Зов...what?

Зов...what?

© ReutersСтоличната община се отказа от скандалния конкурс, след който трябваше да бъде възложена обществена поръчка за "денонощно и конфиденциално" медийно обслужване. Ако това не се беше случило, поне една медия щеше официално да получи правото "конфиденциално" да лъже аудиторията си.


По силата на договор със Столичната община тази медия щеше да пробутва на читателите, зрителите или слушателите си платено вместо редакционно съдържание. Сега, поне във варианта, огласен от общинската пресслужба, това няма да се случи. Но победата е половинчата и по тази причина измамна.


В провинцията, която у нас традиционно остава в сянката на столицата, подмяната на журналистика с ПР, купуването на медии, манипулирането на информация и подвеждането на аудиторията е официална (да, официална!) практика. При това търговията се осъществява
на принципа на простия алъш-вериш


– без конкурси, без обществени поръчки.


Примерът, който ще дам, е от Варна (градът, в който работя). Публично известен факт е, че само през 2014 г. с две свои решения ОбС там отпусна на местната телевизия "Черно море" над 80 хил. лв. - за популяризиране на туризма и отразяване на дейности, свързани с кандидатурата на града за Европейска столица на културата.


Отделно финансиране от общинския бюджет телевизия "Черно море" редовно получава, за да отразява дейността на общинския съвет и да предава "на живо" заседанията му.


През бюджета на Варна за миналата година бяха отпуснати също над 42 хил. лв. за местния в. "Народно дело", както и още 24 хил. лв. на компанията "Дарик скай", собственост на едноименната медия. Във втория случай парите бяха за заснемане на клип с ветроходи във Варненския залив по време на регатата "Тол шипс".


Дотук сметката показва, че само през 2014 г. органите на местата власт във Варна са финансирали частни медии без конкурси или търгове за възлагане на обществени поръчки с най-малко 150 хил. лв.


Ново раздаване на бюджетни средства


за "медийно отразяване" традиционно беше организирано и в началото на тази година при обсъждането на общинския бюджет за 2015 г. От него "Дарик – Варна" трябва да получи около 35 хил. лв., за да финансира предаването си "Зала пленарна", занимаващо се с теми, които касаят работата на общинския съвет. И през тази година с публични средства продължава и финансирането на медиите от групата "Черно море", собственост на "Холдинг Варна", стана ясно след гласуването на тазгодишния бюджет.


В цитираните сметки не влизат допълнителните пари, които се отичат към телевизии, радиостанции, печатни медии и няколко десетки интернет сайтове с анонимна собственост. Това става под формата на тайно платени публикации, интервюта и репортажи или през реклама на общински дружества, които съвсем нямат нужда от нея. Сякаш без реклама някой би могъл да пусне от чешмата си вода, различна от тази, която доставя местното ВиК дружество, или да не я източи пак през неговата канализация.


Всичко, за което стана дума, се случва в един от трите най-големи града в страната. И ако то е възможно там, защо изобщо трябва да се съмняваме, че не се случва навсякъде. Напротив –


състоянието на регионалните медии в България отдавна е катастрофално


А това означава, че катастрофален е и начинът, по който властта общува с гражданите - като прескача журналистите и журналистиката. Чрез пряка покупка на аудиториите им те са доведени до състоянието на ненужност и излишност. Така професионални сдружения и общности остават концентрирани единствено в столицата и напълно маргинализирани в останалата част от страната. Пак затова се оказва невъзможна солидарността на журналистите от столица и провинция дори тогава, когато трябва да бъде отстоявано оцеляването им. Изключенията потвърждават правилото.


Да сложим ръка на сърцето. Ако Комисията за финансов надзор не беше направила грешката да наложи тежка глоба на вестник "Капитал" заради усилията на екипа му да защити обществения интерес, нима някой щеше да чуе, че за също "прегрешение" на изчезване е осъден и сайтът "Зов news" от Враца?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 703 Любопитно

  Разбирам текста и дори донякъде съм съгласен... Но преди Дневник да има морално право да громи другите, не трябва ли да изясни параметрите на гранта за 3 000 000 долара (сравнете с 80 хил. лв.), които периодично получава от Америка за България? Щото така просто да обясняваме, че за 80 хил лв се получава поръчка за обслужване, а за 3 млн. долара се запазва журналистическа обективност е малко, как да кажа, pathetic...

  Sic transit gloria mundi...
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Купуването на медии с общински /европейски/ пари е практика още от предприсъединителните фондове. Само че мислещите потребители спират да вярват на тези медии.На практика се самоубиват.Дарик стана спортно радио ,защото за друго не му вярват.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  До коментар [#1] от "Максим Александров":

  Не може да сравняваш пари от фондация с пари от мафиотизирани общинари.

 4. 4 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Гневно

  Наскоро излезе една класация, според която се нареждаме с Ботсвана и тем подобни по свобода на словото! Срамота за страна членка на ЕС!

 5. 5 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Всъщност, на никого не му пука дали раята (потребителите ) вярват на тези медии, важното е горгорбашиите по места да си взимат "тяхното " от общинската хазна!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Да,медиите и в столицата и в други градове на България са подвластни на Чичко Паричко,дори стават зависими на отделни групировки в недотам чист бизнес.
  Но специално за Економедия,Капитал,Дневник,мога да твърдя,че те са независими и не използват средства от общини,от държата или групировки.Що се отнася за "Америка за България" ,тя инвестира в доказали се проекти.

  Tony
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  А, не така, ако обичате. Седнете и се разберете дали медиите са или не търговски дружества, дали могат или не да се изхранват само от реклами, дали могат или не да бъдат финансирани от чуждестранни фондации, дали трябва или не да има обществено финансирани МЕСТНИ медии, които да знаят, че ще получат ХХХХХХХ лева всяка година, независимо КОЙ е на власт, и тогава да си говорим.
  Тъй както чета, общината просто се явява рекламодател.
  Сега очаквам да ми кажете, че неспирна поредица от реклами на Виваком, да речем, не можела да угаси журналистическия плам да се пишат критични статии за това дружество?
  ОК, очаквам и да ме убедите в това.
  И ако ме убедите, то неща всяка община си направи каквито си иска медийни договори. Понеже журналистическият плам, нали, няма да угасне.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#6:"Free person"]Що се отнася за "Америка за България" , тя инвестира в доказали се проекти.[/quote] Ако инвестира и в един-двама читави и грамотни коректори, ще бъде хубаво.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Независими медии няма,защо Капитал да е такава?Естествено,че поддържа интересите на момчето с розовите бузки,но поне поддържа що-годе интелигентно списване и има няколко обективни пера.Не,Петър Щурм(?) Константинов не е сред тях.Той очаква смислени управленски действия от деградирали квартални идиоти.

 10. 10 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6077 Неутрално

  Всички медии са платени, иначе няма да оцелеят. Въпросът е как се съобразяват с потребителите си, защото в противен случай и парите няма да ги спасят.

 11. 11 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#0:"Спас"]тази медия щеше да пробутва на читателите, зрителите или слушателите си платено вместо редакционно съдържание[/quote]
  Че то, Спасе, не пречи и редакционното съдържание да е платено, още по-малко пречи да е манипулативно. Справка - 99% от съдържанието на прокопиевите "медии"! Ти, Спасе, безплатно ли списуваш тейзи си премудри разсъждения? Пълно е със самаряни из журналистическите среди, ей богу. Даже не се усещате колко сте смешни с глупостите, които пишете!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Все пак се спряха от Столична община.По каква причина е друг въпрос.

 13. 13 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Срещу рекламодател не се пише. Това е стара и утвърдена практика у нас. Най-уютно съществуват именно големите рекламодатели. Да сте видели някъде критични материали срещу Кауфланд, Лидл, Мобилтел, ЧЕЗ и прочие? Няма, защото или вече са рекламодатели на съответната медия, или тя очаква да й станат такива.

 14. 14 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Те от Дневник дали съобщиха вчера за декларацията на Асоциацията на пенсионните фондове?

  Ама как най-тенденциозните медии винаги се пишат най-големи моралисти.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 15. 15 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Бъдещето обаче не е само да си купиш медии, а и съответната аудитория, която да ти гледа новините, да посещава мероприятия, да ти тества продуктите.
  Натам отиват нещата - освен да произведеш нещо да си платиш да ти го изконсумират.

 16. 16 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#0:"Спас"]състоянието на регионалните медии в България отдавна е катастрофално[/quote]
  Въх, Спасе, всеки момент ш'ма разрИвеш! Толкоз силно ма разчюфства! Не вземат тия пусти "регионални медии" да ви вземнат вазе, "обективните" столични журналисти, та белким се видят и те с успоредно на партийната линия содержание, а? Туй списувател у прокопиевите медии да ни говори за обективност е все едно поп да запее езана като същий мюезин.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 17. 17 Профил на anona
  anona
  Рейтинг: 494 Весело

  До коментар [#13] от "aleko":

  Енергоразпределителните дружества пък къде имат реклами?! Да не би да можеш да се прехвърляш от едно на друго? Значи, куца конспиративната ти теория нещо...

 18. 18 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Любопитно

  [quote#0:"Спас"]Ако Комисията за финансов надзор не беше направила грешката да наложи тежка глоба на вестник "Капитал" заради усилията на екипа му да защити обществения интерес[/quote]
  Тъй... дали КФН е направила грешка или не, ще знаем когато се произнесе съдът. Накъмто настоящия момент дори др. Кънев спря да глаголи по темата. А туй, че разни Спасовци се изживяват като съдници от последна инстанция, само затвърждава вече написаното за "обективността". Твърде натрапчиво обаче ме човърка твърдението спасово, че всявайки паника у вложителите чрез публикуване на статии за съмнения към някоя банка, тейзи друзя защитавали обществения интерес. По какъв критерий, уважаемий Спасе, довеждането до фалит на някоя банка с помощта на медийни манипулации, се идентифицира от твоя милост като защита на обществения интерес?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  [quote#4:"dmarev"]по свобода на словото[/quote] Мисля, че трябва да е "свобода на печата". Защото свобода на словото, както се види във форума на Дневник (освен ако не псуваш и пр., разбираеми причини) има.
  Даже понякога от ушите ни прелива тази свобода, като създава бучаща маса, в която се давят всякакви авторитети.
  Хубаво е, че на български имаме две различни думи, а на английски като кажеш за нещо, че е free, и се чудиш дали е само свободно, или е безплатно, или е безплатно, щото е свободно, или е безплатно, щото и без това нищо не струва

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#17] от "anona":

  Хич не куца. Дават реклами във вид на съобщения до раята. Отделно колко платени дописки има за някакво мероприятие, спонсорирано от тях, изтъпанили се шефовете на първа линия за снимки за спомен, но никъде няма надпис "Платено съобщение".
  Явно не четеш вестници. Като видиш безсмислена от гледна точка на читателския интерес дописка за някой монополист, да знаеш, че си е платил за нея.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#20] от "aleko":

  Потвърждавам написаното от теб.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 774 Неутрално

  В условията на днешната медийна среда да търсиш съвсем обективно издание е наивно занимание. Но, все пак трябва да се спазва и някъква професионална етика. За съжаление на по-претенциозният читател или зрител да откриеш това в лабирината от инфилтрирани комуноидни парцали е трудно дело. Примерите са безброй, когато добре платени анаЛлизатори облъчват публиката с дезинформация и зле прикрита партийна пропаганда. Едни и същи доказани манипулатори не слизат от екран, докато други популярни, но не удобни журналисти нямат достъп до широката аудитория с години.

 23. 23 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ми тя, СО, не слиза от екрана. Особено нейната кметица - т'ва открили, онова открили. Ако им спрат кинтите от Европа, още щеха да си разнасят боклука из цела БГ

 24. 24 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Катастрофално е състоянието на националните медии. Но за това състояние не можете да прочете в национална медия. За това е оценена България наравно с Ботсвана примерно, където също платени и подкупни душици най-мазно обичат да ги наричат "журналисти". Вижте например централните новини на Нова Бойко ТВ - с некадърната сръбска к.... - надълго и нашироко се обяснява защо една двойка искала да сключи брак, с философии като "защото е супер яко", така и двама певци искали да пеят със застаряващи легенди от Англия.. Това е дневния ред на българите!

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#13] от "aleko": Такова е правилото наистина, но "Капитал" и "Дневник" са изключения. В него съм чел критични материали срещу техни рекламодатели, а и срещу някои от цитираните големи такива.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#18] от "avatar":


  [quote#18:"avatar"] Твърде натрапчиво обаче ме човърка твърдението спасово, че всявайки паника у вложителите чрез публикуване на статии за съмнения към някоя банка, тейзи друзя защитавали обществения интерес[/quote]
  Съмнения аз КТБ се оказаха факти, на които БНБ и КФН трябваше да обърнат внимание и да ги ползват при проверките на банката, а не да приемат декларациите им за абсолютната истина.
  Читателите на "Капитал" (в по-голямата си част) няма да тръгнат в последния момент панически да теглят парите си от банка, защото се носят слухове. Те четат и мислят. Избягват гнилите ябълки и гледат да нямат общо с тях. Редовната хигиена спасява от много болести.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#22:"yorddj"]облъчват публиката с дезинформация и зле прикрита партийна пропаганда.[/quote]
  Забравила си да добавиш уточнението:

  'Не визирам "Дневник"! Повтарям - не визирам "Дневник"!'

  (По аналогия с вица от живково време - "От "Валентина", повтарям, от "Валентина" - за един, дето го спукали от бой в милицията, защото казал, че якето му е от "Кореком". След това като го питали, хващал яката, където се предполагало да е скрит микрофона на ДС и отчетливо повтарял "от "Валентина"

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 28. 28 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#26:"Gopeто"]Съмнения аз КТБ се оказаха факти[/quote]
  Сериозно? Я ми кажи поне едно нещо, което да се е оказало "факт" към момента? Чувалите с милионите, изнасяни от Василев ли са "факт"? Защо не се допуска независим международен одит, вече година ще стане? Затвориха една банка, казаха, че била болнава, мишкуваха разни "експерти" извътре, накрая я обявиха за фалирала. Държавата се бръкна с няколко милиарда - ето това е факт. Но къде са парите на КТБ? И щеше ли да фалира, ако не бяха изиграли сценките с нахлуващите спец ченгета и прокурори в офисите и създадената от медиите паника? Наивници...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#28] от "avatar":
  В "Капитал" за чували с пари, изнасяни от КТБ не е писано. Но е писано за кухите кредити, кредитите към свързани лица, финансирането на свинските медии. За сценките със спецченгетата имаше критични материали. Аз от 2010 година знам, че не трябва да ползвам КТБ за каквото и да било, защото не е банка.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "състоянието на регионалните медии в България отдавна е катастрофално"


  На всичките региони, вкл. и София, дори най-вече!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 31. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Не може медиите да са различни от ставащото около нас, няма как.

  klimentm
 32. 32 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  То у нас има ли изобщо свестни медии? Може би Дневник и Капитал са известно изключение. Но като наблюдавам, че нямат кореспонденти поне в главните столици също се съмнявам и в тяхната стойност. Проблемът е, че стоката ИСТИНА у нас не се харчи. Вървят МАНИПУЛАЦИИТЕ и РЕКЛАМАТА. Виновни са на първо място, купувачите. А продавачите продават каквото се търси.

 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  [quote#6:"Free person"]Що се отнася за "Америка за България" ,тя инвестира в доказали се проекти.[/quote]

  разбира се, и не е никакъв проводник на американската пропаганда в БГ? Чиста и свята демокрация, от оня тип който УСА-то провежда по цял свят.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Темата за свободата на медиите по света и в частност- у нас , е огромна ..Тук ще отбележа само някои бегли 'аспекти" ..)
  Най- важното е да има РАЗЛИЧНИ , разнообразни, гледни точки на фактите , различни анализи- противоречащи си дори, различни внушения или обръщения, различни, разнообразни заключения - относно фактите по света и у нас :)
  Свободни в анализите си редактори, журналисти и т.н..
  ТОВА , обаче, не изключва тяхната пристрастност - към Демокрацията или тоталитаризма, към автоцезурата , към Русия или САЩ и ЕС и т.н..
  Важното у нас , тук е друго :
  "Америка за България" дава грантове / аз не съм вътре / заради свои си съображения :) АЗ като дарявам нещо - е същото ..
  Но това е важно , за ДА НЕ четете САМО Певските медии, БНТ или БНР ,вестник "атака" или ТИМ- Варна- в-к "Народно дело" ..Разликата тук е друга: Америка дава СВОИ ПАРИ , за да има проповядване на определени ценности, идеи, мнения..
  ТИМ и ПЕЕВСКИ , обаче , крадат от ВАШИТЕ пари - като тези от КТБ - за да ви убеждават в тяхната си 'правда " ..ТАМ е маа..а..алката разлика :))
  Мурзилките лаят ТУК - защото си искат САМО вестник Работническо дело, Правда или путиновата пропганда :Дразни ги именно СВОБОДАТА да има и ДРУГО мнение , анализ ,заключение...Не го искат , болни са ..Искат си путин ланд - и 80% - за комунистите или тоталитарната държава ...ВСЕКИ , който им пречи с други мнения - е враг на ""прогресивното човечество"" " :))
  Така че, Дневник, Капитал или Медия пул - пишат каквото си искат или каквато 'пристрастеност' имат ..Тяхно ПРАВО е !!!!..Дума или пеевски - пишат друго ..Въпрос на вкус и убеждения е да четеш -КОЕТО ИСКАШ ..
  И ТОВА е най- важното за свободата ..Не само един вестник или издание , телевизия или радио, сайт или блок - а РАЗЛИЧНИ , разнообразни, противоречаши си , дори ..
  ТОВА , другари , е НАЙ- ВАЖНОТО за Свободата и Демокрацията , а не - коя медия, какво пише или ни внушава ..Не се влияйте- четете си ВАШИЯ избор на медия , но не ПРЕЧЕТЕ на другите - ТЕ СЪЩО имат ТОВА право ..!!!
  Може да си пристрастен или не - НО ИМАШ ПРАВОТО да пишеш за всичко, което смяташ ,че е вярно и правилно ..
  Свобода ме, мама му стара..
  НЕ ви ли харесва ?? Явно не , затова лаете :))
  И БОГ да пази Америка, защото не искам САМО вестник Работническо дело или пеевски - да ЧЕТА !!
  :::::))))))))))))))))))))

  BIG AL
 35. 35 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  А и какво искате ?? "Америка за България" да дава пари на медии, които ни пробутват"ценностите" на атаката, на ПИК или пеевски ??? Или пари за списанието на шаренкова ???!!!
  Какво всъщност ще четете другари , ако за момент си представите ,че няма Дневник или Капитал ???
  Путинови вестници, с които ще МУ гласувате на 80% , защото от малки , САМО ТОВА сте чели :)))

  BIG AL
 36. 36 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#34] от "BIG AL":
  До коментар [#35] от "BIG AL":

  Ти първо буквара май трябва да прочетеш, че едвам ти се разбират несвързаните писаници.

  А иначе дали ще те храни Путин или Сорос, все тая, медиите трябва да са независими. Нито Комсомолска Правда нито Фокс са някакъв връх на журнализма, та да не се бием в гърдите, че за едните можело, за другите не. Още повече, че май идея си нямаш от медии и говориш наизуст.

 37. 37 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#36] от "froggypiper":

  медиите трябва да са независими.:))
  ..............
  Ами те ВСИЧКИ се обявяват за независими ..Някоя медиа да е казала ,че е зависима?? Хахахаха....
  Май не разбираш- трябва да са РАЗЛИЧНИ , а не еднакви ,еднообразни,.., за да имаш ПРАВО на ИЗБОР - какво да четеш ..))Както си избираш КОИ книги да четеш и кои- не ..)

  А пиша на прима виста и даже не редактирам, защото си имам и друга работа ..ТИ пиши друго - щом всичко ти е ясно , като вестник Правда :))

  BIG AL
 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#36] от "froggypiper":

  И не е важно дали имам представа от медиии..:))))))
  ВАЖНО е , като четец, '"консуматор" на медии / информация , новини , анализи /- да чета РАЗНООБРАЗНИ медии ..Помага за мисленето ...:))
  Нямам никаква представа от компютри, но ги ..ползвам :))

  BIG AL
 39. 39 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 857 Любопитно

  До коментар [#37] от "BIG AL":

  Абсолютно, разковничето е в "различни","разнообразни",но именно и това дразни дрогарето,които изкупиха де що медиа имаше и останаха няколко острова като Икономедиа,Медиапуул,Бивол и още няколко малки сайта и 3-4 вестничета в провинцията. Това е и болката на и на платените мурзилки и на искренните фенове на путинизма и производните...
  П.с.
  Забравих да спомена и в. Сега с някои публикации и журналисти,макар че дават думата и на откровенни путинисти с деменция и "алтернативен" поглед върху реалността

 40. 40 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#3:"hodounski"]Не може да сравняваш пари от фондация с пари от мафиотизирани общинари.[/quote]
  И каква е разликата? Да, има такава, но не е голяма ...

  Дневник пропагандира идеологията и опорните точки на спонсорите си, и тоя факт ти не можеш да го отречеш. При това положение може ли Дневник да се нарече медия, т.е. независима, по дефиниция.

  НПО (и бг мафията) диктуват политиката на медии, т.е. НПО (и бг мафията) управляват четвъртата власт.

  Медии в България Н Я М А.

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 41. 41 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#5] от "soul":

  Ами да, защото медиите се издържат на хранилка, а не защото казват истината и се борят за читателя си.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 42. 42 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Не виждам никакъв проблем, ако общината си плаща, вестник или друга медия да публикува рекламата, наравно с тези на другите рекламодатели. Както не виждам пречка да има ясно обозначена "ПЛАТЕНА публикация". Ако читателят/зрителят може ясно да види, че материалът е платен от общината, няма проблем да бъде публикуван.

  По повод даренията на фондации за медии. Фактът, че някоя фондация е дала средства на медия, не дава право на фондацията да се бърка в редакционната политика и казва "с това сме съгласни, с това - не", както и не означава, че редакцията трябва да се въздържа от критични материали относно фондацията или близки до нея организации.

  Не мисля, че Америка за България си позволява по какъвто и да било начин да намеква/определя за какво да пишат журналистите от Дневник, Капитал и т.н. или как да представят дадено събитие.

 43. 43 Профил на kojev
  kojev
  Рейтинг: 466 Гневно

  Спасе, какъв е този евфемизъм "официална практика"? Прилагателното е "мафиотска"! Адмирации, че си извел една от хилядите подобни брънки на светло, но песимистично поглеждам как да започнем да градим пирамидата от основите към върха в тази феодална мафиотска държава. То е ясно, че в България никой не вярва на "вестник и сутиен" - и не само, и не само! Може като начало да започнем с културен период Просвещение, който за съжаление липсва в българската история.

 44. 44 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Спас Спасов да говори за журналистическа етика?!? WTF?

 45. 45 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  [quote#29:"Gopeто"]В "Капитал" за чували с пари, изнасяни от КТБ не е писано. [/quote]
  абе писаха за това как една личност имала милионен влог, щото така им беше удобно и като се разбра че не е вярно темата за тях престана да съществува

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 46. 46 Профил на varnencho
  varnencho
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Във Варна свободна медия няма... НоваВарна, ВарнаУтре - на Портних, Морето.нет - ТИМ (Портних), ДНЕС+ - Янко Станев - ДПС (сега кандидат за РБ), Петел - Гуцанов

  Какви медии, какви 5 лева

  Тук няма къде да пуснеш не критичен материал, а дори един въпрос да зададеш... ФБ се ползва за рекламиране на Портних и ГЕРБ - плаща се на администратори, неясно с какви пари, плаща се за реклама на някакво грандиозно събитие като примерно - запушени 3 дупки на 50 метрова уличка Далаверите се рекламират като нещо хубаво и ако кажеш гък - блокират

  Нищо не знаете в София

 47. 47 Профил на eue17306614
  eue17306614
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво е авторът да знае, че врачанският вестник "Зов нюз", за който се кахъри е на хранилка в община Враца именно с описания по-горе начин на финансиране. Нещо повече, вестникът е и редовният победител в обществените поръчки на общината за информиране и публичност по европейски проекти. Хайде по-полека със сълзите...

 48. 48 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 470 Неутрално

  @varnencho като гледам и ти не си много наясно кое как е във Варна.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Регионалните медии, подобно на регионалните власти трябва да са независими от София! Да, ама не са! Разбирам, че все пак има една връв, която не бива да се къса, но трябва да е ясно какво тече по нея и да не се прехвърлят други ресурси, други отговорности там. Иначе се обезсмисля съществуването на регионални медии и власти. Натрапват се теми и позиции на София, изгребват се финансови ресурси от местната хазна... Обвързват се регионални начинания с позиции от София. София, ще рече, Кабинет, Парламент, национални медии.

  goblenka
 50. 50 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Тази тема, зачекната в най-грантовата медия у нас, как да кажа, звучи гротескно.

 51. 51 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#1] от "Максим Александров":

  Ако повече медии получават такава подкрепа от САЩ няма да сме на такова срамно място по свобода на словото и обективност на информационната среда!

 52. 52 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#46] от "varnencho":

  Морето е най-неотралната медия и затова е и най-четена и най-достоверна. И собствениците и са написани вътре, можеш да им звъннеш да ги пишат дали са хора на някого, ако не е срам. За останалите си прав.

  bezsmyrten
 53. 53 Профил на eyewitness
  eyewitness
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "В провинцията, която у нас традиционно остава в сянката на столицата, подмяната на журналистика с ПР, купуването на медии, манипулирането на информация и подвеждането на аудиторията е официална (да, официална!) практика."

  Естествено, кой по-добре от теб го знае, още от времето на Добрин Митев, чието пресаташе беше. Но и сега не е различно - достатъчно е да се обърне внимание кога подписваш статиите а името си и кога - с анонимното Морски дневник.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK