Чия Европа: на Меркел, Орбан или Путин?

На срещата в Минск

© Vasily Fedosenko, Reuters

На срещата в МинскПрепубликуваме текста на Даниел Смилов от портал "Култура":


Дано споразумението от Минск да спре кръвопролитието – поне временно. В този смисъл то бе необходимо, но не решава нищо съществено в Украйна. То е по-скоро стъпка към превръщането на конфликта в хронична язва, в продължително противопоставяне и напрежение в отношенията между Запада и Русия. Дали това ще е нова, мащабна Студена война или по-локална конфронтация, предстои да видим, като второто е по-вероятно. Но така или иначе ситуацията е достигнала такава фаза, че отстъпки и взаимно-приемлив компромис по посока признаване на статуквото са невъзможни. ЕС и САЩ няма как да оправдаят анексиране на територии от Русия – Крим официално и Източна Украйна de facto. Москва пък вече не може да върне суверенитета на Украйна върху цялата й територия, без да се признае за победена. Едната от двете страни ще загуби – това е единственото възможно решение.


На какво разчита Путин тогава, когато времето изглежда, че играе срещу него?
Икономически силите в тази конфронтация са несравними: БВП на ЕС е около 17 трилиона долара, на САЩ – малко по-малко, а на Русия – около 2,5 трилиона. В средносрочен план ресурсите безспорно ще си кажат думата. След подписването на споразумението в Минск, например, МВФ веднага отпусна 40 милиарден заем на Украйна, като отделно САЩ обеща също значителна сума хуманитарна, а дори и (ограничена) военна помощ. Стратегията тук е ясна – финансова подкрепа за украинците, докато цената на конфликта не стане прекалено висока за Русия. Путин е направил разчети за една-две години напред – дори при неблагоприятна ситуация с цената на горивата, Русия ще стиска зъби и няма да отстъпва в това, което вече тя изживява като нова Отечествена война. Но след тези две години? Ясно е, че Путиновата икономическа стратегия има сравнително кратка времева рамка.


Москва – като рационален калкулатор – си прави други сметки, обаче. Има


един аспект, в който времето може да играе в нейна полза, и той е чисто политически

Т. нар. "Запад" е медийно удобна конструкция, но не представлява единен политически субект. Слабото звено – от руска гледна точка – е ЕС. Ако Русия успее да засили националистическите, суверенистки тенденции в ЕС, ако успее да предотврати действието му като кохерентно цяло, политическият мач може да се обърне: санкциите срещу Русия да се вдигнат, НАТО да се разпадне или да стане неефективен, икономически проекти да се договарят на парче с малки и слаби правителства и т.н. Това всъщност е и единственият реален шанс Путиновата стратегия да проработи и страната му да излезе с някаква печалба от конфликта. Така че, или ще видим колабирането на режима в Москва, или ЕС ще стане жертва на вътрешните си противоречия при изостряне на кризата. Путин се надява и играе за второто. Макар че има шансове, все пак гамбитът му е обречен.


Какво е ЕС?


Европа е в процес на незавършена, блокирана федерализация. Важни суверенни правомощия вече са прехвърлени на наднационално ниво в Брюксел: валутната политика, общият пазар със свободното движение на хора, стоки и услуги; създадена е "федерална" правна система с върховенство на европейското право спрямо националното законодателство. Но същевременно, в два ключови аспекта ЕС остава просто съюз на национални, суверенни държави: външни работи и отбрана, както и бюджет и данъци. Федерализацията тук е блокирана и в средносрочен план не може да се очаква сериозно придвижване напред, което със сигурност е калкулирано от Путин. Провалът на референдумите за Конституция на ЕС във Франция и Холандия преди десетина години беше първият ясен сигнал, че по-нататъшна федерализация ще е политически изключително трудна. По модела на политолога Фриц Шарпф, ЕС изпадна в "капана на съвместното вземане на решения", според който при гласуване с единодушие от множество играчи най-вероятно се стига до консервация на статуквото. *  


Това е ситуацията в момента и това статукво – което по същество оставя ключови решения в ръцете на цели 28 национални правителства – е надеждата на Путин.


Въпреки институционалния импас, и на отбранителния, и на фискалния "фронт" ЕС е изработил вече достатъчно ефективни механизми за вземане на решение, които обаче ще изненадат Москва. И в двете области това, което става, е de facto прехвърляне на правомощия към лидерите на основните държави – Меркел, Оланд, Камерън, с подчертан акцент върху немския канцлер – в комбинация с придобиването на правомощия на някои "федерални" институции – особено ЕЦБ. Тези процеси ще се окажат най-вероятно достатъчни, за да предотвратят подривния ефект на центробежните сили – вътрешни за ЕС или инспирирани отвън.


Отбрана и външни работи


Меркел се поздравява с Путин пред Оланд по време на срещата в Минск

© Reuters

Меркел се поздравява с Путин пред Оланд по време на срещата в Минск

В отбранително отношение ЕС зависи изцяло от НАТО, т.е. от САЩ. Това е решение, което се е наложило след Втората световна война и което – досега – е допринесло страшно много за икономическия разцвет на Европа. Това е всъщност и огромна финансова инжекция от страна на САЩ, несравнима по обем с плана Маршъл или поствоенните заеми за възстановяване на Стария континент. Този механизъм има и свои недостатъци, обаче – военните и отбранителните решения се вземат с решаващо участие на Вашингтон. Тук стратегията на Путин е разбираема – да вбие клин между Германия – поела върху себе си лидерството – и САЩ. Да се отслаби НАТО, да се постави под въпрос чл. 5 – ангажиментът за защита на всяка една страна на алианса. Днес провокации в тази посока могат да се правят лесно: в едни страни ще се организират референдуми за излизане от НАТО, други – като Латвия, чието небе в момента се охранява от Полша, могат да бъдат заплашвани с интервенция за защита на национални малцинства и т.н. В Украйна могат да се "открият" полски или украински военни и т.н.


Като че ли Москва има известни "успехи" във вклиняването между основните партньори. САЩ и Меркел се разминаха по въпроса за военната помощ за Украйна, в "четворката" от Минск нямаше американски представители и пр. Нещо повече, много режими в ЕС – като този на Орбан в Унгария – например, даваха ясни проруски сигнали в своето поведение (и по отношение на санкциите, и по отношение на руски икономически проекти). Да не говорим и за огромното количество популистки формации – от Фарадж, през Льо Пен до Сириза – които също се наредиха на проруската опашка.


Въпреки това бълбукане на повърхността, мощните течения в ЕС вървят срещу режима на Путин обаче и ще отнесат подводниците му на неочаквани за тях места. Първо, всъщност някакво особено разминаване между САЩ и ЕС няма. Стратегията е Украйна да се подкрепя, за да издържи тя на интервенцията. Нужното към момента е финансов ресурс, който бе осигурен, – военната помощ е по-скоро сигнал за трайност на намеренията, който също беше даден. Играта на доброто ченге (Меркел) и лошото (Нюланд, Маккейн), също не бива да подвежда – това са нормални преговорни тактики. Ако имаше голяма новина от Минск, то тя е, че ЕС вече има ясно политическо лидерство – Меркел и Оланд – по този въпрос и на тези лидери са делегирани основните решения.


Особено показателна в това отношение беше визитата на Меркел в Унгария. На Орбан му се скараха, дадоха му поощрения (завод на Мерцедес), обясниха му докъде може да стигне в заиграванията си с национал-патриотарските чувства. Самият той също разбира тези граници и е внимателен с тях: неговата игра е да извлече максимални дивиденти в електорален план от суверенистко перчене, което може да обнадеждава Путин, но той не трябва да разчита на такива театрални ефекти. Същият анализ – дословно – е приложим и към други периферни национал-суверенистки партии като Сириза, например.


Фискална политика и финансова стабилност


Друга надежда за Москва е кризата в еврозоната. Но тя също вече de facto е решена, като Германия определя основната политика. Беше създаден постоянен стабилизационен механизъм, ЕЦБ си "присвои" правото да става "кредитор от последна инстанция" дотогава, докато Германия е склонна да стои в еврозоната. Това прехвърляне на тежести към германския данъкоплатец беше оправдано от Меркел с поставянето на строги условия към страните, получаващи помощ. Също така бяха взети мерки подобни проблеми да се случват по-рядко в бъдеще – за целта беше подписан (по немско настояване) Фискалният договор. Без да влизаме в технически детайли, ситуацията може да бъде описана така: Германия се съгласява да поеме финансови гаранции за спасяване на еврозоната, но в замяна трябва да получи и глас при формиране на икономическата политика на правителствата в периферията. Дали това ще става чрез заемна политика, "тройка", решения на ЕЦБ и т.н., е въпрос на технология.


В този смисъл, държавите от периферията, които са приели – явно или с мълчаливо съгласие – този "контракт", с право преориентират политиката си по остта национална столица-ЕС (Брюксел, Берлин). Сириза в Гърция е такъв феномен на преориентация, Подемос в Испания и т.н. Нормално е периферните, финансово натоварени нации да искат по-леки условия за заеми и по-голямо прехвърляне на тежестите към центъра. Също толкова нормално е обаче държавите кредиторки да развиват собствен тип популистки движения срещу солидарността – като "Истинските финландци", Британската партия за независимостта и пр. Меркел заедно с другите национални лидери имат нелеката задача да балансират всички тези тежнения и процеси.


Но тази задача далеч не е нерешима. Както ситуацията около Сириза показва, в крайна сметка става дума за стратегии на договаряне на условия. Тук има място за много решения, при които всички страни да са доволни. Истината е, че de facto решението с прехвърляне на правомощия към Меркел и Германия работи и всички съзнават, че е от взаимен интерес. В този смисъл съпротивата срещу него може да е шумна и енергична, но Путин подценява неговата устойчивост.


А демокрацията?


Юрген Хабермас е един от тези, които се притесняват от течащата неформална "федерализация" на ЕС с прехвърляне на правомощия към Германия. Той нарича този процес "екзекутивен федерализъм" – ad hoc решения, които нямат демократична санкция и които се вземат от административни органи като правителства и централни банки. За да избегне институционалния си импас, Европа всъщност концентрира власт и правомощия по начин, излизащ извън стандартната процедура на поправка на основните договори.


Това, разбира се, е проблем, но левицата като цяло прекалено го драматизира. Не става дума за някаква Европа на Меркел, в която канцлерът на Германия еднолично решава политически и фискални проблеми за континента – това е груба карикатура. По-скоро става дума за наместване на реалните политически тежести в една ригидна и нефункционална институционална рамка, каквато е ЕС, попаднал в "капана на съвместното вземане на решения". Безспорно това наместване ще трябва да бъде постепенно облечено в нови договори, приети по каналния ред. Но ако се окаже успешно, това ще стане отвъд периода на близките една-две години, които ще са решаващи за изхода на украинската криза.


Успехът на Европа зависи от спазването на политическата мяра. Ако Меркел – като политически лидер – злоупотреби с новите си de facto правомощия, ЕС ще стане жертва на бунт в собствената си периферия. Ако пък е твърде мека, този бунт може да се случи в центъра, който да се откаже от "прекалена" солидарност. Но всичко, което се иска, е мяра и баланс – неща, в които европейските политици са експерти. Така че г-н Путин – който пък е специалист в по-екстремни игри – да не храни големи надежди.


Къде сме ние?


България е фронтова държава в това противопоставяне – не в горещия, а в политико-икономическия му смисъл. Обезсмислянето на членството ни в НАТО и финансовата дестабилизация ще са добре дошли за Москва. Ще има също така и огромни възможности местни политици да станат за резил, възможности, от които вече мнозина се възползват. С малко разум, обаче, всичко това може да бъде преодоляно както у нас, така и в останалите държави на ЕС. Фундаментите са в полза на Европа и тя просто трябва да си изиграе добре картите. А и да не забравяме, не ЕС избра военен път да налага собствената си визия и интереси – нещо, което заплашва да ни върне в доста варварски времена, ако не бъде спряно.


* The Joint-Decision Trap: Lessons from German Federalism and European Integration, Fritz W. Scharpf (Public Administration, vol. 66/3, 1988)


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (199)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Европа е в многообразието на нациите и културните ценности,а в политически план,Русия изобщо не се вписва в Европа в настоящия момент!

  Tony
 2. 2 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...политическият мач може да се обърне: санкциите срещу Русия да се вдигнат.." Няма такъв вариант. Ако той се сбъдне все пак, това не означава просто ЕС да признае Крим за руски, а означава разпад на ЕС. Защото ако ЕС свали санкциите срещу рф без изпълнение на условията на ЕС, това е признаване на незаконното за законно в международното право, нарушаване на основни принципи на международното право от страна на ЕС- т.е. ЕС сам, без атака от вън, да престане да съществува като политически съюз на 28 държави, основан на спазване на принципите на международното право.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Европа може да бъде само на свободните нации, а свободните нации са независими. Свободните нации не са нито на Брюксел, нито на Москва, нито на Вашингтон.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  Шизофреничното раздвоение на крумълската хунта ще се раздвоява.

  За вътрешна - руска - консумация Европа ще се представя като някакъв терминално болен Содом и Гомор на гейове и изроди със сменен пол, на наркомани (истината е, че в Русия наркозависимите са процентно повече, отколкото на Запад), либерасти и всякаква друга непълноценна паплач, докато силните европейски държави ще се ухажват с лигави бълнувания за "Европа от Владивосток до Лисабон" - една розова дъвка, от която форумните рубладжии вече шумно пукат балончета.

  Тъжната истина е, че Русия никога няма да се впише в европейските стандарти за толерантност, взаимно уважение, личностна свобода, благоденствие и прогрес. Тя ще си остане една средновековна сатрапия, в която 85% от раята обожава онзи, която я тъпче с ботушите си. Кауда пердута.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":

  Точна преценка!
  +++++++++++++++

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  Злокобната фигура на Путин е надвиснала над Европа, тя трябва да остане единна пред тази заплаха !

  klimentm
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#5:"Norman Granz"]Шизофреничното раздвоение на крумълската хунта ще се раздвоява. [/quote]

  Това да се чете: Шизофреничното раздвояване на кремълската хунта се задълбочава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7097 Неутрално

  Дневник,бихте ли представили на широката публика автора, че поне аз не се сещам кой е и като какъв е работил, работи...От заглавието се подразбира, че Европа е в малкия му джоб и сега само се триуми на кого да я хвърли- на Меркел,на Орбан или на Путин

  [email protected]
 10. 10 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 590 Неутрално

  В мокрите сънища на Путин Палпатин император на Галактиката, може и да се стигне до разпад на ЕС и НАТО. Но в реалността това няма как да се случи. Тъй като в актуалната обстановка е доста неприемливо особено за малките страни.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#9:"karabastun"]автора, че поне аз не се сещам кой е и като какъв е работил, работи...[/quote]

  Някакъв соросоид, другарю. Не си обременявайте чистото марксистко-ленинско съзнание с него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ако Русия успее да засили националистическите, суверенистки тенденции в ЕС
  ----------------------------
  Не може да има алтернатива на суверинитета и базовите национални ценности характерни за всяка исторически оформила се нация. Алтернативата се нарича колониализъм и е единствено в розовите сънища на новите комунисти които създадоха ЕСССР.

  То поради тази причина на родните пребоядисани в синьо бивши комунисти днес гордо веещи емроатлантическия байряк така им се услажда членството в новия интернационал ... просто имат нужда отново да бъдат управлявани от комисари (този път брюкселски).

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 13. 13 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Икономически силите в тази конфронтация са несравними: БВП на ЕС е около 17 трилиона долара, на САЩ – малко по-малко, а на Русия – около 2,5 трилиона."

  Да, но САЩ и ЕС не са ангажирали огромната си потенциална сила в Украйна, а там се води битката - не в Европа или край Вашингтон.

  " МВФ веднага отпусна 40 милиарден заем на Украйна"

  Не, МВФ не е отпускало такъв заем. Към обещаните вече пари - 17,5 млрд, бяха добавени още 5, което прави 22,5 млрд, евентуално, в рамките на 4-5 години, ако Киев въведе необходимите реформи.

  Това, което видяхме до момента е, че

  а) Няма все още решителност да се налеят десетките милиарди, които да дръпнат Украйна напред, а не просто да я спасят от дефолт

  б) Че ЕС като цяло не е склонен да се бори "до последния украинец", както някои хора във Вашингтон.

  Разбирам идеята на Смилов, че Русия иска да експлоатира слабите звена в ЕС и това е така. Той и други анализатори обаче, изпускат важния момент, че проблемите в самата Украйна не са решени по никакъв начин. Един прост пример, ако Киев въведе реформите искани от МВФ, цената на газта за домакинствата, която в момента е субсидирана от държавата, трябва да скочи 4-5 пъти изведнъж - представете си това да се случи в България и реакцията каква ще е, а сега го умножете по 10 в една много по-нестабилна и бедна Украйна. И това е само един пример.

  Русия чака на ЕС да му писне да се занимава с Украйна и е склонна да чака дълго.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 14. 14 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 830 Неутрално

  България има най-голям интерес Европа да е единна срещу заплахата от североизток. Тук, обаче, трябва да сме много внимателни срещу това, за което Смилов пише много ясно - популистки формации, които се редят на проруската опашка. Всички знаем кои са в България...

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  От ЦЛС: "Даниел Смилов има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика."


  А ти кой си?

 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "XXXXXXXL":
  Кажи на съпруга ми, че е кончита вурст, понеже е български гражданин и като такъв, е ЕС гражданин и виж какво ще ти се случи Не просто прекалявате- вие си го търсите, и ако ЕС гражданите на средна възраст не ви се връзваме на провокациите, ЕС гражданите в младежка възраст може и да ви отговорят по друг начин

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#16:"Handy"]А ти кой си?[/quote]

  Най-напред му обясни какво е Summa cum laude, щото той е чувал само за Димитровска стипендия (за активна дейност в Комсомола).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#17:"logika"]Кажи на съпруга ми... и виж какво ще ти се случи[/quote]


  [quote#17:"logika"]гражданите на средна възраст не ви се връзваме на провокациите[/quote]

  Оксиморон?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 20. 20 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Времето работи срещу Путин. Канцлерката, че трябва да се изчака удобния момент. Буквално, тя каза, че също е била принудена като всички нас да чака да дойде момента на падане на комунизма, но той е дошъл. Ако студената война беше станала гореща Изтока пак щеше да загуби, ноцената щеше да е безкрайно по-висока.
  Да не е приятно да преживееш загуба от Путин както в Минск. Путин се чувства победител, руснаците го славят. И цар Пирус македонски е победил римляните в една битка. Но с това така съсипал страната си, че тя после се предала на римляните без съпротива. От там идва и приказката Пирова победа. Та да не се окаже, че Украинските победи на Путин са Пирови победи.

 21. 21 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#16] от "Handy":

  Затова в момента е преподавател в СУ политология, заедно с жена си Ружа. Чиститу.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#19] от "civis_eu_sum":
  Не- съпругът ми ще ви се надсмее , а но някой младеж може да реагира по друг начин...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#7:"klimentm"]Злокобната фигура на Путин е надвиснала над Европа[/quote]

  Спокойно, аналитичните звена към партийния клуб на ДСБ в Каспичан след неуморна работа разкриха пъклените планове на злодея Путин да разпространи заразата на руския империалокомунизъм в цяла Европа. Сега вече в Брюксел и Вашингтон са наясно с коварния замисъл на злия кремълски диктатор.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 25. 25 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Путин изнесе и Русия и себе си от Европа. Това е съдбата на комплексарчето от покрайнините. За да привлече внимание и вместо да се занимава с истинските проблеми, той влиза във филми, които му костват много. За съжаление костват много и на останалите. Светът си има достатъчно проблеми, за да се занимава с болните имперски амбиции на един КГБ-еец. И в крайна сметка всичко си идва на мястото. Сталин веднъж успя да извърти нещата и от агресор да се превърне в потърпевш, при това победител. Минаха години обаче и кулата от пясък се срути. Къде е СССР, къде е СИВ, къде Варшавския договор? НАТО и ЕС чукат на вратата на съседите на Русия. Спасение няма и дано приемат съдбата си без повече глупости. И дано слушаме по-малко нелепости от трибуната на Народното събрание (болен Волен) и от БНР (Пьотр Волгин).

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#24:"grod"]Сега вече в Брюксел и Вашингтон са наясно[/quote]

  Вашингтон и Брюксел отдавна са наясно, тавариш. Затова топките на джуджето са в едно нещо, което се нарича менгеме. А леля Меркел се кани да понатегне още малко ръчката, понеже не й е приятно, докато преговаря с джуджето за мир, нови колони руски танкове и ГРАД-ове да влизат през границата в суверенна Украйна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Аз пък виждам едни други работи - ако Путин продължава по същия начин, в дългосрочен план виждам не ЕС, а Русия да има големи проблеми със запазване на целостта си. А въпросът няма да е "На кого ще бъде Русия", а коя хиена ще откъсне най-много от Русия.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 28. 28 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Чия Европа: на Меркел, Орбан или Путин?"

  Добър въпрос! Случилото се в Украйна и резултатът от тази седмица, само доказва че, страната ни не трябва да разчита на никого, включително и на НАТО освен на себе си.

 29. 29 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#25:"b_d_s"]Спасение няма и дано приемат съдбата си без повече глупости. [/quote]

  Викаш направо да дават природните си богатства на наднационалните корпорации срещу концесионна такса от 1.5% ? Пък и тези територии за какво съм ?

  Ех, тогава какъв живот ги чака руснаците ...

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 30. 30 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#2:"logika"]Няма такъв вариант. Ако той се сбъдне все пак, това не означава просто ЕС да признае Крим за руски, а означава разпад на ЕС.[/quote]

  Крим вече е признат мълчаливо и е въпрос на време (месеци, години) санкциите да бъдат вдигнати. Европа няма да си позволи да изгуби 150 млн. пазар. Колкото до Русия - тя все повче се сближава със страни извън ЕС или влияние на САЩ -Турция, Китай, Индия и т.н, така че, тези санкции ще ги преживеят.

 31. 31 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#29:"grod"]Викаш направо да дават природните си богатства на наднационалните корпорации срещу концесионна такса от 1.5% ?[/quote]
  Е, сега ги притежават националните срещу нищо. Какъв живот си живеят руснаците ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Весело

  Добра статия , Смилов ...
  Леко -полеко , ще станеш професионалист , млад при това ..)))

  BIG AL
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#30:"Ivan Seliminski"]Крим вече е признат мълчаливо [/quote]Не- не е така! Ето защо- чл.5 ал.3 от тук:
  "3. Никакое территориальное приобретение или особая выгода, полученные в результате агрессии, не являются и не могут быть признаны законными."
  http://www.un.org/ru/documents/decl_conv/conventions/aggression.shtml Тази резолюция е източник на международно право и за ЕС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#30:"Ivan Seliminski"]. Европа няма да си позволи да изгуби 150 млн. пазар. [/quote] Не- русия вече изгуби ЕС енергиен пазар, а ЕС е най- големият пазар в СВЕТА - дали рф има интерес да го губи, как мислите?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Въпросът е лесен: "Чия е Европа: на Меркел, Орбан или Путин?"
  Тговорът и на тримата и на още 26 лидера, но на кого не е, това също и точно не е на Обама.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#34] от "logika":
  Спрямо септември 2014 отворко....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#34] от "logika":

  Международното право е бунище, на което великите сили се качват за да кукуригат.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 39. 39 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#35:"logika"]Не- русия вече изгуби ЕС енергиен пазар[/quote]

  Спряли сме да купуваме енергия от Русия? Кога?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#40:"Cherrie: Je ne suis pas Тиква"]Начи Меркел и Оланд са рубладжии по твойта логика,защото те предложиха Зоната Лисабон - Владивосток? [/quote]

  Би ли цитирала авторитетен източник, който да потвърждава твърдението ти? Веднъж вече те запитах, но ти се изниза като мокра връв.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Браво бре! Да, ама не!
  +++++++++++++++++

 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ако в 21- вия век не се стремим към съвременната цивилизация , към Правата на човека , към Свободата и Демокрацията , към новите западни технологии, ....към ВПИСВАНЕТО ни в Съвременна Европа , , ..с нашите силни качества , най- общо казано ,...
  колкото и несъвършенно да е всичко по- горе ,
  то , тогава КАКЪВ народ ще сме и какъв ще бъдем в бъдеще ??????
  Феодална колония на източни сатрапи ли !!!???

  BIG AL
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#38:"civis_eu_sum"]Международното право е бунище, на което великите сили се качват за да кукуригат.[/quote]
  Бунище, бунище, а пък именно заради него рф търпи санкции в размер на 90 милиарда долара Понеже е "бунище" и никой, ама никой не се съобразява с него, особено с ООН и с чл.2 ал.4 от Устава на ООН, нали така?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#41] от "Norman Granz":
  Кога си ме питал?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#47:"Cherrie: Je ne suis pas Тиква"]Кога си ме питал?[/quote]

  Не ми бяхай по тъчлинията, дай източник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#46:"logika"]рф търпи санкции в размер на 90 милиарда долара[/quote]

  Това са преки санкции. А изтичането на капитали, а закриването на предприятия, а фалитите турагентства, а предстоящите фалити на РосНефт и Газпром?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  До коментар [#51] от "Cherrie: Je ne suis pas Тиква":

  Източника, ако обичаш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#50] от "Norman Granz":
  А- нали искат конкретни цифри? Нека първо осмислят това, а другото- после Малко на порцийки трябва да им се поднася, за да го смелят по-лесно

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#49] от "XXXXXXXL": http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-4103_en.htm За 25.02.2015г. е предвидено приемането на рамковата стратегия на единният енергийният съюз. Целта е преди края на отоплителният сезон 2015'- тогава, когато се договарят новите цени на природният газ, ЕК вече да може да договаря с всеки доставчик на природен газ за ЕС от името на всички 28 държави в ЕС. В такъв случай- няма как за България да има по-висока цена на природният газ, защото България няма да преговаря самостоятелно за цената на газът с газпром

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#53:"logika"]Нека първо осмислят това, а другото- после[/quote]

  Е, голяма работа. Путин ще си го премести 90 милиарда пъти, и после ще тропне по масата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#52] от "Norman Granz":
  Мързи те да търсиш,ясно,или не умееш да работиш с Гугъл.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/11365674/Ukraine-crisis-Angela-Merkel-offers-Russia-free-trade-deal-for-peace.html

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3849 Весело

  [quote#12:"grod"]То поради тази причина на родните пребоядисани в синьо бивши комунисти днес гордо веещи емроатлантическия байряк така им се услажда членството в новия интернационал ... просто имат нужда отново да бъдат управлявани от комисари (този път брюкселски).[/quote]
  Интересно как точно на такива, дето плюят по най-силния противник на БКП/БСП/ДС, им идват на акъла сравнения и епитети тясно свързани с живота и организацията комунистите от времето на соцлагера!
  Приятно е да си спомниш а?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#33:"XXXXXXXL"]Като гледам как джуджето се усмихва на двете снимки ехидно,ехидно май не неговите топки са в менгемето ,а яйчниците на Меркел,Порошенко и Оланд [/quote]
  Ама Лукашенко ще му издърпа стола. Не се знае и Назърбаев какво му мисли, не ще да е нещо добро ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#56:"Cherrie: Je ne suis pas Тиква"]Мързи те да търсиш,ясно,или не умееш да работиш с Гугъл. [/quote]

  Това е морковчето, другарко.

  Засега Путин яде тоягата. След нарушението още същата нощ на договореностите от Минск, ще я яде в обозримото бъдеще.

  Вие така празнувахте и триилардите юани, дето щяха да протекат по Сила Сибири.

  Засега текат главно ... сополи ... понеже денег нету...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 510 Весело

  Чия Европа: на Меркел, Орбан или Путин?

  на Меркел, Орбан и Путин. Всъщност това е Европа , за добро или лошо . Който иска Обама да хваща парахода .

 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#57:"XXXXXXXL"]а имат и чест,и достойнство,обичат родината си,уважават президента си[/quote] и за да решат вътрешните си проблеми , НАПАДАТ ДЪРЖАВИТЕ, С КОИТО ИМАТ ДЪРЖАВНИ ГРАНИЦИ и водят в тях агресивни нападателни войни...Разправяй ги на борселиното ми! Впрочем- и България има БЯЛ президент, населението на България е от БЯЛАТА раса, много етнически българи сме БЛОНДИНИ по рождение, понял?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#57:"XXXXXXXL"]Руснаka отстъпва на амеrиканеца по всички показатели с изключение на броя на прочетените книги,брой на посетените музеии и театри [/quote]
  Нищо от това не е вярно, а американецът отстъпва на руснака само по количеството изпит алкохол, и то сериозно.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#58:"Храбър"]Приятно е да си спомниш а?[/quote]

  Много пъти съм казвал, че за ортодоксалния комунист няма по-голяма обида от това, да оприличи нормалния човек на себе си.

  Явно и тях ги е срам от това, което са.

  Досега никой не ме е обиждал на "костовист" (какъвто аз съм, и се гордея с това) или на американски републиканец. Виж - комунист, болшевик, най-редовно.

  И когато възникне някакъв спор, бързат да цитират "министъра на финансите на Рейгън" (което се оказа лъжа, разбира се) като the ultimate authority.

  Не е лесно да си комунист - живееш в постоянно раздвоение на личността.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#62:"xyha"]Който иска Обама да хваща парахода . [/quote]
  За жалост на Путин ЕС се сближава именно със САЩ, а не с Русия.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#57:"XXXXXXXL"]Руснаka отстъпва на амеrиканеца по всички показатели с изключение на броя на прочетените книги,брой на посетените музеии и театри [/quote]

  Това е абсолютна глупост, която дори не си заслужава да бъде коментирана.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 69. 69 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Манипулативна статия с подмяна на фактите. Европа не трябва да бъде ничия, освен на собствените й народи. След края на Втората световна война Германия беше окупирана и страните окупаторки разположиха в нея свои военни бази. Американски бази имаше и във Франция, но на 4 февруари 1965 г. президентът генерал Шарл дьо Гол обяви, че отказва да използва долара в международните сделки като единна парична единица. а на 21 февруари 1966 година идва развръзката на седемгодишната борба на дьо Гол с чуждото военно присъствие във Франция. Републиката излиза от военната организация на НАТО. В официална нота правителството на Помпиду обявява евакуацията на 29 бази с 33 хиляди души личен състав от територията на страната, както и преместването на централата на НАТО от Париж в Брюксел. След края на Студената война Русия ликвидира своите окупационни бази в Източна Германия, но американците не направиха същото. Варшавският договор бе рапуснат, а НАТО - не, защото американските войски трябваше да останат в Европа - вече не като окупаторски за Германия, а като "съюзнически"... Римската империя е постъпвала така със своите колонии...И така ще бъде чак до 2095 г., когато американските войски би трябвало най-после да си тръгнат (според договора от края на Втората световна война) от сърцето на Европа... Не Русия се страхува от Европа, а Америка, че може да загуби влиянието си в Стария континент, че може ЕС да се превърне в много сериозен икономически и военен конкурент - и има всички основания за това, защото става дума за най-свободолюбивата, най-богатата и образована част от света. Именно затова и реално САЩ, чрез НАТО, не позволява ЕС да има свои (на Европейския съюз) въоръжени сили. Има ли нормален човек, който да се съмнява, че германците и французите имат опита и знанията и са способни да организират и да въоръжат ЕВС (Европейски Въоръжени Сили), които да се подчиняват на един пряко избран Европейски президент и Европейски генерален щаб? Да не би да липсват финанси или квалифицирани кадри? Единственото, което е липсва е ПОЛИТИЧЕСКА воля за това! ЕС ще е истински НЕЗАВИСИМ, само когато има свои ЕВС, но това няма да стане скоро, ако изобщо стане някога. И не защото няма да пожелае, а няма да й се позволи от американците. Всички сме свидетели, че не Русия се придвижва към границите на ЕС и на НАТО - това е обективната истина. Не руските войски се намират на 300 км. от Берлин, Париж или Вашингтон, а американците опитват да легализират присъствието на своите военни части и военни доставки в Харков, нали?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4414 Неутрално

  [quote#68:"Norman Granz"]Това е абсолютна глупост, която дори не си заслужава да бъде коментирана.[/quote]

  Една кракта проверка:
  Брой на заглавията, издавани в САЩ за една година: 304,912
  Брой на заглавията, издавани в Русия за същия период: 101,981
  И в Обединеното кралство: 149,800

  В Англия, която е 60 милиона, четат повече снити, отколкото в Русия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на cgl09310346
  cgl09310346
  Рейтинг: 282 Неутрално

  как добре е казано, путин играе игра ва банк и трепетно очаква някой да му пристане (Унгария, Гърция, Франция чрез льо пен), за да направи от ЕС една купчина държива и нищо повече. Това е теорията на отчаяния аутсайдер. в играта на нерви и ресурси путин ще загуби, сметката е толкова проста, лошото е, че проблемът е следния - не е е важно колко е проста една работа която трябва да се свърши, важно е колко е прост онзи който трябва да я свърши.

 73. 73 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За сведение на мурзитата- по моя лична информация от снощи, поне 3ма известни в бизнеса си европейски граждани, част от коренното население на европейски държави, искат да се преместят да живеят постоянно в България. Твърдят, че тук- в България- за тях е отлично, понеже няма жени с бурки и религиозни фанатици, данъкът ни е 10% и могат да си осигурят с настоящите си финанси три пъти по-качествен живот, отколкото в държавите си по месторождение. Тези хора си тежат на мястото в бизнеса си, имат изградено име на коректни партньори и не са религиозни.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 74. 74 Профил на grod
  grod
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#58:"Храбър"]Приятно е да си спомниш а?[/quote]

  Аз не съм бил жив когато ти и твоите другари сте се клели във вярност на партията майка (БКП) и Москва. По същия начин сега се кълнете във вярност на Брюксел и Вашингтон и ви желаете да ви управляват чуждестранни (брюкселски) комисари.

  Аз, за разликато такива като теб бих критикувал по същия начин руска намеса във вътрешните работи на България, нещо което тъмносините сектанти никога не биха направили спрямо господарите от Вашингтон и Брюксел. Истината е, че в България няма автентична дясна консервативна партия, а безсилието си родните десни (пребоядисани комунисти, агенти на ДС) компенсират със кресливо русофобство като по този начин вярват, че ще изчистят комунистическото си минало и ще се легитимират пред новите господари.

  Путин - враг номер едно на Тутраканска селищна система !
 75. 75 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#55:"Norman Granz"]Е, голяма работа. Путин ще си го премести 90 милиарда пъти, и после ще тропне по масата. [/quote]
  Путин си го мести, мести и накрая реши да вика на помощ ООН. Странно защо не намирам тази новина в Дневник.
  И малко в стила на мурзилките - уплаши се, гризе си ноктите от страх, крие се под масата, само като чуе за американско оръжие!

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 76. 76 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#74:"grod"]Аз, за разликато такива като теб бих критикувал по същия начин руска намеса във вътрешните работи на България[/quote]
  Трябва веднага да започваш, защото Русия постоянно се меси във вътрешните работи на България, но за теб е по-удобно да не го забелязваш.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#59:"G-man"]Ама Лукашенко ще му издърпа стола. Не се знае и Назърбаев какво му мисли[/quote]

  И къде ще отидат? При ЕС ли?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 79. 79 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#46:"logika"]Бунище, бунище, а пък именно заради него[/quote]

  Санкциите са конкретен избор на САЩ и ЕС, не са наложени чрез "международното право", но това адвокат явно трудно го разбира.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#79:"civis_eu_sum"]не са наложени чрез "международното право", но това адвокат явно трудно го разбира.[/quote]
  Хайде де- санкциите- т.е. ограничителните мерки- се налагат от ЕС именно поради нарушение на международното право.Именно адвокатите сме наясно с това. Въпросът е как лица, които не са юристи и не са учили "международно публично право" и "международно наказателно право" в университет, си позволяват да се изказват като Вас изключително категорично по тази материя, след като никога не са я изучавали.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 1634 Весело

  Забавно е, че привържениците на Путин са неспособни да мислят. Странно за хора произлезли от знамето на диалектиката. Те не виждат процесите и фактите, които ги доказват, а приемат безусловно чужди пропагандни изводи за свои и обясняващи собствената им нищета с омразата на мощен враг. Бог за тях е СТРАХ.

  Фактът е един обаче. Путин капитулира. Русия е в процес на държавен фалит. Наглите руснаци с валута бягат при нас, на запад. Безутешното местно население в Горна Мала Азия яде плъхове с брезови кори.

  Отсега да си знаете. И Лукойл, и Газпром, и Роснефт и Самоварите от Тула, всичко ще е собственост на банките във Франкфурт на Майн. А Путин в Гаага. Хахаха.

  Navigare Necesse Est
 82. 82 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#80:"logika"]Хайде де- санкциите- т.е. ограничителните мерки- се налагат от ЕС именно поради нарушение на международното право.[/quote]

  Международното право е било нарушавано няколко пъти от други страни пък е нямало санкции. Още повече, ако приемем твоята теза, не само САЩ и ЕС трябва да наложат санкции, а целия свят - т.е. неналожилите санкции не спазват международното право ли? Защо няма санкции и за тях. И така нататък...

  [quote#80:"logika"]Въпросът е как [/quote] хора, които нямат елементарно понятие от международни отношения се изказват по тези теми, но отговор не търся.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 83. 83 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#81:"Schopenberg"]Фактът е един обаче. Путин капитулира.[/quote]

  Кога стана това? Когато изтегли войските си от Украйна? Когато спря помощта за сепаратистите в Донбас? Когато върна Крим?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#82] от "civis_eu_sum":
  Много ми сте интересни всичколозите и политиканите- нямате професионални квалификации по тези въпроси, но сте се заели усърдно да убеждавате всички в България с кремълските опорни точки За Ваше сведение- има едни 20 000 човека в България- юристите - пред които Вашите номера и политиканствания не минават

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2248 Весело

  Браво, Смилов, задобряваш! Имаш недооценени няколко фактора, но това ще го дискутираме лично.

 86. 86 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#78:"civis_eu_sum"]И къде ще отидат? При ЕС ли?[/quote]
  А защо трябва да ходят някъде си? Достатъчно е да не играят по свирката на Путин. Назърбаев вече отдавна го прави, като поддържа добри отношения със САЩ. Лукашенко пък със сигурност ще вземе мерки да си подсигури гърба, като гледа какво става в съседна Украйна, а това значи обръщане към ЕС и САЩ. Както подписаха Евразийския, така и ще го отпишат. Какво ще прави Путин, ще превземе Казахстан и Беларус ли?

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 87. 87 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#84:"logika"]има едни 20 000 човека в България- юристите[/quote]

  Сигурно сте и повече - но какво да се прави СУ и НБУ ви бълват на кило.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 88. 88 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#84] от "logika":

  Аз не казвам, че Путин не е нарушил международното право, г-це адвокат, а че това което се случва в момента е движено от много по-съществени фактори от легалистките такива.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 89. 89 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#83:"civis_eu_sum"]Когато изтегли войските си от Украйна? [/quote]
  Нали нямало руски войски в Украйна? Вие, путинистите, постоянно с издавате. Ще те съдят за издаване на военна тайна, като онази майка в Русия. Току виж сме прочели в руските медии - civis_eu_sum бил враг, платен агент на ЦРУ ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#87] от "civis_eu_sum":
  Това няма значение. Фактът е, че юристите, а не Вие, притежаваме компетенциите да сме професионално запознати по въпросите, по които Вие се изказвате със самочувствието на професор
  [quote#88:"civis_eu_sum"]а че това което се случва в момента е движено от много по-съществени фактори от легалистките такива[/quote] Какво значи "легалистки"? Вие от Ю.К. ли пишете, защото и в руското право няма такова понятие? Освен това- видяхте написаното в чл.5 ал.3 от Резолюция 3314 на ООН.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 92. 92 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#88:"civis_eu_sum"]г-це адвокат[/quote]

  пардон, госпожо

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 93. 93 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#88] от "civis_eu_sum":
  Тъй значи, а? Пишете, живеете постоянно в държава, принадлежаща към "еврогейският, третополов Запад, характерен с масовост на кончити вурст в населението си",а? Защо не живеете постоянно в рф, щом за Вас рф е "раят на света"- ето- това е въпросът на въпросите

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 94. 94 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#91] от "logika":

  Г-жо, международните отношения, независимо от международното право, се базират на неща като баланс на силите, вътрешна политика, геостратегически интереси и т.н.
  Моля, посочете ми в международното право точните клаузи, по които са наложени тези санкции на Русия, след като претендирате за компетенция.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 95. 95 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#93:"logika"]еврогейският, третополов Запад,[/quote]

  Егати странният израз

  [quote#93:"logika"]Защо не живеете постоянно в рф[/quote]

  Трябва ли?

  [quote#93:"logika"]щом за Вас рф е "раят на света"[/quote]

  Това съм го казал, къде?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 99. 99 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#95:"civis_eu_sum"]Егати странният израз[/quote]
  Ха- е как да е "странен", като руските "застъпници" го използвате вече една календарна година, като вербално оръжие, с което реализирате руската инфовойна по българските форуми?
  [quote#94:"civis_eu_sum"]се базират на неща като баланс на силите, вътрешна политика, геостратегически интереси и т.н. [/quote] а всички тези неща, се базират на подписани от държавите декларации, резолюции, международни договори, актове на ООН, сдружаване на държавите в международни организации и т.н. Ха вземете, че си опреснете знанията с това, а после пак да си говорим, става ли?
  http://www.bg-pravo.com/2014/10/mezhdunarodno-publichno-pravo.html
  http://www.bg-pravo.com/2009/11/blog-post_8540.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 100. 100 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "силите в тази конфронтация са несравними: БВП на ЕС е около 17 трилиона долара, на САЩ – малко по-малко, а на Русия – около 2,5 трилиона."
  Население на Русия: 143,5 милиона.
  Население на ЕС: 502 489 143 милиона.
  Само дето поне 100 милиона от населението на ЕС не притежава и 1/10 част от тия 17 трилиона.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK