За остатъците от един паметник и сбърканите хорски мотивации

Поглед към паметника

© Надежда Чипева, Капитал

Поглед към паметникаАрхитектурната група WhATA обяви за "градски бъг на годината" решението на общината в София да демонтира паметника пред НДК - победителите в годишните награди бяха обявени на 18 февруари.


"Дневник" продължава темата с различни гледни точки за съдбата на паметника пред НДК в София. След мнението на културолога проф. Александър Кьосев , публикувано вчера, днес редакцията предлага становището на арх. Виктор Чолаков, поместено в блога му.


Има един особен тип хора, който представлява не малка част от населението на земята и по едно не добро стечение на обстоятелствата, сериозна концентрация на такъв тип хора има по нашите ширини. Хората от този особен тип винаги търсят проблемите, съсредоточават се върху недостатъците и си умират да действат като спирачка на каквито и да било процеси. Или иначе казано - все за нещо ще намери да се начумери. Да недоволничи, да мрънка. Групата на недоволстващите, накратко казано. В България тази група набира все по-голяма популярност и все по-модерно става да имаш "будно гражданско самосъзнание", независимо дали имаш изобщо някакво самосъзнание, да не говорим за аналитична мисъл, подлагаща на критичен анализ информацията, с която медии и тролове заливат населението ежедневно. Не. Достатъчно е да си конформист, присламчил се към демократично-свободомислещите модерни хора, които са против "статуквото", така да се каже, против системата и прочее не особено смислени лозунги.
Интересното е, че общността на недоволстващите не е общност от мързеливци, а е много активна и енергична общност. А това, което ги мотивира е съвсем елементарно: когато някой нещо иска да направи, дори да е с идеална цел, в полза на обществото, то тогава трябва да бъдат намерени недостатъци и нещото да бъде омаскарено, спряно, преустановено и забравено.


Какъвто е и случаят с паметника "1300 години България".


Колко години и години наред това творение на соц културата стоя на разположение на произвола на съдбата и на никой не му пукаше. Е, хайде - пукаше му, но дотолкова, че да сложи ограждения и да смъкне падащите облицовки. А за това, че в средата на столицата зее дупка с грозно парче бетон в нея, никой не го е грижа. Да, грозно е - признават сами на себе си минувачите - и дотам. Никой не обърна внимание, когато писахме по темата преди 4 години. Опитвахме да се свържем с телевизии, да повдигнем въпроса, да разбуним духовете.. Нищо. Никой не се помръдна. Защото ставаше дума за извършване на дейност, а не за спиране на дейност.


Нещо повече - дори когато бе организиран конкурс за бъдещето на паметника, резултатите бяха… да не кажа по-силна дума - предимно нелепи. Просто защото на никой не му се занимава с извършване на дейност. Няма мотивация. Друга бира е обаче, когато ножът вече е опрял до кокала, на някой горе този паметник му е запречил и е решил да го маха. Не е ясно с какви мотиви - дали с користни или общополезни - няма значение. Единственото, което има значение (познайте за коя особена група хора) е това, че някой нещо иска да прави. Как така ще махате паметника.. кои сте вие? - питат загрижени архитекти, художници и прочее хора на изкуството, формиращи едната част от групата на недоволстващите. Откъде накъде ще събаряте паметник, който е предмет на авторското право и то на жив автор? - питат още гражданите с будно самосъзнание.. като разбира се питат и - кои сте вие, че да решавате съдбата на един паметник, който - хубав или лош - е част от нашата история?


И тук веднага се включва другата част от групата, които - като по поръчка, като по уговорка за упражнение по спортни дебати - изнаизскачат отвсякъде и започват да крещят точно обратното. Това е едно парче грозен бетон, казват, той е олицетворение на комунистическия режим, отражение на тщеславието (ще ме прощавате за сложните изрази, но така се изразяват хората с будно гражданско самосъзнание) на политическата върхушка, построен е с робски труд. И прочее. Като по поръчка. Нямаше ги, когато паметникът просто си стоеше грозен и разнебитен там в оная дупка. Не се активизираха, за да предприемат инициатива за премахването му. Активизираха се чак когато някой реши да попречи на събарянето му. За да попречат на него да попречи и разгеле - да бъде разкаран "многокрилият". Това, че на негово място ще има военен паметник, не е важно. А може и нищо да няма. Няма значение - важното е да се пречи на тези, които искат да го запазят.


А междувременно, под повърхността на цялата тази виканица, използвана (опитът доказва това) за отклоняване на вниманието на обществото, един Господ знае какво е прокарала градската управа. Управата не е глупава; на нея й е ясно, че каквото и да прави оттук насетне, винаги ще я следи групата на недоволстващите и при първия удобен случай ще заподскача срещу решенията й, особено ако са непопулярни. Освен ако не им бъде отвлечено вниманието. Хвърлете им един кокал, за да има с какво да се занимават. Така е било и така ще бъде, докато те не престанат да си въобразяват, че са група от хора с будно гражданско самосъзнание. Само когато се събудят от тази заблуда, ще могат да се научат как наистина да бъдат такива, да бъдат полезни с действията си. А не вредни. Не като сега.


Какво се постигна с тези спорове, обиди и разнасяници по медиите? Какво се постигна, като се разбуниха духовете? Ще се събори ли паметникът? Не. Ще се възстанови ли в предишния му вид? Не. Ще остане в този си вид още много дълго време. Благодарение на тях и сбърканите им мотивации.


А какво е личното мнение на един архитект, от който нищо не зависи и само пише статии ли? Този паметник е една творба, носеща специфичен дух на определено време от историята; добра композиция от елементи; въздействащ монумент, подходящ за мястото си. Махнето го и можете да махнете и НДК - по същата логика. Щото ви е соц. Или пък щото е построен с робски труд във времена на финансов колапс. Махнете и пирамидите, те също са построени с робски труд. Разбира се, че е нелепо да се сравнява многокрилият с пирамидите; говорим само за принципа. Та обратно на въпроса - този монумент качествено произведение на изкуството ли е? Да, бил е, някога. Категорично. Сега все още е ли? Не и в този си вид. Категорично. Дали да се събори или да се реставрира? Не знам кое от двете, но поне едно от двете; в никой случай третото - да остане както е в момента.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  Идеята за махане на НДК ... никак не е лоша.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на alteration
  alteration
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ще изкажа мнение по принцип,ако може. Ама много ни е страх от тези булдозери.Булдозерът е полезно и КОНТРОЛИРУЕМО средство.Когато едно нещо е грозно,или нефункционално,или небезопасно,или НЕ СЕ ПРИЕМА ОТ МНОЗИНСТВОТО идва булдозерът.И на същото това място се прави нещо друго,или нищо не се прави-както решим.Старо не означава непременно стоиностно. Цялата шумотевица не е за този паметник,за него не им пука-шумът е за прецедента-ще се събаря!Представяте ли си,на някого може да му хрумне и на свещения ПСА да посегне.Кощунство.За това е ревът "история" и пр.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Аз още преди години бях предложил в един друг форум следнаталеко радикална идея: цялото каре между Патриарха, Фритьоф Нансен, бул. България и бул. Витоша да се засипе с пръст, докато покрие НДК с поне още 7-8 метра отгоре над ресторант "Скай Плаза". Така образувалият се хълм да се остави няколко години, бед по него да се прави каквото и да било. Постепенно хората ще си образуват пътечки, които впоследствие ще бъдат вписани в естествения паркоустройствен план. Когато тази спонтанна инфраструктура започне да придобива форма, тогава се намесват ландшафтните архитекти и я дооформят с растителност, настилки, парапети, осветление и т.н. Но всичко трябва да бъде максимално естествено и минимално геометрично разчертано, както сега.

  И накрая - отгоре се прави СКРОМНА бирария с дървени маси и фантастичен изглед към Витоша.

  Ако този проект се осъществи, цяла София ще ми бъде благодарна.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Абе не знам как някой може да скочи и с толкова много думи да защитава нещо, на което хората са му лепнали балгозвучния прякор "Седмокрилия пето..таквоз".
  А на всичкото отгоре и самодемонтиращ се.
  Е. ОК. Авторът иска мнение за решение - добре - ДА СЕ ДЕМОНТИРА!

  Но да не видим после в групата на недоволстващите и арх. Чолаков.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 5. 5 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да се маха, а след него да се махнат най-накрая и паметниците на съветската армия!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 6. 6 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Извод от статията - мрънкане и нежелание да се вземе позиция.
  Клаика на посредствената балансираност.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Нищо не мога да коментирам за този железобетонен възел.Махайте го бе.

 8. 8 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сторете едно добро дело - закарайте го във Филиповци.

 9. 9 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Ей, омръзна ми да предъвкваме през ден едно и също!
  Има вече решение на общината, махайте това чучело и връщайте войнишките паметници!
  Точка.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 10. 10 Профил на SorryLol
  SorryLol
  Рейтинг: 497 Неутрално

  самата идея тази грозотия да се нарича "паметник" е нелепа. А ако това чудо на халтурата символизира 1300-годишната ни държава, е, няма защо да се чудим защо не си харесваме държавата

 11. 11 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ЗА ОСТАНКИТЕ НА ЕДНА ГРАНИЦА И СБЪРКАНИТЕ ХОРСКИ МОТИВАЦИИ, А ЗА В БЪДЕЩЕ - ЗА ОСТАНКИТЕ НА ЕДНИ ПАМЕТНИК НА ШИПКА И СБЪРКАНИТЕ ХОРСКИ МОТИВАЦИИ, ЗА ОСТАНКИТЕ ОТ ЕДНА ДЪРЖАВА И СБЪРКАНИТЕ ХОРСКИ МОТИВАЦИИ

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Това нещо не е никакъв паметник,а купища грозен бетон.

 13. 13 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 681 Гневно

  Ама как така: "...добра композиция от елементи..." !?!

  Напротив, паметникът е отвратителна композиция от елементи!!!
  Паметникът просто е грозен!

  Какъв архитект си, г-н Чолаков, на това ли ви учат във ВИАС?!

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 14. 14 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Напълно безсмислена статия от поредния квартален многознайко.

  Тоталитарният режим се характеризира с неоценими загуби в монументални усилия за надуване на пропагандната свирка. Израз на този основен принцип е монументалната пропагандна украса, предназначена да подтисне и предефинира градската среда. Така с временна пластична украса и символи, тоталитарният режим се опитва да убеди сам себе си в своята непреходност.

  Със сгромолясването на окупационно-тоталитарния съветски режим отпадна и основанието за съществуването на неговите бутафорни, пропагандни предмети, изградени в градска среда из страната. Независимо от арогантните им размери.

  Това, че тази временна, макар и монументална украса, са я нарекли "паметник", с цел заблуда и извращаване на смислите, няма никакво значение. Трябва да бъдат премахнати до един.

  Navigare Necesse Est
 15. 15 Профил на bakeneko
  bakeneko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  авторът няма много аналитична мисъл и всичко написано е твърде повърхностно, за да има какъвто и да било смисъл...
  оскъдната архитектурна критика в България води до това текстове като този да се приемат за такава
  аз лично от началото до края не разбрах точно каква е позицията на автора, по скоро и той иска да помрънка ... срещу мрънкащите

 16. 16 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нелицеприятното творение да се премахне, а авторът му да заплати за това премахване. Това е - просто и правилно.

 17. 17 Профил на gunar
  gunar
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#11] от "гинка христова":

  Аре, ако обичате да не ни крещите. Разбрахме за сбърканата ви мотивация.

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Паметникът-колкото по-бързо го остстранят по-добре.
  НДК си е красива сграда и емблема на Столицата, няма значение кога е строена.

 19. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  "...добра композиция от елементи; въздействащ монумент, подходящ за мястото си."

  Да бе. Много "убедително".
  Да не вярва човек, че може човек архитект да го напише.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 20. 20 Профил на гинка христова
  гинка христова
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "gunar":
  демократ,пък и любезен

 21. 21 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  не искам никой да обиждам,но за мен това е една купчина желязо.

 22. 22 Профил на Wellington
  Wellington
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Когато чух от устенцата на самия автор на "трикрилия петохуйник", че той бил изобразил и "пиета" на паметника, дълго и от сърце се смях - "пиета" - как през всичките тези години на социализъм работническата класа не взема да осъзнае, че там била изобразена "пиета". На това му се вика "шедьовър" на "ренесансов" творец. Преди интервюто на автора за мен това беше едно грозилище и съответно на две анкети на общината гласувах за премахването му. Но сега авторът вече ми нанесе неизлечима "травма" - дори и да го съборят - всеки път като погледна към мястото или мина от там в съзнанието ми ще изниква онази "пиета" следвана от необяснимата за случайния минувач усмивка и приглушен смях.

 23. 23 Профил на арх. Виктор Чолаков
  арх. Виктор Чолаков
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#14] от "Schopenberg":
  Е, чак пък "квартален"...

  До коментар [#15] от "bakeneko":
  Сравнително ясно авторът е изразил позицията си в последното изречение, а именно - да се премахне или реставрира, но в никакъв случай да не остава в този си вид. Може би някой друг няма достатъчно аналитична мисъл да прозре, че тук има 3 варианта, не само 2. Но това е отделна тема.

 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#23] от "арх. Виктор Чолаков":

  Тъй като въпросът с премахването на спорната украса "1300...." е малко или повече решен, ми е интересно мнението ви за премахването на подобните монументални недоразумения в Княжеска градина - София, Тепето в Пловдив, площад "Тройката" в Бургас и останалите?

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на арх. Виктор Чолаков
  арх. Виктор Чолаков
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#24] от "Schopenberg":
  Определението "монументални недоразумения" субективно или обективно е; то факт ли е или е Ваше мнение? Ако е обективен факт - веднага се съгласявам - да, трябва да се премахнат. Ако е субективно мнение обаче (което най-вероятно е), не мога да Ви отговоря еднозначно. И все пак ако трябва да дам някакъв отговор - по-скоро не. Освен ако на тяхно място няма да има нещо по-добро. Под "нещо" нямам предвид ливада. Но тъй като всичката мара втасала, само до нови монументи сме опрели, това няма как да се случи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK