Този паметник ме обижда

Една от фигурите на паметника пред НДК

© Надежда Чипева, Капитал

Една от фигурите на паметника пред НДКАрхитектурната група WhATA обяви за "градски бъг на годината" решението на общината в София да демонтира паметника пред НДК - победителите в годишните награди бяха обявени на 18 февруари.


По темата "Дневник" публикува изказването на проф. Александър Кьосев на дискусията в "Червената къща" в края на януари за паметниците от времето на социалистическия режим и конкретно за "13 века България" пред НДК в София. Дискусията беше представена в портала "Култура". Текстът се препечатва със съгласието на проф. Кьосев. Заглавието е на "Дневник"


Дебатът в общественото пространство се втвърди, позициите се встрастиха до крайност и никой вече никого не слуша. Трябваше малко по-рано да се проведе тази дискусия, тогава тя щеше да има просветна функция. Сега е закъсняла и в някакъв смисъл крета след събитията. Все пак ако е дискусия, би следвало поне минимално да проясни някои неща.
Понеже и аз като останалите участници съм софиянец, участвам в събитията и съм не просто експерт, искам първо да кажа своето чисто субективно и гражданско мнение, а после ще говоря като експерт. Ще се опитам моето лично и субективно мнение да не влияе чак толкова върху това, което ще кажа като културолог.


Този паметник ме обижда още от момента на появата си.


Още когато той се появи, аз го намразих от сърце


И не само аз, много хора, не казвам всички. Не можех да го търпя. Когато чух, че той е наречен от софийското население "седмоъгълен пето еди си какво", се зарадвах искрено и употребявах тази фраза през целия си живот. Когато виждах, че той се разрушава, се радвах. И продължавам да мисля по този начин. Даже смятам, че той в момента, такъв какъвто е, би могъл и да остане и ще бъде паметник на нещо друго, на самото разрушение. Тоест аз съм страстно на едната позиция, не го крия. И се оказва, че над 70% от софиянци са също на тази позиция. Това е моето лично и гражданско мнение, радвам се, че то съвпада с мнението на толкова много други софиянци.


Вече като културолог наблюдавам формата на дискусията и смея да ви кажа, че тя е странна.


Защо е странна дискусията?


Защото това е една експертна и институционална дискусия. За други паметници се водят истински граждански дискусии, има истински символни войни, най-обикновени хора се палят. Когато някой боядиса Паметника на съветската армия, там не отива просто Русия или руската държава, а се изсипват един бюлюк хора, които по своя воля го изчистват, протестират, страдат…. и въобще участват. Когато дойде 24-ти май, децата отиват на паметника на Кирил и Методий и носят цветя. Когато има рожден ден и годишнина от смъртта на Левски, има поклонение пред паметника на Левски, има националистически сблъсъци около него. Тоест има граждански живот около тези паметници, те вълнуват жителите на града.


Около паметника "1300" съвсем очевидно няма граждански живот.


Той е мъртъв паметник от самото начало


Той никога не е бил паметник. Самият факт, че ние защитаваме този паметник с експертни аргументи е сбъркан подход. Не е възможно експерти да решават въпроса за нещо, което стои в центъра на София. Решават го всички, жителите на града. Експертите изпълняват волята на гражданите, а не обратното. Експертите имат прерогативи, но някой им ги дава, те не решават сами. Те изпълняват онова, което суверенът иска. А какво иска суверенът е малко сложно да се каже. Вярно е, че социологическите анкети, колкото и добре да са направени, невинаги изразяват мнението му. Но идват някакви институции – Министерството на културата, експерти, специалисти, Съюза на художниците… Експертите се намесват и казват на хората какво да мислят. За какво се борят тия експерти? За какво се борят тия институции? Може би се борят за гилдийни интереси. Във всеки случай не слушат гласа на суверена – както би трябвало да правят.


Тук бяха изказани доста тези. Аз искам да ги разгледам – с някои съм съгласен, с други не съм съгласен и ще кажа своите контратези. Първа теза – всеки паметник носи в себе си памет. Невярна теза. Подвеждаща и невярна. Има паметници, които наистина носят памет, те са места на паметта, както се казва. Има и други паметници, които се опитват да носят памет, имитират такова нещо, но не могат да го направят. Това е и този случай.


За какво е памет този паметник?


Какво помни? 1300 години България? С тези героико-страдалчески форми, съпроводени с неоекспресионизъм и абсурдни надписи, които обиждат всеки езиков усет? С тази претрупаност с претенциозни словесни форми, дошли от "българската традиция"? Ако този паметник помни нещо наистина, то е естетиката и социалната и институционална среда от времето на Людмила Живкова, фалшива и изсмукана от пръстите. Искаме ли го в центъра на София? Той не помни това, за което твърди, че помни. Не помни 1300 години България. Ако беше паметник на българското, щеше да изглежда иначе, по-скромно, нямаше да изглежда по този префърцунен еректирал начин, накичен с буламач от символи.


Втора теза – не се разрушават никога паметници. Невярна теза. Ако започна да давам примери…


И невинаги разрушаването на паметник е вандалство


Очевидно разрушаването на фашистки и сталинистки паметници не е вандалство. Очевидно отстраняването на Ленин от центъра на София не беше вандалство. Историята е диалектика на памет и забрава. Има едно прекрасно съчинение на Ницше, казва се "За ползата и вредата от историята за живота". Там ще прочетете какви са критиките на Ницше към т. нар. монументална история. Във всичко това има философски въпроси, не е добре те да бъдат подминавани с клишета, представящи се като аргументи.


Трето, казва се, че едно такова художествено произведение като този паметник е структурно-архитектурен и урбанистичен комплекс и всяко негово нарушаване ще доведе до нарушаване на произведението. Вярно. Какво от това обаче? Архитектурно-урбанистичният скулптурен комплекс се намира на публично място. Публичното място е собственост на гражданите. Преди всичко се изисква гражданите да дадат съгласие какъвто и да е комплекс да бъде поставен там и едва след това художници, скулптори, архитекти имат право да правят такива неща. Ако гражданите не искат там да има архитектурно-скулптурен комплекс, той не трябва да бъде там. Аз не знам дали искам да възстановявам плочите, защото всяко възстановяване за мен е леко изкуствено, но това е друга и дълга тема. Достатъчно ясен противник съм на паметника, за да си търся други аргументи.


Четвърта теза – истинските произведения на изкуството просъществуват през времето, те, както се казва, са съвременници на всички епохи и се пълнят с ново и ново съдържание, ще дойдат нови потомци и ще ги видят по нов начин, по някакъв начин ще преоткрият паметта и т. н. Слава Богу, че тук, на дискусията в Червената къща, не се появи аргументът за пирамидите, който обикновено се изтъква в подобни случаи. Това е вярно, само че то е вярно за класическите произведения на изкуството. Тоест


само класическите произведения на изкуството оцеляват


по този начин, не всяка измишльотина. Милиони други добри, не толкова добри или просто ужасни произведения на изкуството се загубват, разрушават се, разпадат се и изчезват. И за това никой не съжалява, защото загуба няма – те не са шедьоври, не са класически произведения на изкуството. А класическо произведение на изкуството, повярвайте ми, не се става с експертно решение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  колко такива паметници имаме които обиждат. Най-доброто време е сега този да даде началото на поредицата от премахнати паметници.

 3. 3 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Събаряй!

  Писна ни от седмоъгълни #@#% - то в Народното събрание, то из министерства и къде ли не....

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Самото име "13 века България" е глупаво и невярно, защото България е много по-стара. Прилича на стария герб-некролог с две крайни дати: 681-1944г...

 5. 5 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Прав е авторът. В крайна сметка архитектурата и околната среда се правят за хората, които ги обитават. Щом хората не го харесват, никакви технически и експертни оценки нямат никакво значение.

 6. 6 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Този паметник беше НАСИЛА наложен на София. В мрачните времена на комуноидния терор, без да бъде питан никой, без да се съобрази с околните пространства, без да бъде направена проста сметка за разходите… беше изакана таз грозотия. Сега комуноидите защитават разпадащия се екскремент, защото и това е символ на тяхното време. Защото всичко, което построиха и направиха, се оказа зле замислена грозотия или ялова простотия. Ще бъдат запомнени с кратките думички: зли, прости, тъпи…

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Само не се мяркай пред очите на Нешка! )))

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":
  Какво ѝ е на темата, освен, че е актуална?
  И ще е актуална, докато многоъгълния незнамквоси, МОЧА и други тоталитарни излияния загрозяват градската среда и са заплаха за минувачите. Освен това са и заплаха за възпитанието на децата.
  И защо архитектът не е осъден да си отремонтира купчината желязо или да заплати за премахването ѝ?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Аз искам да попитам червените апологети на "културното източване" по времето на Людмила/ кръгът Св.Русев/, а и "архитектите" , които обслужват червения култ-
  - Уважаеми Другари, колко пъти поднесохте цветя или се поклонихте на тоя паметник? Защото аз нещо не помня да сте се поклонили- 1300 години България. Нали е велик паметника, нали е безподобно невероятен. Защо не го ползвате?

 10. 10 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1605 Неутрално
 11. 11 Профил на уanme
  уanme
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#3:"tily_lily"]Събаряй! [/quote]
  Съгласен

 12. 12 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Аман от обидчиви!
  Че е грозен, паметника - грозен е. Ама чак пък да обижда някого... станахте бетер мусулманите, дето все нещо ги сърди, дразни или обижда.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Съгласявам се с автора.
  Събаряй и на скрап.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Много добре защитена теза от Ал.Кьосев. Лична и емоционална, както следва да е всяка обществено-значима теза. Все пак се надявам, във възмущението си да не разстреля някой експертен състав.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на Arya Stark
  Arya Stark
  Рейтинг: 684 Весело

  Ми и мен не ме е обиждал, бях малка, играла съм си в градинката, дори не съм знаела за премахнатите войнишки плочи. Обаче сега знам, а паметникът е грозен, заплашителен, опасен и очевидно натрапен - затова - ВЪН!

  "Winter is Coming"
 16. 16 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 596 Неутрално

  [quote#12:"Barcelina #Je suis la libertad"]чак пък да обижда някого... станахте бетер мусулманите, дето все нещо ги сърди, дразни или обижда. [/quote]
  Ми не, не е като мюсюлманите. Съвсем друго е.
  Защото не са тръгнали да трепат автора, макар да са засегнати. Вместо да го ликвидират физически, опонират му с писано слово.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 17. 17 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Депутат 241 - Майдан в Москве'2015":

  Съгласен съм, че паметникът е безумно грозен и трябва да се разкара и съм писал сигурно десет поста за това. Просто това вече става "изсмукване от пръстите" - тема, по която всичко е било казано, както това "На кого е Европа" дето имаше 10 обяснения и контра-пояснения. Смятам, че диалогът за тая грозотия трябва отдавна да е приключил и да се премине към разкарване.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 18. 18 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 458 Весело

  Те половин Азия имат мумия в центъра на столицата и не ги обижда, те за един архитектурен шедьовър ми мрънкат

 19. 19 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Борбата с паметници е присъща на злочестите народи, втренчили се в миналото.

 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  Паметниците на червената чума повече ме обиждат.

 21. 21 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  До коментар [#12] от "Barcelina #Je suis la libertad":
  Не виждам ли тук обиди на религиозна основа?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Този паметник може да е обида само спрямо добрия вкус и чувството за естетика, но не това има предвид "обидчивия" автор.
  Иначе, най-добре е да бъде премахнат и мястото да бъде възстановено в стария си вид, с плочите с имената на загиналите. Бях видял проект в този смисъл, който ми беше допаднал.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 23. 23 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Весело

  Презентирайте паметника във Факултета, в Западнософииския факултет....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#1] от "civis_eu_sum":

  " " Дневник ", ебаси лешоядите сте с тая тема за паметника "


  Напротив, " Дневник " правилно поддържа темата за този т. н. паметнтк,но моля да се започне дискусия и за МОЧА,по друг начин не мога да го нарека . Не съм от София,но,ако е нужно ще изпратя € 100 за да се премахне отвратителната гледка,свидетелстваща за наложената ни силом БКП на власт с помоща на тази армия,чиито паметник днес мразят,презират и ненавиждат поне 85% софиянци !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това не е паметник, а зловещ спомен за комунистическия режим.
  И двата никой не ги иска. Махай.

 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#21:"Депутат 241 - Майдан в Москве'2015"]Не виждам ли тук обиди на религиозна основа? [/quote]

  Къде съм казала, че е такава? Писах, че по тънкообидчивост, автора наподобява мюсюлманите.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Първо трябва да се почне с МОЧА. Тотемът на мракобесието. Стои ли там нищо няма да помръдне засвета, Колкото примерно изключително симпатичният ми Радан Кънев да твърди, че алфата и омегата на промените е правосъдната реформа. Махаш МОЧА и пускаш на воля свободният дух на българина. Казваш му. Нямаш повече никакво извинение да не участваш пълноценно в евроатлантическият избор на България.
  И за това всички в събота, 21.02, 11, 00 часа пред президентството. Да на ЕС и НАТО. Не на евроазия.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Пеметника наистина грози София и за 10 Баце във СО нищо не се случва ! Друг е въпроса ,че като няма за какво да се дъвче се започва пак с паметниците и за благинките когато сме били съюзници с Хитлер!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  ////Този паметник ме обижда////
  Моча е НАЙ-ОБИДНИЯ от паметниците, защото е обозначение, че страната ни е колония на азиатска сатрапия.
  Не като материален обект, а като продължаващи усилия на сатрапията да ни натрапва неговата недосегаемост.
  Композицията пред НДК пък е НАЙ-БЕЗОБИДНАТА, защото е напълно безсмислена, няма внушение, няма послание.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 30. 30 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Само с едно не съм съгласен с професор Кьосев - че само 70% от софиянци не харесвали тази грозотия, наречена "Паметник". Никой не го харесва, включително и защитниците му. Те се борят срещу идеята да се махне нещо от времето на "незабравимата Людмила", както я наричат. Иначе съм сигурен, че не го харесват, с изключение на автора, а и за него не съм сигурен.

 31. 31 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Тези думи , всичко това което е казано от автора проф.Ал.Кьосев са най-добре и точно казани - защо трябва да се премахне тоЙзи ""паметник"", който НЕ е паметник !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 32. 32 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1303 Разстроено

  В Берлин има сгради, оставени във вида си, в който са били след превземането му по време на ВСВ, в Хирошима има също така запазени сгради във вида, в който са били след атомната бомба, за да напомнят на идните поколения за онова, което е било. Защо да не оставим този паметник за поколенията като символ на разрушена България????

 33. 33 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1416 Весело

  Много добра теза на автора!

  Истинското изкуство е жива част от човешката култура и времето най-добре отсява зърното от плявата. Няма смисъл да се спори ''кое е истинско'' и кое не е. В крайна сметка по времето на Бетовен и Моцарт е имало стотици композитори. Ван Гог е бил съвършенно неизвестен. Времето измива суетата на времето и до нас достигат онези бисери за които си заслужава да се говори.

  Същото е и с паметниците! Защо никой не иска да бута паметниците на Васил Левски и не ги маца и рисува? Болезнен въпрос за сериозен процент от населението ни за което първа радост не е да се наричат българчета!

 34. 34 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#23] от "the_flea":


  [quote#23:"the_flea"]Презентирайте паметника във Факултета, в Западнософииския факултет.... [/quote]
  Преди много години , до като в София бе и ветеринарния институт преди преместването му в Ст.Загора , по диагонал на маалата през жп прелеза към Суходол -=- там наистина имаше ФАКУЛТЕТ Там бяха фермите за животните и лабораториите на Вет.института , както и къщички в които живееха работниците обслужващи този филиал на Вет.института.
  Та от там му и идва името на циганския квартал , който по онова време нямаше и 20 къщи

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 35. 35 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#17] от "civis_eu_sum":

  То и диалога за комунизма и осъждането му трябваше да е приключил и нямаше да се спори колко е "било хубаво" (по опашките). Но в България за всичко по-така се избягва и диалог и решение на въпросите, че е по-лесно...

  www.soundcloud.com/x2805
 36. 36 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 781 Неутрално

  [quote#26:"Barcelina #Je suis la libertad"]Писах, че по тънкообидчивост, автора наподобява мюсюлманите. [/quote]

  Всеки има право да се обижда от каквото/когото и да било, независимо от това дали е мюсюлманин. Но обидата по същността си е субектива. Всъщност, никой не може да те обиди - трябва ти да се обидиш от нещо направено/казано от някой друг. Значи не може да има такова нещо като "право да да не бъдеш обиждан". Значи, когато живееш с други хора, е нормално да се обиждаш на този или оня и на това или онова от време на време. Какъв е проблемът?

 37. 37 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#28:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]се започва пак с паметниците и за благинките когато сме били съюзници с Хитлер! [/quote]

  Умнико, Мемориалът е завършен през 1934 г., не знам дали знаеш, но тогава никой все още не е бил съюзник на Хитлер. Авторът на този Мемориал е проф. Александър Обретенов - стар член на БКП - през 1932 е пълномощник и член на ОК на партията в София, Бургас и Русе и преминава в нелегалност през 1941-а. Не се изказвай неподготвен.

 38. 38 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ВСИЧКИ паметници на руснаци и руско/съветската армия в България са обида за нас българите!!!!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 39. 39 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  А паметникът на съветската армия, КОГА???

  Fail with honour then succeed by fraud
 40. 40 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Много добре казано. Но е време да се пристъпи от приказки към действия - да се демонитират частите, които могат да бъдат запазени и пренесени на подходящо място, а останалият железобетон - на скрап.

 41. 41 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "moriarti":

  В мрачните комуноидни времена терорът се налагаше от София, тъй че нема нужда да се прайте на жертви. Аз мисля, че паметника е подходящ за тази част на София - да не се събаря!

 42. 42 Профил на Добри Караджов
  Добри Караджов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да бъдете една идея по-обективни е добре да пуснете и другите мнения изказани на дискусията в Червената къща.

  "All the world’s a stage, and all the men and women merely players." Shakespeare
 43. 43 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Съгласен съм, че това чудо е грозотия страшна и нелепа. Но все пак давам и друго мнение, което според мен заслужава внимание (Никола Михов, Култура):

  Ако превърнем голямото говорене срещу паметника „1300 години България” в ключови думи, ще получим: грозен, опасен и комунистически. На този фон решението на общината да го разруши изглежда логично, дори можем да я оприличим на добра фея, която с едно движение ще реабилитира няколко поколения, живели под тъмната сянка на миналото. Зад доводите на разрушителите обаче се крие същата тази сянка, примесена с жажда за реванш и гузна съвест. Прозира усещането, че вървим назад във времето, към първите години на прехода, когато обществото се делеше на комунисти и антикомунисти.
  В България има над 100 монумента от времето на комунизма. Много от тях са построени на места, на които преди това е имало други паметници или свидетелства за исторически събития. Трябва ли да ги разрушим, за да възстановим паметта? Монументът „1300 години България” наистина е построен на мястото на паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк, но те са разрушени заради строежа на НДК заедно с намиращия се там казармен комплекс. Премахнати са без нито едно официално възражение, без да се потърси вариант да се включат в паметника „1300 години България”, просто защото по онова време паметта на загиналите в Балканските войни не е на дневен ред. Такава е била „политическата обстановка“. Днес обстановката е друга, а ролите са разменени. Всеки, който тогава си е мълчал, вече може да се опълчи срещу някой паметник, а разрушителите от близкото минало да се обявят за пазители на историята.
  Разбира се, в решението на Общинския съвет е посочено, че паметникът ще бъде само „преместен“, а не разрушен. Пропуснат е фактът, че преместени могат да бъдат само скулптурните композиции, но не и бетонното тяло. Те обаче са проектирани за него и не може просто да бъдат струпани на друго място. Основният коз на общината е, че паметникът е грозен и повечето хора не го харесват. В подкрепа на това твърдение бяха обявени резултатите от „представително“ допитване сред цели 400 жители на столицата. Според него, 72% искат паметникът да бъде разрушен. От тях 43% предпочитат на негово място да има парк, 29% искат да се издигне друг паметник, а 25% настояват сегашният паметник да се запази и реставрира.
  Красотата е относително понятие. Интересно дали паметникът щеше да буди такова отрицание, ако, вместо на архитектурата и смелите геометрични форми, авторите бяха заложили на класическия наративен подход? По-красив ли е символът на София – малка фигура без очи, забучена на кол, като контрапункт на петолъчката от партийния дом. Риторичен е и въпросът защо грозните сгради от близкото минало са по-грозни от грозните сгради на съвремието и какво ще остане от София, ако разрушим всичко грозно.
  Негативната нагласа срещу паметника „1300 години България” се дължи най-вече на окаяното му състояние, за което, както обикновено, виновни няма. До преструктурирането на държавата през 1990 г. монументът се води към Комитета за култура, а след това остава безстопанствен в продължение на 20 години. Столична община започва да го „стопанисва“ през 2006 г., а след това периодично обявява различни взаимно изключващи се варианти за неговото бъдеще. Обединяващият мотив е, че паметникът е опасен, което не е потвърдено с техническа експертиза. В документите за пропуските при строителството почти всички посочени нередности са във външната облицовка на монумента, която вече е демонтирана. Според мнения на архитекти, в сегашния си вид бетонната конструкция може да издържи поне още сто години. Самата община на два пъти ремонтира паметника, за да го обезопаси, но пропуска да съобщи каква сума е събрана от билбордовете, които го покриваха за повече от една година. По същия начин, както сега, пропуска да обяви колко ще струват преместването на фигурите и разрушаването на паметника.
  Не е ясно и колко ще струва новият войнишки мемориал, нито откъде ще дойде финансирането, но по всичко личи, че това ще бъде поредният паметник, построен без конкурс. Самата формулировка на инициативата "за възстановяване на паметника на загиналите от Първи и Шести пехотен полк" е доста подвеждаща, защото мемориалните плочи не са били самостоятелен паметник, а по-скоро архитектурни елементи върху външните стени на казармените сгради. Авторите на кампанията настояват мемориалният комплекс да бъде възстановен в автентичния му вид. В същото време, в представения проект липсват единствените запазени автентични елементи от мемориала - металните плочи с имената на загиналите. За да се възстанови мемориалът в първоначалния му вид, трябва около него отново да се построят и казармените сгради. Иначе това ще бъде напълно нов паметник от нови материали. На старото си място, но в коренно различна среда - парка около НДК, която няма нищо общо със стила на паметните плочи дори в новия им остъклен вариант, който пък от своя страна сериозно се разминава с оригинала.
  Въпреки създалото се впечатление, идеята за възстановяване на мемориала на загиналите от Първи и Шести пехотен полк не датира от днес. Първият идеен проект е разработен още в края на 80-те години от арх. Атанас Агура. През 2000 г., по инициатива на Сдружението за възстановяване на войнишките паметници и Съюза на царските офицери, е разработен нов проект. Общината го одобрява и отпуска парцел в парка между хотел „Хилтън” и София Сити Център. Направена е дори първа копка, а мястото е отбелязано с гранитна плоча с надпис: "На това място ще бъде издигнат паметник на загиналите от Първи и Шести пехотен полк от Първа софийска желязна дивизия". Пари за паметника обаче така и не се намират. Идеята за възстановяването на мемориала заслужава уважение, както и паметта на загиналите във войните. Въпреки това, остава въпросът защо инициативата не срещна широка подкрепа, докато в нея не беше заложено разрушаването на паметника пред НДК. Защо досега Столична община не помогна за построяването на мемориала, а в края на 2014 г. изведнъж подкрепи идеята, както преди това подкрепяше и Валентин Старчев в опитите му да ревизира творбата си.
  Когато решава съдбата на паметника „1300 години България”, общината се вслушва в народния глас, но когато става въпрос за преустройството на „Витошка”, кръговото на Лъвов мост и другите безумия в градската среда, всичко минава набързо, без анкети и социологически проучвания, без да се вземат под внимание критиките в професионалните среди и социалните мрежи. Същото е положението и с паметниците на знайни и незнайни „герои”, които никнат като гъби по градинките на София. Днес всеки, който събере инициативен комитет и малко пари, може да построи паметник.
  Излиза, че нищо не се е променило. Неслучайно и в съдбите на двата паметника има доста съвпадения. Мемориалът на Първи и Шести полк е пострадал при бомбардировките над София, а след това, вместо да бъде възстановен, е оставен да се руши в продължение на 30 години. Когато започва строежът на НДК, другарите го доразрушават, защото го „заварват“ в окаяно състояние. Все пак, запазват табелите с имената на загиналите, като ги потулват във Военноисторическия музей. По същия начин днес общината планира да запази фигурите на Старчев, като ги струпа в музея на София. По онова време авторът на мемориалните плочи Александър Обретенов е жив и дори ръководи Института по изобразителни изкуства към БАН. Въпреки това, никой не го пита, когато разрушават мемориала. Днес има Закон за авторското право, но общината твърди, че може да се разпорежда с паметника „1300 години България”, без да се съобразява с мнението на автора. Като основание за това се посочва, че монументът няма Акт 16, нито статут на художествено произведение и съответно - не е защитен от закона.
  С разрушаването на паметника „1300 години България” кметът на София и нейният екип ще запишат имената си в историята до това на Евгени Бакърджиев, за който едва ли някой щеше да си спомня, ако не беше взривил мавзолея. В историята ще остане и лафът за „триизмерното Пикасо“, който се роди в суматохата след дългоочакваното решение на общинския съвет.
  Борбата с режима започна едва когато него вече го нямаше, затова продължава и до днес. Комунизмът сега е лесен враг, с който се оправдава омразата и разрушаването на паметта. Аз съм израснал след 1989-а и не се идентифицирам с тази елементарна тактика за справяне с миналото. Паметникът „1300 години България” не принадлежи само на двата враждуващи лагера, но и на хората, които идват след тях. Ние сме трето поколение, за което паметниците са като следи от изчезнал динозавър, които всеки може да интерпретира за себе си. Те отдавна вече са изпели идеологическата си песен и трябва да бъдат запазени точно като противоречиви символи на режима и обществото, което ги е създало.

 44. 44 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#34] от "Чардо":

  ПознаваХ района.... служих в Суходол...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 45. 45 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  "Този паметник ме обижда още от момента на появата си.
  Още когато той се появи, аз го намразих от сърце
  И не само аз, много хора, не казвам всички. Не можех да го търпя. Когато чух, че той е наречен от софийското население "седмоъгълен пето еди си какво", се зарадвах искрено и употребявах тази фраза през целия си живот."
  Тоя бутор е ярко олицетворение на презрелия соц и псевдоизкуството на номенклатурните"творци".За скрап!
  И да се върнат паметните плочи на истинските герой,загинали за България.

 46. 46 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Гневно

  До коментар [#43] от "Псако Дженифъров, говорител":

  Стига приказки!
  Баста!
  Общината да почисти!

 47. 47 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#44] от "the_flea":


  [quote#44:"the_flea"] служих в Суходол... [/quote]
  Суходолската бригада !
  Коя година си бил ?
  Аз бях от 29.10.1966-та до 20.09.1968-ма Уволниха ме по-рано че ме приеха за студент в МЕИ.
  Но пък историята за този факултет я знам от преди казармата , че имах едно гадже Елисавета , на която баща й работеше като шофьор към фермите и живееха в една от къщичките

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 48. 48 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#43] от "Псако Дженифъров, говорител":

  Най-важната особеност на '1300 години', освен че е 'грозен, опасен и комунистически' е - САМОРАЗПАДАщ СЕ. От самата си поява се саморазрушава и е крайно време да му се помогне и да се сложи край на агонията му.

 49. 49 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#47] от "Чардо":

  Мноооого след теб....85-86

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Нещата имат градация.

  Паметникът на Старчев ми е ПРОТИВЕН, защото от него лъха селяндурска декоративност.

  Но паментикът на червената армия ми е ОМРАЗЕН.

  Ако трябваше да избирам, щях да оставя Старчевия да си стои (той и без това след още някоя година ще се разпадне от само себе си) и моментално щях да бутна другия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#46:"Един препатил"]Стига приказки!
  Баста!
  Общината да почисти!
  [/quote]
  Е защо стига приказки? Човекът обяснява какво се крие зад фразата "възстановяване на войнишките паметни плочи в автентичен вид" - струва си да се прочете. Задава и съвсем резонния въпрос защо общината претупва важни проекти, без да се интересува от мнението на професионалистите и на обществеността, а за други проекти наостря уши, за да чуе какво ще каже "гражданското общество". А за "символа на София" е абсолютно прав - т.нар. св. София на Чапкънов да не би да е по-малко грозна от творението на Старчев? Хем св. София (светата мъченица София, на която градът София НЕ Е кръстен, но тъпо и упорито Денят на града София продължава да се чества на 17-ти септември - ден на тая мъченица с трите дъщери), хем богинята Нике, хем някаква сова там разперила крила, колкото да напомни, че "София" значи "Божия Премъдрост". И това смешно чучело с щръкнали зърна и избодени очи е набедено за "символ на София" и чучнато на кол, да се гледа отдалече - срам и позор! Без конкурс, просто с решение на общинския съвет. Бам - на ви символ, столичани. Безумието на Старчев ще падне, ама каката на кола май ще "краси" столицата вечно.

 52. 52 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 741 Неутрално

  За да усвоят ''едни'' пари, или да налеят в джоба на някой ''заслужил'' или ''народен'' художник други, комуноидните водачи осеяха майковината с подобни, нищо незначещи, далеч от изкуството купища камък, желязо и мрамор. И всички соцреалистични произведения на соцреалистичното изкуство третираха темата на болшевишката битка срещу нормалността. Нямаше село или градче в центъра, на което да не извисява някой партизанин. Но връх на нихилизма ни е търпението, овчедушието и безразличието с което приемаме МОЧА да ''украсява'' столицата.

 53. 53 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#51:"Псако Дженифъров, говорител"]т.нар. св. София на Чапкънов да не би да е по-малко грозна от творението на Старчев? [/quote]

  Но за сметка на това е напълно подходяща като символ на новите софиянци.

 54. 54 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#17] от "civis_eu_sum":

  Апелите за премахване на паментника не могат да забавят премахването му. Може да нямат влияние, може да го ускорят, но в никакъв случай няма да го забавят. Така че, обяснението ти, че едва ли не диалогът по някакъв начин е вреден, от една страна, и че искаш да демонтират паметника, от друга, нещо ми изглежда неискрено и парадоксално. Ще да има някаква скрита мотивация за пореден път да апострофираш, ми се струва А пък и в крайна сметка, това е интернет пространство - не вярвам чак толкова да ти е жал за похабаването му. Интернет пространство дал господ. Като не ти се чете за паметника - не чети. Ама ти да си кажеш де. Мдаа.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  [quote#50:"Norman Granz"]Нещата имат градация. [/quote]

  Съгласен съм, но нека я спазваме:
  - Почистваме пред НДК, защото там паметник вече няма.
  - Премахваме онзи гражданин, който ни раз-махва юмрук на възвишението в Борисовата градина и който някои наричат "Братска моги-ла", защото той е една фалшификация - там ни-кой не е погребан и никой в България преди 1944 г. не е имал автомат "Шпагин".
  - Премахваме паметникът на Съветската армия, защото той не обединява, а разделя българи от българи и българи от руснаци и най-големият срам ще бъде да дочакаме един ден да бъде пре-махнат по искане на Русия.

 56. 56 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Този паметник ме обижда още от момента на появата си.

  Още когато той се появи, аз го намразих от сърце

  И не само аз, много хора, не казвам всички. Не можех да го търпя. Когато чух, че той е наречен от софийското население "седмоъгълен пето еди си какво", се зарадвах искрено и употребявах тази фраза през целия си живот. Когато виждах, че той се разрушава, се радвах. И продължавам да мисля по този начин. Даже смятам, че той в момента, такъв какъвто е, би могъл и да остане и ще бъде паметник на нещо друго, на самото разрушение. Тоест аз съм страстно на едната позиция, не го крия. И се оказва, че над 70% от софиянци са също на тази позиция. Това е моето лично и гражданско мнение, радвам се, че то съвпада с мнението на толкова много други софиянци."


  Няма, какво да добавя!

  haokarapora
 57. 57 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Този паметник ме обижда още от момента на появата си.

  Още когато той се появи, аз го намразих от сърце

  И не само аз, много хора, не казвам всички. Не можех да го търпя. Когато чух, че той е наречен от софийското население "седмоъгълен пето еди си какво", се зарадвах искрено и употребявах тази фраза през целия си живот. Когато виждах, че той се разрушава, се радвах. И продължавам да мисля по този начин. Даже смятам, че той в момента, такъв какъвто е, би могъл и да остане и ще бъде паметник на нещо друго, на самото разрушение. Тоест аз съм страстно на едната позиция, не го крия. И се оказва, че над 70% от софиянци са също на тази позиция. Това е моето лично и гражданско мнение, радвам се, че то съвпада с мнението на толкова много други софиянци."


  Няма, какво да добавя!

  haokarapora
 58. 58 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Седмоъгълният... трябва да бъде махнат, без повече да се изсилва някаква дискусия.
  По въпроса за МОЧА:Не само той, но и всички паметници с които е нацапана Родината, символизиращи окупацията от комунистическия,терористичен Съветски съюз и позорното раболепие пред империалистическа Русия, трябва да бъдат ПРЕМАХНАТИ - преместени в музей или на бунището, или върнати обратно в Москва. БЪЛГАРИЯ НЕ Е НИТО ЗАДДУНАЙСКАЯ ГУБЕРНИЯ, НИТО ВАСАЛ, НИТО СОБСТВЕНОСТ НА РУСИЯ,А СУВЕРЕННА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА!

 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Колеги, не съм от София но искрено призовавам софиянци - Махнете го това ... седмоъгълното!
  Ако са запазени там да си отидат войнишките плочи. Те са паметта!

  Махнем ли това започваме да работим за махане на нелепите паметници на "освободителите"! Тези дето размахват шпагини над главите ни, за да ни напомнят, че а сме мръднали, а са дошли да ни освобождават! Робството да го помним по друг начин!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 60. 60 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Това не е "паметник", а грозна грамада плод на партийна заръка, изпълнена от един архитект, който вместо отдавна да е потънал в земята от срам, наскоро пак написа едни панагерики в защита на "грамадата". Иначе браво на Ал. Кьосев, който накратко е обобщил отношението на мнозинството софиянци към "грамадата".

  Пазете се от доносника vesolr
 61. 61 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  [quote#59:"serafin"]Махнем ли това започваме да работим за махане на нелепите паметници на "освободителите"! Тези дето размахват шпагини над главите ни, за да ни напомнят, че а сме мръднали, а са дошли да ни освобождават! Робството да го помним по друг начин! [/quote]
  И никакви музеи на на социалистическото изкуство! Всички грамади, шпагини, альоши и пр. антибългарски грозотии трябва да последват съдбата на мавзолея на антибългарската мумия.

  Пазете се от доносника vesolr
 62. 62 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Статията е написана сякаш не за ''паметника''(потресаваща грозотия-няма спор),а да се подчертае дебело и многократно,че авторът е софиянец(?) и експерт(?) по паметниците.Сигурно по цял свят има негови паметници.

 63. 63 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#54:"stupid_american"]Така че, обяснението ти, че едва ли не диалогът по някакъв начин е вреден[/quote]

  Това не е диалог, защото няма какво да се диалогизира. Има консенсус това грозилище да се разкара от там. Да не говорим, че имаше 20 материала по темата.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 64. 64 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално
 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  [quote#7:"Р. Дражев"]Само не се мяркай пред очите на Нешка! )))[/quote]
  А Нешка ще посмее ли да се мерне пред очите на Софиянци!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на marij57
  marij57
  Рейтинг: 233 Неутрално

  до Александър Кьосев, а пеметнка на американците бомбардирали София през втрота световна война и разрушили централната част на града и убили стотици граждани, не те ли обижда!?!?!? и защо никой не го коментира...

 67. 67 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#43] от "Псако Дженифъров, говорител":

  ДЖЕНИФЪРОВ, ти наясно ли си, че това не е паметник, а пропаганден изобразителен инструмент, който е насочен поколенията възходящи българи за да подържафалшива символика и изкуствено самочуствие и е по принцип за опаметяване на шизофренични комуно лъжи, каквито са и тези на МОЧА близо до Орлов мост в София.

  ТЕЗИ изобразителни уродства нямат място в пейзажа на столицата ни, измъчена от градоустройствено безпаричие и анормални закони за застрояване, както и от една аномална и нарочно изопачена поръчково представено безобразие.

 68. 68 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#66] от "marij57":

  АМЕРИКАНСКИТЕ бомбардировки са извършени за да създадат зони на влияние, което по-късно се договаря от съюзниците, но България попада в ръцете на една недоразвита икономически държава начело с ДИКТАТОР и САТРАП, който е непознат за европейските норми на поведение, както и на последвалите го съветски управленски политически недоносци и икономически кастрати, изпълнили дните на милиони с див популизъм и безмерни безпрецедентни пропагандни лъжи.

  Цялото, подчертавам изцяло цялото днешно състояние на икономиката на държавата ни се дължи на съветските икономически аномалии и на българските петоколони национални предатели и рускосъветски блюдолизци, вече седемдесета година подред.

 69. 69 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#66] от "marij57":

  Това малко ми напомня за оня виц за руснака, който по време на някакво техническо изложение на въпроса на западен журналист защо представя изработеният часовник като херметически, когато той явно не е, получава отговор: "А вие пък защо биете негрите!..."

 70. 70 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  и аз така само с разликата,
  че мен паметника на Старчев ми харесва.
  Иначе паметника на окупационната
  съветска армия да се маха веднага.
  и един въпрос.
  кой плаща тока за да се осветява този
  паметник. май ние всички. аз не искам да се
  осветява паметник на армия на държава
  хладнокръвно убила сто милиона свои граждани.

 71. 71 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Между другото, когато е била построена Айфеловата кула, гражданите също хич не са я възприемали, до степен, че се е мислело за демонтажа и. Ма тука е лесно, още малко мисли и дискусии и демонтажът ще приключи по естествен път.

 72. 72 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#71] от "usero":

  проблемът даже е малко по-дълбок.
  отказът на държавата да поддържа
  паметника е всъщност абдикация от
  функциите и да стопанисва
  недвижимите си имоти без никакво
  значение каква е художествената му стойност.
  това е символ на отказа на гражданите да
  имат връзка с държавата си.

 73. 73 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Около паметника "1300" съвсем очевидно няма граждански живот".

  как да няма. има. мирише на писоар и на тоалетна чиния, сиреч, софийската публичност се съобщава нещо около него.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 74. 74 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#17:"civis_eu_sum"]"На кого е Европа" дето имаше 10 обяснения и контра-пояснения. [/quote]

  а в крайна сметка е...на Аллах.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 75. 75 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Махнете най-после тая грозотия!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 76. 76 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Това седмоъгълно нещо не трябва да се нарича паметник. То е просто Нещо, което не служи за Нищо.

  Често нови Неща са недолюбвани. Но 34 години стигат, вече на всички е ясно, че тази грозотия не се харесва от огромната част от хората.

  Който си го иска, да си го вземе.

  Д Е М О Н Т А Ж !

  Не съм краен, нека да не се разрушава. На Бузлуджа има място и за него. С Чинията да си споделят спомени от славното минало.


  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  НЯМА друга столица в целия цивилизован Свят,която като главен град на държавата си да подържа в такова състояние подобно безподобие на разруха цели 34 години.

  Никаде другаде в около 250 държави на 5 континента!

 78. 78 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Авторът допуска фундаментална грешка. Петохуйникът не е седмоъгълен, а седмокрил! Във всичко останало е абсолютно прав.

 79. 79 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  И аз съм от 70-те процента софиянци.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 80. 80 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нека не говорим за естетически качества,субективно е-да погледнем като на "нещо"монтирано в градската ни среда.Какво трябва да ни дава това "нещо"? И какво ни дава. От самото начало не се прие;създаваше и продължава да извиква остри спорове.Е?! Там ли му е мястото на такова "нещо".Творбата не е в ателието на автора,в центъра на града е.То е собственост на всички софиянци.Мнозинството не го желае.Трябва ли още да се тровим в спорове.

 81. 81 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#61] от "GreenEyes":

  Аз ще отида и по-далеч-"оня с коня".Като монументално изкуство друго такова няма в България,не оспорвам и милиметър художествени качества.НО ! Самодържец на чужда държава,на кон, в чужда униформа,със сабя да се изивсява срещу храма(какъвто трябва да бъде)на Българската демокрация е недопустимо!Или паметникът да се премести или НС.Тази конфигурация е най-тежка обида за България.

 82. 82 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 596 Неутрално

  За обиждане - обижда.

  Но един друг паметник - МОЧА - не само обижда, той тъпче българското национално достойнство. За него професорът оглушително мълчи.

 83. 83 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1473 Весело

  "седмоъгълен пето еди си какво"
  Аз, обаче, го знам като "шестоъгълен пето еди си какво с крило".
  Все пак крилото не е за изпускане.

 84. 84 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 596 Весело

  До коментар [#83] от "Мондиана":

  За да приключим споровете - "шестокрил пето***ник"

 85. 85 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Роден съм и съм израснал близо до този "паметник". Никога не съм го забелязвал и смятал за паметник.

  Вонишките стени обаче си спомням...И като паметници.

  Предвид контурите на НДК те могат да се разположат на кота 3-4 метра на по-ниска площадка - в този край на градината има такава.

 86. 86 Профил на novak2010
  novak2010
  Рейтинг: 515 Весело

  Уважаеми колеги,
  Позволете да погледна на нещата от един малко по-различен ъгъл. Първо - дали това е паметник въобще? Да паметник е! Но не на 1300 г. България, а на саморазрушаващата се глупост. За построяването на целия "велик" комплекс НДК се хвърлиха около 1 млрд. лева във време, когато средната заплата беше около 180 лв. Представете си, че вместо за това "културно величие" тези пари бяха за построяване на магистрали, за развитие на енергетиката - може би сте забравили но от 1982 влезнахме в режим на тока, за развитие на съвременно земеделие, ако щете и за съвременни уурбанистични решения. Та тези пари са равни на съвременни 4 млрд евро. Е ако беше направено така да, ама не беше, причината е в саморазрушаващия се социализъм. Ако това бяха пари, разумно вложени за благосъстоянието на нацията 10 ноември нямаше да се състои. Но ако бяха вложени то "развития социализъм" нямаше да е това което беше, а нещо разумно и полезно, което той не беше.
  Така, че ако този "паметник" остане той няма да е аметник на нищо друго освен на човешката глупост.
  И в това отношение все пак ще бъде уникален паметник

 87. 87 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "moriarti":
  Много добър и пълен коментар,казано ясно и точно.

 88. 88 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#86] от "novak2010":

  +++++++
  Само че не беше само НДК с прословутия "паметник" пред него. А какво да кажем за Асамблеята "Знаме на мира", в която събрахме дечица от цял свят да рисуват по асфалта? Че и едни камбанки имаше. Без да броим "спартакиадата". Страната се срутваше главоломно в пропастта, те си правеха това, което според тях било "култура". Художествено-творческа самодейност... Сега, когато нещата почнаха да си идват по местата, цялата котерия започна да врещи, че не сме били разбирали. Напротив, всичко разбираме и всичко помним.

 89. 89 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 233 Неутрално

  махайте незабавно!! откога чакаме всички... толкова се изписа и изговори.

  И в никакъв случай да не се мести в южния парк или където и да било. Сакън!

  Да бъде унищожен!

 90. 90 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  [quote#55:"Един препатил"]ъгласен съм, но нека я спазваме:
  - Почистваме пред НДК, защото там паметник вече няма.
  - Премахваме онзи гражданин, който ни раз-махва юмрук на възвишението в Борисовата градина и който някои наричат "Братска моги-ла", защото той е една фалшификация - там ни-кой не е погребан и никой в България преди 1944 г. не е имал автомат "Шпагин".
  - Премахваме паметникът на Съветската армия, защото той не обединява, а разделя българи от българи и българи от руснаци и най-големият срам ще бъде да дочакаме един ден да бъде пре-махнат по искане на Русия. [/quote]

  Дотук съм съгласен. Следваща точка: Премахваме паметника на американските летци, загинали при бомбардирането на София и отговорни за убийството на над 3000 мирни граждани ?

 91. 91 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1052 Весело

  Още когато построиха този паметник колегите ми от Архитектурния факултет на ВИАС го наричаха „устремен към бъдещето тротоар“. Все пак доста по-възпитано звучи отколкото просташкото “седмоъгълен ...“

 92. 92 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  [quote#86:"novak2010"]Представете си, че вместо за това "културно величие" тези пари бяха за построяване на магистрали[/quote]
  ------------------------------
  Е, как! Племенният вожд си построи магистрала до родната си колиба в село, до което и с каруца трудно се е стигало, когато България е била нормална държава.

  CONTADOR GRATUITO!
 93. 93 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#4:"palav_nik"]Прилича на стария герб-некролог с две крайни дати: 681-1944г... [/quote]
  ++++Ами то 1944г наистина си е за некролог на страната ни...
  А мен лично ме обижда, дори много повече, "онзи" паметник - срещу СУ!

 94. 94 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Учудвам се колко е водещото разрушителното начало в някои десни. Ето направи се спорен филм и за Левски. Но аз не искам филма да се забрани. Ето, Чапкънов направи и паметник на София, при който символиката е на някаква парантийска проститутка. Не харлесвам тоя паметник, но не искам да се демонтира. А вие все нещо ще премехвате. Може би проблема е в импотентните културни творения които създавате, господа десни? Може би не желаете хората да имат възможността да сравняват... Може би във вас дреме диктатор...

 95. 95 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ужасно грозен е паметникът на Стамболав. Даже обиден към самия диктатор Стамболов. Но не искам да бъда премахнат. Толкова са му естетичните разбирания на скулптора, оскъдни. Както и паметника на ятака Неделко Савов, изобразен с отсечена ръка, така както е загинал. Защо гаврата на убийците следва да се изобрази върху тялото на жертвите - Стамболов и Неделко.
  Наистина културата ни страда от липсата на културни хора и от липсата на културна аудитория. Варварска, дал господ.

 96. 96 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А днес най-добре направете един естетически паметник на 16 милиарда кредит плюс още 8 милиарда. С подробна паметна плоча на героичното дело на властта.
  Може да се добави и плоча с речта на удобния за американските енергийни интереси Мартинчо, че понеже миналата година дефицита при КТБ е 3,7%, тая щял да е 3% (коя ли банка ще фалират па тия?, догодина 2,5%, по-догодина 2%). Понеже били десни. Та питам не е ли хубаво един такъв паметник да се направи, като фалираме като Гърция след 10 години, там някои политици да ги напишат на допълнителна паметна плоча - с хубав калиграфски надпис - строителите на съвременна Бългеуийя

 97. 97 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Любопитно

  самият факт че се водят такива дълги дебати за една грозна ,ненужна и безсмислена руина е страшен абсурд дори за държава като България

 98. 98 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Да кажем, че има хора, които го харесват. Хайде, да видим сега, защо вашето мнение и чувства имат повече значение в сравнение с харесващите паметника. Да има местен референдум

 99. 99 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#19] от "polux":

  [quote#19:"polux"]Борбата с паметници е присъща на злочестите народи, втренчили се в миналото.[/quote]
  Това не е паметник! Паметник се прави за почитане паметта на хора или събития. Този монумент е мизерен опит със съмнителни художествени средства и грандомански похвати да се възвеличае тогава съществуващия социалистически режим.
  Подобни монументи, строени в Берлин за възхвала на хилядолетния Райх са премахнати.

 100. 100 Профил на echooo
  echooo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Напълно съм съгласна с автора!
  Този спор вече стана досаден..
  Да го махат този кич от центъра на София и това е!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK