А системата, която продуцира Владимира Янева, си остава същата

Владимира Янева

© Анелия Николова

Владимира ЯневаВисшият съдебен съвет (ВСС) единодушно отстрани Владимира Янева от председателския пост на Софийския градски съд и от съдийската й длъжност. Това стана само часове след като главният прокурор Сотир Цацаров го поиска с основанието, че срещу нея е образувано досъдебно производство за незаконно подписване на разрешения за използване на СРС в разработката на МВР и ДАНС "Червеи". И само седмица след като премиерът Бойко Борисов посочи в нейно лице главния виновник за разработката. (А водопадите от мъгляви обяснения що е било то "Червеи" потопиха всеки опит за логическо размишление над официалната теза, че - да, източена  била секретната информационна система на МВР и в МВР не знаят къде е отишла, но - не, шефът на ДАНС и главният секретар не са отговорни за това.)


Отстраняването на Янева не е прочистване на системата


Както беше  избрана през 2011 г. без нито един съдържателен мотив за професионалните й качества и дори без необходимия реален стаж, а по внушението на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, възприеман от ВСС като неофициалиня кадровик на съдебната власт, така и сега отстраняването на Янева оставя привкуса на сделка, сключена извън стените на кадровия орган.
Защото - ако ВСС изпълняваше задълженията си, щеше да се "задвижи" още когато към него се трупаха сигналите за нарушенията в ключовия съд, включително и за корупционни практики и търговия с влияние. Да напомняме ли, че в Етичната комисия на Ясен Тодоров още отлежава сигналът за онзи адвокат-брокер на интереси, който е направил пътека да кабинетите на ръководството.


Ако ВСС си изпълняваше задълженията, щеше да се активира веднага след като бяха доказани нарушенията на зам.-председателката на СГС Богдана Желявска при разпределението на делата в Търговското отделение и след писмата на съдиите от СГС, а не след призивите на министъра на правосъдието и на седмината посланици.


Ако главният прокурор беше загрижен да се изясни как е ръководен най-важният съд в страната, щеше да поощри образуването на дисциплинарни производства срещу Янева и Желявска, а не да бърза да я отстранява заради секретно досъдебно производство, което може да зачеркне проучването на нейните действия като председател.

Владимира Янева, зад нея заместничката й Богдана Желявска

© Анелия Николова

Владимира Янева, зад нея заместничката й Богдана Желявска


А отлагането от ВСС за след седмица да реши дали да заведе дисциплинарно дело по предложението на министъра на правосъдието и председателя на ВКС осигурява възможност на Янева и Желявска, както и на останалите зам.-председатели да подадат оставка от съдебната система и с това да осуетят образуването на дисциплинарните производства срещу тях. Лозан Панов дори ги призова точно това да направят. С което нарушенията в СГС ще си останат без официално проучване.


Всъщност до дни ще стане ясно какво следва. Според вътрешните правила на ВСС изпълняващ функциите председател на СГС автоматично става онзи заместник, който е с най-дълъг зам.-председателски стаж, а това е Желявска. Която е с най-сериозните данни за  нарушения при разпределение на делата. Ако тя и останалите заместници изпълнят препоръката да подадат оставка, ВСС трябва да открие процедура за избор на председател на СГС. Ако процедурата се изпълни без промяна на правилата и на Закона за съдебната власт, а това значи отново да се прегазва мнението на съдийската общност, а мнозинството във ВСС да продължи да се формира по  внушения на властелините на волята вътре и вън от системата, то значи, че


системата, която продуцира Янева и Желявска, си остава същата 


А смисълът на тази система е управление на съдебната власт чрез вулгарни сделки.  


Затова и "случаят Янева" от конкретен казус се превръща в


заплашителен урок за всички съдии. 


Владимира Янева и заместниците й отиват на изслушване във ВСС - архивна снимка

© Анелия Николова

Владимира Янева и заместниците й отиват на изслушване във ВСС - архивна снимка


Този е съпътстващият, но и най-сериозен извод от светкавичното изпълнение на искането на Цацаров. Главният прокурор за един миг даде на висшите кадровици да разберат, че конституционното  задължение на ВСС да отстоява независимостта на съдебната власт е легенда и че съветът не струва нищо.


Урокът е пределно ясен - напълно безконтролно може да бъде отстранен всеки съдия и магистрат въобще, достатъчно е да бъде написано едно постановление  за образуване на досъдебно производство срещу когото реши главният прокурор /или след като е приел препоръката/, което да бъде обявено за секретно, за да не може съветът да поиска аргументи по същество. Не е необходимо дори да има повдигнато обвинение! И край със съдията този е урокът.  ВСС вчера дори не посмя да обсъди по-задълбочено  дали магистратът се ползва от функционалния имунитет в случаите, в които конституцията му го гарантира.


Голямата ирония е, че този най-тревожен знак за това как всъщност се управлява съдебната власт дойде от...  отстраняването на Владимира Янева. Която изобщо не би трябвало да бъде част от съдебната система, камо ли председател на най-важния съд в България...


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Весело

  Това може да бъде началото на едно прекрасно ... разчистване.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  Смисълът на БГ система наистина е дълбоко заложен в самото мислене, та промяна в действията едва ли ще има. Не се дават доброволно привилегиите, а и за доброзорно няма радетели...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Отлично, Петя!

  Според мен трябва курсовете по право в СУ да включват седмичен прочит на материалите ти.

  Но те по-добрите студенти сигурно ги четат така или иначе.

  Изобразени са точно както са си: ВСС, СГС, Цацаров - всички те с наглите си действия показват безкрайно ясно колко е необходимо да бъдат сменени - вкупом и по възможност насилствено.

  Защото сами няма да го направят, естествено.

  Никаква реформа в никакъв сектор няма да има докато не се прекъсне линията на мафията в съда и прокуратурата.

  А за да стане това е необходимо да се реже, не да се кърпи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 4. 4 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Дано да стигне този анализ то ушите и очите на боко и цацата.

 5. 5 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Естествено, че системата си остава същата. То оставаше и да се промени с едното отстраняване на Цецовата. Любопитно е какви очаквания е имала уважаемата авторка, та така кахърно въздиша като е пределно ясно за какво става дума. Все пак, отстраняването на Янева е добра вест. А дали това ще бъде начало на някакво прочистване, позволете да бъдем скептични.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Мафията си остава на власт.

 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Не си мислете, че ще е лесно! Играта тепърва започва!

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами то самото отстраняване има за единствена цел запазване на статуквото...
  Ако щеше да се промени системата с това отстраняване, то никога не би се случило!!!

 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не разбрах защо отстраняването на Янева /или оставка/ ще попречи на ВСС да провери за нарушенията в СГС ?
  Само нежеланието на ВСС може да "попречи" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Разстроено

  Корумпираната власт в България се нуждае от системата "Калинки" и от системата "Кой", които да произвеждат "Червей-гейт" и "Наглите-гейт", зад които да преминават безнаказано Мургина, Братя Галеви, Маргините, Брендо и др. национални герои. Когато Цецо Цветанов и Александър Томов бяха осъдени на първа инстанция, народонаселението изпадна във възторг, но когато последната инстанция ги оневини същото разбра, че всичко е пушилка и че гарван гарвану око не вади и така ще се лутаме като скитникът-евреин (Ахасфер) до Второто пришествие!!!!

 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Колкото по-дълбоко се "разравя", толкова по-мирише!
  Но и ние свикваме с "аромата"!

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  До коментар [#5] от "zakkwylde":

  Със забележката, че говоря от свое име, а не от името на авторката ще кажа: като човек, живеещ и в една друга реалност имам очакванията в България нещата да стават както в цивилизованите страни.

  Защото виждам, че може и знам, че може и ме дразни ужасно факта, че в България подобни наглотии минават буквално ежедневно.

  Според мен повече хора трябва да очакват НОРМАЛНО прокуратурата като губи дело след дело да има оставка след оставка.

  НОРМАЛНО е да очакват хората не замитане на следите, а както казва Петя разследване на сигналите.

  Петя и материалите й са ценни точно заради тези очаквания на НОРМАЛЕН човек, а не на човек свикнал с мисълта, че тука е така.

  Когато в България има повече нормални и очакващи хора нещата може и да тръгнат към по-добре.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Нищо особено, Петя,
  самата ни съдебна Система е така проектирана ...
  На майчин език, Лютви Местан би я пропъшкал с простичкото - "сокак" ...

 14. 14 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Много точен коментар! Тези въпроси защо обаче никой журналист не смее да ги зададе на ББ? Защото, според мен, той е този, който знае отговорите, нали сценариите са негови.

 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Докато ББ и ЦвЦв се разхождат на свобода, нищо положително не може да се очаква.

 16. 16 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Авторката на статията вместо да го усуква, да каже кой назначи Янева за шеф на СГС.
  Имено Борисов, чрез пудела си Цветанов назначи въпросната съдийка за шеф на най - важния съд в страната.
  Та проблема не е в Янева, тя е една посредствена кариеристка без морал, готова да обслужва всякак своя патрон. Такива с лопати да ги ринеш.
  Проблема на България е, че е управлявана от един криминално проявен простак и създадената от него организирана престъпна група ГЕРБ.

 17. 17 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нов ВСС - това е решението!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 18. 18 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#4] от "herbaltea":

  И като стигне - какво
  Скъсват си ризите със сълзи на очи и молят бунтарите-съдии които протестираха да оглавят СГС
  Минаваа Гоолемият кораб минава

 19. 19 Профил на radovar
  radovar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#17] от "mr.kiril":

  Май забравяш, че тия всичките, срещу които казваш своето "гражданско" НЕ, ги назначи любимият ти Борисов и създадената от него престъпна организация ГЕРБ.

 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Според Принципът на Питър,в една йерархия всеки се стреми да достигне нивото си на некомпетентност.Обидното в случая е,че това става много лесно и бързо.А параноидната секретност,наследена от най-просташкия вариант на соца,натрапен по нашите земи,изглежда никога няма да си отиде.Всеки,достигнал нивото си на некомпетентност я ползва, за да му се налага да дава обяснения.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#16] от "radovar":

  Която организирана група си купува - и ще продължава - всички величаещи се като опозиция вечно гладни партиийки
  Включително РБ
  ББ наистина смени курса - при първия мандат искаше да раздава само на своите и да седи на държавната маса сам
  Сега намериха здравата основа на управлението - дава се на всички
  Чудя се защо искат само 16 млрд да заемат Я направо 30 да подпишат

 22. 22 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Весело

  До коментар [#21] от "janeausten": Чудя се защо искат само 16 млрд да заемат Я направо 30 да подпишат.

  Аз дори съм склонен да ги закръглим на 50, за да не се налага да пишем нови молби и депеши и да искаме други таншове, а и да има пари да се купи на Боко нов самолет, за да си джитка до Брюксел, без да му се налага да кръжи над София!!!!

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Конституция трябва да се променя,закони трябва да се променят,вътрешни правила трябва да се променят.Иначе ще си играем на иди ми-дойди ми.

 24. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#5:"zakkwylde"] Любопитно е какви очаквания е имала уважаемата авторка, та така кахърно въздиша като е пределно ясно за какво става дума.[/quote]

  Още по-любопитно е какви по-точно са очакванията на българските десни избиратели, които отново гласуваха за мутромилиционерската шайка на рапоня и присъдружните й партийки, която реформира България вече 5 г., вкл. и ВСС и всички най-важни шефове в съдебната система.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 25. 25 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1309 Гневно

  "... да, източена  била секретната информационна система на МВР и в МВР не знаят къде е отишла, но - не, шефът на ДАНС и главният секретар не са отговорни за това."
  !!!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 26. 26 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Сегашния ни министър председател си живее в "социализъма". И мисли по подобен начин. Мисли си, че "кара влака" и си слага разни "пудели" на важни държавни постове. Пример: Цацата, Янева, Писито, Лазарчо и т.н. А тези хора понеже са неморални, неграмотни, зависими и мислещи само за себе си в момента в който се смени власата "застават на страната" на новите власт имащи, а не на страната на народа и закона!
  Всички го виждаме, но част от вас си мислят, че нещата ще се оправят от към само себе си без да си дават труда да го променят, АМА НЯМА ДА СТАНЕ.
  Всеки трябва да започне промените от себе си.
  И докато, ако един човек е от "нашите" и прави врътки във властя - той е играч, а ако е от "чуждите" е мръсник.

  Който мисли по този начин да не се оплаква, че живее в нашата кочина. На мен не ми харесва. Бунтувам се, но и ТИ (точно ти, който четеш този текст) трябва да направиш нещо и да станем поне двама.
  Съгласен ли си да работим ние двамата за доброто на България и на самите нас?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#22] от "Дедо Либен":

  Още няколко ще джиткат - КОЙ и господарите му
  Любопитствам - колко години давате преди да се спука дълговият балон който со кротце и со благо ни надуват сега - 5 или 10 За 15 не смея да мечтая - много са алчни и много са
  Допълнителна екстра е че оставаме и ще останем извън еврото
  Няма значи да има Тройка да превъзпитава срещу пари алчната шайка отгоре - съставена от всички лево-десно-патриотични Остап Бендеровци - днешни и утрешни

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  ВСС продължава да действа в стил Красьо черничкия. На повикване.

 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#25] от "virtual brain":

  Сертов я занесе в Гърция ,а там на КОЙ я е дал ,само той си знае.

 30. 30 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Да, системата си остава същата! И ще си остане, защото тези които упорито я проектираха и съградиха я експлотират и днес. Един или двама реформатори опитващи се нещо да променят не може да промени статуквото. Още по-зле, техните усилия, освен че са нахалос, служат и за параван. БъБъ и гербавите му подръжници се възползват от доверието и авторитета, който си създават.

 31. 31 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#23] от "chicago514":
  Конституцията без мощен натиск от улицата нама как да се промени, защо голяма част от 'убавците в парламента са част от мафиотизираната система и не искат.
  Единственият шанс е да се дефинират точно промените и хората да разберат, че всички трябва да допринесем за излизането от блатото.
  Матриалът трябва да узрее и параламентът трябва да бъде поставен под обсада и натиск! Иначе как - Дудука, Местан, Волен, Мая, Миков... кой ще променя конституцията?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#25] от "virtual brain":

  Сега всички се ослушват гузно и не знаят какво има за тях в източените данни.Ще се замаже.Боце си го каза най-простодушно, че ще му извадят някой компромат.

 33. 33 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#23] от "chicago514":
  Конституция, закони, правила и разпоредби има предостатъчно и сега. И да ги променят, все тая, като не ги зачитат. Истината е, че ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРИНУДЕНИ да ги спазват! На зла круша, зъл прът!

 34. 34 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е, не си остава баш същата. И приятелят й Цецо може да се скрие скоро за 4 години.

 35. 35 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Хирургически разрез от страна на Петя Владимирова,както винаги. И поредните Game of Thrones в съдебната система и никакви индикации за промяна, както винаги.....

 36. 36 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А мъжа на г-жа Янева, кога?!

  Proud to be anonymous!!!
 37. 37 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#32] от "hodounski":
  Ама то е ясно като бял ден, че са омазани до ушите, кого ли ще учудят с още компромати и още факти... Да имаше топки и воля Боко, да прокара радикално нужните реформи в спецслужбите, милицията, митниците, съдебната система... все ми е тая колко от бандитските му престъпления ще изкарат на яве, пак щях да го подкрепя! Има ли някой който наистина да вярва, че Вожда е чист като сълза?
  За мен решенията, политиките, реформите са важни, не толкова човека, но Баце явно не става.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 38. 38 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Любопитно

  До коментар [#36] от "Alee":

  Кой е той?

 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Любопитно

  [quote#37:"virtual brain"]все ми е тая колко от бандитските му престъпления ще изкарат на яве[/quote]

  Брат'чед, на теб ти е все тая, ясно. А на Слънчо?!,,,

 40. 40 Профил на geleto_1965
  geleto_1965
  Рейтинг: 206 Гневно

  Извода е: Трябва радикална промяна в системата, а не смяна на един или няколко човека. В противен случай на тяхно място ще дойдат хора с още по - престъпни намерения, тогава обаче може и да няма държава"Господи прости ми, че изрекох тези думи"

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Проблемите в съдебната система няма да се решат само с отстраняването на Янева.Но сега е важно да хвърлим някого на тълпата и докато тя се занимава с него,да си вършим работата,както десега.

 42. 42 Профил на petepenev
  petepenev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Системата не може да се промени,понеже вероятните новоназначени също ще са от нея.

 43. 43 Профил на dali_da
  dali_da
  Рейтинг: 418 Гневно

  Разместват се само пионки, за пред обществото се симулира принципност и отговорност! Нарочно се премълчават важните неща и действителните злоупотреби!
  Всъщност, нищо не се променя, защото не се отстраняват причините, които създават и поддържат порочната власт!
  В тази поредна цинична история важният въпрос е за какво е била употребена системата на МВР и кой я е употребил?
  Кой е разрешил е чак след това!

 44. 44 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Поздравления за прецизното поставяне в контекст на тази привидно добра новина- отстраняването на една съдийка, без обаче да се отвори капака на ямата с червеите и да се покаже нивото на разлагане и прояждане на т.нар. правосъдие.

 45. 45 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  "Ако ВСС си изпълняваше задълженията"
  "Ако главният прокурор беше загрижен"

  Най-неприятното е, че на кадровиците, а изобщо на повечето в съдебната система не им пука. Каквито и безобразия да се случват, нищо не се променя към по-добро

 46. 46 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Ама какво прочистване, трябва да ги изритат всичките, от тук нататък всичко да се решава с явно гласуване, и който прави простотии да го вкарват в затвора и въпроса да се приключи.
  За тая система за "случаен" избор откога имаше данни за далавери, да се види кои я защитаваха, и направо да ги прибират за по 10 години.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3798 Неутрално

  България отдавна не е правова държава!
  Просто напоследък нещата станаха болезнено очевидни.

  klimentm
 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Т.е. тезата на Петя Владимирова е, че съдия Янева не трябваше да бъде остранена, така ли?

  Ако я върнат на поста, ще напиша Петя Владимирова, най-накрая една положителна статия?

  Не че нещо, ама това непрекъснато мрънкане вече взе да става досадно.

 49. 49 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Владимира Янева е само една изкупителна жертва заради своята некомпетентност и женска наивност. Прокуратурата е длъжна да изправи пред съда инициаторите и организаторите на това чудовищно престъпление - ликвидиране на държавността чрез източване на националната информационна система за вътрешна сигурност !!

 50. 50 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Това с реформите в съда няма да се получи, защото просто няма как. Единствената реалистична възможност е да се разчистят лобитата, владеещи системата, и да се заместят с други, не така примитивни и назадничави. После, по пътя на еволюцията, след десетки години, може да се разбута и цялата система.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 51. 51 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Повръща ми се от послушковците ВСС. Само за две седмици - непрозрачен избор на председател на ВКС и поръчково, скоростно отстраняване на Янева (въпреки че това трябваше да стане отдавна). Тя е доказано корумпирана и трябва да си замине, но авторката правилно посочва какво следва от това отстраняване - едно голямо нищо, защото нищо от статуквото не се размества. Промяната трябва да започне от Парламента с промяна на Конституцията и ЗСВ, но почитателите на евтините кюфтета предпочитат да се дърлят за всякакви други глупости, но не и да започнат така необходимите законодателни промени. Апропо, 90 % от юристите в Народното събрание са адвокати и познайте какво правят - приемат скандални промени в Закона за адвокатурата, който прави професията монополна и обслужваща силово (чрез закона) всички юридически и физически лица. Появилите се статии срещу законопроекта предизвикаха апел от софийската колегия към висшия адвокатски съвет да се затварят медии и сайтове, в които има мнения или статии срещу адвокатско-мафиотското лоби! Петя, предлагам ти да се заемеш със случая, защото могат да се напишат поне две статии по въпроса. Четете и се дивете!http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/02/12/2471349_zakon_suzdava_advokatski_monopol_vurhu_biznes_uslugi/

 52. 52 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  [quote#1:"ПАВЛА - Je suis ECONOMEDIA"]Това може да бъде началото на едно прекрасно ... разчистване.[/quote]

  Едва ли. Съгласен съм с Петя Владимирова.

  "Голямата ирония е, че този най-тревожен знак за това как всъщност се управлява съдебната власт дойде от... отстраняването на Владимира Янева. Която изобщо не би трябвало да бъде част от съдебната система, камо ли председател на най-важния съд в България..."

  Това не е разчистване. Просто е някаква реакция за отстраняване (доколкото е възможно) на общественото напрежение и безпрецедентно ниското доверие в съдебната система. Права е Петя обаче, че дори и това се прави по стария начин, т. е. абсолютно безпринципно.

 53. 53 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 492 Любопитно

  Сякаш нещо ново е открито - това е основният извод от това четиво! А откритието, че отстраняването на един съдия не оправяло съдебната ни система е направо епохално и смайващо! Приискало й се да напише нещо, написала го!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 54. 54 Профил на neam_dumi
  neam_dumi
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#25] от "virtual brain":
  Е как! Те толкова много се стараят....

  neam_dumi
 55. 55 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Истината е в НОВА КОНСТИТУЦИЯ, която да смени структурата и начините на избор и контрол на всички и всичко в тази правосъдна система ! Но, задължително авторите на тази Конституция да са млади юристи с не повече от 5 години стаж ! Задължително думата да нямат старите комунистически и соц кадри , защото показаха на кого служат и колко могат ! Сегашната съдебна система е просто безпредметно да се обсъжда ! Тя не може да бъде подобрена ! Трябва и нов градеж и нови хора !

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  То не е до системата, а до хората. Аз като бях малък, такива като тази на снимката копаха на лозето, а сега управляват държавата.

 57. 57 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Сегашната съдебна система е просто безпредметно да се обсъжда ! Тя не може да бъде подобрена ! Трябва и нов градеж и нови хора !
  До коментар [#55] от "mils5656":

  и аз мисля че това е начина всичко друго си е просто имитация на дейност......от пусто в празно а и вече губим прекалено много хора които бягат от страната,още няколко такива години на безвремие и имитация на реформа и нещата ще бъдат необратими

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 58. 58 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Системата"на правораздаването в БГ,е окупирана от червените орки и ще е нужна мощтна акция,за да се прочисти цялата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK