Как да сричам България?

Как да сричам България?

© Портал "Култура""Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Вторник мина – ден като ден. Вечерта загледах новините. Показаха някакъв материал – колко са българите в чужбина. Два милиона. Имаше статистика – големият процент са емигрирали заради препитанието, един по-малък процент – заради образованието си. Към материала беше инкрустиран и репортаж от едно видинско село – рухнали плевни, кален двор и една възрастна жена, която говори по телефона с дъщеря си в Италия. Разбра се, че дъщерята от 15 години е там. Майката беше категорична – щом е добре, там да стои. Показа и снимка – на дъщерята с двете внучки. Докато говореше по телефона, плачеше, но беше категорична – там да стои.
Хората по селата в репортажите на телевизиите винаги изглеждат разтърсващо. Може би защото прекалено много ни сервират от екрана костюмирани политици, и стари муцуни, и нови попълнения, които, ако не друго, поне бързо се научават в най-ценното изкуство за политика – да не млъква и да не казва нищо. Затова несръчните, задавени думи на обикновените хора носят много повече смисъл.


Зад този разговор на майката с далечната дъщеря в Италия – а има и къде-къде по-далечни дъщери и синове – в Америка, в Канада, в Аляска – се крие драмата на стотици хиляди възрастни хора. Формално драма няма – въпрос на свободен избор в един свободен свят – младите решили и заминали. И е така.


И не е така.


Защото старостта има нужда от помощ. А тези хора с далечните синове и дъщери няма откъде да получат помощ – и кретат така, движат се бавно, внимателно, опитват се да изглеждат прилично, да вършат малките си всекидневни залисии. Да изтраят до лятото, до отпуската, когато може би децата им ще си дойдат.


Сега един по един това поколение си отива. То помни войната, купоните, първите москвичи. То се реализира в стария свят и посрещна новото време с най-различни реакции. Погледнато от птичи поглед, то може би наистина носи вина за дългото стоене на социалистите във властта. Но времето на тези водени до прегракване вътре в семействата разговори свърши. Защото това поколение се срещна челно с влака на мизерията. Милион и половина пенсионери живеят на прага на абсолютната бедност.


Единствената противоотрова на правителствата през последната декада срещу този социален геноцид беше да създаде нормален климат за бизнес и да пречупи тенденцията за емиграция. Правителствата обаче не сториха нищо подобно.


Вървя по улицата и гледам. Малкият квартален бизнес в София е унищожен. И това – в София, какво остава за градовете в провинцията.


Това е големият проблем – че няма работа, а където се намира работа, вече не останаха хора.


Цели три-четири години преди мандата на това правителство ние се занимавахме със слънцето Бойко, с луната Цецо и с планетата Юпитер – Искра Фидосова. Сетне дойде катастрофата Орешарски и се разрази цунамито Пеевски. Нови загубени година и половина. Тогава бизнесът беше окончателно удушен. Сега Бойко отстъпи на заден план, а министрите му в по-голямата си част изглеждат по-адекватни. Сиамските близнаци Цветан Василев – Делян Певски се разделиха. Единият стана по-черен от катран, а другият – невинен като снежинка. Но и случаят с катранения Цветан Василев беше канцелиран успешно – човекът си седи в Сърбия или кой го знае къде, а ние лека-полека го забравяме. За сметка на това ДАНС и ГДБОП ту изскачат като заек от цилиндъра на фокусник от МВР, ту отново се прибират вътре. А че това преместване е свързано с милиони левове, никой не отваря дума.


А нашите старци вървят с миши стъпки по всекидневните си залисии, гледат вечер телевизия и вярват на всяка дума и лека-полека изчезват – един по един.


Сега ще ви разказа за срещата си вторник сутринта с един 36-годишен младеж.


И аз, като всеки човек, сутрин си измислям някаква занимавка и гледам да изляза. Обикновено оставям колата някъде по улиците, където още не е зелена зона и сядам да изпия едно кафе, сякаш ми предстои много натоварен ден и сега трябва да си подредя програмата. Вадя джиесема и го разцъквам и даже провеждам някой и друг разговор – както подобава на един наистина зает човек.


Поръчах си кафето и се изправих до масичката с пепелника. Едно момче излезе в тоя момент вътре от кафенето и дойде също до масичката. И то извади цигара и запали.


- Вие и вчера бяхте тук – каза.


- Да, верно.


- Аз съм физиономист. Ако видя един човек, и след една година ще го позная.


- Браво. С какво се занимавате?


- Имах бизнес. Вътрешно обзавеждане на морски съдове. Но фалирах.


- Откъде сте?


- От Силистра. Прекрасен град. Обаче фалирах и дойдох тук.


- И сега какво ще правите?


- Ще се хвана на работа при един приятел от казармата. Озеленяване. Но тази седмица съм още свободен.


Минах на ти. Той продължи да ми говори на вие.


- Кой набор си?


- Седемдесет и девети. На трийсет и шест години.


Почти колкото племенника ми. Който е в чужбина.


- Не ми харесва София. Хората не ми харесват. Имам чувството, че всеки иска да прецака всеки. Но нямам избор.


На момчето му се говореше. Личеше си, че вече е изпил няколко бири. Не го упреквах. Познавах тази топлина от бирата в гърдите – когато светът се приближава заедно с хората и можеш лесно да заговориш всеки.


- Ей го, оня ден взех такси до Дружба 2. Шофьорът веднага ме разбра, че не съм от София и ми казва – 20 лв. Викам му – ще ти ги дам, но ме лъжеш.


Момчето беше започнало да оплешивява, а по слепоочията му личаха бели косми.


Говореше ми как хората тук в София са забравили нормалното човешко отношение, как всеки иска да прецака всеки, в Силистра не е така, в Силистра например, ако замръкнеш на улицата, винаги ще се намери къде да пренощуваш. Но можеш ли да живееш с 15 лева на ден. Не можеш.


- Чакайте малко – каза изведнъж момчето и влезе в кафенето. Там на един стол си беше метнало якето, а на другия имаше някаква чанта. Взе чантата и пак излезе отвън при мен. Сетне внимателно постави чантата на масата и извади от нея един платноход – дълъг към половин метър, с мачти, платна и каюти, с палуба, люкове и въжета – едно платноходче съвсем като голям истински платноход.


- Ще го нося да го продавам някъде. Беше ми нещо като украса в офиса. Но фалирах.


- Колко му искаш?


Момчето каза една сума. Беше висока, но и платноходчето си заслужаваше, беше съвсем като истински голям платноход.


- Ами добре, успех – казах.


- Хубав ден – каза момчето.


Оставих го там – до масичката с пепелника и платнохода.


И като се прибрах в къщи след края на "работния ми ден", издърпах от купа стихосбирката на Иван Методиев. И сега ще ви препиша едно стихотворение.


Готово. Ето го.Повече тишина


 Не умееше мама до три да брои,


вечно на две


трохите делеше…


 
Преглътне над хляба и дели, и дели…


И все не ядеше.


Все не ядеше.


Двама й бяхме – момче и сестрица.


Вълчето на мама!


Русата птица!


Препъна се мама в трошица една


и на всичките вълци


стана жена.


Чуй я мама, сестрице, как вие сега…


Помогни на вълчето


с малко птича тъга.


 
Как да сричам България – това ми кажи.


Кой камък да сдъвча,


та мама да се утеши?


Мисля си колко ще е добре, ако стиховете на Иван Методиев звучат денонощно от високоговорители на площад "Народно събрание". Това, според мен, е добра идея. Подарявам я. Някой може да кандидатства с нея дори за европроект.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Бол-га-ри-я!
  Може и Бул-га-ри-стан!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 3. 3 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Нека все пак отбележим, че голяма част от тези емигранти, зарязали родителите си в България изкарват добри пари или поне достатъчно. Въпросът е защо не помагат? Познавам и от двата случая - хора, живеещи в САЩ, които ежемесечно пращат огромни за българските стандарти суми на родителите си пенсионери и такива, които не пращат нищо, а изкарват много.

  Ако пък в чужбина изкарваш само толкова, колкото да преживяваш..защо просто не се върнеш в България...Целта не емиграцията не е ли да забогатееш, да водиш по-добър живот. Е*ати живота, ако не можеш по 500 евро на месец да отделиш да пратиш на родителите ти на село..

 4. 4 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...а другият – невинен като снежинка..."
  А Боко обеща да лови снежинките във въздуха...

 5. 5 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Питат ли ме де зората
  ме й огряла първи път,
  питат ли ме де й земята,
  що най-любя на светът.

  Тамо, аз щь отговоря,
  де се белий Дунав лей,
  де от изток Черно море
  се бунтува и светлей;

  тамо, де се възвишава
  горда Стара планина,
  де Марица тихо шава
  из тракийска равнина,

  Българио, драга, мила,
  земля пълна с добрини,
  земля, що си ме кърмила,
  моят поклон приемни!

  Иван Вазов

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Неутрално

  много силно ,браво на автора !

 7. 7 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Тъжно и гадно ,мамка му много е гадно . Някога тази територия може би пак ще се нарича България но българите няма да са тук .
  Винаги сме се спасявали поединично ,и никога заедно като народ.

 8. 8 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Разстроено

  " Затова несръчните, задавени думи на обикновените хора носят много повече смисъл."

  "Как да сричам България – това ми кажи.

  Кой камък да сдъвча,

  та мама да се утеши?"
  Много горчив текст. Добрите лекарства са горчиви, но само ако искаш да ги изпиеш.
  Преходът започна с умишлено неадекватно съставения основен закон на държавата-Конституцията.
  Като чл. 1 трябваше да бъде приета ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, незабавна и продължаваща до изчерпване на носителите ЛУСТРАЦИЯ.
  Този кабинет, ако не намери начин да я въведе със закон и проведе докрай ще се окаже поредното лустро и демагогия в полза на "богоизбраните" и за сметка на социално, духовно и психически изтерзания народ.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 970 Неутрално

  то може би наистина носи вина за дългото стоене на социалистите във властта.
  ------------------------
  Не може би.
  И не само.
  45+20 години слушкане до това водят.
  Време е да се плаща сметката....
  Дори и затова, че не са правили деца...
  Между другото тези с емигриралите деца не са тези с най-големите проблеми, емигрантския паричен поток надхвърли този на инвестициите.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#3:"Софиянец"]..Целта не емиграцията не е ли да забогатееш, да водиш по-добър живот. [/quote]
  Не е. Парите са необходимо, но недостатъчно условие да живееш добре.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#3] от "Софиянец":

  Въпросът е защо не помагат?
  -------------------
  Дали не помагат?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Неутрално
 13. 13 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Хайде да не се оплакваме толкова. Беден и тежък бил живота по селата - а за няколко милиарда хора по света, които живеят с $1-2 на ден в Азия и Африка, да не е по-лесен? Даже на тях не им разрешават да емигрират в Италия (освен на някоя лодка, нелегално).
  Или предприемача от Силистра, който фалирал - а нима някой собственик на кораб е бил длъжен да си поръчва баш от него оборудване, само защото е симпатично момче? Пробвал - фалирал, сега отива на пазара на труда, не виждам никаква драма тук, и нищо тъжно. Или че се преместил от малък град в голям - ами ще се премести, по цял свят хората така правят.
  Високопарна и фалшива статия.

 14. 14 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  [quote#3:"Софиянец"]Нека все пак отбележим, че голяма част от тези емигранти, зарязали родителите си в България изкарват добри пари или поне достатъчно. Въпросът е защо не помагат? Познавам и от двата случая - хора, живеещи в САЩ, които ежемесечно пращат огромни за българските стандарти суми на родителите си пенсионери и такива, които не пращат нищо, а изкарват много. [/quote]

  Е, аз живея в Америка от десетки години,ама не познавам нито едно българско семейство, което да не подпомага роднините си в България. Именно благодарение на тези повече от 2 милиона българи в чужбина, магазините в България са пълни, защото хората получават пари от чужбина и купуват. Потреблението дава стимул на търговците и магазините са пълни, лошото е, че производството не се стимулира от високото ниво на потребление, защото за българският байганьовски посткомунически бизнесмен е по-важна далаверата, която ще му донесе бързи печалби, отколкото дългосрочна инвестиция. Като капак и българската държава представена от безродните ни, корумпирани и некомпетентни политици, не прави нищо за поощряване на частната инициатива в производството, по-скоро обратното. Така че емигрантските пари са най-вече за оцеляване и малко по-сносен живот на българите в Татковината, но дотам....

  Пазете се от доносника vesolr
 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#3] от "Софиянец":
  Прав си донякъде. Ако ще преживяваш едвам в някой български квартал на Чикаго, където и храната и нравите са български - няма смисъл. Обаче отношението на човек към най-близките му хора не е само парично. Всъщност за нашите родители парите нямат кой знае какво значение. Те са свикнали на немотия и знаят как да оцеляват без пари. А и не им пука много ако не оцелеят.
  За тях е важно да си до тях, да си поговорят с теб. Всъщност има много хора като описаните старци, чиито деца са в България, имат добри доходи, но положението им е същото, като на тези, чиито деца са в чужбина.
  Престъпна е тази политика, която кара синът ми да не мисли да остане в България.....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Разказа или есето е съвсем нормален, в края на краищата няма страна по света, където да няма подобни ситуации и да няма хора, които да изпадат в тях.
  И ако не бяхме в ЕС и не се сравнявахме със страни, които почти винаги са били доста по-напред социално и икономически от нас, нямаше да имаме повод за толкова много оплакване.
  Нещата според мен имат две страни, едната е личната на всеки пред себе си, какво е или по-точно какво не е направил за да бъде по-добре, а другата е какво правим като общество и общност, за да постигаме съгласие по важните неща и да се поддаваме по-малко на всякакви алабализми и да се люшкаме между цар, бащица и дори и националист като Сидеров. Да се стегнем и да гласуваме и да контролираме избраните, за да се усетим и като нация поне наравно и дори и пред сравнимите с нас съседни страни, а да се тюхкаме че не сме Дания или Швеция си е живо губене на време..

 17. 17 Профил на Mladen Varbanov
  Mladen Varbanov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Какви хора сте вие в тоя форум, да сложите на дядо Вазов минуси

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Симпатично е написаното, и все пак нещо ми е странно- вътрешно обзавеждане на морски съдове в Силистра !? Той и във Варна би фалирал! И бил фалирал. Със същия успех можеше да се хване да продава в Силистра почивки в Хавай и Бахамите, и пак щеше да фалира.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#3:"Софиянец"]Е*ати живота, ако не можеш по 500 евро на месец да отделиш да пратиш на родителите ти на село.. [/quote]

  Извинявай, но за какви заплати в чужбина говорим? За 1 400, евро, 2 000, 2 500?

  А ти можеш ли да отделиш 500 лв за да ги изпратиш на родителите ти на село (или в провинцията)

 20. 20 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  тази статия е демагогия. внушава, че за ситуацията в България са виновни само политиците, а всички останали (пенсионерите и емигрантите) са жертви. накрая с едно сърцераздирателно стихотворение само дето не казва: "дайте да увеличим двойно пенсиите", с което на практика повече ще влошим икономическото положение. какво точно предлага автора? нищо, само вайкане: "много е зле!".

  Истината ни прави свободни.
 21. 21 Профил на martincho8002
  martincho8002
  Рейтинг: 402 Разстроено

  Решение от вън няма да дойде. Остава само решение отвътре. Отвътре и то с управление. Управление от хора. Хора наречени управляващи.

  Не очерняйте управляващите ни хора! Не им пречете да си вършат работата! Критикувайте ги само конструктивно и само ако сте сигурни, че имате аргументи и доказателства. Не ги бутайте от власт ако не знаете какво можете да сложите на тяхно място.

  Единственото, което можете да сложите на мястото на управляващите е самите вие или вашите синове, но не забравяйте - и вашите синове ще бъдат българи. Вашите синове няма да носят германски качества и няма да са светци. Затова имайте разбиране към хората, които ни управляват, независимо дали са ваши синове или синове на други българи. Защото това е с което разполагаме, български хора с българско поведение в българска реалност. Нямаме по-добро!

  Така че, дайте доверие на управляващите българи да подобряват с малки крачки живота на всички българи. Не ги демонизирайте, не ги дискредитирайте и ги заредете с доверие - горивото, което им е нужно за да направят живота ни по-добър.

  Ако продължавате да очерняте, обиждате и отхвърляте всеки политик без аргументи и просто заради самото отрицание или инат - няма да има надежда. Разбира се, разкритикувайте остро всеки, който наистина го е заслужил, но не смятайте по презумция, че всички са грешници.

  Когато се гледате в огледалото, помислете, че и политиците имат огледало и се гледат в него.

 22. 22 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#8] от "Кремена":
  Точно в 10!++++++++++!

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ЕВРОСЪЮЗНА БЪЛГАРИЯ

  Хубави тъжни стихове за цитат,
  но, да - едностранчива публикация.

  Старото затихващо поколение още не е това,
  което помни само "войната и първите москвичи".

  Живи хора помнят (царство) България от преди войната.

  Днешният партизански (мултипартиен) "елит"
  не е само ГЕРБ и ДПС.

  БКП, БСП, АБВ, Атака... са стари или новички здрави
  законово, организационно, финансово и т.н.

  Уж в опозиция, но май че не.

  РЕФОРМИ НЯМА.

  ЛУСТРАЦИЯ.

  Засега.

  Кой знае, може би днешният паламентарен вот
  е преломен:

  от под игото на задължителна любов към ссср...

  До коментар [#13] от "Камен":

  Хайде да не се оплакваме толкова. Беден и тежък бил живота по селата - а за няколко милиарда хора по света, които живеят с $1-2 на ден в Азия и Африка, да не е по-лесен? Даже на тях не им разрешават да емигрират в Италия (освен на някоя лодка, нелегално).

  Или предприемача от Силистра, който фалирал - а нима някой собственик на кораб е бил длъжен да си поръчва баш от него оборудване, само защото е симпатично момче? Пробвал - фалирал, сега отива на пазара на труда, не виждам никаква драма тук, и нищо тъжно. Или че се преместил от малък град в голям - ами ще се премести, по цял свят хората така правят.

  Високопарна и фалшива статия.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  За възрастните родители не е достатъчно да получават пари.Те искат да видят грижа и обич,самотата е най-страшното нещо за тях.

 25. 25 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gopeто":

  +++++

  Абсолютно съгласен, много по-важно от парите е реалното присъствие и отношение/грижа на децата и внуците, което за съжаление много пъти липсва. Къса ми се сърцето някой път като си представя хилядите по хиляди баби и дядовци, които чакат и жадуват да видят потомството си. За съжаление много често зад имиграционните амбиции на по-младите се крие върл егоизъм и нежелание да се плати цената да останат в родината и да спомогнат за нейното пооправяне.

 26. 26 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  свободни хора в свободна държава... и по света... правят и струват така като ги разбират нещата... един автор на текстове им бере гайлето... защо, не се разбира...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 27. 27 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Продължавам да недоумявам как едно време левеещият и сиромахомилстващ Деян Енев се озова в издържания /буквално/ от булгарише Типинг Пойнт либерален флагман Портал "Култура".
  Също като силистренецът в София вероятно...

  Апропо - пазарните айнрандовци, не мислете за фалита на силистренеца, най-вероятно образът е сборен или измислен...

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  "Битка за историята"

  Сп. "Икономист"

  След като подкрепяните от Русия сепаратисти очевидно печелят войната в Източна Украйна, западните съюзници на Киев тръгват по бойните полета на миналото, за да получат поне удовлетворение от подкопаване на историческите претенции на Москва.

  Полша застава начело във войната за историята. Миналия месец външният министър Гжегож Схетина, който е историк, изтъкна, че първият червеноармейски танкист, влязъл с танк през портала на концентрационния лагер Аушвиц, всъщност е бил украинец. Сега полският президент Бронислав Коморовски, който също е историк, иска да отклони вниманието от Русия при честванията на 70-ата годишнина от края на Втората световна война.

  По традиция Русия отбелязва края на войната с голям военен парад на Червения площад на 9 май. Тази година Москва кани на събитието множество чуждестранни високопоставени лица.

  Но повечето западни лидери въобще не са въодушевени от перспективата да гледат как пред тях преминават войските на руската армия, които неправомерно завзеха Крим миналата година, а сега се бият редом до сепаратистите в Източна Украйна.

  Коморовски, Барак Обама и други държавни глави отклониха руската покана.

  Вместо това Коморовски предлага да има чествания в Гданск, където през 1939 г. започна германското нахлуване. Предвижда се полската церемония да бъде на 8 май - датата, призната за край на войната от всички страни освен Съветския съюз и някои от наследилите го държави.

  Също така полските дипломати проучват какво мислят техните западни колеги за идеята възпоменанието да се състои в Берлин - града, където на практика завърши конфликтът.

  Поляците ядосват руснаците, като многократно изтъкват, че през 1939 г. Съветският съюз е подписал пакт за ненападение с нацистка Германия, за да си подели с нея Източна Европа.

  Те също така напомнят на източноевропейците, че Червената армия им е донесла потисничество, а не свобода, след като е победила германците през 1945 г.

  Схетина казва, че се опитва да противодейства на доста ефективната кампания на Москва за "историческа политика", при която "всичко лошо в историята на СССР се определя като дело на сталинистите и КГБ, а всичко добро е наследство на Русия".

  http://www.mediapool.bg/bitka-za-istoriyata-news231035.html

  Нещо повече.

  Забравя се фактът за Високоефективна Интернационална Демагогия "Кремъл".

  Под знамена на Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин...
  за световно "освобождение".

  Нацисткият Пакт в Кремъл от 1939, колкото и да е известен
  или наполовина таен, е само връх на "айсберга".

  КПСС демонстрирала открито амбициите си за световно господство. Отделен факт са тайните планове.

  Пактът от 1939 е предшестван от решения на Политбюро на ЦК на КПСС за курс към военно завладяване на Европа, вкл. Британия, с помощта на нацистка Германия.

  В Западни медии (френски) изтича информация
  за съветския план и Сталин е принуден да лъже маже по
  Радио Москва, че такова нещо няма.

  справка:

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България,
  от юриста Иван Лилов

 29. 29 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Автора е пропуснал информацията, че външните инвестиции са по-малко от парите пращани от българи в чужбина (пратени по банков път); парите пренесени на ръка са вероятно почти в същия размер. Без тези пари България автоматично ще изпадне в рецесия от 3-5% поне (дълго за обяснение и го пропускам).
  Автора просто не мисли, че оправяне няма - емиграцията за тези 25 години като процент е равна на бежанците от страни в гражданска война (обикновено нещо като 20-25%).
  Автора не ми казва от къде ще взема пари, когато трябват за операция на майка ми. Миналата година й поискаха 5500лв за смяна на раменна става (коленните и тазо бедрените покрити, ама раменната не е покрита от касата).
  Автора не мисли че ако тези 2милиона се върнат в рамките на 1-2 години малцина ще си намерят работа и безработицата бързо ще настигне и подмине испанската (25%).
  Е, иначе статията е хубава, ама като стигне до пари се говори с цифри.
  И не на последно място - комуникациите сега са такива, че винаги мога да се обадя стига да искам. Майка ми има компютър (как една 88 годишна жена има компютър и ползва скайп, интернет браузинг, и т.н.). Телефоните от всякъде са под 5 цента на минута (с изключение на братска Куба). Така че майка ми ме чува със сигурност по-често, отколкото ако живеех на квартира в София. Е, ще ме вижда на живо веднъж на 1-2 год., но мога да платя да се грижат за нея, а от София ще ми е много трудно (кой млад човек живее в градче, освен ако е от местната олигархия и работи в общината)...

 30. 30 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Извинявам се "АвторЪт"

 31. 31 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#25] от "conventi0nal":

  Върл егоизъм, казваш? Като този егоизъм, дето накара стотици хиляди, милиони от "по-възрастните" (щом ще се противопостяме така) да си пазят службицата, пенсийката, топлата Партийна прегръдка, вместо да се борят с комунизма и изчадията му след 1990г. и да строят "оправена" държава от самото начало. Идва един момент в който туморът е неотстраним, и в България отдавна го проспахте.

  Ако има някой виновен, не мисля, че сме ние. И не си мисли, че не ни капе кръв от сърцето да си виждаме родителите само по Скайп, и дядовите ни къщи да се рушат или заминават за жълти стотинки.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  [quote#15:"Gopeто"]Престъпна е тази политика, която кара синът ми да не мисли да остане в България..[/quote]По-старото поколение с гласуването си сложиха примката около шията, че не само на своята, но и на онези от по-младите, които останаха в България. Жестоко е, но каквото сам си направиш, никой не може да ти направи.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Никой не иска да е като Сизиф, да се съсипва от работа и тъкмо си мисли, че е надвил на масрафа си, се намира някой СУПЕР ИДИОТ С ПОРШЕ КАЙЕН ПАРКИРАНО В МОЛА за да му обере спестеното И ПАК да започне от нулата. Има много неща, които гонят българите от България: 1) ако захванеш бизнес по селата с наследствените си земи, циганите ти опустошават всичко, по- лошо от мароканските скакалци. Отиват ти по дяволите всички парични и трудови инвестиции; 2) ако все пак, някога и някъде успееш да произведеш нещо, няма на кого да го продадеш. Няма надеждни, що-годе честни големи изкупвателни организации, които да ти гарантират прилични цени за произведеното;3) данъците, таксите, лицензиите, налозите, токът, водата са изключително скъпи, а бирниците и разбойническите фирми за събирания на представяте ли си " ВЗЕМАНИЯ!!!!" НЯМАТ МИЛОСТ. Какви Вземания искаш, бе боклук мръсен? Дал ли си нещо, че да искаш да вземаш!? Изроди!;3) дори да успееш да изкараш нещо, един ще се прибереш в къщи и ще бъдеш неприятно изненадан, че дерибействащата в България мафия е ударила по децата ти. Невръстните ти, неплатежоспособни деца са получили "бърз" кредит, който са прахосали в безбройните казина на България, превърнали са се в недобросъвестни длъжници на "ДОБРОСЪВЕСТНАТА МАФИЯ"; или не дай си Боже са станали наркомани; или проститутки. Трябва да си СУПЕР МАЛОУМЕН ДА ЖИВЕЕШ В БЪЛГАРИЯ!!!

 34. 34 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "npiatanasov":

  Кой, за Бога, ти е сложил минуси на стихотворението на Вазов?!

 35. 35 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#25:"conventi0nal"]За съжаление много често зад имиграционните амбиции на по-младите се крие върл егоизъм и нежелание да се плати цената да останат в родината и да спомогнат за нейното пооправяне. [/quote]

  ++++++++

  Това наистина е така. Аз познавам страшно много хора между 20 и 30 години, имигрирали наистина от егоизъм или каприз, които още докато са в училище са решили, че ще живеят в чужбина, просто защото е "готино", а не са видели нищо от България. Интересно какво мислят и родителите на тези хора? Това са родители-деца на описаните старци в статията. Явно е в манталитета. Да се бяга от проблемите. Да се спасяваме по единично.

 36. 36 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Няколко случайни наблюдения:
  - София е лоша защото хората си гледат личния интерес. Но в Силистра "няма работа", няма бизнес, няма предприемачи.
  - Младите са лоши защото не помагат достатъчно на старите. Но в западна европа старите работят, правят бизнес и помагат на младите.
  - И момчето, и автора изнемогват, но имат пари за цигари
  - И двамата са склонни да платят големи суми за да се правят на голямата работа (таксито и платнохода)

  Та така де - все разни дреболии които обясняват много по-добре икономическата ситуация в Бг от Бойко, Цецо и Станишев.

 37. 37 Профил на Natalia Qneva
  Natalia Qneva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Мисля си колко ще е добре, ако стиховете на Иван Методиев звучат денонощно от високоговорители на площад "Народно събрание".

 38. 38 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#31] от "sir_matt":

  Абсолютно същият. Въпросът е, че вместо реално да се опитат да променят начина си на мислене и да се преборят с гореспоменатия егоизъм, много от по-младите хора предпочетоха да не платят цената и да отидат на готовото (изобщо не казвам, че в чужбина е лек живот оод), по този начин давайки "мегдан" за все по-масивно пропълзяване на мисловните стереотипи на старите апаратчици. Не мисля, че човек, който е емигрирал (и по този начин абдикирал от отговорност относно добруването на родината), има право да високоумства какво трябва и какво не трябва да се направи за нейното оправяне.

 39. 39 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#25] от "conventi0nal":
  [quote#25:"conventi0nal"]За съжаление много често зад имиграционните амбиции на по-младите се крие върл егоизъм и нежелание да се плати цената да останат в родината и да спомогнат за нейното пооправяне. [/quote]

  А зад върлия егоизъм пък се крие слабостта на характера да се справи с трудностите на живота.

  Обаче.
  Не можем да задължаваме децата ни да оправят държвата, след като ние самите не сме могли. Т.е. не трябва да ги спираме да се реализират в чужбина, стига истински да преследват мечтите си. А ако добре сме ги възпитали, те рано или късно ще се върнат. Добре ще е да не е твърде късно все пак. Ако ли пък не сме ги възпитали добре, това би било част от цената, която ще платим за това.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 40. 40 Профил на Christo Tamarin
  Christo Tamarin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Какво каза Царят на 6 април 2001: "Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви."

  Какво разбра Народът: "Каквито сме си убавци, няма начин Царят да не ни оправи за 800 дни."

  Каква е Истината: "Ако комунистическият интернационал-социалистически фашистки режим не беше унищожил прочутото преди българско трудолюбие и предприемчивостта на българите, то в условията на демокрация и пазарна икономика никоя политическа власт не би могла да попречи на Народът да се оправи за 800 дни."

 41. 41 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 532 Неутрално

  "Погледнато от птичи поглед, то може би наистина носи вина за дългото стоене на социалистите във властта."
  Наистина от птичи поглед, но и с птичи акъл! Защото авторъ т не е живял в онова време и в ония условия. На всеки новопоявил се критик със задна дата мога да задам един въпрос:
  А защо днес и от 25 години ВИЕ не можете да оправите положението? Защото днес вече няма лагери и монопол на държавата-Партията-ДС. И би трябвало да е по-лесно! Адски трудно е! Защото само формата се промени - същността на системата е старата!!!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  До коментар [#38] от "conventi0nal":

  Няма такова нещо като"отговорност за добруването на родината",от где го измиски това?

  klimentm
 43. 43 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Защо не му купи платнохода, бе, аме ни пускаш стихове? Ако чете тук момчето да ми се обади.

 44. 44 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":

  Точно за този егоизъм говоря
  До коментар [#39] от "Gopeто":

  Съгласен съм, че проблемът се корени в характера... българите сме народ талантлив, умен и надарен, обаче откъм характер сме гола вода...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK