Украйна – изоставена. Какво да прави България?

Украйна – изоставена. Какво да прави България?

© ReutersСлед споразумение от четвъртък (12 февруари) на кошмарния квартет – ще уточня, че е кошмарен именно като квартет, а не като отделни участници – времето на прогнозите свърши. Дойде времето на изводите.


1. Украйна е изоставена от Запада


"Ние няма да рискуваме Трета световна война заради някаква си Украйна." Да забележим – в този контекст "Украйна, изборила своята независимост", "Украйна, въвеждаща демокрация посред Западни акламации" и т. н., трябва задължително да стане "някаква си Украйна". Украйна, която до вчера беше "от нас", днес вече "не е от нас". Не е и "от тях" – докато удържи. Оставена на съдбата си, т.е. на Русия, няма да удържи дълго. Паричните инжекции могат да удължат агонията. Споразумения като днешното със сигурност удължават агонията – докато не бъдат нарушени. Ще бъдат нарушени когато Русия реши; Западът пак ще споразумениетворства, пак ще убеждава Украйна да отстъпи на Русия нови земи "заради новите реалности" и т. н., докато Русия определи, че Украйна е укротена. Тогава ще има стабилност. Но няма да има Украйна. Ще има фасадна държава-покрайнина под руски контрол.


При днешното поведение на Русия това вероятно е неизбежно. Защото Русия наистина е готова да плаши с война, която да започне като локална и бързо да еволюира в световна. Западът, като по-малко луд (както обясни наскоро Даниел Смилов, позовавайки се на теорията на игрите – Хубави "игри"!) – не може да си позволи да опита дали Русия не блъфира, дори при минимален шанс – защото залогът за Запада, морален и материален, е несравнимо по-висок от залога на Русия.


2. Не само Украйна е изоставената
Илюстративна аналогия: Путин влиза в ролята на един умъдрен от историята Хитлер. Не иска целия свят – иска си само Съветския съюз, е, най-много и някои парчета от Социалистическия лагер. Които си му се падат, справедливо! Да си припомним кое докара Хитлер до Втората световна война и Германия до крах: нахлуването във Франция. Навлизането в Рейнската област – не; аншлусът на Австрия – не, Судетите му бяха дадени от Запада, със споразумение, което според подписалия го английски "супердипломат" било осигурило на Англия "мир с чест" и "да няма война в живота на това поколение", останалата Чехословакия Хитлер си взе сам – и нищо, раздели си Полша със Съветския съюз – и започна "странната война", в която Франция и Англия месеци наред стояха от едната страна, а Германия - от другата, и не стреляха. Ако Хитлер не беше нахлул през Белгия във Франция, щяха да поседят още малко, да обяснят на полското емигрантско правителство в Лондон, че те, значи, са си изпълнили задължението да бранят Полша като себе си, но нали те не са нападнати и не трябва да бранят себе си, следователно не трябва да бранят и Полша... Например. Някои му викат дипломация.


Е, Путин са надява, че ако не започне пряко война със "старите демокрации", ще си вземе "полагаемото" - и ще му се размине. И международно, защото "старите" няма да се бият заради "новите". И вътрешно, защото руският народ ще отгладува падането на рублата и ефектът от санкциите. Сефте!


3. При агресия от Русия ще бъде изоставена и България


Но, ще кажат, България има "Параграф 5" (атаката срещу една държава се приема като атака срещу всички по договора за НАТО - бел.ред.). Както знаем, обаче – и слава Богу! – той никога не е бил опитван на практика. Така че очевидно е ръждясал. Това - от една страна. От друга – шансът за бъде опитан заради България – след прецедента с Украйна – е практически равен на нула. "НАТО - добре, Параграф 5 – добре, ама нали няма да правим Световна война заради някаква си България!" "Съюзник – добре, ама и тя един съюзник – не си плаща вноските, традиционно русофилство сред населението, в елита – про-руска Пета колона... Не сме ли по-силни без тоя съюзник?"
И дотук с натовския щит.


4. Какво трябва да направи България?


Незабавно – две неща.


Но най-напред да си кажем какво да НЕ прави – да не се жали на НАТО, че много я е страх и то всестранно. Защото ще получи изобилни братски успокоения в духа на "Ама как!? Ама нали имате Параграф 5! Ама Украйна нали не беше страна-членка, а беше част от СССР и изобщо е друг случай..." И колкото са по-искрени тия твърдения, толкова ще се окажат по-лъжливи. В момента, в който Русия протегне ръка.


Единственият положителен вариант за България е Русия да НЕ протяга ръка. А за да не протегне – трябва да е убедена, че България ще се бие със зъби и нокти, но няма да приеме руско робство. За да успеем, ние разбира се ще имаме нужда от помощта и на НАТО, и на ЕС, и на всеки, когото успеем да убедим да помага. Но – да помага в НАШАТА борба, не да се пребори вместо нас. Ние трябва сами да поемем отговорността за собствената си независимост и да водим тази борба – а другите да помагат за каквото и когато ги помолим. А ако решат да помагат непитани и неканени – да им кажем да престанат и в най-лошия случай да се борим и срещу тях. Трудно ли е? След днешната украинска трагедия лесно вече няма. Поне докъдето стига погледът. И така, да направим:


Първо нещо – по-трудно:


Да се отървем от руския си комплекс


Няма да го нарека "национален", това е безсмислица, но факт е, че го имат повечето от нас. А именно: робско лазене в прахта в краката на Русия. Винаги и по принцип. Защото "От Русия по-големо нема", а ние сме малки и с големите не се караме. Да ни не бият. При това, по-наглите сред нас маскират страха на роба като благодарност към освободителя. А по-наивните сред нас им вярват. Или се правят. Защото е по-лесно, зер "Преклонената главичка остра сабя не я сече" – тази най-робска от робските ни поговорки. Робски, наистина, защото преди Русия имаше друго "най-големо" – нашият Султан в Цариград. Защото това за преклонената главичка е измислено под турския ятаган. Използвам думата "робско" отговорно – да, политически наистина става дума за османско владичество, но социално-психологически си имаме работа с преживяване на роби. На хора без лично достойнство. Тази липса на достойнство, и лично и народно, е основна компонента на отношението на повечето българи към Русия и до днес. Но с комплекси от 19-и век трудно се прави политика в 21-и. Особено, когато трябва да даваш отпор.


Затова, прочее – да започнем да говорим за това, да пишем и контрапишем, да се караме и съгласяваме – но да извадим роба в себе си на бял свят. Да, носим още оня срам по челото – и прибавихме и нови срамове. Да ги обършем от челото си и да го вдигнем.


Е, тогава бързичко ще започнат да ни хрумват разни руски политики дето днес изобщо не ни идат на ум. И на руснаците не им идат, нали са свикнали с българското пълзене. И някои от тях няма как да не свършат работа... (темата е отворена, разбира се).


Второ нещо – по-лесно:


Да си оправим законодателството, а и да започнем да прилагаме действащото наказателно законодателство за държавна измяна и работа против националните интереси. Защото, наистина от днес, когато стана ясно, че Украйна е оставена сама и същото очаква и България – постъпки пренебрежими вчера, утре ще бъдат престъпни.


Днес вече е ясно, че Русия спокойно може да реши, че й е нужен един "език", протегнат до сърцето на Европа – съставен от проблемна Турция, меркантилна Гърция, комплексирана България, объркана Македония, безумна Сърбия и вироглава Унгария. Русия няма нужда дори изцяло да контролира действията на тези страни – достатъчно й е на първо време те да са готови да гледат към нея не по-малко, отколкото към "бюрократичния Брюксел". Това, което


вчера би изглеждало като параноична хрумка, днес е вероятен сценарий


Затова и хора, които довчера можеха да бъдат таксувани като по-кротки или по-буйни политически луди – от днес почват да действат като национални предатели. Независимо дали го правят от любов или за пари.


Да завършим с усмивка - невесела, но все пак усмивка – защото в сравнение с горните сериозни неща, които трябва да осъзнаем, това е почти постмодерна шега: по чисто историческо съвпадение днес на власт у нас не е правителство на БСП-ДПС-Атака. Ако беше, щеше да си е чиста постмодерна гавра с България. Защото не е – да се усмихнем. А, и отсега, край на постмодернизма в политиката – той, разбира се, не работи, когато на дневен ред е национално самоспасение. То е.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (957)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "... по-наглите сред нас маскират страха на роба като благодарност към освободителя."

  "... да започнам да прилагаме действащото наказателно законодателство за държавна измяна и работа против националните интереси."

  Тези две изречения са тясно свързани едно с друго.

  Робският манталитет трябва да се криминализира.

  За изказвания като: "Като дойдат братушките, ще има нов Девети", авторът им трябва да се издирва по айпи адрес и да се дава на прокуратурата.

  Пропагандирането на "вечната дружба" трябва да се третира като държавна измяна и наказва съответно.

  Но кой да направо това, кой, КОЙ?!?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Хубав анализ.

  Това ми хареса:
  "Защото "От Русия по-големо нема", а ние сме малки и с големите не се караме. Да ни не бият. При това, по-наглите сред нас маскират страха на роба като благодарност към освободителя. А по-наивните сред нас им вярват."

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Тъжен, но точен анализ.

 4. 4 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Статията ми хареса. Отразява почти изцяло и моето мнение.
  Но много ми хареса това:
  "...по чисто историческо съвпадение днес на власт у нас не е правителство на БСП-ДПС-Атака."
  Че тогава пък какви щяха да ги къдрят тези - не ми се помисля дори!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 5. 5 Профил на Радойчо
  Радойчо
  Рейтинг: 574 Гневно

  Мноого кофти!

  Пред боговете и фактите мълчат.
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Изключително вярно и гневно! Никой няма да помогне на България ако сами не си помогнем! Да се пазим от световният луд Путин.

  klimentm
 7. 7 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 652 Любопитно

  в този контекст "Украйна, изборила своята независимост"

  Както каза Обама : кой не
  слушка ну ививаме рака (по памет).
  Да видим как на Путин рака се
  извива ?
  (дали най въоръжените са "балони"
  или служат за рейтинг)

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 8. 8 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Мнооого бедно , емоционално , но бедно. Слаб анализ , мног слаб.

  п.п. Украина ни интересува от хуманитарни причини. Но от хуманитарни причини НЕ искаме нова европейска , да не говорим пък за свтовна война.

  А на нашите приятели дето са тоолкова чак съпричастни с Украина да им припомня , че като идеосинкразия украинците са по-близо до рашките , отколкото ние до "македонците" , така че украинофилията седи странно до русофобията.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Това е жестока, но осъзната действителност. И много са прави тези колеги във форума, които задават въпроса кога Сидеров и сидероподобните ще бъдат съдени за държавно предателство.

 10. 10 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  Впрочем смятам, че паметникът на Съветската армия трябва да бъде премахнат!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#1:"Norman Granz"]Робският манталитет трябва да се криминализира.

  За изказвания като: "Като дойдат братушките, ще има нов Девети", авторът им трябва да се издирва по айпи адрес и да се дава на прокуратурата.

  Пропагандирането на "вечната дружба" трябва да се третира като държавна измяна и наказва съответно.

  Но кой да направо това, кой, КОЙ?!?[/quote]

  Това може да бъде направено единствено от съвършен демократ. Като теб.
  / Само за протокола: "съвършен демократ" = бивш партиен секретар, пребоядисан в синьо/

 13. 13 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 388 Неутрално

  с повече желание и по-добри управнициУкрайна ще се възстанови и след 10 години, изтока ще се върне сам при тях.

  no better friend....no worse enemy
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Украйна - прелъстена и изоставена.

 16. 16 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Единственият позитив на цялата ситуация е че нямаме обща граница с руснаците. А влиянието си го имаме. То никога не е изчезвало. Но времето работи против Путин и той го знае.

 17. 17 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 501 Разстроено

  Според мен Русия здраво ще се задави с Украйна защото украйнският народ няма да да се наведе !!!!!!!

 18. 18 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Много неприятни истини. Трябва ни един нов Ст.Стамболов.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 19. 19 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Няма да стане така хората се променят а нас ни променя мизерията.
  Българина е еснаф и робска душа вярно е но той е индивидуалист който сам се оправя.
  Той вика да живей но си гони келепира.
  А келепира на българина е Европата.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Авторът задава въпроса - "Какво трябва да направи България?".
  На първо място е крайно време да разберем, че в политиката няма вечни приятели, а вечни интереси.

 22. 22 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Русия няма да протегне ръка към България - няма какво да дири тук. Скоро ще пеят "Край Босфора шум се вдига..." с Турчелята или с Гърците а ние ще пъчим гордо гърди че сме "независими".

 23. 23 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Лекинко свръхемоционален анализ. Авторът вижда заплаха там, където според мен е само пространство за хипотетични тези. Не стана ясно чрез каква тактика и стратегия Русия би могла да "анексира" част или изобщо българска територия. Съгласна съм с него само, че ако в момента на власт беше предния кабинет потенциален риск за плавно откъсване на държавата от ЕС би съществувал. Поради точно изложените от него причини. България има по-стратегичски ключово положение на Балканите и НАТО няма да се откаже от нея.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 24. 24 Профил на today
  today
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Просто трябва да мине време и хората да осъзнаят, че Русия никога нищо не е правила за България, а точно обратното.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 25. 25 Профил на gottijohn
  gottijohn
  Рейтинг: 331 Разстроено

  путаран пак наби канчето на запада време е в оная бялат къща отатък океана най сетне да седне президент с топки и да нашлока канчето на кремълския гном

 26. 26 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Време е за патриотизъм.
  Истински, основан на здрав разум.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 27. 27 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "При това, по-наглите сред нас маскират страха на роба като благодарност към освободителя."

  адмирации. ако и министерство на образованието го вкарат това в учебниците, може и да върнат милионите емигранти.

  no better friend....no worse enemy
 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Ами-и-и преди година казах нещо такова под формата на въпрос към някои русофили тук в този форум.
  "Когато (не ако а когато) Русия нападне България Вие на чия страна ще сте"
  Някои от тях се смутиха или възмутиха от подобна прогноза
  Малко от тях

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 29 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Докато не махнаТ МОЧА нищо няма да се промени. Няма по-голям, по-силен знак от окончателното скъсване с миналото от демонтирането на тотема на мракобесният тоталитаризъм.

 30. 30 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Украйна – изоставена.
  ..................................

  Твърдението в заглавието изисква, меко казано, сериозно доказване, каквото авторът не се е главоболил да приведе. Шараните моментално налапаха въдицата. Характерна особеност на рибите в тези води...

 31. 31 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Мога да кажа само: Браво!!!

  И в скоби: все пак България се отървава от руския си комплекс и през 1886, и през 1916. Наистина днес е доста по-различно след 45 години руско робство.

 32. 32 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Не съм съгласен с автора! Украйна не е изоставена! Зад Украйна е цивилизования свят, тъкмо заради когото имаше "Майдан". Не искам да споря дали е струвал 5млрд долара платени от САЩ, според Руската амбасада! НО е факт, че украинския народ иска да е със цивилизования свят, към който ние българите "уж" принадлежим! И на тях(украинците) им предстои да изпият горчивата чаша "преход", но революцията им си беше КЪРВАВА! Не като нашата!
  И да, големия губещ е Путин. Преди си имаше цяла Украйна, а сега го мразят и в червата си!
  Не си мислете, че всичко е приключило, тепърва предстои!

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 33. 33 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Хм, повече от вярно е написаното. Толкова са доволни в Москва от подписването на това нещо в Минск, че още днес са повдигнали два сериозни въпроса към ЕС:
  - Моментално сваляне на визите за руските граждани;
  - Незабавна промяна на устава на ПАСЕ и ОССЕ

  Мисля, че полските и балтийските политици съвсем правилно казаха, че това споразумение е крачка към икон.интереси на Германия и Франция

 34. 34 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Жалък вой.

  Не дай си боже да ни настигне съдбата на Украйна.

  При нас няма да се наложи и събиране на четворки. Директно ни хвърлят на кучетата.

  Справка - Ялта 1945.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 35. 35 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "че Русия спокойно може да реши, че й е нужен един "език", протегнат до сърцето на Европа – съставен от проблемна Турция, меркантилна Гърция, комплексирана България, объркана Македония, безумна Сърбия и вироглава Унгария"..

  , както и предстоящите избори в Испания и Франция.

  no better friend....no worse enemy
 36. 36 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Какво излиза - Европа си измива ръцете и оставя Русия да разпне Украйна.
  Е, май пак последната дума ще има САЩ ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 37. 37 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Да завършим с усмивка - невесела, но все пак усмивка – защото в сравнение с горните сериозни неща, които трябва да осъзнаем, това е почти постмодерна шега: по чисто историческо съвпадение днес на власт у нас не е правителство на БСП-ДПС-Атака. Ако беше, щеше да си е чиста постмодерна гавра с България. Защото не е – да се усмихнем. А, и отсега, край на постмодернизма в политиката – той, разбира се, не работи, когато на дневен ред е национално самоспасение. То е.

  Няма шики-мики.
 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Украйна не е изоставена. Готвят се 1 млрд долара военна помощ.
  Руската армия има огромно количество новопроизведени но технологично безнадеждно изостанали оръжия.
  С 1 млрд е лесно да се изгради супер ефикасна преграда срещу Русия. А докато има такава ограда България също е защитена.
  През това време трябва да изградим противоракетен щит за всички цивилизовани народи и повече да не се интересуваме нито от Русия нито от Иран или Северна Корея.

  подпис
 39. 39 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  [quote#9:"stedim"]Сидеров и сидероподобните ще бъдат съдени за държавно предателство.[/quote]
  ... че и цялото БСП. Плюс ДПС - по друг параграф обаче.

 40. 40 Профил на mike76
  mike76
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#20:"1001"]Абе стига с тази пета колона, не е формулирана за комунисти
  Генарилисимус Франко казва:
  4 колони напредват към Мадрит, петата ни чака в Мадрид [/quote]

  От този момент словосъчетанието „пета колона“ става нарицателно и по правило носи в себе си отрицателен смисъл, явявайки се синоним на „предателство отвътре“.

  no better friend....no worse enemy
 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изненадващо добра статия, но разделът "какво да правим" издиша отвсякъде.
  Да, трябва да се отървем от комплекса, но не в името на идиотска самонадеяност без покритие.
  Законодателството кой ще го оправи? Сегашната политическа сган ли?
  Единствното разумно решение, ако наистина сме решени да се бием, е ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ и всеобщо въоръжаване, териториално опълчение по подобие на Швейцария. И понеже опълчението е всенародно, значи и медицината ще е за всеки, колкото е нужно, образованието също, а икономиката да е солидарна, иначе след първата дори учебна тревога ще започне вътрешна месомелачка бедни срещу богати, и то не без основание - досега богатите мачкаха бедните, а бедните не смееха са се съпротивляват. Следователно е необходима реална социална справедливост, така че целият народ да се чувства като нещо наистина цяло.
  Хубавата новина е, че ако такова нещо започне да се случва у нас, примерът ни ще разбуни съседни и несъседни народи, вкл руския - и може да откаже да го карат като въоръжен добитък на заколение за амбициите на самодържеца.
  Лошата новина е, че и "демокрациите" на Запад, които са прикрити олигархии, няма да са във възторг, но пък швейцаризацията и тях ще порази.
  Но за да започнем такова нещо, трябва първо да изхвърлим политическата си класа и скачения с нея мутренски бизнес.
  Уви, осъзнаването за това не е налице, а докато уврат мозъците, пак ще сме окупирани.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 42. 42 Профил на kalchomaniq
  kalchomaniq
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Голяма мъка броди по таз земя! Не виждам как ще стане това!!! Май 2014 бях в Ивайловград - на площада в центъра още им паметна плоча на предателя Георги Димитров, повечето там са бивши воени-граничари. При един конфликт с Русия май не е трудно да предположи кви биха ги свършили или поне някой от тях.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#38] от "Иван К":

  стига бе знаем че тъщата е от донецк ама аз не искам 1 мрд да унищожим Ген Тошево

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#17:"каруцар"]Според мен Русия здраво ще се задави с Украйна защото украйнският народ няма да да се наведе !!!!!!![/quote]

  Това е повече от сигурно. Затова намирам анализа на Кюранов за твърде емоционално-апокалиптичен.

  Путин трябва да е наистина луд за връзване, ако си мисли (или си е мислел), че украинците салесна хапка за преглъщане. Аз предвиждам дълга война на нерви, затягане на санкциите (на западните лидери едва ли им е станало приятно, че точно днес е ВКАРАЛ ТАНКОВЕ и друга тежка военна техника през границата) и постепенно превръщане на Русия в уголемена версия на Северна Корея - последната автентично сталинистка държава в света.

  За руснаците това няма да бъде кой знае каква трагедия. Те са свикнали и на мизерия, и на безправие, и на терор от властите. По-скоро последните двайсетина години на относителна свобода и просперитет бяха странни за тях - време е поредният Иван Грозни да ги върне към нормалния живот.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Най съгласна съм с това, че трябва сами да си оправим кочинката. Имаме семейство и не ни трябват ни Русии, ни Щати. И да, имаме повод да се усмихнем.

  Доброто е заразно
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Слуховете за неизпълнението на член 5-ти спрямо БГ или друга "нова" членка на НАТО са силно преувеличени !Няма да споря с автора, но той е пропуснал малката подробност,че Добрия Чичо Сам има много договори по Света и няма да допусне повече Палавия Мечок да се разхожда по тях/Договорите/ без да има последствия от всякакъв характер..да не забравяме ,че Добрия е и Злия Чичо Сам ,който след известни колебания и изолационизъм винаги още от ПСВ действа бавно,но славно/неотменно нарушителя бива наказан!Чичо Сам не се поколеба да се опълчи на Сталин след ВСВ,няма да се поколебае да използва всички средства включително и военни за да защити своите съюзници.Напразни са надеждите на Палавия Мечок ,че с бруталност ще откаже Запада от ответни пропорционални на неговите/Мечешките/ действия.

 48. 48 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Най-сетне некой ясно и сбито да обясни нещата, че ако продължаваме така, нищо добро не ни чака!

 49. 49 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#8] от "Karla D. Hanneman":

  Карла, и ти ли си фенка на Путаната?
  В Украина конфликтът не е междунационален, а е класов.
  Не са украинци проив руснаци, а златните тоалетни чниии против обикновените хора.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 50. 50 Профил на k stefanov
  k stefanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Дори ЕС да изостави Украйна, американците няма да последват този Минск - Мюнхен.

  k.stefanov
 51. 51 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  единствена надежда виждам в това, че Хюсеинович ще е на власт само още две години. След това ще дойде някой каубой от Тексас и ще хвърли ласото върху беззъбата мечка.

 52. 52 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#36:"G-man"]Какво излиза - Европа си измива ръцете[/quote]

  Нещо ново? Нещо странно? Ти за какво мислиш точно баба Меркел ходи да го смирява?
  Че точно Германия и гернамският бизнес и банки са така омешани с раша , че там разплитане няма възможно. Германия , а не България е Троянският Кон на раша в Еропа , а останалите са ги оставили да я управляват.
  Докато оствяте Германия да управлява Европа , Пусин ще си е рахат , само по някоя декларацийка ще отняся от време на време.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 53. 53 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Много емоции, малко аргументи. А това как НАТО вече е изоставил България просто няма да коментирам. Проблеми си имаме достатъчно и без подобен анализ.

 54. 54 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1195 Любопитно

  Два пъти прочетох този политически "анализ" и в крайна сметка ме загложди само един въпрос ... на колко питиета е бил автора ... на 3 или 4?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 55. 55 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#49] от "bulgarinvstranstvo":

  Не! Мразя рашките , за това и не са ми толкова любими украинците. По-скоро не виждам особена разлика , всъщност никаква.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 56. 56 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#40] от "mike76":

  а нели ни убеждават че врага с партиен билет е или в Сибир или разстрелян, това е за т.н русофоби които утре ако трябва ще станат политкомисари

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  [quote#47:"adam1966"]Слуховете за неизпълнението на член 5-ти спрямо БГ или друга "нова" членка на НАТО са силно преувеличени ![/quote]

  И на мен така ми изглежда. Да не забравяме думите на държавния секретар ген. Алексан-дър Хейг: "Има неща по-важни от мира".

  Но това, че ние трябва да си свършим нашата работа не може да се оспори.

 59. 59 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1277 Весело

  До коментар [#47] от "adam1966":

  абе от Сомалия и Йемен се изнесе на бегом не знам какъв му беше договора

 60. 60 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Трябва да се добави нещо. Единствената боеспособна страна в НАТО е САЩ. Германия и Франция в момента не могат за себе си да се бият камо ли за някой друг.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 61. 61 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Ако Оланд освободи Мистралите нищо не може да попречи на САЩ да въоръжат до зъби Украйна

 62. 62 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Все ми са струва, че силата на Русия и Путин в момента се дължат и на супер слабия американски президент. След две години ще бъде различно и колелото на историята ще продължи напред и за Украйна и за България.

 63. 63 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#60:"Цецо"] Единствената боеспособна страна в НАТО е САЩ.[/quote]
  Вликобритания, Канада, Австралия и Турция. А и Италия не е за подценяване

 64. 64 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#32] от "dustman":

  Мнооого искам да сте прав, но г-жа Меркел е доказала, че се вълнува единствено от германските пазари и интереси. Наглото държание на Русия трябваше да бъде наказано подобаващо. Вместо това Путлер е океражен да си загради утре Северният полюс и другите места с петрол и други суровини, като руска територия. Щото наче ... бафффф

 65. 65 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#49] от "bulgarinvstranstvo":

  Ми. Едни олигарси срещу други. Предизвикани от негово величество путя последни.
  А мрат бедните.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 66. 66 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1277 Любопитно

  До коментар [#61] от "stanislavdi":

  с какво точно?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#58:"Един препатил"]Да не забравяме думите на държавния секретар ген. Алексан-дър Хейг: "Има неща по-важни от мира".[/quote]

  Това , че някой си казал нещо си не го прави автоматично вярно!
  Няма нищо по-важно от мира , или на теб ти се мре заради Украина или за каквото и да било!?

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 69. 69 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1472 Весело

  До коментар [#63] от "stanislavdi":

  Австралия е най-силния член на НАТО.
  А за останалите а да пропуснем. Турската армия може и да е боеспособна, но не е на високо ниво.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 72. 73 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не ми е мъчно за украинците, защото заедно с хърватите са най-жестоката нация в Европа. На съвестта им лежат безброй невинни жертви. Мъчно ми е за българите, че с когото са фанат на хорото, все на два ката.. сметката им не излиза

 73. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  Ясно е че Европа няма сили и желание да се разправи с кагебиста! Ясно е че ще чакат САЩ отново!

  klimentm
 74. 75 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#70] от "casus_fortuitus":

  Альо, за теб ставаше дума в статията. И останалите петоколонници.
  Кво правим с путинленд и вожда му? Или за предателите той е мирничък?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 75. 76 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Плюс тва, няма да е първа България, ще е Естония (ако тоя съвсем откачи наистина)

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 78. 79 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#70] от "casus_fortuitus":

  Те са че ги изфърли.

 79. 80 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  [quote#52:"Karla D. Hanneman"]Ти за какво мислиш точно баба Меркел ходи да го смирява?
  Че точно Германия и гернамският бизнес и банки са така омешани с раша , че там разплитане няма възможно. [/quote]
  Не е само баба ти Меркел. Холандия е същата история, загубените руски пазари на цветя, домати и краставици ги вълнуват много повече за съжаление. Защото това си е таково късогледство, че повече няма накъде.

 80. 81 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 442 Весело

  ... А по-нантатък става още по-весело. В духа на най-добрите сталински традиции авторът предлага всеки който не е съгласен с параноята и истеричната му русофобия да бъде обявен за национален предател

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 81. 82 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Автора по чудесен начин демонстрира болната сервилност на либерастията:

  САЩ приветстват мирното споразумение, а техните местни подлоги(НПОта) са недоволни, че Украйна била изоставена...

  Кажи, сине червени, за какво те е яд? Че няма да има война ли?

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 82. 83 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#52] от "Karla D. Hanneman":
  [quote#52:"Karla D. Hanneman"]Германия , а не България е Троянският Кон на раша в Еропа [/quote]

  Много точно казано ! ++++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 83. 84 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1472 Весело

  До коментар [#78] от "Сиянието на Мрака":

  Невероятна мощ. Нещо понастина от никакви санкции, но гладът е полезен за силните.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 84. 85 Профил на casus_fortuitus
  casus_fortuitus
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#81:"AnarchaosBG"]В духа на най-добрите сталински традиции авторът предлага всеки който не е съгласен с параноята и истеричната му русофобия да бъде обявен за национален предател[/quote]

  На това му се казва "носител на европейски и евроатлантически ценности".
  А някой е казал добра дума за Русия, а е тикнат в затвора за пет-шест години.
  Кис-кис-кис-кис ))))

  Одессу не простим! Фашизм не пройдет!
 85. 86 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Деян Кюранов е написал статия, която заслужава премия от Байдън, Нюланд и Маккейн. Статия изпълнена с комплексите на сополивото гаменче от махалата, което се чувства силно само когато е с тайфата срещу поредната жертва. То е изумено и изпаднало в истерия, че някои от батковците и каките могат да го изоставят да получи няколко заслужени мекици от поредното нарочено доста силно хлапе, което обаче рита, хапе и раздава юмруци, вместо да се откаже от съпротива. Хленчовете на Кюранов са жалки защото за него всички са лоши (голяма част от българите, Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Унгария, Германия, Франция) само тарторът (в лицето даже не на Обама, а на Байдън и Нюланд) е върха и разбира се въпросното хлапе (тук Деян Кюранов, нагло се олицетворява с всички българи). За него вековните исторически, икономически, културни и религиозни връзки на българите с Русия и с балканските държави, а също и с Франция и Германия нямат никакво значение, важното за него е само да бъде политкоректен. В статията има само едно нещо, което заслужава внимание - апелът му "да си оправим законодателството, и да започнем да прилагаме действащото наказателно законодателство за държавна измяна и работа против националните интереси." Това е апел за потъпкване на свободата на словото. Отказвам хора като Деян Кюранов да казват кои са националните интереси и да преценяват кои са "постъпките пренебрежими вчера, които утре ще бъдат престъпни." Смятам, че стандартите за демократичност в Европа се задават от Франция и Германия, а не от фрустрирани от политкоректност личности като автора на статията. Деянов, докажи принципността си в Донбас - чемодан - вокзал - АТО.

 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 89 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#74] от "klimentm":

  [quote#74:"klimentm"]Ясно е че Европа няма сили и желание да се разправи с кагебиста! Ясно е че ще чакат САЩ отново![/quote]

  Хаха, и как ще се справят САЩ с кагебиста? Ще си тръгнат насрани, както от Виетнам.

  То насирането вече започна. Много са изнервени, особено републиканците, че леля Меркел си е взела урок от войните в Европа и отиде за мир.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 89. 90 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#45:"dogwoman"]И да, имаме повод да се усмихнем. [/quote]
  Днес ми пратиха този линк, който напълно подкрепя думите Ви:
  http://www.faktor.bg/mnenia/intervyu/38585-konstantin-berg-nato-e-ogromniyat-kasmet-na-balgarite-inache-styaha-da-gi-izbivat-kato-ukraintzite.html

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 90. 91 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#76] от "cuauhtemoc":

  Едва ли по вероятно Латвия

 91. 92 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#82:"Dorian Gray"]САЩ приветстват мирното споразумение, а техните местни подлоги(НПОта) са недоволни, че Украйна била изоставена... [/quote]
  Странно е как в Балтика, Полша, България и още куп бивши съвецки провинции (включително и Беларус) не са доволни от отстъпките на Франция и Германия. Как мислиш, защо?

 92. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 94 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  [quote#68:"Karla D. Hanneman"]Това , че някой си казал нещо си не го прави автоматично вярно! [/quote]

  Вие явно не сте разбрали смисъла на казаното.
  Но това не е толкова важно - Путин го разбира.

 94. 95 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 442 Весело

  Колкото и да го боли автора, колкото и да подскача и да пръска слюнки в праведен русофобски гняв, все пак днес се случи нещо хубаво - света се отдалечи на крачка от нова световна война. Европа започна да се осъзнава и да разбира, че войната с Русия, за която САЩ мечтаят не е в неин интерес.
  Това е положението авторе - атомни бомби върху Русия няма да има. Приеми го като ... ъъъ каквото си там

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 95. 96 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  [quote#83:"EREBUS"]Много точно казано ! ++++[/quote]
  И Гърция също

 96. 97 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1180 Гневно

  [quote#15:"fec32306340"]

  Украйна - прелъстена и изоставена. [/quote]
  То така си беше и по време на газовата криза - във името на топлото Европа остави Украйна на руския произвол! Резултатите не закъсняха: хом криминалния елемент Янукович на власт.
  Но европейците никога не са се учили от грешките си. Никога!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 97. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 99 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Като начало да се бутне МОЧА и разните му там Альошавци с еректирали Шпагини.

  chavo64
 99. 100 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Бе верно ли Путин бил казал вчера, че тес 15 танка били за Берлин? Сигурен съм, че си е направил майтап, ама да питам пак

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK