Година окупация на Крим. Три спомена

На парада в Москва на 9 май 2014 г. преминаха 13 разузнавателни машини "Тигр" и 13 машини БТР-80, които са на въоръжение на морската пехота, както и танкове Т-90А.

© Reuters

На парада в Москва на 9 май 2014 г. преминаха 13 разузнавателни машини "Тигр" и 13 машини БТР-80, които са на въоръжение на морската пехота, както и танкове Т-90А.Точно преди година, в нощта на 26-и срещу 27 февруари 2014 г. започва операцията по присъединяване на украинския черноморски полуостров Крим към Русия. Около 120 руски войници без опознавателни знаци (станали по-късно известни с ироничното "вежливи зелени човечета") с подкрепата и на местни доброволци завземат сградите на правителството и парламента (Върховния съвет) на автономната украинска република в Симферопол. В рамките на месец с помощта и на частите от руската военноморска база в Севастопол, но и на нови подкрепления (според руския в. "Новая газета" близо 1700 десантчици пристигат в този период на Крим), Русия осъществява отдавна замислен план и безкръвно завладява всички жизненоважни обекти на полуострова. Блокираните и обсадени в поделенията си украински военнослужещи се предават, а съпротивата им на отделни места е преодоляна чрез преговори между руски и украински командири.


На 27 февруари под дулата на руските автомати Върховният съвет в Симферопол гласува за провеждане на референдум за присъединяване към Русия. Първоначалната дата е 25 май, но на 1 май новоназначеният председател на Съвета на министрите на Крим Сергей Аксьонов я изтегля с два месеца напред. На 11 март кримският парламент и градският съвет на Севастопол приемат декларация с намерението да провъзгласят независимостта на Крим от Украйна и влизането му в състава на Руската федерация - с което фактически предрешават и резултата от фарсовия референдум на 16 март. Непризнато от нито една международна организация и от никоя държава (освен Русия и нейните сепаратистки образувания в чужди страни - напр. Абхазия), но за сметка на това обслужено от 30-ина представени като "международни наблюдатели" европейци от крайно десни и крайно леви партии, обединени от примамливия звън на нефтогазовите рубли, народното допитване служи за циничен параван на безспорния факт. А той е: въоръжена окупация на чужда територия.


Окупацията същевременно показа и изключителния цинизъм на кремълската пропаганда. В началото Москва категорично отричаше присъствието на свои войски в Крим, кълнеше се, че не желае да вземе полуострова, повтаряше, че става дума за "стихийно възникнала самоотбрана", а президентът Владимир Путин дори твърдеше, че необозначените, но тежко въоръжени човечета с най-модерно оборудване всъщност можело да купят униформите си едва ли не от най-близкия магазин. "Русия не разглежда вариант за присъединяване на Крим. Това бяха местни сили за самоотбрана", каза Путин на 4 март. Само месец по-късно плочата се обърна. "Зад силите за самоотбрана на Крим стояха, разбиха се, наши военнослужещи. Те действаха много коректно, решително и професионално", рече Путин на 17 април. А през ноември вече никой не се учуди на директното му признание за анексията на Крим: "Да, не го крия. Разбира се, този факт ние никога не сме го криели. Нашите въоръжени сили, да го кажем директно, блокираха украинските въоръжени сили, разквартирувани в Крим" (в интервю за германската обществена телевизия ARD).
"Повест за това как неруски войник не от Русия защитава руснаци от неруснаци не в Русия" - този чудесен образец за диалектически материализъм à la Путин, появил се като реакция в социалните мрежи, разкрива освен всичко друго и какво ни чака оттук нататък в борбата за истината и очевадността. В един свят, в който все повече доминират информационните технологии и оръжия и в който най-перфидното средство за размазване на понятията - удобният релативизъм - размива и малкото опити за наричане на нещата с истинските им имена. Виждаме го днес и в драматичните събития в Източна Украйна, продължение на кримския сценарий. Москва инатливо продължава да отхвърля наличието на свои войници и въоръжение в Донбас и да настоява, че това са "спонтанно организирали се опълченци". А трагичният резултат всъщност е, че след подпалването на войната в Източна Украйна вече като че ли никой не си спомня за Крим. И полуостровът сякаш е "отписан", а западните държави са се примирили със създаденото от Русия фактическо положение.


Достатъчно е да видим и бездруго абсурдното споразумение "Минск-II" от средата на февруари, което по никакъв начин не задължава нито една от страните. Да не говорим, че под него не стоят подписите на самите лидери, "четиримата големи" (Путин, Порошенко, Меркел и Оланд), а на някакви уж техни представители, плюс практически легитимираните от международната общност "сепаратистки водачи" А. Захарченко и И. Плотницки. След втората порция договорености от Минск, изглежда, никой не иска да се затормозява повече с Крим.


По повод годишнината от събитията на Крим "Дневник" представя разказите на трима очевидци, без съмнение интересни фигури, всеки със своята гледна точка и своеобразен личен спомен от онези дни.


Олександра Дворецка: Ще се върна


Тя е украинска гражданска активистка, ръководител на Кримския правозащитен център "Действие" ("Дiя"), координатор на гражданската инициатива "Восток SOS":


Присъединявам се към кампанията #crimeaisukraine‬ в социалните мрежи и ще ви разкажа една история.


Практически не ми останаха никакви снимки от Крим. Когато започна окупацията, бях в Крим: помагах в търсенето на ресурси за покупката на продукти и комуникационни средства за украинските военни части, ходех на акции в подкрепа на единна Украйна, търсех помощници за чуждестранните журналисти, пишех за текущите събития.


В деня, когато си тръгнах (избягах) от Крим, милицията - все още украинска - задържа активистите на кримския Евромайдан Андрей Щекун и Анатолий Ковалски и ги предаде на "Руско единство" (обществено-политическо движение и партия в Крим с лидер днешния премиер С. Аксьонов; след анексията на полуострова се разпуска - бел. авт.). Да, именно, те бяха задържани от милицията и предадени на "Руско единство".


Тогава заедно с журналисти от "Еспресо ТВ" и кримския журналист Сергей, адвоката на (кримско-татарския) Меджлис Тейфук (Гафаров) се заехме да търсим Андрей и Анатолий.


После започнаха да ми съобщават, че паралелно търсят и мене.


Аз наистина не събрах никакви вещи, купих си просто билет и тръгнах на 9 март 2014 г. Качих се на влака и започнах да сменям всичките пароли за електронната поща и социалните мрежи и да шифрирам дисковете на лаптопа.


Всяка спирка на влака ми се струваше цяла вечност, а 20-те минути в Джанкой (град в Северен Крим - бел. авт.) продължиха повече от живота ми. При всяко отваряне на вратите на вагона мислех, че идват за мен.


На сутринта вече не помнех паролата за шифрованите дискове. Всичките снимки с приятели, с Крим бяха там. Все смятах, че ще си я спомня, ама не. А неотдавна този лаптоп, който бях заела на колега, го откраднаха.


Така че вече няма надежда да разгледам пак фотографиите от "миналия живот". А това означава, че непременно ще се върна и ще направя нови. В края на краищата човек не може да няма снимки от най-прекрасното место на земята - от украинския Крим.Максим Осадчук: Вече не правя прогнози

Той е млад украински политолог, ляв активист и антифашист от Крим, който днес се сражава в редиците на украинския доброволчески батальон "Айдар" срещу руския агресор, и разказва:


Преди година, в утрото на 22 февруари в бурната 2014-а, водих семинар по политология пред студенти-първокурсници по география в Таврийския университет в Симферопол. Същия, който окупационната администрация на полуострова през лятото помпозно преименува на Кримски федерален университет към Министерството на образованието и науката на Русия. В онези дни никой не се съмняваше особено в успеха на киевския Майдан и на мен ми се стори добра идея темата на семинара да бъде свързана с това, още повече че самите студенти редовно искаха да се говори повече за актуалната политика. Тогава не миришеше на организиран сепаратизъм, но се носеха различни слухове. Затова и решихме да обсъдим сценариите за бъдещето на Крим след победата на украинската революция.


Предложих на групите да изберат и по своя преценка да защитят един от трите основни варианта: а) Крим остава автономия в състава на Украйна, тоест нищо съществено не се променя; б) Крим де юре или де факто получава независимост и в) полуостровът влиза в състава на Руската федерация. И какво мислите стана? Никой от присъстващите, включително и преподавателят, не само че не избра, но дори и не разгледа сериозно третия вариант. Всички бързо се обединиха, че в ХХI век на територията на Европа това е невъзможно. В крайна сметка съществуват същите тези норми на международното право, системата на колективна отговорност, Съветът за сигурност към ООН, Меморандумът от Будапеща и много други интересни неща с гръмки имена, които сме обсъждали в лекциите. А ожесточената дискусия, проточила се в две части, се въртеше основно около варианта "а" и малко около "б". Точно седмица по-късно руските въоръжени сили завзеха стратегическите обекти на полустрова, а след две - Аксьонов и Константинов (председателят на парламента на автономната украинска република Крим, днес Държавен съвет на Крим в състава на Русия - бел. авт.) обявиха подготовката на референдума за присъединяване към "Великата Русия".


Оттогава се старая да не правя прогнози. Политическата реалност се оказа твърде неустойчива. От печалните и грандиозни събития на миналата година следва един решителен извод: може да се случи всичко, дори и в най-странната конфигурация. От една страна, това е плашещо, но от друга - от мрака на случващото се днес започват да изникват контурите на възможността за едно радикално различно общество, построено върху принципите на справедливостта и реалното самоопределение на човека. Това е само възможност, при това с минимален шанс за реализация, но пък тя невероятно вдъхновява. Тъй че смело и без колебание плюйте в лицето на самодоволните проповедници на "края на историята", напълно са си го заслужили.Игор Стрелков (Гиркин): Факторът руски войски


Руският военен, о.р. полковник от Федералната служба за сигурност (ФСБ) и офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ); ключова фигура в събитията в Крим и в Донбас, военен командир на т.нар. опълченци в Източна Украйна (до средата на август 2014 г.), бивш министър на отбраната на "Донецката народна република", разказва:


Бях в Крим на 21 февруари. За какво преминаване на правоохранителните органи на страната на населението ми говорите? На страната на населението премина единствено "Беркут". Останалите органи на МВР бяха под властта на Киев и изпълняваха киевските заповеди. Видях го с очите си. Да, изпълняваха ги неохотно, вършеха си работата през пръсти, правеха се на болни или просто саботираха, но изпълняваха нарежданията на Киев, а не на новата власт.


Не видях никаква подкрепа от органите на държавната власт в Симферопол, където се намирах. Нямаше я. Депутатите ги събираха опълченци, за да ги напъхат в залата и да гласуват, каквото им се каже. Да, аз бях един от командирите и го видях със собствените си очи.


За армията дори няма смисъл да говорим - тя се подчиняваше на Киев, както винаги, макар и също с нежелание, имаше вълнения... Започнах преговорите в щаба на Военноморските сили и трябва да ви кажа, че повечето части останаха верни на Киев и напуснаха територията на Крим.


Ако в Донецк и Луганск стояха БТР-те на руската морска пехота, повярвайте ми, всичко щеше да се повтори, както в Крим. Освен това, искам да подчертая, и в Харков щеше да стане същото, и в Николаев, и в Одеса. Навсякъде. Единственият фактор, който отсъстваше на тези места и присъстваше в Крим, това е подкрепата от руски войски.


Послеслов за българския националист


Много приказки се изприказваха, много вой се вдигна напоследък около т. нар. мобилизация на етническите българи в Украйна. Нещо съвсем нормално в ситуация на война, още повече че те са украински граждани, с всичките произтичащи от това права, но и задължения. (Впрочем би ми било интересно да видя как биха реагирали кресливите - и по правило кръчмарски - патриоти, ако България, не дай си Боже, стане жертва на чужда военна агресия, а Турция, да речем, каже: Ааа, не! Не пипайте нашите хора, не ги мобилизирайте!).


На Крим, ако същите врякащи родолюбци (които сега изведнъж научиха, че имало и украински българи) не знаят, живеят и българи - по техни данни между 5 и 6 хиляди. По правило слушат властта, не се бунтуват и все гледат да следват силния на деня - не на последно място и заради състоянието на любезното ни отечество. Затуй нямаше никаква изненада, че кримските българи с готовност гласуваха за присъединяване към Русия - поне ако се вярва на легитимните им представители.


Сега обаче се задава нещо друго. През април започва събирането на първия местен набор за армията на Русия. Кримските татари, горд и непреклонен народ, преживял сталинските разселвания (разселвани са, да не забравяме, и българите), вероятно в значителна част ще бойкотират наборната кампания и няма да се оставят да бъдат изпратени я в Чечения, я на някое друго хубаво и мирно място. Известният дисидент и правозащитник от съветско време, бившият председател на Меджлиса Мустафа Джемилев обяви преди дни, че над 20 хил. човека са напуснали Крим и са се преместили в Украйна, и прогнозира още по-голяма вълна преселници след получаване на повиквателните.


Но по този въпрос нищо не се чува от нашего брата националист. Мълчат и овластените патриоти-щурмоваци, дето инак през месец-два отскачат до Москва, че и до Крим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (172)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Около 120 руски войници без опознавателни знаци (станали по-късно известни с ироничното "вежливи зелени човечета", с подкрепата и на местни доброволци завземат сградите на правителството и парламента (Върховния съвет) на автономната украинска република в Симферопол.

  Кажете ми нормални хора то ляво и от дясно, в нормална държава подобно нещо може ли да стена????
  Във Видин, Добрич, Благоевград, Трявна или Русе ще се намерят ли някакви си въоръжени в камуфлажи!!! заедно с местни хора!!! да влязат в кметството и да викат Горе ръцете!!!!

  В Украйна това стана защото е ненормална, куха, дантелена държава!!! Путин точно такива търси и затова успя!!! Ако имаше нормална държава и общество, Путин дори нямаше да пробва!!!!

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Какъв референдум, това си беше въоръжен преврат в най-чист вид.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Кагебиста не платил още сметката за Крим.
  Тя ще му струва много! Историята забавя но не забравя!

  klimentm
 5. 5 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Не съм почитател на Путин и политиката му !
  Но не мога да не си припомня подготовката и провеждането на Съединението на Княжество България и Източна Румелия .
  Има прекалено много общи неща и в последвалите истории :

 6. 6 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Стигнах до " ...под дулата на руските автомати.." и нататък е безмислено да чета! Имаше и за "съпротива " нещо! ГЛУПОСТИ!!!! НА ТЪРКАЛЕТА!!!
  120 били и те "вежливи " зелени човечета + месни доброволци равняват ли се на над 140000 украйнски военнослужещи?
  Между другото от тези 14 хиляди 120000 минаха на руска страна! Просто Украйна и властта и не бяха популярни в Крим и още не са !

 7. 7 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Драгане, Драгомире и ти Иванов, истината е, че ако кримчани не искаха, нямаше да се навият на преминаването към Руската федерация. Точка. Пени се, тръшкай се, без подкрепа от хората там, не става... 1700 души, па били те и от специалните войски, не могат да окупират такава площ, ако населението там не съдейства...

 8. 8 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Неутрално
 9. 9 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Крим няма да остане руски!
  Русия ще се разпадне на съставните си орди. И то скоро. В Евразийската сатрапия крепостничеството е силно вградено в чипа на мужиците и трябва Батюшката да се гътне, че да започнат някакви промени...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Това е безпрецедентен случай в Европа след Втората световна война на прекрояване на граници и анексиране на чужда територия.

  Слава Богу, светът не е сляп и вижда какво се върши. Никой не е признал анексията на Крим, никой няма и да я признае. Изключвам следните шест "държави", които би ме било срам да нарека свои съюзници: Афганистан, Северна Корея, Венецуела, Куба, Никарагуа и Сирия. Никакъв ИБРИК, никакъв "Евразийски съюз" не признава това безобразие.

  Русия ще плати (и вече плаща) много тежка цена за авантюрите на кагебейския приснополковник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#5] от "magnas":
  Но не мога да не си припомня подготовката и провеждането на Съединението на Княжество България и Източна Румелия .
  Има прекалено много общи неща и в последвалите истории :
  .................
  Мм да, много...
  Княжеството е под руска окупация и се съединява против волята на Русия с т.нар. Източна Румелия, васална на турския султан провинция. Крим е част от суверенна Украйна и просто окупиран чрез сила и вероломство.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Любопитно

  "Русия не разглежда вариант за присъединяване на Крим. Това бяха местни сили за самоотбрана", каза Путин на 4 март."

  Путя е изпечен лъжец. А тези дето му верват си е за техна сметка. Равносметката е, че за една година окупация, чекистите успяха да направят от Крим азиатска пустиня и полигон за военни учения...

 13. 13 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 582 Любопитно

  Крим е невероятен тест за Запада. Ако си затвори очите и не притисне Путин да върне крим поне формално в състава на Украйна, последиците ще са същите както Мюнхен 1938-а. И е далеч по-добре Путин да бъде спрян сега с цената на 10 000 убити и няколко пъти по-толкова ранени, отколкото след години с цената на милиони жертви.

 14. 14 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Любопитно

  До коментар [#6] от "SSmart":

  Една част от живота ми премина по времето на комунетата и Тодор “Великиот“. Помня измислиците и пропагандата във в. “Работническо дело“.

  Но сега в 2015 год. се чудя колко ли “сребърника“ трябва да плащат за такива статии? И трябва-нужно ли е изобщо човек да е журналист за да пише така.

  Няма ли да е по-лесно да се раздаде като тема за свободно съчинение в началните класове и след това да се публикува най-доброто!?

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Чиста пропаганда си е този материал.. В Крим 90% от населението е руско по произход и говори на руски език. Крим до преди 50 години си е бил руски и промененият му статут е един административен акт/подпис/ на Хрушчов. Така че нещата просто се върнаха където трябва да са! Както например Западните покрайнини би трябвало да са си български, защото са изконно такива, а не разпределени от разни кухи Берлински и подобни договори!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ... хм, 18000 руски войници, срещу над 35000 украински има у Крим... да припомним - Крим е автономна република от 20 гОдин. Ако кримчани не са искалЕ, никой не мо'е да ги принуди.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 827 Неутрално

  [quote#5:"magnas"]Не съм почитател на Путин и политиката му !
  Но не мога да не си припомня подготовката и провеждането на Съединението на Княжество България и Източна Румелия .
  Има прекалено много общи неща и в последвалите истории : [/quote]
  Дори нямаш на идея, колко вредителско и подло е постъпвала точно Россия по повод точно на това Съединение. Истината изплува и вече почти няма значение, че съветската армия открадна всичките ни архиви след 09.09.1944г.
  Всичко дошло от там винаги ни е излизало от златно по-златно и обикновенно през носа многократно.
  Тая обица трябва да ни виси не знам къде, но всеки път да ни стряска като тръгваме да правим каквото и да е общо с тази държава(инак нямам нищо против обикновенните руснаци!!!)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Весело

  До коментар [#14] от "Müller":

  То ако не се плаща няма и да пише и преписва! Тъпото става когато почнат да си вярват на глупостите!
  Тук някъде някой имаше под линия:" Разумът на планетата е константа ,а населението непрекъснато се увеличава!"

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#14:"Müller"]Но сега в 2015 год. се чудя колко ли “сребърника“ трябва да плащат за такива статии?[/quote]

  Тавариш, написаното по-горе се потвърждава и от авторитетни запазни източници.

  Опитът ти да ги приравниш с "Дело" (за което, убеден съм, си бил абониран), е жалък като комичнките блогове, които цитираш.

  Ако тук не ти харесва, върви да четеш "Гласове" на Алексей Петров-Трактора. Там пише неща, които повече ще ти допаднат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Любопитно

  До коментар [#19] от "SSmart":

  Целият проблем идва от това, че като повториш една лъжа 100 пъти тя става "истина".. На тов именно се разчита с такива материали..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 22. 22 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#14:"Müller"]Но сега в 2015 год. се чудя колко ли “сребърника“ трябва да плащат за такива статии? И трябва-нужно ли е изобщо човек да е журналист за да пише така. [/quote]
  ... ха, за грантове, нЕкои сА готови на 'сичко... даже и ма'кЯ си да...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Ето една статия, която показва, че войната на Путин против Украйна следва отдавна планиран сценарий:
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/russias-roadmap-for-annexing-eastern-ukraine-leaked-from-vladimir-putins-office-10069203.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#14] от "Müller":
  "Една част от живота ми премина по времето на комунетата и Тодор “Великиот“. Помня измислиците и пропагандата във в. “Работническо дело“."

  И аз като теб ги помня. Но си ги спомням с омраза, а ти с възхищение.

  подпис
 25. 25 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ".... А той е: въоръжена окупация на чужда територия..." АБСОЛЮТНО ВЯРНО! БРАВО НА "ДНЕВНИК"! Поздравявам авторът на статията - г-н Драгомир Иванов- за това, че използва правилната политическа и юридическа терминология, за да опише станалото в Крим преди 1 календарна година! Искрено се надявам повече хора да прочетат тази статия. Нека най- накрая истината да възтържествува! Нека замлъкне руската пропаганда и да се чуе гласът на ИСТИНАТА! Истината спечели в руската информационна война в България!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 26. 26 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 638 Любопитно

  ... интересно(не е по мат'рЯла) ама кЪ шА сА изметнат писаниАта у "Анализи" за Иран... веке е даден друг инструктаж.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 27. 27 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#2] от "mtmvb":

  ,,...Във Видин, Добрич, Благоевград, Трявна или Русе ще се намерят ли някакви си въоръжени в камуфлажи!!! заедно с местни хора!!! да влязат в кметството и да викат Горе ръцете!!!! ...

  Ще се намерят, ще се намерят момче, дори във варна ще се намерят. Ти не чете ли какво каза в Крим АТАКА. Ей такива като тези от АТАКА и БСП може и да извикат зелените културни човечета от Москва да ни освободят. Затова на следващите избори не трябва да се ходи за рибогъби, а на избори та да изметем и АТАКА и БСП от парламента заедо с ЕООД ДПС

 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Знаеш ли, преди 89-та някои вярваха сляпо на раб.дело и правда щото били от наш'те без да мислят.. Сега някои сляпо го правят същото щото наш'те от сиенен го казвали.. И в двата случая става дума за липса на разсъждение.. Мисли!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  [quote#15:"ostin22"]Крим 90% от населението е руско по произход и говори на руски език[/quote]
  Така е, тавариш. И българите в Крим са руснаци. И ти си руснак.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#5] от "magnas":
  Но не мога да не си припомня подготовката и провеждането на Съединението на Княжество България и Източна Румелия .
  ------------------------------------------------------------
  Исторически не е правилна аналогията.
  Турция има частичен суверенитет върху Източна Румелия - областта има самостоятелно управление, като управителя се назначава от Високата порта , НО ОДОБРЯВАН ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ.
  Държавното устройство НЕ Е турското, а определено от европейска комисия
  Украйна има пълен суверенитет върху авотномна република Крим и особено върху град Севастопол, който не е в състава на републиката, а със статут като на Киев.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 32. 32 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#30] от "Blood Red Skies":

  Българи и в Крим , и в цяла Украйна има доста преди да се появят украинци и Украйна!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Неутрално

  [quote#15:"ostin22"]Както например Западните покрайнини би трябвало да са си български, защото са изконно такива, а не разпределени от разни кухи Берлински и подобни договори! [/quote]
  Западните покрайнини са харизани на любимата ти Сърбия след Първата световна война. А кумирът ти Георги Димитров беше готов да пришие цяла България към Югославия. Както по-късно Тодор Живков искаше да ни направи 16-та република на ССССССР.
  ПП.И историята на България не познаваш.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на trifo_pl
  trifo_pl
  Рейтинг: 304 Неутрално

  До коментар [#5] от "magnas":

  Скрий се троле. Тука коментари започващи с " не съм привърженик на Х но да ви кажа Y" не вървят, или кажи на шефа си да каже на другите тролове да не започват така постовете си. Айде изкяри от мен един съвет, току виж те повишили...

  ЦацаRatУрааааааааа!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 569 Неутрално

  до 33 - остави го тоз клавиатурен герой, който е стрелял само на counter strike и повтаря като папагал единствено-правилната и божествена истина, сведена му от Големия брат. Тя фермата на Оруел не е само литературно произведение. За съжаление много кратуни и на изток и на запад имат желание да живеят точно в такава ферма и да не мислят за нищо, стига да има папу.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1502 Весело

  До коментар [#34] от "Blood Red Skies":

  Харизани, казвате?!?!?! Какъв тънък познавач на българската , пък и на другите , истории сте!!!

 40. 40 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Препоръчана +++

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#15:"ostin22"]Чиста пропаганда си е този материал..[/quote]
  И в какво точно качество го твърдиш това? Тъй като мурзилажа много иска доказателства, само дето не знае, че клипчетата от тубата не са доказателства, годни за съд, отбелязвам, че в този материал се съдържат факти и обстоятелства, чието установяване може да се докаже в едно досъдебнио производство. Например- изявленията на путлер спокойно могат да послужат за отправна точка за привикването му в МНС на подсъдимата скамейка и разпита му в качеството му на обвиняем за извършване на международното престъпление "агресия". Гиркин също може да бъде посочен като свидетел- очевидец пред МНС, да бъде изискано да даде свидетелски показания чрез разпит на свидетел и тези показания да станат доказателства, годни за съд, съгласно Римският статут на МНС.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#37] от "vladivlad":

  +++

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 43. 43 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Отдавна не бях чел такъв достоен образец на журналистика...
  Може би за последно беше преди повече от 25 години...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#37:"vladivlad"]повтаря като папагал единствено-правилната и божествена истина, сведена му от Големия брат.[/quote]

  Тавариш, позволи ми да ти задам един въпрос.

  Защо вашите мнения (на съветските мурзилки) съвпадат УДИВИТЕЛНО с руската пропаганда? Защо повтаряте като папагали за някакви "референдуми" в Крим, на които гражданите "свободно" били избрали да се отцепят от Украйна и да се присъединят към Русия?

  Дали лидерите на света - от Япония през Китай и Европа до Северна Америка и Австралия, на ЦЕЛИЯ СВЯТ без седемте жалки държави-клиенти на Москва, които съм изброил по-горе - са такива групаци като мен, че всичките да са повярвали на лъжите на западната преса и ЗАТОВА да отказват, по най-групашки начин, за зачетат "свободното волеизлияние" на кримския народ?

  Сорос толкова пари ли има, че да купи 200 държави в света?

  А, комуне?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 47. 47 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  "На 27 февруари под дулата на руските автомати..."
  "...обслужено от 30-ина представени като "международни наблюдатели" европейци от крайно десни и крайно леви партии, обединени от примамливия звън на нефтогазовите рубли..."
  Писали сте цялата истина, подкрепена с факти! Браво! Поздравления. Доларите не звънтят, нали? Или и вие мразите безплатно?

 48. 48 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#10:"Norman Granz"] които би ме било срам да нарека свои съюзници: Афганистан,... [/quote]

  Хм, Афганистан ни е "съюзник" все пак, наши войници са там, нали?

  Eddie lives... somewhere in time!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Дори Стрелков си призна, само нашите мурзилки повтарят в транс опорните точки.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 52. 52 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#4:"klimentm"]Кагебиста не платил още сметката за Крим.
  Тя ще му струва много! Историята забавя но не забравя![/quote]


  Грешиш! На големите нищо не им струва. Може само да си заплашвате, плюете и толкова. Топки за кютек нямате, така че, спести ми псевдо демократичните си пледоарии. Това не ти е Сърбия.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 53. 53 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Прав си. Косово се появи само, Югославия се разпадна сама. Нали? Не е имало нито свои, нито чужди военни там. Американски - въобще! Ама понеже на Big Brother не му изнася, дай сега и ние да си траем - еми няма!

 54. 54 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Добра статия , ако гледаме през призмата на евтините внушения и пропаганда.Само един въпрос към автора - знаете ли значението на думата "окупация"? Значението на думата "референдум"?И накрая - от чисто човешка гледна точка , по-добре ли щеше да е , ако Крим имаше същата съдба , като Източна Украйна?!За някои може би.А измерва ли се човешката трагедия в грантове?! За някои ,може би..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#52] от "Tom Sawyer":
  Грешиш! На големите нищо не им струва. Може само да си заплашвате, плюете и толкова.
  ----------------
  Мхъм.
  Путлер си го мести от единия крачол в другия от санкциите.
  Е, ако пак излъже и примирието не проработи, няма и крачоли да има, щото ще го резнат от суифта, ма много важно, он настаящий мужик.....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на nodamncat
  nodamncat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма особена стилова разлика между тази статия и онези в "Работническо дело", които громяха капитализма. И в двата случая говорим за "Four legs good, two legs bad"

 63. 63 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "обединени от примамливия звън на нефтогазовите рубли,"

  Как може сериозна медия да публикува такива емоционални твърдения в стил "лаф на битпазара"??
  Можете ли да го докажете това?

  Аз не получавам грант!А ти?
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#6:"SSmart"]Между другото от тези 14 хиляди 120000 минаха на руска страна! Просто Украйна и властта и не бяха популярни в Крим и още не са[/quote]

  Просто тея 106 000 имаха семейства/родители в другите краища на Украйна и щяха да станат обект на насилие.

  Аз не получавам грант!А ти?
 67. 67 Профил на Млад овчар
  Млад овчар
  Рейтинг: 445 Неутрално

  [quote#12:"palav_nik"]Путя е изпечен лъжец.[/quote]
  Не чак толкова като оня дето обясняваше за оръжията за масово унищожение в Ирак!

  Аз не получавам грант!А ти?
 68. 68 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#63] от "Млад овчар":

  Това са го копирали от портал "Култура", там така се пише - доказателства не са необходими.

 69. 69 Профил на licemerka33
  licemerka33
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":
  Не си прав-Волен вече призна Крим за руски!

 70. 70 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#36:"qwertqwert"]Въпреки това Хитлер не се решава самоволно да открадне областта като Путлер, а търси и намира одобрението на Франция и Великобритания- Мюнхенски договор. [/quote]

  За Судетите получава одобрение, а останалото взима без никой да гъкне.

  Eddie lives... somewhere in time!
 71. 71 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#45:"Norman Granz"]Дали лидерите на света - от Япония през Китай и Европа до Северна Америка и Австралия, на ЦЕЛИЯ СВЯТ без седемте жалки държави-клиенти на Москва, които съм изброил по-горе - са такива групаци като мен, че всичките да са повярвали на лъжите на западната преса и ЗАТОВА да отказват, по най-групашки начин, за зачетат "свободното волеизлияние" на кримския народ? [/quote] Няма да Ви отговорят- просто не им изнася

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5368 Любопитно

  [quote#39:"SSmart"]Харизани, казвате[/quote]
  А какви са? Исконно сръбски?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#70] от "tigervi":
  За Судетите получава одобрение, а останалото взима без никой да гъкне.
  ----------------------------------------
  Дубрютру.
  На Хитлер му отне 1 година от Мюнхен да стигне до ВСВ
  Пита се в задачката колко ще му отнеме на Путлер от Крим до ТСВ ?


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#69:"licemerka33"]Не си прав-Волен вече призна Крим за руски![/quote]

  И атакистчетата запяха в хор, а?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#71:"logika"]Няма да Ви отговорят- просто не им изнася[/quote]

  Аз не съм и очаквал отговор по същество.

  Всъщност, въпросът ми е повече от легитимен: защо само шест държави по света признаха "референдума" в Крим, и защо всички до една са в категорията на failed states - СКорея, Венецуела, Никарагуа ... да не ги изброявам пак?

  Защо нито една от БРИК? Какво става с БРИК, между другото?

  Защо нито една от т.нар. "евразийски" съюз не призна руската агресия в Крим за "свободно волеизлияние" на кримския народ?

  Аз си задавам въпросите, а мурзилките ми викат, че чета "Дело" и копи-пействам вражеска пропаганда.

  Мурзилки, кво да им речеш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Заглавието не е ли сбъркано малко? Като че ли по политкоректното би било "Крим година след Съединението. Три спомена".
  Така, както е направено в момента идват на ум едни неприятни асоциации като например "Чардафон и Захари Стоянов са зелени човечета!"

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#75] от "Norman Granz":
  Какво става с БРИК, между другото?
  --------------------------------------
  Кво да стане, БИК.
  Най-голямата бензиностанция на планетата не е интересна за истинските държави.


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 79. 79 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А защо не се споменава за намесата на Запада в Украйна и преврата на фашистката киевска хунта . Главното се премълчава.

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#78:"qwertqwert"]Кво да стане, БИК.
  Най-голямата бензиностанция на планетата не е интересна за истинските държави.
  [/quote]

  Най се изкефих как ги прекараха китайците за тръбопровода...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До коментар [#76] от "Реформиран Соросоид":
  Така, както е направено в момента идват на ум едни неприятни асоциации като например "Чардафон и Захари Стоянов са зелени човечета!"
  ------------------------------------------
  Що да са неприятни, просто са погрешни.......
  Съветвам те преди да тръгнеш първосигнално да малтретираш клавиатурата, да напишеш в Гуглето "Източна Румелия" и "Берлински договор" и да видиш какво ще излезе.......


  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  [quote#76:"Реформиран Соросоид"]"Чардафон и Захари Стоянов са зелени човечета!" [/quote]

  Настоявам за малко приличие. Разбирам, че за Вас България е чужда страна, но все пак за нас тя е нашата Родина.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на bolivar
  bolivar
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Защо ли, нито един от оплюващите статията не коментира по същество, какви са точно лъжите в нея? Защото няма такива. Само празни приказки за пропаганда, внушения.

 85. 85 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Гневно

  Цинизъм без граници, имащ за цел докато ние дискутираме с наглите пропагандни тези, жужето да върши своето

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 86. 86 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Хайде още един път:
  Изгубени в русофилията:
  Колкото е богата руската душевност, два пъти повече е бедна тази на модерния български русофил. Границите на неговото разбиране що е Русия достигат до ракети, водка, псевдоправославие и Сталин. В последните години в добавка се включва и Путин.
  http://www.webcafe.bg/id_1806266969_Izgubeni_v_rusofiliyata_

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#63:"Млад овчар"]Можете ли да го докажете това? [/quote]
  "Русия не разглежда вариант за присъединяване на Крим. Това бяха местни сили за самоотбрана", каза Путин на 4 март.
  "Да, не го крия. Разбира се, този факт ние никога не сме го криели. Нашите въоръжени сили, да го кажем директно, блокираха украинските въоръжени сили, разквартирувани в Крим"

  Тези думи на Путин доказват, че е долен лъжец. Който го подкрепя, подкрепя лъжата.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 89. 89 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#52] от "Tom Sawyer":

  +++++++++++++++++Слогънът ви е брутален - If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you. Предполагам че, се отнася за САЩ

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 445 Весело

  До коментар [#89] от "Ivan Seliminski":

  Ахъм, за чичо Сам Демо(н)крацки

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 93. 93 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#20:"Norman Granz"]Опитът ти да ги приравниш с "Дело" (за което, убеден съм, си бил абониран)...[/quote]

  Пак не познахте Товариш Norman! Бях абониран за в. “Септемврийче“ беше задължително. Та когато станах пълнолетен избягах от България и пропуснах абонамента.

  Та точно такива като вас и тогава ми казваха какво да чета и какво да слушам. Да не е Западна преса и да не е ВВС или Свободна Европа! Разлика няма никаква, между тях и вас! Подхождате идеално за времето тогава.

  Добре, че не ги послушах, избягах. Иначе щеше навярно да стана като вас. Да си пиша едно и също и да си вярвам на съчиненията и да чакам инструкции от “Министерството на истината“ в Киев или от новия филиал!?

  http://i-army.org/

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 94. 94 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До сега нормален текст с лично, откровено мнение и идея за позитивнно развитие от мурзилка, атакист или откровен кагебист не съм прочел.
  Все реват, все питат, все повтарят руска пропаганда. И ква полза. Цялата наемническа измет ще се прехвърли в Русия и ще чуваме за далечни, чудовищни, не ни засягащи зверства.

  Navigare Necesse Est
 95. 95 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много приказки се изприказваха, много вой се вдигна напоследък около т. нар. мобилизация на етническите българи в Украйна.

  Вой се бил вдигнал. Не те ли е срам, авторе? Хората потърсиха подкрепа от историческата си родина, по каналния ред между другото. Нашата държавата дълго време го криеше, този вой на българите от Украйна, та накрая се взеха в ръце викнаха външния министър на Украйна та изчистиха въпроса.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 96. 96 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#24:"Иван К"]Но си ги спомням с омраза, а ти с възхищение. [/quote]

  Наистина е весело с вас! Да ама не! Де го забелязахте това възхищение? И вие както кварталния отговорник се опитвате да говорите от мое име. Само не забравяйте, че аз трябва да се подпиша под това. Ако си ги спомнях по този начин все още щях да живея в България, а нямаше да бягам.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 97. 97 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#93:"Müller"] Да си пиша едно и също и да си вярвам на съчиненията и да чакам инструкции от “Министерството на истината“[/quote]
  Вие наистина не се усещате. Правите точно това, което сте написал. Уж сте свободомислещ, а истината я откривате все в Масква.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 98. 98 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "много вой се вдигна напоследък около т. нар. мобилизация на етническите българи в Украйна. "

  "т. нар. мобилизация "? т.нар ли? Как да я нарекат по друг начин, авторе? Покана за веселба?

  След такова отношение към българите в Украйна как да повярваме в чистотата на расъжденията му за "окупацията"? Още повече, че след като го рециклираха в Дневник само едностранни материали пуска по украинската тема. Явно е пропуснал часа, в който са преподавали, че за да бъде матариалът обективен трябва да се представят гледните точки на всички засегнати.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  [quote#93:"Müller"]избягах от България[/quote]

  Понеже и аз познавам тези времена -
  избягахте или бяхте изпратен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK