ако беше класов, няма как да е мобилизирал такава подкрепа /или съответно съпротива, срещу забраната/. Масовостта идва оттам, че забраната е щяла да има негативни последствия за препитанието на много местни жители, собственици на дребен бизнес, занаятчии /като например производители на традиционно ловно облекло, сбруи и седла и пр. и пр./. Един вид, както "аристокрацията", така и обикновените жители по селата, са се вдигнали на протеста. Също така лисиците са истинска напаст за множеството овцевъди, неконтролируемо убивайки множество новородени агънца. Освен с лова на лисици, тези протести са били свързани и с традиционните състезания с хрътки, гонещи зайци /coursing/. Противниците на забраната са давали като доводи благоприятните последствия за контрола на популациите и съответно екосистемите и равновесието в тях, както на зайците, така и на лисиците /също и на гъски, грабливи птици и пр. и пр./, когато се практикуват традиционни дейности. Всъщност, по целия този казус проблемът не е бил застрашената природа като такава - за огромна разлика от казуса "Пирин" /защото при презастрояването на Пирин и при натиска за още лифтове, има сериозен риск още да увредят ландшафта и екосистемите/ - а проблемът за "нехуманно отношение към животните".

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 67. 67 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Ако авторът беше питал Каролев, то той щеше да му каже, че рисковите инвестиции и спекулациите с недвижима собственост имат много висока доходност, но и висок риск.
  Така, че бизнесмените, които са очаквали да продават имоти при 400% доходност би трябвало да са наясно с риска и възможността да не успеят да продадат построеното.
  Някой може ли да ми обясни защо държавата трябва да покрива по един или друг начин загубите на бизнесмен, който е решил да играе ва банк и е налял бетон, който не е знаел дали ще успее да го продаде?

 68. 68 Профил на id5
  id5
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#19] от "vladimirkarolev":

  Ами да, мисля че Банско е кочина ... И местното население така се чувства. Няколкото километра световни писти и лифтове също са супер, но ми се ще да ги снимаш когато всички чакащи долу са успели да се завлекат до там - мисля, че не много естетично ... Иначе по състезания на тиливизора изглежда доста луксозно.

 69. 69 Профил на Georgi Radonov
  Georgi Radonov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Как може толкова много думи да се напишат без да се каже нищо съществено? При това от бивш министър!

 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 980 Неутрално

  [quote#22:"sdafcef"]г-н Каролев, много сте свалили нивото[/quote]
  Той е като инвестицията си там, сам я определи като "мижава".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Язък на Юлиан Попов, изглежда доста интелигентен човек, а не е разбрал елементарни неща...

 72. 72 Профил на strahil
  strahil
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Докато се карате дали да се отсекат или не 100 дървета в Пирин, дървената мафия изсече половината държава. Само дето г-н Тома Белев не го виждам да защитава горите извън ски зоните ...

 73. 73 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Страхотен текс на Юлиан Попов. Причиноследствените връзки в обществото са много по-сложни и никога линейни.

 74. 74 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Хайде, хайде, има си виновен, и това е община Банско, защото не спази едно от условията за концесията, а именно да не дава разрешителни за строеж на повече хотели от колкото е капацитета на ски зоната.

 75. 75 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Написах коментар (№73), защото не бях прочела цялата статия. И сега, понеже не мога да го изтрия, сама си ударих един минус.
  Текстът е повърхностен и впряга една порочна логика, която предполага проблемът да бъде решен от хората, които са го създали.
  Е, нема как да стане...

 76. 76 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#48] от "Arya Stark":

  Наложителен може и да не се окаже, ако се разшири сегашният с по-големи кабинки. Чувах, че имало резерва и откъм бързината (не харесвам руската дума скорост) на движение.

 77. 77 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Защо не можем да решим проблема с Банско"

  Г-н Попов, назовете един проблем, който да е решен от политици в България за последните 2 години?

 78. 78 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  26 имам в предвид

 79. 79 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 862 Неутрално

  пак се тича на друга писта.

  когато говорим за концесионно възнаграждение в размер на 270хил. лв (!?!?), става въпрос за извършено ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, а НЕ НАРУШЕНИЕ!

  някой е ВЗЕЛ ПАРИ ПОД МАСАТА, за да може цеко минев да спести МИЛИОНИ!!!

  СРЕЩУ ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НЕГОДУВАМЕ!

 80. 80 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#18:"Стан"]Това е комбинация от огромен инвеститорски натиск на който местаната администрация не е устояла, но и чисто човешката алчност на местните.[/quote]

  Цялото мнение е напълно коректно, с изключение на тази част.

  Хотелите не са собственост на местното население, а на всякякви мутри, които изкупиха парцелите и рершиха да бетонират по същия метод, както на морето.

 81. 81 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#19] от "vladimirkarolev":

  Един ден ще стане ясно как Цеко си урежда домакинствата на състезания. Хайде на бас, че не е с качеството на пистите и хайде на бас, че с тези домакинства юлен финансово е на един огромен минус. Така се перат държавни пари...

 82. 82 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#76] от "cuauhtemoc":

  По-големи кабинки, които се движат по-бързо? Дали е безопасно? Аз не ходя в Банско, но не искам да се случи нещо подобно с Витоша! Само да ремонтират асфалтовия път до Златните мостове, е достатъчно.

  "Winter is Coming"
 83. 83 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#82] от "Arya Stark":

  За съжаление, по-добре да не асфалтират нищо, докато имаме такива управници ...
  Дали е безопасно не знам, може само да сложат по-големи кабинки? Те не искат това обаче, това е само повод, за да нарежат половината Пирин с нови ски писти ....

 84. 84 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#72:"strahil"]Докато се карате дали да се отсекат или не 100 дървета в Пирин, дървената мафия изсече половината държава. Само дето г-н Тома Белев не го виждам да защитава горите извън ски зоните ...[/quote]

  Ами прав си, природозащитниците трябва да са активни и по незаконните сечи, не само във връзка с риска от допълнително окепазяване на природата на Пирин.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 85. 85 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Да, така е, обществено съгласие, но след него и много ясни правила, които да се спазват непоклатимо. Проблемът е във фактора време, докато се постигне общественото съгласие, се случват неща с необратими последствия... крайбрежието вече почти цялото го съсипахме с неразумно строителство, ред е на планините, минералните извори, реките и т.н.
  Градската среда също, но тя е отделна тема.

 86. 86 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#64] от "grajdanin1":

  ++++++++++++++++

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 87. 87 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#82:"Arya Stark"]Аз не ходя в Банско, но не искам да се случи нещо подобно с Витоша! [/quote]
  +++++
  Може да пуснат и един редовен автобус до Златните и малко пътуките да спретнат за туристите, които искат просто да походят ... целогодишно. Защото и лятото е много хубаво. Иначе нищо друго да не правят моля.

 88. 88 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 493 Неутрално

  [quote#64:"grajdanin1"]А пък примера с лисиците е просто уникален. [/quote]
  ++++
  Едва ли някой обърна внимание на примера с лисиците, толкова е далече от нас, че просто няма място за сравнение с нашите проблеми и реалности.

 89. 89 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 367 Неутрално

  щото се правим на интересни и дъвчем само Банско като стане въпрос за развитие там.

 90. 90 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#47] от "holemden":

  защо не направиха ски курорта във Вашето село, а го направиха в националният парк при това е най-посещаваната му част? Нали разбирате, че тези писти са създадени 40 години след създаването на парка?

 91. 91 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#72] от "strahil":

  защо се опитвате да представите неосведомеността си като довод? Ако не ви е ясно какво са правили и правят природозащитните организации има интернет търсачки за тази работа. И когато става въпрос какво правят други по една или друга тема, най-добре е човек да започне с това какво прави самият той. Та Страхил, споделете какво направихте Вие срещу сечите в горите, което Ви е дало основание да съдите другите и д аги гледате отвисоко?

 92. 92 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Проблемът с капацитета на лифта няма как да бъде решен, защото никой не може да гарантира капацитета на "курорта". Хубаво е, че има общ устройствен план, ама кой му вярва?

 93. 93 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Е , как що!? Ми щото не можем да спрем да гледаме в чуждата паничка , щото много настървено следим някой да не забогатее (още повече ако са ни внушили , че е "по-долу" от нас) , щото Банско е на 50 километра от София и там ходят софийските гъзари пък те обичат да се чувстват в провинцията като уберменш , не може някакъв си селянин да е наравно с тях , и щото "зелените" все пак някаква кауза трябва да имат , да оправдаят съществуването си и да цоцат от програмите.

  п.п. А защо зеленяците не ходят в Банско да протестират , а все в София!?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 94. 94 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 665 Неутрално

  [quote#81:"kykyyy"]Така се перат държавни пари...[/quote]

  Държавни пари няма как да се перат.Те харчат за наша сметка или се крадат по схеми.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 95. 95 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#19] от "vladimirkarolev":

  Световната федерация изобщо не познава проблемите отвътре - идва тук, чеква някакви квадратчета, да, има това, има онова, формално става за старт на състезание и толкова. Нещата в дълбочина изобщо не ги интересуват

 96. 96 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 572 Неутрално

  то и ЮНЕСКО са като световната федерация по ски - мисии и квадратчета и изключиха териториите над Банско и Добринище от обекта на Световното природно наследство като безвъзвратно унищожени.

 97. 97 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Понякога разгорещените спорове за нещо се оказва, че са за нещо съвсем друго"
  Това е много вярно. Тук войната е не толкова за втори лифт. Построяването на втори лифт няма по никакъв начин да разруши планината! Друг е въпроса, че нов лифт може да значи нови хотели.Тук наистина трябва да има жесток регламент, но никой на вярва на община Банско.
  А всъщност, ''зелените''водят битка срещу олигарха Цеко Минев.Ако беше сър Джон концесионер ми се струва,че немаше да има такъв проблем!

 98. 98 Профил на s0f1a
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Весело

  [quote#97:"izbiram"]нов лифт може да значи нови хотели[/quote]

  Не може. Сегашните дето ги има не се пълнят и на 40% , та нови няма как да има. Въпрос на статистика , търсене и предлагане , икономическа обосновка и мааалко акъл.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 100. 100 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 572 Неутрално

  всъщност г-н Минев няма нищо общо с Юлен и Витоша ски. На срещата при министър Ангелкова го попитах и той отрече да има нещо общо с двете дружества. ПО разследването на Бивол собственик е кипърският гражданин Георгиус Георгио. Някой да го е виждал да си наглежда собствеността?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK