Сбърканият разказ за конфликта в Украйна

Сбърканият разказ за конфликта в Украйна

© Laszlo Balogh, Reuters"Дневник" препечатва статията от  портала "Култура"


Русия е "нападната". Това е ключов, структурообразуващ елемент в нейния "разказ" за събитията, в които е участник. Така е в случая с Украйна. За украинския конфликт в последна сметка е виновен… Западът (САЩ, ЕС, НАТО). И е виновен (за да преминем веднага към най-важните елементи на този "голям разказ"), защото веднага след края на Студената война, той (Западът) бил "обещал" на Русия Европейският съюз и особено НАТО да не се разширяват на Изток, да не интегрират и да не приемат в структурите си страни от бившия "социалистически лагер", което обещание впоследствие не изпълнил, но в следващите десетилетия, в ущърб тъкмо на Русия, на две вълни кооптирал практически всички тези страни.


Извършил тоест "обсада" на Русия
С Украйна, най-накрая, минал всякакви предели и затова по никакъв начин няма право да обвинява Путин за логичните му "ответни" действия. Русия най-сетне е предизвикана да се погрижи за своята "независимост".


Този "разказ" за предисторията на случилото се в Украйна ни поднесе неотдавна самият руски президент, в което, предвид вече достатъчно очерталия се негов политически профил, няма нищо изненадващо. Лошото е, че неговият "разказ" започна да предизвиква "амнезия" за базисни неща и близки до нас събития и у цял ред "международни наблюдатели и анализатори", буквално сякаш фасцинирани от стъкления му поглед (у нас, у почти всички).


На първо място всички тези анализатори забравиха, че комунистическият "експеримент с половин Европа" (Пол Джонсън) съвсем не приключи с някакво самостоятелно и доброволно, от страна на съветските ръководители, "джентълменско" решение да отпуснат на свобода източноевропейските си сателити и да "демонтират" комунистическата държавност у дома си; че в този смисъл основен "актьор" в станалото между 1989 и 1991 г. не бе "чудесният" Михаил Горбачов, който от добра воля "демонтирал" стената.


Фактическата истина, както е известно, е, че комунизмът се провали, а СССР (не без усилията – да, напълно съзнателни и целенасочени – на евроатлантическия свят, на Рейгън, на Тачър) загуби Студената война. Загуби я и не можейки повече да поддържа империята си в Източна и Централна Европа, бе принуден да изостави "марионетките" си там, които пък – удържащи се на власт изключително чрез подкрепата на Москва – тутакси се "самосвалиха" от власт (както стана в България и Унгария) или бяха свалени (както пък стана в Полша, Чехословакия, Румъния). В този смисъл никакви "обещания" на една капитулирала тиранична имперска държава Западът поначало не е бил в положението да дължи, та да бъде днес, четвърт век по-късно, обвиняван от Путиновата пропаганда, че "не ги бил спазил".


Съветският съюз (респ. Русия) никога не е имал някакви "права" над държавите в Централна и Източна Европа


та да може да ги отстъпва чрез "договорки" с държавите още по-назапад от тях, в замяна на определени "обещания" по адрес на "отпуснатите". СССР чисто и просто бе завладял (възползвайки се от обстоятелствата при приключването на Втората световна война и с помощта на далеч преди това подготвените свои "пети колони" в тях) тези европейски държави и след като престана да може (не обаче и да иска) да ги владее, те станаха независими и значи можещи да поискат да се присъединят към когото пожелаят. Бе повече от естествено те, след нанесените им от комунизма поражения, да пожелаят да се присъединят (за повечето от тях е по-точно да се каже – да се върнат) именно към глобалния континент Евро-атлантика.


Точно в това се състоеше положението след края на съветската империя и да се пре-"разказва" то с късна дата днес като едва ли не някакъв великодушен жест на Русия спрямо Запада, от който Западът, след като коварно се възползвал, впоследствие "обсадил" Русия с бившите й сателити, тъй че в края на краищата я принудил да започне активно да се защитава, е версия за малоумни.


Още по-нататък. Ще трябва да се припомни, че няколко години след поражението на съветската империя в Европа се разпадна и самият Съветски съюз (при това – нека си припомним – след един отчаян опит за военен преврат в Москва), в резултат на което неговите бивши "съветски социалистически" републики станаха независими (независими от Русия) държави. Да, те съставиха след това един съюз, но съюз "независимых государств" (СНГ) и в този смисъл всяка от тези независими държави престана да бъде задължена по отношение на Русия – задължена каква външна политика да води, към какви международни пактове да се присъединява и т. н. Така че обвиненията на Путин, че Западът инвазирал в собствено руското пространство, практически грубо отрича признатата по-рано от Русия независимост на страни като Украйна (но и Грузия, Молдова и т. н.) и потапя в пълна амнезия обстоятелството, че Русия вече няма имперски провинции извън границата на Руската федерация, за да говори за някаква инвазия в някакво "нейно пространство", в което Украйна също попада. След 1992 г. такова "пространство" de jure не съществува. В този смисъл аз не виждам с какво Украйна би могла да бъде виновна (спрямо Русия), ако властите в нея пожелаят асоцииране (и в последствие присъединяване) и към ЕС и към НАТО. И за какво трябва да носят отговорност ЕС и НАТО (пред Русия), ако се споразумеят с Украйна за такова асоцииране и присъединяване. Трябваше ли например България да се кае пред Москва и на какво основание, че пожела да встъпи в НАТО и ЕС? Трябва ли да се чувства виновен ЕС, трябва ли да се чувства виновен НАТО (пред Русия), че включи в структурите си България? Питам – ако това звучи абсурдно (на всеки незаслепен от путинофилията) – каква е принципната разлика между България и Украйна? В това, че Украйна е била част още на Руската империя (не преди средата на XVII в. обаче)? Че е била част от самия Съветски съюз?  Нито първата, нито вторият обаче съществуват днес и Русия няма никакво право от тяхно име да предявява претенции към независимата държава Украйна.


Все в духа на това изглежда


неизтребимо имперско мислене за себе си Путиновият "разказ" за конфликта в Украйна потапя в пълна амнезия


и обстоятелствата около неговото избухване. Остава се вече с впечатление, че Украйна едва ли не е нападнала руските си малцинства в източната част на страната и с това се е започнало "кръвопролитието". Но нима е възможно да се забрави хронологията на събития, случили се само преди година и половина? Нима може да се забрави, че революцията на Майдана, бе радикално антиавторитарно въстание срещу режима на един абсолютно корумпиран президент (Вл. Янукович) и неговото обкръжение, в чиито дворци бяха открити забележителни по своя азиатски кич неща от типа на бюст на главния прокурор на Украйна, стилизиран като римски цезар? Нима може да се забрави, че въпросният президент-автократ позорно избяга от страната си в Русия и тутакси след като в държавата бяха проведени редовни избори за нова власт не друг, а Путинова Русия извърши безпрецедентен (от 1936 г., когато Хитлер присъединява Австрия) "аншлус" на Крим, а въоръжени от същия Путин групи в рускоезична източна Украйна обявиха, че не признават избраните в Киев власти и провъзгласиха територии на Украйна за някакви си "Донецка" и "Луганска" народни републики? И когато редовната армия на суверенната държава се противопостави на тези разчленяващи суверенната територия на държавата групи, Русия заговори за "агресия на Украйна".


Защото това бе хронологията на събитията. В Путиновия "разказ" тя е съвършено обърната. В Украйна, според него, бил извършен "пуч", "пучистите" прогонили законния президент (дори така да е, какво засяга това Русия? Янукович неин украински президент ли бе?) и "нападнали" рускоезичното население в източните области. При това всичко било извършено от западните "централи", за да се уязви Русия. Не мога да не спомена и абсурдния "разказ" за аншлуса на Крим. Той, видите ли, бил някога в съветско време подарен на Украйна от Хрушчов и Русия просто ликвидирала тази политическа несъстоятелност. А при създаването на ОНД (през 1992 г.) в какви граници призна Русия независима Украйна? Може ли по тази логика Турция да си поиска днес "Източна Румелия", отнета й от Княжество България? Във всеки случай международно-правната ситуация е практически същата.


Истината е, че


Русия след възхода на Путин отново започна да мисли фундаментално империално за себе си


Именно оттук идва рефлексът, който превръща собствените й агресивни демарши в "защитни" операции и самоосмислянето на политиката й в защита срещу нечие чуждо настъпление. Русия просто не може – писал съм го и друг път – да мисли себе си просто като "държава". Тя систематично мисли себе си като "държава-континент" (государство-мир) и поради това като разполагаща "по природа" и имаща право "по съдба" да има "зони на влияние", според нея практически съвпадащи с територията на собствено държавния й суверенитет. Както Украйна, така и Грузия, Молдова, така и цялата бивша съветска "вътрешна Азия" са все територии на "нейното пространство", което, макар да е заето от независими държави е фундаментално "руско". Русия се мисли неразделно като "държава" и като "континента-на-тази-държава", като Русия в Евразия и като Русия-Евразия (неслучайно новото "евразийство" е доминираща идеология днес). Ето защо също за себе си тя е "нападната" ("обсадена", "окупирана") и когато разнообразни суверенни държавни субекти в тази Евразия си позволяват политика неопосредствана от центъра на това "государство-мир".


И когато днес определени (криптопутинистки) "анализатори" упрекват Запада, че и след края на Студената война продължил да се държи с Русия като с противник (и с това предизвикал "некооперативността" и дори агресивността на Путин), те трябва да си дадат сметка, че в основата на това наистина продължаващо интуиране на Русия като (потенциален) "противник" стои тъкмо неизлечимото евразийско държание на Путиновото господарство. Та какво правеше "обсажданата", "притисканата", "обгражданата със санитарен обръч" Русия (която "днес се принуди да се защитава") през последните десетилетия на запад от себе си, освен съзнателно и старателно да стяга в зависимост от енергийните си ресурси различни страни на Европа (действайки при това чрез всяване на разногласия между тях) и да подлага на периодични "енергийни рекети" Западна Европа като цяло? И това преди всичко, за да принуди "малкия западен полуостров на Евразия" и могъщия му съюзник отвъд океана да оставят на нея да диктува политическата архитектура в източната част на тази Евразия? А нима пък


още преди възцаряването на Путин тази политическа архитектура на Евразия не бе оформена


по следната уродлива според съвременните стандарти схема:


1. Изграждане на автократични държави в нейния център (самата Русия, Беларус на Лукашенко, Казахстан на Назърбаев и довчера – Украйна на Янукович) и свързването им във взаимноизгоден съюз на автократите под "псевдонима" – "Евразийски съюз";


2. Старателно възпрепятствани да поведат независима политика, чрез подбуждане към сепаратизъм на иноетнични групи и малцинства страни от близката периферия (Грузия – с поддържаните от Русия осетинци и абхазци, Молдова – със самообявилата се с помощта на 14-та руска армия "Приднестровска република" на територията й, Армения и Азербайджан – с умелото дирижиране на конфликта им за Нагорни Карабах); накрай:


3. Поддържани било директно (като в Таджикистан), било индиректно (като в Туркменистан, Узбекистан и т. н.) откровено диктаторски режими от предмодерен тип в по-далечната "периферия". Да се иска (и още повече – да се вопие) евроатлатическият свят да се отнася към подобна квази-империална конструкция не като към "потенциален" противник, за чието възпиране и отслабване трябва да се употребят усилия, а като към самостоятелен "полюс" в един "многополюсен" свят е наивно (ако не е по-точно да се каже – нагло).


Най-накрая: като християнин не мога да не бъда удовлетворен, че преговорите в Минск от миналата седмица договориха прекратяване на огъня в източна Украйна. Боя се обаче, че предвид крайно неясните термини – "особен режим" (за Донецк и Луганск в рамките на Украйна), "децентрализация" в тези региони след препоръчвана "конституционна реформа", които се употребяват в споразумението от 12-ти февруари, Русия за в бъдеще просто е решила да "прехвърли" Украйна от групата страни на "централната евразийска автокрация" (Русия, Беларус, Казахстан) в групата страни с постоянно подклаждани сепаративни конфликти, тъй че "особеният режим" на Донецк и Луганск, договорен с Меркел и Оланд, да ги превърне в аналогични на Приднестровието в Молдова и на Южна Осетия и Абхазия в Грузия. Ето защо единственият начин постигнатият компромис да може да "изплати" усилията е след него Западът да пристъпи в ускорен темп към интегрирането на Украйна в евроатлантическите си структури.


И да не се "хваща" на обвиненията, че с нещо е "задължен" на победената в края на миналия век "империя".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (537)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Съветският съюз (респ. Русия) никога не е имал някакви "права" над държавите в Централна и Източна Европа
  ........................................

  Хмммммм, някои сключени от СССР и съюзниците му договори покрай финализирането на ВСВ говорят нещо съвършено друго...
  Слаба памет?

 5. 5 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Весело

  "..... В Украйна, според него, бил извършен "пуч", "пучистите" прогонили законния президент (дори така да е, какво засяга това Русия? Янукович неин украински президент ли бе?)"

  хахахахаха....важното е да е от "нашите"...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "веднага след края на Студената война, той (Западът) бил "обещал" на Русия Европейският съюз и особено НАТО да не се разширяват на Изток"

  "Братушките" не искат да разберат, че новите членки на НАТО САМИ се натискаха да влязат, за да се ЗАЩИТЯТ от това което сега наблюдаваме в Украйна....

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на kam27
  kam27
  Рейтинг: 819 Любопитно

  Пълни глупости ?От къде на къде янакиев ше изопачава и пренаписва фактите от историята ?Явно е от тези дето си мислят че са писали нещо много умно ?

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  ФАКтическата истина е,че публикуването на този остарял материал е исторически закъсняло.Пропагандата в този стил отиде на ''изуйгащи ''още от деня на влюбените 14.02.2015....

  [email protected]
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Путин е великолепен демагог, това поне може да му се признае. Лъже като един истински кагебист, без да му мигне окото.

  Every cradle is a grave.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Единствения вариант пред Запада е просто да фалират Русия....
  Като през 80-те..... Рейгън го направи относително бързо...
  Но какво означава фалит - пълна липса на хранителни продукти, пълна дефицит на най-елементарни стоки, масова корупция и бандитизъм, пълен визов режим и недопускане на руски граждани в ЕС....
  Това, че синьото сирене е изчезнало от московските магазини не е фалит... Важно е да изчезне хляба... Тогава Путин просто ще изчезне и след два дни ще бъде напълно забравен....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 13. 13 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ще цитирам Ришелъо, за да Ви стане по-ясно г-н Янакиев:

  “Man is immortal, his salvation is hereafter. The state has no immortality, its salvation is now or never."

  А че има зони на влияние дори и днес, е ясно и за слепите. Поради тази причина САЩ заплашиха Куба с ядрена война, ако не изтегли съветските ракети. Поради тази причина САЩ не продават оръжие на Тайван, защото знаят че Китай ще реагира. Поради тази причина Русия успя да убеди Киргистан да разкара американската ВВС база от територията...Мога да ви дам редица примери.

  Това че, power politics не ви допада, а и на много други хора, не значи че това не е релевантно към съвременния свят.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  Браво на Калин, че е преодолял естествената гнусливост на всеки нормален човек, за да изброи и разобличи лъжите, които с такава наслада предъвкват и тиражират червените майцепродавци по търпящия всичко Интернет!

  Руската пропаганда достигна такова дъно на мерзостта, каквото си мислехме, че е отишло далеч назад с мизерното управление на Брежнев, Андропов и Черненко.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Просто авторът бърка идеята за човешки морал, с това което правят държавите за да защитят интересите си.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 16. 16 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Весело

  "впоследствие "обсадил" Русия с бившите й сателити, тъй че в края на краищата я принудил да започне активно да се защитава, е версия за малоумни."
  Няма да е зле всяка путинска мурзилка, преди да напише дивотиите си , да прочете това нещо. Няма да стане многоумен , разбира се , но е възможно в някои случаи чувството за срам да надделее-

 17. 17 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А в следващия момент тези със силната памет искат денонсиране на Ньойския договор защото били патриоти.Страните по договорите не са вечни-променят се.

 18. 18 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Каквото и да се каже за Путин и за днешна Русия в момента е без значение. Защото Кремъл не признава международното право.
  От значение ще бъде решението на трибунала в Хага срещу руската тирания и окончателното разпадане на азиатската федерация.
  Колкото по-скоро, толкова по-добре.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на kutlovchanin
  kutlovchanin
  Рейтинг: 377 Неутрално
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  [quote#16:"zegi"]но е възможно в някои случаи чувството за срам да надделее[/quote]

  Аз не съм такъв оптимист по отношение на антибългарската пета колона от руски слуги и потурнаци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 814 Неутрално

  За да повярвате на статията достатъчно е да анализирате поведението на жените в Русия. Те са обхванати от манията да се омъжат на Запад.

 22. 22 Профил на meet
  meet
  Рейтинг: 367 Весело

  В сферата на информационните технологии,пропагандата не върви.
  Можеш да получиш инфо от много места.
  Демагогията която Путин упражнява също не върви.
  Служи си с похвати от началото на 20 век.
  Много слабо тавариЩ.
  И още нещо за каскетите:и вашата пропаганда не върви.

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Янукович беше избран на избори. Добър, лош, марионетка, със златен кенеф, но избран по правилата. Запада реши на негово място да назначи генерал-губернатор, а сега се чуди защо демокрацията лежи мъртва в локва кръв.

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#18:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]От значение ще бъде решението на трибунала в Хага [/quote]

  Трибуналът в Хага - с колко дивизии разполага?

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 25. 25 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#13:"civis_eu_sum"]Това че, power politics не ви допада, а и на много други хора, не значи че това не е релевантно към съвременния свят.[/quote]

  Море, допада им, ама се прават на улави...като е в техен интерес си им съвсем допада...
  Може и да имало пуч (държавен преврат) в Украйна, ама какво я засягало това Русия....

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#12:"mtmvb"]Единствения вариант пред Запада е просто да фалират Русия.... [/quote]

  По-точно да им помогнат да си я фалират сами. Както знаем, руската некадърност е пословична.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#13] от "civis_eu_sum":

  От къде го изсмука това,че янките не продават оръжия на Тайван,напротив те са след Саудитска Арабия едни от най големите купувачи на щатско оръжие !Я ми обясни как САЩ ще обградят РФ като границите на Русия към НАТО и Европа са 1/8 от всичките и други съседи ?

 29. 29 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#7:"kam27"]От къде на къде янакиев ше изопачава и пренаписва фактите от историята ?[/quote]
  А кои са фактите от ТВОЯТА история?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 30. 30 Профил на Ливон
  Ливон
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Едни и същи глупости се търкалят тук! Господа, не ви ли писна да съчинявате неистини? И авторът и много от блогерите очевидно живеят в една 20-30 годишна действителност, но тук, очевидно, има и по-възрастни, които познават и помнят събитията. Обещавала съм си да не влизам в излишни спорове, но коментираният пасквил е достоен за по-остър език!

 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#12:"mtmvb"]Но какво означава фалит - пълна липса на хранителни продукти, пълна дефицит на най-елементарни стоки, масова корупция и бандитизъм[/quote]

  В Кримнаш вече се наблюдава:
  Empty Shelves
  For many people, the biggest economic worry is the spiraling cost of food. Many products used to be imported from Ukraine, but the government in Kiev’s refusal to recognize the border means its companies can’t legally export to Crimea directly. The blockade has choked off all but small sales of fresh fruits and vegetables. What little business gets done is conducted on a cash basis, according to the Crimean Trade Association. Most supplies come via ferry from Russia. Bad weather can delay shipments for days.
  On the outskirts of Simferopol, at a supermarket owned by Groupe Auchan SA of France, the entire fresh meat department on a recent day consisted of three packages of beef. Chicken and pork were unavailable. Elsewhere shelves were stocked with identical products like plastic bottles of milk and fermented yogurt.

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Неутрално

  Путин си болшевик-Сталинист-Ленинец и неговите болшевишки бръщолевения хващат дикиш само в Русия и в"здравите сили" на много народи.Тези обаче"здрави сили"далеч не са толкова много за радост.

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#30:"livon"]Обещавала съм си да не влизам в излишни спорове, но коментираният пасквил е достоен за по-остър език![/quote]

  Действай, хвърли се на амбразурата!

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Хубава статия, добре е по-често да се напомня за постоянните лъжи на руската пропаганда и за измисления свят на Путин.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  Имперските интереси на кагебиста Путин са от ясни по ясни, а че лъже и не спазва подписаното примирие и това се вижда с просто око.

 36. 36 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#21:"evtimvz"]За да повярвате на статията достатъчно е да анализирате поведението на жените в Русия. Те са обхванати от манията да се омъжат на Запад.[/quote]

  Те имат мисия - да издухат империалистите!

  The best way to predict the future is to invent it.
 37. 37 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Путин просто е отломка от времето, когато Русия завладя половин Европа под предлога, че ги освобождава.
  За него Украйна и Беларус са си просто части от неговата държава - вижте как и колко време руски войски пребивават в Украйна и то в пълно бойно снаряжение. Не искам да обсъждам този войнствен диктатор, неприятен ми е. И ембаргото е единственото нещо, което можем да направим. Следващото е война, да не дава Бог да се стига да нея...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Снимката:
  От много местене по крачолите само толкова остана!

 40. 40 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "СССР (не без усилията – да, напълно съзнателни и целенасочени – на евроатлантическия свят, на Рейгън, на Тачър) загуби Студената война. Загуби я и не можейки повече да поддържа империята си в Източна и Централна Европа, бе принуден да изостави "марионетките" си там"

  Историята няма начало и няма край. Вчера СССР загуби идиологическата война, днес либералната демокрация се проваля - в Гърция, Унгария, Турция, в България също. И не на последно място в Украйна и още по-зрелищно в Русия. Няма край на историята, г-н богослов, и не си мислете, че щом веднъж Русия е загубила една война, то тя ще стои със скръстени ръце и няма да защити интерсите си.

  nègre littéraire
 41. 41 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Янакиев явно се изживява като по-умен от ''Западът'' и стои в позата на съветник в последния си извод от статията....Интересно, дали ако не го послушат ЕС. САщ .НАТО и други не толкова умни като него, той смята да ги заплаши със санкции или ще напише обратното на прочèтенето от нас...
  СМЕшНО...

  [email protected]
 42. 42 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "nenad":

  Според кои "договори" ние или Украйна се полагаме на Русия?

  Путлер ще докара до разпад това сбъркано място на изток от Украйна.

  Не виждам какво може да спре процеса.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 43. 43 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#40:"Осип Хармс-Манделщам"]днес либералната демокрация се проваля - в Гърция[/quote]

  Ще победи комунизма, викаш

  The best way to predict the future is to invent it.
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#28:"adam1966"]От къде го изсмука това,че янките не продават оръжия на Тайван[/quote]

  Продават редуцирани варианти на оръжията си, в малки количества. Самолетите им са най-кекавият вариант на Ф-16, танковете им са връстници на Виетнамската война,

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Дайте, Да Дадем, България - Таковски
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#32:"chicago514"]Путин си болшевик-Сталинист-Ленинец и неговите болшевишки бръщолевения [/quote]

  Това може да го изтърси само някакъв заблуден русофоб. Путин е консервативен политик-популист, обграден с олигархичен кръг. Аналозите му са Орбан в Унгария, Ердоган в Турция, Борисов в България.

  nègre littéraire
 48. 48 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#2] от "EU defender":
  Хахахаха- много добро стихче С удоволствие ще го цитирам, заедно с Вашият ник, когато някои руски "застъпници" се отклоняват от статиите и постоянно пренасочват вниманието ни към сащ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 49. 49 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#13:"civis_eu_sum"]Ще цитирам Ришелъо[/quote]
  Когато "цитираш" някого, използвай оригинала. Не знаех, че Ришельо е англоговорящ, но няма да се изненадам да е бил рускоговорящ опълченец...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#10] от "Light Side Jedi":

  "Путин е великолепен демагог, това поне може да му се признае. Лъже като един истински кагебист, без да му мигне окото."

  Не е толкова добър,колкото онея дето подписаха споразумение с Янукович,а на следващия ден спретнаха преврат

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 562 Неутрално

  [quote#4:"nenad"]Хмммммм, някои сключени от СССР и съюзниците му договори покрай финализирането на ВСВ говорят нещо съвършено друго... [/quote]

  Прав си - например договора с който Русия гарантира териториалната цялост на Украй (с включен Крим).

  Моралът не е порок!
 53. 53 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Все пак одобрението на Вовата е спаднало с 10-тина процента в сравнение с миналата година, въпреки че все пак е високо. Но за това е виновна "неразбираемата руска душевност". Тя, която не мисли, не и самостоятелно. От столетия руснакъйт разчита, че вместо него мисли Кремъл. Той не предприема нищо без Кремъл да е разрешил или одобрил. От времето на Иван Грозни та до Сталин и Путин - русинът се фашизира все повече и повече. Тежестта на огромната неусвоена имперска територия подтиска психиката му с мисълта, че без Царя той ще я загуби. Агресията си оправдава с ”Ние мачкаме собствения си народ, защо да не мачкаме и други народи? Ние страдаме, защо да не страдат и други? Ние сами сме си избили най-много руснаци, що да не избиваме и други народи?”
  Та без да се разбере този феномен в мисленето и съответно в действията им, няма да напреднем много в отношенията. Хората си искат царя и туйто. Ако не е Путин, ще е някой друг, а може би и по-лош. Затова само санкции до край - докано победе хладилникът.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#41] от "karabastun":


  [quote#41:"karabastun"]или ще напише обратното на прочèтенето от нас... [/quote]
  Вие сте по-малко от 1% и няма да ви пише нищо автора.
  Вие сте независими, защото от вас нищо не зависи.
  Вие путлеропитеците става въпрос.
  Това са фактите.
  Болезнени са за вас, но това е положението...свиквайте.
  Следва разпад на Рашистан.
  Путлер Капут.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#4] от "nenad":

  Дай да видим един от тея договори.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 57. 57 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#42:"Росен (путлер капут)"]Според кои "договори" ние или Украйна се полагаме на Русия? [/quote]
  Според договореностите постигнати на Ялтенската конференция. Това, че не го знаеш, не променя фактите.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Много полезно четиво за непредубедени хора, незапознати с историческите факти, които по инерцията на времето/соцпропагандата/ имат позитивно отношение към СССР/Русия/. Защото всички останали знаем, как и защо се сгромоляса СИВ и Варшавския договор. Знаем кой подпали и загуби студената война. Приомите на Пути не са негов патент. Преди началото на ВСВ и Хитлер/срещу Полша/ и Сталин/срещу Финландия/ са използвали методите за фалшиви военни провокации и са тръбяли, че ги нападат кръвожадни врагове, за да оправдаят непредизвиканата си агресия.

 60. 60 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#50:"Веселин Дечев (десидент)"]Не е толкова добър,колкото онея дето подписаха споразумение с Янукович,а на следващия ден спретнаха преврат[/quote]

  Даже един кагебист не е толкова безскрупулно копеле... има още да се учи от враговете си...но така е, наивността се заплаща...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  До коментар [#18] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  "Каквото и да се каже за Путин и за днешна Русия в момента е без значение. Защото Кремъл не признава международното право. "
  Понеже за Косово беше от значение?

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всичко лошо от Русия сме го научили-знам че ще ме оплюят мурзилките.Страна където децата се учат да вземат пример от Павлик Морозов,който предаде баща си,че има скътана храна в къщи за децата си и го убиха.Страна където да предадеш колегата си ти отваря път в службата,не мерси.Преди ни абонираха за мурзилка-детско вестниче,а жените за работница-женско списание с разкази от колхоза(никакви диети,само как да работиш безспир)Чета руски в оригинал и тия от преди революцията май са хора,за разлика от следващите.Нямам думи .

 63. 63 Профил на ano88do
  ano88do
  Рейтинг: Весело

  Старите брътвежи за "демократичния избор","демократични ценности","демократична ориентация", и куп подобни глупости.На САЩ им трябва да поддържат напрежение по света за да оправдават съществуването на НА ТО. Те искат да си запазят ролята на световен полицай, прокурор, и съдия в едно лице.

 64. 64 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#7:"kam27"]Пълни глупости ?От къде на къде янакиев ше изопачава и пренаписва фактите от историята ?Явно е от тези дето си мислят че са писали нещо много умно ?[/quote]
  -Ако не говори директно с Бога, то поне чете направо от Свещеното писание или от скритите свитъци край Мъртво море. А и нали е преподавател по духове умее да ги вижда.

 65. 65 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Русия след възхода на Путин отново започна да мисли фундаментално империално за себе си............

  Не, тя не е преставала да мисли така нито за момент. С какво право изобщо Русия ще поставя условия, с правото на дивака държащ атомната тояга?

  Как може Путин да смята, че ще може да определя какво ще става с децата ни и с нас без да ни пита?

  Нищо за нас без нас! Това е главната промяна, която (за щастие) настъпи, а която Путин не може да преживее.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  [quote#57:"nenad"]Според договореностите постигнати на Ялтенската конференция. Това, че не го знаеш, не променя фактите.[/quote]

  Кажи нещо и за Берлинския конгрес, комуне. И там има постигнати "договорености".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Свобода не е да смениш една сфера на сила с друга. Путин само пита въпросът - "Против кой се дивжи НАТО на изток?" Въпрос който не получи отговор...

 68. 68 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#56:"ebeneezer"]Дай да видим един от тея договори.[/quote]
  Още един интелектуалец, който си въобразява, че в Ялта, през 1945-а, Чърчил, Рузвелт и Сталин са ходили на плаж!
  Мараба, титане на мисълта

 69. 69 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#49:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Не знаех, че Ришельо е англоговорящ[/quote]

  Цитирам на език, който може да бъде разбран от повечето хора , които, уви, не са френскоговорящи. Но щом държиш:

  « L’homme est immortel et son salut est dans l’autre vie. Les Etats n’ont pas de subsistance après ce monde, leur salut est présent ou nul ».

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 70. 70 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Много добра статия.
  Напълно съм съм съгласен с автора !
  Истината за събитията трябва непрекъснато да бъде повтаряна, а не версията на кремльовската пропаганда.

 71. 71 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#49:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]няма да се изненадам да е бил рускоговорящ опълченец... [/quote]

  Със сигурност, щеше да посъветва европейските си наследници да не се опитват да вкарват Украйна в ЕС.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 72. 72 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#12:"mtmvb"]Запада е просто да фалират Русия....
  Като през 80-те..... Рейгън го направи относително бързо... [/quote]
  -
  Томас Барнет*, "Уърлд политикс ревю":
  “Ние отдаваме предпочитание на тезата, че американският президент Роналд Рейгън и британският премиер Маргарет Тачър са разгромили СССР и са победили в Студената война. Но Тренин ни напомня, че Русия не е била разгромена, както се случи с Германия и Япония по време Втората световна война. Тя не погреба себе си в схеми на регионална интеграция, както това направи след войната имперска Франция, не се залепи за САЩ в качеството си на по-малък партньор, както това стори Великобритания. Не, Москва сама инициира краха на своята империя. Това започна с решението да се отдалечи от своите съюзници в Третия свят, което беше прието още през 80-те години на миналия век. След това тя продължи този път, приемайки след едно десетилетие шокиращото решение да позволи на Източна Европа да премине в западния лагер. Това всъщност на практика означаваше признание за рухването на Съветския съюз. Във всеки от тези случаи Москва имаше необходимите сили, за да продължи борбата още доста дълго време, но реши да не задълбочава кризата.
  Това, което после Борис Елцин предложи на Запада, беше като неосъществена фантазия, с която не може да не се съгласиш. А той заяви намерението на Русия да встъпи в НАТО и да интегрира руската икономика с европейската. Но вместо това пактът и Европейския съюз приеха в Западния алианс само Източна Европа, а на Москва бяха предложени само обикновени взаимоотношения с тези съюзи. Не трябва да се забравя, че едно десетилетия по-късно Владимир Путин отново заяви, че страната е готова да се присъедини към тези две организации, и отново получи същия отрицателен отговор. Така, след като Русия направи невероятни отстъпки от своя страна, за да свърши Студената война, така Европа направи всичко възможно, за да покаже на Москва, че тя няма място в ЕС. В същото време Америка премина във военно настъпление в рамките на своята глобална война с терора, което засегна южните части на Русия, а Китай започна икономическа експанзия в Централна Азия. Трябва да се отбележи, както казва Тренин, че Москва не започна милитаризация на своите отношения с външния свят
  Започнатата през 2008 г. военна реформа сигнализира, че Москва почти напълно се е отказала от битката за статута на велика държава, ако не се има предвид ядреният потенциал на страната, който обаче продължава да се съкращава в рамките на съглашенията със САЩ.”
  “Като цяло, ако се погледнат изминалите 20 постсъветски години, човек може да се порази от това колко малко проблеми Москва е причинила на света, като заедно с това проведе най-голямата в историята на човечеството демобилизация на своята армия, която бе съкратена от 200 дивизии на по-малко от 100 бригади. Ако се сравни руският милитаризъм с постоянно увеличаващата се военна мощ на САЩ и с големия брой американски военни интервенции в чужбина от 1990 г., може спокойно да се каже, че Русия няма милитаристични стремежи. След като има само 2% от световното население и 2% от световния БВП, съвременна Русия си остава в определен смисъл велика сила благодарение на своята огромна територия и географско положение.”

 73. 73 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#28:"adam1966"]Я ми обясни как САЩ ще обградят РФ като границите на Русия към НАТО и Европа са 1/8 от всичките и други съседи ? [/quote]

  Основните населени и индустриални центрове на Русия се намират точно в близост до тая 1/8-ма.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 74. 74 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#57:"nenad"]Според договореностите постигнати на Ялтенската конференция.[/quote]
  На Ялтенската конференция Русия (СССР, Варшавският договор) е преговаряла с НАТО?
  И какво са се договорили?
  Как си поделят планетите след Плутон?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 75. 75 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 576 Неутрално

  [quote#4:"nenad"]мммммм, някои сключени от СССР и съюзниците му договори покрай финализирането на ВСВ говорят нещо съвършено друго...
  Слаба памет? [/quote]

  Я ни припомни за сключените договори!? Сключени от поставените на власт от съветските окупатори и с цената на повсеместен терор, убийства и ликвидиране на гражданското общество/институции марионетни комунистически режими. Всичко това с директно участие на репресивните структури на СССР(НКВД, СМЕРШ, МГБ, КГБ и окупационните армейски части),. В така наложените пародийй на "независими" държави се "провеждат" избори тотално фалшифицирани и в атмосфера на терор и разправа с всички политически сили освен наложените навсякъде комунистически 5-ти колони. Впоследствие по изпиттана съветска традиция даже в своите редове (комунистическите партии) също са извършени мащабни репресии и изпълнени ред смъртни присъди срещу вчерашни "другари по борба" по абсолютно измислени и мними обвинения или за псевдо отклонения от "правилната линия". Целта на този жесток спектакъл е тоталното подчинение и държане в постоянен страх както на цялото население така и на комунистическите върхушки. В договорите с така създадените независими страни с "закрепени" в "конституцииите" им ръъководна роля на компартиите сключените договори формално не определят никакво подчинение или зависимост от мераците на кремълските сатрапи. Практиката я знаем обаче много добре - "ограничен суверинитет" официално приет като доктрина вече при Брежнев а напрактика ипреди и след него тотален контрол и подчинение на "старшия брат". Ако тези договори имаш предвид сам решавай какво са стрували от самото им подписване....

 76. 76 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 411 Неутрално

  На първо място всички тези анализатори забравиха, че комунистическият "експеримент с половин Европа" (Пол Джонсън) съвсем не приключи с някакво самостоятелно и доброволно, от страна на съветските ръководители, "джентълменско" решение да отпуснат на свобода източноевропейските си сателити и да "демонтират" комунистическата държавност у дома си;
  ----
  Точно Горбачов отпусна свободата на сателитите си щото му омръзна да ги дундурка и да ги издържа. Каза им: "къш, бегайте..."

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 77. 77 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#57] от "nenad":
  Подобни договори не съществуват. Има устни договорки, без практическа стойност. В Ялта се определят границите на съюзническите интереси, но валидни за 1945г., когато САЩ, Англия и Франция нямат икономически ресурс/поради скъпата четригодишна война/ да отстояват малките държави от централна Европа и Балканите. Това е известно на Сталин и той се възползва.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#51:"Осип Хармс-Манделщам"]Да не сме в съда? [/quote]
  Да- в съда сме! След като мурзилките осъждат българските граждани, които не приемаме путинизма и твърдят, че сме "еврогейски и САЩ подлоги"-т.е. ни обиждат, значи- ние, същите тези граждани, имаме правото да се защитим с всички законни средства, дори и във форумите! Не е лошо да има поне едно такова дело в съда, за да стане знаково и да разберат членовете на атака, бсп и абв, че не могат безнаказано да лепват етикети на българските граждани!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 367 Неутрално

  http://goo.gl/FkXmL5

  http://www.redhouse-sofia.org/Content.aspx?id=25


  Без коментар.

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 82. 82 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#68] от "nenad":

  Дай да видим документ.
  Дай да видим, къде пише че България принадлежи на Русия.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 83. 83 Профил на ano88do
  ano88do
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#67] от "chushko":Не Путин предупреди запада да престанат с изкуственото разделяне на света.Запада от 25 год. при разговори с не обвързани държави постоянно поставят провокация въпрос,"с кого сте, с Русия или с нас".Русия просто вече не може да си затваря очите и да приема еднополюсния модел на световна военна агресия и хегемония на САЩ от 25 год.

 84. 84 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#21] от "evtimvz":

  Това не е новина, така е "от винаги". Всеки западняк ще ви го каже.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 85. 85 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#13] от "civis_eu_sum":

  Как ще не продават оръжие на Тайван, танкове, артилерия, самолети - всичко е основно от САЩ.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 86. 86 Профил на harbinger
  harbinger
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Браво!!! Нека някой да изпрати този анализ до централната на БСП и Атака, за да могат да го прочетат и научат на изуст милиардите им последователи.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 87. 87 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 810 Весело

  [quote#38:"Веселин Дечев (десидент)"]Бихте ли ни представили автора? [/quote]
  -Умен, красив и ранобуден протестант с конска опашка.

 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#74] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":
  Хахахаха- браво за въпроса! Интересно как ще Ви отговорят- по това ще си проличат много неща

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на neobiasnim
  neobiasnim
  Рейтинг: 367 Весело

  Браво на автора за изключително точната статия.

  Нека истината звучи напук на всички платени българофоби-русофили желаещи да ни пратят отново в сенките на съвремения московски наци-Мордор.

  Be smart, don't be a retard!
 90. 90 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#7:"kam27"]Пълни глупости ?От къде на къде янакиев ше изопачава и пренаписва фактите от историята ?[/quote]

  А кои са "фактите"?

  ленин е "баща" на славянската азбука?

  сталин е "баща" на народите?!?!?! (каквото и да означава тази безсмислица)

  Без ссср..Русия - няма живот. За некадърниците на кремълска хранилка - да!

  В сферата на образованието - студентите от Русия искат да учат на запад или студентите от запад напират да учат в Русия?

  В сферата на науката - изобретения и иновации променящи живота на милиарди хора се правят основно на запад или в Русия?

  Интернет и компютрите, които ползват и мурзилките, са продукт на интелектуалния гений на свободни хора или на кагебистките - псевдонаука и псевдобиснес на Русия?

  ............

  Може да се продължи ...

 91. 91 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#44] от "Веселин Дечев (десидент)":
  До коментар [#68] от "nenad":
  Ама как така? Комунистическа Русия винаги е била принципна и никакви териториални претенции не е имала, никакви проценти от територии не е искала. Това да не е пазар!? Та като комунисти, кажете ми този пазарлък как се вписва в комунистическата омраза към пазара и неговите понятия?!

 92. 92 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  До коментар [#55] от "Росен (путлер капут)":

  Объркали сте се - свободата на словото и печата не се отнасят до 1 процент, а според мен е до всички които говорят и са грамотни - или просто по инерция сте против каквото и да се покаже по темата .че не всичко.което се пише е умно .
  Да не би да сте засегнат като пророк.на който често му се налага да говори засрамен обратното,на това за което са му платили....

  [email protected]
 93. 93 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  [quote#61:"Веселин Дечев (десидент)"]Понеже за Косово беше от значение?[/quote]
  Какво общо има Косово със статията? Или пак бием черните?
  И вдигаме лозунгите от първата петилетка, че Сталин значи мир и че Комунизмът ще победи в целия свят даже и без ток?...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 94. 94 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Музиляша в Русия, начело с г-н Путин (тия в бг са стружки и талаш), е добре да запомни, че за разлика от тях, ние довеждаме нещата ВИНАГИ до край. На най-ниска пазарна цена и в оптимални срокове.

  Съответно, Украйна, Грузия, Молдова и Грузия ще възстановят всяка педя, заграбена от Русия земя; всички оцелели помагачи на кремълската агресия ще бъдат съдени; Беларус и всяка друга европейска страна ще бъдат подпомагани за интеграцията им в ЕАО.

  Navigare Necesse Est
 95. 95 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 418 Любопитно

  [quote#77:"yorddj"]Подобни договори не съществуват. [/quote]
  Щом казваш - няма как да не е така. Следователно, свидетели сме на най-твърдо спазваните устни / а защо не и телепатически/ договорки в историята на човечеството - цели 45 години? И когато ЧА завладява определени територии / например българските/, а пропуска да завладее други, съвършено съседни / например гръцките/ - това става по устните договорки. Които включват и поставянето на власт на марионетни правителства в новозавладените територии? И всичко това - само на базата на няколко изречения, казани на четири очи между водачите на съюзниците?
  Нали така, или нещо бъркам?

 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Дяволът чете евангелието както трябва, а останалите кой както може. А някои го чета срещу заплащане.
  Дали Украйна е искала или не е искала да се присъедини към ЕС или ЕАС е проблем на украинците и щеше да си е само техен проблем, ако не се бяха намесили едни блуждаещи 5 млд долара. Доста пари са, няма как да се скрият, така че не се и опитвайте. Що се отнася до падането на комунизма, там вече не бяха 5 млд, а поне 500 трлн. Никога не съм бил комунист, никога не съм харесвал комунизма, но всъщност войната срещу комунизма беше за да наложат САЩ своя имперски модел и да владеят планетата. Затова и след падането на комунизма светът стана още по-лош.

 97. 97 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#26] от "aleko":

  Супер.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 98. 98 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сбъркан е разказът на Калин Янакиев. От негова гледна точка това е оправдано, нали все пак за такива писания добре му заплащат.

 99. 99 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Колкото и пространно да пише авторът, Русия наистина е нападната от САЩ при колебливата подръжка на страните от ЕС.
  Както бе нападната и в 2008 от Наакашвили....
  По същество това е поредния Drang nach Osten..... може би 50-ти в последните 800 години история .....
  Но за разлика от Югославия в 90-те, Русия в 2015 може да ошамари прилично нападателите, те ти и проблемите днес... както за нападатели и помощници, така и за народа на Украйна... последното за съжаление......
  Не че не съжалявам и за народа на Сирия, Ирак, Египет, Либия.... допишете каквото се сетите, но това е положението....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 100. 100 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#85:"vesolr"]Как ще не продават оръжие на Тайван, танкове, артилерия, самолети - всичко е основно от САЩ. [/quote]

  Малко и в редуцирани количества. Достатъчно да кажат, че защитават Тайван, недостатъчно за да може Тайван да се защити. Стари самолети, танкове от времето на Виетнамската война, няколко кораба от края на 70-те...Тайван от години моли да му предоставят по-модерния вариант на Ф-16 Ц/Д Блок, САЩ отказват защото не искат да дразнят Пекин. И така.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK