Ловците на корумпирани политици - новите звезди на Румъния

Бившият министър Елена Удря бе задържана по обвинение за злоупотреба с власт и укриване на данъци

© Reuters

Бившият министър Елена Удря бе задържана по обвинение за злоупотреба с власт и укриване на данъциБел. Дневник - В петък кабинетът отхвърли идеята, лансирана от правосъдния министър Христо Иванов в България по подобие на Румъния да бъде създаден Независим център за антикорупция. Вместо това, правителството възприе идеята на главния прокурор Сотир Цацаров -  към него да съществува антикорупционна структура, която ще съчетава съществуващите практики и звена. Какви ще са резултати от това, времето ще покаже.


Публикуваме текста от "Дойче веле" за успешния модел на Румъния. Медиата пише, че "те са новите супер-звезди в Румъния - "ловците", които разследват и вкарват зад решетките облажили се политици и чиновници. Хората се радват, че най-сетне правосъдието действа срещу корумпираната политическа класа." Заглавието е на "Дневник". 


Най-големият комплимент за румънското правосъдие дойде малко непредвидено и от най-неочаквано място: "От години в Румъния съществува този страх, който направо ни парализира", заяви при арестуването си преди четири месеца Виорел Хребенчук, заместник-председател на парламента и високопоставен член на партията на премиера Виктор Понта. Представителят на управляващата Социалдемократическа партия бе обвинен в корупция и незаконна реституция на гори, конфискувани навремето от комунистическия режим. Мнозина си спомнят как още преди 20 години Хребенчук твърдеше, че
при прехода от комунизъм към капитализъм в Румъния са допустими някакви "приемливи нива на корупция"


пише вестник "Адевърул".


Бившият социалистически премиер на страната Адриан Нъстасе написа преди няколко години в своя блог следното: "Заради вакуума на институционалност в държавата корупцията трябва да се приема за "даденост", като средство, с което смазват механизмите на икономиката в годините на прехода." Половин година по-късно Нъстасе беше арестуван за корупция и осъден на две години затвор. Нещата обаче се променят. А това, което Нъстасе наричаше "даденост", днес е подложено на тотална ревизия. Така например тъстът на социалистическия премиер Виктор Понта е разследван за отклоняване на средства по европейски програми. Бившата министърка на туризма Елена Удреа пък е в следствения арест по обвинение, че чрез раздаването на подкупи е осигурявала финансиране за партията на бившия президент Траян Бъсеску, чието протеже бе тя.

Страшилището DNA


Малко след създаването на румънската Национална антикорупционната дирекция (DNA) вече бяха издадени първите присъди срещу политици, разследвани по обвинение в корупция. Последваха ги и други. Решителният импулс дадоха реформите, проведени от бившата министърка на правосъдието Моника Маковей, а допълнителният тласък дойде от Механизма за наблюдение, наложен от Брюксел на Румъния и България след влизането им в ЕС през 2007 година. И макар от година на година ЕС да даваше все по-добри оценки на Румъния, това не беше достатъчно, за да бъдат убедени страните от ЕС, че Букурещ е готов за прием и в шенгенското пространство.


Дотук Антикорупционната дирекция е изправила повече от 1100 държавни служители на съд, включително и 12 настоящи или бивши министри. Над хиляда от делата са завършили с постановяването на ефективна присъда и само 9% от тях - с оправдателна, е цитирана от агенция ДПА ръководителката на антикорупционното звено Лаура Кьовеши. То продължава да работи, но персонал постоянно не достига: през 2014 г. 85 прокурори са работили по общо 9100 случая - средно на прокурор се падат по 105 дела. Има още какво да се желае и по отношение на възстановяването на откраднатите от държавата пари: през миналата година са били "спасени" едва 10% от отклонените от осъдените лица 310 милиона евро. "Сумата би стигнала за годишните заплати на всички лекари в Румъния", обяснява Кьовеши.


Широка обществена подкрепа

Успехът на прокурорите от Антикорупционната дирекция се дължи и на растящото доверие сред населението на страната в румънското правосъдие. През 2014 г. има ръст от 78% на сигналите за извършено престъпление, подадени в Дирекцията. Румънските медии също допринасят много с публикациите си: почти всеки ден в новините показват поредните обвинени в корупция държавни служители, откарвани с белезници на ръцете, а вестниците се надпреварват да публикуват данни от папките на следователите.


Съвсем друг е въпросът доколко това е законно. Слабо звено в целия процес си остава парламентът, който може да откаже снемането на имунитета на обвинени политици. Неотдавна по този начин отърва кожата бившият министър на икономиката от Либералната партия и писател Варуян Восганян, който в пленарната зала се разплака и напръска лицето си със светена вода непосредствено преди решителното гласуване на искането за снемане на депутатския му имунитет.


По-"мъжки" от него постъпи колежката му Елена Удреа, която смело размаха пред телевизионните камери белезниците си, а няколко дни по-късно поиска с нейни лични средства да бъде ремонтирана килията ѝ в ареста. Тя се аргументира с нечовешките условия в затвора, имайки предвид включително състоянието на тоалетните, през които прониквали плъхове. Решението на ръководството на затвора все още се чака.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цацаратурата, Шампион по НИЩОправенето!

  Коментирам платено.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Как ще ги стигнем румънците?

 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Пък в България си имаме БОРКОР.

 4. 4 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Искам и у нас! А цацаратурата си я знаем и резултатите са предварително известни.

 5. 5 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 627 Неутрално

  По нашите ширини тези 10 % от откраднатите от държавата пари биха били заплати на българския лекар от спешна помощ за едно десетилетие .За съжаление те си остават безвъзвратно откраднати.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 6. 6 Профил на Pastir
  Pastir
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Румънците са по назад от нас по събираемост на данъците. Изглежда че по корупция също ни бият, но явно намериха как да започнат обратния процес. В Бг трябва явно да се влошим още преди да започнем да се "оправяме"

 7. 7 Профил на stest
  stest
  Рейтинг: 423 Неутрално


  "успешният модел на Румъния"-ето я причината да не бъде приет в България,защото работи.

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Вижда се, че дали по причина конституция, дали (най-вероятно) поради бясната съпротива на всички които печелят от сегашното състояние на нещата, като минете през бизнеса, който добре е усвоил корупционните правиля на играта, минете през държавните и политически органи и физически лица, които също си "вземат своето", продължите през служебните лица в МВР, прокуратура, ДАНС и съдебната система, ясно е че не всички, но най-вече началниците, които също добре намазват, та цялата тази армия, при това добре овластена и разполагаща с големи парични ресурси, не е сериозно да очакваме да легнат по очи и да кажат водете ни в панделата.
  Та затова предлагам, да принудим управляващите, да сключат още един договор, за много по малко от въпросните 16млрд, по-скоро срещу малки директни заплащания и на процент от заловеното, с румънската специална прокуратура.
  С такъв "аутсорсинг" ще решим най-малко два въпроса - въпроса с независимостта, която ще е напълно гарантирана и въпроса с работоспособността - хората го доказват в продължение на години.

 9. 9 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 893 Неутрално

  В България подобна независима структура към съдебната власт, в която влизат прокурори и следователи, не може да бъде създадена без промяна на конституцията. Защото според нея:
  Чл. 126.
  (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

  Т.е. всички прокурори, вкл. и тези от специализираните прокуратури, създавани със закон, се подчиняват на главния прокурор.

  Докато не се намери воля за промяна на конституцията, промяна в съдебната система няма как да се случи.

 10. 10 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А пък ние имаме рибари, ама ловят с ръце и хващат само дребни цаци....:-)!!!!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 11. 11 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Цацаров е част от престъпността,а не борец срещу нея,разберете го най-после!Има да си чакате да свърши нещо сериозно,най-много да разбутат някоя пешка,за пред Европата.

 12. 12 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#6] от "pastir13":
  През 2007 година преди да влезем в ЕС , ни убеждаваха че ние сме отличниците а Румъния са много по назад от нас .Да не ни приемат заедно, защото заради изостаналите ни съседи няма да приемат и нас .Години наред ни промиват мозъците че нашата мизерия не е най голяма ,има и по зле от нас .Оказа се че ние сме дъното и по зле в ЕС няма ,единствено умните гърци могат да ни настигнат но затова трябва да се постараят много при техните природни ресурси. Та няма накъде да се влошаваме повече ние сме дъното .

 13. 13 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Кънев,ако не си КОй марионетка и ти вече,обещай разследване и присъди на всички премиери след 1997 година,а после предизвикайте предсрочни избори!И не се измъквай като мокра връв-така само губиш подкрепа!100%ще спечелите мнозинство,защото българинът издържа на бедност,но крещящата несправедливост и узаконеното беззаконие му идват повече!

 14. 14 Профил на vesel_patilanec1
  vesel_patilanec1
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Радане, какво прави правосъдния министър Иванов - новото звено за борба с копупцията щяло да бъде подчинено на Цацаров ?!?!

  Да знаете, че съдебна реформа така ще направите ама друг път.

  По-добре хвърляйте оставките и оставяйте Боко да се оправя с ДПС. Не Ви ли е ясно, че служите за параван, ако излезете от властта сега имате шансове на следващите избори, ако останите да правите "съдебна реформа", която Цацаров ще командва - няма да имате и 1% на следващи избори.

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Аз мога да ви наловя 1000 корумпирани само от регистъра с обществените поръчки, абонамент за АПИС или Сиела и 2 пъти седмично ходене на обяд в ресторантите и снек-баровете около жълтите павета, където 24/7 се обсъжда "от кффоууу че се дебелее"

  Напълно безсмислен труд. Ако мога да го опирлича по някакъв начин, това е все едно вместо да изриеш изпражненията, ти да въоръжиш група хора с мухоловки и да броиш колко мухи си наловил.

  Кои са изпражненията - вчера бившият директор на Сметната палата добре обясни, коя държавна фирма по колко дългове трупа. Но когато някой депутатин или министър изкаже мнение за приватизация на тези храмове на грабежа, колегите му депутати, министри и партийни координатори почват да го тормозят, да не се прави на интересен и да прави сечено на колегиума, защото без хляб ще ги остави.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 16. 16 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В момента върви порно с бабички по Нова(мадам В и Смешка)-колко бил великолепен Горанов,как ни чакало прекрасно бъдеще след заема...истински хардкор...Е,не се учудвам, че на всички им се повръща от БГ медиите.

 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#9] от "kirsner":

  +++
  Така е.
  И всички, които пискат за реформи, но не разбират конституционния проблем, са само форумни "реформатори".
  Друг вариант е да бъдат отстранени главния и ВСС, но това са али-бали ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Мадам В се самонарече анализатор,ще припадна,да звънне на чичо Амет поне за някой лев,та да се пооблече като човек.Я виж Смешка,поплака за бедните с николайчо и бърже смени визията с парите на същите тези бедняци,които оплаква.Защото те ще връщат дълговете.Но най-скрупульозна е МАДАМ В-тя анализира,колко ниско може да падне ''една жена,един живо-от'',имаше такава бльоджа май от една друга политическа аналлизаторка и кандидатка за де...депутататка.

 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  [quote#9:"kirsner"]Докато не се намери воля за промяна на конституцията, промяна в съдебната система няма как да се случи. [/quote]

  Колко още служби трябва да се създават? Стопанска полиция, ЦСБОП, БОП, ГДБОП, НСлС, Брокор, ДАНС, Специализираната прокуратор.... Каквато и нова служба да се създаде, нейните кадри ще дойдат от партийно избраното народно събрание, партийно избрания президент, сегашната съдебна власт и прокуратура, от която всички са недоволни...

  Не знам защо толкова много се възлага на такова чудотворно решение. В Румъния от времето на Моника Макавей имаше осъдени, сега с новата структура има още повече. При нас подобни органи са тарани за разчистване на сметки - като им направиш по едно разклонение, ефектът ще е същият.

  И мога да се обзаложа, че на въжделенията "да има осъдени" ще бъде отговорено по съответния начин... "Бате, русите брюкселски педали ноу натискат, 7-те милиона гниди и те са се разсмърдели, че се наложи малко фира....месец-два неъ ъ дЕлиме...намерИли сме 30 чоека - викат, бате, че лЕжиме къде требе, 5 милиона на година и неъш ядове, вътре че ми фкарате охраната, храна, курви и кокаин на корем...Начи бате, намерИли сме 30 такиа, целата сметка е 200 милиона, значи месец-месец и половина че сЕдиме на сухо. Каете го на вашите ора по полиции, прокуратури, дансове - месец-два без хонорар, ама едрото че го спастриме!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 20. 20 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "В петък кабинетът отхвърли идеята лансирана от правосъдния министър Христо Иванов в България по подобие на Румъния да бъде създаден Независим център за антикорупция. Вместо това, правителството възприе идеята на главния прокурор Сотир Цацаров -  към него да съществува антикорупционна структура"
  Приемането на предложението на Цацаров не предвещава промяна, а бетониране на статуквото.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 21. 21 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 450 Неутрално

  В България няма не корумпирани полицай той съдът е корумпиран какво остава за дребните полицайчета ...

 22. 22 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Най-лесно ще стане с предатели, къртици и ловци на глави. Заподозреният му внедряват такава личност под формата на бизнес партньор или любовница и след определено време, достатъчно да се съберат сведения, се представя доклад с факти и готово. В момента лично аз само се кефя на хубавите каки от СГС, за съществуването на които дори и не съм подозирал-слава Богу-и толкоз. Факти, обвинения, доказателства? Дотук йок, само сеирджии чок.

 23. 23 Профил на k_.ara
  k_.ara
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нека се проведе референдум, да види правителството дали обществото няма да покрепи предложението на правосъдния министър. Но при прогнила и корумпирана система на управление една лястовица пролет няма да направи.

 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Като си спомня умилително как се подигравахме на Румъния,че ни диша праха ,а сега ние дишаме и въздишаме поне тях да стигнем по пистата!

  Tony
 25. 25 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 498 Неутрално

  В Румъния се правят реформи, и то съществени.А у нас се говори за промяна на избирателния кодекс,който никаква промяна няма да се получи.Промяната на избирателният кодекс е прах в очите на хората и няма да промени статуквото и корупцията по високите етажи на властта.Министърът на правосъдието Христо Иванов предлага разумно нещо,което в Румъния дава резултати,но управляващата коалиция го отряза най брутално.Ето за това Румъния ни задмина и дистанцията ще става все по голяма.В Румъния не говорят за задължително гласуване и за други промени в избирателния кодекс,защото корумпираните политици и бизнесмени няма да получат заслуженото наказание.Там се извършват първо промени в съдебната власт.И всички други области на икономиката след това автоматично започват да се реформират и се намират повече пари за реалната икономика!

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 520 Неутрално

  А пък българските мафистрати не искат да се самоарестуват...
  Искат да висят по дърветата...

 27. 27 Профил на naydenman
  naydenman
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Ловците на корумпирани политици - новите звезди на България"

  Това ще е най-гледаното "реалити", но не виждам кой ще го реализира.

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  За да има какъвто и да е подем в борбата срещу корупцията, трябва да има легитимна власт. Такава не може да се създаде при условие, че почти цялата политическа класа е продажна и долнопробна. Тук голяма е вината и на избирателя, а причината е в ниския морален статус на самите граждани. Ако в Румъния има промяна в морала, ще има успехи. В противен случай това което става е по-скоро някаква реклама, или хвърляне на прах в очите на ЕК. То скоро ще си проличи.

 29. 29 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Върхът на цинизма - в най-корумпираната институция да се създаде антикорунционна структура!? А бе давайте направо към Пеевски я зашийте, все тая ще да е...

 30. 30 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Правителството отхвърли предложението на правосъдния министър ... С тези си действия със сигурност ще сте на бунището на следващите избори. Нещастници!

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 31. 31 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#15] от "cinik":

  Как ще ги изловиш ?

 32. 32 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Нашите политици ненавиждат звеното в Румъния и никога няма да допуснат тук да се създаде такова, което да е наистина независимо и да разследва както трябва корупцията; самата идея да не могат да правят политически чадър над някого ги подлудява. И това важи за всички тях - нямат значение партиите, всички са умилително единодушни.

 33. 33 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Такива неща м България са изключени. тези които подлежат на затвор - корумпирани и крали, най-вече от държавата по многото начине, са над 100 хиляди.

 34. 34 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#31] от "kapitalcho":

  Когато отидеш на Етъра, Трявна, Копривщица, екскурзоводът ти обяснява, че по времето на Отоманската империя занаятчиите са шили аби и цървули за аскера, така са се се развили абаджийството, мутафчийството, кондурджийството...Градските първенци са пращали кервани със стока до Цариград и Александрия...

  Представи си след 200 години какво ще разказват на туристите за София. По времето на ЕС мощен тласък са придобили субсидиевъдството и поръчкарството. Град София много се е замогнал, градските първенци - поръчкари и субсидиевъди са имали своите кантори срещу задните и главните входове на министерството, а често и вътре по етажите, за да могат да уговарят от първа ръка обществените поръчки и "обектите на подпомагане"...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 35. 35 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#34] от "cinik":

  Да,решението е приватизация и спиране на субсидиите(и така 70 % от корупцията ще бъде спряна-добави реформи в КАТ,разкарай по голяма част от администарцията и направи електронно правителство и я спираш на 95 %).
  Но въпросът ми как ще ги хванеш чрез
  [quote#15:"cinik"] 1000 корумпирани само от регистъра с обществените поръчки, абонамент за АПИС или Сиел[/quote]
  Това ми е любоптно-как ще ги хванеш чрез регистъра на обществени поръчки и чрез АПИС или Сиел ?

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#35] от "kapitalcho":

  Поръчкарството е строго организиран бизнес, на едни и същи свързани фирми рязко им пораства работата в момента, в който определена партия се качи на власт. Обикновено този, който върши работата, е подизпълнител, който взема 1/3 до 1/4 от сумата. Другото е работа на поръчкаря - да натамани условията и да разпредели горницата сред съзаклятниците и партийните каси.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 37. 37 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7451 Неутрално

  Кога ще ги стигнем власите, няма да съм жива да го видя.

 38. 38 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#36] от "cinik":

  Да съгласен съм-но как точно ще ги хванещ чрез търговския регистър :
  -по година на основаване и приходите и
  -чрез подизпълнителите(роднини/приятели на упавляващите)
  Друго ?

 39. 39 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "са били "спасени" едва 10% от отклонените от осъдените лица 310 милиона евро. "Сумата би стигнала за годишните заплати на всички лекари в Румъния"
  Има ли откъде да се намерят пари за здраве, образование, пътища и т.н. ? Нека сметнем и несъбираемостта на работливите от НАП и за какво изобщо говорим?

  "През 2014 г. има ръст от 78% на сигналите за извършено престъпление, подадени в Дирекцията."
  Нещата стават в лавинообразен процес, но само да тръгнат.

  Е на тея магистрати да им вдигнат заплатите.. едва ли някой в Румъния е против! Нашите поне да тръгнат в правилната посока! А дано, ама надали!

 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Дневник, не сте дали най-важното, стенограма от правителственото заседание на което е отказано предложението на правосъдният министър за отделно самостоятелно звено а е пратено при Цацаров което значи предизвестен провал. Искам да знам позицията на ВСЕКИ.

  Второ, искам серия интервюта включително от Радан, ще се съгласи ли РБ и той лично с такова решение и какво смятат да направят? Защо не поставиха това като условие за оставането си в коалицията включително за подкрепата на заема.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK