Подкупът

Подкупът

© Vincent West, Reuters"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Било непосредствено преди Втората световна война, Ана била ученичка, живеели в малко градче, майка й била учителка в гимназията. Била отдадена на работата си, строга, взискателна, възприемала възпитанието и обучението на учениците си като свой висш дълг, никога не отсъствала от училище, дори в редките случаи, когато се простудявала. Били гладни години, били бедни, много бедни години. Зимите били люти, мразовити, нескончаеми. Дървата за отопление едва стигали. Ана и сестра й имали едно общо зимно палто, с което излизала ту едната, ту другата, никога не можели да излязат едновременно през зимата.


И една зимна утрин, когато майка на Ана била на работа, а сестра й на училище, в двора на къщата нахълтала една жена и оставила посред снега току що заклана кокошка и няколко яйца, увити в шарена кърпа. В началото Ана не знаела как да реагира, гледала смаяно през прозореца проснатата мъртва кокошка, купчинката яйца, пътечката от редки, червени капки кръв в снега. Видяла още как жената се оглежда, извиква името на майка й няколко пъти, после се обръща и с едри, бързи стъпки излиза от двора. Ана се спуснала след нея, излязла на улицата, догонила я.
Мама е забранила да приемам храни, моля ви, вземете си яйцата и кокошката, мама ще ми се кара, моля ви, върнете се, моля ви, аз ще бъда виновна пред мама. Но жената се правела, че не чува молбите й, а Ана я хващала за ръцете, дърпала я, опитвала се да я спре, заставала пред нея, умолявала я, плачела на глас.


Аз също имам дъщеря, тя е в класа на майка ти, майка ти се готви да я остави да повтаря годината, защото не била учела, та ви донесох тази кокошка, яйцата, дано майка ти разбере, дано разбере и я пусне в по-горния клас, жената бързала, бързала час по-скоро да си тръгне, да се отърве от досадното малко момиченце, което скачало около нея като пале.


Ана бавно, замислено се върнала назад, влязла в двора, нямала смелост да докосне кокошката и да я премести, тя останала просната на двора докато майка й се прибрала от работа.


Какво е това, попитала тя с леден глас дъщеря си.


Аз не исках, мамо, една жена, аз я помолих да не я оставя, но тя…Ана се задавила от плач, не можела да продължи да разказва.


Коя беше тя, познаваш ли я?


Живее в съседното село, дъщеря й учи в твоя клас, мамо, аз не исках, но тя…


На следващия ден било неделя. И още по тъмно Ана и майка и станали, сложили кокошката и яйцата, увити в шарената кърпа, в един чувал и тръгнали за съседното село.


Излязла виелица, буря. Едва напредвали по пътя, навяван от сняг. Не се виждала жива душа, нито някаква къща, нито някакъв заслон. Били сами двете сред огромното, снежно поле. Били премръзнали, изморени до смърт. Всяка крачка през снега представлявала върховно усилие за Ана. Имала чувството, че е на края на силите си, че няма да издържи. Пръстите на краката й били вкочанени, ръцете и също, била едва дванайсетгодишна.


Стигнали до къщата на онази жена и почукали. Жената ги приела учудена, озадачена, разтревожена от състоянието им, дала им сухи дрехи да се преоблекат, направила им чай, стоплила ги, настанила ги до печката.


Дойдохме да върнем кокошката и яйцата, казала майката на Ана. Оставихме ги на двора, ето в онзи чувал.


В тази виелица, попитала едрата жена в недоумение.


Да, в тази виелица, спокойно отвърнала майката на Ана и продължили да говорят за друго, все едно, че кокошката, яйцата и чувалът никога не са съществували.


Това ми разказа моята полска приятелка, изключителната преводачка от български на полски Ханна Карпинска. Разказа ми тази история от своето детство в отговор на един мой въпрос дали при тях съществува корупция в здравеопазването. Отговорът й беше – корупция може и да съществува, но за мен лично тя никога не е съществувала – нито в здравеопазването, нито някъде другаде.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Добра история.
  За да има корупция, трябват две страни - едната да даде, а другата да е склонна да вземе .... независимо от причината.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 2. 2 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Добра история.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 3. 3 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Неутрално

  "оставила посред снега току що заклана кокошка"

  "пътечката от редки, червени капки кръв в снега"

  "Живее в съседното село"


  No comment

  Да разлая троловете!!
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Тоест не е заради това, че системата на средното образование в Полша преди ... години е била перфектна.
  От хората е, които я населяват.
  Великолепна история, благодаря, че я публикувахте!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Ама чакайте, Андрешко не е ли положителен герой?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Много хубав разказ.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много поучителна история.
  Българският вариант би имал по-различни измерения, освен това даващият подкуп не би се отказал толкова лесно, би пробвал с насилие или пък би предложил по-висок подкуп на учителя или директно на шефа му.
  НА един приятел майка му е учителка в едно село, голяма част от хората ей така без причина постоянно мъкнат неща - месо като заколят животно, чували с картофи...Ромите пък в поликлиниката обичат да носят сувенири и дребни подаръци на джипитата от морето или чужбина.

 8. 8 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Който разбрал тази история - разбрал; който не е разбрал, се рови в безсмислени подробности.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 9. 9 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Прекрасна история!
  За да устоиш на изкушението (било то кокошка в гладни години или купища пари в не толкова гладни времена) трябва да имаш стабилна висша ценностна система.
  Такова нещо не се наблюдава в България, или ако я има, се среща дълбоко скрита нейде в 1% от населението....

 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5512 Неутрално

  Ето защо руснаците мразят поляците.

 11. 11 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Добър текст. За съжаление, аз нямаше да поведа детето си във виелицата. Да ни изядат вълците заради една кокошка. Изнежихме се, омързеливихме се.....щях да върна кокошката или равностойността и, когато се оправи времето. Но така щях да създам очаквания, а не трябва. Значи все пак да тръгвам, но сама с пушката

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 12. Когато бях на 5-6 години прадядо ми ме водеше с него по полска работа. Ведънж се прибирахме вкъщи по-обед. Беше лято. Слънцето напичаше. Той спря коня с каруцата до един бостан. Мислех си, че ще откъсне някой плод за вкъщи. Той обаче взе и загрърна с листа по-едрите дини. Каза: Да не изгорят от този припек и да се спукат. И продължихме. Чак след години осъзнах какъв морал са имали хората навремето.

  Толкоз за Анината история.

 13. 13 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И тука има подобни примери - един съсед опита в града по подобен начин да оправи сина си, но удари на камък - това преди 15г. Той имаше на село братовчедка учителка и го прехвърли там, та поне да има средно образование. Но не ставаше въпрос за мързел, просто момчето си беше по-глупаво. В чужбина подобни деца рано започват да учат занаят и на 16 -17г. вече работят, а при нас дори и във ВУЗ-овете ги пробутват.

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2862 Неутрално

  [quote#5:"Николай Колев"]
  Ама чакайте, Андрешко не е ли положителен герой?[/quote]

  Да! И мен "другарката" ми каза, че Андрешко, пролетарият, е хитър и е измамил лошият.

 15. До коментар [#9] от "Orchid":

  Много повече са били от 1%.

 16. До коментар [#13] от "alextan":

  Сетът се променя. Сега всеки гледа да лъже и крадне.

 17. До коментар [#5] от "Николай Колев":

  „Андрешко” е дълбоко ироничен разказ и ние не знаем дали тази история наистина се е случила?

 18. 18 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Някой по-горе писа, че за да има подкупи са нужни две страни. Едната дава, а другата взема. Повечето от нас не са в положението да вземат, а само могат да дават. Ако искат. И ако не искат да дават, какво ще им се случи.
  Ако са минали на червено или карали пияни ще платят глоба или подкуп. Ами защо нямат достойнство и не кажат на изискващия подкуп полицай. Да, виновен съм, глобявай ме. Подкуп не давам. Т.е. повечето от нас не искат да носят отговорност за постъпките си. Това е в дъното на подкупите у нас.

 19. 19 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "bawarec":

  Съгласна съм, че корупцията е дълбоко вкоренена в болшинството българи. НО ние сме живели в корупционна среда последните 600 години, за разлика от жителите на Западна и Средна Европа.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Литратурата е художествена измислица, реалният живот нещо съвсем друго, много по грубо и опасно.
  Имах приятел преди много години , честен и добър човек чийто син се разболя , трябваше да го води по доктори почти непрекъснато. Беше началник склад в еднин не малък завод, принуди се да краде , а аз му помагах да продава откраднатото.
  Така успя да излекува сина си , но самият той се разболя и почина твърде млад. Надявам се да ми прости че разказвам тази история, но тя е пред очите ми непрекъснато.

  klimentm
 21. 21 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Въпрос на народопсихология.Всред народа е вкоренено мнението че "ако някой ми дава нещо ,значи ме уважава". Това обслужва интереса и на даващия и на вземащия. В крайна сметка губи обществото.По това се отличават по-цивилизованите общества и държави ,там корупцията е била санкционирана от преди векове.Колкото повече държава ,толкова по-малко корупция! Обратно ,в примитивни и изостанали общества корупцията е основен принцип и фактор.

 22. 22 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#8] от "Bramasole":

  Е то не е много трудно да се разбере историята. Добре написан е разказа, но не е поучителна история. Просто хубав разказ или по-скоро нравоучителен. Ясно е за какво става дума.
  Иначе подробностите наистина са интересни:
  Кръвта от съседното село (вече споменато), въпреки че може да си я е носила жива до пред вратата и там да е заклана кокошката, което ми се струва че е ритуал по-скоро
  В това село училището е било на 2 смени ли?
  Ако Ана не беше настигнала г-жата, от къде майката щеше да разбере кое дете да пусне в по-горен клас?

 23. 23 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Искам да разкажа за една зъболекарка от недалечото ни минало,която от соф.клиника избяга и се върна в с.Кривина,където в младостта си е била три години по разпределение.тази жена всеки ден получаваше"подкупи"от признателните си пациенти,от кой домат и краставица от личната градина,парче домашна баница и ли няколко пресни яйца,но тази жена беше безкрайно търпелива към всеки пациент,независимо дали е млад или над 80 години и му отделяше часове,докато не удовлетвори претенцията му.обичаше професията си,обичаше и хората,а те просто я боготворяха-факт,че нейни пациенти от София я издирваха и намираха в това соф.село.да,тя избяга от София,заради комунистическата уравновилова на заплащане и се върна по ола на кмета и жинущите в това село,къето се и пенсионира.

 24. 24 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#3] от "lone_wolf":
  Защо са ти насвяткали толкова минуси?
  Хората по-нашите земи не обичат задачите с повишена трудност.

  От другото село...със заклана кокошка......и тук ме напушва на смях... ха ха ха
  Въпроса ми е по-скоро научен и любознателен....колко литра кръв има в една кокошка(лесно е да се узнае)....но колко е дълго разстоянието м/у двете села....и тук задачата става много трудна?

  С Полски приказки ли ще борим корупцията!

 25. 25 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  До коментар [#22] от "dan1":

  Не съм квалифицирала историята като поучителна, по-скоро тласкаща към размисли. Нека всеки си направи верните за него изводи.
  На мене разказаното ми допадна като морален казус.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 26. 26 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#15] от "Wornoxmaniak Бог и Господар наш":

  Да, това е истината. БИЛИ!
  Макар че, като прочетеш Чудомир и осъзнаваш, че май времето е спряло....

 27. До коментар [#20] от "klimentm":


  [quote#20:"klimentm"]а аз му помагах да продава откраднатото. [/quote]

  Не можеше ли някак си това да ни го спестиш...

 28. До коментар [#22] от "dan1":


  [quote#22:"dan1"]Ако Ана не беше настигнала г-жата, от къде майката щеше да разбере кое дете да пусне в по-горен клас?[/quote]

  Елементарно: Най-тъпото.

 29. До коментар [#24] от "swinging_pigs":
  ...току що заклана кокошка....

  Четете бре.

 30. 30 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#25] от "Bramasole":

  На мен също ми допадна

 31. 31 Профил на BoKa
  BoKa
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"]От хората е, които я населяват. [/quote]

  [quote#5:"Николай Колев"]Ама чакайте, Андрешко не е ли положителен герой? [/quote]

  За нас безспорно е. За представителите на западната цивилизация очевидно не е. Това обяснява разликата в постигнатото от нас и тях. Впрочем, посочете поне една източноправославна страна, в която корупцията да е в приемливи граници (Русия, Румъния, Гърция, България, Сърбия)...

 32. 32 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#29] от "Wornoxmaniak Бог и Господар наш":

  Чета Внимателно...не ми се вярва да е заклала кокошката в къщата на учителката,пред очите на дъщерята,защото случката отива към Хорор литературата....

  Женичката е носила "Подкупа" от другото село...целия път м/у двете села е бил в кръв,дори са останали няколко капки да капнат в двора на учителката...

 33. До коментар [#32] от "swinging_pigs":

  По селата пилетата ги колим и до днес и никой не го счита за Хорор. А на теб логиката ти убягва.

 34. До коментар [#31] от "BoKa":

  Черна гора.

 35. 35 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "Wornoxmaniak Бог и Господар наш":

  А ако е искала да остави повече от едно дете?

  Всъщност ако Ана не беше я настигнала щяхме да коментираме благотворителността в Полша и как всички уважавали учителите по селата преди Втората световна...

 36. 36 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 381 Весело

  Логиката е ,че историята е украсена....

  А Какво колиш по-селата,го запази за вечерта да разказваш тези весели случки на дечицата...

 37. 37 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Толкова години се изтърколиха в неуспешен преход, милиони причини и виновни се вадят непрекъснато, а ключовата дума за дъното, на което се намираме сега, е една - морал. И по-скоро липсата му.

 38. До коментар [#35] от "dan1":

  Оф... Нали я е викала по име? Вероятно е бързала, но в главата и подкупът си остава подкуп. Нали се сещаш, че си знае как детето и е тъпунгер и със сигурност е щяла да даде и други ....знаци.

 39. 39 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На подкупващия във всички случаи му е по-трудно - и от материална и от морална страна! Подкупните със сигурност нямат проблем с морала и съвестта и лесно и безсъвестно си харчат получените подкупи. В относителен дял подкупните трябва да са по-малко и трябва да ги борим!

 40. До коментар [#36] от "swinging_pigs":

  Защо реши, че е весело умнико? Повечето домакини плачат от жал като го правят. Или мислиш, че те кокошките влизат сами в тигана?

 41. 41 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 841 Весело

  [quote#19:"alextan"]ние сме живели в корупционна среда последните 600 години, за разлика от жителите на Западна и Средна Европа. [/quote]
  Сигурно шефът на Сименс когото преди няколко години изхвърлиха точно за подкупи не е бил от Германия а от някое наше село. Дайте малко по-полека със самобичуването все пак. Не сме ние българите най-изключителните в света, нито в доброто, нито в лошото.

 42. 42 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Има една подобна история, която е действителна не приказка. Отнася се за Сър Алекс Фергюсън и една чанта пари, за трансфер на определен футболист. Поучително за света, в който волно или неволно искаме да бъдем, така наречения клуб на богатите. Докато няма обществена нетърпимост към това деяние, докато не почнем да схващаме, че бизнесмен и крадец са две коренно различни неща, нямаме шанс.

 43. До коментар [#39] от "sonchik":

  В такъв случаи тези дето вземат и след това сами подкупват в коя категория ги броим? Коментирай Бреаторе, вчера го хванаха със 75 милиона от подкупи в черни сметки. И това в спорта където трябва да са чисти на сълзица.

 44. 44 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Хубав история, като приказка

 45. 45 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#40] от "Wornoxmaniak Бог и Господар наш":

  Не е хорор...не е весело...плачели домакините....
  Явно За да си устроумен се объркваш.

  Според мен Клането на кокошка е изкуство.
  Режеш и главата(задължително с 1 удар) и я пускаш да тича из двора...и кръвта пръска на различни посоки...все едно си убил нинджа.

  Извинявай,забравих да сложа кавичките....наистина не е весело....

 46. 46 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"]От хората е, които я населяват.[/quote]
  =============
  ...и от вярата!!!

 47. 47 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#24] от "swinging_pigs":

  Каква ти "повишена трудност"?

  По нашите земи народът не обича нито леките задачи, нито на чете!
  Колко ли пък са тия, които "не са съгласни" със написаното от мене, са прочели разказа? Това е въпросът!

  Да разлая троловете!!
 48. 48 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 539 Неутрално

  За корупция в Полша разказва Хенрих Сенкевич в романите си "Кръстоносци" и "Потоп."

 49. 49 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#40] от "Wornoxmaniak Бог и Господар наш":

  Хей!
  Откъде не си сигурен, че ряпата, като я дърпаш да я извадиш, не я боли?
  Я, я попитай!

  Да разлая троловете!!
 50. 50 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Тук говорим за ценности, ценности които Андрешко и бай Ганьо ще пренебрегнат с прагматизма си!

 51. 51 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 720 Неутрално

  За нас, подобна история е плод на въображение или глупост. В ценностната ни система не фигурира морална категория, която да оправдае постъпка от такъв характер. Ние, дори бихме осъдили с присмех такъв непонятен жест. За това и живеем ''по-различно'' от другите европейски народи.

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#27] от "Wornoxmaniak Бог и Господар наш":

  Чудих се дали да го кажа , но нямаше да е честно ако го бях премълчал.

  klimentm
 53. 53 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#17] от "Wornoxmaniak Бог и Господар наш":

  "Андрешко" само пресъздава всекидневието на присъщия ни общ живот...

 54. 54 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 381 Любопитно

  интерсно каква история от детството си може да ни разкаже Цеко?

 55. 55 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":
  Съгласен съм с Вас, че в живота не е толкова просто:
  Телефоните по соца винаги бяха с подкуп (освен за партийните кадри). Баща ми построи къща в малко градче. 1971 се нанесохме в две стаи. 1976 брат ми замина войник, а след 3 години и аз. Нуждаехме се от телефон за връзка. 1977 поискаха на баща ми 100лв подкуп и такса 40лв., служебното му положение изискваше телфон, ама шефовете... Той каза - Аз подкуп не давам! Веднага след войниклъка и станахме студенти. Телефон ни трябваше още повече. Аз никога не се върнах да живея при родителите си, брат ми чак след Лукановата зима. И така телефон винаги трябваше, и звъняхме на съседи (по на 100-150м от родителите ми) и те викаха родителите ми и ние се обаждахме отново, просто приказка и удобство. Всяко пътуване до София - 15лв на човек, телефона би се изплатил за 2 години максимум. В края на соца построиха завод на края на градчето и прекараха точно пред нашата къща телефонни кабели, шахтата на ъгъла на двора; сигурно бяха над 200 чифта - положиха 6 тръби ф75. После завода фалира и всичките кабели станаха излишни...
  Прекараха телефон - след 14 години. Баща ми плати 150лв (нова тарифа). Аз му казах - Видя ли бе - 14 години нямахме телефон и накрая пак плати същото. А баща ми - Да, ама аз подкуп не дадох!
  Уважавам много баща си и неговата честност (лека му пръст). Ама аз лично щях да дам подкуп. Не аз съм нарушител на закона, както е с катаджийските подкупи; не искам нещо незаконно, не искам да мина гратис, не искам да прекарам някого, не искам незаконно съдебно решение. Тоя дето се смята за помазан от съдбата да ме рекетира - той да ми бере греха.

 56. 56 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Друга "телефонна" история:
  София, деведесетте. Подкупа за телефон "вървеше" на цената на едно видео (200-250 долара) или самото видео . Иначе - ами иначе няма линейна възможност.
  Моя колежка - наистина хубава жена и вече разведена се прехранваше с проектиране, а се грижеше и за тийнейджър. Без телефон за никъде. Намерила човек който да я прати при човека, който взима подкупите за съответната територия. Видял я той и казал - Маце на теб пари няма да ти взема, само ще те н@**@... E тя още дълго нямаше телефон...

 57. 57 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  До коментар [#55] от "Minddestruction":

  Прекрасно разбирам всичко казано ,тези времена са ми познати до болка.Нашите родители бяха просто от друго тесто хора,по твърди ,по праволинейни.Моите и те все повтаряха "За едната чест живеем" и "Какво ще кажат хората",всичко днес е някак си по различно,за добро или за зло.
  Ако научих нещо наистина обаче, то е да не казвам никога"никога".Че случайноста и съдбата могат да си направят лоши и добри шеги с нас.

  klimentm
 58. 58 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Говорейки за морала на по-старото поколение и страните, които дават/приемат подкуп се сещам за морала на по-старото поколение, което в повечето случаи, в опита си именно да даде подкуп, губи спестяванията си в полза на телефонни измамници.

  На бабата и казваш че внуката извършила престъпление и трябват 4 хил. лв., за да и се отърве кожата. И тя мигом отърчава и ги брои на ръка, дълбоко уверена, че някой непознат ще се погрижи срещу пари, чадото да не понесе отговорност за постъпките си.
  Схемите са разнообразни, но в повечето случаи, става дума точно за това.

  Вероятно майката на Анна и прадядото на Коментар №12 са просто отделни, достойни личности, които не са показатели за морала на поколението си, защото има големи пробойни в морала на собствените ни родители. Затова и тези дупки зеят сега в нашия собствен морал.

 59. 59 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В нашия вариант учителят ще помоли за някой лев и частни уроци.И го върши ежедневно.

 60. 60 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak Бог и Господар наш":

  В моята памет изниква друга бостанна история. Пак така, в слънчев ден, една моя леля мина покрай малкото бостанче на други хора, разчитащи на тази малка градинка, която поливаха трудно, с туби. За поддържането и изминаваха разстояние и отделяха специално време. И въпреки, че тая леля имаше 2 декара двор у тях, пълен със зеленчуци, които поддържаше много по-лесно, тя обра всичко узряло и хубаво от чуждото бостанче. И да - избираше най-едрото! Това се случи пред детските ми очи и по детски попитах защо бере тука, след като си има у тях много повече. Отговора не го помня, но помня отвращението, което зпитах.

 61. 61 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  История. Средата на 70те . Дядо ми , суров шоп с огромни лапи ми подари за послушание една ябълка . Чинно я взех и казах МЕРСИ дедо . Той ме изгледа и ме повика с огромната си тежка лапа , взе ми ябълката и каза : МЕРСИ , че викаш на дедо си от Франция я съм българин и се казва БЛАГОДАРЯ и ми подпали шията , така ,че още помня . Тогава осъзнах ,че съм българин а дедо ми патриот !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  [quote#19:"alextan"]НО ние сме живели в корупционна среда последните 600 години, за разлика от жителите на Западна и Средна Европа.[/quote]
  В една и съща среда сме живели но някои искат/дават подкуп а други не го правят, някои крадат по 4 милиарда като Цветан Василев а други не го правят.

  Тази теория "Ама такава е средата, и други го правят" има за цел единствено да оправдае собствената готовност за корумпираност, за оправяне по "вторият начин".

  Дори тя ми се струва по-вредна от самите крадци защото тя създава масова среда подхранваща и оправдаваща корумпираните, ако не беше тя те щяха да са изолирани и по-трудно да крадат. Вечната психология на Бай Ганьо "Всички са маскари" имаща за цел да оправдае неговият тарикатлък и склонност към далавери.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#19] от "alextan":

  " Съгласна съм,че корупцията е вродена в болшинството българи "


  Майчице, сигурно не си живяла в Русия ?!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Както и да коментираме, ясно е, че нивото на корупция се определя от манталитета на народа, а той няма как да се промени драстично. Поне да можеше да се наложи диктатура на законността като се започне от промяна на законите. По-рано мислех, че проблемът не е в тях, а в прилагането им. Напоследък разбирам, че не е така: последният драстичен пример е с това що е то мярка за неотклонение подписка.
  Тук няма да се намерят хора, които да го направят, а и да се изкопаят от някъде, ще им намерят цаката. Затова Брюксел (и то по възможност фламандксият, а не валонският) да дойде!

 65. 65 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Все пак, добре е да се различава корупцията от човешката благодарност!

 66. 66 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Не подценявайте българите, това искам да Ви кажа. Много хора не взимат и не биха взели подкуп. Просто наяве излизат само отрицателните истории, само те ни се бутат в лицата. Да не говорим колко измишльотини се говорят, за да се очерни даден човек - било от злоба, било защото не взел 5 лева за шестица.

 67. До коментар [#60] от "osho":

  Какво да ти кажа? Не знам? Тук някъде е границата на разпада на морала и настъпва анархията.

  Ще повярваш ли, че някога зеленчуковите градини на Лехчево бяха до буквално до циганската махала. Звучи невероятно като фантастичен филм?

 68. 68 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1358 Разстроено

  И на мен точките в талона ми остнаха на половина, щото не давам на полицаите.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 69. 69 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1358 Разстроено

  [quote#66:"xax"]Не подценявайте българите, това искам да Ви кажа. Много хора не взимат и не биха взели подкуп. Просто наяве излизат само отрицателните истории, само те ни се бутат в лицата.[/quote]

  Ех защо не бяхтв вие министър на културата, образиванието и собственик на поне половината медии в България.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 70. 70 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Спомняте ли си един от малкото (да не кажа единствения) случаи, когато на полицаи беше предложен подкуп, а те бяха арестували предлагащия, та изявлението на един от двамата полицаи беше от сорта: "... как да го приемем, като ни го предложи в районното..." ...а ако не беше в районното?! Не мисля, че борбата с корупцията е кой знае колко сложно занимание, но НЯМА ВОЛЯ ЗА ТОВА! Дори напротив - постоянно се измислят безумни пречки и изисквания, водещи до корупция, но...така е при комунягите...

 71. 71 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чудесна история! Благодаря на авторката.
  Вярвам, че и в България има много хора като майката на Ана!
  За съжаление, за тях не се пише по вестниците с гордост и възхищение....

 72. 72 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  #55 прекрасно го е описал - той БИ дал подкуп. Така е, хората дават подкуп, защото не виждат друг начин да си решат проблема. Ако нещата се решаваха по законния начин, едва ли щеше да има толкова много и толкова дребни подкупи.

 73. 73 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 541 Любопитно

  [quote#42:"stoiank"]докато не почнем да схващаме, че бизнесмен и крадец са две коренно различни неща, нямаме шанс. [/quote]
  Не и в България, моля ви се! Как да схванем нещо, което не е факт?!

 74. 74 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Разстроено

  [quote#9:"Orchid"]Такова нещо не се наблюдава в България, или ако я има, се среща дълбоко скрита нейде в 1% от населението....[/quote]

  Достатъчно добре изразено в написаното преди около 150 години :
  "...Свестните у нас смятат за луди..."

 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  И при баща ми (учител по български) са идвали с подобни дарове и обяснениея "Ма на него едва ли някога ще му се наложи да пише"...

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "nigel":

  Проблемът е в това, че у нас никой не е изхвърлен за подкуп.
  Точно обратното - който е неподкупен - обществото на го приема, изхвърля го като непригоден...

 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това не прилича на принципност, а на фанатизъм, съчетан със садизъм, и то към собствената дъщеря.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  към непрочелите "Андрешко" - един съвет: не се излагайте.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 79. 79 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#18] от "bawarec":

  Вярно, но и т.н. връзки, услуги и пр и те са свързани с един или друг вид облаги т.е. корупция.

  Общото е обаче т.н. чип. И не знам от къде ни дойде от комунистити, от турците или си е нашенски

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Назидателно вероятно изсмукано от пръстите четиво......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK