Украинското училище за война

Украинското училище за война

© ReutersВладимир Путин иска да изпрати послание на "лицемерния Запад", а и на украинците, които се стремят да бъдат приети в този клуб, че Русия няма да търпи намеса в задния си двор. Целта му е Западът да признае цялото постсъветско пространство, без балтийските държави, като изключителна сфера на влияние на Русия, пишат за Project Syndicate Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии и Стивън Холмс, професор по право в Нюйоркския университет. "Дневник" препечатва текста от портал "Култура".


Продължаващите битки в Украйна често са сравнявани с кризата в Югославия от началото на 90-е години на ХХ век – и наистина между тях има много прилики. Но за да бъде разбрано защо конфликтът между украинското правителство и подкрепяните от Русия сепаратисти е толкова устойчив, както и защо след година на все по-тежки сражения перспективата за намиране на решение изглежда все по-далечна, е не по-малко важно да бъдат видени и разликите между тях.


Тактиката на руския президент Владимир Путин в Украйна наподобява тактиката на сръбския президент Слободан Милошевич по време на разпадането на Югославия. Често се среща твърдението, че пропагандата на Путин, основана на препратки към Втората световна война, която цели раздухването на руския национализъм, следва едно към едно дезинформационната кампания на Милошевич от началото на 90-те, чиято цел бе да раздуха антихърватските чувства сред сърбите.
И Путин, и Милошевич, пробуждат етническите малцинства в страните, върху които искат да установят контрол, преди да започнат военна кампания под предлог за защита на тези етнически връзки. След което и двамата подкрепят създаването на самозвани "републики" в границите на другата държава.


С оглед на тези прилики мнозина настояват, че Западът трябва да повтори същия подход, който допринесе за решаване на кризата в Югославия – а това означава предоставянето на "смъртоносна отбранителна военна помощ" за Украйна. Те настояват, че споразумението от Дейтън, сложило край на войната в Босна, стана възможно след като американците решиха да въоръжат хърватите и босненските мюсюлмани.


Разбира се, Русия на Путин не е Сърбия на Милошевич. Русия не е бележка под линия в историята, нито балканска минидържава, а ядрена Велика сила, срещу която Украйна, колкото и да е тежко въоръжена, няма никакъв военен шанс. От тази гледна точка, предоставянето на оръжия за Украйна само ще увеличи кръвопролитието, без да принуди Путин да промени подхода си и да подкрепи установяването на траен мир.


Още повече, че две десетилетия по-късно геополитическият контекст е значително променен. По време на войната в Югославия Западът не само имаше морално превъзходство, но и се възприемаше като непобедим, след успеха си в Студената война. Днес господства усещането, че Западът е в упадък, а легитимността на Америка като световен лидер все по-често се поставя под въпрос.


От тази гледна точка германският канцлер Ангела Меркел е права да се съпротивлява на въоръжаването на Украйна. Но тя греши, като мисли, че преговорите с Русия могат да доведат до трайно мирно решение, подобно на това от Дейтън, защото двата конфликта са фундаментално различни. Докато случващото се в Югославия беше  локална криза с по-широки европейски измерения, Украйна  затъна в европейска криза с локални измерения.


Милошевич имаше ясна стратегическа цел: създаването на Велика Сърбия. За да я постигне, той искаше да преначертае границите в региона или поне да сключи сделка, която да гарантира автономия на регионите с преобладаващо сръбско население извън границите на Сърбия. Преговорите за прекратяване на войните на Балканите станаха възможни именно защото бяха базирани на географските карти.


В стратегически смисъл за Путин анексията на Крим бе достатъчна цел. Той вече не се интересува дали границите на картата ще бъдат преначертани. Действията му не са мотивирани от желанието да анексира региона на Донбас (който е от незначително стратегическо значение за Русия), да изгради сухоземен коридор към Крим или да създаде замразен конфликт.


Путин е въвлечен в конфликта в Украйна по причини, които изглеждат предимно педагогически. Той иска да изпрати послание на лицемерния Запад, а и на украинците, които се стремят да бъдат приети в този клуб.


Посланието към Запада е, че Русия няма да търпи намеса в задния си двор. Целта на Путин е Западът да признае цялото постсъветско пространство, без балтийските държави, като изключителна сфера на влияние на Русия. (Неуспехът на Путин да предвиди отказа на Китай да приеме това – особено по отношение на Централна Азия, която заема ключово място в икономическата визия на президента Си Дзинпин – е  впечатляващ пропуск в стратегически изчисления на Путин.


Посланието към Украйна и нейното ново правителство е, че страната не може да оцелее, поне не и в сегашните си граници, без подкрепата на Русия. Путин също така иска да покаже на украинците, че в крайна сметка Западът не се интересува от тях. Америка няма да се бие заради тях, а европейците няма да дадат парите, от които тяхното правителство се нуждае толкова отчаяно.


Мотивация на Запада в Украйна изглежда също по-скоро педагогическа, отколкото стратегическа – да покаже на Путин, че насилственото прекрояване на границите в Европа днес е неприемливо. Надеждата е, че икономическите санкции, съчетани с руските жертви на място, ще принудят Русия да се примири със своя статут след Студената война като третокласна сила, а и да изпрати допълнителното послание, че всеки опит за ревизия на доминирания от САЩ световен ред е обречен на провал и се заплаща със сериозна икономическа цена.


Ясните стратегически цели биха помогнали на преговарящите страни да осъзнаят, че половината е по-добре от нищо. Но ако две страни просто искат да си дадат урок една на друга, това вече премахва основата, необходима за сключване на приемлив двустранен компромис. Ето една от причините, поради които настоящите преговори за Украйна са обречени да постигнат само частични, краткотрайни примирия, но не и дълготрайно решение, до което се стигна след войната в Босна.


Съавторът на статията Стивън Холмс е професор по право в Нюйоркския университет. Преподавал е политически науки и право в университетите Харвард (1979-1985), Чикагския университет (1985-1997) и Принстън (1997-2000). Главен редактор е на списание "East European Constitutional Review" (1993-2003). Той е автор на книгите: Бенжамен Констан и създаването на модерния либерализъм, 1984; Анатомия на антилиберализма, 1993; Теория на либералната демокрация: желания и ограничения, 1995. Последната му книга Мантията на матадора: американският безразсъден отговор на тероризма е публикувана през 2007 г. Заедно с Иван Кръстев подготвят книга, посветена на политическите процеси в Русия.


Английската версия на текста е публикувана в Project Syndicate.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Владимир Путин иска да изпрати послание на "лицемерния Запад", а и на украинците, които се стремят да бъдат приети в този клуб, че Русия няма да търпи намеса в задния си двор. Целта му е Западът да признае цялото постсъветско пространство,

  Човекът не е съвсем добре!

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Много хубава статия на Иван Кръстев. Моите поздравления.
  Към колегите от форума. Любопитно ми е нещо. Абе кои момиченца повече харесвате?
  1. Рускинчетата от Пуси Райът?
  2. Украинчетата от ФЕМЕН?

  Много съм разколебан. И едните, и другите са яростни антипутинистки, което ги прави много симпатични в моите очи, но се чудя кои повече? Май за момента украинчетата повече ме радват

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Нека ''лицемерния запад'' послуша специалиста Кръстев...

  [email protected]
 5. 5 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 435 Любопитно

  "Русия не е бележка под линия в историята, нито балканска минидържава, а ядрена Велика сила, срещу която Украйна, колкото и да е тежко въоръжена, няма никакъв военен шанс"
  Втората световна.Финландия срещу Русия?!
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Съветско-финландска_война_%281941-1944%29

 6. 6 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 868 Весело

  E, сега този минус как да го разбирам? Че отпралият го си пада по мачовски мъже тип Путин? Сега разбирам, че конфликта в Украйна се поддържа по педагогически причини и от Путин, и от Запада, както казва г-н Кръстев, но това не ми отговаря на въпроса за Пуси Райът и Фемен.
  Пък кой знае, може би слагащият минуси да си е харесал моята слабост - прокурор Наталия Поклонская (обожавам блондинки в униформа), но за съжаление тя не може да идва в Евросъюза. Под санкционен режим е!

 7. 7 Профил на Неделчо Атанасов
  Неделчо Атанасов
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Мотивация на Запада в Украйна изглежда също по-скоро педагогическа, отколкото стратегическа...."

  По-скоро мотивацията на Запада е стратегическа -Украйна да се превърне в нов Афганистан и военните разходи да изтощят икономически Русия. Като се добавят и икономическите санкции и ниските цени на петрола капанът заложен на Путин е готов, а развръзката ще наподобява разпада на Югославия и СССР.

 8. 8 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 504 Весело

  Хе, хе . . Иванчо Кръстев!! "Класика" в жанра!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 9. 9 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "...икономическите санкции, съчетани с руските жертви на място, ще принудят Русия да се примири със своя статут след Студената война като третокласна сила, а и да изпрати допълнителното послание, че всеки опит за ревизия на доминирания от САЩ световен ред е обречен на провал и се заплаща със сериозна икономическа цена"

  Много точно казано.

 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 327 Неутрално

  ааа ето го и платения от путин
  интелектуалец да заработва
  зарплатата, като за отвличане на вниманието
  и придаване на достоверност
  е сложен и съавтор световен специалист по всичко
  със научни степени отвсякъде. просто
  част от пропагандата на путин. за съжаление
  част от лакеите са българи-предатели.

 11. 11 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Посланието към Запада е, че Русия няма да търпи намеса в задния си двор."

  А дали украинците са съгласни да възприемат себе си и страната си като "заден двор на Русия?" Би било интересно да разберем.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  [quote#1:"Alexander97"]Човекът не е съвсем добре! [/quote]
  ИВАНУШКА Кръстев вече пише от позициите на
  ФАВОРИТ НА ПУТИН
  Зер,не всекиму е дадено да позира
  на ПУТИНСКАТА СОФРА
  В буквалния,а и в небуквалния смисъл.
  Така,че човекът си е много добре
  И си заработва Царското Благоволение.
  Много тънко,но и много прозрачно внушение
  за "силата" на един РАЗКАПВАЩ СЕ
  И КОРОЗИРАЛ РЕЖИМ.
  Внушение,че едва ли не
  си е в реда на нещата ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ
  С ХИТЛЕР....
  Пардон,с Този,който играе Хитлер в 21-ви век
  Няма как да стане.
  И сто ИВАНУШКИ като Нашиот да го напишат
  НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
  Светът вече е друг.
  Различен от този преди 1 век
  И научил УРОКА ДАДЕН МУ ОТ ХИТЛЕР

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  [quote#11:"sce22"]А дали украинците са съгласни да възприемат себе си и страната си като "заден двор на Русия?" Би било интересно да разберем. [/quote]
  ВЕНТРОЛОГИЯ
  ИВАНУШКА Кръстев тиражира КРЕМЪЛСКИТЕ
  ОПОРНИ ТОЧКИ
  Тиражира ги с
  КРЕМЪЛСКИТЕ АГИТАЦИОННИ КЛИШЕТА
  Постна,добре подредена картотека на
  ЕЗИКОВИ КЛИШЕТА,подбрани от прашасалите
  броеве на ПРАВДА от 50-те години
  на миналия век.....

 15. 15 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  [quote#13:"jorosrabskia"]Мине , не мине време и вземеш да изцвъкаш някоя простотия [/quote]
  Не бъди суров към него и такива като него.
  Може би не им заплащат,ако е написано
  без ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЕЗИКОВИ КЛИШЕТА
  Зерлексикална самодейност в такава сакрална сфера,
  каквато е ТРИЖАРАНЕТО НА ОПОРНИ ТОЧКИ
  е недопустима.

 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Интересно как изглежда според авторите "по-добрата от нищо половина" - отново предадена на Путлер Украйна, но с обещание в далечното бъдеще да бъде свободна и независима?

 17. 17 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 403 Неутрално  Путлер си мисли, че сме още в 19 век.

  Много бърка, малкия ...


 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  [quote#17:"liubo...otdale4"]Путлер си мисли, че сме още в 19 век. [/quote]
  Ами мисли си.
  Когато ЖИВЕЕШ В ИМПЕРИЯ МОДЕЛ 19-ти век
  Нормално е да мислиш,че си още в 19-ти век.
  Апропо,наистина ли някой още вярва,че
  ПОСЛЕДНАТА ИМПЕРИЯ,МОДЕЛ 19-ти век,
  връстница на ОСМАНСКАТА и АВСТРО-УНГАРСКАТА
  има ресурс да просъществува и в 21-ви век !?!?!?!?

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Впрочем и аргумента срещу въоръжаването на Украйна, която уж нямала никакъв шанс срещу "Ядрената сила" (с главна буква), е една голяма глупост. Какво може да направи Впутин, ако Украйна бъде въоръжена? Ще използва ядрено оръжие? Просто ще му се наложи да се намеси вече открито. Ако се осмели да го направи, това ще има само две следствия:

  - да си навлече всички възможни санкции, които на европейците толкова много не им се иска да ги налагат;

  - да започне масови репресии в страната си, защото руснаците не искат такава война.

  И много бързо ще види му се види края.

 20. 20 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  Ако не е тайна, каква цел има жужупути? Да завладее света, да унищожи Русия, да сплаши сянката си, да пръдне мощно...? Русия не е по-могъща от времената на Хрушчов, а дори и той не си е позволил да бъде твърде велик. Та какво ще жужупути?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 21. 21 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Авторите стремително изостават. Не разбират фаталната грешка на Путин с анексията на Крим. Учудващо е, че някои ще приемат мнението им за антируско. Реалността е много по-антируска от розовите либерални представи.

  Светът, НАТО и ЕС са различни. За всички страни - бивши соц, случаят Украйна е въпрос на принцип и отмъщение. Русия няма и не може да има печеливш ход. Тя няма нито един безплатен съюзник. А парите й са на привършване.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 22. 22 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  [quote#20:"moriarti"] Русия не е по-могъща от времената на Хрушчов[/quote]
  По времето на Хрушчов,СССР е имал
  ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМО НАСЕЛЕНИЕ
  И ОЩЕ ТОЛКОВА - васални сателитни
  ГАСУДАРСТВА.
  ОВПУТЕНА РУСИЯ НЯМА тези екстри.
  Самата Русия има ТРИ ПЪТИ ПО-МАЛКО население от СССР
  Доскоро ВАСАЛНИТЕ ГАСУДАРСТВА,
  Благодарение на неадекватните ходове на КРЕМЪЛ
  са ТВЪРДО АНТИРУСКИ НАСТРОЕНИ
  Справка - УКРАИНА, ГРУЗИЯ, ПОЛША, РУМЪНИЯ......

 23. 23 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Не ме интересува, кой каква тактика прилага. Важното е войната да спре по-скоро. Порошенко трябва да бъде осъден заради хвърлянето на редовната армия срещу част от населението. Садам, ако си спомняте, беше обесен заради изтреблението на кюрдите с армията.

 24. 24 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Странен прочит на историята от другаря Кръстев. Особено по темата Югославия. Това, че тогава успяха да заблудят огромната маса хора бе разбираемо. Средствата на "абсолютната истина" работеха само на една писта - моно.
  Но сега!? Да продължаваш със същите клишета - съшитите с бели конци "доказателства" за сръбския "геноцид", си е чиста обида за ученолюбивия, мислещ и знаещ човек.
  Колкото за разбора на събитията в Украйна, Кръстев няма с какво да ни изненада. Същата праволинейно изопачена реалност на "фактите". Типична за "професионалист", надянал тъмните очила на вашингтонската пропаганда.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 25. 25 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Неутрално

  [quote#23:"tos_buratino"]Порошенко трябва да бъде осъден заради хвърлянето на редовната армия срещу част от населението.[/quote]
  Точно тази ОПОРНА ТОЧКА отдавна даде фира.
  Сам СТРЕЛКОВ,
  Наемникът-диверсант,пратен от КРЕМЪЛ да вдигне ПРОРУСКО ВЪСТАНИЕ В УКРАИНА,
  призна през сълзи,че МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ НЕ СА ОКАЗАЛИ НИКАКВА ПОДКРЕПА НА РУСКИТЕ ДИВЕРСАНТИ.
  Това,впрочем и принуди ПУТИН ДА ВКАРА РУСКА РЕДОВНА АРМИЯ ДА СЕ БИЕ В УКРАИНА.
  Украинската Армия води ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА
  СРЕЩУ РУСКАТА РЕДОВНА АРМИЯ
  И КРЕМЪЛСКИ ДИВЕРСИОННИ ГРУПИ
  представящи се за "сепаратисти"

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#23] от "tos_buratino":

  "Населението" да си беше седяло в Бурятия, в Чечения, в Якутия, в Магадан, а да не беше идвало да сее терор в Украйна.

 27. 27 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#11] от "sce22":

  Помня такова време, когато заден двор на Ру..ия бяха и България, Румъния, Чехословакия и Полша, за балтийските държави да не говориме.

  И каква стана тя !?!?!?!

 28. 28 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Става дума за битка между руски православни опълченци и полскоукраински,бандеровски, католически банди +измислена украинска армия.Русия не може да не се намеси.То е като да речем,че в западните ни покрайнини се вдигне българско възстание за обединение с родината,а ние тук да се навираме под чергите и да си траем.

 29. 29 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#24] от "disclosure":

  Малко осъвременете речника, че звучите от ранния соц. Това с ученолюбието ме изпълни с образователен възторг. Ако знаехте сръбски, щяхте да знаете, че лъжливата пропаганда на Путин е мотамо тази на Милошевич.

  В Хага готвят малки килийки за джуджета. Преграждат тази на Милошевич и стават две за политически дребосъци от североизтока.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 30. 30 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#28] от "batgosho":
  Подигравате се на руското безсилие, ама в Донбас ядат корени от много православие.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 31. 31 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":


  [quote#12:"Hawaii"]ИВАНУШКА Кръстев вече пише от позициите на
  ФАВОРИТ НА ПУТИН [/quote]

  Абсолютно не си прав. Кръстев анализира ситуацията, а не мята налява и надясно лозунги. Аз мога да се солидаризирам с теб в антипутинската ти риторика, но само толкова.

  Като изключим запалянковщината, която в контекста на това, че всекидневно измират хиляди невинни хора, чиято единствена "вина" е, че са се оказали в място на кофликт, това вече е перверзно. Да оставим настрана въпроса, че в момента Киев се държи с ЕС почти като Сириза.

  Но да оставим това. Кръстев прави анализ. Опитва се да анализира някаква ситуация и неговият анализ, разбира се, може да се окаже сбъркан. Но той поне го прави, а ти, колкото и да ми е мъчно, си лишен от тази способност ли, възможност ли...

 32. 32 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  някакси недовършен изглежда анализа.

 33. 33 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#30] от "Bulgerman":

  Русия може да помогне много повече,но помага точно колкото трябва и когато потрябва,ту с хуманитарни конвои,ту с танкове,ту с Катюши....

 34. 34 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#30] от "Bulgerman":

  Русия никога не е била безсилна,и никога не бих се подиграл с Русия и православието.

 35. 35 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#1:"Alexander97"]Целта му е Западът да признае цялото постсъветско пространство, [/quote]

  интересно е съждението на КРъстев, че целта на Путин е Западът да му признае СССР като сфера на влияние......Все пак ОНД си беше сфера на влияние на Москва, но с едно важно условие - уважение на независимостта и суверенитета на държавите от ОНД. Впрочем същото е с ЕС(като само добавката е условието за демокрация в страните членки). Тъй като Путин обаче е прост човек, той просто разби ОНД(тоест признатото му) и тръгна да гради Евразийски съюз(който никой не иска да признае, дори Китай). В резултат Русия ще се разпадне. Впрочем това е закономерно, защото политическия баща на Путин - Елцин - разби СССР(без да е нужно и искано от някой), но поне направи ОНД. Сега Путин разби ОНД(без някой да го иска) и ще съсипе Русия.

 36. 36 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#35] от "nando":

  Петин не е просто човек, той е деградирал човек. Много владт за продължително време неизбежно прави от човека урод. В слуечая обаче тия отоло него искат всичко, за да получат нещичко. И вероятно ще получат - Беларус, Казахстан. Временно, разбира се, но ще ги получат. Особено Казахстан на клемълците им е много важен - това им е одновната пералня на мръсните пари.

 37. 37 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Гневно

  Ако бях 10 години по-млад,сега щях да съм доброволец на фронта на руска страна,за да върна поне малка част от задължението на България към Русия.

 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  Тезата, че на Украина не бива да се помага с доставки на оръжие понеже, видите ли, тя няма шанс срещу ядрена сила като Русия, е нелепа. Достатъчно е да се препомни казуса с Афганистан - ядрената сила на Съветския Съюз с нищо не му помогна и накрая той бе принуден безславно да оттегли войските си, а подкрепяното от него правителство се сгромоляса. А Русия е не само по-малка и по-слаба от бившия Съветски Съюз, тя е и по-зависима от Запада защото нейната икономика е по-тясно свързана със западната.

  Та, не е нужно Украина да побеждава Русия - достатъчно е Русия да понесе достатъчно жертви за да разбере, че авантюрата не си струва.

 39. 39 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#7] от "beroe":

  Освен това влиянието на Русия в Близкия Изток ще отслабне значително, което е добре дошло за Америка, която се интересува главно от този регион последните няколко десетилетия. Изобщо Путин и Русия са обречени, залогът тук е много по-висок от Украйна и членството й в ЕС и НАТО.

 40. 40 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#37:"batgosho"]да върна поне малка част от задължението на България към Русия. [/quote]

  "задължението" на България е към ЕВРОПЕЙСКИТЕ руснаци. Царя Освободител е бил убит заради проевропейския му курс(дори се е готвил за приемане на Конституция на Руската империя и се счита, че Търновската конституция е била ПРОБЕН КАМЪК в тази посока). Така че нашите МОРАЛНИ задължения са към хора като Горбачов, към демократите на Русия, защото ние сме ТЕХЕН ПРОЕКТ, а не на имперските зомбита и сталински чудовища!

 41. 41 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#28:"batgosho"]Става дума за битка между руски православни опълченци и полскоукраински,бандеровски, католически банди +измислена украинска армия.[/quote]

  Ах, ти ме разби, Волене ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 42. 42 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  "Разбира се, Русия на Путин не е Сърбия на Милошевич. Русия не е бележка под линия в историята, нито балканска минидържава, а ядрена Велика сила..."
  Айдее, др. Кръстев пак е написал нещо, което не отговаря на действителността...С какво ли е могъща една икономика колкото италианската? Ама Италия няма заявки за световна сила. С какво ли е могъща една икономика, изнасяща петрол колкото Саудитска Арабия? Ама СА няма заявки за световна сила. Или пък с ядрени оръжия, наследени от един разпаднал се съюз? Май само това крепи т.пките на Путлер.. Русия е една примитивна държава с изостанала икономика - това ви го каза Медведев в прав текст още преди години. Не произвежда нищо, живее изцяло от износ на природни ресурси, като Нигерия и редица други африкански държави. И няма никакво желание да се промени, това е най-трагичното.
  А сега за "постиженията" на Путлер. Благодарение на кремълския нацист руснаци и украинци сега се мразят много, мразят се от душа, дет се вика. Ще се мразят и още дълго, за което заслугата е на Путлер, а не на някакви американци. Американците не могат да намерят Крим на картата и им е въобще през оная работа Украйна и Донбас, докато колорадите, те много добре си знаят хората. Само че им излязоха малко криви сметките, мислеха че ще прилапат малко територия и ще вдигнат рейтинга, но последствията се оказаха по-тежки от очакваните.
  Освен това има нещо тотално объркано в статията, с което никой нормално мислещ човек не би могъл да се съгласи. Според авторите, мир ще има ако и двете страни направят отстъпки и ако Западът престане да "заплашва" Русия.....Путин няма интерес от прекратяване на кризата чрез трайно примирие, понеже това означава прокарване на официална или неофициална граница между Украйна и отцепените райони. Тази граница ще означава докъде стига Западът и откъде започва Евразия. И в новата Украйна се настанява НАТО, на 500 км от Москва. Това ще е катастрофален провал на путинската геополитика, затова не го иска. Иска да продължава да няма ясна граница, сраженията да припламват и изгасват периодично, да държи цялата Украйна в състояние на нестабилност. Затова в негов интерес е да подклажда враждата и да въоръжава сепаратистите. Въпросът е какъв ход ще предприеме Западът и кога. В ЕС са шушумиги, Обама не иска или не може да се занимава с Украйна, това му е чуждо и далечно нещо. Занимава се с робството и гражданските свободи вместо това. Лошото е, че е още 2 години на власт. Дано след него вече да дойде някой ястреб като Рейгън и да почне да рита з.дници.

  Пазете се от доносника vesolr
 43. 43 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Кръстев вероятно има предвид страховете на западните граждани от руските ядрени оръжия. Не мисля, че това са страховете на натовските военни. Все пак примерът със студената война сочи точно обратното. Дори съветската комунистическа партия при много по-благоприятно съотношение на армиите реши да се откаже от борбата. Все пак оръжията доставени в Авганистан изгониха съветските войници. Ако някой твърди, че историята не може да се повтори, трябва да обясни с какво днес ситуацията се различава и как Путин е в по-добра позиция от Брежнев.

  подпис
 44. 44 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#19] от "spiegel":

  Точно така. Трябва да се въоръжи Украйна.
  Това, че Путлер има ядрено оръжие няма да намали убитите руснаци. Колкто повече, толкова повече шум в Русия.
  Ще му резнат зелката в Кремъл.
  Кръстев това не можа да предвиди.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  [quote#26:"spiegel"]"Населението" да си беше седяло в Бурятия, в Чечения, в Якутия, в Магадан, а да не беше идвало да сее терор в Украйна.[/quote]

  Путин укрепва "православното единство", събирайки от всички краища на необятната съветска страна взевъзможни етнически малцинства, декласирани елементи, пандизчии, неизправни длъжници и всякаква друга сган, за да изяви "свободното волеизлияние" на украинския народ да се върне под крилото на Кремъл.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Путин е планирал анексията на Украйна преди повече от година:
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russias-roadmap-for-annexing-eastern-ukraine-leaked-from-vladimir-putins-office-10069203.html

  Коментирайте, мурзилки.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 757 Весело

  [quote#37:"batgosho"]Ако бях 10 години по-млад,сега щях да съм доброволец на фронта на руска страна,за да върна поне малка част от задължението на България към Русия.[/quote]
  Ей, разбираш ли, чак мене ме е яд, че не си 10 години по-млад.

 48. 48 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#5] от "blaserr93lrs2":

  Войната която споменаваш (съветско-финландската) е една от най-унизителните за Червената Армия войни. То не, че тя има много поводи за законна гордост, но в тази война изпъква с кристална яснота некадърността на руските военноначалници и моралното разложение и ниският боен дух у руските солдати. По официални данни (http://elearn.uni-sofia.bg/pluginfile.php/32049/mod_resource/content/0/08_SSSR-Finland_1939.pdf), жертвите дадени от руснаците са над 150 000 при само 25 000 от финландска страна. Съвременните данни прецизират цифрата на финландските жертви на 23 452 души (убити или безследно изчезнали) и 43 501 ранени (9 872 остават инвалиди), но опровергават цифрата на съветските. Според новите данни (някои доскоро секретни) между 340 000 и
  540 000 !!! руснаци намират смъртта си в тази срамна за тях война. След сключването на примирието, според което военните действия трябва да бъдат прекратени на 13 март в 12:00 на обяд, в 6:00 същата сутрин маршал Тимошенко предприема отчаян щурм за превземането на Виборг. Надеждата му е била да го превземе и по този начин да измие небивалият позор от лицето на Червената Армия, след което да се оттегли съгласно споразумението. Шест часа яростен щурм, в който смъртта си намират (абсолютно безсмислено) над 20 000 руснаци и който завършва с пълно фиаско (почти без загуби за финландците). Сталин, обаче, впечатлен от решителността на Тимошенко, вместо да го разстреля, му закача звезда: "Герой на Съветският Съюз".

 49. 49 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен (путлер капут)":

  А не е ли по-добре да се запрат и да помислят малко. Щом с едни опълченци не се справиха, какво остава с редовна руска войска? Ми само за един-два часа ще са в Киев. На всичкото отгоре не се страхуват изобщо? Мирът е за предпочитане. А Путин ще го свалят само чрез икономически мерки - санкции до дупка и ще последва наистина демократизация.

 50. 50 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Гневно

  До коментар [#40] от "nando":

  Длъжни сме на руснаците!
  За да я има тази днешна България са загинали около, 100 000 руснаци,а осакатените са над 200 000.При днешната ситуация не става дума за руска агресия над Украйна,а за територии населени на 100% с руснаци които винаги са били част от Русия,но заради украинецът Никита Сергеевич Хрушчов,първи секретар на КПСС по онова време,тези ,днес спорни територии са били причислени към тогавашната Украйна с указ на ЦК на КПСС по административни причини.Днес руснаците искат да се върнат при майка Русия.

 51. 51 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#37] от "batgosho":

  Ти иди, пък все ще ти намерят някоя дупка. Хубавец като теб... да става зян тук. Пък и кой ти гледа за десетина годинки?! Там всичките ще си бъдете с интелекта на неродазвит 7-годишен имбецил. Апропо, за какъв дълг става дума? Жужупути да не ти е дало заем (5 товара рубли)?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 52. 52 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 808 Весело

  До коментар [#50] от "batgosho":

  Минимум! Ама са около 20 милиона жертвите. И после не са ни се теслемили на главите бетер турците. О, не! Такива "освободители" и на врага си не бих пожелал.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 53. 53 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Любопитно

  [quote#37:"batgosho"]сега щях да съм доброволец на фронта на руска страна[/quote]
  А може би имаш температура?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 54. 54 Профил на wwwrrr
  wwwrrr
  Рейтинг: 381 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=tNpwWrfFgic#t=38 В Украйна си имат двама Веско Мариновци Гривната се срина, украинците живеят по зле от африканци, но поне народните им артисти пеят за светлото евро бъдеще

 55. 55 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#51] от "moriarti":

  Паднах на пистата в Банско,не ми се откачи едната ска и скъсах менискус,оперираха ме за 4 000 лева,в момента куцам,на патерици съм и се възстановявам,вече съм на възраст да не ме лови запаса,иначе,с оптика, от 200 метра уцелвам диво прасе в челото в движение.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Кръстев както винаги е карък, заблуден. Не трявало да се предоставят на Украйна смъртоносни оръжия, защото Русия била ядрена държава и само щели да се увеличат кръвопролитията, без да се накара Путин да промени подхода си и да се установи траен мир! Кръстев не е наясно с крайната и най-важната цел. А тя е да се свали Путин от власт и да се избият всякакви мераци на Русия, съответно възможности, да се изявява в бъдеще като имперска сила. Кръстев не следи развитието на ситуацията. Слуша вестникарската пропаганда. Ако е необходим мир на всяка цена и незабавно и ако това е единствената ни цел, Кръстев е прав. Но ако целта е да бъде елиминирана Русия като имперска сила и източник на постоянна заплаха за агресия срещу съседни държави и срещу Европа, то тогава Кръстев не е прав. Тогава оръжията ще спомогнат Русия да плати по-висока цена, да се увеличи потокът от ковчези от Украйна към Русия. Украинците да наберат кураж за съпротива. Кръстев е фатално заблуден милейки си, че Путин ще спре агресията и ще се установи мир докато печели с лекота на бойното поле. Ефектът от предложението на Кръстев е повече война, повече агресия, повече кръв. Кръстев обслужва каузата на Путин. Путин не иска оръжия за Украйна и Кръстев не иска. Нямам идея Кръстев какъв противник на Путин е като му изпълнява желанията. Вярвам на Путин, че по-добре знае кое работи в негов интерес и кое не. Вярвам, че ако искаме да му навредим, трябва да правим обратното, а не да му изпълняваме желанията.
  Между другото Кръстев започва да ме съмнява с тези покани от Путин.

 58. 58 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#53] от "Black Ice":

  Специално за теб си я измерих,показва 37.8

 59. 59 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#29:"Bulgerman"]Малко осъвременете речника, че звучите от ранния соц.[/quote]
  Ако мога да попитам, . . Вие, във времето на ранния соц, къде бяхте?
  [quote#29:"Bulgerman"]Това с ученолюбието ме изпълни с образователен възторг.[/quote]
  Това, че кучето гледа с възторг как касапина реже мръвките, не значи, че ще бъде нахранено.
  [quote#29:"Bulgerman"]Ако знаехте сръбски, щяхте да знаете, че лъжливата пропаганда на Путин е мотамо тази на Милошевич. [/quote]
  Свободно говоря сръбо-хърватски така, че черпя вода и от другия извор, а не от копанката която са ти наляли.

  [quote#29:"Bulgerman"]В Хага готвят малки килийки за джуджета. Преграждат тази на Милошевич и стават две за политически дребосъци от североизтока.[/quote]
  Съновното ти въжделение за справедливост, наречено "Хага", така и не успя да осъди Милошевич. И понеже станаха за смях, се разбързаха да го починат скоропостижно. След две и полувина годишно ходене по мъките, на целия хагски комисариат му се наложи да изпие горчивата чаша на собственото си безхаберие, която защитата на Милошевич любезно им предложи.
  Какво съдържаше чашата - https://www.youtube.com/watch?v=UGczeufrkUc
  . . ако въобще си в състояние да разбереш!
  Ако имаш нужда от превод, може да ми се примолиш в лични.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Друг бисер на Кръстев. Югославия била затънала в криза с широки европейски измерения, а Украйна в криза с локални измерения! Значи когато в кризата участва неядрена сила, коятоне заплашва териториалната цялост на Европа, тогава кризата за Европа е голяма и трябва голяма намеса. А когато к кризата участник е ядрена държава, която иска да промени границите на Европа, която скоро може да влезе в натовска държава, която има имперски амбиции и аспирации спрямо Европа, тогав кризата е локална и няма голямма нужда от намеса на Европа! И тук вече започвам да чувам шума на тридесетте сребърника.

 61. 61 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Извинявам се, това не било статия на Кръстев! Но все едно, че е.

 62. 62 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#46:"Norman Granz"]Путин е планирал анексията на Украйна преди повече от година:

  Коментирайте, мурзилки.[/quote]
  Ko? . . . The Independent?
  Ми то, независимото, му е само името! Нали, на времето, ни "показа" и оръжията на Садам. Забрави ли?
  Шегаджия!

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 63. 63 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Разстроено

  До коментар [#58] от "batgosho":

  Знаех си. Пази се, бълнуваш.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 64. 64 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  [quote#57:"gozambo"]Нямам идея Кръстев какъв противник на Путин е като му изпълнява желанията. [/quote]
  Аз, рядко съм виждал друг толков неумело прикрит фен на Путин от др.Кръстев. Много е последователен в това отношение, всяка една негова статия е потвърждение на путинофилията му и в същото време на не съвсем чистите му подходи към проблемите на путинова Русия, което меко казано, да използвам твойте думи, си е ехо от дрънкане на сребърници....

  Пазете се от доносника vesolr
 65. 65 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  [quote#64:"GreenEyes"]Аз, рядко съм виждал друг толков неумело прикрит фен на Путин от др.Кръстев. [/quote]
  ++++++
  Путин едва ли кани случайни хора на вечерите си. Портретът, който му направи Кръстев след това си беше нещо като ода за прослава.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 66. 66 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Разстроено

  До коментар [#63] от "Black Ice":

  Уважавам и харесвам повечето от твоите изказвания,но дълбоко в мен е заседнало усещането,че руското дело в Украйна е правилното.

 67. 67 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  До коментар [#66] от "batgosho":

  Значи сме от двете страни на барикадата.
  Иначе всеки може да си мисли и да казва каквото иска.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 68. 68 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#2] от "Реформиран Соросоид":
  [quote#2:"Реформиран Соросоид"]Много съм разколебан. И едните, и другите са яростни антипутинистки, което ги прави много симпатични в моите очи, но се чудя кои повече? Май за момента украинчетата повече ме радват [/quote]
  Лъсни си по една за всяка, подред; измий си краката и си лягай, че май си хванал температура!
  А след това ... у ЛЕВО!!!

 69. 69 Профил на Кана Ювиги
  Кана Ювиги
  Рейтинг: 434 Гневно

  [quote#23:"tos_buratino"]Не ме интересува, кой каква тактика прилага. Важното е войната да спре по-скоро. Порошенко трябва да бъде осъден заради хвърлянето на редовната армия срещу част от населението. Садам, ако си спомняте, беше обесен заради изтреблението на кюрдите с армията.[/quote]
  Чие население, бе дрОгарЕ!?
  Московското ли!?
  Всичките терористи в Източна Украйна са командировани от Москва.
  Кой те знае и ти от къде си командирован.

  Кой погази Украинско Руската граница!?

 70. 70 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  И Кръстев допуска основни грешки: как например въоръжаването на Украйна може да има за нея отрицателен ефект. Да, в един случай - ако украинската армия няма време да се обучи да употребява това оръжие

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 71. 71 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Освен това, не е сегурно, че става дума само за Украйна без Плибалтика. Да не говорим, че Донбас съсредоточава и до днес голяма част от съветската и пост- събетската военна индустрия. Без него Украйна остава един голям аграрен производител.

  В това няма никаква едагогика, а чист рууски интерес Украйна да не влезев ЕС и толкова.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 72. 72 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Разстроено

  До коментар [#67] от "Black Ice":
  Баба ми е една от няколкото основателки на РМС, а дядо ми е крайно десен монархист,но и от двете страни съм чувал само добри думи за Русия.

 73. 73 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  [quote#66:"batgosho"]дълбоко в мен е заседнало усещането,че руското дело в Украйна е правилното. [/quote]
  Вярно, че е правилното. Диктаторчето ВПутин тласна 40 млн. украинци към НАТО и дългогодишна омраза към руснаците, това само най-заблудените путинофили още не могат да го осъзнаят. Ами не става само с остена, другари, тези времена отминаха. Преди време имаше изявление на финландския премиер, че е на една крачка от подаването на молба за членство в НАТО. Ако реши, нямало да провежда дори референдум, ами директно подава молбата, каза си го в прав текст човекът. Според него, Финландия е трябвало да стане членка още през 1995 г. Който се интересува, да си намери интервюто в Гугъл. Прибалтийците и поляците с две ръце канят натовци да си разполагат самолетите и ракетите на тяхна територия и същевременно увеличават военните бюджети. България обяви, че приключва с руските самолети окончателно и минава на западни - всички знаете. За санкциите, рублата и петрола да не споменаваме, нито за признанието на руския финмин, че ще трябва да редуцират програмата за превъоръжаване (за пореден път се оказва, че кинтите не стигали).
  Въобще, ВПутин отвсякъде бере плодовете на далновидната си външна политика, започнала с анексирането на Крим, ръкопляскайте, г-да задунайци...

  Пазете се от доносника vesolr
 74. 74 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#67] от "Black Ice":

  Няма барикада,баба ми,комунистката, сваляше шапка на Цар Борис трети и си го тачеше.

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Циник.На кого казва той "заден двор".Дали САЩ и Великобритания ще си признаят най-голямата грешка,да оставят Сталин да се разпорежда в половин Европа и да я връща десетилетия назад в развитието и.За да може сега и Путин да претендира за руска сфера на влияние.Как не разбира,колко много ги ненавиждат тези народи,за всичко,което са им причинили.

 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#49] от "Сиянието на Мрака":

  Край нямат глупостите ти и на тебе.
  Какви опълченци те тресат? Руски терорости. Спец части и армия. С това воюва украинската армия. Слабо въоръжена, но воюва и провали блицкрига на Путлер.

  И да, Путлер е пътник, но ще му резнат зелката в Кремъл. Няма да чакат края на Русия като държава, щото иначе това ще стане.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#72] от "batgosho":

  Те не са знаели за зверствата на болшевиките. Никой дълго време не е знаел.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  До коментар [#76] от "Росен (путлер капут)":

  И ся ко толко казах? Даже ни са изказах, че кат Русия немало втора, толкос могъща на света! Почти колкото Бербатов тази вечер)))

 79. 79 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#66] от "batgosho":

  Агресията в чужда държава няма как да е правилно нещо.
  Скорошните събития ще те уверят, че в днешно време това се плаща прескъпо. Сметката обаче ще я отнесе обикновения руснак.
  Санкциите няма да спрат, докато от Рашистан не остане камък върху камък или докато не се обезлюди.
  Прекрояване на картата на Европа не може да има. На тази в Азия, обаче ще има промени.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  "Милошевич имаше ясна стратегическа цел: създаването на Велика Сърбия"

  Това въобще не е вярно! Милошевич имаше една единствена цел! Власт! Всеки път, когато изглеждаше че рейтинга му пада критично и има опасност да загуби властта си, почваше война! В апогея му, неговата фамилия на практика притежаваше центъра на Белград а вероятно и много тлъсти сметки в чужбина. Милошевич беше на практика, нещо като Лукашенко в Беларус или Путин в Русия. Путин също се стресна от протестите след идването му отново на президентският пост, защото дефакто в Москва не се радваше на сериозна подкрепа от гласоподавателите. За това, освен на репресии срещу опозицията и контрол на медиите, заложи на шовинизъм с елементи на фашизъм, които изначало са си рейтингообразуващи. Не случайно всяка мъртва или безперспективна партия в България, залага на шовинизъм!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 81. 81 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Неуспехът на Путин да предвиди отказа на Китай да приеме това – особено по отношение на Централна Азия, която заема ключово място в икономическата визия на президента Си Дзинпин – е впечатляващ пропуск в стратегически изчисления на Путин."
  Ханчетата си има други грижи , те помнят кой и кога ги е шляпал с корабите , ако Путин бъде свален те са следващите и го знаят .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 82. 82 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 403 Неутрално

  [quote#28:"batgosho"]измислена украинска армия[/quote]

  С тая "измислена армия" избихте рибата.

  Отде накъде "измислена"? Украина има армия.

  А може би смятате че няма?

 83. 83 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#30] от "Bulgerman":

  Нека ядат в Донбас корени, нека свикват.

  Ще платят сметката и за Крим, Путин няма да я плаща.

  Тъжно е, но така ще стане.

 84. 84 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#37] от "batgosho":


  Отидете, че груз 200 напоследък много нарасна.

  И плащат хората - по $50 на ден.


 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#50:"batgosho"]За да я има тази днешна България са загинали около, 100 000 руснаци,а осакатените са над 200 000.[/quote]
  Някога др. В. Коларов е изтърсил една величайша глупост, че руската армия (в интерес на истината, набрана най-вече от украинските земи), е дала 200 000 жертви (написано е на една плоча, залепена до входа на Патриаршеската катедрала в София). Разбира се, в тъпотията в това изказване се корени опита за внушение какви жертви е направил руския народ за България.
  Др. В. Коларов (като всеко комуне - неук) не е знаел, че когато една военна част загуби 1/3 от състава си, тя вече не е боеспособна, не може да изпълнява своите задачи и се изтегля. А по време на войната от 1877-78г. максималният брой на личния състав е достигнал 260 000 солдата, така че 200 000 загуби означава един тотален разгром, почти 77% от личния състав.
  При теб нещата са по-зле - 116% загуби

 86. 86 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Точно се чудех къде се изгуби Кръстев - да обяснява с привидно логични, изглеждащи умни и задълбочени, сложно завоалирани, но неотклонни от кремълската пропаганда внушения - в преобладаващите случаи - неверни , подвеждащи или откровено манипулативни тези за днешното мъдро управление и величие на Русия, за светлото бъдеще на Евразия и подобни Рашистки съновидения. Това, че за по-голям авторитет е обявено и съавторство, с нищо не променя внушенията, които до едно лесно могат да бъдат оборени. Путин със сигурност отново ще покани Кръстев на вечеря, обяд или закуска.

 87. 87 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3355 Весело

  [quote#37:"batgosho"]Ако бях 10 години по-млад,сега щях да съм доброволец на фронта на руска страна,за да върна поне малка част от задължението на България към Русия. [/quote]
  Гоша,дарахой,
  Върви на фронта доброволец,голубчик
  За истинската любов възраст няма....
  Барем едно място за полит-просветник ще ти намерят
  Да им изнасяш ПОЛИТ ИНФОРМАЦИИ
  Зер,сега тази роля я играят СЕВЕРНО КОРЕЙСКИТЕ
  ПРОПАГАНДИСТИ !!!!
  Тук информацията е коректна.
  Факт е,че СЕВЕРОКОРЕЙСКИ ПОЛИТ ПРОСВЕТНИЦИ
  изнасят политическа информация пред
  РУСКИТЕ И ЧЕЧЕНСКИ НАЕМНИЦИ в
  Източна Украина.
  С твоето,и на такива като теб отиване в МАТУШКАТА ВИ
  "ДЪЛГЪТ" ха-хааааааа......на България към Русия белким
  понамалеее
  Гыййййййййй....

 88. 88 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Най-после да се появи статия, която, с малки и не много важни изключения, показва истината за причините на Украинската криза.

  Защото истината е точно тази. След саморазпадането на така наречения „социалистически лагер” и особено след саморазпадането на СССР САЩ обявиха това за своя победа в студената война, макар да нямат никаква реална заслуга в това отношение и затова бяха точно толкова изненадани от събития тогава, колкото и целия останал свят. И веднага започнаха политическа борба за налагането на своя абсолютен тотален световен хегемонизъм над планетата.

  До края на второто хилядолетие те общо взето бързо напредват в това отношение. Но в самия край на второто хилядилетие начело на Русия, която по това време е почти изцяло превърната в едно политическо нищо от Елцин, застава Путин, който, независимо дали е прав или не, дали го харесваме или не, се оказа най-силният държавник на Русия след Сталин. Още в самото начало той се опитва да предотврати намесата на САЩ в Европа и всъщност само отказът на Румъния и България да пропуснат самолетите с десантни войски на Русия предотвратява възможността сблъсъкът между САЩ и Русия да се прояви още в Косово. Нещо, което политиците и държавниците на САЩ и на ЕС кой знае защо не са взели сериозно под внимание.

  Когато в Украйна възниква вътрешен политически конфликт, пренебрегвайки опита на Русия да се намеси с войски в конфликта в Косово, САЩ и ЕС се намесиха политически в конфликта. Одобриха преврата срещу законно избрания президент. Но този път между Украйна и Русия няма вече буферни държави и никой не можеше да попречи на Русия също да се намеси пряко в конфликта. И тя го направи.

  Защото основните различия между САЩ и ЕС от една страна и страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Ьфрика) от друга, е във външната световна политика. САЩ и ЕС са за пълен тотален контрол на САЩ с помощта на ЕС над целия свят. Целта е създаването на един еднополюсен и едномерен в областта на правото, политиката, идеологията, културата, морала и международните отношения свят, изцяло подчинен на САЩ, докато страните от БРИКС, особено Русия, която във военната област продължава да е Велика сила и която може да мери сили дори и със САЩ, искат създаването на един многополюсен и различен (нееднороден) в правно, политическо, идеологическо, културно и нравствено отношение свят, който да е до голяма степен аналог на свето от преди Втората или дори от преди Първата световна война.

  Това антагонистично противоречие между БРИКС и Запада, между САЩ и Русиея, е фундаментално. А това, което лежи в основата на конфликта между Русия и САЩ в Украйна, е точно това фундаментално противоречие между двете международни групировки и особено между САЩ и Русия. И точно затова двете страни така инатлийски правят всичко възможно, за да наложат своите искания в този конфликт. Защото всяко бързо отстъпление ще се приеме за слабост, което може да доведе до катастрофална загуба на международен политически и военен престиж, а тя от своя страна – до крайна загуба в борбата за определяне на бъдещата политико-икономическа структура на планетата. Следователно, очаква ни или пряк военен конфликт с участие и на САЩ, или дълги години на противопоставяне, докато едната от страните или и двете страни решат, че вече могат да отстъпят от своите позиции, без да се страхуват от катастрофална загуба на престиж.

  Апропò, точно по тази причина в Минск Русия (която е сама от едната страна на барикадите и няма как да не участва) преговаря не със САЩ, а с Германия и Франция, чийто отстъпки не са така опасни за САЩ и за държавите от нейната група, както биха били ако са направени от САЩ.

 89. 89 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "От тази гледна точка, предоставянето на оръжия за Украйна само ще увеличи кръвопролитието, без да принуди Путин да промени подхода си и да подкрепи установяването на траен мир."

  Уау! Изненадан съм от Кръстев.

  " ако две страни просто искат да си дадат урок една на друга, това вече премахва основата, необходима за сключване на приемлив двустранен компромис. "

  Да Това вече излиза извън рамките на Украйна и става принципен сблъсък...Компромисите са много трудни.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 90. 90 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#2:"Реформиран Соросоид"] кои момиченца повече харесвате?
  1. Рускинчетата от Пуси Райът?
  2. Украинчетата от ФЕМЕН? [/quote]

  ПР - понеже съм ги виждал...в действие , пък и от към балкон са добре Феменките като ги гледам все ме избива на мисли за бедстващите деца в Африка.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 91. 91 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#19:"spiegel"]Какво може да направи Впутин, ако Украйна бъде въоръжена?[/quote]

  Да изпрати още оръжие на про-руските сили и още войски. Русия е втората или третата по брой на конвенционалните сили държава в света. Ако буквално САЩ не "залее" Украйна с десетки милиарди и стотици единици бойна техника на секундата, няма как украинската армия да спре това, което се случва на изток.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 92. 92 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Еми това, което казано в статията с две думи е - САЩ и Русия ще воюват до последния украинец....
  Ако го повторя още веднъж на мен ще ми стане досадно...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 93. 93 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#38:"Николай Николов"]не е нужно Украина да побеждава Русия - достатъчно е Русия да понесе достатъчно жертви [/quote]

  Колко жертви може да понесе Украйна преди да рухне, обаче? Все си мисля, че по-малко от Русия и то не говоря само за човешки живот, а и за икономически последици.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 94. 94 Профил на civis_eu_sum
  civis_eu_sum
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#70:"Уточнител"]как например въоръжаването на Украйна може да има за нея отрицателен ефект.[/quote]

  Ако руснаците преценят, че Украйна ще получи оръжие, което да наклони везните против тях, е вероятно да ескалират много с идеята, че по-добре сега, отколкото когато Украйна вече е усвоила това въоръжение. Конфликтът ще се разрасне, ще загинат повече хора и ще има повече разруха.

  ЕС не е пансион за социално слаби от третия свят, нито благотворителна организация.
 95. 95 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#94:"civis_eu_sum"]Ако руснаците преценят, че Украйна ще получи оръжие, което да наклони везните против тях, е вероятно да ескалират много с идеята, че по-добре сега, отколкото когато Украйна вече е усвоила това въоръжение. Конфликтът ще се разрасне, ще загинат повече хора и ще има повече разруха.[/quote]

  Ма то това е стратегията на САЩ, всъщност това се иска, затова и ще продължат да ръчкат Украйна да не приема примирие при никакви условия...надеждата им е руснаците да влязат в Украйна, за да затънат...
  Тъй като фрау и мусю я знаят тая работа и знаят, че Европа ще го отнесе, се опитаха нещо сами да играят, но нямат достатъчно силици...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 96. 96 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  В този портал "Култура" много културни статии имало. Защо не го проеименувате на "Пропаганда" или "Война" или нещо по-подходящо?

 97. 97 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#44] от "Росен (путлер капут)":

  Да, с въоръжаване към мир! На вас само автомати и танкове ви дрънкат в главите!

 98. 98 Профил на teller
  teller
  Рейтинг: 434 Неутрално

  ЗА тези, които не одобряват доставките на модерни оръжия за Украйна бих припомнил, че "с пистолет и добра дума се постига повече отколкото само с добра дума".

 99. 99 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Днес господства усещането, че Западът е в упадък, а легитимността на Америка като световен лидер все по-често се поставя под въпрос."

  Авторите са заобиколили въпроса с лидерството и неговите легитимности с една постна констатация..
  А трябваше по-обширно да ни занимаят с нея.
  Да пробваме със сравненията, по примера на авторите.
  Югославия, Милошевич, Дейтън..
  Дотук добре.
  А Косово?
  Когато прецедентът "Косово" непрекъснато вика и крещи около принципът за стабилността на границите, то тези изречения стоят някак изкуствено и алогично: "Мотивация на Запада в Украйна изглежда също по-скоро педагогическа, отколкото стратегическа – да покаже на Путин, че насилственото прекрояване на границите в Европа днес е неприемливо."
  Каква педагогика, каква дидактика, когато педагогът пиян-залян ломоти нещо за трезвеност.
  Да припомним, че западът и "лидерът" ѝ участваха в друго упражнение, което силово преначерта политическия пейзаж в една съвсем съседна страна. Няма да чуем от Кръстев и дума за охридското споразумение между македонци и албанци, известен като "Охридски рамковен договор". Няма да чуем, защото в онази история албанските сепаратисти бяха добри, поне по стандартите на "лидера", а македонците - лоши.
  Лидерство?
  Може, ако лидерът е морален, спазва принципи, а не се държи като ром в претъпкан автобус, а легитимността произтича от морала, а не от силата.
  Е, нека не се учудваме, че позицията на Вашингтон и Брюксел в украинския конфликт не излъчва нито лидерство, нито легитимност, а поведението на Путин е реципрочно на поведението на лидерите. Неморално, но опиращо се на силата, а това значи възможно.

  ПП
  Ограничавам се само с европейските съпоставки, защото, ако включа другите части на света, които лидерът и групата му "подреждаха", ще ми се наложи да ползвам друг език и друга стилистика за лидерството и легитимностите му.

  Ecrasez l’infâme
 100. 100 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1663 Весело

  Някой беше казал че СССР има нужда от класов враг за да зомбира и "обединява" руското население. Нищо друго не им остана на горките руснаци освен да се "гордеят" че са първи в нещо. Пък било и в масовата глупост. Ако потърсите дефиницията на фашизъм ще установите че новият СССР е изключително близко до тази дефиниция.
  Историята се повтаря дори не като комедия а като пародия. Бог да пази руснаците от глупост както и всички останали хора на земята!

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK